Page 1


La Cibernètica és una ciència que s’encarrega de l’anàlisi dels processos similars que es donen en els éssers vius i les màquines, com són el control de la informació i les comunicacions. Aquest terme va néixer en 1942 de la mà de Norbert Wiener.


Creat

per Vannevar

Bushen 1945, Memex, un dispositiu mecànic d’emmagatzematge de registres, llibres i enregistraments, era capaç de localitzar informació d’una base de dades a gran velocitat. Constitueix l’inici de l’Hipertext.


El Smalltalk es un sistema informàtic que realitza tasques de computació mitjançant un entorn d’objectes virtuals amb la facultat de comunicar-se amb altres objectes, disposar de capacitat de processament i memòria pròpia. Va ser creat per Adele Goldberg en 1945 juntament amb Alan Kay, Donen Ingalls i Ted Kaehler.


Ted Nelson va crear Xanadu en 1960. Aquest projecte inacabat, havia de ser una xarxa mundial basada en el concepte d’Hipertext on els documents serien accessibles per als usuaris de forma indefinida.


Ivan Sutherland, programador informàtic, pioner en Internet, va donar forma al Sketchpad, el primer programa informàtic que permetia la manipulació directa d’objectes gràfics. Va ser el principi del modelatge tridimensional i les simulacions visuals.


El ratolí ve néixer gràcies a un enginyós invent de Douglas Engelbart en 1967. Entossudit amb la creença que la tecnologia augmentava l’intel·lecte humà, va dissenyar modernes interfícies gràfiques d’usuari. També és el responsable de les pantalles de mapa de bits.


En 1968 el Dynabook va definir la base dels ordinadors portàtils actuals i les tabletes gràfiques. El responsable: Alan Kay pioner a la programació orientada a objectes i el disseny de sistemes d’interfície gràfica de l’usuari.


Un dels primers sistemes d’hipermèdia ha estat la HyperCard d’Apple. Creada per Bill Atkinson en 1987. Combina les capacitats de base de dades amb una interfície gràfica flexible.


Tim Berners Lee, autor de les especificacions d’URL, HTTP i HTML, va ser el que va fer possible en 1990 el naixement de la World Wide Web que ara coneixem. Actualment és el director de la W3C i professor del MIT.


One Laptop Per Child o Un Ordinador Per Nen, ha estat una de les idees llegendĂ ries de Negroponte que es va fer possible en 2005. El projecte consisteix en dissenyar, fabricar i distribuir ordinadors portĂ tils de baix cost per afavorir la cultura infantil en paĂŻsos poc desenvolupats.


FONTS CONSULTADES: Viquipèdia i Wikipedia FONTS DE LES IMATGES: Cibernètica:

http://cibernetica.obolog.com

Memex:

http://memexsim.sourceforge.net/

Samlltalk i Hipertext:

Gràfics propis

Sketchpad:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PolarGraph1.png

Ratolí:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Apple_Mouse.jpg

Dynabook:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:DynabookSS-3010-Toshiba.jpg

Hypercard:

http://alt1040.com/2009/08/por-que-los-gadgets-tienen-bordes-redondeados

www:

http://iloveatom.wikispaces.com/RADIOACTIVIDAD

One Laptop Per Child:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LaptopOLPC_b.jp Paquita Ribas Tur 2010

Llicència Creative Commons Reconeixement NoComercial-SenseObraDerivada 3.0

Naixement d'una cultura  

Presentació gràfica de l'evolució dels nous mitjans.

Naixement d'una cultura  

Presentació gràfica de l'evolució dels nous mitjans.

Advertisement