__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 26

l 26 l 23. JUNI 2015

Historier fra Retshjælpen

Solgte bilen og hang på købers p-bøder Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Den anden dag ringede en klient og fortalte, at fyren, han solgte sin bil til, stadig ikke havde fået bilen omregistreret, og nu var der dumpet endnu en parkeringsbøde ind i hans e-boks. Hvad skulle han gøre? Køberen var ikke til at få fat på, var pludselig forsvundet. Det vidste jeg godt, jeg havde forsøgt at finde ham på tidligere kendte adresser og lagt beskeder hos hans venner og familie. ”Bøden skal betales meget snart,” sagde manden frustreret. Han havde allerede betalt to andre bøder, som køber garanteret havde set under vinduesviskeren på sin nye bil. Klienten – en driftig mand i fyrrerne – havde nogle måneder forinden været i Retshjælpen med nogle problemer, som var lidt for omfattende til at klare på ti minutter, så jeg foreslog, at han kom op på vores kontor, hvad han gjorde nogle dage senere. Jeg hjalp ham med at lave en overdragelsesaftale med køberen. Men jeg var ikke tryg ved

denne køber, som lidt senere mødte op til forhandlinger om en større aftale, som købet af bilen var en mindre del af. Det lod jeg selvfølgelig klienten forstå, men han var af personlige grunde meget opsat på, at overdragelsen alligevel skulle gennemføres. Okay, hans valg. For at sikre min klient bedst muligt tog vi et ejendomsforbehold i bilen og fik det tinglyst, så vi altid kunne tage bilen tilbage, hvis køberen misligholdt aftalen. Det varede ikke længe, før køber ikke betalte sine afdrag til tiden. ”Og hvad er ejendomsforbeholdet så værd, når vi ikke kan finde ham?” sukkede klienten. Jeg måtte give ham ret. Retssystemet er ikke særlig effektivt, når man ikke kan finde folk, der skylder én penge eller ikke omregistrerer den bil, de har købt. ”Kan politiet hjælpe?” ”Nej,” svarede jeg, ”det her er et civilretligt anliggende, ikke et strafferetligt. Køber ejer jo bilen. Ejendomsretten er gået over. Du kan tage den tage tilbage med fogedens hjælp, fordi han ikke har betalt sine afdrag.”

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

”Hvis man altså kan finde ham.” Jeg foreslog klienten, at han gik ind på SKATs hjemmeside og tvangsafmeldte bilen, så risikerede køber, at politiet klippede pladerne, hvis de fandt på at standse ham. ”Så hænger du ikke på parkeringsbøder og eventuelle fartbøder længere.” Han gjorde, som jeg foreslog og ringede også til parkeringsselskabet og fik sat bøden i bero. ”Det er ikke første gang, vi hører den historie,” sagde de til ham. Manden betalte retsafgift til fogedretten, og jeg skrev til fogeden i den retskreds, hvor køberen måske boede hos sin mor. Moren ville ikke oplyse

mig, om det var tilfældet. Heller ikke hans søster, som jeg fik fat på dagen efter. Men nu prøvede vi alligevel. Hvis han ikke boede der og var hjemme, når fogeden bankede på døren for at kræve bilen tilbage, ville det være spild af tid og penge. Og så var vi nødt til at starte forfra. Forsøge at finde ham gennem folkeregistret. ”Det her viser bare, at man kan få en helvedes masse besvær, hvis folk ikke er til at stole på,” sagde jeg til min chef, som følger med i sagen. Hun trak bare på skuldrene. Som om det skulle være nogen nyhed.

SPAR KR.

SEAT Mii 5-DØRS INKL. AIRCON FRA KR.

7.500,-

84.900,-

SEAT Ibiza 5-dørs SPAR 5.000,SEAT Ibiza ST SPAR 10.000,-

SEAT Leon 5-dørs eller ST

SPAR KR. 10.000,-

KØB EN 3-DØRS OG KØR HJEM I EN 5-DØRS Nu er der dørsalg hos SEAT. Kort og godt får du ekstra døre oveni – uden at betale mere. Det gælder for vores 3 populære modeller: Mii, Ibiza og Leon. Og også for stationcar-varianterne, hvor du kun betaler prisen for en 5-dørs. Men skynd dig, da det er et lagersalg bliver udvalget mindre og mindre, og vi kan ikke garantere, at alle modeller er på lager. Hør mere hos din SEAT-forhandler. Priser inkl. dørsalgsrabat: SEAT Mii 5-dørs (60 hk) fra kr. 84.900,-. Brændstoføkonomi: 22,8-24,4 km/l, 95-105g. CO2/km ved blandet kørsel. Energimærke . SEAT Ibiza 5-dørs . SEAT Ibiza ST (70 hk) fra kr. 112.900. Brændstoføkonomi: (70 hk) fra kr. 107.900. Brændstoføkonomi: 16,9-29,4 km/l, 92-139g. CO2/km ved blandet kørsel. Energimærke . SEAT Leon 5-dørs (110 hk)TSI fra kr. 247.900. Brændstoføkonomi: 14,9-29,4 km/l, 87-156g. CO2/ 16,9-29,4 km/l, 92-139g. CO2/km ved blandet kørsel. Energimærke -C . SEAT Leon ST (110 hk)TSI fra kr. 257.900. Brændstoføkonomi: 15,2-30,3 km/l, 87-154g. CO2/km ved blandet kørsel. Energimærke km ved blandet kørsel. Energimærke . Direktiv 80/1268 EØF). Alle priser er ekskl. lev.omk. kr. 3.780. De viste modeller er med ekstraudstyr. Tilbuddet gælder et begrænset antal biler og så længe lager haves.

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

Profile for Paperboy

Pbro uge 26 2015  

Pbro uge 26 2015  

Profile for paperboy5
Advertisement