Page 1

4

2013

Koukussa Mik채Mik채Maahan Kierr채tyst채 hautausmaalla Joulu on jo kololla


Puuhanurkka

K

Annu Martelius

UVA-ARVOITUS

Ratkaise pisteet 1–48 selvittääksesi, mikä kastemadolle vaarallinen eläin maan alla asustaa. Sen jälkeen auta kastemato lajikumppaninsa luo syvälle kotikoloonsa, ennen kuin nälkäinen ja aikainen lintu sen nappaa. Kotimatkalla madon tulee tehdä mutka maasiiran koloon ja varoa pisteiden muodostamaa eläintä.

ovat kastemadot. Myyrä-satujen myyrä on lajiltaan kontiainen. Lähde: Wikipedia. Pisteistä muodostuva eläin on kontiainen, joka ennen tunnettiin maamyyränä. Sen herkkua

2

4/2013


Sisältö

4 Koukussa MikäMikäMaahan Joni Kuusisto

13 Jjooukluoloollna lius

Annu Marte

inen Neliönkoko us metsätutkim rta

Meeri Rasivi

2

8

Puuhanurkka

10

Kierrätystä hautausmaalla

11

Kaverikuva

12

Kilpailu

14

Sarjis

15

Satu

Kannen kuva: Joni Kuusisto ISSN 2323-2722

4

2013


Reportaasi

tammileirin iltaohjelmassa partiolaisten ja peter panin tehtävänä oli päihittää Kapteeni Koukun katalat suunnitelmat.

Koukussa M ik ä M ik ä M a a h a n Jussi Elo

Joni Kuusisto

Sauvon Ahtelassa tapahtui kummia alkukesästä. Metsä täyttyi lukuisista MikäMikäMaan asukkaista ja miltei kolmesta tuhannesta partiolaisesta.

4

4/2013


Maanalaisen kodin alaleiriiltaohjelmassa johtajat kilpailivat matonvedossa. tehtävä oli aika haastava, sillä matolla oli liuta pentuja.

Kapteeni Koukun valtakunnassa roiskui!

K

esäkuun ensimmäisellä viikolla Sauvon Ahtelassa järjestettiin viidestoista Tammileiri, MikäMikäMaa. Leirin nimen mukaisesti ohjelmassa oli toimintaa Peter Panin tyyliin. Kaikki Lounais-Suomen Partiopiirin sudenpennut ja seikkailijat oli kutsuttu mukaan, ja nähtiinpä leiriläisiä pääkaupunkiseudultakin. Yhteensä leirille osallistui 2 700 partiolaista.

Tammileirin teema on yleensä valittu jonkin vanhan tarinan mukaan ja yhtymäkohta MikäMikäMaan tarinoihin oli ilmeinen. MikäMikäMaassa kukaan ei vanhene, mikä ei taatusti kiinnosta sudenpentuja saati sitten seikkailijoita. pIRaattIEN MatKassa MERILLE

MikäMikäMaan ohjelma oli koottu tarinan eri hahmojen ympärille. Ikinuorten, kadonneiden poikien kanssa Mikä-

4/2013

5


MikäMikäLandiassa oli piste nimeltä Kastele samoaja. Miltäköhän tuntui ottaa vettä niskaan koko päivä?

Iltaohjelmiin osallistuttiin sata lasissa!

6

4/2013


Kun rinkka on lähes samankokoinen kuin sudari itse, voi sitä välillä joutua myös vetämään perässä.

MikäMaassa asui myös keijukaisia, intiaaneja, merenneitoja ja merirosvoja johtajanaan hurja Kapteeni Koukku. Artturi Laaksonen Maarian Tähkistä kertoi Kapteeni Koukun Valtakunnan olleen paras ohjelma. Pisteellä sudenpennut touhusivat merellisissä tunnelmissa maalla muun muassa reimariradalla luovien ja harjoitellen pelastusliivien pukemista. Seikkailijat pääsivät puolestaan melomaan ja purjehtimaan jollilla oikeisiin merellisiin tunnelmiin. Muissa ohjelmissa tanssittiin, pelattiin ja leikittiin. Leirin ajaksi Ahtelaan oli rakennettu myös oma huvipuisto MikäMikäLandia. Huvipuistossa oli kaikki nykyajan hienoudet karuselleineen ja popcorn-kojuineen. Alexandra Luvian Loukkeesta hehkutti Krokotiilipomppulinnan olleen paras juttu MikäMikäLandiassa. Itämerellä suosituinta taisi olla vedenalaisen tanssin opettelu merenneitojen kanssa, jossa jokainen kankeimpia poikiakin myöden sai lanteensa löystymään letkeiden kesärytmien tahdissa.

Tyynysotaa oli kahdessa paikassa – Salaisen ullakon iltaohjelmassa ja MikäMikäLandiassa. Tyynysota arvioitiin Landian toiseksi suosituimmaksi pisteeksi. Viereinen sivu, alhaalla: MikäMikäLandiassa hurviteltiin myös karusellissä ja hypittiin Krokotiilipomppulinnassa.

Kaappaus ullakolta

Tammileirin iltaohjelmat ovat tunnettuja korkeasta tasostaan, eikä tälläkään kertaa tarvinnut pettyä. Tarinassa Peter Pan otti Leenan, Jukan ja Mikon mukaansa MikäMikäMaahan, jossa selvisi Kapteeni Koukun katala juoni. Koukku aikoi lanata MikäMikäMaan matalaksi uusien

kiinteistöhankkeidensa tieltä. Lasten tehtävä oli Peterin ja partiolaisten avustuksella pistää Koukun juonet tyhjiksi. Lopulta hätiin saatiin vielä alaleirien voimakrokot ja koko leiriläisjoukko, ja Kapteeni Koukku taittui laittamaan partiohuivin omaan koukkuunsa.

4/2013

7


Luonto

Neliönkokoinen metsätutkimus Kesä vaihtuu syksyksi. Se on mitä oivallisinta aikaa tehdä tutkimusmatka ruskan värittämään lähimetsään. Annika Öhman

M

etsässä on jos jonkinmoista puuta, kasvia, sientä ja ötökkää. Muutamat niistä ovat tunnetumpia, mutta osa saattaa olla aikuisellekin tuntemattomia. Monet uudet asiat oppii parhaiten käytännön kautta ja itse tekemällä. Metsäretki on hauska tapa viettää syyspäivää yhdessä perheen tai partioporukan kanssa. Retkellä voi oppia paljon uutta metsäluonnosta. HELPOT ALKUVALMISTELUT

Suurta aluetta ei ehdi eikä jaksa tarkemmin tukia. Sen takia tutkimusalue kannattaa rajata pieneksi. Ota tutkimusmatkalle mukaan vahvaa lankaa tai ohutta köyttä reilu neljän metrin pätkä ja mittanauha. Reppuun kannattaa pakata

8

4/2013

Meeri Rasivirta

kasvikirja, jonka avulla oudompien kasvien tunnistaminen onnistuu. Jos haluat, ota mukaan kamera, jotta voit kuvata tutkimustasi. Tarvitset myös neljä keppiä. Löydettyäsi kivan tutkimusalueen, ota esiin mittanauha. Paina ensimmäinen merkkikeppi maahan ja mittaa siitä metri haluamaasi suuntaan. Merkkaa kohta kepillä, ja mittaa neliön seuraava sivu. Kun olet mitannut kaikki sivut ja keppien avulla muodostanut maahan neliön, ota esiin lanka tai köysi. Solmi se ensimmäiseen keppiin ja kierrä sitten muut kepit. TUTKI JA TUNNISTA

Jos tutkimusalueellasi on puita tai pensaita, tunnista ne ensimmäisinä. Etene pienempiin kasveihin. Viimeisenä tutki matalimmat kasvit, kuten jäkälät ja sammalet. Maassa saat-


taa mönkiä erilaisia ötököitä. Yritä tunnistaa joitakin niistä. Tutkimusneliössäsi voi kasvaa myös marjoja tai sieniä. Muista, että osa sienistä saattaa olla hyvin myrkyllisiä eikä niitä saa käyttää ruoaksi. Metsänantimia ei saa maistaa, jos ei niitä tunnista aivan varmasti. Aina on hyvä kysyä kokeneelta sienestäjältä tai tutkia sienioppaasta. On parempi jättää jokin sieni keräämättä, jos ei sitä tunnista.

KOKOA YKSINKERTAINEN KASVIO

Kirjoita kaikki tunnistamasi kasvit muistiin, jotta voit retken jälkeen laskea, montako erilaista kasvia ja ötökkää tunnistit. Jos mukanasi on kamera, kuvaa tunnistamasi kasvit. Mikäli todella innostut kasvien tutkimisesta, voit kerätä oman kasvion. Kasviota varten kerää retkelläsi tunnistamasi kasvit mukaan ja prässää ne sanomalehtien välissä kirjapinon alla. Kasvien kuivuttua teippaa ne varoen paperille ja kirjoita kasvin viereen kasvin nimi sekä löytöpaikka ja -aika.

4/2013

9


Kynttiläprojektia varten kerätään sekä lasisia että muovisia kuoria ja kansia hautausmaan roska-pöntöistä, luvan kanssa tietenkin! Kuvassa Veera ja Eevert Rämö, Ruokolahden Erätoverit.

Kierrätystä hautausmaalla Petra Nojonen

R

Minna Helle

uokolahden Erätoverit ovat keksineet koko lippukunnalle yhteisen, helpon ja hauskan tavan kierrättää. Idea on yksinkertainen: Erätoverit keräävät hautausmaan roskiksesta seurakunnan luvalla vanhoja, ehjiä hautakynttilöitä. Hautakynttilöistä puretaan vanhat steariinit pois ja ne pestään. Sitten vain asetetaan sisälle uusi kynttilä, jonka jälkeen eroa uuden ja kierrätetyn hautakynttilän välillä ei juuri huomaa. Kierrätyskynttilät ovat paloajaltaan ja ulkonäöltään uudenveroisia. Erätoverit ovat myyneet kierrätyskynttilöitä joulumyyjäisissä sekä paikkakuntansa perinnemarkkinatapahtumassa Ruokolahtimarkkinoilla. Uusien kynttilöiden ostamisen vuoksi katetta myynnistä ei erityisen paljoa jää. Tempauksen 10

4/2013

tarkoitus onkin edistää ja opettaa kestävää kehitystä sekä luonnon säästämistä partioihanteiden mukaisesti. – Jokainen lippukuntalainen aina pienimmästä sudenpennusta asti pääsee auttamaan ainakin jossakin kierrätysvaiheessa, nähden näin konkreettisesti oman työnsä jäljen. Kierrätyskynttilöiden myyminen tuo lippukunnalle myös positiivista näkyvyyttä, kertoo Nina Miikki, idean kehittäjä. Ruokolahdella hautakynttilöitä on kierrätetty jo viiden vuoden ajan – nyt on sinun vuorosi vastata haasteeseen. Idea on vapaasti kopioitavissa ja uusia, aina vain mielikuvituksekkaampia, kierrätystapoja on aina mahdollista keksiä.


Kaverikuva Leevi Parsama

Haluaisitko nähdä itsesi ja partiokaverisi tällä palstalla? Lähettäkää kuvanne osoitteeseen partio-lehti@partio.fi. Kertokaa viestissä kuvaajan nimi, keitä olette ja mistä lippukunnasta, yhteystietonne sekä tietysti mikä on partiossa parasta.

NIMI Emmiina Parsama ja Emma Keto-Tokoi IKÄ 9 ja 10 LIPPUKUNTA Raision Killinallit PARASTA PARTIOSSA Kaverit ja se, että siellä tehdään kaikkea kivaa, joista saa taitomerkkejä. (Toim. huom! Kummallakaan tytöllä ei tahdo hiha enää riittää.)

4/2013

11


Kilpailu Pauliina Toivanen

Lasse Katainen

Jouluruno Humpsis ja hyppy selälleen, lumienkeli pihalla keinahtelee. Lompsis ja pallo pyörähtää, lumiukko hiilihymynsä väläyttää.

S

euraava Jälki-liite ilmestyy joulukuussa ja kisan teemana on tietysti JOULU. Raapusta meille joulurunosi ja lähetä se osoitteeseen Töölönkatu 55, 00250 Helsinki tai partio-lehti @partio.fi 28.10. mennessä. Hupsuimmat ja kauneimmat joulurunot julkaistaan Jälki-liitteessä ja kaikkien runoilijoiden kesken arvotaan partioaiheinen tuotepalkinto.

12

4/2013


Tsekkaa

Joulu on jo kololla Pauliina Toivanen

O

Annu Martelius

lisiko uudelle leiriteltalle käyttöä? Ovatko partiovarusteesi kunnossa? Houkuttelisiko piirileiri vai jopa Japanin jamboree 2015? Partiolaisten adventtikalenterien myynti on partiovuotesi suurin varainhankintamuoto, jolla voit rahoittaa lippukuntasi toimintaa. Adventtikalenterikampanja on myös helppo ottaa osaksi partio-ohjelman tekoa. Sudenpennuille ja seikkailijoille on tehty jopa kokonaan uudet merkit.

AKTIVITEETTIVINKKI SUDENPENNUILLE Varainhankintajälki Tavoite: Sudenpentu osallistuu varainhankintaan ja tietää, miksi sitä tehdään. Valitse vähintään kuusi askelta seuraavista: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Tutustun adventtikalenterin takakannessa olevaan Jouluseikkailu-lautapeliin Tiedän, mitä adventinaika tarkoittaa ja miksi sitä vietetään Mietin, kenelle ja millä tavoin adventtikalentereita voisi myydä. Harjoittelen rahan käsittelyä ja osaan antaa rahasta oikein takaisin. Pohdin yhdessä laumani kanssa, mitä voisimme tehdä ansaitsemillamme rahoilla. Harjoittelemme adventtikalenterin myyntitilannetta. Osallistun lippukunnan varainhankintaan (muu kuin adventtikalenterin myynti). Osallistun adventtikalenterien myyntiin yhdessä laumani kanssa. Keskustelen yhdessä laumani kanssa siitä, mihin kaikkeen laumani toiminnassa kuluu rahaa. 10. Ideoin yhdessä muun laumani kanssa erilaisia varainhankintakeinoja.

L I S ÄT I E TOJA A K T I V I T E E T E I S TA S A AT L I PP U K U N TA S I ADV E N T T I K A L E N T E R I A S I A MI E H E LTÄ J A OS OI T TE E SS A

ohjelma.partio.fi 4/2013

13


Annu Martelius

14

4/2013


Satu

Räjähtävä lukupiiri Miriam Luotsila

H

Meeri Rasivirta

eikin sudenpentulauma oli kokoontuneena jokaviikkoiseen laumailtaansa ja jokainen sai kertoa, mitä oli kesällä tehnyt. Linda oli käynyt huvipuistossa ja Laura ollut mummolassa. Leevi ja Sami taas kertoivat hurjasta reissustaan Ahvenanmaalle. Kaisa oli käynyt Islannissa ja hänellä oli mukana kuvia sieltä. Keskustelu kääntyikin tulivuoriin ja niiden purkauksiin, joista Islanti on kuuluisa. Koko lauma oli aivan ihmeissään, kun akela Pörri kertoi, että jopa meillä Suomessa on ollut ammoisina aikoina tulivuoria. Osa sudenpennuista oli aluksi epäuskoisia. – Totta se on, vakuutteli myös Masa-akela.

Siltä istumalta lauma päätti kävellä läheiseen kirjastoon ottamaan selvää tulivuorista ja varsinkin siitä, missä päin Suomea tulivuoria oli ollut ja voisivatko ne purkautua vielä. Masa ja Pörri etunenässä ja kaikki kahdeksan sudenpentua marssivat suoraan geologisia kirjoja käsittelevälle osastolle, ottivat kiinnostavia kirjoja luettavaksi ja siirtyivät tutkimaan niitä lukunurkkaukseen pehmoisten tyynyjen päälle. Kaikki saivat vuorollaan kertoa, mitä olivat kirjoista löytäneet ja näyttää hienoja kuvia. Ei meinannut laumailta riittää, niin paljon kiinnostavaa uutta sudenpennut kuulivat tulivuorista. Se kuitenkin oli varmaa, että tulivuorenpurkauksia ei Suomessa tarvitsisi enää pelätä!

4/2013

15


T IE D Ä TK Ö , missä on pohjoinen, itä, etelä ja länsi? Löydätkö perille, jos eksyt reittisi varrelta? Sudenpennun jäljet -kirja opastaa sinut suunnistuksen saloihin. Kirja on täynnä myös muita hauskoja aktiviteetteja. Seuraa karttamerkkejä, niin pääset ulos labyrintista.Varo harhautuksia!

Kaikki partiotuotteet saat ScandinavianOutoodoorStore.com-verkkokaupasta ja Partiovarusteen myymälöistä. Kauppojen tuotto menee partiotyön hyväksi.

Jälki 4/2013  
Jälki 4/2013  

Syksyn ensimmäisessä Jälki-liitteessä matkataan Kapteeni Koukun ja Peter Panin kanssa MikäMikäMaahan, tehdään kierrätystempaus hautausmaalle...

Advertisement