__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 18

l 18 l 6. MAJ 2015

En god cigar på købmandsgården Cigarer rulles, ulden bliver filtet og kyndige hænder skal fremstille brugsting i ler. Det hele sker når Lützhøfts Købmandsgård og Håndværksmuseum inviterer til forårsmarked med fokus på de kloge hænder på lørdag klokken 11-15. Museets frivillige håndværkere viser interesserede, hvordan en række danske håndværkstraditioner udmønter sig i færdige produkter. Der er gratis entré og mulighed for at nyde en kop kaffe og et stykke kage fra Cafeen Formidable.

Historier fra Retshjælpen

Konen flyttede og tog mandens ting med Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Hun var gået fra ham og havde taget nogle af hans personlige ejendele med sig, og nu nægtede hun at udlevere dem til ham. Manden, høj, godt bygget og med handlekraftig udstråling, havde skrevet alle tingene ned på et stykke papir. ”Det er jo tyveri. Kan hun bare gøre det?” spurgte han. ”Hvad sker der, hvis jeg tager hen og henter dem? Det er ren chikane fra hendes side.” Han rystede på hovedet. ”Hvad skal hun med min barbermaskine? Hun har også taget nogle medaljer, som jeg har arvet fra min far.” Jeg nåede at standse ham, inden han begyndte at læse op fra sin liste. Jeg kunne se, at hans ansigtskulør havde ændret farve i løbet af tre sætninger og forstod, at han var i krig med konen, som havde fået nyt telefonnummer og ikke var til at få fat i, og som sikkert havde sine grunde – rimelige eller ej. Endnu en af de ulykkelige skilsmisser, som vi ser en del af i retshjælpen. Nogle gange sidder folk og græder og undskylder, at de ikke kan holde det tilbage. Men ikke manden her. Jeg forstod ham godt. Jeg ville også blive vildt rasende, hvis min kone skred og oven i købet tog

nogle af mine personlige ting, og jeg ville måske også tænke lige som ham og have lyst til at tage dem tilbage, men det er og bliver ulovlig selvtægt, og det er strafbart. ”Du skal endelig ikke gå køre hen og tage dem,” skyndte jeg mig sige. ”Der kan ske alt muligt, som du vil fortryde bagefter. Lad endelig være med det.” ”Men er det ikke tyveri?” Han havde svært ved at dæmpe vreden. ”Jo, det er det måske nok,” sagde jeg og tænkte på, hvad der kunne være af bevismæssige problemer og forklaringer fra konen blandet med beskyldninger, mudderkastning fra begge parter. I tankerne spolede jeg hen til straffelovens bestemmelse om tyveri og betingelserne for at bruge den. Og bestemmelsen om selvtægt og lærebogseksemplet: hvis man fandt sin stjålne cykel på gaden, måtte man godt gå hen og tage den med hjem, men hvis den stod hjemme hos tyven eller en anden, ville det være ulovlig selvtægt at gå ind i vedkommendes hus og tage cyklen. ”Skal jeg så melde hende til politiet?” spurgte han. Ja, tænkte jeg, men ville politiet gide at gå ind i sådan sag ladet med ægteskabelige konflikter? Jeg sagde: ”Men det vil nok ikke forbedre kommunikationen mellem jer.”

”Der er ingen kommunikation,” udbrød han med en halvkvalt latter. Jeg spurgte, om han ikke på en eller anden måde kunne få fortalt hende, at han var nødt til at anmelde det til politiet, men at han godt ville give hende en frist på et par dage for at aflevere hans ting tilbage. Nogle gange virkede det. ”Men jeg kan jo ikke få fat i hende.” ”Har hun ikke noget familie, nogle veninder eller forældre, du kan kontakte?” ”De har aldrig kunnet fordrage mig.” Okay, det lød trist. Bare der ikke var nogen børn blandet ind det, tænkte jeg.

Længere nåede vi ikke. Den næste ude i venteværelset ventede på at komme ind.

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

De nye Jyllingehaller på tegnebrættet Bestyrelsen ser fremad efter storbrand. Af Holger Vincents

Trange tider i Jyllingehallerne er afløst af håb og spirende optimisme, efter storbranden i juli måned sidste år efterlod komplekset totalt raseret, og de mange idrætsglade mennesker i lokalområdet uden et sted at dyrke deres sport. Ved et bestyrelsesmøde i sidste uge blev forskellige finansieringsmodeller for genopbygningen fremlagt af bestyrelsesformand Lars Lindskov. ”Tak til alle for udvist tålmodighed.

Nogle har mistet deres arbejdsplads, og andre har mistet et vigtigt omdrejningspunkt for et aktivt fritidsliv. Vi ved, at det er svært, men vi ved også, at vi kommer tilbage med noget nyt, større og endnu bedre. Inden for et par år har vi igen et attraktivt og helt nyt halkompleks i byen, sagde Lars Lindskov ved generalforsamlingen i sidste uge. Vandhunde kan glæde sig til efteråret, hvor den nye svømmehal efter planen skal tages i brug, mens de to idrætshaller og cafeteriet først står klar om et års tid.

Bestyrelsen og den daglige ledelse samlet omkring bordet

Profile for Paperboy

Pbro u19 2015  

Pbro u19 2015  

Profile for paperboy5
Advertisement