__MAIN_TEXT__

Page 24

l 24 l 8. MAJ 2018

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Mogens Vestergaard

Ud at se At rejse er at leve, skrev H.C. Andersen i 1844. Det har vi taget til os og rejser som aldrig før. Det er godt. Man bliver altid klogere af at besøge andre steder. Gælder det så også all inclusive, hvor man ikke bevæger dig ud af resortet eller blot væk fra poolen. Efter min bedste overbevisning: ja. Med mindre man er i stand til totalt at lukke øjnene og ørerne, så ser og hører man noget, som man kommer til at tænke over. Noget, der kunne være anderledes. Noget, som man ville ændre, hvis man havde magt, som man har agt. Når man skal ud at rejse, forbereder man sig. Nogle er meget grundige og læser bøger om stedet, planlægger ture og finder uberørte steder. Andre forlader sig på, at der er en guide på stedet med tasken fuld af gode forslag. Nogle har ikke behov for at bevæge sig ret meget omkring, men planlægger at have tasken fuld af bøger, mobiltelefonen fyldt op med underholdning. Og badeudstyr, solbriller og solcreme parat øverst i håndbagagen. Pointen er, at uanset hvad, så forbereder man sig med forventning – forventning til en god ferie, forventning om, at de planlagte oplevelser beriger. Når man så kommer hjem, er det med den mentale bagage fuld af beretninger. Er forventningerne blevet indfriet? Stod oplevelserne mål med planlægningen. Var livet omkring poolen fantastisk? Var vandreturen i de øde bjerge uden at se en (anden) turist himmelsk?

Uanset hvad, vil der være noget at fortælle. Man er blevet beriget og kan fortælle om det. Noget, som både kan flytte en lidt og give andre – venner, familie, arbejdskollegaer – nye perspektiver på tilværelsen. Præcis det samme gælder alle mulige andre rejser end ferierejser. Jeg har ofte undret mig over, hvorfor det er så odiøst, at politikere rejser ud og ser verden og kommer hjem med inspiration og ideer til, hvordan samfundet kan blive bedre. Lige nu er det blevet til, at man mistænkeliggør enhver aktivitet, der passerer en landegrænse. Hvis man er bange for, at der er tale om rene fornøjelsesrejser, så kan man jo bare stille krav om, at der skal være et formål og noget at fortælle, når man kommer hjem igen. Noget, der viser, at der er tale om en velforberedt, velgennemført og inspirerende rejse med det formål at skaffe ny viden og indsigt med hjem til kommunen. Og så også stille krav om, at man tager derhen, hvor der vitterlig er inspiration at hente. Danmark har aldrig vundet på smålighed, isolation og selvtilstrækkelighed, men på udsyn og samkvem med verden udenfor.

Mogens Vestergaard er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune - en arbejdsplads for 120 medarbejdere fordelt mellem biblioteker i Gadstrup, Viby, Jyllinge, Ågerup, Gundsømagle, Roskilde og en bogbus. Desuden er han formand for Bibliotekschefforeningen og medlem af Danmarks Kartoffelråd, der arbejder for at sikre kartoflen på det nationale spisekort.

FysioDanmark indstillet til erhvervspris Det begyndte for 16 år siden i Skomagergade i et lille lokale med Niels og Niels som nyuddannede fysioterapeuter. I dag 16 år efter har de nu 20 ansatte fysioterapeuter, en diætist og ergoterapeut samt en administration på Københavnsvej. For godt et år siden skiftede de navn til FysioDanmark og er nu medlem af en landsdækkende kæde med ca. 60 selvstændige fysiocentre.

Klare roller

De godt 1.800 kvm danner ramme om makkerparets

visioner, og den store drøm er gået i opfyldelse fortæller Niels Erichsen, der til daglig står for hele den administrative del. “Vi meldte os for fire år siden på et seminar, der hed ’Vækst via ledelse’. Det blev hurtigt klart, at jeg skulle foretage et valg. Enten bruger du din tid på klienterne og så er I lige vidt, eller også bruger du tiden på ledelse, var parolen. Det blev et skift, og min rolle er i dag 100 procent adminstration. Kompagnonen Niels Honoré er den kreative i fore-

tagendet, og har, udover egne klienter, ansvaret for kommunikationen. De seneste år har han udgivet flere bøger og er i øvrigt aktiv klummeskribent til fagblade og lokale aviser.

Varig bedring

“Vi blev både stolte og glade, da vi fik beskeden om at være indstillet til Roskildes Erhvervspris. Og da vi fik læst op, hvad der lå bag, så ved vi, at det ikke handler om en pegefinger. Den der har indstillet os, har ramt meget præcist med, hvad det er, vi gerne vil stå for. Vi tror på varig bedring. Og derfor har vi ansat Louise, der udover at være yogainstruktør også er stresscoach. Når man først finder årsagen, så ved man hvor, der skal justeres og ændres”, slutter Niels Erichsen.

Masser af kage i cykellandet Af Tomas Skov

31 elever fra den internationale linje 1. F på Roskilde Katedralskole er netop hjemvendt fra en seks dages tur til byen Sassenheim i Holland, hvor de mødtes med omkring 190 gymnasieelever fra Rumænien, Tyskland, Finland, Sverige og værtslandet Holland. Eleverne fra Katedralen havde selv hollænderne på besøg i februar, og nu var det altså deres tur til at besøge venskabsgymnasiet i Sassenheim – og blive

privat indkvarteret i de hollandske familier. Og der var flere oplevelser, som eleverne studsede over i landet, som Danmark ellers ofte sammenligner sig med.

Cykler til alt

”Kulturforskellene var tydelige. Også i skolesystemet, hvor eleverne bliver testet hver uge”, fortæller Nicoline Christensen, der også hæftede sig ved den allestedsnærværende cykelkultur. Det samme gælder for Phillip Clausen, der fik trampet en del i pedalerne.

”De cykler simpelthen til alt. Der var fx 45 minutter til stranden på cykel – og det gjorde de bare”, fortæller han. Måske til at kompensere for de forbrændte kalorier oplevede han til gengæld at få serveret kage i hjemmet morgen, middag og aften. ”De spiser ufatteligt meget kage. Men da jeg spurgte efter havregryn til morgenmad, så vidste de knap nok, hvad det var”, fortsætter han.

Profile for Paperboy

Pbro uge 19 2018  

Pbro uge 19 2018  

Profile for paperboy5
Advertisement