Page 1

CHERNOVIL EN L’ACTUALITAT Molts països en l’actualitat utilitzen l’energia nuclear. Però, com tota energia no renovable, té les seves conseqüències.

Com a energia nuclear entenem per la paraula “radio”, un element descobert pel matrimoni anomenat Els Curie, que van morir tots dos després de descobrir-ho. La primera planta nuclear que va aparèixer va ser la planta anomenada Magnox on la primera connexió va ser establerta el 27 d’agost de 1956. Aquestes plantes nuclears són una gran font d’energia però aporten molts desastres naturals. Com la catàstrofe de Chernovil que encara s’aprecien greus casos contaminants per la natura.

La catàstrofe va esdevenir-se el dia 26 d’abril de 1986 a Chernovil per la explosió d’un dels reactors de la central nuclear provocant l’alliberament de substàncies radiactives. Les zones més afectades i que actualment avui ho estan són sobretot a la població de Prípiat, on es poden trobar encara molts pobles abandonats o destruïts per aquesta catàstrofe. A nivell actual, podem trobar moltes zones amb pobresa i qualitats extremes. Moltes zones són desèrtiques i abandonades de gent, ja que varen ser desallotjades 135.000 persones. La nit del dilluns 28 d’abril, durant la emissió del programa de notícies Vremya (BpeMR), el presentador va anunciar la terrible desgràcia ocorreguda.

Dia de la catàstrofe 100% 80% 60% 40% 20% 0%

+1480 kBq/m2 555-1480 kBq/m2 185-555 kBq/m2 37-185 kBq/m2

Nivells actuals de radiació mundial després de la catàstrofe de Chernovil


Efectes sobre la salut i la alimentació Avui en dia al 2011 les preocupacions es concentren en la contaminació del sòl amb estronci137, amb períodes de semidesintegració de uns trenta anys. També trobem casos de leucèmia i càncer de tiroides en els nens nascuts actualment. També la gent exposada a la radiació,també pateix problemes en les tiroides per estar exposades a iode-131. El iode radioactiu procedia de la llet contaminada produïda localment. A Gran Bretanya, d’acord amb la llei de protecció del menjar i

l’ambient de 1985, s’han estat utilitzant ordres d’emergència des de 1986 per imposar restriccions en el transport. Després del desastre, actualment trobem una àrea de 4 quilometres plena de pins morts amb un color vermell per culpa la radiació. Per l’abandonació de la vida humana a Chernovil, sobretot les zones boscoses del voltant del poble de Prípiat ha crescut una gran flora i han augmentat el nombre d’espècies ja que l’home no les pot caçar. En la fauna s’han trobat espècies amb grans quantitats de radiació i petites deformitats en el seu material genètic.

Mapa de les zones controlades per la radiació

Chernovil en l'actualitat  

Crónica sobre Chernovil

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you