Page 1

Anul II, nr. 61 (4 noiembrie 2012)

Foaie parohială

Parohia Romano Catolică „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Str. Ştefan cel Mare, 228, 611040-Roman, jud. Neamţ, Tel./Fax: 0233/741194, e-mail: parohiasfterezaroman@gmail.com Situl parohiei: www.parohiasfterezaroman.ro Paroh: pr. Pavel Chelaru (0740/108737-orange; 0757/943960-cosmote) Vicar: pr. Florin Jitaru (0741/798685-orange) Colaborator: pr. Eugen Budău (0733/623330-cosmote)

PROGRAM LITURGIC LUNI (05.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Fericitul Ieremia - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Fericitul Ieremia MARŢI (06.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfântul Anton - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfântul Anton MIERCURI (07.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie JOI (08.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfânta Tereza - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfânta Tereza VINERI (09.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, expunerea Preasfântului Sacrament - 17.00: Adorație comunitară - 18.00: Sfânta Liturghie SÂMBĂTĂ (10.11) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie DUMINICĂ (11.11) - 07.00: Sfânta Liturghie - 09.00: Sfânta Liturghie - 11.00: Sfânta Liturghie - 18.00: Sfânta Liturghie


EVANGHELIA DUMINICII A XXXI-A DE PESTE AN Din Evanghelia după sfântul Marcu 12,28b-34 În acel timp, un cărturar s-a apropiat de Isus şi l-a întrebat: „Care este cea dintâi dintre toate poruncile?” Isus i-a răspuns: „Cea dintâi este aceasta: «Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn, să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta». Iar a doua este aceasta: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!». Altă poruncă mai mare decât acestea nu este”. Cărturarul i-a zis: „Foarte bine, Învăţătorule. Ai spus adevărul zicând că Dumnezeu este unul, că nu este altul în afară de el şi că al iubi din toată inima, din tot cugetul, din tot sufletul şi din toată puterea, şi a iubi pe aproapele ca pe tine însuţi înseamnă mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele”. Văzând Isus că a dat un răspuns înţelept, i-a spus: „Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu”. Şi nimeni nu mai îndrăznea să-i pună întrebări. Cuvântul Domnului FĂRÂME DE CREDINȚĂ La 9 decembrie 1951, a murit în închisoarea de la Sighet Excelența Sa Reverendisimă, Mons. Anton Durcovici, Episcop Romano-Catolic de Iași, născut la 17 mai 1888. Ultimele sale cuvinte au fost: „Mor de foame. Orate pro bona mea morte et pro perseverantia finali”. A fost îngropat numai în cămașă și chiloți și aruncat fără sicriu într-o groapă din cimitirul de la Sighet! Așa au făcut și cu alți episcopi de-ai noștri, martiri, morți la Sighet. Având deja sănătatea slăbită, fiind și suferind după boala de tifos din 1920, episcopul Durcovici a fost depus la Sighet cu intenția clară a Securității de a-i provoca moartea prin înfometare, frig și lipsa de asistență sanitară. Nu a fost singurul caz de moarte prin înfometare la Sighet. Astfel, potrivit mărturiei episcopului Ioan Duma, la Sighet a murit de foame, la 27 iunie 1953, în condiții asemănătoare episcopului Durcovici, și episcopul greco-catolic Ioan Suciu. La rugămintea acestuia din urmă de a primi medicamente și alimente, deoarece suferea de boli grave în închisoare, sanitarul militar de la Sighet i-a răspuns: „Ești venit aici pentru a muri, nu pentru a trăi! Mori!” Procedeul fusese aplicat și în cazul episcopului Valeriu Traian Frențiu, mort la Sighet, la 11 iulie 1952, precum și în cel al episcopului Tit Liviu Chinez, mort la aceeași închisoare, la 15 ianuarie 1955.


CALENDARUL SĂPTĂMÂNII Luni, 5 noiembrie - Ss. Elisabeta şi Zaharia Marți, 6 noiembrie - Sf. Leonard, pustnic Miercuri, 7 noiembrie - Sf. Carina, m. Joi, 8 noiembrie- Fer. Elisabeta a Sfintei Treimi Vineri, 9 noiembrie - SFINŢIREA BAZILICII DIN LATERAN; Sf. Teodor, soldat m. Sfinţirea Bazilicii din Lateran ne aminteşte că templul în sens fizic are o semnificaţie numai dacă în el se reunesc persoane care îl adoră pe Dumnezeu „în duh şi adevăr”. Isus a făcut din fiecare persoană templul său. Catedrala episcopului Romei a fost ridicată pe domeniul ce aparţinea familiei Laterani, unde se ridica un palat, vecin cu o cazarmă. În locul cazărmii, împăratul Constantin a amplasat prima bazilică pe care, împreună cu palatul, a oferit-o papei Silvestru, către anul 320. Palatul a fost reşedinţa pontificală timp de zece secole. Cinci concilii ecumenice şi-au ţinut sesiunile în ea. Alături de bazilică este baptisteriul unde mulţimile romane din secolele al IV-lea şi al V-lea au primit Botezul. Sâmbătă, 10 noiembrie - Ss. Leon cel Mare, pp. înv. **; Tiberiu Leon cel Mare (395-461) s-a născut în Etruria şi în anul 440 a fost înălţat pe scaunul lui Petru. A fost un vestitor al cuvântului, ale cărui predici sunt de o mare bogăţie doctrinară, şi un păstor care, pus în faţa ereziilor, a ştiut să definească persoana lui Cristos, Dumnezeu şi om, în termenii adoptaţi apoi de Conciliul din Calcedon (451). Stilul său concis şi bine ritmat se găseşte în multe dintre rugăciunile liturgice conţinute în culegerile oficiale (sacramentarii), dintre care cea mai veche îi poartă numele. Prin intervenţiile sale curajoase, a salvat în două rânduri oraşul Roma de la ruină: din faţa hunilor lui Atila şi a vandalilor lui Genseric. Pe bună dreptate a fost numit „cel Mare”. Duminică, 11 noiembrie - Sf. Martin din Tours, ep.


ANUNȚURI  Astăzi, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, îi rugăm pe părinții copiilor de clasa a III-a să rămână în biserică împreună cu copiii lor pentru a începe prima întâlnire în vederea Primei Împărtășanii. Mai sunt copii de clasa a III-a care încă nu s-au înscris. Ne vedem obligați ca pe parcursul săptămânii viitoare să îi căutăm telefonic pe părinții acestor copii pentru a-i întreba despre intențiile și planurile lor legate de Prima Împărtășanie a acestora.  Cateheza adulților din această duminică, care va avea loc în Casa Comunității imediat după sfânta Liturghie de la ora 11.00 va fi condusă de părintele paroh Pavel Chelaru. Tema este „A ști și a crede”. Invitația de a participa la această cateheză a adulților este adresată tuturor credincioșilor căsătoriți, indiferent de vârstă. Îi așteptăm cu precădere pe cei mai tineri.  La fiecare Sfântă Liturghie de duminică de la ora 11.00 așteptăm părinții cu copii mici până în clasa a doua inclusiv care de la început până la Împărtășanie vor participa la sfânta Liturghie în Casa Comunității unde vor avea parte de transmisia video a Sfintei Liturghii din biserica noastră și de o cateheză liturgică specială cu surorile Slujitoarele Duhului Sfânt, cu surorile Iosefine, cu profesoarele de Religie, eventual și cu părinții copiilor, precum și cu tinerii animatori.  Luna noiembrie este dedicată în întregime pomenirii răposaților. Propunem ca pe tot parcursul lunii noiembrie să adunăm în caseta de la intrarea în biserica noastră eventualele pomeni pe care aveți intenția să le faceți pentru cei răposați pentru a organiza la sfârșitul lunii un praznic pentru cei peste 80 de bolnavi care se află în spitalul de la Bozienii de Sus.  Sâmbăta viitoare la ora 17.00 în curtea din fața bisericii noastre va avea loc spectacolul cu caracter caritativ cunoscut sub numele de „Un milion de stele” care va consta în aprinderea de către fiecare participant a unei candele ca simbol al solidarității cu toți cei care suferă în această lume.  Sâmbătă, 10 noiembrie, în biserica noastră va fi încreștinată în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00 fetița Erika-Maria Bidon.  Invităm pe toți adolescenții și tinerii parohiei noastre care sunt dornici să reînvie corul tineretului să reînceapă repetițiile săptămânale așa cum era obiceiul. Crăciunul cu colindele sale minunate numai cât nu bate la ușă!

4 noiembrie 2012  

foaie parohiala

Advertisement