Page 1

December 2010

Park natuur.nl Park Transwijk

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

4

Metamorfose voor tuin Eilandsteede

Een tuin voor iedereen! G astv rij, gezellig en afwisselend. V ol met pluk fruit zoals appels, peren, frambozen, br amen en bessen. E en fi jne plek om ev en te zitten, een praatje te mak en of een ha ndje mee te helpen. D á t wordt de nieuwe wijk tuin v an E ilandsteede.

C O

Beheerder Leen Buskes vertelt: “Mensen liepen vroeger de tuin vaak voorbij. We wilden graag dat het nog meer een plek van en voor alle parkbezoekers en wijkbewoners zou worden. Dit najaar hebben we de tuin daarom helemaal veranderd. De entree is uitnodigender gemaakt en vanaf volgend voorjaar zal er veel meer te zien en beleven zijn.”

Maaike Peltenburg

O a se in de sta d Tuinarchitect Paul van Eerd zag meteen de mogelijkheden van de plek: “Als je in de tuin staat, vallen aan de skyline direct de torens van City Campus MAX op, met hun stoere, vierkante vormen en rode baksteen. Dat stadse beeld contrasteert prachtig met de natuur van Park Transwijk. Om het contrast verder aan te zetten, heb ik voor de tuin vooral vloeiende, ronde lijnen gebruikt. Tuin en skyline zijn nu echt aan elkaar gewaagd.”

M

N

Beheerder Eilandsteede

Vijf jaar geleden ben ik begonnen op stadsboerderij Transwijk. Gelegen op een tijdelijke locatie, daar waar nu de kantoren van Doenja Dienstverlening zijn. In afwachting van het nieuwe pand hadden we toen drie geiten, drie schapen, een koe, een pony en een ezel. Dat is nu wel anders. Ik had toen niet kunnen denken dat die kleine boerderij zou uitgroeien tot Eilandsteede. Een natuur en milieu educatief centrum met zo’n 40.000 bezoekers per jaar. En nog steeds groeiende! De stadsboerderij, educatieve tuin, binnen- en buitenspeeltuin, buitenschoolse opvang en het park maken dat er voor iedereen wat wils is. En mocht je dan toch nog iets missen, vertel het ons en samen kijken we of we het mogelijk kunnen maken.

Van Eerd werd ook geïnspireerd door het heuvelachtige landschap rond Nijmegen, waar hij zelf graag wandelt. “De nieuwe wijktuin is eigenlijk dat landschap in het klein, met zijn hoogteverschillen en wandelroutes. We hebben een ‘heuvel’ gemaakt met drie tamme kastanjes. Als die eenmaal groot zijn, zal het heerlijk toeven zijn op het bankje onder het bladerdak.” Zondag 10 april wordt de wijktuin feestelijk geopend. Kom ook even langs!

L U

Wijkbewoners hielpen mee bij de aanleg van de nieuwe tuin

Voor mij staat Eilandsteede voor verbinding. Het verbinden van mensen met elkaar en met de natuur. Het mogelijk maken van een kerstmarkt, wijktuin en projecten als Tijd voor Elkaar. Publiek welkom heten en de kringlopen om ons heen laten zien. Daar blijf ik me ook in de toekomst graag voor inzetten!

1 Lunch van de werkploeg aan één van de nieuwe picknickbanken


Soort van het seizoen

Putter

V ivaldi liet zich door mij inspireren v oor één v a n zijn fl uitconcer ten. D e s ch ild er C a r el Fa b r iciu s v er eeuwigde mij met zijn beroemde werk ‘Het putter tje’. M aar ook als u niet zo v an de cultuur bent, k unt u mij tegenk omen. G ewoon in Par k Tr a nswijk . In de winter zwerven wij putters graag in groepjes van soms wel enkele tientallen vogels rond in parken. Met onze gezellige geluidjes, misschien ook wel bekend uit de volière, vallen we snel op. Eenmaal in uw blikveld, herkent u ons zeker aan ons opvallende, rode masker en de brede, gele streep op de vleugels. Mijn bijnaam is ‘distelvink’. Met mijn lange, puntige snavel peuter ik diepliggende zaden uit uitgebloeide bloemen van distels en kaardenbollen. Op de ruige terreintjes van Park Transwijk vind ik die volop. In het voorjaar snoep ik graag van de knoppen van elzen, bijvoorbeeld langs de W.P. van Dijllaan in De Buitenplaats. Wilt u ons ook in uw tuin ontmoeten? Laat dan na de zomer de uitgebloeide asters, margrieten en zonnebloemen staan. Maar ook met zaden, vetbollen en pindanetjes zijn we prima te verleiden.

Activiteiten H elp d e v o gels d e winter d o o r * Woensdag 19 januari

Leer meer over stadsnatuur H o o g, k i j k o m h o o g ! Een donkere winteravond is een mooi moment om naar de sterrenhemel te kijken. U kent vast wel de Grote Beer en de Poolster. Met de sterrenkaart uit het gidsje Sterren en Planeten ontdekt u makkelijk nog veel meer sterrenbeelden. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar de jager Orion, het kroontje van koningin Cassiopeia en het Zevengesternte. Prijs: € 4,95 plus verzendkosten Bestellen via www.knnvuitgeverij.nl

Gezien en beleefd in Park Transwijk 2 8 september - Siebe Doosje Spechten Ik hoorde vandaag een enorm geroffel in huis. Een grote bonte specht was op de buitenmuur aan het pikken, zo hard dat er stucwerk losliet. Je moet wel wat overhebben voor die mooie natuur...

5 ok tober - Dhr. Van Straaten Atalanta Een hele late vlinder, drinkend op de bloemen van klimop.

26 ok tober - Gerlinde Jansen-Bakker Vlaamse gaai Vlaamse gaaien zien we hier elk jaar, maar nu lazen we in de krant dat er een invasie is van wel 100.000 gaaien uit het buitenland. Zou dit ook zo’n buitenlandse gaai zijn?

W a r m e tr u ien d a g* Woensdag 2 februari

3 0 nov ember - Gerard Dierckxsens Fees telij k e o p ening wij k tu in Zondag 10 april V r o ege v o gelex cu r s ie Zondag 8 mei, 6.00 uur * Gratis activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar, op Eilandsteede. Tijd: 14:00 – 15:30 uur. Meer informatie: 030 - 267 02 09

Paddenstoelen Deze herfst zag ik weer diverse soorten paddenstoelen in het park, waaronder een paarse schijnridderzwam en deze fopzwam (het typerende ‘naveltje’ is mooi zichtbaar op de foto, red.)

1 december - Marina Jonker Kom deze zomer ook tuinieren op Eilandsteede! Inschrijven voor een vrijetijdstuintje kan vanaf medio februari in de hal van Eilandsteede. 2

IJsvogel In een flits zag ik de ijsvogel over de grote vijver schieten.


1970 - 1975 Uitzicht op de grote vijver vanaf de Livingstonelaan 1958 - 1959 Bouw waterreservoir onder de heuvel

Buurtbewoners aan het woord

1969 - 1970 Schaatsen op de grote vijver

1964 Verkeerstuin

‘ O ude bomen moet je niet v er pla atsen’

1965 Aanleg Park Transwijk

Regelmatig ontvangt Parknatuur.nl van lezers ‘foto’s uit de oude doos’. Bladerend door ons fotoalbum vertellen drie bewoonsters van zorgcentrum Huize Transwijk over het Transwijk van toen en nu.

Wat is uw ba nd met Tr a nswijk ? Mevrouw Van Horssen (95): Vroeger woonde ik in Zuilen. Eenmaal per week kwam ik voor mijn werk in Transwijk. Vier jaar geleden werd

E r zijn v eel oude foto’s v an ijsplezier. S cha atste u ook ? Mevrouw Helweg (87): Ik kwam in 1972 op de Trumanlaan wonen. Toen schaatste ik al

‘In het park nemen we even afstand van huis’

Mevrouw Van Horssen: Niet alleen de omgeving, maar ook de mensen zijn veranderd. Ze zetten minder de puntjes op de i. Maar ik vind dat we gewoon met de tijd mee moeten.

het onderhoud van huis en tuin me teveel. Toen was ik blij dat ik hier terecht kon, omdat ik de omgeving al goed kende en mooi vond. Maar wennen is het wel op deze leeftijd.

niet meer, maar daarvoor heb ik het wel veel gedaan. Nu geniet ik ervan om vanuit mijn kamer anderen te zien schaatsen op de vijver. Stiekem zou ik zelf ook nog wel eens willen!

K omt u v aak in het par k ? Mevrouw Helweg: Ik ga bijna elke dag wel even naar buiten. Soms gezellig samen met mevrouw Felix. Af en toe drinken we koffie in het nieuwe restaurant. Als er iets te doen is in het park, gaan we kijken.

Mevrouw Felix (90): In 1965 kwam ik op de Livingstonelaan wonen. De wijk was nog kaal, het park leek wel een woestijn. Wel was er een mooi rosarium. Inmiddels woon ik alweer zeventien jaar in Huize Transwijk.

Wat is er v eranderd in al die jaren? Mevrouw Felix: Het park is ouder geworden en daardoor veel sfeervoller. En de laatste tijd is het weer mooi opgeknapt. Ik geniet er echt van.

H eeft u nog wensen v oor het par k ? Mevrouw Felix en mevrouw Helweg: De mooiste bankjes, uit de wind en in de zon, zijn vaak bezet. Op die plekken mogen er meer bankjes bij!

3


Wij laten ons het komend seizoen van onze beste kant zien

Tot horens of ziens in Park Transwijk! Vogels Kauw Ik ben het neefje van de zwarte kraai, maar, al zeg ik het zelf, een stuk intelligenter. En sjieker gekleed. Wij kauwtjes vormen paartjes voor het leven.

Roodborst Vooral ’s winters waag ik mij dichtbij uw huis. Misschien durf ik zelfs wel uit uw hand te eten. Strooit u wat vogelzaad in de tuin?

Blauwe reiger Het liefst wacht ik aan de waterkant op een visje of een kikker, maar dat zat er door de vorst begin december al niet meer in. Misschien kan ik ergens nog een frietje of boterham meepikken.

Boomkruiper Ik ben een klein, pluizig bolletje, dat in een spiraalvormige lijn omhoog gaat langs de boomstam. Door mijn schutkleur val ik nauwelijks op. In de boombast zoek ik naar insecten.

Planten Lisdodde Die rietsigaar, daar zitten mijn bloemetjes aan. Ook in de winter mooi, als de groenbeheerder me niet afmaait tenminste.

Maarts viooltje Met mijn paars-violette bloemen sta ik onder bomen en struiken prachtig te bloeien. In maart heb ik al nectar voor vroege vlinders. Uit mijn bloemen wordt viooltjesolie bereid, als basis voor parfum.

Speenkruid Vanaf maart, soms zelfs februari, vorm ik mooie groen-gele tapijtjes onder de bomen. Meer voorjaar kun je je bijna niet wensen.

Bomen en struiken Treurwilg In de loop van maart begin ik weer te bloeien. U ziet mij nooit van dichtbij, want ik sta op het eilandje in de grote vijver. Daarom hier een close-up van mijn prachtige bloemen: de wilgenkatjes.

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

Colofon

Komt u één van deze soorten tegen in Park Transwijk of de omringende buurten? Of doet u een andere leuke waarneming? Parknatuur.nl hoort het graag! Alle waarnemingen zijn welkom, van de meest alledaagse tot de meest bijzondere. De leukste inzendingen worden geplaatst in de volgende uitgave. Adres: redactie@parknatuur.nl Weet u de naam van een plant of dier niet, dan helpt de redactie u graag. Stuur in dat geval een beschrijving of foto. Parknatuur.nl verschijnt vier maal per jaar, Contact: Redactie Parknatuur.nl aan het begin van elk seizoen. Email: redactie@parknatuur.nl Oplage: 3000 Telefoon: 030 – 2 88 80 88 Verspreiding: huis-aan-huis in de omgeving van Park Transwijk, Utrecht. Tevens verkrijgbaar op openbare plaatsen in en rond het park. Concept en realisatie: Mireille de Heer, met ondersteuning van communicatiebureau De Heer & Co. en ontwerpbureau De Graaf & Partners. 4

Plaats uw Roffel in Parknatuur.nl! Informatie over adverteren bij de redactie.

Foto’s: pagina 2 Putter - Rob.Baldwin Grote bonte specht - fveronesi1 Vlaamse gaai - coanri Atalanta - Wy@art IJsvogel – Drome pagina 4 Kauw en boomkruiper – Sergey Yeliseev Roodborst – Thierry Marisael Blauwe reiger – Astrid van Weesenbeeck Lisdodde – David Heise Treurwilg – Dietmut Teijgeman-Hansen Maarts viooltje – Fritz Geller-Grimm

Parknatuur.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, wijkbureau Zuidwest.

Parknatuur.nl | Park Transwijk  

Winter 2010