__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 28

l 28 l 29. APRIL 2015

Historier fra Retshjælpen:

Krævede 500.000 kroner af enlig mor Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Hun kom hjem efter en travl dag på arbejdet og fiskede brevet fra advokaten ud af postkassen. Det var et af den slags breve, der i løbet af få sekunder får pulsen til at stige og ødelægger humøret totalt. Advokaten rejste krav om betaling af 500.000 kroner, fordi der var trængt vand ind i det hus, hun mere end to år

tidligere havde solgt til hans klienter. Nu ville de have udbedret skaderne og gravet dræn omkring ejendommen for at forhindre, at det skete igen. Det ville koste. En mavepuster lige før aftensmanden. Kunne det virkelig passe? Hvad havde hun gjort forkert? Tilsidesat sin oplysningspligt, stod der i brevet, men hvad lå der i det. Påstod advokaten, at hun havde løjet? Hvad skulle hun gøre, hvis

Et-hjulet cykel 4 farver (pink er udsolgt) før 899,-

SPAR 150,-

749smør nu den cykel!!

Fodpumpe

Kædespray

med manometer før 249,-

1 stk. 69,- ta´ 2 stk.

supertilbud

149,-

Halv pris

99,-

spar 39,-

High 5 Zerro 1 stk. 99,- ta´ 2 stk.

99,Cykel s Mad Himmelev Centret · Sognevej 107 · Roskilde · Tlf. 4635 0355 · www.cykelmads.dk

de kørte retssag? ”Og hvor får jeg en halv million fra?” spurgte hun fortvivlet. Kvinden var i begyndelsen af fyrrene og fortalte, at hendes hus måtte sælges, fordi hun blev skilt fra sin mand. Nu var hun flyttet ind i en lejelejlighed med to små børn. Hun tog brevet fra advokaten med i retshjælpen. Tonen i brevet var på en gang høflig, kontant og højrøvet – ikke usædvanligt for et advokatbrev: De oplyste ikke over for mine klienter, at den tidligere konstaterede vandindtrængninger i kælderen skete i forbindelse med et kraftigt regnskyl. De oplyste tværtimod, at vandindtrængningen var sket på grund af en utæt vandledning, som var blevet repareret. Da vandindtrængningen er kommet udefra, er det imidlertid tvivlsomt, om købernes ejerskifteforsikring dækker. Advokaten konkluderede, at hun havde tilsidesat den hende påhvilende loyale oplysningspligt og derfor var erstatningspligtig over for hans klienter, der havde fået en ny vandskade oven på det seneste uvejr. Klienterne havde indhentet oplysninger fra kvindens forsikringsselskab om, at hun syv måneder inden salget anmeldte en vandskade efter et voldsomt uvejr. Altså var det med den utætte vandledning ikke korrekt. ”Står der i tilstandsrapporten, at det var en utæt vandledning?” spurgte jeg. Ja, det stod der, men det var en oplysning, som ejendomsmægleren havde genbrugt fra den foregående tilstandsrapport, første gang huset blev sat til salg et år før. ”Men hvad har du sagt til køberne?” spurgte jeg. ”Jeg har kun mødt dem efter salget,”

Retshjælpen i Roskilde Du skal møde op personligt i Caféen på Roskilde Bibliotek. Billetter udleveres onsdage fra kl. 16.30 efter ”først-til-mølle”-princippet. Der udleveres maksimalt 12 billetter. Selve retshjælpen starter senest kl. 17.00 og fortsætter indtil alle, der har fået et nummer, er blevet betjent.

sagde kvinden. ”Første gang da vi skulle aftale, hvad de gerne ville have, jeg skulle lade stå af møbler og ting, jeg alligevel ikke kunne tage med mig. Anden gang for tre uger siden, da købers kone en aften ringede på døren og spurgte, hvordan det gik, og om jeg ikke lige ville skrive under på nogle papirer, så de kunne tjekke noget med mit forsikringsselskab. Jeg sad og spillede et spil med børnene.” I retshjælpen venter som regel 10-12 mennesker i venteværelset, og de skal alle sammen helst derfra med et brugbart svar til at gå videre med, så der er sjældent tid til at komme i dybden med problemerne. Så hvad kun jeg nå at sige til kvinden på fem minutter? ”Jeg har svaret på alle spørgsmål,” afbrød hun mig. Hun mente ved gennemgangen af huset med den byggesagkyndige. ”Jeg troede jo, at ejendomsmægleren sørgede for det hele,” vedblev hun. Jeg kunne umuligt levere et enkelt svar på så kort tid, så jeg endte med at give hende et kort rids af reglerne om sælgers oplysningspligt: at sælger skal fortælle om alle de forhold ved ejendommen, som kan have betydning for køber. ”Man vil se på, hvad du har vidst om ejendommen,” tilføjede jeg. ”Jeg har ikke forstand på den slags.” ”Og hvad du burde have vidst.” ”Men jeg har ikke noget at skjule,” ”Pointen er, at man ikke skal tro, at byggesagkyndige og ejendomsmæglere ved alt om huset eller kan gætte sig til det. Man skal selv spytte ud med det hele.” Tiden var udløbet, og jeg var nødt til at henvise hende til en af byens advokater.

Historier fra Retshjælpen Klummen fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede..

Profile for Paperboy

Pbro u18 2015  

Pbro u18 2015  

Profile for paperboy5
Advertisement