Page 1

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Mei 2011

Opening Partis-locatie Berlicum / Middelrode op zondag 26 juni 11.00 uur!

In deze nieuwsbrief Opening locatie Berlicum Tip Top Jeugtheater Meidenclub Girlzz only Mountainbike tocht jongerenwerk Leerlingen verwennen bewoners Nader belicht! Cursussen Open dag Zegenwerp Gezocht: vrijwilligers klusservice Workshop ‘koken met kruiden’ Expositie Partis Agenda

Tip Top Jeugdtheater speelt

‘De Grotten van Montignac’ WANNEER? Zaterdag 21 mei 2011 HOE LAAT? Om 11:00 uur WAAR? Ontmoetingscentrum De Huif, Hortensiastraat 2, 5271 GT Sint-Michielsgestel WAT KOST DAT? Entree is gratis!

Officiële opening Partis-accommodatie te Berlicum zondag 26 juni 11.00 uur. Na een jaar van verbouwingsactiviteiten in de Partis-accommodatie te Berlicum, wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de afwerking en inrichting van de accommodatie. De keukenapparatuur in de kookstudio is geplaatst en meubels worden geleverd. Dit alles gerealiseerd met een enorme, zeer gewaardeerde inzet van een groep deskundige vrijwilligers. Partis richt zich nu op de planning van het activiteitenaanbod in Berlicum/Middelrode per september 2011. Tijdens de ‘Open dag’ op zondag 26 juni van 10.30 tot 17.00 uur kunt u zich dan ook verder laten informeren over het werk van PARTIS als Brede Welzijnsinstelling in onze gemeente. Daarbij worden ook de cursussen en workshops op levendige wijze d.m.v. presentatie en demonstratie onder uw aandacht gebracht! In de woonkernen Berlicum en Middelrode zal in week 24 huis-aan-huis een nieuwsbrief worden verspreid waarin u alle informatie kunt vinden betreffende deze dag. Ook via de lokale en regionale dag- en weekbladen zullen wij u verder informeren. Of bezoek onze website: www.partis-bwi.nl

Dit keer zal de oudere groep (10-12 jaar) van Jeugdtheater Tip Top haar theatervoorstelling “De grotten van Montignac” op de planken brengen. Het stuk staat wederom onder regie van Gabri Wijnakker. Het verhaal gaat over ‘Tom, Emmy, Boaz en Blaza, 4 kinderen die op vakantie zijn in Zuid-Frankrijk. Zij mogen van hun ouders met een groep de onderaardse grotten van Montignac gaan bezoeken. Niet allemaal hebben ze daar veel zin in. Onder leiding van hun gids mevrouw Fanfare bezichtigen zij de onderaardse schatten. Maar dan… raken zij de groep kwijt. Met z’n vieren proberen ze de uitgang te vinden, wat niet lukt. Zij raken verstrikt in de greep van hun reisgids mevrouw Fanfare, die niet is wie zij zegt te zijn. En er blijken meer kinderen in de grotten te zijn, en die zijn daar niet vrijwillig. Ook ooit de weg kwijt geraakt? Of is er meer aan de hand? En wat is Yalewa voor iemand? Een spannend onderaards avontuur in de Grotten van Montignac, gespeeld door Jeugdgroep TOP van TIPTOP Jeugdtheater van Partis!

De cast van ‘De grotten van Montignac’

Partis is de brede welzijnsinstelling voor Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Berlicum en Middelrode

1

www.partis-bwi.nl


Nieuwsbrief

Meidenclub ‘Girlzz Only’

O

p dinsdagavond 22 maart om 18.50 uur verzamelde een grote groep meiden op de parkeerplaats bij het zwembad. Allemaal sportief gekleed en helemaal klaar voor de eerste activiteit van de meidenclub! Na een korte kennismaking met de jongerenwerkster, elkaar en het gebouw, konden de heupen losgemaakt worden tijdens Zumba! Zumba is een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Na anderhalf uur flink wat calorieën verbrand te hebben, zat de eerste activiteit er alweer op. De volgende dinsdag was het tijd voor bingo en grimeren. Vanwege het grote aantal aanmeldingen moesten er vanaf deze week wat aanpassingen gedaan worden in het programma. De groep meiden werd tijdens de tweede keer dan ook in tweeën verdeeld. In deze kleinere groepen namen zij deel aan de activiteiten. De ene groep ging bingoën. Naarmate er meer nummers weggestreept werden, werd het steeds spannender! Want wie ging er met de leukste prijzen naar huis? De andere groep ging grimeren. Na een korte uitleg mochten de meiden zelf aan de slag met alle schmink. Tussen de vele bloemetjes en poppen zaten ook de nodige enge gezichten! De week daarop zijn de meiden aan de slag gegaan met fondant en marsepein. Toen werden er namelijk cupcakes gebakken en versierd. Tussen al dat bakken en versieren door, moest er natuurlijk ook regelmatig getest worden of het allemaal eigenlijk wel smaakte! En ja hoor, het resultaat mocht er zijn! De volgende activiteit op het programma was EHBO. Allerlei ongevallen kwamen gedurende de avond voorbij. En dan ging het er natuurlijk vooral om hoe eerste hulp verleend kon worden. Het was goed opletten, aan het eind werd alle kennis getest in een quiz! Maar dit was bij de meiden geen probleem, bijna alle vragen werden goed beantwoord! De laatste keer hebben de meiden weerbaarheid gevolgd. De meiden leerden om stevig te staan, los te komen uit grepen, aanvallen af te weren en te trappen. Eerst was het wat onwennig maar al snel kregen de meiden de juiste grepen / traptechnieken en pijnprikkels onder de knie. Na al deze activiteiten staan we weer aan de start van een nieuw blok. Er staan allerlei nieuwe activiteiten op het programma. Helaas is het niet meer mogelijk voor meiden om zich in te schrijven, de groep zit namelijk helemaal vol.

Mountainbiketocht jongerenwerk

H

et jongerenwerk organiseert jaarlijks veel activiteiten voor jongeren. Afgelopen dinsdag 3 mei werd er een mountainbiketocht georganiseerd voor de jongeren in de omgeving van Sint-Michielsgestel. Om 10:30 verzamelden de jongeren zich voor het kantoorgebouw van Partis voor de zware tocht. Voor vertrek versterkte de jongeren zich eerst met heerlijke broodjes om de nodige energie tot zich te nemen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Om 11.00 uur stapten ze op de mountainbikes en begon men aan, wat later zou blijken, zware tocht. Er was een sterke tegenwind en sommige stukken in de bossen waren behoorlijk pittig. Niet iedereen heeft, vanwege de zwaarte, de tocht tot het einde volbracht. Toch was het een leuke tocht waarbij de uithoudingsvermogen van de jongeren werd getest.

Leerlingen Elde College verwennen bewoners Nieuw Beekvliet Leerlingen van 2 VMBO hebben hun Maatschappelijke Stage gelopen bij verzorgingstehuis Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel. De leerlingen hebben in de zogenaamde Eldeweken allerlei activiteiten ontplooit. Zo hebben ze pannenkoeken gebakken, koffie rondgebracht, een bingo georganiseerd, de binnentuin opgeknapt, paasstukjes gemaakt, nagels gelakt, handen gemasseerd, bloemen geschikt, taart gebakken, make-up verzorgd, fruitcocktails gemaakt, een spelletjesmiddag georganiseerd en een wandeling met fotospeurtocht met bewoners in rolstoelen verzorgd. Hiernaast vindt u een foto van leerlingen in actie!

De jongeren in volle actie!

Partis is de brede welzijnsinstelling voor Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Berlicum en Middelrode

2

www.partis-bwi.nl


Nieuwsbrief

Nader belicht! uit het aanbod van Partis Kunstgeschiedenis 14 lessen van 2 uur (1 x per 14 dagen). Meubelmaken voor vrouwen 25 lessen van 3 uur. Beiden starten eind september 2011.

Meubelmaken voor vrouwen

Kunstgeschiedenis

Een kans om te ontdekken waar je mogelijkheden liggen zowel in het werken met hout als in het ontwerpen. Vrouwen die weinig of geen ervaring hebben leren in deze cursus werken met divers handgereedschap en elektrisch gereedschap. Er komen essentiële basisvaardigheden aan bod, zoals meten, aftekenen, zagen boren , beitelen etc. Aan de hand van kleine werkstukken leer je handmatig verbindingen maken met een opbouw naar machinale verbindingen. Belangrijk hierbij is het haaks en passend werken. In het laatste gedeelte v.d. cursus is er ruimte voor het ontwerpen en maken van een meubelobject en kunnen elektrische machines gebruikt worden. Allerlei variaties in stijlen zijn mogelijk : klassiek, modern, retro, antiek etc. Afhankelijk v.d. stijl meubels is er ook de mogelijkheid om op een eenvoudiger manier meubels te maken door bijvoorbeeld te schroeven. Ook kan men aan een bestaand meubel onderdelen veranderen of aanpassen, kortom een bestaand meubel in een nieuw jasje.

Beroemde kunstenaars in de 19e en de 20e eeuw. In deze cursus maakt u kennis met de belangrijkste kunstenaars van de 19e en de 20e eeuw. Een aantal van hen zijn heel erg bekend geworden zoals Vincent van Gogh, Salvador Dali, Pablo Picasso, Karel Appel of Carel Willink. Ook gaan we kijken naar de iets minder bekende kunstenaars uit de 19e en 20ste eeuw waarbij o.a. Ellsworth Kelly, Donald Judd, Jozef Beuys (kunstenaars uit de 20e eeuw) aan bod zullen komen. Per les behandelen we meestal één kunstenaar, zijn werk wordt besproken en we gaan kijken waar dat over gaat. Is het een kunstenaar die realistisch of meer abstract werk maakt? Welke invloeden zijn van belang en hoe past deze kunstenaar in zijn tijd? Verder zullen we het hebben over beeldende kunstenaars, zowel schilders als beeldhouwers, maar ook over architecten. De meeste kunstenaars die beroemd zijn geworden zijn mannen, maar in deze cursus besteden we ook aandacht aan een aantal vrouwelijke kunstenaars Een ander onderdeel van het lesprogramma is aandacht voor opvallende tentoonstellingen die in het komende seizoen in Nederland te zien zijn.

OPEN DAG ZEGENWERP 1B - NIEUW ACCOMMODATIE JONGERENWERK EN MEIDENWERK Op 29 mei is er van 14.00 tot 18.00 uur een open dag in het voormalige Jong Nederland gebouw aan de Zegenwerp 1B te Sint Michielsgestel. De dag zal om 14.00 uur feestelijk geopend worden door Burgemeester J. Pommer. Hij zal dit samen doen met jongeren en kinderen die gebruik maken van het gebouw. Op deze open dag zullen zowel oude als nieuwe gebruikers van dit gebouw zich presenteren. Het gebouw heeft intern wat kleine veranderingen ondergaan waardoor er sinds kort het jongerenwerk en de meidenclub van Partis actief zijn. Binnenkort zal tafeltennisvereniging “de Zwaantjes” haar intrede doen. BSO de Vikingen en de Line Dance club maken al langer gebruik van de accommodatie. Er is een programma voor zowel jong en oud! Zo zal er een jeu de boules wedstrijd zijn waarbij jong en oud met en tegen elkaar strijden om de eerste Zegenwerp Bokaal. Er zijn oude en nieuwe Hollandse spelen voor

kinderen. Kinderen kunnen hieraan deelnemen d.m.v. een gratis parcourskaart. Als ze aan alle spelen hebben voldaan winnen ze een leuk prijsje. Voor de allerkleinsten is er een springkussen aanwezig en kan men zich laten schminken. De nieuwe Meidenclub “Girlzz only” zal ook aanwezig zijn. Zij zullen cupcakes maken en deze verkopen. Er zal een demonstratie circushoepelen worden gegeven. Ook is er een speciale tent waar meiden graffiti kunnen beoefenen. Zoals de naam al zegt: Girlzz only. Jongens mogen alleen meekijken! Tafeltennisclub de Zwaantjes zal met de jeugdleden een demonstatie geven en bezoekers mogen zelf ook eens proberen of ze kunnen winnen.

Het jongerenwerk van Partis laat zien wat hun plannen zijn met de nieuwe accommodatie en zal haar activiteiten presenteren en ten gehore brengen. Dj’s Nicky en Joel zorgen voor de muzikale omlijsting van de dag. Joel verzorgt daarnaast ook nog als zanger een optreden. Om 17.00 uur zal een surprise dj de dag afsluiten. Kort-

Partis is de brede welzijnsinstelling voor Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Berlicum en Middelrode

3

www.partis-bwi.nl


Nieuwsbrief

Gezocht: enthousiaste vrijwilligers

Workshop ‘koken met kruiden’ juni ‘11

De klusservicedienst is dringend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. De klusservicedienst helpt mensen die om een of andere reden de kleine klusjes in en om het huis niet kunnen doen. De klusservicedienst zorgt ervoor dat deze mensen langer zelfstandig en veilig kunnen wonen in hun eigen woonomgeving. Wilt u zich graag inzetten voor anderen neem dan contact op en meld u aan als vrijwilliger klusservicedienst! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bas Bouwens coördinator klusservicedienst: E-mail: basbouwens@partis-bwi.nl Telefoon: 0651832913 http://www.partis-bwi.nl

EXPOSITIE PARTIS ZATERDAG 21 EN ZONDAG 22 MEI VAN 11.00 TOT 17.00 UUR CURSISTEN VAN ONZE CREATIEVE CURSUSSEN EXPOSEREN HUN WERKEN

Op de woensdagen 8, 15 en 22 juni 2011 biedt Partis de workshop ‘koken met kruiden’ aan onder het motto “Lekker en Gezond”! De cursus wordt verzorgd door Hennie Buys, natuurgeneeskundige i.s.m. Hans van Grinsven, kok. Tijdens deze avonden zal er uitleg gegeven worden over: → het gebruik, de toepassing en werking van geneeskrachtige kruiden in de voeding → hoe de kruiden het beste in de gerechten verwerkt kunnen worden, om hun kracht tot recht te laten komen → welke functionele werking kruiden teweegbrengen in het lichaam Aan het einde van elke les wordt de maaltijd gezamenlijk genuttigd. Kosten: € 80,00 per persoon (inclusief materiaal / ingrediënten). Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Inschrijven: Lia Foolen 073-5515432 of liafoolen@partis-bwi.nl

AGENDA 21 + 22 mei

Locatie: Seminarielaan 3 5271 SG Sint-Michielsgestel E-mail: info@partis-bwi.nl Website: www.partis-bwi.nl

Expositie bij Partis in Gestel

21 mei Theatervoorstelling in De Huif

29 mei Opening + Open dag Zegenwerp

26 juni Opening Partis Berlicum (De Run)

28 augustus Open dag Partis Gestel

26 september Start Cursusseizoen

Contactgegevens Partis Telefoon: 073-5515432

Bezoekadres

Seminarielaan 3, Sint-Michielsgestel

Postadres Partis

Postbus 168, 5270 AD, Sint-Michielsgestel

Partis is de brede welzijnsinstelling voor Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Berlicum en Middelrode

4

www.partis-bwi.nl

Nieuwsbrief Partis mei 2011  

Nieuwsbrief Partis mei 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you