Page 1

INNEHÅLLER ALLT DU BEHÖVER VETA OM FESTEN

KARLSKRONA

SKÄRGÅRDSFEST 30 JULI-4 AUGUSTI

LALEH MIRIAM BRYANT NORLIE & KKV VIKINGARNA CAROLA FRICKY ROYAL REPUBLIC EINÁR IMENELLA ATOMIC SWING SCOTTS THE REFRESHMENTS THE PLAYTONES JOYVOICE BOLIBOMPADRAKEN VÄRLDSARV UTOMHUSBIO SKÄRGÅRDSBANDY STADSLOPP HAMNFEST HELIKOPTERTURER TIVOLI SKIMBOARD

KROPPKAKEKALAS

CIRKUS

MATMARKNAD

300 PROGRAMPUNKTER MED FRI ENTRÉ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

VÄLKOMMEN TILL SKÄRGÅRDSFESTEN SEX DAGAR AV FESTLIGHETER. MITT I SKÄRGÅRDEN. MITT I KARLSKRONA.

VÄRLDSARVETS UNIKA HISTORIA MÖTER DEN MODERNA STADENS PULS OCH FOLKLIV

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

1


KARLSKRONA

SKÄRGÅRDSFEST 30 JULI-4 AUGUSTI

GEMENSKAP, UPPLEVELSER & UPPTÄCKTER Det är Skärgårdsfesten för mig. Karlskrona är en populär och välkomnande stad, särskilt när solen skiner och många av oss njuter av ledighet. Från mitt arbetsrum ser jag alla de husbilar som hittat till ställplatsen i Handelshamnen. Under kvällspromenaderna ser man kommuninvånare samsas med turister i centrum. Man hör en skön blandning av olika språk.   Ett av Karlskrona kommuns fem utvecklingsområden är ”upplevelsernas Karlskrona”, både för oss invånare och för besökare. Under sommaren händer det väldigt mycket i vår kommun och jag vet att det är många som ser fram emot och längtar till Skärgårdsfesten.   Skärgårdsfesten är hela kommunens fest. Det är aktiviteter i de flesta delar av kommunen, särskilt i skärgården som omger Trossö. Under festen blandas massor av olika aktiviteter som passar alla åldrar och intressen. Det mesta är gratis. När jag skriver denna text är det fortfarande bara början av sommaren. Framför mig är en lång, härlig sommar där Skärgårdsfesten är en höjdpunkt.   Att träffa både nya och gamla bekanta. Att få lyssna till fantastiska artister. Att få upptäcka nya smaker och maträtter, det är Skärgårdsfesten för mig.   Varmt välkommen till Karlskrona Skärgårdsfest 2019.

TA BUSSEN Under Skärgårdsfesten har Blekingetrafiken satt in extra avgångar för att göra det enklare att ta bussen. Det finns dessutom gott om nattbussar för den som stannar ute länge.   Mer information om extratrafiken finns på blekingetrafiken.se.   Alla tider för ordinarie- och extra trafik, priser och möjlighet att köpa biljetter hittar du i Blekingetrafikens nya app. Och reser ni tillsammans får ni 25 % rabatt på er resa i appen.

Sandra Bizzozero Kommunstyrelsens ordförande, Karlskrona Kommun

Karlskrona Skärgårdsfest arrangeras av Karlskrona kommun och Paraply produktion projektleder festen. Avsändare: Karlskrona kommun, Ruthensparre, Östra Hamngatan 7, 371 32 Karlskrona Foto: Stefan Andersson, Björn Lindberg, Håkan Lindér och Karlskrona kommuns arkiv. Copyright: Karlskrona kommun 2019 ARRANGÖR:

2

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

HUVUDPARTNERS:

MEDIAPARTNERS:

Vi reserverar oss för eventuella tidsjusteringar och för felaktig information påverkad av tekniska eller mänskliga fel.

OMRÅDESPARTNER:


INNEHÅLL

Tisdag .......................... 8 Onsdag....................... 12 Torsdag...................... 16 Fredag........................ 20 Lördag........................ 26 Söndag....................... 31

ÄNTLIGEN SKÄRGÅRDSFEST För sjunde året i rad arrangeras Karlskrona Skärgårdsfest som i år är fylld till bredden med aktiviteter, mat och musik för hela familjen. Som vanligt inleder vi veckan ute på öarna för att sedan ta oss in mot världsarvstaden Karlskronas centrum.   På torsdagen hålls det traditionella invigningskalaset med några av våra bästa dansband på stora scenen. Därefter följer två dagar med en rad programpunkter i city, från konserter på torget till nya konceptet Urban Park där musik och actionsport står på programmet.   Några av alla artister som besöker oss i år är Miriam Bryant, Fricky, Laleh och Atomic Swing. Ute på Stumholmen blir det cirkusby och lärande lekland för barn (fre-lör), samt bandyturnering förstås.   Som vanligt finns något för alla smaklökar. Missa exempelvis inte den italienska matmarknaden som gästar oss. Festen avslutas traditionsenligt på söndagen med hamnfest i Kristianopel.   Totalt bjuder Skärgårdsfesten på flera hundra programpunkter där nästan allt är gratis. Vi rekommenderar att du lusläser den här broschyren så du inte missar något. Välkommen!

ENDAGSBILJETT/FESTIVALPASS Information om biljetter och festivalpass finns på sid 5 eller läs mer på karlskronaskargardsfest.se

ATT UNNA SIG DET LILLA EXTRA PÅ SEMESTERN… – Är bara en av de stora små sakerna när du reser med Stena Line till Polen. Bara en båtresa bort ligger Polens Riviera och Gdynia, Sopot och Gdansk. Tillsammans med den populära halvön Hel och stränderna kring Leba har kusten mycket att erbjuda och till jättebra priser!   Här finns fina spahotell, mysiga restauranger, golfbanor, sandstränder, kultur och historia och shopping i moderna gallerior. Vill man uppleva Polen och ta sig vidare till Europa, finns mycket att upptäcka med bilen på en Roadtrip. Njut av friheten att stanna vart du vill och att kunna packa med dig vad du vill på semestern.   Polens Riviera, huvudstaden Warszawa och vackra Krakow. Ett stopp i Prag eller Wien på väg ner till natursköna Kroatien? Vi kör de första milen åt dig och Polen är ett perfekt transitland med nybyggda och moderna motorvägen A1.   Ombord på Stena Spirit och Stena Vision finns restauranger, nattklubb, alltid helgunderhållning, nybyggda lekrum för barn, ett härligt spa och en Bordershop med priser upp till 60% billigare än i land. Mer för pengarna, helt enkelt.   Som huvudsponsor av Karlskrona Skärgårdsfest, vill Stena Line Karlskrona-Gdynia visa vad Polen och våra fartyg har att erbjuda. Kom och hälsa på oss i vårt tält på Klaipedaplatsen mellan 1-3 augusti så berättar vi om alla våra tips ombord och iland. Tävla och vinn resor med oss och ta del av vårt festivalerbjudande.   – Res 2 för 1 tom 20/12! Vi har också sommarrea på resor under hela Augusti!   Missa inte heller vår Stena Line Bordershop Bar på Stortorget. Här kan ni sätta er ner, mingla, se på konserterna och njuta av festen i mysig miljö,   Välkommen till Stena Line! Hälsningar Alexandra Route Marketing Manager Stena Line Poland & Latvia Läs mer på stenaline.se

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

3


TOPPA FESTEN MED KONSERTER De flesta aktiviteterna under Skärgårdsfesten är kostnadsfria. Bland annat invigningen på torsdagen med Scotts, The Playtones och The Refreshments samt alla aktiviteter i Urban Park, utomhusbion och Barnens ö på Stumholmen. Vill du förgylla din fest med konserter på Stortorget fredag och lördag köper du festivalpass eller endagsbiljett. Då ingår entré till alla konserter med artisterna Laleh, Royal Republic, Norlie & KKV, Miriam Bryant, Fricky och Vikingarna. Festivalpass eller endagsbiljetter är det enda sättet att få tillträde till scenområdet efter kl 18 fredag och kl 17 lördag. Köp dina konsertbiljetter i god tid för att undvika köer eller riskera att bli utan. Biljetter och festivalpass finns att köpa via karlskronaskargardsfest.se och turistbyråerna i Blekinge.

FRICKY

MIRIAM BRYANT

ROYAL REPUBLIC

CAROLA

THE REFRESHMENTS

IMENELLA THE PLAYTONES

ATOMIC SWING LALEH

VIKINGARNA

SCOTTS

JOYVOICE

EINÁR

4

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

BOLIBOMPADRAKEN

NORLIE & KKV


MISSA INTE ATT KÖPA DITT FESTIVALPASS! Det är fri entré till det mesta under Karlskrona Skärgårdsfest. Men har du ett festivalpass bjuds du på kroppkakor och entré till alla konserter på Stortorget under fredagen och lördagen. Passa också på att köpa ditt pass innan den 29 juli till rabatterat pris.

ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST Den 30 juli - 4 augusti sjösätter vi Karlskrona Skärgårdsfest. Här nedan följer all information du kan tänkas behöva veta för att få tillträde till de entrébelagda konserterna på Stortorget. Konsertytan på Stortorget har ingen åldersgräns men kräver uppvisande av armband under fredag och lördag. Ditt armband kan du hämta ut vid festivalentrén vid Ristorgstrappan mot uppvisande av köpt biljett. Ackrediteringskontoret och biljettkassan håller öppet; Tors: 14-20, Fre-Lör: 12-01. Totalt spelar över 20 artister på tre scener under festivalen, och schemat för alla dessa liveakter hittar du på www.karlskronaskargardsfest.se eller här i programmet. Utöver musiken så erbjuder Karlskrona Skärgårdsfest flera hundratals andra programpunkter där de flesta är kostnadsfria.

PARKERINGAR Vi rekommenderar att du tar bussen till Karlskrona Skärgårdsfest. Ett alternativ är att ta bilen till en parkering i utkanten av stan och sedan buss därifrån – allt för att slippa trängsel i stadskärnan. För dig som ändå vill ta bilen finns parkeringsmöjlighet på Chapmansplan, Sparregården, p-huset Urmakaren och i Handelshamnen.

FESTIVALPASS

(ger entré både fredagen och lördagen) Pris vid förköp till och med måndagen 29 juli. (Serviceavgift tillkommer) • Vuxen Ordinarie 595:• Ungdom 7-18 år 395:• (Under 13 år endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Barn 0-6 år 0:- (Endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Familjebiljett 1495:- (ger entré för 5 personer, varav högst 2 vuxna) Pris under festivalveckan from tisdagen 30 juli. (Serviceavgift tillkommer.) • Vuxen Ordinarie 695:• Ungdom 7-18 år 495:- (Under 13 år endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Barn 0-6 år 0:- (Endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor)

ENDAGSBILJETT STORTORGET

(ger entré fredagen eller lördagen) Pris vid förköp till och med måndagen 29 juli (Serviceavgift tillkommer) • Vuxen Ordinarie 395:• Barn/Ungdom 7-18 år 250:- (Under 13 år endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Barn 0-6 år 0:- (Endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Familjebiljett 995:- (ger entré för 5 personer, varav högst 2 vuxna) Pris under festivalveckan from tisdagen 30 juli (Serviceavgift tillkommer) • Vuxen Ordinarie 495:• Barn/Ungdom 7-18 år 295:- (Under 13 år endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor) • Barn 0-6 år 0:- (Endast i målsmans sällskap – krav på hörselkåpor)

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

5


UPPLEV VÅRT ÖRIKE UNDER SKÄRGÅRDSFESTEN Under Skärgårdsfestens festivalvecka vill vi rekommendera dig som besökare att ta dig ut i skärgården tidigt under veckan. Kanske kan Skärgårdsturnén vara ett alternativ för dig att upptäcka några öar (läs mer på s. 10).

ÅK SKÄRGÅRDSBÅT! Börja din utflykt med en härlig båttur. Nedan rekommenderar vi några alternativ. Läs mer på karlskronaskargardsfest.se

Vill du planera din egen utflykt så kan du boka både taxibåt och Rib-båt.

• Hop on Hop off: M/F Annaskär och M/F Gåsefjärden • Hasslö: M/F Flaggskär, M/F Wittus, M/F Sjöbussen • Aspö: Aspöfärjan, , M/F Ljungskär, M/F Flaggskär, M/F Sjöbussen • Kungsholmen: M/F Ljungskär • Utklippan: M/F Sjöbussen • Lindholmen repslagarbanan: M/F Ljungskär • Tjurkö: M/F Ljungskär, M/F Wittus, M/F Flaggskär • Sturkö: M/F Wittus & M/F Flaggskär • Senoren: M/F Wittus • Stenshamn: M/F Wittus & M/F Ungskär

TORHAMN

TESTA KUSTVÄGEN

KRISTIANOPEL

Kustvägen mellan Torhamn och Kristianopel kantas av små butiker, restauranger och caféer. Senoren, Sturkö och Tjurkö bjuder på konst och härliga smaker. Aspö på marknad och Hasslö på en fantastisk utsikt från sin hamn med aktiviteter och café. HASSLÖ

ASPÖ

STURKÖ

SENOREN KUNGSHOLMEN TJURKÖ

HITTA ALLT OM FESTEN Du hittar allt som händer på karlskronaskargardsfest.se

6

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

Där finns även kartfunktion så det blir enklare att hitta.

Se även kartan över Trossö på baksidan.


BOLIBOMPADRAKEN

DANSA MED BOLIBOMPADRAKEN Bolibompadraken från SVT kommer till Skärgårdsfesten tillsammans med Sara Edwardsson och David Skogman. Barnkanalens idoler bjuder dig på scenshow med kompis-tema och såklart Drakdans. Lördag 3/8 kl 10.30 och 13.00. Fri entré.

KARLSKRONA FRÅN OVAN Att se staden i havet från luften är en magisk upplevelse, inte lik någon annan. Från Stakholmen (bakom Scandic hotell) avgår helikopterflygningar. Det kostar 300 kr per person och drop in-tider som gäller. Fredag och lördag kl 12–20.

LEK & LÄR PÅ STUMHOLMEN FREDAG OCH LÖRDAG

På Stumholmen tar Länsförsäkringars Lek & Lär-område plats. Ett lekland där barn kan leka och samtidigt lära sig saker. Kom och fiska i fiskdammen, slussa båtar i vattenslussen eller varför inte provköra elbilar.

ROLIGARE TILLSAMMANS Banden till andra människor stärks när vi har roligt tillsammans. Du upplever större närhet, tillit och samhörighet.

RENT OCH SNYGGT Kasta dina sopor i tunnorna som finns utplacerade på våra aktivitetsområden. Då blir Karlskrona Skärgårdsfest ännu trevligare att besöka.

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

7


TISDAGEN DEN 30 JULI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

VÄLKOMMEN TILL

ASPÖDAGEN Som sig bör så drar skärgårdsfesten igång ute i skärgården på vackra Aspö. Hit tar du dig med vägfärjan. Aspödagen invigs med gudstjänst på kastellet, därefter anordnas marknad, musikunderhållning och olika lopp. Vuxna springer Aspö runt (8,2 km), barn upp till 7 år springer Lökanabben runt och juniorer från 8 år springer Kilometern. Sjöräddningen besöker dessutom ön med sin helikopter och håller uppvisning tillsammans med SSRS Hasslö. Dagen avslutas med Carola på kastellet. Visit Karlskrona kommer i år att erbjuda gratis guidade turer ut till Kastellet på Aspö tis-lör. Avgång från Kungsbron kl 12.00 tillbaka vid Kungsbron kl 15.30. I turen ingår en härlig båttur med Söder II. Förbokning sker på Turistbyrån.

UTFLYKTSMÅL ASPÖ

CAROLA KL 19 FÖRKÖP REKOMMENDERAS

KOM NÄRA

CAROLA Carola behöver ingen närmare presentation då hon är en del av svensk musikhistoria. I över 35 år har hon vandrat mellan schlager, pop, gospel och musikal, alltid med samma självklarhet. Missa inte när hon framför en avskalad hitkavalkad, endast ackompanjerad av två musiker. Inramningen på Drottningskärs kastell kommer föra dig närmare stjärnan än någonsin. VISSTE DU ATT:

Carola gästade Skärgårdsfesten redan 2015, då på Stortorget. Köp biljett via karlskronaskargardsfest.se eller på Karlskrona turistbyrå. KONSERT PÅ KASTELLET 8

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


TISDAG Klockslag Aktivitet Plats Entré 06.00-23.00 Färja, Karlskrona – Aspö.............................................................Handelshamnen.......................................................... Fri entré 08.00-19.00 Tyska Kyrkan................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Från 08.30 Skärgårdstrafikens linjetrafik......................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 09.00-19.00 Karlskrona Turistbyrå..................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.00-11.00 10.00-12.00 10.00-14.00 10.00-15.00 10.00-16.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.30-18.00 10.30

Träning & Hälsa i City...................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Världsarvstur Gamla Örlogsvarvet.............................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Loppis i City.................................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Museum för Rörligt Kustartilleri.................................................Aspö.......................................................................Entrébelagt Skärgårdsshopping i Karlskrona centrum...................................Trossö.......................................................................... Fri entré Marinmuseum & Neptunhallen....................................................Stumholmen................................................................ Fri entré Blekinge Museum........................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt Skärgårdssafari – Kustvägen Sydost..........................................Kustvägen Sydost....................................................... Fri entré Skärgårdskraft konst & hantverk................................................Tjurkö.......................................................................... Fri entré Invigning Aspödagen – Gudstjänst.............................................Drottningskärs Kastell, Aspö..................................... Fri entré

11.00-15.00 11.00-18.00 11.00-18.00 11.00-18.00

Historiska soldater och guidning på Drottningskär....................Drottningskärs Kastell, Aspö..................................... Fri entré Bredaviks Örtagård.....................................................................Sturkö.......................................................................... Fri entré Sturkö Kvarncafé.........................................................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré Sommarutställning Jan Abramsson............................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré

12.00-17.00 Aspödagen...................................................................................Aspö............................................................................ Fri entré 12.00-18.00 Fredrikskyrkan.............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 12.00-15:30 Guidad tur till Kastellet – Gratis båttur med Södern II...............Kungsbron.............Fri entré, förbokning krävs på Turistbyrån 12.00 Marknaden Öppnar......................................................................Aspö............................................................................ Fri entré 14.00 14.15

Lökanabben runt – lopp för miniorer upp till 7 år.......................Aspö............................................................................ Fri entré Kilometern – lopp för juniorer från 8 år......................................Aspö............................................................................ Fri entré

15.00-16.30 15.00-19.00 Ca 15.00 15.30

Karlskrona på 90 minuter............................................................Turistbyrån............................... Entrébelagt, förbokning krävs Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Sjöräddningshelikoptern landar..................................................Aspö............................................................................ Fri entré Aspö Runt, 8,2 km.......................................................................Aspö............................................................................ Fri entré

Ca 16.00 18.00

Uppvisning Sjöräddningshelikoptern och SSRS Hasslö.............Aspö............................................................................ Fri entré Sommarteater – Eva och Adam (föreställning 19.00) ...............Mjölnareholmen.....................................................Entrébelagt

19.00 19.00

Konsert – Professorns blueskvartett .........................................Sturkö Folkets park, Korax......................................... Fri entré Konsert med Carola.....................................................................Drottningskärs Kastell, Aspö................................Entrébelagt

22.00-00.00 23.00

Utomhusbio ”Mamma Mia! – Here we go again”.......................Bastion Aurora............................................................ Fri entré Sista färjan från Aspö..................................................................Aspö............................................................................ Fri entré

HISTORISKA RUNDTURER

PÅ DROTTNINGSKÄRS KASTELL Besök Drottningskärs Kastell under Aspödagen och gör en tidsresa till 1780-talet. Här kan du träffa historiska soldater och officerare som gör Kastellets historia levande igen. Följ med på en historisk rundtur och lär dig mer om denna välbevarade befästning samt upplev kanonsaluten. Gratis entré och gratis guidningar. Missa inte heller några av de andra tidsresorna du kan göra tillsammans med Kulturkompaniet under Karlskrona Skärgårdsfest. Läs mer på sida 13. KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

9


TISDAGEN DEN 30 JULI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

KONSTUTSTÄLLNING

BREDAVIKS ÖRTAGÅRD

SKÄRGÅRDSTURNÉN BÖRJAR PÅ STURKÖ En nyhet i år är Skärgårdsturnén. Under hela veckan blir det livemusik med skärgården som fantastisk inramning. Tisdagen bjuder på, förutom musik på Aspödagen, även på blues och rockabillykungen Per Månsson och hans härliga band Professorns Blueskvartett. De drar igång kl 19 på Sturkö i nyrenoverade folkparken Korax. Namnet härstammar ur bibeln; Korax – syndens näste. Och när du ändå är på ön, passa på att besöka konstutställningen i kvarnen och Bredaviks örtagård, med mera. STURKÖ

PROFESSORNS BLUESKVARTETT Rak, ärlig och svängig PELLE BILD

PROFESSORNS BLUESKVARTETT KL 19 FRI ENTRÉ 10

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

musik utlovas. Smäktande bluesballader blandas med både jive & jump. För en helt oinvigd lyssnare väntar en skön och harmonisk afton med dansanta inslag. Bandet: Per Månsson: sång, git Oskar Appelquist: piano Mattias Schertell: kontrabas Per Sennerhall: trummor

ÖVRIGA TURNÉSTOPP: Onsdag – Lunchkonsert Cornelis Vreeswijk-hyllning (Hasslö, Garpahamnen, kl 12) Onsdag – Kiss-tribute med Unkissed (Torhamns hamn, kl 19) Torsdag – Lovisa Birgersson Band och Christoffer and The Dudes (Fisktorget, kl 17–23) Fredag – Lovisa Birgersson Band och Christoffer and The Dudes (Fisktorget, kl 17–23) Lördag – Lovisa Birgersson Band och Christoffer and The Dudes (Fisktorget, kl 17–23) Söndag – Hasse & Pelle (Kristianopel, kl 15) Fri entré till alla konserter.


MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN TROSSÖ

BIO I BASTIONEN

UTOMHUSBIO KL 22 FRI ENTRÉ

En härlig tradition är skärgårdsfestens utomhusbio. Liksom förra året visas gratis film i vackra Bastion Aurora, i år på ännu större duk. Tisdagens film är Mamma Mia! Here We Go Again. Föreställningen börjar kl 22.

TA HAND OM VARANDRA Alla ska känna sig trygga på Skärgårdsfesten. Därför är det viktigt att vi hjälps åt. Ser du något som inte känns okej – kontakta vakt, polis eller någon av våra värdar för hjälp.

SOMMARTEATER

- EVA & ADAM Karlskrona Musikteater bjuder i år på en uppsättning av Adam & Eva som uspelar sig på ön Mjölnareholmen. Kvällen bjuder på båtresa med Södern II, komedi, mat, skådespeleri och musik. Föreställningen spelas tisdag, onsdag och torsdag under Skärgårdsfesten. Pris inklusive båtresa t.o.r och mat 295 kr exkl. dryck. Biljetter köper du på Nortic.se eller Karlskrona Turistbyrå.

LOPPIS I CITY Välkommen till Karlskronas mest centrala loppis. Under tisdagen fylls Hoglands Park med loppmarknad. Passa på att sälja vidare några av dina “bra att ha”grejer eller klädesplaggen barnen har växt ur, eller så väljer du att göra ditt största fynd. Läs mer på Karlskronacity.net

TRÄNING & HÄLSA Under hela festveckan bjuder några av Karlskronas flitigaste träningsanläggningar på gratis träning i Hoglands Park. Under fredagen och lördagen håller de även i ett gemensamt träningsmedley.

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

11


ONSDAGEN DEN 31 JULI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE BIO KL 22 FRI ENTRÉ

A STAR IS BORN I BASTIONEN Även onsdagskvällen bjuder på filmupplevelser. I samarbete med Karlskrona Filmstudio visar vi A Star Is Born med Lady Gaga och Bradley Cooper på stor duk i vacker omgivning. Låten Shallow har du säkert hört. Den blev Oscarsbelönad och filmen blev en enorm succé. Vi börjar kl 22 när mörkret sänker sig över Bastionen. Du får gärna ha med dig egen mat och dryck.

VISSTE DU ATT:

Filmen bygger på en äldre förlaga som spelats in två gånger tidigare. Till nya versionen var först Beyonce påtänkt för huvudrollen.

FYRA SAKER DU INTE FÅR MISSA Karlskrona har mycket att erbjuda för alla. Vi listar fyra favoriter: STENSHAMN/UTLÄNGAN Skärgårdsbåtarna tar dig till Stenshamn/Utlängan. Äkta skärgårdsliv med strövstigar, karga naturupplevelser, sälspaning och mysigt fiskeläge. HOP-ON HOP-OFF Rundtursbåtarna är det perfekta sättet att ta sig runt i centrala Karlskrona. På denna skärgårdslinje finns 11 möjliga bryggstopp. NATURUPPLEVELSER

12

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

KRISTIANOPEL Besök butiker, restauranger och strosa runt bland trähusen där rosorna dignar. Runt delar av byn löper en gammal ringmur med fantastisk utsikt. ARK56 Ta dig genom Blekinges skärgård, längs med och på dess vatten via olika cykel, kajak- eller båtleder. 13 nav knyter samman lederna och erbjuder mat, boende och upplevelser. Ladda ner appen för mer information.


ONSDAG Klockslag Aktivitet Plats Entré 08.00-19.00 Tyska Kyrkan................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Från 08.30 Skärgårdstrafikens linjetrafik......................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 09.00-19.00 Karlskrona Turistbyrå..................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.00-12.00 10.00-14.00 10.00 - sent 10.00 - sent 10.00-11.00 10.00-16.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.30-18.00

Världsarvstur Gamla Örlogsvarvet.............................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Kafé Måsen..................................................................................Torhamn...................................................................... Fri entré Hasslö Hamncafé.........................................................................Garpahamnen Hasslö................................................. Fri entré Träning & Hälsa i City...................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Museum för Rörligt Kustartilleri.................................................Aspö.......................................................................Entrébelagt Skärgårdsshopping i Karlskrona centrum...................................Trossö.......................................................................... Fri entré Marinmuseum & Neptunhallen....................................................Stumholmen................................................................ Fri entré Skärgårdssafari – Kustvägen Sydost..........................................Kustvägen Sydost....................................................... Fri entré Blekinge Museum........................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt Skärgårdskraft konst & hantverk................................................Tjurkö.......................................................................... Fri entré

11.00-15.00 11.00-18.00 11.00-18.00 11.00-18.00

Lokal mat och hantverksmarknad...............................................Torhamn...................................................................... Fri entré Bredaviks Örtagård.....................................................................Sturkö.......................................................................... Fri entré Sturkö Kvarncafé.........................................................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré Sommarutställning Jan Abramsson............................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré

12.00-14.00 Hamnmys med duon som hyllar Cornelis Vreeswijk .................Garpahamnen Hasslö................................................. Fri entré 12.00-15.00 Hasslö Fiskemuseum ..................................................................Garpahamnen Hasslö................................................. Fri entré 12.00-15:30 Guidad tur till Kastellet – Gratis båttur med Södern II...............Kungsbron.............Fri entré, förbokning krävs på Turistbyrån 12.00-18.00 Hasslöpedalen – cykeltävling med tipsrunda.............................Garpahamnen Hasslö................................................. Fri entré 12.00-18.00 Fredrikskyrkan.............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 12.00-18.00 Loppis och marknad med lokala hantverk..................................Garpahamnen Hasslö................................................. Fri entré 15.00-16.30 15.00-19.00 16.30 17.00 18.00

Karlskrona på 90 minuter............................................................Turistbyrån............................... Entrébelagt, förbokning krävs Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Ost- och vinprovning, Kafé Måsen.............................................Torhamn................................... Entrébelagt, förbokning krävs Sommarteater – Eva och Adam (föreställning 19.00) ...............Mjölnareholmen.....................................................Entrébelagt Stadsvandring – ”Vanartigt kvinnfolk”.......................................Stortorget................................ Entrébelagt, förbokning krävs

19.00 19.00

Konsert – Unkissed - Kiss tribute ..............................................Torhamns hamn ......................................................... Fri entré Livemusik på Hasslö hamncafé - Johan Svedberg TRIO ...........Garpahamnen Hasslö............................................Entrébelagt

21.30 22.00-00.00

Kissquiz på Kafé Måsen .............................................................Torhamn...................................................................... Fri entré Utomhusbio ”A Star Is Born”.......................................................Bastion Aurora............................................................ Fri entré

SKÄRGÅRDSTURNÉN HYLLAR

VREESWIJK OCH KISS

Onsdagens turnéstopp blir i Garpahamnen på Hasslö. Här får du njuta av Jörgen Nordenhielm och Janne Niklassons tolkningar av Cornelis Vreeswijks visskatt. Allt inramat av den pittoreska miljön, lokala utställare och andra aktiviteter. Lunchkonserten börjar kl 12. Turnén fortsätter i rockmusikens tecken då tribute-bandet Unkissed kör Kiss-låtar ute i Torhamn. Start kl 19. Läs mer sid 14.

HISTORISKA RUNDTURER Under hela Karlskrona Skärgårdsfest erbjuder Kulturkompaniet en rad olika historiska berättelser och stadsvandringar i vårt världsarv. Visningarna är entrébelagda och biljetter köps via www.kulturkompaniet.eu.

SCHEMA Onsdag 31/7 kl 18: Vanartigt Kvinnfolk Torsdag 1/8 kl 11, 12, 13: ”Om Ryssen Kom” x 3 Fredag 2/8 kl 11, 12, 13: ”Om Ryssen Kom” x 3 kl 16: ”Världsarvet och Karlskronas historia” kl 16: ”The world heritage and the history of Karlskrona” Lördag 3/8 kl 11, 12, 13: ”Om Ryssen Kom” x 3

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

13


ONSDAGEN DEN 31 JULI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE HASSLÖ KL 12 FRI ENTRÉ SKÄRGÅRDSTURNÉN

TOLKAR VREESWIJK Duon Jörgen Nordenheim och Janne Niklasson gör tillsammans tolkningar av ingen mindre än folkkäre Cornelis Vreeswijks visor. Legenderna Jörgen och Janne kommer definitivt fånga både Vreeswijks anda och omgivningens atmosfär. Ta med picknickfilten och slå dig ner och njut.

HÄRLIGA HASSLÖ Skärgårdsfesten på Hasslö är ett måste. Titta på konst och akvareller, besök Hasslö Fiskemuseum och Vävstugan, lyssna på musik från Hasslö musikförening, besök marknaden med lokalt producerade varor, smycken och loppis i Garpahamnen eller kör en tipsrunda på cykel. Ön restauranger Lilla Hawaii, HasslöDoppet och Hamncaféet välkomnar dig, alla med fullständiga rätter. Stora Horn håller öppen vingård kl 12–18, provsmakning mot avgift och gratis guidning i mån av tid. Det finns även möjlighet att spela volleyboll och bada såklart!

FRI ENTRÉ TORHAMN KL 19 SKÄRGÅRDSTURNÉN

UNKISSED Det episka Kisscoverbandet Unkissed från Karlskrona bränner av en halvakustisk kavalkad av klassiska Kiss-låtar från hela deras karriär. Bandet består av Anders Waldemarsson, Johan Jonasson, Henrik Axelsson, Mattias Osbäck.

14

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

EN SVÄNGOM I TORHAMN På onsdagskvällen kan du åka ut till den mysiga hamnen i Torhamn. Kafé Måsen håller öppet och anordnar även ost- och vinprovning tillsammans med Orranäs Gårdsmejeri. På dansbanan strax intill spelar Unkissed med start kl 19. Café Måsen anordnar även ett musikquiz med Kisstema efter spelningen.


UPPTÄCK VÄRLDSARVET

UTFLYKTSMÅL

UPPLEV KUSTVÄGEN Kustvägen mellan Torhamn och Kristianopel ringlar sig fram i lummig grönska! Träffa traktens skickliga mathantverkare i sina gårdsbutiker som erbjuder säsongens primörer och blommor samt köttprodukter från djur som haft ett gott liv. Här finns även vandringsleder, badmöjligheter, fågelskådning, hällristningar och fiske. Helt enkelt skärgårdsupplevelser utöver det vanliga. Självklart hittar du även mysiga fik och restauranger som Lenas Café och Café Sött och Salt i Kristianopels hamn. På Kafé Måsen i Torhamn kan du dessutom gå på ost- och vinprovning. Vill du ta dig längre ut i kustbandet så går skärgårdsbåtarna från Torhamn.

DRICK MYCKET VATTEN Se till att fylla på dina vattendepåer. Liksom tidigare kommer det att finnas vattenstationer utplacerade på olika platser i staden.

VATTENSTATIONER

FANTASTISKA MARINMUSEUM På Marinmuseum kan du uppleva den svenska marinens händelserika historia på nära håll. Ta del av spännande utställningar, se den majestätiska galjonshallen, gå ombord på museifartygen eller besök ubåten Neptun som är en av få i sitt slag, inbyggd i en stor ubåtshall. Muséet är öppet dagligen mellan kl 10–18.

SKÄRGÅRDSTURNÉN

Örlogsstaden Karlskrona blev klassad som världsarv 1998. Anledningen är den näst intill helt bevarade örlogsmiljön med sina byggnader, befästningar och gator. Världsarvet är inte en plats utan många. Några tips på besöksmål är Stortorget, Stumholmen och fästningarna Kungsholms fort och Drottningskärs kastell.

LOKALHISTORIA PÅ BLEKINGEMUSEUM På Blekingemuseum finns en rad utställningar som lär dig mer om Blekinges historia. Till exempel dramatiserade barn/familjevisningar som utspelar sig på Grevagården i 1700-talsmiljö. Lär dig mer om världsarvet och stadens historiska miljöer och varför den grundades. Missa inte skatterna från Vång; de hemlighetsfulla fynden av guldgubbar och keltiska bronsmasker. Och mycket mer. För barnen finns egen verkstad med pyssel och såklart lekplatsen Grevagrundet. Museet är öppet dagligen kl 10–18. PYSSEL FÖR BARN

SPÄNNANDE UTSTÄLLNINGAR

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

15


TORSDAGEN DEN 1 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

FRI ENTRÉ

FESTLIG START PÅ STORTORGET På torsdagen drar Skärgårdsfesten i centrala Karlskrona igång på allvar. Som vanligt blir det invigning med kroppkakekalas, artister och invigningstal på stora scenen. Från och med förra året anordnas både stadslopp och barnlopp på Stortorget. Det är fri entré för alla besökare, men har du festivalpass för fredagens och lördagens konserter får du även gratis kroppkakor.

GRATIS KROPPKAKOR

LÖPARFEST

PROGRAM 17.00 Området på Stortorget öppnar med The Playtones live på scenen. 18.00 Invigning av Skärgårdsfesten 2019 18.30 Karlskrona Stadslopp 18.35 Hildur Höglind 19.00 Joyvoice 20.15 The Refreshments 22.00 - 01.00 Dans till Scotts

DANS

SPRING I BENEN Härligt och lekfullt lopp för alla barn där man kan springa 400, 1000 eller 1800 meter och delas in i olika åldersgrupper med olika starttider. Karlskrona Barnlopp startar på Stortorget kl 11.45.

START KL 11.45

Anmälan görs på karlskronastadslopp.se

GENOM VÄRLDSARVET På med löparskorna och visa framfötterna! I Karlskrona Stadslopp springer du 5 eller 10 km genom stadskärnan. Ett lopp med publikvänlig bana och härlig inramning mitt i stan. Anmäl dig på karlskronastadslopp.se START KL 18.30

16

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

Karlskrona Stadslopp arrangeras av OK Orion i samarbete med Karlskrona Skärgårdsfest och lokala företag.


TORSDAG Klockslag Aktivitet Plats Entré 08.00-19.00 Tyska Kyrkan................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Från 08.30 Skärgårdstrafikens linjetrafik......................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 09.00-19.00 Karlskrona Turistbyrå..................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.00-11.00 10.00-12.00 10.00-14.00 10.00-16.00 10.00-17.00 10.00-17.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-22.00 10.00-01.00 10.30-18.00

Träning & Hälsa i City...................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Världsarvstur Gamla Örlogsvarvet.............................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs Museum för Rörligt Kustartilleri.................................................Aspö.......................................................................Entrébelagt Saltstänk – Rib-Båt .....................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt Skärgårdsbandy – Ungdomslag..................................................Stumholmen ............................................................... Fri entré Skärgårdsshopping i Karlskrona centrum...................................Trossö.......................................................................... Fri entré Marinmuseum & Neptunhallen....................................................Stumholmen................................................................ Fri entré Blekinge Museum........................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt Skärgårdssafari – Kustvägen Sydost..........................................Kustvägen Sydost....................................................... Fri entré Stena Line på Klaipedaplatsen....................................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré Vem saknar du? – Karlskrona kommun.......................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré Italian Village – genuin italiensk marknad..................................Fisktorget.................................................................... Fri entré Axels Tivoli...................................................................................Trossö.....................................................................Entrébelagt Skärgårdskraft konst & hantverk................................................Tjurkö.......................................................................... Fri entré

11.00 11.00-18.00 11.00-18.00 11.00-18.00 11.00-23.00 11.45

Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs Bredaviks Örtagård.....................................................................Sturkö.......................................................................... Fri entré Sturkö Kvarncafé.........................................................................Sturkö Kvarn...............................................................Fri Entré Sommarutställning Jan Abramsson............................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré Blekinge Gourmet – serveringsområde......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré Karlskrona Barnlopp....................................................................Stortorget................................................................... Fri entré FORTSÄTTNING

LIVEMUSIK

SKÄRGÅRDSTURNÉN

FANTASTISKA FISKTORGET Fisktorget är ett av Karlskronas mest pulserande nav under sommaren. Härifrån går merparten av skärgårdsbåtarna och här finns också ett stort serveringsområde med delikata napolitanska pizzor, lokalt producerad öl och prisvinnande, lokal glass. Dessutom förstklassig livemusik! Aktiviteterna på Fisktorget pågår från torsdag till lördag. Fri entré!

ÖLFESTIVAL

ÄLSKADE ÖL

FARTFYLLDA VATTEN Fisktorget och Borgmästarekajen bjuder på olika former av vattenupplevelser. Här ifrån utgår merparten av Skärgårdstrafikens båtar som tar dig ut till en mängd olika öar och upplevelser. Biljetter köper du i informationskiosken.

Lokala Bryggeri Skeppsgossen har en egen öl-container på Fisktorgets serveringsområde. Här kan du uppleva en ölfestival i miniatyr och avnjuta de olika sorterna.

ÅK SUPERNABBA RIB-BÅTAR! Läs mer på sid 25.

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

17


TORSDAGEN DEN 1 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE FORTSÄTTNING TORSDAG 12.00 Lunchkonsert – Musik från fyra århundranden..........................Fredrikskyrkan............................................................ Fri entré 12.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 12.00-15:30 Guidad tur till Kastellet – Gratis båttur med Södern II...............Kungsbron.............Fri entré, förbokning krävs på Turistbyrån 12.00-18.00 Fredrikskyrkan.............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 13.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 13.00 Festivalmarknad..........................................................................Karlskrona City........................................................... Fri entré 15.00-16.30 Karlskrona på 90 minuter............................................................Turistbyrån............................... Entrébelagt, förbokning krävs 15.00-19.00 Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 16.00-01.00 Området öppnar..........................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 16.00-01.00 Stena Line Bordershop Bar.........................................................Stortorget................................................................... Fri entré 16.00-01.00 Välkomna till Karlskronakrogar...................................................Stortorget................................................................... Fri entré 17.00 Sommarteater – Eva och Adam (föreställning 19.00) ...............Mjölnareholmen.....................................................Entrébelagt 17.00 Invigningsprogram Stortorget.....................................................Stortorget................................................................... Fri entré 17.00 Kroppkakekalas ..........................................................................Stortorget...........................................Gratis med festivalpass 17.00-20.00 Livemusik med Lovisa Birgersson band......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 17.00

The Playtones – Invigningskonsert ............................................Stortorget................................................................... Fri entré

18.00 18.10 18.30 18.35 18.50 Ca 19.00 19.45

Invigningstal/Öppningstal Sandra...............................................Stortorget................................................................... Fri entré Uppvärmning inför Stadsloppet..................................................Stortorget................................................................... Fri entré Karlskrona Stadslopp 5 km.........................................................Stortorget................................................................... Fri entré Hildur Höglind..............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Karlskrona Stadslopp 10 km.......................................................Stortorget................................................................... Fri entré Joyvoice ......................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Prisutdelning Karlskrona Stadslopp............................................Stortorget................................................................... Fri entré

20.15 The Refreshment ........................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 20.00-23.00 Livemusik med Christoffer and the dudes .................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 22.00-01.00 Scotts...........................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré

STORA SCENEN KL 17

SPELGLÄDJE MED THE PLAYTONES Kallinge-bandet The Playtones slog igenom när de vann Dansbandskampen 2009. Med deras svängiga blandning av rockabilly, country och blues kommer de garanterat att få igång publiken framför scenen. VISSTE DU ATT;

Sångaren och pianisten Stefan Johansson även varit aktiv som politiker. 18

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


THE REFRESHMENTS JUBILERAR Efter trettio år är The Refreshmenst något av en institution i svenska livesammanhang. Deras svängiga rock n’ roll har över sju miljoner lyssningar på Spotify och deras skivor har sålt både guld och platina. På torsdagens invigningskalas gästar 30-årsjubilarerna Skärgårdsfesten.

STORA SCENEN KL 20 VISSTE DU ATT:

The Refreshments var med i Melodifestivalen 2014 med låten Halleluja. SKÄRGÅRDSTURNÉN PRESENTERAR

LOVISA BIRGERSSON MED BAND Från torsdag till lördag, kl 17–20, kan du höra fantastiska sångerskan Lovisa Birgersson live på Fisktorget. Hennes själfulla röst lämnar ingen oberörd. Christoffer and the dudes tar vid kl 20–23. Fri entré!

FRI ENTRÉ

STORA SCENEN KL 21

BJUD UPP TILL SCOTTS Scotts fick sitt genombrott i Danbandskampen 2008 och i Melodifestivalen 2009 med låten ”Jag tror på oss”. Bandet har släppt tre album där debutplattan såldes i 60 000 exemplar. På torsdagens invigningskalas bjuder Scotts upp till dans på torget.

VISSTE DU ATT:

Thomas Deutgen som var programledare i Dansbandskampen är bosatt i Blekinge.

JOYVOICE HÖJER RÖSTERNA Joyvoice är Sveriges största körkoncept och finns över hela landet. Förra året gästade Joyvoice Skärgårdsfesten och gör nu comeback med en cirka 130 röster stark kör. Välkända pop- och rocklåtar utlovas. VISSTE DU ATT:

Körmedlemmarna använder en gemensam app istället för noter.

TORS-LÖR KL 17–20

STORA SCENEN KL 19

VIVA ITALIA! ÄT, DRICK OCH DANSA PÅ STORTORGET Några av Karlskronas krogar har i vanlig ordning gemensam servering på Stortorget. Här serveras goda drycker och burgare i festivaltappning från populära Biobaren. DJ Kristian Elvingsson pumpar igång ett spontant dansgolv mellan konserterna.

ITALIAN VILLAGE

Fisktorget var en gång i tiden platsen för Karlskronas saluhall. Vi bjuder på en modern variant när Italian Village kommer på besök och erbjuder delikatesser som färsk pasta, korvar, ostar och bakelser. Öppet från torsdag till lördag kl 10–22. KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

19


FREDAGEN DEN 2 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

FREDAGSFEELING På fredagen kommer stora scenen på torget, och scenen i Hoglands Park, att leverera svensk livemusik från några av Sveriges starkaste stjärnor. Eller vad sägs om namn som Miriam Bryant, Fricky, Royal Republic, Einár och Traveling John? Konserterna i Hoglands Park har fri entre´. På Stortorget behöver du festivalpass för att se artisterna. Det blir en livefredag Karlskrona sent ska glömma! PROGRAM 18.00 Traveling John, Urban Park 19.00 Fricky, Stora scen 20.15 Einár, Urban Park 21.00 Miriam Bryant, Stora scen 22.00 Coola Kids, Urban Park 23.00 Royal Republic, Stora scen 23.00 DJ Tove Michaelsson, Urban Park 24.00 DJ Elvingsson, Stora scen

URBAN PARK – ETT FARTFYLLT KONCEPT I anrika Hoglands Park skapas i år ett nytt koncept, Urban Park, där besökarna kostnadsfritt kan njuta av konserter med bland andra nykomlingar som Einár och Imenella samt veteranerna Atomic Swing. Hit flyttar också Street Town, vårt actionsportområde, som tidigare år har legat nere på Skeppsbron. Söker du den skönaste stämningen, inramningen, människorna och vibbarna – då är det här du ska hänga under fredag och lördag. EINÁR KL 20.15 20

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

VISSTE DU ATT:

Miriam är den första artist som legat etta, tvåa och trea på Svensktoppen samtidigt.

MIRIAM BRYANT KL 21

MAGISKA MIRIAM På fredagskvällen kliver Göteborgs popdrottning Miriam Bryant upp på stora scenen. Sedan debutsingeln ”Finders keepers” har hon fortsatt leverera hits. Efter hennes medverkan i TV4-succén Så Mycket Bättre öppnades dörren till den breda publiken.

STREET TOWN

– EN DEL AV PARKEN Populära sportsatsningen Street Town har tidigare huserat vid Skeppsbron i samband med Skärgårdsfesten men flyttar nu till Urban Park (Hoglands Park). Här samlar vi allt för den som är sugen på fysiska utmaningar och coola actionsporter! Som till exempel Big-Airbag, skimboard, skate-board och såklart grafittimålning.


FREDAG Klockslag Aktivitet Plats Entré 08.00-19.00 Tyska Kyrkan................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Från 08.30 Skärgårdstrafikens linjetrafik......................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 09.00-19.00 Karlskrona Turistbyrå..................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.00-11.20 Träning & Hälsa i City – Medley .................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-12.00 Världsarvstur Gamla Örlogsvarvet.............................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 10.00-14.00 Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 10.00-14.00 Fri åkning Skate...........................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-15.00 Skimskola – Testa på Skimboard.................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-16.00 Museum för Rörligt......................................................................Kustartilleri Aspö........................................................ Fri entré 10.00-16.00 Upplev Stridsbåt 90 och bandvagn.............................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-17.00 Skärgårdsbandy – Seniorturnering.............................................Stumholmen ............................................................... Fri entré 10.00-17.00 Barnens Ö....................................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Vattentältet..................................................................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-17.00 Kitefestival – lär dig flyga drake.................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Big Airbag – Hoppa om du vågar!...............................................Hoglands Park ............................................................ Fri entré 10.00-17.00 Flyboard – Prova att flyga...........................................................Fisktorget.................................................................Entébelagt 10.00-17.00 Lek och Lär – Länsförsäkringar...................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Saltstänk – Rib-Båt .....................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 10.00-18.00 Skärgårdsshopping i Karlskrona centrum...................................Trossö.......................................................................... Fri entré 10.00-18.00 Marinmuseum & Neptunhallen....................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Eskimå – Prova på paddling........................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Svenska livräddningssällskapet, Blekinge - Prova på................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Alpha Divers – Prova på dykning................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 KSS Segling – Prova på segling..................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 SUP Karlskrona – Prova på SUP.................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Blekinge Museum........................................................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-18.00 Skärgårdssafari – Kustvägen Sydost..........................................Kustvägen Sydost....................................................... Fri entré 10.00-20.00 Stena Line på Klaipedaplatsen....................................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré 10.00-20.00 Vem saknar du? – Karlskrona kommun.......................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré 10.00-20.00 Skimpark med SkimX..................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-20.00 Street Town – Fri åkning i rampen .............................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-22.00 Italian Village – genuin italiensk marknad..................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-01.00 Axels Tivoli...................................................................................Karlskrona City......................................................Entrébelagt 10.00-01.00 Festivalmarknad..........................................................................Karlskrona City........................................................... Fri entré 10.30-17.00 Cirkus...........................................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.30-18.00 Skärgårdskraft konst & hantverk................................................Tjurkö.......................................................................... Fri entré 11.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 11.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 11.00-11.45 Skateskola – Street Town............................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 11.00-18.00 Bredaviks Örtagård.....................................................................Sturkö.......................................................................... Fri entré 11.00-18.00 Sturkö Kvarncafé.........................................................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré 11.00-18.00 Sommarutställning Jan Abramsson............................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré 11.00-23.00 Blekinge Gourmet – serveringsområde......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 11.30-11.50 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 12.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 12.00 Lunchkonsert – Festliga orgeltoner och sånger till havet..........Fredrikskyrkan............................................................ Fri entré 12.00-12.40 Prova på cirkus – jonglering & trapets .......................................Stumholmen................................................................ Fri entré 12.00-15:30 Guidad tur till Kastellet – Gratis båttur med Södern II...............Kungsbron.............Fri entré, förbokning krävs på Turistbyrån 12.00-18.00 Fredrikskyrkan.............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 12.00-20.00 Graffiti – Street Town..................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 12.00-20.00 Helikopterturer............................................................................Stakholmen............................................................Entrébelagt 13.00 13.00-16.00

Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs LIVE Pingst..................................................................................Pingstkyrkan............................................................... Fri entré

FORTSÄTTNING KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

21


FREDAGEN DEN 2 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE FORTSÄTTNING FREDAG 14.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 14.00-14.20 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 14.00-15.00 Skatetävling – Street Town.........................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 14.25-15.10 Prova på cirkus – jonglering & trapets .......................................Stumholmen................................................................ Fri entré 15.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 15.00 Workshop i skimboard – Signup för lördagens tävling...............Hoglands Park ............................................................ Fri entré 15.00-16.00 Tjejskate – Street Town ..............................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 15.00-16.30 Karlskrona på 90 minuter............................................................Turistbyrån............................... Entrébelagt, förbokning krävs 15.00-19.00 Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 16.00 Stadsvandring – ”Världsarvet och Karlskronas historia”..........Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 16.00 City tour – ”The world heritage and the history of Karlskrona”.....Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 16.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 16.00-16.45 Tricks for cash – Street Town .....................................................Hoglands Park ............................................................ Fri entré 16.00-18.00 Testa på Skimboard.....................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 16.30-16.50 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 17.00-18.00 17.00-20.00

Final skatetävling – Street Town.................................................Hoglands Park ............................................................ Fri entré Livemusik med Lovisa Birgersson band......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré

18.00 18.00 18.00

Entrén till Stortorget öppnar.......................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett SkimX Show – Uppvisning Sverigeteamet.................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Traveling John..............................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré

LEK & LÄR PROVA ELBILAR BAMSE

FORTSÄTTNING

SUP SKÄRGÅRDSBANDY

VÄLKOMMEN TILL BARNENS Ö

CIRKUS

KITE

KAJAK

Stumholmen, mitt i centrala Karlskrona, förvandlas under Skärgårdsfesten till Barnens ö. Tillsammans med Länsförsäkringar Blekinge som områdespartner bjuds det på cirkusland, cirkusskola och föreställningar samt Länsförsäkringars eget lekland ”Lek & Lär”. Här kan barnen fiska i fiskdammen, köra båtar i vattenslussen eller provköra små elbilar. Världens starkaste björn Bamse dyker upp och håller i barngympa och hinderbana. Passa även på att besöka Marinmuseum som är en spännande upplevelse för hela familjen. Stumholmen erbjuder även Stand up-paddling, segling och möjlighet att prova kanot. Det finns också möjlighet att flyga KITE-drake och titta på innebandy.

22

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


FORTSÄTTNING FREDAG 18.00-19.00 18.00-19.30 18.00-01.00

After Skärgård – Bordershop Bar...............................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett Fri Åkning Skate..........................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Stena Line Bordershop Bar.........................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett

19.00 Fricky............................................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett 19.00-20.00 Fri åkning Skimpark ....................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 19.30-20.00 Prisutdelning – Street Town........................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 20.00-23.00 Livemusik med Christoffer and the dudes .................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 20.15 Einár.............................................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 21.00 22.00 23.00

Miriam Bryant .............................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett Coola Kids....................................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Royal Republic.............................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett

23.00 00.00

DJ Tove Michaelsson...................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré DJ Elvingsson...............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré

FRICKY FREDAG VISSTE DU ATT:

Rapparen Nathalie ”Cleo” Missaoui friade till Fricky – mitt på scenen.

Fricky är popundret från Umeå som blandar hiphop, reggaeton och afrobeat med svenska texter. Hans stora genombrott kom med låten Aqua Aura, vilket banade väg för utmärkelser som Årets Artist på P3 Guldgalan och tre grammisnomineringar. Fricky äntrar stora scenen på fredag kväll.

MAJESTÄTISKA ROYAL REPUBLIC Royal Republic, med Karlskrona-sonen Adam Grahn i spetsen, debuterade 2010 och har sedan dess turnérat runt i världen. Nya albumet ”Club Majesty” släpptes i maj.   – Att få äran att vara huvudakt på fredagen, på en scen 100 meter från lägenheten där man drömde ihop hela den här sagan är rent magiskt, konstaterar Adam Grahn.

VISSTE DU ATT:

SKÄRGÅRDSBANDYN ÄR TILLBAKA Från torsdag till lördag kan du se Skärgårdsbandy på Stumholmen. Turneringen är i år större än någonsin med dubbla planer och mängder av lag som gör upp mitt på hangarplattan vid stranden. När inte planen används är det fritt fram att spela på egen hand för den som vill.

Adam Grahn också är med i succébandet Stilla Nätters Kapell som endast framträder i Karlskrona under julhelgerna.

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

23


FREDAGEN DEN 2 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

EINÁR TILL URBAN PARK Einár är 2019-års största genombrott och har på kort tid blivit ett av de hetaste namnen på den svenska hiphopscenen. På fredagen kan du uppleva den unge rapparen på scenen i Hoglands Park. Fri entré. EINÁR KL 20.15 VISSTE DU ATT:

Einárs debutlåt ”Katten I Trakten” har 11 miljoner streams på Spotify och 2,5 miljoner visningar på YouTube.

TRAVELING JOHN RESER HEM

DE GÖR STADEN TILL DANSGOLV När livemusiken från scenerna tystnar drar våra DJ:s igång och låter alla dansa loss i natten. DJ Kristian Elvingsson sköter mixerbordet uppe på Stortorget medan DJ Tove Michaelsson får Hoglands Park att gunga. Fri entré! DJ TOVE KL 23

KL 18

Blekingesonen Traveling John (John Dunsö) reste ut i världen VISSTE DU ATT: med en gitarr och inspelningsJohns pappa är musikern utrustning i ryggsäcken. Han Pär Dunsö som bland spelade på gatorna för att leva annat låg bakom 80så billigt som möjligt men fram- talssuccén Solstollarna förallt skrev han musik. 2018 i SVT. släpptes det självbetitlade debutalbumet och han har sedan setts i både TV4 Nyhetsmorgon och SVT Go’kväll.

COOLA KIDS

har miljontals streams på spotify och har gjort succé på festivaler som Emmaboda, Dreamhack & Närcon. Nu är dom äntligen tillbaka i Karlskrona igen! Med sina vilda låtar sätter de garanterat igång partyt i Hoglands Park.

FART, FLÄKT OCH FOLKLIV COOLA KIDS KL 22 Det fullkomligen myllrar av liv på gatorna under Skärgårdsfesten. Mycket händer på Stortorget där det erbjuds klassisk marknadsmat som Langos, men också spännande alternativ med smaker från när och fjärran. Här finns också ett stort serveringsområde i anslutning till stora scenen. Ett kärt återseende är de röda kaffemopederna från Fogarolli som vet hur en kaffe ska göras. För många är Axels tivoli en av festens höjdpunkter där de omringar Fredrikskyrkan med sina hisnande attraktioner. 24

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


SKIMBOARDACTION! Skimboard är en sport som kräver skicklighet, balans och fart! Under fredagen och lördagen kommer några av Sveriges bästa skimboard-åkare att hålla skimskola och göra uppvisningar. Som besökare får du möjlighet att låna proffsbrädor och testa. Riktigt skönt häng och en massa action utlovas. Plats: Urban Park (Hoglands Park)

RAMPFEBER

URBAN PARK

Skateboard behöver ingen närmare förklaring. Det urbana fenomenet har funnits sedan 1950-talet och är idag en gigantisk sport med mängder av grenar och utövare. Under årets Street town bjuder vi på skateupplevelser utöver det vanliga med uppvisningar, tävlingar och mycket mer. Action, glädje och halsbrytande tricks i en nervkittlande kombo!

CIRKUSFEST Besök Barnens ö under Karlskrona Skärgårdsfest och låt hela familjen uppleva cirkusfest. En fest bestående av spektakulära föreställningar, prova på aktiviteter så som jonglering, diabolo, rockringar och luftakrobatik.

HOPPA DEN SOM VÅGAR

Big AirBag är en magkittlande upplevelse där du kan hoppa från hög höjd ner i en jättestor uppblåsbar kudde. Utmana dig själv eller kompisarna! Ner kommer man alltid. Plats: Urban Park (Hoglands Park)

SPEEDAD BÅTTUR Har du drömt om att åka båt i 50 knop? Då ska du ge dig ner till Fisktorget, fredag eller lördag mellan 10-17. Där finns Saltstänk med sin Ribbåt som garanterat ger dig en speedad tur utöver det vanliga. Finns även något för de minsta – kom gärna och prova vår fiskdamm!

Översikts schema fre-lör Kl 10:30-17:00 Prova på aktiviteter Kl 11:30-11:50 Föreställning Kl 11:55-12:40 Prova på cirkus Kl 14:00-14:20 Föreställning Kl 14:25-15:10 Prova på cirkus Kl 16:30-16:50 Föreställning Kl 16:50-17:00 Prova på cirkus

BAMSEGYMPA I år har den efterlängtade Bamsegympan hittat tillbaka till Karlskrona Skärgårdsfest. Gympan kommer ledas av självaste Bamse fre-lör kl 11, 14, 15, 16 och alla barn och föräldrar är välkomna att delta. Helt kostnadsfritt. Plats: Stumholmen

STUMHOLMEN

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

25


LÖRDAGEN DEN 3 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

LÖRDAGSFEELING Lördagens musikutbud på stora scen, Stortorget, och Urban Park, Hoglands Park, är något alldeles speciellt. Laleh kommer bidra med magi, Vikingarna med svängom, Norlie & KKV med popfest, Atomic Swing med groove och fantastiska Imenella med Chagga. Kvällen avlutas sedan på båda scenerna med enastående DJ-akter i olika genre.

LALEH KL 21 VISSTE DU ATT:

Laleh numera delvis bor i USA.

LALEH LIVE PROGRAM

17.00 Atomic Swing, Urban Park 18.30 Vikingarna, Stora scen 19.30 Imenella, Urban Park 21.00 Laleh, Stora scen 22.45 Moa & Tuva, Urban Park 23.15 Norlie & KKV, Stora scen 00.00 DJ Tove Michaelsson, Urban Park 00.15 DJ Elvingsson, Stora scen

Sedan genombrottet 2005 har Laleh släppt sex album och givit oss hits som ”Bara få va mig själv” och ”Goliat”. Det senaste albumet ”Kristaller” följdes av en utsåld turné och nu kommer Laleh med sitt band till Skärgårdsfesten. Förvänta dig musikmagi från en av våra mest uttrycksfulla och älskade artister.

VIKINGARNA GÖR STRANDHUGG

SUCCÉDUON NORLIE & KKV

Lördagen bjuder på finbesök när Vikingarna och Christer Sjögren återförenas för första gången sedan 2004. Vikingarna är Nordens, genom tiderna, största dansband som sålt guld och toppat Svensktoppen flera gånger om. Christer Sjögren är en av våra mest folkkära artister och firade förra året 50 år i branschen. Kramgoa låtar utlovas.

Norlie & KKV är en av Sveriges mest framgångsrika akter och okrönta kungar av sommarplågor. Eller vad sägs om; Där jag hänger min hatt, Ingen annan rör mig som du, Alla våra låtar och Mer för varandra. Lördagens popfest kan börja!

VISSTE DU ATT:

Christer Sjögren spelat i musikalen ”Sound of Music” mot bland andra Carola Häggkvist.

NORLIE & KKV KL 23.15 VIKINGARNA KL 18.30

26

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

VISSTE DU ATT:

Norlie & KKV egentligen heter Sonny Fahlberg och Kim Vadenhag.


LÖRDAG Klockslag Aktivitet Plats Entré 08.00-19.00 Tyska Kyrkan................................................................................Stortorget................................................................... Fri entré Från 08.30 Skärgårdstrafikens linjetrafik......................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 09.00-19.00 Karlskrona Turistbyrå..................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.00-11.20 Träning & Hälsa i City – Medley .................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-12.00 Världsarvstur Gamla Örlogsvarvet.............................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 10.00-12.00 Skimskola – Testa på Skimboard.................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-14.00 Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 10.00-14.00 Fri åkning Skate...........................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-16.00 Museum för Rörligt Kustartilleri.................................................Aspö............................................................................ Fri entré 10.00-16.00 Upplev Stridsbåt 90 och bandvagn.............................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-16.00 Skärgårdsshopping i Karlskrona centrum...................................Trossö.......................................................................... Fri entré 10.00-17.00 Skärgårdsbandy – Seniorturnering.............................................Stumholmen ............................................................... Fri entré 10.00-17.00 Barnens Ö....................................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.30-17.00 Cirkus...........................................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Vattentältet..................................................................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-17.00 Kitefestival – lär dig flyga drake.................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Big Airbag – Hoppa om du vågar!...............................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-17.00 Flyboard – Prova att flyga...........................................................Fisktorget.................................................................Entébelagt 10.00-17.00 Gymnastik och Parkour ..............................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Lek och Lär – Länsförsäkringar...................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-17.00 Saltstänk – Rib-Båt .....................................................................Fisktorget...............................................................Entrébelagt 10.00-18.00 Marinmuseum & Neptunhallen....................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Eskimå – Prova på paddling........................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Svenska livräddningssällskapet, Blekinge - Prova på................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Alpha Divers – Prova på dykning................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 KSS Segling – Prova på segling..................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 SUP Karlskrona – Prova på SUP.................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 10.00-18.00 Blekinge Museum........................................................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-18.00 Skärgårdssafari – Kustvägen Sydost..........................................Kustvägen Sydost....................................................... Fri entré 10.00-20.00 Stena Line på Klaipedaplatsen....................................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré 10.00-20.00 Vem saknar du? – Karlskrona kommun.......................................Klaipedaplatsen.......................................................... Fri entré 10.00-20.00 Skimpark med SkimX..................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-20.00 Street Town – Fri åkning i rampen .............................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 10.00-22.00 Italian Village – genuin italiensk marknad..................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 10.00-01.00 Axels Tivoli...................................................................................Karlskrona City......................................................Entrébelagt 10.00-01.00 Festivalmarknad..........................................................................Karlskrona City........................................................... Fri entré 10.30 Bolibompadraken.........................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 10.30-18.00 Skärgårdskraft konst & hantverk................................................Tjurkö.......................................................................... Fri entré 11.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 11.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 11.00-11.45 Skateskola – Street Town............................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 11.00-18.00 Bredaviks Örtagård.....................................................................Sturkö.......................................................................... Fri entré 11.00-18.00 Sturkö Kvarncafé.........................................................................Sturkö Kvarn...............................................................Fri Entré 11.00-18.00 Sommarutställning Jan Abramsson............................................Sturkö Kvarn............................................................... Fri entré 11.00-23.00 Blekinge Gourmet – serveringsområde......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 11.30-11.50 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 12.00 SkimX Show – Uppvisning Sverigeteamet.................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 12.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 12.00 Lunchkonsert – Sommartoner i skärgården ..............................Fredrikskyrkan............................................................ Fri entré 12.00-12.40 Prova på cirkus – jonglering & trapets .......................................Stumholmen................................................................ Fri entré 12.00-15:30 Guidad tur till Kastellet – Gratis båttur med Södern II...............Kungsbron.............Fri entré, förbokning krävs på Turistbyrån 12.00-18.00 Fredrikskyrkan.............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 12.00-20.00 Graffiti – Street Town..................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 12.00-20.00 Helikopterturer............................................................................Stakholmen............................................................Entrébelagt FORTSÄTTNING KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

27


LÖRDAGEN DEN 3 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE

FORTSÄTTNING LÖRDAG 13.00 Bolibompadraken.........................................................................Stortorget................................................................... Fri entré 13.00 Stadsvandring – ”Om ryssen kom”.............................................Rådhustrappan........................ Entrébelagt, förbokning krävs 13.00-16.00 LIVE Pingst – Livemusik & sommarutställning ..........................Pingstkyrkan............................................................... Fri entré 14.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 14.00-14.20 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 14.00-15.00 Skatetävling – Street Town.........................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 14.25-15.10 Prova på cirkus – jonglering & trapets .......................................Stumholmen................................................................ Fri entré 15.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 15.00 Skim Open 2019 – Tävling för alla - Skimboard.........................Hoglands Park............................................................. Fri entré 15.00-16.00 Tjejskate – Street Town ..............................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 15.00-16.30 Karlskrona på 90 minuter............................................................Turistbyrån............................... Entrébelagt, förbokning krävs 15.00-19.00 Världsarvstur Kungsholms Fort..................................................Fisktorget................................. Entrébelagt, förbokning krävs 16.00 Bamsegympa...............................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 16.00-16.45 Tricks for cash – Street Town .....................................................Hoglands Park ............................................................ Fri entré 16.00-18.00 Testa på Skimboard.....................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 16.30-16.50 Cirkusföreställning ......................................................................Stumholmen................................................................ Fri entré 17.00 17.00 17.00-18.00 17.00-18.00 17.00-20.00 17.00-01.00 17.00-01.00

Entrén till Stortorget öppnar.......................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett Atomic Swing...............................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré Final skatetävling – Street Town.................................................Hoglands Park ............................................................ Fri entré After Skärgård – Bordershop Bar...............................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett Livemusik med Lovisa Birgersson band......................................Fisktorget.................................................................... Fri entré Stena Line Bordershop Bar.........................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett Välkomna till Karlskronakrogar...................................................Stortorget................................................................... Fri entré

18.00 Workshop i skimboard – Hur poppar en skimboard?.................Hoglands Park............................................................. Fri entré 18.00-19.30 Fri Åkning Skate..........................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 18.30 Vikingarna....................................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett 19.00-20.00 Fri åkning Skimpark ....................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 19.30 Imenella........................................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 19.30-20.00 Prisutdelning – Street Town........................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 20.00-23.00 Livemusik med Christoffer and the dudes .................................Fisktorget.................................................................... Fri entré 21.00 Laleh.............................................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett 22.45 Moa & Tuva..................................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré 23.15 Norlie & KKV................................................................................Stortorget......................................Festivalpass/Endagsbiljett 00.00 00.15

28

DJ Tove Michaelsson ..................................................................Hoglands Park............................................................. Fri entré DJ Elvingsson...............................................................................Stortorget................................................................... Fri entré

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


Konserterna i Urban Park har fri entré.

SVART RIDÅ I URBAN PARK

URBAN PARK En stor nyhet i år är Urban Park. Ett område där vi försökt samla några av Karlskronas hetaste brädåkare tillsammans med grönska från det vackra Hoglands Park och en scen fylld med några av Sveriges stjärnor. Tillsätt sedan lite miljöljus, härliga loungemiljöer och fantastiskt väder och Urban Park kommer bli något du absolut inte får missa. Alla aktiviteter och konserter i Urban Park har fri entré.

ATOMISKT SVÄNGIGT Atomic Swing är 90-talsbandet som levererade superhits som Stone me into the groove och Smile. I år återförenas gruppen för ett fåtal spelningar, bland annat i Urban Park på Skärgårdsfesten. Varning för groove.

”En Svart Ridå” är en scenkonstföreställning om utanförskap och psykisk ohälsa där handlingen beskrivs genom texter och instrumentala partier. Det är ungdomarna Tuva Gustavsson och Moa Swanström-Borenberg som skapat den kritikerhyllade föreställningen. Missa inte detta unika tillfälle där ungdomar själva tar upp ett av nutidens MOA & TUVA KL 22.45 stora problem.

IMENELLA

– ÅRETS NYKOMLING Efter en karriär som dansare och grundare till danskollektivet Unruly har Imenella brutit ny mark med debutsingeln ”Moves” och låten ”Chagga” som har tagit Sverige med storm. Föga förvånande kammade hon hem en Grammis för Årets Nykomling.

VISSTE DU ATT:

Imenella egentligen heter Imen Kalsan Mohamed. ATOMIC SWING KL 17

VISSTE DU ATT:

Sångaren Niklas Frisk även skrivit låtar till Peter Jöback.

JETPACK

IMENELLA KL 19.30

ACTION PÅ VATTEN. På Fisktorget kan du under fredagen och lördagen prova galet roliga Flyboard och Jetpack. Två olika sätt att sväva fritt ovanför vattenytan med hjälp av jetmunstycken. I samarbete med företaget Action Event från Jönköping erbjuder vi en unik ”prova-på-möjlighet” till fantastiska priset 300 kr. (Ordinarie pris 1.695 kr). På Fisktorget kan du även åka supersnabba ribbåtar med Saltstänk! För bokning och mer information, se karlskronaskargardsfest.se

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

29


LÖRDAGEN DEN 3 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI

STENA LINE PÅ SKÄRGÅRDSFESTEN Festens huvudpartner Stena Line finns såklart på plats under festen. På Klaipedaplatsen får du resetips. Hos Stena Line kan du även tävla och vinna fina resor till Polen. Missa inte heller Stena Line Bordershop Bar på Stortorget. Här kan du slå dig ner, mingla, se konserterna eller bara njuta av feststämningen.

KONSERTER Fredrikskyrkan kl 12 torsdag, fredag, lördag Pingstkyrkan lördagen kl 13–16

KYRKORNA STÄMMER UPP Fredrikskyrkan fyller 275 år och bjuder på lunchkonserter. På torsdagen (1 augusti, kl 12) blir det ”Musik från fyra århundraden” och efter konserten finns möjlighet att få en guidad tur av världsarvskyrkan som nyligen genomgått en helrenovering. På fredagen kan du lyssna till ”Festliga orgelklanger och sånger till havet” (kl 12) samt ”Sommartoner i skärgården på lördagen (kl 12). Pingstkyrkan ligger i närheten av Hoglands Park och innehar en egen scen vid sin entré. Här anordnas under lördagen LIVE pingst mellan kl 13–16. Det blir musik och körer i halvtimmespass och även ”Sommarutställning” i foajén där konstnärer ställer ut ett 60-tal olika verk. Fri entré.

DU HAR VÄL INTE MISSAT våra utrop och alla vägvisare i stan!

30

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST


SÖNDAGEN DEN 4 AUGUSTI PÅ KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST VÄLKOMMEN PÅ FESTDAGAR I SKÄRGÅRDEN 30 JULI-4 AUGUSTI LÄS HELA PROGRAMMET PÅ KARLSKRONASKARGARDSFEST.SE KRISTIANOPEL

MISSA INTE HAMNFESTEN Avsluta Skärgårdsfesten med en tur ut till vackra Kristianopel och den årliga hamnfesten. Där vankas underhållning, mat och dryck – och naturligtvis ett härligt folkvimmel. Passa också på att se den historiska byn med sin ringmur, sina pittoreska småhus och rosenträdgårdar. Kl 15 spelar även Hasse Ahlerstedt och Pelle Andersson ett gäng med goa bitar som förgyller eftermiddagen. En perfekt avslutning på årets Skärgårdsturné och Skärgårdsfest.

SKÄRGÅRDSTURNÉN

AVSLUTNING PÅ SKÄRGÅRDSTURNÉN! Hasse Ahlestedt och Pelle Andersson är herrarna som får äran att förgylla de avslutande timmarna på årets Hamnfest i Kristianopel. Hasse och Pelle bjuder på en härlig atomsfär perfekt anpassad för den vackra utsikten i Kristianopel, kl 15.

STADSTEATERN I KRISTIANOPEL Följ med på en dramatiserad stadsvandring om Kristianopels tid som stad under 1600-talet. Kulturkompaniet dramatiserar och genomför stadsteatern och du hittar mer information och biljetter via www.kulturkompaniet.eu. VÅR BIL

I samarbete med Holmgrens bil och Tryck centrum så har vi fått världens häftigaste bil. Hoppas du får en chans att ta en närmre titt på den.

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST

31


HOGLANDS PARK P B

SKÄRGÅRDSTRAFIK

T

BORGMÄSTAREKAJEN

B WC

URBAN PARK i

HCP

P

P

P-HUS i

WC

P

F

B

MC

FISKTORGET

STUMHOLMEN

P

i

P-HUS

WC P

HCP

P

CYKEL

P

RISTORGSTRAPPAN

WC

FESTIVALENTRÉ & ACKREDITERING

BLEKINGE MUSEUM STORTORGET

VATTENPOSTER

BASTION AURORA

• FISKTORGET • STORTORGET • WAYNE’S COFFEE • HOGLANDS PARK • STUMHOLMEN/BADPLATSEN

LINDHOLMEN

B T WC F P P-HUS i

BUSS TÅG TOALETTER FÄRJA (ASPÖ) PARKERING PARKERINGS-HUS INFORMATION

Se även kartan över alla öar på sid 6.

SÅ HITTAR DU UNDER SKÄRGÅRDSFESTEN Karlskrona sjuder av liv under Skärgårdsfesten. Med hjälp av kartan här ovan hjälper vi dig hitta det du vill uppleva på våra festområden.

ARRANGÖR:

HUVUDPARTNERS:

HITTA ALLT OM FESTEN Du hittar allt som händer på karlskronaskargardsfest.se

Där finns även kartfunktion så det blir enklare att hitta.

MEDIAPARTNERS:

OMRÅDESPARTNER:

Profile for Paraply Produktion

Karlskrona Skärgårdsfest 2019 - Program  

För sjunde året i rad arrangeras Karlskrona Skärgårdsfest som i år är fylld till bredden med aktiviteter, mat och musik för hela familjen. S...

Karlskrona Skärgårdsfest 2019 - Program  

För sjunde året i rad arrangeras Karlskrona Skärgårdsfest som i år är fylld till bredden med aktiviteter, mat och musik för hela familjen. S...

Advertisement