Page 1

Párparapács együttes

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

1


Az együttes szívügye „Mert táncolni, zenélni és mesélni csak szívből lehet….” Célunk minél több óvodás és kisiskolás gyermekhez eljutni, hogy nagyszüleink értékei a mai kor gyerekei számára újra kézzel fogható legyen. A modern kis dalunkon keresztül bevezetjük őket a népmese, népzene világába. Több, mint 20 éves tapasztalatunk - hasonló műfajban - keltette életre ezt az együttest, miután mi is családot alapítottunk.

Szeretnénk példát mutatni ezzel az összefogással, amihez együttműködő partnereket keresünk, hogy népszerűsítsük hagyományainkat és értékeinket.

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

2


Mesejáték története

Csengő hangú Annuska és a Békakirály története : Csengő hangú Annuska találkozik az erdőben a rút béka királlyal, aki azt ígéri Annuskának, hogyha a szolgálatába áll visszaadja neki, amit már elvesztett, és ami a legkedvesebb volt életében. Mit vesztett el Annuska? Mit kell tennie azért Annuskának, hogy visszakaphassa amit elvesztett? Hogyan járt túl Annuska a Békakirály eszén? Hagyományos népmesei fordulatok elevenednek meg Magyarország különböző tájegységeinek táncaiban. Népi-, és modern hangszerek kíséretben népdalok festik alá a mesejáték menetét. Egy zenés, mesés interaktív program, ahol a gyerekek végig aktív közreműködői az előadásnak, akik a főhősökkel együtt közös ének és táncmulatsággal ünneplik Annuska győzelmét. Mesejáték szereplői: A néptáncos jelenetekben Csengő hangú Annuska és Ferkó, a pásztorlegény ropják a táncot hajnalig. A talpalávalót Furulyás Palkó, húzza, a mesét Mesemondó Bendegúz mondja.

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

3


Rólunk szavakban Benkő Angéla - Néptáncos Több mint 3 évtizede kopogtatom a csizmámat, mint néptáncos és több ezer előadást tudhatok magam mögött. Az első lépéseket a Kőrös, majd a Prima-Primissima díjas Bihari néptáncegyüttesben folytattam. Később a Magyar Állami Népi Együttesben dolgoztam, Tímár Sándor koreográfus vezetése alatt. Először 2008-ban jutott eszembe, hogy szeretnék tiszta folklórt átadni a gyerekeknek, mindezt úgy, hogy számukra is könnyen befogadható legyen, így született meg a Párparapács Együttes és Annuska története.

Gruber Balázs - Néptáncos Édesapám az Állami Bábszínház művésze volt, úgyhogy kis túlzással a bábok és a mesék között nőttem föl. 14 éves koromban lettem a KISZ Központi Művészegyüttes néptánc csoportjának tagja. Az itt töltött 17 év alatt Szirmai Béla, Somogyi Tibor, Vadady Ági néni tánc tudásának, tartásának, profizmusának töredékét átengedték. Három gyermekemmel szemben célom és kötelességem, hogy ők is mesék közt nőjenek fel.

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

4


Rólunk szavakban Bella Péter - A tekerős, aki mindig hangos és nyekereg Több mint 25 éve tekerek egy kereket, ami ontja magából a muzsikát, tánc alá, ének mellé, lagziban és színházban, mesével és mesén kívül. Egészen fiatalon megkaptam a "Magyar Kultúra Apródja" kitüntető címet. A Magyar Tekerőzenekarban is korán bekerültem, ami a népművészet ifjú mestere elismerés birtokosa. Mindig megkérdezik: miért szeretek gyerekeknek zenélni? – azért mert, amikor a fülükbe mászik egy dallam, megtanulnak énekelni, táncolni rá. Hazamennek és egy igazi kinccsel térnek meg.

Gregus László Gárembucka - Napos - Holdas Mesemondó Mesemondó társaimmal, Körmöczi-Kriván Andrea Gyopárkával és Bumberák Majával, aki 2012-ben elnyerte a népművészet ifjú mestere címet. 2011-től járjuk a világot és mesélünk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Meséltünk már a Mesterségek Ünnepén, a Mesemúzeumban, a Hagyományok Házában, fesztiválokon, gyerek- és felnőtt táborokban, óvodákban és játszóházakban, céges rendezvényeken.

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

5


Referenciák, média megjelenések Gyereknapi bemutatkozó; Till Attilával és Liptai Claudiával Portré – First- Class FM: Argyelán Krisztinával

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

6


Kapcsolat

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

7


Itt a vége, fuss el véle………

Reméljük, hogy minél több gyermek átélheti ezt a varázslatos Élményt!

Nagyszüleink értékei a mai kor gyermekeinek

8

Párparapács Együttes  
Advertisement