Page 1

Καθ’ οδόν με το αυτοκίνητο 10 Ιδέες για παιχνίδια που οξύνουν την παρατηρητικότητα, τη δημιουργική σκέψη, την κριτική ικανότητα και ενθαρρύνουν την επικοινωνία


(1) Βλέπω-βλέπω. Τι βλέπω; «Βλέπω κάτι που αρχίζει από ‘Τ’. Τι βλέπω;» λέει ο ένας κι ο άλλος προσπαθεί να βρει τι είναι. Συνεχίζουν όλοι εναλλάξ. Όσο λιγότερες εναλλαγές έχει το τοπίο τόσο πιο απαιτητικό είναι το παιχνίδι και χάνει όποιος δεν μπορεί να βάλει καινούργιο πρόβλημα.

- Τα παιδιά όχι μόνο θα ασκηθούν στο λεξιλόγιο αλλά και στην παρατηρητικότητα. - Για τα πολύ μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν το αλφάβητο μία παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού είναι να γίνει με χρώματα ή/και περιγραφή. Π.χ. «Βλέπω κάτι πορτοκαλί που κουνιέται με τον αέρα.». - Μία ακόμη παραλλαγή είναι να παίξετε αυτό το παιχνίδι σε άλλη γλώσσα (π.χ. αγγλικά).


(2) Ποιος θυμάται τι είδαμε; Ο πρώτος παίκτης κατονομάζει ένα πράγμα που βλέπει έξω από το αυτοκίνητο. Ο επόμενος παίκτης επαναλαμβάνει αυτό που είδε ο προηγούμενος και επιπλέον λέει κάτι άλλο που βλέπει. Κάθε επόμενος παίκτης πρέπει να λέει πρώτα αυτά που προηγήθηκαν και μετά κάτι νέο που βλέπει. Νικά όποιος θυμάται τα περισσότερα.

- Ένα παιχνίδι μνήμης μέσα από το οποίο τα παιδιά ασκούνται στο λεξιλόγιο και την παρατηρητικότητα.


(3) Ποιος θυμάται τι βάλαμε στο σακίδιο; Διαλέγετε έναν προορισμό που έχει ενδιαφέρον (π.χ. μακρινό με ιδιαίτερες συνθήκες, όπως η Χαβάη) και λέτε ένα πράγμα που θα βάζατε στο σακίδιό σας. Ο επόμενος παίκτης επαναλαμβάνει αυτό που είπε ο προηγούμενος ότι έβαλε στο σακίδιο και επιπλέον λέει κάτι που θα έβαζε ο ίδιος. Κάθε επόμενος παίκτης πρέπει να λέει πρώτα αυτά τα αντικείμενα που προηγήθηκαν και μετά κάτι νέο που θα έβαζε. Νικά όποιος θυμάται τα περισσότερα με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο που διαλέγει να μπει στο σακίδιο είναι κατάλληλο/σχετικό με τον προορισμό (π.χ. δεν μπορεί να πάρει παλτό στη Χαβάη). - Ένα παιχνίδι μνήμης που ασκεί τα παιδιά στο να λάβουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού (π.χ. κλιματολογικές συνθήκες). Έτσι, κάνουν και μια επανάληψη στη γεωγραφία.


(4) Βρες τον προορισμό! Κάθε παίκτης βάζει στο μυαλό του έναν προορισμό και δίνει «στοιχεία» στους άλλους με βάση τα οποία τους οδηγεί να βρουν ποιον προορισμό έχει στο μυαλό του. Π.χ. «Βρίσκεται στην Ελλάδα κι έχω πάρει μαζί μου αντηλιακό.» Οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις. Νικητής είναι όποιος βρει πρώτος τον προορισμό (μπορούν όμως τα παιδιά να συνεργάζονται όταν είναι να βρουν τον προορισμό που εσείς βάλατε στο μυαλό σας). - Εμπέδωση γνώσεων γεωγραφίας αλλά και επεξεργασία δεδομένων για τη διατύπωση υποθέσεων και τη συναγωγή συμπερασμάτων είναι το όφελος για τα παιδιά.


(5) Σκυταλοδρομία με λέξεις. Ο πρώτος παίκτης επιλέγει ένα γράμμα της αλφαβήτου και λέει μία λέξη που αρχίζει από αυτό. Οι υπόλοιποι παίκτες με τη σειρά λένε από μία λέξη που αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα. Χάνει όποιος δεν μπορεί να βρει λέξη και ο προηγούμενος κερδίζει το προνόμιο να διαλέξει γράμμα.

- Για τα πολύ μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν το αλφάβητο μία παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού είναι αντί για γράμμα της αλφαβήτου να διαλέγετε κατηγορία αντικειμένων (π.χ. έντομα). Έτσι, τα παιδιά ασκούνται και στην κατηγοριοποίηση.


(6) Φτιάχνω τροχο-ιστορίες! Όλοι μαζί φτιάχνετε μια ιστορία εμπνευσμένη από τη συγκεκριμένη διαδρομή και τον προορισμό του ταξιδιού, αλλά μαζί με τα πραγματικά στοιχεία (π.χ. αυτά που βλέπετε έξω από το παράθυρο) μπορείτε να βάλετε και μεγάλες δόσεις φαντασίας. Π.χ. «Όλη η οικογένεια μπήκε στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε για το εξοχικό, όπως κάνει κάθε Σάββατο. Όμως, αυτή τη φορά συνέβη κάτι αναπάντεχο...». Ο καθένας με τη σειρά βάζει και μία πρόταση για να γίνει η ιστορία. - Τα παιδιά αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους και παράλληλα ασκούνται στην παραγωγή προφορικού λόγου και μάλιστα στην αφήγηση.


(7) Πώς θα ήταν… αν ήταν χειμώνας; Ξεκινήστε εσείς με την περιγραφή του τοπίου/διαδρομής ως έχει. Δηλαδή περιγράφετε στα παιδιά αυτό που βλέπουν. Μετά κάθε παιδί αναλαμβάνει να κάνει την ίδια περιγραφή αλλά σε διαφορετική εποχή του χρόνου.

- Τα παιδιά θα ασκηθούν στον προφορικό λόγο μέσα από την αναδιήγηση της ιστορίας την οποία θα αλλάξουν με βάση δεδομένα που θα επεξεργαστούν.


(8) Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Συχνά στις διαδρομές μας με το αυτοκίνητο συναντάμε πολλά πράγματα που δημιούργησαν οι άνθρωποι και όχι η φύση (π.χ. γέφυρες, πάρκα). Πώς άραγε να γεννήθηκε η ιδέα; Υποθέσεις και συμπεράσματα μπορούν να γίνουν η βάση συζήτησης μεταξύ εσάς και των παιδιών σας. - Τα παιδιά θα μάθουν να βρίσκουν ενδιαφέροντα ερωτήματα για αυτά που παρατηρούν γύρω τους (αντί να είναι παθητικοί θεατές) και να επεξεργάζονται τις ιδέες άλλων. - Μπορείτε επιστρέφοντας στο σπίτι να αναζητήσετε πληροφορίες (π.χ. σε βιβλία, Internet), για να μάθουν τα παιδιά περισσότερα π.χ. για το μνημείο που συναντήσατε.


(9) Ξενάγηση σε έναν εξωγήινο/άνθρωπο της ζούγκλας/άνθρωπο παλαιότερης εποχής Όλοι έχουμε δει την ταινία ο «Κροκοδειλάκιας» όπου ο πρωταγωνιστής αφήνει τον τόπο του και επισκέπτεται μια μεγαλούπολη της Αμερικής κι εκεί βλέπει για πρώτη φορά ένα σωρό πράγματα αλλά και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Πόσα πράγματα θα έβλεπε άραγε για πρώτη φορά ένας εξωγήινος ή ένας άνθρωπος της αρχαιότητας που με τη μηχανή του χρόνου μεταφέρθηκε στην εποχή μας; Μπείτε εσείς στο ρόλο αυτόν (π.χ. του εξωγήινου) και ζητήστε από το παιδί να γίνει ο ξεναγός σας. Π.χ. «Τι είναι αυτό που μιλάει; Ραδιόφωνο; GPS; Δηλαδή;». - Το παιδί όχι μόνο θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και την παρατηρητικότητά του, αλλά θα κάνει και μια σύνθετη «πνευματική άσκηση» που είναι να καταλάβει την οπτική γωνία ενός άλλου με συγκεκριμένα δεδομένα. - Το παιχνίδι αυτό έχει και άλλες προεκτάσεις: • •

Εάν παίξετε τον άνθρωπο παλαιότερης εποχής, το παιδί ασκείται σε θέματα ιστορικότητας (π.χ. ορθή σειρά ιστορικών γεγονότων, στοιχεία πολιτισμού μιας εποχής) Εάν παίξετε τον εξωγήινο, το παιδί μπορεί να ασκηθεί στη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη (π.χ. να σκεφθεί πράγματα που θα έφερνε μαζί του ο εξωγήινος και τα οποία είναι βελτιωμένες εκδόσεις αυτών που εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα).


(10) «Γειά σας, κερδίσατε μια δωρεάν διαφήμιση!» Πώς θα διαφημίζατε κάτι από αυτά που συναντάτε στη διαδρομή; Ο καθένας με τη σειρά παίρνει το ρόλο του διαφημιστή και επισκέπτεται έναν κάτοικο της περιοχής για να του προσφέρει δωρεάν διαφήμιση σε κάποιο προϊόν του. Ο άλλος του ζητά να του φτιάξει μια τηλεοπτική διαφήμιση/αφίσα/ραδιοφωνικό σποτ π.χ. για το βαμβάκι που καλλιεργεί. Ο διαφημιστής περιγράφει και εξηγεί την ιδέα του και οι υπόλοιποι κρίνουν εάν είναι επιτυχής ή όχι και γιατί. - Παιχνίδι ρόλων για πιο μεγάλα παιδιά που όχι μόνο τα διασκεδάζει και καλλιεργεί τη δημιουργική τους σκέψη, αλλά και τα βοηθά να «αποκωδικοποιούν» τις διαφημίσεις!


Συμβουλές: Είναι σημαντικό να συμμετέχετε ως παίκτης στα παιχνίδια αυτά για 2 λόγους: • Όταν το παιδί φτιάχνει το πρόβλημα που θα σας θέσει, σκέφτεται πολύ δημιουργικά και η όλη διαδικασία αποκτά γι’ αυτό ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αντίθεση με το να βρίσκεται μονίμως στη θέση να απαντά στις ερωτήσεις των άλλων. • Όταν απαντάτε ως παίκτης καλό είναι να «σκέφτεστε φωναχτά», έτσι ώστε το παιδί να μαθαίνει μέσα από τη συλλογιστική που ακολουθήσατε και να μυείται σε στρατηγικές σκέψης.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι ένα ευχάριστο ταξίδι με το αυτοκίνητο προσφέρεται για να τραγουδήσετε όλοι μαζί δυνατά!!

/Caractivities1  

http://www.parentbook.gr/sites/default/files/Caractivities1.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you