Page 1

AUTONOOM

OUDER WORDEN

VIND DE ZORG DIE JE ZOEKT

ACTIEF BLIJVEN COMFORTABEL WONEN ALLES GOED GEREGELD Partena Ziekenfonds. Wat verwacht jij van ons?


AUTONOOM OUDER WORDEN: HOU ZELF DE TOUWTJES IN HANDEN

Ouder worden hoeft niet gelijk te staan aan stil­ zitten. Integendeel, de levensfase na je 65ste zit vol uitdagingen: hoe plan je voor de toekomst? Hoe zorg je goed voor jezelf, en draag je zorg voor je ouders die ouder worden? Welke zorg en hulpmiddelen bestaan er om je leven comfortabeler te maken? En hoe organiseer je dat allemaal?

Inhoud

Deze praktische gids helpt je op weg. Je vindt inspiratie voor een gezond leven in balans, ontdekt hoe je je huis veilig en comfortabel inricht, en welke administratieve zaken je best regelt.

Actief blijven: reken op Partena!............................12-13

Heb je na het lezen van de brochure nog vragen, wil je weten op welke hulp je in jouw situatie recht hebt, of zoek je persoonlijk advies? Contacteer ons en wij helpen je graag verder.

Is jouw huis veilig ingericht?........................................ 15

ACTIEF BLIJVEN

Je pensioen: een 2de carrière........................................4-5 Gezond eten..................................................................6-7 Meer bewegen voor meer energie..............................8-9 Op vakantie...............................................................10-11

COMFORTABEL WONEN

Welkom bij de gezondheidsshop Shopavita.be ......... 14 Vermijd vallen: tips voor een veilig huis...............16-17 Langer thuis wonen dankzij thuiszorg ..................18-19 Mantelzorg ..................................................................... 20 Als thuis wonen moeilijk is.......................................... 21 Comfortabel wonen: reken op Partena!..................... 22 ALLES GOED GEREGELD

Hospitalisatie- en zorgverzekering ............................. 24 Kiezen voor een waardig levenseinde......................... 25 Advies, praktische hulp of zorg nodig? ...................... 26 Alles goed geregeld: reken op Partena! ...................... 27 Contacteer ons .............................................................. 28

2


DEEL 1

ACTIEF BLIJVEN Je pensioen: een 2de carrière > Pag 4-5

Gezond eten > Pag 6-7

Meer bewegen voor meer energie > Pag 8-9

Op vakantie > Pag 10-11

Actief blijven: reken op Partena! > Pag 12-13


JE PENSIOEN: EEN TWEEDE CARRIÈRE Je pensioen is een mooie kans om andere aspecten van jezelf te ontdekken, om oude dromen waar te maken, om meer tijd te besteden aan familie, vrienden, gezondheid en hobby’s. Hoe start je die nieuwe fase in je leven en blijf je fysiek en mentaal in vorm?

1 Bouw je werk geleidelijk af Als je daar de kans toe hebt, is het ideaal om op het einde van je loopbaan deeltijds te werken, of om je vakantiedagen in je laatste werkmaanden gespreid op te nemen. Dat geeft je de tijd om na te denken over hoe je de tijd na je pensioen wilt invullen, en om alvast je sociale contacten weer op te bouwen of uit te breiden.

je die dingen doet omdat je dat zélf graag wilt, en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf.

7 TIPS

voor een gepensioneerd leven in balans

kunt blijven invullen.

6 Werk verder als vrijwilliger Heel wat organisaties zijn maar wat blij met actieve vrijwilligers om hun werking te ondersteunen. Kijk ernaar uit in je omgeving, of zoek inspiratie op www.vlaanderenvrijwilligt.be. Ook Solidariteit voor het Gezin maakt gebruik van de inzet van vrijwilligers: meld je aan via www.solidariteit.be/diensten/vrijwilligerswerk of bel 078/05 51 00.

2

4

Maak plannen

Hou je geest actief

7

Wat zijn je dromen voor je pensioentijd? Wil je vrijwilligerswerk doen? Wil je rondreizen en de wereld zien? Wil je leren fotograferen? Geef oude dromen nieuwe kansen of kies een nieuwe uitdaging.

Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren en prikkel je brein. Opnieuw studeren? Deel uitmaken van een vereniging? Een onderwerp volgen op het internet, reageren op fora, een eigen blog beginnen, ... Er zijn tal van mogelijkheden.

Blijf digitaal actief

3 Bewaak je grenzen Ben je een zorgend type? Dan wil je na je pensioen misschien graag voor je kleinkinderen, of voor iemand anders uit je omgeving zorgen? Bewaak dan goed je grenzen en maak op voorhand duidelijke afspraken. Het belangrijkste is dat 4

5 Hou tijd vrij voor jezelf Ga je tegelijk met je partner op pensioen, dan hoeft dat niet te betekenen dat jullie vanaf nu letterlijk alles samen moeten doen. Praat erover met elkaar en zorg dat je elk een stukje van je tijd zelf

Via de computer, tablet of smartphone hou je makkelijk contact met vrienden en familie, ook als je (even) wat minder mobiel bent, of wanneer je zicht minder scherp wordt. Bij Shopavita.be, de online gezondheidsshop van Partena, vind je handige hulpmiddelen om digitaal actief te blijven, zoals smartphones met duidelijke pictogrammen, of toetsenborden met grotere letters. Heb je niemand in je omgeving die je wegwijs kan maken in de digitale wereld, dan vind je zeker een cursus in je buurt. Je vindt ze onder andere via www.vormingplus.be of www. seniorennet.be.


Ga veilig de deur uit met de Zembro horloge. Een modern personenalarmsysteem dat je familie via de bijhorende App altijd snel contacteer in geval van nood.

Meer info bij onze Sociale Dientstverlening. Klanten van Partena Ziekenfonds genieten van 10% korting bij aankoop bij Shopavita.be 5


4 gezonde eetgewoonten • Vermijd te veel zout. Vervang zout eens door smaakmakers als look, citroen, gember, kruiden, … • Geef groenten en fruit een prominente plaats in je menu. Met hun rijkdom aan vitamine C, antioxidanten en vezels vergemakkelijken ze de darmtransit. • Om verstopping te vermijden, kies je het best voor groenten, bruin of volkoren brood en volkoren granen. • Probeer de verleiding van iets zoets bij de koffie te weerstaan: tussendoortjes zoals patisserie en koekjes bevatten veel suiker. Met dank aan Marc Delwaide, diëtist-voedingsdeskundige, gespecialiseerd in geriatrie.

6


GEZOND ETEN Gevarieerd en evenwichtig eten is op élke leeftijd belangrijk. Maar vanaf je 50ste veranderen de energie- en voedingsbehoeften van je lichaam. Om gezond te blijven, hou je daar best rekening mee. Deze tips helpen je evenwichtig de dag door.

CALCIUM VOOR STERKE BOTTEN Calcium beschermt je tegen osteoporose en beenbreuken. Vergeet dus zeker geen melkproducten, kaas en calcium verrijkte plantaardige producten te eten! Een gouden tip: in bepaalde soorten mineraalwater zit ook calcium. Kijk op het etiket en kies voor water dat meer dan 150 mg calcium per liter bevat.

GENOEG VETSTOFFEN Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte? Je hoeft ze niet van je menu te schrappen! Variëren is wel de boodschap: boter op je boterham ’s ochtends, olijfolie bij het koken en sojaolie, notenolie of koolzaadolie bij je slaatjes… heerlijk!

EET GENOEG Vanaf je 60ste heb je meer voedingsstoffen nodig voor dezelfde inspanningen. Zorg dus dat je regelmatig, voldoende, en evenwichtig eet.

VERGEET NIET TE DRINKEN Met de leeftijd neemt het dorstgevoel af, wat het risico op uitdroging doet toenemen. Vergeet dus niet te drinken, bij voorkeur water (1,5 tot 2 liter per dag), zelfs als je niet echt dorst hebt. Ter afwisseling kun je ook eens thee, koffie, of soep drinken. Alcohol en suikerrijke dranken als sappen en frisdrank, vermijd je beter.

KIES VOOR VITAMINE D Vitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium, fosfor en magnesium in de botten en verhoogt de spierkracht en de spiermassa, zodat het risico op valpartijen verkleint. Het speelt ook een rol bij de preventie van bepaalde kankers en beschermt je lichaam tegen griep, neus-keel-oor- en longinfecties. Door zijn positieve invloed op je humeur, zou vitamine D je ook beter wapenen tegen depressies. Je vindt vitamine D terug in vette vis, maar toch voornamelijk in de ultravioletstralen van de zon. Zoek dus vaak genoeg de buitenlucht op, op voorwaarde dat het buiten niet te heet is natuurlijk.

Warme maaltijd bij je thuis

• Onze Sociale Dienstverlening gaat op zoek naar een traiteur in je regio die warme maaltijden aan huis bezorgt.

• De verzorgenden van Partena Hulp in huis helpen met boodschappen doen, of maken bij je thuis een voedzame maaltijd voor je klaar.

Contactinfo van de onze Sociale Dienstverlening vind je op pagina 28.

7


Gezond ouder worden, hoe doe je dat?

1. Rook niet. 2. Beweeg regelmatig. 3. Blijf actief bezig. 4. Onderhoud je sociaal netwerk. 5. Laat je hersenen werken. 6. Laat je gezondheid opvolgen door je huisarts. 7. Eet evenwichtig en gevarieerd. 8. Hou je Body Mass Index (BMI) tussen 20 en 25. 9. Hou je cholesterol laag. 10. Drink alcohol altijd met mate.

8


MEER BEWEGEN VOOR MEER ENERGIE Door te bewegen blijf je mentaal fit, fysiek in vorm en slaap je beter. Je bouwt weerstand op en beperkt het risico op hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose. Beweging verdient dus zeker een plekje in je agenda. Een half uurtje beweging per dag is de beste manier om je lichaam gezond te houden. Je spieren en beenderen worden sterker door ze te gebruiken. Zo helpt een dagelijkse dosis bewegen het risico op breuken en valpartijen te verkleinen. En ook je hart, je bloedvaten en je longen varen er wel bij. Meer bewegen helpt ook je geest gezond te houden. Wie meer en vaker beweegt, voelt zich fitter, kan beter ontspannen en slaapt beter. Bovendien is samen sporten of bewegen een fijne manier om mensen te ontmoeten.

Meer bewegen kun je op ontelbare manieren doen. Ben je altijd sportief geweest, dan blijf je waarschijnlijk graag je favoriete sport beoefenen. Je bent nooit te oud om te starten. Je pensioen is misschien een mooie gelegenheid om een nieuwe sport of beweegvorm uit te

testen. Zijn sportclubs, loopsessies en fitnesscursussen niks voor jou, dan kun je ook op andere manieren meer beweging in je leven inpassen. Doe kleine afstanden te voet, neem de trap in plaats van de lift, of maak elke dag wat tijd vrij voor een wandeling.

Het belangrijkste is dat je een beweegvorm kiest die goed bij je past. Alleen zo hou je het bewegen vol en heb je er ook echt plezier in. Heb je al een tijdje niet meer gesport? Laat je dan vooral niet afschrikken. Weet dat het geheim van gezond bewegen niet zozeer in de intensiteit ligt, maar eerder in de regelmaat. Ga dus liever elke dag eventjes bewegen of sporten, dan één keer in de week hyperintensief. Elke dag een half uurtje bewegen, in één keer of in kortere stukjes, is een haalbaar doel en een mooi gemiddelde.

Ontdek de Partena-voordelen voor een actief leven op p. 12.

Kies je sportpartners Koop als klant van Partena Ziekenfonds je sporten gezondheidsmateriaal met 10% ledenkorting in de online gezondheidsshop Shopavita.be. Het wordt gratis geleverd vanaf aankoop van 50 euro bij je thuis. Je persoonlijke coach Gebruik een stappenteller als ‘personal coach’: hij volgt op hoe lang en hoe veel je per dag beweegt, hoeveel calorieën je verbruikt, en motiveert je om meer te bewegen.

Een hartslagmeter zorgt ervoor dat je je inspanningen gezond kunt doseren. Fitness@Home Een eigen fitnesstoestel zorgt ervoor dat je veilig kunt trainen, op je eigen tempo. Bij Shopavita.be koop je een fitness­toestel tegen een voordelige prijs. Kies zelf welk toestel het best bij je past: een loop- of wandelband, een home- of crosstrainer, of een ligfiets.

➜ Te koop met 10% ledenkorting bij shopavita.be (meer op p. 14). 9


OP VAKANTIE Partena Ziekenfonds stelt je graag haar ervaren reispartners voor. Als lid van Partena geniet je dankzij hen van een fantastische vakantie, met een fijne extra korting. Je pensioen is een ideale tijd om te genieten of wat van de wereld te zien. Wist je dat je bij heel wat reisorganisatoren kunt kiezen uit een ruim aanbod vakanties op maat van senioren?

Goed verzekerd op reis Heb je op vakantie dringende medische bijstand nodig, bel dan binnen de 48 uur de bijstandcentrale Mediphone Assist op het nummer +32 (0) 2 778 94 94. Mediphone Assist is 7 dagen per week, 24 uur per dag te bereiken. Lees de voorwaarden en de landen waar Mediphone Assist bijstand biedt, na op www.partena-ziekenfonds.be/vakanties

Pauze nodig? Ben je mantelzorger van een zorgbehoevend familielid en wil je er even tussenuit? Dan kan de zorgbehoevende tijdelijk terecht in een woonzorgcentrum voor een kortverblijf. Voor wie herstelt na ziekte of ziekenhuisopname is er het zorgverblijf. Lees er meer over op p. 21.

10


Zorgvakanties op maat Genieten van een zorgeloze vakantie als je dialyse, medische zorg, of een aangepaste hotelkamer nodig hebt, kan dankzij de gespecialiseerde reisorganisatie Zorgvakanties. Je krijgt een reisvoorstel op maat en geniet met het hele gezin van een heerlijke tijd. ✈✈ 5% korting op de accommodatie tijdens je zorgvakantie (niet op de vliegreis). ✈✈ T. 03 411 07 42 - www.zorgvakanties.be

Op ontdekking met Senior Department

Op avontuur met de kleinkinderen in Hotel Astoria

Senior Department is gespecialiseerd in verblijfsvakanties, culturele reizen en ontdekkingsreizen voor 50-plussers. ✈✈ Een korting t.w.v. 25 euro per persoon op het aanbod in de vakantiebrochure. ✈✈ T. 02 648 98 23 - www.seniordepartment.be

Exclusief genieten in Hotel Apostrophe ✈✈ Hotel Astoria is een charmant hotel in het pittoreske kuststadje De Haan. Het recent gerenoveerde hotel combineert de charme van toen met het comfort van nu. Met het strand en speelpleintjes in de buurt, vervelen ook kinderen zich hier geen seconde. Bij regenweer kunnen ze zich uitleven in de ruime kinderspeelzaal. ✈✈ 20% korting op de tarieven voor kamer met ontbijt ✈✈ T. 059 24 24 11 - www.hotelastoria.be Hotel Apostrophe is een klein hotel in het hart van de villawijk van De Haan. Het gebouw dateert van het begin van de 20ste eeuw en werd gerenoveerd in cottage-stijl. De 8 ruime kamers zijn een oase van rust. ✈✈ 20% korting op de prijs voor kamer met ontbijt ✈✈ T. 059 24 24 99 – www.hotelapostrophe.be

Vermeld bij reservatie dat je lid bent van Partena Ziekenfonds. Deze kortingen zijn niet cumuleerbaar met andere acties en gelden voor leden van Partena Ziekenfonds, bij regelmatige betaling van de ziekenfondsbijdrage.

11


ACTIEF BLIJVEN REKEN OP PARTENA! Draag zorg voor je zicht en je gehoor

->

->

Terugbetaling preventieve onderzoeken

Tegemoetkoming in de kosten

Laat je gezondheid goed opvolgen. Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor preventief onderzoek, bv. naar kanker, cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes.

Partena Ziekenfonds voorziet terugbetalingen en tegemoetkomingen voor brillen, lenzen, chirurgische oogcorrectie, hoorapparaten en oordopjes op maat.

Laat je vaccineren

Word lid van een sportclub

->

->

Terugbetaling vaccins

Terugbetaling lidgeld

Partena Ziekenfonds betaalt de aankoop van vaccins terug: griepvaccin, pneumokokkenvaccin, reisvaccin, … Per aankoop krijg je 80% terugbetaald, met een maximum van 25 euro per jaar.

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Een abonnement op de sportclub kan echter duur uitvallen. Daarom voorziet Partena Ziekenfonds graag een tegemoetkoming van 25 euro per jaar*. Ontdek ook de beweegbonus op www.partena/ziekenfonds.be/ beweegbonus. op de website.

Kies voor een gezond gewicht

Blijf actief en goed geïnformeerd

->

->

Tegemoetkoming voor je behandeling

Activiteiten, workshops en infosessies

Ongeacht je leeftijd geniet je om de 2 kalenderjaren een tegemoetkoming van 40 euro na 4 consultaties (12 bij chronische ziektes) bij een diëtist of Weight Watchers. Heb je een behandeling voor obesitas nodig, dan krijg je eenmalig 200 euro terugbetaald voor een begeleidings­ programma in een multidisciplinair centrum.

Partena Ziekenfonds denkt aan jouw gezondheid. Wil je (meer) bewegen? Zoek je hulp en advies bij ziekte, wil je bijleren over gezond eten en leven? Wil je meer weten over hoe je omgaat met iemand met dementie? Laat je inspireren tijdens onze workshops en infosessies. i www.partena-ziekenfonds.be/gezondheidsadvies/ activiteiten

Voor alle voordelen, details en hulp en het voordelen aan te vragen surf naar www.partena-ziekenfonds.be/voordelen 12

*tarief geldig vanaf 1 september 2018

Neem zelf je gezondheid in handen


DEEL 2

COMFORTABEL WONEN Welkom bij Shopavita.be > Pag 14

Is jouw huis veilig ingericht? > Pag 15

Tips voor een veilig huis > Pag 16-17

Langer thuiswonen dankzij thuiszorg > Pag 18-19

Mantelzorg: zorg dragen voor elkaar, én voor jezelf > Pag 20

Als thuis wonen moeilijk is > Pag 21

Comfortabel wonen: reken op Partena! > Pag 22


Op Shopavita.be vind je een ruim gamma verzorgingsproducten en aangepast gezondheids- en thuiszorgmateriaal. Shopavita.be is bovendien een erkend verstrekker voor de zorgtrajecten van diabetesmateriaal. Producten én persoonlijk advies Shopavita.be biedt een mooie reeks producten aan, maar is meer dan enkel een webshop. Voor professioneel advies rond thuiszorgmateriaal, woningaanpassing en ergonomie kan je eenvoudig de deskundigen van de shop contacteren via het gratis nummer 0800 999 60.

Specifiek aanbod voor mensen met dementie In Vlaanderen wonen 65% van de dementerenden thuis, dankzij de steun van mantelzorgers en ondersteunende diensten. Om hun dagelijkse leven te vergemakkelijken, zocht Shopavita een aantal specifieke basishulpmiddelen uit en producten die zorgen voor meer veiligheid en structuur in huis.

Jouw voordeel op Shopavita.be Voor leden van Partena Ziekenfonds zijn de producten op shopavita.be extra voordelig: je krijgt er steeds een directe korting van 10 % op het volledige assortiment en zelfs 30 % korting op incontinentie-, anti-decubitus- en diabetesmateriaal en materiaal voor neken rugklachten.* Koop eenvoudig en snel online Je vindt alle producten online via www.shopavita.be. Wil je graag extra informatie, begeleiding of liever je bestelling telefonisch plaatsten? Dan kan je steeds terecht bij Shopavita via het gratis nummer 0800 999 60 of info@shopavita.be.

Shopavita.be, de shop voor het leven • Bestel snel en eenvoudig online • Producten in voorraad < 17u besteld, morgen geleverd • Advies nodig of telefonisch bestellen? Bel gratis 0800 999 60 of mail naar info@shopavita.be. • Gratis levering aan huis voor bestellingen vanaf € 50. (< € 50: € 5 verzendkosten).

14

*Extra korting voor anti-decubitus-, diabetes- en nek- en rugklachten-materiaal geldig vanaf 1 september 2018. Op voorwaarde dat je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage.

WELKOM OP SHOPAVITA.BE


Ergotherapeute Annelies Duhamel

IS JOUW HUIS VEILIG INGERICHT?

Wist je dat je gratis ergotherapeutisch advies kunt krijgen via Partena Ziekenfonds? Onze ervaren ergotherapeuten komen kijken hoe je je huis veiliger en comfortabeler kunt maken. Ergotherapeute Annelies Duhamel helpt elke dag weer nieuwe mensen aan een valveilig huis. Waar denken mensen meteen aan als ze hun huis valveilig willen maken?

veel hebben. Het is een makkelijke en goedkope oplossing om de veiligheid in je huis enorm te vergroten. Ook op een rollator bespaar je beter niet. Zo krijg je bijvoorbeeld gratis een basismodel via het RIZIV. Maar als je zelf een klein bedrag oplegt, kun je kiezen voor een lichtgewicht exemplaar. Die is zoveel handiger in gebruik dan een standaard rollator. Die kleine extra investering is meer dan de moeite waard.”

Annelies Duhamel: “De meeste mensen weten dat tapijten een probleem zijn. Tapijten weghalen is ook altijd de eerste tip die ik geef als ik bij een 65-plusser op huisbezoek ga. Het antwoord is steevast: ‘we weten dat het niet veilig is, maar dat tapijt ligt hier zo mooi.’ Jammer genoeg halen de meeste mensen een tapijt pas weg als ze er al eens over “De meeste mensen gevallen zijn…” Wat zien ze meestal over het hoofd?

halen een tapijt pas weg als ze er al eens over gevallen zijn.”

Annelies Duhamel: “Veel mensen weten niet dat er zoiets bestaat als een toiletverhoger. Dat hulpmiddel maakt het een pak makkelijker om recht te komen van het toilet. Ook simpele hulpmiddelen als een draaischijf om in en uit de auto te stappen, of een kousenaantrekker, kunnen een groot verschil maken. Het is fijn dat wij mensen kunnen laten weten dat die dingen bestaan.” Wat is het meest onderschatte hulpmiddel?

Annelies Duhamel: “Veel mensen wachten te lang om een rollator te gebruiken. Als ze eraan denken, zien ze het beeld voor zich van een afhankelijke oudere en dat willen ze niet zijn. Maar ze weten niet hoeveel vrijheid, en dus ook levenskwaliteit, ze kunnen winnen met een lichtgewicht vierwielrollator. Veel mensen weten ook niet dat ze die rollator gratis, of met een kleine opleg, kunnen aanvragen via het ziekenfonds.” Waar mag je zeker niet op besparen?

Welk verschil kun jij maken voor de mensen aan wie je advies geeft?

Annelies Duhamel: “Als ergotherapeuten zijn we getraind om problemen in een huis snel in kaart te brengen en meteen de juiste oplossingen of hulpmiddelen aan te bieden. We maken er een woning niet alleen veiliger mee. We zorgen er ook voor dat mensen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Zo ben ik enkele dagen geleden bij een 90-jarige dame geweest die nog heel fit was en alleen woonde, maar de kinderen vonden de badkamer niet meer veilig. Samen met mevrouw en haar zoon ben ik op zoek gegaan naar een hulpmiddel dat mevrouw ook daadwerkelijk zal gebruiken. Zo kan ze in haar appartement blijven wonen, met minder gevaar voor valpartijen.” Welke hulpmiddelen bestaan er voor jouw huis en jouw situatie? Het ergotherapeutisch team van Partena geeft professioneel advies over woning­aanpassing. Maak een afspraak via www.partena-ziekenfonds.be/contact of T. 02 218 22 22.

Annelies Duhamel: “Handgrepen kun je nauwelijks te 15


TIPS VOOR EEN VEILIG HUIS Eén op drie 65-plussers valt minstens een keer per jaar. Soms met ernstige gevolgen, zoals een heupbreuk. Je huis veilig inrichten kan valpartijen helpen vermijden.

Veilig uit bed

Kies voor butlerservice

• Ga volledig op je zij liggen. Schuif zo veel mogelijk naar de rand van het bed. • Trek je benen op en leg je bovenste hand op bed. Duw jezelf af met je bovenste hand en met de elleboog van je onderste arm. • Laat je benen afhangen uit het bed en kom rechtop zitten. Blijf even op de bedrand zitten en beweeg wat met je benen om duizeligheid te voorkomen voor je recht staat.

Hulp bij het stappen, maar toch dingen kunnen meenemen? Dankzij een binnenhuisrollator met dienblad kan het.

Zorgeloos douchen of baden • Hou bad en douche slipvrij bijvoorbeeld met zelfklevende veilig-heidsstrips en antislipmatten. • Was je zittend aan de lavabo, en gebruik een douchekrukje. • Overweeg een badlift wanneer in en uit bad stappen moeilijk wordt. • Een nieuwe inloopdouche of bad met deur? Onze gezondheidsshop Shopavita.be werkt een voorstel voor je uit.

Goed om te weten: vraag in de gezondheidsshop Shopavita.be naar de tussenkomst van het RIZIV.

Houvast waar nodig Handgrepen en wandbeugels zijn handig aan toilet, wastafel, bad en douche. Kies voor een lengte en materiaal op maat van jouw badkamer en laat ze stevig bevestigen. Ook in de buurt van kleine trapjes binnen en buiten zijn handgrepen een handig hulpmiddel.

De juiste schoenen Loop niet op sokken of blootsvoets, maar draag ook binnen goede schoenen met een platte zool met reliëf, die de hele voet omsluiten.

Alles binnen handbereik Zet dingen die je vaak gebruikt op grijphoogte. Toch iets nodig dat heel laag of hoog staat? Gebruik een grijphulp.

Personenalarmsysteem Een personenalarmsysteem (PAS) zorgt dat je, door één simpele druk op een knop, in verbinding komt met een alarmcentrale die 24 u op 24 u stand-by is. Het nieuwste model, de Zembro bracelet, is discreet qua ontwerp en staat in contact met een smartphone app bij je familie of vrienden. Zo blijf je veilig met elkaar verbonden, ook als er iets gebeurt. Informeer naar de mogelijkheden bij onze Sociale Dienstverlening.


Wat als traplopen moeilijk wordt? • Met een traplift geniet je nog jaren van de geborgenheid van je eigen huis. • Steil, smal, of met veel bochten: een traplift kan op bijna elke trap geïnstalleerd worden. • Een rechte traplift installeren duurt een halve dag. Trapliften op trappen met bochten, of over verschillende verdiepingen, vragen iets meer werk. • Ook in een huis met vloerverwarming is een traplift geen probleem. • Kies voor een model van een fabrikant met een service center waar je 24 uur op 24 terecht kunt. Zo kun je erop rekenen dat je traplift meteen gerepareerd wordt als hij defect is, ook buiten de kantooruren.

Draag zorg voor je ogen Wie ouder wordt, ziet vaak minder scherp en mist dieptezicht, waardoor je afstanden minder goed inschat. Ga daarom regelmatig op controle bij de oogarts en draag een bril als het nodig is. Leg je bril altijd op een vaste plek, of hang hem aan een brilkoordje, en reinig de glazen dagelijks.

Hou je huis struikelvrij Maak de kans op struikelen zo minimaal mogelijk. Haal losliggende snoeren en tapijten weg, zorg voor voldoende bewegingsruimte en een goede verlichting. Stopcontacten laag bij de grond kunnen op bereikbare hoogte worden gebracht met een verdeeldoos.

Kleine aanpassingswerken of kleine hulpmiddelen kunnen je comfort en de veiligheid in je huis veel groter maken. Bespaar er dus liever niet op. De Vlaamse overheid ondersteunt de aanpassing van je woning financieel met de aanpassingspremie.

Welke hulpmiddelen bestaan er voor jouw huis en jouw situatie? Het ergotherapeutisch team van Partena geeft gratis advies over woningaanpassing. Maak een afspraak via www. partena-ziekenfonds.be/contact of via T. 02 218 22 22. Thuiszorgmateriaal kun je kopen of uitlenen via de online gezondheidsshop www.shopavita.be.

Op www.wonenvlaanderen.be/premies vind je alle info over de aanpassingspremie en hoe je ze kunt aanvragen.

17


LANGER THUIS WONEN DANKZIJ THUISZORG Er gaat niets boven de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Maar thuis blijven wonen is niet altijd even makkelijk. Word je ouder, of ben je ziek, dan kunnen dagelijkse activiteiten een hele opgave worden. Partena biedt graag een helpende hand om de obstakels weg te nemen en het je thuis zo comfortabel mogelijk te maken.

Brede waaier aan diensten Er bestaat een groot en divers pakket aan thuiszorgdiensten, op maat van verschillende zorgbehoeftes: • Gezinszorg: hulp bij het huishouden (koken, strijken, …), persoonsverzorging (wassen, aankleden, …), psychosociale ondersteuning, … • Oppashulp: gezelschap bieden, toezicht bij afwezigheid, ondersteuning van mantelzorgers. • Thuisverpleging: wondverzorging, inspuitingen, verbanden verversen, ochtendtoilet, … • Klusjesdienst: kleine schilderwerken, herstellingen, onderhoud van de tuin, … • Poetshulp: met dienstencheques of inkomensgerelateerd Omdat elke zorgsituatie anders is, stemt Partena Ziekenfonds de thuiszorg altijd af op je specifieke noden.

18


“Een maand geleden was ik plots ernstig ziek. Griep. Groot probleem, want ik zorg ook voor Arnold, mijn man. Gelukkig was Greet, de maatschappelijk werkster van Partena, er snel bij. Zij heeft ervoor gezorgd dat hij terecht kon in een kortverblijf. Bovendien heeft ze tijdens een huisbezoek berekend dat hij voldoende punten heeft om in aanmerking te komen voor de Vlaamse Zorgverzekering. Zo kunnen we recht hebben op een maandelijkse tussenkomst van 130 euro. Daar moesten heel wat papieren voor ingevuld worden, maar dat heeft Greet allemaal gedaan. En ik? Ik voel me al veel beter. We zijn weer samen thuis. Drie keer per week krijg ik hulp van Yvonne, een gezinshelpster van Partena Hulp in Huis. Zij doet de was en de strijk en kookt ook voor ons. Op vrijdag kookt ze wat extra zodat we ook in het weekend op ons gemak zijn. En naast die extra hulp is er nog Rita, de verpleegster die Arnold elke dag komt wassen en Patricia, onze poetsvrouw die ik met dienstencheques betaal. En zo redden we het opnieuw!”

- Simonne, 74 jaar

“Mijn moeder wordt er straks 83. Ze woont hier om de hoek en ze is ongelooflijk gehecht aan haar huisje. Ik ook wel een beetje, want ik ben er opgegroeid. Mama wil nog altijd ‘haar potje zelf koken’, zoals zij dat noemt. Maar de laatste tijd wordt het wel moeilijker. Ik loop zo vaak mogelijk langs om een oogje in het zeil te houden en een handje toe te steken. Maar ik heb ook mijn job en mijn huishouden en soms wordt het wat te veel. Gelukkig ontdekte ik dat we een beroep kunnen doen op de thuiszorgdiensten van Partena. Het eerste wat we deden was het installeren van een personenalarmsysteem. Als mijn moeder op de alarmbel drukt die rond haar hals hangt, komt dat signaal terecht in de noodcentrale, die mij onmiddellijk verwittigt. En behalve de poetsvrouw komt er nu ook geregeld een oppashulp langs. Zij warmt een maaltijd op en helpt wat in het huishouden. Die hulp voor mijn moeder geeft ook mij weer een gerust gevoel.” - Helga, 56 jaar

“Toen mijn man de ziekte van Parkinson kreeg, mocht hij na een tijdje niet meer met de auto rijden. Ik vroeg een verzorgende aan via Partena Hulp in huis om samen boodschappen te doen. Toen het slechter ging met mijn man, kwam de vaste verzorgende elke dag langs. Hij gaf mijn man te eten, stopte hem onder de douche, en ging met hem wandelen. Dat gaf mij wat ademruimte en ik kon zo mijn man thuis blijven verzorgen, wat anders niet mogelijk was geweest. Ook na de dood van mijn man bleef de verzorgende me bijstaan. De mensen van Partena zijn goud waard.”

Teamwork Thuiszorg is geen standaard zorgpakket, maar een kwestie van maatwerk, en teamwork. Onze verzorgenden staan in voor persoonsverzorging, huishoudelijke hulp, schoonmaakhulp en psychosociale ondersteuning. Ze werken daarvoor nauw samen met hun poetshulp-collega’s. Want wist je dat Partena Hulp in Huis een team van poetshulpen ter beschikking heeft dat speciaal opgeleid is om te poetsen en te strijken bij zorgbehoevenden? Betalen kun je, net als voor klassieke poetshulp, met dienstencheques of, in sommige gevallen, ook via een inkomensgerelateerde facturatie. Om alle hulp op elkaar af te stemmen, kun je dan weer rekenen op onze Sociale dienstverlening. Zij helpen je om hulp op maat te vinden, informeren je over je rechten en plichten in de ziekteverzekering, en ondersteunen bij praktische situaties, zoals het aanvragen van de dienstencheques. De prijs per uur voor gezinshulp wordt bijvoorbeeld berekend op basis van je inkomen. We komen langs bij je thuis om dit samen met jou te bekijken.

Zonder zorgen naar je doktersafspraak Ook mobiel blijven kan moeilijker worden. Ook daarvoor bieden wij oplossingen. Ben je ziek of minder mobiel en heb je niet-dringend medisch vervoer nodig naar een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, of een centrum voor herstel- of kortverblijf? Partena Ziekenfonds regelt betaalbaar en betrouwbaar vervoer in samenwerking met Solidariteit voor het Gezin. Vraag het vervoer minstens 2 dagen op voorhand aan via T. 02 218 22 22. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je een terugbetaling voor de kosten.

Advies op maat Nood aan thuiszorg? Nog vragen over de verschillende mogelijkheden en tegemoetkomingen? De medewerkers van de Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds nemen de coördinatie van de thuiszorg op zich. Ze nemen contact op met organisaties binnen de thuiszorg, verzekeren de opvolging van de hulp, bewaken de kwaliteit van de verleende zorg en beantwoorden al je verdere vragen. Aarzel dus niet en neem contact op met de Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds. Je vindt de contactgegevens op pagina 28.

- Rosa, 81 jaar

19


MANTELZORG: ZORG DRAGEN VOOR ELKAAR, ÉN VOOR JEZELF Draag jij een deel van de zorg voor iemand in je omgeving? Vergeet dan ook niet om zorg te blijven dragen voor jezelf. Verdeel de zorgtaken onder familieleden en vrienden, en reken op professionele hulp waar nodig. Maak duidelijke afspraken Heeft er iemand in je omgeving zorg nodig? Wil en kun jij een deel van die zorg op je nemen? Wacht dan niet te lang om er ook anderen bij te betrekken. Ga rond de tafel zitten met familie, vrienden of kennissen, bekijk welke taken er moeten gebeuren, en probeer die op een haalbare en duidelijke manier te verdelen. Betrek hier, voor zover mogelijk, ook de zorgbehoevende bij. Informeer welke taken hij of zij zelf nog kan en wil uitvoeren, en welke voor problemen zorgen. Zo kun je de zorg op een respectvolle manier vorm geven. Krijg je alles moeilijk georganiseerd, dan geeft onze Dienst Maatschappelijk Werk graag advies.

Reken op professionals Neem als mantelzorger niet te veel hooi op je vork. Voor heel wat zorgtaken kun je rekenen op professionele hulp. Zo hou jij als mantelzorger tijd en energie over om de zorgbehoevende op te vangen zoals alleen iemand uit de omgeving dat kan. Voor huishoudelijke taken is er thuishulp, maaltijden kun je aan huis laten leveren, voor medische verzorging kun je op thuisverpleging en thuiszorg rekenen. Vind je het moeilijk om de hulp op elkaar af te stemmen, dan kan de Dienst Maatschappelijk Werk een zorgplan helpen opmaken.

Draag zorg voor jezelf Dag in dag uit de zorg voor iemand uit je omgeving dragen, kan doorwegen. Zorg er daarom voor dat je zelf af en toe een adempauze kunt nemen. Omdat je dat met een gerust hart zou kunnen doen, werkt Partena Ziekenfonds samen met de Vrijwillige oppasdienst van Solidariteit voor het Gezin. De vrijwilligers

houden zorgbehoevenden gezelschap, en helpen bij de persoonlijke verzorging en het bereiden van de maaltijd. Je betaalt een onkostenvergoeding van 2,5 euro per uur. Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je een tegemoetkoming van 30 euro per dag, voor maximaal 14 dagen per jaar. Zoek je hulp voor langer dan een paar uurtjes, dan kan een kortverblijf een oplossing zijn. Willen jullie er samen eens tussenuit, dan is een zorgverblijf een goed idee.

Reken op de Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds Contacteer ons: wij helpen je graag met de aanvraag van een kortverblijf, zorgverblijf, opvang in een dagcentrum, gezinszorg en thuishulp, woningaanpassing, opmaken van een zorgplan, aanvraag voor de zorgverzekering, thuisoppasdienst, en advies van dementiekundigen. Financiële hulp • Sommige gemeenten voorzien een mantelzorgpremie en/of andere tegemoetkomingen. Meer info op www.rechtenverkenner.be of informeer bij provincieof gemeentebestuur. • Aanmoedigingspremie: extra premie van de Vlaamse overheid voor wie gemotiveerd tijdskrediet of thematisch verlof opneemt. De Vlaamse Sociale Bescherming voorziet een tegemoetkoming in de niet-medische kosten van mensen die extra zorg nodig hebben. Lees er meer over op p. 24.

➜ De contactinfo van de Sociale dienstverlening vind je op pagina 28.

20


ALS THUIS WONEN MOEILIJK IS

Meer info over zorgverblijf, kortverblijf en opvang in een gespecialiseerd dagcentrum vind je op www.partena-ziekenfonds.be. Of contacteer onze Sociale dienstverlening. Je vindt de contactinfo op pagina 28.

Met extra hulp in het huishouden, gespecialiseerde thuiszorg, personenalarmsysteem en gratis advies voor woningaanpassing doen we er bij Partena Ziekenfonds alles aan om mensen zo lang mogelijk van hun thuis te laten genieten. Is thuis wonen toch niet comfortabel voor senioren en hun mantelzorgers, dan bieden we tijdelijke of blijvende woonoplossingen aan. Zorgverblijf in een hersteloord Ben je herstellend na een ziekenhuisopname of een zware behandeling, dan kun je terecht in een hersteloord om op krachten te komen. Als je kiest voor een erkend zorgverblijf, kun je via je ziekenfonds een vergoeding krijgen, zodat je kunt genieten van de beste zorgen, zonder wakker te liggen van de kosten. Tijdens een zorgverblijf ligt de nadruk op herstellen. De meeste centra bieden bovendien de mogelijkheid om een partner of mantelzorger mee te brengen. Partena voorziet een vergoeding voor je verblijf in een erkend hersteloord: 35 euro per dag voor de herstellende, en 15 euro per dag voor de mantelzorger.

Kortverblijf voor zorgbehoevenden Sta je in voor de verzorging van een zorgbehoevend familielid? Kun je de zorgen tijdelijk niet opnemen, of heb je nood aan een adempauze?

Dan kan de zorgbehoevende tijdelijk terecht in een woonzorgcentrum voor een zogenaamd â&#x20AC;&#x2DC;kortverblijf â&#x20AC;&#x2122;. Om een kortverblijf te regelen, neem je best zelf contact op met een woonzorgcentrum. Partena biedt voor een kortverblijf een tussenkomst van 15 euro per dag, met een maximum van 14 dagen per jaar.

Opvang in een gespecialiseerd dagcentrum Heb je gedurende langere tijd structurele hulp nodig voor de opvang van een zorgbehoevende bejaarde of persoon met een handicap, dan is er ook opvang in een gespecialiseerd dagcentrum mogelijk. Partena biedt daarvoor een terugbetaling van 6 euro per dag of nacht (of 3 euro per halve dag), met een maximum van 250 euro per jaar. Meer info over een geschikt dagcentrum voor een zorgbehoevend familielid, krijg je bij onze Dienst Maatschappelijk Werk.

21


COMFORTABEL WONEN: REKEN OP PARTENA! Medische zorg bij je thuis

Thuiszorgmateriaal uitlenen

->

->

Thuisverpleging

Uitleendienst

Heb je nood aan tijdelijke, langdurige of blijvende medische thuiszorg? We regelen snel professionele verpleegkundige hulp aan huis. Onze verpleegkundigen komen bij je langs op vooraf besproken tijdstippen en nemen de tijd voor medische en persoonlijke verzorging.

Een rolstoel, looprekje of een speciaal bed? Een tillift of een hometrainer? Bij onze Uitleendienst kun je terecht voor een uitgebreid aanbod paramedisch en gezondheidsmateriaal. Als lid van Partena Ziekenfonds kun je materiaal huren tegen voordelige tarieven. Van de huurkosten die per kalenderjaar de 150 euro overschrijden, krijg je 100 procent terugbetaald.

i Lees meer op de website bij “zorg en comfort” > “thuiszorg” > “thuisverpleging”

i Lees meer op de website bij “zorg en comfort” > “uitleenmateriaal”

Huishoudelijke, verzorgende of administratieve hulp

Thuiszorgmateriaal aankopen en bekijken

->

->

Gezinszorg

Shopavita.be

Iedereen die door fysieke, psychische of sociale problemen thuis niet alle taken kan uitoefenen, kan een beroep doen op de gediplomeerde verzorgenden van Partena Gezinszorg. Zij nemen huishoudelijke, verzorgende of administratieve taken van je over. De zorg is afgestemd op je persoonlijke behoeften, en kan voor korte of langere tijd geregeld worden.

Bij Shopavita.be, de online gezondheidsshop vind je een ruim gamma gezondhheidsmateriaal. Je kunt er ook terecht voor professioneel advies rond woningaanpassing. Thuiszorgmateriaal kun je er aankopen of uitlenen, volgens je behoeften.

i Lees meer op de website bij “zorg en comfort”

Gratis advies: 0800 999 60 i www.shopavita.be

> “thuiszorg” > “gezinszorg”

Ondersteuning in zorgsituaties -> Thuisoppas zorgbehoevende Onze vrijwillige oppashulpen staan dagelijks klaar om zorgbehoevende volwassenen bij te staan. We kunnen vrijwilligers inschakelen als aanvulling op professionele zorg, of om mantelzorgers wat ademruimte te geven. i Lees meer op de website bij “zorg en comfort” > “thuiszorg” > “thuisoppas zorgbehoevende”

22

De contactinfo van onze verschillende diensten vind je op pagina 28.


DEEL 3

ALLES GOED GEREGELD Hospitalisatieverzekering en Vlaamse Sociale Bescherming > Pag 24

Samen kiezen voor een waardig levenseinde > Pag 25

Advies, praktische hulp of zorg nodig? > Pag 26

Alles goed geregeld: reken op Partena! > Pag 27

Contacteer ons > Pag 28


VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING

HOSPITALISATIEVERZEKERING NA JE 65STE: BIJ PARTENA KAN HET!

Iedereen die in Vlaanderen woont, en ouder is dan 25 jaar, is verplicht zich bij een zorgkas aan te sluiten en 26 of 52 (bijdrage 2019) euro bij te dragen voor de Vlaamse Sociale Bescherming. Deze voorziet een tegemoetkoming in de niet-medische kosten van mensen die extra zorg nodig hebben. Je kunt hiervoor terecht bij Partena Ziekenfonds. Als je ziek wordt, een dokter moet raadplegen of een geneesmiddel moet kopen, dan betaalt je ziekenfonds een deel van de kosten terug. Maar wie langdurig zorgbehoevend wordt en hulp nodig heeft bij het poetsen, boodschappen doen of om zichzelf te wassen of aan te kleden, heeft veel extra kosten waar de wettelijke ziekteverzekering niet voor tussenkomt.

Vergoeding voor hulpbehoevenden Ben je zwaar en langdurig zorgbehoevend en word je thuis verzorgd of verblijf je in een erkende residentiĂŤle voorziening (woonzorgcentrum, verzorgingstehuis of psychiatrisch verzorgingstehuis), dan kun je recht hebben op een maandelijkse financiĂŤle vergoeding van 130 euro voor niet-medische kosten. Woon je thuis, dan kun je dat geld gebruiken om bv. gezinszorg of mantelzorgers te vergoeden. Wie in een woonzorgcentrum of een psychiatrisch verzorgingstehuis verblijft, kan met het geld een deel van de kosten betalen.

Hoe aanvragen? Denk je dat je in aanmerking komt voor de Vlaamse Sociale Bescherming, of wil je de vergoeding regelen voor een familielid? Onze Sociale dienstverlening kan je informeren om te bepalen of je recht hebt op een vergoeding.

24

Hospitalia garandeert de terugbetaling van je hospitalisatie, zonder franchise, tot 25.000 euro per jaar, en vanaf de eerste dag van je opname. Bovendien betaalt Hospitalia ook de werkelijke kosten van een verblijf in een meerpersoonskamer terug. Ook de kosten van een daghospitalisatie en de kosten van verzorging tot 1 maand na de ziekenhuisopname vallen onder de terugbetaling van Hospitalia. Hospitalia is de uitgebreide hospitalisatieverzekering van Partena Ziekenfonds. Jouw garantie op een terugbetaling zonder franchise tot 25.000 euro per jaar, bij hospitalisatie in een twee- of meerpersoonskamer.

Voor meer info en de complete voorwaarden, kijk op www.partena-ziekenfonds.be/nl/ aanbod-verzekeringen/ hospitalisatieverzekering/hospitalia


SAMEN KIEZEN VOOR EEN WAARDIG LEVENSEINDE… …doe je al in goede tijden

Je denkt er misschien niet meteen aan als je kerngezond bent, maar dankzij het unieke wettelijke kader hebben we in ons land de kans om vooraf onze zorg bij levenseinde vorm te geven. Neem de tijd om er met je familie over te praten, zo weten ze goed wat jouw specifieke wensen zijn. 40% van de patiënten kunnen aan het eind van hun leven hun wil niet meer uitdrukken. Word je wat ouder, dan sta je misschien al eens stil bij de problemen die je te wachten kunnen staan als je lichaam niet meer mee wil. Praat erover met je familie, huisarts of hulpverleners. Zo weten zij goed wat jouw wensen zijn, mocht je ooit in een situatie terechtkomen waarin je niet meer kunt communiceren of wilsonbekwaam wordt.

Maak je levenseinde bespreekbaar Gesprekken over levenseinde en welke zorg je al dan niet wilt, zijn niet makkelijk. Vandaar dat men ze graag uitstelt of uit de weg gaat. Nochtans is het een goed idee om je levenseinde bespreekbaar te maken met je omgeving. Zo vermijd je dat het voor je familie extra moeilijk wordt op het moment dat ze beslissingen in jouw plaats moeten nemen.

Zet je wensen op papier Naast erover te praten, kun je je wensen ook expliciet op papier vastleggen. Of je kunt een formele vertegenwoordiger aanduiden. Dat is iemand die voor jou de beslissingen mag nemen als jij dat zelf niet meer kunt. Met een wilsverklaring over zorg en levenseinde,

kan je familie je wensen officieel afdwingen bij behandelende artsen. Heb je geen wilsverklaring of formele vertegenwoordiger, dan bepaalt de arts welke therapieën er al dan niet worden voortgezet of afgebroken. Die zal uiteraard je familie consulteren, maar bij onenigheid zal de arts de definitieve beslissing nemen.

Denk eraan in goede tijden Om je levenseinde zo comfortabel mogelijk te maken is het geen overbodige luxe om met je naasten, je huisarts en eventueel andere zorgverleners al in goede tijden te bespreken wat je wensen zijn. Wil je die ook formeel neerschrijven, dan kun je alvast de nodige documenten invullen zodat je familie erop kan terugvallen mocht dat nodig zijn. Hulp of advies nodig? • De medewerkers van onze Sociale dienstverlening zijn opgeleid om vroegtijdige en voorafgaande zorgplanning bespreekbaar te maken. • Je vindt alle info en de formulieren voor wilsverklaring op onze website of in de brochure ‘Samen kiezen voor een waardig levenseinde’ via www.partena-ziekenfonds.be/ brochures. Je kunt de brochure ook aanvragen bij de Sociale dienstverlening. • Reken op onze dienst Thuiszorg voor professionele palliatieve zorg.

➜ De contactinfo van onze verschillende diensten vind je op pagina 28. 25


ADVIES, PRAKTISCHE HULP OF ZORG NODIG? Heb je nood aan extra zorg voor jezelf, of voor een familielid, bespaar je dan de moeite om lukraak op zoek te gaan naar advies en ondersteuning. De Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds bekijkt je vraag om hulp in z’n geheel en zoekt een oplossing op maat van jou en je omgeving. Wanneer heb je recht op een uitkering, een tegemoetkoming of een premie? Waar en hoe kun je die aanvragen? Vaak is het moeilijk om wijs te raken uit alle richtlijnen en aanbevelingen. Bij Partena kennen we de materie door en door en staan we je graag bij met professioneel advies. Zo kun je bij ons terecht met je vragen over tegemoetkomingen en premies, voor financiële ondersteuning voor iemand met een beperking, voor hulp bij het aanvragen van de Vlaamse Sociale Bescherming, of juridisch advies bij vragen over je ziekenhuisfactuur.

WAT KAN PARTENA DOEN? • Advies, oplossingen en ondersteuning op maat aanbieden. • Nagaan of je recht hebt op sociale voordelen en tegemoetkomingen. • Je dossier voor de Vlaamse Sociale Bescherming opmaken. • Thuiszorg, thuisverpleging en poetshulp regelen. • Juridisch advies geven. • Niet-dringend ziekenvervoer regelen. • Advies geven over woningaanpassing en hulpmiddelen. • (Loop)hulpmiddelen, paramedisch en revalidatiemateriaal aanbieden (verkoop of verhuur). • Een personenalarmsysteem aanbieden en laten installeren.

26

De Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds staat voor je klaar

Frank: “Onze ouders wonen nog samen thuis maar ze hebben veel hulp nodig. Moeder heeft de ziekte van Alzheimer. Ze kan fysiek nog heel wat, maar ze vergeet veel. Vader is geestelijk nog fit, maar is fysiek niet meer zo sterk. Mijn zus en ik gaan afwisselend helpen met het huishouden en de boodschappen. En we letten erop dat ze hun medicatie nemen en dat de administratie in orde is. De dagelijkse zorg is heel zwaar. We kunnen het eigenlijk niet meer aan.”

Wat kunnen we voor je doen? • Een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming aanvragen voor beide ouders. • Gezinszorg (boodschappen, eten maken, …) inschakelen om de mantelzorgers te ontlasten. • Advies van onze referentiepersoon dementie. Die waakt met specifieke kennis van zaken over een kwaliteitsvolle begeleiding en zorg voor personen met dementie en hun omgeving. • Een pillendoosje voorzien zodat de medicatie makkelijk opgevolgd kan worden. • Een thuiszorgteam samenstellen en een leefbaar zorgplan opstellen waarin familie en zorgverleners efficiënt samenwerken. • Oppashulp voorzien: zo kan de familie er af en toe met een gerust hart eventjes tussenuit. • Een poetsvrouw met dienstencheques regelen via Hulp in huis. • Solmobielplus inschakelen voor het vervoer van en naar de dokter.


ALLES GOED GEREGELD: REKEN OP PARTENA! Tegemoetkoming niet-medische kosten

Tegemoetkoming voor een rollator

->

->

Vlaamse Sociale Bescherming

Begeleiding bij aanvraag

Hulp in huis, maaltijden aan huis… De kosten voor thuiszorg kunnen in bepaalde gevallen aanzienlijk oplopen. Gelukkig bestaan er heel wat tegemoetkomingen die de financiële impact van thuiszorg verkleinen. Voor niet-medische kosten kunnen mensen met een sterk verminderde zelfredzaamheid aanspraak maken op een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming. Die bedraagt 130 euro per maand. Je vindt meer info op p. 24 van deze brochure.

Wie ouder is dan 65, kan elke 6 jaar een nieuwe rollator kopen en daarvoor een tegemoetkoming van het ziekenfonds krijgen. Wie jonger is dan 65, heeft hier elke 4 jaar recht op. Om de tegemoetkoming te kunnen krijgen, heb je een medisch voorschrift van je dokter nodig, of het zogenaamde document ‘bijlage 19’. Partena Ziekenfonds geeft graag advies over welk type mobiliteitshulpmiddel het meest voor jou geschikt is, en helpt je bij de aanvraagprocedure.

i Lees meer op de website bij “zorg en comfort”

> “sociale dienstverlening” > “indicatiestelling zorgbudget”

Tegemoetkoming medische kosten

i Lees meer op de website bij “zorg en comfort” > “thuiszorg” > “woningaanpassing”

Extra uitkering voor gepensioneerden

->

->

Sociale dienstverlening

Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

Ook voor medische kosten bestaan er specifieke tegemoetkomingen, zoals forfaits voor chronisch zieken, tegemoetkomingen voor personen met een handicap, verhoogde verzekeringstegemoetkoming,.... De Sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds helpt je graag met advies, en helpt je aanvraag voor financiële tegemoetkomingen te regelen. i Lees meer op de website bij “zorg en comfort” > “sociale dienstverlening”

De IGO, of Inkomensgarantie voor ouderen, is een uitkering die toegekend wordt aan 65-plussers die niet over voldoende financiële middelen beschikken. Vraag je op je 65ste of later je pensioen aan, of bereik je als bruggepensioneerde de wettelijke pensioenleeftijd, dan onderzoekt de Rijksdienst voor Pensioenen automatisch of je recht hebt op een IGO. Denk je als 65-plusser zelf recht te hebben op een IGO, dan kun je ook zelf een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Pensioenen. i www.sfpd.fgov.be www.partena-ziekenfonds.be

27


Persoonlijk: op afspraak in een kantoor Kom je graag persoonlijk langs op kantoor? Maak een afspraak op een voor jou geschikt moment. Een overzicht van onze kantoren vind je op www. partena-kantoren.be. Maak een afspraak via je PC, tablet of smartphone: www.partena-ziekenfonds.be/afspraak-maken

Telefonisch: Service Center Stel je vragen telefonisch aan onze medewerkers van het Service Center via T. 02 218 22 22. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u30, op vrijdag van 8u30 tot 17u. Heb je vragen voor onze Sociale dienstverlening? Een medewerker van het Service Center verbindt je graag door via T. 02 218 22 22. Indien nodig komt een maatschappelijk werker langs bij je thuis om je zorgvraag te bespreken.

Online: contactformulier Stel je vraag via het contactformulier op onze website: www.partena-ziekenfonds.be/contact. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Partena Onlinekantoor & App

Shopavita.be

Het dossier van je ouders of een hulpbehoevend familielid opvolgen: kleefzegels bestellen of printen, aanvraagformulieren downloaden, het dossier van je ouders of een hulpbehoevend familielid opvolgen… Het kan allemaal waar en wanneer jij het wilt, vanop www. partena-onlinekantoor.be of download de App via App-store of Google Play.

De online gezondheidsshop van Partena Ziekenfonds. Gratis advies: 0800 999 60 www.shopavita.be

Partena Ziekenfonds. Wat verwacht jij van ons?

Sluisweg 2 - 9000 Gent - T. 02 218 22 22 www.partena-ziekenfonds.be

Augustus 2018 • V.U. Stefaan Lauwers, Sluisweg 2 bus 1, 9000 Gent – ON 0411.696.011 – Deze brochure is informatief en vrijblijvend. Voor alle details verwijzen we naar onze statuten. Voordelen vermeld in deze brochure zijn onder voorbehoud van de goedkeuring door de Controledienst van de Ziekenfondsen (CDZ) en zijn geldig voor 2019. Partena Ziekenfonds, verzekeringsagent (CDZ-nr. 5006c - Sterrenkundelaan 1, 1210 Brussel) voor “MLOZ Insurance”, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (voor de takken 2 en 18), Lenniksebaan 788 a, 1070 Brussel - RPR Brussel (422.189.629, CDZ-nr. 750/01).

HOE BEREIK JE ONS?

Profile for Partena Ziekenfonds

Autonoom ouder worden  

Ouder worden hoeft niet gelijk te staan aan stilzitten. Integendeel, de levensfase na je 65ste zit vol uitdagingen: hoe plan je voor de toek...

Autonoom ouder worden  

Ouder worden hoeft niet gelijk te staan aan stilzitten. Integendeel, de levensfase na je 65ste zit vol uitdagingen: hoe plan je voor de toek...