Page 1

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να περιμένει! Προτάσεις με βάση την ηλικία του παιδιού


1. Βάζουμε στη ζωή του μικρού παιδιού (από την ηλικία των 2 ετών) την έννοια του «περιμένω» Αντί να σπεύδετε να τα έχετε όλα έτοιμα, για να προλάβετε την αναστάτωση ή ακόμα και έκρηξη του παιδιού, εάν χρειαστεί να περιμένει για κάτι, αρχίστε από νωρίς να βάζετε στη ζωή του την έννοια «περιμένω».  Αρχικά να βάζετε μικρές καθυστερήσεις των 3-4 δευτερολέπτων σε αυτά που κάνει το παιδί λέγοντας πάντα τη λέξη «Περίμενε» (π.χ. «Περίμενε να βήξω») και σταδιακά, καθώς μάλιστα το παιδί μπαίνει στην προσχολική ηλικία, βάλτε μεγαλύτερες καθυστερήσεις (π.χ. «Περίμενε να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι, για ν’ αρχίσεις να τρως», «Θα πρέπει να περιμένεις να βάλω τα παπούτσια μου <και να κλειδώσω>, για να πάμε βόλτα»).  Από την ηλικία των 5,5-6 ετών μπορείτε να μετράτε αντίστροφα από το 10 πριν του δώσετε π.χ. το γάλα. Έτσι, θα καταλαβαίνει ότι μεσολαβεί ένα μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να περιμένει.  Μην αποφεύγετε καταστάσεις αναμονής (π.χ. στον παιδοδοντίατρο) μέχρι να μεγαλώσει. Αργά ή γρήγορα θα προκύψει η ανάγκη να περιμένετε μαζί με το παιδί σε μια ουρά.. και τότε; Ας το μυήσετε έγκαιρα. Απλώς φροντίστε ώστε ο χρόνος αναμονής να μεγαλώνει σταδιακά.


2. Μαθαίνουμε στο παιδί γιατί και πώς περιμένουμε σε μια ουρά Όταν παίρνετε μαζί το παιδί σε μια δημόσια υπηρεσία ή όπου αλλού έχει ουρά (π.χ. στο ταμείο του πολυκαταστήματος) ή αναμονή (π.χ. ιατρείο), μην περιμένετε να περιμένει ακίνητο. Θα πρέπει: α) Να προετοιμάσετε το παιδί. Πείτε του από πριν ότι εκεί που θα πάτε όλοι στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλον και περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους, αλλά μπορούν να κάνουν κάτι για να περνά η ώρα (π.χ. να διαβάσουν ένα περιοδικό). β) Να εξηγήσετε στο παιδί ξανά την όλη διαδικασία, μόλις σταθείτε στην ουρά ή καθίσετε στο χώρο αναμονής. Τονίστε γιατί είναι αναγκαίο να περιμένετε και ότι είναι σημαντικό να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους. Π.χ. μπορεί να παίξει, αλλά όχι να χοροπηδάει δίπλα στους άλλους. γ) Να το απασχολήσετε. Το καλύτερο είναι να έχει φέρει μαζί του 1-2 παιχνιδάκια που συμφωνήσατε να πάρει γι’ αυτό το σκοπό (αλλιώς θα αρχίσει να παίζει με τις καρέκλες ή ό,τι άλλο βρει στο χώρο). Εάν δεν είχατε προβλέψει σωστά το χρόνο αναμονής βοηθά πάντα:  να έχετε στην τσάντα σας ένα μπλοκάκι και ένα στυλό  να του πείτε μια ιστοριούλα ή εάν είναι σε κατάλληλη ηλικία να του εξηγήσετε τι εργασία κάνουν οι υπάλληλοι στο χώρο που βρίσκεστε κλπ.  τα κινητά δίνουν λύσεις: μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες ή ένα παιχνιδάκι  εάν έχετε ρολόι, δείξτε στο παιδί πότε θα έχουν περάσει 10 λεπτά. Αποφύγετε να του δίνετε μπισκότα/καραμέλες για να ξεχαστεί…


3. Δείχνουμε στο παιδί έμπρακτα τι θα πει «περιμένω» και πόσο πολύ εκτιμούμε αυτή την ικανότητα

Για να κατανοήσει το μικρό παιδί τι θα πει «περιμένω», θα πρέπει να δει πρώτα εσάς να το κάνετε.  Να λέτε συχνά στο παιδί «Θα περιμένω να τελειώσεις το φαγητό σου για να μαζέψω το τραπέζι», «Θα περιμένω να ακούσεις το τραγούδι άλλη μια φορά, πριν πάμε για μπάνιο».  Αντί να πείτε «Έχεις άλλα 5 λεπτά», ας πείτε «Θα περιμένω να κάνεις ποδήλατο για άλλα 5 λεπτά».  Κάθε φορά που το παιδί περιμένει για κάτι (π.χ. να πλύνετε τα χέρια σας, για να του δώσετε ψωμί) να του λέτε «Ευχαριστώ» αντί για «Μπράβο» και να εξηγείτε γιατί αυτό είναι σημαντικό (π.χ. «Ευχαριστώ που περίμενες, γιατί έπρεπε πρώτα να πλυθώ».  Στο διάστημα που περιμένετε – ειδικά σε πραγματικές συνθήκες π.χ. τράπεζα – προσπαθήστε να μη δείχνετε ανυπομονησία ή δυσφορία (ειδικά με τη γλώσσα του σώματος).


4. Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει την αναγκαιότητα να περιμένει. Συνήθως τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να περιμένουν, αφού θέλουν κάτι ΤΩΡΑ. Η φύση αλλά και η καθημερινότητα μας δίνουν πολλές ευκαιρίες να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι αρκετές φορές το να περιμένουμε είναι φυσική αναγκαιότητα.  Να λέτε συχνά στο παιδί «Θα περιμένω να τελειώσεις το φαγητό σου για να μαζέψω το τραπέζι», «Θα περιμένω να ακούσεις το τραγούδι άλλη μια φορά, πριν πάμε για μπάνιο».  Φυτέψτε μαζί με το παιδί π.χ. σπόρους φακής ή ένα μικρό βασιλικό και αφήστε το παιδί να παρατηρεί καθημερινά τις μικρές αλλαγές. Συζητείστε μαζί του για το πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να φυτρώσει ή να μεγαλώσει ένα λουλούδι κλπ  Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα κέικ και συζητείστε για το χρόνο που χρειάζεται να ετοιμάσετε τα υλικά, να εκτελέσετε τη συνταγή και φυσικά να ψηθεί το κέικ.  Βράστε μαζί με το παιδί ένα αβγό. Τι θα γίνει εάν βιαστείτε να το βγάλετε από τη φωτιά;  Φτιάξτε μαζί ένα ημερολόγιο/πινακάκι όπου θα σημειώνετε πόσες μέρες απομένουν μέχρι τα γενέθλια του παιδιού/ένα πάρτι/τα Χριστούγεννα κλπ.


5. Οπτικοποιούμε το χρόνο για να μπορέσει από μικρό το παιδί να αντιληφθεί την έννοια του χρόνου Η φράση «Θα ξεκινήσουμε σε 5 λεπτά!» δεν λέει τίποτε σ’ ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο σημαντικό είναι να οπτικοποιήσουμε την έννοια του χρόνου, ώστε να αντιλαμβάνεται πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο χρόνος αναμονής για κάτι.  Στα πολύ μικρά παιδιά συγκεκριμενοποιείστε το χρόνο περιγράφοντας στο παιδί την ακολουθία των ενεργειών που θα γίνουν π.χ. στο διάστημα των 10 λεπτών. Π.χ. «Περίμενε 10 λεπτά. Πρώτα θα κάνουμε <αυτό>, μετά <αυτό> και τέλος <αυτό>».  Από το νηπιαγωγείο αξιοποιείστε τις κλεψύδρες, το ημερολόγιο και σταδιακά το ρολόι.  Για μεγάλα χρονικά διαστήματα αξιοποιείστε κατασκευές (π.χ. Το παιδί να φτιάξει ένα μπουκέτο λουλούδια και να κόβει ένα για κάθε εβδομάδα που περνά μέχρι να έρθει το Πάσχα στο διάστημα της Σαρακοστής).  Για τις διαδρομές με το αυτοκίνητο δείτε τη σχετική ενότητα «Καθ’ οδόν με το αυτοκίνητο».


6. Ακολουθούμε ξεκάθαρους κανόνες στην επικοινωνία μας για την έννοια του «περιμένω» Θα πρέπει να είστε σαφής στο τι εννοείτε, όταν λέτε «περίμενε». Συνήθως όταν τα παιδιά μας ζητούν κάτι, τους λέμε «Τώρα!» και εννοούμε «Περίμενε». Πολλά παιδιά θα μας που «Μα το τώρα είναι τώρα!!» και όταν εμείς με τη σειρά μας τους ζητήσουμε να ετοιμαστούν γρήγορα για το σχολείο θα μας πουν «Τώρα» και θα εννοούν σε 20 λεπτά (!). Γι’ αυτό:  Μη λέτε στο παιδί «τώρα», εάν δεν κυριολεκτείτε. Πείτε «Δεν μπορώ αμέσως τώρα. Περίμενε να τελειώσω αυτό που κάνω, γιατί δεν αφήνουμε κάτι στη μέση» ή ακόμα καλύτερα πείτε τι έχετε να κάνετε (Π.χ. «Θα πλύνω τα πιάτα και μετά θα βάλω πλυντήριο ρούχων και τότε θα πάμε βόλτα»).  Να είστε συνεπείς σε αυτό που του λέτε για το πόσο πρέπει να περιμένει. Εάν το παιδί ξέρει π.χ. ότι μόλις τελειώσετε την προετοιμασία του φαγητού, θα του διαβάσετε παραμύθι θα ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτό που του λέτε, δεν θα γκρινιάζει ενδιάμεσα (δηλ. όση ώρα περιμένει) και θα γίνει πιο υπομονετικό.  Να επιμένετε στον κανόνα «Όταν κάποιος μιλάει, δεν μιλάς αλλά περιμένεις να τελειώσει». Μην επιτρέπετε στο παιδί να διακόπτει εσάς ή τα μικρότερα αδέρφια του, όταν μιλάτε, και φυσικά τηρείστε πρώτοι εσείς αυτόν τον κανόνα.


7. Παίζουμε παιχνίδια που διδάσκουν στο παιδί να «περιμένει» Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί για να μάθει να περιμένει. Ιδού μερικές ιδέες:  Τα παιχνίδια με ζάρια και πιόνια διδάσκουν και στα μικρά παιδιά να περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους για να ξαναπαίξουν. Θα πρέπει να τηρείτε αυστηρά αυτόν τον κανόνα και να μην κάνετε εξαιρέσεις για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες.  Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης. Φτιάξτε ένα κόκκινο και ένα πράσινο φανάρι. Εναλλάξ ο ένας κάνει τον τροχονόμο/φανάρι κυκλοφορίας και ο άλλος τον πεζό/αυτοκίνητο. Όση ώρα το φανάρι είναι κόκκινο ο άλλος περιμένει.  Για τα μεγαλύτερα παιδιά παιχνίδια που θέλουν σκέψη (π.χ. παζλ, σκάκι, scrabble) τα διδάσκουν όχι μόνο να σκέφτονται αλλά και να περιμένουν υπομονετικά μέχρι να σκεφθεί ο συμπαίκτης τους.


8. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει Η επίτευξη των στόχων μας προϋποθέτει υπομονή και επιμονή. Βοηθήστε το παιδί να μάθει από μικρό να θέτει στόχους και να κινείται υπομονετικά προς αυτούς.  Προτρέψτε το παιδί να αποκτήσει κουμπαρά και να μαζέψει χρήματα για να κάνει κάτι με τα χρήματα που θα μαζέψει μέχρι τα Χριστούγεννα (ξεκινήστε Σεπτέμβριο). Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει κρίσεις ανυπομονησίας στις οποίες θα πρέπει να μην υποκύψετε.  Ο αθλητισμός δίνει πολλά παραδείγματα υπομονής και επιμονής. Εξηγείστε στο παιδί πόσο χρόνο προετοιμασίας χρειάζεται ένας αθλητής π.χ. στίβου για να κερδίσει μετάλλιο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ή τι σημαίνει στην πράξη ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια.


Μάθετε περισσότερα για θέματα Συμπεριφοράς και Ανάπτυξης του παιδιού στο www.parentbook.gr στην Ενότητα Στο Σπίτι/Η Επικοινωνία με το παιδί στο σπίτι

Wait  

http://www.parentbook.gr/sites/default/files/Wait.pdf