Page 1

3

September 2009

Park natuur.nl Park Transwijk

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl! Klimaat en natuur veranderen

Park Transwijk warmt op! Ze zeggen het: doordat het klimaat verandert, verandert de natuur. Speelt dat ook in Park Transwijk? En kun je het zelf waarnemen? Sytske Romijn, natuur- en milieuconsulent bij de gemeente: “Nederland is gemiddeld 1°C warmer dan een eeuw geleden. Vooral de lente is warmer en vroeger. Hierdoor beginnen veel planten en dieren een kleine maand eerder met hun voorjaarsactiviteiten. Ook in Park Transwijk!” Timing Leen Buskes, educatief medewerkster bij Eilandsteede, volgt de timing van de planten en dieren in Park Transwijk: “Afgelopen winter was ouderwets koud, maar na de warme maanden maart en april werd het toch weer een vroeg seizoen. In april bloeiden madeliefje, boterbloem en ereprijs volop. De eik kwam in het blad. Vroeger piekten deze planten pas in mei. Half juli waren de lijsterbessen al rijp. Een maand eerder dan voorheen.” Soms raakt de natuur uit evenwicht door deze verschuivingen. Leen geeft een voorbeeld: “Jonge koolLijsterbes mezen eten rupsen. Vroeger waren er veel rupsen in de periode dat de koolmezen jongen hebben. Door klimaatverandering valt de rupsenpiek echter steeds vroeger. Jonge koolmezen lijden nu soms honger, doordat er al niet voldoende rupsen meer zijn.” Nieuwkomers Maar er is meer aan de hand. Leen: “Door de klimaatverandering komen er nieuwe soorten planten en dieren bij. Soms vervelend, zoals de komst van de eikenprocessierups, met zijn irriterende brandharen. Soms leuk, zoals de opmars van de gehakkelde aurelia. Door de opwarming heeft deze mooie vlinder het in Nederland steeds beter naar zijn zin, ook in Transwijk. En de ijsvogel heeft het park ontdekt. Door de zachte winters neemt het aantal ijsvogels toe. Twee prachtige soorten om als parkbezoeker naar uit te kijken!” Doet u een waarneming in Park Transwijk die te maken heeft met klimaatverandering? Geef het door aan Parknatuur, via redactie@parknatuur.nl.

Vanaf september maken deze bordjes u in Park Transwijk attent op veranderingen in de natuur die te maken hebben met klimaat.

C O L U M N

Anneke Bochem Hoofd Projectmanagement Bouwfonds Ontwikkeling

Beter een goede buur dan een verre vriend. Daarom stel ik mij graag aan u voor, namens alle kersverse buren van City Campus MAX, het nieuwe megastudentencomplex aan het Europaplein. Mijn naam is Anneke Bochem, werkzaam bij Bouwfonds Ontwikkeling. Sinds 2003 ben ik bezig met MAX. MAX is absoluut bijzonder. Het 70 meter hoge complex bestaat uit 3 woontorens met bijna 1000 huur- en koopappartementen. Speciaal voor studenten en pas afgestudeerden. Er komt een sportschool bij en waarschijnlijk ook een take-away, een café-restaurant en een wasserette. Begin juli arriveerden de eerste huurders. De eerste kopers krijgen in oktober de sleutel. Als echte natuurliefhebber kan ik mij goed voorstellen dat Park Transwijk de favoriete ontmoetingsplek wordt van de bewoners van MAX. Tussen het groen recreëren én studeren lijkt me heerlijk. Een park verbetert naar mijn mening dan ook zeker de kwaliteit van leven in de stad. Ik wens iedereen, maar in het bijzonder de bewoners van MAX, heel veel plezier toe in het grootste wijkpark van Utrecht.


Soort van het seizoen

Egel

Leer meer over stadsnatuur

Hoort u in de avondschemering een luidruchtig gesnuif, geknor, gepiep, gesis of gesjirp? Dikke kans dat ik het ben. Ik voel me prima thuis in Park Transwijk en bezoek ook de tuinen eromheen.

E gelv r iendelijk tuinieren Een rommelhoekje, een composthoop, een egelhuis en een opening in de schutting. Kleine dingen waar u het de egel mee naar zijn zin maakt. Op zijn beurt houdt hij uw tuin vrij van slakken.

Wat gras en bladeren, een paar struiken voor de veiligheid. Dat is alles wat ik nodig heb. In de avond en nacht struin ik in een sukkeldrafje mijn leefgebied af. Op zoek naar kevers, rupsen, regenwormen en slakken. Dat scheelt weer ongedierte Egel in Park Transwijk in uw tuin! Van een schoteltje melk raak ik aan de diarree; dank u beleefd. Overdag verschuil ik mij in mijn nest van gras, bladeren en mos, verstopt onder struiken, een stapel takken of uw composthoop. Daar houd ik ook mijn winterslaap. Dan daalt mijn lichaamstemperatuur van zo’n 35 °C tot zo’n 5 °C en verlies ik ongeveer 30 procent van mijn gewicht. En dan die stekels van mij natuurlijk. Het kunnen er wel 8000 zijn! Wilt u ze een keer van dichtbij bekijken? We kunnen wel even neuzen hoor. Ik ben het enige wilde zoogdier in Nederland waar u zó dichtbij kunt komen! 2009 is het Jaar van de Egel. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandeegel.nl.

Activiteiten E gelweek end Zondag 20 september Doe ideeën op voor egelvriendelijk tuinieren in de egelhoek van Eilandsteede. A p p elm o es k ok en Woensdag 14 oktober, 14:00 uur Zelf koken en smullen maar! Gratis activiteit voor kinderen op Eilandsteede. W inter v er s ier ing k nu ts elen Woensdag 16 december, 14:00 uur Maak een winterse versiering voor je eigen huis met spullen uit de natuur. Gratis activiteit voor kinderen op Eilandsteede.

2

Buurtbewoners aan het woord

Lees meer over egelvriendelijk tuinieren in de brochure van de Zoogdiervereniging. Verkrijgbaar via www.jaarvandeegel.nl. Een egelhuis bouw je zelf (zie brochure) of koop je bij Vivara: www.vivara.nl.

Gezien en beleefd in Park Transwijk 1 5 juni - Fortu One

Nijlganzen Om 6 uur in de morgen twee nijlganzen op het grasveld bij de Cor Vlotlaan.

‘B M X is nog beter dan de spor tschool!’

20 juni - Dhr. D. Jansen

Witte kwikstaart Vanmorgen een witte kwikstaart op het gras voor mijn flat aan de Beneluxlaan, al jagend op insecten. Deze heb ik nog niet eerder hier gezien.

juni-juli -

Redactie

Bosweide De bosrand langs de Buitenplaats werd ingezaaid door de gemeente. Een prachtige bosweide was het resultaat, met o.a. klaprozen, korenbloemen, robertskruid en herik.

2 augustus - Esther Baart en Holger Jahr

Grote groene sabelsprinkhaan Deze grote sprinkhaan zit bij ons huis in Parkhaven. Hij en zijn vrienden houden ons al dagen uit de slaap met hun gesjirp. Het klinkt wel heel mediterraan!

Justin en zijn vrienden vermaken zich op een warme zomeravond op de skatebaan in Park Transwijk. Auto langs de baan, kofferbak open, muziekinstallatie aan, de sfeer is relaxed.

W ie zijn jullie? Justin: “Ik kom uit Hoograven. We vonden het een mooie avond om met de BMX (kleine crossfiets; BMX staat voor Bicycle Motocross, red.) naar Transwijk te komen”.

bankjes en verkeersdrempels. Dat zijn de vrije jongens. Hun stijl heet ‘Street’. Mijn vriend doet ‘Flatland’. Dan maak je geen sprongen, maar zit je bijvoorbeeld achterstevoren op de fiets en rijd je op één wiel. Dat vereist veel training en concentratie”.

Hoe werk t dat nou, op zo’n fietsje? Justin: “Je hebt allerlei stijlen. Wat je

K omen jullie v aak in Par k Transwijk ? Justin: “Regelmatig. Maar de echte ont-

‘Prima halfpipe in Park Transwijk!’ mij ziet doen, is ‘Park’. Dan voer je op een skatepark stunts uit op objecten, zoals schansen en halfpipes. Andere BMX’ers doen hetzelfde, maar dan op straat. Ze gebruiken bijvoorbeeld randen van

moetingsplek voor skateboarders en BMX’ers is het Griftpark. ’s Ochtends rond een uur of tien is iedereen daar.”

Hoe leer je de stunts? Justin: “Wij hebben het onszelf geleerd. Met vallen en opstaan. Ik heb wel eens een gat in m’n hoofd gehad, toen ik de fiets niet meer in bedwang kon houden. We dragen niet voor niets been- en handbeschermers. Inmiddels ben ik zo ervaren dat ik soms ook les geef aan de kleintjes hier.” W a a r o m B M X ’ en ? Justin: “Het is absoluut beter dan de sportschool! Met je lijf stuur je de figuren. Dat is heel zwaar. Na een paar rondes ben je totaal buiten adem. Maar je krijgt er een ontzettende kick van!”

‘Een extreme, maar ook creatieve buitensport’

3 a ugustus -Vivian van den Bosch

Distelvlinders Volop in het park, maar in de rij vlinderstruiken voor de remise van de GVU zagen we er echt honderden! 3


Wij laten ons het komend seizoen van onze beste kant zien

Tot horens of ziens in Park Transwijk!

V ogels Vlaamse gaai

Dikke kans dat ik een eikel in mijn snavel heb, als u mij deze herfst ziet. Nu maar hopen dat ik in de winter nog weet, waar ik mijn voorraden ook alweer begraven heb.

Groenling Yummie, rozenbottels. Mijn favoriete snoepgoed is ruim voorhanden in Park Transwijk. Met zonnebloempitten en pinda’s ben ik ook naar uw voedertafel te lokken.

P lanten Kaardenbol Mijn lange stengels, soms wel 1,5 meter hoog, blijven in de winter fier overeind, met de droge, stekelige bloemhoofdjes in top. Een prachtig silhouet.

Es Als één van de eerste bomen laat ik in de herfst mijn blad vallen. Kijk uit naar het felle geel tegen de herfstlucht.

Spreeuw Deze zomer haalde ik alle kranten. Sinds de jaren ‘80 halveerde ons aantal, doordat we niet genoeg eten meer kunnen vinden. Maar op de Transwijkse gazons scharrelen we nog lekker ons kostje bij elkaar.

Zoogdieren

Paddenstoelen Knolparasolzwam Mijn hoed is eerst bolvormig en verpakt in een vlies, dat vastzit aan de stengel. Later wordt de hoed plat en breekt het vlies. Restantjes ervan vindt u terug als schubben op mijn hoed en een ring om mijn steel.

Eekhoorn Veel zoogdieren zijn nachtbrakers, maar mij ontmoet u op klaarlichte dag. Als het blad van de bomen is, ziet u ook mijn bolvormige nesten. Tegen de stam, zo’n 30 cm in doorsnee.

Judasoor Ik dank mijn naam aan Judas Iskariot, de bijbelse figuur die zich zou hebben opgehangen aan een boom vanwege zijn verraad aan Jezus.

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

Colofon

Komt u één van deze soorten tegen in Park Transwijk of de omringende buurten? Of doet u een andere leuke waarneming? Parknatuur.nl hoort het graag! Alle waarnemingen zijn welkom, van de meest alledaagse tot de meest bijzondere. De leukste inzendingen worden geplaatst in de volgende uitgave. Adres: redactie@par k natuur.nl Weet u de naam van een plant of dier niet, dan helpt de redactie u graag. Stuur in dat geval een beschrijving of foto. Parknatuur.nl verschijnt vier maal per jaar, Contact: Redactie Parknatuur.nl aan het begin van elk seizoen. Email: redactie@parknatuur.nl Oplage: 3000 Telefoon: 030 – 2 88 80 88 Verspreiding: huis-aan-huis in de omgeving van Park Transwijk, Utrecht. Tevens verkrijgbaar op openbare plaatsen in en rond het park. Concept en realisatie: Mireille de Heer, met ondersteuning van communicatiebureau De Heer & Co. en ontwerpbureau De Graaf & Partners. 4

Foto’s : pagina 1 IJsvogel - Bruno Miguel Maia Lijsterbes - Jonina pagina 2 Witte kwikstaart - Maria Rego pagina 4 Vlaamse Gaai - Ben van den Broek Groenling - Ben van den Broek Speeuw - Carel van der Sanden Eekhoorn - Ben van den Broek Kaardenbol - Nico Leenheer Es - Ogster Parknatuur.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, wijkbureau Zuidwest.

Plaats uw Roffel in Parknatuur.nl! Informatie over adverteren bij de redactie.

Parknatuur.nl | Park Transwijk  

Herfst 2009

Advertisement