__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 34

l 34 l 16. JUNI 2015

Historier fra Retshjælpen

En knytnæve siger mere end tusind ord Den unge mand lignede bestemt ikke en voldsmand, men sådan noget kan man jo ikke se, nåede jeg at tænke, inden mine tanker fortsatte ud ad det spor, hvor man i løbet af fem sekunder fælder en dom. Alligevel havde jeg svært ved at forestille mig, at den nydelige, velsoignerede og velformulerede fyr på den anden side af bordet var den type, der kunne finde på at slå på folk. Han var treogtyve, i gang med en uddannelse på RUC og meget nervøs for at få en plet på straffeattesten – og for at hans forældre skulle få noget at vide. Men derfor kunne han selvfølgelig godt være typen, der blev vildt provokerende og aggressiv, når han var i byen og fik for meget at drikke. Hvem har ikke mødt sådan en? Ikke noget jeg behøvede beskæftige mig med. I Retshjælpen skal vi sådan set bare svare på folks spørgsmål, stille enkelte modspørgsmål for at få flere oplysninger, afdække eventuelle usikkerheder, så vores korte svar hviler på det bedst mulige grundlag. Fyren påstod, at han følte sig truet, da han langede ud efter en anden mand, der havde stirret på ham ved baren og senere kom hen og pressede

ham op mod væggen i en smal mellemgang foran herretoilettet på diskoteket. ”Det var ikke meningen, jeg skulle ramme ham,” sagde han. Slaget, en knytnæve, flækkede den andens overlæbe. Blod. Noget tumult. Politiet kom. Fyren havde taget anklageskriftet med og viste mig det. ”Men hvordan truede han dig?” spurgte jeg. Jeg havde svært ved at danne mig et indtryk af, hvordan han egentlig havde følt sig truet. Om der var tale om en reel trussel, eller om han havde reageret impulsivt. Eller aggressivt. ”Du må jo have slået temmelig hårdt.” Det mente han ikke. ”Hans læbe flækkede.” Den unge fyr sagde, at han bare ville markere. Det var ikke hans hensigt at flække den andens overlæbe, at skade ham. Han lød oprigtig. ”Men hvis du slår ud efter nogen, så er der jo en risiko for, at slaget rammer og gør skade. Men du må jo have fået beskikket en forsvarer,” sagde jeg. ”Det her er noget af det, du skal tale med din forsvarer om.” Forsvareren havde foreløbig ikke haft tid til at tale med ham, sagde han, derfor var han kommet ned i Retshjæl-

TROUBADOURAFTEN PÅ CARPE DIEM Fredag d. 19. juni kl. 21 Algade 45B · Roskilde

”Henrik Wintheriek er crooner og entertainer af høj karat” Pris: 50 kr Single Rock-medlemmer gratis entré.

Arrangør: Single Rock Café Roskilde i samarbejde med Carpe Diem

Single Rock Café

Café & Restaurant i Roskilde

Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

pen for at få noget mere at vide. Hans kærestes forslag. Jeg kunne ikke gå mere ind i sagen og begynde at fortælle ham om, at han faktisk kunne blive dømt for at have haft forsæt til vold, selv om han påstod, at ”det ikke var med vilje”. Mange forstår ikke, at de selv skulle have regnet ud, at det kunne gå galt. Strafferetten taler om flere grader af forsæt. Direkte fortsæt er den højeste grad og sandsynlighedsforsæt den laveste. Hvis en handling med en vis sandsynlighed kan resultere i en skade, ja, så kan man faktisk blive straffet for at have haft forsæt. Jeg kom til at tænke på den klassiske dom om sandsynlighedsforsæt. En dom fra 1918. Den handler om en snedker, der en eftermiddag gik ud i sit værksted i nedtrykt tilstand, fordi

hans kone var ham utro. Han sad der i værkstedet og spekulerede og tændte sin pibe og kastede en brændende tændstik bag sig, idet han sagde: ”Ske, hvad der vil”. Uden at se sig tilbage gik han ind i køkkenet. Og så nedbrændte huset. Tiltalte Carl Casper Peter Olsen, som han hed, blev dømt for forsætlig brandstiftelse fordi han jo måtte kunne sige sig selv, at tændstikken ville tænde ild i spånerne og savsmuldet på gulvet. Han blev straffet med forbedringshusarbejde i 2 år. Ske, hvad der vil. Det samme vil dommeren og domsmændene måske mene, at den unge mand tænkte, da han stod der op ad væggen uden for herretoilettet og langede ud efter en anden ung mand og flækkede hans overlæbe.

½ PRIS!

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

PÅ ALT MAD (ikke buffet!) lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

BORDRESERVATIONER (min. 4 pers.) Taastrup Torv · 2630 Taastrup · 4399 1543 City 2 Outlet · 2630 Taastrup · 4399 0086 Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fisketorvet · 1561 Copenhagen V · 3391 9370 kli p u d og me dbri ng!

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

VÆRDI·KUPON

Henrik Wintheriek og hans sangerinde spænder over hele repertoiret, bl.a. Nat King Cole, Kim Larsen, Bent Fabricius-Bjerre, The Beatles, Rasmus Seebach, Tøsedrengene og synger Ev'rybody Loves Saturday Night, En sømand har sin ene gang, When I'm 64, Smuk som et stjerneskud, The way you look tonight, Nu hvor du har brændt mig af og mange mange flere.

Historier fra Retshjælpen

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r kli p u d og me dbri ng!

VÆRDI·KUPON

Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r

- VI SAMLER BYEN

Profile for Paperboy

Pbro uge 25 2015  

Pbro uge 25 2015  

Profile for paperboy5
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded