Page 1

P 505327/526 Afgiftekantoor: Gent X

Onafhankelijk Ziekenfonds

PB-PP B-05595 BELGIE(N) - BELGIQUE

Afzenderadres: Sluisweg 2 bus 1 9000 Gent

Magazine van Partena Ziekenfonds ALLES OVER ZORG EN GEZONDHEID

Feiten en fabels over diabetes BEN JIJ EEN UITSTELLER in het huishouden? Ooglaseren Of toch maar een bril?

dossier

GOED IN JE VEL Burn-out en perfectionisme

NR 147

oktober 2018

HET GEHEIM VAN EEN LEVEN IN BALANS


MEDICALIA BETAALT JAARLIJKS TOT 1.500 EURO TERUG VOOR MEDISCHE KOSTEN. ➜B ril en lenzen, remgeld, osteopathie, psychotherapie, logopedie, & meer...

Vraag advies op maat ✔ Surf naar www. partena-ziekenfonds.be/medicalia Je kunt er ook snel en makkelijk online aansluiten! ✔ Bel naar T. 02 218 22 22 ✔ Maak een afspraak in je kantoor: www.partena-ziekenfonds.be/afpraak-maken

Partena Ziekenfonds, verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c - Sterrenkundelaan 1, 1210 Brussel) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788 a, 1070 Brussel - RPR Brussel (422.189.629, CDZ-nr. 750/01).

VERWACHT JIJ TERUGBETALINGEN WAAR JE METEEN VAN OPKIKKERT?


INHOUD

dossier

GOED IN 07 JE VEL 02 Partena Update 05 Goed om te weten 07 Dossier Goed in je vel 08 Burn-out en

20 Gezond leven: tips en nieuwtjes

22 Seksuele opvoeding,

perfectionisme

10 Beter in balans in

www.facebook.be/ partena @partena

10 stappen 12 Shopavita: Zorg voor jezelf 13 Mindful running 14 Van 'fat talk' tot orthorexie 16 Helpen bij psychische problemen 17 Ben jij een huishoudelijke uitsteller? 18 Ooglaseren, of toch een bril?

dokter Bea-stijl 24 Ontdek onze online service 26 Feiten en fabels over diabetes 28 Shopavita: Accu-chek Guide meter 29 Soa's: ken jij de risico's? 30 Partena-voordelen en partners 33 Wat verwacht jij van ons?

www.partenaziekenfonds.be

COLOFON • Kernredactie: Lynn Pellens, Eva De Geyter, Pierre Lété • Redactie: Kimberly Devriendt, Lies Dobbelaere, Nathalie Renna, Elke Simon, Steven Vervaet, Benoit Van Vijnckt • Vormgeving: Kirsti Alink • Beeld: iStock & Shutterstock • Drukwerk: Roularta • Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Lauwers, Sluisweg 2 bus 1 - 9000 Gent Ondernemingsnummer: NN 0411.696.011 Partena Ziekenfonds, verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c - Sterrenkundelaan 1, 1210 Brussel) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788 a, 1070 Brussel - RPR Brussel (422.189.629, CDZ-nr. 750/01). Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie. ‘Partena Ziekenfonds Magazine’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’ Aangesloten bij de uitgevers van de periodieke pers.

14

20

33 Lees het verhaal van Ghislaine

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

1


WELKOM

Partena update PARTENA COMMUNICEERT TRANSPARANT OVER JE VERZEKERINGEN Heb jij een extra verzekering via Partena? Dan kun je rekenen op een correcte service en een transparante communicatie, want Partena volgt de Europese Mifid-richtlijnen. Mifid is kort voor ‘Markets In Financial Instruments Directive’, een Europese verzekeringsrichtlijn die waakt over eerlijkheid en transparantie. Mifid wil ervoor zorgen dat je als verzekerde het juiste product aangeboden krijgt. Vandaar onze vragenlijst als je aansluit bij één van onze verzekeringen. Daarnaast wil Mifid ook dat je als klant optimaal ingelicht bent. Daarom sturen we onze klanten voor het einde van het jaar de eventuele aanpassingen in de voorwaarden en de bijdragen voor het volgende jaar toe. Zo laten we jou ondubbelzinnig zien wat je verzekering concreet voor jou betekent.

Post voor Partena? Bezorg ons makkelijk je doktersbriefjes en terugbetalingsformulieren via: ✔ De brievenbus van je kantoor ✔ Een Partena-brievenbus in je buurt ✔ Per post naar ons hoofdkantoor: Partena Ziekenfonds, Sluisweg 2 bus 1, 9000 Gent.

Zoek een brievenbus of kantoor op www.partenakantoren.be.

PARTENA POTLUCK

Rondje gezond! Een gezonde lunch geeft je volop energie voor een efficiënte werkdag. Om alle collega’s te inspireren voor een lekker en gezond lunchpakket, organiseerde Partena een potluck-dag. Elke medewerker bracht één gezond gerechtje mee, en elk team genoot samen van een heerlijk gezond lunchbuffet. De oh’s en ah’s, en de feeststemming kwamen er gratis bovenop!

2

Online service! Terugbetalingsformulieren voor een Partenavoordeel bezorg je ons makkelijk digitaal, via de Partena Ziekenfonds app!

23.309

e-attesten verwerkten we in augustus. En we zien het aantal alsmaar stijgen. Werkt jouw arts al met het digitale e-attest? Dat is handig, want je terugbetaling wordt rechtstreeks geregeld met je ziekenfonds en verloopt zo nog sneller. Vraag ernaar bij je volgende bezoek.


Vergeet je ziekenfondsbijdrage niet Denk eraan om je ziekenfondsbijdrage tijdig te betalen. Alleen zo ben je non-stop optimaal verzekerd en kun je genieten van je ledenvoordelen en medische reisbijstand in het buitenland.

ALTIJD GOED VERZEKERD DANKZIJ DOMICILIËRING

KEN JE HELPPER? Helpper is een handig webplatform dat Partena Ziekenfonds mee ondersteunt. Het brengt mensen die hulp zoeken voor dagelijkse taken in huis in contact met hulpvaardige buurtbewoners die een centje willen bijverdienen. Hoe werkt het?

✔ Vertel Helpper wie je bent, en waar je steun voor zoekt, en zij vinden een betrouwbare helpper in je buurt. ✔ Je helpper helpt je om inkopen te doen, brengt je naar een afspraak, en veel meer. ✔ Helppers zijn er al voor je vanaf een half uurtje hulp. ✔ Je kunt op het platform ook helpper zoeken voor iemand anders. ✔ Voorlopig is Helpper actief in de ruime regio’s Antwerpen, Gent en Brussel. Kijk voor alle details op www.helpper.be.

Maak het jezelf makkelijk, en betaal je Partenafactuur via domiciliëring. Zo wordt je factuur elke maand automatisch stipt betaald. Door de betaling te spreiden, betaal je maandelijks een kleiner bedrag.

BINNEN LACHT DE ZON Elk jaar kiest Partena Kinderopvang een jaarthema. Dit jaar lieten we ons inspireren door de ouders. Met ‘Binnen lacht de zon, maar stralen we ook tot bij onze ouders’ willen we nog beter communiceren met onze ouders. Bij Partena Kinderopvang willen we dat kinderen én ouders zich welkom voelen. Daarom leiden we onze kindbegeleiders op om goed met de ouders te communiceren, we bevragen regelmatig met enquêtes of ouders tevreden zijn over de opvang, en we houden hen op de hoogte via o.a. een gesloten facebookgroep, onthaalborden en via ons online heen-en-weer

boekje Bitcare waarop ze het dagverloop van hun kindje kunnen volgen. We geven ouders ook de ruimte om zelf te kiezen hoe ze betrokken willen zijn bij de opvang. Want elk kind is anders, en elke mama of papa is anders. Dit jaar richten we onze aandacht op een nog persoonlijkere aanpak van onze oudercommunicatie. Dat kan het welzijn van onze kindjes alleen maar ten goede komen.

Op zoek naar kinderopvang? Bekijk onze vrije plaatsen op WWW.PARTENAKINDEROPVANG.BE.

THINK PINK! Ook dit najaar verkopen we de roze lintjes van Think Pink in onze kantoren. Koop er eentje en speld het op. Je ondersteunt zo samen met ons belangrijke onderzoeksprojecten in de strijd tegen borstkanker.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

3


WELKOM

Wat verwacht jij van ons?

Steeds meer tevreden Partena-klanten! 7,7

8,0

8,1

2015

2016

2017

Hoeveel geef jij Partena Ziekenfonds op een maximum van 10 punten?

Dit maakt onze klanten blij • Info via nieuwsbrieven en website. • Interessante voordelen en terugbetalingen. • Snel en efficiënt geholpen als je vragen hebt.

Dit deden we beter dan vorig jaar • Klanten vonden het fijn dat ze ons altijd konden bereiken. • Ze appreciëren onze non-stop online service. • Ze stellen het op prijs dat we ruim de tijd nemen voor persoonlijk advies.

Hier werken we volop aan • Nieuwe klanten nog vlotter wegwijs maken in onze diensten. • Het Onlinekantoor nog gebruiksvriendelijker maken.

➜ Lees alles over het nieuwe Onlinekantoor op pagina 24!

4

DE MENSEN

van Partena MARIE-LOUISE COECK ADMINISTRATIEVE MEDEWERKER “Ik werkte vroeger als klantenadviseur in een Partena-kantoor en leefde voor mijn klanten. Ik vond het heerlijk om hen te helpen, en beet me graag vast in hun dossiers. Ik genoot ook van het persoonlijke contact. Helaas heb ik een paar jaar geleden een hersenbloeding gehad. Ik ben relatief goed hersteld, maar die episode in mijn leven laat z’n sporen na. Mijn geheugen laat me soms in de steek, praten gaat moeilijker, en mijn lichaam is niet meer hoe het was. Maar in een hoekje zitten treuren is niets voor mij. Ik wilde kost wat kost blijven werken. Mijn job als klantenadviseur weer opnemen, lukt helaas niet. Maar Partena Ziekenfonds gaf mij in

“Na mijn hersenbloeding kreeg ik bij Partena een job op maat.” ruil een job op maat. Ik werk nu op het hoofdkantoor en bied daar ondersteuning voor verschillende teams. Ik kijk brieven na voor collega’s en verstuur de brieven van de thuiswerkers. Bij Partena Hulp in huis zorg ik dat de binnenkomende documenten snel bij de juiste collega terecht komen. Dankzij mijn job voel ik me weer elke dag betrokken. En ik herleef helemaal dankzij het contact met de collega’s. Door de aard van mijn functie ben ik in elk team die handige extra hulp op drukke momenten, en iedereen ziet me graag komen. Zo voel ik me echt onmisbaar. Onze klanten help ik nu niet meer rechtstreeks, maar weten dat ik achter de schermen hun dossiers sneller vooruit help, doet me enorm deugd. Ik ben trots om voor Partena te kunnen werken. Geluk zit in een klein hoekje.”


ZIEKENFONDS NIEUWS

Goed om te weten Arbeidsongeschikt en deeltijds werken? Het kan!

Ben je als loontrekkende arbeidsongeschikt, maar voel je je goed genoeg om deeltijds te werken? Het kan, met de toestemming van je adviserende arts. Hoe regel je alles?

VOOR WIE? Ben je door de adviserende arts van je ziekenfonds arbeidsongeschikt verklaard, dan kun je onder bepaalde voorwaarden deeltijds werken. Kies wel een deeltijdse job die past bij je gezondheidstoestand. Vanaf het moment dat je minstens één dag volledig arbeidsongeschikt bent, kom je in aanmerking.

WAT MOET JE DOEN? Vraag op tijd een deeltijdse werkhervatting aan via de adviserende arts van je ziekenfonds, en doe een aanvraag deeltijds werk bij je ziekenfonds. Doe dit ten laatste één werkdag vóór je werkhervatting.

WAT MET JE UITKERING? Je uitkering wordt op maat van je situatie berekend. Lees meer op onze website.

IS AANGIFTE VERPLICHT? • Het is verplicht om op tijd aangifte te doen van je deeltijdse werk. Zo vermijd je een financiële sanctie. • Heb je toelating om deeltijds te werken, maar gaat het toch niet door? Laat ons dat tijdig weten. Zo kunnen we je uitkering juist berekenen. • Heb je even deeltijds gewerkt, maar stop je weer? Laat ons weten op welke datum je gestopt bent met werken. Je wordt weer voltijds arbeidsongeschikt. • Wil je later weer deeltijds aan de slag, vraag dan opnieuw toestemming aan de adviserende arts en je ziekenfonds.

BEREKEN ZELF JE LOOPBAANONDERBREKING Loopbaanonderbreking, tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof: via Break@Work bereken je vanaf nu makkelijk zelf op hoeveel verlof je recht hebt in de verschillende stelsels.

Ga naar www.breakatwork.be: • Log in met je elektronische identiteitskaart, federaal token, itsme of persoonlijke code. • Vul de vragenlijst in en je weet meteen op hoeveel loopbaanonderbreking je recht hebt.

Huis delen maar toch alleenstaand ZO BEWIJS JE HET NODIGE VOOR JE UITKERING Om het bedrag van een uitkering te bepalen, bv. bij arbeidsongeschiktheid, houden we rekening met je gezinssituatie. Het bedrag is anders voor alleenstaanden, samenwonenden, of wanneer je personen ten laste hebt. Officieel ben je ‘samenwonend’ als je je huishouden gezamenlijk regelt en daar samen geld in steekt. Deel jij een huis met anderen maar ben je officieel wel alleenstaand, dan moet je bewijzen dat elke bewoner in jullie huis voor z’n eigen levensonderhoud instaat. Dat kan aan de hand van bewijsstukken zoals facturen en contracten (huurcontract, nutsvoorzieningen, verzekeringen,…) die aantonen dat je zelf instaat voor de kosten van je levensonderhoud, op basis van de indeling van jullie huis (eigen deurbel, ingang, sanitair, …) of een attest van de wijkagent waaruit blijkt dat er geen gemeenschappelijk huishouden is. Je zorgt best voor verschillende bewijsstukken, dat maakt alles nog sneller duidelijk.

Meer info op www.partena-ziekenfonds.be/ vervangingsinkomen

Voor zwangerschaps- en borstvoedingsverlof, vrijwilligerswerk, of voor zelfstandigen, gelden andere regels. Meer info op onze website, of contacteer ons.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

5


ZIEKENFONDS NIEUWS

EERSTE AFSPRAAK BIJ EEN SPECIALIST?

MEDISCHE KOSTEN IN HET BUITENLAND

Daarom duurt terugbetaling langer Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak duurt het dan wat langer om een terugbetaling te krijgen. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.

DRINGENDE KOSTEN Landen waarmee België een overeenkomst heeft (EER, CH, bilaterale landen*) •K osten tot 200 euro: Wij onderzoeken of terugbetaling mogelijk is. We bekijken of je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage en of Mediphone Assist je dossier aanvaardde. •K osten boven 200 euro: We zijn verplicht info aan te vragen in het buitenland. Men bepaalt daar hoeveel je terugkrijgt via de wettelijke ziekteverzekering. De verwerkingstijd kan oplopen tot 6 maanden. We bekijken wel of we alvast een voorschot van 75% van je medische kosten kunnen regelen.

Landen waarmee België geen overeenkomst heeft

•M ogelijke terugbetaling aan de Belgische tarieven en voorwaarden in andere landen. Dit geldt alleen voor dringende medische kosten tijdens een ziekenhuisopname met minstens 1 overnachting. Medische kosten buiten het ziekenhuis kunnen alleen terugbetaald worden met voorafgaand medisch akkoord. •R eken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

GEPLANDE KOSTEN Voor geplande kosten gelden andere regels. •S oms heb je de toelating van je adviserende arts nodig voor je vertrek. • J e kunt alleen terugbetaling krijgen voor behandelingen die in België terugbetaald worden. •R eken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Meer info op www.partenaziekenfonds.be/vakantie.

Je kunt meer terugbetaald krijgen op verwijzing van je huisarts. Zo werkt het: • Laat je huisarts een globaal medisch dossier (GMD) voor je bijhouden. • Vraag je huisarts om het document ‘doorverwijzing naar een specialist’. • Laat het document zien aan de specialist en bezorg het ons nadien, samen met het zorgattest van de specialist. • De hogere terugbetaling is 1 keer per jaar en per specialiteit geldig.

•M ogelijke terugbetaling tot 75% van je medische kosten in: Andorra, Egypte, Israël, Jordanië, Kosovo, Libanon, Libië, Monaco, Palestina, San Marino, Syrië en Vaticaanstad. Extra terugbetaling tot 100% is hier mogelijk als Mediphone Assist je dossier aanvaardt en als je dossier aan alle betreffende voorwaarden voldoet.

* Bilaterale landen = Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

6


dossier

GOED IN JE VEL BETER IN BALANS IN

10

STAPPEN

Burn-out en perfectionisme Zo help je bij psychische problemen

VOEDINGSADVIES MAAKT JONGEREN ONGELUKKIG MINDFUL RUNNING: LOOP DE STRESS UIT JE LIJF

SLA SNEL OM!

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

7


ssier do GOED IN JE VEL

Goed, beter, best!

GAAN BURN-OUT EN PERFECTIONISME HAND IN HAND? Leg jij de lat ook altijd hoog voor jezelf? Daar is op zich niks mis mee, wel integendeel. Maar perfectionisme is een tweesnijdend zwaard. Als je té streng bent voor jezelf, kan een burn-out om de hoek loeren. Klinisch psychologe Liesbet Boone geeft tips om perfectionisme in goede banen te leiden.

8


Liesbet Boone, klinisch psychologe

“Ik spreek graag van optimalisten en perfectionisten. Optimalisten stellen heel hoge eisen aan zichzelf, maar doen dat vanuit passie en plezier. Perfectionisten leggen de lat even hoog, maar vanuit een soort druk die nefast is voor hun mentale gezondheid.” LIESBET BOONE:

Het is met perfectionisme zoals met stress. Een beetje is goed, maar ‘trop is te veel’. Al is de ene vorm van perfectionisme de andere niet, zegt klinisch psychologe Liesbet Boone: “Ik maak graag het onderscheid tussen de optimalist en de perfectionist. Optimalisten stellen hoge eisen aan zichzelf, maar doen dat vanuit passie en plezier. Ze gaan graag nieuwe uitdagingen aan en zien fouten als een leerproces. Perfectionisten leggen de lat even hoog, maar vanuit een soort druk. Die kan komen van anderen of van de omgeving, maar het kan ook om een interne druk gaan. Denk maar aan mensen die zichzelf constant willen bewijzen als een modelwerknemer of die willen presteren om schuldgevoelens en schaamte uit de weg te gaan.”

Van motivatie naar ‘moetivatie’ Die interne druk kan nefast zijn voor de mentale gezondheid. Perfectionisten evolueren dan van motivatie naar moetivatie, legt Liesbet Boone uit: “Ze werken op een rigide manier, kunnen hun werk niet loslaten en tolereren geen fouten. Op de werkvloer kan dat tot verschillende problemen leiden. Sommigen verliezen zich in details: ze werken hard, maar zijn niet meer efficiënt. Anderen focussen op kleinere taakjes, uit schrik om die ene grote taak niet tot een goed einde te brengen. En ook thuis leggen sommige perfectionisten de lat hoog voor zichzelf. Hun huis moet er bijvoorbeeld altijd perfect bij liggen. Na een lange werkdag gunnen ze zichzelf geen rustmoment, maar beginnen ze meteen verwoed te kuisen.”

Kwetsbaar voor psychische problemen Op lange termijn kan die grote druk leiden tot psychische problemen. Liesbet Boone: “Perfectionisten zijn kwetsbaarder voor burn-out, maar ook andere problemen, zoals eetstoornissen en een depressie. Specifiek bij een burn-out zien we dat het energiepeil van perfectionisten stilaan daalt. Gewoon omdat ze zo vaak in het rood gaan. Als je die uitputting combineert met een gebrek aan waardering op de werkvloer of met negatieve feedback, komt een burn-out gevaarlijk dichtbij. Want perfectionisten krijgen ook graag waardering voor hun noeste arbeid. Als die uitblijft, is dat er soms te veel aan.”

Het perfecte resultaat loslaten Als klinisch psychologe leert Liesbet Boone perfectionisten vooral hoe ze de lat lager kunnen leggen: “Ik help hen om anders te leren werken. Perfectionisten zullen zich altijd 100% willen inspannen, maar ze moeten leren om het perfecte resultaat los te laten. Want het resultaat van je werk hangt van meer af dan alleen je eigen inspanning. Daarnaast leer ik mensen om zich ook te richten op de dingen die hen blij maken. Perfectionisten zijn vaak zo gericht op het ‘moeten’ dat ze de dingen die hen energie en voldoening geven helemaal uit het oog verliezen.”

Mild zijn voor jezelf Liesbet Boone helpt perfectionisten om zichzelf beter te leren kennen: “Ik help mensen om zich bewust te worden van hun perfectionistische gedachten. Pas dan kunnen ze er aan werken. Ik leer hen om hun fouten te aanvaarden en mild te zijn voor zichzelf. Ik help hen ook om hun voelsprieten naar binnen te richten: “Wat wil ìk graag?, Wat geeft mij energie? Het kan alleen maar beter gaan als je leert om je eigen beste vriend te worden.” www.liesbetboone.be

HOE VERMIJD JE EEN BURN-OUT? ✔ Richt je vaak genoeg op dingen die je energie geven (hobby’s, vrienden…). ✔ Ga op zoek naar je talenten en probeer die in te zetten op je werk. ✔ Zorg voor een goed sociaal vangnet. ✔ Leer jezelf kennen en aanvaard je eigen emoties. ✔ Fouten maken mag. ✔ Durf nee te zeggen. ✔ Zorg voor jezelf (gezond eten, voldoende slaap, beweging, …). ✔ Praat met je werkgever als de druk te hoog is.

NIEUW!

PARTENA-VOORDEEL!

Vanaf 2019 kun je bij oververmoeidheid en burn-out terecht bij De Partena Luisterlijn. Je krijgt er telefonisch een consult bij een erkende psycholoog. Partena Ziekenfonds betaalt in 2019 je eerste 5 gesprekken per jaar. Nadien kun je zelf betalend gebruik maken van de lijn, of kiezen om doorverwezen te worden. Meer info in januari!

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

9


ssier do GOED IN JE VEL

geheim

Het van een leven in balans De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hou je hoofd fit met deze tips.

VIND JEZELF OKÉ

BEWEEG

Je hoeft niet altijd alles goed te doen. En niet iedereen moet jou leuk vinden. Zo’n idealen loslaten, is niet eenvoudig, maar het schept wel meteen meer ruimte in je hoofd. Ruimte waarin je gewoon je doordeweekse zelf kunt zijn. En dat is helemaal oké.

Pieker jij je soms ook suf? Beweging is een heel doeltreffend medicijn. Leg de lat niet te hoog. Je hoeft geen sportieve topprestaties te leveren. Gewoon uit je luie stoel komen doet al wonderen. Kies een bewegings-

PROBEER IETS NIEUWS Spaans leren, de tango dansen, beter fotograferen, je toch nog eens aan die avontuurlijke trektocht wagen? Kom af en toe uit je comfortzone en blijf open staan voor nieuwe dingen. Doe iets, maak iets, gebruik je fantasie. Het geeft je het gevoel dat je uniek bent en dat je leeft. Andere voordelen: ✔ Je leert nieuwe mensen kennen. ✔ Je blik op de wereld wordt ruimer, je relativeert je eigen verhaal. ✔ Je prikkelt je lichaam en geest en dat wakkert je creativiteit aan. ✔ Nieuwe dingen leren beheersen geeft een goed gevoel en een sterker zelfbeeld.

10

activiteit die je leuk vindt en die je in je eigen omgeving makkelijk kunt doen: fietsen, wandelen, joggen, sporten, … Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil én je doorzettingsvermogen. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap.

TIP Minder stilzitten is een mentale opkikker. Ontdek haalbare en praktische beweegtips op www.ikziejewelzitten.be.

GUN JEZELF RUST Slorpen je werk, je kinderen, je ouders, … haast al je tijd op? Zo krijg je stress. Je wordt er prikkelbaar en slechtgehumeurd van. Maak regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. Zo vermijd je dat de spanning zich ophoopt.


DURF NEE TE ZEGGEN Wil je je goed voelen, probeer je dan zoveel mogelijk bewust te zijn van wat je doet: weet wat je eet, weet wat je drinkt, weet hoe je leeft en weet waarom je iets doet. Heb je ergens geen zin in of geen behoefte aan: durf dan gewoon nee te zeggen. Nee tegen dat glas te veel, nee tegen iemand die iets vraagt waar je geen zin in hebt. Als je nee durft te zeggen, geef je jezelf ruimte. Je hebt niet meer het gevoel dat anderen je leven bepalen, maar je maakt je eigen keuzes. Als je nee durft te zeggen, krijg je ook respect. Mensen zullen je waarderen als een persoon met een eigen mening.

KIJK NAAR HET POSITIEVE Vertrouwen hebben in jezelf gaat niet altijd vanzelf. Het is het resultaat van een lang leerproces. En sommige ervaringen kunnen je zelfvertrouwen danig ondermijnen. Maar wat je hebt aangeleerd, kun je ook weer afleren. Hoe? Door op een andere manier te leren kijken naar jezelf, naar de anderen en naar de wereld. Iedereen verandert in zijn leven. En jij bepaalt in welke richting je verandert. Als je vooral onthoudt hoe anderen negatief op je reageren, dan word je ongelukkig. Onthou je vooral de positieve dingen, dan ligt de weg naar meer balans voor je open.

Gun jezelf elke ochtend, middag en avond vijf minuten de tijd om helemaal niets te doen, alles los te laten en te ontspannen. STOP JE GEDACHTENMOLEN Ben jij iemand die piekert? Iemand die constant nadenkt en maar niet tot een oplossing komt? Weet dan dat denken normaal gezien gericht is op het vinden van een oplossing. Het is logisch opgebouwd en beperkt zich in de tijd. Door te denken krijg je nieuwe inzichten en dat geeft rust. Piekeren valt niet onder het logische denken. Piekergedrag vertrekt van veronder-

stellingen, vooroordelen en onrealistische verwachtingen. Dat veroorzaakt onrust, angst en spanningen. Het brengt je dus nooit dichter bij een oplossing. Probeer piekergedrag op te merken bij jezelf en stop bewust je gedachtenmolen. Vaak helpt het om even van omgeving te veranderen, te bewegen, met iemand te praten, of even met iets praktisch bezig te zijn.

SPREEK AF MET VRIENDEN Om je fit in je hoofd te voelen, heb je anderen nodig. Ze helpen je om je leven zin te geven. Het contact met anderen leert je ook te relativeren. Je merkt al snel dat iedereen zijn problemen heeft en dat veel mensen heel creatief omgaan met de dipjes in hun leven. Wissel ervaringen uit: het helpt je om je eigen muizenissen beter te relativeren.

TIP Maak tijd voor dingen die je een goed gevoel geven en geniet bewust van de dingen die je goed kunt.

VRAAG HULP WAAR NODIG Je kunt niet alles zelf. Hulp vragen is geen teken van hulpeloosheid, maar getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Heb je het te druk en kun je praktische hulp gebruiken? Heb je nood aan een babbel of moet je er even tussenuit in je eentje? Ga bij jezelf na waarvoor je precies hulp nodig hebt en wie je daarvoor het best kunt aanspreken. En aarzel niet om gewoon die hulp te vragen. Je zult verbaasd zijn hoe graag mensen willen helpen als je duidelijk aangeeft wat ze voor je kunnen doen.

Meer info en praktische oefeningen voor een leven in balans op WWW.FITINJEHOOFD.BE.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

11


ssier do GOED IN JE VEL

Zorg voor jezelf Met de juiste dosis beweging, ontspanning en slaap hou je je lichaam en je geest in vorm. Gezondheidsshop Shopavita helpt je op weg.

korting voor Partena-leden op Sanapur ® matrassen en kussens

Met de Posture Trainer doe je makkelijk 10 verschillende stretchoefeningen en werk je aan een gezonde houding.

Swedish Posture Trainer - 31,50 euro (niet-leden 34,99 euro).

Half uurtje me-time Met een eigen hometrainer is een half uur bewegen per dag zo gebeurd. In je eigen omgeving sport je rustig, en zonder concurrentie.

Tunturi hometrainer F20 - 307 euro (nietleden 341,10 euro).

ACTIE! Tunturi fitnesstoestellen: 10% + 10%* korting van 1 oktober tot en met 15 november 2018

Een Sanapur hoofdkussen past zich optimaal aan je lichaam aan en daar zijn je tussenwervelschijven en spieren blij mee. Bij Shopavita test je je hoofdkussen gratis 14 dagen uit.

Sanapur Original Med kussen 111,50 euro (niet-leden 159 euro)

Je persoonlijke coach Een Fitbit is een elegant horloge én een praktische activity tracker. Volg je elke dag zelf je hartslag, je beweging, en je slaappatroon op.

Fitbit activity tracker: kies het model dat bij je past op shopvita.be.

PARTENA-VOORDEEL Elk jaar 25 euro korting én 10% ledenkorting bij aankoop van een activity tracker of stappenteller.

12

Slaap zacht

de shop voor het leven! ✔ Ruim gamma gezondheidsproducten & hulpmiddelen ✔ Bestellen vóór 17u = levering de volgende werkdag (producten in voorraad) ✔ 10 tot 30% korting voor klanten van Partena Ziekenfonds* Surf naar www.shopavita.be.

* Korting op voorwaarde dat je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage. Bekijk de exacte korting per product op shopavita.be.

30 %

Stretchen maar


ssier do GOED IN JE VEL

stress

MINDFUL RUNNING

LOOP DE UIT JE LIJF

Probeer jij lopen leuk te vinden, maar blijft de veelbesproken ‘runners high’ uit? Dat is Mindful Running misschien iets voor jou: een mix van mindfulness en lopen.

Mindful Run Oosterzele

Sporten voor het plezier

Ademen!

Respect voor jezelf

Mindful Running (MFR) gaat niet over doelen behalen zoals eindelijk die 5 kilometer lopen, een paar kilo afvallen of bewijzen dat je een marathon aan kunt. Een doel bereiken is leuk, maar achteraf val je vaak in een zwart gat. Dat ondervond MFR-coach Hannes Geyskens aan den lijve. Hij liep na hard trainen de Iron man in Hawaii uit, maar vond nadien z’n sportieve motivatie niet meer terug. Mindful Running leert je te genieten van het ‘lopen om te lopen’. Om dat te leren, loop je met een coach. Die helpt je met speelse oefeningen om het leuke van het lopen in te zien.

De meeste sporters ademen door hun mond. Mindful Runners niet. Je leert om te ademen door je neus, zelfs met een speciale pleister. Tot het een goede gewoonte wordt, tijdens het lopen en daarbuiten. Door te ademen door je neus gaat er meer zuurstof naar je lichaamscellen, verzuren je spieren minder snel en verlaagt je hartslag. Dit is niet alleen goed voor je hart maar het helpt ook tegen stress.

MFR leert je om je eigen lichaam en je eigen grenzen te aanvaarden. Coach Hannes ziet zijn cursisten evolueren: “Deelnemers durven op het einde van de cursus te signaleren dat ze even wat trager willen lopen. Tijdens de eerste les durft niemand dat. Door te stoppen als je pijn hebt en geen frustratie te voelen als iemand je voorbijsteekt, verminder je blessures, en vermijd je negatieve gevoelens tijdens het lopen.”

Lopen in het moment

Een cursus Mindful Running bestaat uit vijf sessies van 90 minuten. Op www.mindfulrun.be vind je coach in je buurt of zoek 'Mindful Run' op Facebook.

Een hobby voor het leven Mindful Running wil een duurzame oplossing zijn voor wie sport en ontspanning zoekt. Het is vooral de bedoeling dat je gaat lopen omdat het je deugd doet, en niet omdat het ‘moet’. MFR haalt lopen weg van je to do-lijst, en maakt er een fijne gewoonte van. Het lopen zorgt voor ontspanning en geeft je energie.

MFR moedigt je aan om te lopen zonder muziek. Het helpt je luisteren naar je lichaam en te genieten van de omgeving. Na een tijdje leer je lopen zonder gepieker en loop je gewoon in het moment.

PARTENA-VOORDEEL!

Bij Partena Ziekenfonds krijg je per persoon per jaar 25 euro terugbetaald voor lidgeld van een sportclub zoals Mindful Running.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

13


ssier do GOED IN JE VEL

‘fat talk’

Van tot orthorexie VOEDINGSADVIES MAAKT JONGEREN ONGELUKKIG 5 stukken fruit en groenten per dag, veganistisch, zonder suiker, zonder gluten … Tieners breken er hun hoofd over, maar ze interpreteren het fenomeen ‘gezonde voeding’ makkelijk verkeerd. Zo ondervindt dr. Sonia Fuchs, psychiater gespecialiseerd in eetstoornissen.

14


Hoe komt het dat jongeren worstelen met het fenomeen ‘gezonde voeding’? Dr. Sonia Fuchs: “Iedereen worstelt er eigenlijk een beetje mee. In onze maatschappij is er eten in overvloed, maar tegelijk willen we slank zijn, en een gezond gewicht hebben. Bovendien overheerst het beeld dat je slank en gezond moet zijn om te slagen in het leven. Hoe je dat het best aanpakt, is niet zo duidelijk. Je hoort vooral veel tegenstrijdige boodschappen, en wordt overstelpt met tips en adviezen. Hoe jonger je bent, hoe moeilijker het is om daar slim en soepel om te springen. We zien dat jongeren gezondheidsadvies veel strikter toepassen dan volwassenen. Als ze ‘gezond beginnen eten’, doen ze dat abrupt en zonder enige soepelheid. Ze gaan bijvoorbeeld van de ene dag op de andere totaal geen suiker meer eten.” Jongeren nemen aanbevelingen dus gauw te letterlijk? Dr. Sonia Fuchs: “Precies. Als jongeren horen: het is goed om per dag 5 stukken fruit of groenten te eten, zullen ze dat letterlijk zo doen. Terwijl die 5 stukken een gemiddelde zijn. Op zich is dit soort aanbevelingen zeker zinvol, maar je moet ze niet te eng interpreteren. Jongeren beseffen niet dat een aanbeveling geen dogma is dat je elke dag moet volgen. Maar omdat ze dat wel proberen, krijgen ze gauw een ontevredenheidsgevoel. Want hoe strikter je je voeding probeert te beheersen, hoe meer je het contact verliest met je gevoelens over eten. De aanbevelingen zeggen nooit dat het normaal is om te eten

uit emotie, en dat we allemaal een emotionele relatie hebben met voeding. Daarom eten we bijvoorbeeld vet en suiker. Voedingsadviezen té strikt proberen opvolgen, maakt jongeren dus vooral ongelukkig.”

Heeft dat gevolgen voor de gezondheid van jongeren op lange termijn? Dr. Sonia Fuchs: “In 2016 bleek uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat twee criteria steeds belangrijker worden als risicofactoren voor

ging kijken naar journalisten, woordvoerders, tv-presentatoren enzovoort. Wat bleek? In de mediawereld heeft 40 tot 60 % van de mensen een BMI van 20 of 21. Dat is niet graatmager, maar toch een pak magerder dan de doorsnee bevolking, waar maar 2 % van de mensen een BMI van 20 of 21 heeft. Die categorie van slanke mensen is dus oververtegenwoordigd op televisie, waardoor je al gauw zou kunnen denken dat we allemaal zo’n BMI moeten hebben. Tieners zijn minder kritisch ten opzichte van

voor jou!’ Zo vinden tieners op sociale media onder gelijkgestemden makkelijk nog meer, vaak massale, aanmoediging voor hun controledrang.”

Hoe merk je als ouder dat je kind een probleem heeft met voeding? Dr. Sonia Fuchs: “Het is niet makkelijk voor ouders om een eetstoornis, zoals bijvoorbeeld orthorexie, te ontdekken bij hun eigen kind. De ziekte, want het is wel degelijk een ziekte, sluipt geleidelijk je leven binnen. Maar er zijn alarmsignalen die erop

“Op sociale media heb je een heel apart fenomeen, dat we ‘fat talk’ noemen: dat zijn discussies, meestal negatief, over gewicht, voeding of portiegrootte.”

DR. SONIA FUCHS:

obesitas: de leeftijd van het eerste dieet, en hoe vaak iemand een dieet volgt. Veel van die trendy diëten van vandaag werken niet, en op termijn kunnen ze voor bijkomende eetstoornissen zorgen. Zo vallen jongeren, die controle en perfectionisme zo belangrijk vinden, ten prooi aan ‘orthorexie’. Ze eten niet meer omdat ze iets lekker vinden, maar omdat het de ‘juiste’ voedingsstoffen bevat. Ze eten voor hun gezondheid, en het plezier dat ze bij dat eten ervaren, is gelinkt aan hun controle over de situatie. Als het maar het ‘juiste’ eten is.”

Wordt het eetgedrag van tieners ook beïnvloed door wat ze op televisie zien? Dr. Sonia Fuchs: “Zeker. Een Franse studie boog zich over de oververtegenwoordiging van slanke mensen in mediaberoepen. Iedereen weet dat modellen graatmager zijn, maar deze studie

die beelden: ze moeten nog groeien en zoeken beelden om zich mee te identificeren. Elke dag zo’n mensen op tv zien, maakt hen minder tevreden over hun eigen lichaam.”

Spelen sociale media ook een rol? Dr. Sonia Fuchs: “Op sociale media heb je een heel apart fenomeen, dat we ‘fat talk’ noemen: dat zijn discussies, meestal negatief, over gewicht, voeding of portiegrootte. Bijvoorbeeld: ik neem een foto van wat ik ga eten en deel die op sociale media. Ik krijg dan reacties als: ‘Wow, zo vettig! Trek maar snel je loopschoenen aan!’ of ‘Oei, dat wordt vanavond groene sla

wijzen dat je kind of tiener te strikt op zijn voeding let. Als je kind steeds minder gevarieerd eet en vooral focust op bepaalde soorten voeding. Of als het bepaalde voedingsmiddelen weigert te eten, en dan gaat het vooral over vetten en suikers. Of als je tiener steeds meer bezig is met zijn gewicht, of juist stiekem begint te eten. Maar let ook op om niet te overreageren. Alleen als het gedrag een hele tijd aanhoudt is het een probleem. Tieners experimenteren graag en vallen wel eens van de ene trend in de andere. Alleen als je merkt dat het niet voorbijgaat, moet je alarm slaan en raad vragen aan je arts.”

PARTENA-VOORDEEL!

Voor psychotherapie krijgen jongeren met recht op kinderbijslag 20 euro per sessie terugbetaald, voor maximum 6 sessies per jaar. Bij chronische ziekte is er terugbetaling voor maximum 12 sessies per jaar, zonder leeftijdsgrens.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

15


ssier do GOED IN JE VEL

PSYCHISCHE PROBLEMEN

Zo kun je helpen! Maak je je zorgen om iemand in je omgeving die het moeilijk heeft? Hoe kun je het best helpen? De campagne 4 voor 12 geeft tips en biedt hulplijnen waar nodig.

WAT JE KUNT DOEN WEES ALERT VOOR SIGNALEN EN NEEM ZE SERIEUS Als je merkt dat het gedrag of uiterlijk van een persoon verandert, dan kan dat een alarmsignaal zijn voor psychische problemen. Sluit iemand zich af van z’n omgeving, merk je gemoedsschommelingen of sterke emoties op, of geeft iemand aan dat het niet goed gaat, neem dat dan serieus. Vooral als je meerdere signalen tegelijk opmerkt, of als ze lang aanhouden. Hangen ze samen met een verlieservaring of negatieve levensgebeurtenis, dan ben je best extra alert.

PRAAT EROVER Durf open te praten over de negatieve gevoelens of gedachten die de persoon ervaart. Door erover te praten help je hem of haar om inzicht krijgen in de situatie. Zo kun je samen de ernst van het probleem inschatten en op zoek gaan naar gepaste hulp.

MAAK EEN HULPNETWERK Ook jij staat er niet alleen voor. Vaak zijn er nog mensen in het netwerk van de persoon die hulp kunnen bieden. Bespreek met de persoon of het oké is dat je anderen betrekt bij het verhaal en vraag die mensen om te helpen. Zo bouw je een netwerk op rond de persoon die het moeilijk heeft.

ZOEK PROFESSIONELE HULP Soms is alleen een gesprek met jou niet genoeg. Schakel hulp in als je voelt dat het probleem te groot is om te hanteren. Bespreek met de persoon welke hulp het meest geschikt zou zijn en help hem of haar met de praktische beslommeringen om professionele hulp te vinden.

ZORG VOOR JEZELF Doe niet meer dan wat je zelf aankan en zorg ervoor dat je zelf bij iemand terecht kunt met je vragen, gevoelens van onmacht, twijfels, ...

HOU CONTACT Sociaal contact en het gevoel hebben bij iemand terecht te kunnen, helpt tegen psychische problemen. Hoe zeer iemand zich ook afsluit van de buitenwereld, de behoefte aan contact is er altijd. Vraag dus regelmatig hoe het gaat en toon dat je er bent.

16

De campagne 4 voor 12 wil mensen aanmoedigen om er te zijn voor elkaar en om psychische problemen sneller op te merken. Meer tips en info op www.4voor12.be.

WAT JE LIEVER NIET DOET DE PROBLEMEN MINIMALISEREN Iedereen ervaart gebeurtenissen of gevoelens op een andere manier. Luister zonder te oordelen, toon begrip en neem elk signaal ernstig.

ONMIDDELLIJK OPLOSSINGEN AANREIKEN Iemand die het moeilijk heeft, wil dat z’n problemen serieus genomen worden. Maak tijd voor het verhaal, toon begrip en laat weten dat je er bent voor hem of haar. Nadien kun je samen op zoek gaan naar de meest gepaste hulp, maar dring die nooit op.

BELOVEN DAT JE ER MET NIEMAND ANDERS OVER ZAL PRATEN Die belofte kun je niet altijd nakomen. In sommige situaties is het juist noodzakelijk om externe hulp in te schakelen.

BELOVEN DAT JE ALLES KUNT OPLOSSEN Soms is er meer nodig dan alleen een gesprek of hulp van iemand uit je omgeving. Wees dus realistisch in de beloftes die je maakt.


HULP IN HUIS

Ben jij een huishoudelijke uitsteller? Huishoudelijke klussen opknappen… Vaak doe je liever andere dingen dan stofzuigen, opruimen en wasgoed sorteren. Ben jij een huishoudelijke uitsteller? Deze tips kunnen helpen.

Iets doen is beter dan niets doen Na een drukke avond heb je geen fut meer om de keuken op te ruimen en wil je liefst meteen in de zetel ploffen. Probeer de klus in stukjes op te delen. Ruim direct de tafel af en vul de vaatwas. Het is een kleine moeite. Iets doen is altijd beter dan niets doen.

Waar beginnen? Het maakt niet uit! Als uitsteller loop je het risico om her en der in je huis met een berg rommel achter te blijven. En dan

wordt opruimen nòg moeilijker: je weet gewoon niet waar te beginnen. Goed nieuws: het maakt niet uit! Begin lukraak: neem een item in je handen en geef het z’n juiste plek. Eens de eerste stap gezet is, volgt de rest vanzelf.

Rondje routine Maak het jezelf makkelijker door elke avond een routineus rondje opruimen in te lassen. Zo vermijd je dat rommel zich opstapelt en je vluchtreflex voor huishoudelijk werk in werking treedt.

Denk in kleine stappen Uitstelgedrag ontstaat als je voor een berg werk staat waar je niet over kunt kijken. Breek de klus daarom op in kleinere stukken en werk die stap voor stap af. Je zult verbaasd zijn hoe snel je aan de top van de berg terecht komt.

Clean as yo go Clean As You Go is een huishoudprincipe dat uitstelgedrag overbodig maak. Laat waar je mee bezig was altijd netjes achter. Als je geen bergen rommel creëert,

hoef je ze achteraf ook niet op te ruimen. Denk eraan als je kookt, klaar bent met werken aan je bureau, of als je ’s ochtends je slaapkamer uistapt.

Laat je helpen Is poetsen niet je hobby of je talent? Laat je helpen door een professional. De huishoudhulpen van Partena Hulp in huis nemen je graag wat werk uit handen.

TOP-TIPS VAN DE PARTENA POETSCOACHES ✔ Eerst opruimen – dan schoonmaken. ✔ Investeer in goede, liefst ecologische producten en poetsmateriaal. ✔ Geen multitasking: focus op het schoonmaken en het is nog zo snel gebeurd. ✔ Teamwork: zet je gezinsleden mee aan het werk. ✔ Poets in de juiste volgorde: begin achterin de kamer en beweeg je naar de deur. ✔ Werk kamer per kamer af. ✔ Ruim na het poetsen je materiaal weer op.

Vraag huishoudhulp aan op WWW.POETSHULP.BE.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

17


OOGLASEREN

of toch maar een bril? 18


Brilglazen die aandampen boven een tas thee, je bril die druppels regen vangt of altijd vuil lijkt… Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is vaak de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar wat kun je er precies van verwachten?

HOE GAAT OOGLASEREN IN ZIJN WERK?

WELKE TECHNIEKEN BESTAAN ER?

Een ooglaserbehandeling duurt enkele seconden tot een minuut. Maar er komt natuurlijk wel een hele voorbereiding aan te pas. Eerst doet de oogarts een grondig vooronderzoek, met precieze metingen. Hij of zij gaat onder meer na of je oog gezond is, of de tranenfilm normaal is, of het hoornvlies dik genoeg, normaal gekromd en regelmatig is, en of er geen andere gezondheidsproblemen zijn. Als je contactlenzen draagt, moet je die één tot drie weken voor je operatie opbergen.

De meest gebruikte ooglasertechnieken zijn PRK (photorefractieve keratectomie), LASIK (laser assisted in situ keratomileusis) en een derde techniek SMILE (small incision lenticule extraction).

De dag van de operatie krijg je een kalmerend geneesmiddel. Ook je ogen worden verdoofd met oogdruppels. De ingreep is op die manier pijnloos. Tijdens de laserbehandeling houdt je oogarts je oogleden open met een ooglidsperder, zodat je niet kunt knipperen. Je kijkt naar een lichtpuntje terwijl de laser zijn werk doet. Je hoort een knetterend geluid en soms ruik je een lichte brandgeur. Na een half uur rust en een controle mag je naar huis. Je regelt wel best een chauffeur, want zelf met de auto rijden mag niet meteen na de ingreep. Als nabehandeling moet je nog enkele dagen oogdruppels met antibiotica en cortisone gebruiken.

Bij PRK wordt het hoornvlies met een laser aan de oppervlakte behandeld. Een oppervlakkig laagje van het hoornvlies wordt verwijderd om dat vlies platter te maken. Bij de LASIK-techniek wordt met een andere soort laser eerst een dun flapje van het hoornvlies losgemaakt. Dat wordt opengeklapt zodat de laser onder het flapje de behandeling kan uitvoeren in een diepere laag van het hoornvlies. Nadien wordt het flapje teruggeplaatst. Bij de SMILE-techniek wordt niet met een flapje gewerkt, maar met een kleine incisie.

IS HET VEILIG? Een ooglaserbehandeling is een veilige en efficiënte techniek. Complicaties zijn zeldzaam als er op voorhand een grondige screening wordt uitgevoerd. Aan ooglaseren zijn er wel enkele voorwaarden verbonden, zo moet bijvoorbeeld de correctie van de ogen gedurende minstens één jaar stabiel zijn.

Ooglaseren wordt enkel toegepast bij patiënten tussen 18 en 60 jaar. De zichtafwijking van wie ouder en jonger is, evolueert nog te veel. Wie zwanger is of borstvoeding geeft, wordt aangeraden te wachten tot nadien.

ZIJN ER OOK NADELEN? Na een ooglaserbehandeling kun je tijdelijk last hebben van droge ogen. Doorgaans gaat het daarmee geleidelijk beter. Ook kan het een paar dagen duren voor je optimaal ziet. Vooral bij de PRK-techniek kan het tot een paar weken duren voor je goed scherp ziet.

VOORGOED VAN JE BRIL OF LENZEN VERLOST? Twintigers met stabiele ogen zijn makkelijk voor een 20-tal jaar van hun bril of lenzen verlost. Maar een ooglaserbehandeling heeft geen invloed op de normale evolutie van het oog. Zoals iedereen die goed ver ziet, zal ook iemand die een ooglaserbehandeling ondergaat, na zijn veertigste een leesbril nodig hebben.

HET PRIJSKAARTJE Richtprijs voor een laserbehandeling met PRK is ongeveer 1.430 euro per oog. Een ooglaserbehandeling met de femto-LASIK-techniek kost gemiddeld 1.600 euro per oog. Een eventuele bijbehandeling binnen de twaalf maanden is in die prijs inbegrepen. Partena betaalt een gedeelte van dat bedrag terug. En je spaart er natuurlijk ook jaren van brillen of contactlenzen kopen mee uit.

PARTENA-VOORDEEL!

Partena Ziekenfonds betaalt maximaal 100 euro per oog terug voor de chirurgische correctie van een oogafwijking of het plaatsen van intra-oculaire lenzen.

75% TERUGBETAALD DANKZIJ MEDICALIA Verzekering medische kosten Medicalia betaalt 75% van je persoonlijke aandeel in de prijs voor een laserbehandeling terug. Je kunt tot 600 euro per verzekerde en per aansluitingsjaar terugbetaald krijgen. Lees alle voordelen op www.partenaziekenfonds.be/medicalia.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

19


GEZOND LEVEN

Tips & nieuwtjes Boost je veerkracht VAN 1 TOT 10 OKTOBER • 1/4 van de Vlamingen worstelt met zijn geestelijke gezondheid • 1/2 van de Vlaamse werknemers denkt tussen dit en vijf jaar een burn-out te hebben Stilstaan bij je geestelijke gezondheid is geen overbodige luxe. Van 1 tot 10 oktober wil de campagne

‘Samen Veerkrachtig’ je veerkracht, of je vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag, op een speelse manier ondersteunen. Een concert, een workshop, een lezing, een film of een yogacursus: kies een activiteit op maat van jouw leven en laat je inspireren.

www.samenveerkrachtig.be.

NIEUWE TERUGBETALING PSYCHOLOGISCHE ZORG Eind dit jaar of begin volgend jaar komt er voor volwassenen van 18 tot en met 64 jaar een terugbetaling van maximaal 8 sessies bij een erkend klinisch psycholoog of orthopedagoog. Minister De Block wil die terugbetaling in de toekomst verder uitbreiden voor andere leeftijdsgroepen. Als de terugbetaling officieel start, hoor je dat meteen via onze Facebookpagina en website.

ZORG DAT JE NIETS MIST DOOR GRIEP Elke winter krijgt 1 op de 10 mensen griep. Blijf deze winter gezond en haal vanaf half oktober een griepprik bij je huisarts. Ben je 65-plusser, ben je zwanger, of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, of een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is vaccinatie zeker aan te raden, want in jouw situatie is het risico op complicaties door griep veel hoger. www.griepvaccinatie.be

20


BORSTKANKER

Tijdig opsporen is belangrijk Ben jij een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Dan kun je dankzij het Vlaams Bevolkingsonderzoek elke twee jaar een gratis screeningsmammografie laten nemen. Die screening is belangrijk om borstkanker vroegtijdig op te sporen en de genezingskansen te verhogen.

10 UUR PER WEEK Langer dan dat laat je je kind per week liever niet voor een beeldscherm zitten. Onderzoek van de Uhasselt wijst namelijk uit dat meer dan 10 uur schermtijd per week gezondheidsrisico’s mee-

brengt op lange termijn. “Hoe langer voor het scherm, hoe duidelijker de veranderingen in de biomolecules van kinderen”, zegt Professor Tim Nawrot van UHasselt. www.uhasselt.be

www.bevolkingsonderzoek.be of T. 0800 60 160

CHECK WANNEER JE LAATSTE BEVOLKINGSONDERZOEK WAS VIA PATIENT HEALTH VIEWER • Ga naar www.mijngezondheid.belgie.be. • Log in: sluit je eID-lezer op je PC aan en steek er je identiteitskaart in. Voer je pincode in. Je bent nu ingelogd. • Klik op ‘bevolkingsonderzoeken’.

19%

… van de 17- en 18 jarigen ontbijt nooit op een weekdag. Dat ontbijt-skippen neemt toe met de leeftijd. Zo slaat bij de 11- en 12-jarigen maar 5% van de jongens en 7% van de meisjes het ontbijt over.

Ontdek onze recepten voor een gezond ontbijt op www.suiker-reflex.be.

JE GENEEST SNELLER ZONDER PYJAMA “Haal patiënten zo snel mogelijk uit hun pyjama.” Die oproep doet professor Jane Cummings van de Britse National Health Service. Een advies dat het UZ Brussel en het UZ Leuven in de praktijk brengen. “We merken dat patiënten sneller geneigd zijn in hun eigen kledij door de gang te wandelen dan dat ze dat in een ziekenhuishemdje doen. Zeker voor oudere patiënten is het goed dat ze rondwandelen. Hun functi-

onaliteit, spierkracht en conditie nemen snel af als ze te lang in bed liggen”, zegt Paul Giepmans van het UZ Leuven. Sneller uit bed komen biedt niet alleen een voordeel op fysiek vlak. Ook het contact met anderen is belangrijk. “Mensen kunnen in de gang een praatje slaan. Dat is goed tegen de eenzaamheid, en het negatieve effect daarvan op de gezondheid,” vertelt sociaal psycholoog Alain Van Hiel.

Meer gezondheidsnieuws op onze blog op WWW.PARTENA-ZIEKENFONDS.BE.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

21


Zonder taboe

SEKSUELE OPVOEDING IN DOKTER BEA-STIJL

De tijd van de bloemetjes en de bijtjes in de les seksuele opvoeding is verleden tijd. Op Ketnet zong Dokter Bea vorig jaar vrijuit over penissen en vagina’s. In plaats van preuts en omfloerst mag het nu direct, zonder taboe en met een flinke dosis humor. Niet altijd vanzelfsprekend voor ouders. Wannes Magits van Sensoa legt uit waarom de Dokter Bea-stijl een juiste keuze is voor de jongeren van vandaag.

22

Geen vraag is te gek, dat was het motto van Dokter Bea. Het programma op Ketnet benaderde seksuele opvoeding vrank en vrij en op een heel positieve manier. “We wilden inderdaad dat Dokter Bea heel open en zonder veel schaamte over seks durfde te praten”, bevestigt Wannes Magits, beleidsmedewerker Jongeren bij Sensoa. “De media en sommige leerkrachten hebben de neiging om in eerste plaats te focussen op spectaculaire verhalen of dingen die fout gaan. Wij kiezen bewust voor een positieve visie. Samen met de jonge kijkers ontdekt Dokter Bea dat flirten

plezant is, dat masturberen leuk is, enz. Op die manier leren jongeren dat seksualiteit iets heel normaals is.”

WAT WILLEN JONGEREN WETEN? Naast die positieve visie op seksualiteit vindt Sensoa het ook belangrijk om te vertrekken vanuit de vragen en noden van jongeren zelf. Wannes Magits: “Bij seksuele vorming denken veel volwassenen aan thema’s als tienerzwangerschappen, soa’s of seksueel geweld. Maar de jongeren zelf worstelen met heel praktische vragen. ‘Kan je zwanger worden van orale seks?’, om maar één


Wannes Magits, beleidsmedewerker Jongeren bij Sensoa

voorbeeld te geven. Voor ons draait seksuele opvoeding dus vooral om het ontkrachten van dat soort mythes. Om te weten wat jongeren zich écht afvragen, werken we tijdens de lessen seksuele vorming onder meer met een vragendoos. We laten jongeren zelf aan het woord en luisteren zonder te oordelen. Ze mogen vragen, zeggen en vinden wat ze willen, maar wel altijd met respect voor iedereen. Dat zijn voor ons de basisprincipes van een goede seksuele opvoeding.”

MEER WETEN, MINDER RISICO Natuurlijk is het ook belangrijk om jongeren te informeren over de risico’s van onveilige seks en ze de basisprincipes van een gezonde seksuele relatie mee te geven. Ook daarom is een goede seksuele opvoeding belangrijk. Wannes Magits: “We leren jongeren ook om goed met elkaar om te gaan op vlak van relaties en seks. Denk maar aan het onderhandelen over condoomgebruik. Die aanpak werpt echt z’n vruchten af. Het is bewezen dat hoe meer jongeren over seks weten, hoe langer ze hun ‘eerste keer’ uitstellen. Ze maken bewustere keuzes rond wat ze wel en niet willen.”

OOK OUDERS HEBBEN EEN ROL Wannes Magits windt er geen doekjes om: “Ouders hebben de voornaamste rol van allemaal op vlak van seksuele opvoeding. Zeker voor kinderen zijn zij de belangrijkste figuren. Bij pubers verschuift dat accent naar de vrienden, maar zelfs dan vormen ouders nog altijd dé houvast rond normen en waarden. Het is dus belangrijk dat ouders er zijn voor hun kinderen als ze met vragen rond relaties en seksualiteit zitten. Al is er natuurlijk wat wederzijdse schaamte rond bepaalde onderwerpen, en dat is

van je kind merk je als ouder zelf wel waar het klaar voor is. En als je toch iets te veel in detail gaat, zal je merken dat je kind afhaakt, of je uitleg toch niet onthoudt omdat het even z’n petje te boven ging. Kortom, je kunt als ouder weinig verkeerd doen als je over seks praat.”

Algemene info vind je op www. sensoa.be. Ontdek ook de lesmodules voor leerkrachten op basis van de afleveringen van Dokter Bea op www.seksuelevorming.be.

“Je kunt het thema als ouder beter bespreekbaar houden. Je kind geeft door z’n vragen zelf wel aan waar het op dat moment al klaar voor is.” WANNES MAGITS, SENSOA:

heel normaal. Je hoeft het bijvoorbeeld niet over seksstandjes te hebben met je kinderen. Die zaken kunnen ze ook onder vrienden of in de klas bespreken.”

SEKSUELE OPVOEDING IN TIJDEN VAN INTERNET Door het internet en de sociale media komen kinderen en jongeren vroeger met seks in aanraking. Is dat een gevaar? Wannes Magits: “Niet noodzakelijk. Kinderen krijgen inderdaad vroeger seksueel getinte beelden te zien, dat is vandaag onvermijdelijk. Maar als je op een normale manier met hen over seks praat, zal dat hun beeld rond seksualiteit niet negatief beïnvloeden. Ze zullen wellicht zelf naar je toestappen als ze bv. op expliciete beelden gebotst zijn op hun smartphone. Pas als het onderwerp thuis een taboe is, kunnen kinderen en jongeren een verwrongen beeld over seks krijgen en bijvoorbeeld gaan denken dat porno realistisch is.”

WAT ZEG JE OP WELKE LEEFTIJD? Maak je je ongerust over welke onderwerpen je mag aankaarten op welke leeftijd? Dat is nergens voor nodig, volgens Wannes Magits: “Zelfs een kleuter mag gerust weten waar de baby’s vandaan komen. Aan de vragen

PRATEN MET JE KIND OVER SEKS: HOE BEGIN JE ERAAN? ✔ Breng het onderwerp terloops ter sprake: Ga niet plechtig zitten voor ‘Het Gesprek’, dat werkt alleen averechts. ✔ Gebruik aanknopingspunten uit de media of uit je omgeving om het over seks te hebben. ✔ Laat je kind vooral zelf vragen stellen en probeer die te beantwoorden. ✔ Geef gerust toe als je over een bepaald onderwerp niet alles weet. Informeer je en praat er later over verder. ✔ Benader het onderwerp met een open geest. Dan komt je kind zelf naar je toe als het met vragen zit.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

23


ONLINE SERVICE

Zo handig is je DIGITALE ZIEKENFONDS Een terugbetaling aanvragen via de Partena Ziekenfonds app? Of een vraag stellen via WhatsApp of onze chatbot? Het is allemaal mogelijk bij Partena Ziekenfonds. Ontdek onze online service en beheer je ziekenfondsdossier snel en makkelijk.

NON-STOP SERVICE IN HET PARTENA ONLINEKANTOOR Kleefzegels nodig, documenten opvragen of terugbetalingen bekijken? In het Onlinekantoor kan dat makkelijk. •A ltijd bereikbaar: 24 uur op 24 en 7 dagen op 7

ALTIJD OP DE HOOGTE •B etalingsupdate: e-mail bij een nieuwe terugbetaling en bij betaling van je uitkering • E-Box update: e-mail bij een nieuw document in je digitale brievenbus, herinnering als je het document nog niet gelezen hebt

•A rbeidsongeschiktheid: SMS 10 dagen voor het einde van je arbeidsongeschiktheid met herinnering voor eventuele verlenging E-MAIL als we je aangifte van arbeidsongeschiktheid ontvangen hebben •H ospitalia (Plus) en Dentalia Plus: digitale updates voor je verzekeringsterugbetalingen

•C heck zelf je dossier:

500.000 logins per maand in het Onlinekantoor!

uitkeringen en terugbetalingen bekijken, medisch akkoord nakijken, … • Bestel snel documen-

ten: kleefbriefjes, reisdocumenten, … •T erugbetaling leden-

voordelen: vraag ze 100% digitaal aan • Digitale brievenbus:

Digitaal experte Anse Keisse:

“Ons digitaal team verkent voortdurend nieuwe horizonten. We maken onze online service zo breed mogelijk. Maar elke toepassing moet vooral gebruiksvriendelijk zijn, en op maat van onze klanten.”

ontvang je ziekenfondspost digitaal in je beveiligde e-Box

www.partenaonlinekantoor.be

24

BINNENKORT! JOUW VERNIEUWDE ONLINEKANTOOR • NIEUW DESIGN: Nog intuïtiever en gebruiksvriendelijker • MEER MOBIEL: Handiger in gebruik op smartphone en tablet • DIGITALE FORMULIEREN: geen gedoe meer met papieren formulieren: invullen en ondertekenen kan nu ook

digitaal. Vraag je uitkering digitaal aan, of doe online de aangifte van een ongeval. Dat is handig voor jou, en makkelijker voor ons om te verwerken. Je dossier, uitkering of terugbetaling is zo nog sneller in orde.


MAAK KENNIS MET ONZE CHATBOT Stel je vraag via chat aan onze virtuele adviseur. Je krijgt meteen een antwoord op veelgestelde vragen. De chatbot is altijd wakker en beantwoordt je vragen met de glimlach. Onze chatbot vind je binnenkort in het nieuwe Onlinekantoor.

HELLO, ITSME! Je aanmelden in het Onlinekantoor doe je voortaan dubbel zo makkelijk en 100 % veilig met itsme. Dankzij die app hoef je geen lijstjes meer bij te houden van paswoorden en logins en bepaal je zelf welke gegevens je deelt met welke toepassingen. • Praktisch: één app, één code, één digitale identiteit voor alle digitale toepassingen • Veilig: Privacy en digitale veiligheid van het hoogste niveau

www.partenaziekenfonds.be/itsme

AL 52.000 KLANTEN GEBRUIKEN DE PARTENA ZIEKENFONDS APP! Met de Partena Ziekenfonds app heb je het Onlinekantoor altijd op zak. Bekijk via de app snel je dossier, vraag terugbetalingen aan of stel je vraag aan onze klantendienst.

www.partena-ziekenfonds.be/app

E-SIGN Geen tijd en papier meer verspillen. Vanaf nu onderteken je documenten online via e-sign. Zo kun je digitaal aansluiten bij een van onze verzekeringen (Hospitalia, Dentalia Plus en Medicalia). www.partena-ziekenfonds.be/aansluiten

www.partena-ziekenfonds.be

SNEL IETS VRAGEN? GEBRUIK WHATSAPP Wil je weten wanneer je je terugbetaling ontvangt? Of je nog gebruik kunt maken van een bepaald voordeel? Het zijn enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen aan Partena Ziekenfonds via WhatsApp.

WhatsApp met Partena via 02 255 77 14. Meer info op www.partena-ziekenfonds.be/whatsapp

oktober 2018

25


10 X

JUIST OF FOUT

diabetes

FEITEN EN FABELS OVER

Diabetes type 2 komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

JUIST Diabetes verhoogt de kans op hartziekten Met de huidige behandelingsmogelijkheden is diabetes goed onder controle te houden. Toch kunnen chronische verwikkelingen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, nieraantasting, zenuwaantasting of voetproblemen de levenskwaliteit verminderen en het risico op vroegtijdig overlijden verhogen. Preventie, tijdige opsporing en behandeling zijn dan ook heel belangrijk.

26

FOUT Wie insuline moet spuiten heeft een ‘ergere’ vorm van diabetes Er bestaat inderdaad een verschil in verloop en behandeling tussen type 1 en type 2 diabetes, de twee meest voorkomende vormen van diabetes. Maar de ene vorm bestempelen als ‘licht’ en de andere als ‘zwaar’ is nonsens. ‘Een beetje diabetes’ bestaat niet. Elke vorm van diabetes is ernstig en vraagt om regelmatige controle om complicaties te voorkomen.

JUIST Diabetes is ongeneeslijk Hoewel het wetenschappelijk onderzoek met rasse schreden vordert, kan diabetes nog niet worden genezen. Je kunt diabetes type 2 wel voorkomen met een gezonde levensstijl. Voor wie de ziekte heeft, kan een goede behandeling en een gezonde levensstijl ook helpen om complicaties te voorkomen. Het zijn net die complicaties, zoals problemen met ogen, nieren, voeten, hart, en bloedvaten, die de grootste impact hebben op het leven van mensen met diabetes.


JUIST 1/3 van de mensen met diabetes weet niet dat hij of zij de aandoening heeft Het is alarmerend dat die mensen niet medisch opgevolgd worden. Daarnaast zijn er heel wat mensen die, zonder het te weten, een hoog risico lopen om op termijn type 2 diabetes te ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk om stil te staan bij jouw risico en tijdig een huisarts te consulteren.

FOUT Diabetes is zeldzaam Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Op dit moment heeft ongeveer 1 op 12 Belgen diabetes. Dit kan volgens de voorspellingen oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Diabetes komt voor in 2 types: • Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline meer. Patiënten hebben behandeling met insulineinjecties nodig. Ze moeten hun bloedsuikerwaarden goed opvolgen. • Type 2 diabetes ontwikkelt geleidelijk. In het beginstadium kun je de bloedsuikerwaarden op peil houden met een gezonde levensstijl en vaak met medicijnen. Maar de pancreasfunctie gaat ook bij type 2 diabetes stelselmatig achteruit. Bloedsuikerwaarden worden daarom ook hier goed opgevolgd.

JUIST Je kunt de ontwikkeling van diabetes type 2 vertragen Zelfs wie licht verhoogde bloedsuikerwaarden heeft, loopt al een sterk verhoogd risico om type 2 diabetes te ontwikkelen. Je kunt het risico op diabetes nog verminderen door gezonder te eten, meer te bewegen, te stoppen met roken, en te werken aan een gezond gewicht.

FOUT Een pilletje is voldoende om diabetes te behandelen Er is inderdaad vaak medicatie nodig om diabetes type 2 goed te behandelen, maar een gezonde levensstijl is minstens even belangrijk. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, je gewicht onder controle te houden en te stoppen met roken maak je een wereld van verschil voor je gezondheid.

FOUT Je krijgt diabetes door te veel suiker te eten De eigenlijke oorzaak van diabetes is nog niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook andere factoren kunnen het ziekteproces in de hand werken. • Type 1 diabetes is aangeboren. Meestal produceren mensen met diabetes type 1 antistoffen die de insulineproducerende cellen van de pancreas vernietigen. Waarom die antistoffen ontstaan, weten we nog niet. • Type 2 diabetes is deels erfelijk en deels veroorzaakt door je levensstijl. Er is een duidelijk verband tussen overgewicht en diabetes type 2. Te veel suiker, te veel vet, te grote porties, te veel alcohol en te weinig lichaamsbeweging werken overgewicht in de hand. Dus niet alleen te veel suiker treft de schuld.

PARTENA-VOORDEEL DIABETESPREVENTIE

PARTENA-VOORDEEL DIABETESPATIËNTEN

• T erugbetaling van 30 euro voor het eerste consult bij een

erkend diabeteseducator. •O m de 2 kalenderjaren een terugbetaling van 12 sessies bij een diëtist. • E enmaal per jaar een terugbetaling van het remgeld voor een consultatie bij de oogarts.

FOUT Diabetes is niet te vermijden Aan factoren zoals erfelijkheid of leeftijd kun je uiteraard niks veranderen. Maar het is voldoende bewezen dat een gezonde levensstijl het risico op type 2 diabetes sterk vermindert, ook bij wie een verhoogd risico loopt om de ziekte later te ontwikkelen. Type 1 diabetes daarentegen kan je niet voorkomen.

FOUT Sport is gevaarlijk voor mensen met diabetes Lichaamsbeweging kan diabetes type 2 helpen voorkomen, maar helpt ook bij de behandeling van alle vormen van diabetes. Beweging kan je bloedsuiker gevoelig doen dalen en de nood aan medicatie zo doen verminderen. Mensen met diabetes die in goede conditie zijn, lopen ook minder risico op complicaties door hun ziekte. Heb je diabetes, dan laat je uiteraard je gezondheid van nabij opvolgen door je behandelende arts. Hij of zij kan je adviseren over de juiste vorm van beweging voor jouw situatie.

Meer info en vragen: www.diabetes. be – Gratis Diabetes Infolijn: T. 0800-96 333.

3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek bij de arts.

WWW.PARTENA–ZIEKENFONDS. BE/DIABETES.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

27


SHOPAVITA

bij Shopavita.be

Bij aankoop van 1 doos teststrips (18,03 euro - niet-leden 25,75 euro) + 1 doos lancetten (4,55 euro niet-leden 6,50 euro): gratis een Accu-Chek Guide meter ter waarde van 19,60 euro (niet-leden 28 euro)!*

VERTROUW OP ACCU-CHEK® GUIDE, DE TROEVEN •B loed prikken in één klik. •H ygiënisch en nagenoeg pijnloos. • T eststrips verwijderen zonder aan raken. •N auwkeurig en betrouwbaar. •D raadloze verbinding met de mySugr Logboek app. •A ltijd al je diabetesinformatie bij de hand. •H et toestel voldoet aan alle kwaliteitsnormen.

28

waar je ook bent DE EXTRA’S

•E en kleine bloeddruppel op de applicatiezone van de teststrip volstaat. •R esultaat is eenvoudig te zien en moeilijk te missen. •M eten in het donker: lichtgevend scherm en verlichte teststrippoort. •S limme verpakking van teststrips voorkomt verspilling.

Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen 30% korting op alle diabetesproducten.

Surf naar www.shopavita.be

* Korting op voorwaarde dat je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage. Bekijk de exacte korting per product op shopavita.be. Het tijdelijke aanbod op het Accu-Chek Guide systeem is geldig t.e.m. 31/12/208 of zolang de voorraad strekt.

NU GRATIS ACCU-CHEK GUIDE METER!


SOA’S: ken jij de risico’s? Dat ‘soa’ staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’, weet je wellicht. Maar welke soa’s bestaan er? En hoe ben je goed beschermd? Wat je moet weten in een notendop.

BACTERIEEL

PARASITAIR

VIRAAL

• Chlamydia: de meest vastgestelde soa in België. Er zijn niet altijd specifieke symptomen. Soms is er vaginale afscheiding en vage pijn in de onderbuik. Chlamydia komt ook bij mannen voor. • Gonorroe: een zeer besmettelijke soa. 9 op de 10 mannen hebben specifieke klachten (pijn of afscheiding), vrouwen hebben geen of weinig klachten. • Syfilis: ernstige soa. Het voornaamste symptoom is één zweer op de plaats van de infectie.

• Schurft: een soa die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Overgedragen door intiem contact of gezamenlijk gebruik van kleding en beddengoed. Het voornaamste symptoom is jeuk. Te behandelen met een crème. • Trichomonas: een soa die makkelijk te behandelen is met antibiotica. Veroorzaakt door een parasiet die je kunt oplopen door seksueel contact. Meestal zijn er geen symptomen. • Schaamluis: een soa die nog zelden voorkomt. De luizen nestelen zich in het schaamhaar. Ze worden overgedragen door intiem contact of door het gebruik van besmet linnengoed. Parasitaire soa’s zijn doorgaans makkelijk te behandelen met medicatie.

• Herpes: zeer besmettelijke soa. Eenmaal besmet, blijft het virus levenslang in je lichaam. Herpes kan je herkennen aan kleine, pijnlijke blaasjes op of in de genitale zone. Herpes kan je ook doorgeven tijdens orale seks. • Genitale wratten: vaak voorkomende soa die meestal vanzelf geneest (binnen het jaar). Boosdoener is het humaan papillomavirus. • Hepatitis B: een soa die een ontsteking van de lever kan veroorzaken, met op termijn levercirrose of leverkanker tot gevolg. • Hiv: het virus dat aids veroorzaakt. Hiv is tegenwoordig goed te behandelen. Hoe sneller je weet dat je hiv-positief bent, hoe beter voor je gezondheid.

Bacteriële soa’s zijn goed te behandelen met antibiotica.

LAAT JE TESTEN! Heb je een risico gelopen op een soa? Of heb je last van bepaalde symptomen? Aarzel dan niet om je te laten testen bij je huisarts. Soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven, en je kunt anderen besmetten. Gelukkig zijn de meeste soa’s goed behandelbaar als je ze tijdig opspoort.

Virale soa’s vergen een specifieke behandeling.

HOE BESCHERM JE JE TEGEN SOA’S? Je kunt jezelf en je partner beschermen tegen de meeste soa’s door met een condoom te vrijen. Je vrijt ook veilig als jij en je vaste partner beiden negatief zijn getest op soa's en niet (zonder condoom) vrijen met anderen. Daarnaast bestaan er vaccins tegen hepatitis B en het humaan papillomavirus (HPV). Heb je een verhoogde kans op hiv, dan bestaat er medicatie die je preventief beschermt. Meer info op www.seksualiteit.be.

Met dank aan Sandra Van den Eynde van Sensoa. www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

29


PARTENA VOORDEEL

Voordelen & partners Infosessies en workshops voor jou Ook in het najaar bulkt onze gezondheidsagenda van de interessante infosessies en workshops! Ben je zwanger, heb je kinderen, lijd je aan een chronische ziekte of word je al een dagje ouder? Ben je mantelzorger, wil je gezonder eten of meer bewegen? Laat je informeren en inspireren.

Check onze gezondheidsagenda op www.partena-ziekenfonds.be/ activiteiten.

30


25 euro voor elk gezinslid dat aan sport doet! Ben je lid van een sportclub? Iedereen in je gezin kan elk jaar tot 25 euro terugbetaald krijgen voor het lidgeld.

GEZOND OP KAMP

HET WAS WEER EEN FANTASTISCHE ZOMER! Onze ervaren kamppartners bezorgden ook dit jaar weer duizenden kinderen en jongeren een heerlijke zomer. In binnen- en buitenland. Voor alle leeftijden! Ga op kamp met Partena- korting bij Idee Kids, Top Vakantie, Roeland Taalvakanties, Chat BottĂŠ, Koning Kevin, Outside Travel en Elephant Camps. Binnenkort verschijnt op www.ikgaopkamp.be weer een rijk gevuld aanbod.

Al onze kamppartners hebben gezondheid in hun DNA zitten. Op kamp wordt er volop bewogen en is er aandacht voor gezonde voeding. Zo ging er bij Top Vakantie deze zomer een groepje tieners op fietskamp naar Koksijde. Aan het einde van de week hadden ze 300 kilometer in de benen en hadden ze elk een hele tube zonnecrème gebruikt. Ook op andere kampen van Top Vakantie staat bewegen centraal. De kampkeuken serveert vers bereide maaltijden met een ruime portie groenten. Als tussendoortje is er fruit en water drinken doet elk kind er volop.

MINDFULNESS met korting Mindfulness is een doeltreffende manier om beter om te gaan met stress, vermoeidheid en slaapstoornissen. Partena Ziekenfonds werkt voor mindfulnesstraining samen met ITAM.

PARTENA-VOORDEEL!

50 euro korting voor een

Samen actief is genieten Kom jij in alle drukte van werk en gezin maar moeilijk aan je optimale beweegtijd per dag? De FamilieFit app van Gezinssport Vlaanderen helpt je om met het hele gezin samen, en van thuis uit, voldoende te bewegen. Je krijgt beweegtips voor thuis, kunt virtuele medailles verdienen en meedingen naar sportieve prijzen. Schrijf je gezin in op www.familiefit.be!

31

mindfulnesstraining, door ITAM zelf georganiseerd. Surf naar www.itam.be, op het inschrijvingsformulier bij de rubriek 'organisatie', selecteer je 'eigen'. Vermeld als kortingscode Mindful@Partena.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

31


PARTENA VOORDEEL

VAKANTIES VOOR LEVENSGENIETERS VANAF 50 JAAR

UITWAAIEN AAN ZEE Hotel Astoria in De Haan Zin in actieve dagen aan zee met je (klein)kinderen? Heerlijk uitwaaien of een paar dagen rustig genieten van de gezonde zeelucht? Hotel Astoria is een prachtig familiaal art-deco hotel in De Haan. Extra openingsperiode en Kidspromo: tussen 26/10 en 04/11/2018 ✔ Periode: ✔ Min. 3 Nachten ✔ Kinderen tot 12 jaar GRATIS Avondbuffet de promotiecode: 18OCT4 ✔ Vermeld 

PARTENA-VOORDEEL!

15 dec - 18 dec In december hullen de historische steden Metz en Nancy zich in een bijzondere kerstsfeer. Onthaal aan het station van Aarlen (reis niet inbegrepen). Verblijf in Domaine de Volkrange 3*, een hotel in het oud herenhuis van een kasteel in een park. Volpension met wijn aan tafel. Squash, sauna en biljart. Geleid bezoek van Thionville, excursies naar Metz en Nancy met geleid bezoek en vrije tijd op kerstmarkt.

Prijs per persoon voor leden van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer: 630 euro Eenpersoonskamer: 685 euro

Ontvlucht de winter aan de Costa del Sol 26 jan - 16 feb De Costa del Sol is met zijn 320 dagen zon per jaar een paradijs in de winter. Benalmádena is een uitstekende uitvalsbasis om Andalusië te ontdekken. Verblijf all-in in Best Hotel Tritón 3*, vlakbij zeepromenade, omgeven door mooie tuin. Buffetrestaurant met showcooking, zonneterras, tennisbaan en avondshows. 3 dagexcursies naar Ronda, Gibraltar en Cordoba. Inclusief vluchten Brussel-Málaga-Brussel en transfers.

Prijs per persoon voor leden van Partena Ziekenfonds Tweepersoonskamer: 1.600 euro Eenpersoonskamer: 2.265 euro

PARTENA-VOORDEEL!

Bij Sen!or Department (Lic. A 1802) krijgen klanten van Partena Ziekenfonds korting op alle reizen. T. 02 648 93 23 www.seniordepartment.be

32

* De korting is niet cumuleerbaar met promoties en met andere acties en enkel geldig als je in orde bent met de betaling van je ziekenfondsbijdrage.

Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je het hele jaar door 20% KORTING* op je verblijf. www.hotelastoria.be - info@hotelastoria.be T. 059 24 24 11

De kerstmarkten van Metz en Nancy


WAT VERWACHT JIJ VAN ONS?

HET VERHAAL VAN

Ghislaine

“Ik verwacht kwaliteit voor mijn leeftijd”

Op haar 71ste is Ghislaine aan haar derde leven bezig. En ze weet van geen ophouden: ‘Ik heb geen konijnenpoot… Ik reken op een goede gezondheidsverzekering.’ “Ik heb al 2 partners verloren. Mijn eerste echtgenoot stierf aan een hersentumor. De tweede aan longkanker. Daardoor ben ik mij er elke dag heel erg van bewust dat het morgen plots helemaal anders kan zijn. Gezien mijn leeftijd – zoals de dokters allemaal zeggen – mag ik niet klagen. Ik spreek nog regelmatig af met vriendinnen om de Antwerpse culturele scene op stelten te zetten. Ik doe ook aan yoga. En ik ben na 50 jaar nog altijd aan het werk. Ik heb zelfs onlangs nog een bediende aangenomen. Zo wil ik

Bekijk het filmpje met Ghislaine in de hoofdrol op www.partenaziekenfonds.be.

nog wel een paar jaar verder doen. Want actief blijven is volgens mij de enige manier om gezond ouder te worden." “Ik vond 70 worden best confronterend. Die 7… dat leek ineens iets voor oude mensen. Dus heb ik maar meteen beslist vanaf nu niet meer te verjaren. Ik heb ook mijn ziekteverzekering aangevuld met de verzekering Medicalia. Ik laat al eens vaker een preventief onderzoek uitvoeren: bij de oogarts, de cardioloog, de huidarts…

Dus een trapje hoger nemen in de ziekteverzekering mocht best." “Verder probeer ik gewoon niet teveel stil te staan bij het ouder worden. Ik geniet van elke dag, ik geniet van mijn leven. Samen met mijn vrienden, kinderen en kleinkinderen. Laat het zo nog maar een twintigtal jaar verder gaan."

IEDEREEN VERWACHT IETS ANDERS VAN HET LEVEN. IEDEREEN VERWACHT IETS ANDERS VAN ZIJN ZIEKENFONDS. PARTENA ZIEKENFONDS. WAT VERWACHT JIJ VAN ONS?

Laat het ons weten op www.partena-ziekenfonds.be.

www.partena-ziekenfonds.be

oktober 2018

33


Hoe kunnen we je helpen? Ik heb advies nodig Maak een afspraak met een klantenadviseur ✔ Ga naar www. partena-ziekenfonds.be/ afspraak-maken of bel naar je kantoor.

Stel je vraag online ✔ Vul het formulier in op www. partena-ziekenfonds.be/contact.

Service Center ✔ Bel ons op: T. 02 218 22 22.

Problemen of klachten? ✔ Meld ze op www. partena-ziekenfonds.be/ meldpunt.

Ik zoek informatie www. partena-ziekenfonds.be ✔ Duidelijke info over onze diensten en voordelen. ✔ Gezondheidstips voor elke leeftijd. ✔ Bereken je voordeel met onze handige tool. ✔ Vind een kantoor of een geconventioneerde arts.

VOLG PARTENA

www.facebook.be/partena

Ik wil mijn ziekenfondszaken regelen Doktersbriefje bezorgen ✔ Gebruik de brievenbus van je kantoor. ✔ Of zoek een brievenbus in je buurt op www. partena-kantoren.be.

Gebruik het Onlinekantoor www. partena-onlinekantoor.be ✔ Kleefbriefjes bestellen, formulieren printen, uitbetalingen opvolgen, … ✔ Snel ziekenvervoer, vaderschapsverlof, … aanvragen. ✔ Bekijk je dossier, ook buiten de kantooruren.

Download de app ✔ Het Onlinekantoor, op je smartphone of tablet. ✔ Terugbetaling digitaal aanvragen. ✔ Zoek een kantoor in de buurt. ✔ Alle noodnummers altijd bij de hand.

@partena

Profiel 147 - Editie oktober 2018  

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds

Profiel 147 - Editie oktober 2018  

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds