Page 1

P 505327/526 Afgiftekantoor: Gent X

profiel Nr. 124 januari/februari/maart 2013

BelgiĂŤ - Belgique P.P. - P.B. B/729

Magazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds Vlaanderen

Goede voornemens

Actie Oral-B -30%

Dossier Pensioen

onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang


Wij trakteren je vrienden met aperitief en hapjes! En zelf krijg je 2 filmtickets of 20 euro om te besteden in Partena Gezondheidshop!

Overtuig je vrienden! • Onze diensten zijn 7/7 bereikbaar. • Kwaliteit en onafhankelijkheid. • Optimale bescherming en relevante voordelen. • Persoonlijke aanpak. • Overstappen zonder stress. In 5 minuten online.

Zin om je vrienden en jezelf te trakteren? Ben je tevreden over de diensten en service van Partena Ziekenfonds? En ben je ervan overtuigd dat wij ook voor jouw vrienden en familie hét ziekenfonds kunnen zijn? Bezorg ons dan hun gegevens. Als zij akkoord gaan met een afspraak, belonen wij jou én hen! Bij de afspraak krijgen jouw vrienden een Fairtrade aperitiefpakket heerlijke witte wijn en gezonde knabbels. En jij kunt kiezen tussen twee filmtickets of een waardebon van 20 euro om vrij te besteden in Partena Gezondheidshop.

Surf nu naar www.tipjevrienden.be Registreer de gegevens via het webformulier. Wij nemen in jouw naam telefonisch contact op met je vrienden/familie om een afspraak te maken. Bij de afspraak bij hen thuis of in een Partena-kantoor overhandigen we het aperitiefpakket!

Partena, de gezonde reflex.


6

13 4 20 28

profiel

29

Nr. 124

INHOUD

COLOFON Annemie Coëme, Ariane Collard, Bert Corremans, Véronique Ebstein, Ilse Hens, Christian Horemans, Pascale Janssens, Joëlle Josse, Pierre Lété, Myriam Lefrancq, Veerle Mersy, Lynn Pellens, Dominique Rampelbergh, Stéphanie Reynaert, Hellen Smeets, Joeri Staessen, Olivier Stoop, Valérie Vander Veken, Veerle Verspille, Patricia Verstraete, Steven Vervaet Kernredactie: Ilse Hens, Pierre Lété E-mail: info@partena-partners.be Vormgeving: Magelaan - Fotografie: Reporters, Shutterstock - Drukwerk Roularta Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Lauwers Coupure Links 103 - 9000 Gent - T. 09 269 85 00 Ondernemingsnummer: NN 0411.696.011 Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie. ‘Profiel’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’ Aangesloten bij de uitgevers van de periodiek pers.

2 Profielnieuwtjes 4 Nieuws van je ziekenfonds 6 Dringende zorgen buitenland 8 Partena Kort 10 Voordelen optiek 13 Dossier pensioen 17 TUNTURI hometrainer in de Gezondheidshop 18 Dunepanne 20 Goede voornemens 22 Leeshoek 23 Kinderen en astma 24 Maakt Facebook gelukkig 26 Actie Oral-B -30% 27 Op kamp met Idee Kids 28 Wellnessarrangementen 29 Partena-vakanties

www.facebook.be/partena

profiel januari 2013 1


profielnieuwtjes 17% MEER WINTERDODEN IN 2012 Koning Winter heeft hard uitgehaald in 2012 en dat bleef niet zonder gevolgen. De vrieskou en een lange griepepidemie hebben namelijk 2.677 Belgen meer geveld dan normaal. Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bleek dat tussen 10 februari en 16 maart 2012 2.677 meer mensen zijn gestorven dan normaal (17,4%). Vooral bij 85-plussers is de oversterfte erg opvallend (26,4%). De extra sterfgevallen volgden meteen op de zware koudegolf én vielen bovendien samen met de piek van de seizoensgriep. Dat vooral de 85-plussers zijn getroffen, is dan ook logisch. Door de ver­grijzingsgolf wordt deze kwetsbare groep namelijk steeds groter. Meer info: Neem een kijkje op de site van het WIV!

DE MOOISTE START BEGINT MET EEN STOP Mag ik af en toe een glaasje drinken als ik borstvoeding geef? Moet ik onmiddellijk stoppen met roken tijdens mijn zwangerschap of is minderen ook al voldoende? Toekomstige ouders zitten vaak met vragen over het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Met de campagne ‘De mooiste start begint met een stop’ wil de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), in samenwerking met Kind&Gezin en het Vlaams instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), zulke veelgestelde vragen beantwoorden.

NIEUW! TOLK VOOR DOVEN VIA INTERNET Een doventolk via internet? Het kan! De Vlaamse Overheid heeft een project gelanceerd waarbij doven via webcam een tolk kunnen inschakelen voor een vlottere communicatie met hun omgeving. Deze dienstverlening is gratis tot de zomer van 2014. Dankzij dit project kunnen doven via een webcam of zelfs een smartphone met ingebouwde camera een beroep doen op een afstandstolk. Die kan gebarentaal vertalen naar het Nederlands, en omgekeerd. Op die manier kan de dove persoon vlotter communiceren met familieleden, een arts, een helpdesk, … Dit systeem is minder tijdrovend dan communicatie met geschreven tekstberichten. Bovendien kunnen de tolken vanop één plaats dove mensen op verschillende plaatsen helpen. Meer info: Neem een kijkje op www.fevlado.be of www.cabvlaanderen.be! 2 profiel januari 2013

Er bestaan nog veel misverstanden over middelengebruik tijdens de zwangerschap. “Af en toe eentje zal wel geen kwaad kunnen…” Die ingesteldheid zorgt voor enkele verontrustende cijfers bij Vlaamse moeders (JOnG! Studie, 2011, Steunpunt Welzijn, Volks­ gezond­heid en Gezin) : • 43% stelt haar kind bloot aan alcohol via borstvoeding • 11% drinkt 1 glas of meer per week tijdens de zwangerschap • 12% blijft doorroken tijdens de zwangerschap Tabak, drank, drugs en pillen vormen altijd, ook in kleine hoeveelheden, een risico voor een ongeboren kindje. Daarom is alle gebruik af te raden van zodra je probeert zwanger te worden, tot en met de borstvoeding. Welke risico’s je daarmee kunt vermijden, vind je terug in de brochure die bij de sensibiliseringscampagne van de VAD hoort. Heb je nog vragen over middelengebruik voor, tijdens en na de zwangerschap? Dan kun je altijd terecht bij je arts of vroedvrouw. Wie liever anoniem blijft, neemt best contact op met: • De DrugLijn - Voor vragen over tabak, alcohol en drugs T. 078 15 10 20 - www.druglijn.be • Tabakstop - Voor vragen over roken – T. 0800 111 00 www.tabakstop.be


CANNABIS NEFAST VOOR IQ VAN JONGEREN Jongeren onder 18 jaar die regelmatig blowen, zien hun intelligentie, aandachtspanne en geheugen gedeeltelijk in rook opgaan. Dat blijkt uit een grootschalige studie over 25 jaar in Nieuw-Zeeland. De conclusie van de studie luidt dan ook dat je van cannabis dommer wordt. De onderzoekers testten de intelligentie en het geheugen van de deelnemers op 13-jarige leeftijd en op hun 38ste onder­ gingen ze de tests opnieuw. Daaruit bleek dat cannabis vooral jonge hersenen schaadt. Proefpersonen die voor hun achttiende regelmatig blowden en dat als volwassene bleven doen, zagen hun IQ namelijk met gemiddeld 8 punten dalen. Als de gebruikers pas als volwassene regelmatig een joint rookten, gaat het om ‘slechts’ 2 punten. Bovendien is de hersenschade niet omkeerbaar. Meer info: Hoe kan je als ouder voorkomen dat je kind drugs gebruikt? En wat als het kwaad geschied is? Neem een kijkje op www.druglijn.be.

HUISARTSEN EN SPECIALISTEN IN HUN NOPJES OVER HUN JOB 8 op 10. Met die hoge beoordeling drukken artsen hun tevredenheid over hun job uit. Ook het vertrouwen van de patiënten in hun arts is erg groot. 90% van de patiënten zegt namelijk een goede relatie met hun huis­arts te hebben. Daarnaast vinden ze het heel belangrijk dat de huis­arts hun medische achtergrond kent. 61% is ook tevreden over de relatie met hun specialist, maar deze blijkt wel iets afstande­lijker in vergelijking met de relatie die ze onderhouden met hun huisarts. Ook de artsen zijn dus opgetogen over hun job, maar uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De voornaamste bronnen van frustratie zijn vooral de complexe administratie, de organisatie van de praktijk en tijdsgebrek. Bron: Medistrat en Ipsos

MEDIBLING In noodsituaties is het cruciaal om tijdig over de juiste (medische) informatie te beschikken. Bij een ongeval is het niet altijd eenvoudig voor hulpverleners om snel te weten te

komen of een slachtoffer een specifieke medische aandoening heeft of allergisch is aan bepaalde medicijnen. De MediBling juwelen voor mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden bieden hier een praktische oplossing.

Koop je MediBling-juweel via Partena Gezond­heidshop. Als klant krijg je 10% korting. Meer info: www.partena.gezondheidshop.be.

Deze stijlvolle (medische) identificatie­ juwelen zijn herkenbaar door een medisch of ICE-symbool op de voorzijde en de medische gegevens en andere nuttige infor­ matie van de drager aan de achterzijde. Gewoon­lijk vermelden ze de voornaam en familienaam, welke ziekte of aandoening de drager heeft, welke medicatie of maat­ regelen nodig zijn en een gsm-nummer van een contactpersoon. Maar er kan ook een medipas-code toegevoegd worden, waarmee de eigenaar alle medische informatie van zichzelf op een speciale website kan plaatsen, zodat artsen sneller weten waarop ze moeten letten. De Medibling juwelen zijn ook handig voor dementerende ouderen en kinderen. Als ze de weg kwijt zijn, geeft een Medibling hanger of armband meteen de nodige informatie.

profiel januari 2013 3


nieuws van je ziekenfonds

Zoekertjes aangepaste woningen De website www.accesshouse.be, die gelanceerd werd door de Nationale Vereniging voor Logement voor Gehandicapte Personen (ANLH), is een praktisch hulpmiddel voor personen met een beperkte mobiliteit die op zoek zijn naar een woning. Met deze site wil de vereniging vraag en aanbod van aangepaste woningen voor personen met een beperkte mobiliteit beter op elkaar afstemmen. De zoekertjes worden online geplaatst door eigenaars of immokantoren. Dat mogen ze gratis doen, tenzij ze voor bijkomende betalende diensten kiezen. Er zijn meerdere zoekacties mogelijk: zo kun je bijvoorbeeld zoeken per profiel, zodat je enkel die woningen te zien krijgt die aangepast zijn aan een specifieke handicap. Ontdek op www.accesshouse.be de zoekertjes voor een aangepaste woning voor personen met beperkte mobiliteit in Brussel of in Wallonië.

Het Fonds voor Medische Ongevallen is operationeel De nieuwe wet rond medische schade is al van kracht sinds 2 april 2010, maar de oprichting van het Fonds voor Medische Ongevallen heeft iets langer op zich laten wachten. Sinds 3 september 2012 kunnen slachtoffers van medische schade bij dit Fonds terecht voor een snellere vergoeding, of er nu sprake is van een medische fout of niet. Wat is de grote nieuwigheid van het Fonds voor Medische Ongevallen? Wel, in tegenstelling tot andere procedures (burgerlijke rechtbank, minnelijke schikking, …) zorgt het Fonds ervoor dat in geval van een medische fout de verzekeraar een tegemoetkoming verleent. Indien er geen sprake is van een medische fout, vergoedt het Fonds het slachtoffer (voor schade geleden vanaf 2 april 2010). Bovendien is de procedure bij het Fonds gratis voor de patiënt.

MEER INFO Lees onze brochure ‘Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade?’ via www.partena-ziekenfonds.be/ brochures.

4 profiel januari 2013


Bijwerkingen geneesmiddelen melden: nu ook voor patiënten Sinds september 2012 kun je bijwerkingen van geneesmiddelen melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Tot voor kort konden enkel (tand)artsen en apothekers bijwerkingen melden aan het FAGG, eventueel in overleg met de patiënt. Sinds september is er echter ook een meldingsfiche beschikbaar voor patiënten, die je kunt downloaden op de website van het FAGG. Zoals voorzien in de Europese regelgeving rond geneesmiddelenbewaking kun je op die manier zelf rechtstreeks bijwerkingen melden aan het FAGG. In geval van een bijwerking moet de behandeling stopgezet worden en is het opstarten van een nieuw geneesmiddel vereist. Ervaar je een bepaalde bijwerking van een geneesmiddel? Dan is het aangeraden om dat te melden aan jouw arts of apotheker. Wat een bijwerking lijkt, kan namelijk soms een nieuw symptoom van de aandoening zijn. Meer info: www.fagg-afmps.be.

Ereloonsupplementen voor onderzoekslaboratoria Bepaalde laboratoria voegen aan de factuur van hun patiënten syste­ matisch een ereloonsupplement toe onder de noemer ‘bij­komende honoraria’. Dat is echter niet toegestaan als de zorg­ verlener die de onderzoeken heeft uitgevoerd geconventioneerd is. Als je vaststelt dat dit soort ereloonsupplementen op een labo­ ratoriumfactuur voor onderzoeken staat, kun je contact opnemen met onze dienst Ledenverdediging. Die zal vervolgens nagaan of de bijkomende honoraria voor jou gerecht­vaardigd zijn of niet. Ze zal bijvoorbeeld onder meer de status van de betrokken arts (geconventioneerd of niet) controleren. Is de facturatie niet toegestaan? Dan is ze betwistbaar en kan het bedrag geannuleerd worden. Opgelet: lees aandachtig de algemene voorwaarden op de achterzijde van de factuur, er is misschien sprake van een termijn die gerespecteerd moet worden of de verplichting om een aangetekende brief te sturen!

Verlof voor verzorging zwaar ziek kind: soepelere regeling Sinds 1 november 2012 kunnen werknemers één week thematisch verlof nemen om voor hun gehospitaliseerde, zwaar zieke kind te zorgen. Vroeger was het verplicht om minimaal 1 maand verlof te nemen. Nu is het echter mogelijk om dit verlof op te nemen voor 1 week. Bovendien kan dit verlof aansluitend nog met 1 week worden verlengd. Moet het kind langer dan twee weken in het ziekenhuis blijven? Dan is de werknemer wel verplicht om gedurende een maand voltijds themaverlof op te nemen.

Deze soepelere regeling geldt voor: • de werknemer die ouder is van het zwaar zieke kind en ermee samenwoont • de werknemer die samenwoont met het zwaar zieke kind en belast is met de dagelijkse opvoeding Als bewijs moet de werknemer een attest van het ziekenhuis afgeven aan zijn of haar werkgever. Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

profiel januari 2013 5


Dringende Zorgen in het Buitenland Enkele veranderingen in 2013

Het geluk staat niet altijd aan de kant van reizigers. Gelukkig kunnen ze in geval van dringende medische verzorging in het buitenland rekenen op de dienst Dringende Zorgen in het Buitenland (DZB). Sinds 1 januari 2013 heeft deze dienst enkele wijzigingen ondergaan.

DZB IN EEN NOTENDOP De dienst Dringende Zorgen in het Buitenland (DZB) is een reis­ verzekering (via je betaalde ziekenfondsbijdragen) die: • dringende medische bijstand in het buitenland verleent via de bijstandscentrale Mediphone Assist • aanvullende tegemoetkomingen betaalt voor je medische kosten voor dringende en onvoorziene verzorging in het buitenland De bijstandscentrale Mediphone Assist is 7 dagen op 7 en 24u/24 te bereiken vanuit het buitenland op +32 (0)2 778 94 94.

WELKE VERANDERINGEN? Het gaat om 4 wijzigingen die van kracht zijn sinds 1 januari 2013: 1 Tegemoetkomingen: een terugbetaling van 75% van je medische kosten voor dringende ambulante verzorging (alle verzorging waarvoor geen overnachting in het ziekenhuis nodig is) na je terugkeer

Door deze wijziging betaal je zelf een percentage dat dicht aanleunt bij het remgeld voor medische verzorging in België. De algemene voorwaarden van de dienst DZB (bv. dringendheid van de medische verzorging) moeten hierbij wel vervuld zijn. 2 Mediphone Assist: de bijstand omvat ziekenhuisopnames en ambulante verzorging door wintersportongevallen, dialyse of zuurstoftherapie gestart voor het vertrek naar het buitenland

Mediphone Assist neemt alle medische kosten ten laste, ook bij een ziekenhuisopname. Voor alle andere dossiers kun je geen beroep doen op Mediphone Assist. Wel kun je deze andere medische kosten na je terugkeer steeds indienen bij je ziekenfonds voor een eventuele terugbetaling van 75%.

6 profiel januari 2013

3 Dekkingsperiode: 3 maanden vanaf de datum van de

eerste medische verzorging Vanaf 1 januari 2013 geldt een dekkingsperiode van 3 maanden vanaf de eerste dag van de medische verzorging. Belangrijk: voor studenten die in het kader van een uitwisselingsprogramma in het buitenland verblijven blijft de dekkingsperiode van 12 maanden na de vertrekdatum behouden. 4 Vervoer en verblijf: een herziening van het budget voor bijkomende verblijfs- en reiskosten

• Alle uitgaven voor het transport van de patiënt neemt de dienst DZB onbeperkt ten laste. • Voor de verplaatsingskosten van mensen die dialyse of zuurstoftherapie nodig hebben voorziet de dienst DZB een terugbetaling van maximaal 100 euro per maand. • Als de begeleiding van de patiënt door de partner of één familie­lid wenselijk is om menselijke of medische redenen (met akkoord van Mediphone Assist), gelden volgende terugbetalingen: - Een bedrag van maximaal 100 euro per dag voor de uitgaven in het buitenland (hotel, maaltijden, taxi, …) voor maximaal 10 dagen. - Een bedrag van maximaal 500 euro voor de verplaatsings­ kosten van België naar het buitenland. De terug­reis van de begeleider is volledig ten laste van de dienst DZB.


WAT DEKT DE DIENST DZB? We frissen het aanbod van de dienst DZB even op: 1 Bijstand via Mediphone Assist (7 dagen/7, 24u/24)

• Betalingsgaranties verlenen bij een ziekenhuisopname (= minstens één overnachting), dialyse, zuurstoftherapie en ambulante verzorging door een wintersport­ongeval • Medisch en administratief advies verstrekken • Je familie en zorgverleners contacteren • Een medisch noodzakelijke repatriëring organiseren • De repatriëring van een overledene organiseren • Medische producten als geneesmiddelen verzenden als deze ter plaatse niet beschikbaar zijn 2 Tegemoetkomingen in je medische kosten

Voor dringende en onvoorziene medische verzorging in het buiten­ land betaalt je ziekenfonds het bedrag dat gedekt wordt door de verplichte ziekteverzekering. Daarnaast krijg je via de dienst DZB ook nog een tegemoetkoming voor volgende kosten:

VOORWAARDEN

• Medische kosten bij een ziekenhuisopname: enkel voor de eerste 15 dagen, tenzij de terugkeer naar België onmogelijk is door de medische verzorging ter plaatse

• Je bent in orde met je ziekenfondsbijdragen vóór je vertrek

• Kosten voor dialyse en zuurstoftherapie

Wanneer kun je de dienst DZB genieten? De voorwaarden op een rij: • Je bent gedomicilieerd in België (op enkele uitzonderingen na) • Je brengt Mediphone Assist binnen de 48u op de hoogte (voor de situaties die in aanmerking komen voor bijstand in het buitenland)

• Kosten voor ambulante verzorging na je terugkeer aan 75% van het gefactureerde bedrag, tenzij het gaat om verzorging door een wintersportongeval, dialyse of zuurstoftherapie (100%)

• Je hebt dringende medische verzorging nodig

• Repatriëringskosten

• Je krijgt medische verzorging tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland (tot 3 maanden vanaf de datum van de eerste medische verzorging)

• Vervoerskosten van de patiënt (bv. van de plaats van het ongeval naar het buitenlandse ziekenhuis, van een buitenlands ziekenhuis naar een ander buitenlands ziekenhuis) • Kosten voor verplaatsingen in het buitenland in het kader van dialyse en zuurstoftherapie (maximaal voor 100 euro per maand) • Verplaatsingskosten van België naar het buitenland van een naaste persoon (maximaal 500 euro), alsook diens uitgaven in het buitenland (maximaal 100 euro per dag voor maximaal 10 dagen) • Telefoonkosten bij Mediphone Assist (maximaal 15 euro per dossier)

EEN VRAAG VOOR MEDIPHONE ASSIST? Waar vind ik het dichtstbijzijnde ziekenhuis in het buitenland? Hoe geraak ik er? Kan ik een arts laten komen naar mijn verblijfplaats? Met al deze en veel meer vragen kun je ook terecht bij Mediphone Assist vanuit eender welk land ter wereld!

• Je verblijft in een land waar je de voordelen van de dienst DZB kunt genieten

• Je volgt de adviezen van de bijstandscentrale Mediphone Assist op

WAAR KUN JE DE DIENST DZB GENIETEN? De dekking van de dienst geldt in de meeste Europese landen en bepaalde landen uit het Middellandse Zeegebied: Algerije, Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Libië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Marokko, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Syrië, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland. Opgelet! Reis je naar een land dat niet in deze lijst staat? Dan is het raadzaam om een reisverzekering te nemen bij een verzekeringsmaatschappij die je de gepaste dekking biedt!

+32(0)2 778 94 94 MEER INFO • Neem contact op met je ziekenfonds of surf naar www.partena-ziekenfonds.be/vakanties. • Neem een kijkje op www.mediphoneassist.be.

profiel januari 2013 7


Partena kort

DOE JE BOODSCHAPPEN ONLINE MET PARTENA-KORTING Wil je niet langer sleuren met zware boodschappen? Liever genieten van het weekend dan van de wekelijkse shoptrip naar het warenhuis? Bestel je boodschappen voortaan met plezier online en krijg ze netjes aan je voordeur geleverd met CaddyHome van Delhaize. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10 euro korting bij bestellingen vanaf 100 euro. Als je dus bv. 4 keer per maand een bestelling plaatst van 100 euro, verdien je al gauw 40 euro terug! Plaats je bestelling via www.caddyhome.be en vermeld de Partenacode 42055 bij de opmerking. Of bestel telefonisch en geef de code door aan de telefoon: T. 02 378 38 80. Van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u.

VERZEKER JE GLIMLACH De ziekteverzekering betaalt een groot deel van tandverzorging terug, maar toch zijn er tal van verstrekkingen die niet worden terugbetaald. Dit kan tandverzorging erg duur maken. Daarom biedt Partena Ziekenfonds de verzekering Dentalia Plus aan. Dentalia Plus betaalt tot 1.000 euro terug per persoon en per jaar voor orthodontie, prothesen, implantaten, parodontologie, preventieve en curatieve tandverzorging. Lees alles over Dentalia Plus op www.verzekerjeglimlach.be!

PERSONENALARMSYSTEEM NODIG? Het is niet omdat je zorgbehoevend bent dat je je meer zorgen hoeft te maken. Dankzij een personenalarmsysteem (PAS) staan zorgbehoevenden 24u op 24 in contact met een alarmcentrale. Naast de klassieke systemen biedt Partena Ziekenfonds je ook mobiele toestellen met PS-localisatie (plaatsbepalingssysteem) en zoals inactiviteit, CO- en branddetectie. We regelen dit ook graag voor je ouders. Doe je aanvraag via www.partena-ziekenfonds.be/contact.

8 profiel januari 2013

NIET-DRINGEND MEDISCH ZIEKENVERVOER Moet je voor een ingreep naar het ziekenhuis en heb je geen vervoer? Partena Ziekenfonds tracht zo goedkoop mogelijk het meest geschikte vervoer aan te bieden en organiseert dat voor jou i.s.m. Solidariteit voor het Gezin.


UITKERING VAN JE ZIEKENFONDS Als je door een ziekenhuisopname, een ongeval of een ziekte niet meer kunt werken of niet in staat bent om werk te zoeken, kun je een erkenning van arbeidsongeschiktheid krijgen. In dat geval wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeids­ ongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering. In 2013 worden het vervangingsinkomen en de invaliditeitsuitkering uitbetaald op volgende data: Invaliditeitsuitkering (meer dan 1 jaar ziek)

Vervangingsinkomen (minder dan 1 jaar ziek)

28/1

17/1 en 4/2

25/2

19/2 en 4/3

26/3

19/3 en 3/4

25/4

17/4 en 3/5

28/5

17/5 en 4/6

25/6

18/6 en 2/7

26/7

17/7 en 2/8

27/8

19/8 en 3/9

25/9

17/9 en 2/10

28/10

17/10 en 5/11

26/11

19/11 en 3/12

datum nog niet gekend

17/12 en datum nog niet gekend

WEBTIP Ontvang je een uitkering arbeidsongeschiktheid? Dan kun je het overzicht van je uitkeringen bekijken via je Onlinekantoor. Ontvang je graag een e-mailbericht bij elke nieuwe uitkering? Abonneer je dan op de terugbetalingsmail. Surf hiervoor naar www.partena-onlinekantoor.be en ga naar de rubriek ‘Ziekenfonds’. Klik vervolgens op ‘Uw dossier’ en daarna op ‘Vervangingsinkomen’.

BETALEN VIA DOMICILIËRING Kies je voor gemak en veiligheid? Dan heb je vast gekozen om je ziekenfonds- en verzekeringsbijdragen via domiciliëring te betalen. Koos je voor de maandelijkse opdracht, dan vragen we de bijdragen op rond de 10de van de maand, voor de driemaandelijkse opdracht doen we dat in de maanden januari, april, juli en oktober. De bijdrage voor de Vlaamse Zorgverzekering (verplichte verze­ke­ring voor iedereen die in Vlaanderen woont en ouder is dan 25 jaar) wordt eenmalig en samen met je reservefonds opgevraagd in januari.

THUISBEZOEK ZWANGERE DAMES Wat moet er gebeuren na de geboorte? Wat zijn je rechten en plichten? Welke terugbetalingen en voordelen krijg je? Wat met moederschaps-, vaderschaps- en adoptieverlof? Ben je zwanger en zit je met deze of nog andere vragen? Onze medewerkers komen bij je langs en geven je in een uurtje alle antwoorden op je vragen. Zo kun je 100 % voorbereid naar de bevalling toeleven. Een thuisbezoek is mogelijk vanaf de zesde maand zwangerschap. Vraag een thuisbezoek aan via www.partena-ziekenfonds.be/contact.

MIJN ZIEKENFONDS IS ALTIJD OPEN DANKZIJ HET ONLINEKANTOOR! Bestel je kleefbriefjes via internet. Thuis of op kantoor, 7 dagen op 7. www.partena-onlinekantoor.be

OOK LIEVER BETALEN VIA DOMICILIËRING? Surf naar www.partena-onlinekantoor.be en download het formu­ lier ‘domicilëring’ in de rubriek ‘documenten downloaden’ en bezorg het ons ingevuld terug. Wij regelen alles met je bank.

profiel januari 2013 9


Laat de prijs van een bril of lenzen jou niet tegenhouden om goed te blijven zien! Voordeel 1: Korting 15% voor alle leeftijden Partena Ziekenfonds heeft een partnership met heel wat opticiens. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je bij hen minstens 15% korting op brilglazen en monturen en tot 15% korting bij de aankoop van lenzen*. Ga langs bij de opticien en geef een witte Partena-kleefzegel af. De opticien verrekent de korting onmiddellijk. Ontdek alle opticiens van ons netwerk in de lijst op de volgende pagina’s. We hebben ook een partnership met de keten PEARLE en HANS ANDERS. Deze optiekzaken vind je niet terug in de lijst, maar wel op www.partena-ziekenfonds.be/opticiens. Ben je actief als opticien en heb je interesse om toe te treden tot het netwerk? Neem contact op via www.partena-ziekenfonds.be/contact.

Voordeel 2: 50 euro terugbetaling Partena Ziekenfonds betaalt om de 2 jaar 50 euro terug voor een bril of lenzen, zonder leeftijdsbeperking**. Laat je onderzoeken door een oogarts en ga met het voorschrift van de oogarts naar de opticien. Bij aankoop van een bril of lenzen ontvang je een leveringsattest met de dioptrie en de naam van de oogarts. Bezorg ons dit attest, voorzien van een witte Partena-kleefzegel. We storten het bedrag op je bankrekening op voorwaarde dat je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage. * De kortingen zijn niet cumuleerbaar met tijdelijke acties of kortingen gepromoot door de opticien. Bepaalde opticiens geven soms geen kortingen op contactlenzen en bijhorende producten. Informeer je hiervoor vooraf bij je opticien. **De terugbetaling is beperkt tot de betaalde prijs. Dit voordeel geldt enkel als er geen tegemoetkoming is vanuit de wettelijke ziekteverzekering en op voorwaarde dat een oogarts de bril of lenzen heeft voorgeschreven.

Partena, de gezonde reflex. 10 profiel januari 2013


Lijst van aangesloten opticiens 1000 • Brussel • Bel-Optic • Maurice Lemonnierlaan 137 1000 • Brussel • Cure Vision • Louisalaan 305

1070 • Anderlecht • Van Nieuwenborgh Optique • Veeweidestraat 11 • www.opticvnb.be

1000 • Brussel • New Vision Lab • Anspachlaan 55

1080 • Molenbeek • Cockx Jc Opticien • Steenweg op Gent 113

1000 • Brussel • Optic Patrick • Vlaamsesteenweg 42

1080 • Molenbeek • Espace Vision • Leopold II laan 138 b

1000 • Brussel • Optic Vogue • Noorddoorgang 7

1080 • Molenbeek • Mettewie Optic • Steenweg op Gent 529

1000 • Brussel • Optic-Centre • Verversstraat 7

1082 • Sint-Agatha-Berchem • Pol Goffinet • Gentse Steenweg 1190

1000 • Brussel • Optiek Sonkes • Naamsestraat 95

1500 • Halle • Optielux Vencken bvba • Basiliekstraat 1 1560 • Hoeilaart • Optiek Dutrannoit • Gemeenteplein 37 1700 • Dilbeek • Vroman Optics • Verheydenstraat 5 1703 • Schepdaal • Optifar bvba • Steenweg op Ninove 936 • www.optifar.be 1740 • Ternat • Trioptic - Opticien Maes • Stationstraat 135 1785 • Merchtem • Optiek Baeckens • Markt 5

1083 • Ganshoren • Benoit Optique • Margaretha van Oostenrijkplein 9

1800 • Vilvoorde • Vip Opticiens bvba • Leuvensestraat 44 bus 1 • www.vipopticiens.be

1090 • Jette • Optique Miroir • Lakenlaan 18 1090 • Jette • Optique Sylva • Lakenlaan 28

1853 • Strombeek-Bever • Bourgois • Gemeenteplein 4

1140 • Evere • Evere Optic-Pinchart • H. Consciencelaan 129 & 148

1910 • Kampenhout • Optiek O & O • Haachtsesteenweg 206 a

1150 • Brussel • Michils opticiens • Kerkstraat 114 • www.michilsopticiens.be

1933 • Sterrebeek • Optical Store • Mechelsesteenweg 178

1160 • Oudergem • Brasch Optic • Edouard Pinoyplein 26

2000 • Antwerpen • Optometrix • Huidevetterstraat 38/40 W43

1160 • Oudergem • Hermans H. • Waversesteenweg 1256

2160 • Wommelgem • Tensen bvba • Kaakstraat 7

1180 • Ukkel • Audio Medica International • Brugmannlaan 530

2200 • Herentals • Brilcenter - Eyesaver bvba • Zandstraat 24

1180 • Ukkel • Churchill Optique • Vanderkinderestraat 145

2220 • Heist o/d Berg • Optiek Boexstaens • Bergstraat 6

1180 • Ukkel • Coenen R. • Vanderkinderestraat 400

2300 • Turnhout • De Preter Opticiens • Herentalsstraat 30 • www.directlens.be

1180 • Ukkel • Dujardin Optique • Alsembergsesteenweg 785

2370 • Arendonk • Brilcenter - Optiek Michielsen bvba • Vrijheid 72

1180 • Ukkel • Maison Poncelet • Waterloosesteenweg 686

2400 • Mol • Brilcenter • Rondplein 2 • www.brilcenter.be

1050 • Elsene • La Boite a Lunettes • Waterloosesteenweg 594

1180 • Ukkel • Optidyne Center • Waterloosesteenweg 1170 • www.optidynecenter.be

2530 • Boechout • Opti-Shop • Binnensteenweg 160 • www.optishop.be

1050 • Elsene • La violette optique • Renbaanlaan 206

1180 • Ukkel • Optique Fort-Jaco • Waterloosesteenweg 1375

1050 • Elsene • Optic La Couronne • Kroonlaan 69

1180 • Ukkel • Uccle Optique • Xavier de Buestraat 70 (kant kerk)

1050 • Elsene • Optique & Vision SC. • Gulden Vliesgalerij 513-515

1180 • Ukkel • Winston Optique • Vanderkinderestraat 182 • www.winstonoptique.be

1000 • Brussel • Optique St-Pierre • Hoogstraat 369 A 1020 • Laken • Atomium Optic • Citroenbomenlaan 42 1020 • Laken • Optique Debie • Emile Bockstaellaan 276 1020 • Laken • Peeters B. • Maria -Christinastraat 114 1020 • Laken • Wauters-Serpieter sprl • Maria-Christinastraat 131 1030 • Schaarbeek • Dailly Optic • Daillylaan 255 1030 • Schaarbeek • Perfect Optic • Ardense Jagersplein 26 1040 • Etterbeek • Darling Optic sprl • Tervurenlaan 32 bus 34 (Galerij) 1040 • Etterbeek • Demey B. Opticien Krys • Pervysestraat 58 1040 • Etterbeek • Derenne Optique • Eskadronstraat 36 • www.derenne.be 1040 • Etterbeek • Optique de la Chasse • Kazernestraat 26

1060 • Sint-Gillis • Optique J. Van Goethem • Alsembergsesteenweg 138 1060 • Sint-Gillis • Swalus Optic • Engelandstraat 50/52 1070 • Anderlecht • Ayka Optique • De Fiennesstraat 19 1070 • Anderlecht • Contact Vision • Auberlaan 9 • www.contactvision.be 1070 • Anderlecht • France-Optic • Wayezstraat 163 • www.franceoptic.com 1070 • Anderlecht • Optique l’Horloge • Ninoofsesteenweg 417

2550 • Kontich • Optiek Robeyns • Molenstraat 41 2590 • Berlaar • Optic-Services • Misstraat 91 • www.optic-services.be 2800 • Mechelen • Opti-Shop • IJzerenleen 38 • www.optishop.be 2800 • Mechelen • Optiek Tom De Roos • Ijzeren Leen 22 • www.optiektomderoos.be

1190 • Vorst • Optic Forest sprl • Wielemans Ceuppenslaan 154

2811 • Hombeek (Mechelen) • Gino Optiek • Mechelseweg 14 • www.ginooptiek.be

1200 • Sint-Lambrechts-Woluwe • Delhaye Vision sprl • Georges Henrilaan 375

2830 • Willebroek • Opticari • August Van Landeghemstraat 46 • www.opticari.be

1200 • Sint-Lambrechts-Woluwe • Optique Thierry Darms • Roodebeeksteenweg 3 • www.krys.com

2940 • Hoevenen-Stabroek • Stef Optiek • Antwerpsesteenweg 3 • www.stefoptiek.be

1200 • Sint-Lambrechts-Woluwe • Optique Wauters • Ridder Koninglaan 61 • www.optiquewauters.be 1500 • Halle • Mireille Optiek • Brusselsesteenweg 8

2950 • Kapellen • Optiek Jeurissen • Dorpsstraat 16 • www.lensweb.be 2970 • Schilde • De Wolf Opticiens • Turnhoutsebaan 175 b vervolg: op pagina 12 profiel januari 2013 11


Lijst van aangesloten opticiens (vervolg) 8400 • Oostende • Halewyck bvba • H. Serruyslaan 20

9255 • Buggenhout • Optiek Claeys • Kerkstraat 117

8400 • Oostende • Visueel Centrum Oostende • Christinastraat 26

9300 • Aalst • Optiek Praet • Lange Zoutstraat 8

8600 • Diksmuide • Brilcenter • G. Baron Jacquesstraat 10 • www.brilcenter.be 8620 • Nieuwpoort • Optiek Dewulf • Langestraat 99

9300 • Aalst • Optiek Sorgeloos • Vrijheidstraat 6 • www.bogaertoptiek.be 9308 • Hofstade • Mobieloptiek (7d/7d) • Hoogstraat 132 • www.mobieloptiek.be 9420 • Burst • Optiek Guy Van Der Bruggen • Oudenaardsesteenweg 834 9420 • Erpe-Mere • Wim Optiek bvba • Bosstraat 11 • www.wimoptiek.be

3000 • Leuven • De Wolf Opticiens • Leopold Vanderkelenstraat 25 • www.dewolfopticiens.be

8620 • Nieuwpoort • Optiek Olivier • Franslaan 150/0001

3000 • Leuven • Optiek Centr. De Pauw Jacobs bvba • Tiensestraat 30 • www.optiek-depauw.be

8800 • Roeselare • Opti-Shop • Meensesteenweg 159 • www.optishop.be 8900 • Ieper • Brilcenter • Rijselsestraat 17

9500 • Geraardsbergen • Optiek Simon Caroline • Oudenaardsestraat 21

3000 • Leuven • Optiek Verhulst • Tiensestraat 1 87-193 • www.optiekverhulst.be

8930 • Menen • Opti-Q • Bruggestraat 37 • www.opti-q.be

9500 • Geraardsbergen • Optiek Van De Voorde • Lessensestraat 35

3500 • Hasselt • Trioptic • Demerstraat 79 • www.trioptic.net

9000 • Gent • AAO (Academische Akoestiek - Optiek) • Zwijnaardsesteenweg 17 • www.AAO-optiek.com

9520 • Sint Lievens Houtem • Optiek Van Den Bossche • Marktplein 16

3550 • Heusden-Zolder • Optiek Karine • Brugstraat 75 3560 • Lummen • Brilcenter - Optiek Van Den Bussche • Ringlaan 30 bus 1 3582 • Beringen • Optiek Ilse Gerard bvba • Koolmijnlaan 237

9000 • Gent • ABC (Akoestiek - Optiek) • Wondelgemstraat 6 9000 • Gent • Blazoen Optiek bvba • Blazoenstraat 5

9470 • Denderleeuw • Optiek De Cooman • Geallieerdenstraat 82/1

9550 • Hillegem (Herzele) • Optiek Smekens • Provincieweg 340a • www.optieksmekens.info 9600 • Ronse • Optiek De Zaeytijd • Kaatsspelplein 11 9600 • Ronse • Optiek Dhondt • E Rooseveltplein 23

3600 • Genk • Optiek K. Brouns • Molenstraat 14

9000 • Gent • Cassiers • Emilius Seghersplein 7 • www.optiekcassiers.be

3620 • Lanaken • Optiek Caenen • Stationstraat 29 bus 2

9000 • Gent • Optiek Destoop • Koning Albertlaan 63

3670 • Meeuwen • Optiek Karine • Hoogstraat 12

9000 • Gent • Optiek Jo Dirickx • Jozef Plateaustraat 1 • www.optishop.be

3800 • Sint-Truiden • Optic Gobba • Luikerstraat 53/55 • www.optiekgobba.be

9000 • Gent • Optiek Matthijs • Mageleinstraat 32 • www.optiek-matthijs.be

3800 • Sint-Truiden • Opticana • Luikerstraat 82 B002

9031 • Drongen • M. Van Bossele • Veerstraat 19 • www.vanbossele.be

9700 • Oudenaarde (Melden) • Optiek Delaruelle • Berchemweg 216 • www.optiekdelaruelle.be

3800 • Sint-Truiden • Optiek Markt • Grote Markt 36

9050 • Ledeberg • Optiek Timmerman • Ledebergplein 44

9770 • Kruishoutem • C & S Optiek • Hoogstraat 6 • www.csservice.net

3950 • Bocholt • Brilcenter - Hoydonckx bvba • Dorpstraat 24

9060 • Zelzate • Optiek Jan Van Overstraeten • Grote Markt 85

9800 • Deinze • Oclusive • Kortrijkstraat 33 b2 • www.oclusive.be

8000 • Brugge • Optiek De Ridder • Katelijnestraat 7

9060 • Zelzate • Vermersch P. • Grote Markt 46 9070 • Heusden • Optiek Joke • Tramstraat 39

9820 • Merelbeke • Optiek Jory bvba • Van Goethemstraat 34

8300 • Knokke • Brilcenter • Lippenslaan 7 • www.brilcenter.be

9140 • Temse • Optiek Van Driessche • Markt 32A • www.optiekvandriessche.be

9830 • Sint-Martens-Latem • Optiek Jo Dirickx • Kortrijksesteenweg 59 • www.jo-dirickx.be

8300 • Knokke • Optometrix • Kustlaan 239

9200 • Dendermonde • Optiek De Clerck • Burgemeester Potiaulaan 12

9850 • Nevele • Optiek Taghon • Kortemunt 1

9230 • Wetteren • Brilcenter • F. Leirenstraat 42

9880 • Aalter • Optiek Sierens • Stationsstraat 80

8310 • Sint-Kruis-Brugge • Brilcenter • Maalsesteenweg 147 • www.brilcenter.be

9620 • Zottegem • Optiek Van Den Berge • Stationsstraat 39 • www.optiekvandenberge.be 9620 • Zottegem • Trend Optical • Buke 39 • www.trendoptical.be 9700 • Oudenaarde • Bril - Imago • Edelareberg 1 • www.brilimago.be

9870 • Zulte • Optiek Oculus • Staatsbaan 83

8310 • Assebroek • Optiek De Ridder • Gulden Peerdenstraat 143

9230 • Wetteren • Optiek Frank Props • Hekkerstraat 36A

8370 • Blankenberge • Brilcenter Maertens • De Smet De Naeyerlaan 94 • www.brilcenter.be

9230 • Wetteren • Optiek Robbe • F. Leirenstraat 14 • www.optiekrobbe.be

9900 • Eeklo • Brilcenter Eeklo • Boelare 13 • www.brilcenter.be

8370 • Blankenberge • Optiek De Ridder • Kerkstraat 384

9230 • Massemen • Optiek Van Durme • Dorpsplein 11

9940 • Evergem • M. Van Bossele • Hoeksken 66 • www.vanbossele.be

8400 • Oostende • B & M Optiek • St. Petrus en Paulusplein 6 • www.benmoptiek.be

9240 • Zele • Optiek Vanderlinden • Markt 60 • www.optiekVanderLinden.be

12 profiel januari 2013

9890 • Gavere • Decubber P. • Scheldestraat 19

De meest recente lijst van aangesloten opticiens, inclusief optiekzaken PEARLE en HANS ANDERS, vind je op www.partena-ziekenfonds.be/opticiens.

8560 • Wevelgem • Optiek Dujardin • Kortrijkstraat 26-28 • www.optiekdujardin.be


profiel dossier

(Bijna) met pensioen? De start van een nieuwe carrière! Staat je (brug)pensioen voor de deur? Dan heb je er ongetwijfeld wel al bij stilgestaan en nagedacht over hoe je optimaal gaat genieten van deze nieuwe fase in je leven. Kijk je ernaar uit of krijg je het eerder benauwd bij de gedachte aan zoveel vrije tijd? Partena Ziekenfonds geeft je graag nuttige tips om deze nieuwe levensfase goed voor te bereiden en in te vullen. We lieten ons inspireren door Mark Claus, de auteur van boeken als ‘Gepassioneerd gepensioneerd’ en ‘Gefeliciteerd! Gepensioneerd!’.

Jos: “Alles mag, niets moet!” “Het dringt nog niet tot me door dat mijn pensioen voor de deur staat. Het houdt me ook niet echt bezig, want ik doe mijn werk heel graag. Ik kijk er vooral naar uit om meer tijd te hebben voor mijn lieve vrouw. Wij genieten er enorm van om samen te tuinieren, te shoppen en een city trip of een terrasje te doen. Ik denk wel dat we wat regelmatiger naar de kust zullen gaan of een keer meer naar het buitenland. We zullen in ieder geval meer genieten van de kleine dingen! Concrete plannen heb ik dus niet, maar ik ga zeker een programma uitstippelen onder het motto ‘alles mag, niets moet’!

“Als ik nu terugkijk, stel ik vast dat ik toch wel een jaar nodig heb gehad om mijn draai te vinden. ” “Ik verdeel mijn tijd: elke morgen een klus, in de namiddag er op uit. Als ik alle klussen ineens doe heb ik straks misschien niks meer te doen.”

“Ik zing weer onder de douche sinds ik met pensioen ben.”

BROCHURE MET PENSIOEN… KLAAR VOOR EEN NIEUWE START Behoor jij ook tot de gelukkigen die binnen­kort met pensioen gaan? Of ben je al met pensioen, maar zit je nog met vragen? Ontdek dan zeker onze gloednieuwe brochure boordevol gezondheids- en voedings­adviezen, leuke ideeën, relationele tips en gerichte vragen die je helpen om je eigen pensioen­planning op te stellen. Doorblader de brochure op www.goedvoorjou.be/ brochures of vraag een exemplaar aan via www.goedvoorjou.be/contact.

profiel januari 2013 13


Bereid je voor op je tweede carrière We staan er vaak niet bij stil, maar plots is hij daar, je laatste werkdag. Morgen ben je op pensioen. Wat nu? Bereid je hierop voor, zodat je heel goed weet wat je van deze nieuwe levensfase mag verwachten. 30 jaar lang heeft Mark Claus mensen begeleid die op het punt staan om op pensioen te gaan. Hij kan ons dus veel vertellen over hoe je je pensioen het best voorbereid. “Eén van mijn stokpaardjes is positief oud worden,” aldus Mark. “Geef jezelf eens een complimentje, stel minder hoge eisen voor jezelf, ga voor nieuwe uit­ dagingen. Natuurlijk word je er niet jonger van, maar je trekt je wel minder aan van het ouder worden, want dat is iets waar veel mensen mee worstelen als ze op de drempel van hun pensioen staan.”

5 tips om positief ouder te worden en je voor te bereiden op je pensioen 1 Stel de datum dat je stopt met werken lang genoeg op voorhand vast en verander die niet meer. Zo heb je tijd genoeg om je erop in te stellen. Laat je niet verleiden door allerhande voorstellen om op een ander moment te stoppen. 2 Als je zelf kunt kiezen wanneer je op pensioen gaat, kies dan idealiter voor de lente. Dit is een seizoen vol leuke activiteiten om te volgen, dingen om te beleven en klusjes in huis en tuin. De herfst is daarom niet zo’n goed idee. De lente is ook een betere periode om je vermoeide lichaam na jarenlang werken weer op te laden. 3 Kies voor jezelf een project. Hierdoor gebeuren nieuwe dingen in je leven, volgen er nieuwe uitdagingen en heb je iets waar je je voor 100% kunt achter zetten en die je kunt voortzetten eenmaal je op pensioen bent. Schrijf een boek, start een vennootschap op, leg een verzameling aan, … 4 Bouw je werk geleidelijk aan af. Misschien kun je de laatste jaren deeltijds werken? Of je vakantiedagen in de laatste maanden gespreid opnemen? Maak intussen tijd om je sociale contacten weer op te bouwen. Tijdens je pensioen hoef je dan niet je vrienden­ kring helemaal van vooraf aan weer op te bouwen. 5 Maak je pensioenplan. Eenmaal op pensioen heb je zoveel keuze uit activiteiten die je kunt doen. Zoveel keuze dat je moeilijk nog weet wat te kiezen. Bedenk daarom vooraf wat je zelf wilt en wacht niet tot de zaken op jou afkomen. Wil je vrijwilligerswerk doen in het ziekenhuis? Wil je een computerprogramma leren? Rondreizen? … Denk er nu al over na.

WORKSHOP BEREID JE VOOR OP EEN GEPASSIONEERD PENSIOEN Hoe kun je voorbereid op pensioen gaan? En hoe kun je daar nu al werk van maken? Dat kom je te weten in deze workshop op 5 februari 2013 van 19u tot 22u in Vormingplus, Reiger­straat 8 in 9000 Gent. Schrijf je in via www.goedvoorjou.be/contact.

14 profiel januari 2013

“Het spannendste van de toekomst is, dat we er nog vorm aan kunnen geven.” (Charles Handy)

Wat met je hospitalisatie­ verzekering als je op pensioen gaat? Je geniet een hospitalisatieverzekering dankzij je werk­ gever. Maar wat als je met pensioen gaat en je niet langer kunt genieten van die groepsverzekering… Wil je dan zelf opdraaien voor hogere premies en kun je dan nog wel aansluiten bij een vergelijkbare verzekering, gezien je leeftijd? Gelukkig is er Hospitalia Continuïteit van Partena Ziekenfonds. Deze wachtpolis zorgt ervoor dat je ook tijdens je pensioen verzekerd blijft tegen een zeer lage prijs. Tijdens de loop van je groepsverzekering kun je al aansluiten bij Hospitalia Continuïteit. En zodra je groepsverzekering afloopt, stap je zonder medische vragenlijst en zonder wachttijd over in Hospitalia Plus, een uitgebreide hospitalisatieverzekering die jou en jouw gezin beschermt met een ijzersterke prijs-kwaliteitsverhouding. Aansluiten bij Hospitalia Continuïteit kan tot en met de leeftijd van 64 jaar.

Interesse? Surf naar www.partena-ziekenfonds.be/ hospitaliacontinuiteit.

Boudewijn “Dingen ontdekken!” “Toen de beslissing viel om met brugpensioen te gaan, bezorgde me dat een dubbel gevoel. Ik was erg blij dat ik met pensioen mocht, maar toch overviel me het besef dat ik binnenkort met pensioen moest! Niet dat ik me angstig of droevig voel, maar ik vraag me wel af waar al die jaren gebleven zijn. Verwachtingen of bezorgdheden heb ik nog niet, net zo min als plannen of toekomstdromen. Ik wil mijn laatste maanden op kantoor zo normaal mogelijk afwerken, zonder te veel na te denken over wat volgt. Van één ding ben ik wel zeker: blijf actief! Ik wandel graag en ik kijk ernaar uit om dingen te ontdekken tijdens wandelingen, waar ik nu soms geen aandacht voor heb.”


profiel dossier Met pensioen… Klaar voor een nieuwe start? “Vrije tijd heeft natuurlijk tal van voordelen. Niets moet, je bent ontspannen, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid, en vooral aan je hobby’s. Nochtans beseffen velen niet dat hobby’s maar leuk zijn omdat je er weinig tijd voor hebt. In een nieuwe carrière volstaan bestaande hobby’s niet. Het is belangrijk om andere activiteiten te hebben,” vertelt Mark Claus. Hij geeft je graag een aantal tips! 1 Je pensioen zorgt voor veel meer vrijheid, maar mensen op pensioen hebben vaak het omgekeerde gevoel. Kun je je dag nog steeds zelf invullen? Kun je nog je krant lezen wanneer jij dat wilt? Kun je nog iedere dag een kopje koffie drinken met de buurvrouw? Als je samen met je partner op pensioen bent, betekent dit niet dat je nu plots alles samen moet doen of dat je je helemaal aan elkaar moet aanpassen. Praat er dus over met elkaar en behoud een belangrijk deel van je eigen tijdsbesteding. 2 Onderhoud je eigen sociale contacten. Ook hier hoef je niet alles samen te doen. Jullie kunnen elk voor zich nog nieuwe vrienden maken en dat hoeven niet altijd gemeenschappelijke vrienden te zijn. Wist je trouwens dat er op dat vlak een groot verschil is tussen mannen en vrouwen? Voor mannen worden collega’s vaak als vrienden beschouwd en is de vriendenkring buiten het werk bijgevolg kleiner. Mannen moeten dus tijdens of in aanloop naar hun pensioen vaak nog op zoek naar nieuwe vrienden. Vrouwen hebben meestal een grotere vriendenkring buiten het werk en willen die tijdens hun pensioen ook onderhouden. 3 Ben je een heel erg zorgend type? Bewaak dan goed je eigen grenzen eenmaal je op pensioen bent, want voor je het weet zit je agenda vol met zorgtaken. Het belangrijkste is dat jij dit zelf graag wilt en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf. Zijn de kleinkinderen elke dag bij jou, of één keer in de week? Maak vooraf duidelijke afspraken met je kinderen over de zorg voor de klein­ kinderen. Stel je agenda niet volledig open, maar plan zelf je agenda. 4 Houd je geest actief. Ontwikkel je creatief denken. Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren en prikkel zowel je linker- als rechter­hersenhelft. Geef dementie ook geen kans. Lees meer hierover in het boek ‘Gefeliciteerd! Gepensioneerd! 101 tips en ideeën om meer te halen uit je pensioen’ van Mark Claus.

Wil je dit boek? Surf naar www.goedvoorjou.be.be/contact en geef ons je bestelling door. Voor slechts 14,95 euro bezorgen we het bij jou thuis. (Gratis verzending voor 1 exemplaar.)

“Je bent nooit te oud om met iets te beginnen, tenzij je denkt dat je dat bent. In dat geval ben je voor alles te oud.” (Murray Banks)

Godelieve “Nog tijd te kort!” “Hoe dichterbij het komt, hoe minder ik me mijn pensioen kan voorstellen. Ergens vind ik het best wel eng: het is de laatste halte! Ik heb nog geen concrete plannen gemaakt, maar ik ga zeker veel lezen. Mijn man is ook al met pensioen en we hebben vier kleinkinderen. Ik denk dus niet dat ik me snel ga vervelen. Het zwarte gat? Daar ben ik helemaal niet bang van. Wel zal ik mijn collega’s enorm missen! Mijn allergrootste bezorgdheid is om ziek te worden. Je kunt pas écht van je pensioen genieten als je gezond blijft, nietwaar? Ik kijk ernaar uit om niets meer te moeten doen, maar toch denk ik dat ik nog tijd te kort zal hebben!”

WORKSHOP GEPASSIONEERD GEPENSIONEERD Wil je ook van je pensioen je passie maken? Ontdek hoe je dit aanpakt tijdens deze workshop op 5 februari 2013 van 14u tot 17u in Vormingplus, Reigerstraat 8 in Gent. Schrijf je in via www.goedvoorjou.be/contact.

profiel januari 2013 15


profiel dossier Blijf actief en vitaal

Welke voordelen?

Door te bewegen blijf je mentaal fit, in vorm en slaap je beter. Je bouwt weerstand op en beperkt het risico op hart- en vaatziekten, kanker of osteoporose. Het is dus belangrijk om voldoende te blijven bewegen wanneer je op pensioen bent. Dit betekent niet dat je intensief moet gaan sporten. Geef beweging gewoon een plaats in je dagdagelijks leven of kies voor een beweegactiviteit als nieuwe hobby. Partena zet je op weg om te blijven bewegen!

Eenmaal je 65 bent, kun je genieten van een heleboel voordelen. Sommige zijn welbekend, maar voor andere moet je al een echte speurneus zijn. Met deze tips zetten we je al op weg.

1 Ontdek je graag nieuwe plekjes op de fiets? Dan is de Knooppunter een handig maatje. Deze routeplanner bevestig je op je stuur en helpt je in één oogopslag op weg. Zo hoef je niet langer te stoppen bij elk kruispunt om te zien welke kant je uit moet. Te koop in Partena Gezondheidshop voor slechts 9,95 euro. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je bovendien 10% terugbetaald, mits regelmatige betaling van je ziekenfondsbijdrage voor het Voor­ delenpakket. 2 Fietsen met een duwtje in de rug? Dat kan met de elektrische fiets. Dat je niet meer hoeft te trappen, is een fabeltje. Dankzij de elektrische fiets blijf je bewegen en moet je minder kracht zetten op je pedalen. Zelfs met tegenwind haal je makkelijk snelheid. Hiervoor kun je ook terecht in Partena Gezondheidshop. 3 Badminton? Aquagym? Karate? … Partena Ziekenfonds geeft je 15 euro korting op je lidgeld van een sportclub. 4 Natuurpunt biedt tal van natuuractiviteiten aan. Geniet je graag van de natuur, overweeg dan zeker om lid te worden. Dankzij Partena Ziekenfonds krijg je bij je lidmaatschap een gratis set wens­kaarten. 5 Ben je benieuwd naar de vitaliteit van je lichaam? Wil je weten of je goed beweegt om spanningen in je lichaam te vermijden? Wil je leren bewegen met hulp van de zwaartekracht of wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe je er aan begint? De persoonlijke coaches van Partena Beweegstudio in Gent helpen je graag op weg. Neem een kijkje op www.beweegstudio.be en kom langs voor een kennismaking!

REIZEN NAAR HET BUITENLAND Bekijk van welke kortingen je kunt genieten in het land van bestemming. Zo kun je in Budapest gratis de bus, metro en tram nemen als je als inwoner van de Europese Unie ouder bent dan 65. Informeer je dus vooraf via je reisbureau of het internet. Of sluit je aan bij een vereniging die dergelijke informatie met anderen deelt, zoals Wegwijzer. Meer info: www.wegwijzer.be

REIZEN IN HET BINNENLAND Met het seniorenbiljet van de NMBS reis je voor 5,30 euro het land door per trein. Het is wel niet geldig op weekdagen voor 9 u ’s ochtends en tijdens het weekend in juli en augustus. Je kunt ook gratis reizen met bus en tram in Vlaanderen dankzij de Omnipas 65+ van de Lijn. Meer info: www.belgianrail.be - www.delijn.be

CULTUUR OPSNUIVEN Vanaf 55 jaar geniet je van cultuurkorting tot wel 50%. Vroeger had je hiervoor een Plus-3-pas nodig, maar nu krijg je de korting op vertoon van je identiteitskaart. Vraag ernaar wanneer je naar een concert, toneel of tentoonstelling gaat! Meer info: www.vlaanderen.be/podium

VOORDELEN VOLGENS POSTCODE Via de website www.rechtenverkenner.be, een initiatief van de Vlaamse Overheid, krijg je een overzicht van alle mogelijke kortingen die je kunt genieten in jouw gemeente. Van verbouwingen aan je huis tot persoonlijke alarmsystemen.

DE PENSIOENLIJN Vragen over het wettelijke pensioen? Bel gratis naar 1765. Elke werkdag van 9u tot 12u en van 13u tot 17u.

HEB JE NOG VRAGEN OVER JE PENSIOEN? Tot 30 januari 2013 kun je ze kosteloos stellen aan Mark Claus via www.goedvoorjou.be/contact.

16 profiel januari 2013


100 euro korting Hometrainer Tunturi (F20) € 449

€ 349

Tunturi F20 hometrainer: makkelijk in gebruik en perfect voor elke beginner! • Eenvoudige bediening met overzichtelijk display • Ruime lage instap • Stabiel frame voor veilig en geruisloos trainen • Eigentijds design

Tijdens de actie­periode ontvang je in Partena Gezondheidshop ook 15% directe korting op alle andere fitness­ toestellen van Bremshey en Tunturi.

Actie geldig van 1/1/2013 t.e.m. 15/2/2013 of zolang de voorraad strekt. Gratis levering aan huis in België (gelijkvloers). Geen montage.

Vraag naar de actievoorwaarden in Partena Gezondheidshop. Snelle en gratis thuislevering. Bestel nu online via www.partena-gezondheidshop.be, telefonisch op gratis nummer T. 0800 99960. Of ga langs in je plaatselijk Partena-kantoor Partena Gezondheidshop: Hollenaarstraat 135-137 in 9041 Oostakker. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10% terugbetaald op alle producten mits regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket.

profiel januari 2013 17


Dunepanne tijdens het winterseizoen Ook in de winter kun je terecht in Dunepanne, het zorgverblijfcentrum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in De Haan. Op krachten komen na een intensieve medische behandeling? Er even tussenuit knijpen tijdens een chronische ziekte? Iris Houvenaeghel, de beheers足 verantwoordelijke van het hersteloord, legt uit waarom herstellen in Dunepanne ook in de winter genieten is!

Kampt Dunepanne in de winter doorgaans met een lagere bezetting? Toch wel, tussen begin november en eind februari kent de bezetting in Dunepanne een aanzienlijke daling. Die kan oplopen tot ongeveer 50%. Daarom werken we sinds een paar jaar met promoprijzen en pakken we uit met een mooi en gevarieerd aanbod aan activiteiten in de winter. Daar komen toch heel wat mensen op af. Hoe verklaar je die lagere bezettingsgraad? Veel mensen denken dat er aan de kust enkel iets te beleven valt in de zomer. Nochtans is het tegendeel waar. Een andere reden is het feit dat mensen zich minder verplaatsen in de winter. Door de weersomstandigheden zullen mensen die het ziekenhuis verlaten bijvoorbeeld sneller huiswaarts keren in plaats van naar de kust te rijden. Daardoor raken sommigen jammer genoeg ge誰soleerd tijdens de vaak grauwe, grijze wintermaanden. 18 profiel januari 2013


DUNEPANNE ZOEKT VRIJWILLIGERS ! Woon je in de buurt van Dunepanne en heb je zin om de handen uit de mouwen te steken? We zoeken nog vrijwilligers om wande­lingen te maken met de rolstoelgebruikers in de buurt van ons hersteloord of tijdens uitstapjes. Dus is Dunepanne wellicht het perfecte tegengif voor dat isolement… Absoluut. De grootste troef van Dunepanne is en blijft de vriendelijkheid en de zorgzaamheid van het personeel. Zij besteden veel aandacht aan de persoonlijke noden van de residenten. Die goede omkadering en de gezellige, huiselijke sfeer van ons hersteloord vormen het perfecte recept om dat winterse isolement te door­breken. Spelletjes spelen, kaarten, een wandeling in de duinen of in de bossen met vrijwilligers: sociale contacten zijn in de winter zo mogelijk nog belangrijker dan in de zomer. Daarom besteden we daar extra aandacht aan. De gezelligheid van Dunepanne doorbreekt het isolement van de wintermaanden.

GEÏNTERESSEERD? Contacteer ons via het T. 059 23 61 31 of e-mail naar contact@dunepanne-mloz.be.

Kunnen de residenten daarnaast rekenen op dezelfde service als in de zomer? Zeker, op het vlak van verzorging is er geen enkel verschil met de zomermaanden. Ook in de winter maken zelfstandige kinesitherapeuten en verpleegkundigen deel uit van ons team. De residenten kunnen zich ook in de watten laten leggen door onze wellnesscoach en de zorgcoördinator leidt hun verblijf en behandelingen in goede banen. Zijn er activiteiten voorzien in de winter? Je bezighouden in Dunepanne tijdens de winter is een koud kunstje. Onze animatoren zitten niet stil. We begeleiden de residenten bij tal van activiteiten en uitstapjes naar bv. de kerstmarkt en de ijs­ sculpturen in Brugge of de donderdagmarkt in Oostende. Daarnaast zijn er ook culturele activiteiten in het ontmoetingscentrum d’Annexe achter het gemeentehuis. Vooral de uitstapjes naar Oostende en Brugge zijn heel populair. Ook in de winter zijn deze steden meer dan een bezoekje waard en met de tram en trein raken we er ook heel vlot. Zelfs voor mensen met rolwagens is het geen probleem om deel te nemen, want het openbare vervoer is aangepast aan hun situatie.

BOEK NU EN GENIET VAN DE LAAGSEIZOENS­KORTING EN ONTVANG EEN WELKOMSTGESCHENK Vijf maanden lang (van november tot maart) krijgen residenten van Dunepanne een korting van 10% op de brutoverblijfsprijs. Verblijf je met een tegemoetkoming van je ziekenfonds in het hersteloord? Ook dan heb je nog recht op dit voordeel. Daarnaast krijg je in het laagseizoen ook een welkomstgeschenk!

GEZONDHEIDSWEKEN 2013 Ook in 2013 kunnen herstellende kankerpatiënten weer terecht in Dunepanne tijdens de Gezondheidsweken van de Onafhankelijke Ziekenfondsen!

PROGRAMMA De Gezondheidsweken staan nog steeds garant voor een uit­ gebalanceerde mix van groepsworkshops en individuele verwen­momenten, onder de deskundige begeleiding van ervaren experten. Aquagym, ervaringen uitwisselen met lotgenoten, … De Gezondheidsweken blijven een uitgelezen recept om opnieuw op krachten te komen na een kankerbehandeling.

PRAKTISCH

MEER INFO! Neem een kijkje op www.dunepanne-mloz.be of neem contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds.

De Gezondheidsweken vinden dit jaar plaats van 18 tot 22 maart en van 18 tot 22 november in Dunepanne, het zorgverblijf­ centrum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in De Haan. Lid van een van de Onafhankelijke Ziekenfondsen? Dan geniet je een fikse korting op de tarieven. Ook je partner of mantel­ zorger is trouwens van harte welkom!

profiel januari 2013 19


Goede voornemens? Een duwtje in de rug

“Tegen mijn verjaardag ben ik gestopt met roken”

Als een nieuw jaar zich aandient, zijn de goede voornemens nooit ver weg. Heb jij ook een lijstje gemaakt met goede voornemens? Maar vrees je dat je ze niet zult waarmaken? Laat je van bij de start niet ontmoedigen, ga ervoor! En als je onderweg al eens slipt, bedenk dat dit perfect normaal is. Of je nu kiest voor gezond eten, stoppen met roken, meer bewegen of mentaal evenwicht vinden, Partena Zieken­ fonds geeft je graag een duwtje in de rug!

MINDFUL STOPPEN MET ROKEN

Ben je een roker en wil je graag stoppen? Mooi! Want niet roken komt jouw gezondheid en de gezondheid van je omgeving heel sterk ten goede. Stoppen met roken is echter wel makkelijker gezegd dan gedaan. Roken is immers een verslaving, die men meestal niet van de ene dag op de andere kan opgeven. Veel rokers blijven namelijk pas na de 6de poging gestopt. Er bestaan veel methoden om te stoppen met roken, maar vooral deze verdient aandacht: stoppen met roken door te blijven roken. Dit is in een notendop het doel van het boek Mindful stoppen met roken van leraar, mindfulness trainer bij het Instituut voor Training van Aandacht en Mindfulness (ITAM) en ervaringsdeskundige exroker, Luc Rombaut. Om echt te stoppen met roken en ook van je fysieke verslaving af te raken, raadt Rombaut aan om te werken volgens de principes van mindfulness, een wetenschappe­lijk onderbouwde aandachtstraining die mensen meer bewust maakt van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Door je niet te verzetten tegen je vast­geroeste rookgewoontes is het mogelijk om hiervan los te komen. Het boek begint daarom met een reeks oefeningen om bewust te gaan roken. In het beste geval heeft dit tot gevolg dat je er bewust voor kiest om te stoppen. In het slechtste geval ga je nog meer genieten van je sigaret. Je hebt er alleszins niets bij te verliezen! Ontdek meer over deze methode! Kom mindful je sigaret roken op een kennismakingsworkshop ‘Al rokend stoppen met roken’. In Kortrijk op 13 maart 2013 van 20u tot 22u en in Gent op 25 maart van 20u tot 22u. Meer info: www.goedvoorjou.be.

NAAR EEN GEZONDE LEEFSTIJL MET WEIGHTWATCHERS Jouw voornemen is gezond eten en streven naar een gezond gewicht? Denk eraan dat dit een gezonde leefsstijl vergt, waarbij je gezond en evenwichtig eet, voldoende water drinkt (1,5 liter per dag) en zorgt voor meer beweging. Hierbij kun je je laten steunen door WeightWatchers, online of in groep.

“Tegen mijn zomer­ vakantie eet ik iedere dag mijn portie fruit en groenten”

Bij WeightWatchers sta je er nooit alleen voor. Samen met je coach bepaal je je gezond streefgewicht. Ga je naar de regionale cursussen van WeightWatchers, dan pak je je gezonde leefstijl aan in groep. De kracht van het groepsgebeuren is niet te onderschatten en zorgt voor extra motivatie bij het behalen van je doel. WeightWatchers organiseert cursussen op meer dan 500 locaties, verspreid over heel België. Er is altijd wel een cursus in je buurt. Volg je het programma van WeightWatchers liever zelfstandig van bij je thuis? Ook dat kan dankzij het online programma op www.weightwatchers.be. Je kunt ook beide combineren.

NIEUW! PARTENA VOORDEEL WEIGHTWATCHERS Ben je klant van Partena Ziekenfonds en lijkt WeightWatchers je wel wat? Geniet dan van mooie kortingen! Ga je enkel naar de cursus of wil je het online aanbod combineren met de cursussen? In dit geval is de WeightWatchers Combi Pas de beste keuze. Bij je eerste inschrijving krijg je een totale korting van 29 euro: de inschrijvingskost t.w.v. 15 euro valt weg en de eerste maand betaal je slechts 25 euro i.p.v. 39 euro. Bovendien krijg je voor de 3 volgende cursussen telkens 10 euro terugbetaald* via Partena Ziekenfonds. Kies je enkel voor het online aanbod, dan betaal je 39,95 euro i.p.v. 59,95 euro voor je 3-maandabonnement. Meer info en inschrijven: www.goedvoorjou.be.

WIN HET BOEK! Wat is jouw drijfveer om te stoppen met roken? Zet je antwoord vóór 25/1/2013 op onze Facebook-pagina en win 1 van 5 exemplaren van Mindful stoppen met roken! www.facebook.be/partena

20 profiel januari 2013

* Mits regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket..


om ze waar te maken TIPS OM GOEDE VOORNEMENS WAAR TE MAKEN • Kies maximum 3 haalbare voornemens voor het jaar • Formuleer je voornemens heel concreet • Noteer voor jezelf welke voordelen je voornemens opleveren • Bepaal een haalbaar tijdstip • Hang je voornemens op een zichtbare plaats

BEWEGEN IS GEZOND Je wilt meer bewegen? Iedere dag een paar oefeningen doen vanuit je woonkamer of een half uur gaan wandelen met de hond, is al een goed begin. Mag het wat intensiever zijn, dan kun je je aansluiten bij een sportclub of samen met vrienden gaan joggen of zwemmen. Wat je je ook voorneemt, ga in ieder geval niet overhaast te werk. Doe het stap voor stap. Het is anders vaak heel moeilijk vol te houden. Maar eenmaal op weg boek je snel resultaat!

“Vanaf mei ga ik met de fiets naar het werk.”

MET PARTENA BEWEEGSTUDIO SAMEN NAAR JE DOEL Beweegvoornemens of sportieve voornemens zijn niet de meest eenvoudige om waar te maken. De persoonlijke coaches van Partena Beweegstudio kunnen je hierbij helpen. Zij stippelen samen met jou een persoonlijk beweegtraject uit, met een concreet en haalbaar doel dat je in drie maanden tijd kunt bereiken. Met je individuele trainingsschema’s en e-mailcoaching kun je dan aan de slag. Het resultaat is dat je gemotiveerd én met plezier gaat bewegen! Als klant van Partena Ziekenfonds betaal je 135 euro i.p.v. 150 euro. Boek je afspraak via T. 09 268 72 41 of info@beweegstudio.be. Meer info: www.beweegstudio.be.

MEER EVENWICHT IN JE LEVEN DANKZIJ EQUICOACHING Meer evenwicht in je leven brengen? Assertiever worden? Meer zelf­vertrouwen? Beter omgaan met stress? Equicoaching helpt jou hierbij. Bij Equicoaching word je begeleid naast een paard en met de equicoach. Het paard leeft in het nu, oordeelt niet en laat je toe om te ontdekken en te leren. Hierdoor maakt de combinatie van paard en gesprek deze vorm van begeleiding naar jouw doel heel krachtig.

“Op mijn werkevaluatie in oktober zal ik mij assertiever opstellen.”

Equicoaching is er voor iedereen. Van klein tot groot, van jong tot oud, van coaching om gezonder te kunnen eten tot coaching om assertiever te zijn op het werk. Wat je doel ook is, deze methodiek kan je helpen. En daar moet je geen paardenkenner of paardenliefhebber voor zijn. Woorden zeggen te weinig over Equicoaching. Je kunt het beter gewoon zelf ervaren of de ervaringen van anderen delen. Neem dus deel aan een kennismakingssessie of bekijk de filmpjes en getuigenissen van deelnemers op www.goedvoorjou.be.

PARTENA VOORDEEL Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10% korting op elke sessie Equicoaching.

Equicoaching® International draagt het ISO 9001-certificaat.

Je bent op zoek naar een zwem­leraar? Je zoekt een judoclub in de buurt? Yoga in jouw regio? … Surf naar www.sportenisgezond.be en vind wat je zoekt!

profiel januari 2013 21


leeshoek WAAROM JE BETER WEET WAT JE EET

Voordelige boeken via

Bestel je favoriete boeken gemakkelijk van bij jou thuis via de webshop van Uitgeverij LANNOO.

Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 15% korting op alle producten die je bestelt.

Shoppen met Partena-korting doe je via www.partena-ziekenfonds.be/ lannooshop.

Natuurlijk evenwicht in je lichaam kan ziektes voorkomen en genezen Onze cellen hebben een intern geheugen: ze weten welke taak ze moeten uitvoeren en wat ze ervoor nodig hebben. Onze levenswijze en voedingspatroon verstoren dat evenwicht echter al te vaak. Een gezond lichaam is gebaseerd op een aantal bio­ fysische evenwichten zoals het zuur-base evenwicht, de juiste hoeveelheid zuurstof, de balans tussen vocht en elektrolyten of opbouwende en afbrekende stoffen. Dit boek geeft een helder inzicht in de essentie van gezonde voeding en toont aan de hand van honderden tips hoe we het juiste evenwicht in ons lichaam kunnen herstellen. Voor wie streeft naar een duurzame gezondheid. Waarom je beter weet wat je eet - Annick Mollen - 224 blz. - EAN 9789401401791 VAN € 19,99 VOOR € 16,99

DE TRUKENDOOS VOOR OUDERS

De 200 beste opvoedingstrucs van ouders voor ouders Wat zou er gebeuren als je met je vastbesloten tandenpoetsweigeraar een waanzinnige tanden­borstel uitprobeert? Of als je samen met je notoire groentehater stukken paprika al knabbelend in haaien verandert? De trukendoos voor ouders onthult 200 tips en trucs van ervaren moeders en vaders, die je helpen om alledaagse problemen in je gezinsleven op een vrolijke en ontspannen manier aan te pakken. In bad, tijdens het eten, slapen, onderweg, ... de hoofdstukken zijn ingedeeld in de bekendste ‘probleemzones’. Zo vind je snel een truc die je verder helpt. De trukendoos voor ouders - Ute Glaser - 192 blz. - EAN 9789058779236 VAN € 17,95 VOOR € 15,25

NESTEN BABY BISTRO

Hoe gezinnen echt leven

Zelfgemaakte hapjes voor blije baby’s

Wat maakt een huis tot een echte thuis? Twaalf gezinnen nodigen je in dit boek uit even deel te worden van hun leven. Je schuift mee aan tafel op feestjes, maakt de ochtend- en avondspits vanop de eerste rij mee en bent bevoorrechte getuige van zuster­liefde en broedertwisten.

Jonge ouders zijn vaak onzeker. Na de eerste maanden komt er een moment waarop een handleiding welkom is: de overgang van borst- of flessenvoeding naar vast voedsel, wanneer begin je daarmee, waar begin je mee en wat geef je je kindje dan? Baby Bistro biedt uitkomst! In dit boek staan zo’n honderd hapjes waar baby’s blij van worden. De recepten zijn geschikt voor kindjes van zes tot achttien maanden. Je vindt ook lekkere fruithapjes en fingerfood. Behalve recepten vind je er ook informatie over allergieën, manieren van bereiding, nuttige adressen, hygiëne, bewaren, invriezen en ontdooien en nog veel meer. Baby bistro - Annechien Tervelde - 80 blz. - EAN 9789058779564 VAN € 9,95 VOOR € 8,45 22 profiel januari 2013

Dit boek toont hoe ouders - elk op hun eigen manier - een warm nest voor hun gezin creëren. Je ziet hoe hun huizen ruimte laten voor ontwikkeling, voor creativiteit en spel. Hoe ze bruisen van leven en voortdurend transformeren. Maar ook hoe ze een veilige haven zijn, waar ouders zich kunnen ontspannen en kinderen echt thuis kunnen komen. Nesten - Peter Adriaenssens, Wouter Rawoens - 192 blz. - EAN 9789020998351 VAN € 24,99 VOOR € 21,24 LANNOOSHOP verzendt je order in België voor slechts 2,50 euro per zending, ongeacht het aantal boeken of de zwaarte. Bestel je meerdere boeken en is je pakket behoorlijk zwaar, dan nog betaal je slechts 2,50 euro! Betalen doe je online en uiterst veilig. Nog vragen over LANNOOSHOP? Stel ze via info@lannooshop.be of bel T. 051 42 42 11.


Buiten adem op de schoolbanken Astma komt vaak voor bij jongeren. Ongeveer 10 à 15 % van de schoolgaande jeugd lijdt aan deze aandoening. Deze kinderen ondervinden soms moeilijkheden op school die vermeden kunnen worden als de communicatie tussen de verzorgers, de familie en de school beter zou verlopen. Een normaal leven leiden met astma is namelijk mogelijk, zolang de aandoening correct wordt aangepakt.

Er bestaan twee belangrijke alarmsignalen voor de ouders: een aanhoudende hoest die een dieperliggende aandoening verbergt en drie of meer bacteriële ademhalings­­ infec­ties per winter. Ook herhaaldelijke adem­ ­halingsmoeilijkheden die zich gewoon­lijk manifesteren onder de vorm van crisissen en een fluitende ademhaling (vaak na een inspanning) kunnen wijzen op de aanwezigheid van astma. Herken je een van deze symptomen bij je kind? Raadpleeg dan zeker je huisarts.

WIE IS VERANTWOORDELIJK? In de meeste gevallen, maar niet altijd, ligt een allergie aan de basis van astma bij het kind. De allergische reactie is voornamelijk te wijten aan de mijten die aanwezig zijn in huisstof, pollen van gewassen of bomen, dierenhaar (katten, honden, paarden, …) en schimmels. Bepaalde kinderen met astma zijn niet allergisch, maar eerder overgevoelig voor bepaal­ de zaken. Denk bijvoorbeeld aan mist, sigarettenrook, verfdeeltjes, lijm, de geur van onderhoudsproducten, parfum, ... Ook andere factoren kunnen astma­ symptomen uitlokken: virale infecties van de luchtwegen, stress of heftige emoties.

DE SCHOOLOMGEVING AANPASSEN

MEER INFO! www.astma-enallergiekoepel.be

Een goed onderhouden school is onontbeer­ lijk. De klaslokalen, gangen, trappenhuizen, sportzaal, ruimte met sportmateriaal en de kleedkamers moeten smetteloos zijn. Mijten en schimmels voelen zich namelijk het best thuis op warme en vochtige plaatsen. Volgende maatregels zijn dan ook aanbevolen:

• De meubels moeten elke week met een vochtige doek schoongemaakt worden, bij voorkeur met neutrale kuisproducten. • De verwarmingstoestellen moeten om de zes maanden gekuist worden. • Kies voor vloerbekleding die met water gekuist mag worden en muren die met water afgewassen kunnen worden. • Het klaslokaal moet elke dag een kwartier verlucht worden, bij voorkeur ’s ochtends. De hygrometrie zou onder de 50 % moeten zitten. • Voor het einde van de zomervakantie moeten alle klaslokalen een week lang verlucht worden. • Centrale verwarming is aanbevolen. Gebruik nooit een luchtbevochtiger. • Maak het krijtbord schoon met een vochtige spons. Het krijtbakje moet elke dag proper gemaakt worden met water. • In een school hoort geen tapijt, vloer­kleed, stoffen stoelen, kussens, pluche, … • Vermijd dieren of bladplanten in het klaslokaal.

OPEN LUCHTWEGEN OP SCHOOL! Kinderen met astma worden soms geconfronteerd met scepsis en ongeloof. Om deze vooroordelen definitief in de kiem te smoren, heeft de Astma en allergiekoepel een brochure uitgebracht. ‘Open luchtwegen op school’ bevat tal van nuttige gegevens voor de begeleiding van een kind met astma op school, evenals een individuele fiche die door de behandelende arts, de ouders en het schoolteam kan ingevuld worden. profiel januari 2013 23


Maakt Faceb Sociale media als Facebook zijn al enkele jaren niet meer weg te denken . Vooral de jongere generatie is op korte tijd helemaal verslingerd geraakt aan vriendschapsverzoeken, prikbord­ berichten en ‘vind-ik-leuks’. Tot enkele onder­ zoeken plots aantoonden dat Facebook toch niet onze allerbeste vriend is: gebruikers zouden meer gevoelens van jaloezie en depressie ervaren door­ dat ze dagelijks geconfronteerd worden met de mooiste foto’s en de leukste statusupdates van hun vrienden. Moeten we ons zorgen maken of valt het allemaal nog best mee? Profiel ging op bezoek bij een voor- én een tegenstander. Koen Damhuis is socioloog en auteur van De virtuele spiegel. Hij beschrijft in zijn boek hoe Facebook ons onge­lukkiger maakt. Damhuis: “Eind vorig jaar hebben onderzoekers van de Amerikaanse Utah Valley University bij 425 studenten gepeild naar hoe ze anderen zagen. Wat bleek: de meest fervente Facebookers waren er het sterkst van overtuigd dat andere mensen gelukkiger waren dan zijzelf. Sindsdien hebben nog andere onderzoeken precies hetzelfde aangetoond. De verklaring is simpel: we omarmen het geluk pas als we ons gelukkiger wanen dan anderen. En net op Facebook krijg je de indruk dat anderen een veel boeiender leven leiden dan jijzelf. Maar uiteindelijk houdt iedereen elkaar voor de gek. Facebook, hoewel ik het liever Fakebook noem, biedt de mogelijkheid om non-stop de indruk te wekken tof en indrukwekkend te zijn. Mensen zetten alleen hun mooiste foto’s online, waardoor we hen al snel gelukkiger wanen dan dat ze werkelijk zijn. Net door die schone schijn worden onze eigen tekorten pijnlijker.” In je boek schrijf je dat Facebook een wedloop van het geluk creëert. Iedereen wil de tofste job, de hipste look en het beste lief. Wat is daar zo verkeerd aan? Damhuis: “Op het eerste gezicht lijkt er ook weinig mis. Facebook is in zekere zin de grootste kroeg ter wereld, waar je in plaats van 6 ineens 600 vrienden hebt. Maar er is geen ruimte voor middelmaat meer, we zijn doordrongen van het idee dat we erbovenuit moeten steken. Iedereen wil indruk maken en doet dat ook door gefilterde informatie op zijn Facebookpagina te plaatsen. Anderen zien die informatie, beginnen te vergelijken en willen het nóg beter doen. Het aantal burn-outs en depressies bij studenten is nooit hoger geweest. Altijd maar meestrijden in die ‘survival of the 24 profiel januari 2013


book ons gelukkig? hippest’ en tonen dat je goed bezig bent, terwijl je je negatievere emoties en ervaringen verbergt, zorgt voor opgekropte gevoelens. Doordat je die negatieve gevoelens van anderen niet kunt zien, voel je je alleen en onbegrepen.” Met de ‘vind ik leuk’-knop kunnen we een status, bericht of foto van onze Facebookvrienden leuk vinden. Een ‘vind ik niet leuk’knop is er niet, waardoor je vrienden alleen maar kunnen toejuichen wat je op je profiel plaatst. Maakt dit ons dan juist niet gelukkiger? Damhuis: “De ‘vind ik leuk’-knop zorgt er inderdaad voor dat er enkel ruimte is voor positieve boodschappen. Het is een soort permanente zelfverheerlijking en dan nog van de meest banale zaken. Als iemand ‘heeft net een boterham met choco gegeten’ in zijn status­ update zet, volgen er ongetwijfeld enkele duimpjes. Je kunt dat zien als een bevestiging dat je goed bezig bent, maar in mijn ogen heeft dat het verkeerde effect. Het zorgt ervoor dat we voor bijna ieder detail in ons leven een duimpje ter bevestiging nodig hebben. In die zin zijn we nog nooit zo afhankelijk geweest van anderen.” Waarom maakt Facebook volgens jou vooral jongeren ongelukkiger? Damhuis: “Het lijkt erop dat voor de jongere generatie de virtuele en de echte wereld veel meer in elkaar overlopen. Bovendien zijn zij diegene die het meest op zoek zijn naar een plek in de wereld. Doordat ze zijn opgegroeid met het idee dat ze het als individu moeten maken om een gelukkig leven te leiden, worden ze bijna gedwongen om zichzelf serieus te nemen en als het ware te ‘promoten’. Facebook is daar het uitgelezen middel voor. Bovendien hebben vooral jongeren het vaak moeilijker met relativeren.” Vicky Franssen is psychologe en onder­zoekster aan het Business Intelligence Competence Center van de Lessius Hogeschool in Mechelen. Volgens haar maakt Face­book ons helemaal niet ongelukkiger, integendeel. Franssen: “Ook al is het medium een beetje eenzijdig flatterend, toch tonen we op een bepaalde manier onze ware aard op Facebook: de groene jongen plaatst een video over dierenmishandeling, de marketeer over zijn bedrijf, enzovoort. Het is niet zo dat we een totaal ander iemand zijn op Facebook dan in het echt, we zetten ons gewoon wat in de kijker. Ik vergelijk Facebook met de speelplaats van een middelbare school: sommigen praten over zichzelf, anderen luisteren liever of discussiëren over muziek. Op Facebook is het net zo. Op de speelplaats of op het werk toon je toch ook alleen de mooiste vakantiefoto’s?”

mensen zijn ook in het echte leven zo. Al moet je natuurlijk op je hoede zijn voor bepaalde vertekeningen. Via Facebook bereik je al snel 250 mensen, terwijl er op de speelplaats misschien een tiental luisteren naar wat je te zeggen hebt. De ‘vind ik leuk’-knop leidt volgens mij ook tot onrealistische, maar wel positieve gevoelens: er is geen ruimte voor kritiek. Negatief wenkbrauwgefrons merk je zelfs niet. Facebook kan natuurlijk ook negatieve gevoelens veroorzaken. Volgens psychologen doet een geweigerd vriendschapsverzoek op Facebook evenveel pijn als een afwijzing in het echte leven. Dat doet net besluiten dat we Facebook als een echte plaats beschouwen, net als de gewone wereld.” Wat vind je de grootste voordelen van Facebook? Franssen: “Dankzij Facebook heb je een soort venster op de wereld. Je krijgt zicht op andere meningen, zonder leeftijds- of landsgrens. Dat is volgens mij een enorme verrijking. Mensen die je niet vaak ziet, kun je toch op een bepaalde manier volgen. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die vaak aanwezig zijn op sociale media ook een rijker sociaal leven hebben. Dat is zeker geen toeval. Voor introverte mensen is Facebook dan ook een geschenk: ze krijgen de kans om zich online te profileren, terwijl ze daar offline vaak de kans niet voor krijgen.” Is de kritiek op Facebook dan overdreven? Franssen: “Ach, we moeten alles in perspectief plaatsen. Facebook is en blijft een medium om onze persoonlijkheid te uiten, het vormt onze persoonlijkheid niet. Ook wat tieners betreft, wordt er te zwaar aan getild. Een tiener is sowieso al een vat vol hormonen. Dat dit ook door Facebook tot uiting komt, lijkt me perfect normaal. Natuurlijk kunnen ze minder goed relativeren, maar dat is in het echte leven ook zo. Dit zullen ze zowel online als offline moeten leren. Het enige probleem dat ik zie voor jonge Facebookers is cyberpesten. De anonimiteit op het web zorgt ervoor dat mensen ongeremd hun mening kunnen uiten. Maar dat is bij andere media ook zo. Voor de rest is Facebook een medium zoals zovele andere en gebruikt iedereen het waarvoor hij dat wilt: om te communiceren, zich te informeren of te promoten.”

Is Facebook een weerspiegeling van de echte wereld? Franssen: “Er is alleszins weinig verschil. Mensen zijn online even slim, mooi of interessant als offline. Je hoort af en toe dat Facebook mensen jaloers, opschepperig of ongelukkig maakt, maar die profiel januari 2013 25


30%aald

terugbet p b i j a a n ko o B ra l O n e e n a v e elektrisch l ste r o b n e d n a t

Ik poets goed, ik poets elektrisch! De meerderheid van de tandartsen raadt zijn patiĂŤnten aan om elektrisch te poetsen. Onafhankelijk onderzoek heeft bewezen dat een roterende, oscillerende en pulserende elektrische tandenborstel beter poetst. De Oral-B elektrische tandenborstels (behalve Vitality) bevatten deze technologie en verwijderen tot 100% meer tandplaque dan een manuele tandenborstel. Zo verminder je het risico op tandvleesontstekingen, wordt je tandvlees gezonder en krijg je beter verzorgde tanden!

Partena Ziekenfonds beveelt elektrisch poetsen aan Partena Ziekenfonds wil het belang van een goede mondhygiĂŤne benadrukken en dit voor een grote doelgroep toegankelijker maken. Want een goede gezondheid is ook een gezond gebit! Daarom krijgen klanten van Partena Ziekenfonds in 2013 30 % terugbetaald bij aankoop van een Oral-B elektrische tandenborstel uit het gamma van Professional Care en TriZone. Trizone is de nieuwe elektrische borstel voor wie toch graag de poetsbeweging maakt van manueel poetsen. Deze terugbetaling geldt niet op Vitality en op tandenborstels met batterijen zonder snoer. Deze actie is niet cumuleerbaar met andere acties en/of promoties van Oral-B, zoals WOW.

Surf naar www.ikpoetsgoed.be voor meer info, het terugbetalingsformulier en de actievoorwaarden. Ontdek er ook onze tips voor een stralende glimlach!

SHOPTIP Koop je Oral-B elektrische tandenborstel via www.partena-gezondheidshop.be en geniet van 10% extra terugbetaling (mits regelmatige betaling van de ziekenfonds­bijdrage voor het Voordelenpakket).

26 profiel januari 2013


Het nieuwe kampjaar is van start gegaan en we kijken alweer vol ongeduld uit naar de komende krokus-, paas- en zomervakantie. Dit jaar organiseert Idee Kids een pak nieuwe externaatkampen op maar liefst 18 kamplocaties. Voor elk wat wils!

Bezorg je kinderen een WAAUW-kamp met Idee Kids en Partena! Idee Kids vzw heeft al 17 jaar ervaring in het organiseren van kampen voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Ze werken uitsluitend met gemotiveerde monitoren die minimum 19 jaar oud zijn én een pedagogische opleiding volgen of gevolgd hebben. Elk kamp staat garant voor een ‘waauw-moment’: een gratis boek, een coole workshop of een leuke uitstap. Op kamp krijgen de kinderen fruit als tussendoortje en de voor- en naopvang is in de prijs inbegrepen.

RECYCLEREN MET IDEE KIDS Dit jaar lanceert Idee Kids twee hippe kampen voor creatieve kids die graag recycleren! 1 Ben je gek op stoffen? Idee Kids verwelkomt je graag op het kamp De Textielmobiel! De rijgsteek, een patroon tekenen of haken? We leren het deze week allemaal! We naaien ons eigen knuffeldier en schattenzakje, laten onze oude kleren opnieuw schitteren, maken pomponnetjes in alle kleuren en maten en organiseren zelfs een Swishing-event op kamp! 2 Of ga je liever aan de slag met ander materiaal? Dan kun je mee op het kamp Van karton tot lampion. ‘Do it yourself (DIY)’, ‘Upcycling’ en ‘Trashion ‘ zijn na dit kamp geen rare woorden meer! Op het einde van de week ga je naar huis met een koffer vol zelfgemaakte spulletjes, kunstwerken, uitvindingen en nog veel meer!

EEN PORTEFEUILLE UIT BRIK

PARTENA-VOORDEEL

Nodig: leeg drankkarton, klittenband of een elastiekje. 1. Spoel het lege drankkarton goed uit, knip de bodem van het drankkarton los en droog het vanbinnen af. 2. Maak de flapjes van het karton bovenaan los en druk het pak plat. 3. Knip de bovenzijde en de onderzijde allebei recht af op de plooilijn. 4. Druk het drankkarton goed plat en knip aan de linker- en rechterkant een rechthoek uit. 5. Plooi de zijwanden naar binnen. Omdat je net twee stukje uitknipte (zie punt 4), kun je nu twee flapjes omplooien. 6. Plooi de onderzijde van de doos tot aan de plooilijn van de flappen en maak een van de flappen wat kleiner door er een rand af te knippen. 7. Plooi deze flap naar binnen. Hierdoor ontstaan twee vakjes. 8. De andere flap vormt de sluiting van je portefeuille. De portefeuille kan je sluiten met klittenband of met een elastiekje. 9. Je kunt nu het geld dat je uitspaart (door via Partena in te schrijven op een Idee Kidskamp) in je zelfgemaakte portefeuille stoppen. 

Als klant van Partena Ziekenfonds geniet je van 10 euro korting per kamp. Daarnaast zijn alle kampen fiscaal aftrekbaar: zo kan je kind voor minder dan 50 euro op kamp. Helemaal waauw!

1

2

3

4

5

MEER INFO Surf naar www.ideekids.be of bel T. 070 22 55 66. Volg Idee Kids op Facebook, Twitter en Pinterest voor knutselideetjes, cadeautjes en wedstrijden.

6

7

8

9

profiel januari 2013 27


Partena wellness

meer gezond-tijd voor jezelf Geniet van de wellnessarrangementen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner Thalasso House.

In perfecte harmonie met de natuur, nodigt Aqua Sun Fit in Amougies je uit voor twee unieke arrangementen, in samenwerking met Thalasso House. Dit wellness­centrum ligt in het hartje van ‘Le parc naturel des collines’ in Henegouwen (Doornik).

Verblijfsarrangement Puur Genieten Ga er even tussenuit en kom tot rust tijdens dit heerlijke wellness­ verblijf. Geniet van de zuiverende werking van de hamam en van de deugden van de sauna. Verhoog je weerstand in de infraroodcabine en laat je heerlijk masseren. Na een zalige nachtrust kun je nagenieten van een heerlijk ontbijt. Ideaal om te ontspannen en relaxen!

Het verblijfsarrangement Puur Genieten omvat: • een lichaamsmassage met essentiële oliën, hot stone of shiatsu • hydromasserend bubbelbad • 1 vrije toegang tot sauna, hamam en zwembad • 1 toegang tot de infraroodcabine • overnachting met ontbijt

Prijs Tweepersoonskamer: 158 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. 170 euro voor niet-klanten. Eenpersoonskamer : 195 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. 210 euro voor niet-klanten.

Meer info? Reserveren: T. 02 538 39 39 - thalassoeurop@yahoo.fr. Vermeld bij je reservatie ’arrangement Partena Ziekenfonds’. Beide voordelen zijn geldig tot 31/12/2013. Adres: Rue Cache Lannoy 1, 7750 Amougies (Mont de l’Enclus). Ontdek nog meer verblijfsarrangementen op www.partena-ziekenfonds.be/vakanties.

Mama en baby cocooning Geniet als kersverse mama met je baby van 3 tot 15 maanden van een namiddag vol tederheid en geborgenheid. Papa’s mogen ook mee!

VOOR MAMA • Lichaamsmassage met essentiële oliën, hot stone of shiatsu • Hydro-masserend bubbelbad met onderwater­ massage gedurende 30 minuten. Je baby vergezelt je in de badkuip. • Toegang tot sauna en hamam

VOOR BABY • Zachte babymassage • Sessie babyzwemmen 122 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. Niet-klanten betalen 130 euro.

VOOR PAPA • Lichaamsmassage met essentiële oliën, hot stone of shiatsu • Toegang tot sauna en hamam 70 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. 79 euro voor niet-klanten.

Of combineer het volledige arrangement als gezin: met verblijf bed en breakfast in een chambre d’hôtes ter plaatse. Hierbij geniet papa van dezelfde zorgen als mama. 350 euro voor klanten van Partena Ziekenfonds. 375 euro voor niet-klanten.

28 profiel januari 2013


Partena vakanties

voor levensgenieters vanaf 50 jaar Geniet van de voordelige aanbiedingen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner Sen!or Department (Lic. A 1802).

RIVIERCRUISE VAN ANTWERPEN NAAR AMSTERDAM Lentecruise langs tulpen en bloembollen Van 12/4/2013 tot 16/4/2013

Unieke 5-daagse ontdekkings- en genietcruise i.s.m. Croisi Europe. Je ontdekt plaatsen en steden van dichtbij en geniet aan boord zonder je moe te maken. Er is voldoende vrije tijd om te shoppen, een museumbezoek, …

Programma: DAG 1 BRUSSEL - ANTWERPEN: Met autocar van Brussel naar aanlegkade in haven van Brussel. Vertrek van de cruise richting Antwerpen. Avondmaal en vrije avond of wandeling door oud stadskwartier. DAG 2 ANTWERPEN - ROTTERDAM: Ontbijt en lunch aan boord. Vertrek via de Schelde over de Nederlandse grens. Door de sluizen van Kreekak en Volkerak, door Holland Diep naar Rotterdam. Avondmaal en animatie. DAG 3 ROTTERDAM - AMSTERDAM: Ontbijt en vaart tot Utrecht. Uitstap naar bloembollenpark Keukenhof. Avondmaal, gevolgd door bezoek per boot aan het verlichte Amsterdam. DAG 4 AMSTERDAM: Ontbijt en vrije dag in Amsterdam of excursie naar Volendam en Zaanse Schans. Lunch en avondmaal aan boord. ‘s Avonds animatie of wandeling door de walletjes. DAG 5 AMSTERDAM - BRUSSEL: Ontbijt en ontschepen om 9u. Terugreis per trein naar Antwerpen Centraal station.

Inbegrepen: Cruise met volpension, dranken aan tafel, verblijf in tweepersoonscabine met douche, wc en airco, animatie, assistentie van hostess aan boord, excursies uit programma, terugreis per trein van Amsterdam naar Antwerpen, transfers per autocar, gala-avond, haventaksen.

Prijs per persoon Tweepersoonskajuit BASISDEK: 509 euro - toeslag BOVENDEK: 46 euro toeslag eenpersoonskajuit: 126 euro - Klanten van Partena Ziekenfonds: GRATIS annulatie-, bijstands- en repatriëringsverzekering

TUNESIE - NABEUL

Zonvakantie in de lente & Balneotherapie Van 16/4/2013 tot 25/4/2013 (10 dagen / 9 nachten) Je verblijft in Hotel Khayam Garden Beach & Spa****. Dit hotel in Moorse stijl aan een zandstrand werd in 2012 volledig vernieuwd. Met 5 zwembaden, buffet-, à-la-carterestaurant, snackbar, bars, Moors café en zonneterras. Dag- en avondanimatie. Kamers met zeezicht. Aangesloten bij Five Senses Thalasso-keten dat garant staat voor een professionele medische begeleiding van het Thalasso-centrum. Keuze uit twee mogelijkheden:

Keuze 1: Verblijfsvakantie met begeleide excursies • Daguitstap TUNIS - SIDI BOU SAID: bezoek aan medina en beroemde Bardomuseum met Romeinse beelden en mozaïeken. Sidi Bou Said, kunstenaarsdorp met witte huisjes en blauwe ramen. • Daguitstap KAIROUAN: bezoek aan Okba-moskee, mausoleum van de barbier en Romeins theater van El Djem.

Prijs per persoon Tweepersoonskamer: 835 euro > Klanten van Partena Ziekenfonds: 799 euro Eenpersoonskamer: 945 euro > Klanten van Partena Ziekenfonds: 910 euro

Keuze 2: Balneotherapie Cure SINBAD ‘Revitalisering’: 6 dagen à rato van 4 behandelingen per dag. Het Thalassoprogramma wordt opgemaakt naar jouw noden en in samenspraak met de begeleidende arts.

MEER INFO OVER DEZE OF ANDERE REIZEN? WIL JE RESERVEREN? Neem contact op met AEP Senior Department via T. 02 642 20 26, partena@seniordepartment.be of surf naar www.seniordepartment.be. Ontdek ons volledige vakantie-aanbod op www.partena-ziekenfonds.be/ vakanties.

Prijs per persoon Tweepersoonskamer: 930 euro > Klanten van Partena Ziekenfonds: 899 euro Eenpersoonskamer: 1.045 euro > Klanten van Partena Ziekenfonds: 1.010 euro

Inbegrepen: Lijnvluchten Brussel - Monastir/Tunis - Brussel, transfers luchthaven - hotel - lucht­ haven, verblijf in hotel Khayam Garden Beach & Spa 4* op basis van ALL-IN, bijstandsverzekering. Voor de verblijfsvakantie: excursies uit programma met begeleiding van officiële gids. Voor de Balneotherapie: 6 dagen cure SIMBAD Revitalisering à rato van 4 behandelingen per dag o.b.v. een arts, artsbezoek bij aanvang.

profiel januari 2013 29


Partena, de gezonde reflex. • Onafhankelijk ziekenfonds • Hospitalia & Dentalia Plus • Poets- en strijkhulp met dienstencheques • Gezondheidshop • Kinderopvang • Thuis- & kraamzorg

Hoe bereik je ons? Partena Onlinekantoor Online met je ziekenfonds… 7 dagen op 7, vanaf 4u30 ’s ochtends tot 1u ’s nachts! Kleefzegels bestellen of printen, aanvraagformulieren downloaden, je dossier opvolgen… Het kan allemaal waar je wilt, wanneer je het wilt, vanop www.partena-onlinekantoor.be

www.partena-ziekenfonds.be Stel je vraag via het contactformulier op onze website, boordevol nuttige info.

Mobiele website Dankzij onze mobiele website kun je ons altijd en overal bereiken met je smartphone. Deze versie van onze website bestaat uit pagina’s die grafisch minder zwaar zijn en snel opladen. Surf naar http://m.partena-partners.be, zo heb je onze diensten meteen bij de hand.

Klantendienst Via T. 09 269 85 00 helpt ons team van gespecialiseerde medewerkers je meteen verder.Bellen kan van maandag tot donderdag van 8 tot 18u, op vrijdag van 8 tot 17u. En zelfs op zaterdag, van 9 tot 12u.

Kantoren Kom je graag persoonlijk langs? Ook dat kan natuurlijk. Spring binnen tijdens de kantooruren of maak een afspraak op een voor jou geschikt moment. De volledige kantorenlijst vind je op www.partena-kantoren.be.

Ombudsdienst Tevreden? Vertel het iedereen! Ontevreden? Vertel het ons! Reacties zijn daarom meer dan welkom. Mail naar ombudsdienst@partena-partners.be of bel T. 0800 21 040. Wij onderzoeken alle reacties en vinden samen met jou de meest geschikte oplossing.

TIP Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je snel en stipt op de hoogte blijven van de voortdurend evoluerende gezondheidssector? Surf naar www.partena-partners.be en abonneer je op onze nieuwsbrief!

Profil 124  

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you