Page 1

Afgiftekantoor 9099 Gent X - P2A6156

Nummer 2 / april - mei - juni 2017

© Kurt Deklerck

© Frank Van Hollebeke

Reva-beurs lokt heel wat enthousiaste sportievelingen Mooie prestaties op EK G-karate Kurt Deklerck Europees kampioen 10-ball

HUIS VAN DE SPORT • ZUIDERLAAN 13 • 9000 GENT • JAARGANG 40: 2017 • VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS

© Stefan Nies


2

breedtesport en promotie

Trouwe supporter van elke sporter Bij ENGIE vinden we dat iedereen moet kunnen sporten. Daarom zijn we al 15 jaar partner van de Paralympische Beweging in België. Sinds 2003 hebben we op deze manier 7000 atleten ondersteund. Zoals Laurens Devos, ENGIE Talent of the Year 2014. Hij won goud tijdens de Spelen in Rio 2016, als jongste tafeltennisser ooit. En dit ondanks zijn halfzijdige verlamming. Bij ENGIE zien we alvast een gouden toekomst voor dit jonge talent!

krik 2017 – nr. 2

© BPC/Luc Dequick

Meer info op engie.com


De zomer staat opnieuw voor de deur. Na een goed gevuld seizoen van trainingen, recreatieve toernooien, competities en allerlei evenementen, zijn heel wat van onze sporters toe aan een welverdiende zomerbreak.

De voorbije weken waren velen onder hen nog actief op verschillende toernooien en evenementen. In Tienen werd bijvoorbeeld een estafetteloop voor het goede doel georganiseerd, in Waregem ging het Belgisch kampioenschap boccia door, in Harelbeke waren meer dan 200 deelnemers present voor de sportdag Move it!... De Belgische karateka’s gaven eind april dan weer het beste van zichzelf in Straatsburg tijdens het Europees kampioenschap G-karate. Ook over onder meer de verrassingsdag die Vaste Vuist Lauwe organiseerde voor zijn gymnasten, verschillende activiteiten van Sailibility en nog zoveel andere zaken, lees je meer in de rubrieken “Prikbord” en “Breedtesport”. In “Knowhow” focussen we op sporters met een psychische kwetsbaarheid. De iets onbekendere, maar daarom niet minder belangrijke doelgroep, wordt hierin uitgebreid aan u voorgesteld. Exact een jaar geleden waren heel wat topsporters in volle voorbereiding voor hét event van 2016, de Paralympische Spelen in Rio. Ook dit jaar hebben onze topsporters nog niet stil gezeten. Zo schitterden de Belgische bocciaspelers op het internationaal toernooi in Sant Cugat, behaalden onze renners vier medailles op de World Cup in Oostende, bereidden de goalbalspelers zich in Mälmo voor op het nakende Europese kampioenschap en behaalde rolstoelbiljarter Kurt Deklerck goud in de 10-ball op het Europees kampioenschap in Portugal. Dit en nog veel meer ontdek je in de rubriek “Topsport”. In de rubriek “Een dag uit het leven van” staat deze keer een topsporter van Parantee-Psylos in de belangstelling. Zwemster Michelle Fransen neemt je mee op een drukke en boeiende weekdag.

3

colofon

voorwoord

© Luc Dequick

Dag allemaal

Krik Magazine is een uitgave van Parantee-Psylos vzw Redactieadres Parantee-Psylos vzw, Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent - tel. 09 243 11 70 e-mail: info@parantee-psylos.be www.parantee-psylos.be Verantwoordelijke uitgever Marc Vergauwen, Halewijnlaan 51 bus 9, 2050 Antwerpen Medewerkers Caroline Ameloot, Jeroen Bauters, Jean Blondeau, Jef Boudewijns, Lore Camerlinck, Lucien De Bels, Hubert De Bock, Kurt Declerck, Dries Defossez, Luc De Knock, Kirsten De Laender, Fred De Mot, Johan De Rick, Lennert Fredrick, Freddy Hernou, Marc Hoornaert, Elien Moerman, Ricardo Naeyaert, Marc Neus, Iris Parisis, Yvonne Pijl, Simon Platteeuw, Lore Schaut, Tommy Timmermans, Tom Van Aken, An Vanheusden, Carlos Van Lauwe, Hedwige Van Steen, Kenny Verbraekel, Marc Vergauwen Foto’s Jef Defrère, Mi-Rose Dejonckhere, Henk Rogiers, Frank Van Hollebeke Vormgeving en druk Nevelland Graphics cvba-so Drongen

inhoud voorwoord inhoud colofon een dag uit het leven van ... knowhow breedtesport en promotie topsport prikbord

3 3 3 4 6 10 24 31

Met de steun van

Ik wens jullie een fijne sportieve zomer en veel leesplezier! Marc Vergauwen Lid van

krik 2017 – nr. 2


een dag uit het leven van... zwemster Michelle Franssen In deze rubriek gunnen we jullie een blik op het dagprogramma van een G-sporter, een organisator van een G-sport evenement, coach … In de tweede Krik van dit jaar volgen we zwemtalent Michelle Franssen (S14) tijdens een weekdag in Oostende. Ze deelt er samen met de andere elite zwemmers een appartement en trekt elke dag samen met hen naar de vele trainingen. Het samenwonen en samen trainen, is voor Michelle en de andere zwemmers een extra motivatie om er elke dag opnieuw vol voor te gaan.

Vroeg uit de veren voor de dagelijkse ochtendtraining: ik word samen met de andere zwemmers om 8u00 in het zwembad van Oostende verwacht. Een weekdag is in mijn dagelijks leven meestal heel gestructureerd, een vast patroon komt wekelijks terug.

6:00

Vandaag staan er uitzonderlijk ‘slechts’ twee trainingen gepland: de ochtendtraining in het zwembad en nadien een intensieve krachttrainig. Normaal gezien volgt er ’s avonds ook nog een training, maar omdat ik morgen wedstrijd heb, gaat die vanavond niet door. Eerst maak ik tijd voor een energierijk ontbijt, zodat ik voldoende kracht heb om de dag door te komen.

06:30

Mijn vriend Maarten Libin, ook een elite zwemmer, en ik rijden samen naar het zwembad van Oostende voor de ochtendtraining. Tijdens de ochtendtraining is het vooral belangrijk om kilometers te maken.

07:30

8:00

Om 8u00 stipt ben ik in het zwembad te vinden voor de dagelijkse ochtendtraining. Ik ben er helemaal klaar voor: met de glimlach begin ik aan de eerste training van de dag. Ook op dinsdag en donderdag wordt er om 8u00 getraind, op maandag en woensdag gaat de ochtendtraining om 6u00 van start.

krik 2017 – nr. 2


5

Terug aangekomen in het appartement op de zeedijk van Oostende. Hier verblijf ik tijdens de week samen met de andere atleten. Samen met hen sta ik zelfstandig in voor alle taken in het appartement: eten maken, kleine poetswerken, afwas‌ Dat zorgt voor enige afwisseling en mentale rust.

12:00

Morgen heb ik wedstrijd, dus dat betekent dat ik vandaag in plaats van morgen naar huis pendel met de trein. Binnen enkele minuutjes is mijn trein er!

16:00

Onderweg met de trein naar huis na een drukke trainingweek in Oostende.

16:30

krik 2017 – nr. 2

een dag uit het leven van...

De training zit er alweer bijna op. Ik trek mijn laatste baantjes. Zo meteen staat er een krachttraining gepland.

10:00


knowhow

Tijdens “De Finale” van Psylos in december vorig jaar, nam een ploeg van BV’s met daarbij Filip Meirhaeghe (derde van rechts) het op tegen een aantal ploegen die het finaletoernooi gespeeld hadden

Focus op sporters met psychische kwetsbaarheid Tom Van Aken

Eén van de doelgroepen van Parantee-Psylos zijn de sporters met een psychische kwetsbaarheid. Wist je dat 1 op 3 Belgen aangeeft zich mentaal niet goed te voelen en dat 1 op 4 mensen vroeg of laat af te rekenen krijgt met min of meer ernstige psychische problemen? Geen kleine maar wel een minder bekende doelgroep dus, die we graag even aan jullie voorstellen.

Er zijn 50 aangesloten sportclubs voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, met in totaal ongeveer 3.500 leden, voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

krik 2017 – nr. 2

Gerolf Van Bogaert is één van die sporters. Hij deed zijn getuigenis in het prachtige boek “Sporthelden met een beperking, bijzondere portretten van G-atleten” onder redactie van Raf Willems. In zijn portret vertelt Gerolf openhartig over zijn psychose: “Rond mijn 25ste lieten zowel mijn lichaam als mijn geest het afweten. Het is onmogelijk om je voor te stellen wat een psychose betekent.” Tijdens een sportdag van de federatie in Mechelen sprak Gerolf ook even met ex-mountainbiker Filip Meirhaeghe, toenmalig peter van Psylos. “Hij zei: Wat je geleerd hebt in de sport, moet je kunnen toepassen in het dagelijkse leven. Dankzij zijn woorden, viel een enorme last van mijn schouders. Zijn stukje in het boek eindigt met de volgende wijze woorden: “Ik geloof in de diversiteit van elke persoon: vertrek vanuit een positieve ingesteldheid als begeleider. En geef ruimte aan zelfrelativering.”

Boezjeern Parantee-Psylosclub Boezjeern uit Eeklo is een lokale samenwerking tussen onder andere het Wijkcentrum De Kring, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan en Beschut Wonen Meetjesland. De club biedt gezamenlijk een aantal sport- en beweegmomenten aan waarbij iedereen welkom is en deelneemt naar eigen mogelijkheden. Het unieke aan de club is dat er bewogen


‘ ’

7

Met het initiatief “Same Shirt Same Passion” wil zaalvoetbalploeg ’t Mierennest aantonen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid, ook mensen met veel kwaliteiten en talenten zijn

wordt buiten de muren van de regionale residentiele Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)-actoren en met een mix van mensen uit de buurt die een aantal drempels ondervinden om aan de slag te gaan in traditionele sportclubs. Een ander initiatief is “Same Shirt Same Passion” van Jorèll Beyens, begeleider van zaalvoetbalploeg ’t Mierennest die zich vorig jaar tot Vlaams kampioen kroonde. “Rond de geestelijke gezondheidszorg of mentale gezondheid bij sporters bestaat nog altijd een groot stigma. Mensen met een mentale of psychische kwetsbaarheid zijn mensen die minder goed kunnen functioneren of tegen een aantal drempels aanlopen”, vertelt Jorèll. “Wij willen aan de buitenwereld laten zien dat aan deze mensen niets verkeerd is. Het zijn mensen zoals jij en ik. Onze spelers hebben veel kwaliteiten en talenten. Dat is eigenlijk de kracht van het verhaal. Of je nu al dan niet psychische kwetsbaar bent, uiteindelijk kan je de sport die je graag doet, blijven doen zolang je maar op voldoende begeleiding en/of steun kunt rekenen.” Aan de hand van een partnership met profvoetbalclub Waasland-Beveren wil hij dat verhaal verder uitdragen.

3500 leden Naast ’t Mierennest en Boezjeern, zijn er nog tal van mooie sportclubs voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In totaal zijn er zo ongeveer 3.500 leden in onze 50 aangesloten sportclubs. De wortels van Psylos gaan terug tot 1971. Toen werd de vzw opgericht door het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding in Leuven samen met 28 psychiatrische ziekenhuizen. De evoluties en hervormingen binnen de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg van Vlaanderen) werden steeds gevolgd: de omvorming van aanbod gestuurde residentiële GGZ naar een vraag gestuurde, gedifferentieerde GGZ met de focus op noden van personen vertrekkend vanuit hun leef-

omgeving, de nieuwe gespecialiseerde zorgvormen, de vermaatschappelijking van de zorg… Bij de fusie maakte de GGZ een statement dat aandacht vraagt voor de cliënt in beweging en haalde daarom drie traditionele waarden aan die in onze sector op de voorgrond traden en moeten blijven treden: gelijkwaardigheid, betrokkenheid en respect. Afsluiten doen we met Filip Meirhaeghe, peter van de federatie sinds 2011. De voormalige olympische medaillewinnaar was erbij in december 2016 toen Psylos tijdens “De Finale” een groot slotfeest vierde. Hij ging er ook het engagement aan om peter te blijven van Parantee-Psylos. Zo zal hij eind juni tijdens “Move it! XL” opnieuw een aantal mountainbiketochten begeleiden. Dat zoiets veel meer betekent dan enkel een namiddagje sporten, lazen we al in de getuigenis van Gerolf aan het begin van deze reportage.

Een beetje achtergrond Personen met een psychische beperking zijn personen met specifieke psychische ervaringen (angst, depressie,…), iets wat iedereen weleens overkomt. Deze ervaring is echter zoveel sterker aanwezig, wat ervoor zorgt dat de sporter uit evenwicht geraakt. Hij of zij ondervindt problemen in dagelijks functioneren, belandt hierdoor in een dal waardoor hij of zij belet wordt volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de maatschappij. Een psychische aandoening duidt op stoornissen in de stemming, de waarneming en/of het denken. Het kan van korte of lange duur zijn. Men kan er dus van genezen. Een psychische beperking is niet hetzelfde als een verstandelijke beperking. Vaak wordt ook gesproken over geestelijke gezondheidsproblemen. Het voormalige Psylos overkoepelde sportclubs met een link naar de geestelijke gezondheidszorg en richtte zich dus in de eerste plaats naar mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook binnen Parantee-Psylos bieden we samen met de clubs een aanbod op maat van de leden dat in de eerste plaats gericht is op de mogelijkheden van elk individu.

krik 2017 – nr. 2

knowhow

Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn mensen zoals jij en ik.


Joachim Gerard TENNIS

S R E T R O P SUP N E V E L W U O J VAN


krik 2017 – nr. 2


breedtesport en promotie ATLETIEK – Estafetteloop voor het goede doel Tom Van Aken

Peter Genyn en Joyce Lefevre op de foto met de nieuwe wheelers

VGC en de Vlaamse Atletiekliga. Momenteel zijn er in Vlaanderen nog geen clubs waar een duurzame werking is voor wheelen en met dit project willen we daar verandering in brengen. Het wheelen is een discipline binnen atletiek voor sporters met een fysieke beperking. Een wheeler is een speciaal soort sportrolstoel met een langgerekt frame voor atleten met een verlamming van de onderste ledematen. De sport werd de laatste tijd nog meer bekend door de goede resultaten van atleten Peter Genyn en Marieke Vervoort op de Paralympische Spelen van Rio 2016. De inrichtende club Wapper heeft met Peter Genyn en Joyce Lefevre zelf twee topatleten als lid, vandaar ook hun interesse voor de opstart van dit project. De voorbije maanden namen dan ook een vijftal wheelers deel aan deze trainingen, om de sport te leren kennen en op een duurzame manier te beoefenen. Op verschillende locaties in Brussel en Oordegem trainen de nieuwe Wapper-atleten onder professionele begeleiding van ligatrainer Mieke Van Thuyne van Parantee-Psylos en kiné en ervaringsdeskundige Veerle Laurens van Wapper vzw.

BOCCIA – Belgisch kampioenschap boccia in Waregem

© Jo Defrère

Op woensdag 31 mei vond de 16de editie van de Estafetteloop plaats. Deze unieke loopwedstrijd voor teams van twee lopers die elkaar aflossen, vond plaats in sportcentrum Houtemveld in Tienen. “We organiseerden voor het tweede jaar op rij een estafette in het Houtemveld. Deze locatie is ideaal: een open domein waar we dankzij een samenwerking met de plaatselijke atletiek- en skeelerclub alle voorzieningen hebben. We mochten 98 duo’s inschrijven, wat dicht tegen onze limiet van honderd ploegen zit. Zij liepen gedurende een uur om de beurt een kilometer”, wordt Parantee-Psylosmedewerker Thomas Botterman geciteerd in Het Laatste Nieuws. De Parantee-Psylos Estafetteloop is een uurloop waarbij ploegen van twee lopers elkaar aflossen na elke ronde van een kilometer. Er wordt gelopen in twaalf categorieën op basis van geslacht en de som van de leeftijden van beide lopers. De opbrengst van de Estafetteloop gaat integraal naar ParanteePsylos en dus naar een kwalitatief sportaanbod voor sporters met een beperking.

De opbrengst van de Estafetteloop ging integraal naar ParanteePsylos

ATLETIEK – Wapper vzw maakt sporters warm voor trainingen in wheelen Lore Schaut Parantee-Psylos en haar club Wapper vzw startten de voorbije maanden met een reeks trainingen in wheelen, dankzij een unieke samenwerking met

krik 2017 – nr. 2

Kirsten De Laender In het weekend van 13 mei werd het Belgisch kampioenschap individueel in Waregem georganiseerd door Somival. Er deden in het totaal vier atleten van Somival mee aan dit kampioenschap, waarvan drie in de categorie van BC3 en één in de categorie van BC1.

BC3 Nico Verstaeten kon jammer genoeg niet deelnemen aan het Belgisch kampioenschap wegens ziekte. Kir-


11

Gilles countert tegen Whirldrivers Lausanne, een ploeg uit Zwitserland die door Gidos Screamers met 9-3 verslagen werd

Kirsten De Laender in actie tijdens de PaPaChamps 2016

sten De Laender won haar poulewedstrijden met 5-1, 12-0, 9-0 en 11-0. In de volgende ronde moest ze het opnemen tegen Pieter Verlinden en ze won met 4-2. In de halve finale verloor Kirsten De Laender tegen Pieter Cilissen met 0-9. Kirsten De Laender verloor de kleine finale tegen Julie Lamberechts met 2-4 en werd vierde. Dimitri Van Steenkiste won één poulewedstrijd met 6-4 en eindigde negende. Pieter Verlinden won twee poulewedstrijden met 13-0 en 12-0, maar verloor ook twee poulewedstrijden met 0-11 en 1-6. Hij mocht door naar de volgende ronde en moest het opnemen tegen Kirsten De Laender. Deze wedstrijd verloor hij met 2-4 en hij werd uiteindelijk vijfde.

BC1 Kathy De Greef won al haar poulewedstrijden met 4-2, 9-0 en de laatste poulewedstrijd won ze met een tiebreak. In de halve finale moest ze het opnemen tegen Jan Cuypers, maar ze verloor nipt met 3-4. Nadien verloor Kathy de kleine finale tegen Kevin Vercaemer met 0-5 en ze eindigde op de vierde plaats.

E-HOCKEY – Succesvolle derde editie van The Flanders Cup Hedwige Van Steen Van 14 t.e.m. 17 april organiseerde Gidos de derde editie van het Powerchair Hockeytoernooi The Flanders Cup in Sporthal Schiervelde. Er namen in totaal elf teams deel aan dit toernooi: zes uit Nederland, drie uit België, één uit Duitsland en één uit Zwitserland. Sommige teams waren samengesteld met spelers uit het eerste en tweede team. Andere teams hadden dan weer gastspelers. Dit zorgde voor unieke wedstrijden. Het niveau was zeer hoog en dat zag je aan de scores; veel daarvan lagen dicht bij elkaar. Ook de finale was een echte thriller. Upward en de Pont, beiden teams uit Nederland, speelden 2-2 gelijk. Daardoor werden er penalty’s genomen. Pas in de tweede ronde miste een speler van de Pont zijn schot. Upward werd de nipte, maar gelukkige winnaar.

Ons eigen team, Gidos Screamers, eindigde het toernooi op een zesde plek. We zijn al onze vrijwilligers en partners, waaronder Parantee-Psylos, dankbaar voor hun hulp. Zonder hen zou onze Cup niet mogelijk geweest zijn. Tot in 2019!

Somival 1 eindigt derde in Superleague Lucien De Bels Op zaterdag 13 mei vond de laatste speeldag van het seizoen 2016-2017 plaats in sporthal “De Rodeloop” in Merksem. Somival 1 had genoeg aan één overwinning om zijn derde plaats in het eindklassement veilig te stellen. Er werd gewonnen met 11-0 van Gidos Dragons. Tegen de Wheelblazers eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Tegen het autoritaire Gidos Screamers beet onze ploeg in het zand: het werd 17-1. De kampioenstitel gaat dan ook terecht naar deze ploeg. Rhodie 1 eindigde op de tweede plaats. Omdat de sportbeoefening voor vaste waarde An Vanheusden te zwaar wordt, moet zij afscheid nemen als actief sporter in E-hockey. Met veel pijn in het hart moet An een sport die enorm belangrijk is in haar leven, vaarwel zeggen. Voor Somival is dit een zwaar verlies en haar plaats zal niet zomaar ingevuld kunnen worden. Tactische aanpassingen dringen zich op. An blijft samen met speler/coach Kenny Verbraekel de drie ploegen van Somival coachen en haar ervaring zal deze sport bij Somival zeker ten goede komen.

Van links naar rechts: Arne De La Marche, Yasin Kahya, Seppe Hermerijckx, An Vanheusden, Pieter Bulkmans, Robin Schevernels, Koenraad Lenoir en Kenny Verbraekel

krik 2017 – nr. 2


12

breedtesport en promotie

An Vanheusden: “De teamgeest en de ingesteldheid van de spelers is een garantie voor de toekomst. Samen met de volledige ploeg zal ik mij maximaal inzetten om de sport op een goed niveau te houden bij Somival.”

E-HOCKEY – Gidos Screamers voor 9de keer op rij landskampioen, Gidos Dragons zorgt voor behoud Hedwige Van Steen Op 13 mei werd de laatste competitiedag in de Belgische Super-League gespeeld in Merksem. Gidos Screamers won met 9-2 van Wheelblazers 1 en won ruim van Somival 1 met 17-1. Gidos Dragons moest het doen met een handstickspeler minder en kampte daardoor met zware verliezen: 0-11 tegen Somival 1 en 0-19 tegen Rhodie 1. Toch sluiten de Dragons hun seizoen positief af, want dankzij twee eerdere overwinningen tegen Wheelblazers 2, hebben ze gezorgd voor behoud in deze klasse. Gidos Screamers won dit seizoen opnieuw alle wedstrijden en werd daardoor voor de negende keer op rij landskampioen. Het was dus een zeer geslaagd seizoen voor beide Powerchair Hockeyteams van Gidos.

De werking en activiteiten van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe werden tijdens de “Week van de Sportclub” extra in de kijker gezet

tijdens die week gratis konden proeven van alle sportactiviteiten die de grootste club van de Gymfed aanbiedt. Om hun sportieve ambitie waar te kunnen maken, rekende Sportgroep Vaste Vuist ook voor deze editie op de enthousiaste medewerking van alle sportliefhebbers. “Hier beleef je meer” was dan ook niet zomaar de slogan van de Sportweek, volgens voorzitter Dries Defossez. De uitnodigende slagzin benadrukte het sociaal aspect en de diversiteit van “de sportclub”: dé plaats bij uitstek waar vriendschappen ontstaan en waar teamspirit, respect en verantwoordelijkheidszin spelenderwijs worden doorgegeven. Om die reden mocht iedereen van 8 tot en met 14 mei gratis sporten bij Sportgroep Vaste Vuist Lauwe. Elke deelnemer kreeg de kans om zijn of haar favoriete sport te ontdekken.

HANDBIKE – Tiende Open Handbikewedstrijd in Zwevezele Marc Hoornaert

De Gidos Screamers, enkele spelers van Gidos Dragons en vrienden samen op de foto

Op zondag 27 augustus vindt in Zwevezele om 12u45 de tiende editie van de Open Handbikewedstrijd plaats. Recreatieve en competitieve handbikers zijn welkom voor dit evenement. De competitieve wedstrijd fungeert eveneens als het West-Vlaams kampioenschap. Elke deelnemer zal 20,00 euro aan verplaatsingskosten ontvangen en heeft bovendien recht op een pakket én een naturaprijs. In elke reeks zijn er ook extra geldprijzen voorzien voor de podiumplaatsen. Ook dames ontvangen wij met open armen, zij rijden

GYMNASTIEK – Gratis sporten bij Vaste Vuist tijdens “Week van de Sportclub” Dries Defossez Van 8 tot 14 mei 2017 nam sportgroep Vaste Vuist Lauwe deel aan de zevende editie van de “Week van de Sportclub”. Tijdens deze dynamische sportweek zetten honderden Vlaamse sportclubs hun werking en hun activiteiten extra in de kijker. Zo ook Sportgroep Vaste Vuist Lauwe waar de deelnemers

krik 2017 – nr. 2

© Stefan Nies

Jonas Van de Steene, winnaar van de Open Handbikewedstrijd in Zwevezele in 2016


KARATE – Geslaagd Europees kampioenschap G-Karate in Straatsburg In 2016 gingen Kenny Vangampelare (H3) en Stefaan Vanhaverbeke (H4) met de titel van West-Vlaams kampioen aan de haal

samen in één reeks. De wedstrijd wordt verreden op een gesloten omloop van 2,3 kilometer.

H-HOCKEY – Gidos Wheels on Fire zeker van behoud, Gidos Team Silverbolt moet nog één keer knallen Hedwige Van Steen Voor Gidos Wheels On Fire zit het seizoen erop. De ploeg eindigde als vijfde van de in totaal zeven deelnemers. Het team hoopte op behoud in het begin van het seizoen maar is er dus in geslaagd om beter te doen, en dat in hun eerste seizoen terug op het hoogste niveau. Ze konden op de laatste speeldag zelfs nog gaan voor een plek in de play-offs, maar jammer genoeg lukte dit niet. Gidos Wheels On Fire mag dus volgend seizoen terug meedoen in de hoogste klasse van Nederland. Wie weet kan het team dan nog een plaatsje hoger eindigen. Voor de tweede ploeg, Gidos Team Silverbolt, staat er nog één speeldag gepland. Zij vechten ook voor het behoud, maar dan in eerste klasse. Ze moeten nog twee wedstrijden spelen, respectievelijk tegen de laatste en de derde in hun klasse. Gidos Team Silverbolt staat op dit moment één punt voor de laatste in de reeks, dus het zal nog spannend worden.

Caroline Ameloot Op zaterdag 29 april was het zover: het Open Europees Kampioenschap G-Karate vond plaats in Straatsburg. Onze Belgische G-karateka’s hebben zich gedurende de maanden vooraf met veel enthousiasme voorbereid op dit kampioenschap, dat om de twee jaren plaatsvindt. In totaal traden er meer dan 150 G-karateka’s aan, uit negen verschillende landen: Frankrijk, België, Ierland, Hongarije, Italië, Oekraïne, Roemenië, SaoediArabië en Canada. Er was uiteraard een omvangrijke delegatie uit België, met deelnemers uit zowel Vlaanderen als Wallonië. Het niveau van de wedstrijden was erg hoog, en met volle overgave werd er in verschillende categorieën gestreden voor de Europese titel. “Maar uiteraard, deelnemen is belangrijker dan winnen,” aldus Eric Bortels, voorzitter van G-Karate vzw, “een stralende lach op het einde van de dag, daar doen we het voor!” De Belgische delegatie veroverde heel wat ereplaatsen, en telt een aantal Europese kampioenen, zowel voor kumite, kata als voor de teams en pairs.

Brenda Paulissen mocht plaatsnemen op het hoogste schavotje in de categorie kata & kumite

Gidos Wheels On Fire tijdens een competitiedag in Nederland

Philip Billen, Jaime Fernandez-Gonzalez en Patrick Stienaers kroonden zich tot Europese kampioenen in de categorie team kata

krik 2017 – nr. 2

13

breedtesport en promotie

Spelers uit beide teams zullen met het Belgische nationale team deelnemen aan de Paragames Breda. Ze zullen daar strijden tegen negen andere landen.


breedtesport en promotie

OMNISPORT – 240 deelnemers present op sportdag van Move it! in Harelbeke Tom Van Aken Parantee-Psylos, de sportdienst van de provincie West-Vlaanderen en natuursportorganisatie Oenanthe, sloegen opnieuw de handen in elkaar voor de organisatie van Move it!, een sportdag gericht naar de geestelijke gezondheidszorg en personen met een psychische beperking. 240 deelnemers tekenden present voor een dagje sport en beweging in het Provinciaal Sport- en Natuurcentrum De Gavers in Harelbeke. De deelnemers konden onder deskundige begeleiding de klimmuur op, zich uitleven tijdens een workshop bumpervoetbal, zich op het water wagen tijdens een sessie kajak… Elke groep kreeg een programma op maat naar haar eigen mogelijkheden, gaande van activiteiten met een lage activiteitsgraad zoals boogschieten tot meer intense sporten. Alle activiteiten werden begeleid door ervaren monitoren die voor kwaliteit en veiligheid zorgden.

© Frank Van Hollebeke

14

Onder deskundige begeleiding konden de deelnemers een dag lang verschillende sporten uitproberen

ROLSTOELBASKET – Jeugdrolstoelwedstrijd DAH Lions Zedelgem – Junior Leuven Bears Ricardo Naeyaert & Freddy Hernou Op zaterdag 6 mei vond de tweede jeugdwedstrijd rolstoelbasketbal plaats in Veldegem. Dit tussen de Dienstenaanhuis Lions Zedelgem en Junior Leuven Bears On Wheels. Leuven trad aan met tien spelers, Zedelgem met negen. Luc De Knock kwam de wedstrijd in goede banen leiden. Het werd voor iedereen een leerrijke ervaring en de smaak naar meer voor zulke wedstrijden is bij beide ploegen aanwezig. Zedelgem maakte gebruik van deze wedstrijd om de nieuw aangekochte rolstoel, met dank aan de

krik 2017 – nr. 2

© Henk Rogiers De Lions en Bears zijn opnieuw een ervaring rijker door hun deelname aan het jeugdtoernooi

acties van Music for Life, voor te stellen aan het grote publiek. De sponsors en actievoerders van de acties waren ING Bank 8210, Strijkpunt Veldegem Evangeline Naeyaert, Kinépraktijk Loppem, De Stekelbees Ruddervoorde en de nonkel van Lowie Vergison. Dankzij de acties van Music for Life konden we een aangepaste jeugdrolstoel aankopen waar Lowie Vergison op een comfortabele manier in kan rolstoelbasketten. De spelers van Leuven kregen van de coaches een wedstrijduitrusting met nummer, sommigen kozen hun lievelingsnummer, anderen het nummer van hun favoriete basketbalspeler. De spanning begon te stijgen en na de bespreking van de strategie en peptalk van de coaches, konden we ons focussen op de wedstrijd. Leuven begon met een sterke ploeg van vijf starters en heeft nadien zoveel mogelijk gewisseld zodat elke Leuven Bear on Wheels zijn spierkracht en technisch vernuft maximaal kon gebruiken. Iedereen was bij de pinken en de ploeg was enthousiast bij elke score. Bij de score van de driepunter van hun shooting-guard gingen ze compleet uit hun dak. Zowel Zedelgem als Leuven leerden nog wat extra bij over de spelregels dankzij de informatie van de zeer gedreven en vriendelijke scheidsrechter Luc De Knock. De spanning en inspanning werden beloond en Leuven won uiteindelijk deze tweede confrontatie tussen Zedelgem en Leuven. De spelers van Zedelgem waren erg blij met de nieuwe ervaring en hadden weken uitgekeken naar de match. Het verlies was eventjes zuur, maar het geluk kwam snel terug. Wedstrijden spelen voor onze youngsters is veel belangrijker dan winnen. Dit smaakt naar meer en Leuven en Zedelgem zijn al volop wedstrijddata aan het zoeken om een nieuwe confrontatie mogelijk te maken. Zowel Zedelgem als Leuven genoten na de match nog van de hamburgers die Dienstenaanhuis Lions Zedelgem had aangeboden om de vriendschapsbanden na de wedstrijd verder aan te scherpen. Eindscore 20-34 en conclusie: iedereen heeft gewonnen met deze ervaring.


Ricardo Naeyaert & Luc De Knock

ROLSTOELDANS – Keerbergse Amigo’s organiseerden succesvol Belgisch kampioenschap rolstoeldans Jef Boudewijns De Belgische Rolstoeldansfederatie koos ervoor om dit jaar een echt “Bélgisch” kampioenschap in te richten. In tegenstelling tot de vorige drie jaren waar we telkens een “IPC-approved international competition” organiseerden, hielden we het nu bij een eerder nationale wedstrijd. De reden ligt voor de hand. We concentreren ons dit jaar ook op de organisatie en de financiering van het wereldkampioenschap op 21-22 oktober in Malle. De Keerbergse Amigo’s namen daarom de inrichting van het BK over van Dansprovant omdat deze club het WK coördineert. Voor de Keerbergse Amigo’s en hun voorzitter Rol-

© Mi-Rose Dejonckhere

Het seizoen is nog maar net afgelopen, of de scheidsrechters rolstoelbasketbal focussen zich al op het volgende. Op zaterdag 3 juni namen elf enthousiaste scheidsrechters deel aan de bijscholing in Rotselaar. Zij werden door zes spelers en/of coaches bijgestaan. De scheidsrechterscommissie rolstoelbasketbal koos er bewust voor om clubs en scheidsrechters samen rond tafel te zetten. Zo kunnen scheidsrechters ook leren van spelers, trainers, bestuursleden... De commissie oordeelt namelijk dat de sport er in de eerste plaats is voor de spelers. In de voormiddag gaf Luc De Knock, manager officials rolstoelbasketbal, een uiteenzetting over de praktische werking van de cel rolstoelbasketbal en de integratie van het rolstoelbasketbal binnen Basketbal Vlaanderen. De nieuwe samenstelling van de cel werd meegegeven en er werden afspraken gemaakt tussen de scheidsrechters waardoor ze zich samen constructief op een schitterend seizoen kunnen voorbereiden. Nadien gaf Heidi Vandenwijngaerden van Leuven Bears on Wheels toelichting over jeugdrolstoelbasketbal in Vlaanderen. Zo gaf ze mee hoe de cluboverschrijdende trainingen verlopen en welke clubs werken rond rolstoelbasketbal voor jeugd. De cel rolstoelbasketbal deed daarbij nogmaals een oproep naar de aanwezige clubs om zich verder voor jeugd en vernieuwing in te zetten. Jeugd is de toekomst. De twee internationale scheidsrechters Rob Stam en Arne Engelen sloten de voormiddag af met een overzicht van nieuwe interpretaties op de bestaande reglementering en gaven tal van tips omtrent mechaniek (plaatsing van de scheidsrechters tijdens de wedstrijd) en aandachtspunten bij het fluiten. Ander scheidsrechters konden hiervan leren en zichzelf verbeteren.

Nadien kreeg iedereen de kans om vragen te stellen en werd er opnieuw geluisterd naar de spelers en de coaches die aangaven dat bepaalde fouten nu te weinig worden gefloten. De scheidsrechters kregen van hen tips zodat ze er in de toekomst meer aandacht aan kunnen besteden. De interactie tussen scheidsrechters en spelers was boeiend. In de namiddag namen de scheidsrechters zelf plaats in een rolstoel. Onder leiding van Arne en Michel Cant werden bepaalde situaties gedemonstreerd. De ene scheidsrechter was al iets behendiger dan de andere, maar het was voor ieder een goede leerschool om te zien welke fouten er gemaakt worden die je als scheidsrechter niet altijd ziet. Het bleek ook een schitterende teambuildingsactiviteit. De scheidsrechters sloten de dag af als een hechte groep refs die vol gedrevenheid uitkijkt naar het nieuwe seizoen. De scheidsrechterscommissie bedankt ook Leuven Bears voor de mooie accommodatie en het gebruik van hun rolstoelen. Ze bedankt ook de lesgevers, de scheidsrechters en de clubafgevaardigden voor hun komst en inbreng!

De aanwezige scheidsrechters leerden heel wat bij tijdens de bijscholing in Rotselaar

De Keerbergse Amigo’s zorgden voor een succesvol BK

krik 2017 – nr. 2

15

breedtesport en promotie

ROLSTOELBASKET – Scheidsrechters rolstoelbasketbal werken samen met spelers en coaches


breedtesport en promotie

© Mi-Rose Dejonckhere

16

De Belgische kampioenen 2017

Niet minder dan 32 sportievelingen stonden paraat voor deelname aan de vierde editie van het G-tafeltennistoernooi van TTC Zele

and Rotté, was dit de eerste maal dat ze een BK organiseerden. Dat was er echter niet aan te zien. Ze hadden de zaal Roosenberg in Oud-Heverlee prachtig ingericht. De dansvloer was iets kleiner dan gewoonlijk zodat het minder aantal dansparen niet echt opviel. Tegenover het BK 2016 - waar we 11 verschillende nationaliteiten telden - waren er nu enkel Nederlandse en Slovaakse dansparen maar dat maakte de competitie niet minder interessant. Aangezien het nu geen IPC-wedstrijd betrof, maakten we van de gelegenheid gebruik om te experimenteren met verschillende jureringssystemen. Internationaal is er immers een tendens om van het “skating system”, waarbij plaatsen worden toegekend, over te schakelen naar een puntensysteem. We merkten dat dit toch wel enige wijzigingen kan meebrengen voor de einduitslag. Halverwege de wedstrijd kwam er een 5-koppige tvploeg de zaal binnen gestapt in het gezelschap van een BV. Ze filmden de wedstrijden en interviewden enkele dansers voor een komend tv-programma. We zijn uiteraard allemaal benieuwd naar het wat en wanneer. Kortom, iedereen vond het een erg aangename en goed georganiseerde wedstrijd. Een pluim op de hoed van de Keerbergse Amigo’s. En nu op naar het WK…

Voor het klassieke tafeltennis schreven een recordaantal deelnemers zich in. De 32 sportievelingen werden in de voormiddag onderverdeeld in acht groepen van vier spelers. Na wat gecijfer aan de wedstrijdtafel, werden voor de namiddag twee tabellen samengesteld, een A-tabel met de twee best geplaatsten uit de acht groepen en een B-tabel met de spelers die zich als derde en vierde plaatsten in de voormiddaggroepen. Na vier winstpartijen op rij en een fel bevochten finale tegen Kimberley Schaetsaert, smashte Daniël Rombaux zich uiteindelijk op het hoogste schavotje. De ontmoeting werd traditiegetrouw afgesloten met een hapje en een drankje. Proficiat aan alle deelnemers en dank aan alle medewerkers, voor en achter de schermen.

TAFELTENNIS – Daniël Rombaux en Rieke De Maersschalck behalen overwinning tijdens 4de G-tafeltennistoernooi van TTC Zele

TAFELTENNIS – Tafeltennissers van Gidos behalen mooie resultaten Yves Verstraete Sinds 2015 biedt sportclub Gidos ook tafeltennis aan. Stien Storme is de enthousiaste trainster van de sporters. Steeds vaker komen deze sporters in actie en ze behalen bovendien zeer goede resultaten. Op zondag 23 april ging het recreantentoernooi in Zandvoorde door. Timo werd mooi derde en Pablo pakte de vierde plaats. Coach Stien is fier op haar twee enthousiaste spelers. Op donderdag 11 mei vond de jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd tussen TTC Gidos en TTC Tor-

Marc Neus & Hubert De Bock Op 4 maart 2017 probeerden we bij TTC Zele een nieuwe formule uit voor ons vierde G-toernooi. In plaats van het toernooi te beperken tot een namiddag, kozen we er dit jaar voor om de wedstrijden te spreiden over een volledige dag. Dit gaf ons de luxe om een minder strak tempo aan te houden en een ruime middagpauze in te lassen tussen de wedstrijden. In het schuiftafeltennis met drie deelnemers gaf Rieke De Maersschalck het nakijken aan haar twee clubgenoten Thomas Ongenae en Glenn Roels.

krik 2017 – nr. 2

De leden van Gidos gingen na de vriendschappelijke wedstrijd tegen TTC Torhout met de overwinning naar huis


VOETBAL – Voetbalcompetitie volop bezig Yves Verstraete Meer dan 60 wedstrijden werden er al gespeeld in de provinciale voetbalcompetities 2017. In Oost-Vlaanderen verzamelden niet minder dan negen ploegen uit zes clubs in het Tolhuis in Gent voor de tweede speeldag. Vlaams kampioen ‘t Mierennest SintNiklaas blijft het ook dit jaar heel goed doen. Zowel de eerste als tweede ploeg doen bovenaan mee. In Limburg zijn er al twee speeldagen achter de rug. Sporting Rekem leidt voorlopig met tien punten, maar heeft één wedstrijd meer gespeeld dan eerste achtervolger Asster Sint-Truiden dat maar één punt minder heeft. In totaal zijn er niet minder dan vijf ploegen die op vier punten van elkaar staan. De Vlaams-Brabantse en Antwerpse ploegen hadden eind mei al één speeldag achter de rug. In 2017 wordt de minivoetbalcompetitie in de provincie West-Vlaanderen afgewerkt in twee poules: noord en zuid. In noord boekte De Treffer Beernem al twee overtuigende zeges, in zuid won Eigen Woonst Menen nipt van Overwegshotters Ieper.

door de veerkracht van onze ploeg konden we toch gelijk spelen. In de laatste seconden kregen we nog de kans om een derde doelpunt te scoren, we grepen dus net naast de winst. FC de Scheneschoppers was voor ons een onbekende maar stugge tegenstander. De laatste wedstrijd was tegen de organisator Club Brugge. We wonnen ruim door het mooie samenspel van onze spelers en de goeie reddingen van onze keeper. Kortom, met winst was het opnieuw een topdag voor Gidos! Aanwezige spelers waren: Kiany, Nathan, Niels VD, Niels V, Kenny, Joey, Carlo, Michaël, Keandro, Guillaume, trainer Dries, hulptrainer John en supporter Jens.

WATERSKI – Initiatiedagen waterskiën Simon Platteeuw

Jaarlijks nemen we met Gidos deel aan het voetbaltoernooi van Club Brugge. We werden in de poule verdeeld met Boutersem, Izegem, FC de Scheneschoppers en Club Brugge. Voor onze eerste wedstrijd mochten we onmiddellijk vol aan de bak tegen het altijd moeilijke Boutersem. Tegen Izegem kwamen we al snel 0-2 achter, maar

Wil je zelf graag eens komen waterskiën? Kom dan naar een van onze initiatiedagen. De afdeling G-sport Waterski Vlaanderen, met de deskundige samenwerking van initiator Miche De Moor, zet zich opnieuw in voor de sporters met een beperking. Wat mag je verwachten? Een leuke ontvangst, met een rondleiding om alle faciliteiten te leren kennen. Nadien bekijken we even het materiaal (wetsuit, schoentjes, ski aanpassen, …). Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de droogtraining. Op het droge brengen we je de juiste houding, techniek en enkele aandachtspunten bij. Klaar voor het echte werk? We gaan het water in en wennen even aan de positie, zodat je makkelijker kan starten. Een eerste start doen we achter “de boom”, een baar die aan de boot is bevestigd, om een betere houding te kunnen aannemen en voor een gemakkelijkere communicatie. Gaat dit goed, ga je over naar het korte koord, en als dit ook lukt kunnen we aan de lange lijn skiën. Wil je je verder vervolmaken, dan kan je zeker bij enkele clubs terecht voor slalom, figuurskiën en zelfs schansspringen. Kom dit seizoen op verschillende dagen van onze “verfrissende” sport proeven. Alle

De leden van Gidos beleefden een topdag op het voetbaltoernooi georganiseerd door Club Brugge

Wie interesse heeft om te waterskiën, kan terecht op een van de initiatiedagen

VOETBAL – Gidos wint voetbaltoernooi van Club Brugge Yves Verstraete

krik 2017 – nr. 2

17

breedtesport en promotie

hout plaats. Het werd een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk trok TTC Gidos aan het langste eind. Met de overwinning op zak trokken de spelers huiswaarts.


18

breedtesport en promotie

Jonas Lowagie op kop eindigde uiteindelijk derde, Jimmy Van Craeynest in derde positie, kaapte het zilver weg. Siebe De Waele ging met de overwinning naar huis

wielers en tandems streden in de eerste reeks om het eremetaal, in de tweede wedstrijd was het de beurt aan de grote groep handbikers en de driewielers. Volgens het reglement van Belgian Cycling kan men enkel in de klassen met vier of meer deelnemers om een trui en Belgische titel strijden. Ewoud Vromant (MC2), Lars De Jong (MVE), Jonas van de Steene (MH4), Christophe Hindricq (MH2) en Nico Felies (MH3) mogen zich zo een jaar lang Belgisch kampioen noemen in hun klasse. ▲ data en info zijn steeds up to date terug te vinden via de kalender op de website van Waterski Vlaanderen en ook hieronder vind je een handig overzichtje. Wij zorgen voor de aangepaste materialen en de nodige begeleiding, hopelijk tot dan! ▲

Stuur een mailtje naar wsv@waterski.be of bel naar 03 271 19 59

12/7/2017 14-17u

WAP

Herenlaakweg 23, 3680 Maaseik

23/07/2016

Lakeside Paradise

Duinenwater 41, 8300 Knokke-Heist

19/08/2017 10-16u30

Zilvermeer, Mol

Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

27/08/2017 10-13u

Lommel Ski

Luikersteenweg, 3920 Lommel

23/09/2017 11-15u

Costa Zela

Dijkstraat 99, 9240 Zele

De volledige uitslag is terug te vinden op de website van Parantee-Psylos. Ga naar “Sportaanbod”, kies voor “wielrennen” en klik vervolgens op “resultaten”. Voor meer details kan je terecht op de website van MyLaps.

Naast het BK was er ook een jeugdrace. Met het initiatief willen we jeugdrenners (U18) kennis laten maken met G-wielrennen. Zeven enthousiastelingen gaven in de jeugdrace het beste van zichzelf. Drie deelnemers reden weg en sprintten later om de overwinning. Siebe De Waele won de jeugdrace, Jimmy Van Craeynest pakte zilver en Jonas Lowagie ging met brons naar huis. Proficiat aan alle deelnemers! Het Belgisch kampioenschap en de jeugdrace wer-

WIELRENNEN – Belgisch kampioenschap en jeugdrace in druk bezet programma in Deurne Lennert Fredrick Begin juni zakten 47 G-renners af naar Deurne om hun Belgisch kampioenschap te betwisten. De twee-

krik 2017 – nr. 2

De Belgische kampioenen, te beginnen van linksboven met Ewoud Vromant (MC1), Lars De Jong (MVE), Jonas Van de Steene (MH4), Christophe Hindricq (MH2) en Nico Felies (MH3)


ZEILEN – G-zeilen met vrienden en familie Yves Verstraete Ook dit jaar kan je opnieuw terecht in een aantal zeilclubs voor een Open G-zeildag. Open G-zeildagen zijn een gratis kennismaking met het zeilen samen met gezinsleden en/of vrienden. Er worden extra inspanningen geleverd om mensen met een beperking te laten deelnemen. Deze zeildagen zijn dus inclusief: iedereen is welkom, zowel mensen met als zonder beperking. Waar kan je terecht? Brugse Zeil-en Yachtclub (9 juli, 10 augustus, 17 september en 15 oktober) WsKlum (2 juli, 6 augustus, 10 september, 8 oktober) RBSC (23 juli, 19 augustus, 24 september, 14 oktober) RYCB (30 juli, 27 augustus, 24 september, 22 oktober) ▲

Voor meer info, surf naar www.ikgzeil.be of neem contact op met sara@vyf-vvw.be.

Iedereen is welkom op de open zeildagen

ZWEMMEN - Zwemmers van Gidos zetten knappe tijden neer op zwemmeeting in Kortrijk Hedwige Van Steen Op zondag 7 mei ging de zwemmeeting in Kortrijk door. De zwemmers van Gidos lieten enkele knappe tijden optekenen. In de 100m schoolslag werd Rebecca Streulens vierde. Robbert Vanlerberghe zwom zich naar een zevende plaats in de 50m vrije slag t.e.m. 14 jaar. In de 50m vrije slag vanaf 15 jaar zwommen meerdere zwemmers van Gidos. Evelyn Demeleunare werd tiende, Elodie Joye twaalfde, Rebecca 14de en Robbe Thys 18de. Davy Sinnaeve werd gediskwalificeerd nadat hij zich had verslikt in het water en noodgedwongen moest rechtstaan. Filip Deseyne behaalde brons bij de 100m rugslag met een tijd van 1:53.37. In de 50m schoolslag t.e.m. 14 jaar, veroverde Robbert de zesde plaats. In de 50m schoolslag vanaf 15 jaar werd Evelyn tweede, Rebecca vierde en Robbe twaalfde. Filip en Kajetan Vanneste zetten sterke tijden neer in de 100m vrije slag. Filip werd vijfde en Kajetan zesde. Davy werd helaas opnieuw gediskwalificeerd. Ook in de 50m rugslag eindigden twee Gidos zwemmers naast elkaar. Elodie werd achtste en Robbe negende. Evelyn, Filip, Kajetan en Rebecca vormden een team in de 4x25m vrije slag en behaalden brons. Proficiat aan alle zwemmers!

De zwemmers van Gidos zetten allemaal hun beste beentje voor op het zwemtoernooi

krik 2017 – nr. 2

19

breedtesport en promotie

den georganiseerd door de Profronde van Deurne, in samenwerking met Parantee-Psylos en APB Sportprovincie Antwerpen.


20

nieuwe integratieclubs

breedtesport en promotie

ATLETIEK – - Koninklijke Olympic Essenbeek Halle Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking, visuele beperking, auditieve beperking, psychische beperking, ASS Locatie: Atletiekpiste Provinciaal domein huizingen, H.Torleylaan, 1645 Beersel Contactpersoon: Jan Cornelis E-mail: jancornelis.jc@gmail.com Website: www.oeh.be

BADMINTON – Badmintonclub Duffel Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking Locatie: Sporthal Rooienberg, Rooienberg 12, 2570 Duffel Contactpersoon: Paul Koeck Email: secretaris@bc-duffel.be Website: www.bc-duffel.be

BOCCIA – Petanqueclub De Ronsische senioren Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking Locatie: TC Rosco, Leuzesesteenweg 241, 9600 Ronse Contactpersoon: Jean Pierre Haegeman Email: info@de-ronsische-senioren.be Website: http://www.de-ronsische-senioren.be/

KAJAK – Kastelse Kayak Klub Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking, visuele beperking, auditieve beperking, psychische beperking, ASS Locatie: Kastelse Kajak Klub, Breevensedijk 2, 2460 Kasterlee Contactpersoon: Rudy Wouters Email: info@kastelsekayakklub.be Website: http://kastelsekayakklub.be/activiteiten/gwerking.html

krik 2017 – nr. 2

PAARDRIJDEN – Stal de vogelzang Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking, visuele beperking, auditieve beperking, psychische beperking, ASS Locatie: Vogelzangstraat 12, 9170 Lokeren Contactpersoon: Karen Uyttersprot Email: karen.uyttersprot@gmail.com Website: www.staldevogelzang.be

VOETBAL – FC Rooigem Doelgroep: fysieke beperking (CP) Locatie: FC Rooigem, Papiermolenstraat 1, 9000 Gent Contactpersoon: David Walgraeve Email: jeugd@fc-rooigem.be Website: www.fc-rooigem.be

ZEILEN – Royal Yacht Club van België Doelgroep: fysieke beperking, verstandelijke beperking, visuele beperking, auditieve beperking, psychische beperking, ASS Locatie: Galgenweel, Beatrijslaan 92D, 2050 Antwerpen Contactpersoon: David Driebeek Email: david@rycb.be Website: www.rycb.be


nieuwe parentee-psylosclubs De G-ploeg traint elke woensdag van 18u30 tot 19u30 in sporthal Axion, Zwaarvoerderspoor 1 in Geel. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen trainingen. De korfbalclub gaat voor de volledige integratie van de G-ploeg (het spel kent immers geen verschillen), en draagt daarbij verschillende doelen hoog in het vaandel. ▲

De Geelse Korfbalclub is sinds dit jaar lid van Parantee-Psylos vzw. Hun G-ploeg richt zich naar personen met een verstandelijke beperking en personen met een psychische kwetsbaarheid. De G-ploeg startte officieel in september 2005. Elk jaar starten 25 enthousiastelingen het seizoen bij de ploeg en allen zijn zij op het einde van het seizoen nog even gemotiveerd. De Geelse Korfbalclub neemt deel aan de Zuid-Nederlandse toernooien en doet dat naar eigen zeggen met wisselend succes. Het gaat om kleine drie- of vierhoektoernooien waarbij de ontvangende ploeg de wedstrijdorganisatie op zich neemt. De ploeg wordt ook regelmatig uitgenodigd op andere grote toernooien en korfbalevenementen.

Interesse om aan te sluiten? Neem contact op met Myriam Bergmans via myriam_bergmans@hotmail.com. Voor meer info, surf naar http://veerle201.wixsite.com/geelsekorfbalclub

Sinds dit jaar is de Geelse Korfbalclub lid van Parantee-Psylos

krik 2017 – nr. 2

breedtesport en promotie

Geelse Korfbalclub

21


Als u zorgt voor het verbeteren van uw persoonlijk record... ...dan zorgt arena voor de rest. Sinds jaar en dag is arena vooraanstaand verzekeringspartner van talloze sportfederaties. Zo kan u gerust zijn dat u zelfs bij het beoefenen van uw favoriete sport kan rekenen op de steun van een deskundig team op die momenten dat het minder goed gaat. Voor meer inlichtingen en advies surf naar www.arena-nv.be.

Iedereen mobiel

Vlot vooruit

Een fiets is meer dan een stalen frame met twee wielen. Er zijn immers heel wat aangepaste fietsen, van twee- tot vijfwieler, allemaal met eigen mogelijkheden. Zo kan iedereen genieten van een ontspannen en deugddoende fietstocht. Kom ons assortiment ontdekken. Maak een afspraak met een mobiliteitsverstrekker in een Thuiszorgwinkel in je buurt. Maak een afspraak via onze vernieuwde website www.thuiszorgwinkel.be of bel 015 28 61 18.

krik 2017 – nr. 2

Van tandem tot rolstoelfiets: test en vergelijk bij Thuiszorgwinkel.


Proximus steunt het Belgian Paralympic Committee Ontdek op www.proximus.be/handicap Aanbod voor mensen met een beperking. Kom naar onze Proximus Centers

krik 2017 – nr. 2


topsport ATLETIEK – Atleten nemen goede start op Grand Prix Notwill Jeroen Bauters De internationale atleten zijn goed aan het seizoen begonnen. Aan de Grand Prix in Notwill (2 tot 5 juni) namen zeven atleten, aangesloten bij Parantee-Psylos of de Vlaamse Atletiekliga, deel en die leverden knappe prestaties. De wedstrijd in Zwitserland gold als een uitstekende voorbereiding op het wereldkampioenschap dat van 14 tot 23 juli in Londen zal doorgaan. Peter Genyn (T51) zette op vrijdag de toon met een wereldrecord op de 200 meter wheelen. De snelle Kalmthoutenaar verbeterde zijn eigen tijd naar 36.62. Hij was sneller dan Toni Piispanen, die in Notwill zijn grote concurrent bleek op de sprintafstand. De Fin won namelijk daags nadien de 100m voor Genyn. Maandag won Peter ook nog de 400 meter. “Het was een interessante driedaagse”, reageerde Peter. “Ik leerde opnieuw bij en probeerde verschillende tactieken. De 200 meter was de perfecte race, heerlijk!” Genyn is Paralympisch kampioen op de 100 en 400m, maar dat laatste nummer verdwijnt in Tokio van het programma en wordt vervangen door de 200m. Ook de talentvolle Gitte Haenen (T42) verbrak een wereldrecord. De protheseloopster liep de 400 meter (een niet-paralympische discipline in haar klasse) in een tijd van 1:28.76. Het vorig record stond op naam van de Amerikaanse Sarah Reinertsen. Zij liep in 1999 in Barcelona het vorig record (1:34.62). Gitte nam ook deel aan de 100 en de 200m sprint. In alle nummers verscherpte ze het Belgisch record. Naast atletiek focust Gitte Haenen zich ook op triatlon. Joyce Lefevre (T34) werd op 200m rolstoelsprint vijfde en zette op de 800m een uitstekende tijd neer:

De Belgische atleten startten het seizoen goed met mooie prestaties op de Grand Prix in Notwill

krik 2017 – nr. 2

2:43.26. Op de 400 meter reed Lefevre naar 1:21.16. David Delespesse (T43) liep op de 100 meter sprint een Belgisch record. Hij werd op de 200m 21e. Op de 400m liep de blade runner naar 1:16.13. Ook protheseloper Bjorn Nelen (T44) nam deel aan de Grand Prix. Hij liep de 100m (00:14.40), 200m (00:29.74), 400m (01:07.18) en 800m (02:42.12). Ruben Persoons (T37) liep 00:13.90 op de 100m en 00:29.84 op de 200m. Werpster Liesbeth Moons (F57) trok mee naar Notwill en wierp 10.34 meter met de discus, 9.55 met de speer en stootte 4.88 met de kogel. De volgende grote internationale afspraak is het wereldkampioenschap in Londen van 14 tot 23 juli.

BOCCIA – Belgische bocciaspelers schitteren in Sant Cugat Jeroen Bauters Met vier vertrokken de bocciaspelers richting Sant Cugat. En allen keerden ze met een gouden medaille rond de nek terug naar huis. De Belgische bocciaspelers schitterden afgelopen week op de BISfed 2017 European Regional Open Boccia in Spanje. Van 9 tot 16 april speelden de Belgen er de pannen van het dak. Aan het toernooi nam het nationaal pair BC3 met Pieter Cilissen, Julie Lamberechts en Kenneth Verwimp deel en maakte Francis Rombouts - na tien jaar afwezigheid - zijn comeback op het internationale toneel. Het pair BC3 beet de spits af. In de tweede poule troffen ze op dinsdag Denemarken en Italië. Beide tegenstanders verloren met duidelijke cijfers, respectievelijk 10-0 en 15-0. Op woensdag troffen de Belgen in hun derde wedstrijd Rusland. De Russen bleken iets sterker, het werd 2-3, maar de Belgen probeerden enkele zaken uit in die wedstrijd en leerden bij. Het

Francis Rombauts kaapte bij zijn comeback na tien jaar afwezigheid, meteen het goud weg in klasse BC2


Het nationaal pair BC3 met Pieter Cilissen, Julie Lamberechts en Kenneth Verwimp speelde zich naar goud in Sant Cugat

nationaal pair won in de halve finale met 4-2 van Spanje. De Russen versloegen Team GB met 3-8 en werd dus wederom de tegenstander. België speelde in de finale een erg sterke wedstrijd en pakte het goud. Het versloeg Rusland met 6-4. Goud voor het pair! Op donderdag startte de individuele competitie. Francis Rombouts (klasse BC2) bleef jaren afwezig van het internationale toneel, maar maakte in Spanje zijn comeback. Hij opende op donderdag tegen de Spanjaard Raul Marti. Het werd 3-3, maar Francis verloor de tiebreak. Zijn tweede wedstrijd tegen de Fransman Faycal Meguenni won hij vlot met 0-7. Op dag twee versloeg Francis twee Slovenen met 5-0 en 10-0. Met zijn drie overwinningen werd Rombouts tweede in zijn poule na de Spanjaard. Hij plaatste zich zo voor een duel der lage landen in de halve finale. De Nederlander Bernd Meints was zijn tegenstander, maar bleek toch een maatje te klein. Met 4-2 ging Francis regelrecht naar de BC2-finale. De Nederlander pakte later wel het brons. In de andere halve finale moest Marti zijn meerdere erkennen in Georgii Lakerbaie. Met de Rus trof Rombouts opnieuw een speler die op papier hoger gerangschikt stond dan hem. Maar van dat papier trok de speler uit Tielen zich niets aan. Met een droge 7-0 pakte hij oververdiend het goud. De drie BC3-spelers speelden ook elk hun individueel toernooi. Julie Lamberechts uit Lokeren werd derde in poule A. Ze won haar eerste wedstrijd tegen Viktoriia Shcherbyna uit Oekraïne en was ook de betere tegen de Deen Thorsrud. In de drie andere wedstrijden moest ze het onderspit delven. Julie werd derde in haar poule en miste zo de knock-outfase. Pieter Cilissen uit Sint-Pieters-Woluwe kwam uit in poule D en won zijn drie wedstrijden. Tegen Vasilyev

GOALBAL – Goalballers bereidden zich in Malmö voor op het Europees kampioenschap Johan De Rick Ter voorbereiding van het Europees kampioenschap Goalball A-Divisie in Pajulahti (Finland) in september, nam het Belgische goalbalteam deel aan het sterk bezette toernooi in Malmö, Zweden. Drie dagen lang, van 26 t.e.m. 28 mei, speelden ze wedstrijden tegen sterke tegenstanders. De toernooiformule zag eruit als volgt: tien landen, waaronder zeven Europese landen uit de A-Divisie aangevuld met USA (zilver op de Spelen in Rio 2016), Japan en Australië, namen deel en werden verdeeld in twee poules. In iedere poule speelde elk team tegen ieder ander team. Vier poulewedstrijden dus, en nadien speelden de eerste twee van elke poule de halve finale, de nummers drie van iedere poule om de vijfde en zesde plaats, nummers vier voor de zevende en achtste plaats en ten slotte de nummers vijf voor de negende en tiende plaats. België begon sterk aan het toernooi en kon zijn eerste poulewedstrijd winnen met 5-4 tegen Litouwen, de

krik 2017 – nr. 2

25

topsport

werd het 2-6, Brenek (FRA) en Zahafi (FRA) versloeg hij met respectievelijk 0-9 en 1-7. Als leider plaatste hij zich voor de kwartfinale tegen Aleksandr Legostaev uit Rusland. Die bleek met 4-2 iets sterker dan Cilissen. Voor Kenneth Verwimp (Westerlo) eindigde het individuele toernooi ook in de kwartfinales. Daar werd hij met 7-4 verslagen door de Brit Jamie McCowan. In zijn poule E won Kenneth van twee Denen. Hij versloeg Madsen met 2-4 en Bente met 2-10. Tegen Aleksandr Legostaev moest hij met 6-1 zijn meerdere erkennen. Onze nationale spelers hebben het dus voortreffelijk gedaan in Sant Cugat. Met goud voor het pair BC3 en individueel goud voor Francis Rombouts keerden alle spelers en uiteraard ook de begeleiders en omkadering enthousiast en met vertrouwen terug.


26

topsport regerende paralympische kampioen van Rio 2016! Ook de tweede wedstrijd won België nog makkelijk met 14-4 van Groot-Brittannië, maar de derde wedstrijd tegen Finland en de vierde tegen Oekraïne, werden verloren met respectievelijk 5 – 8 en 5 – 10. Waar de Belgen in het begin van het toernooi foutloos bleven, werden tegen Finland maar vooral tegen Oekraïne te veel foutballen (highballs en longballs) gegooid waardoor het extra moeilijk werd om deze wedstrijden alsnog te winnen. België werd hierdoor derde in zijn poule en moest daardoor nog één wedstrijd spelen tegen de nummer drie van de andere poule, Zweden, voor de vijfde en zesde plaats. Deze doelpuntenrijke wedstrijd eindigde op 14-13, in het voordeel van de Zweden waardoor België ten slotte zesde eindigde op de Malmö Men Intercup. Eindrangschikking: 1) Litouwen 2) Oekraïne 3) Turkije 4) USA 5) Zweden 6) België 7) Japan 8) Finland 9) Australië en 10) GB

België eindigde op een mooie zesde plaats op de Malmö Men Intercup

ROLSTOELBILJART – Kurt Deklerck is Europees Kampioen 10-ball Kurt Deklerck – Jeroen Bauters Rolstoelbiljarter Kurt Deklerck heeft eind maart in Portugal de Europese titel behaald in 10-ball. Op

krik 2017 – nr. 2

Rolstoelbiljarter Kurt Deklerck veroverde op het Europees kampioenschap in Portugal een gouden, zilveren én bronzen medaille en vult zo zijn indrukwekkend palmares verder aan

wilskracht won hij al zijn op wedstrijden tijdens het kampioenschap. Het waren bijzondere spannende partijen voor Kurt Deklerck. Nadat hij in de eerste ronde bye was (door zijn zilveren medaille van vorig jaar), moest hij openen tegen meervoudig wereldkampioen Henrik Larsson uit Zweden. Kurt won met het kleinste verschil 5-4. Daarna trof hij de Duitser Gattinger. Deklerck kwam 4-1 achter, maar kon toch nog het laken naar zich toe trekken met 5-4 winst. In de daaropvolgende halve finale was de meervoudig wereld- en Europees kampioen Dinsmore de tegenstander. Ook deze wedstrijd won Deklerck met het kleinste verschil 6-5, na eerder 4-5 te hebben achter gestaan. In de finale stond hij tegenover Kimberly uit Engeland. Het werd een ware thriller. Kurt kwam in eerste instantie 1-4 achter, maar hij vocht zichzelf terug in de match. Op wilskracht en doorzettingsvermogen won hij uiteindelijk de wedstrijd met het kleinste verschil 6-5. Hij behaalde zo terecht de titel van Europees Kampioen 10-ball in Portugal. Deze overwinning is titel nummer 262 op zijn lange palmares. “Ik ben erg tevreden, want het was vier jaar geleden dat ik mijn laatste titel behaalde”, zegt Kurt Deklerck. “Ik ben vooral blij dat ik na alle miserie van vorig jaar en negen maanden zonder competitie er opnieuw sta.” Deklerck kampte vorig jaar met een hardnekkige zitwonde en moest maandenlang revalideren, maar met het behalen van deze Europese titel is hij helemaal terug. Naast zijn Europese titel in de 10-ball, keerde Deklerck ook huiswaarts met de zilveren medaille in de 8-ball en de bronzen medaille in de 9-ball. Kurt Deklerck kan terugkijken op een meer dan geslaagd toernooi met maar liefst drie medailles.


TAFELTENNIS – Ben Despineux en Florian Van Acker pakken medailles in Lasko Jeroen Bauters Florian Van Acker (klasse 11) en Ben Despineux (klasse 7) presteerden sterk op het internationaal toernooi in Lasko (Slovenië). Van Acker won zilver in het enkelspel en goud in de teamcompetitie met zijn Hongaarse teamgenoot Palos. Despineux pakte brons en mocht met de nummer een, twee en drie van de wereld op het podium. Het internationaal toernooi in het Sloveense Lasko is een factor 40-event en dus een belangrijke test in voorbereiding op het Europees kampioenschap. Dat EK gaat in september overigens op dezelfde locatie door. In het enkelspel won Florian Van Acker zijn poule zonder setverlies. De Fransman Richard Vallee en de Italiaan Damien Fira konden geen vuist maken tegen de Paralympisch kampioen en nummer één van de wereld. In de knock-out fase won Florian een spannende kwartfinale van de Japanner Takahashi met 3-2. De halve finale tegen diens landgenoot Kato was al even spannend en eindigde ook op een 3-2. In de finale verloor Van Acker met 3-1 van de Hongaar Palos, de nummer twee van de wereld. Ligatrainer Nico Vergeylen evalueert zijn toernooi: “Florian haalde niet zijn beste niveau in het enkelspel. In de poules was dat ook niet echt nodig. In de finale werd zijn spel wel wat beïnvloed door de kleine ruimtes rond de tafel. Maar in het teamtoernooi presteerde hij wel beter, er zat meer controle in zijn spel.” De tafeltennisser uit Langemark herpakte zich in het teamtoernooi en won goud, samen met Palos. Voor Ben Despineux was het tafeltennistoernooi in Lasko zijn eerste grote internationale toernooi in 2017. Ben staat zestiende op de wereldranglijst en begon uitstekend aan het individueel toernooi. Despineux werd eerste in zijn poule. Opmerkelijk was zijn 3-0 overwinning tegen de Braziliaan Stroh (ITTF-5). In de

WIELRENNEN – Renners behalen vier medailles op wereldbeker Oostende Jeroen Bauters De World Cup Para-cycling in Oostende was een succes. Maar liefst vijftien renners, aangesloten bij Parantee-Psylos of Cycling Vlaanderen, namen deel aan de internationale topwedstrijd. Jonas Van de Steene (H4) won brons in de tijdrit en zilver in de wegrit. Griet Hoet (B) reed naar brons in de tijdrit en Tim Celen (T2) won in zijn wegrit de sprint om plaats drie. Maar de renners presteerden ook in de breedte erg sterk. Bewijs daarvan zijn de vele mooie ereplaatsen. De renners zijn goed bezig met oog op het WK in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika). Parantee-Psylos gaf tijdens de World Cup uitleg over G-wielrennen aan jong en oud.

© Parantee-Psylos/Stefan Nies De tandemdames Griet Hoet en Anneleen Monsieur in actie. Ze wonnen één bronzen medaille in de tijdrit

krik 2017 – nr. 2

27

topsport

Florian Van Acker en Ben Despineux brachten in totaal drie medailles mee naar huis

kwartfinales bewees hij dat het geen toevalstreffer was. Met winst tegen de Spanjaard Morales (ITTF-7) versloeg hij een tweede top 10-speler en verzekerde hij zich van een bronzen medaille. In de halve finale verloor hij wel kansloos van de Oekraïner Nikolenko (ITTF-2). Despineux mocht met de nummer één, twee en drie van de wereld op het podium. Een opsteker van jewelste voor de sporter uit Eupen. “Ben deed het erg goed in het enkelspel”, begint Vergeylen. “Hij zal punten pakken en misschien een plaatsje stijgen op de ranglijst. Dat kan hem dichter brengen bij zijn ultieme doel: deelname aan het WK in 2018. De weg is nog lang, maar als Ben zo goed speelt, dan is het mogelijk.” In de teamcompetitie trad Despineux aan met de Braziliaan Stroh. Ze wonnen hun poule, maar verloren in de kwartfinale van een duo uit Zweden en Kroatië met 1-2.


28

topsport © Parantee-Psylos/Stefan Nies Kris Bosmans en Diederick Schelfhout (klasse C3) reden samen de wegrit

Vromant (C2) werden 8e in hun categorie. Voor de eerste medailles was het wachten tot vrijdag. Jonas Van De Steene (H4) snelde naar een derde plaats in zijn individuele tijdrit en het tandemduo Griet Hoet(B) - Anneleen Monsieur won ook brons. Voor de damestandem was het de eerste medaille in een wereldbekertijdrit. Diederick Schelfhout greep nipt naast de derde plaats in de C3-tijdrit. Deel twee van de World Cup stond in het teken van de wegritten. Tim Celen koerste slim en toonde zijn snelle benen in de sprint om de derde plaats. Brons

© Parantee-Psylos/Stefan Nies

Voor het tweede jaar op rij werd in Oostende een wereldbeker Para-cycling georganiseerd. Na de succesvolle wereldbeker in Maniago van vorige week was het uitkijken naar wat de renners zouden presteren in de Stad aan Zee. Op donderdag en vrijdag stonden de tijdritten op het programma. Die werden gereden op de Oostendse zeedijk met een prachtig zicht maar vooral een strakke wind als resultaat. Tim Celen (T2) beet op donderdagochtend de spits af. Hij reed een goede tijdrit en eindigde 7e. Koen Heuvinck (C1) en Ewout

Jonas Van de Steene (H4) reed attent vooraan en pakte zilver in de sprint tijdens de wegrit

krik 2017 – nr. 2


© Parantee-Psylos

pakken in de witte leiderstrui (die hij vorige week na winst veroverde in Maniago, Italië), het deed hem zichtbaar deugd. “Ik ben tevreden, want ik heb mij volledig gegeven”, zei hij na afloop. In de namiddag was het opnieuw de beurt aan de handbikers. Jonas Van de Steene kon rekenen op de talrijke opkomst van zijn supporters uit Zaffelare. En die schreeuwden hem mee naar zilver in de wegrit. Jonas moest in de sprint enkel de sterke Nederlander Jetze Plat voor zich dulden. Van de Steene won zijn vierde wereldbekermedaille in tien dagen. Stefaan Vanhaverbeke (H4), Nico Felies (H3, Belgisch kampioen) en Ward D’Hulster (H3) kwalificeerden zich voor de wereldbeker op de selectietijdrit in Zolder. In Oostende konden zij zo ervaring opdoen in een internationale wedstrijd en dat voor eigen volk! Op zondag lagen er opnieuw kansen in de wegritten van de C-renners, de tandems en de team relay van de handbikers. Kris Bosmans (C3) sprintte voor de medailles, maar werd uiteindelijk vierde. Hij won vorig jaar de wegwedstrijd, maar keert dit jaar terug na een lange strijd tegen een virus. Diederick Schelfhout trok de sprint aan. Koen Heuvinck (die sinds dit jaar uitkomt in de C1-categorie) reed een uitstekende wedstrijd en hij mocht sprinten voor de medailles. Koen werd ook knap vierde. Erwin Van Kerschaver en Dries Vanhaverbeke werden tiende en vijftiende. In de C4-klasse presteerde Patrick

ZWEMMEN – Zwemmers maken kennis met internationale circuit tijdens zwemmeeting in Sheffield Gregory Planckaert Dag één op de zwemmeeting in Sheffield (GrootBrittannië) betekende voor de meeste Belgische deelnemers een eerste kennismaking met het internationale circuit. Niet voor Maarten Libin die de Bfinale zwom op de 100 meter schoolslag, de A-finale was uitsluitend voor S14-zwemmers (met een verstandelijke handicap). Rekening houdend met de zware stage waaraan hij deelnam samen met valide olympiërs, behaalde Libin een mooi resultaat in de Bfinale: 1.30.28. Hij klopte met deze tijd voor het eerst zijn Noorse concurrent. Op dag twee zwom iedereen de 200 meter wisselslag. De Belgische deelnemers slaagden er niet in om een plek in de finale te veroveren, maar er werden wel mooie persoonlijke records gezwommen. Vooral bij de nieuwkomers zien we dat er op technisch vlak nog moet gesleuteld worden om op het internationale niveau te kunnen meedraaien.

krik 2017 – nr. 2

29

topsport

Jong en oud kon proeven van handbiken op rollen aangeboden door Parantee-Psylos

Muylaert sterk met een achtste plaats. Ewoud Vromant (C2) behaalde een zevende plek. Guy Van der Meiren (C2) werd zestiende. Bij de tandems startten twee damesduo’s: Anita De Coster (B, Belgisch kampioen) werd samen met Annemieke Genyn negende en Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur reden naar een vijfde plek. De World Cup werd afgesloten met de teamaflossing in het handbiken. De trio’s Deberg-Van de SteeneHindricq en Vanhaverbeke-Felies-Hordies werden daarin respectievelijk vierde en zevende. De Amerikanen (twee teams) en Italianen waren te sterk. Parantee-Psylos was op zaterdag aanwezig met een infostand over G-wielrennen. Passanten kregen er uitleg over de verschillende klassen en we lieten jong en oud proeven van het handbiken (op rollen, wel te verstaan).


30

topsport

HET NIEUWSBLAD, TROTSE PARTNER VAN HET OLYMPIC & PARALYMPIC TEAM BELGIUM! Volg al het sportnieuws op www.sportwereld.be of via de app van Het Nieuwsblad. krik 2017 – nr. 2


prikbord Wereldtop rolstoelbasketbal en Belgische pairs boccia kwamen in actie tijdens PaPaChamps Jeroen Bauters De lente van Parantee-Psylos stond voor een stuk in het teken van de organisatie van twee internationale toernooien onder de noemer PaPaChamps. In april bracht het Paastoernooi rolstoelbasketbel de Paralympische topploegen samen en ruim een maand later namen twee Belgische pairs het op tegen enkele andere Europese duo’s. Het internationaal toernooi rolstoelbasketbal trok vijf topploegen naar Blankenberge. Het Paastoernooi staat bekend als een van de beste vriendschappelijke toernooien in de wereld en vele topploegen willen er experimenteren met nieuwe spelers, formaties en tactieken. Met Spanje en Groot-Brittannië namen respectievelijk de nummer twee en drie van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) deel. De Britten wonnen het toernooi voor Australië en Japan. De plaatsen vier en vijf waren voor Spanje en Nederland. “Ook dit jaar konden we weer de mondiale top naar de Papachamps, een miniversie van de Paralympics

voor het rolstoelbasketbal, naar Blankenberge halen”, aldus Wouter Terryn. “En zij hebben de talrijk opgekomen supporters een mooi sportief spektakel aangeboden. Als organisator zijn we dan ook meer dan tevreden en kijken we al uit naar de editie van 2018.” Ruim een maand later organiseerden we tijdens het Hemelvaartweekend het tweede luik van de PaPaChamps. Op het internationaal bocciatoernooi (BC3) was het vooral uitkijken naar de prestaties van onze Belgische bocciaspelers. En die stelden niet teleur. Pieter Cilissen won het individueel toernooi. De speler van Wapper won de finale van Henrik Woffinden (die later werd verkozen tot Most Valuable Player van het toernooi). Julie Lamberechts ( won de wedstrijd om het brons tegen Bente Daniel (2-6). Na de individuele wedstrijden werd ook een pairtoernooi gespeeld. Dat werd gewonnen door het Belgisch pair met Kenneth Verwimp (IE Sport) en Pieter Cilissen. Ze haalden het met 10-2 tegen Duitsland. Organisator Lore Schaut is tevreden: “Het toernooi werd door alle aanwezige landen als heel positief geëvalueerd. Er heerste een vriendschappelijke en goede sfeer tussen teams, vrijwilligers, scheidsrechters en staff”, zegt Lore. “Ook heel fijn was het dat er tijdens een bloedheet Hemelvaartsweekend toch wat supporters de weg vonden naar het toernooi. We blikken terug op een heel geslaagde editie.”

Verrassingsdag voor jongeren met een beperking Dries Defossez Op zaterdag 13 mei organiseerde sportgroep Vaste Vuist Lauwe voor de tweede maal een verrassingsdag voor jongeren met een beperking. Op zaterdag Nederland en Japan waren twee van de vijf topploegen op het Paastoernooi.

Vier Belgische bocciaspelers kwamen in actie (van links naar rechts): Kenneth Verwimp, Kevin De Bruycker, Pieter Cilissen en Julie Lamberechts.

De G-gymmers van sportgroep Vaste Vuist Lauwe genoten van een dag vol verrassingen

krik 2017 – nr. 2


32

prikbord

14 oktober organiseert de club een sportdag voor dezelfde doelgroep. Sportgroep Vaste Vuist Lauwe mag de G-Gymwerking een succes noemen. Voorzitter Dries Defossez: “Nog nooit waren er zoveel kinderen en jongeren met een beperking die iedere week het beste van zich zelf geven tijdens de G-Gymwerking van Sportgroep Vaste Vuist.” Voor de tweede maal trokken de jongeren met hun begeleiders op verrassingsdag. Op het programma stond een bezoek aan Plopsaland De Panne. Als afsluiter kon iedereen genieten van een barbecue. De sportdag “G-Holderdebolder” richt zich vooral op jongeren met een verstandelijke, gedrags- en emotionele of licht motorische beperking. Er worden drie disciplines aangeboden: G-gym, G-dans en Gomnibal. Om de drempel zo laag mogelijk te houden is deelname aan de G-sportdag volledig gratis.

De sfeer in de zaal was de hele avond op z’n best

Inschrijven en info op dries.defossez@gmail.com.

Voorbije en komende activiteiten Sailability in een notendop Jean Blondeau Sailablity is het jaar 2017 met veel ambities begonnen en heeft in de eerste maanden van het jaar al tal van evenementen achter de rug en nog in het vooruitzicht. Op 14 maart ging het benefietconcert in de studio’s van AED in Lint door en dat werd een gigantisch succes: 400 fans van Sailability woonden het concert bij en zetten de zaal in vuur en vlam bij het optreden van Jan Kerkhofs, Matthieu & Guillaume en van “The Avenues”. De avond werd afgesloten met een spetterend dansfeest. Van 20 tot 22 april nam Sailability met een eigen stand deel aan de Reva-beurs in Gent. Heel wat bezoekers werden warm gemaakt voor de zeilsport. Op 15 en 23 april en 7 en 14 mei vonden de openzeildagen plaats op vier verschillende locaties (Heus-

Het benefietconcert in de studio’s van AED in Lint werd een gigantisch succes

krik 2017 – nr. 2

De openzeildagen in april en mei werden op alle vier de locaties een waar succes

den, Mol, Antwerpen en Vilvoorde) waar we tal van geïnteresseerden mochten verwelkomen en laten kennis maken met de zeilsport door met hen een rondje te varen op de verschillende waterplassen. In Mol werd dezelfde dag onze elfde boot de “SV11 Hope” gedoopt. Op alle vier de locaties werd het een succes, zowel qua opkomst als qua sfeer en enthousiasme bij de deelnemers. Op 19 april kregen we tijdens een receptie in Laakdal via het Nike Community Impact Found de erkenning van onze VZW door de Koning Boudewijnstichting. Onze jaarlijkse en bekende “Flanders Sailability Cup” ging van 26 tot 28 mei door op het Galgenweel in Antwerpen in het bijzijn van talrijke buitenlandse teams (o.a. uit Zwitserland, Frankrijk en Nederland).

Tijdens de openzeildag in Mol werd de “SV11 Hope” gedoopt


of nauwelijks bewust van waren”, vertelt hij onder andere.

REVA G-sport een groot succes Elien Moerman Heel wat geïnteresseerden maakten kennis met de zeilsport

Club PRIT aan het woord Tom Van Aken “Open Venster”, het magazine van Kliniek Sint-Jozef in Pittem, besteedde een mooi artikel aan hoe psychomotorische therapie mensen in beweging brengt. Dominique Loosveld, clubverantwoordelijke bij omnisportclub PRIT, aangesloten bij ParanteePsylos, komt daarin aan het woord. “Wat mensen ervaren en voelen terwijl ze bewegen, leidt dikwijls tot inzicht en zelfkennis. Wie sport of een spel speelt, gedraagt zich authentieker. Dingen komen naar boven waar mensen zich niet

© Frank Van Hollebeke

In samenwerking met studenten aan de Antwerpse UA en KDG wordt onze marketing herwerkt en zal er binnenkort onze nieuwe website gelanceerd worden. De studenten zorgen tevens voor de aanwezigheid van Sailability op Twitter. Dit jaar willen we ook kansarme kinderen de mogelijkheid geven om deel te nemen aan onze zeilsessies en beogen we het organiseren van een zeilvakanties voor deze kinderen vanaf 2018. We gaan hiervoor gesprekken starten met organisaties die kansarme kinderen opvangen en begeleiden.

Van 20 t.e.m. 22 april vond in Flanders Expo de 15de editie plaats van de Reva-beurs, een tweejaarlijkse informatiebeurs die zich richt naar personen met een beperking, hun familie, de professionele omkadering en vrijwilligers. Via promotionele activiteiten willen we met Parantee-Psylos personen met een handicap informeren, sensibiliseren en stimuleren om te G-sporten en dus waren we opnieuw van de partij om G-sport mee in de kijker in te plaatsen. Maar liefst 16.089 bezoekers kwamen langs op de beurs en we hebben getracht G-sport nog beter in de picture te zetten. Voor de demonstraties konden we rekenen op het enthousiasme en de talenten van 18 G-sportclubs en tien individuele G-sporters. Naast het scholenproject voor kinderen uit het reguliere lageren secundair onderwijs, organiseerden we ook een scholenproject voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs. Sint-Gregorius en School aan de Waterkant werden getrakteerd op een unieke initiatie G-sport.

De 15de editie van de Reva-beurs werd met maar liefst 16.089 bezoekers opnieuw een gigantisch succes

© Frank Van Hollebeke Dominique Loosveld, clubverantwoordelijke bij omnisportclub PRIT, kwam aan het woord in “Open Venster”

G-sporten werd volop in de kijker gezet op de Reva-beurs

krik 2017 – nr. 2

prikbord

Het volledige artikel kan je lezen via onze website: http://www.parantee-psylos.be/, doorklikken op Psylos.

33


34

© Frank Van Hollebeke

prikbord Volgend jaar gaat de Reva-beurs van 26 t.e.m. 28 april door

Raadslid Philip Himpe mocht de gouden medaille overhandigen aan Pieter Cilissen, de verdiende winnaar in de BC3 klasse

Bedankt aan onze partners G-sport Vlaanderen, Stad Gent en VIGO. Hou alvast 26 t.e.m. 28 april 2019 vrij voor de volgende editie!

sent. De club doet wel een oproep naar vrijwilligers voor toekomstige evenementen. Voor de Somivallers waren er uiteindelijk geen podiumplaatsen. Kathy De Greef (BC1) die na een lange afwezigheid opnieuw is gestart, behaalde een knappe vierde plaats. Ook Kirsten De Laender werd vierde gevolgd door Pieter Verlinden in de BC3 klasse. In dezelfde klasse eindigde Dimitri Vansteenkiste op de negende plaats. Er was grote tevredenheid over de organisatie en de accommodatie. Het zoeken naar vrijwillige medewerkers in het bijzonder voor de bediening van de scoreborden, heeft weliswaar voor grote kopzorgen gezorgd. Blijft de vraag of Somival in de toekomst nog dergelijke kampioenschappen kan organiseren. “Hopelijk bieden er zich in de nabije toekomst enkele medewerkers aan zodat wij deze mooie traditie in stand kunnen houden”, aldus Carlos Van Lauwe die instond voor de coördinatie van deze organisatie.

Opleiding SMOG-taal bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe Dries Defossez De lesgevers van sportgroep Vaste Vuist Lauwe volgden onlangs een opleiding SMOG-taal. SMOG betekent Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Met deze opleiding wil Vaste Vuist de communicatie met de leden van de G-gym, voor mensen met een beperking, nog verbeteren. Er werd een selectie gebaren aangeleerd en ingeoefend. Voorzitter Dries Defossez: “SMOG-taal is niet alleen interessant voor onze lesgevers van de G-gym, maar ook voor de integratie van mensen met een beperking in onze reguliere groepen.”

Wie de club wil helpen bij de organisatie van toernooien, kan contact opnemen met Carlos Van Lauwe via somival@telenet.be

Stap en trapweek Tom Van Aken

Opleiding SMOG-taal bij sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Van 1 tot en met 5 mei werd het Meetjesland verkend tijdens de traditionele stap- en trapweek voor sporters met een psychische kwetsbaarheid. De stappers en trappers kregen hoog bezoek van Mon-

Somival hoopt ook in de toekomst BK Boccia te organiseren Carlos Van Lauwe In het weekend van 13 en 14 mei was er het BK boccia in Waregem, een organisatie van Somival in samenwerking met het Belgian Paralympic Committee en Parantee-Psylos. Het was G-sport van topniveau want alle grote namen, waaronder Kirsten De Laender en Pieter Verlinden van Somival, tekenden pre-

krik 2017 – nr. 2

Begin mei verkenden sporters met een psychische kwetsbaarheid het Meetjesland tijdens de traditionele stap-en trapweek


Twee Paralympische nummers op AG Memorial Van Damme Jeroen Bauters

JC Lokeren – Buitenbeentjes bestaat 50 jaar Yvonne Pijl In 2017 bestaat Judoclub Lokeren-Buitenbeentjes 50 jaar en krijgen wij de titel van Koninklijke club. Dit werd al uitgebreid gevierd met een ontvangst op het stadhuis in Lokeren. De hazenbeelden aan de markt kregen een judopak aangemeten en nadien was het feest in een restaurant. Voor elke groep was er een speciale training met een gasttrainer alsook voor de Buitenbeentjes. Rudi Everaert maakte er een aangename training van. Er namen ook enkele judoka’s van Berlare deel. Het ging er gezellig aan toe en de judoka’s waren allemaal enthousiast. Op 25 november 2017 organiseren wij ons 16de Krekeltoernooi in de sporthal van Lokeren. Zoals elk jaar verwachten wij een talrijke opkomst en maken wij er een groot judofeest van.

De 41ste editie van de AG Memorial Van Damme wordt er een met twee paralympische nummers, dat maakte de organisatie bekend in het bijzijn van partner ENGIE. Verschillende atleten van Parantee-Psylos komen er aan de start tegen andere wereldtoppers. Peter Genyn (Wapper, T51), winnaar van twee gouden medailles op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, kan er deelnemen aan de 200 meter wheelen. Genyn reageerde uitbundig op de bevestiging van de organisatie: “Dit is supergoed! Het is een blijk van erkenning voor de G-sport in ons land”, zegt Genyn, die het een hele eer zal vinden om voor eigen publiek te racen. “Ik zal er deelnemen aan een thuiswedstrijd met bijna 50000 toeschouwers, dus zou ik ook heel graag als eerste over de meet willen komen. Het zal qua sfeer nog wat anders zijn dan in Rio. Ik hoop dat alle wereldtoppers aan de start zullen staan. Het gaat mij in elk geval een geweldige kick geven.” De 200 meter vervangt in Tokio de 400 meter op het paralympische programma. “Het is dus een ideale wedstrijd in aanloop naar die Spelen.” Protheseloopsters Livia De Clercq (AC Deinze, T42) en Gitte Haenen (Feniks) zullen deelnemen aan de 100 meter sprint.

De Buitenbeentjes tijdens de gasttraining ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de club

Geniet van extra ondersteuning voor BK’s dankzij BPC en AG Insurance

Peter Genyn was op de Paralympische Spelen in Rio vorige zomer goed voor tweemaal goud

“100% Mijn Sportclub”

Jeroen Bauters

Tom Van Aken

De trouwe BPC-partner AG Insurance is vanaf heden ‘Official Partner of the Belgian Championships’. Dat houdt in dat het Belgian Paralympic Committee dankzij AG Insurance een extra financiële steun zal kunnen toekennen aan alle organisatoren van de door het BPC erkende Belgische kampioenschappen. Wie vanaf de zomer een aanvraag indient voor ondersteuning van een Belgisch kampioenschap of Beker van België, zal voortaan dus de mogelijkheid krijgen om AG Insurance als partner op te nemen.

“100% Mijn Sportclub” is het nieuwe clubondersteuningsproject van Parantee-Psylos voor de clubs voor sporters met een psychische kwetsbaarheid. Hierbij willen we elke sportclub stimuleren een nieuwe stap te zetten in de ontwikkeling van hun sportclub. In dit project zal Parantee-Psylos streven naar een klimaat onder die clubs waarbij alle clubs samen evolueren naar meer genormaliseerde sportclubs. Via verschillende clubondersteuningsdoelen stimuleert Parantee-Psylos de sportclubs om een stap vooruit

krik 2017 – nr. 2

35

prikbord

sieur Paris-Roubaix Roger De Vlaeminck en lieten zich niet uit hun lood slaan door de occasionele bui. Proficiat aan alle deelnemers en begeleiders!


36

prikbord Het uiteindelijke doel van het project “100% Mijn Sportclub” is dat er meer effectieve sporters aansluiten bij de sportclub

te zetten in de evolutie van hun sportclub met als uiteindelijke doel dat er meer effectieve sporters aansluiten bij de club.

Parantee-Psylos lanceert “FUNdamentals” Jeroen Bauters

Voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid of jongeren die opgroeien bij ouders met een psychische kwetsbaarheid biedt dit project ook een kans tot laagdrempelig sporten. Amper 1,5% van de leden met een psychische kwetsbaarheid is jonger dan 18 jaar. Door de aanstelling van de netwerkFUNcoach willen we lokale sportnetwerken ontwikkelen rond de jonge personen met een psychische kwetsbaarheid. We verlagen daarmee opnieuw de drempels, laten hen sporten en bouwen samen met hen aan het laagdrempelig sportaanbod. Het project geniet de ondersteuning van Sport Vlaanderen. ▲

Voor meer informatie kan je contact opnemen met: FUNcoach Steven Van de Velde via steven.vandevelde@parantee-psylos.be of netwerkFUNcoach Tom Van Aken via tom.vanaken@parantee-psylos.be

Powerchair Hockey Foundation An Vanheusden & Kenny Verbraekel De Powerchair Hockey Foundation vzw werd in 2015 opgericht door An Vanheusden en Kenny Verbraekel, beiden genieten een jarenlange ervaring als

© Frank Van Hollebeke

Eind april lanceerde Parantee-Psylos de “FUNdamentals”, een nieuw project dat focust op laagdrempelig sporten. Onze G-sportfederatie wil voor personen met een beperking de drempel tot sporten en tot de sportclub verlagen. Een FUNcoach en een netwerkFUNcoach zullen die drempels in kaart brengen en personen met een beperking naar sport(clubs) leiden. Met de aanstelling van een FUNcoach zetten we een nieuwe stap in ons toeleidingstraject voor sporters met een handicap. De FUNcoach biedt namelijk een traject op maat van elke nieuwe sporter met een handicap. Hij is het verlengstuk van het secretariaat in het veld en wordt partner van alle andere toeleiders (revalidatiecentra, scholen, sportactoren…) en onze G-sportclubs. Zo willen we meer potentiële G-sporters bereiken. Vervolgens zullen we hun drempels en knelpunten op weg naar de sportclub in kaart brengen, zodat we die in een tweede fase samen met de sporters kunnen wegwerken.

Een FUNcoach en een netwerkFUNcoach zullen de drempels in kaart brengen en personen met een beperking naar sport(clubs) leiden

Het project “FUNdamentals” moet de drempel tot sporten voor personen met een beperking verlagen

krik 2017 – nr. 2

De Powerchair Hockey Foundation vzw werd in het leven geroepen om het niveau van Powerchair Hockey te optimaliseren


© Frank Van Hollebeke

Voor vragen over Powerchair Hockey kan u terecht bij ons. U kan ons contacteren via contact@powerchairhockeyfoundation.be, ons volgen op Facebook of onze website raadplegen www.powerchairhockeyfoundation.be

Op de drukkend hete zaterdag 27 mei mochten we op domein het Heidestrand in Zonhoven de deelnemers verwelkomen op de eerste editie van de Ultimo Kilometro. Om elf uur ging de eerste wedstrijd van de dag van start, namelijk de 3 km Soleca-loop. De strijders moesten drie rondes van één kilometer afleggen op ons hindernissenparcours met acht uitdagingen. Hierna was het de beurt aan de jongsten tijdens de Familio Run. Hier konden de kids, samen met hun begeleiders naar hartenlust het parcours trotseren naargelang hun eigen kunnen, zonder wedstrijdaspect. Dit onderdeel was een succes en het was charmerend om deze kleine lopertjes zich te zien amuseren. Aansluitend konden de tieners gedurende twee rondes uitvechten wie de snelste was. Daarop volgde om 14u30 de 5 km Soleca-loop met, net als bij de 3 km een 30-tal deelnemers. Gelukkig hadden we fris gekoeld water na elke ronde, voorzien door de Waterbar. Ook de hindernis in het water was een welgekomen onderdeel. Tussen deze 5 km loop en de afsluitende groepsaflossing van 3 uur, vond de Limigita plaats. De Limigita vormt een uitdaging voor lopers met een beperking waarbij ze hun grenzen moeten verleggen. Omwille van de hitte en de Special Olympics die gelijktijdig plaatsvonden, was de opkomst niet heel groot, maar de aanwezigen waren laaiend enthousiast, en ze kregen na afloop ook nog een mooi diploma toegestuurd als teken van appreciatie, waardering en als bewijs van hun strijderslust. Deze eerste editie werd deels ten voordele van Parantee-Psylos opgezet. Een euro per betalende deelnemer van de drie hoofddelen zal worden overgemaakt aan de federatie. Een vlot verloop van de dag, geen incidenten, en super tevreden en enthousiaste deelnemers en toeschouwers, maken dat we kunnen spreken van een succes. ▲

clubspeler, in het nationaal team en ook als coaches. De vzw is in het leven geroepen om het niveau van Powerchair Hockey te optimaliseren door het geven van open trainingen en het creëren, trainen en coachen van een talententeam. Op deze manier willen we beloftevolle spelers opsporen en met hen aan de slag gaan. Tot nu toe hebben we al hele toffe dingen kunnen doen zoals een teambuilding voor het personeel van een lagere school, een open training in Antwerpen en vele leuke ontmoetingen met zowel coaches als spelers. Wat op dit moment op onze agenda staat, is het allereerste club overschrijdende Powerchair Hockeykamp dat doorgaat in het sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat. We logeren van 7 tot 9 juli in Jeugdverblijf Bielebale dat volledig toegankelijk is voor personen met een beperking. We trainen op zaterdag en zondag telkens van 10u tot 16u. Het plezier van elektrische rolstoelhockey staat sowieso centraal. Op zondag 17 september staat de Cuvelier Cup gepland. Dit is een eerbetoon aan Jules Cuvelier die dit seizoen onverwacht gestorven is. Jules was een topspeler van Somival en het was zijn droom om ooit een ‘2 on 2 toernooi’ te organiseren. Samen met enkele Somival-spelers hebben we besloten om de organisatie van dit toernooi aan te durven. Op 17 september nodigen we spelers uit die een duo willen vormen met een T-stick en een hand-stickspeler en die de uitdaging aangaan. Wie kroont zich tot het beste duo? Het toernooi gaat door in de Sporthal Sint-GilisDendermonde, de woonplaats van Jules Cuvelier. Verder willen we op termijn de sport ook promoten over de taalgrens. We hopen op die manier ook Waalse of Duitstalige teams te laten ontstaan en de Belgische competitie uit te breiden.

Tommy Timmermans

Op onze facebookpagina Ultimo Kilometro Zonhoven kunnen jullie alle info, foto’s... terugvinden voor een goede impressie en kunnen we jullie hopelijk warm laten lopen voor volgend jaar!

Meimaand: een bloeimaand voor DAIS vzw Fred De Mot DAISvzw is een sportclub voor personen met een verstandelijke beperking. We zijn actief in zeven sporttakken waarvan twee in samenwerking met een

krik 2017 – nr. 2

37

prikbord

Aan de hand van open trainingen en het creëren, trainen en coachen van een talententeam wil de vzw beloftevolle spelers opsporen

Eerste editie Ultimo Kilometro in Zonhoven


38

prikbord Onze zeven deelnemers aan het BK zwemmen

valide club. Zo stuurt DAIS in totaal 140 sporters aan. Mei is gekend als de “bloeimaand”, dat was ze ook voor DAIS want met een G-sportfeest, een geslaagde deelname aan het Belgisch kampioenschap zwemmen en een record medailleoogst op de Specials Olympics, werd mei voor ons een intense maand van uitzonderlijke beleving. We zetten hieronder even alles op een rijtje.

G-sportfeest: De enthousiaste deelnemers

DAISvzw organiseerde zijn derde sportfeest op 13 mei. Het ging om een sportfeest voor mensen met een beperking op twee sites: Heuvelkouter in Liedekerke en Belleheide in Roosdaal. In totaal waren meer dan 100 personen geëngageerd in deze sportgebeurtenis. Het werd weer een groot G-sportfeest, waarop velen konden proeven van sport. Het is onze sterke overtuiging dat sport kan leiden tot integratie en tot een

Zij maakten de Specials Olympics 2017 uniek voor DAIS

krik 2017 – nr. 2

beter zelfbeeld. Iedere deelnemer kon vier sporten kiezen (uit negen in totaal) en die werden beoefend in vier roterende sessies. De deelnemers konden kiezen uit de volgende negen sporten: bowling, badminton, basketbal, bocce (petanque), dans, floorbal, judo, tafeltennis en zwemmen. DAIS vzw zorgde opnieuw voor een unieke belevenis die ruim ondersteund werd door een schare vrijwilligers en door twee sportminnende gemeenten. Op 21 mei stond het Belgisch kampioenschap zwemmen in Chaleroi in de agenda genoteerd. Bij de eerste wedstrijd was het al victorie: Mieke De Mot kroonde zich tot Belgisch kampioene op de 50m schoolslag! Op haar 32ste is Mieke nog steeds een gedreven zwemster. Later zou Mieke nog tweemaal zilver en één maal brons halen op de individuele nummers. Ook de andere zwemmers presteerden sterk: Mickael Hinnebaut behaalde individueel twee keer zilver en Zohra Janssens haalde het brons binnen. En ook Mieke Denayer en Steven Barrez deden hun beste best. Na een spannende 4x50m aflossingswedstrijd, behaalde de DAIS-ploeg ook nog eens zilver. Daarvoor zorgden Wesly Legrand, Mieke De Mot, Gabriël Vanden Bossche en Mickaël Hinnebaut. DAISvzw rondde de meimaand af met een karrevracht medailles op de Special Olympics. We trokken met 50 naar Limburg voor de Spelen: 33 atleten en 17 begeleiders. Het prachtige Hemelvaartsweer maakte van het verblijf in Olmen een paradijselijke ervaring. We trokken woensdagavond met onze vlaggen naar De Soeverein in Lommel voor een leuke openingsceremonie. Maar we waren vooral gekomen om te sporten. Dat deden onze atleten, en hoe! We verzamelden in totaal 43 medailles, waarvan 12 gouden plakken, 16 zilveren plakken en 15 bronzen plakken, een recordoogst.

Parantee-Psylos blijft inzetten op integratie Lennert Fredrick Ook in de nieuwe beleidsperiode (2017-2020) wil Parantee-Psylos intensief verder werken aan haar integratiebeleid. Wij zijn ervan overtuigd dat de integratie van een sport in de reguliere federatie een meerwaarde is voor elke G-sport. De onderhandelingen tussen Parantee-Psylos en de Vlaamse Basketballiga, binnenkort Basketbal Vlaanderen, loopt al jaren. Wij stelden samen een duurzaam plan op om het integratieproces stap voor stap te laten verlopen. VBL organiseerde het voorbije seizoen de Beker van België en de Beker van Vlaanderen. De integratie was voelbaar aangezien de rolstoelbasketbal tussen de andere wedstrijden werden ingepland. Iedereen


600 sportievelingen op Move it! XL Dienstenaanhuis Lions Zedelgem na het binnenhalen van de Beker van Vlaanderen

is het erover eens dat we mogen spreken van zeer geslaagde bekercompetities. Bij de start van het competitieseizoen 2017-2018 zijn we toe aan een volgende stap in het integratieverhaal. Ook de reguliere- en toernooiencompetitie worden door VBL georganiseerd. Dit wil zeggen dat alle competitieve activiteiten door VBL georganiseerd zullen worden. Het zeskoppige competitiemanagement en Parantee-Psylos stelt zijn ervaring, kennis en werkkracht ter beschikking binnen de cel rolstoelbasketbal om de medewerkers van VBL te ondersteunen waar nodig. Het clubbegeleidingsproject Give en GrOw blijft nog voor minimaal één jaar in handen van ParanteePsylos. De cluboverschrijdende trainingen en 3 on 3 toernooien vallen hieronder. Daarenboven kunnen de clubs aangesloten bij Parantee-Psylos blijven genieten van de financiële steun voor hun duurzame clubwerking, bij hun jeugdsportproject en bij de organisatie van een internationaal toernooi.

Tom Van Aken Parantee-Psylos vzw organiseerde met Move it! XL de grootste recreatieve sportdag voor personen met een psychische kwetsbaarheid in Vlaanderen. Ongeveer 600 sportievelingen uit heel Vlaanderen kwamen samen met hun begeleiding in het Provinciaal Sporten Recreatiecentrum De Nekker waar zij konden proeven van een zeer uitgebreid sportaanbod. Tijdens Move it! XL konden deelnemers kiezen uit niet minder dan 25 activiteiten gaande van avonturenparcours tot zuiders dansen. Alle activiteiten werden begeleid door gediplomeerde lesgevers die garant stonden voor kwaliteit en veiligheid. Ook zorgden tal van vrijwilligers er mee voor dat het evenement vlot verliep. Zo was er onder andere de mountainbiketocht begeleid door ex-wereldkampioen en olympisch zilveren medaillewinnaar Filip Meirhaeghe. Hij is bovendien ook peter van Parantee-Psylos. De sportdag kon plaats vinden met ondersteuning van het Autonoom Provinciebedrijf Sport van de provincie Antwerpen, het G-sportfonds, Stad Mechelen en Sport Vlaanderen.

krik 2017 – nr. 2

39

prikbord

Parantee-Psylos wenst alle basketbalclubs heel veel succes in seizoen 2017-2018. Laten we open staan voor vernieuwing en elke wijziging als een uitdaging zien! YES YOU CAN.


ZIN OM MILJONAIR TE WORDEN?

*

elke woensdag en zaterdag

*Als je de enige winnaar bent met de 6 juiste nummers

krik 2017 – nr. 2


41

TOYOTA C- H R CROSS-OVER. HYBRIDE. REVOLUTIONAIR.

3,6-6,3 L / 100 KM |

82-144 G / KM | www.toyota.be

(1) *Afgebeeld voertuig met opties. (1) 5 jaar garantie en bijstand: fabrieksgarantie van 3 jaar (max. 100.000 km)

verlengd met 2 jaar (tot max. 150.000 km) door Toyota Belgium N.V. op de wagens door haar geleverd en voorzien van het bijhorend certificaat, geleverd door uw erkend Toyota Verkooppunt. Vanaf het 5e jaar kan via een test van de hybride batterij ter gelegenheid van een onderhoud in het erkende Toyota herstellersnetwerk in België of in Luxemburg, de dekking op deze batterij telkens verlengd worden met 1 jaar (max. 15.000 km) tot het nr. 2 - toyota. voertuig 10 jaar oud wordt. Niet verplichtend, optioneel aanbod onder voorwaarden.krik Meer2017 info op–toyota.be lu of bij uw erkend Toyota Verkooppunt in België of in Luxemburg. *Milieu-informatie (K.B.19.03.2004): www.toyota.be

2017 Krik Magazine Digitaal - 2  
Advertisement