Page 1

3 συνηθισμένα λάθη των γονέων που «απειλούν» την αγάπη του παιδιού για τη μάθηση και το σχολείο και… πώς να τα αποτρέψετε


Λάθος πρακτική Νο1: Παρουσιάζουμε το σχολείο ως καταναγκαστικό έργο ή επαπειλούμενη τιμωρία. • • •

«Από αύριο έχεις σχολείο. Τέρμα το χουζούρι και η τεμπελιά». «Άντε, κοιμήσου, γιατί αύριο έχει σχολείο κι εκεί δεν αστειεύονται». «Διάβασε. Τέρμα τα παιχνίδια. Τώρα έχει διάβασμα και γράψιμο.»

‘Αν δεν υπήρχε το σχολείο θα κοιμόμουν και θα ξυπνούσα όποτε θα ήθελα, θα έπαιζα όσο ήθελα’.

 Πώς θα μπορούσαμε να δείξουμε στο παιδί ότι το σχολείο είναι ένας καλός λόγος για να ξυπνάς και να κοιμάσαι;


Πρέπει να δείχνουμε στο παιδί ότι χάρη στο σχολείο κάνουμε και μαθαίνουμε πολλά πράγματα που αγαπάμε και απολαμβάνουμε. Δείτε ενδεικτικές φράσεις: • «Πολύ ενδιαφέρον αυτό που μου είπες σήμερα για τη θερμότητα! Μπράβο! Κοιμήσου λοιπόν τώρα, ώστε αύριο στο σχολείο να είσαι ξεκούραστος/η για να μπορείς να μάθεις και άλλα ωραία πράγματα». • «Είναι ώρα να κοιμηθείς. Αύριο σε περιμένει μια ωραία μέρα με τους φίλους σου στο σχολείο. Θα παίξετε, θα ακούσετε καινούργια πράγματα, θα γελάσετε!»

Με φράσεις όπως οι παραπάνω τα μηνύματα που δίνουμε στο παιδί είναι τα εξής: • Μια γεμάτη μέρα στο σχολείο είναι ικανοποίηση και χαρά • Έχουμε επιθυμία και η επόμενη μέρα να είναι γεμάτη με νέα πράγματα • Το σχολείο είναι ο χώρος που θα περάσουμε καλά μιλώντας με τους φίλους μας και μαθαίνοντας καινούργια πράγματα.


Λάθος Πρακτική Νο2: Παρουσιάζουμε τη μελέτη για το σπίτι ως το αναγκαίο κακό της μάθησης • • • •

«Λοιπόν, άσε τα πέρα δώθε και κάτσε να διαβάσεις. Αν στην Α Δημοτικού δεν στρώνεσαι, τι θα κάνεις μετά που τα πράγματα δυσκολεύουν;» «Ααχ! Έχετε και Ιστορία για αύριο. Έχετε πολλά;» «Τι έχετε να κάνετε αντιγραφή; Ααα!! Όχι άλλη αντιγραφή. Άντε, ξεκίνα να δούμε…» «Σας έχει βάλει και για τη γραμματική ασκήσεις; Μμμμ…άντε!»

- Το διάβασμα μας χαλάει το κέφι και το δικό μου και της μαμάς μου. - Διάβασμα και χαρούμενη διάθεση δεν πάνε μαζί. -Σημασία έχει αν έχουμε πολλά ή λίγα μαθήματα για αύριο. -Το διάβασμα το «βάζει» ο δάσκαλος

 Πώς θα μπορούσαμε να δείξουμε στο παιδί ότι η μελέτη στο σπίτι και η προετοιμασία για το σχολείο είναι θετικά στοιχεία και όχι βάρος;


Πρέπει να δείχνουμε στο παιδί ότι οι ασκήσεις είναι μέρος της διαδικασίας για καλύτερη μάθηση, δεν είναι εξωτερικό βάσανο, είναι φυσική συνέχεια. Δείτε μερικές φράσεις: Είμαστε χαλαροί και ρωτάμε με καλή διάθεση: • «Έχεις ασκήσεις για αύριο; Τέλεια! Ανυπομονώ να τις κάνεις και να έρθεις να μου πεις αυτά τα ωραία πράγματα που μάθατε σήμερα.» • «Τι έχεις να διαβάσεις για αύριο; Ιστορία; Ουάου, μαθαίνει κανείς τόσο πολλά, όταν διαβάζει Ιστορία!» • «Τι έχετε στην Ιστορία για αύριο; Α, αυτό είναι από τα πιο ωραία θέματα στην ιστορία μας. Διαβάζοντας για αυτό θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να … » • «Έχετε και αντιγραφή; Ωραία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις ακόμα καλύτερος/η στο γράψιμο. Σε λίγο καιρό θα γράφεις τέλεια.» • «Τι καινούργιο μάθατε στη γραμματική; Ωραία, άρα θα έχεις και τίποτε ασκησούλες για αύριο; Έχεις; Σούπεερ!»


Λάθος Πρακτική Νο3: Παρουσιάζουμε τη μελέτη στο σπίτι ως βάσανο και αγώνα δρόμου μετά τις εξωσχολικές δραστηριότητες Τρέχουμε στο μπαλέτο ή το tae-kwo-dwo, στα Αγγλικά φυσικά και πάντα κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκουμε έναν άλλο γονιό να πούμε τον πόνο μας «Αχ, αρχίσαμε από φέτος τα βάσανα. Έχουμε για αύριο ένα σωρό ασκήσεις στη γραμματική. Μα πώς τους τρέχουν έτσι;». Φεύγουμε από τα εξωσχολικά και σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι συνηθίζουμε να λέμε στο παιδί μας:…

…«Άντε, να γυρίσουμε γρήγορα στο σπίτι να προλάβουμε να διαβάσεις Φυσική για αύριο. Ευτυχώς που σήμερα δεν έχεις και Αγγλικά».

• Ουφ!!! Κι αυτή η μελέτη. • Τι καλά που θα ήταν να μην είχα διάβασμα για αύριο…

 Πώς θα μπορούσαμε να τονώσουμε τη διάθεση του παιδιού για μελέτη μετά από μια εξωσχολική δραστηριότητα, αντί να το φορτώνουμε με στρες και αρνητική διάθεση;


Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στο παιδί (με την προϋπόθεση ότι δεν το εξοντώνουμε σε υπερβολικά πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες) είναι ότι τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι είναι πηγή χαράς που μας δίνουν ενέργεια και διάθεση. Ενδεικτικοί τρόποι είναι οι εξής: Α’ Όταν είστε καθ’ οδόν για το σπίτι: • Δείξτε ενθουσιασμό για αυτό που έκανε το παιδί στην εξωσχολική δραστηριότητα. Π.χ.: «Πώς ήταν; Το χαρήκατε; Ήταν όλοι οι φίλοι σου;». • Εάν έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε το παιδί στο πλαίσιο της εξωσχολικής δραστηριότητας (π.χ. προπόνηση ποδοσφαίρου) πείτε μια καλή κουβέντα όχι για την επίδοση αλλά για τη συμμετοχή του. Π.χ. «Μπράβο, έπαιξες πολύ ομαδικά» • Με εξίσου θετική διάθεση αναφερθείτε στο πόσο ωραίο είναι να μαθαίνεις πράγματα. Π.χ. «Είναι ωραία που αποφάσισες να ασχοληθείς με …. Έχεις μάθει πολλά πράγματα και περνάς καλά. Πάμε λοιπόν σπίτι, γιατί αύριο μας περιμένει μια ακόμη πιο γεμάτη μέρα. Τι έχεις να κάνεις για αύριο; Φυσική; Τέλεια… φύγαμε για Φυσική!!!»


Β’ Με την επιστροφή στο σπίτι δώστε θετικά μηνύματα και βοηθείστε το παιδί να αξιοποιήσει σωστά το χρόνο του.

Αντί να λέτε «Θεέ μου, πήγε 8:00 κι έχεις ακόμα να διαβάσει Γεωγραφία» …… δοκιμάστε να τονώσετε τη διάθεση του παιδιού για μελέτη κάπως έτσι:

•«Ωραία, ύστερα από αυτά τα ωραία που κάνατε στο μπαλέτο/ποδόσφαιρο, μπορείς να κάνεις ένα μπανάκι και να ξεκουράσεις το σώμα σου. Μετά και μέχρι να ετοιμάσω το φαγητό χαλάρωσε και διάβασε τη Γεωγραφία. Ανυπομονώ να μου πεις μετά τι καινούργιο έμαθες για την Ασία». •«Ωραία, τι μένει να κάνεις για να κλείσει αυτή η δημιουργική μέρα; Τέλεια! Πάμε να κάνεις εσύ τη Γεωγραφία και γω τους λογαριασμούς που άφησα στη μέση.»


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η στάση σας απέναντι στις σχολικές υποχρεώσεις του παιδιού επηρεάζει και τη δική του στάση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ΝΑ δείχνετε ενθουσιασμό για αυτά που μαθαίνει το παιδί και για αυτά που έχει να κάνει για το σχολείο.


Μάθετε περισσότερα για το πώς θα υποστηρίξετε σωστά τη σχολική επιτυχία του παιδιού σας www.parentbook.gr στην Ενότητα Στο Σπίτι/Η θετική στάση απέναντι στη μάθηση και πώς καλλιεργείται

schoolsuccess  

http://www.parentbook.gr/sites/default/files/schoolsuccess.pdf