Page 1

Kulturhuset Utg. 3 // 1. halvår 2018

Parken // Arbeideren

Ingebjørg Bratland om

Tenner, tårer og truser side 4

Ingrid Bjørnov Åge Sten Nilsen Jimmy Carr Knut Reiersrud Band Astrid Overaa Herreteatret ++

Program vinter/vår 2018


Innhold 4 | Gullstrupen 6 | Kokkekunst i Parken

Hans Pareliussen, Kulturhusleder

8 | Astrid og Lilly 10 | InnoTown 14 | Siste Queen-reise 16 | En fest, en regnbue og et arveoppg jør 18 | Programoversikt 20 | Teaterfellesskapet 24 | Fra øst til North West 30 | Solist og supermodell Annonsebilag: Kulturhusene i Ålesund og Ventd PR & kommunikasjon Redaktør: Hans Pareliussen, Kulturhusleder Redaksjon: Ventd PR & kommunikasjon Trykk: Trykkpartner Distribusjon: Sunnmørsposten

20 nye år Vi går inn i Parken kulturhus sitt 20. år. 13. april i 1998 åpnet den ombygde Park kino dørene med en festforestilling med innslag fra byens rike kulturliv. Selv gikk jeg på musikklinja på Fagerlia, og vi fikk bl.a. være med å sette opp det mektige korverket Carmina Burana i det nye kulturhuset. Det var uten tvil stort å få opptre på en så stor og profesjonell scene. Mye har skjedd på 20 år, mange kulturhus er blitt bygget rundt om i landet siden den gang. Et likhetstrekk ved de nyere kulturhusene er at de bygges som flerbrukshus, med muligheter for å huse et vell av uttrykk og sjangre. Parken kulturhus har også huset de aller fleste sjangre opp igjennom årene, likevel må vel salen først og fremst sies å være en (svært god!) konsertsal. Men skal kulturhuset fortsatt holde seg relevant må det utvikle seg. I sitt 20. år skjer det derfor mye spennende på kulturhuset. Nå blåses det nytt liv i foajeen vår, der Ålesund kunstforening holdt til i mange år. Vi får en ny, mindre arena som kan stå som en kontrast til hovedsalens mange store og kommersielle forestillinger. Mindre arrangement der man ikke trenger å fylle 500 seter, og der møter mellom publikum og formidlere kan skje på andre måter. Mat og drikke er også kultur. Og et skikkelig serveringstilbud til publikum har vært lenge etterlengtet på kulturhuset. Vi gleder oss derfor til at XL-kjeden nå åpner nytt kjøkken og bar i foajeen, og på den måten blir med på å gi gode rammer før og etter forestillingene. Slik håper vi at kulturhuset kan by på en enda større variasjon i innholdet, og bli en enda bedre møteplass i de 20 neste årene. Velkommen inn!

Parken kulturhus og Arbeideren Tlf.: 70 16 24 66 Billettsalg: 70 16 24 68 parkenkulturhus@alesund.kommune.no

2 | Kulturhuset


Ingrids femte Pianistinnen Ingrid Bjørnov er tilbake med ny soloforestilling – Steinway to heaven.

Med støttestrømper, løsvipper og oppstemt flygel inviterer hun denne gang til klassisk himmelferd. Dette er Bjørnovs femte så her er det bare å legge håret til forestillingen i Parken Kulturhus 8.mars. Showet har blitt

godt mottatt og blant andre Dagbladet trillet en femmer på terningen. Bjørnov kan se tilbake på hele 30 år i bransjen og har underholdt svært mange nordmenn med sine musikalske forestillinger. Hun ble først kjent på 80-tallet da hun sammen med sin venninne Benedicte Adrian (53), var en del av Dollie de Luxe. Showet hennes fikk en smådramatisk opptakt da hun skadet seg på scenen og måtte avlyse flere forestillinger. Nå er hun tilbake i godt gammelt slag. 8. mars

Brasserie Normandie - din restaurant i 2. etg på Parken Hotel!

Brasserie Normandie er en spennende á la carte restaurant som tilbyr utsøkte retter basert på sesongens beste lokale råvarer. Husets spesialitet er klippfisk av ypperste klasse fra Jangaard. For bordbestilling, tlf: 70 13 23 00

Hjertelig velkommen til en hyggelig aften hos oss! Storgata 16, Ålesund www.parkenhotel.no

Kulturhuset | 3


Tenner tårer og truser Ingebjørg Bratland er ingen Synnøve Solbakken. Gullstrupen liker ikke glansbilder. — Folk ser gjerne for seg at jeg har gått i bunad i hele barndommen og melka kyr mens jeg kveder og kveder. Jeg er superallergisk mot dyr og har aldri vokst opp på en gård. Og jeg bruker helst ikke bunad, ler Ingebjørg som debuterte bare fem år gammel med kveding.

portrettintervju med Dagens Næringsliv om konge-tårene: — Ja, akkurat sånn var det! Jeg reiste hjem, trist og flau over hvor dårlig jeg hadde vært. Det beste som kan sies om seansen var at den gjorde meg synlig.

Mora til Nordstoga

Slipte tenna med neglfil

27-åringen fra Vinje har utmerket seg med en sjelden evne til å formidle folkeviser, stev og ballader. I barnehagen var mora til Odd Nordstoga innom en dag og sang folketoner. Det gjorde så sterkt inntrykk på lille Ingebjørg at hun sang de samme folketonene så vakkert når hun kom hjem. Det ble starten på et langt samarbeide mellom Ellen Nordstoga og Ingebjørg.

Det er mange som synes Ingebjørg fra Vinje har et nydelig smil. Det har hun laget selv. 11 år gammel slipte hun ned tennene sine med en neglfil, rå brutalitet og enorm viljestyrke. — Jeg har alltid vært viljesterk, men for all del. Ikke gjør dette hjemme. Og til tannleger: Si ikke til unge jenter og gutter at de har taggete tenner, sier Ingebjørg og smiler bredt med pene, håndslipte tenner. Men det var ikke første gang hun gikk løs på tennene sine.

Norge med storm I dag er Ingebjørg kjent for sin stemme, unike sangteknikk og formidlingsevne. Hun har tatt Norge med storm og nærmer seg 100 utsolgte konserter, inkludert Spektrum. Folk i alle aldre har trykket henne til sitt bryst. Månesinn har solgt 40 000, og hun har over en million streams.

Kongens tårer Fortsatt vil mange huske henne som hun som fikk kongen til å gråte da hun 17 år gammel stod ute i vinterkulden og sang Den fyrste song til en tårevåt og beveget majestet. Selv synes hun det bare var nitrist: — Jeg husker jeg så bort på kongen mens jeg sang og tenkte at nå synger jeg forferdelig dårlig. Han så helt knust ut, frakken åpen, jeg så for meg at han syntes det var en tragisk måte å feire 70 år på: Lise Fjeldstad leser dikt og en liten, forfrossen kråke fra Vinje forsøker å synge. Ingebjørg ler høyt når jeg siterer fra et

4 | Kulturhuset

Enda mer viljestyrke Dagen før skolestart røsket hun ut fortennene sine så blodet sprutet. Hun hadde fått for seg at ingen begynte på skolen med melketenner. Men bak ventet ingen nye, så hun var tannløs i et helt år. Hun ønsket seg nye til jul, men fikk i stedet time hos logoped fordi S-lyden var borte etter den brutale selvbehandlingen. Med rå viljestyrke og intens terping ble hun kvitt problemet i løpet av en uke. Akkurat som da hun så seg selv på TV og mente hun var blitt for rund. Hun lot være å spise på to uker.

Han med de store øra 27-åringen dyrket ikke rockestjerner men samlet på bilder og avisutklipp av Odd Nordstoga i oppveksten. Hun var veldig betatt selv om venninnene mente han hadde ALT for store ører og nese. Senere reiste hun land og strand rundt med Odd Nordstoga og de utga plate sammen. Men kjærester har de ikke vært.


Jeg har ikke helt sansen for bunadstempelet og det å bli satt i bås.

Truser — Det har handlet mye om folkemusikk, så jeg kan forstå at noen setter meg i bås og tror de vet hvor de har meg. Men jeg er litt lei av at det skal tenkes slik, forteller hun. Derfor kliner hun ofte til i portrettintervjuer for å fremstå langt mer rocka enn Synnøve Solbakken. Hun har omtalt seg selv som rødvinsdronningen og fortalte magasinet Kamille at hun går uten truse hvis hun vil være litt rampete. — Den står jeg for. Det er da du kjenner at du lever! Og det hjalp godt på imaget.

Pop Den siste plata hennes Hjarteskjell er et langt skritt inn i pop-sjangeren, men det betyr ikke at hun ønsker å befri seg fra folkemusikken. — På ingen måte, men jeg synes det er moro å skrive min egen musikk istedenfor å synge disse gamle flotte visene. Jeg liker å bruke mine egne ord og toner. Selv om jeg aldri hører på folkemusikk, har den en stor plass i hjertet mitt, forteller Ingebjørg Bratland.

Ålesund Norges vakreste Hun gleder seg til igjen å opptre i Parken kulturhus hvor en ganske sikkert fullsatt sal vil få høre det beste fra hennes fire siste plateutgivelser. — For meg er det veldig spesielt å komme til Ålesund fordi jeg synes byen er Norges vakreste. Jeg kan liksom aldri få sett meg mett. Derfor har jeg et fast rituale med å gå opp trappene til Fjellstua når jeg er i Ålesund, forteller Ingebjørg Bratland. 8. april

Kulturhuset | 5


Hans Pareliussen og Ivar Breivik

Kokkekunst i Parken XL Gruppen og Ivar Breivik ønsker å løfte Parken som kulturhus med sin kokkekunst og servering i foajeen knyttet til konserter og teater. — Foajeservering vil gjøre Parken kulturhus mer komplett og forsterke de gode opplevelsene rundt konserter, teater, show eller andre arrangementer, sier Ivar Breivik.

Byens flotteste Breivik omtaler kulturhuset som en godt gjemt skatt i Ålesund og er nå klar for å bringe også matkulturen inn i kulturhuset. XL Gruppen skal finansiere og bygge nytt kjøkken i foajeen. En foaje som Breivik mener er en av de flotteste serveringslokalene i hele byen med sin panoramautsikt mot byparken og Aksla. — I kulturhuset vil jeg få utfoldet mine

6 | Kulturhuset

kunstneriske sider og sette sammen menyer med flotte råvarer fra Ålesund og Sunnmøre. Et godt serveringstilbud i foajeen vil gjøre kulturhuset til en enda bedre møteplass, sier Breivik. XL Gruppen driver nå XL Diner, Milk Bar, Kabb, Kulinarisk Spiskammer og Lyst kafé i sentrum. Det er serveringssteder som utfyller hverandre og dekker forskjellige behov i tråd med XL Gruppens filosofi. Foajeserveringen i Parken kulturhus er en del av denne filosofien.

Helaften — Ålesund har lenge manglet et godt


Foto: Rune Hagen

arrangementer i kulturhuset. Etter at kunstforeningen flyttet ut sommeren 2016 har det vært jobbet med planer for hva lokalet skal brukes til. Ombyggingen inkluderer en ny scene, utbedring av akustikken og nytt kjøkken.

Kulturoperatør — XL Gruppen har alltid vært opptatt av Ålesund som kulturby. Matkulturen er en viktig del av dette. Når vi går inn i Parken kulturhus, gjør vi det fordi vi ser at byen trenger et slikt tilbud. Vi tar på oss et ansvar som kulturoperatør og forventer derfor også å få en del av kulturmidlene som fordeles i Ålesund, sier Breivik. Den nye foajeen med servering og bar skal være klar i mars 2018.

Spennende planer Et godt serveringstilbud i foajeen har vært etterlengtet, vil skape gode rammer rundt kulturarrangementet og gjøre kulturhuset til en bedre møteplass.

serveringstilbud knyttet til Parken kulturhus. Ofte har vi mottatt flere hundre gjester på noen av våre serveringssteder etter endt forestilling. Det kan være en utfordring. Nå kan vi tilby en helaften på Parken med store opplevelser knyttet til kultur og matkultur under samme tak, forklarer Breivik. Han ser blant annet for seg at man kan bestille bord i foajeen og ha det både før forestillingen, i pausen og etter teppefall. I tillegg vil det være bar for de som måtte ønske seg et glass vin eller noe annet å drikke.

Konferanser Breivik ser også et stort potensiale i at kulturhuset kan arrangere konferanser på dagtid og at XL Gruppen dekker opp til banketter på kveldstid. Det er ifølge Brevik få lokaler i Ålesund som kan ta imot så mange i forbindelse med event, arrangementer og foredrag. Foajeserveringen skal ikke være en permanent restaurant, men knyttet til

Det sier kulturhusleder for Parken og Arbeideren, Hans Pareliussen om videreutviklingen av de gamle kunstforeningslokalene hvor det nå skal bygges ny scene, nytt kjøkken og akustikken skal forbedres. – Moderne kulturhus bygges som flerbrukshus, med ulike saler for å huse flest mulig uttrykk. Det er denne utviklingen vi har latt oss inspirere av når vi skal videreutvikle disse lokalene, sier Pareliussen. Hovedsalen er med sine 500 seter for stor for mange typer arrangement. Ved å etablere en ny og mindre scene håper kulturhuset på å få et mer mangfoldig innhold på kulturhuset. Det kan være mindre konserter, kunstnermøter, foredrag og før- og ettersnakk, blant annet. – Vi ønsker også å utnytte nærheten til byparken og byfjellet i større grad og se på samspill mellom naturen, friluftsliv og kulturen, sier kulturhuslederen.

Kulturhuset | 7


15 år eldre – men fortsatt forventninger til livet.

Når teater treffer Astrid Overaa er klar for en ny oppsetning med Lilly Valentin og en ny tur til Hellas i regi av Teatret Vårt.

— Jeg så ikke den komme, men gleder meg helt enormt, sier Astrid som hadde kjempesuksess med monologen Lilly Valentin da hun spilte den for Teatret Vårt i 2003. Da spilte hun så fantastisk at folk tok et oppgjør med sine egne forhold og samliv!

Strålende Lilly Forestillingen ble sett av svært mange og ble den mest innbringende oppsetningen for Teatret Vårt det året. Astrid gjorde en så strålende, vittig og gripende Lilly Valentin at den sprengte grenser for mange som så forestillingen. Lilly Valentin handler om en godt voksen kvinne som lever i et dødt ekteskap.

8 | Kulturhuset

Hun blir invitert med til Hellas av en venninne, men tør ikke fortelle det til mannen. Hun ender likevel opp med å reise etter å ha etterlatt seg 14 ferdige middager i fryseren.

Folk skilte seg — Etter flere av forestillingene tok folk kontakt med meg og fortalte hvor sterkt og hvordan forestillingen hadde berørt dem. Noen tok faktisk ut skilsmisse, noen så hverandre og parforholdet i et nytt lys og noen forstod seg selv på en annen måte. Nå har det aldri vært et mål for meg å få folk til å skille seg, bare så det er sagt, ler Astrid.


Foto: Teatret Vårt

Levd liv Mye har skjedd siden 2003. Også med Astrid Overaa. Hun har vært hjerteoperert, og i fjor mistet hun mannen sin, Arild, som også var en del av sjela på Teaterfabrikken i Molovegen som de åpnet for 21 år siden. — Betyr det at vi denne gangen får se en litt annen Lilly? — Nja, vi har jo blitt 15 år eldre begge to. Og som skuespiller bruker man ofte sine egne erfaringer fra et levd liv – som blant annet den ensomheten jeg har kjent på etter at mannen min døde. Men jeg tror Lilly Valentin fortsatt er så slitesterk og tidløs at hun ville berøre mange også nå, sier Astrid.

Ålesund og Molde Den største forskjellen fra nå og da blir en mer tidsriktig scenografi. Teksten er med noen få strykninger den samme. Lilly Valentin skal spilles i Ålesund i februar, den skal på turne i fylket i mars og vil bli spilt i Molde i mai. Regissør denne gang er Philipp Stengele.

Mann av huse

Overveldet Hun har kanskje aldri før opplevd som skuespiller å treffe og berøre så mange som med denne monologen hvor hun er alene på scenen i nærmere to timer. — Jeg var overveldet av responsen. Mange takket meg. Det betyr noe helt spesielt når man står på en scene og føler at det man formidler griper tak i mennesker. Og det var først etter Lilly Valentin jeg følte at jeg ble tatt seriøst som skuespiller, forteller Astrid.

— Vi har bedt regissør Philipp Stengele gjøre en ny oppsetning med Lilly Valentin som handler om en kvinne som er 15 år eldre. Men som fortsatt forventer seg mer av livet. Astrid var fantastisk i rollen, og folk gikk mann av huse for å se Astrid spille Lilly Valentin. Det håper vi at de vil gjøre denne gangen også, sier teatersjef Thomas Bjørnager i Teatret Vårt.

Refleksjoner Hun mener teater kan være helt magisk og at god scenekunst kan gi oss en bedre forståelse av eget og andres liv. — Godt teater og godt formidlet teater får oss til å reflektere over våre liv, våre samliv, om en sjanse vi kanskje aldri tok, et valg vi ikke våget. Tidløse, universelle dilemmaer som man også finner i monologen Lilly Valentin, mener Astrid som i likhet med Lilly har blitt en godt voksen kvinne.

Foto: Marit Brunstad Astrid Overaa

Kulturhuset | 9


InnoTown i 18 år

Overrasker alltid InnoTown slutter aldri å være fremtidsrettet, leken og overraskende.

Hvert år er det skyhøye forventninger til både innhold og foredragsholdere. Og hvert år må InnoTown overgå seg selv. — Vi har stort fokus på foredragsholderne og driver enormt med research for å få tak i de rette. De er dyre, men det er ikke pengene alene som lokker disse til InnoTown. Det handler også om nettverk, tidligere foredragsholderes renommè, overtalelsesevner og sjarmerende Ålesund som trekkplaster, sier InnoTowns grunnlegger, Dag Lausund. InnoTown har fokus på innovasjon, idéskaping, strategi og design. Svært mange har latt seg imponere over det høye internasjonale nivået.

Gir inspirasjon En av dem er kystdirektør Kirsti Slotsvik som i mange år har vært en trofast deltager. Ikke fordi hun føler hun må, men fordi hun alltid har så lyst. — Gjennom jobben min deltar jeg på et stort antall konferanser verden over, og mener svært få av disse matcher InnoTown, verken på rammene rundt eller innhold. Det var på InnoTown jeg første gang hørte om både Über og Airbnb. Å sitte her i Ålesund og høre på folk som forfølger ideene sine og klarer å få satt disse ut i livet, er noe vi tar med som inspirasjon inn i vår egen arbeidshverdag, sier Slotsvik.

Internasjonal Knut Flakk, CEO i Flakk Gruppen og styreformann i Hexagon Composites, er en annen som har latt seg imponere av InnoTown og hvordan man har klart å holde koken gjennom 18 år. Flakk sitter i styret for InnoTown. — InnoTown holder et meget høyt internasjonalt nivå, og kan uten tvil måle seg med de aller beste innovasjonskonferansene i utlandet. Konferansen har bidratt til å sette Ålesundsregionen på kartet og vært en kilde til inspirasjon og nytenking for store deler av næringslivet på Sunnmøre, mener Flakk.

Viktig møteplass Både Flakk Gruppen og Hexagon har ofte invitert viktige forretningspartnere til InnoTown. Det har forsterket relasjonene og gitt nye tanker og ideer. Og man har ved flere anledninger kombinert globale strategisamlinger med InnoTown. — Personlig har jeg hatt stor glede av InnoTown som jeg ser frem til å delta på hvert eneste år. Det er ikke bare en viktig arena for innovasjon og nye tanker, men også en viktig møteplass for å bygge nye relasjoner og treffe kreative mennesker på tvers av ulike bransjer og fagområder, sier Flakk.

Kystdirektør Kirsti Slotsvik: Få konferanser matcher InnoTown.

10 | Kulturhuset


En kilde til nytenking. Industribygger Knut Flakk om InnoTown

Viktig for næringslivet Sparebanken Møre har gått tungt inn som støttespiller for InnoTown fordi konferansen betyr mye for Sunnmøre og næringslivet på Sunnmøre. — Som fylkets største bank er vi opptatt av at næringslivet både får inspirasjon og kunnskap om temaer som vil påvirke bedriftenes utvikling i årene som kommer. Det er ikke minst derfor vi støtter konferansen økonomisk som hovedsamarbeidspartner, forteller banksjefen for næringsliv i Sparebanken Møre, Arild Sulebakk.

Inspirasjonskilde Sulebakk beskriver InnoTown som en viktig inspirasjonskilde for både utviklingsmiljø og ledere, og en konferanse som støtter godt opp om den innovasjonsevnen som ligger i sunnmørsgenet. — InnoTown er i dag en ledende konferanse nasjonalt med dagsaktuelle temaer, både innenfor teknologi og samfunnsutvikling, mener banksjefen om evigunge InnoTown. — Vi kommer til å strekke oss langt for at konferansen skal forsterke bildet av InnoTown som et unikt arrangement i toppklasse, sier Kjersti Vister i InnoTown om konferansen som har Parken Kulturhus som hovedarena 29. og 30. mai.

Betyr mye for Sunnmøre og næringslivet. Banksjef Arild Sulebakk om InnoTown

Innotown er show, innovasjon, idéskaping, strategi og design.

Kulturhuset | 11


DEN PERFEKTE GAVEN TIL DINE ANSATTE! Med dittgavekort får de akkurat det de ønsker seg

Legg inn din bestilling på: moa@olavthon.no Merk bestillingen med org.nummer, firmanavn, fakturaadresse, antall gavekort og beløp. De kan hentes på AMFI Moa eller sendes i posten. For spørsmål ring Senterkontoret 70177560

GAVE TIL FAMILIE OG VENNER! Kjøpe gavekort i våre gavekortautomater på AFMI Moa, nord, syd og øst.

DITTGAVEKORT.NO ER DET STØRSTE SENTERGAVEKORTET PÅ MARKEDET. Gavekortet kan brukes i alle 170 butikkene (ex. Vinmonopolet) på AMFI Moa og over 5000 butikker fordelt på nesten 100 kjøpesenter og over 60 hoteller (Amfi og Thon). dittgavekort.no faller inn under Skattelovens §5-15 om skattefri arbeidsinntekt, og er derfor den perfekte gaven til dine ansatte.

12 | Kulturhuset


Skodje Blandakor:

Feeling Good!

Klar for en feiende flott og rytmisk aften med soul og funk? Da bør du få med deg Skodje Blandakor og Møremusikarane som byr på musikk fra 60-, 70- og 80-tallet med låter fra James Brown, Stevie Wonder, Tower of Power, Otis Redding, Nina Simone blant andre. Chain

Hele Sunnmøre synger ABBA

of fools, Dock of the bay, Blame it on the boogie, Killing me softly, Proud Mary, Sir Duke, Respect og Mans world er noen av melodiene som vil gi deg godfølelsen. 6. mai

 HALVOR JOHANSSON   JONNA STØME   CHRISTER TORJUSSEN 

med flere!

120 korsangere fra Sunnmøre møtes for å hylle ABBAs utrolige karriere. Det blir slagere som Waterloo, Dancing Queen, Mamma Mia, Money Money og en rekke andre sanger med høy allsangfaktor. Stine Hole Ulla, vinner av Norske Talenter og deltaker i Grand Prix, er med som solist. Et profesjonelt band bestående av Møremusikerne sørger for kompet. Dirigent Erland Dalen leder det hele. 29. april

PARKEN KULTURHUS 9. mars klokken 19:00 Kulturhuset | 13


Siste Queen-reise Etter ti år Norge rundt med Queen-show setter Åge Sten Nilsen punktum for en fantastisk reise.

Den 48 år gamle rockeartisten fra Sarpsborg er av mange hyllet som Skandinavias suverent beste Queen- og Freddie Mercurytolker. Den store avslutningen hvor nærmere 40 scener landet rundt skal besøkes, markerer slutten på The Show Must Go on. Teppefall og spikeren i kista er rett før påsken i 2018. — Jeg kan love Ålesund et fantastisk show med det faste

14 | Kulturhuset

bandet, med dansere, statister og spesialeffekter, sier Åge Sten Nilsen. Den som vil få med seg det siste, kritikerroste hyllestshowet om Queen, bør kjenne sin besøkelsestid på Parken kulturhus 26.januar.

viktige for min karriere. Jeg håper og tror at vi også har gitt mer enn en halv million mennesker store og fine opplevelser gjennom disse årene. Men alt til sin tid og nå føler jeg at vi har kommet dit. Og da handler det om å avslutte en fantastisk reise med stil, sier Åge.

Alt til sin tid

Gir alt

— Disse showene, som alle har vært forskjellige, har vært

Han er kjent for å gi alt på scenen og det har enkelte ganger


utstråling, beveger seg som en sprettball fylt med eksplosiver, flørter og danser og gir alt hele veien.

Fotball eller musikk Åge Sten Nilsen er tidligere kjent som sanger i bandet Wig Wam der han brukte artistnavnet Glam. Den aktive rockeartisten har tidligere drevet med både fotball og håndball og er en habil tegner. — Jeg måtte ta et valg på juniornivå. Fotball eller musikk. Jeg har ikke angret samtidig som jeg gleder meg over Sarpsborg 08s fremmarsj. Sjansen for en betydelig lengre karriere er større som musiker enn som fotballspiller, ler 48-åringen som i ungdommen var innom en rekke forskjellige idrettsgrener. Den habile tegneren har tegnet alle kostymene og scenene til hyllestshowene med Queen.

Går nye veier resultert i knall og fall – som da han faktisk ødela menisken etter å ha tråkket feil under et forrykende show i Tromsø. Åge Sten Nilsen har imponert både publikum og presse med sine Queen-suksesser. Ikke minst Mona Levin i Aftenposten som mener at han matcher selveste Freddie Mercury. Hans stemme er en urkraft i seg selv. Han eier en enorm tilstedeværelse og

Etter gjennombruddet i 2005 da Wig Wam deltok i Melodi Grand Prix har han og gruppa levd av musikken. Mange husker ham også fra Det store korslaget hvor Team Åge, vant. Den tredje soloplata hans kom høsten 2017. Smooth Seas er et høyst uventet og overaskende helakustisk album fra en av Norges råeste og mest energiske rockeartister. Anmeldere har omtalt albumet som sterkt håndverk, et bemerkelsesverdig

Åge Sten Nilsen avslutter en fantastisk reise med sine Queen-show og besøker Ålesund 26.januar.

godt album, nedstrippet og neddempet. — Planene etter Queen er at jeg blant annet skal satse litt mer på en solokarriere og i det ligger det også at det kan bli en del mindre, intime konserter med eget materiale fremover. Tekstene har jeg hentet fra et levd liv og jeg merker at de treffer og berører mange, forteller Åge Sten Nilsen.

Lyden av lykkelige pinner Kulturhuset| 15


Trollmannen fra Oz.

En fest, en regnbue og et arveoppg jør Bli med på fest i Kardemomme by, heng med til trolldomslandet på den andre siden av regnbuen eller bli med på et arveoppgjør og en intens forestilling om prisen du betaler for dine veivalg.

Riksteateret kommer til Ålesund med de tre forestillingene Folk og Røvere i Kardemomme by, musikalen Trollmannen fra Oz og Arthur Millers teaterstykke Prisen.

16 | Kulturhuset

Trollmannen fra Oz Den lille jenta Dorothy virvles opp av en tornado og feies av gårde til trolldomslandet på den andre siden av regnbuen – Somewhere Over the Rainbow!

Det er noen år siden Riksteateret satt opp en skikkelig musikal. Nå gjør de det med en av de store klassikerne; Trollmannen fra Oz. På vei til Smaragdbyen og Trollmannen møter Dorothy tre


Får vi det livet vi fortjener?

underlige fyrer – Blikkmann, som så inderlig ønsker seg et hjerte, Fugleskremselet, som så gjerne vil ha en hjerne, og den livredde Løven, som håper han skal bli modig. Men først når de har fått has på den onde heksa finner de det de egentlig leter etter – troen på seg selv og troen på andre. Riksteateret byr på en fargerik, frodig og livsglad forestilling for eventyrlystne i alle aldre. Den nye stjernen Mari Lerberg Fossum har gjort suksess som Sophie i Mamma Mia og Belle i Skjønnheten og udyret, nå møter du henne Dorothy. Regien er ved Alan Lucien Øyen som har fått seg et stadig større navn også utenfor Norge. 4. april

Folk og røvere I Kardemomme by bor gamle Tobias i tårnet, pølsemakeren, trikkefører Syversen og barberer Sørensen, Tommy, tante Sofie og vesle Kamomilla. Og politimester Bastian som aldri har lyst til å arrestere noen. Rett utenfor byen bor de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan. Har du husket å vaske ørene dine? Da kan du trygt ta med deg barna på Riksteaterets oppsetning som er full av energi, humor, dans og musikk. Du vil møte en

Tobias i tårnet.

papegøye som er temmelig frekk i kjeften, en talende kamel og en løve som elsker melkesjokolade. Med Kim Haugen i registolen og et ensemble fylt av talenter, ønsker Riksteateret å innlemme en ny generasjon i vår felles kulturarv; Thorbjørn Egners underfundige verden.

Arthur Miller er en av USAs mest innflytelsesrike og populære dramatikere. I tillegg var forfatteren som står i en tydelig tradisjon etter Henrik Ibsen, en mye omtalt person i USA og gift med Marilyn Monroe. I Riksteaterets oppsetning av Prisen møter du store skuespillere som Kim Haugen, Helge Jordal, Iren Reppen og Per Frisch. Prisen er blant favorittene til tidligere president Obama som var på plass da stykket nylig gikk på Broadway med Danny DeVito i en av rollene. Får vi det livet vi fortjener? Det er tema for Prisen hvor to voksne brødre møtes for å fordele det som står igjen på loftet etter deres avdøde far. Den ene av dem valgte plikten, den andre karrieren. Prisen er et intenst kammerspill for fire mennesker som på hvert sitt vis har prøvd å være tro mot egne muligheter og mot omgivelsenes krav. Men har de betalt en for høy pris for veivalgene de har gjort? Stykket er spennende, opprivende, intenst og utfordrende, men også underholdende. Med denne oppsetningen byr Riksteatret på en vittig og engasjerende tekst. Regissør er Kjetil Bang Hansen. 28. april

23. og 24. februar

Prisen med Helge Jordal, Kim Haugen og Iren Reppen.

Kulturhuset | 17


Parken kulturhus

vinter/vå

DATO

FORESTILLING

STED

20. 1.

Teaterlørdag: Mandarinsaft

Arbeideren

20.-21.1.

ÅSO: Nyttårskonsert

Parken kulturhus

26.1.

Åge Sten Nilsen: The Show Must Go On X

Parken kulturhus

27.1.

Ungdommens kulturmønstring

Parken kulturhus

27. 1.-17.2.

Teatret Vårt: Lilly Valentin

Arbeideren

2.2.

Dora Thorallsdottir: Familiegreier

Parken kulturhus

3.2.

Teaterlørdag: Den fantastiske Mikkel Rev

Arbeideren

8.-10. 2.

Fagerlia VGS: Play Alter Native

Parken kulturhus

11.2.

Teater Manu: Gråtende hender

Parken kulturhus

12.2.

Ingvard Wilhelmsen // UTSOLGT!

Parken kulturhus

16.2.

Thank You For The Music // UTSOLGT!

Parken kulturhus

17.2.

Teaterlørdag: Alt som er fint

Arbeideren

17.2.

Knut Reiersrud Band

Parken kulturhus

18.2.

Eva Weel Skram

Parken kulturhus

23.-24.2.

Riksteatret: Kardemomme by

Parken kulturhus

3.-22.3.

Teatret Vårt: Tjalve og Roskva - Det store kappløpet

Arbeideren

2.-3.3.

Herreteatret: Penga eller livet

Parken kulturhus

4.3.

Score: Symfonisk dataspillmusikk

Parken kulturhus

8.3.

Ingrid Bjørnov: Steinway to Heaven

Parken kulturhus

9.3.

Latter Live - på turné

Parken kulturhus

10.3.

Teaterlørdag: Krokodilletyven

Arbeideren

10.3.

Alexx Alexxander

Parken kulturhus

18 | Kulturhuset


s og Arbeideren

år 2018

Billetter: kulturialesund.no

DATO

FORESTILLING

STED

11.3.

Aalseund ungdomsmusikkorps

Parken kulturhus

14.3.

Bukkene bruse i badeland

Parken kulturhus

15.3.

Hekla Stålstrenga

Parken kulturhus

18.3.

ÅSO: Symfonikonsert

Parken kulturhus

4.4.

Riksteatret: Trollmannen fra Oz

Parken kulturhus

7.4.

Småbarnslørdag: Bzz - et insektliv

Arbeideren

7.4.

Horizone Project + Von Dess

Parken kulturhus

8.4.

Ingebjørg Bratland

Parken kulturhus

11.4.

Teatret Vårt: Høstsonaten

Parken kulturhus

13.4.

Frode Alnæs: Min dans med strenger

Parken kulturhus

15.4.

Charlie Siem m/Ålesund symfoniorkester

Parken kulturhus

18.-20.4.

The North West

Parken kulturhus

21.4.

Jimmy Carr: The Ultimate Best of World Tour

Parken kulturhus

28.4.

Riksteatret: Prisen

Parken kulturhus

29.4.

Heile Sunnøre synger Abba

Parken kulturhus

4.5.

Teater Manu: Hundre år og like døv

Parken kulturhus

6.5.

Skodje blandakor "Feeling good!"

Parken kulturhus

10.5.

Korpstreff

Parken kulturhus og Arbeideren

17.5.

ÅSO: Nasjonal festkonsert

Parken kulturhus

29.-30.5.

Innotown

Parken kulturhus

31.5.

Ålesund ballettskole: Presentasjon

Parken kulturhus

9.6.

Barnekortreff: Ung i kor

Parken kulturhus

15.6.

Næringsdriv

Parken kulturhus

Kulturhuset | 19


Teaterfellesskapet Felles opplevelser knytter oss sammen og er med på å utvikle oss som mennesker.

For Ålesund-familien Eldrid Schrøder Kvalvik, Endre Gøncz og barna Lukas (16), Sara (11) og Anna (4) er det teater som er deres arena for fellesskap og felles opplevelser.

Berører oss Mamma og teaterlærer Eldrid mener godt teater påvirker oss. Det treffer og berører, det skaper refleksjoner og kanskje en bedre forståelse av våre og andres liv. Og på sitt beste kan det være en brobygger for dialog og toleranse i en tid med polarisering. Godt teater gjør noe med oss.

Felles arena — Den digitale hverdagen har ført til at vi er mye og stadig mer opptatt hver for oss med telefoner eller nettbrett. Det er gøy det altså, men derfor er det kanskje ekstra viktig å finne arenaer hvor familien kan ha sine ritualer, dyrke fellesskapet og få felles

opplevelser. Her mener vi at teatret er helt supert, sier Eldrid.

Morsmelken Eldstemann i søskenflokken på tre, Lukas (16), synes det er flott at hele familien har teater som sin arena og møteplass. — Teater har påvirket meg, mine tanker, skapt undring og nysgjerrighet. Rent konkret har det tent interessen for faget. Det er jo ikke tilfeldig at jeg nå går på dramalinja, ler Lukas som har gjort det samme linjevalget som mamma og pappa. — Lukas har fått teatret inn med morsmelken. Han var med på teaterbesøk og teaterøvinger helt fra han var bitteliten. For min egen del begynte det mer tilfeldig. Jeg ville heller ha drama enn tysk som valgfag på ungdomsskolen. Da var det gjort, sier Eldrid med et smil. Veivalget har fått stor betydning for henne og senere hele familien. Det var på den tiden Eldrid selv var elev på dramalinja på Fagerlia at hun traff mannen i sitt liv gjennom en felles interesse for teater.

Teaterfamilien I teaterfamilien fra Gangstøvika har mamma Eldrid en mastergrad i teater fra NTNU og jobber som teaterlærer på Fagerlia videregående skole, er skuespiller og kursholder i Ålesund Improteater i tillegg til snart debuterende dramatiker. Endre jobber i barnehage og driver med teater på fritiden, Lukas er elev ved dramalinja på Fagerlia, Sara driver med klassisk ballett og skriver Lukas (16), pappa Endre Gøncz, mamma Eldrid Schrøder Kvalvik, Sara (11) og Anna (4).

20 | Kulturhuset


dramatikk sammen med mamma og Anna er bare fire år men ser allerede ut til å elske teater.

Heldige — Jeg mener Ålesund og distriktet er heldige som har Teatret Vårt som lager mange bra forestillinger for barn og unge. Teaterlørdagene tror jeg har truffet så mange fordi småbarnsfamilier ønsker å gjøre noe i lag med barna og oppleve noe sammen som familie, mener Eldrid.

Drama for fremtiden Eldrid er også svært begeistret for hva dramalinja på Fagerlia gjør med elvene som går der. De endrer seg stort på tre år. De lærer seg selv å kjenne, de er over gjennomsnittet gode på empati, kommunikasjon og samarbeid og de tør å stå frem. — Ifølge samfunnsekspertene er det jo nettopp den typen kreative mennesker vi trenger i fremtiden. Når mye av produksjonen blir erstattet av teknologi og roboter, hva står vi igjen med da? Jo, da er det mennesker. Mennesker som er kreative, trygge, som kan å samhandle, skape og ikke minst formidle. Dette kommer ikke av seg selv. Det må trenes på. Helst daglig, sier Eldrid engasjert.

Tjalve og Roskva Det handler om både ritualer og myter i den lekne og morsomme forestillingen Tjalve og Roskva – Det store kappløpet. Norrøn mytologi møter vår tid i denne forestillingen som er fylt med mye fart og spenning for hele familien fra seks år. Myter er evig aktuelle. De forteller oss ikke bare om for lenge siden eller i gamle dager. Myter har en egen verdi som når vi setter dem inn i vår tid kan holdes opp og fortelle om nå, alltid og hver gang. Bli med Tjalve og Roskva inn i den norrøne mytologien – til den gangen guden Tor tok med seg to menneskebarn til Utgard for å kjempe mot jotnene; de store kjempene. 3.-22.mars i Ålesund. 11.-21.april Molde. 2. – 13.mai turné Møre og Romsdal

Felles opplevelser knytter oss sammen.

Kulturhuset | 21


Dora Thorallsdottir:

Hysterisk morsom Dora debuterte på Latter høsten 2013 med braksuksessen Det var ikke sånn det skulle bli. Showet spilte for fulle hus i over to år og gjorde henne til en stor publikumsfavoritt. Nå er hun tilbake med en splitter ny forestilling. Erfaringen fra humorscenen og terapirommet gir landets morsomste relasjonsterapeut de beste forutsetninger for å se det komiske i alt som omhandler familien. I Familiegreier tar hun for seg alt fra arveoppgjør til slektsforskning, svigerfamilier, foreldremøter, julaftener, begravelser, elefanter i rommet og alt annet rusk og rask de fleste av oss har i flokken. Det blir garantert en sprudlende helaften med høy latter- og gjenkjennelsesfaktor! Dora Thorallsdottir er tilbake med intelligent og hysterisk morsom stand-up.

2. februar

eurosko.no 22 | Kulturhuset


Stolt sponsor av hode, skulder, kne og på-tå-hev. Shutterstock

Det er viktig å satse på de ressursene som skal glede oss i fremtiden. Derfor sponser vi barn og unge innen lokal idrett og kultur som gir oss noe å juble for. Nå kan du søke om økonomisk støtte til ditt lag eller din organisasjon. Vi gir ut midler fem ganger i året. Les mer på tafjord.no/sponsing

Kulturhuset | 23


Fra øst til North West The North West har hentet Maria Carmona (38) fra Oslo for å sette Ålesund-regionen på Norges-kartet.

Hun har bred og solid erfaring som prosjektleder både i Norge og utlandet, og er ansatt som daglig leder i det nye konferansekonseptet hvor deler av arrangementet skal foregå i Parken kulturhus 18.-21.april.

Tøft gjort — Det er tøft gjort av styret å ansette en daglig leder fra Oslo og Østlandet. Men kanskje kan man se på Ålesund-regionen med litt andre og nye øyne når man kommer utenifra, sier Maria. Den sympatiske og driftige 38-åringen gleder seg enormt og er samtidig ganske ydmyk for oppgaven med å bidra til å løfte frem det spennende, vakre og unike med Ålesundregionen. Som daglig leder har hun ansvaret for å utvikle og gjennomføre det som er tenkt å bli et årlig konferansekonsept.

Tenk stort — Jeg tror det handler om å tenke stort, ambisiøst og litt vågalt i starten. Jeg er ganske åpen for hva The North West egentlig skal være – en konferanse, en arena, et møtested eller en festival. Det viktigste er å lage et knallbra program som er attraktivt for alle og som gjør at resten av Norge får opp øynene for regionen. Reiseliv, kultur og næringsliv vil være viktige fundamenter å bygge The North West på. I skrivende stund er man helt i støpeskjeen når det gjelder planleggingen for konseptet og prosjektet som nå etter noen skjær i sjøen seiler med stø kurs mot 18. og 21.april.

Stor og sterk North West er definert til å være en arena og nasjonal møteplass for by- og regionsutvikling. Et mål er å hente inn kloke hoder lokalt, nasjonalt og internasjonalt som 24 | Kulturhuset

professor i urbanisme Richard Florida. Det handler om fokus på hvordan regionen skal utvikle seg stor og sterk for ikke å bli klemt i hjel mellom Bergen og Trondheim.

Verdensklasse Maria mener Ålesund-regionen må spille på det de er gode på og bruke enerne aktivt. Hun skal naturlig nok bli mye bedre kjent med distriktet, men kjenner godt til at regionen har natur og fjorder i verdensklasse, mye industri – også deler av den i verdensklasse, stort potensiale for å være ledende på biomarin-utvikling og en kunnskapspark med Norges mest fremtidsrettede digitale innovasjonsarena, gründertradisjoner og mange flinke hoder.

Musikkengasjert — Og ikke minst eksportartikler i


Jeg tror det handler om å tenke stort, ambisiøst og litt vågalt i starten.

flere dyktige musikere som for eksempel Highasakite og Sigrid Solbakk Raabe, sier den musikkinteresserte 38-åringen. Hun har bred erfaring fra å organisere musikkfestivaler og andre store begivenheter som er til for å begeistre. Hun har nettopp avsluttet jobben som leder for marked og kommunikasjon for årets Nobelkonsert. Nå har hun dirigentrollen for å få ulike kommuner og organisasjoner til å finne tonen, takten og samspillet for å utvikle Ålesund-regionen.

Stor kapasitet — Vi er svært glade for å kunne knytte Maria til satsingen med The North West. Med sitt nettverk og sin kunnskap vil hun være en uvurderlig kapasitet for å utvikle og gjennomføre The North West, mener styreleder Knut Flakk.

Maria Carmona • • • • • • • • •

Bor i Oslo med kjæreste. Født i Chile. 4 år gammel da familien kom til Norge. Studert i Spania. Utdannet ved Norges Markedshøgskole (Handelshøyskolen BI). Prosjektleder i to av Norges ledende eventbyrå, Gyro og Playroom Event. Festivalsjef i Piknik i Parken-festivalen i Oslo. Mellomlederstillinger på Øya-festivalen. Har ledet Justisdepartementets 150 års jubileum, Gjensidiges 200 års jubileum. Prosjektleder for rebranding av Statoil Fuel & Retail til Circle K.

Kulturhuset | 25


Jimmy Carr:

Best of tour 2018 Den britiske komikeren Jimmy Carr har spilt over to tusen forestillinger for over to millioner mennesker på fire ulike kontinenter. Nå er det tid for oppsummering!

For første gang på Parken Kulturhus Med Best of tour 2018 har Jimmy Carr samlet sine aller beste vitser. Mikset med nytt materiale for den ultimate, hysterisk morsomme humorforestillingen. Jimmy Carr er et stort navn som har vært på stand-up scenene i 15

Få billetter

år. Han har blant annet vunnet den britiske komedieprisen for Best Live Stand-Up Tour og har rendyrket sin store lidenskap gjennom livet: Perfekte vitser. 21. april

Knut Reiersrud I flere tiår har han turnert inn- og utland, vært innom de fleste sjangre, og er i det hele tatt en av landets mest aktive musikere. Han er spesielt kjent for bluesmusikken, sitt samarbeid med organist Iver Kleive, og ikke minst sine flotte tolkninger av norsk folkemusikk. I vår kommer han med en ny plate og på Parken er det en ypperlig anledning til å høre denne fantastiske musikeren i sving med sitt faste band. 17. februar

Trond Alvestad tannlege MNTF

Cornelia Alvestad tannlege MNTF

Sesilie Farstad tannlege MNTF

Aline Brecht oralkirurg MNTF

Tannlege Sesilie Farstad har flyttet til kipervika tannklinikk Tannlege Sesilie Farstad har 20 års erfaring som tannlege og har nå etablert seg i nye omgivelser i Ålesund sentrum. Hun ønsker alle pasienter hjertelig velkommen hit. Kipervika Tannklinikk ligger på gateplan - og har meget god tilgang til parkering i Kipervikgata, Aksla parkering og Utstillingsplassen. Tlf: 70 13 13 00 | post@kipervika.no | www.kipervika.no | Kipervikgt 22 | 6003 Ålesund

26 | Kulturhuset


Teater Manu :

Ufattelig ondskap Hva skjedde med døve og funksjonshemmede i Hitlers Tyskland?

Hvilke redsler og ufattelig ondskap ble mennesker utsatt for? Teater Manu har intervjuet overlevende fra Holocaust, og har hentet inspirasjon fra Holocaustmuseet i Jerusalem, Oslo og Berlin.

Grusomme overgrep De grusomme overgrepene lar seg ikke beskrive i en tradisjonell teaterform. Forestillingen blir å regne som et dokudrama om Hans og Gertrud. Hans var født døv og vi følger hans skjebne fra å være en sportsinteressert ungdom til å måtte kjempe for å overleve. Gertrud studerte medisin og ble tidlig opptatt av nazistenes raseteorier. Etter hvert ble hun direkte involvert i den

systematiske marginaliseringen av døve. Regi og manus er ved Bentein Baardson.

Døv i hundre år Hundre år og like døv, er en annen forestilling som er produsert av Teater Manu i forbindelse med Norges Døveforbunds (NDF) 100 års jubileum. Forestillingen forteller på en underholdende og informativ måte viktige hendelser i NDFs hundreårige historie. Forestillingen er på tegnspråk. Det er seks skuespillere på scenen. En stemmeskuespiller på sidescenen leser teksten slik at hørende får fullt utbytte av forestillingen. 11. februar og 4. mai

Forretningsjuridisk spisskompetanse

Kulturhuset | 27


Herreteatret:

Penga eller livet! Herreteatret er tilbake med en ny fartsfylt farse. Denne gangen foregår det i stuen til Henry og Gunn Fiskum.

Gunn forbereder bursdagsmiddag til Henry når han kommer hjem fra jobb med feil koffert. Forviklingene starter når innholdet i kofferten blir kjent og når Henry bestemmer seg for å beholde innholdet, noe Gunn ikke er helt enig i.

Forviklingene tar helt av når konstabel Davidsen fra Ordensavdelingen kommer på besøk, letende etter en syklist. Venneparet Alf og Brita Johnsen blir raskt innlemmet i forviklingene som er under utvikling når de uvitende til situasjonen kommer på besøk for å delta i bursdagsfeiringen av Henry. Taxisjåføren Wilfred, kriminalførstebetjent Slattum og en påkjørt fotgjenger dukker også opp og er med på å skape kaos i familien Fiskums univers! 2. og 3. mars

Gode idèer kommer lettere i kreative omgivelser...

...og er lettere å dele med den nyeste teknologien.

KONTORSYSTEMER AS

LEVERANDØR AV MULTIFUNKSJONSMASKINER OG KONTORMØBLER I 30 ÅR Borgundordvegen 80, 6017 Ålesund | Tlf.: 70 17 18 60 | post@kontorsystemer-as.no 28 | Kulturhuset


Frodes strenger Kristiansunderen Frode Alnæs er i 2018 klar med forestillingen Min dans med strenger! Konsertforstillingen handler om gitaren som venn, trøst, gledesspreder, reisefølge og kunstnerisk uttrykk. Dette handler om et livslangt vennskap med instrumentet som trøstet da håret falt av som 11-åring, om det å være annerledes, til det å slå igjennom som musiker og å bli en kjent gitarist, artist og komponist. Frode har mye på hjertet i Min dans med strenger. Han ønsker å fortelle historier som rører oss, historier han brenner for, historier vi kjenner oss igjen i - og som får oss til å humre eller hyle av latter. Og det vil bli mange store musikalske øyeblikk. Entertaineren har i flere år jobbet med sin egen konsertforestilling om hans liv med gitaren. Dette blir en personlig og underholdende forestilling - med historier hentet fra eget liv.

13. april

Hekla Stålstrenga Hekla Stålstrenga er bandet som gikk fra å være en lokal folkemusikkgruppe til å bli en del av den nasjonale viseskatten.

Fra å ha små folkemusikk-klubber som hjemmebane har de gått veien til å være headliner på store rockefestivaler, fylle scener som Den Norske Opera og Ballett og holde egne konserter på fjernsyn. En vei som starter med at to elever på videregående finner tonen og som fortsetter med et femmannsorkester med noen av landets mest etterspurte musikere turnérer landet rundt for fulle hus.

Aftenposten mener Hekla Stålstrenga er blitt sin egen merkevare, der de kombinerer varsomhet med vitalitet. I møte med vitaliteten slår det en hvor strålende musikere de er, samtidig som samspillet og kjemien er uovertruffen. De fremstår som en egen kraftpakke som rommer hele følelsesregisteret. 15. mars Kulturhuset | 29


Solist og supermodell

Charlie Siem

Charlie Maximilian Siem (31) er milliardærarving, luksusmodell, og norskbritisk stjernefiolinist. Fiolinfantomet har reist verden rundt, stått på prestisjetunge scener og spilt med de beste symfoniorkestrene, men har et helt spesielt forhold til Ålesund, Sunnmøre og Parken kulturhus. 15.april er han klar for å fylle Parken kulturhus sammen med Ålesund symfoniorkester. — Jeg har gode venner i Ålesund og et nært forhold til byen og regionen. Jeg har besøkt jugendbyen en god del ganger de siste årene og hadde konsert der i januar 2017, forteller den internasjonalt etterspurte fiolinisten som er sønn av den norske forretningsmannen Kristian Siem.

Titalls millioner Nå kan du igjen oppleve ham og fiolinen som han omtaler som en del av seg selv – en d`Egville av Guarneri del Gesu fra 1735. Den er verdt flere titalls millioner norske kroner. Det var den fiolinen Yehudi Menuhin spilte på da Beethovens fiolinkonsert strømmet ut av morens bilradio og gjorde et dypt inntrykk på fire år gamle Charlie som er født og oppvokst i London.

Fryd for øre og øye Mange mener Charlie også er en fryd for øyet. I dag er han en ettertraktet modell for Armani, Dior, Boss, Calvin Klein og er flere ganger profilert i Vogue. — Jeg har ingen store ambisjoner som modell, men synes det er stas at ikoniske merkevarer vil bruke meg, smiler Charlie. 15. april

30 | Kulturhuset

Charlie Siem


Score! Er du mellom 18 og 40 år er spillmusikk et kjent begrep for deg.

Kanskje vokste du opp på 1990- og 2000-tallet med spillene Mario, Zelda, Sonic og Megaman? Eller på 2010-tallet og fortsatt er en aktiv spiller med fantasyspill som World of Warcraft, Skyrim og Halo? Spillentusiast, rocker og konferansier Orvar Säfström og sopransolist Sabina Zweiacker skal sammen med operaorkesteret,

et sammensatt kor og dirigent Michael Pavelich presentere et spennende konsertprogram med utdrag fra spillene Final Fantasy, Assassin’s Creed, Battlefield, The Last of Us, Bloodborne og Journey med flere. Passer for publikum i alle aldre! 4. mars

ÅRIM, SPIRDESIGN Foto: illustrasjonsfoto

Når blir avfallet henta?

Last ned app-en Min Renovasjon Vår nye app varslar om når avfallet ditt blir henta. Slik blir det enkelt å setje fram riktig dunk til riktig tid. Varslingstenesta er gratis. Du finn app-en i App Store og Google Play. Har du spørsmål om ny henteordning? Ta gjerne kontakt med oss på telefon 70 31 41 00 eller post@arim.no

Kulturhuset | 31


Ingvard Wilhelmsen :

Hypokonderi

Utsolgt

Ingvard Wilhelmsen tar opp våre holdninger til grubling og bekymring, liv og død, usikkerhet og risiko, fortid og fremtid. I 22 år har han drevet en liten hypokonderklinikk og er godkjent veileder i kognitiv terapi. Wilhelmsen har fokus på våre holdninger. Det meste her i livet kan vi ikke gjøre så mye med, men hvordan vi forholder oss til det som skjer bestemmer vi selv. 12. februar

Thank You For The Music:

Utsolgt

Vi elsker ABBA Endelig – etter utsolgte hus i et helt år kommer suksessen Thank You For The Music: Vi elsker ABBA til Ålesund. Showet har blitt hyllet av et unisont anmelderkorps, der blant annet VG, Aftenposten og Kulturkompasset har trillet terningkast fem. VG kaller showet en energibombe som burde skrives ut på blå resept. 16. februar

Kjør forsiktig, besta è gla i dej!

Postveien 13, Breivika 32 | Kulturhuset

www.minitrafikkskole.no


Horizons Project / Von Dess:

Mektig!

Horizons Project har inngått samarbeid med Von Dess for å gjennomføre en storslått konsert sammen. Det blir både sanger fra Von Dess sitt repertoar og Horizons Project som gjør sine låter med arrangement for kor og som har gjort seg bemerket med sine fantastiske låter som spenner vidt. Von Dess representerer det ypperste vi har av kor på Sunnmøre. Dette blir mektig! 7. april

Latter Live Suksessen LATTER LIVE er tilbake – denne gangen med Jonna Støme, Christer Torjussen og Halvor Johansson med flere. Nå får man muligheten til å få med seg denne suksessen i levende live, når fire av de meste populære komikerne fra stand up-scenen legger ut på turné med sceneproduksjonen kjent fra TV. På samme tidspunkt for ett år siden fylte dette konseptet kulturhuset til randen med publikum i alle aldre og stormende jubel. Dette blir et forrykende standup-show! 9. mars

Kulturhuset | 33


Alexx Alexxander:

Magiske Alexx Magikeren Alexx Alexxander er endelig tilbake, klar til å forbløffe og forundre deg.

Alexx tar deg med på en uforglemmelig reise inn i magiens verden. Det blir en helaften fylt med humor, mystikk og spektakulære illusjoner der grensen mellom virkelighet og illusjon viskes ut. Magikerens uforklarlige nummer er et show for fire generasjoner. Ved av hjelp av store

skjermer får publikum følge illusjonene ned til minste detalj uansett hvor de sitter i salen. Med denne forestillingen vil Alexx Alexxander ta pusten fra deg og gi deg en opplevelse for livet. 10. mars

Dora Thorhallsdottir

Renhold til å stole på. TETT PÅ DE LATTERLIG NÆRE TING! AFTENPOSTEN

PARKEN KULTURHUS 2. FEBRUAR klokken 19:00 34 | Kulturhuset

Tlf.: 70 10 04 74

www.clean4u.no


Fagerlia vgs:

Giftig humor Feelgood-musikal som setter latter og tanker i sving. Musikalen har Fagerlia laget selv med utgangspunkt i Finn lunkers moderne teaterstykke Play Alter NATIVE. En absurd teaterkomedie som handler om de to folkegruppene «enerne» og «idiotene» som begge kjemper mot hverandre og som ikke alltid tar de smarteste valgene i kampene om tilgangen til vannet. Mens idiotene kjemper med våpen, industri og penger, vet ikke enerne helt hva de skal kjempe med «men de har det oppi hodet». Stykket er lagt til en eller annen gang i framtida, med jordas undergang som den

altoverskyggende trusselen. Den dagen falske nyheter, grådighet, penger og våpen er det eneste som står igjen. Da smeller det. Fagerlia lover et fyrverkeri av en forestilling. Musikalsk blir det en blanding av kjente klassiske verk fra Verdi, musikalsvisker fra FAME og Sound of Music, Justin Timberlake og ikke minst elevenes egenkomponerte musikk. Dette blir en familiemusikal du ikke vil gå glipp av. En vitamininnsprøytning til hjerte, syn og hjerne i starten av februar. 8. - 10. februar

- Alltid noe godt

Kulturhuset | 35


En god historie blir enda bedre når den er godt fortalt. :PR & KOMMUNIKASJON

Ventd PR & kommunikasjon skriver og produserer magasinet Kulturhuset. Andre tjenester vi tilbyr: :TEKSTPRODUKSJON :STRATEGI :MEDIERÅDGIVNING :SOSIALE MEDIER :NETTSIDER :DESIGN

Kulturhuset Utg. 3 // 1. halvår 2018

Kulturhuset vinter/vår 2018  

Programblad Parken kulturhus / Arbeideren vinter/vår 2018

Kulturhuset vinter/vår 2018  

Programblad Parken kulturhus / Arbeideren vinter/vår 2018

Advertisement