Page 14

14 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

M A DOPL E V EL SER I BY EN

4-retters sæsonmenu med vinmenu Ølmenu

K ULIN A RISK

OPT UR

Storbybesøg er normalt forbeholdt timelange besøg på museer, kendte bygninger og andre seværdigheder. Således også København. Og det er der bestemt ikke noget i vejen med, men de seneste år har den danske hovedstad udviklet en ny form for magnetisme og tiltrukket nye turister.

De gastronomiske. Dem på jagt efter det nordiske, det danske og en eksklusiv bid af den kulinariske optur, som medier over hele verden længe har beskrevet. Historiske byvandringer har været hverdag i årtier, men nu indtager såkaldte ’Food Tours’ også bybilledet og tager turister med en på kulinarisk vandring med naturlige stoppesteder som Torvehallerne ved Israels Plads. Ikke alle var enige om, at pladsen skulle overgå og forvandles fra byplads og opholdssted for hjemløse i buskadset til Barcelona-inspireret madmekka, men sådan blev det. Og resultatet blev godt – det vidner menneskemængden om. Det er som fluer om et stykke sukker glemt i vindueskarmen, og København havde som storby brug for et madmarked til at slå på tromme for Danmarks kødgryder i fuld udvikling. Byens historie er rig på Af Søren Sorgenfri markeder, som Gråbrødre Torv, der i gamle dage var hjemsted for slagtere og salg af indmad og andre herligheder. Indtil varmen gjorde lugten af kød for ram for kongens næser og slagterne forvist til andetsteds. Eller sildekællingerne ned ved kanalerne, der ordnede og solgte dagens fangst fra Øresund. Med andre ord har København en nuanceret madmæssig historie, som gerne vil opleves, bespise og behage mave og gane. Det er nu ikke kun en international turiststrøm, der bespises i København. Også danske gæster af byen, forretningsmøder, par på hyggetur eller bare stamkunder, der svinger forbi for at få det sædvanlige. Fællesnævneren af det høje niveau og den knivsparke konkurrence restauranterne imellem. Det er naturligvis toprestauranter som Noma og Geranium, der trækker læsset i den internationale presse med et gastronomisk niveau i absolut verdensklasse, men byens spiselige ’seværdigheder’ spænder bredt og ofte med dybe historiske referencer.

BRYGHUSE T Mikrobryggerier og brygværtshuse er skudt op over hele landet de sidste to årtier. Ved årtusindeskiftet var der blot 12 bryggerier i landet, men i dag har Danmark mere end 200 bryghuse, og her de såkaldte private label-bryggerier ikke medregnet. Finanskrisen satte en kortvarig dæmper på iværksætter- og bryggeriet, men så snart finanskrisen kom på afstand kom der igen gang i kedlerne, men vendepunktet var 2003. Det år begyndte mikrobryggerier for alvor at skyde frem. Nogen er lukket igen og andre har vokset sig til stærke og bæredygtige forretninger. Alene i Københavnsområdet har en håndfuld nye bryggerier enten set dagens lys indenfor de sidste par år eller er på tegnebrættet, men for hovedstaden vandt mikrobryggeritanken for alvor terræn i Ryesgade på Nørrebro i det skelsættende år 2003. Nørrebro Bryghus er i dag en institution indenfor moderne dansk bryggerikultur. Det populære Bryghus med adresse på Ryesgade på Nørrebro blev hurtigt landskendt efter bryggeriet i 2003 slog dørene op for første gang. Bryghuset brygger 100 procent økologisk og havde hurtigt som mission at lære danskerne øl går lige så godt til mad som vin. Netop stedets restaurant gjorde op med forestillingen om, at en gastropub serverer tunge burgere og fedtdryppende fish ’n chips og arbejder med et anderledes højt ambitionsniveau med fokus på det nordiske køkken, hvor en fire retters menu serveres med øl, der passer til smagsmæssigt. Kombinationen af kvalitetsøl og god mad i bryggeriets lokaler gør, at Nørrebro Bryghus kan se tilbage på mere end et årti og hele 250 forskellige øl som et omdrejningspunkt i dansk ølkultur og et af de bryghuse, der for alvor kickstartede ikke bare danskernes interesse for kvalitetsbryg, men hele mikrobrygkulturen. Nørrebro Bryghus er for længst trådt ud af børneskoene og har været med til at flytte danskernes holdning og grænser til øl og øllets mange mulige smagsnuancer. Brygger Michael Rahbek brygger øl med inspiration fra både den belgiske, tyske, engelske og navnlig den amerikanske brygkultur. De helt unikke og eksperimenterende øl kan kun smages på restauranten med fokus på nordisk mad eller i baren i Ryesgade på Nørrebro, hvorimod de mere klassiske øltyper produceres både til restauranten og til flaske. Og det er ret typisk for moderne bryghuse. Kombinationen af populære øl, eksperimenterende varianter hånd i hånd med nordiske smage og mad.

Profile for partnermedier

Gastronomi  

Gastronomi