Page 1

Marco Polo EM DIC...

Vaig ser el protagonista d’un fantàstic viatge a la Xina

Núria Barba Xavier Salomó


EM DIC...MARCO POLO 01 08.qxd

6/9/04

17:40

Página 2

Projecte i realització Parramón Ediciones, S.A. Direcció editorial Lluís Borràs Ajudant d’edició Cristina Vilella Text Núria Barba Il·lustracions Xavier Salomó Disseny gràfic i maquetació Zink Comunicació S.L. Direcció de producció Rafael Marfil Producció Manel Sánchez Primera edició: març 2004 Marco Polo ISBN: 84-342-2597-2 Dipòsit Legal: Imprès a Espanya © Parramón Ediciones, S.A. – 2004 Ronda de Sant Pere, 5, 4a planta 08010 Barcelona (Espanya) Empresa del Grup Editorial Norma www.parramon.com La reproducció total o parcial d’aquesta obra per qualsevol recurs o procediment, comprenent-hi la impressió, la reprografia, el microfilm, el tractament informàtic o qualsevol altre sistema, resten prohibides sense permís escrit de l’editorial.


EM DIC...MARCO POLO 01 08.qxd

6/9/04

17:40

Página 3

Hola... Tot i que vaig néixer a Venècia, i en el meu temps era molt perillós viatjar, jo vaig tenir la immensa fortuna de conèixer moltíssims indrets increïbles de la Terra. Tot va començar quan el meu pare, que era mercader, va organitzar una expedició per buscar seda, perles, pedres precioses, espècies i perfums. Jo tenia ànsies de conèixer món, de visitar països llunyans, d’admirar les mesquites de Samarcanda i les princeses de Pèrsia, de muntar en camell i elefant, d’endinsar-me en els immensos deserts d’Àsia, de conèixer els valents i temibles guerrers tàrtars, d’entrar en els rics palaus de la Xina, de trobar prínceps enjoiats i tribus de caníbals i de moltes coses més. Estic segur que si a vosaltres us oferissin un viatge així, també hi voldríeu anar, però crec que poca gent ha tingut l’oportunitat de veure totes aquestes coses i per això us les vull explicar. Així podreu conèixer una mica millor la riquesa i la varietat de gent, cultures i religions que hi ha al món, i admirar tot allò fantàstic que n’hi ha a cadascuna.


EM DIC...MARCO POLO 17 24.qxd

6/9/04

17:35

Página 18

18 / Em dic...

En els confins del món cristià En sortir de Venècia ens vam dirigir rumb cap al mar Negre, perquè volíem fer escala a la ciutat de Sudac, en la península de Crimea. Quantes llengües estranyes se sentien en els seus carrers! Quants sacs amb espècies i productes raríssims! Quantes gents de totes les races i procedències! Els tàrtars governaven la ciutat, però els pocs que vaig veure no eren genets temibles, sinó simples mercaders. Eren més aviat baixets, amb la pell fina, gairebé no tenien barba i la duien molt curta, els ulls molt allargats, els cabells negres, el nas petit, camús i recte i les orelles grans. Des de Sudac, el meu pare i l’oncle Matteo havien pensat unir-se a alguna caravana de mercaders que seguís la Ruta de la Seda i per aquest camí arribar fins a la Xina. En aquells temps era molt perillós viatjar sol; per això s’aplegava molta gent que volia fer el mateix trajecte, i formaven


EM DIC...MARCO POLO 17 24.qxd

6/9/04

17:35

Página 19

Marco Polo / 19 llargues caravanes amb els seus rucs, cavalls i, de vegades, camells. Gairebé mai s’usaven carros, perquè els camins estaven en tan mal estat que s’haguessin trencat de seguida. Al final vam haver de canviar l’itinerari perquè ens vam assabentar que hi havia guerra en algunes zones i vam decidir anar per terra fins al port d’Ormuz, en la boca del golf Pèrsic, i des d’allí prosseguir la nostra ruta en vaixell fins a la Xina. Als dos frares de Roma, els va fer tanta por el viatge que van decidir tornar enrere. Vam creuar Armènia i després Geòrgia, on tenen unes estranyes fonts de les quals brolla un oli negre que no es pot menjar, però que crema amb facilitat. Vam entrar després a la terra de Pèrsia, on vam descobrir palaus i jardins bellíssims, plens de fruita dolça i harmonioses fonts. Antigament els califes, o reis de Pèrsia, havien tingut un gran imperi que arribava fins a França, però els tàrtars, que van envair aquesta regió, van fer moltes destrosses i van matar l’últim califa. Així que ara ja no era un regne poderós, tot i que es notava la riquesa de la seva cultura. A les ciutats de Pèrsia vivia gent de mil races i religions: perses, àrabs, cristians, musulmans, armenis, tàrtars... Les dames que vaig veure per aquestes terres eren les més belles del món.


EM DIC...MARCO POLO 33 40.qxd

6/9/04

17:29

Página 34

34 / Em dic... Imagineu que gran que havia de ser! Era un edifici de marbre i pedra i, per dins, els salons estaven recoberts d’or i decorats amb preciosos dibuixos d’animals. Aquí la vida estava plena de luxe i comoditats. El Khan vivia en el palau els mesos d’estiu i després tots tornaven a Pequín. Kublai viatjava en una mena de torreta transportada per quatre elefants, folrada amb pells de tigre. Tenia un aspecte imponent.

De la manera en què em vaig convertir en una persona important Després de passar uns dies amb ell, Kublai Khan ens va donar permís per dedicar-nos als nostres negocis. Jo ajudava el meu pare i a l’oncle Matteo en tot el que podia, i en les estones lliures vaig aprendre a tirar força bé amb l’arc i les fletxes, i em vaig posar a estudiar xinès. A Kublai això li va fer molta gràcia, perquè ell també l’havia estudiat, i molts dels seus barons encara no escrivien ni entenien aquest idioma. Per això, sovint em cridava per comprovar els meus progressos; passàvem bones estones conversant, així que va acabar per prendre’m al seu servei.


EM DIC...MARCO POLO 33-40.qxd

6/9/04

17:56

Página 35

Marco Polo / 35 Per a mi va ser un gran honor, ja que cap estranger havia tingut mai un càrrec tan important a la Xina. Vaig tenir la sort que m’enviés a visitar llocs llunyans dels seus regnes per comprovar com estava la gent, si tenia prou menjar, si hi havia revolucions o si hi havia perill que altres reis ens declaressin la guerra. Després jo n’informava al Consell Privat del Khan, que era on es discutien aquestes missions. Sempre que tornava d’aquests viatges, Kublai em feia moltíssimes preguntes sobre tot el que havia vist i sentit. En aquests viatges vaig travessar diverses vegades la construcció més gran aixecada per l’home, la Gran Muralla xinesa. Jo havia vist moltes ciutats emmurallades, però allò superava tota imaginació: ni pujant a la torre més alta del món s’haurias pogut veure on acabava exactament la muralla. Segons deien, portaven segles construint-la, i encara no l’havien acabat.


EM DIC...MARCO POLO 49 56.qxd

6/9/04

17:13

Página 50

50 / Em dic...

Els reis més rics del món Quan vam marxar de Sri Lanka vam visitar diversos regnes de l’Índia. Encara que alguns dels seus reis eren de la mateixa família, sempre estaven enfrontats en guerres. En aquests regnes feia tanta calor, que la gent anava mig despullada. Fins i tot els reis i grans senyors, en comptes d’anar vestits amb sedes luxoses, duien només tapalls, encara que, això sí, ben guarnits amb collarets de robins i perles, i polseres d’or als braços i també als turmells. Eren immensament rics, però segles més tard van ser envaïts pels britànics, els quals es van emportar gairebé tot el seu or a Europa. Totes aquestes riqueses procedien de la terra i el mar.


EM DIC...MARCO POLO 49 56.qxd

6/9/04

17:13

Página 51

Marco Polo / 51 Heu de saber que al mar que hi ha entre l’Índia i Sri Lanka es crien molt bones perles, però quan jo hi vaig ser només estava permès pescar-les durant els mesos d’abril i maig. Els pescadors anaven en uns petits vaixells i fondejaven en els indrets poc fondos on hi haguessin ostres. Es llançaven a l’aigua i es cabussaven amb uns cistells molt prims penjats del braç i que omplien d’ostres. Després les obrien amb uns ganivets molt resistents i en treien les perles. Aquells pescadors s’haurien pogut fer rics si no fos perquè havien de lliurar els millors exemplars al rei. A més, havien de donar algunes perles als sacerdots budistes perquè fessin encanteris contra els taurons, perquè no els ataquessin quan es cabussaven. Els reis hindús tenien unes altres fonts de riquesa, els diamants. Un dia em van ensenyar la seva peculiar manera d’aconseguir-los. Vam anar caminant per la vora d’un barranc molt profund que estava sec, perquè ja s’havia acabat l’estació dels monsons. Els meus guies em van explicar que la millor època per buscar diamants és quan s’han acabat les pluges perquè l’aigua ha arrossegat fang i els diamants apareixen enmig de la terra.


Em dic... Marco Polo «Estic segur que si a vosaltres us oferissin un viatge així, també hi voldríeu anar, però crec que poca gent ha tingut l’oportunitat de veure totes aquestes coses i per això us les vull explicar. Així podreu conèixer una mica millor la riquesa i la varietat de gent, cultures i religions que hi ha al món, i admirar tot allò fantàstic que n’hi ha a cadascuna.»

Premi Crítica Serra d'Or Juvenil de Coneixements 2005

www.parramon.com

,!7II4D4-ccfjhi!

Col·lecció guardonada amb el

Altres títols Leonardo da Vinci Albert Einstein Saint-Exupéry Gandhi Alexandre el Gran Vincent van Gogh Jules Verne Mozart Cleòpatra Picasso Miguel de Cervantes Shakespeare Marie Curie Charles Chaplin Teresa de Calcuta Charles Darwin John Lennon

ISBN 978-84-342-2597-8

A partir de 9 anys

Em dic… Marco Polo - Català  

«Estic segur que si a vosaltres us oferissin un viatge així, també hi voldríeu anar, però crec que poca gent ha tingut l'oportunitat de veur...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you