Page 1

2

Juni 2009

Park natuur.nl Park Transwijk

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

C O L U M N

Peter Lubbers

eldig publiek, Miss Montreal: ‘Gew zoveel energie. l staan!’ Ze bleven allemaa

Parkcoördinator

Park Transwijk viert Bevrijdingsdag ‘09

Eén dag middelpunt van Utrecht!

Misschien hebt u me wel ‘ns gezien in het park. Ik ben nu een jaar parkcoördinator. In dat jaar is veel gebeurd. Natuurlijk de terugkerende fenomenen, zoals in het voorjaar de vogels die zingen om een partner en een territorium te verzekeren, bollen die de bodem opfleuren en ontluikend jong blad. Een symfonie van nieuwe kansen! Maar wat mij verbaast, is dat elk jaar ook weer iets volkomen onverwachts gebeurt. Dit jaar hebben rupsen de grote struik naast het witte bruggetje volledig ingepakt met spinsel! De mensen overstelpen wijkbureau en mij met vragen over de gevaren van dit sinistere tafereel. Er wordt geroepen eikenprocessierups of erger!

Giovanca: tische stek: ‘Wat een fantas el mensen’ ve zo , te im ru zoveel

Ik kan u geruststellen. We hebben hier te maken met de spinselmot. Zijn onschuldige rups zorgt voor tijdelijk ingekapselde en kaalgevreten struiken. Zoals nu dus onze vogelkers. Na een maand of twee is de struik echter weer compleet in blad. De natuur is soms griezelig voorspelbaar! PS: Vragen of ideeën? Kom naar mijn spreekuur! Elke woensdag, 15:00 - 16:00 uur, Eilandsteede. Aanmelden: 06 - 2241 5047

Giovanca: ‘Festivals zijn ge weldig: de mens en op het gras, de on gedwongenheid , het onvoorspelb are weer’


Soort van het seizoen

Distelvlinder

Leer meer over stadsnatuur

Pfff, dat was een lange reis. Ik ben net aangekomen uit het verre zuiden, moet u weten. Wij distelvlinders, wij zijn namelijk trekvlinders. Of dacht u soms dat alleen vogels ver vliegen …?

Mussen in beeld Heeft u ook een mussenflat aangeschaft bij Eilandsteede? Kom nu meer te weten over uw beschermelingen met het boekje Mussen in beeld.

Versleten na lange reis

Mijn wieg stond in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Daar legde mijn moeder eitjes, at ik als rups mijn buik vol en verpopte mezelf. Als vlinder ging ik op reis naar het noorden. Zo vermijden wij distelvlinders de hete, droge zomer van onze geboortegrond.

Ik trotseerde tegenwinden en vloog soms op wel 2 km hoogte. De zon en het landschap waren mijn kompas. 24 mei arriveerde ik in Park Transwijk. Hier zal ik mij deze zomer voortplanten. Het hele rondje: ei, rups, pop en weer vlinder. In het najaar waagt mijn nageslacht zich aan de terugtocht naar het warme zuiden. Overigens zijn wij distelvlinders het ene jaar reislustiger dan het andere jaar. Dit jaar spreken de mensen zelfs van een invasie! In het park komt u mij tegen op nectarrijke planten, zoals distels, buddleja (vlinderstruik) en koninginnenkruid.

Geef uw waarneming van de distelvlinder door aan Parknatuur.nl via redactie@parknatuur.nl

Waterbeestjes in beeld Kevertjes, slakken, schrijvertjes, wantsen: over dat soort kleine waterdieren gaat dit boekje. Een must als je het schepnetje niet kunt laten staan. Ook voor ouders en grootouders! De prijs van beide uitgaven is € 4,95 plus verzendkosten. Bestellen via www.knnvuitgeverij.nl

Gezien en beleefd in Park Transwijk 10 april - Mw. Elshout

Dotterbloem Grote pollen met felgele bloemen tussen de vlonders bij de vijver.

11 april - Arthur van Dijk

Vreemde vogel Op het hondenveldje zag ik een hele bijzondere merel: hij was bont! Schuw, misschien door zijn vreemde uiterlijk. Op internet las ik dat dit een bekende afwijking is bij merels.

14 april - Roos Uijttenboogaard

Activiteiten

Sleutelbloem Uitbundig bloeiend langs de bosrand op de heuvel. Mooi, deze wilde familieleden van de primulaatjes uit de winkel.

City Dance Zondag 14 juni, 13:00 – 23:00 uur Gratis dance-event met(inter)nationale DJ’s. Zie www.citydance.nl

17 april - Redactie Sport Experience Zaterdag 20 juni Bekijk demonstraties en probeer zelf sporten uit op het sportiefste feest van Utrecht. Zie www.sportexperienceutrecht.nl

Romantiek in Park Transwijk Ook vlinders bedrijven de liefde. Deze klein geaderd witjes zagen we zelfs al parend vliegen. 14 mei - Dhr. D. Jansen

Koolmees Dit jaar broedde de koolmees weer in mijn nestkast. Vandaag rond half drie zag ik vier jongen uitvliegen. Prachtig van kleur, terwijl de ouders nu helemaal vaal zijn door het vele in- en uitvliegen. 2


Gülhane Park

Buurtbewoners aan het woord

Gülhane Park

‘De park en in Istanbul waren één bloemenzee’ Emirgan Park

Fatma, Mehmet (6), hun tante en haar kleine peuter komen regelmatig in het park. Parknatuur.nl maakte een praatje en Mehmet speelde voor tolk.

W ie zijn jullie? Fatma: “Ik ben nu 15 jaar in Nederland. In Turkije woonden we in Istanbul. Daar zijn ook hele mooie parken, we kwamen er vaak. Ik spreek een klein beetje Nederlands. Mehmet zit op school en doet heel goed zijn best.”

K omen jullie v aak in Par k Tr answijk ? Fatma: “Ja, best vaak. Vandaag gezellig met ons vieren. We hebben wat te knabbelen mee: appels, rauwe worteltjes en noten. We bezoeken ook andere parken. Het Julianapark vinden we het leukst, want daar hebben ze zoveel mooie dieren.

‘B omen en frisse lucht, dat v inden wij fi jn’ V er tel eens over de park en in Istanbul … Fatma’s ogen stralen: “Ze staan vol met prachtige bloemen. Ook tulpen! Er zijn mooie lanen met hele oude, hoge bomen. Als het heet was in de stad, kon je onder de bladeren nog wat koelte vinden. En je kon er allerlei lekkers kopen, zoals suikerspinnen.”

Mehmet: “Vandaag ben ik hier met mijn vriendjes aan het spelen en heb ik mijn crossfiets mee. De kinderboerderij en de speeltuin vind ik ook leuk. Maar voetballen vind ik niks.”

‘ Was er maar meer zon hier!’

Waarom v inden jullie dit een fi jne plek ? Fatma:“Het park is zo mooi. Bomen en frisse lucht, dat vinden wij fijn. We zien vogels en vlinders. Eigenlijk vinden we heel Nederland erg mooi. Maar we missen de Turkse zon! Was er maar meer zon hier.” Mehmet: “In de winter, toen het koud was, zagen we ook dat de ganzen eten kregen van mensen. Dat was leuk.” H eb b en j u llie een id ee wa a r o m er zo weinig N eder lander s in het par k k o m en p ick n ick en ? Fatma: “Nederlanders doen zo veel verschillende dingen, volgens mij zijn ze veel te druk om naar het park te komen!”

3


Wij laten ons het komend seizoen van onze beste kant zien

Tot horens of ziens in Park Transwijk! Vogels Vink Met mijn luide zang en mooie kleuren val ik lekker op. Mijn zang noemen ze de ‘vinkenslag’. Die duurt maar een paar seconden, maar ik herhaal hem honderden keren per dag.

Visdief Een supergestroomlijnde meeuw met gevorkte staart, boven de vijver. Zo herkent u mij. Ik broed op het dak van een hoog gebouw.

Zoogdieren Dwergvleermuis Park Transwijk is mijn walhalla! De mooie lanen zijn handig om koers te houden. Ik vang veel muggen.

Planten Smeerwortel Mijn wortels gebruiken ze om ontstekingsremmende zalf te maken. Vandaar de naam. Ik word veel bezocht door hommels, die vaak een gaatje bijten aan de onderkant van mijn bloemen om bij de nectar te komen.

Kattenstaart U kent mij wel: die plant met die lange stengels met paars-roze bloemen, vaak tussen het riet. Het boomblauwtje zet haar eitjes op mij af.

Watermunt Ruikt u langs de waterkant een frisse geur van munt, dan ben ik niet ver te zoeken. Ik ben overigens een voorouder van de pepermuntplant.

Vlinders Klein koolwitje De hele zomer dwarrel ik over de gazons en kom ook graag in uw tuin. Wij zijn de meest voorkomende vlindersoort in Nederland.

Boomblauwtje Ik ben een zilverblauw vlindertje dat haar eitjes afzet op klimop of kattenstaart. In Park Transwijk zit ik dus goed. Hebt u ook klimop in uw tuin …?

Deel je natuurbelevenissen met Parknatuur.nl!

Colofon

Komt u één van deze soorten tegen in Park Transwijk of de omringende buurten? Of doet u een andere leuke waarneming? Parknatuur.nl hoort het graag! Alle waarnemingen zijn welkom, van de meest alledaagse tot de meest bijzondere. De leukste inzendingen worden geplaatst in de volgende uitgave. Adres: redactie@parknatuur.nl Weet u de naam van een plant of dier niet, dan helpt de redactie u graag. Stuur in dat geval een beschrijving of foto. Parknatuur.nl verschijnt vier maal per jaar, aan het begin van elk seizoen. Verspreiding: huis-aan-huis in de omgeving van Park Transwijk, Utrecht. Tevens verkrijgbaar op openbare plaatsen in en rond het park. Concept en realisatie: Mireille de Heer, met ondersteuning van communicatiebureau De Heer & Co. en ontwerpbureau De Graaf & Partners. 4

Contact: Redactie Parknatuur.nl Email: redactie@parknatuur.nl Telefoon: 030 – 2 88 80 88

Plaats uw Roffel in Parknatuur.nl! Informatie over adverteren bij de redactie.

Foto’s : pagina 2 Dotterbloem - Mw. Elshout Merel - Arthur van Dijk Sleutelbloem - Roos Uijttenboogaard Koolmees - Dhr. D. Jansen pagina 3 Gülhane Park - one2c900d Emirgan Park - Linda Caldwell pagina 4 Vink - Ben van den Broek Kattenstaart - Nico Leenheer Watermunt - Nico Leenheer

Parknatuur.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, wijkbureau Zuidwest.

Parknatuur.nl | Park Transwijk | Zomer 2009  

Zomer 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you