Page 1

P 505327/526 Afgiftekantoor: Gent X

BelgiĂŤ - Belgique

Nr. 122

P.P. - P.B.

juli / augustus / september 2012

B/729

DRIEMAANDELIJKS magazine van partena - onafhankelijk ziekenfonds vlaanderen

Win een elektrische fiets! Feiten en fabels over

voeding

Langer thuis wonen

dankzij thuisverpleging

Mobiele telefoons

in de Gezondheidshop


Verzeker je glimlach met Dentalia Plus de tandverzekering van Partena Ziekenfonds • Terugbetalingen tot 1.000 euro/jaar per persoon voor orthodontie, prothesen, implantaten, parodontologie, preventieve en curatieve tandverzorging • Geen medische vragenlijst en beperkte wachttijd • Tandheelkunde wordt betaalbaar!

Interesse of meer info? Surf naar www.verzekerjeglimlach.be

of maak een afspraak met je klantenadviseur van je plaatselijke kantoor. De openingsuren en het telefoonnummer van je kantoor vind je op www.partena-kantoren.be. Mail naar info@partena-ziekenfonds.be. Bel naar T. 09 269 85 00.

is een product van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Partena Ziekenfonds 526, treedt op als verzekeringsmakelaar nr CDZ 5006c, voor de verzekeringsmaatschappij Ziekenfonds voor Hospitalisatiekosten, St-Huibrechtsstraat, 19 te 1150 Brussel, RPR Brussel, ondernemingsnummer 422.189.629, nr CDZ 750/01.

Vermijd zware kosten voor blokjes, implantaten, prothesen, preventieve behandelingen, ...


4

6

11

Win een ets: elektrische fi p. 25

13

18

26

28

22

29

Nr. 122

juli / augustus / september 2012

14

inhoud colofon Annemie Coëme, Bert Corremans , Sven De Clercq, Ellen De Vriese, Evelien De Zutter, Ilse D’Hoker, Ilse Hens, Christian Horemans, Pascale Janssens, Pierre Lété, Chantal Neirynck, Inge Onderbeke, Lynn Pellens, Nathalie Renna, Stéphanie Reynaert, Joeri Staessen, Emilie Vanderstichelen, Valérie Vander Veken, Chris Van Hul, Patricia Verstraete, Steven Vervaet Kernredactie: Ilse Hens, Pierre Lété E-mail: info@partena-partners.be Vormgeving: Magelaan - Drukwerk: Roularta Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Lauwers Coupure Links 103 - 9000 Gent - T. 09 269 85 00 Ondernemingsnummer: NN 0411.696.011 Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie. ‘Profiel’ is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst ‘Papier in Vlaanderen’ Aangesloten bij de uitgevers van de periodiek pers.

2 Profielnieuwtjes 4 Nieuws van je ziekenfonds 6 Bevallingen 7 Tot je dienst 8 Partena kort 10 Hulp in huis 11 Tips voor een veilig huis 12 Leeshoek 13 Mesotherapie 14 Langer thuis wonen dankzij thuisverpleging 16 Veilig in je eigen badkamer 17 Mobiele telefoons in de Gezondheidshop 18 Fobieën 20 Feiten en fabels over voeding 22 10 geboden van de festivalganger 24 Spaar je oren 25 Partena beweegt 26 3,2,1 Run! 28 Partena-vakanties

profiel juli 2012 1


profielnieuwtjes 1 op de 2 kinderen is niet correct vastgeklikt in de wagen Maar liefst 1 op de 2 kinderen is niet correct vastgeklikt in de wagen. Erger nog, 1 op de 10 kinderen wordt zelfs helemaal niet vastgeklikt. Dat blijkt uit een onderzoek van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid). Bestuurders die zelf hun gordel niet vastmaken, vervoeren vaker kinderen die niet vastgemaakt zijn (31% tegenover 7%). Daarnaast stijgt het percentage kinderen dat niet wordt vastgemaakt met de leeftijd. Bij kinderen jonger dan 3 jaar wordt 3 tot 5% niet vastgeklikt. Bij kinderen tussen de 3 en 7 jaar is dat een percentage van 11% en bij kinderen van 8 jaar en ouder gaat het om meer dan 20%. De voornaamste vormen van onjuist gebruik van een bevestigings­ syteem voor kinderen zijn de verkeerde montage van het systeem in het voertuig, een kinderzitje tegen de rijrichting in dat met de rijrichting mee is geïnstalleerd, een veiligheidsgordel onder de arm, enz.

Kruip niet met de laptop of tablet in bed Mails lezen of Facebook afschuimen in bed met de laptop of tablet: het is steeds meer schering en inslag. Internetten onder de lakens is nochtans nefast voor onze nachtrust. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Het onderzoek bracht 3 oorzaken aan het licht die de slaap­ kwaliteit negatief beïnvloeden: stimulering van de hersenen, positieve en negatieve emoties en het licht van de laptops en tablets dat de productie van melatonine onderdrukt. Dankzij deze stof willen we slapen als het donker wordt. Enkele slaaptips • Sta op en ga slapen op vaste tijdstippen. • Lig niet te piekeren in bed. • Zorg voor een gezonde en rustige slaapomgeving (regelmatig verluchten, temperatuur tussen 16 en 20 °C, …). • Vermijd zware, gekruide maaltijden, koffie, cola en alcohol voor het slapengaan.

Bron: BIVV

Hoestsiroop met codeïne enkel nog op voorschrift

Grootschalige darmkankerscreening vanaf 2014 Ben je tussen de 50 en 74 jaar oud? Dan mag je binnen 2 jaar een darmkankertest in de postbus verwachten. Vanaf 2014 organiseert de Vlaamse overheid namelijk een grootschalige darmkankerscreening. Elk jaar krijgen maar liefst 5.000 Vlamingen te horen dat ze aan darmkanker lijden. Dankzij een goed screenings­ programma kan het sterftecijfer echter dalen met 20%. Bij wie de poliepen, de vroegste vorm van de ziekte, opgespoord en verwijderd worden, stijgt de overlevingskans namelijk tot 95%. Maar hoe werkt zo’n onderzoek nu? Vlamingen tussen 50 en 74 jaar krijgen in 2014 een pakje met een cilindervormig potje en een borsteltje in de bus. Hiermee kunnen ze een staaltje van hun stoelgang nemen dat moet worden opgestuurd naar een laboratorium. Na 10 dagen kennen ze dan het resultaat. Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

2 profiel juli 2012

Het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft enkele maatregelen genomen rond geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid. De meest opvallende: hoestsiropen die een vorm van codeïne bevatten zullen enkel nog op voorschrift verkrijgbaar zijn. Naar de apotheek om een hoestsiroop die codeïne bevat? Dan heb je binnenkort een voorschrift van je arts nodig. Dat geldt ook voor hoestsiropen voor volwassenen. Die beslissing heeft het FAGG genomen na een advies van de Geneesmiddelencommissie. Daarnaast heeft het FAGG nog enkele maatregelen in de pijplijn. Zo moet onder meer de verpakking van vloeibare vormen van geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid (druppels, sprays, siroop) kindveilig gemaakt worden met een veiligheidsdop. Bron: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten


Veilig reizen dankzij de Omtrent Gezondheidspas Reizen rijmt doorgaans op zorgeloos ontspannen. Van de 100.000 personen die elk jaar naar (sub)tropische landen reizen, moeten er bijna 8.000 tijdens of na hun reis een arts raadplegen. Om te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, hebben de vzw Omtrent Gezondheid en de Onafhankelijke Ziekenfondsen de editie 2012 van Omtrent Gezondheidspas klaargestoomd. Hoe vermijd ik diarree op reis? Welke geneesmiddelen moeten er in mijn reisapotheek zitten? Waarop moet ik letten als ik met mijn baby op reis ga? In de Omtrent Gezondheidspas komen al deze thema’s aan bod, samen met een uitgebreide tabel met de belangrijkste vaccinaties per land en heel wat bijkomende voorzorgsmaatregelen (voedselhygiëne, baden, enz.). De Omtrent Gezondheidspas is verkrijgbaar in meer dan 230 gemeentes, in de erkende vaccinatiecentra en bij heel wat artsen en apothekers. Je kunt hem ook bestellen op info@gezondheidspas.be of raadplegen op www.gezondheidspas.be!

Mazelen uitgeroeid tegen 2015?

1 op de 5 Belgische kinderen is te dik Van de Belgische kinderen tussen 10 en 12 jaar kampt 21% met overgewicht. Binnen deze groep lijdt 6% zelfs aan obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek van het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam. Meer dan 7.000 kinderen uit België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje namen deel aan het onderzoek. Daaruit bleek dat gemiddeld 30% van hen kampt met overgewicht. Bij 10% is er dan weer sprake van obesitas. Met respectievelijk 21% en 6% scoort ons land dus beter dan het gemiddelde, maar de onderzoekers beschouwen de situatie ook bij ons als ‘zorgwekkend’. Het onderzoek bracht nog meer interessante cijfers aan het licht. Zo drinkt een Belgisch kind bijna een halve liter frisdrank per dag en kijkt het dagelijks 113 minuten tv. Daarnaast fietst het ongeveer twee dagen per week naar school. Daarmee doen we het minder goed dan Noorwegen, maar wel beter dan de meeste andere landen. Griekenland blijkt de slechtste leerling van de klas te zijn. Meer info: Ontdek onze brochure ‘Overgewicht bij kinderen. Actief aanpakken!’. Doorblader ze op www.goedvoorjou.be/brochures.

Sinds kort heeft het Vlaamse vaccinatieplan voor de periode 2012-2020 het levenslicht gezien. Vooral één maatregel springt daarbij in het oog: tegen 2015 wil Vlaanderen voldoen aan de voorwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie om mazelen uit te roeien in de Europese regio. Tegen 2015 moet de vaccinatiegraad van kinderen tegen mazelen, bof en rubella minstens 95% bedragen op beide vaccinatie­ momenten. Die dekkingsgraad moet volstaan om alle kinderen tegen deze ziektes te beschermen. Daarnaast streeft de Vlaamse overheid ernaar om tegen 2016 alle vaccinaties tijdig te geven bij 80% van de kinderen jonger dan 18 maanden. Het vaccinatieplan verliest de volwassenen gelukkig niet uit het oog. Enkele maatregelen op een rijtje: • Tegen 2020 moet minstens de helft van alle zwangere vrouwen en driekwart van alle 65-plussers gevaccineerd zijn tegen seizoensgriep. • Tegen 2020 moet 80% van het gezondheidspersoneel ingeënt zijn tegen seizoensgriep. • Tegen 2017 moet iedere burger de mogelijkheid hebben om zijn vaccinatiegegevens online in te kijken. Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Aanvraag parkeerkaart voor personen met een handicap: sneller en eenvoudiger Goed nieuws voor personen met een handicap die een parkeer­ kaart willen aanvragen. Voortaan verloopt de aanvraag niet alleen vlotter en eenvoudiger, daarnaast zijn de nieuwe kaarten ook beter beschermd tegen misbruik. Niets dan voordelen dus! Vroeger moesten personen met een handicap een ondertekend formulier en een pasfoto opsturen. Daarna duurde het ongeveer 8 weken vooraleer de kaart in de bus viel. Wie nu een parkeerkaart aanvraagt, hoeft geen enkel formulier meer in te vullen. De DG gaat uiteraard wel eerst na of je recht hebt op zo’n kaart. Is dat het geval? Dan ontvang je ze al na 2 weken. Bovendien hebben de nieuwe kaarten ook een hologram en een uniek serienummer, waardoor ze beter beveiligd zijn tegen misbruik. Bron: Directie-generaal Personen met een handicap

profiel juli 2012 3


nieuws van je ziekenfonds Reputatie, ligging van de praktijk, specialiteit, … Het speelt allemaal mee bij onze keuze van een arts. Vergeet echter het verbintenis­statuut niet uit het oog. Wie bij betaling onaangename verrassingen wil vermijden, gaat namelijk best na of een arts geconventioneerd is of niet. Profiel neemt dan ook graag de taak op zich om je hierover te informeren!

Is je arts geconventioneerd of niet? Een belangrijke nuance Drie opties

Aan de basis van de verhoudingen tussen artsen en ziekenfondsen ligt een akkoord, de zogenaamde Medicomut. Deze verbintenis legt onder meer de honorariumtarieven vast. Er bestaan drie soorten artsen: • Geconventioneerde artsen: zij treden toe tot het akkoord en verbinden zich ertoe om de overeengekomen tarieven te respecteren. Zij mogen dus geen bijkomende erelonen vragen. • Niet-geconventioneerde artsen: zij aanvaarden het akkoord niet en kunnen dus vrij hun honorarium bepalen. Dat ligt vaak hoger dan het officiële tarief uit het akkoord. • Gedeeltelijk geconventioneerde artsen: zij beperken hun toetreding tot het akkoord. Dat betekent dat ze zich slechts op bepaalde tijdstippen en/of plaatsen aan de overeengekomen tarieven houden. Belangrijk:

1 Ga zeker vooraf na of je arts geconventioneerd is of niet. Bij artsen die zelf hun tarieven bepalen, kun je namelijk voor nare financiële verrassingen komen te staan!

2 Denk je dat je arts te veel aanrekent? In dat geval kan je ziekenfonds duidelijkheid verschaffen. Heb je te veel betaald aan je arts? Dan kun je dat bedrag eventueel terugvorderen via je ziekenfonds. Neem hiervoor schriftelijk contact op met de dienst Ledenverdediging!

Uitzonderingen

In bepaalde omstandigheden mag een geconventioneerde arts toch meer aanrekenen dan de officiële tarieven (ook het omgekeerde bestaat). Bij de huisartsen gaat het om de volgende uitzonderingen: • Een niet-dringend bezoek, op vraag van de patiënt buiten de uren of het tijdsschema van de normale ronde van de arts. • Een oproep die een ongewoon belangrijke verplaatsing met zich meebrengt. • Een oproep ’s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag, als de arts niet van wacht is en als de georganiseerde wachtdienst toereikend is. • Een raadpleging op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt na 21u of op zaterdag, zondag of op feestdagen.

4 profiel juli 2012

Bij de specialisten zijn volgende uitzonderingen van toepassing:

• Een ziekenhuisverblijf in een éénpersoonskamer, gevraagd door de patiënt om persoonlijke redenen. • Een oproep thuis, behalve als het gaat om raadplegingen aangevraagd door de behandelende geneesheer. • Een raadpleging op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt na 21u of op zaterdag, zondag of op feestdagen.

Hoe weten of je arts geconventioneerd is?

Elke arts is verplicht om zijn patiënten mee te delen of hij al dan niet geconventioneerd is. Is je arts gedeeltelijk geconventioneerd? Ook dan moet hij je op de hoogte brengen van de dagen en uren waarop hij de officiële tarieven niet respecteert. Deze informatie moet bestaan uit een duidelijke en leesbare mededeling.

Opgelet: bij een raadpleging in het ziekenhuis moet je op de hoogte worden gebracht of een verstrekker al dan niet geconventioneerd is. Zoniet kun je de aangerekende ereloonsupplementen betwisten.

Webtip Via een tool op www.partena-onlinekantoor.be kom je snel te weten of je arts geconventioneerd is. Klik in de rubriek ‘Ziekenfonds’ op ‘Tools’ en kies ‘Zorgverlener opzoeken’. Voor zorgverstrekkers die gedeeltelijk geconventioneerd zijn, krijg je zelfs te zien in welke periodes zij de conventie respecteren. Zoek je een verstrekker in je buurt of een arts van wacht? Heb je een smartphone of Ipod Touch? Dan kun je een verstrekker in je buurt opzoeken via m.partena-partners.be in de rubriek ‘Tools’.

Conventiecijfers onder het vergrootglas Dit jaar weigerden 12,1% van de huisartsen toe te treden tot het akkoord artsen-ziekenfondsen. Bij de specialisten is dan weer 19,9% niet-geconventioneerd. Interessant weetje: de meest gedeconventioneerde medische discipline is de dermatologie/bloedvatenheelkunde met een weigeringsgraad van 68,2%.


nieuws van je ziekenfonds Haal kracht aan zee met de Gezondheidsweek in Dunepanne! De gevolgen van kanker eindigen niet na de behandeling. Ook daarna is het vaak moeilijk om de draad weer op te nemen. Daarom kunnen herstellende kanker­ patiënten deelnemen aan een nieuwe Gezondheidsweek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, hét recept om de batterijen op te laden na een moeilijke periode. De troeven van de Gezondheidsweek De Gezondheidsweken in Dunepanne zijn herstellende kankerpatiënten op het lijf geschreven. Maar wat maakt dit initiatief nu zo uniek? Enkele voordelen op een rij: • Een mix van groepsworkshops en individuele verwenmomenten (massage, gelaatsreiniging, …), telkens onder de deskundige begeleiding van ervaren experten. • Een deugddoend verblijf in het unieke kader van Dunepanne, een zorgverblijf­ centrum op een boogscheut van de zee dat prat gaat op z’n talrijke ontspannings­ mogelijkheden en heerlijke keuken. • De ideale kennismaking met de succes­elementen om na een kanker­ behandeling weer op krachten te komen.

Sterker in groep! De individuele verwenmomenten zijn uiteraard telkens weer een verademing, maar ook de groepsprogramma’s vormen een rode draad. Lotgenotencontact staat namelijk centraal tijdens de Gezond­heids­ week. Groepswandelingen, aquagym, sessies met een psycholoog, …: op adem komen doe je niet alleen!

Waar en wanneer? De Gezondheidsweek vindt plaats van 15 tot 19 oktober 2012 in Dunepanne (De Haan), het zorgverblijfcentrum van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Neem contact op met de dienst gezond­ heidspromotie van de Onafhanke­lijke Ziekenfondsen (info@gzhweek.be) om de exacte prijs te kennen.

Op maat van… Om deel te nemen aan de Gezondheidsweek, moet je voldoen aan volgende voorwaarden: • 18 jaar of ouder zijn • de primaire behandelingen (chemo, bestraling, enz.) van de kanker minstens een maand achter de rug hebben • enthousiast zijn om deel te nemen aan de groepsactiviteiten • grotendeels zelfstandig zijn (een lichte of matige zorgnood is toegelaten)

Belangrijk Ben je klant van Partena Ziekenfonds? Dan geniet je een fikse korting op de tarieven. Ook je partner (of mantelzorger) is van harte welkom. Hij of zij kan ook deelnemen aan enkele activiteiten. Meer info Geïnteresseerd in de Gezondheidsweek? Of heb je bijkomende vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Dienst maatschappelijk Werk via T. 09 269 85 00.

Ontspanningsweekend voor MS-patiënten en hun familie Werd onlangs bij jou multiple sclerose (MS) vastgesteld en ben je nog vrij zelfstandig? Kom dan op adem tijdens het ontspanningsweekend van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in de Ardennen. Inschrijven kan tot en met maandag 9 juli 2012.

Al voor de tweede keer organiseert Partena Ziekenfonds een weekend in samenwerking met de MS-Liga Vlaanderen. Tijdens dit weekend, dat omkaderd wordt door professionals, kun je genieten van een aangepast programma met verschillende workshops: mindful­ness, yoga, lichaamsexpressie, wandelingen in het hart van de Ardennen, enz.

Waar en wanneer? Van vrijdag 10 tot zondag 12 augustus 2012 in Floréal, La Roche-en-Ardenne, Avenue de Villez 6, 6980 La Roche. Meer info? Inschrijven? Neem contact op met de dienst gezondheidspromotie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen via T. 02 778 93 05 of mail naar gezondheidspromotie@mloz.be.

Prijs • volwassenen

Lid van een Onafhankelijk Ziekenfonds, de MS-Liga Vlaanderen of la Ligue Belge SEP Communauté française e100 Geen lid: e150 • kinderen van 3 tot 12 jaar Lid van een Onafhankelijk Ziekenfonds, de MS-Liga Vlaanderen of la Ligue Belge SEP Communauté française e50 Geen lid: e75 • kinderen jonger dan 3 jaar Gratis

profiel juli 2012 5


zwangerschap en geboorte

Bevallingen

vooral in het ziekenhuis en nog te vaak met keizersnede

1

In bijna 20% van de gevallen gebeurt de bevalling via keizersnede, een cijfer dat stijgt naarmate de zwangere vrouw ouder is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beveelt een percentage keizersneden tussen de 5 en 10% aan. Een percentage boven de 15% zou volgens deze organisatie meer nadelen dan voordelen hebben.

In welke gevallen is een keizersnede aangewezen? • verkeerde positie van de foetus (vooral bij een eerste zwangerschap) • een te grote baby of een probleem met het bekken bij de moeder • prematuurtje en foetaal lijden • placenta prævia (abnormale ligging)

• herhaaldelijke keizersnedes • (meervoudige) zwangerschap op een gevorderde leeftijd In de Verenigde Staten wordt een keizersnede uit comfortoverwegingen steeds vaker aanvaard als ethisch verantwoord en/of een recht van de vrouw, met als argument dat de patiënte al genoeg pijn geleden heeft tijdens een vorige bevalling langs vaginale weg.

Een keizersnede is echter niet onschuldig. Er zijn heel wat bijwerkingen mogelijk en ook de risico’s op korte, middellange en lange termijn zijn groot: visceraal letsel, infectie van de buikwand, diepe veneuze trombose, intra-abdominale adhesies, aanhoudende pijn, vertraagde hervatting van de buiktransit,

Zwanger? Wij komen bij jou langs! We kijken één uurtje samen naar de toekomst en leggen je onder meer uit welke administratieve stappen je moet ondernemen bij een geboorte, op welke wettelijke tussenkomsten je mag rekenen en welke voordelen Partena jou precies biedt, zoals o.a. kraamzorg, verzorging door een vroedvrouw en kinderopvang.

Kraamzorg nodig? Onze professioneel opgeleide kraamverzorgsters bieden deskundige hulp en onder­ steuning voor het gezin en de pasgeboren baby. Ze helpen met de verzorging van het kind, zorgen ervoor dat de ouders voldoende kunnen rusten, vangen eventueel ook de andere kinderen op en nemen lichte huishoudelijke taken op zich. Partena Ziekenfonds betaalt tot 150 euro terug (maximum 30 uur aan 5 euro/uur*). > Vraag jouw zwangerschapsbezoek, kraamzorg, … snel en eenvoudig aan via www.partena-onlinekantoor.be of bel T. 09 269 85 00 voor meer info. > Ontdek nog meer voordelen voor zwangerschap en geboorte via www.partena-ziekenfonds.be. Klik hiervoor in de rubriek ‘Diensten’ op ‘Terugbetalingen en voordelen’.

6 profiel juli 2012

een verhoogd risico op een vermindering van de vruchtbaarheid, het uitblijven van contracties bij de volgende zwangerschap en dus ook hysterectomie, placenta prævia wat zorgt voor bloedingen of een miskraam bij de volgende zwangerschappen, …

2

Het percentage bevallingen buiten de ziekenhuisomgeving ligt heel laag, zeker in vergelijking met ons buurland Neder­land: 0,77% tegenover ongeveer 30%. Thuisbevallingen, voorbehouden voor normale zwangerschappen, vereisen specifieke omstandigheden, zowel op vlak van vroedvrouwen als op institutioneel vlak. Het ziet er ook niet naar uit dat thuis bevallen in België binnenkort een nieuwe trend zal worden. Onze toekomstige mama’s verkiezen nog altijd de veilige en geruststellende omgeving van een ziekenhuis met alle nodige technologische voorzieningen boven een thuisbevalling.

Al aan een hospitalisatie­ verzekering gedacht? Met Hospitalia Plus hoef je je geen zorgen te maken over je ziekenhuis­ factuur. Je hebt recht op een pak bijkomende terugbetalingen voor o.a. kraamzorg, kinesitherapie, thuis­bevalling, voor- en nazorg en de pasgeboren baby kan zonder wachttijd en zonder medische vragenlijst ingeschreven worden. Hospitalia Plus voorziet bovendien ook een terugbetaling van de kosten van het verblijf van de papa of mama bij zijn/haar gehospitaliseerd kind tot een maximumbedrag van 25 euro per dag! Meer info: www.partena-ziekenfonds.be/hospitalia

* Mits regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket.

Een onderzoek door de studie­dienst van de Onafhankelijke Zieken­fondsen over de zieken­huis­kosten voor bevallingen in België in 2010 bracht twee interessante vaststellingen aan het licht!


tot uw dienst

partena kort ›

Partena tot je dienst

Meer dan tevreden... Partena Ziekenfonds is steeds op zoek naar praktische oplossingen om jou nog beter van dienst te zijn. We geven je graag enkele voorbeelden!

Mijn SIS-kaart is gestolen, wat nu? Ik ben ziek, wat moet ik doen voor het ziekenfonds? Ik heb ziekenfondsklevertjes nodig, hoe bestel ik die? Ik ben verhuisd, hoe geef ik mijn nieuwe adres door? … Zit je met zo’n vraag en wil je snel een antwoord? Dan hoef je hiervoor niet meteen naar je ziekenfonds te bellen.

≥ Verlies geen tijd aan de tele­foon.

Vind het antwoord online!

Onze medewerkers van het service center krijgen vaak dezelfde vragen voorgeschoteld. Partena Ziekenfonds ging op zoek naar de meest gestelde vragen en bundelde ze speciaal voor jou- mét de antwoorden - in de rubriek FAQ op www.partena-ziekenfonds.be. Zo bespaar je tijd en krijg je ook buiten de openingsuren een antwoord op je vragen. Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1 Mijn SIS-kaart is verloren of gestolen. Wat moet ik doen? Vraag je nieuwe SIS-kaart aan via www.partena-Onlinekantoor.be of via het contactformulier op onze website. Je ontvangt de nieuwe kaart binnen de zes weken per post. Ondertussen bezorgen we jou een document je in afwachting van de nieuwe kaart kunt gebruiken bij de apotheek of in het ziekenhuis.

≥ Stel je vraag online Vind je het antwoord op je vraag niet via onze website? Geen nood, via de knop ‘Stel je vraag’ op www.partena-ziekenfonds.be kun je je vraag online stellen. Dankzij dit systeem komt jouw vraag meteen terecht in de mailbox van de expert in kwestie. Zo verliezen we geen tijd en kunnen we jou sneller antwoorden.

≥ Partena ook onderweg Beschik je over een I-phone of een andere smart phone? Ook dan bevindt het antwoord op enkele vaak gestelde vragen zich binnen handbereik. Surf naar m.partena-partners.be en ontdek er enkele handige tools waarmee je zelf aan de slag kunt. Snel en makkelijk!

Voorbeeld 2 Mijn adres is gewijzigd. Wat moet ik doen? Zodra je je adreswijziging hebt doorgegeven aan de dienst bevolking van je stad of gemeente, krijgen wij automatisch je nieuwe adres door via de Kruispuntbank. Je kunt je adreswijziging zelf ingeven via www.partena-onlinekantoor.be of het ons bezorgen via het contactformulier op onze website. profiel juli 2012 7


partena kort

Hospitalisatie zonder zorgen Weet je dat de kans dat iemand van je gezin vroeg of laat in het ziekenhuis belandt één op drie is? En wat met de kans dat je ziek wordt van je ziekenhuisfacturen… Gelukkig heb je dat zelf in de hand. Tenminste, als je kiest voor Hospitalia. Deze uitgebreide hospitalisatieverzekering heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Forfait incontinentie nu ook voor niet-afhankelijke personen Goed nieuws voor wie aan incontinentie lijdt: vanaf nu is er een forfaitair bedrag voorzien voor niet-afhankelijke personen. Afhankelijke personen hebben al enkele jaren recht op een incontinentieforfait. Vanaf nu kunnen ook niet-afhankelijke personen een jaarlijkse forfaitaire tegemoetkoming krijgen wanneer ze lijden aan een vorm van incontinentie die niet te behandelen is. Het forfait bedraagt 154,49 euro. Het wordt elk jaar geïndexeerd op 1 januari. Om ervan te kunnen genieten, moet je behandelende arts een formulier ondertekenen waarin staat dat je lijdt aan een vorm van incontinentie die niet te behandelen is. Dit formulier wordt vervolgens voor akkoord voorgelegd aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds, die nog enkele voorwaarden nagaat waaraan voldaan moet worden, vooraleer hij zijn beslissing neemt. Het toegekende akkoord is 3 jaar geldig. Als je dus elk jaar aan de voorwaarden voldoet, dan kun je in totaal 3 forfaitaire tegemoetkomingen genieten. Informeer je bij je behandelende arts. Shoptip! Bestel incontinentiemateriaal via www.partena-gezondheidshop.be. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 40% terugbetaald*.

Zo geniet je met Hospitalia Plus o.a. van het comfort van een éénpersoonskamer en betaal je geen franchise. Ontdek de voordelen van onze Hospitalia-verzekeringen op www.partena-ziekenfonds.be/hospitalia. Of bel T. 09 269 85 00 voor meer info.

*Mits regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket.

Blijf je lopen met rugpijn? Een andullatiematras vermindert je pijnklachten in 15 minuten! • Significante pijnvermindering in 82% van de gevallen • 12.000 Belgische gebruikers • Gebruikt door meer dan 2.000 dokters, ziekenhuizen en revalidatiecentra in Europa

Test het gratis uit tijdens de andullatiedagen in de andullatiebus die deze zomer langskomt in jouw buurt. Surf naar www.andullatiedagen.be om te weten wanneer de bus langskomt. Of bel T. 055 23 23 23.

s Massagebu in je buurt!

8 profiel juli 2012


partena kort

Ook poetshulp tijdens de zomermaanden! Is je poetshulp enkele dagen met verlof in de zomer? En wil je liever genieten van de zon in plaats van te poetsen of te strijken? Weet dan dat je in die periode andere hulp kunt aanvragen. De zomermaanden zijn ook ideaal om je poetshulp extra taken te laten doen, of om extra hulp in te schakelen. Contacteer je consulent hiervoor. Zij gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing, afhankelijk van de beschikbaarheden van de poetshulpen. Weet dat je poetshulp ook kan komen poetsen als je niet thuis bent. Spreek dan duidelijk met je hulp af hoe hij of zij binnen raakt.

Nieuwe terugbetalingsvoorwaarden voor zuurstoftherapie Sinds 1 juni 2012* zijn de terugbetalingsvoorwaarden rond zuurstoftherapie gewijzigd. De patiënten van wie de gezond­ heidstoestand langdurige zuurstoftherapie vereist en die al behandeld werden in een geconventioneerd centrum zouden normaal gezien geen veranderingen mogen ondervinden. Deze patiënten worden uitgenodigd om tijdens de volgende raadpleging met hun behandelende artsen en pneumologen een stand van zaken op te maken. Voor patiënten die tijdelijk een zuurstoftherapie volgen en niet opgevolgd worden in een geconventioneerd centrum, uitgezonderd palliatieve patiënten en degenen met een ‘cluster headache’, zal de terugbetaling vanaf nu beperkt worden tot een enkele periode van maximaal 3 maanden per jaar. Deze patiënten worden uitgenodigd om hun behandelende arts te raadplegen om te weten of ze ingeschreven kunnen worden in de overeenkomst en om indien nodig, snel contact op te nemen met een pneumoloog van een geconventioneerd centrum.

Kinderopvang nodig tijdens de vakantie? Juli en augustus, iedereen kijkt telkens uit naar deze langverwachte zomermaanden. Maar wat als je onthaalmoeder met verlof gaat? Waar kan je peuter heen als het zomerklasje sluit tot in september? Goed nieuws: tijdens de zomermaanden staan de deuren van onze kinderdagverblijven open voor alle kindjes tussen 0-4 jaar. Zij worden opgevangen door onze ervaren kind­ begeleiders, samen met de andere kindjes uit het kinderdagverblijf. Partena biedt professionele kinderopvang aan voor 95 euro/week. Eten, drinken én luiers inbegrepen! Ontdek onze kinderdagverblijven en vraag snel en gemakkelijk vakantieopvang aan via www.partenakinderopvang.be!

Vertrek zorgeloos op vakantie met Mediphone Assist Dringende medische bijstand nodig in het buitenland? Bel binnen 48u naar Mediphone Assist: T. +32 (0)2 778 94 94 (24/24 en 7/7). Sla dit nummer dus zeker op in je telefoon. Heb je een I-phone of een andere smart phone? Dan heb je dit nummer altijd bij de hand via m.partena-partners.be, onze mobiele website. Je vindt er ook de precieze voorwaarden van Mediphone Assist, het overzicht van de landen waar de dringende zorg in het buitenland geldt en meer info over de terugbetaling van medische zorgen in het buitenland. Lees meer over Mediphone Assist op www.partena-ziekenfonds.be/vakanties.

* Datum zoals gekend op het moment van de redactie, maar kan nog uitgesteld worden.

profiel juli 2012 9


Een drukke baan aan het hoofd van zijn eigen bedrijf PLANET Group. En thuis twee kids die tijd en aandacht nodig hebben van hun papa. Sam Baro uit Hansbeke holde zichzelf voorbij om het allemaal gecombineerd te krijgen. Tot hij vorig jaar Partena Dienstencheques in de arm nam. Sinds dan ontfermt Rita zich 12 uur per week over het huishouden. “We zouden haar niet meer kunnen missen“, vertelt Sam.

“Rita is veel meer dan een poetsvrouw: ze is echt de manager van mijn huishouden!” Mijn huishouden loopt op wieltjes

Rita komt 3 halve dagen per week helpen in het huishouden: wassen, poetsen, strijken, ... Ook als de kinderen een week bij hun mama zijn, heeft Rita genoeg werk om handen. Ik heb mijn eigen bedrijf in informatica en human resources-dienstverlening. Met 75 medewerkers onder mijn hoede niet meteen een nine-to-five-job dus. Tijd voor de was en de plas is er niet. Als ik niet werk, houd ik me liever met de kinderen bezig. Dankzij Rita lukt dat perfect. ’s Morgens breng ik hen zelf naar school, en ’s avonds en in de weekends doen we leuke dingen samen.

Rita had meteen aan een half woord genoeg

Rita was meteen de juiste kandidaat voor de job. Ze begreep onmidde­llijk dat ik meer zocht dan een poetsvrouw. “Je bent de manager van mijn huishouden”, zei ik haar. En veel meer uitleg had ze niet nodig om vanaf dan alles in haar eentje te plannen. Van het huishouden tot de spullen voor de kinderen: ze weet wanneer we wat nodig hebben, en ze brengt het in orde. Zonder Rita zou het een ramp zijn (lacht).

Respect!

Ik steek mijn respect voor Rita’s werk niet onder stoelen of banken. Ik kan haar niet genoeg bedanken voor wat ze allemaal doet. “Zoveel appreciatie heb ik zelden gekregen”, hoor ik haar dan zeggen. Noem het beroepsmisvorming, maar ik vind dat echt belangrijk. Respect motiveert en brengt het beste in mensen naar boven. Ze komt elke dag met plezier werken, en dat doet deugd.

Mijn vooroordelen ten opzichte van dienstencheques heb ik snel opgeborgen

Vraag me niet waarom, maar ik was niet meteen gewonnen voor dienstencheques. Het was een medewerkster van Partena die me overtuigd heeft. En ze had overschot van gelijk. Nu ben ik het die de vooroordelen van anderen van tafel veeg: het is een betaalbare oplossing, en je leven wordt zoveel makkelijker als je op de ideale huishoudhulp kunt rekenen.

Wil jij ook zoals Sam hulp in je huishouden? Vraag heel gemakkelijk online een poets- en strijkhulp van Partena aan via www.poetshulp.be! Dit kan al vanaf 4u per 14 dagen. Je hoeft geen klant van Partena Ziekenfonds te zijn. Bellen kan natuurlijk ook: T. 0800 17 800. Doe het zeker vandaag, want in vele regio’s hebben we momenteel geen wachtlijst. Dit betekent dat snel na je aanvraag een hulp bij jou kan starten!

10 profiel juli 2012

Sam Baro (36) is Managing Director van PLANET Group (HR-Planet en IT-Planet), papa van Marrit (7) en Louis (5) en grote fan van Partena-huishoudhulp Rita

Heb je al een poetshulp? ? En wil je het beste voor haar/hem jaar op rij Wist je dat Partena Hulp in huis drie er? kgev verkozen werd tot Beste Wer voor­delen, Goede verloning, vele extralegale or dat onze ervo en zorg en iding coaching en ople . doen job hun g graa zeer pen poetshul lijk akke gem kan Ook jouw huidige poetshulp ten klan haar al kan zij starten bij Partena. En naar Surf op? nog je ht wac r Waa meenemen. 0800 17 800. www.poetshulp.be of bel naar T.


hulp in huis Onze poetshulpen vertoeven dagelijks in verschillende huizen. Jouw woning is voor hem of haar de werkvloer. Het is dus belangrijk om van jouw thuis niet alleen een aangename woonomgeving, maar ook een veilige werkomgeving te maken. Partena Hulp in huis geeft je graag enkele tips!

Tips voor een veilig huis 43% van de arbeidsongevallen bij Partena Hulp in huis zijn valongevallen. De meeste ongevallen gebeuren op een trap of een ladder. Bijna de helft van die ongevallen heeft een lichamelijk letsel tot gevolg en bij 40% van alle valongevallen wordt een botbreuk vastgesteld. Reden genoeg dus om extra aandacht te hebben voor valpreventie!

7 tips voor een veilig huis

poetsdag een korte rondleiding te tonen in je woning zoals in je huis. Dit om mogelijke gevaren plafond aan de trap, laag een pen, gladde vloeren, steile trap een kapotte stekker, ... aart . Zo kan je poetshulp zich snel 2 Toon waar jij je EHBO-doos bew behelpen bij kleinere ongevallen. rent je huisdieren. Laat bv. je hond 3 Neem gepaste voorzorgen omt aan het werk is. in zijn kennel terwijl je poetshulp e, onaangepaste of gevaarlijke 4 Laat je poetshulp geen ongezond onmaken bij slechte weers­ taken uitvoeren, zoals buiten scho te lage temperaturen. Ook het of omstandigheden of bij te hoge een gezondheidsrisico in. tillen van zware voorwerpen houdt r even helpen om jouw zware Bij een grote schoonmaak kun je bete zetel te verplaatsen. onveilige werkhouding ziet, 5 Indien je jouw poetshulp in een aan. over spreek hem/haar er dan g e staat en zonder gevaar. Indien nodi 6 Voorzie materiaal in goed uit. n erva uik leg je het correcte gebr er nde producten of producten zond 7 Laat onze werknemer geen bijte g. akkin verp nele n best in de origi etiket gebruiken. Bewaar je producte

te 1 Geef je poetshulp vóór de eers

5 tips om vallen te vo

orkomen

1 Zorg ervoor dat je trap steeds romme

lvrij is. n en uitschuiven.

Dit voorkomt struikele

2 Voorzie poetsmate riaal op elk verdie

p. Zo vermijd je dat je poe tshulp de trap op en af moet met emme rs water. 3 Zorg voor een stevig e trapladder. Dit is een trapladder met maxim um 4 treden, antislip onder de poten en op de treden en een beugel om je vast te hou den. 4 Laat het gebruik van een trapladder enkel toe op stabiele onderg rond en wijs je poetshulp erop om ste eds één hand vrij te hebben om zich vast te houden. 5 Onze poetshulpen dienen stevig , gesloten schoeisel met antislipzo ol te dragen. Laat je poetshulp dus nie t poetsen op kousenvoeten of pantof fels. Dit verhoogt het risico op uitglijden .

d.

ale Ministerie van Werkgelegenhei Bron: Praktisch advies van het Feder

profiel juli 2012 11


leeshoek

Groot Wandelboek Vlaanderen

Voordelige boeken via LANNOOSHOP

Book Seat in de Gezondheidshop

Bestel je favoriete boeken gemakkelijk van bij jou thuis via de webshop van Uitgeverij LANNOO en geniet van een fantastische Partena-korting! Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 15% korting op alle producten die je bestelt.

Met The Book Seat kun je zittend, liggend of zelfs staand lezen zonder je handen te moeten gebruiken! Koop The Book Seat voor slechts 29,95 euro via www.partena-gezondheidshop.be. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10% van je aankoop terugbetaald*.

In deze Profiel zetten we enkele aanraders in de kijker waarvoor je eveneens 15% korting ontvangt!

* Mits regelmatige betaling van de ziekenfonds­ bijdrage voor het Voordelenpakket.

Met dit wandelboek loop je niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende, beziens­ waardigheden. Het bevat 75 prachtige tochten voor wel 700 km wandelplezier. De tochten van 5 tot 20 km zijn haalbaar voor het hele gezin. Elke wandeling is uitge­tekend op een overzichtelijke kaart. Bij iedere tocht hoort een uitgebreid blok praktische informatie: moeilijkheidsgraad, startplaats, parkeermogelijkheden, kanalen voor meer info... Hierdoor wordt deze gids een gouden leidraad, voor vooraf en onderweg! Groot Wandelboek Vlaanderen, 616 blz. VAN € 24,99 VOOR € 21,24

Shoppen met Partena-korting doe je via www.lannooshop.be/partena!

1 5% kort ing

20 x op stap met kinderen in Vlaanderen Journaliste Kristien In-’t-Ven en fotografe Greetje Van Buggenhout gristen hun kinderen bij elkaar en trokken samen heel Vlaanderen door, op zoek naar plekken waar ouders én kinderen blij van worden. Plekken die zich ver houden van de platter-dan-platgetreden kinderpaden, adresjes met net dat ietsje meer. De jonge garde leverde ongezouten commentaar, hun moeders spitsten de oren. Het vijfkoppige team kwam thuis met een geweldige buit, die in tien onder­ houdende reportages werd gegoten. 20 x op stap met kinderen in Vlaanderen, 192 blz. VAN € 15,99 VOOR € 13,59

Help mijn batterijen lopen leeg Grijp in voor het te laat is als de werkdruk te groot wordt. Burn-out is niet het probleem van één persoon. Het ontstaat altijd in relatie met anderen. In dit boek vind je tal van tips voor organisaties om te voorkomen dat medewerkers 'werkziek' worden. Luk Dewulf en Guido Vangronsveld geven inzichten voor medewerkers en leiding­ gevenden om het destructieve proces te doorbreken en te bouwen aan krachtige, duurzame samenwerkings­relaties. Help mijn batterijen lopen leeg, 136 blz. VAN € 19,99 VOOR € 16,99

Groenten van Gio Groenten zijn onmisbaar in de keuken. Ze zijn gezond en lekker, en je kunt er alle richtingen mee uit. Giovani Oosters toont per groente een eenvoudige bereiding, maar laat ook zien hoe je creatiever te werk kan gaan. Naast een heleboel praktische info krijg je ook tips over hoe je zelf aan de slag kunt in de moestuin. Van koolrabi tot komkommer, alles over de beste groenten van bij ons! Giovani Oosters baat een eigen restaurant Vous lé Vous uit in Hasselt en kookt zo veel mogelijk met fairtradegroenten. Groenten van Gio, 148 blz. VAN € 19,99 VOOR € 16,99

1 5% kort

1 5% kort

ing

1 5% kort ing

ing

Tel mee met Otto

1 5% kort ing

Otto en zijn papa maken een ritje met de auto. Ze zien 1 auto, 2 beren, 3 brute bouwvakkers, 4 spiksplinternieuwe tweede­ hands­wagens, 5 volgeladen vrachtwagens, enzovoort. Een boek dat wemelt van de felgekleurde auto's, vracht­ wagens, tractoren en takelwagens. Met een uitklappagina. Tel mee met Otto, 24 blz. VAN € 14,99 VOOR € 12,74

12 profiel juli 2012

LANNOOSHOP verzendt je order in België voor slechts 2,50 euro per zending. Bestel je meerdere boeken en is je pakket behoorlijk zwaar, dan nog betaal je slechts 2,50 euro! Betalen doe je online en uiterst veilig. Nog vragen over LANNOOSHOP? Stel ze via info@lannooshop.be of bel T. 051 42 42 11.


Mesotherapie verlicht onderhuidse pijn

Botox kennen we allemaal, maar mesotherapie doet bij de meesten geen belletje rinkelen. Het is nochtans op basis van deze medische techniek dat Botoxinjecties gegeven worden. Mesotherapie bestaat uit het geven van micro-injecties (kleine prikjes) onder de huid, een techniek die enkel door een arts mag uitgevoerd worden. Wanneer wordt het gebruikt en wat zijn de voordelen? De injecties die bij mesotherapie worden toegediend, kunnen medicamenteus of homeopathisch van aard zijn. Ze worden voornamelijk gebruikt bij de bestrijding van lokale pijn. De naald, die kleiner en fijner is dan een klassieke naald, wordt oppervlakkig in de huid gestoken (zo’n 4 à 5 mm diep) en het product wordt erin ingespoten. Deze techniek verlicht niet alleen de pijn, maar verhelpt ook de oorzaak ervan. Pijn in je been kan in werkelijkheid bijvoorbeeld het gevolg zijn van een probleem in de lenden.

Voornaamste indicaties

Terwijl acupunctuurnaalden enkel de pijn weten te verlichten, slaagt mesotherapie erin om een echte diagnose te stellen. Vervolgens behandelt deze techniek de oorzaak van de pijn, dankzij de injectie van therapeutische producten. De injecties kunnen met de hand uitgevoerd worden, met behulp van mechanische apparaten of via elektrische instrumenten. De producten die ingespoten worden zijn ofwel ontstekings­ remmend, spierontspannend of stimulerend voor de bloedsomloop, in combinatie met een product dat dient als vector om de behandeling te verspreiden.

Mesotherapie is in 70% van de gevallen aan­ge­wezen bij spier- en skeletproblemen. Het gaat voornamelijk om de volgende indicaties: • kleine sportletsels • problemen met de ruggenwervel (nek en rug) • reuma en artrose • psoriasis en eczeem • problemen met de bloedsomloop

Mesotherapie kan het probleem stabiliseren en in het beste geval zelfs genezen. De techniek wordt vaak gebruikt bij tendinitis. Bij artrose moet de behandeling steeds herhaald worden, omdat je van artrose niet kunt genezen. Mesotherapie wordt daarnaast ook nog gebruikt binnen de esthetische geneeskunde en de sportwereld.

Goed om te weten!

Alleen artsen mogen mesotherapie uitvoeren, het gaat namelijk om een medische daad. Als een arts op de lijst van de Belgische Wetenschappelijke Vereniging voor Meso­ therapie staat, wil dat zeggen dat hij een opleiding gevolgd heeft bij deze vzw en stages gelopen heeft waarin hij de techniek heeft kunnen oefenen. Deze vereniging organiseert ook een examen waarna de arts een (nietacademisch) diploma ontvangt waarmee hij kan bewijzen dat hij de techniek beheerst.

Hoe verloopt de behandeling?

Het principe van mesotherapie is om de therapeutische producten zo dicht mogelijk in te spuiten bij het letsel dat men wil behandelen. Het voordeel van mesotherapie is dat het letsel wordt behandeld met kleine hoeveelheden geneesmiddel in een hoge concentratie. Wanneer dezelfde medicatie oraal ingenomen zou worden, zou die zich over het hele lichaam verspreiden zonder het beoogde letsel volledig te bereiken. Hetzelfde geldt voor crèmes en zalfjes: ze dringen niet diep genoeg door in de huid en zijn daardoor onvoldoende efficiënt. Er zijn nauwelijks gevaren verbonden aan mesotherapie. Soms verschijnen er op de plaats van de injectie bloeduitstortingen of is er een huidallergie voor een van de bestanddelen die werden ingespoten, maar die problemen blijven meestal beperkt tot de plaats van inspuiting. Mesotherapie, wat letterlijk ‘behandeling onder de huid’ betekent, werd in de jaren ’50 gelanceerd in Frankrijk door Dr. Pistor. In België bestaat de behandeling nu zo’n twintig jaar.

Meer info op www.mesotherapie-ssbm.be Profiel bedankt Dr. Christian Strepenne, secretaris-generaal van de Belgische Wetenschappelijke Vereniging voor Mesotherapie , voor zijn bereidwillige medewerking.

profiel juli 2012 13


Verzorging op maat in je vertrouwde omgeving

Langer thuis wonen Voor veel zorgbehoevenden en oudere mensen gaat er niets boven de vertrouwde omgeving van het eigen huis. Maar thuis blijven wonen is niet altijd even makkelijk. Door ziekte, handicap of leeftijd kunnen dagelijkse activiteiten een hele opgave worden. Partena biedt graag een helpende hand om de obstakels weg te nemen.

Wat doen thuisverpleegkundigen?

Thuisverpleegkundigen nemen een brede waaier aan verzorging op zich, gaande van een prikje tot heel specifieke verzorging. Het takenpakket van thuisverpleegkundigen is heel uitgebreid. Ze voeren verschillende activiteiten uit, waaronder: • wondverzorging • inspuitingen geven • plaatsen van en toezicht houden op een baxter • drukkousen of een ander compressie­ verband aan- en/of uitdoen • oogdruppeltjes of oogzalf aanbrengen na een operatie • een blaassondage, -instillatie en -spoeling uitvoeren • specifieke verzorging zoals de opvolging van diabetici, de begeleiding van palliatieve patiënten, parenterale voeding, … • een darmspoeling uitvoeren

Naast deze technische verzorging voeren de verpleegkundigen ook de zogenaamde ‘basisverstrekkingen’ uit: evaluatie en planning van de verzorging, observatie van de patiënt, bijhouden van het zorgdossier, enz.

Daarnaast zijn er nog taken die uitgevoerd kunnen worden door een thuisverpleeg­ kundige of een zorgkundige (onder toezicht van een verpleegkundige): • mondverzorging • hygiënische verzorging (toilet) • hulp bij orale inname van geneesmiddelen • hulp bij het eten en drinken • meten van de polsslag en de lichaamstemperatuur

14 profiel juli 2012

Wie kan een beroep doen op een thuisverpleegkundige?

Verpleegkundige thuisverzorging wordt meestal voorgeschreven door een arts wanneer: • je na een verblijf in het ziekenhuis thuis herstelt van een ziekte of een ongeval • je aan een chronische ziekte of handicap lijdt en verzorging nodig hebt gedurende een lange periode

In bepaalde gevallen, meer bepaald voor afhankelijke patiënten, kan de arts meerdere bezoeken per dag voorschrijven.

Goed om te weten: voor hygiënische verzorging heb je geen medisch voorschrift nodig. De verpleegkundige stuurt gewoon binnen de 10 dagen een kennisgeving aan de adviserend geneesheer.

Hoeveel kost thuisverpleging?

Geconventioneerde thuisverpleegkundigen dienen zich te houden aan de tarieven van de overeenkomst. Het gaat om een akkoord gesloten tussen de verpleegkundigen, de ziekenfondsen en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Zijn de thuisverpleegkundigen niet geconventioneerd? Dan mogen ze hun eigen tarieven vastleggen. De tegemoetkoming van het ziekenfonds ligt 25% lager bij zorg­ verleners die niet geconventioneerd zijn. Voor de rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming (RVV) of het OMNIO-statuut, moeten de tarieven van de overeenkomst altijd gerespecteerd worden.


thuisverpleging

dankzij thuisverpleging De meeste thuisverpleegkundigen kiezen voor de derdebetalersregeling. Daarbij hoef je niet eerst het volledige bedrag voor te schieten om nadien terugbetaald te worden. Je betaalt enkel het remgeld. Niet-geconventioneerde verpleegkundigen mogen dit systeem echter niet toepassen.

Wat is het remgeld?

Het remgeld (ook het persoonlijk aandeel genoemd) is het verschil tussen het bedrag van een zorgverstrekking en de tegemoetkoming van het ziekenfonds. Voorbeeld: een toilet uitgevoerd op een weekdag kost 8,78 euro.

Je ziekenfonds betaalt je 6,59 euro terug. Je moet dus zelf het remgeld betalen, dat neerkomt op 2,19 euro.

Geniet je de verhoogde verzekeringstegemoet­ koming of het Omnio-statuut? Dan betaalt je ziekenfonds je 8,54 euro terug en bedraagt het remgeld dus slechts 0,24 euro. Het materiaal (verbanden, naalden, …) zit meestal niet inbegrepen in de erelonen van de verpleegkundige.

Facturatie

Thuisverpleegkundigen rekenen hun verzorging ofwel aan per technische verstrekking ofwel op basis van een dagforfait dat alle verstrekkingen dekt die verleend werden op een dag. Tot de specifieke technische verstrekkingen behoren hygiënische verzorging, wondzorg, het toedienen van medicatie via injectie of zalf, … Er bestaat wel een dage­lijks plafond voor het aanrekenen van technische verstrekkingen dat de verpleegkundige niet mag overschrijden, onafhan­ kelijk van het aantal bezoeken.

Thuisverpleging nodig? Vraag het aan bij Partena Ziekenfonds via T. 09 269 85 00. Wij zorgen ervoor dat de hulp snel na aanvraag aan huis komt.

Meer info? Ontdek onze brochure ‘Thuisverpleging. Goed verzorgd in je eigen omgeving’. Doorblader de brochure online via www.goedvoorjou.be/brochures.

De thuisverpleegkundige rekent een dag­ forfait aan, d.w.z. een vast bedrag per dag: • wanneer het gaat om specifieke technische verstrekkingen als de toediening van en het toezicht op parenterale voeding, het aan­leggen en het toezicht op een perfusie, enz. • voor zwaar zorgafhankelijke patiënten. De thuisverpleegkundige bepaalt de graad van afhankelijkheid van de patiënt met behulp van de criteria van de Katzschaal: zich wassen, zich verplaatsen, zelfstandig eten, enz.

Thuiszorg nodig? Voor huishoudelijke taken als strijken, boodschappen doen, poetsen en koken, kun je de hulp inroepen van onze andere thuiszorgdiensten. Vraag makkelijk en snel thuiszorg aan via www.partena-onlinekantoor.be. Of bel T. 09 269 85 00.

profiel juli 2012 15


Met de zomer in aantocht en de daarbij horende temperaturen kan een verfrissende douche of een relaxerend bad extra deugd doen. Toch zijn deze dagelijkse hygiënerituelen niet voor iedereen evident. Personen die hinder ondervinden door evenwichtsproblemen, gezichtsverlies, amputatie, … voelen zich vaak onzeker en onveilig in hun eigen bad­ kamer. Gelukkig zijn er tal van zaken die hulp kunnen bieden. Of het nu gaat om een handgreep of een douchezitje, Partena Gezondheidshop weet raad. Een greep uit het aanbod.

Veilig in je eigen badkamer Douche

Een douchestoeltje biedt het voordeel dat je al zittend krachten spaart. Het is belangrijk dat de poten van een douchestoeltje antislip zijn. Ergonomisch gevormde rug- en armleuningen verhogen hierbij het comfort en hand­grepen zorgen voor extra veiligheid. Een drempel­ loze en brede douchecabine maakt douchen toegankelijker voor mensen in een rolstoel. De Invacare Aquatec Disk on Dot is een douchekruk met draaiende zitting. De kruk past vanwege de compacte afmetingen en het welgevormde design in elke douche. Hij laat zich eenvoudig monteren en is in twee hoogtes leverbaar. Het structuuroppervlak van de zitting zorgt voor een veilige zithouding en de rubberpootjes voor een stabiele ondersteuning. De Dot is multi-inzetbaar: in de douche, maar ook aan de wastafel. Hij is roestvrij en weegt slechts 2,5 kg. In een handomdraai kan de zitting omgevormd worden tot een draai­ zitting, te vergelijken met een piano­kruk. De wendbaarheid wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.

Bad

Een bad nemen kan een risicovolle onderneming zijn: over de badrand klimmen, stabiel neerdalen in het bad en veilig weer uit het bad stappen. Om valpartijen te vermijden kun je beroep doen op verschillende hulp­middelen zoals handgrepen, een badzitje of een badlift. Handgrepen bieden hulp bij het in- en uitstappen. Ze kunnen op elke gewenste plek worden geplaatst: op de badrand, aan de muur langs het bad, tussen de vloer en het plafond, … De draaiende badzit van Sorrento maakt deel uit van een nieuw en modern badkamer­gamma. Het zachte anti-slip oppervlak en de comfortabele rugbekleding zorgen voor extra comfort en ondersteuning. Het zitje is eveneens voorzien van een hygiënische opening. Ook dankzij de badlift van Petermann kun je opnieuw veilig en comfortabel genieten van je ligbad. Een stoeltje dat in het bad automatisch op en neer gaat, zorgt ervoor dat je niet over de badrand hoeft te stappen. Je neemt plaats op het zitje zoals op een stoel en brengt zo de benen in

16 profiel juli 2012

Ook de douchestoel van Linido maakt douchen een stuk aangenamer. Deze douchezitting kan aan de muur bevestigd en voorzien worden van een rugleuning en armleggers. De armsteunen zijn een groot gemak bij het opstaan en zijn individueel opklapbaar, net zoals de zitting. Voor wie zich niet makkelijk in de douche kan begeven, is er bv. een douche-toiletstoel zoals de Berlin. Deze praktische stoel beschikt over een ergonomische rugsteun, opklapbare arm­leuningen met vergrendeling, wegzwenk­bare en afneembare voetsteunen en 2 wielen met remmen. Een extra plus­ punt is de voorziening van een emmer­ houder. De toiletemmer kun je er optioneel bij bestellen. Zo hoeven er geen extra transfers uitgevoerd te worden voor mensen die zowel hulp nodig hebben bij het toilet als in de douche.

het bad. De rugleuning is kantelbaar, zodat je rechtop kunt blijven zitten, of relax achteruit liggen. Bovendien past het model in elke standaard badkuip zonder extra aanpassingen aan bad of badkamer. Op die manier kunnen ook de andere gezinsleden hetzelfde bad blijven gebruiken. Het toestel kan ook makkelijk op reis worden meegenomen.

ten Al deze produc en zijn te verkrijg na te in de Par hop! Gezondheids

leem Voor elk prob ssing, lo op n ee t aa best els over ijf tw g maar heb je no kte is? hi sc ge st welke de mee ntact op met Neem dan co ndheidshop of Partena Gezo therapeute. met onze ergo


gezondheidshop

Mobiel telefoneren wordt echt eenvoudig met Doro De komst van de gsm’s met minuscule toetsen en glanzende schermen met touchscreen maken het voor senioren niet makkelijker om met een gsm aan de slag te gaan. infonamiddag van een Toch kan het heel simpel zijn, met de toestellen van Doro. De voordelen ? lf ontdekken Horen, zien, veiligheid en eenvoud zijn de sleutelwoorden Doro-gsm ze o or D n va g infonamidda Kom naar de van deze Zweedse fabrikant. re pu ou C r aan de

a-kantoo in het Parten aandag 00 Gent, op m Links 103 in 90 0 tot 16u. 2012 van 14u3 3 september 2012 ór 17 augustus Schrijf je in vó idshop.be ena-gezondhe rt pa @ fo in a vi 9 32 70. of bel T. 09 26

Waarom kiezen voor een gsm van Doro? ≥ Eenvoudig & gebruiksvriendelijk ≥ Aangepast beeldscherm ≥ Breed toetsenbord ≥ Versterkt geluid ≥ Compatibel met hoorapparaten ≥ Alarmknop in geval van nood

Ontdek het

vernieuwd e Doro-gamm a via www.parten a-gezondhe idshop.be! Bestel nu e n ontvang e en GRATIS GSM -HOESJE!

Bestel onze producten online > www.partena-gezondheidshop.be Of telefonisch op gratis nummer T. 0800 99960. Hollenaarstraat 135-137 in 9041 Oostakker. Maandag tot donderdag van 9u tot 12u30 en van 14u tot 17u. Vrijdag van 9u tot 12u30. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je 10% terugbetaald op alle producten mits regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage voor het Voordelenpakket.

profiel juli 2012 17


Fobieën: als angst ee Breekt het angstzweet je al uit als je een telefoontje moet plegen? Of zijn het voorbijtrippelende muizen die je de stuipen op het lijf jagen? Fobieën bestaan in vele vormen en de gevolgen voor het dagelijkse leven verschillen van geval tot geval. Maar wat zijn de mogelijke symptomen van een fobie? In welke mate zetten ze het leven op z’n kop? En vooral: op welke manier kun je een diepgewortelde fobie succesvol overwinnen? Profiel zocht het uit! We zijn allemaal al eens bang. Dat is niet meer dan normaal. Net als stress houdt een kleine dosis angst ons scherp en alert in situaties die dat vereisen. Denk maar aan een brand of een storm. Maar wat als mensen een buitensporige angst kweken voor zaken of situaties die daar geen aanleiding toe geven? Zelfs in die mate dat de dagdagelijkse activiteiten in het gedrang komen. In dat geval spreken we van een fobie!

Bekende en minder bekende voorbeelden!

• Sociale fobie: angst voor dagdagelijkse sociale situaties en voortdurende schrik om kritisch bekeken te worden door anderen • Agorafobie: angst voor openbare plaatsen van waaruit moeilijk te ontsnappen valt (ook wel pleinvrees genoemd) • Arachnofobie: angst voor spinnen

• Triskaidekafobie: angst voor het getal 13 • Logizomechanofobie: angst voor computers

18 profiel juli 2012

Wat is een fobie?

Een fobie is een irrationele angst voor bepaalde situaties, dingen of dieren. De persoon in kwestie beseft meestal wel dat zijn of haar schrik ongegrond is, maar de angst wint het van het gezond verstand. Typisch voor fobieën is vermijdingsdrang: mensen stellen alles in het werk om de bron van angst uit de weg te gaan, soms met een belemmering van het dagelijkse functioneren tot gevolg. Een angststoornis kan namelijk leiden tot slaap- en concentratieproblemen, gebrek aan eetlust, prikkelbaarheid, depressie, alcohol- of drugsverslavingen, … Ook volgende lichamelijke symptomen komen voor: • trillen • doof gevoel in de ledematen • hoofd- en buikpijn • hartkloppingen • pijn in de borst • duizeligheid Niet toevallig denken mensen met een angststoornis soms dat ze een hartaanval krijgen.

In verschillende maten en gewichten

Hindert een bepaalde angst je in je dagelijkse leven? Die vraag is essentieel. Gelukkig is dat niet voor elke fobie het geval. Neem nu bepaalde specifieke fobieën (buitensporige angst voor één welbepaald ding, dier of situatie). Mensen die extreem bang zijn voor slangen of muizen kunnen meestal een normaal leven leiden en zullen dan ook niet gauw een beroep doen op professionele hulp. De bron van hun angst is namelijk behoorlijk eenvoudig te vermijden.

Angststoornissen als sociale fobie en agora­ fobie zijn echter een ander paar mouwen. Voor wie een verpletterende angst heeft voor alledaagse sociale situaties of openbare plaatsen, is het namelijk onmogelijk om een normaal leven te leiden. Niet naar school of het werk durven gaan, bang zijn om een telefoontje te moeten plegen tot zelfs niet langer de woning durven te verlaten: dergelijke fobieën kunnen volledig ontsporen en het leven van de angstige persoon zelf én diens omgeving volledig beheersen. In dergelijke gevallen is professionele begeleiding essentieel, want angststoornissen verdwijnen niet vanzelf.


fobieën

en dwangbuis wordt! Behandeling

Zoals gezegd laten bepaalde fobieën toe om een normaal leven te leiden. Maar wanneer het dagelijkse functioneren in het gedrang komt, is een behandeling noodzakelijk, soms ook voor een specifieke fobie. Denk maar aan iemand die vaak op zakenreis moet, maar een panische angst heeft voor vliegen. Een behandeling die doorgaans goede resultaten oplevert is de cognitieve gedragstherapie. Deze therapie stoelt op volgende pijlers: • Informeren: de gedragstherapeut zal de patiënt uitleg verschaffen over de werking van angst. Vragen die aan bod komen: Waarom is angst in beperkte mate nodig? Hoe kan angst ontsporen? Wat zijn de risico’s ervan? …

• Observeren: de gedragstherapeut peilt naar de angststoornis. Wanneer is de angst het ergst? Wanneer valt de schrik mee? Wat is de reactie van de omgeving? Bestaat er een bepaald veiligheidsgedrag (bv. enkel het huis durven verlaten met een rugzak)?

• Geleidelijke blootstelling: de gedrags­ therapeut maakt samen met de patiënt een angstladder op (van weinig angst naar heel veel angst). Daarna stelt hij de patiënt geleidelijk bloot aan de angst (in de realiteit of in gedachten) om zo deze

ladder te beklimmen en de patiënt te laten wennen aan de angstopwekkende zaak/voorwerp/situatie. Deze oefening gebeurt in combinatie met ontspanningsoefeningen (bv. rustig ademhalen).

• Werken op de gedachten: mensen met een fobie hebben vaak een diepgewortelde angst voor hun angst. De gedragstherapeut zal disfunctionele denkpatronen en negatieve gedachten opsporen en proberen te beïnvloeden.

En medicatie?

In bepaalde gevallen is een medicamenteuze ondersteuning nodig bij de behandeling. Die beslissing wordt steeds genomen in overleg met een arts of psychiater. Het gaat daarbij eerder om anti-depressiva van de 2de generatie dan om benzodiazepines. Patiënten verdragen deze medicatie namelijk beter en bovendien werken ze niet verslavend.

Meer info!

Neem een kijkje op: • www.rcgg.be: Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg • www.vvgg.be: Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid

Films over fobieën

Op het witte doek zijn irrationele angsten ook prominent aanwezig. Enkele prenten met een centrale rol voor fobieën op een rijtje: • Vertigo: meesterwerk van Alfred Hitchcock waarin een detective (James Stewart) met vervroegd pensioen moet vanwege buitensporige hoogtevrees. • Arachnophobia: wellicht de bekendste fobieënfilm, met Jeff Daniels in de rol van arts met een verlammende spinnenangst.

• The Truman Show: Truman Burbank (Jim Carrey) is zonder het te weten de ster in zijn eigen tv-show. Hij verlaat zijn valse wereld nooit vanwege… een diepgewortelde angst voor water. • The Panic Room: verstikkende thriller waarin het claustrofobische hoofd­ personage (Jodie Foster) samen met haar dochter zich moet verschuilen in een speciale, hyperbeveiligde kamer voor drie inbrekers.

Met dank aan David Goethals, gedragstherapeut bij het Regionaal Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Gent, voor zijn bereidwillige medewerking!

profiel juli 2012 19


Feiten en fabels over voeding

Dat chips de grootste dikmakers zijn, of het nu om zout, paprika of pickles gaat, dat is een feit. Maar er bestaan ook heel wat fabels over voeding. Profiel schept duidelijkheid.

FABEL: Melk is goed voor elk

voedings­ Melk is een cocktail van gezonde ines vitam , tten eiwi ium, stoffen zoals calc ve actie de elt beve rom Daa n. rale en mine en glaz 4 ­ riehoek dagelijks 3 à voedingsd nde melk of melkproducten aan. In gezo voor wel keur voor bij voeding kies je halfvolle of magere melk. drinken Toch zijn er veel mensen die na het en blaz opge een of pen van melk kram lactosegevoel krijgen. Dit fenomeen heet ke urlij intolerantie. Lactose is een natu lijke dier in t melksuiker die voorkom oende melkproducten. Als lactose niet vold het door en darm de in en brok afge t word een n enzym lactase krijgen sommige seonaangenaam gevoel. Wie zo’n lacto n mee alge het over kan t, intolerantie heef rde ntee rme gefe of urt yogh ker makkelij ijkte melk verdragen. Daarnaast zijn verr , fruit en nten groe sojamelk en bepaalde ium. calc aan rijk ook zoals broccoli, g, maar We hebben allemaal calcium nodi nomen te opge k mel via dit hoeft niet per se natief! alter a prim een is urt worden. Yogh

20 profiel juli 2012

✔ FEIT: Voorgebakken en

gepaneerde groenteburgers zijn geen volwaardige vleesvervangers

Groenteburgers kunnen geen groe nten of vlees vervangen. Bovendien zijn ze rijk aan vetten. Wie een gezonde en evenwichtige vegetariër wil zijn, kan best kiezen voort sojaproducten (tofu, tempeh, …), peulvruchten (gedroogde erwten, tuinbonen, linzen, bruine bonen, …), noten en zaden. Er bestaan nog ande re soorten, zoals quorn en seitan (op basis van tarwe). Plantaardige voedingsmidd elen hebben als nadeel dat ze geen vitam ine B12 en minder ijzer bevatten. Om in een vegetarische voeding vlee s volwaardig te vervangen, is het nodi g om verschillende plantaardige eiwitbro nnen te combineren of ze samen met melkproducten of eieren te gebruike n.

FEIT: Chocolademelk kan dienen als sportdrankje

Uit onderzoek blijkt dat chocolade­melk helpt bij het opkikkeren na een intensieve sportprestatie. Chocolademelk bevat namelijk een grote hoeveelheid kool­hydraten en eiwitten, stoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen na het sporten. Ook de samenstelling van verschillende stoffen in magere chocolademelk is optimaal. Een bijkomend positief punt: je lichaam neemt de bouwstoffen uit de chocolademelk erg snel op én chocolade­melk is een stuk goedkoper dan de commerciële sportdrankjes. Het gaat hier wel om een intensief sport­moment, de trap nemen in plaats van de lift kan niet als sporten beschouwd worden. Chocolademelk mag dan veel bouw­ stoffen bevatten, drink het met mate.


FABEL: Brood is een dikmaker

Brood is een gezonde energieleverancier. Het is rijk aan meervoudige koolhydraten. Bovendien is brood vetarm en dus zeker geen dikmaker. De echte dikmaker is meestal het beleg tussen je boterham. Wees matig met vette en zoete toespijzen en smeer zeker geen dikke laag. Het is aan te raden bruin brood boven wit te verkiezen omdat dit meer vezels bevat, die een positieve invloed hebben op ons spijsverteringsstelsel.

Luxebrood zoals melkbrood, suikerbrood en rozijnenbrood bevatten doorgaans meer calorieën omdat er meer vet en/of suiker aan het brood is toegevoegd. Het kan ter afwisseling, tijdens het zondagsontbijt. De aanbevolen hoeveelheid brood is afhankelijk van de lichamelijke activiteit. Deze varieert van 5 tot 12 sneden voor volwassenen. Let op met brood op restaurant. Zet het broodmandje op voldoende afstand. Zo is de verleiding minder groot om je vol te proppen met brood voor je aan het hoofdgerecht begint.

Julienne bio groenteen fruitpakketten

Dagelijks vijf porties groenten en fruit, boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels, doen je fitter en gezonder voelen. Wil je meer afwisseling en ontbreekt het je soms aan inspiratie in de keuken? Maak het jezelf gemakkelijk en neem een abonnement op Julienne, zo geniet je elke week van een gevarieerd pakket groenten en fruit. Inspirerende recepten krijg je erbovenop! Surf naar www.julienne.be voor een afhaalpunt in je buurt en bestel je pakket op het afhaalpunt.

✘ FABEL: Fruit mag je onbeperkt eten

ers, Fruit is een natuurlijke bron van suik mag t perk onbe niet het je vandaar dat neer eten. Toch is het de beste keuze wan voor t kies Wie je in een zoete bui bent. cake een appel in plaats van een stukje . aren uitsp n rieë calo zal een hoop , Fruit brengt koolhydraten, vitaminen aan. ls veze ings mineralen en voed jk Voldoende afwisseling is belangri omdat elke fruitsoort andere ken voedingsstoffen bevat. Met 2 à 3 stuk g. bezi goed je fruit per dag ben fruit Dit kan zowel vers fruit als diepvries zijn ngen oegi zijn, zolang er geen toev gebeurd. Een portie fruit bedraagt een ongeveer 125 gram. Dit komt over met een appel of een banaan, en. 2 mandarijntjes of 2 handenvol kers Fruitsap en smoothies gaan vlot naar binnen, maar kunnen vers fruit niet inen. vervangen op vlak van vezels en vitam . optie le idea geen is fruit Ook gedroogd suiker. eid eelh hoev ere grot een t beva Het

voeding

FEIT: Niet alle vetten zijn ongezond

onze Goede vetten zijn essentieel voor llen afva wilt wie Zelfs gezondheid. heeft ze nodig. Goede vetten, zoals tieve omega 3-vetzuren, hebben een posi te, ehal rolg este invloed op het chol ntieel beschermen het hart en zijn esse vindt Je ie. unct f en­ hers e goed een voor n Note n. ze terug in vis, noten en zade n pitte en ortje endo zijn een prima tuss de sala je en & zaden kunn vervolledigen. Maar overdrijf er niet mee. Een handvol per dag is ruim voldoende. ervet Dagelijks een mespuntje (5 g) sme pel eetle een op een sneetje brood en e bereidingsvet (bv. olie) bij de warm is Dat . taat vols oon pers per maaltijd ­ voldoende omdat andere voedings ­ roducten, middelen, zoals vlees en melkp zijn de Dat ren. leve ook heel wat vet n. vette are onzichtb , Dierlijke verzadigde vetten, zoals kaas met best je eet s vlee room, boter en root mate. Te veel van deze vetten verg n het risico op gezondheidsprobleme ten. zoals hart- en vaatziek

✘✘ FABEL: Van eten na 8u

’s avonds word je dik(ker)

Het gaat niet om het tijdstip waarop je eet, maar om de totale inname op een dag. Wat en hoeveel je eet beïnvloedt je gewicht. Het is wel zo dat je metabolisme ’s nachts trager werkt dan overdag, maar of je nu om 6 of 9 uur eet, zal weinig verschil maken. Toch kan laat tafelen tot enkele ongemakken leiden zoals een opgeblazen gevoel, oprispingen of last om in slaap te geraken. Dit zijn typische klachten van mensen die te veel, te vet en te laat eten. En ook wie last heeft van maagzuur of reflux heeft waarschijnlijk al ondervonden dat bij laat eten de klachten toenemen. Laat aan tafel gaan 's avonds kan wel degelijk een valstrik zijn voor wie op z’n lijn let. Hoe meer tijd er zit tussen de lunch en het avondmaal, hoe groter de verleiding om die periode te overbruggen met calorierijke tussendoortjes. BRON: Goed Gevoel

profiel juli 2012 21


preventie

De 10 geboden van de gezonde festivalganger Calorierijke voeding, alcohol, een moordende zon en uiteraard een zondvloed aan decibels: ziedaar het gemiddelde recept van een zomerfestival. Geen wonder dat het geen sinecure is om ze zonder kleerscheuren te doorstaan. Daarom biedt Profiel je een ‘survivalkit’ vol praktische tips en gezonde adviezen!

Jaarlijks schuimen duizenden mensen in de zomer weides en stadspleinen af om zich te laven aan de muzikale uitspattingen van hun favoriete groepen. Festivals zijn echter meer dan muziek alleen. Een frisse pint, lekker zonnebaden, een vettige snack, … Niet zelden plegen deze evenementen roofbouw op je lichaam. Deze 10 geboden voor een gezond festival zijn dan ook geen overbodige luxe:

22 profiel juli 2012

1 Bescherm je oren Laat deze raad zeker niet in dovemansoren vallen en draag oordopjes op een festival. Als je je te lang blootstelt aan te hoge geluidsvolumes, kun je namelijk oorschade oplopen. Ga je slechts zelden naar concerten? Dan zijn de wassen oordopjes op jouw maat gesneden. Fervente concertgangers investeren echter beter in op maat gemaakte dopjes (via gehoorcentra). Vraag daarbij zeker om een lektest en informeer je ook over de correcte plaatsing. 2 Les je dorst… met water Een appelflauwte vermijden door uitdroging? Zorg dan dat je voldoende water drinkt. Een pintje of een glas wijn is uiteraard niet verboden, maar water is en blijft de beste en meest gezonde dorstlesser. Het bevat namelijk geen enkele calorie, hydrateert en regelt je lichaamstemperatuur.

Extra tip: op vele festivals mag je water mee­nemen in een camelbak® (waterrugzak), een drinkbus of een verstuiver. Die kun je dan ter plaatse hervullen met drinkbaar water!

Strengere geluidsnormen vanaf 2013 Vanaf 1 januari 2013 zal een nieuw wettelijk kader voor geluidsnormen bij muziekactiviteiten van kracht zijn. Daarmee trekt Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege de kaart van de preventie van oorschade. Het principe: naarmate het geluidsniveau verhoogt, moeten er meer maatregelen worden genomen. Bij het hoogste niveau (tussen 95 en 100 decibels) moet de organisator bijvoorbeeld het geluid meten en registeren. Daarnaast moet hij ook gratis oordopjes ter beschikking stellen.


3 Lang leve de douche Een festival hoeft niet haaks te staan op een goede hygiëne. Wil je niet uren in de wind lopen te stinken? Doe jezelf en de andere festivalgangers dan een plezier en vergeet je proper ondergoed en een shampoo niet in te pakken. Zo voorkom je geurtjes, jeuk en infecties. 4 Kies het juiste schoeisel Nog een festivalregel die je best niet met de voeten treedt! Op festivals leg je namelijk grotere afstanden af dan je denkt. Leg je voeten dus in de watten en draag makkelijke, stevige schoenen. Slippers en rubberen laarzen zijn dan weer uit den boze. Zo vermijd je onder meer pijnlijke blaren. 5 Let op voor teken Gebeten door een teek? Niet aarzelen en zo snel mogelijk verwijderen, is de boodschap. Op de Rodekruispost helpen ze je graag verder. Extra tip: wordt de wonde rood na verloop van tijd? Ga dan langs bij de dokter!

6 Bescherm je tegen de zon Bij goed weer kan een festivalterrein al snel veranderen in een echte broeikas. Smeer je daarom regelmatig in met een zonne­ product met een hoge beschermingsgraad. Draag ook genoeg beschermende kledij (bv. hoedje) en zoek regelmatig de schaduw op! 7 Bescherm je tegen regen en kou De weergoden durven al eens stokken in de wielen steken op een festival. Hou daarom rekening met een eventuele plensbui en neem zeker een regenjas en een warme trui mee. Die lange mouwen kunnen trouwens ook van pas komen om vervelende muggen te slim af te zijn. Vergeet ook niet om voldoende verse kledij mee te nemen. Zo hoef je je niet in de klamme kleren van de dag ervoor te hijsen. 8 Vrij veilig Laat niets aan het toeval over en neem ook condooms mee. Seksueel overdraagbare aandoeningen en festivals gaan namelijk niet samen!

10 Een probleem? Bezoek het Rode Kruis! Een verstuikte enkel, uitdroging, een zonnesteek, een venijnige blaar op je voet, … In al deze gevallen is de hulppost van het Rode Kruis je rots in de branding. Duizenden vrijwilligers staan namelijk paraat om je weer helemaal op te lappen. De ligging van de hulpposten staat meestal aangeduid op de site van het festival. Het kan dus geen kwaad om op voorhand al eens een kijkje te nemen. Meer info op www.rodekruis.be!

Met dank aan de bereidwillige medewerking van Caroline Van Neste van het Rode Kruis!

Ik ga naar een festival en ik neem mee… Heel wat kleine euvels kun je ook zelf verhelpen op festivals. Vergeet daarom je persoonlijke eerstehulptasje niet in te pakken. Volgende zaken mogen alvast niet ontbreken: • Pleisters en verbanden + blaarpleisters • Pijnstillers • Anti-mug • Middel tegen diarree • Ontsmettingsmiddel voor wonden (enkel te gebruiken als er geen proper water ter beschikking is) • Geneesmiddelen op doktersvoorschrift indien nodig

Shoptip

je huid Bescherm et Kibio. m n zo tegen de ducten via io zonnepro ib K 2 nu p Koo eidshop.be. na-gezondh www.parte io Aftersun gratis 1 Kib en ontvang ro. t.w.v. 15 eu s Ziekenfond na te ar P n va t an kl ls A ld terugbetaa krijg je 10% drage van de atige bij (mits regelm het bijdrage voor ziekenfonds ). et kk pa Voordelen

preventie

Tien om te zien deze zomer! Is het moeilijk kiezen uit de brede waaier aan groepen die deze zomer de weides en pleinen zullen platspelen? We lichten graag enkele aanraders uit het brede aanbod: 1 In een nostalgische bui? Op de Lokerse Feesten katapulteren The Beach Boys je met hun onweer­ staanbare zangharmonieën terug naar de jaren ’60. 2 Rock Werchter blijft het summum voor vele festivalgangers. Mis er zeker de grungerockers van Pearl Jam niet! 3 Liever een straffe stoot vurige jazz? Op Gent Jazz kun je de legendarische saxofonist Wayne Shorter aan het werk zien. 4 Wie de luchtgitaar wil bovenhalen, moet in Tienen zijn. Op Suikerrock zal Status Quo de Grote Markt in vuur en vlam zetten! 5 Dans je graag de ziel uit je lijf? Dan is Tomorrowland in Boom the place to be! Onder meer David Guetta speelt er ten dans. 6 Fans van hiphop en rap vinden hun gading wellicht in Luik. Daar is 50 Cent de hoofdact op Les Ardentes. 7 Blues Peer verwelkomt dit jaar een levende legende. B.B. King (86 jaar jong) zal er z’n gitaar laten huilen als nooit tevoren! 8 Folk oubollig of gedateerd? Spinvis zal dat vooroordeel op Dranouter snel doorprikken! 9 Dompel je je graag onder in exotische sferen? Op Sfinks Mixed kan je onder meer de Narasirato Pan Pipers aan het werk zien. 10 Gooi je liever de nekwervels flink los? Dan vind je je gading ongetwijfeld bij de metal van Ministry op Dour!

9 Eet evenwichtig Meestal hangt er een penetrant aroma van hamburgers, braadworsten en frieten over het terrein, maar festivals hoeven niet noodzakelijk synoniem te staan met vettige voeding. Breng daarom wat variatie in je menu en kies ook eens voor een gezond broodje of een stuk fruit! profiel juli 2012 23


24 profiel juli 2012


partena beweegt Partena sponsort de start van de Tour

LOOP MEE MET DE PARTENA RUN CLASSICS VLAANDEREN 2012 Dit regelmatigheidscriterium omvat acht stratenlopen in de mooiste steden van Vlaanderen. Duizenden enthousiaste recreatiesporters en Start to Runners nemen deel voor de fun, de sportieve uitdaging én voor hun gezondheid.

Geen zomer zonder de Tour de France. Ondertussen is het populaire sport­ evenement aan zijn 99ste editie toe en dit jaar wordt er ook halt gehouden in België. Samen met Partena werd op zaterdag 30 juni het officiële startschot gegeven in hartje Luik.

De stadslopen in het voorjaar lokten al waanzinnig veel deelnemers en supporters naar Antwerpen, Knokke, Brugge, Tongerlo en Gent. Dit najaar staan er nog 3 stadslopen op het programma: • GvA Dwars door Turnhout zaterdag 25 augustus • HBvL Dwars door Hasselt zondag 7 oktober • Brussels 10K & 5K Gaston Roelants zondag 23 december

≥ Wil je erbij zijn? Schrijf je snel in op www.runclassicsvlaanderen.be. Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen 1,5 euro korting bij voorinschrijving via de website (voor alle afstanden, behalve voor de Kids Run).

Loper of supporter? Partena denkt met je mee! Tijdens al deze runs vind je Partena ziekenfonds & partners in de buurt van de start of de finish. Bezoek zeker de Partena-stand: spring er voor onze camera en test je evenwicht! Onze professionele coach geeft je graag persoonlijk advies voor meer balans in je leven. Zelfs voor de supporters is dit vast en zeker een goed idee!

or Bereid je vo olle sv e cc op een su ze run met on s voor a’ m e ch trainingss op Je vindt ze 5 en 10 km! e .b orjou . www.goedvo

De Spelen op Tournee 2012 is niet enkel voor Londen het Olympisch jaar, ook in de provincie Oost-Vlaanderen leeft het grootse sportevenement tijdens De Spelen op Tournee. Van 6 juli tot 12 augustus zullen de deelnemende gastgemeenten omgetoverd worden tot sportdorpen. Kinderen tussen 3 en 15 jaar kunnen er gratis kennismaken met diverse Olympische en Paralympische sport­ takken. In een optocht begeleiden alle deelnemers het Olympische vuur naar het sportstadion. Na de officiële hymne en het aansteken van de vlam kunnen de kinderen actief deelnemen aan de verschillende sportdisciplines, waar iedereen in de huid van een Olympische atleet kruipt.

Om dit te vieren geeft Partena Zieken­fonds een elektrische fiets t.w.v. 1.699 euro en 5 knooppunters t.w.v. 9,95 euro weg! Fietsen biedt tal van voordelen, zowel fysiek als mentaal. Een namiddag uitwaaien is niet alleen goed voor je conditie, het heeft ook een rustgevende werking. Bovendien is fietsen geschikt voor alle leeftijden, zeker wanneer je kiest voor een elektrisch model. Een elektrische fiets geeft jou net dat beetje extra kracht zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen. Heb je geen inspiratie voor een leuke fietsroute? Maak dan gebruik van een knooppunter. Dit toestel is makkelijk te monteren op je fietsstuur en brengt je langs de mooiste wegen en de gezelligste terrasjes in eigen land.

in! Doe mee enriw jd Fietsen

Wedst Surf naar onze men ou.be. Deelne rj oo dv oe .g op www es! cc /2012. Veel su kan t.e.m. 22/7

Charlotte Leysen van KETNET reist mee om de boodschap ‘bewegen is gezond’ verder te verspreiden in Oost-Vlaanderen. Zij zal samen met de kinderen de sportdagen al sportend afsluiten. Vrijdag 27 juli en zondag 12 augustus worden twee hoogdagen tijdens de tournee. Voor de opening van de Spelen kunnen de jonge sportfanaten afzakken naar het centrum van Aalst. De apotheose zal plaatsvinden in Dendermonde, waar de sporthappening in schoonheid zal eindigen met een muzikaal optreden. profiel juli 2012 25


goed voor jou

3 2 1‌ Run!

Lopen is hip. Bij de eerste zonnestralen en ietwat milde temperaturen haalt een groot deel van de bevolking zijn loopschoenen uit de kast. Klaar om te trainen voor een van de vele stadslopen. Slechts een klein deel zal ook effectief deelnemen aan de geplande loopwedstrijd. De meerderheid zal gaandeweg de motivatie verliezen of in al hun enthousiasme te ver gaan met blessures tot gevolg. Waar gaat het fout en wat kunnen we eraan doen?

26 profiel juli 2012


goed voor jou Lopen is gezond

Dat lopen gezond is hoor je vaak in de wandelgangen. Maar waarom dan? Een rondje lopen werkt buitengewoon goed tegen stress. Tijdens het sporten maakt je lichaam namelijk het geluksstofje ‘endorfine’ aan, wat je een fijn gevoel geeft en alle zorgen doet vergeten. Daarnaast train je niet enkel je beenspieren, maar ook je rug- en buikspieren. De doorbloeding door je lichaam verbetert en je bloeddruk en bloedsuikerspiegel zakken geleidelijk naar een gezond niveau. Bovendien wordt alles strakker, want tijdens het joggen verbruik je ook veel energie, en dat betekent zoveel als calorieën verbranden. Toch is lopen niet voor iedereen een ideale sport. Let op met o.a. rug-, heup- of knieproblemen. Een bezoekje aan de dokter of een looptest op een loopband kunnen meer duidelijkheid scheppen.

Lopen is opbouwen

Maak werk van een opbouwplan. Wie van nul af aan begint, kiest best voor een combinatie van wandelen en lopen, zoals vele programma's rond starten met lopen zijn opgebouwd. Probeer iedere keer iets langer te lopen en minder lang te wandelen. Denk dus niet in kilometers, maar in minuten.

Allemaal goed en wel, maar welk tempo houd je aan? De ‘praattest’ is de beste manier om erachter te komen of je het juiste tempo aanhoudt. Als beginneling moet je kunnen lopen en praten tegelijk. Krijg je last van steken in je zij of raak je buiten adem? Dan ga je te snel. Loop niet te hard van stapel en blijf niet verder lopen als je lichaam tegenwerkt. Vandaar dat het ook belangrijk is om tussen twee loopsessies een rustdag in te lassen.

Lopen is belastend

Je kunt best op zoek gaan naar een ondergrond die niet te hard is, maar wel vlak, zoals bosgrond of gras. Een onregelmatige ondergrond kan voor blessures zorgen aangezien je lichaam voortdurend moet zoeken naar een evenwicht en oneffenheden

moet compenseren. Lopen op straat heeft een hoog schokgehalte als grote nadeel. Dit is een extra belasting voor je gewrichten. Kiezen voor een loopband is een prima optie, al zul je daar minder weerstand ondervinden dan buiten.

Lopen is toegankelijk

Elk moment waarop je beslist om te gaan lopen is een goed moment. Je bent alleen maar van jezelf afhankelijk en kiest zelf waar en wanneer je gaat lopen. Een rondje sporten is zo makkelijk ingepland in je drukke leven.

Maar is er nog een groot voordeel, namelijk: lopen is een koopje! Het enige waarin je moet investeren is een paar comfortabele loopschoenen, en dan spreken we niet over gewone sportschoenen. Deze bieden onvoldoende steun en zullen de schokken tijdens het lopen niet voldoende absorberen. Om blessures en ongemakken te voorkomen kun je best eens langsgaan in een speciaalzaak. Aan de hand van een loopanalyse op een loopband zullen zij jou loopschoenen kunnen aanbevelen die aangepast zijn aan jouw lichaam en loopstijl. Daarnaast is voor de dames een goede sportbeha van groot belang en een fluorescerend vestje voor wie zich bij schemering nog aan een loopje waagt.

Intelligent lopen: een loopprogramma voor iedereen! Loop je graag of heb je zin om te gaan lopen, maar vind je het soms saai, voelt het niet altijd juist aan, heb je pijn tijdens het lopen, ... dan is dit programma zeker voor jou! Intelligent lopen is een programma dat erop gericht is om je op een aangename manier in contact te brengen met het lopen. Het is niet gericht op het aantal kilometer maar eerder op de duur. Je lichaam wordt voorbereid om vlot en elegant te bewegen. Aan de hand van leuke en interactieve oefeningen zal jouw lichaam constant moeten bewegen. Jij en je lichaam gaan opnieuw ontdekken hoe leuk lopen kan zijn! Tijdens de zomermaanden juli en augustus worden vanuit de beweeg­ studio een 10-tal loopsessies georganiseerd. Interesse? Neem contact op met de Beweegstudio via T. 09 268 72 41 of mail naar info@beweegstudio.be.

Lopen is sociaal

Trainen hoef je helemaal niet alleen te doen. Het kan extra motiverend zijn om af te spreken met een vriend(in) of familielid of om je in te schrijven in een loopclub. Last van een dipje en blijf je liever in de zetel zitten? Leg dat maar eens uit aan de groep. Je zult al sterk in je schoenen moeten staan… Houd wel in het achterhoofd dat het geen competitie is. Probeer op een tempo te lopen dat voor iedereen aangenaam is. Wie toch liever alleen een rondje gaat joggen kan altijd onder begeleiding van de ritmische deuntjes op zijn mp3-speler op pad, of genieten van de rust in het bos met vrolijke vogelgeluiden op de achtergrond. Gebeten door de loopmicrobe? Trek je loopschoenen aan en geniet!

Shoptip

ve en innovatie De nieuwe idt je le ge be le ty S OMRON Jog e leefstijl! ere en actiev tt fi n ee r naa penteller assieke stap Met deze kl n meten. jogactiviteite ro kun je ook je le voor 69 eu ron Jog Sty e. .b op h ds Koop de Om ei na-gezondh te ar .p w kr w via w enfonds ijg Partena Ziek n va t ld an kl Als terugbetaa je aankoop de ziekenfonds­ je 10% van n age va atige bijdr pakket). (mits regelm het Voordelen bijdrage voor

profiel juli 2012 27


partenavakanties voor het hele gezin

Geniet van de voordelige aanbiedingen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner Carlson Wagonlit Travel (Lic. A 1028)

Heerlijk genieten op reis!

Met korting voor klanten van Partena Ziekenfonds

Boek je reis mĂŠt Partena-korting!

Genieten is goed voor de gezondheid! Samen met onze vakantiepartner Carlson Wagonlit Travel helpen we je daar graag bij. Naar de zon, een hippe stad bezoeken, met het hele gezin, ‌ Voor ieder wat wils! Carlson Wagonlit Travel is een reisclubbeheerder waar je je vakantie, vlucht, huurwagen NAAR KEUZE kunt boeken. Want je beslist toch graag zelf wat je doet met je kostbare vrije tijd! Bij hen kun je de reizen van de meeste Belgische touroperators boeken. Met Partena-korting! Touroperator

Partena-korting

Thomas Cook-Pegase Flight holidays

6%

Thomas Cook-Pegase Car/Citytrips

4%

Jetair-VIP Flight holidays

6%

Jetair VIP Car/Citytrips

4%

Club Med

4%

Costa Cruises

6%

MSC Cruises

6%

Luxair Tours

6%

Arthema

4%

7Plus

4%

Sunny Cars

6%

Surf naar www.partena-ziekenfonds.be/vakanties en klik door naar Carlson Wagonlit Travel voor de voorwaarden. Of vraag het aan de adviseur in je Partena-kantoor of bij Carlson Wagonlit Travel zelf.

28 profiel juli 2012

De reisprofessionals van Carlson Wagonlit Travel geven je graag advies en stellen samen met jou je volgende reis samen. Voor meer info en reservatie: T. 02 258 81 15 gent@carlsonwagonlit.be Je kunt er ook reisbrochures aanvragen! Zo kun je al wat wegdromen en je volgende vakantie plannen.

Shoptip

en op end te slap Ben je gew R? Dan U van TEMP een kussen n op reis. se is m st niet kun je het va g: het TEMPUR via De oplossin voor 63 euro ! Koop het e. .b op h ds reiskussen ei na-gezondh www.parte enfonds ek n Partena Zi Als klant va rugbetaald te % 10 je krijg e van atige bijdrag (mits regelm voor dsbijdrage de ziekenfon pakket). het Voordelen


partenavakanties

voor levensgenieters vanaf 50 jaar Geniet van de voordelige aanbiedingen van Partena Ziekenfonds i.s.m. onze partner Sen!or Department (Lic. A 1802).

PORTUGAL - MADEIRA FUNCHAL HOTEL RAGA 4* • Van 29/9 tot 8/10/2012 Dit charmante eiland is gekend voor zijn bloemen- en plantenweelde en afwisselende kust met rotspartijen en inhammen. Het milde klimaat en de ontspannen sfeer maken van dit eiland het hele jaar door een zonnige en sportieve bestemming! Funchal, de hoofdstad van het eiland, is heel mooi gelegen aan een brede baai. Het typische centrum telt vele kleine straatjes, terrasjes, restaurants, botanische tuinen en bloemenmarkten. Hotel Raga**** In het bruisende centrum nabij het Lido. Lekkere restaurantjes en gezellige bars in overvloed in de directe omgeving! Mooi uitzicht en zeer vriendelijke service. 200 m van zee. Kamers met badkamer, satelliet-tv en balkon. Verwarmd zwembad. Programma Dag 1: Chartervlucht Brussels Airport - Funchal. Transfer hotel en welkomstdrankje. Dag 2 tot 10: Vrij verblijf in halfpension met volgende excursies inbegrepen: ½ dagexcursie Funchal met bloemenmarkt. ½ dagexcursie Santa Catarina park. ½ dagexcursie Nonnendal. Mogelijkheid tot deelname aan diverse activiteiten en excursies. Dag 11: Transfer naar luchthaven Funchal. Terugvlucht Brussels Airport. Inbegrepen: Chartervlucht Brussels Airport - Funchal - Brussels Airport, verblijf in hotel Raga**** op basis van halfpension, excursies uit programma, bijstandsverzekering. Prijs per persoon Tweepersoonskamer: 1.015 euro > Klanten Partena Ziekenfonds: 985 euro Eenpersoonskamer: 1.090 euro > Klanten Partena Ziekenfonds: 1.060 euro

MARRAKESH Verblijfsvakantie - citytrip van 7 dagen & 6 nachten tijdens de herfstvakantie Hotel TICHKA SALEM 4* • Van 29/10 tot 4/11/2012 Marrakech is een stad van contrasten. Niet alleen de stad, maar ook de omgeving is de moeite waard. Rijkversierde graftombes, paleizen en moskeeën weerspiegelen een rijke cultuur. Het Djemaa El Fna-plein bekoort je met de plaatselijke couleur locale. Geniet tijdens de herfstvakantie van deze citytrip/verblijfsvakantie in een van de mooiste steden van Afrika. Ideale vakantie voor samen met de familie! Hotel Tichka Salem 4* De Marokkaanse traditie en sfeer is hier volop aanwezig. Op korte afstand van het centrum met tuin en zwembad. Kamers met badkamer, airco, telefoon, satelliet TV, minibar, safe en balkon. Ideaal om de stad te ontdekken en om te genieten van de herfstzon. Programma Dag 1: Brussel - Schiphol - Marrakesh. Transfer per autocar Zaventem - Schiphol. Vlucht ‘s ochtends Schiphol - Marrakesh. Transfer naar hotel. Vrije tijd + begeleide wandeling naar de Medina. Dag 2 tot 6: Vrij verblijf in half pension in hotel Tichka Salem. Excursie: stadsbezoek Marrakesh: Waterbassins van Menara, Koutoubia Moskee, Saädische graftombes, Bahia paleis, Djemaa El Fna-plein en de kleurrijke soeks. Lunch in typisch Marokkaans restaurant. Mogelijkheid facultatieve excursies naar Ouarzazate met bezoek aan de kasbahs van Aït Ben Haddou en Taourit en een tocht per 4x4 naar het Kik plateau.

Meer info over deze of andere reizen? Wil je reserveren? Neem contact op met AEP Senior Department via T. 02 642 20 26 of mail naar partena@seniordepartment.be. Ontdek het volledige aanbod Partena-reizen op

www.partena-ziekenfonds.be/vakanties

Dag 7: Marrakesh - Schiphol - Brussel. Transfer naar luchthaven Marrakesh, terugvlucht naar Schiphol. Transfer per autocar naar Zaventem. Inbegrepen: Transfer per autocar Zaventem / Schiphol - Zaventem, vluchten Schiphol Marrakesh - Schiphol, verblijf in half pension, stadsbezoek met middagmaal, officiële gids tijdens excursies, bijstandsverzekering. Prijs per persoon Tweepersoonskamer: 650 euro > Klanten Partena Ziekenfonds: 620 euro Eenpersoonskamer: 740 euro > Klanten Partena Ziekenfonds: 710 euro profiel juli 2012 29


Partena denkt met je mee! > Ziekenfonds > Hospitalia & Dentalia Plus > Poets- en strijkhulp met dienstencheques > Gezondheidshop > Kinderopvang > Gezinszorg > Kraamzorg

Hoe bereik je ons? Partena Onlinekantoor

Online met je ziekenfonds… 7 dagen op 7, vanaf 4u30 ’s ochtends tot 1u ’s nachts! Kleefzegels bestellen of printen, aanvraagformulieren downloaden, je dossier opvolgen… Het kan allemaal waar je wilt, wanneer je het wilt, vanop www.partena-onlinekantoor.be

www.partena-ziekenfonds.be

Stel je vraag via het contactformulier op onze website, boordevol nuttige info.

Mobiele website

Dankzij onze mobiele website kun je ons altijd en overal bereiken met je smartphone. Deze versie van onze website bestaat uit pagina’s die grafisch minder zwaar zijn en snel opladen. Surf naar http://m.partena-partners.be, zo heb je onze diensten meteen bij de hand.

Klantendienst

Via T. 09 269 85 00 helpt ons team van gespecialiseerde medewerkers je meteen verder.Bellen kan van maandag tot donderdag van 8 tot 18u, op vrijdag van 8 tot 17u. En zelfs op zaterdag, van 9 tot 12u.

Kantoren

Kom je graag persoonlijk langs? Ook dat kan natuurlijk. Spring binnen tijdens de kantooruren of maak een afspraak op een voor jou geschikt moment. De volledige kantorenlijst vind je op www.partena-kantoren.be.

Ombudsdienst

Tevreden? Zeg het iedereen! Ontevreden? Zeg het ons! Reacties zijn daarom meer dan welkom. Mail naar ombudsdienst@partena-partners.be of bel T. 0800 21 040. Wij onderzoeken alle reacties en vinden samen met jou de meest geschikte oplossing.

TIP Ben je geïnteresseerd in onze activiteiten of wil je snel en stipt op de hoogte blijven van de voortdurend evoluerende gezondheidssector? Surf naar www.partena-ziekenfonds.be en abonneer je op onze nieuwsbrief !

Profiel 122  
Profiel 122  

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds, boordevol info over gezondheidszorg, diensten en voordelen.