Page 1

¡HOLA!

40 oktober 2013

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

1

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Riet Van Cleuvenbergen

secretariaat: Varkensstraat 6, 2800 Mechelen hola.redactie@compostelagenootschap.be • hola.verzendlijst@compostelagenootschap.be

Geen wolkje aan de lucht. Weer een warme dag in de meseta, de hoogvlakte tussen Burgos en Léon. In gedachten verzonken loopt deze pelgrim het laatste stukje naar de albergue van Bercianos del Real Camino. Weet je nog, die albergue waar de hospitalero’s ook nog koken voor de pelgrims? Een albergue met een kleine stille ruimte. In een dorp met een ingestorte kerk, met nogal wat huizen in leem opgetrokken, dat kleine, lage gemeentehuisje zonder verdieping ...


¡HOLA!

40 oktober 2013

2

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Kalender

Inhoud ’t Genootschap Activiteiten 3 Werkgroepen en projecten 6

Zaterdag 19 oktober Brussel-Halle. Wandeling Via Brabantica. Zaterdag 26 oktober Opoeteren. Wandeling Via Limburgica en Jakobskerkenpad. Vrijdag 15 november Kaulille. Filmvertoning: The Way. Zaterdag 16 november Oostkamp, Infodag. Zaterdag 23 november Oud-Heveerlee. Terugkomdag. Dinsdag 3 december Kapellen. Kaas- en wijnavond. Zaterdag 7 december Neerpelt, Infodag.

Regionieuws Antwerpen 7 Kempen 8 Limburg 8 Mechelen 9 Vlaanderen, Europa, el mundo Langs de pelgrimswegen 11 Pelgrimsgidsen 12 Media, erfgoed en tentoonstellingen 13 Lezersbrieven 17 Zoekertjes 20

¡Hola! verschijnt de eerste dag van elke maand, behalve in augustus. Redactie: Ludo Van Lint, ludo.van.lint@telenet.be. Werkten mee aan dit nummer: Jos Belmans, Ria Bruggen, Koen De Witte, Luc Holsters, Herman Merckx, Riet Van Cleuvenbergen, Annemie Vanderschoot, Herman Van Hees, Jos Van Montfort Vormgeving: Marc Peeters, De Wrikker. Verantwoordelijke Uitgever: Freddy Du Seuil, Morganietstraat 9, 9000 Gent. Lezersbrieven en zoekertjes zijn altijd welkom!


Jos Van Montfort

¡HOLA!

Geanimeerde discussies met ervaringsdeskundigen aan thematafeltjes, onderdeel van een infodag!

3

’t Genootschap activiteiten Oostkamp, zaterdag 16 november Infodag, voor een betere tocht! Waarom vertrekken elk jaar zoveel pelgrims naar Santiago de Compostela? Wat is dat meer dan een stevige stap- of fietstocht? Een avontuur? Een spirituele tocht? Een reis langs kunst en historie? Alleen? Tochtgenoten? Vanwaar vertrekken? Langs welke weg? Hoe zal ik een bed vinden onderweg? Rugzak? Kledij? Uitrusting? Hoe geraak ik (en mijn fiets?) terug naar huis? Waar vind ik een goeie gids? En een stempelboekje? Hoeveel zal me dat kosten? Hoe bereid ik me voor? En het thuisfront? Op zo vele vragen probeert het Vlaams Compostelagenootschap een degelijk antwoord te bieden. Voor een betere tocht, dat is immers onze missie! Programma 10.30 u. Warm onthaal! 11 u. Presentatie: pelgrimeren naar Santiago de Compostela 12 u. Lunch. Broodjes breng je zelf mee, drank is verkrijgbaar. 13 u. Presentatie: de tocht in de praktijk; aparte sessies voor stappers en fietsers. 14 u. Pelgrimsforum: concrete vragen en antwoorden. In een informele sfeer nodigen ervaren pelgrims je uit aan vele thematafels.  16 u. We ronden af in café De ware Jacob.

40 oktober 2013


Ludo Van Lint

¡HOLA!

40 oktober 2013

Ook onze pelgrimswinkel is aanwezig. Plaats: Cultureel Centrum De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 4 in Oostkamp; 050 83 31 80. De Valkaart is goed bereikbaar. Met de auto: E40, afrit Oostkamp. Met het openbaar vervoer: van station Brugge met bus 20 of 21 naar Oostkamp. Bus 20 stopt aan de Valkaart. Bus 21 in het centrum ( een km te voet). Deelname gratis. Verplicht inschrijven vóór 11 november. Mail naar infodagbrugge@compostelagenootschap.be. Vermeld: naam, voornaam, adres en stapper of fietser. Per brief: Infodag Brugge, Pieter De Conicklaan 70, 8200 Sint AndriesBrugge.

Natuurlijk is op een infodag ook onze pelgrimswinkel present!

Oud-Heverlee, zaterdag 23 november Terugkomdag: deel je ervaringen met anderen! Het wordt weer een fijne ontmoeting met medepelgrims én thuisgebleven partners. Een dag om ervaringen uit te wisselen, afspraken te maken, foto’s te bekijken en veel meer. We komen zoals elk jaar samen in Oud-Heverlee, maar wel op een andere locatie: Don Bosco. 

4


5

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Lieve Mommens

¡HOLA! Ook zo een mooie herinnering aan jouw camino? Breng ze mee naar de terugkomdag!

Programma 10 u. Warm onthaal, gratis koffie. 11 u. Openingsmoment. Daarna spirtituele boswandelingen. Drie groepen: de geplande tocht beëindigd, de tocht om een of andere reden niet afgemaakt en thuis (moeten) blijven. Alternatief: Compostelafilms of Café De Ware Jakob. 13 u. Eigen picknick of broodjesbuffet. Drank verkrijgbaar. 14 u. Keuze tussen caminofilms, café De Ware Jakob of een boswande- ling. Dankmoment voor de hospitalero’s in Los Arcos. Plaats: Don Bosco, Don Boscolaan 15 in Oud-Heverlee. Openbaar vervoer: lijn 337 Leuven-station – Waver. Vertrek om het uur: 8.04 enz. Halte voor de deur. Deelname: € 5, welkomstkoffie en soep inbegrepen. Broodjesbuffet: € 5. Het inschrijvingsformulier kan je hier aanklikken. Download het formulier en mail het naar regioleuven@compostelagenootschap.be. Of stuur het naar Jos Belmans, Begijnenblokstraat 1, 3320 Meldert. Tegelijk stort je het verschuldigde bedrag op rekening BE06 2800 5620 0322 van het Vlaams Compostelagenootschap, Varkensstraat 6, 2800 Mechelen. Vermeld je naam, aantal personen en ‘met broodjes’ of ‘zonder broodjes’.

Neerpelt, zaterdag 7 december Infodag, voor een betere tocht! Het programma is identiek aan het programma in Oostkamp. Zie hoger. Praktische informatie volgt in de volgende ¡Hola!.

40 oktober 2013


¡HOLA!

6

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Lieve Mommens

WERKGROEPEN EN PROJECTEN

Niet stoppen, niet twijfelen. Op stap gaan. Alleen of met twee, of met meer. (Camino Lebaniego.)

Infopunt op zaterdag: hulp voor al je tochtplannen! Het secretariaat van het Vlaams Compostelagenootschap staat op zaterdag open als infopunt voor alle bezoekers. Enthousiaste vrijwilligers helpen je met alle vragen over je tochtplannen. Het informatieteam bestaat uit een dertigtal leden met diverse en uitgebreide stap- en/of fietservaring op tal van pelgrimswegen. Je kunt er ook onze bibliotheek raadplegen. En onze pelgrimswinkel biedt gidsen, naslagwerken en allerlei pelgrimsgadgets aan. Openingsuren: alle zaterdagen van 10 tot 16 u., behalve in de kerstvakantie, op paaszaterdag, op feestdagen en in juli en augustus. Hieronder vind je de openingsdata, met de namen van de teamleden. Een lijst met informatie over hun ervaring vind je op de website van het Genootschap. Je kan ze ook hier aanklikken: Medewerkers Infopunt: tochtervaring. 5 oktober Magda Cumps, René Henquet en Jos Maes 12 oktober Roos Bossuyt, Raymonde Godon en Willy Janssens 19 oktober Willy Beyers, Hugo Ponjaert en Jos Van Montfort 26 oktober Coby Commandeur, Bert Emons en Luc Holsters 2 november Jo Van De Vannet, Paul De Vlam, Yvonne Roelof en René Sterckx 9 november Jos Belmans, Emiel De Smedt en Robert Truyen 16 november Minouche Corthout, Hermah Troukens, Hugo Ponjaert en Gilbert Organe 23 november Willy Beyers, Coby Commandeur en Bert Emons 30 november Dirk Vercruysse, René Henquet en José Maes

40 oktober 2013


¡HOLA!

40 oktober 2013

Regionieuws

7

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

REGIO ANTWERPEN Stabroek-Putte, zondag 10 november

Het Ravenhof, een van de vele voormalige optrekjes van de familie de Moretus. Start van een prachtige grenswandeling, deels langs de Via Brabantica.

De Gloriëtte, het prachtige theehuisje van ‘t Ravenhof. Style Louis XV Anno 1768.

Regio Antwerpen nodigt je uit voor een stevige herfstwandeling door de Moretusbossen op de Belgisch-Nederlandse grens in Putte. Putte is een merkwaardig dorp: een deel is Nederlands, een deel hoort bij Stabroek en een deel bij Kapellen. De naam Moretusbos verwijst naar de toenmalige eigenaar, de familie de Moretus. In 1679 kwam het in handen van Balthazar Moretus III, afstammeling van het Antwerpse drukkersgeslacht en erfgenamen van Christoffel Plantijn. Vandaag is het eigendom van de gemeente. Het parkbos rondom is in de achttiende eeuw aangelegd op stuifduintjes. Prachtige dreven, veel eik,beuk, kastanje en natuurlijk rodendron. Een echt wandelbos, met nog een beetje hei, afgewisseld met stukken weiland. De Via Brabantica loopt langs de Moretusbossen. We volgen die een vijftal kilometer. Afstand: ca. 16 km, minder bij slecht weer, eventueel iets langer bij heel goed weer. Afspraak om 10 uur aan het Ravenhof in Putte-Stabroek. In Stabroek zijn er uitgebreide wegwerkzaamheden. Vermijd Stabroek, rij via Kapellen naar Putte. In Putte sla je, op de grens, links af. Er staat een wegwijzer naar het Ravenhof. Op zondag is er geen openbaar vervoer naar Putte. 


¡HOLA! Wiki - KB72

Deelname is gratis. Breng je eigen picknick en drank mee. Hou er rekening mee dat we gewoon in de natuur picknicken. Maar, wees gerust, er is een café aan de startplaats, en ook onderweg is er ook een.drankgelegenheid. Graag vooraf inschrijven. Stuur een mailtje naar Herman Van Hees, regioantwerpen@compostelagenootschap.be, 03 449 65 52. Info op hetzelfde adres.

REGIO KEMPEN Dinsdag 3 december Kaas- en wijnavond. Aanvang om 19.30 uur. Meer info in ¡Hola! 41.

REGIO LIMBURG Opoeteren, zaterdag 26 oktober Limburgicawandeling langs paradijselijke Bosbeek

8

De Volmolen, een van de zestien (!) watermolens op de Bosbeek. Er waren er ooit veel meer en dat heeft alles te maken met het grote verval: 48 meter op een afstand van 25 km.

Regio Limburg nodigt je uit voor een wandeling langs het Jakobskerkenpad en de Via Limburgica. Je wandelt door de Duinengordel, over de Oudsberg (de grootste Vlaamse landduin) en langs de paradijselijke Bosbeek. Afstand: ca. 20,5 km. Afspraak om 10 u. op het Kerkplein. Er is gratis parking. Picknick meebrengen. Ook horeca onderweg en op het einde van de tocht.

40 oktober 2013


Wiki-KB72

¡HOLA! inschrijven voor 22 oktober via regiolimburg@compostelagenootschap.be. Info: Ria Bruggen, r.bruggen@euphonynet.be, 089 86 70 97.

Kaulille, vrijdag 15 november Filmvertoning: The Way De hoofdrolspeler is een arts die verneemt dat zijn zoon omgekomen is tussen St.-Jean-Pied-de-Port en Roncevalles. De vader besluit om zelf naar Santiago te stappen mét de as van zijn zoon. Zo zullen vader en zoon eigenlijk samen op tocht zijn ... Plannen maken, herinneringen ophalen in het Nationale Park Hoge Kempen? Doén!

De film is ondertiteld in het Nederlands. Aanvang om 19.30 u. in het gemeenschapscentrum De Kroon. Een organisatie van het Compostelagenootschap in samenwerking met seniorenvereniging Anders Jong Bocholt. Inschrijven door overschrijving van € 5 op rekening 280-0562003-22 van het Vlaams Compostelagenootschap. In de prijs is één consumptie inbegrepen. Info: Jos Vanmontfort, 0498 76 04 30, jos.vanmontfort@skynet.be.

REGIO MECHELEN Nieuwe regioverantwoordelijke

9

Ramón Gerardo Antonio Estévez, beter bekend als Martin Sheen, met zoon en regisseur Emilio Estévez.

Luc Holsters, al jarenlang actief in het Compostelagenootschap, is de nieuwe verantwoordelijke voor regio Mechelen. Lange Akkerstraat 26, 2800 Mechelen; regiomechelen@compostelagenootschap.be, luc.holsters1@gmail.com, 0486 12 79 92.

40 oktober 2013


¡HOLA!

40 oktober 2013

Brussel-Halle, zaterdag 19 oktober Langs de Via Brabantica

Donderwolk GNU

Brussel, de barokke O.-L.-Vrouw-vande-Goede-Bijstandskerk; Voor de kerk gebouwd werd stond er een kapel en een St.-Jakobsgasthuis.

Dit najaar nodigen we je uit op een stevige dagtocht, 22 km lang, van Brussel naar Halle en terug met de trein. Elke camino, waar ook, doorkruist af en toe een stad. Wie daarbij denkt aan een saai en minder fraai traject komt op 19 oktober gelukkig bedrogen uit. Zelfs onze hoofdstad kent onvermoede pareltjes aan natuurschoon. Wist je dat je in hartje Brussel nog een stuk Zenne kan zien? Of dat je totaal onverwacht een holle weg in kan duiken? En ook voor wie dit traject al stapte, houden we nog heel wat moois in petto. Daarbij vergeten we evenmin de spirituele dimensie. Johnny De Mot, de bijzondere pastoor van de van O.-L.-V.-van-Goede-Bijstandskerk aan de Brusselse Kolenmarkt vertelt je wat het voor hem betekent om vandaag pastor te zijn in een grootstad. Wie die man al heeft ontmoet of op televisie heeft gezien, weet dat dit meer dan de moeite waard is. Onderweg biedt het regioteam een drankje aan. Na de terugreis per trein sluiten we om ca. 19.30 u. de dag af met een tapasmaaltijd in La Laguna, aan de Argonnestraat, vlakbij Brussel-Zuid. Afspraak om 9.15 u. in de lokettenzaal van Brussel-Centraal. Meebrengen: picknick, drinkbus, stevig schoeisel.

10

Herinner je je nog het Suske en Wiske-album ‘De schat van Beersel’? Dat kasteel ligt ook langs de Via Brabantica en langs deze wandeling van regio Mechelen.

Prijs: Enkel de wandeling: € 3. Wandeling plus treinrit: € 5. Wandeling, treinrit en avondmaal: € 20. 


11

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

¡HOLA! Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Je kan het inschrijvingsformulier hier aanklikken. Download het, vul het in en mail het naar regiomechelen@compostelagenootschap.be. Je kan het ook per post sturen aan Luc Holsters. Tegelijk stort je vóór 1 oktober het juiste bedrag op BE60 0017 0228 9170 van het Vlaams Compostelagenootschap, Regio Mechelen, Varkensstraat 6, 2800 Mechelen, met de vermelding ’19 oktober Via Brabantica’ en je lidnummer. We sluiten de inschrijvingen op 1 oktober. Info: Paul Van Bets, 0474 523 948.

Vlaanderen, Europa, el mundo LANGS DE PELGRIMSWEGEN Camino Portugués De eerste Spaanse etappe van deze camino werd aangepast tussen Orbenille en O Porriño. Het oude ‘historische traject’ was onhoudbaar door de ontwikkeling van industrieterreinen. www.amigosdelcamino.com

Refugio’s en albergues: dé belangrijkste websites Op het einde van het pelgrimsseizoen is er altijd weinig nieuws over nieuwe refugio’s en albergues. In plaats van nieuws willen we jullie graag nog eens wijzen op enkele

40 oktober 2013


¡HOLA!

40 oktober 2013

belangrijke websites waar je altijd (min of meer) recente informatie vindt over logies langs (een deel van) de Spaanse camino’s. www.caminodesantiago.consumer.es www.caminosantiago.org www.camino.xacobeo.es www.alojamientoscaminosantiago.com .

12

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

PELGRIMSGIDSEN Camino del Norte

Graag verwijzen we je naar de lezersbrief van Luc Vermoesen! IGN-kaart

Bij het Franse Nationaal Geografische Instituut (Institut National de l’Information Géographique) verscheen een nieuwe versie van Les chemins vers Saint-Jacques-de-Compostelle, een kaart van Frankrijk op 1/1 000 000 met alle – of de belangrijkste – pelgrimswegen naar Compostela. Niet echt een kaart om je tocht voor te bereiden, wel leuk om in je bureau aan de muur te hangen. Een uitgave in samenwerking met ACIR, l'Association de Coopération Interrégionale ‘Les Chemins de Saint-Jacques de Compostelle’. Prijs: ca. € 7. www.loisirs.ign.fr Camino Francés

De ANWB-Wandelgids Franse St. Jacobsroute wordt niet meer herdrukt en is dus ook niet meer te koop in onze pelgrimswinkel. 


¡HOLA! Het gaat om een gids voor de Via Podiensis, van Le Puy naar St.-Jean. In de winkel is nog wel de Miam Miam Dodo voor dezelfde route verkrijgbaar, en de kaartgids van Michelin. En er zijn er natuurlijk nog een hele reeks andere: de GR-gidsen (maar dat zijn drie gidsen i.p.v. één), een gids van Lepère, de handige, kleine gidsjes van Rother (een Duitse en een Franse uitgave), de gids van Conrad Stein Verlag.

MEDIA, ERFGOED, TENTOONSTELLINGEN Compostela op de Nederlandse televisie De voorbije maand was er elke week weer een uitzending over de camino naar Santiago op de Nederlandse televisie. Helaas hebben we dat niet aangekondigd in vorige ¡Hola’, maar via de website van RKK kan je de uitzendingen van dit jaar, maar ook die van 2012 en 2011 nog altijd bekijken. www.rkk.nl/de-weg-naar-santiago

Tentoonstelling Codex Calixtinus

De Codex Callixtinus: vijf boeken, vierhonderd bladzijden. De allereerste routebeschrijiving van de weg naar Compostela, verhalen over mirakelen en Karel de Grote en een twintigtal vroegpolyfone composities.

13

Sinds de diefstal en het terugvinden van de Codex krijgt dit uniek middeleeuws boek almaar meer publiciteit. De Galiciërs maakten er ook een tentoonstelling over. Die toerde een tijdje rond in Spanje, en nu ook in het buitenland. Ze is nu in het Hauptstaatsarchiv in Stuttgart aanbeland, aan de Konrad Adenauerstrasse 4. Tot einde oktober. Geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. 

40 oktober 2013


¡HOLA!

14

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Overigens plant het Genootschap de uitgave van de Nederlandse vertaling van de Codex, althans van de verhalende delen. Misschien een aanleiding om die tentoonstelling naar België te brengen? Psallentes realiseerde onlangs een cd met muziek uit de Codex. Te koop in onze pelgrimswinkel.

Compostelastrips De Franse uitgeverij Glénat pakt uit met een reeks strips waarin de verhalen zich afspelen op en rond de wegen naar Compostela. Noem het middeleeuwse politieromans in stripvorm. Campus Stellae, zo heet de reeks, getekend door André Mutti. Twee titels zijn al verkrijgbaar: Le premier chemin en Les deux reliques. www.glenatbd.com

Zigeunerbedevaart in Compostela Peregrinación a Saintes Maries de la Mer is een fototentoonstelling die nog tot 3 november loopt in Museo de las Peregrinaciones y de Santiago aan de Rúa San Miguel. Het gaat om werk van Olga Seoane Paulus.

40 oktober 2013


¡HOLA! Hessisches Landesbibliothek

Paderborn, tot 3 november Credo. De christianisering van Europa.

Het Cadmung evangelieboek komt uit de nalatenschap van de heiige Bonifatius 701-715)

In Paderborn loopt een belangrijke tentoonstelling over de christianisering van Europa in de middeleeuwen. West- en Oost-Europa. Een enorme tentoonstelling, verspreid over drie musea, met meer dan achthonderd objecten, voor een belangrijk deel uitgeleend door de grote namen uit de museumwereld. De tentoonstelling focust op de (vroege) middeleeuwen maar kijkt ook naar de eerste jaren van het christendom, naar vreedzame én gewelddadige missionering, naar triomfalisme, hoogmoed en veel meer, om te eindigen bij Quo Vadis? Waarheen ga je, hoe moet het verder met dat ‘christelijke Europa’? Op het eerste zicht is er weinig aandacht voor pelgrims. Al is er natuurlijk uitgebreid aandacht voor bv. die Ierse monniken (Bonifatius, Willibrordus, Columba enz.). Dat zijn eigenlijk niet in de eerste plaats missionarissen, maar peregrini. Zij waren op pelgrimstocht, een peregrinatio ad Deum. Ze lieten zich door Hem leiden, zonder te weten waar hun pelgrimstocht zou eindigen. Schitterende catalogus! Gesloten op maandag. www.credo-ausstellung.de

Bremen, van 2 oktober tot 23 februari Pelgrimeren in de wereldreligies

15

In het Focke Museum in Bremen loopt de volgende vijf maanden een tentoonstelling met als titel Unterwegs fürs Seelenheil?! Pilgerreisen gestern und heute. Onderwerp zijn de pelgrimages in de hele wereld, ook in Bremen waar heel wat pelgrimsinsignes bewaard bleven. www.focke-museum.de

40 oktober 2013


¡HOLA!

16

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Santiago op de scène Dat Santiago een populaire (pelgrims)plek is geworden vertaalt zich natuurlijk niet alleen in spirituele initiatieven. Compostela wordt het decor van thrillers. Marketingjongens brengen Compostelaboter op de markt (België), bier (Galicië) en kaas (Frankrijk en andere landen). Stripboeken zijn er ook al. Kunstenaars, theatermensen en muzikanten zetten zich aan het werk. Onder hen Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen. Zij maken nog enkele maanden een tour door Nederland, onder meer in Breda, Tilburg, Eindhoven e.a. De data vind je op de website. De inhoud. In een zoektocht naar de oorsprong van de muziek die hen bindt, reizen Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen elkaar in Santiago Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen. tegemoet. Hij neemt in het diepste zuiden van Spanje - de bakermat van de flamenco - de Zilverroute vanuit Sevilla. Zij bereist de Chove en Santiago, | Het regent in Santiago, oeroude pelgrimsroute vanuit het Keltische noorden. Ze trefmeu doce amor. | Mijn liefje zoet. fen elkaar uiteindelijk in Santiago de Compostela. Camelia branca do ar | Als een witte camelia aan de hemel Wat brengt hen samen, wie gingen hen voor, en waar staan ze brila entebrecida ó sol. | Schittert versluierd de zon. nu zelf, in de muziek en in hun leven? Zij hopen het te vinden op weg naar Santiago de Compostela. Een programma dat het Federico García Lorca aardse verbindt met het mystieke, over oude wegen, langs dichters, schilders en schrijvers, over christelijke, Moorse en heidense paden van pijn en troost. Een theater/muziekprogramma in het Nederlands, Engels, Spaans en Keltisch. www.ntk.nl/voorstelling/eric-vaarzon-morel-en-leoni-jansen-santiago

40 oktober 2013


¡HOLA! Op zoek naar lang uitverkochte boeken over Compostela?

17

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Loop eens langs een tweedehandsboekenwinkel. Dikwijls vind je er een apart vak ‘bedevaarten’ of ‘pelgrimeren’. Vrijwel altijd staat er een van de boeken van historicus Jan van Herwaarden. En het zou ons verwonderen als je de catalogus van de Santiago de Compostela-tentoonstelling in Gent, anno 1985, er niet zou vinden. Meestal betaal je voor dat dikke boek circa € 25. De tentoonstelling lag mee aan de basis van de hernieuwde aandacht voor Santiago de Compostela.

LEZERSBRIEVEN Camino del Norte Van 1 april tot 7 juli liep ik de Camino del Norte naar Santiago. Ik had maar weinig documentatie mee, dus liep ik in Irun naar de toeristische dienst. Ik kreeg er een brochure (A4) met een uitgebreide beschrijving van het eerste deel, door Baskenland, plus een boekje van 175 blz. met alle gegevens over de Camino del Norte, de Camino Primitivo, de Camino Baztanés en de Camino Lebaniego. Per etappe krijg je telkens de afstanden, de hoogteverschillen, een korte beschrijving van landschap, dorpen en steden. Een kwalitatief zeer verzorgde publicatie in een handig formaat (12 x 16 cm). Achteraan uitklapbare plannetjes met het hele traject. Er is een Spaanse en een Engelse uitgave. Ten slotte ontving ik ook nog een apart brochuurtje met de overnach tingmogelijkheden.

40 oktober 2013


¡HOLA!

40 oktober 2013

Een realisatie van de regionale gobiernos. Een aanrader voor wie geen zin heeft om zware en vaak dure boeken mee te zeulen. Luc Vermoesen, Antwerpen N.v.d.r. Er mag dan wel een gratis, degelijk boekje zijn, toch zouden we pelgrims aanraden om thuis een gidsje te kopen dat niet zwaar en niet zo duur is. Ook de voorbereiding hoort bij de ‘pelgrimspret’ en een gidsje is dan erg nuttig. Als je wat Duits kunt lezen, zijn de handige, kleine gidsen van Conrad Stein of Rother Bergverlag een aanrader. Er is ook nog een Nederlandstalige gids van Elmar, maar die is wat groter, net als die van Lepère (Stein en Lepère zijn te koop in onze pelgrimswinkel).

Openingsfoto ¡Hola! 39 Ik vind dat de openingsfoto van de laatste ¡Hola! een bijzondere foto die tot reflectie, mijmering etc. aanzet. Een foto ¡Hola!-waardig, maar dat is louter een persoonlijke appreciatie. Ik meen ook de plek te herkennen. Tijdens mijn camino heb ik tussen Burgos en Hornillos del Camino een soortgelijke foto gemaakt, zij het vanuit een ander camerastandpunt. Ik voeg hem toe in de bijlage. Ik zou het leuk vinden te vernemen of het om dezelfde plek gaat. Nico Bringmans N.v.d.r. Riet Van Cleuvenbergen laat ons weten dat de foto gemaakt is net voor Castrojeriz.

18


¡HOLA! Albergue met yoga

19

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Tijdens mijn camino in april-mei verbleef ik in de Albergue Verde in Hospital de Orbigo. De sympathieke uitbaters vroegen me of ik wat ‘reclame’ kon maken voor hun albergue. Ze bieden een ecologisch en vegetarisch verblijf aan met in de ochtend mogelijkheid tot het bijwonen van een yogasessie. www.albergueverde.es Ilse Willems, Ivan De Smet, Kalmthout

Kom op tegen kanker Het is een beetje laat, maar wie me ook na mijn sponsortocht wil steunen kan mijn verhaal over de Camino Primitivo nog altijd lezen op http://compostelategenkanker.blogspot.be! Adrien Gillis, Lummen

Stempel in Dublin Jakobskerkje in Dublin

Ik heb je ooit eens gevraagd hoe het zit met de Ieren die naar Compostela vertrekken. Wel ik heb in eind juli het Jakobskerkje gevonden in Dublin. Het ligt vlak bij het Guinness Store house. Mijn vrouw grapte er nog over: ‘eerst naar de kerk en dan de Guinness’. Ik werd er ontvangen door een vriendelijk mevrouw die me het altaar aanwees ter ere van Jacobus en ... me een stempel gaf. Adrien Gilis, Lummen

40 oktober 2013


¡HOLA!

20

Voor een betere tocht

Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

Lieve Mommens

ZOEKERTJES Camino in de winter Wij zijn Benny en France, twee jonge vijftigers. We willen naar Santiago wandelen vanuit Veurne maar door werkomstandigheden kan dat enkel ’s winters. Vertrek vanaf de tweede helft van november. Terug thuis ten laatste eind maart. Wie kan ons informeren? Wie heeft er tips? Veel dank! france.vankerckhoven@gmail.com

Caminho Português per fiets Wie fietste al via de Caminho Português naar Compostela? Wie wil er zijn ervaringen met mij delen? Alle informatie is welkom! mathias.lehmann@telenet.be

Met een tentje langs de Camino Francés? Wie wil mee? Heb je dat tentje echt wel nodig langs de Camino francès? Eerlijk gezegd, wij denken het niet. Zoveel refugio’s, weinig campings en een strenger dan in Frankrijk - gecontroleerd verbod op wild kamperen ...

Ik ben een fervente wandelaar, 55 jaar en wil volgend jaar van half april tot half mei (ca. 35 dagen) van St.-Jean-Pied-de-Port naar Compostela wandelen. Ik neem een tentje mee en wil zoveel mogelijk op campings overnachten. Wie wil er met mij mee op stap? Ik wil ook tijd nemen om te fotograferen en iets te bezoeken. Joris Deman, Ardooie, annjo@euphonynet.be.

Te koop: treinticketten Limoges-Lille Freddy was van plan om deze maand van Vézelay tot Limoges te stappen. Dat gaat niet door. Ik heb wel twee TGV-tickets voor zaterdag 19 oktober. Vertrek om 8.06 u. in Limoges. Prijs: € 57. Tel. 047 295 17 55.

40 oktober 2013

Hola nr 40  

Maandblad van het Vlaamse Compostellagenootschap