Page 1

films

paquita’s

briefing

d’un producte audiovisual client: Consell d’Eivissa


2

paquita ribas briefing d’un producte audiovisual assignatura: composició digital pràctica, 1ª entrega UOC, 2012


3

índex introducció

4

l’empresa

4

grup objectiu (target)

5

objectius del màrqueting

5

objectius de la comunicació i canals de distribució 5 descripció del producte i estratègia

6

aspectes comunicatius

6

aspectes formals

6

presupost

7

story board

8


4 introducció Eivissa és un destí molt popular per a viatgers tant de la Península Ibèrica com de la resta d’Europa. L’economia d’aquesta illa depèn en exclusiva del sector turístic, encara que es desenvolupi majoritàriament en la temporada de primavera i estiu (d’abril a setembre). El turistes venen atrets per la bellesa de les seves cales d’aigües cristal·lines i sorra blanca, les seves muntanyes sempre verdes, però també pel seu singular ambient nocturn, indispensable per als amants de la nit. Tot això, junt amb un ambient cosmopolita, la fa singular de la resta de les illes de l’Arxipèlag Balear. El problema que té l’illa és que la saturació d’ocupació turística que ve patint des de fa molts d’anys, actua, moltes vegades, amb poc respecte cap a la naturalesa i degrada de forma desconsiderada el paisatge. La proposta que aquí es presenta és crear un projecte audiovisual que promogui conscienciació de la gent (tant la que viu a l’illa com la que arriba de vacances) i la importància que té mantenir Eivissa neta i respectar les seves zones rurals i urbanes.

l’empresa El Consell d’Eivissa és l’organisme administratiu que s’encarrega, entre altres coses, de la promoció turística, el patrimoni cultural e històric, els espais naturals, l’agricultura, la ramaderia o la pesca. La seva marca corporativa ha sofert forts canvis en els últims anys. Des de 1978 fins l’any 2007 el logotip del Consell era bàsicament un escut coronat, en el que se representava un castell sobre la mar, i els colors de la bandera balear al fons. Aquests anys quasi no va variar les seves línies principals; més aviat va modernitzar els gràfics i la tipografia.

ANY 2011 ANY 2003

ANY 2007

L’any 2007, amb l’entrada en vigor del nou Estatut d’Autonomia de les Baleares, el Consell Insular d’Eivissa i Formentera passa a dividir-se en el Consell d’Eivissa i el Consell de Formentera. Coincidint amb aquest fet, la marca de l’organisme dóna un gir espectacular: Desapareixen l’escut, la corona i el castell i són substituïts per una gran lletra “e” blanca sobre un cercle vermell. Va ser un intent d’apropar-se al seus ciutadans mitjançant una imatge fresca i jove, però un intent molt curt. L’any 2011 la identitat gràfica del Consell d’Eivissa novament va adquirir la seva forma heràldica i va recuperar el castell, les ones i els colors de la seva bandera. El que respecta a la seva aplicació no està molt clar. La mateixa pàgina del Consell d’Eivissa, en l’apartat d’Identitat gràfica, adjunta el paquet de logotips en distints formats, però no els espais reservats al voltant, les dimensions, la posició sobre el paper, etc.. Revisant anteriors materials multimèdia, tampoc s’ha detectat cap protocol especial a l’hora d’aplicar el logotip a aquest tipus de productes.


5 El client és conscient d’aquests fets, per aquest motiu, en entrevista anterior, es va proposar que el logotip es situés sobre fons blanc. Exceptuant la part que correspon al principi del clip, en què el logotip apareixerà transparent sobre la primera imatge d’Eivissa. Per acabar, la imatge del final del clip es fondrà amb blanc i apareixeran els logotips del Consell d’Eivissa i d’Ibiza Travel, la imatge del seu portal oficial de turisme en Internet. Es va acordar també la utilització de tipografies de pal en tot el producte.

grup objectiu (target) Aspectes demogràfics: Individus de tots dos sexes, adolescents i adults. El nivell econòmic no és important, si ens referim als habitants autòctons, nivell mitjà-alt si ens referim als turistes. Aspectes psicogràfics més rellevants: En trobem de dos tipus: Els que els agrada la natura i viatjar. Busquen la mar i la calidesa del Mediterrani, la gastronomia i el patrimoni cultural. Viuen a Eivissa o venen de vacances. Poden ser excursionistes cercant noves rutes al bosc, grups de famílies que van a la platja o parelles de gent mitjanament gran gaudint del patrimoni cultural de Dalt Vila. Els joves seguidors de tendències. Els mouen amb els seus ídols. Busquen música i diversió. Quan van de vacances no solen sortir d’un radi establert: l’hotel, les platges circumdants, les discoteques més famoses i els bars nocturns del poble on s’allotgen; però solen ser els menys conscienciats amb la cura del seu voltant.

objectius del màrqueting Es pretén: Donar a conèixer la problemàtica que representa la brutícia -que s’acumula a l’estiu per deixadesa- pel sector turístic i per als habitants d’Eivissa que la pateixen. Fomentar la conscienciació cap a la conservació de la natura i de les infraestructures

objectius de la comunicació i canals de distribució Atès que el radi que avarca el target és molt ampli i l’objectiu principal és conscienciar el major número/tipus de persones possibles, de diferents estrats demogràfics i psicogràfics. Així, el videoclip es distribuirà per diferents llocs estratègics de l’illa i per Internet: Televisió local Aeroport Port Vaixells Eivissa-Formentera Vaixells que arriben a Eivissa des de la península

YouTube Vimeo Facebook Twitter

S’utilitzarà un to de la comunicació neutre, ni molt formal ni de carrer, familiar i correcte. Es pretén arribar al públic jove però també a la resta d’individus, i un llenguatge massa informal podria resultar negatiu. El missatge és a tres idiomes: Català, castellà i anglès. La finalitat és arribar al major número de receptors possible que venen de diferents països.


6 descripció del producte i estratègia Pluri-reportatge de 1minut i 30 segons a tot color i amb música ambiental. Començarà amb la combinació d’imatges belles i singulars amb els exemples de les desferres, els desperfectes i les escombraries que deixa la temporada turística. S’emfatitzarà en la bellesa i s’emfatitzarà en les escombraries. Acompanyant les imatges, figuraran frases representatives. Finalitzarà amb una animació que converteix el mapa d’Eivissa amb un cor (s’adjunta story board). L’eslògan és: “Estima’t el que tens, estima’t el que gaudeixes” El logotip del Consell Insular apareixerà al principi i al final del clip. Finalitza amb la imatge fitxa dels logotips del Consell Insular i d’Ibiza Travel centrats a la pantalla sobre un fons blanc. No té so ambient ni locució en off, només música de fons. Pel que fa a la distribució del producte per Internet, se tindrà especial cura en l’elecció de les paraules clau: “Ibiza”, “Eivissa”, “vacances”, “holidays”, “platja” (i la traducció d’aquestes a tots els idiomes concretats) són paraules que no poden faltar.

aspectes comunicatius Forma semàntica Signes verbals de text, que de manera puntual, i junt amb la música ambiental adequada (signe auditiu) donarà un significat més precís al missatge. El logotip del Consell d’Eivissa i Ibiza Travel apadrinen el clip i donat així seriositat al projecte. S’utilitzarà l’exageració com a recurs retòric per a augmentar la capacitat de seducció Semanticament constituirà una unitat comunicativa lineal i amb sentit i amb una duració determinada. Forma estètica Discurs coherent amb elements dinàmics (canvis d’imatges belles amb d’altres que no ho són). Les mateixes imatges continuades fan de fil conductor que transporta el receptor fins al final del clip. Es repeteixen els elements de tipus: fems i brutícia. Contrast. Ruptura de la natura bella i conservada que dóna pas a la deixadesa.

aspectes formals Film d’estructura diagramada, gravat i editat en Full HD 1080p (1920 x 1080), 16:9 (estruc. de superfície) S’alternaran plans generals amb plans de detall (estruc. de profunditat) So no diegètic. La música és el so principal i ajudarà a crear la sensació d’espai i de linealitat. La paraula en forma de text s’utilitzarà de manera puntual i amb precisió. La intenció de l’eslògan és: ser recordat. La font principal de les imatges són les imatges gravades, però també disposarà de formes gràfiques que reforçaran el missatge principal.


7 presupost preu per dia

preu per hora

total

lloguer d’equips Càmera HD 150€/dia Trípode 50€/dia Bateries i carregador 30€/dia Monitor 80€/dia Torxa autònoma 100 w, dinner, difusor + bateria i carregador per a la torxa 2 reflectors de 150 cm amb fundes (blanc, or, platam sunfire) 20€/dia Claqueta 10€/dia Fundes per a pluja 10€/dia Cables i varis 10€/dia Maleta per al transport de material (2 maletes) 10€/dia

300€ 100€ 60€ 160€ 20€ 40€ 20€ 20€ 20€ 20€ 760€

operadors Càmera Ajudant de càmera Fotògraf + càmera Il•luminador (12 hores)

120€/h 70€/h 30€/h

edició, muntatge i postproducció Anàlisi del projecte i guió creatiu Operador, equips i programari Efectes especials i animacions Animació 2D/3D Música* Dissenyador gràfic(10 h) Traducció de textos en anglès (màxim 280 paraules)

400€/dia

50€/h

permisos i tasses de gravació en espais naturals, rurals i públics Tassa de la Demarcació de Costes Tassa del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera Tassa de rodatge en zona urbana

1.680€ 980€ 800€ 360€ 3.820€ 750€ 1.200€ 500€ 700€ 1.000€ 500€ 30€ 4.680€ 200€ 200€ 350€ 750€

total 10.010€ Aquest pressupost inclou: Coordinació d’staff, despeses de màrqueting i elaboració de pressupostos 5 reunions amb el client 5 canvis sobre la primera maqueta provisional 2 dies de rodatge a l’exterior (7 hores per dia) 2 dies d’edició i muntatge (7 hores per dia) Un màxim de 25 fotografies Assegurances d’operadors (incloses en el preu de cada opera dor) Assegurances d’equips (incloses en el preu de cada equip) Transport terrestre i dietes per als operadors Traducció de textos al català Lliurament de 5 còpies en DVD, 5 en Bluray Lliurament d’una còpia de cada en format digital: MOV(HD), MP4(HD) en versió per a dispositius mòbils i per a Internet Pujar i distribuir el vídeo als canals de Vimeo i Youtube i facilitar els enllaços al responsable web del client, perquè aquest pugui distribuir-los mitjançant Facebook i Twitter i publicar-lo al web ibiza.travel.com

Aquest pressupost no inclou: Gravació d’imatges en estudi Contractació d’actors, models o extres Locutor, veu en off Gravació del so d’ambient, ni tècnic de so per a exteriors, ni l’equip necessari: Micròfon, pèrtiga, suspensió, auriculars Vestuari, maquillatge i perruqueria Escenografia

Notes: És imprescindible una fiança de 500€ per al lloguer d’equips (*)La música pressupostada és lliure de drets i sense exclusivitat. Si es desitja una peça lliure i exclusiva s’haurà de revisar el pressupost Si es desitja una peça musical comercial coneguda, s’haurà de revisar el pressupost, ja que s’hauran de pagar drets d’autor (artista/productor/discogràfica), amb la qual cosa es retardarà alguns mesos l’entrega del pluri-reportatge . Les imatges i les fotografies no són exclusives Preus són sense IVA


8

story-board de l’animació final

L’últim fotograma del clip es comença a fondre en blanc. La sil·lueta d’Eivissa apareix des del centre i es fa cada vegada més gran.

El fons és blanc. La sil·lueta d’Eivissa ja té la seva mida final i és de color blau.

ESTIMA’T EL QUE TENS

ESTIMA’T EL QUE GAUDEIXES

En el mateix moment de apareix la primera part de l’eslògan, un cor vermell surt d’enmig de l’illa i es fa cada vegada més gra.

Illa i cor es fonen, canviant el color a verd, mentre es pot llegir la segona part de l’eslògan.

IBIZA TRAVEL El gràfic illa+cor es fa cada vegada més petit, al mateix temps que aparèixen el logotip del Consell d’Eivissa per l’esquerra i el d’Ibiza Travel per la dreta.

IBIZA TRAVEL Finalment acaba amb la seguent composició sobre fons blanc.

Composició Digital - UOC - Briefing  
Composició Digital - UOC - Briefing  

Aquest briefing forma part de la pràctica final de l'assignatura Composició Digital de la UOC

Advertisement