Page 1

PARKMUSEERNE NY T FR A KØBENHAVNS GRØNNE MUSEUMSKVARTER

Historiske rekorder: Folk strømmer til museerne Landets museer er fyldt som aldrig før, og tre af park­museerne har opnået publikums­rekord.

Foto: Ida Tietgen Høyrup

FORBUDT FOR BØRN: BIZARRE GAVER AFSLØRER KONGELIGE AFFÆRER S. 2

SE PÅ KUNST MED EVA HARLOU

EFTERÅRSFERIE FOR GRINEBIDERE, FANTASTER, PRINSER OG PRINSESSER

S. 4

S. 3

På trapperne foran Statens Museum for Kunst står 65-årige Kirsten Hjortshøj. “Jeg har aldrig været derinde, det er lidt pinligt,” siger hun. Pinligt er det nu ikke. Hun er århusianer og har været fast gæst på Aros. “Nu hvor jeg er blevet pensionist, har jeg mere tid og er begyndt at gå meget mere på museum,” siger Kirsten Hjortshøj og fortæller, at hun bor på vandrerhjem for at se byens museer. Hun er ikke alene om sin interesse. Tal fra 2015 viser, at 16,2 millioner mennesker besøgte landets museer. Flere end nogensinde før. I 2009 var der godt 11 millioner og i 2012 13 millioner besøgende på landsplan. Interessen gælder også Parkmuseerne. Blandt dem har tre museer slået historisk rekord. Statens Museum For Kunst, Rosenborg og Davids Samling har haft henholdsvis 450.000 besøgende, 320.000 besøgende og 45.000 besøgende.

GODE TIL AT FORNY SIG

Et øget antal pensionister som Kirsten Hjortshøj er blot en lille del af forklaringen. Der er to hovedtendenser til den øgede aktivitet, siger direktør for Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen. Han forsker både i fortidens og nu­tid­ens tendenser for derved at kunne spotte, hvad der sker i fremtiden. “Der er i hvert fald to overordnede årsager. Den ene er, at museerne helt generelt er blevet bedre til at forny sig og gøre tingene på en ny måde. De gør udstillingerne lækrere, laver events og skaffer flere sjældne genstande fra udlandet. Og ligesom teatret er de blevet bedre til at skaffe de ting, folk gerne vil se,” siger han. De mange nye tiltag er noget, som kan ses på Parkmuseerne.

Foto: Jakob Skou-Hansen

De populære aftenarrangementer SMK Fridays med art talks, musik, film og performances trækker tusindvis af gæster. Cinemateket har succes med Open Air, hvor de viser film i Kongens Have, og Statens Naturhistoriske Museum drukner næsten i gæster til Vin & Videnskab, hvor der uge efter uge er godt til både gane og hjerne.

RETRO ER IN

Tilstrømningen af folk er en samfundstendens, som rækker udover museernes kommunikation udadtil, siger fremtidsforskeren. “Vores tid er præget af retro og gamle møbler. Fortiden er ret populær for tiden, og sådan er det ofte i krisetider, hvor vi søger holdepunkter. Man kan også se det i fjernsynet. Jeg plejer at sige, at du har vundet i lotteriet, hvis du klikker tre gange på fjernbetjeningen uden at støde ind i et antik- eller genbrugsprogram.” Jesper Bo Jensen tilføjer, at jo mere virtuel verden bliver, des mere har vi brug for virkeligheden, og derfor forudser han, at museer og biografer har en fremtid foran sig.

Jesper Bo Jensen tilføjer, at jo mere virtuel verden bliver, des mere har vi brug for virkeligheden, og derfor forudser han, at museer og biografer har en fremtid foran sig. Til slut er der endelig turisterne. I 2015 løb det samlede antal solgte overnatninger i hovedstadsregionen op i 9,8 millioner. En vækst på 55 procent siden 2009, viser tal fra Wonderful Copenhagen. Ifølge Visitdenmark er Statens Museum for Kunst og Rosenborg i top 10 over Københavns mest besøgte attraktioner.


Granatsplinter i ørerne og en penis på fingerringen Personlige ejendele kan være indgangen til de store dramaer. Nok er de små, men deres historie gemmer på stor lidenskab. Tre kærlighedsgaver på Rosenborg Slot giver et intimt indblik i romancer og kontroversielle affærer blandt nogle af konge­ rækkens mest markante personligheder.

DEN LØSSLUPNE DRONNING MED “PENISRINGEN” Det var formentlig en affære med en kam­mertjener i 1664, der fik det royale bæger til at flyde over. Dronning Sophie Amalie var en festlig kvinde, der elskede at være i centrum, og hun var også mere end almindeligt glad for sine tjenestefolk. Derfor forærede hendes mand, Frederik den 3., hende en fingerring af guld dekoreret med en penis, der holdes af en kvindehånd. Ringen er indgraveret med de latinske ord TAMQUAM NON HABENS, som betyder ”Såsom hun ikke har den”.

Ordene kan fortolkes som man vil, men den udbredte opfattelse er: Hun havde for mange penisser at se til, og derfor ville hun ikke få mere af kongens. Kongen ville sandsynligvis drille sin dronning og vise, at han godt kendte til hendes affærer. Om han var personligt såret over hendes utroskab er svært at svare på, da Frederik den 3. var en reserveret mand, som hverken skrev personlige breve eller dagbog. Derfor ved vi ikke meget om hans følelsesliv. Han og Sophie Amalie havde et godt professionelt makkerskab, men der er ikke noget, der tyder på et intimt forhold. Kongens største problem har nok snarere været omverdenens fordømmelse. For at han ikke skulle fremstå som umælende hanrej, lagde han både sag an mod kammertjeneren og senere en adelsmand, der spredte rygter om dronningens affærer. De blev begge straffet.

FORBUDT FERIEFORELSKELSE: KRUCIFIXET FRA DEN ITALIENSKE NONNE

Ingen vidste, hvad Frederik den 4. lavede i Italien, da han fik foræret et forgyldt krucifix af en italiensk nonne under en mystisk udlandsrejse i 1709. Nonnen var ikke en hvilken som helst nonne. I dag ved vi, at hun betød noget særligt, for krucifixet lå i hans brystlomme flere år efter.

Christian den 4. og Vibeke Kruse Øresmykker fra 1644 af emaljeret guld formet som hænder, der holder splinter af en sprængt kanon og en sprængt kanonkugle. De er udstillet i montren i Christian den 4.’s soveværelse, værelse 3.

CHRISTIAN DEN 4. FORELSKET: FORÆREDE ØRERINGE AF GRANATSPLINTER

”Husk at gemme skjorten, og lad nu være med at vaske den!” Sådan kunne Christian den 4. have sagt, da han under et stort søslag i 1644 blev ramt af en eksplosion og flere af skibets mænd omkom. For skjorten med blodpletterne hænger i dag på Rosenborg. Blodpletterne skyldtes granatsplinterne. De sad dybt i kongens krop. Den aldrende Christian den 4. var døden nær, men hans mænd fik rusket liv i ham. Og to af granatsplinterne blev taget ud og indsat i et par øresmykker, som han forærede Vibeke Kruse, der havde været hans elskerinde gennem 14 år. Rosenborgs museumsinspektør, Peter Kristian­sen, fortæller, at det er bemærkel­ ses­­værdigt, at han gav granatsplinterne fra sig og ikke gemte dem i sin samling af personlige souvenirs-såsom den blodplettede skjorte. Christian den 4. var nemlig besat af at opbygge sit eftermæle og samlede manisk på efterladenskaber fra sine heltegerninger. Øresmykkerne var derfor udtryk for, at Christian den 4. nærede meget varme følelser for sin elskerinde, siger Peter

Kristiansen. Og det til trods for at hun i begyndelsen kun var en trøst for en ulykkeligt forelsket Christian, der var ble­vet forladt af sin store kærlighed Kirsten Munk. Tiden og den rigtige elsker­­inde lægede heldigvis Christian den 4.’s sår, og han og Vibeke Kruse blev sammen til kongens død fire år efter søslaget.

Deres historie begynder mange år tidligere, hvor nonnen var en ung, italiensk adelsdame ved navn Maria Magdalena Trenta, som stadig havde fremtiden foran sig. Frederik var 24 år og en attraktiv kronprins og ungkarl. De mødtes på en af hans rejser og blev så glade for hinanden, at han friede til hende på stedet. Desværre satte hendes familie en stopper for det unge pars drømme, for hun var katolik og ville blive nødt til at konvertere til den protestantiske tro, hvis de blev gift. Frederik rejste videre med uforrettet sag, og året efter giftede han sig med Louise af Mechlenburg uden at være det mindste forelsket. Mere end et årti og utallige affærer senere besluttede Frederik pludselig – og helt uhørt – at tage et sabbatår fra sit arbejde som

Frederik den 3. og Sophie Amalie Fingerring fra 1664 af emaljeret guld og diamanter, én for hvert år Frederik den 3. og Sophie Amalie havde været gift. Ringen er udstillet i Det grønne kabinet i slotskælderen, sidste montre på venstre væg.

Frederik den 4. og Maria Magdalena Trenta Krucifix af forgyldt sølv fra 1709. Det er udstillet i værelse 10 på slottets 1. sal.

enevældig konge. I otte måneder var han udenlands, og hele Europa holdt spændt øje med ham. Da han dukkede op på et kloster i byen Lucca, fattede folk, hvor vigtig en sag, der stod på spil. En streng nonneorden boede i byen, og blandt nonnerne var Frederiks gamle flamme, Maria, som havde viet sit liv til kirken. Beretninger fortæller, at de mødtes flere gange, og at kongen græd, da de skiltes. Den eneste gave, hun havde mulighed for at give Frederik var krucifixet – et symbol på den gud hun i stedet brugte sit liv på.


EF TER ÅRSFERIEN K ALDER! I uge 42 bliver der masser at opleve for børn og deres familier i Parkmuseerne.

BYG ET MEGA KUNSTVÆRK

BLIV ADELIG FOR EN DAG

Slip fantasien løs, når SMK’s børne­værk­­sted flytter ud på scenen og fylder den med et gigantisk kunstværk af hypnotiserende streger, cirkler og mønstre, som du selv er med til at kreere. Fællesværket vokser dag for dag og er inspireret af den aktuelle familieudstilling ”To verdner som én”.

Kong Frederik den 4. er på udkig efter piger og drenge, som han kan oplære til at tjene ved sit hof. Rosenborgs læringspiloter tager jer med rundt på slottet, hvor I prøver de adelige dyder, der skal til for at blive kongens tjener. Til sidst får man lov til at lave sit eget våbenskjold.

SMK – Statens Museum for Kunst / 17.-21 okt kl. 11.30-15.30 / Alder: fra 3 år / Pris: 1 voksen + 1 barn 90,- / Tilmelding ikke nødvendig www.smk.dk

Rosenborg / 15.-23. okt kl. 11 og kl. 13 / Alder: 5-9 år / Pris: børn gratis, voksne 105,- / OBS: pladsbegrænsning på 15 deltagere pr. tur. Book plads via museets webshop. www.kongernessamling.dk/rosenborg

LEG DETALJE-DETEKTIV I KUNSTSAMLINGEN

e

ad

sg

olm

h ck

Sto

DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING

Kan du finde kunstnerens inskription eller drengen uden bukser? Hvor mange tato­ veringer har mændene i maleriet, og hvad står der på den sammenkrøllede avis? Du bliver udstyret med din egen kikkert, når Den Hirschsprungske Sam­ling inviterer alle nysgerrige børn til at lege detalje-detektiver i kunst­sam­lingen.

FNIS MED GØ G & GOKKE

SMK

lv ga

ega de

e

R E A NL Æ

ad

dg

Ø

ess

ol rV

e st

Ø

Kro npr ins

Ø

ST

st er

Fa rim

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM

G

ag sg ad e

de

ROSENBORG

lvg

Bliv underholdt af Gøg og Gokkes visu­ elle komik, sjove ansigtsudtryk og mester­ lige timing. Cinemateket viser fire film med komikerduoen – to af dem med live klaverakkompagnement. Det er både tilladt at snakke og grine imens. Cinemateket / 15.- 22. okt kl. 12.30 / Alder: 6-12 år / Pris: 50,- pr. person / Billetter kan be­ stilles på Cinematekets hjemmeside. www.cinemateket.dk

ad

ga

dg Vo l

DAVIDS SAMLING

ENS HA

rk et

Kro

np

rin

NG

VE

KO

CINEMATEKET

ses seg a

de

de

N I S K HA TA

Øs te r

ers

VE

Go th

BO

ad

e

e

TAG PÅ EVENT YR MED IR ANS STØRSTE HELTE Irans folkekære heltedigt Shahnama dramatiseres af historiefortæller og skuespiller Ellen Dahl Bang. Her kan du møde persiske prinsesser, overnaturlige dyr og modige helte. Du kan også tage med på børneomvisning og se på farverig islamisk kunst.

BESØ G BOTANISK HAVE EFTER LUKKETID Tag din teenager under armen og få varmen i de tropiske væksthuse på en guidet tur i Botanisk Have efter lukketid. Haven er Danmarks største levende plantesamling og har flere væksthuse for planter fra fjerne himmelstrøg, deriblandt det berømte Palmehus fra 1874. Botanisk Have, Statens Naturhistoriske Museum / 19. okt. kl. 16.30 / Alder: fra 15 år / Pris: 150,- / Billetter købes på www.billetto.dk botanik.snm.ku.dk

La n

de m

æ

Davids Samling / 18.-21. okt. Omvisninger kl. 13 og teater kl. 14 / Alder: fra 6 år / Pris: gratis / OBS: pladsbegrænsning på 15 deltagere pr. omvisning / Tilmelding ikke nødvendig w w w.davidmus.dk

”MAN K AN L AVE HELT VILDT MEGET!” Vi har spurgt de små muse­ ums­­gæster, hvad de synes om at gå på museum.

Den Hirschsprungske Samling / Gå selv rundt med et opgaveark eller tag på guidet tur den 18. og 20. okt. kl. 13 / Pris: børn gratis, voksne 95,www.hirschsprung.dk

UDGIVER Parkmuseernes sekretariat c/o Statens Museum for Kunst Sølvgade 48-50 1307 København K Telefon: 2552 7175 www.parkmuseerne.dk presse@parkmuseerne.dk

Sally 7 år og Liva 10 år fra Klampenborg er på besøg i Børnenes

Sofia, 7 år, og Ellen, 9 år, er fra Målev og besøger Rosenborg

Værksted på SMK sammen med deres mødre og søskende.

med deres mor til børneaktiviteten Historier på ryggen – Frederik den 4.’s hof

SALLY & LIVA

”Vi eeeelsker at være her!” siger Sally, 7 år, og Liva, 10 år, i kor om Børnenes Værksted på SMK. Det er første gang, Sally er her, men Liva har været her mange gange. Det er, fordi ”man kan lave helt VILDT meget.” Og hun til­føjer:”Og så er der også gode materia­ler.” Som for eksempel dengang, de lavede kunst af skumgummi.

SOFIA & ELLEN

Sofia på 7 år og Ellen på 9 år er imponerede af de mange flotte ting på Rosenborg. ”Det var også hyggeligt at høre historier sammen med de andre børn,” siger Sofia. Ellen synes, det bedste var ”at se hvor stor balsalen var med de tre sølv-løver!”

Redaktion og skribenter: Anders Højbjerg Kamp og Louise Trier


hun helt til Berlin, hvor hun besøgte Olafur Eliassons værksted.

Kunst skal bare nydes

“Det var sjovt. Det var ligesom at komme ind i en fantasiverden. Med spejle og lys ændrer han måden, vi oplever et rum på, radikalt. Han ændrer den fysiske verden. Han er en tryllekunstner.” Særligt interessant er det, når der er et cross-over mellem arkitektur og kunst. “Når kunsten nærmer sig noget, man kan bruge som arkitekt, så er det enormt inspirerende Og det er derfor, at Eliasson er en af mine yndlingskunstnere.”

Arkitekt og tv-vært Eva Harlou er fast gæst på Statens Museum for Kunst. Børnenes Værksted lokker sønnike, og kunsten lokker moren.

Hun kommer i tanke om kunstneren Tomás Saracenos Biosfærer, som er udstillet på museet. Store oppustelige plastikbolde som minder om sæbebobler. Vi går derop for at tage et foto, for kaffen er drukket, og taxien på vej.

Den blonde kvinde med de højhælede er ankommet til Statens Museum for Kunst. Ankommet fra Frederiksberg til en nærmest herskabelig entré. Sølvarmbåndet og hendes blå kjole lyser hall’en op.

BLÅ BOG Eva Harlou Født 1977 i Skanderborg Arkitekt, cand.arch

“Jeg er glad for, jeg måtte komme,” siger Eva Harlou. Smiler. Ryggen er ret. Ansigtet er nysgerrigt og dog målrettet. Hun bevæger sig let og selvsikkkert. Vi skal mod Børnenes Værksted. Det er lige ud og til højre op ad trappen, fortæller hun.

Tv-vært gennem to sæsoner i X Factor. Vært på Danmarks skønneste hjem og Arkitektens Hjem på DR. Vandt prisen Best Breakthrough Designer i Wallpaper i 2007.

Eva Harlou er en sammensat person. Kendt fra tv som begavet arkitekt, der siger kloge ord om kloge ting. Kendt fra de kulørte blade og modeverdenen. Kendt som kendiskæreste til reklamemand Martin Jørgensen. Hun blev kåret som en af de mest lovende talenter af arkitektmagasinet Wallpaper i 2007. Og var vært på X Factor og frontfigur i DR-serien Danmarks skønneste hjem. Den sammensmeltning er spændende,og det faktum, at hun er stamgæst på Statens Museum for Kunst gjorde, at hun fik et opkald. “Jeg synes, det er så skønt et sted, hvor jeg tit kommer bare for at få indtryk. Jeg er kommet her med min søn hver søndag. Og han blev helt ked af det, når vi ikke skulle afsted,” siger hun oppe i Børnenes Værksted, som har været museets magnet.

“BØRN GÅR JO BARE TIL DET”

Børnenes Værksted ligner et formningslokale. Det er bare større. Borde på rækker, lange reoler med lerfigurer, børnemalerier på væggene - og svømmende akvariefisk. Det er her, hun er kommet søndag efter søndag. Her kunne sønnen tegne, forme, modellere og bygge højt som en lille arkitekt. Efter børneværkstedet tog mor og søn på en af de faste udstillinger, hvorefter den stod på SMK’s børnebrunch med æg, bacon og pølser. “Jeg tror, det er meget vigtigt for børn at se på kunst. Børn går jo bare til det og siger, hvad der umiddelbart falder dem ind. De har slet ikke samme præstationsangst som os løsningsorienterede voksne. Vi voksne kan godt føle os lidt dumme, hvis vi ikke forstår det,” siger hun. Hun vil op og se maleriet En Bjergbestigerske, som er en af favoritterne. “Det er bare ned igen, lige ud, op ad trappen og til venstre,” siger Eva Harlou og viser vej.

ALDER GIVER NYDELSE

Maleriet viser sig at være lidt af en kæmpe. 2,10 meter højt og 1,7 meter bredt. Det forestil-

Sidder i bestyrelsen for Fonden Aarhus 2017, som planlægger og gennemfører værtskabet for Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad næste år.

Eva Harlou har været på SMK utallige gange. Botanisk Have og Rosenborg er to af hendes andre favoritsteder, der også ligger i museumskvarteret. Foto: Ida Tietgen Høyrup.

ler en kvinde, som kigger ud mod horisonten fra en bjergtop. Malet af J.F. Willumsen i 1912. “Der er nogle meget kradse farver i billedet, der giver lidt modstand. Det er måske derfor, jeg så godt kan lide det. Jeg har en meget spontan tilgang til kunst. Det er ikke noget, som jeg nødvendigvis behøver vide meget om, og alligevel påvirker det mig meget,” siger hun.

”Børn går jo bare til det og siger, hvad der umiddelbart falder dem ind. De har slet ikke samme præstationsangst som os løsningsorienterede voksne.” Hun ser bare på det, nyder det og lader sig inspirere. Det kræver ingen kunsthistorisk uddannelse. “Selvfølgelig har jeg en grundviden om de danske kunstnere, men jeg kender den fornemmelse af, at man skal vide alt muligt og kan derfor selv få præstationsangst. Jeg er heller ikke typen, der har dyr kunst på væggene derhjemme, men det får jeg forhåbentlig engang. Med alderen er jeg blevet meget bedre til bare at nyde det,” siger hun. Nyde kunsten som hun nyder de poppede kunstquizzer på DRK, hvor hun kan sidde og gætte med.

RUNDET AF KUNSTEN

Hun kom selv på museum som barn, fortæller hun senere over en sort kop kaffe i museets café med grøn udsigt til Østre Anlæg. “Jeg var rundt sammen med de voksne, og det var ikke på børnepræmis. Jeg gik slavisk rundt med mine forældre, og jeg blev træt i benene. Men de var gode til at fortælle, og det har helt klart været med til at vække en interesse for kunst og arkitektur.” Hendes far var god til at lære Eva Harlou og søsteren, at en sofa ikke bare er en sofa. “Der er en historie og en designer bag, og på den måde har vi lært at forstå lagene. Så er der andet, de ikke har givet mig med. Jeg kan ikke lave mad overhovedet. Det er pisse irriterende,” griner hun. Hun stopfodrer ikke sin egen søn med kunst, fortæller hun, men det er alligevel vigtigt at tage ham med. “Der er et eller andet om, at jo mere man oplever, jo større finder man ud af, at et område er.”

KUNSTEN INSPIRERER

De største kunstoplevelser er dem, hvor man har tid. Dem, hvor man ikke stresser. Og dem, man er inviteret til. Engang blev hun inviteret til middag på Den Hirschsprungske Samling, hvor det var en kæmpe oplevelse at sidde og spise blandt guldaldermalerierne. En anden gang tog

VIDSTE DU, AT DU KAN BESØGE 6 MUSEER MED 1 BILLET? For 195 kroner får du gratis adgang til ét besøg på hver af de seks parkmuseer. Det giver en samlet besparelse på cirka 50 %. Og du har endda god tid til at bruge billetten, for den er gyldig et helt år. Parkmuseernes billet kan købes på de seks museer. Få mere information på www.parkmuseerne.dk.

www.parkmuseerne.dk #parkmuseerne Følg os på

Nyt fra Parkmuseerne - nr. 1, 28. september 2016  
Nyt fra Parkmuseerne - nr. 1, 28. september 2016  
Advertisement