Page 1

Park natuur.nl Park Transwijk

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

April 2012

1

Mirjam de Rijk nieuwe wijkwethouder Zuidwest

‘Groen is mensenwerk’ Sinds enkele maanden is Mirjam de Rijk de nieuwe wijkwethouder van Zuidwest. Ze nam het over van Victor Everhardt. Ook het openbaar groen van de stad behoort tot haar portefeuille. Park Transwijk speelt daarin een centrale rol. De Rijk:“Mijn doel is dat elke Utrechter een aantrekkelijk park of groengebied op loopafstand heeft. Om dat voor elkaar te krijgen, investeren we jaarlijks een kleine vier miljoen euro in het aanleggen en verbeteren van groen in de stad.” De groene kaart van Utrecht De wethouder: “We werken in Utrecht aan een netwerk van grote groene gebieden in de stad die met elkaar én met het groen rondom de stad in verbinding staan. Belangrijk om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden! Park Transwijk is één van die groene kernen van Utrecht. Om dit netwerk compleet te maken, leggen we nieuwe groene gebieden aan in stadsdelen die nu erg stenig zijn. Bijvoorbeeld het park in Kanaleneiland, langs het AmsterdamRijnkanaal. Het Marco Poloplantsoen is een stapsteen tussen de parken van Transwijk en Kanaleneiland en knappen we daarom nu ook op.

C O L U M N Maurice Prijs Gemeente Utrecht Hoofd Vergunningen

De afdeling Vergunningen is blij met een park als Park Transwijk. Je kunt er mooie buitenevenementen houden, al moet je wel voorzichtig zijn. De ondergrond is bijvoorbeeld gras. Er mogen geen auto’s op en dat betekent onder meer dat de parkeerdruk in de aangrenzende woonwijk omhoog gaat en dat er rijplaten moeten liggen bij de open afbouw van het evenement. Park Transwijk is onderdeel van het groene netwerk van Utrecht

Wijkgroenplan voor Zuidwest De Rijk vervolgt: “Het groene netwerk in en rondom de stad, dat is de basis. De gemeente werkt daar al sinds 2007 aan. Maar dit college van B en W heeft nog iets toegevoegd: de wijkgroenplannen. Groen is immers mensenwerk. Met een wijkgroenplan kunnen burgers aangeven wat ze in hun eigen wijk belangrijk vinden, wat ze zelf kunnen doen en wat ze van de gemeente verwachten. Denk maar aan bereikbare en bruikbare parken en plantsoenen, voldoende ontmoetingsplekken, speelruimte voor kinderen, vergroenen van verhardingen, natuurvriendelijke oevers en fiets- en wandelpaden. In Noordoost en Zuid zijn de wijkgroenplannen inmiddels vastgesteld door B en W. Na de zomer 2012 gaan we in Zuidwest van start.”

Jaarlijks kunnen in het park enkele grotere evenementen plaatsvinden. Die kondigen we ruim van tevoren aan op Utrecht.nl. Er mogen niet meerdere evenementen tegelijkertijd plaatsvinden of vlak achter elkaar op dezelfde plek. De spreiding in tijd en locatie zorgt voor balans tussen de lol van een evenement en het belang van de omgeving. Iedereen tevreden laten zijn met een evenement of juist geen evenement is een utopie. Utrecht is groot, met veel verschillende bewoners en bezoekers. Wij doen in ieder geval altijd ons best om ieders belangen voor ogen te houden. Leuk als we van bezoekers horen dat het leuk was en van omwonenden dat ze geen overlast ervaren hebben. Een idee, vraag of klacht over een evenement? Mail naar evenementen@utrecht.nl

1 Mirjam de Rijk


Soort van het seizoen

Paardenbloem

Doe meer met stadsnatuur

Een bloem die geen bloem is? Dat klopt, en ook weer niet helemaal. Mijn gele hoofdje bestaat uit heel veel bloemetjes. Elk geel lintje is eigenlijk één bloem.

Luisteren naar de stilte van de stad “De stilte van de stad kent vele geluiden”, schreef Henriëtte Roland Holst. Wat zou de stad zijn zonder al haar vertrouwde en soms irritante geluiden? En wat zou de stad zijn zonder haar stille plekjes in parken, oude stegen en hofjes? Ontdek het zelf met een stiltewandeling door Utrecht. Tien wandelingen zijn uitgezet, waarvan een door Park Transwijk leidt.

Mijn stengels zijn hol. Als je ze kneust, komt er paardenbloemenmelk uit: een licht giftige, witte vloeistof die bruine vlekken maakt op je handen. Mijn bladeren zitten helemaal onderaan mijn stengel, in een rozet op de grond. Konijnen zijn er dol op! Vroeger werd in de lente in molshopen naar mijn gebleekte bladeren gezocht. Die kun je eten. Hier komt mijn bijnaam ‘molsla’ vandaan. Inmiddels hebben mensen een betere molsla gekweekt, met meer blad. In Nederland is het niet zo bekend, maar molsla wordt in andere landen van Europa verkocht als malse voorjaarsgroente. Het parapluutje aan mijn zaad zorgt ervoor dat het zaad makkelijk door de wind verspreid kan worden. Daarnaast kunnen wij paardenbloemen onszelf klonen. Met zulke goede voortplantingsmogelijkheden is het geen wonder dat u ons overal kunt vinden en natuurlijk ook in Park Transwijk.

U kunt de stiltewandelingen downloaden op Stiltewandelingen-utrecht.nl

Gezien en beleefd in Park Transwijk 11 maart – Fam. Van den Berg Kleine vos Onze eerste vlinder van dit seizoen op de krokussen in het park.

11 maart – J. Sanders Gehakkelde aurelia

Activiteiten Koninginnefeest 10:00 uur: Ballonnen oplaten bij De Zusters (Lomanlaan 103) 14:00 – 16:00 uur: Kinderkleedjesmarkt t/m 12 jaar, kinderspelen en speurtocht bij Eilandsteede 19:00 uur – 22:00 uur: Feestavond met band en The Voice of Zuidwest bij De Zusters Kleedjesmarkt en The Voice: opgeven bij receptie De Zusters Inloopactiviteiten Eilandsteede Elke zondag, 14:00 – 15:30 uur Voor kinderen van 8 – 12 jaar Gratis. Aanmelden niet nodig. 29 april: Lammetjes schilderen 6 mei: Laat je verrassen 13 mei: Tafelboomcircus 20 mei: Pizza bakken in de leemoven 28 mei: Schapen, wol en wolvilten 3 juni: In de bijenstal met de imker 10 juni: Knutselen met veren 17 juni: Omgaan met honden 2

Deze overwinteraar is uit zijn winterschuilplaats tevoorschijn gekomen.

18 maart – Willem Brundtland Steenhommel Een dikke hommel, zwart lijf, rood achterwerk. Een steenhommel lijkt me.

25 maart – Abigail Maarts viooltje Wilde viooltjes in het plantsoen aan de Aziëlaan. Wat ruiken ze lekker!

7 april – Mariska Oosterveld Huismus De mussen in onze achtertuin zijn gezellig in de weer met nestmateriaal.


Buurtbewoners aan het woord

‘Een hobby waar je ook anderen blij mee kunt maken’ Eens in de twee weken is de keuken van Eilandsteede het domein van kookclub Transculinair. Parknatuur.nl kreeg er lucht van en schoof een middag aan. Vandaag op het menu: Paprikás Csirke, lievelingsgerecht van een Hongaarse deelneemster. Jó étvágyat!

Een kookclub in het park? Ibolya en Diny, samen coördinator van de club, aangevuld door de anderen: “Transculinair is opgericht door leden van gymclub GROSSO, met wat hulp van Doenja Dienstverlening. Inmiddels tellen we dertien leden, allen hier uit de buurt.” Hoe gaat het eraan toe in de keuken? “Om beurten zijn we chef kok. De chef bedenkt het recept, doet de boodschappen en zet de anderen aan het werk in de keuken. Aan het einde van de middag genieten we samen van een gezellige maaltijd.”

van gerookte zalm met kaviaar, als hoofdgerecht amandelkip met sinaasappelsaus en een kerstbavarois toe.” Wat is er zo leuk aan de club? “Mensen vinden het om uiteenlopende redenen leuk. De één wil graag kennismaken met exotische keukens, de ander vindt het een leuke kans om nieuwe kooktechnieken te leren en recepten op te doen. Voor weer een ander is het gewoon een gezellige manier om samen te koken en te eten. En je leert natuurlijk mensen kennen.”

‘Nu ruikt het thuis soms ook als een echt tokootje’ Wat koken jullie zoal? “Alles, van makkelijke ovenschotels tot culinaire hoogstandjes. Soms halal, soms vegetarisch. De dames uit Suriname en Hongarije komen met heerlijke gerechten uit hun eigen land. Met kerst hadden we een chique diner met vooraf een bonbon

Wat levert de kookclub nog meer op? Emilia, sociaal makelaar bij Doenja Dienstverlening: “Ik zie mooie dwarsverbanden met andere initiatieven ontstaan. Een voorbeeld: Binnen het wijkproject ‘Tijd voor elkaar’ heeft een jong stel geschilderd bij een oudere dame. Zij kon niet echt iets terugdoen voor haar vrijwillige schilders, maar heeft in plaats daarvan een hele verzameling kookspullen aan Transculinair gedoneerd.”

Kookclub Transculinair zit momenteel vol, maar Doenja helpt graag nieuwe kookclubs opstarten. Interesse? Neem contact op met: Emilia Hernández Pedrero e.hernandezpedrero@doenjadienstverlening.nl 030 - 280 90 80

Kunnen wijkbewoners meegenieten van jullie kookkunsten? “Jazeker! We stonden met een stalletje met erwtensoep en goulash en bruine bonensoep op de kerstmarkt van Eilandsteede. We zijn ook aanwezig op het Lentefeest van Eilandsteede.” 3


Wij laten ons het komend seizoen van onze beste kant zien

Tot horens of ziens in Park Transwijk! Vogels Boomklever Op en neer ga ik langs dikke, ruwe boomstammen, op zoek naar insecten die zich schuilhouden in de bast. Ben dus veel atletischer dan spechten, die alleen maar naar boven kunnen.

Groene specht Mijn luid-lachende roep dringt vanuit het park door tot ver in de omringende wijken. U kunt mij vaak bewonderen op de gazons, waar ik snoep van de mieren. Een gekke specht, jawel.

Tjiftjaf

Insecten Azuurjuffer Ik ben een juffer: mijn ogen staan ver uiteen en als ik zit houd ik mijn vleugels opgeklapt boven mijn lijfje. Net als de meeste juffers ben ik wat kleiner en lichter gebouwd dan een libel.

Viervlek Ik ben een libel: mijn ogen staan heel dicht bij elkaar en als ik zit houd ik mijn vleugels horizontaal gespreid. Stoer en stevig ben ik.

Tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf. Vanaf half maart was ik al terug uit Afrika en riep ik in Park Transwijk weer luidkeels mijn eigen naam. U ziet mij zelden, maar met mijn zang verraad ik Hondsdraf me toch. Ik ben een bescheiden plantje dat op sommige plekken van Park Transwijk de grond paars kleurt. Geprikt door brandnetels? Wrijven met mijn blaadjes helpt!

Planten Gele lis In mei en juni sta ik in dikke pollen van wel een meter hoog te bloeien in de randen van de vijvers van Park Transwijk. Hommels en bijen duiken diep in mijn gele bloemen, op zoek naar nectar.

Vergeet-mij-nietje Bij het plukken van bloemen voor zijn geliefde viel een ridder in het water. Terwijl hij verdronk, gooide hij de bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet!”.Zo ben ik voor altijd verbonden met romantiek en tragiek.

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

Colofon

Komt u één van deze soorten tegen in Park Transwijk of de omringende buurten? Of doet u een andere leuke waarneming? Parknatuur.nl hoort het graag! Alle waarnemingen zijn welkom, van de meest alledaagse tot de meest bijzondere. De leukste inzendingen worden geplaatst in de volgende uitgave. Adres: redactie@parknatuur.nl Weet u de naam van een plant of dier niet, dan helpt de redactie u graag. Stuur in dat geval een beschrijving of foto. Foto’s: pagina 2 Paardenbloem – Anne Tanne Steenhommel – dnnya17 Maarts viooltje – rudi.s Huismus – Lip Kee pagina 3 Kookclub – Irene Vijfvinkel pagina 4 Boomklever – Luciano Guissani Groene specht – Dave Gunn Tjiftjaf – Agustín Povedano Concept en realisatie: Azuurjuffer – Thomas Bresson Mireille de Heer, met ondersteuning van Viervlek – jan parie communicatiebureau De Heer & Co. en Gele lis – Gertrud K. ontwerpbureau De Graaf & Partners. Hondsdraf – Dave 4 Vergeet-mij-nietje – Phil Sellens Parknatuur.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, wijkbureau Zuidwest. Parknatuur.nl verschijnt vier maal per jaar, Contact: Redactie Parknatuur.nl aan het begin van elk seizoen. Email: redactie@parknatuur.nl Oplage: 3000 Telefoon: 030 – 275 1326 Verspreiding: huis-aan-huis in de omgeving van Park Transwijk, Utrecht. Tevens verkrijgbaar op openbare plaatsen in en rond het park.

Plaats uw Roffel in Parknatuur.nl! Informatie over adverteren bij de redactie.

Parknatuur.nl | Park Transwijk  

Voorjaar 2012