Page 1

Anul II, nr. 41 (17 iunie 2012)

Foaie parohială

Parohia Romano Catolică „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Str. Ştefan cel Mare, 228, 611040-Roman, jud. Neamţ, Tel./Fax: 0233/741194, e-mail: parohiasfterezaroman@gmail.com Situl parohiei: www.parohiasfterezaroman.ro Paroh: pr. Pavel Chelaru (0740/108737-orange; 0757/943960-cosmote) Vicari: pr. Eduard Păduraru (0747/407608), pr. Florin Jitaru (0741/798685)

PROGRAM LITURGIC LUNI (18.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Fericitul Ieremia - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Fericitul Ieremia MARŢI (19.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfântul Anton - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfântul Anton MIERCURI (20.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie JOI (21.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfânta Tereza - 17.00: Adorație euharistică - 18.00: Sfânta Liturghie, devoţiune la Sfânta Tereza VINERI (22.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie - 17.25: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie SÂMBĂTĂ (23.06) - 06.25: Sfântul Rozariu - 07.00: Sfânta Liturghie - 17.20: Sfântul Rozariu - 18.00: Sfânta Liturghie DUMINICĂ (24.06) - 07.00: Sfânta Liturghie - 09.00: Sfânta Liturghie - 11.00: Sfânta Liturghie - 18.00: Sfânta Liturghie


EVANGHELIA DUMINICII A XI-A DE PESTE AN Din Evanghelia după sfântul Marcu 4,26-34 În acel timp, vorbind mulţimii în parabole, Isus spunea: „Împărăţia lui Dumnezeu se aseamănă cu un om care aruncă sămânţa pe ogorul său; zi şi noapte, fie că doarme, fie că e treaz, sămânţa încolţeşte şi creşte, dar el nu ştie cum. De la sine, pământul produce mai întâi paiul, apoi spicul şi în sfârşit bobul plin în spic. Când rodul este copt, pune mâna pe seceră, căci a sosit timpul secerişului”. Isus a continuat: „Cu ce putem asemăna împărăţia lui Dumnezeu? Sau prin ce parabolă ne-o vom putea reprezenta? Ea este asemenea unui grăunte de muştar: când îl semeni în pământ este cel mai mic dintre toate seminţele din lume, dar după ce l-ai semănat, el creşte şi depăşeşte toate plantele; el face ramuri aşa de mari, încât păsările cerului îşi pot face cuiburi la umbra lui”. Prin multe parabole de acest fel, Isus le vestea cuvântul în măsura în care ei puteau să-l înţeleagă. Nu le spunea nimic fără să se folosească de parabole, dar, în particular, le explica pe toate ucenicilor săi. Cuvântul Domnului GÂNDUL ZILEI Parabola seminţei de muştar are un avantaj. O sămânţă este mereu la îndemâna noastră. Noi rar avem ocazia sau chiar curajul de a face fapte mari, lucruri eroice. Dar în fiecare zi avem ocazia de a face fapte mici, care descoperă dragostea faţă de Isus şi adeziunea noastră la valorile evangheliei. Aceste şanse nu trebuie ratate. Când un copil îşi încredinţează mâinile sale într-ale tale, s-ar putea ca ele să fie murdare de îngheţată sau cu un plasture pe ele, pentru că s-a lovit. Dar lucrul important este că acelea sunt mâinile viitorului. Aceste mâini poate vor ţine într-o zi o Biblie sau un revolver; poate vor cânta la orgă sau vor arunca zarurile jocurilor de noroc; poate vor pansa cu gingăşie o rană sau vor apuca tremurânde seringa cu droguri. Acum, mâinile acelea sunt în ale tale. Ele reprezintă o personalitate în creştere, iar această creştere de zi cu zi este responsabilitatea ta!


CALENDARUL SĂPTĂMÂNII Luni, 18 iunie - Ss. Marcu şi Marcelin, m. Marți, 19 iunie – Ss. Romuald, abate *; Iuliana Falconieri, fc.; Alina, fc. m Miercuri, 20 iunie – Sf. Silveriu, pp. m. Joi, 21 iunie - Sf. Alois de Gonzaga, călug. ** Alois (1568-1591) s-a născut lângă Mantua, în Lombardia, din familia principilor de Castilia. Primind de la mama sa o educaţie profund creştină, sa arătat foarte înclinat spre viaţa religioasă. A fost paj la curtea de Medici şi la curtea Spaniei. La 17 ani a intrat la iezuiţi, la Roma, renunţând la drepturile asupra principatului de Mantua, în favoarea fratelui. Dragostea faţă de curăţie l-a inspirat să facă vot de castitate la 9 ani. Trăind în deplină fidelitate faţă de regulă, la puţin timp se molipseşte de ciumă de la bolnavii pe care-i îngrijea la Roma. Astfel îşi realizează dorinţa de a se scufunda în „marea imensă” a iubirii divine. Trupul patronului tineretului odihneşte în biserica „Sfântul Ignaţiu”, la Roma. Vineri, 22 iunie - Ss. Paulin de Nola, ep. *; Ioan Fisher, ep. şi Thomas Morus, m. * Sâmbătă, 23 iunie - Sf. Alice, m. Duminică, 24 iunie - † Naşterea sf. Ioan Botezătorul Lui Ioan Botezătorul Biserica nu-i sărbătoreşte numai martiriul, dar şi ziua naşterii. A fost umplut de Duhul Sfânt încă din sânul mamei. Astfel şi-a împlinit menirea care n-a avut egal, menire care i-a fost descoperită lui Zaharia, tatăl lui, în templu, în ceasul în care întreg poporul era în rugăciune. La această rugăciune, Dumnezeu va răspunde trimiţând nu numai un profet, ci pe însuşi Fiul său, stăpânul profeţilor. Ioan va fi precursorul acestui Fiu. Îndemnându-i pe păcătoşi la convertire, el îi va pregăti să-l primească pe Mântuitorul lor, despre care va spune: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii!”. Naşterea sa este aurora care anunţă lumina Crăciunului, acea lumină veşnică pentru care Ioan va da mărturie.


ANUNŢURI  Astăzi, la ora 11.00 are loc Sfânta Liturghie de Hram în Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” din Roman. În biserica noastră se suspendă Sfânta Liturghie de la ora 11.00.  Astăzi se încheie înscrierea copiilor pentru Clubul de vară care se va desfăşura în parohia noastră în perioada 9-22 iulie, în două etape, fiecare etapă de câte o săptămână. Pentru relaţii suplimentare adresaţi-vă la biroul parohial.  Liceul Tehnologic „La Salle” din Pildeşti a început înscrierile pentru examenul de admitere care se vor încheia pe data de 22 iunie la sediul Şcolii din Pildeşti, str. V. Alecsandri, 1. Vor fi două clase de câte 25 de elevi, una în domeniul electronică, automatizări şi calculatoare şi alta în domeniul construcţii şi instalaţii. Pentru relaţii suplimentare accesaţi www.lasalle.ro sau sunaţi la telefonul 0233-748537.  Vineri, 29 iunie, în sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul la ora 11.00 va avea loc în catedrala din Iaşi sfinţirea noilor preoţi, între care şi diaconul originar din parohia noastră Claudiu Trifescu. Duminică 1 iulie noul preot sfinţit va celebra prima sfântă Liturghie în parohia natală la ora 11.00. Vă îndemnăm să-l însoţim cu rugăciunile noastre pentru ca Domnul să-l copleşească cu sacramentul sfintei preoţii pentru folosul sfintei Biserici.  Duminica viitoare în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00 va avea loc botezul lui Răzvan-Paul Pătulea.  Duminica viitoare la ora 11.00 se va conferi sacramentul Mirului în parohia „Isus, Bunul Păstor” din Roman.  Se vesteşte pentru prima oară că tânărul Claudiu-Francisc, fiul lui Francisc Antal şi al Olimpiei, născută Blăjuţ din Roman s-a logodit şi doreşte să se căsătorească cu Andreea, fiica lui Ştefan Petrişor şi a Genovevei, născută Leahu din Roman, parohia „Sfânta Tereza”.  Se vesteşte pentru a doua oară că Marius, fiul răposatului Neculai Divile şi al Mariei, născută Secrieru din Sagna s-a logodit şi doreşte să se căsătorească cu Mihaela-Gabriela, fiica lui Ioan Giurgi şi a Genovevei, născută Pitirici din Roman, parohia „Sfânta Tereza”. Toţi aceia care cunosc o piedică de căsătorie între aceşti tineri, fie de drept bisericesc, fie de drept civil, sunt datori să anunţe Oficiul parohial.

17 iunie 2012  

foaie parohiala

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you