Page 1


001 006 primeras

5/8/08

12:38

Página 4

Sumari 6 Introducció

7 SHERLOCK HOLMES. Arthur Conan Doyle 7 Generalitats de Sherlock Holmes 11 Estudi en escarlata (adaptació) 19 El problema final (adaptació)

27 SAM SPADE. Dashiell Hammett 27 Generalitats de Sam Spade 31 El falcó maltès (sinopsi)

35 NICK I NORA CHARLES. Dashiell Hammett 35 Generalitats de Nick i Nora Charles 39 L’home prim (sinopsi) 42 Un altre sopar d’acusats (sinopsi)

45 MAIGRET. G. Simenon 45 Generalitats de Maigret 49 El meu amic Maigret (sinopsi) 52 L’amic d’infància de Maigret (sinopsi)

55 AUGUSTE DUPIN. Edgar Allan Poe 55 Generalitats d’Auguste Dupin 59 La carta robada (adaptació)


001 006 primeras

29/7/08

09:08

Página 5

67 PARE BROWN. Gilbert Keith Chesterton 67 Generalitats del Pare Brown 71 La creu blava (adaptació)

77 CHARLIE CHAN. Earl Derr Biggers 77 Generalitats de Charlie Chan 81 La casa sense claus (adaptació)

89 HERCULE POIROT. Agatha Christie 89 Generalitats d’Hercule Poirot 93 El misteriós afer de Styles (sinopsi) 96 El rei de trèvols (sinopsi)

100 MISS MARPLE. Agatha Christie 100 Generalitats de Miss Marple 104 Mort a la vicaria (sinopsi)

107 Unes notes bibliogràfiques 108 Voleu conèixer el Codi de conducta d’un detectiu? 110 Transports i materials dels detectius. En aquests relats i en l’actualitat

5


001 006 primeras

29/7/08

09:08

Página 6

Introducció Tipus dur Aquestes dues paraules, “tipus” i “dur”, van bé per qualificar la majoria dels detectius que apareixen en EL GRAN LLIBRE DELS DETECTIUS. Són els protagonistes de les grans novel·les policíaques o, com molta gent s’estima més de dir, novel·les negres. La feina de l’investigador és dura, però els nostres detectius aguanten el que faci falta. Quan els coneguis millor, comprovaràs que tots tenen un tret en comú: no es donen mai. Per què? Això també és una cosa que anireu comprovant al llarg d’uns “casos” realment sorprenents. El detectiu descobreix, detecta el que no es veu a simple vista, el que està amagat. És a dir, que no es deixa enganyar per les aparences. Això, naturalment, és una cosa que no només fan els detectius, sinó també els altres investigadors i qualsevol persona llesta que vulgui descobrir la veritat d’alguna cosa. Però una cosa és investigar entre les parets d’un laboratori amb una bata blanca, per exemple, i una altra és fer-ho en plena via pública, sense honoraris, sabent que hi ha algú que no vol que es descobreixi la veritat, i està disposat a enganyar, camuflar, entorpir i fer el que faci falta per treure de la circulació l’investigador. A la seva manera… no acaben de congeniar del tot amb la policia. Prefereixen treballar pel seu compte, tot i que en moltes ocasions la policia, també a la seva manera, recorre als seus descobriments i, fins i tot, intenta atribuir-se el mèrit de l’èxit. Aquests detectius són com són i fan el que fan perquè gairebé tothom porta a dins un Sherlock Holmes.

6


007 018 Conan Doyle

29/7/08

09:12

Página 7

Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes Q

ui no ha sentit a parlar de Sherlock Holmes, el detectiu privat més famós del món, que va influir en la majoria de detectius literaris de l’època, i fins i tot en els més actuals de la ficció i de la realitat?

S

herlock Holmes li deu molt al doctor Joseph Bell, un professor de cirurgia que va fascinar el jove estudiant de medicina Arthur Conan Doyle amb les seves deduccions sorprenents a l’hora de diagnosticar les malalties als seus pacients.


027 044 Dashiel Hammet

29/7/08

09:14

Página 30

Dashiel Hammett A

quest autor brillant va néixer a l’est de Maryland l’any 1894. El 1915 va començar a treballar com a detectiu per a l’agència Pinkerton de San Francisco. Amb la fama li van arribar els diners, i aleshores es va traslladar a Hollywood, on va conviure amb els directors, actors, actrius, productors i escriptors més importants i coneguts que treballaven per al cinema.

A D V

bans havia participat a la Primera Guerra Mundial com a xofer d’ambulàncies, i durant la Segona Guerra Mundial, als 48 anys, es va entossudir a allistar-se a l’exèrcit.

esprés es va comprometre políticament i es va dedicar a defensar les llibertats civils, fins que va arribar a ser el president del Congrés de Drets Civils de Nova York. a mantenir una relació intensa amb l’escriptora Lillian Hellman. Ella, ell i el seu gosset, li van inspirar uns personatges detectivescos que també van tenir un gran èxit de públic: Nick i Nora Charles. 30

D

ashiell Hammett va morir l’any 1961.


027 044 Dashiel Hammet

29/7/08

09:14

Página 31

Dashiel Hammett

El falcó maltès a història del falcó maltès, aquesta estatueta que dóna nom a la novel·la, és tan fascinant com la novel·la mateixa. Segons explica a Sam Spade, l’antiquari gras Gutman, la història d’aquest falcó es remunta a l’any 1530, quan el rei Carles I d’Espanya va permetre que els cavallers de l’ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem s’instal·lessin a l’illa de Malta. A canvi d’aquest gran favor només els va demanar que cada any li lliuressin un falcó. Per mostrar el seu agraïment, aquests cavallers van decidir no oferir al rei espanyol un falcó qualsevol, sinó un falcó d’or massís cobert de pedres precioses.

L

Sinopsi escrita pels germans Joan i Albert Vinyoli, autors d’aquest GRAN LLIBRE DELS DETECTIUS.


077 088 E.D. Biggers

29/7/08

09:16

Página 78

C

harlie Chan, nascut a la Xina, arriba a Hawaii amb els seus pares, on desembarquen contínuament xinesos, coreans i japonesos per treballar en les plantacions de sucre i pinya. En la primera novel·la, La casa sense clau, té nou fills, nou, però n’acabarà tenint catorze. Parla un anglès totalment macarrònic, amb el qual aconsegueix expressar-se prou clarament… —Cometo error gran fent suposició que visita de vostè té referència amb crim? –li pregunta al nebot de la víctima, amb la seva manera peculiar de parlar.

É

s detectiu de policia d’Honolulu, gras, molt educat, amb la disculpa sempre als llavis, i amant de la bona vida… —Cambrer, tingues bondat de trucar propietari d’establiment… Immediatament arriba l’amo. Un japonès petit. —Tros de pastís que ocupa plat que tinc davant, desapareix en un sens fi d’empremtes. Espectacle causa disgust profund. Demano amablement retiri vista de Chan i torni amb tros més higiènic.

C

harlie Chan és un observador agut. Es mou a poc a poc, però malgrat que sigui gras, és àgil. No té cap inconvenient a disculpar-se o fer reverències. Això no li impedeix no perdre de vista el culpable fins que el porta fins al jutge. Però no es precipita mai. Sempre espera a tenir proves definitives i contundents.

A

mb Charlie Chan de protagonista, de 1925 a 1932, Biggers va escriure: La casa sense clau, El lloro xinès, Rere la cortina, El camell negre i L’encarregat de les claus.


077 088 E.D. Biggers

29/7/08

09:16

Página 79

Earl Derr Biggers Cinema, ràdio i còmic…

P

erò van ser moltes més les pel·lícules on apareix Charlie Chan, la majoria introbables, excepte La casa sense clau, El lloro xinès i Rere la cortina, la resta porten sempre el nom de Charlie Chan al títol: L’oportunitat de Charlie Chan, El gran cas de Charlie Chan, Charlie Chan a París, a Egipte, a Xangai, a Londres, a Broadway, a l’òpera, al circ, El secret de Charlie Chan… A la ràdio es van escoltar les seves aventures a les cadenes Blue, NBC, ABC i MBS entre 1932 i 1948, i es van dibuixar diversos còmics amb Charlie Chan de protagonista. L’any 1937 va aparèixer un joc: El gran joc de misteri del detectiu Charlie Chan, i també un joc de cartes. No cal dir que el seu creador, Earl Derr Biggers, va viure molt bé.

79


ISBN 978-84-342-3355-3

,!7II4D4-cddffd!

El gran llibre dels Detectius - Català  

A el Gran llibre dels detectius hi trobareu: personatges, investigacions, casos resolts i increíbles, i també algunes de les millors novel·l...