Page 1

S N O I C A C I L P A ’ D C I T Í R C I ANÀLIS

S E V I T C A INTER

PAQUITA RIBAS Fonaments de la Multimèdia - PAC 4 - 2010


El propòsit d’aquesta pràctica és fer una comparativa dels continguts multimèdia que realitzen diversos mitjans de comunicació i el seu nivell d’adaptació a les demandes dels nous usuaris de la informació. Perquè la comparació sigui més efectiva s’ha partit d’un mateix tema: “Les Eleccions Catalanes” que han desenvolupat els següents mitjans de comunicació: El mundo, RTVE, La Vanguardia, El Economista, El País, El Periódico, 20 Minutos i Antena 3.

Interacció del lector amb els articles La forma de presentar els articles ha estat el primer escaló. En els dies en que les noves generacions de lectors es comuniquen a través de les xarxes socials és fonamental que un article es pugui compartir per aquests canals. He comprovat que, en aquest punt han aprovat tots els mitjans de comunicació analitzats, amb petits matisos. El Mundo, La Vanguardia, El Economista o El Periódico, a més, disposen d’icones per permetre al lector augmentar o disminuir la mida del text i així facilitar la seva lectura. Tots els mitjans analitzats, tenen un espai per a introduir comentaris personals al peu dels articles, excepte El Mundo i RTVE. La Vanguardia i El País permeten als usuaris afegir més informació al article o corregir-lo si cal. En El mundo, El Economista, El País i El Periódico, el lector pot votar o valorar l’article i es resultats queden enregistrats. RTVE i Antena 3 introdueixen, de forma habitual, vídeos i àudios, per a puntualitzar les notícies.

Gràfic d’interacció del lector-usuari amb els articles del diari digital

2


La Vanguardia

El Mundo

RTVE

Antena 3 El Economista

El Pa铆s

20 Minutos

El Peri贸dico

3


Els candidats i la informació exposada El següent punt que he analitzat és la quantitat d’informació que el lector-usuari del diari digital té al seu abast, sobre, en aquest cas (ja que tractem el tema de les Eleccions) dels candidats. Visualitzant el gràfic es pot observar un fet curiós: els mitjans analitzats han tingut cura en afavorir la transmissió dels seus articles a través de les xarxes i marcadors socials (Facebook, Twitter, Delicious, etc), però, en canvi, la majoria ha ignorat la presència en la web i en les anomenades xarxes socials dels partits polítics. Només El Mundo, El País i 20 Minutos han facilitat aquesta informació al lector. Aquest darrer diari ho fa amb la secció “El candidato en la red” (http:// www.20minutos.es/noticia/872298/0/candidatos/elecciones/ internet/)

Informació que té el lector sobre els candidats

4


RTVE posa al abast més informació que la resta de diaris digitals, però també, a nivell de navegació fa més errades. Per exemple, quan s’accedeix a la foto-galeria dels candidats, sobre aquesta hi ha unes pestanyes de vídeos, àudio i fotos, però no corresponen als candidats sinó a altres notícies que res tenen a veure. Es frustrant situar-se a la galeria de Artur Mas, seleccionar “vídeos” amb la intenció de visualitzar vídeos d’aquest personatge i trobarse amb el compositor xinés Tan Dun. Encara que la pàgina conservi el menú principal del diari a la part superior, aquí es perd la navegació del menú de les eleccions. S’ha de tornar enrere amb les fletxes del navegador. El que sí és molt interessant és la comparació que fa dels programes electorals de tots els candidats. La informació es divideix per temes: Mode d’estat, economia, ocupació, impostos, vivenda, família, salut, educació, universitat i investigació, llengua, immigració, justícia, seguretat, medi-ambient i energia i administració. Només milloraria un punt: La capçalera amb els logotips dels partits polítics hauria de ser fixa. RTVE creu solucionar el problema repetint cada cinc temes la línia de logotips, però si en un monitor només es visualitzen tres temes, no es sap a quin partit polític pertany cada columna.

http://www.rtve.es/mediateca/fotos/20101103/vida-fotos-artur-mas/61017.shtml

5


http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/programas-electorales/

6


En l’altra punta tenim La Vanguardia, que no ofereix informació dels candidats i dels seus programes electorals. Només articles. El Economista només permet descarregar el programa electoral de cada partit polític i accedir a una galeria fotogràfica. El problema es que també perd la navegació , ja que si es vol tornar a la portada del Especial Eleccions Catalanes s’ha de utilitzar les fletxes del navegador tantes vegades com fotografies hem visualitzat. El Periódico no exposa ni el currículum dels candidats ni els seus programes, però disposa d’un espai on els polítics a manera de breus missatges, exposen les seves opinions sobre diferents temes al llarg de tota la campanya electoral. El Mundo és el diari digital que té la informació dels candidats més agrupada. Consta d’una fitxa per polític on s’agrupen les notícies més importants, el seu perfil i una fitxa amb el seu currículum on consten també les seves webs de partit i la seva presència a les xarxes socials. Accedir-hi és senzill gràcies a la barra de navegació superior que es manté en tot moment. També es poden descarregar els programes electorals des d’una pestanya apart.

http://www.elmundo.es/elmundo/tags/39/jose-montilla.html

7


La navegació És un punt molt important, ja que ella influeix directament en el lector i fa que aquest es senti còmode quan accedeix a la informació que li interessa de manera senzilla o es frustri i deixi de llegir. Considero que el menú de navegació ha d’estar sempre present i s’ha de mantindre al mateix lloc. El cas contrari produeix confusió a l’usuari.

http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/

Segueixen aquesta norma: El Mundo, RTVE i Antena 3.

http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/

http://www.antena3.com/especiales/noticias/espana/elecciones-catalanas/entrevistas-candidatos/

8


Hi ha mitjans que permeten tornar a la portada del especial pitjant sobre el logotip d’aquest o sobre un botó que fa aquesta funció. Tenim l’exemple en La Vanguardia, El País, El Periódico i 20 Minutos. Això no és del tot positiu, ja que obliga a l’usuari a partir cada vegada des de la portada per a seleccionar un altra apartat. El Economista és el pitjor ja que ni té barra de navegació superior, ni té botó per a tornar a la portada de l’especial. Quan es visita una secció, s’ha de tornar enrere amb les fletxes del navegador. També considero que hi ha un abús de publicitat, ja que al canviar de pàgina apareix un anunci flotant que tot ho tapa. S’ha d’esperar uns segons abans de poder llegir la pàgina desitjada.

http://www.lavanguardia.es/politica/20101112/54067849251/discursos-de-investidura-1980-2006.html

http://www.20minutos.es/noticia/888015/0/mas/elecciones/investidura/

http://www.elpais.com/especial/elecciones-catalanas/joan-herrera.html

http://www.elperiodico.com/es/noticias/elecciones28n/20101128/camacho-cambio-espana-empieza-coneste-resultado/600532.shtml

9


Utilització de gràfics El mundo és el diari digital que més gràfics utilitza. En té amb els resultats de 2010 i els resultats històrics, per províncies, etc. Són interactius: passant el cursor sobre el mapa senyala la quantitat d’escons per partit aconseguits en cada província. Passant sobre les províncies surt un panel flotant amb una línea d’estat dels partits amb els diputats aconseguits. La pestanya de “gràfics” en porta a uns gràfics amb dades de Catalunya: Mapa amb les ciutats, límits provincials, carreteres, rius, densitat de la població; piràmide de la població per edats (es pot comparar amb 2006 i 2001), ús del català (comparació entre el 2003 i el 2008 ) i renta per càpita per edats.

http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/resultados.html

10


http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/2010/graficos/radiografia.html

11


RTVE, apart de tenir uns gràfics dels resultats de les eleccions similars als que té El Mundo, també en té uns altres amb resultats estadístics de temes com: la població activa, la llengua, els salaris, l’esperança de vida, els sectors productius, la població estrangera a Catalunya, lloc de naixement dels catalans, el nombre de biblioteques, la vivenda, l’ocupació, les noves tecnologies, etc.

http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/estadisticas/

12


http://elecciones-catalanas.rtve.es/parlamento/

http://elecciones-catalanas.rtve.es/mapa/

http://elecciones-catalanas.rtve.es/evolucion/

http://elecciones-catalanas.rtve.es/resultados/

13


Només d’entrar en la pàgina de El economista hi ha un gràfic curiós. Una línia de temps creada en dipity. Avarca des de l’11 de novembre fins un dia després de les eleccions i en ella apareixen els articles més destacats sobre els partits polítics. Dipity (www. dipity.com) és una eina per a crear línies de temps digitals per a webs. Les dades s’organitzen per data i hora i es poden integrar vídeo, àudio, imatges, text, enllaços a xarxes socials, etc. El Periódico i Antena 3 exposen els típics gràfics amb els resultats de les eleccions

http://www.elperiodico.com/es/elecciones-28n/

http://www.antena3.com/especiales/noticias/espana/elecciones-catalanas/resultados/

14


http://ecodiario.eleconomista.es/especiales/elecciones-catalanas/index.html

15


Participació ciudatana En general estan quasi tots aprovats. El lector pot participar amb els seus comentaris en quasi totes les seccions del diari, en ocasions també pot opinar en la secció del programa electoral. En El Mundo hi ha una pestanya de participació on es poden enviar missatges, fotos, vídeos o contestar enquestes. El Economista valora a quatre dels candidats: Artur Mas, J. Puigcercós, J. Montilla, J. Laporta. Els usuaris també poden valorar el personatge amb unes icones que hi ha sota. Després de votar es pot veure el percentatge de gent que salva i el que condemna al candidat. En RTVE es poden veure uns vídeos on els catalans responen les preguntes de la resta dels espanyols, de temes com la independència, la selecció de futbol catalana, la llengua, els impostos, els prejudicis, els toros, etc. http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/preguntasrespuestas/

També es pot jugar una estona a emparellar candidats amb disfresses, concerts, menjars, vehicles, viatges, etc. http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/participa/

En Antena 3 també es pot veure els vídeos de les entrevistes a la gent del carrer sobre diferents temes polítics o socials. http://www.antena3.com/especiales/noticias/espana/ elecciones-catalanas/calle-opina/

http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/preguntas-respuestas/

16


Widget Un Widget és una petita aplicació que es pot instal·lar a una web, un blog, descarregar al ordinador o al mòbil. L’usuari pot interactuar amb el contingut. Només hi ha dos dels mitjans de comunicació analitzats que s’han aprofitat del seu servei. En els dos casos, l’aplicació mostra un seguiment dels resultats de las eleccions catalanes en temps real. Un és El mundo, que apart d’afavorir la descàrrega del widget, també ens facilita una guia per a instal·lar l’aplicació a la pàgina web o blog propi.

http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/2010/widget/widget.html

El País també ofereix aquest servei. La diferència és que es pot canviar l’idioma (de castellà a català).Es pot instal·lar a l’ordinador, en la web pròpia, en el mòbil o en el iphone.

http://resultados.elpais.com/elecciones/2010/catalanas/widget/

17


Edicions en altres plataformes La Vanguardia posa a disposició dels lectors una àmplia varietat de formats per a diferents plataformes (mòbil, IPhone, Ipad, etc.), amb explicacions detallades de la seva instal·lació. h t t p : / / w w w. l a v a n g u a r d i a . e s / p o l i t i c a / e l e c c i o n e s catalanas-2010/index.html http://www.lavanguardia.es/otros-formatos/ipad.html

Passa el mateix amb El País, on a més, també es pot descarregar el diari en format pdf. http://www.elpais.com/ensumovil/ http://pdf.elpais.com/clientes2/SuscripcionPortada.

http://www.lavanguardia.es/politica/elecciones-

http://www.lavanguardia.es/otros-formatos/ipad.

catalanas-2010/index.html

html

h t m l ? b a c k U R L = h t t p : / / p d f. e l p a i s . c o m / a r c h i v o / pdf/20101202elpepi_29.pdf

RTVE també posa a la disposició de l’usuari les noticies per a mòbils. http://movil.rtve.es/rtve/mobile/NewsList.action;jsessionid=4 679E30E4555889E586C8ADDAE6078A7?opn=5_2

http://www.elpais.com/ensumovil/

18


En què destaquen EL MUNDO 28-N – Seguiment minut a minut de les eleccions. No tan sols amb els gràfics que s’han anat actualitzant segons l’escrutini dels volts sinó també pels comentaris en directe cada 10 minuts http://www.elmundo.es/elecciones/eleccionescatalanas/2010/jornada-electoral/

Posa a disposició del lector un widget perquè aquest se’l instal·li al seu ordinador i pugui fer un seguiment dels resultats. http://www.elmundo.es/elecciones/eleccionescatalanas/2010/widget/widget.html

Agenda de les Eleccions Catalanes – És una agenda on es pot veure de com si es tractes d’un calendari l’agenda electoral (els mítings, actes, reunions, rodes de premsa, entrevistes, etc. De tots els candidats). Barra de navegació superior amb els dies de campanya. http://www.elmundo.es/elecciones/eleccionescatalanas/2010/agenda.html

El menú de navegació té una pestanya on posa “Campaña”. Des d’aquí es pot seguir des del dia 12 de novembre fins el 26 tots el comentaris. Les pàgines es van actualitzant cada 90 segons. http://www.elmundo.es/elecciones/eleccionescatalanas/2010/campana/26.html

http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/2010/agenda.html

19


RTVE Catalunya multimèdia – Història de Catalunya en vídeo. Per dècades. Política, esports, terrorisme- És un gràfic modern, que representa una línia de temps vertical que va des dels anys 70 (part superior) fins l’actualitat. Quan el cursor passa per sobre d’una pestanya, aquesta es desplega invitant al lector a visualitzar el vídeo. Aquest s’obre dins d’una finestra flotant que es pot tancar per a fàcilment tornar al gràfic principal. http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/catalunamultimedia/

Compara els programes de tots els candidats. Els divideix en temes: Mode d’estat, economia, ocupació , impostos, vivenda, família, salut, educació, universitat i investigació, llengua, immigració, justícia, seguretat, medi ambient i energia, administració. http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/programaselectorales/

Els catalans responen a les preguntes de la resta dels espanyos. Temes: Independència, selecció de futbol catalana, llengua, impostos, prejudicis, toros, etc. http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/preguntasrespuestas/

http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/cataluna-multimedia/

20


LA VANGUARDIA Hemeroteca –de portades del diaris des de 1984 amb la foto final dels candidatas en les eleccions al parlament. http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.es/LVE05/ PUB/2006/11/01/LVG200611010011LB.pdf (2006) h t t p : / / h e m e r o t e c a - p a g i n a s . l a v a n g u a r d i a . e s / LV E 0 1 / PUB/2003/11/16/LVG200311160011LB.pdf (2003) h t t p : / / h e m e r o t e c a - p a g i n a s . l a v a n g u a r d i a . e s / LV E 0 1 / PUB/1999/10/17/LVG19991017-001.pdf (1999) h t t p : / / h e m e r o t e c a - p a g i n a s . l a v a n g u a r d i a . e s / LV E 0 1 / PUB/1995/11/19/LVG19951119-001.pdf (1995) http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.es/LVE08/ HEM/1992/03/15/LVG19920315-001.pdf (1992) http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.es/LVE08/ HEM/1984/04/28/LVG19840428-001.pdf (1984)

Pluja de paraules més utilitzades per els partits en els seus programes electorals – Seleccionant el partit de la llista de partits polítics amb representació parlamentària es poden veure les paraules més utilitzades en el seu programa electoral. Ha utilitzat “Wordle”

http://interactivos.lavanguardia.es/elecciones/catalanas/programa-electoral-todos.html

21


EL ECONOMISTA Línia de temps que avarca des de l’11 de novembre fins un dia després de les eleccions amb els articles més destacats sobre els partits polítics. http://ecodiario.eleconomista.es/especiales/eleccionescatalanas/index.html

Els articles disposen d’un diccionari interactiu. Només de clicar dues vegades sobre una paraula i ens dóna una definició.

EL PERIÓDICO Entrevistes en vídeo de Xavier Sardà (Col·laborador del diari) amb cadascú dels candidats principals. http://www.elperiodico.com/es/elecciones-28n/ Col·loquis de primera plana - Col·loquis polítics que es poden seguir en directe a través de la web. Els ciudatans poden participar enviant prèviament les seves preguntes mitjançant un formulari que hi ha a la web. D’aquestes s’extrauran les de major interès.

El diccionari de El Economista

http://www.elperiodico.com/es/politica/pregunta_politico. shtml

Videodebats – Debats amb els principals partits sobre propostes dels candidats en temes com immigració, educació, economia i sanitat. http://www.elperiodico.com/es/elecciones-28n/ videodebates.shtml

http://www.elperiodico.com/es/elecciones-28n/

22


Última reflexió Si mirem el gràfic podem observar que El Mundo i RTVE destaquen de la resta amb molta diferència. A més, tal i com s’ha detallat a l’anterior capítol, també aporten novetats. Suspendria a 20 Minutos que es queda enrere en la utilització de gràfics o en participació ciudatana. Tampoc aporta innovacions. Un altre punt negatiu és que abusa dels anuncis en finestres emergents que tapen per uns instants la visualitació de la pantalla. En general tots els gràfics que representen els resultats de les eleccions pareixen haver estat dissenyats per la mateixa personal. Faltaría una mica d’originalitat. Si intentem validar l’HTML de la portada del especial dels diaris digitals amb W3C (http://validator.w3.org) trobarem que: El Mundo té 244 errors i 43 warnings RTVE té 42 errors i 43 warnings La Vanguardia té 76 errors El Economista té 170 erros i 2 warnings El País té 439 errors i 289 warnings El Periódico té 1 Error i 2 warnings 20 Minutos té 95 erros i 41 warnings Antena 3 té 95 errors i 23 warnings Arribaríem a la conclusió que El Periódico, en aquest punt, és “politicamet correcte”, però que encara ens queda un llarg camí.

Gràfic-Resum comparatiu dels diaris digitals

23


ESPECIALS ANALITZATS http://www.elmundo.es/elecciones/elecciones-catalanas/ http://www.rtve.es/noticias/elecciones-catalanas/ http://www.lavanguardia.es/politica/elecciones-catalanas-2010/index.html http://ecodiario.eleconomista.es/especiales/elecciones-catalanas/index.html http://www.elpais.com/especial/elecciones-catalanas/ http://www.elperiodico.com/es/elecciones-28n/ http://www.20minutos.es/especial/elecciones-catalanas/ http://www.antena3.com/especiales/noticias/espana/elecciones-catalanas/

24


Paquita Ribas Tur - 2010 Llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0

Anàlisi crític d'aplicacions interactives  

Anàlisis dels tractaments que han realitzat les versions en línia de diversos mitjans de comunicació sobre les Eleccions Catalanes.

Anàlisi crític d'aplicacions interactives  

Anàlisis dels tractaments que han realitzat les versions en línia de diversos mitjans de comunicació sobre les Eleccions Catalanes.

Advertisement