Page 1

2017. 05. | www.papageno.hu

ingyenes különszám

2017. 05. 24-28. Buda pest Folk delicatess Folk Fest Fonó Budai Zeneház Várkert Bazár


F o n ó

B u d a i

Z e n e h á z

Nyáron Fonó-dunk! Fishing on Orfű Fesztivál  Fonó Zeneudvar  június 21–24. Lajkó Félix  Parno Graszt Dresch Vonós Quartet  Kollár-Klemencz László Dombos Fest  Kishegyes, Szerbia  június 29–július 2. Szabó Balázs Bandája  Ripoff Raskolnyikov Lóci játszik  Gypo Circus Művészetek Völgye  Taliándörögd, Fonó Udvar  július 21–30. Ferenczi György és az Első Pesti Rackák  Sena Kerekes Band  PASO  Szászcsávási band

Fesztiválozz velünk!

www.fono.hu


köszöntő

Folk delicatess  Folk delicacies 2017. május 24–28.  24–28 May 2017
 Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátsz a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre. Ülhetsz, állhatsz, táncolhatsz, ugrálhatsz, énekelhetsz, kiabálhatsz, lógathatod a lábad a várfalról, borozhatsz a pultnál, vagy a fűben heverészve a barátaiddal, vagy a családdal. A Budapest Folk Fest programjait bárhogy élvezheted! A fesztivált a Fonóban indítjuk a Vajdaszentiványi gálával, erdélyi adatközlő mesterekkel és táncházzal. A Várkert Bazárban pedig négy napon át a kárpát-medencei népzene, a cigánykaravánok nyomán született vérbő ritmusok, Isztambul hangjai, a Balkán energiája, az afrikai és az északamerikai indián zenék misztikuma, a Mediterráneum változatos muzsikái, táncai, a jazz és az elektronikus tánczenék pumpálják majd a ritmust a szívbe. Számtalan ősi zenei hagyomány mutatja meg magát, egyik közelebb van az eredeti formájához, mások távolabb kerültek tőle. Hol a modern hangzás keretezi az ősit, hol a régi dallamok teszik izgalmassá a maiakat. A Budapest Folk Festen május 24-től, öt napon át ismét velünk lesz a sokszínű világ! Tartsatok velünk! Horváth László fesztiváligazgató

In Budapest you won’t find a better outdoor concert venue than Várkert Bazár. There’s a view of the Danube, the teeming Pest side of the river in the evening light, the bridges and the majesty of Castle Hill. You can sit, stand, dance, jump, sing, yell, swing your legs from the castle wall, drink wine at the bar, or loll in the grass with your friends and family. Enjoy Budapest Folk Fest any way you’d like! 

 We launch the festival at the Fonó in a Vajdaszentivány Gala program with traditional master musicians from Transylvania and a dance house. Then we’ll be at the Várkert Bazár for four days - pumping rhythm into your heart with: folk music of the Carpathian Basin, full-blooded rhythms born on Gypsy caravans, sounds of Istanbul, Balkan energy, the mysteries of African and Native Americian music, dances and music of the Mediterranean, jazz and electronic music. Countless ancient music traditions will present themselves, some closer to the original forms, some farther away from them. In some of the music, modern sounds frame the ancient; in others old melodies make today’s music exciting. Starting May 24th, this colourful world will be with us for five days of Budapest Folk Fest! Join us! László Horváth Festival Director


Május 24., szerda – Fesztiválnyitó gála  May 24th Wednesday – Festival Opening Gala Fonó Budai Zeneház  Fonó Music Hall (Budapest, 1116 Sztregova utca 3.) Jegyár, Ticket price: 1000 Ft

Fesztiválindító Vajdaszentiványi gála hagyományőrző mesterekkel. Traditional musicians and dancers from Vajdaszentivány /Voivodeni (RO) 18.30–20.30 Tánctanítás. Kezdő és haladó csoportunkba párral vagy pár nélkül is jöhettek. A haladókat Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőket Hajdú Flórián és Tóth Melánia tanítja. 21.00 Gálaműsor Vajdaszentivány legszebb muzsikáival és táncaival. Muzsikálnak Tóth Elek, vajdaszentiványi prímás és táncos adatközlő mesterek, valamint a Tükrös Zenekar. Táncol Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Hajdú Flórián és Tóth Melánia, valamint a Fitos Társulat táncosai. 22.00 Táncház hajnalig. Muzsikál a Tükrös.

6.30–8.30 PM Dance instruction: seperate groups for beginners and advanced dancers, come with or without a partner. Dezső Fitos and Enikő Kocsis teach the advanced group. Florián Hajdú and Melánia Tóth teach the beginner’s group. 9 PM Gala Program: traditional music and dances from the Transylvanian village of Vajdaszent ivány/Voivodeni. Music: Traditional fiddler Elek Tóth from Vajdaszentivány/Voivodeni (RO) – with Tükrös Band (HU). Dance: Traditional dancers from Vajdaszentivány with Dezső Fitos, Enikő Kocsis, Florián Hajdú, Melánia Tóth, and the Fitos Ensemble dancers. 10 PM Dance house till morning! Music by Tükrös Band.

Vandaszentivány Erdély középső részében található, földrajzilag a Mezőséghez tartozik, ám zenéje, tánca már a Maros-menti székelységhez köti. Ezért is alakult ki erre az átmeneti vidékre a Székely-Mezőség elnevezés. A forgós-forgatós tánctípus a térség történeti fejlődésének köszönhetően itt érte el a csúcspontját. A marosszéki forgatós a székelység szimbóluma is lehetne, csavaros esze járásának, derűjének, méltóságának szép lenyomata. Vajdaszentivány bő vizű forrása, csorgója ennek a közös kincsünknek. Fitos Dezső és Kocsis Enikő pedig a legjobb táncosoktól személyesen hozza el hozzánk a figurákat. Úgyhogy, ahogy a szentiványiak mondják: Alól lábam kanyarodj, horgas inam, le ne rogyj! The traditional Transylvanian turning couple dances (in Hungarian: forgatos) developed to their peak thanks to the history of the Székely and Mezőség regions. The turning couple dance of the Marosszék region could be a symbol for the Székely people: a beautiful manifestation of their artful thinking, cheerfulness and dignity. The village of Vajdaszentivány is a rich source of our folk culture. We start Budapest Folk Fest with dance instruction in seperate groups for beginners and advanced dancers, then a Gala Program presenting the traditional folk master dancers and musicians from Vajdaszentivány/ Voivodeni, followed by a dance house.


Május 25., csütörtök  May 25th – Thursday Várkert Bazár  The Castle Garden Bazaar Jegyár: elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft; Tickets: in advance: 2000 HUF, at the door: 2500 HUF

Öntőház udvar: 19.00 Esszencia 20.30 Nadara (RO) 22.00 Mahala Rai Banda (RO) 23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál a Tokos. A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

7 PM 8.30 PM 10 PM 11 PM 


Esszencia (HU/SK) Nadara (RO) Mahala Rai Banda (RO) Folk pub on the Wine Terrace Music: Tokos Band (RO). Admission to wine terrace and folk pub: FREE!

Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hisz céljuk nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz műfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel. Talán soha nem alakult volna meg a zenekar, ha Lakatos Róbert, a pozsonyi RÉV Zenekar alapítója nem kap meghívást a Csík Zenekar utolsó stúdióalbumának felvételére. Ekkor indult el a pozsonyi zenész kezdeményezésére a közös munka Csík Jánossal, amelyhez később Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Kováts Gergő, Kunos Tamás és Bognár András csatlakozott. Zenéjük a kárpát-medencei népzene, a klasszikus zene és a jazz egyéni hangú elegye. A zenekar legifjabb tagja a tavalyi Fölszállott a páva győztese, Kacsó Hanga Borbála énekesnő.

A Nadara ma a legjobb erdélyi cigányzenekar, akik egyszerre merítenek a soknemzetiségű térség magyar, román, szász hagyományaibó,l valamint a spanyol és a balkáni roma tradíciókból. A Nadara neve magyarul annyit jelent: Ne félj! A zenekar a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra Beaujard és a szászcsávási prímás, Jámbor Ferenc „Tocsila” szerencsés találkozásából született bő 15 éve. Szerepeltek Tony Gatlif Transylvania című filmjében, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt követően az európai fesztiválok egyik népszerű fellépője legyen a kultikus erdélyi faluból, Szászcsávásról induló zenekar. A Nadara mesterien keveri a falu évszázados zenei tradícióit a román és szász muzsikával, valamint a spanyol és a balkáni roma hagyományokkal. Lenyűgöző atmoszféra jellemzi előadásaikat, amelyben békésen megfér a bohém és viharos tempójú „csingerálás” a cigány hallgatóval vagy a siratóval.


A Mahala Rai Banda nem akar mást, mint szórakoztatni, de ebben nem ismernek tréfát. A tuba, szaxofon, klarinét, trombita, hegedű, harmonika, elektromos gitár, orgona és basszusgitár kombó nem ismer lehetetlent! Ahogy több világhírű romániai cigányzenekar karrierje is egy-egy kis faluból indult, úgy a szintén világszerte sikeres roma együttes, a Mahala Rai Banda története is az aprócska Clejani nevű településen kezdődött. Az innen és a Moldvából származó tagok a bukaresti roma gettóban, a nevüket adó Mahalában találkoztak és kovácsolódtak együttessé. A 11 tagú Mahala Rai Banda zenéje és látványos produkciója a román vonós zenekarok és az Oszmán Birodalom tradícióit hordozó rezesbandák hagyományainak az ötvözete, amibe a popzenei hatások is bőven beleférnek. Dalaikat olyan zenészek dolgozták fel, mint Shantel, a Nouvelle Vague vagy a Basement Jaxx, és ha ez nem volna elég, Sacha Baron Cohen 2006-os világhírű mozijának, a Boratnak filmzenéje is részben hozzájuk kötődik.

A kolozsvári Tokos Zenekar, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny zenekarok kategóriájának 2014-es győztese. Repertoárjuk az erdélyi – kalotaszegi, ördöngösfüzesi, szászcsávási – muzsikától a szatmári hagyományokig terjed.
 „...Újabb vagány csapat zenekaraink sorában. Erdély, valamint szűkebb pátriájuk–Kolozsvár és környéke –népzenei hagyományainak hiteles tolmácsolói. Lendületes, vidám muzsikájukkal visznek zenei kirándulásra bennünket…” (Porteleki László, Muzsikás Együttes) Esszencia cannot be compared with other traditional folk music bands - their goal is to blend classical and jazz genres with the unique local vocabulary of folk music motifs. Leading Hungarian folk and world music musicians come together in this formation. Nadara is the best Transylvanian Gypsy band of the hour. They draw from the multi-ethnic region’s Hungarian, Romanian, Saxon traditions, and from Spanish and Balkan Roma tradition. You won’t want to miss the fiery, compelling atmosphere of their concerts. Mahala Rai Banda: “Fast and furious dance floor work-outs with a rock-solid up tempo groove, frenetic horn riffs and punchy Roma scat singing.” (Songlines)

This Romanian band from a village outside of Bucharest has become world famous. The band members met in Mahala, Bucharest’s Roma ghetto. They have since travelled the world. Shantel, Nouvelle Vague and Basement Jaxx have performed arrangements of their tunes. The music for Sacha Baron Cohen’s 2006 film “BORAT” is linked to them. Tokos Band: “...a newer nitty-gritty band amongst the fold - authentic interpreters of Transylvanian folk music especially from the area around their home of Kolozsvár (Cluj-Napoca, Romania). Their dynamic, fun music takes us on a musical adventure....” (László Porteleki, Muzsikás Ensemble) Tokos Band’s repertorie includes music from Transylvania and the Szatmár region.

Május 26., péntek  May 26th - Friday Várkert Bazár  The Castle Garden Bazaar Jegyár: elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft; Tickets: in advance: 2000 HUF, at the door: 2500 HUF

Öntőház udvar 19.00 Barabás Lőrinc Quartet feat. Kézdy Luca 20.30 Vlatko Stefanovski (MAC) & Theodosii Spassov (B) duó 22.00 Sena 23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fanfara Complexa A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

7 PM 8.30 PM 10 PM 11 PM 


Lőrinc Barabás Quartet featuring Luca Kézdy (HU) Vlatko Stefanovski (MAC) & Theodosii Spassov (B) 

 Sena (Ghana/HU) Folk pub on the Wine Terrace Music: Fanfara Complexa (HU) Admission to wine terrace and folk pub: FREE!


Barabás Lőrinc a hazai könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb alakja. Számos, sokszor párhuzamosan futó formációjára, zenei projektjére a kísérletezés jellemző. Zenéje egyfajta sajátos olvasztótégelye különböző stílusoknak. Egy interjúban így fogalmazta meg mindezt: „Folyton mindig minden inspirál, még az is, ami nem. Vagy csak később veszem észre. De egy folyamatos figyelés, befogadás, emésztés, alkotás folyamat megy, azt hiszem.” A zenei sokszínűség mellett

koncertjeinek fontos része a vizualitás is. Az elmúlt években hosszabb időt töltött az USA-ban, ahol többek között az indián népzenét kutatta. Ezekből az élményekből született tavaly hatodik, Beardance című albuma, amely a jazz, a világzene és a popzene határán mozog. Az album zenei világa sokszínű: míg a címadó dal egy észak–amerikai indián népzene ihlette szerzemény, addig fanyar trip hoppok, jazzes drum and bass-ek is megtalálhatók a lemezen. A fesztiválon a Barabás Lőrinchez hasonlóan egyéni zenei univerzumot képviselő hegedűs, Kézdy Luca lesz a kvartett vendége.

A zenei világ egyik legismertebb etno-jazz gitárosa, Vlatko Stefanovski és az egyedi kaval-játékáról híres szólista, Theodosii Spassov ad közös koncertet első alkalommal Budapesten.

Balkan Jazz Project

Pályájuk során mindketten a kortárs zene, a jazz, a rock és a világzene ikonjaival játszottak, és saját, egyedi stílust alakítottak ki. 
A macedón Vlatko Stefanovski a legendás ex-jugoszláv etno-rock-pop zenekar, a LEB I SOL tagjaként szerzett hírnevet. A kilencvenes évek közepén induló szólópályafutása során megújította a balkáni népzenei hagyományokat. Játéka elegye a macedón 7/8-os, páratlan ritmusú hagyománynak és a kortárs jazz-nek. Theodosii Spassov egyedi kaval–játéka szintézise a népzenének, a jazz-nek és a klasszikus zenének. 1995-ben a Newsweek az öt legtehetségesebb kelet-európai zenész között említette, megjegyezve, hogy „Spassov nem pusztán túlélte a posztkommunista kulturális sivatagot, hanem Ő valóban feltalált egy új zenei műfajt.” 
Stefanovski és Spassov korábban több lemezen és zenei produkcióban játszottak már együtt. Egymástól függetlenül mindketten jártak már Magyarországon. A macedón gitáros a tavalyi Budapest Folk Festen is játszott, a bolgár fúvóst többször is láthatta a hazai közönség, sőt 2011-ben és 2016-ban Borbély Mihály együttesének lemezein is közreműködött.


Nevezték a „freestyle koronázatlan királynőjének”, az „underground dívájának” egyaránt.

Róka Szabolcs Bede Péter 03’59” 06’14” 04’00” 05’29” 04’04” 01’29” 04’23” 05’35”

Bede Péter s alto szaxofon (1-16) Sófalvi Kiss Csaba s tenor szaxofon (1-5, 7-15) Salamon Soma s harmonika (1-14, 16) Róka Szabolcs s koboz, (2, 3, 5, 7-14, 16), ének (16) Benke Félix s dob, (2-16), doromb (10) Special guests: Balogh Kálmán s cimbalom (4, 15) Johannes „Szickán” Olsson s harmonika (4, 15)

Fanfara Complexa tánc alá

FA 378-2

5 998048 537822

A felvétel a Kultúrpart Stúdióban készült 2016-ban. Recorded is Budapest at Kultúrpart Studio in 2016. Felvétel, keverés/Recorded mixed and mastered by: Mazán Attila Producer/produced by: Horváth László Fotó/photo: Dudás Szabolcs s Design: Kiss Dóra P + © 2016 Fonó Budai Zeneház s Fonó Music Hall H-1116 Budapest, Sztregova utca 3. s Tel/fax: +36 1 206 53 00 fono@fono.hu s www.fono.hu

Benke Félix

tánc alá

Diploma hora Klapka légió Albestianu geamparale Éjfél után Magazin mixt Kalakort Taraţa hora Kórház ballada

tánc alá

Fanfara Complexa

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Sófalvi Kiss Csaba

01’39” 04’42” 04’00” 04’53” 04’43” 04’10” 04’36” 05’06”

Salamon Soma

Születés Keresztelő Makedonija Menyasszonyszöktetés Budapesti csángók Királyhágó Románvásár Manele party

Fanfara Complexa

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tény, hogy Sena megkerülhetetlen alakja nemcsak a hazai kluboknak, fesztiváloknak, hanem egyre ismertebb szerte a világon. Szinte mindenkivel dolgozott a hazai underground szintérről (pl. Zagar, Yonderboi, Barabás Lőrinc), jelenleg az Irie Maffia, saját formációja és a Shakespeare Szonettek projekt a fontosabb zenei pillérek az életében. Műfajokat, stílusokat tekintve szinte végtelen a tér, ahol mozog, hisz az autodidakta énekesnő és MC, a hiphop, a dance hall, az afrobeat, a jazz, a soul, a funky, az r’n’b, a ska és a freestyle mentén, bármilyen közegbe, alkalmi formációba a rá jellemző intenzitással és kísérletező kedvvel veti bele magát. Szemlélete, nyitottsága ösztönzőleg hat a fiatalabb zenészekre is. Márciusban–mint minden évben–hosszabb időt töltött szülőföldjén, majd április elején mutatta be új albumát, a limitált példányszámú dupla LP-n megjelenő Featherst.

Fanfara Complexa

A Fanfara Complexa a Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú, több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptálja egyéni hangszereléssel és felfogással. A táncházakban és koncerteken egyaránt népszerű zenekar több lemezt adott ki a Fonónál, amelyek remek nemzetközi kritákat kaptak. Lőrinc Barabas (trumpet) is one of the most versatile figures on Hungary’s pop music scene. He’s usually involved in many music projects and formations at the same time – where experimentation is his thing. His music is a melting pot of various styles, from jazz to pop and electronic dance music; hip-hop to world music. The quartet’s guest is violinist Luca Kézdy also a representative from a unique musical universe. The music world’s best known ethno-jazz guitarist Vlatko Stefanovski and kaval soloist Theodosii Spassov play together in Budapest for the first time. The Macedonian Vlatko Stefanovski’s satisfying musicality and brilliant technical knowledge has renewed Balkan folk music tradition. His playing is a mixture of the Macedonian 7/8 uneven rhythmic tradition and contemporary jazz. Newsweek named Theodosii Spassov amongst the most talented Eastern European musicians. His unique kaval playing is a synthesis of folk, jazz and classical music.

Sena Dagadu was born in Accra, Ghana. She has been part of Hungary’s underground scene since 2001. “The uncrowned queen of freestyle”, “underground diva”. Sena moves in an infinite space amongst hiphop, dance hall, afrobeat, jazz, soul, funky, rnb, ska, and freestyle. No matter which medium or formation, the self-taught singer and MC pours her characteristic intensity and experimental mood into all her performances. Fanfara Complexa’s music is based on authentic Moldavian Csángó folk music – serba, hora and manele melodies. This band is popular for their dance houses and concerts. They have released several recordings on the Fono label and have gotten excellent international reviews.


Május 27., szombat  May 27th, Saturday Várkert Bazár  The Castle Garden Bazaar Jegyár: elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft; Tickets: in advance: 2000 HUF, at the door: 2500 HUF

Öntőház udvar 19.00 Gypo Circus 20.30 Trio Feta Orchestra (ES) 
22.00 BaBa ZuLa (TR) 23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: PásztorHóra A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

7 PM 8.30 PM 10 PM 11 PM 


Gypo Circus (HU)

 Trio Feta Orchestra (ES) BaBa ZuLa (TR)

 Folk pub on the Wine Terrace – Music: PásztorHóra (HU) Admission to wine terrace and folk pub: FREE!

A Gypo Circus három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, ütős refrének, príma szövegek. Kell még valami? 2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a „Gypo Circus”-t, amelyben a balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak. Bár új stílust nem, de Magyarországon eddig nem hallott hangzást sikerült létrehozniuk. Képzeljük el az alábbi valószerűtlen históriát: a gipsy jazz fundamentuma, Django Reinhardt, hegedűs komájával, Stéphane Grappellivel karöltve fogja magát és lepaktál Manu Chao brigádjával, énekesnek pedig meghívnak egy alapos Balkán-kiképzésen átment Kiss Tibit. Képzettársításként még hozzácsaphatjuk a Kusturica-filmek miliőjét, de fel-felsejlik Guy Ritchie blöffös cigánytábora is.


Görög íz, egyenesen Barcelonából, avagy a garantáltan zajos és táncos görög buli spanyol módra! Görög zene Barcelonában. A tradicionális görög népzene és a rembetiko hagyományához nyúl vissza a Trio Feta Orchestra, amely minden esetben a zajos és táncos görög buli garanciája. Az együttest 2013-ban alakította három, Barcelonában élő görög zenész (Yannis Papaioannou, Zacharias Vamvakousis és Stelios Togias) azért, hogy egy kis görög ízt csempésszenek a város éjszakai életébe. Eleinte kifejezetten a helyi görög közösségnek zenéltek, de ahogy telt az idő, egyre szélesedő közönségüket táncoltatták meg esténként. 2015ben csatlakozott hozzájuk Idil Ayral török származású énekesnő, akivel kiegészülve mindkét kultúra ismert és hagyományos dalait játsszák.

Rituális koncertjeiket több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem, és egyben mindegyik igaz rá! Abban biztosak lehetünk: a BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni! Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin Át a hídon–Isztambul hangjai (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amely Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját–benne a BaBa ZuLával –mutatta be a világnak. 
Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt. Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz. A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát. Fáradságot nem ismerve szaggatjuk a vonókat, amíg az őrült, szenvedélyes tánctól mágikus hatalmú révület lesz úrrá a testeden. Dobunk szavára dübörög a parkett a lábad alatt, az extázis hatalmába kerít! A PásztorHóra muzsikájában találkozik az ősi csángó zenei hagyomány a fiatal táncházas generáció dinamizmusával. Gypo Circus has three main strengths: spellbinding musical knowledge, striking refrains, primo song texts. What more do they need? A meeting of Balkan ethno, Gypsy and punk. Not a new style, but in Hungary it’s a new sound. Trio Feta Orchestra: The members of this Greek band based in Barcelona, reach back to Greek folk music and rembetiko traditions – which always guarantees a noisy Greek party with dancing. BaBa ZuLa’s style is best described as ’Istanbul psychedelia rock’n roll’, which means traditional Turkish instruments, electronica, reggae, and dub.

One of its founders, Murat Ertel, has emphasised this: “While a ney can represent the past SufiIslamic tradition, and a clarinet is the symbol of the music of the Turkish gypsies, an electric saz together with a wooden spoon can serve as a musical compass to Turkish musical roots going as far back as pre-Islamic, shamanic times, through Anatolia, reaching all the way up to present-day Istanbul.” Ancient Csángó music tradition meets with a dynamic young dance house generation in Pásztorhóra’s music!


Május 28., vasárnap – gyereknap és családi nap a Várkert Bazár és a Fonó közös szervezésében May 28. Sunday - Children and Family Day. Organized jointly by Várkert Bazár and Fonó Várkert Bazár  The Castle Garden Bazaar Az egész vasárnapi programra ingyenes a belépés!  FREE admission - all day Sunday Reneszánsz kert 15.00 Szárnyas Sárkányok előadás –gólyalábasok 16.00 Majorosi Ági bábszínháza: Százszorszép Bóbiska
 17.30 Sarjú Banda – koncert 19.00 Amir Gwirtzman (IL) 20.00 Buda Folk Band 21.30 Dikanda (PL) 23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fokos (Vajdaság)

3 PM 4 PM 5.30 PM 7 PM 8 PM 9.30 PM 11 PM 


A mai este két fellépőjét akár nevezhetjük testvérzenekaroknak is, mivel többször zenéltek együtt, sőt a Buda Folk Band a létezését köszönheti a Dikandának! A Dikanda tagjai tudták Csoóri Sándor Sündi-ről, hogy aktívan zenél, és beajánlották egy szczecini fesztiválra a „zenekarát”. Kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt, így Sündi szólt Éri Marcinak, és még néhány zenész barát csatlakozott hozzájuk. Gyorsan valamilyen nevet is kellett adni az alkalmi együttesnek, s mivel többségük Budán lakott, népzenét játszottak és külföldre készültek, kézenfekvő volt a Buda Folk Band elnevezés!

Szárnyas Sárkányok - family performance Ági Majorosi Puppet Theatre Sarjú Band - concert
 Amir Gwirtzman (IL) Buda Folk Band (HU) Dikanda (PL) Folk pub on the Wine Terrace – Music: Fokos (Vojvodina)


Amir Gwirtzman produkciója egy komplex multikulturális zenei szövet, amihez az inspirációt a latin zene, az amerikai rhythm & blues, a jazz, a klezmer, a kelta és a melankolikus örmény hagyomány és a cigányzene energiája adja.

 Könnyebb lenne azokat a fúvós hangszereket felsorolni, amelyeken a Tel-Avivban született Amir Gwirtzman nem játszik, mint azokat, amelyeket megszólaltat. Szaxofonok, klarinétok, skót dudák, az egyiptomi argul, a közel-keleti ney, az örmény duduk, a pán-ázsiai zorna, valamint a világ különböző tájairól származó furulyák alkotják hangszerparkját. 
Amir 20 évig volt tagja az izraeli Esta zenekarnak, majd 2009-ben hozta létre önálló Inhale - Exhale (Belégzés - Kilégzés) projektjét. A fesztiválon vadonatúj lemezét mutatja be zenekarával.

4:19 2:28 3:07 2:57

(radnóti miklós verse / poem by miklós radnóti)

12. rettenet  Fear ˝  total time: Összido

2:47 41:25

Buda Folk Band: Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. have always been at the forefront in folk music collection; collecting our folk

we Hungarians, with the appearance of the first audio recording devices,

the nature of folk music embodies constant change and individual expression. gyujtésünket szeretnénk megosztani. ˝

dalokat, a paraszti kultúra emlékeibol ˝ a magunk stílusában értelmezett saját fennmaradását, és új zenei gondolatokat ébreszt. ezen a lemezen is ilyen

˝ telek, gyujtések formájában városi környezetbe kerül, megteremti saját maga

˝ közremuködik Ÿ with: Márczi

anna Tücsi  ének Ÿ voice (2-4, 7, 9)

szabó csobán GerGo ˝ ˝ Ÿ double bass (1-12) ˝  bogo

m

Buda Folk Band

music traditions. in order to find our way in this music, it is essential to get

Sa já tg

köszönet Ÿ Special thanks to: Horváth lászló, Fitos Dezso ˝ társulat, Brasnyó antal, winkler Szilvia

e

w

to know it in the still-existing peasant communities. Folk music played in the

n

n

village arrives to the city environment on recordings from collection work,

ze

creating its own survival and awakening new musical thoughts. this is the kind

nép

r n wO k iO

á

Own C Ol l

t eC

y

Own COlleC tiO gi

vil

rk

g

ar

O

a

éS

˝ Ÿ music directors : kaszap attila, Buda Folk Band Hangmérnök Ÿ sound engineer: mazán attila  zenei rendezo 5 a felvétel a kultúrpart stúdióban készült 2015-ben. Ÿ recorded in Budapest at kultúrpart Studio - 2015 producer: Horváth lászló  Borítóterv Ÿ cover design: kiss Dóra  Fotó Ÿ photo: Dudás Szabolcs p +© 2015 Fonó Budai zeneház Ÿ Fonó music Hall Ÿ H-1116 Budapest, Sztregova utca 3. fono@fono.hu Ÿ www.fono.hu Ÿ www.budafolkband.hu 5 998048 537020

éS

Fa 370-2

˝ jt yu

Fa 370-2

management: winkler.silvia@gmail.com

Saját gyujtés  Own Collection work ˝

Saját gyujtés  Own Collection work ˝

Éri MárTon csoóri sándor sündi Márczi anna Tücsi szabó csobán GerGo salaMon soMa Takács ádáM Maruzsenszki andor ˝

Saját g yu˝ jt

8. kavallat  with kaval 9. körös-körül  round about 10. repülés  Flying 11. virágének  Floral song

of music on this recording. we share memories of rural culture, from our own

2:48 4:20 3:57 6:11 1:49 4:15 2:27

collection work - expressed in our own style.

várj meg  wait for me Dudás  Bagpipe ˝  Forest erdo Sajói  From nagysajó tavasszal  in spring Százéves  Hundred years old elindultam  i left my Homeland

BUDA FOLK BAND

BUDA FOLK BAND

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

furulyák Ÿ shepherd flutes (2, 5, 9), kaval (8)

salaMon soMa  harmonika Ÿ accordion (1, 3-4, 6-7, 10-12), Éri MárTon  brácsa Ÿ viola (1-10, 12), kontra/3 stringed viola (11) tambura (2, 5, 7, 10, 12), ének Ÿ voice (1, 5, 6-7, 11-12)

Fa.370-2

csoóri sándor sündi  kontra Ÿ 3 stringed viola (1, 3-4, 6, 9, 11), Takács ádáM  hegedu˝ Ÿ violin (1-6, 8-11) Maruzsenszki andor  hegedu˝ Ÿ violin (1-6, 8-11), ének Ÿ voice (5-6)

A 10 éve alakult Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. 
Második albumuk, a Magyar Világi Népzene 2014 januárjában a világ legrangosabb világzenei toplistáján, a World Music Charts Europe-on 2. helyezést ért el, majd következő albumuk, a Saját gyűjtés 2016-ban ismét nemzetközi elismerésben részesült: ugyanezen a listán az 5. helyet érte el. A zenekar 2015-ben fellépett a budapesti WOMEX showcase programjában.
Koncertjeik energiával, szenvedéllyel, spontaneitással, érzelemmel teli, egyedülálló zenei utazások, ahol különleges kapcsolat alakul ki zenészek és közönség között. zösségek megismerése. amikor az eredeti, falun játszott népzene hangfelvé˝ paraszti köjobban tudjunk tájékozódni benne, elengedhetetlen a még élo

Own COlleCtiOn wOrk

˝ kezdve élen járunk saját népzenei hagyományunk gyujtésében. ahhoz, hogy

˝ Saját gyujtéS

˝ hangrögzíto ˝ eszközök megjelenésétol ˝ ni önkifejezést. mi, magyarok az elso

a népzene természete magában hordozza az állandó változást és az egyé-

Az idei Budapest Folk Fest lengyelországi vendége, a Magyarországon is jól ismert Dikanda. Nevük az egyik afrikai nyelvjárásban családot jelent, ami az együttes tagjai közötti szoros és bensőséges kapcsolatra utal. A kilencvenes évek közepén Anna Witczak harmonikás, énekes és a gitáros Piotr Rejdak egy időre maguk mögött hagyták szülővárosuk, Szczecin ipari kikötőit, a vegyes balti szláv és germán gyökereiket, és stoppal bejárták Európát. Rengeteg új zenei élménnyel és hasznos tapasztalatokkal tértek haza, majd barátaikkal megalakították a Dikandát. A zenekar lengyel és kelet-közép-európai népzenei feldolgozásokat játszik, a hangsúlyt a kelet-közép– európai cigány hagyományra teszik. A Dikanda repertoárjában–amit hét lemez dokumentál–megtalálhatóak lengyel, bolgár, magyar, orosz, macedón, román, kurd és zsidó népzenei feldolgozások, valamint saját darabok egyaránt. A megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő zenekar az egyik legnépszerűbb lengyel együttes Európában, de Indiában és az Egyesült Államokban is jól ismerik őket.


A Fokos zenekar nevét öt esztendeje ismerhette meg a szélesebb közönség a Felszállott a páva című népzenei vetélkedő kapcsán. Az óbecsei zenekar egyike azon kevés együttesnek, akik a bácskai tamburazenei hagyományokat folytatják. A bácskai hagyományok mellett felvidéki, magyarországi és erdélyi népzenét is játszanak.
 Amir Gwirtzman’s production is a complex multi cultural musical weaving – inspired by Latin, American rhythm and blues, jazz, klezmer, celtic, melancholy Armenian music traditions; and the energy of Gypsy music. Fokos is one of the few bands that carry on tambura music traditions of the Backa Region (Southern Hungary- Northern Serbia); but they also play music from Southern Slovakia, Hungary and Transylvania. At the heart of Buda Folk Band’s sound is the pulse of authentic Hungarian folk music, interwoven with musical phrases and stylistic elements drawn from the outside influences which affect, or can affect

24., szerda

those living in big cities - far from the birthplace of folk music. Filtering all these elements through each individual personality, Buda Folk Band has created a world of sound that is entirely its own, exciting, sometimes lyrical, yet always bursting with energy. “Dikanda is about this expression of death and birth, longing and loneliness. Our concerts are not something set apart from the rest of life,” explains singer, accordionist, and group founder Ania Witczak. “People in the audience may not understand what we sing, but they’ll often break into tears. Or into wild dancing.”

24., Wednesday 18.30 Fonó

Vajdaszentiványi gála adatközlőkkel. Muzsikál: Bazseva Traditional musicians and dancers from Vajdaszentivány– opening gala. Music: Bazseva

25., csütörtök 19.00 Várkert Bazár 25., Thursday Öntőház Udvar Castle Garden Bazaar 20.30 22.00 23.00

Esszencia

26., péntek 19.00 Várkert Bazár 26., Friday Öntőház Udvar Castle Garden Bazaar 20.30 22.00 23.00

Barabás Lőrinc Quartet feat Kézdy Luca

Nadara (RO) Mahala Rai Banda (RO) Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Tokos Folk pub on the Wine Terrace: Tokos

Vlatko Stefanovksi (MAC) és Theodosii Spassov (BG) duó Sena Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fanfara Complexa Folk pub on the Wine Terrace: Fanfara Complexa

27., szombat 19.00 Várkert Bazár Gypo Circus 27., Saturday Öntőház Udvar Castle Garden Bazaar 20.30 Trio Feta Orchestra (ES) 22.00 BaBa ZuLa (TR) 23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: PásztorHóra Folk pub on the Wine Terrace: PásztorHóra 28., vasárnap 15.00 Várkert Bazár 28., Sunday Reneszánsz Kert Castle Garden Bazaar 16.00 17.30 19.00 Öntőház Udvar Castle Garden Bazaar 20.00 21.30 23.00

Szárnyas Sárkányok előadás–gólyalábasok –family performance

Majorosi Ági bábszínháza: Százszorszép Bóbiska (Puppet Theatre)

Sarjú Banda – koncert Amir Gwirtzman (IL) Buda Folk Band Dikanda (PL) Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fokos Folk pub on the Wine Terrace: Fokos


Fesztiválbérlet (szerda–szombat): 5000 Ft, elővételben / 7000 Ft a helyszínen. Festival Pass (Wednesday–Saturday): Purchased in advance: 5000 HUF / At the door: 7000 HUF. Napijegy / Daily ticket: Fonó: 1000 HUF; Várkert Bazár: elővételben /purchased in advance 2000 HUF, helyszínen/ At the door 2500 HUF. A vasárnapi programokra ingyenes a belépés! All Sunday programs are FREE! Helyszínek / Locations: Fonó – Fonó Budai Zeneház / Fonó Music Hall 1116 Budapest, Sztregova utca 3.  www.fono.hu  +36 1 206 5300 fono@fono.hu Várkert Bazár / The Castle Garden Bazaar 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.  www.varkertbazar.hu +36 1 225 0554,  +36 1 356 1773,  +36 1 356 1991 Jegyek kaphatók: Online a jegy.hu, fono.hu. A Fonóban személyesen a pénztár nyitvatartási idejében, valamint személyesen az Interticket országos jegyiroda hálózatában, és helyszínen. További információ: www.fono.hu, fono@fono.hu, tel.: +36 1 206 5300. Tickets available: Online at jegy.hu, fono.hu. At nationwide Interticket partner offices, and on the spot. More information: www.fono.hu, fono@fono.hu, or call +36 1 206 5300 Köszönjük, hogy adója 1%-ával ránk gondol! A Fonó Budai Zeneház adószáma: 20207333-2-43 A Fonó Budai Zeneház fenntartja a műsorváltozás jogát. The program is subject to change.

Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Korrektor: Magyar Judit Nyomdai előkészítés:
Kiss Dóra Nyomdai munkák: Oláh Nyomdaipari Kft., 1211 Budapest, Központi u. 69-71.
 Ügyvezető igazgató: Oláh Péter

ISSN 2498-9088

 Hirdetésfelvétel: hirdetes@papageno.hu
 Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu

 Megjelenik: 2017. április 18-án 20 000 példányban. Szöveg: Török Ferenc Grafikai tervezés: Kiss Dóra Fesztiváligazgató: Horváth László Világzenei programok: Móra Gabriella Népzenei programok: Berecz István Jegyértékesítés: Lévai Melinda Technika: Kopcsik Márton Sajtó: Hegedűs Anna Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

A Budapest Folk Fest szervezője:

Fonó Budai Zeneház 1113 Budapest, Sztregova utca 3.


CULTURAL KULTÚRA ÉS EXPERIENCES KIKAPCSOLÓDÁS AND LEISURE Kiállítások Kulturális rendezvények Idegenvezetések Neoreneszánsz kert Ingyenes feljutás a Budai Várba Koncertek Világörökségi helyszín

Exhibitions Cultural events Guided tours Neo-Renaissance palaces and garden Free ascent to Buda Castle Concerts World Heritage Site Castle Garden at Buda side Danube bank

WWW.VARKERTBAZAR.HU


Fonó Music Hall – an urban village

Folk music and folk dance houses World music and jazz Fonó Label www.fono.hu

Budapest Folk Fest 2017 / Papageno  
Budapest Folk Fest 2017 / Papageno  
Advertisement