Page 1

Kulturhuset Utg. 1 // 1. halvår 2017

Parken // Arbeideren

Charlie Siem:

Spiller skjorta av de fleste side 6

To rustne herrer Bjarte Hjelmeland Hege Schøyen Helge Jordal Anne-Kat Sven Nordin ++

Program vinter/vår 2017


Innhold 4 | Kommer hvis helsa holder 6 | Fiolinfantomet 10 | Superteaterlørdag 13 | - Helt rått 14 | Kokker for åpen scene 18 | Bidrar med millioner 22 | Førstereis for tredje gang 26 | Hun skal fly som Peter Pan 28 | Riksteatret 32 | Scener fra første økt 34 | Kan man le seg i hjel? Annonsebilag: Kulturhusene i Ålesund og Ventd Kommunikasjon Redaktør: Hans Pareliussen, Kulturhusleder Redaksjon: Ventd Kommunikasjon Trykk: Trykkpartner Distribusjon: Sunnmørsposten

2 | Kulturhuset

Hans Pareliussen, Kulturhusleder

Til å le av «Heldig er han som kan le av seg selv, for han vil alltid være underholdt», har noen sagt. Vi ler når vi kjenner oss igjen, når våre liv, tanker og handlinger blir stilt til skue på scenen, og vi kan se det utenifra. Standup-komikerne er eksperter på det å sette våre egne liv i et komisk perspektiv. Galgenhumor er livsviktig, som den dødsdømte sa. Andre ganger ler vi av hverandre, for eksempel når spriket mellom pretensjon – det man prøver å få til – og prestasjon – det man faktisk får til – er for stort. For eksempel i farsen Panikk i kulissene – der et amatørteater prøver å sette opp et seriøst stykke, men det ender med at «alt som kan gå galt, går enda verre!». «Latteren gjør oss menneskelige og modige», har forfatteren Rabelais skrevet. Kanskje er det enda viktigere å le når livet butter imot. Det er vel derfor vi har den sorgmuntre komikken. Som når Sven Nordin spiller En mann ved navn Ove. En fortelling om den innbitte, sure gubben vi alle kjenner, men som har et indre liv det er verdt å bli kjent med. I samme sjanger finner vi Fire begravelser og ett bryllup, en sterk og overraskende morsom fortelling om å vokse med narkomane foreldre. Men programmet vårt er heldigvis ikke bare lattervekkende. Spesielt vil jeg trekke frem et par skikkelige godbiter på konsertfronten: Hekla Stålstrenga, Knut Reiersrud Band og Trondheimsolistene, samt fiolinfantomet Charlie Siem. Alle tre i det musikalske toppsjiktet. Også gleder vi oss til kulturskolens storsatsning, Peter Pan, i mars – der over 300 elever skal være med. Det er imponerende og ingenting å le av, men det etterlater likevel et smil om munnen. Parken kulturhus og Arbeideren Tlf.: 70 16 24 66 Tlf. billettsalg: 70 16 24 68 E-post: ParkenKulturhus@alesund.kommune.no


Latter live – på turné!

De siste årene har mange fått med seg «Latter Live» på NRK. I dette programmet fikk landets ledende standup-komikere lov til å boltre seg i beste sendetid fra Latter på Aker Brygge.

Disse sesongene hadde i gjennomsnitt 6-800.000 seere hver uke og har gitt standupsjangeren et oppsving på livescener over hele landet. Nå får man altså muligheten til å få med seg denne suksessen i levende live, når fem av de meste populære komikerne fra TV-serien legger ut på turné med sceneproduksjonen kjent fra TV. Dette blir show! På scenen: Johan Golden, Øyvind Loven, Dex Carrington, Bjørn-Henning Ødegaard og Magnus Ravneberg 4. mars

DRESS UP FOR KULTURLIVET I ÅLESUND

w w w. d a le p lu s. n o Kulturhuset | 3


Kommer hvis helsa holder De to har holdt seg så godt i 20 år at de kanskje bør relanseres som to galvaniserte herrer?

- Hehe. Sjansene for To Rustne herrer i rullator er vel større. Man vet jo aldri hvor lenge helsa holder, ler Jonas Fjeld (64) i mobiltelefonen på vei til nok en forestilling med sin gode venn Ole Paus (69). Siden i høst har jubilantene turnert Norge på kryss og tvers. Det er 20 år siden platedebuten til To Rustne herrer. 22. april er de på plass i Ålesund og Parken Kulturhus – hvis helsa holder som også er tittelen på showet.

Ålesund - Ja, bank i bordet for jeg gleder meg. Jeg har vært altfor lite i både Ålesund og på Sunnmøre. Parken kulturhus har jeg aldri opptrådt i. Så det er jammen på tide, sier Jonas Fjeld. Rekken av utsolgte hus og ekstraforestillinger har overrasket den populære, folkekjære og beskjedne musikeren fra Drammen.

MS - Jeg er overveldet og ydmyk. Det er smått utrolig, sier Jonas Fjeld som apropos helse selv har diagnosen multippel sklerose (MS). Det er mange grader av sykdommen og Fjeld understreker at veldig mange har det mye verre. Så langt lever han fint, og mener sykdommen til og med har gjort ham til en bedre musiker. Han måtte forenkle gitarspillet på en måte som åpnet opp for en ny verden av klangfarger.

13 nye At mye er annerledes på musikkfronten etter platedebuten i 1996, har ikke skremt

4 | Kulturhuset

de to aldrende herrene fra å børste støvet av gamle sanger og gitarer. Til og med 13 nye sanger har de skrevet sammen. “Hvis helsa holder” er tuftet på albumet med samme navn. Et album de utga i forbindelse med at forestillingen ble kjørt fem uker på Chat Noir. Showet er en blanding av nye og gamle låter for nye og gamle fans, sjarmerende servert av to tilsynelatende uslitelige og evigvarende artister. Hver for seg har de bak seg eventyrlige karrierer og har sunget seg inn i den norske folkesjela. Begge har fått bekreftet sin posisjon som landets største låtskrivere gjennom nytolkningene i «Hver gang vi møtes» på TV2. I


Han lever fint med diagnosen han fikk i 2000, og mener MS har utviklet han som musiker. Han måtte forenkle gitarspillet på en måte som gjorde at en ny verden av klangfarger åpnet seg.

Cantábile 10 år

Sangkoret Cantábile, med dirigent Astrid Drabløs, feirer sitt 10-års jubileum og ønsker deg velkommen til Parken kulturhus lørdag 20. mai. Sammen med Maria Holand Tøsse og SPARK inviterer de til koselig aften og serverer sine beste gjennom tiden. I forkant av konserten kan du nyte vår herlige tapas, noe godt i glasset, og et musikalsk vorspiel i foajeen. 20. mai

Erlend Osnes:

Av familiære årsaker 2015 ble Ole Paus innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

Glemte dressen Produktive Terje Jensen som rappet navnet Jonas Fjeld fra krimforfatter Øvre Richter Frich, kan vise til en rekke plateutgivelser og en betydningsfull diskografi med Jonas Fjeld Band og som soloartist. - Men du? - Ja? - Jeg må legge på. Jeg må snu. Fikk melding om at jeg har glemt igjen dressen min på hotellrommet. Kan ha noe med alderen å gjøre, ler Jonas Fjeld.

Erlend Osnes, kjent fra NRK P3, er klar med sitt første soloshow. Her får du ta del i komikerens reise fra deprimert mann med et utfordrende forhold til alkohol, og fram til hverdagen som komiker på scene og radio. Showet handler om vanskelige valg innen rus, familiebånd, og om å søke positivitet. Ærlig, personlig, tidvis mørkt, men alltid morsomt. 5. mai, kl. 19:00

22. april, kl. 19:00 Kulturhuset | 5


6 | Kulturhuset


Fiolinfantomet Charlie Maximilian Siem (31) er milliardærarving, luksusmodell, poserer i bar overkropp og spiller skjorta av de fleste som norskbritisk stjernefiolinist.

Fiolinfantomet har reist verden rundt, stått på prestisjetunge scener og spilt med de beste symfoniorkestrene, men har et helt spesielt forhold til Ålesund, Sunnmøre og Parken kulturhus. - Jeg har gode venner i Ålesund og et nært forhold til byen og regionen hvor Siemnavnet kommer fra. Jeg har besøkt jugendbyen en god del ganger de siste ti årene, forteller den internasjonalt etterspurte fiolinisten som er sønn av den norske forretningsmannen Kristian Siem.

Titalls millioner 29.januar er han igjen klar for å fylle Parken kulturhus. Der kan du oppleve ham i selskap med stjernepianisten Itamar Golan, og fiolinen som han omtaler som en del av seg selv – en d`Egville av Guarneri del Gesu fra 1735. Den er verdt flere titalls millioner norske kroner. Han forlater den sjelden, er som regel med på hver eneste hotellfrokost og så vidt vites Charlies eneste faste følge. Det var den fiolinen Yehudi Menuhin spilte på da Beethovens fiolinkonsert strømmet ut av morens bilradio og gjorde et dypt inntrykk på fire år gamle Charlie som er født og oppvokst i London. Nå er det Charlie som eier fiolinen.

Fryd for øre og øye - Han er en god musiker med et vanvittig godt grep på publikum, sier Arve Tellefsen om sin gode venn Charlie Siem. For Charlie er ikke bare en fryd for øret, men også øyet. I dag er han en ettertraktet modell for Armani, Dior, Boss, Calvin Klein og er flere ganger profilert i Vogue. - Jeg har ingen store ambisjoner som modell, men synes det er stas at ikoniske merkevarer vil bruke meg, smiler Charlie som forteller at det er musikken som er hans store pasjon.

Ingenting gratis Med en milliardær til far kunne Charlie ha fått hele «sjokoladefabrikken». Han hevder

- Jeg har gode venner i Ålesund og har fått et nært forhold til byen og regionen hvor Siemnavnet kommer fra.

at han ikke visste hvor velsituerte foreldrene var før han selv ble voksen, og har ikke fått noe gratis.

Kulturhuset | 7


Det er han glad for i dag. Han har fulgt sin store lidenskap, men også valgt et yrke som krever beinhard disiplin. Den skal han ha arvet av sin far. Også hans søsken har fulgt i sporene til sin kunstutdannede sørafrikanske mor. Charlie tror det er vanskelig å være kreativ hvis man er vant til at alt kommer av seg selv.

Ung professor Den unge stjernefiolinisten har komponert egne verker og utgitt flere album. Han omtales som allsidig. Inspirert av Ole Bull har han gjenopplivet den gamle fiolinistiske tradisjonen å komponere virtuose varianter over populære temaer. Blant annet sammen med artister som Bryan Adams, Jamie Cullum og The Who. Han holdt sin første konsert 15 år gammel, spilte med Royal Philharmonic Orchestra som 18-åring og ble Storbritannias yngste professor som gjesteprofessor ved Leeds College of Music.

- Jeg har en vanvittig passion og en indre drive for det jeg holder på med. Det handler hver dag å bli en enda litt bedre musiker enn i går, sier Charlie Siem. 29. januar, kl. 19:00

Matilde

100% engasjert

100lo%kal 8 | Kulturhuset

Brages Bilforretning AS | Vingårdskiftet, Moa 6018 Ålesund | Tlf.: 70 17 82 00 | brages.no


Nordic Tenors:

Bybranssspillet:

Klassisk moro Heltene

Hvor mange klassiske tenorer har vunnet komiprisen? Her har vi i hvert fall tre stykker. Sveinung Hølmebakk, Roald Harr og Jan-Tore Saltsnes, som utgjør Nordic Tenors, er like glad i tullball som i vakker sang. Deres kombinasjon av klassiske svisker fra operaens verden, musikalske høydepunkter fra musikaltradisjonen, og godt gammeldags fjas, har gitt dem suksess landet rundt, og vist at det går an å ha det moro med klassisk musikk også..

Bli med på en musikalsk bybrannvandring i varme omgivelser, og bli kjent med fra 1904. Hvem var de, de som kjempet seg gjennom flammehavet? I panelet finner du personer som Malvin Dalhus og Einar Gustavson, med Thor Ivar Forsland som kyndig ordstyrer. Mellom alle de gode historiene blir det fremført musikk fra Bybrannspillet i ny drakt. 20.-21. januar, kl. 15:00 og 18:00

Bjørn Sundquist

Et hælvettes liv

12. januar, kl 19:00

Bjarte Hjelmeland:

I lånte fjær Når Erik Smith-Meyer denne gangen spurte Sundquist om han som ensom ulv, kunne tenke seg å lage en forestilling på hovedscenen i 2016 ble svaret: - Hva?! Jeg tror du er sinnsyk! Et halvt år senere ble han allikevel overbevist og gyver nå på med stort pågangsmot. -Man kan da ikke la denne muligheten gå ifra seg! Jeg har jo kanskje ett og annet å fortelle… Når jeg bare får tenkt meg om! - Undertittelen må da bli “mitt liv som Bjørn”. Og slik ble det! Etter et langt liv som film- og teaterskuespiller, har han utallige hendelser og situasjoner i ermet. Det handler om kjendislivet selvfølgelig, berømmelsen, oppturene og nedturene. PRODUSERT AV

I SAMARBEID MED

TROMSØ

«Terningkast 6», sa Aftenposten i sin anmeldelse av Bjarte Hjelmelands nye show, og mente det var en forestilling uten et eneste dødpunkt. Her får vi oppleve Hjelmeland for alt han er verdt – ellevill, varm, musikalsk og morsom. «I lånte fjær» byr på et vell av karakterer og personlige historier, gjerne pakket inn i en musikalsk ramme. Bjarte vant Komiprisen 2016 for sin innsats med denne forestillingen. Terningkast 5 i både Bergens Tidende og Bergensavisen, som omtaler humorshowet som «en fest av en forestilling der Bjarte briljerer»!

23. mars, kl. 19:00

10. mars, kl. 19:00

Kulturhuset | 9


Foto: Marit Brunstad

Super teaterlørdag Med teaterlørdag på Arbeideren har Barneteateret Vårt skapt en feiende flott, uhøytidelig og underholdende møteplass for barnefamilier. Terningkast seks!

- Dette var bedre enn barne-TV, sa en strålende fornøyd Daniel, snart fem år gammel. Da Kulturmagasinet stakk innom en teaterlørdag i november var det stinn brakke og Bolla Pinnsvin på plakaten. Musiker Morten Minothi Kristiansen og fortelleren Torgrim Møllum Stene tok barna med på en interaktiv reise på leting etter Alf Prøysens kjente og kjære karakterer. Og for en reise det ble. Barna jaktet Prøysen-figurer så det stod etter. Usensurert, høylytt og helt uten hemninger.

en forestilling på en teaterlørdag, men også et lett måltid, rom for at barna kan leke, og de voksne prate med nye eller gamle venner over en kopp kaffe. - Et helt genialt opplegg med mat, leking og teater. En kjempefin familieaktivitet og en svært så sosial opplevelse i lag med venner. Under forestillingen ble jeg dessuten så gira at jeg tok meg selv i å sitte og gaule, ler Kristiane Skauvik, mamma til Adrian (4). Som hadde med seg bestekompis Daniel, snart fem år.

- Genialt opplegg

En gottepose

For en 100-lapp får man ikke bare servert

10 | Kulturhuset

For dere som ikke er kjent med tilbudet:


Foto: Marit Brunstad

Dere har trolig gått glipp av noen fine lørdags formiddager i lag med barna, eller kanskje barnebarna og venner. Så løp og kjøp eller trykk og bestill billetter. Det er to forestillinger på teaterlørdager og begge med start lenge før barna skal i seng. En gottepose av opplevelser for barna til brøkdelen av prisen for et familiebesøk på en hvilken som helst kafe.

Suksess - Teaterlørdagene våre har blitt en suksess og er svært ofte utsolgte. Vi har åpenbart truffet bra med dette opplegget og fortsetter neste år med annenhver lørdag, forteller Cecilie Lundsholt, kunstnerisk leder for Barneteateret Vårt som er det eneste av sitt slag i Norge. Barneteateret er ikke et teater med barn, men proffe skuespillere som setter opp stykker for barn og unge. - I tillegg til de fire forestillingene vi setter opp i året, ønsker vi å fylle Arbeideren med aktiviteter for barn, unge og barnefamilier. Teaterlørdag er et av flere slike arrangementer og tilbud. Dessuten har vi fokus på å lage forestillinger som gjør teater enda mer aktivt og spennende for barn og unge, sier Cecilie Lundsholt.

Herlig lørdagsunderholdning Daniel, fortsatt snart fem år, er ikke ferdig med sin oppsummering og forteller at det var veldig spennende å gå i skogen og møte slanger og skumle dyr. Og legger bestemt til at han skal gjøre det oftere sammen med kameraten sin Adrian. I hvert fall helt sikkert kanskje. - Veldig kjekt med teater og en fin

Foto: Bjørn Vatne Cecilie Lundsholt, kunstnerisk leder Barneteatret vårt.

Barneteatret Vårt •

Siste teaterlørdagen 2016 er 10.12 med Alf Prøysens Den vesle bygda som glemte at det var jul. Våren 2017: Hver lørdag fra 21.1 til 22.4 (unntatt påsken) er det enten teaterlørdag for hele familien eller forestillingen Hamlets pappa er et spøkelse. Forestillingen Hamlets pappa er et spøkelse er for hele familien med barn fra seks år. Den handler om hva gjør vi når vi mister den beste personen i hele verden. Kan vi være lei oss hele tiden? Hvor viktige er venner?

møteplass for barnefamilier, mener Helene som er mamma til David (3) som slår fast at det var veldig kjekt å rope, men også litt skummelt for det ble så høy lyd av det. Pernille på 3 år var også strålende fornøyd. Ikke minst med seg selv siden hun laget kikkert av programmet for å se enda bedre. Mamma Wenche Skarbø så også ut til å kose seg og synes det var et veldig kjekt opplegg. - Herlig lørdagsunderholdning på et perfekt tidspunkt, sa mamma Ann Helen Haagensen som hadde med seg Kikki (2), Ferdinand (3) og Herman Julius (6).

Kulturhuset | 11


Fagerlia vgs:

Draum om spel

I slutten av januar kan publikum i Ålesund se resultatet av et unikt samarbeid mellom etablerte og uetablerte kunstnere. Teaterstykket Draum om spel skal produseres på Arbeideren med prisbelønte kunstnere og teatertalenter fra 3.klasse drama ved Fagerlia vgs. Regissør Jon Tombre (Heddaprisvinner 2016) og Mette Karlsvik (Tarjei Vesaas debutantpris) har allerede i et års tid samarbeidet med elevene ved Fagerlia vgs.

Parkgata 1, 6003 Ålesund | Tlf.: 70 12 16 68

I tråd med norsk kultur

12 | Kulturhuset

i utviklingen av et splitter nytt teatermanus basert på August Strindbergs Et Draumspel, flettet sammen med elevenes refleksjoner rundt sentrale spørsmål i teksten. Etter et år med forprosjekt, inntas Arbeideren to uker i januar 2017. Da skal det eksperimenteres med bevegelse, scenografi, lyd, lys og rom. Selv om teksten i stor grad er ferdig, vet vi foreløpig lite om hvilken form forestillingen vil få. Produksjonen skal være eksperimenterende og utforskende og prosjektet i seg selv heier på risikovilje. Kanskje blir det gammeldags snorloftsforestilling, oppblåsbare kulisser som senkes ned fra taket, spill i mørket, live tekstskaping og vandreteater. Drømmens logikk åpner opp for mange muligheter. Kjedelig blir det iallfall ikke. 27-29. januar


-Helt rått! Et magisk møte mellom blues og Brahms. En helt unik og rå musikalsk opplevelse.

Knut Reiersrud og Trondheimsolistene har fått anmelderne til å gå av hengslene. Med bred penn hyller de bluesgitaristen, bandet og Trondheimsolistenes fryktløse omgang med Schubert og Brahms klassiske kammermusikk. Råskap og eleganse. Magiske musikalske øyeblikk. En mektig opplevelse, er superlativer som går igjen.

Euforisk

Nyskapende

Gleder seg

Knut Reiersrud trakk litt på skuldrene da han første gang ble spurt om han ville spille med Trondheimsolistene. - Du verden så kjedelig, var det første som slo meg. Å bruke strykere for å forskjønne rocken eller bluesen har vært gjort så mange ganger før. Så jeg tenkte hvorfor ikke gjøre det motsatte? La fioliner og cello spille rett fra partiturene og ta bluesen med inn i det klassiske, forklarer en entusiastisk Knut Reiersrud. Det har vært opplest og vedtatt at gamle klassiske mestere og verker skal spilles rett frem. Å tilføre verkene noe utenom, har vært sett på som tilnærmet uhørt. Men Knut Reiersrud har alltid likt å utfordre. Han har beveget seg både hit og dit, opp og ned og på kryss og tvers i det musikalske landskapet.

- Det er første gang jeg spiller i Parken kulturhus, så jeg er litt spent, men gleder meg stort til å spille i Ålesund. Jeg tror det er 20 år siden sist. Så det er jo på høy tid, mener Reiersrud.

- Det oppstod et rytmisk driv jeg sjelden har opplevd. Det funket så utrolig bra, forklarer 55-åringen om det det unike musikalske møte mellom blues og klassisk kammermusikk. Den første konserten endte i albumet «Infinite Gratitude» i 2012. Etter det er samarbeidet utviklet og tatt til nye høyder.

Genial på sitt beste Reiersrud er omtalt som en genial musiker på sitt beste. Etter at han 12 år gammel bestemte seg for å bli bluesgitarist, har han skaffet seg en lang og innholdsrik CV med blues, norsk folkemusikk og kirkemusikk. 12. februar, kl. 19:00

Kulturhuset| 13


Gjør kulturopplevelsen til en helaften.

Kokker for åpen scene For åpen scene leverer de japanskinspirert kokkekunst av høy klasse på den populære sushirestauranten Zuuma i Ålesund.

Med en mix av imponerende kunnskaper, lidenskap, detaljer og nøyaktighet i et vanvittig tempo, er de på evig jakt etter det kulinarisk perfekte. - Vi har et helt åpent lokale hvor gjestene kan følge kokkene og se hele prosessen på kjøkkenet. Det er en del av opplevelsen og konseptet vårt, forteller Andreas Ottosen, kjøkkensjef, medeier og Zuumas ansikt utad.

14 | Kulturhuset

Frontkokker Nærmest gjestene står frontkokkene. De er kokkene med mest erfaring. De er hovedrolleinnehaverne, stjernene som kun har fokus på å levere i form av perfekte tallerkener på kortest mulig tid. De skal slippe å bruke tid og energi på å vaske. Mesternes sylskarpe sushikniver i kostbart karbonstål må noen lenger ned i systemet pleie og renholde. - De beste kokkene er drevet av store ambisjoner, en vanvittig passion for


Sushi-språket • • • •

• •

• • •

Sushi: Marinert ris. Konbu: Tang. Rismarinade: Består av eddik, sukker, salt og konbu. Nigri: Fisk eller annet over en sammenpresset, avlang risklump på størrelse med «en manns lillefinger». Maki: Ris på ark av ristet sjøgress, ulike ingredienser legges på arket og rulles sammen og kuttes i seks eller åtte biter. Urmaki: Maki rullet med den lange siden i lengderetningen. Den tradisjonelle. Futomaki: Arket rulles med den korte siden i lengderetningen. Gir plass til flere typer ingredienser. Sashimi: Fisk kuttet i skiver. Ris eventuelt ved siden. Ponzu saus: Består gjerne av soyasaus, limesaft, rismarinade, koriander, chili og ingefær. Teriyaki: Marinade av soyasaus, sake, sukker og eller honning. Soyasaus: Lages av brent hvete, soyabønner, vann og salt. Ingefær: Syltet og brukes ofte som en frisk og søt «dessert» litt innimellom sushi-måltidet. Frisker opp smaksløkene og måltidet. Wasabi: Grønn, malt pepperot. Blandes ut med vann. Sterk, men effekten gir seg fort.

Foto: Rune Hagen

kokkekunsten og noen stjernenykker, ler Andreas som selv har både Bagatelle og Magma på sin CV. Sammen med Vincent Caballes, medeier og daglig leder, styrer han kjøkkenet.

Ris-kunst Lengst bakerst på «scenen» står de som har ansvaret for at risen og marinaden blir perfekt hver gang. Det er her det starter. Det er en kunst å få den rette, litt klebrige konsistensen. For å bli sushikokk i Japan må man koke ris i flere år før man får lov til å preparere fisken. Midt imellom er makistasjonen. Det er de som lager makirullene. Maki er betegnelsen for fylte sushiruller. Rullen er omgitt av tang, etterfulgt av ris og i midten variert fyll – som for eksempel laks og avokado. Kuttingen av makirullene er det frontkokkene som står for. Hele teamet som kan bestå av hele 10

kokker når det koker som verst i restauranten og på takeawayen, må fungere sammen for et felles mål: Å gi gjestene det beste.

Prestere hver dag - Det er min jobb som kjøkkensjef å sørge for at det vi serverer hver dag er det beste vi kan prestere. Hver eneste tallerken er en eksamen og vår signatur. Vårt mål er å gi våre gjester en så unik opplevelse at de blir gode Zuumaambassadører, smiler Andreas Ottosen. Som kjøkkensjef er han ikke like utagerende som en buldrende Eivind Hellstrøm. Men det har gått en kule varmt og noen stekespader gjennom luften på Zuuma også. - De beste kokkene er genuint interesserte i faget sitt og lever med det døgnet rundt for å bli enda litt bedre enn i går. Mange lever omtrent som toppidrettsutøvere og er i svært

Kulturhuset | 15


Daglig leder Vincent Caballes og kjøkkensjef Andreas Ottosen.

Sushi og grill god fysisk og psykisk form for å takle presset når det koker som mest, forteller Andreas som selv holder seg i strålende form med blant annet hyppige toppturer på Sunnmøre. Andreas mener selv at han sikkert kunne blitt hva som helst, men ble kokk som sin bror og som sin far. Så kanskje er det noe genetisk i det hele…

Himmel og havn Utenfor bøtter regnet ned. Inne er det en lun og hyggelig atmosfære i lokalene i Sandborgbryggen, helt på kaikanten i Skansegata. Alt interiøret er håndlaget lokalt. Vi sitter ved en av vindusbordene i restauranten med fantastisk utsikt til himmel, hav og havn. Og regn, som nevnt. Andreas forteller om den fantastisk gode starten på Zuuma. De mange positive tilbakemeldingene fra gjestene, og om en viss stolthet av å ha skapt et nytt kvalitetstilbud på matfronten i Ålesund.

Zuuma (oppkalt etter en japansk tegneserie) er et resultat av hans store interesse for japansk kultur, sushi og det faktum at landets fiskerihovedstad ikke hadde en skikkelig sushi-restaurant. Zuuma er en restaurant for alle deler av befolkningen med fokus på sushi og grill. - På Zuuma blander vi sushi og små asiatiskinspirerte grillretter, og gir deg vår oppfatning av fusion. Vi legger vekt på lokale- og nordiske råvarer som blant annet klippfisk, makrell, laks og kamskjell, forteller Andreas Ottosen.

Zuuma • • • •

16 | Kulturhuset

Bruker 200 000 avokado i året. Bruker 7 tonn laks i året. Laks fra Marine Harvest i Fosnavåg. Bruker 12000 kamskjell i året. Bruker lokale råvarer som klippfisk, laks og kamskjell, samt mye av det herlige Asia har å tilby. Kokker med bred erfaring fra blant annet anerkjente stjernerestauranter som Nobu, Bagatelle og Fauna. Serverer både sushi og grillretter. Restaurant og take-away.


Anne-Kat Hærland:

Gudbedre!

Vi vet mer om vilt fremmede enn det vi strengt tatt trenger. Selv politikerne våre er på snapchat! Som om et privat bilde av helseminister Bent Høie med en skinkebaguette i hånden er det som skal til for å få kidsa til å beinfly til valglokalet. Deltagerne i ”Skal vi danse” byr generøst på hver eneste private tragedie de kan komme

på i håp om å klamre seg til parketten i en uke til, og nesten ingen rosa-bloggere tør å mene noe som helst av frykt for å støte fra seg sponsoren sin. I stedet poserer de på rød løper i klær de har fått gratis, og når de åpner kjeften kommer det kun ut en strøm av produktnavn. I en verden av blottere har den påkledte blitt den rare. Gudbedre! Det gjøres på forhånd oppmerksom på at forestillingen inneholder ”sjikane”, ”mobbing”, ”hetsing”, og ”uthengning”. Eller ”satire” som det het i gamle dager. Velkommen. 23.-24. februar, kl 19.00

Kulturhuset | 17


Bidrar med millioner Fylkeskulturprisvinner Inger Bakke (42) roser Sparebanken Møre som en utrolig viktig og konstruktiv støttespiller for Teater-, kunst- og kulturfestivalen Høstscena i Ålesund. Parken kulturhus roser begge for å være viktige kulturformidlere.

Sparebanken Møre er en betydelig støttespiller til lag og organisasjoner i fylket, og nok mest kjent for sitt tunge engasjement inn mot idretten og da spesielt fotballen i fylket. Mindre kjent er det at banken årlig bidrar med over ti millioner kroner i kulturstøtte. - Vi – og kulturlivet - er helt avhengig av økonomisk støtte for å få ting til å skje og satse stort og tøft, mener Inger Bakke.

18 | Kulturhuset

I seks år har den nå avtroppende kunstneriske lederen med initativ og gjennomføringskraft gjort en fabelaktig jobb for å endre og utvikle Høstscena til det den er i dag, mener juryen bak fylkeskulturprisen.

Stiller krav - For å komme dit har vi vært avhengig av gode støttespillere og ikke minst fra en så


god samarbeidspartner som Sparebanken Møre. De er utrolig proffe og konstruktive å jobbe med. De stiller tøffe krav til kvalitet og at vi leverer. Det er ingen «kjære mor». Men banken har aldri forsøkt å legge føringer for programmet. De har en suveren respekt for at kunsten skal være fri, sier Bakke. Storsatsingen med det stormannsgale ekstremsirkuskompaniet Race Horse Company under årets Høstscena ville ikke ha vært mulig uten Sparebanken Møre. - Det var ikke billig for å si det sånn. Jeg gikk til banken og sa at jeg hadde lyst til å gjøre noe helt spesielt, men at jeg ikke ville klare det uten bankens hjelp. De ble med. Helt fantastisk, mener Bakke. Resultatet ble at forestillingen var en viktig del av Høstscena, men også ble vist for en hel rekke skolelever gjennom Kultursekken.

Stolte

Gode opplevelser •

Hvert år deler banken ut midler til lag og organisasjoner med det formål å skape gode opplevelser og gjøre det bedre å bo og leve akkurat her. Samfunnsutbytte deles ut til gode prosjekter innenfor kategoriene kultur, idrett, nærmiljø, samferdsel, kompetanse og næringsutvikling Overskudd i bedrifter går på ulike vis tilbake til eierne, og i Sparebanken Møre er vi så heldige at lokalsamfunnet rundt oss er en stor eier. Samfunnsutbytte er deler av bankens overskudd – og kundene som har bidratt til å skape overskuddet, får deler av dette tilbake gjennom tilskudd til betre kulturtilbud, idrettsaktiviteter og andre tiltak som gjør fylket til en attraktiv plass å bo. GNIST mørestipend er også en del av bankens samfunnsutbytte.

Banksjef Merete Wiig sier at banken er stolte av samarbeidet med Høstscena og mener slike bidrag er viktig fordi et rikt og godt kulturliv med høy kvalitet er viktig. Og at banken på den måten kan gi noe tilbake til regionen og til bankens kunder som er med på å skape overskuddet som gjør dette mulig.

støtter også kulturarrangement enten gjennom en engangsstøtte i en oppstartsfase, til spesielle prosjekt ett år eller gjennom langsiktige samarbeidsavtaler slik Sparebanken Møre har med blant annet Symfoniorkesteret, Teatret Vårt, Høstscena, Moldejazz, Rauma Rock og andre lokale kulturarrangement.

150 fikk støtte

Korps og Peter Pan

- I 2015 fikk hele 150 ulike kulturorganisasjoner i fylket støtte fra Sparebanken Møre. Og ekstra stas synes vi det er når nye kunder viser til at bankens samfunnsengasjement er en viktig grunn til at de valgte Sparebanken Møre, forteller Wiig. Banken har også bidratt til flere kulturbygg i fylket, blant annet Fosnavåg Konserthus, den

- Vi støtter også korps i fylket, barnekor og lokale teaterlag for å nevne noe. Vi legger stor vekt å kunne bidra der barn og unge er med, sier Wiig. Banken har i år også blant mye annet støttet Jugendteaterets storsatsning på oppsetningen av Peter Pan med nærmere 300 elever i Ålesund involvert. Banken er også kjent for å hjelpe frem unge talenter innenfor både kultur og idrett som bor eller har bodd i fylket gjennom sine årlige GNIST-stipender.

Avtroppende daglig leder i Høstscena Inger Bakke

Banksjef Merete Wiig

Kulturhuset | 19


Hekla stålstrenga:

Musikken fra nord

Sakte men sikkert har Hekla Stålstrenga bygget seg opp fra å være et lokalt nordnorsk band, til å bli et nasjonalt fenomen. En famøs bobilturné i 2012 var det som sparket det hele i gang – og veien fra små samfunnshus i Nordland til Operaen i Oslo var ikke så lang som man skulle tro. Bandet har føttene trygt forankret i nordnorsk tradisjonsmusikk, og serverer

varm visesang, glade barnerim, røffe riff og de tristeste ballader. Mest kjent er de kanskje for sin vakre versjon av Ola Bremnes’ sang «Har du fyr?», som har gått sin seiersgang over hele landet. Mange vil også ha hørt «Båtbygger Jo», «Folketonen», og «Vise ved vintersolkverv».

The Beatles 1966:

Teateret vårt:

50 years ago

1966 er året da The Beatles ga ut både albumet Revolver, og den berømte røde «best of»-plata. Musikkmagasinet Rolling Stone har flere ganger omtalt Revolver som tidenes beste album! Ikke annet å vente når man får servert låter som «Taxman», «Eleanor Rigby» og «Here, There and Everywhere» på rekke rad. The Beatles sluttet som kjent å spille konserter etter en kaotisk turné i 1966, og fikk derfor aldri muligheten til å fremføre disse sangene. Nå kan de høres LIVE! 25. februar, kl 19:30 20 | Kulturhuset

27. januar, kl. 19:00

Brevduene

Hysteriske forviklinger i det åpne kontorlandskapet. Store følelser på samtalekjøkkenet, både på arbeidsplassen og på hjemmefronten. Absurd og gjenkjennelig – på den morsomme måten. Robert driver en mindre bedrift, men ønsker å trekke seg tilbake og bruke tiden på en ny hobby; brevduene sine. Han drømmer om å forsvinne sporløst. Hverken hans kone Gerlinde eller kollegaen Holger synes det er en særlig god ide. 10. januar, kl. 19:00


OBOS -medlemmer opplever mer for mindre!

Fordeler hele livet Som OBOS-medlem stiller du foran i køen den dagen du skal kjøpe egen bolig. Du får også er rekke fordeler alle de årene du ikke benytter deg av forkjøpsretten. • • •

Inntill 50 % rabatt på bolig- og kulturtilbud. Svært gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Forkjøpsrett til ca. 90 000 nye og brukte OBOS-boliger.

Les mer på obos.no/blimedlem

Kulturhuset | 21


Førstereis for tredje gang Førstereis er klar for turné igjen – for tredje gang.

«Det handler om svik. Om flere svik. Men mest av alt om nasjonens svik mot norske sjøfolk», sier Helge Jordal, skuespilleren som har bidratt til å gjøre stykket til «en eventyrlig seilas» og «en strålende teateropplevelse», som kritikerne skrev etter premieren i 2011. Det handler om uteseilertiden etter andre verdenskrig - til oljen kom og forandret alt. Stykket er et tidsbilde, en fortelling om Handelsflåtens store betydning for ungdom som ikke fant seg til rette på landjorden. Om de som stakk av fra guttehjem eller fra familier med mange munner å mette, og gikk til sjøs. Lokket av livet på de syv hav og i de mange havner. Stykkets røde tråd heter Martin. En såkalt tyskerunge. Han vokser opp på guttehjem i Ber-

22 | Kulturhuset

gen. Der blir han både banket, spylt og rævpult, og rømmer 15 år gammel til sjøs, året er 1959. Han får hyre på fiksjonen M/S «Gardanger». På sjøen blir det en ny hverdag. Det dunker mykt fra maskinen og soloppgangene setter fyr på himmel og hav. Det lukter diesel og stekt flesk. Han blir godtatt, etter hvert, og gjør nytte for seg.

«Forlotte for bestandig» Historien tar tilskueren med gjennom sjøguttens første år som dekksgutt. Han vokser fra gutt til mann, opplever fellesskapet om bord, vakttørnene på broen, julefeiring på sjøen - og havnekneipene. Mange sjøfolk gikk til prostituerte. Ja, noen fikk kjærlighetsforhold til dem. Den første kjærlighet for noen. For


Martin også. Stykket begynner med at publikum møter den eldre Martin i Panama City, hans hjemsted nå. Bergen er «forlotte for bestandig». Han sitter på flyplassen og venter på besøk til jul, av barn og barnebarn. Han bruker ventetiden på flyplassen til å spole sitt livs lange reise om igjen.

harselerende karikering, sødmefylte toner, hjerteskjærende situasjoner og frekke fraspark. Lattervekkende – og sårt. Morten Lorentzens tekst rommet det meste fra dramatikk til romantikk. Helge fikk spille på alle sine strenger; fra de sarteste til de mest dramatiske. Lasse Kolsruds regi fikk ros for å ha bidradd til den strålende  teateropplevelsen.

Hjem med musikk og moter

I Helges ungdom hadde nær sagt hver eneste familie en eller annen som var til sjøs. Hans egen far var ute i en periode på 1930-tallet. «Jeg hadde ikke gjort dette hvis ikke jeg brant for stoffet», sier Helge om Førstereis. I tid er stykket tett opp til hans egen oppvekst. Han kjenner både miljøet og gutter som reiste ut. Han møtte de som kom hjemom mellom hyrene, og hadde med seg musikken og motene fra det store utland. «Det var ikke bare Marshall-hjelpen som fikk oss til å elske Amerika, det var sjøguttene også», sier Helge.

«Et svik»

«Strålende teateropplevelse»

Fikk pris

«En strålende teateropplevelse», skrev Jan H. Landro i Bergens Tidende etter premieren på Førstereis på Småscenen på Den Nationale Scene i september 2011. «Spillegleden lyser, replikkene smeller på kav bergensk, dramatikk veksler med poesi, humor og rørende scener», skrev BTanmelderen også. Han var langt fra den eneste som var begeistret. Det var femmere og seksere over hele linjen. «Eventyrlig seilas med Jordal», skrev VG. Avisen omtalte Helge som en tekstformidler av rang. «Han favner dybden i førstereisguttens seilas fra ungdom til alderdom.» Her var

I september 2016 fikk Helge Anders Jahres Kulturpris, sammen med Jon Michelet, Gurtnes og Stiftelsen Hestmanden. Prisen er en ærespris for stor innsats for norsk kulturliv, og regnes som den største i sin kategori i Norge. I 2016 er det 50 år siden Anders Jahres Humanitære Stiftelse ble opprettet, og det ble markert ved å hedre sjøfarere, spesielt krigsseilere.

Det sjøfolkene opplevde etter krigen opplever Helge stadig som et svik. 4.500 av sjøfolkene mistet livet. Da krigen var over i 1945, kom de overlevende hjem til fattigdom og lite anerkjennelse. Mange hadde vært torpedert både to, tre og fire ganger. De måtte kjempe for stemmerett, bolig, jobb og rasjoneringskort. Det var liten forståelse for hva deres innsats hadde betydd for krigsutfallet – og hva det hadde kostet. Historien om den norske sjømann fenget teaterpublikum over hele landet – over all forventning. To lange turnéer ble det med Riksteatret, både i 2014 og 2015. 123 ganger gikk Helge på scenen som Martin.

11. mars, kl. 19:00

Kulturhuset | 23


Parken kulturhus

vinter/vå

DATO

FORESTILLING

STED

10. jan

Teatret Vårt: Brevduene

Parken kulturhus

12. jan

Nordic Tenors: Con amore

Parken kulturhus

14.-15. jan

Ålesund symfoniorkester: Nyttårskonsert

Parken kulturhus

20.-21. jan

Bybrannspillet: Heltene

Parken kulturhus

21. jan

Barneteatret Vårt: Jeg vil heller danse på bordet

Arbeideren

22. jan

Barneteatret Vårt: Bybrannatt: Familieunderholdning

Arbeideren

26. jan

Riksteatret: Flåklypa og den store melkespannkastekonkurransen

Parken kulturhus

27. jan

Hekla stålstrenga

Parken kulturhus

27.-29. jan

Fagerlia VGS: Draum om spel

Arbeideren

28. jan

Barneteatret Vårt: Kokkastrofen og Sjongleringskurs

Arbeideren

29. jan

Charlie Siem & Itamar Golan

Parken kulturhus

4. feb

Riksteatret: En mann ved navn Ove

Parken kulturhus

4. feb

Barneteatret Vårt: Jakten på den forsvunnede tannbørsten

Arbeideren

11. feb

Barneteatret Vårt: Otesanek -historien om lillebror

Arbeideren

12. feb

Knut Reiersrud band & Trondheimsolistene: Infinite Gratitude

Parken kulturhus

18. feb

Barneteatret Vårt: I papir – lek for hele familien

Arbeideren

19. feb

Riksteatret: Kollaps i kullissene

Parken kulturhus

23.-24. feb

AnneKat Hærland: Gudbedre

Parken kulturhus

25. feb

The Beatles 1966

Parken kulturhus

24 | Kulturhuset


s og Arbeideren

år 2017

Billetter: kulturialesund.no

DATO

FORESTILLING

STED

25. feb18. mar

Barneteatret Vårt: Hamlets pappa er et spøkelse

Arbeideren

4. mar

Latter Live: På turné!

Parken kulturhus

5. mar

Teatret Vårt: Edderkoppkvinnens kyss

Parken kulturhus

10. mar

Bjarte Hjelmeland: I lånte fjær

Parken kulturhus

11. mar

Helge Jordal: Førstereis

Parken kulturhus

19. mar

Ålesund symfoniorkester: Håvard Gimse

Parken kulturhus

23. mar

Bjørn Sundquist: Et hælvettes liv!

Parken kulturhus

25. mar

Barneteatret Vårt: Klovneskrekk

Arbeideren

31.mar2.apr

Ålesund kulturskole: Peter Pan

Parken kulturhus

1. apr

Barneteatret Vårt: Prinsessen på erten

Arbeideren

2. apr

Riksteatret: Fire gravferder og ett bryllup

Arbeideren

5.-6. apr

Volsdalen skole: Jubileumsforestilling

Parken kulturhus

22. apr

To rustne herrer: Hvis helsa holder

Parken kulturhus

22. apr

Barneteatret Vårt: Tøysete teselskap med Taus

Arbeideren

23. apr

Teatret vårt: Helvete er de andre

Parken kulturhus

24.-26. apr

Barneteatret Vårt: Tøysete teselskap med Taus

Arbeideren

5. mai

Erlend Osnes: Av familiære årsaker

Parken kulturhus

7. mai

Statsteatret/Teatret vårt: 1950 – Spionen

Arbeideren

17. mai

Ålesund symfoniorkester: Nasjonal festkonsert

Parken kulturhus

20. mai

Cantabile: Jubileumskonsert

Parken kulturhus

23. mai

Innotown: Næringslivskonferanse

Parken kulturhus

1. jun

Ålesund ballettskole: Vårforestilling

Arbeideren Kulturhuset | 25


Hun skal fly som Peter Pan Når Kristina (14) kommer flygende inn i Parken kulturhus som Peter Pan ligger det et enormt arbeid bak den store oppsetning som tar eksotiske Neverland til Ålesund.

- Redd for å fly? Nei, det blir jo kjempespennende, sier Kristina Gjelstenli som gleder seg helt enormt til å spille den litt tvetydige Peter Pan. Nøyaktig hvordan Peter Pan skal fly i oppsetningen til Ålesund kulturskole, skal vi ikke røpe her. Det får bli en overraskelse for de som besøker en av de seks forestillingene i Parken kulturhus. Alt tyder på at publikum har svært mye å glede seg til med 200 skuespillere, dansere og musikere i en storstilt forestilling med fantastiske kostymer. Og en og annen overraskende vri. - Teater og dans er mine to store interesser. Jeg har alltid likt å stå foran et publikum, forteller Kristina som ble Peter Pan etter en audition.

En av de største - Dette er en av de største oppsetningene vi har gjort, sier Annbjørg Rørvik Skar, teaterfaglig leder og instruktør i Jugendteateret som er en del av Ålesund kulturskole. Jugendteateret er et av Norges største kommunale barneog ungdomsteatre, og har elever i aldersgruppen 7 - 21 år. Den best kjente delen av fortellingene om Peter Pan handler om Peters eventyrlige liv i fantasilandet Neverland, og om hvordan han tar med seg Wendy og barna i Darling-familien dit. Der bor Peter Pan, feen Tingeling, De bortkomne Barna og eventyrskikkelser som Kaptein Krok, sjørøvere, indianere og farlige dyr.

Peter Pan ganger tre - Vi landet på Peter Pan som musikal for vårsemesteret fordi den er publikumsvennlig og en historie barn kjenner. Det blir mye ekstraarbeid for å komme i land, men det ligger en enorm energi i at det store engasjementet rundt dette, forteller Annbjørg.

26 | Kulturhuset

Nærmere 150 kostymer skal produserer til Kulturskolens storsatsning i mars.


Peter Pan gestaltes av tre forskjellige personer; en skuespillende, en syngende og en dansende. Det skal lages et sted mellom 120 og 150 kostymer. En enorm jobb Heidi Kverndokk har ansvaret for. Heidi var leder for NRKs kostymeavdeling i flere år og har frilanset for fjernsyns- og filmproduksjoner.

Fantastiske kostymer - En fantastisk ressurs. Vi er så himla fornøyd med at hun har flytte hjem igjen til Ålesund, smiler Annbjørg om Heidi som er utdannet på kunsthøgskolen i Oslo. Også linja for tekstil og design på Borgund videregående skole er tungt inne i Peter Panoppsetningen. Jugendteateret er dessuten velsignet med en utrolig aktiv Foreldreforening som syr kostymer, sminker skuespillere og lager kulisser. - Vi har fått tilgang til fantastiske stoffer, fra et agentur med stoffprøver fra Intag J Sveens leverandører. Rett og slett en sareptas krukke for å kunne kreere de mest fantastiske kostymer, sier en smått euforisk Heidi og vi skjønner hva hun mener da hun viser oss det som skal bli Tinglings sølvglinsende kostyme.

Lange ventelister Jugendteateret som i 2004 ble en del av den kommunale kulturskolen i Ålesund, er et svært ettertraktet tilbud med ventelister på opptil seks for barn og unge som vil bli elever. - Teatertilbud til barn og unge skulle vært tilgjengelig for alle. Dette handler om nødvendig trening, en trening i å være seg selv. Og kanskje er det nettopp det Peter Pan også handler om, sier Annbjørg Rørvik Skar. 31.mars - 2.april

Kristina Gjelstenli er en av tre Peter Pan’ere.

Kulturhuset | 27


En mann ved navn Reodor (og andre helt på felgen) Sven Nordin, Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle og Knut Nærum er noen av de som står bak vårens program fra Riksteateret.

Flåklypa Dra meg baklengs inn i teatret! Endelig blir det teater av Solan, Ludvig og Reodor Felgens verden! Førsteklasses familieunderholdning - både for gamle Flåklypa-fans og nye tilhengere.

28 | Kulturhuset

Den tradisjonelle melkespannkastekonkurransen nærmer seg, og alle i Flåklypa er sikre på at deres representant Emanuel Desperados går av med seieren. Men det går skumle rykter om at en sterk konkurrent fra Oslo nærmer seg bygda.

Samtidig står det gode gamle meieriet i fare for å bli solgt til storkapitalen. Desperados får dessuten tilbud om å kaste for konkurrenten. Her er det noen som ikke har rent mel i posen. Hvem står bak? Hvordan har de tenkt å røve til seg seieren?


Og hva i all verden skal Solan og Ludvig gjøre for å forhindre katastrofen? Med en herlig historie og mye sang og musikk, skal Kjell Aukrusts kjente og kjære skikkelser få liv på scenen. Aukrust har fanget den norske folkesjelen, sies det, og nå skal Riksteatret fange det norske folk. Endelig skal det avgjøres hvem som er best, Flåklypa eller Oslo! Etter forestillingen kan du hilse på karakterene i Flåklypa. Hvem vet, kanskje det også blir en melkespannkastekonkurransen på ditt kulturhus? Passer for barn fra 5 år. 26. januar, kl. 18:00

En mann ved navn Ove Sven Nordin i en teaterforestilling om kjærlighet, ordentlige verktøy og viktigheten av å kjøre Saab. Suksessromanen En mann ved navn Ove ble i fjor til både film og teater. I Stockholm fikk oppsetningen strålende mottakelse og ble omtalt som «feelgood-teater med mening». Over 60 000 publikummere har så langt sett forestillingen. Nå kommer teaterversjonen til Norge med Sven Nordin på scenen. Ove er 59 år og kjører Saab. Han er sur og tverr og alle naboers skrekk. Hver morgen går han på en inspeksjonsrunde i borettslaget for å se at alt er på stell. Det til tross for at han for lengst er avsatt som styreleder – en hendelse han selv omtaler

som statskuppet. Ove sparer på strømmen og pruter i butikken, og har alltid et uvennlig ord til de fleste. Vi kjenner alle en mann som ham. Men under overflaten på denne innbitte, steile mannen finnes en annen Ove. En ensom mann som sørger over tapet av sin kone. -Reisen fra gretten gubbe til et sammensatt og sårbart medmenneske, er vakker, sier Sven Nordin. Regien er ved Bjarni Thorsson, som tidligere har hatt suksess med Nordin med forestillingene Hulemannen og Pappaen. Han er ikke i tvil: Sven Nordin er som skapt for rollen som Ove. 4. februar, kl. 19:00

Kulturhuset | 29


Riksteateret byr på alle former for humor med sine fire forestillinger. Farse, tragikomikk og svart humor.

Kollaps i kulissene Når alt som kan gå galt, går enda verre! Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle i spissen for et topplag av norske komedieskuespillere. Publikum ler så de hyler og kritikerne jubler for The Play That Goes Wrong. Teaterstykket går på tredje året i London og er blitt kåret til «Årets beste komedie 2015». Med tittelen Kollaps i kulissene presenterer Riksteatret og Chat Noir nå suksessen i Norge, og løyene er i de beste hender hos publikumsyndlinger som Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Bartek Kaminski og Jan Martin Johnsen. Knut Nærum oversetter og Kim Haugen har regi. Hva skjer når et overentusiastisk amatørteaterlag skal sette opp sin første store forestilling, et mordmysterium i ekte Agatha Christie-stil? Mer enn noen kan fatte! Ja, hvis du trodde at du visste hvor mye som kan gå galt på teater, må du nå tro om igjen!

30 | Kulturhuset

«Jeg har sjelden, om noensinne, hørt høyere eller mer sammenhengende latterkuler i et teater», skrev pressen etter premieren. Kollaps i kulissene er blitt omtalt som en krysning av Hotell i særklasse og Mr. Bean – en frydefull latterbombe som appellerer til publikum i alle aldre. PS: Hjælp! Har noen sett en golden retriever? 19. februar, kl. 19:00

Fire begravelser og ett bryllup Morten Joachim vokste opp med narkomane foreldre og en narkoman bror. I dag er han en vellykket regissør og dramatiker. “Fire begravelser og ett bryllup” har altså ingenting med Hugh Grant å gjøre. Dette er fortellingen om livet til Morten Joachim, fremført av Morten Joachim selv. En rørende og overraskende morsom historie som får voksne menn og kvinner til å tørke tårer og hyle av latter. Dette er en fortelling om menneskene Morten Joachim

mistet – og om det mennesket han selv ble – om innsikten og håpet han fant på veien. Selv kaller han forestillingen en hyllest til forsoningen. I teaterstykket sier han: “Jeg har alltid levd i håpet om at Mamma og Pappa skulle gjenoppstå - som to stk. fugl Føniks. Jeg håpet Anne Grethe kunne bli mammaen min igjen gjennom å finne kraft til å overvinne rusen, av ren kjærlighet til meg. Og jeg håpet at Øystein skulle bli pappa og sette seg ned med meg og prate. Ta et oppgjør og si: Du, detta blei helt feil - det var min skyld at jeg kom i fengsel, og det var min feil at du hadde en helt dustete barndom i begynnelsen. Jeg orka ikke kjempe lenger, og det er jeg lei meg for, for du var verdt å kjempe for, men jeg var ikke sterk nok. Men så blei det aldri slik. De var jo ikke sterke nok, simpelthen.” 2. april, kl. 19:00


AMFI MOA

ALT DU ØNSKER DEG... AMFI MOA | 10-20 (18) | amfimoa.no

...OG LITT TIL Amfi

Velkommen til midt-Norges største kjøpesenter!

170 BUTIKKER

AMFI Mye å glede seg til. Alltid. Kulturhuset | 31


Scener fra første økt Turné or not turné. Det er spørsmålet når teknikerne ved Teatret Vårt sjekker kalenderne sine.

Det er lørdag ettermiddag mellom fjord og vakre fjell i Stressless-land. Tre ekstremt single menn er på vei til Sykkylven. For å jakte damer i teaterforestillingen med mye humor og dansebandmusikk: «Midt i livet». En liten lastebil fra Norges nest eldste regionteater ruller inn foran Sykkylven kulturhus. Ut kommer teknisk leder Svein Larsen og multitekniker Ingvar Kristensen fra Teatret Vårt. De er klar for første økt. Det er tre timer til forestilling og første akt.

Lettreist teater - Dette er hva vi kaller en lettreist forestilling, lett å turnere med, forteller Svein i det han senker lasterampa på bilen. Han har 16 års fartstid for Teatret Vårt og har rigget et utall forestillinger i hele fylket. Også store scenografier med mye teknikk. I generasjoner har Teatret Vårt turnert Møre og Romsdal på kryss og tvers. Mye er forandret siden tidlig 70-tall. Men en ting er sikkert. Teatret Vårt kommer. Med svært ambisiøse og proffe skuespillere. I dag leverer Teatret Vårt både på de store kulturhusene og de mindre plassene. Teaterteknikerne Larsen og Kristensen pakker opp etter å ha pakket ned. Stadig nye sceneskift. Rigge opp til forestilling. Rigge ned etter teppefall. I dag Sykkylven. I morgen Martin Linge-huset i Valldal. Tore Hoel er teaterets lokale kontaktperson i Valldal. Han har for lengst vært rundt og hengt opp plakater og delt ut flygeblader om forestillingen. Han er glad i Teatret Vårt og gleder seg til forestilling. - Det er flott at Teatret Vårt kommer til

32 | Kulturhuset

oss. Det er langt fra Valldal til Molde. 30-40 billetter er solgt. Det tegner bra, sier Hoel.

Over 100 forestillinger Tilbake til Sykkylven. En blid kultursjef Halstein Kurseth tar imot Larsen og Kristensen. Kjell Stave og Odd-Arne Osetberg er lokale riggehjelpere. Teaterteknikerne er gang. Ut av bilen og inn i kulturhuset. Lyd og lys. Mikrofoner. Kabler. Kulisser, rekvisita, instrumenter, kostymer. De jobber rutinert og effektivt. Opp og ned gardintrappa. Det er to og en halv time igjen til forestilling. Sykkylven er et av 23 spillesteder i Møre og Romsdal. Teatret Vårt turnerer mye i et fylke hvor det fortsatt handler om venting, fjorder, ferger, asfaltkaffe og sveler. De siste årene har tunevirksomheten økt. Årlig spilles over 100 forestillinger utenfor Molde. Arrangørene er alt fra regionale kulturhus til et spenn av lag og foreninger – fra pensjonister til ungdomslag. - Turnevirksomheten er en del av sjelen til Teatret Vårt og noe jeg ikke vil rokke ved. Det er fortsatt en forventning hos publikum at vi kommer og spiller der de bor, sier teatersjef Thomas Bjørnanger. Larsen og Kristensen har fått på plass det meste. Tester lyd og lys. Hektiske dager venter. «Midt i livet» skal farte fylket rundt. Tingvoll, Vestnes, Aukra, Rauma, Vanylven, Haram og Skodje. Til og med i fengselet på Hustad i Fræna skal det rigges til for forestilling. Avlysninger sitter langt inne. Er det flere personer i salen enn på scenen kjøres forestillingene. De magiske øyeblikkene mellom skuespiller og publikum er noe som oppstår der og da, helt uavhengig av billettsalget.


Foto: Alexander Worren

Teatret Vårt • • • • • •

• •

Norges nest eldste regionteater, turnert i Møre og Romsdal siden 1972. Fast scene på plassen i Molde. Turnerer på 23 spillesteder, 10 større kulturhus, 13 forsamlingshus og mindre kulturhus. Tilbyr «lettreiste» forestillinger til ulike arrangører i fylkets 36 kommuner. Norges eneste med eget teater for barn og unge, Barneteateret Vårt i Ålesund (2010). Barneteatret Vårt fast scene Arbeideren kulturhus, turnerer i hele fylket. Er også i Den kulturelle skolesekken til skoler i hele fylket. Teateret Vårt og Barneteatret Vårt: 10 årlige egenproduserte forestillinger. Seks for voksne fire for barn og ungdom. Spilte til sammen 391 forestillinger i 2015. Arrangerer Den unge scenen (DUS), Vintercamp, foajéaktivitet, gjestespill og andre aktiviteter. Våren 2017 turnerer med Brevduene, Hamlets pappa er et spøkelse, Edderkoppkvinnens kyss og Helvete er de andre.

Teateret vårt har over 100 forestillinger utenfor Molde.

Break a leg - Den eneste forestillingen jeg i farta kan komme på som ble avlyst var da en av skuespillerne brakk beinet like før forestilling, forteller Svein Larsen. - Han vil fortsatt ønskes lykke til med «break a leg»? - Hehe, ler Larsen. - Får jeg PC-problemer er vi ute å kjøre, sier Ingvar Kristiansen om det verste som kan skje. Det meste styres digitalt. De to teknikerne har fått på plass alt. Det er to timer igjen til forestilling. De tre skuespillerne i «Midt i livet» er underveis. De to teaterteknikerne er midt i sine matpakker. Tålmodig ventende. Lydsjekken gjenstår. Teaterteknikker Svein Larsen er høyt og lavt før første akt.

Kulturhuset | 33


Kan man le seg i hjel? Det sies at en god latter forlenger livet, og det gjør den også.Men for noen har det vært livsfarlig!

Tror det eller ei, men folk har faktisk ledd seg i hjel. Vinteren og vårens program for kulturhusene i Ålesund er tettpakket med humor. Så pass på helsa. Danske Ole Bentzen døde av latter mens han så den britiskamerikanske komedien En fisk ved navn Wanda med et stjernegalleri som John Cleese, Kevin Kline, Michael Palin og Jamie Lee Curtis. - Hjertet hans skal ha slått mellom 250 og 500 slag i minuttet før han fikk hjertestans, ifølge Sven Svebak, professor i medisin ved Det medisinske fakultet i Trondheim (NTNU). Svebak har forsket mye på sammenhenger mellom sans for humor, stress og helse. En annen som lo seg i hjel var den engelske mureren Alex Mitchell. En episode av tv-serien Goodies i 1975 hvor en skotte i kilt slåss mot en mannevond blodpudding, ble for mye salige Alex. Den britiske komi-serien var en vanvittig blanding av surrealistiske sketsjer og situasjonskomedie.

34 | Kulturhuset


Det finnes også en rekke nedtegnede historier som strekker seg helt tilbake til antikkens Hellas om massedødsfall i forbindelse med kollektive latterutbrudd. Den greske filosofen Chrysippus, døde etter å ha sett et beruset esel forsøke å spise fiken. Poeten Philemon var en så morsom fyr at han han lo seg i hjel av sin egen vits!

Hva viser forskningen? Det positive med de mange humorforestillingene som kommer til Ålesund er at så langt og stort sett konkluderer ekspertene med at det er godt for helsa å le. Det har vært forsket mye på latterens positive effekter. Latter er den fysiologiske effekten av humor. Et smil er faktisk tilstrekkelig for å komme deg raskere fra stress fordi smilemuskulaturen påvirker hvilke signalstoffer hjernen sender ut. Det sier seg imidlertid selv at å gjøre laboratorieforsøk på sammenhengen mellom latter og død mildt sagt kan reise en del etiske problemstillinger.

Psykolog Angelika Sverdrup, Medi 3

Hva sier ekspertene på Medi 3? Vi ønsket likevel å ha en medisinsk tilnærming på vårt lille skråblikk og ba om hjelp fra psykolog Angelika Sverdrup hos Medi 3 i Ålesund. - Humor og latter er veldig viktig. Jo mer og bedre man ler, jo større helsemessig effekt. I hjernen utløses «positive» hormoner som påvirker hvordan vi føler oss. Det gjør oss mer vennlig innstilt og man føler seg nærmere de man har det hyggelig med. Man kan føle seg oppladet og «utladet» på en god måte. Latter er en mental renselsesprosess og en stressreduserende aktivitet, sier psykolog Angelika Sverdrup hos Medi 3 i Ålesund. - Så en god latter forlenger livet? - En god latter forlenger livet i den forstand at det reduserer stress i kroppen, man får både slappet av i anspente muskler og man får trent muskler man ikke bruker like ofte, sier Sverdrup.

Almennlege Hva sier så allmennlege og fysioterapeut ved Medi 3, Bjarte Larsen? - På mange måter kan vi si at flere gode lattere forlenger livet. Det er en påviselig helseeffekt og bevist at folk som ler ofte og mye er friskere enn de som ler lite og sjelden. I kroppen vår utløses endorfiner når vi ler. Endorfiner kan virke stimulerende på flere av våre funksjoner via mekanismer i hjernen, forklarer Bjarte Larsen.

Kulturhuset | 35


TRYKK FOR TAXI

> Følg taxien din > Pris på forhånd

- Skaff deg Taxi Fix-appen

> Kvittering på e-post

OBOS -medlemmer opplever mer for mindre!

DRESS UP FOR KULTURLIVET I ÅLESUND

ordeler hele livet Parkgata 1, 6003 Ålesund | Tlf.: 70 12 16 68

medlem stiller du foran i køen den dagen du skal kjøpe egen bolig. er rekke fordeler alle de årene du ikke benytter deg av forkjøpsretten.

50 % rabatt på bolig- og kulturtilbud. t gode betingelser på lån, sparing og forsikring. øpsrett til ca. 90 000 nye og brukte OBOS-boliger.

obos.no/blimedlem

w w w. d a l e p l u s. n o

I tråd med norsk kultur

Kulturhuset Utg. 1 // 1. halvår 2017

> Betal med Vipps

Parken kulturhus og Arbeideren vinter/vår 2017  
Parken kulturhus og Arbeideren vinter/vår 2017  

Programblad for Parken og Arbeideren vinter/vår 2017

Advertisement