Page 6

060-069 Cronica H.qxd

13/5/09

16:02

Página 68

CRÒNICA D’UNA CULTURA AL RITME DEL TAM-TAM

EDITORIAL

ÀFRICA M

algrat que l’ésser humà va néixer a l’Àfrica, aquest continent continua sent el més desconegut. Entre el 4000 i el 2000 aC, el Sàhara, abans un jardí, es va assecant lentament. Els seus pobladors emigren. Al nord funden Egipte. A l’est i al sud es barregen amb els pobles que després es convertiran en els pigmeus i els boiximans. Els negres que poblaran gran part d’Àfrica són, al principi, pescadors del Níger i del Nil. Els africans dominen l’art de la mineria i treballen el ferro cap al 500 aC. Comercien amb or, ivori i productes tropicals i fan florir importants civilitzacions.

Els rius Nil, Congo i Níger són, per ordre, els més llargs d’Àfrica.

IDIOMES

SUCCESSOS

EL BANTU: EL LLATÍ D’ÀFRICA

Pastors i agricultors de l’Àfrica occidental, en estendre’s per tot l’Àfrica subequatoriana, han difós el seu idioma. El seu superior coneixement de la metal·lúrgia els permet fabricar eines i armes de ferro, la qual cosa els facilita poder conquerir nous hàbitats.

PIRATES

de les dunes Les caravanes de camells són els vaixells que naveguen per l’oceà del Sàhara. Les ciutats comercials del nord i del sud del Sàhara, com Tombouctou, són els ports; els temibles tuaregs, amb els seus vels blaus, els pirates.

Els tuaregs eren els “pirates del desert”; controlaven les rutes comercials del Sàhara i saquejaven pobles.

En Zulu: UMUNTU

SAPS DIR “PERSONA” EN BANTU? En Chichewa: En Suahili: MUNTHU MTU En Herero: En Shona: OMUNDU MUNHU En Lingala: MOTO

Les llengües bantus són una família de llengües de l’Àfrica central i del sud molt semblants entre si, però no pas idèntiques.

Art y ciencia per a nens - Diari de la història - Català  

Qui va ser el primer en descobrir que la Terra era rodona? Qui va ser el primer a circumval.lar-lar i el primer que va sortir-ne per arribar...

Art y ciencia per a nens - Diari de la història - Català  

Qui va ser el primer en descobrir que la Terra era rodona? Qui va ser el primer a circumval.lar-lar i el primer que va sortir-ne per arribar...

Advertisement