Page 1

2019. MÁJUS | www.papageno.hu

INGYENES

60 PROGRAM MÁJUSRA

A hónap tehetsége:

HARTMANN DOMONKOS

nikusok o m r a h il F i t e z A Nem vadát! é j ú i t e d ir h n é április 29-


#beporgetjuk www.tancszinhaz.hu zöld szám:(06 80) 10 44 55

Fotó: MADAY Tímea Kinga

2019. 04. 30. kedd, 19:30 Nemzeti Táncszínház – Kisterem

Shreds

Gangaray Dance Company – Közép-Európa Táncszínház


GÃœL BABA JAZZ NIGHTS 2019.05.09. 20:00

Budapest Music Center Ř(IH7XUXPWD\KHJHGĮ Ř&HQN(UGRáDQJLW£UIUHWOHVVJLW£U Ř7RP£Ğ/LĞNDQDJ\EĎJĎ Ř'«V$QGU£V¾WĎKDQJV]HUHN

$]HOW«UĎ]HQHLNXOWXU£OLVK£WWHUĮUHQGN¯Y¾OL YLUWXµ]RNEµO£OOµQHP]HWN¸]LNYDUWHWWNROOHNW¯Y LGHQWLW£V£WNHUHVYHD]HJ\UHW£JXOµ]HQHL KRUL]RQWRNUDYHWLSLOODQW£V£W $%«FVEHQ«OĎW¸U¸NKHJHGĮPĮY«V](IH 7XUXPWD\£OWDOQHPU«JHQDODS¯WRWWFVDSDWEDQ DFVHKEĎJĎV7RP£Ğ/LĞNDN£SU£]DWRV EDVV]XVIXWDPDL«V'«V$QGU£VPHJNDSµ ULWPXVN«SOHWHLPHOO«DIUHWOHVVJLW£UQHP]HWN¸]L K¯UĮW¸U¸NYLUWXµ]D&HQN(UGRáDQFVDWODNR]LNPHODQNROLNXVGDOODPDLYDO $FVXSDHOĎDGµPĮY«V]]HQHV]HU]ĎDONRWWDNYDUWHWWMµ¼WRQYDQDKKR]KRJ\DNRUW£UVHWKQRMD]]V]¯QW«U HJ\LNPHJKDW£UR]µV]HUHSOĎM«Y«Y£OMRQ7XUXPWD\/LĞND'«V«V(UGRáDQV]HU]HP«Q\HLHJ\P£VWµO O£WV]µODJHOW«UĎYLO£JRNN¸]¸WWHOHJ£QVDQ£W¯YHOĎXWDWMHO¸OQHNNLKDQJV¼O\RVDQHPO«NH]WHWYHKDOOJDWµLNDW DMµOLVPHUWW«Q\UHKRJ\DQDJ\V]HUĮ]HQHQHPLVPHUKDW£URNDW

Jegyek kaphatók: ZZZEPFMHJ\KX

w w w . gulbabaalapi tv a ny .hu


NYITÁNY

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

Lassan közeledünk a színházi évad vége felé, de rám még többféle feladat vár. Már próbálom a Katonában Federico García Lorca Ha elmúlik öt év című darabját, melynek májusban lesz a bemutatója, Zsámbéki Gábor rendezi. Emellett éppen elkezdtem forgatni Grosan Cristina első nagyjátékfilmjében, aminek a címe A legjobb dolgokon bőgni kell, és Rainer-Micsinyei Nóra a főszereplője. Külön öröm, hogy itt végre újra együtt dolgozhatok Hernádi Judittal, aki A félelem megeszi a lelket című előadásban a partnerem az Átriumban. Ha tehetem mostanság, majd egy szabad estémet a Radnóti Színházban töltöm. Többek között nagyon érdekel Székely Csaba 10 című előadása, amit Sebestyén Aba rendezett. A kíváncsiságon túl az egyik legkedvesebb munkám emléke is hajt: a Bányavakság és a Bányavirág előadások. Örök kapocs.

fotó: Süveg Áron / Katona József

Színház

Előhang

Ami a mozit illeti, most biztos inkább a tévét választom: érkezik a Trónok harca utolsó évada. Elég későn találkoztam vele – már mindenki látta és áradozott róla, aztán engem is bekebelezett. Bár a kedvenc szereplőm meghalt a sorozatban, megbocsátottam a szerzőnek, és alig várom a befejező évadot.

Bányai Kelemen Barna színész Katona József Színház

MEGJELENT! 2019. 05.

KÜLÖNSZÁM

INGYENES www.papageno.hu

2019. 6.

KÜLÖNSZÁM

Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad

június – július – augusztus

JUAN

DIEG O

FLÓREZ PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

2019. OKTÓBER 22. 19:30 óra

&ZMP«KL¸VńXIRSV'YHETIWXIR IWXIR R jegyárak:

www.szabadter.hu /bnyfesztival

/szabadter

BUD B BUDAPESTI APESTI NYÁRI FESZTIVÁL bnyf_fuzet_2019_papageno_A5_nyomda.indd 1

Gyerek

22.

Koncert

24

Papagenda

40.

Zeneoktatás

44

Oroszlánkörmök – Hartmann Domonkos 48. Kiállítás

50

Helyszínek

52.

Budapesten túl

74

Könyv, lemez

76.

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Főszerkesztő: Rajkó Anna Szerkesztő: Gurubi Ágnes Korrektúra: Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Nagy Gergely, Pálfy Áron, Papp Tímea, Szabados Emese, Szabó László, Szemők Ildikó, Ur Máté

Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt. 2600 Vác, Nádas utca 8. Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: magazin@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: április 16-án. A júniusi Papageno magazin lapzártájának időpontja: május 9. Megjelenésének időpontja: május 21.

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

/budapest_summer_festival

POSZTER AZ ÚJSÁGBAN

TOKAJ FESZTIVÁLKATLAN

6

A címlapon Hamar Zsolt és Somos Csaba látható, a fotó Hargitay Olivér munkája.

A szabadidőm nagy részét a kisfiammal, Boldizsárral töltöm, és a családnak főzök. Lelkes, amatőr gyakorlója vagyok a gasztronómiának, kikapcsol, jó érzéssel tölt el, ha örömet okozhatok egy másik típusú alkotással. Szeretek utazni, sajnálom, hogy nem tehetem gyakrabban vagy hosszabb időre. Tervezem, hogy a közeljövőben családdal együtt két napnál tovább, legalább két várost felfedezhetünk.

ING INGYEN N YE NG Y ES YEN www.pa www ww.pa ww .pa pa apag p eno.hu

Színház

2019. 03. 26. 16:28:41

Különszámaink főbb lelőhelyeinken megtalálhatók: papageno.hu/lelohelyek

JUAN DIEGO JJUAN FLÓREZ

Lapunkat rendszeresen szemlézi az www.observer.hu

www.papageno.hu

5


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

A legpestibb magyar író

CAROUSEL – LILIOM Budapesti Operettszínház MÁJUS 2. – 18.00; 24., 25., 28. – 19.00; 26. – 11.00; 28. – 15.00 1600–10500 Ft operett.hu 6

május

Delila, fotó: Horváth Judit

z Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adattára 456 magyar nyelvű Molnár Ferenc-bemutatót listáz. Elképesztő szám, és ebben még nincsenek benne az 1945 előtti produkciók, illetve az idei évad premierjei! Népszerűségének titka a profizmus, a dramaturgia, a hatáskeltés tudományának tökéletes ismerete. A jó érzékkel talált, alapjaikban azonban roppant egyszerű történeteket a cselekmény gördülékeny építkezése, a feszes és szellemes dialógusok, az iróniától nem mentes bon mot-k kasszasikerré tették itthon és külföldön. Kivétel persze akadt. A Liliom az 1909-es vígszínházi ősbemutatón megbukott, az 1912-es bécsi előadás kellett ahhoz, hogy újra színpadra kerüljön Pesten. Ady szerint Molnár varázslatos, nagyszerű ember volt, akiben nyolc író lakott, mások magánemberként szörnyetegnek tartották. Ha a darabjait nézzük, és elhisszük, hogy minden műbe beleírta magát, mindkét véleménynek igazat adhatunk.

Liliom, fotó: Dömölky Dániel

A

DELILA

 Centrál Színház MÁJUS 12., 15., 25. – 19.00 4700–8500 Ft centralszinhaz.hu

EGY, KETTŐ, HÁROM Átrium MÁJUS 11., 17.00 – 19.30 3450–5950 Ft atrium.hu

LILIOM

 Vígszínház MÁJUS 21., 26. – 19.00; 26. – 14.30 2090–4690 Ft vigszinhaz.hu

RIVIÉRA

 Belvárosi Színház (Orlai Produkció) MÁJUS 4., 7., 20., 30. – 19.00 3300–6500 Ft orlaiprodukcio.hu

AZ ÖRDÖG

 Karinthy Színház MÁJUS 14. – 19.30 3200–4250 Ft karinthyszinhaz.hu

SZÜLŐFALUM, PEST Rózsavölgyi Szalon MÁJUS 30. – 19.30 5900 Ft szalon.rozsavolgyi.hu


Federico García Lorca

5(1'(=Ē

Zsámbéki Gábor

Ha el___________ _____________ múlik öt év ___________ Az Idő legendája

BEMUTATÓ

2019. 05. 18. A KATONA KIEMELT PARTNERE: A KATONA BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA FENNTARTÁSÁBAN MŰKÖDIK

A FELBECSÜLHETETLEN PILLANATOK TÁMOGATÓJA


SZÍNHÁZ

Varázslat minden érzékre

A

PÁRIZS ÉJJEL – RECIRQUEL Müpa MÁJUS 15., 16., 17. – 19.00 2900–4500 Ft mupa.hu

8

május

Párizs éjjel – Recirquel

Compañía de Circo "eia", fotó: Ben Hopper

z újcirkusz nem is olyan új, lassan fél évszázados múltra tekint vissza, de mivel alkotóinak lételeme a kísérletezés – már csak azért is, mert a színház, a kortárstánc és a klasszikus cirkusz határterületén, mindegyikből inspirálódva dolgoznak –, így aztán állandóan formálódik, és a legprogresszívebb előadó-művészeti műfajnak tekinthetjük. Külön büszkeség, hogy ennek egyik legfontosabb európai képviselője a magyar Recirquel Társulat, amely Vági Bence vezetésével olyan komoly sikereket ér el, mint az Edinburgh Festival Fringe kritikusainak elismerése vagy a müncheni Krone Cirkusz meghívása, hogy a Recirquel csapata készítse el legutóbbi előadásukat. Ebben a hónapban a Brassai-képek ihlette, a 30-as évek Párizsába visszarepítő előadásuk mellett egy, kifejezetten gyerekek számára készült beavató produkciót is láthatunk tőlük. Azt pedig, hogy a világ merre halad, egy brazil társulat mutatja meg.

A LÉGTORNÁSZ EGY NAPJA / ÚJ A CIRKUSZ – RECIRQUEL

EGYÜTT KÖNNYEBB? / INTARSI–COMPAÑÍA DE CIRCO „EIA”

 Müpa MÁJUS 19. – 11.00, 15.00 1500 Ft mupa.hu

 Trafó MÁJUS 30., 31. – 20.00 2400 Ft / 3000 Ft trafo.hu


MÁJUS BEMUTATÓ

Fehér nyuszi, vörös nyuszi

A

z iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott, különleges művének nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. Magyarországon először, és ezen az estén egyetlen alkalommal Alföldi Róbert játssza a darabot.

 Átrium MÁJUS 1. – 19.30 4800-8500 Ft atrium.hu

SZENT GYÖRGYNAPI TAVASZÜNNEP

A HAGYOMÁNYOK HÁZÁBAN A Hagyományok Háza az autentikus magyar folklór mellett helyet biztosít más stílusoknak, így az egyházi zenének vagy a historikus énekeknek is. Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó Szent György-napi műsora április 25-én 19 órakor kezdődik az Átriumban. A 16–17. századi históriás énekek a lovagi, udvari szerelemről és szépségfelfogásról mesélnek majd, amely nagyban fog kapcsolódni a leánymentő és sárkányölő Szent György emléknapjához. Közreműködik: Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész és a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei. hagyomanyokhaza.hu

BakosKiss Gábor Bakos-Kiss Gábor önálló estje

FR ANKIE FRANK SINATRA ÉLETE Rendező: ZAKARIÁS ZALÁN

Bemutató: 2019. május 18. Előadás: 2019. május 19.

www.papageno.hu

9


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

BEMUTATÓ

Kakukkfészek

A

történet az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol Ratched főnővér diktál. Az osztály több lakója itt húzza meg magát, mert nem tudja vagy nem akarja vállalni azokat az összeütközéseket, amik a társadalomban való létezéshez elengedhetetlenek. Ken Kesey világhírű regényénél már csak Miloš Forman filmes feldolgozása ismertebb. Most a Radnótiban Zsótér Sándor viszi színre.

Ken Kesey 1962-ben kiadott regényét Miloš Forman vitte filmre 1975-ben. A produkció 1976-ban öt Oscar-díjat kapott. A filmben beteget alakító színészek a forgatás teljes ideje alatt a helyszínül szolgáló oregoni elmegyógyintézetben laktak. Ott ettek, ott aludtak és a terápiákon is részt kellett venniük. 10

május

Csomós Mari, Gazsó György, László Zsolt, Porogi Ádám, Zsótér Sándor, olvasópróba, fotók: Falus Kriszta

 Radnóti Színház MÁJUS 3., 4., 8., 11., 23., 29. – 19.00 2300-4800 Ft radnotiszinhaz.hu


MÁJUS BEMUTATÓ

Marvin szobája

S

cott McPherson darabjában két testvért ismerhetünk meg: Bessie és Lee, tűz és víz. Húsz éve nem találkoztak. Bessie ez idő alatt mindenről lemondva, egyedül gondoskodott ágyhoz kötött édesapjáról, Marvinról, valamint szeleburdi nagynénjéről, ám most kiderül, hogy leukémiája van, csontvelőátültetésre szorul. Lee és zűrös fia, Hank útnak indul Floridába, hogy kiderítsék, alkalmasak-e donornak.

 Pinceszínház MÁJUS 3., 9., 14. – 19.00 3200 Ft pinceszinhaz.hu

www.szkene.hu www.papageno.hu

11


Riviéra

M

olnár Ferenc ritkábban játszott darabjában Misch, a minden női szívet megdobogtató kereskedősegéd éjszakai kirakatrendezésre készül a világvárosi áruház ruhaosztályán. Munkáját és nyugalmát csak az zavarja meg, hogy Casella, az áruház Amerikát is megjárt, mérhetetlenül gazdag tulajdonosa szemet vet szerelmére, a kesztyűosztályon dolgozó Lujzára. A sikertelen segéd és a sikeres multimilliomos konfliktusa feléled, amikor Casella magával hívja az elbűvölő szépségű lányt az igazi Riviérára. Belvárosi Színház MÁJUS 4., 7., 20., 30. – 19.00 3900 Ft belvarosiszinhaz.hu

„Az ősidőkben azé maradt a nő, akinek erősebb csontjai és izmai voltak és nagyobb husángot tudott letörni magának az erdő fáiról. Ma is így van. Csak a husáng változott. Ma az az erősebb, aki több pénzt tud leszakítani a modern élet fájáról. Ezzel lehet csak igazán fejbekólintani a vetélytársat! […]” (Molnár Ferenc 1926-ban megjelent, Riviera című művét először a bécsi Josephstädter Theaterben mutatták be, Max Reinhardt rendezésében. A fenti idézet részlet Schöpfin Aladár a Nyugat 1926/2. számába írt kritikájából.) 12

május

olvasópróba, fotók: Pénzes Kristóf

SZÍNHÁZ


MĂ JUS BEMUTATĂ“

KĂĄprĂĄzat

A

olvasĂłprĂłba, HorvĂĄth Csaba, fotĂł: SlezĂĄk Zsuzsi

vilåg legtekintÊlyesebb sinológusa, a hÊtkÜznapi valósåggal szinte semmilyen kapcsolatot nem åpoló dr. Peter Kien tÊvedÊsből felesÊgßl veszi csaknem analfabÊta håzvezetőnőjÊt, a fÊkezhetetlenßl szerelemÊs pÊnzÊhes TherÊsÊt. A Kåpråzat valamennyi hőse monomåniås, elvakult fantaszta, aki nem låt ki sajåt vilågåból. A Forte Tårsulat Ês a SzkÊnÊ Színhåz kÜzÜs előadåsa Elias Canetti azonos címŹ regÊnyÊnek színpadi våltozata.

 SzkÊnÊ Mà JUS 5., 6., 24. – 19.00 3500 Ft szkene.hu

Fordította: Radnai Annamåria Ŕ Rendező: Ascher Tamås Ŕ Bemutató: 2019. åprilis 13. ÖrkÊny Istvån Színhåz Ŕ 1075 Budapest, Madåch Imre tÊr 6. +FHZŔŔXXXPSLFOZT[JOIB[IV

Az Ă–rkĂŠny SzĂ­nhĂĄz fenntartĂłja Budapest FĹ‘vĂĄros Ă–nkormĂĄnyzata

www.papageno.hu

13


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

AMőBAaz örökké változó Egység

E

gy közös térbe meghívott emberek csoportjából hogyan formálódik közösség? Hogyan alakul ki a közös mozgás, hogyan alakul ki a közös tér? Az alkotók a színpadon előre megírt forgatókönyv nélkül dolgoznak. Létrehoznak egy „felnőtt játszóteret”, ahol vannak bizonyos, a csoporttagok által ismert törvényszerűségek, amelyek mentén a történe-

14

május

tet a résztvevők szabadon alakítják. Egyazon téma újabb és újabb, a jelenben kialakított variációja. Rendező-koreográfus Nagy Csilla.

 Jurányi Ház MÁJUS 11. – 19.00 2500 Ft juranyihaz.hu


NAGY SÁNDOR I SZENTE VAJK I BÁLIZS ANETT I LÉVAY VIKTÓRIA I KOVÁCS GYOPÁR

VÍGJÁTÉK ÍRTA ÉS RENDEZTE:

SZENTE VAJK

SZEREDNYEY BÉLA I CSONKA ANDRÁS I BARABÁS KISS ZOLTÁN I DOBOS JUDIT OLÁH BÉLA I NEUHAUSER EMIL BÉLA


SZÍNHÁZ

Ezek az évad legjobb előadásai?

Beszélgetőpartnerek:

Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a 2019-es POSZT versenyprogramjának válogatója;

Turbuly Lilla színikritikus, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke;

Zalán Tibor

smART! XTRA 4.0

költő, író, dramaturg, a 2019-es POSZT versenyprogramjának válogatója

A

A beszélgetés vezetője:

Veiszer Alinda

Támogatók:

16

május

PROMÓCIÓ

 Katona József Színház MÁJUS 13. – 17.00 INGYENES facebook.com/jokerdes

Trafó, az Art Quarter Budapest és a Let It Be! közös miniexpója. A Wonderlands eseménysorozat fókuszában ökológiai kutatások, tudományos és művészeti szócikkek vizualizációja, a fizikai határok elmosódása és új térélmények intuitív megtapasztalása áll. Hogyan fejleszthetjük környezetünket úgy, hogy érzéseink és fizikai létünk a jövő digitális kultúrájában is emberi maradjon? Pincerendszerre adaptált audiovizuális táncelőadás, tetőteraszra installált, emberi érintésre reagáló anyagok, térkísérletek és emberen túli világokba kalauzoló kiállítás.

 Art Quarter Budapest MÁJUS 18. – 18.00 2500 Ft trafo.hu


MÁJUS BEMUTATÓ

Izgass fel!

T

hriller musical a TÁP Színház, a Brt és a Fregoli előadásában. Az „Évszázad perének” nevezték Amerikában Nathan és Richard történetét. Két kiemelkedően intelligens fiatal, akik a nietzschei elméletek alapján azt képzelik magukról, hogy ők „emberfeletti emberek”, és ennek tudatában hajtják végre az évszázad bűntényének nevezett akciót. A dráma a már felnőtt, 34 éve bűnhődő, érett férfi szemszögéből ábrázolja a halálbüntetés értelmetlenségét egy fejlett társadalom életében.

 Hatszín Teátrum MÁJUS 17., 18. – 19.00, 18. – 15.00 3200 Ft / 3700 Ft / 4200 Ft hatszin.hu

Patrick Hamilton 1929-ben kiadott, Rope című színműve egy 1924-es bűntényt dolgoz fel. Két chicagói egyetemista – Nathan Leopold és Richard Loeb – előre megfontolt szándékkal meggyilkolják a 14 éves Bobby Franks-et. A számtalan adaptáció közül kiemelkedik Alfred Hitchcock első színes filmje, amelyet 1948-ban mutattak be, ugyanezzel a címmel. (forrás: imdb, Wikipedia)

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BUDAPESTI BEMUTATÓ:

2019. JÚNIUS 24. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

jegy.hu

www.papageno.hu

17


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org Elek Ferenc, Bányai Kelemen Barna, fotó: Szilágyi Lenke

BEMUTATÓ

Ha elmúlik öt év

E

z a mű García Lorca legtitokzatosabb drámája, 1931-ben maga a szerző a „bemutathatatlan színház” darabjai közé sorolta. A darab főhősének öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt év múlva a menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik. A darabban, amelynek alcíme Az Idő legendája, összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet.

Tar Sándor regénye nyomán

5(1'(=Ē

Gothár Péter

BEMUTATÓ

 Katona József Színház MÁJUS 18., 19., 23., 30. – 19.00 2200 Ft / 2900 Ft katonajozsefszinhaz.hu

Szürke ________________ ________________ ___ galamb

2019. 05. 17. KATONAJOZSEFSZINHAZ.HU

A KATONA KIEMELT PARTNERE: A KATONA BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA FENNTARTÁSÁBAN MŰKÖDIK

18

május

A FELBECSÜLHETETLEN PILLANATOK TÁMOGATÓJA


HAGYOMÁ N YOK HÁZA TÁNC- ÉS ÉNEKTANÍTÁS | KÉZMUVESKEDÉS TÁNCHÁZAK | GYEREKPROGRAMOK

A

Táncház pja Na

MÁJUS 11.

BUDAPEST LISZT FERENC TÉR EGÉSZ NAP!

A TÁCHÁZ NAPJA | 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér | www.hagyomanyokhaza.hu


SZÍNHÁZ

Három nővér

E

gy sors vagy három különböző életút? Álmaink, reményeink, amelyek tettek, tenni akarás hiányában gyakran visszatérő, fásult gondolatokká korcsosulnak, ezzel megfosztva magunkat a jelenben rejlő boldogság felismerésének, megélésének lehetőségétől. A Budapest Táncszínház koreográfusa, Sághy Alexandra a fenti kortárs táncelőadásáért megkapta az év legjobb alkotója díjat.

fotók: Rácz Gabriella

 Nemzeti Táncszínház MÁJUS 23. – 19.00 2600 Ft / 3200 Ft nemzetitancszinhaz.hu

Capriccio A Papageno klasszikus zenei kávézója minden vasárnap 16 órától a Klasszik Rádió 92.1-en.

20

május


25 - JÚN 2

MÁJ

R T BÁ PES A 26 D J BU MÁ st

L GAL CHA S J 25 ME MÁ er REL zt SZE s sE

BAD SZA

pe uda v B ZTEREM o T Á el Maz LT SZÍNH

tje ga Hor rás es Z d Á n H SZÍN int A

zl Lás Dés certje n t ko ASKÖR S arte

MKU

ál ILM és B MZETI F NE

MO

NIA URÁ

Free

LIN BER LO L J 27 E Á H M l

a Magje an t Mor oncer r k te eme kara ene szló D HAJÓ z s S é i Lá LUMBU O Dem

Szi

Ó L LE

NKE

MER LEZ n G, K Marian N I , SW Falusi ncertje P O o P abi, özös k Fegya c k cs G Szű Eszter i Feren ZTEREM zi Jávor ZÍNHÁ Vác : TS DÉG MKUL MO

! ILÁG AV S J 30 TO MÁ d ÁLA D O an CS eB

tim rtje Rag konce ter est z p s E a i ud nod UPOLA aB K G: Ó LT DÉ MKU MO

N RVE

EP ÜNN 1 JÚN

és

R Qu I TÁ nds ÓBUDA

Sou

Á SZT

E ZEN

S AI Z UTC

ZsiMü

YEN MIL

y JA yár EST és N BUDAP

ÉK MES SZ S J 30 O MÁ e –R K É stj ES ra e PM r Dó AGÓGA SZÉ á t IN ne FRA

Ná án es B zti CLU Kris ZZ

C

G:

DÉ VEN

EM REL SZE J 28 Ó AT MÁ a H L KO Erik RÍTÉ ray tje

BO

K GO HAN J 27 Á M ó

ÁTS KOV

ZI MO ENE Z 2 A– JÚN SZT IG I KRI LIN

FEL ÖDIK: ŐL K INT ZREMŰ briel L P KÖ CHA r Gá CLUB o b Gá ZZ kas PEST JA Far A BUD

VEN

zsimu.hu

RÉGI IS, ÚJ IS, JEWISH

INFORMÁCIÓ: Zsimü jegyiroda: 1072 Budapest, Akácfa u. 47. / 06 1 344 54 09 / info@zsidomuveszetinapok.hu A Zsidó Művészeti Napok szervezője a Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft. | A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!


GYEREK

Varázslatos világűr

Szenvedélyem a jazz HARCSA VERONIKA

fotó: Glodi Balázs

– CSILLAGKÖZI KALAND

H V

arcsa Veronika a zenerajongók legkülönfélébb csoportjait képes megszólítani, koncertjei tömegeket vonzanak. A nemzetközileg elismert jazzénekesnő most a gyerekeket hívja személyes hangú találkozásra egy koncert keretében, ahol dalain keresztül a legigazibb arcát és az éneklés iránti szenvedélyét mutatja meg. Közreműködők: Gyémánt Bálint, Razvaljajeva Anasztázia, iamyank és a Momentán Társulat improszínészei.

ajon mit rejt a világűr? Titokzatos talány vagy ismeretlen veszély vár a galaxis mélyén? Aki elég bátor Müpa MÁJUS 5. – 11.00 1500 Ft mupa.hu ahhoz, hogy űrkalandornak álljon, felfedezheti az univerzum legvarázslatosabb jelenségeit! A kiállítás és játék során a látogatók bebarangolhatják a Naprendszert, sőt elmerészkedhetnek a Tejúton is túlra, miközben furfangos feladványok és zerdától szombatig várják a szervezők az elszánt kozmikus kihívások teszik képregényrajongókat. A képregényeken kívül több próbára bátorságukat, helyszínen lesznek beszélgetések, kiállításmegnyitudásukat és érzékeiket. tók, filmvetítés, sőt utolsó nap a Dürer kertben külföldi vendégekkel is találkozhatnak a látogatók.

15. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

S

 Vajdahunyadvára MÁRCIUS 30. – MÁJUS 26-ig 1290 Ft / 1750 Ft / 1950 Ft mmgm.hu

22

május

 Képregénykönyvtár – Comics Library, Klauzál 13 Galéria, Bem mozi, Dürer Kert MÁJUS 8–12. 1000 Ft kilencedik.hu/mksz


MÁJUS

A rovat támogatója a KINDER.

Mosó Masa mosodája

LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

fotó: Fűrész Zsolt

80 nap alatt a Föld körül

A

 Budapest Jazz Club MÁJUS 12. – 11.00 1500 Ft bjc.hu

A légtornász egy napja

H

ogyan telik az akrobata egy napja? Mire gondol, amikor ég és föld között lebeg? Mi ad erőt neki ahhoz, hogy emberfeletti erőfeszítéssel megteremtse a könnyedség illúzióját? A Recirquel Társulat és az újcirkusz műfajának legkiválóbb hazai képviselője, Vági Bence ezúttal gyerekeknek mesél a cirkuszról.

 Müpa MÁJUS 19. – 11.00 1500 Ft mupa.hu

fotó: Éder Vera

zenekar legújabb projektjeként megzenésítették Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyvét, a Mosó Masa Mosodáját. A zenekar énekesnője, Tarján Veronika a könyv írójának, Varga Katalinnak az unokája, így missziójának tekinti a művészi örökség továbbadását a következő generáció számára. A feldolgozásokban kiemelt szerepet kap a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit.

J

ules Verne ikonikus történetében Mr. Fogg 80 napot jelölt meg a Föld körbeutazására, amire ma már 36 nap is elég. Sosem volt még Verne-regény a bábszínházban van. – „Verne egzotikus országokban játszódó története lehetőséget ad a sokszínű tájak, kultúrák, különböző nemzetiségű emberek (azaz állatok), a világ jellegzetes épületeinek bemutatására, amelyet a díszlet, a bábok és a zene is lekövet.” (Kuthy Ágnes, rendező)

 Budapest Bábszínház MÁJUS 9., 10., 13., 14. – 10.00; 11. – 10.30; 12. – 15.00 1600 Ft budapestbabszinhaz.hu

www.papageno.hu

23


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

BEETHOVEN BUDÁN z idei fesztiválon teljes terjedelmében hangzik el az Egmont-kísérőzene, de fellép a friss Kossuth-díjas Balázs János, valamint Fülei Balázs zongorajátékát is élvezhetjük. A régizene kedvelői meghallgathatják Beethoven egyetlen oratóriumát, valamint mandolinra és fortepianóra írt műveit. A szerző szimfóniái korabeli kamarazenei átiratban hangzanak el, idén először pedig a balett is szerepet kap a fesztiválon. A Beethoven-ünnepre Baráti Kristóf és Berecz Mihály közös játéka teszi fel a koronát. több helyszínen ÁPRILIS 30. – MÁJUS 7. beethovenbudan.hu

24

május

Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás

K

elemen Barnabás a megálmodója annak a nem mindennapi estének, ahol két kiváló, sem a magyar, sem pedig a nemzetközi közönség számára bemutatásra nem szoruló hegedűs áll egy színpadra. Párbajról szó sincs, sokkal inkább a két géniusz harmonikus együttműködéséről, amit Spohr, Wieniawski, Moszkowski, Prokofjev és Bartók művein keresztül tapasztalhatunk meg.

 Zeneakadémia MÁJUS 1. – 19.30 5900–11 500 Ft zeneakademia.hu

fotó: Felvégi Andrea

A


HANGVERSENYEK K

BÉRLETEK B K

KOCSIS BÉRLET KOBAYASHI K KO OBA OB BAYAS A BÉRLET FERENCSIK BÉRLET FE ERE ER REN ENCSI N LUKÁCS UKÁ K ÁCS Á S BÉRLET PÁSZTI BÉRLET ZENEMÁNIA

! l ő t 9 2 s i l i r p á . 9 201 PRÓBATERMI VENDÉGSÉG KAMARAZENEI BÉRLET

filharmonikusok.hu Fenntartó:

IFJÚSÁGI BÉRLET

zene kaland AAzene kaland


KONCERT GYENYISZ MACUJEV ÉS JULIAN RACHLIN

A

 Müpa MÁJUS 3. – 19.30 4500–14 900 Ft mupa.hu

NAGYTEREM AMADINDA 35 KÉPZELETBELI TÁJKÉP

2019.05.18. 19.30 Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán Muzsikás Együttes: Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel Közreműködik: Tóth Ildikó „Fecske”, Farkas Zoltán „Batyu” Jegyár: 2 900, 4 100, 5 200, 6 500 Ft

26

május

Julian Rachlin fotó: Janine Guldener

szibériai születésű zongoraművész gyakori vendég Budapesten, mindent elsöprő, karizmatikus egyéniségét most mégis új oldalról mutatja be. Litván partnerével kiegészülve két óriási temperamentummal rendelkező muzsikus áll majd a színpadon, hogy Brahms műveiben, és legújabb ismereteink alapján Sosztakovics nem egyetlen, de első brácsaszonátájában találjanak közös nevezőt.


A Budafoki Dohnányi Zenekar és

sR[>PQTjnƏ ky`[Rkm>Z=<J]J=Z=HK\R>]Ŋ Dohnányi-bérlet 2019/2020 információ és bérletvásárlás: bdz.hu/dohnányi-berlet/

2019. október 2., szerda 19:30 SZTRAVINSZKIJ: Dumbarton Oaks | MOZART: Vorrei spiegarvi oh Dio… K 418 MOZART: Szöktetés a szerájból – Constanza áriája | R. STRAUSS: Don Quixote Miklósa Erika – ének, Kusz Viktória – brácsa, Helecz Dániel – cselló Vezényel: Guido Mancusi

2019. november 30., szombat 19:30 MOZART: Esz-dúr szimfónia, KV 16 | SZENTPÁLI: Trombitaverseny SOSZTAKOVICS: I. szimfónia Pálfalvi Tamás – trombita | Vezényel: Káli Gábor

2020. január 17., péntek 19:30 WEBER: Euryanthe – nyitány | HARLAP: Concerto | RACHMANINOV: II. szimfónia Szepesi Bence – klarinét | Vezényel: Roberto Paternostro

2020. március 22., vasárnap 19:30 ZOMBOLA PÉTER: I. szimfónia (Emlékül) | SCHUMANN: Zongoraverseny SCHUBERT: Esz-dúr mise Ránki Dezső – zongora, Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György) Vezényel: Hollerung Gábor

2020. április 30., csütörtök 19:30 BRANDENBURG ÁDÁM: Prières nocturnes | MOZART: A-dúr zongoraverseny KV 488 BRAHMS: III. szimfónia Berecz Mihály – zongora | Vezényel: Vashegyi György www.bdz.hu A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.


KONCERT

É

lő legenda érkezik a Zeneakadémia színpadára a 82 éves zongoraművész-karmester személyében, aki ezúttal fiával ad kamaraestet. A szoros érzelmi és művészi kapcsolat Schubert, Brahms, Ravel és Rachmaninov műveivel teremt felejthetetlen zenei pillanatokat.

 Zeneakadémia MÁJUS 3. – 19.30 5000 – 15 000 Ft zeneakademia.hu

Dobszay Péter és a BDZ

B

erlioz Fantasztikus szimfóniájának és Bartók Cantata profanájának kíséretében hangzik el a fiatal Andorka Péter bariton hangra és zenekarra írt darabja, amely Fehér László balladáját veszi alapul. A koncerten Haja Zsolt és Horváth István mellett a Nyíregyházi Cantemus Kórus is közreműködik.

 Zeneakadémia MÁJUS 5. – 19.30 3000–4000 Ft zeneakademia.hu

BÉRLETEK 2019/20 FANTÁZIA, DALLAM, ÖSSZHANG

KELEMEN BARNABÁS IVETA APKALNA ANIMA ETERNA BRUGGE

BARÁTI KRISTÓF FEJÉRVÁRI ZOLTÁN EURÓPAI KAMARAZENEKAR

GYENYISZ MACUJEV VÁRDAI ISTVÁN VÁRJON DÉNES BÉCS-BERLIN KAMARAZENEKAR

KEDVEZMÉNYES BÉRLETÁRAK MÁJUS 31-IG! 28

május

fotó: Várday Nikolett

fotó: Susanne Holm

VLAGYIMIR ÉS VOVKA ASHKENAZY KÉTZONGORÁS ESTE

Zene minden napra: papageno.hu


MÁJUS BLUES FOR JENŐ

Ö

fotó: Ivor Szaniszló

sszefogott a magyar zenésztársadalom, és a magyar blues egyik kulcsfigurájának, Fekete Jenőnek a segítségére sietett, hogy a Blues for Jenő koncert bevételével támogassák a gerincproblémái miatt fellépéseit szüneteltetni kénytelen énekes-gitárost. Fellép: Ripoff Raskolnikov, Little G Weevil, Szabó Tamás Mojo, Jambalaya, Lead Zeppelin, Chuck Berry Rock And Rollers, EC 70 Band, Varga János Projekt, Király Vajk, Hendrix Project, Soulbreakers, Szász Ferenc, Kárpáti Dódi, Kiss Tibi, Varga Livius, Dep’art, ef Zámbó Öcsi, Víg Mihály és sokan mások.

 Kobuci MÁJUS 7. – 18.30 2000 Ft / 2500 Ft kobuci.hu

Nemzetközi komolyzenei mesterkurzus és fesztivál 2019. július 24.— augusztus 5.

www.papageno.hu

29


EMANUEL AX ÉS A FESZTIVÁLZENEKAR

fotó: Lisa Marie Mazzucco

KONCERT

N

em először vendégeskedik Fischer Iván együttesénél az amerikai zongoraművész, aki ezúttal a IV. szimfóniából kibontakozó, ellentmondásokkal teli bruckneri világot igyekszik ellenpontozni a Mozart érett hangját tükröző 17. G-dúr zongoraversennyel.

 Müpa MÁJUS 9., 10. – 19.45; 11. – 15.30 3000–15 300 Ft mupa.hu

Bill Frisell & Skúli Sverrisson

I

gazából kissé szürreális, hogy a két, igen hasonló éteri zsánerben alkotó művész személyesen nem ismerte egymást, mégis hallgatták egymás munkáit. Aztán 2018-ban csak öszszejött a nagy találkozás, amelynek lenyomata a Strata című, hipnotikus erejű album. A gitáros és basszusgitáros turnéja valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen alkalom.

 Müpa MÁJUS 8. – 20.00 3500 Ft / 4500 Ft / 5500 Ft mupa.hu 675$7Š*,$3$571(5

06.03.

%(11< *2/621 48$57(7 )ċ7‚02*$7”1.

A BJC fČtámogatója az

30

.LHPHOWW¢PRJDW´N:

május

FČPªGLDW¢PRJDW´:

6WUDWªJLDLSDUWQHU:

.LHPHOWPªGLDW¢PRJDW´N:

.LHPHOWSDUWQHUHN:

PDUWQHUHN:

ÜzHPHOWHWČ:


MÁJUS

HARAGUCHI SHOJI ÉS A DANUBIA ZENEKAR

G

eorge Sand, a korabeli párizsi művészeti élet sugárzó, olykor pedig boszorkányos nőalakját idézi meg Hámori Máté együttese, amelyet ezúttal a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen feltűnt Haraguchi Shoji vezényel. Moscheles, Schubert, Liszt és Chopin műveiben többek között olyan szólistákat hallhatunk, mint a friss Liszt-díjas Érdi Tamás.

fotó: Felvégi Andrea

 BMC MÁJUS 10. – 19.00 2800 Ft bmc.hu

SOLTI TEREM RAFAEL MÁRIO TRIO FEAT. GYÉMÁNT BÁLINT

2019.05.02. 19.00 Jegyár: 2 500, 3 200 Ft

www.papageno.hu

31


KONCERT

A Táncház Napja

A

z első „városi” táncház megalakulásának évfordulója a Táncház Napja, ekkor adják át a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is. A születésnap fellépői között lesz a tavalyi díjazott, a Halmos Béla vándorhegedűjét egy évig használó Mihó Attila, a Kóló, a Tázló és a Bazseva zenekar is.

 Zeneakadémia MÁJUS 11. – 19.30 1600 Ft zeneakademia.hu

Zene minden napra: papageno.hu

Fischer Ádám és a Danish Chamber Orchestra

A

nemzetközi összetételű, köztük számos magyar muzsikust a soraiban tudó együttes története egészen 1927-re nyúlik vissza, védjegye pedig a bécsi klaszszikus repertoár. Fischer Ádám irányítása alatt több emblematikus felvételt adtak ki, a különleges művészeti értékkel bíró Haydn-, Mozart-, Beethoven-előadásaikból pedig most a hazai közönség is ízelítőt kaphat.

A koncertet a KÓDA követi – az előadás után kötetlen, félórás beszélgetés a hangversenyen közreműködő előadókkal. Zeneakadémia MÁJUS 12. – 19.30 3700–9200 Ft zeneakademia.hu

ÖSSZKIADÁS ÉLŐBEN – 2019 TAVASZ SCHUMANN ZONGORÁS KAMARAZENÉJE/5-6.

A SOROZAT SZERKESZTŐJE VÁRJON DÉNES

2019.05.25. 2019.05.26. 32

május


A Szokolay Sándor Alapítvány

ZENESZERZŐ PÁLYÁZATOT hirdet fiatalok számár számára. A pályázaton részt vehetnek hazai és határon túli zeneoktatási intézmények növendéke növendékei, illetve zenei felsőoktatásban tanuló hallgatók, három korcsoportban. A verseny meghirdetői eg egyéni, őszinte hangvételű műveket várnak. Szokolay Sándor hitvallása szerint: a zene szép, tiszta és igaz ig legyen. I. korcsoport - 13 éves korig / 1-2 perces pályaművek / szólóművek, duók II. korcsoport - 13-17 éves korig / 2-3 perces pályaművek / hangszeres kamaraművek III. korcsoport - 17-21 éves korig / 3-4 perces pályaművek / hangszeres vagy vokális kamaraművek k A pályaműveket független zsűri bírálja el. A bíráló bizottság korcsoportonként három díjat adhat ki. A verseny összdíjazása: 720.000 720.0 Ft

Jelentkezési határidő: 2019. október 1. Ü Ünnepélyes díjátadó: 2019. december 9. / Zeneakadémia, Nagyterem Bővebb információ:

www.szokolay.hu/sziapalyazat


KONCERT

M

fotó: Concerto Budapest

BERECZ MIHÁLY ÉS A CONCERTO BUDAPEST

Hannu Lintu és a Nemzeti Filharmonikusok

ahler X. szimfóniájának befejezésért kiáltó nyitótétele vezeti fel a magyar kincsekben bővelkedő koncertet. Megszólal Jeney Zoltán szimfonikus alkotása, a Laude, az est főszereplője, a fiatal Berecz Mihály pedig Bartók barokk ihletésű I. zongoraversenyét játssza.

 Pesti Vigadó MÁJUS 15. – 19.30 2000–2900 Ft vigado.hu Hannu Lintu, fotó: Veikko Kähkönen

PUCCINI:

Manon Lescaut

A

z olasz mester személyes érintettsége révén fogott bele a szerelmi történet színpadra állításába, és még Massenet közel azonos című operájának sikere sem tudta visszatartani. A darab Szabó Máté rendezésében tér viszsza az Erkel színpadára.

 Erkel Színház MÁJUS 18. – 19.00 3000–6000 Ft opera.hu 34

május

P

rokofjev egyenesen Rosztropovicsnak ajánlotta Sinfonia concertantéját, amely szimfonikus dimenziókba emelkedő versenyművet ezúttal Várdai István tolmácsolásában hallhatjuk. Az est finn karmestere, Hannu Lintu soha nem hagyja figyelmen kívül hazája zenéjét, így Sibelius különös hangvételű VII. szimfóniája is megszólal.

 Zeneakadémia MÁJUS 16. – 19.30 3000–6000 Ft zeneakademia.hu


concertobudapest .hu


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

Ránki Dezső Amadinda 35 ÉS A MÁV SZIMFONIKUSOK

E

zek után mit mondjak én neki?” – tette fel a kérdést a tizenéves Ránki Dezső játékát hallva legendás tanára, Máthé Klára. A zongoraművész játéka a zeneakadémiai évek óta ünnep a magyar és a nemzetközi színpadon. Most Mozart két, jól ismert versenyművét játssza, úgy, ahogy még senkitől nem hallhattuk.

 Zeneakadémia MÁJUS 19. – 19.00 4500–5500 Ft zeneakademia.hu

– Képzeletbeli tájkép

E

gész biztos, hogy hungarikum a világ egyik legfontosabb ütőhangszeres zenekara, amelynek Cage, Ligeti, Reich is írt fontos műveket, míg az együttes tagjai maguk is figyelemre méltó zeneszerzői, illetve átiratkészítői tevékenységet folytatnak. A jubileumi koncert az Amadindától megszokott, sokszínű világot mutatja be: egy harmincas évekbeli Messiaen-mű átirata és saját kompozíciók, továbbá a Muzsikás együttes, valamint Tóth Ildikó „Fecske” és Farkas Zoltán „Batyu” közreműködésével magyar és Európán kívüli népzene is szerepel a programban.

 Zeneakadémia MÁJUS 18. – 19.30 2900–6500 Ft zeneakademia.hu

ORIENTALE LUMEN Kelet Világossága 2019/2 ORTODOX HÚSVÉT

L

2019. május 4., 19.30 ;Ѳˆ޳uovb-]‹0oѲ7o]-vvŒom‹ ࡷrѲߪ0޳mb-|;lrѲol

ࡷ|޳lo]-|ࡱ‫ث‬

36

május

Támoga|ࡱh‫ث‬

O

"Œ;m| =uߪl ߪuCh-u ŎlࣣˆߪvŒ;ࢼˆ;Œ;|ࡷ‫ ث‬Bubnó Tamás) ࡴŒu;lࣣhࡴ7bh‫ث‬

ouov‫ڗ‬m;h;]‹ࣟ‚;v ŎovŒhˆ-ŏ

;]‹;h;Ѳࡷˆߪ|;Ѳ0;mh-r_-|ࡱh a jegy.hu _޳ѲࡱŒ-|޳0-mߪv-szentefrem.hu oѲ7-Ѳomĸ


II. Ă&#x201C;BUDAI

, ,& F E S Z T I VĂ L

â&#x20AC;Ť"!ÜŹâ&#x20AC;Ź,"

 !â&#x20AC;ŤÝ˝â&#x20AC;Ź+ŕ &#x17D;"

â&#x20AC;Ť"ÜŹâ&#x20AC;Ź,ŕ &#x17D;$$Ň&#x192;â&#x20AC;ŤÜŹÜŹÜŹâ&#x20AC;Ź

$$â&#x20AC;Ť"ÜŹ Ň&#x192;Ý˝â&#x20AC;Ź,$â&#x20AC;Ť"ÜŹâ&#x20AC;Ź

& "$(ŕ &#x17D;"

 !$â&#x20AC;Ť"ÜŹâ&#x20AC;Ź

â&#x20AC;Ť"ÜŹ"ÜŹâ&#x20AC;Ź

(ŕ &#x2018;!ŕ &#x2018;" ",$ !

2019. mĂĄjus 31 â&#x20AC;&#x201C; jĂşnius 2. Ă&#x201C;budai TĂĄrsaskĂśr Budapest, Kiskorona u. 7. Jegyek kaphatĂłk az ismert jegyirodĂĄkban ĂŠs a zenekar honlapjĂĄn!

& "$ (ŕ &#x17D;" ŕ &#x17D;"

Magyar ZeneiskolĂĄk ĂŠs 5Í&#x2019;^u[bM\Q1[SWTnS ;b ^M\[uOM

+36 30 432 5931 jegy@budapestivonosok.hu www.budapestivonosok.hu/zenezug


KONCERT

Courtney Barnett

A

koncert bejelentésekor ünnepelt a magyar zenei sajtó. Nem véletlenül, hiszen 2019-ben az egyik legegyedibb énekes-dalszerző érkezik Ausztráliából, aki három album (két szóló és egy Kurt Vilével közös duett) után már Grammy- és Brit Awads-jelölést is kapott. Többrétegű dalszövegek, szokatlan dalszerkezetű kompozíciók jelzik az új irányt, amire egyelőre mind a rajongók, mind a kritikusok vevők. Akvárium MÁJUS 20. 8900–12 900 Ft akvariumklub.hu

Kálmán-operett: „Minden idők legjobb zenéje”

V

idnyánszky Attila rendezésében lesz látható Kálmán Imre és egyben minden idők legnépszerűbb nagyoperettje, a Csárdáskirálynő a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A darab 1915-ös fergeteges fogadtatása óta semmit sem veszített népszerűségéből. A háború árnyékában született darab bemutatóját sok minden nehezítette, mégis leírhatatlan siker volt, hiszen alkalmas volt arra, hogy javítsa a közhangulatot. A margitszigeti közönség utoljára Garas Dezső

38

május

1985-ös rendezésében láthatta, Cecília szerepében Törőcsik Marival, a herceg szerepében Kálmán Györggyel, most pedig visszatér a színpadra az operettek etalonja, hogy együtt dúdoljuk a világszerte ismertté vált slágereket és elmerüljünk az operett pompázatos világában, elmenekülve a „Rongyos élet” elől. szabadter.hu

PROMÓCIÓ


1036 Bp., Kiskorona u. 7. Telefon: 250 0288

obudaitarsaskor.hu jegymester.hu

Május 4., szombat 19 óra GUSTAV RIVINIUS (D) ÉS A SZIGETI QUARTET Május 6., hétfő 19 óra KÖNNYED KORTÁRS KALANDOK Műsorvezető-szerkesztő: Becze Szilvia

Május 8., szerda 19 óra HALHATATLAN HAYDN II. Traverata Együttes korhű hangszereken

Május 10., péntek 19 óra BEAVATÓ BEMUTATÓ A Zeneakadémia BA ének szakos hallgatói

Május 11., szombat 19 óra MÓZES TAMARA ÉS PETE CHURCHILL (GB) Május 12., vasárnap 10-20 óráig TAVASZ A KRÚDY-NEGYEDBEN Ingyenes programok az Óbudai Társaskörben, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, valamint az Óbudai Népzenei Iskolában

Május 13., hétfő 19 óra A SZERELEM VONZÁSÁBAN Házimuzsika Farkas Zoltán zenetörténésszel

Május 17., péntek 19 óra LÁSZLÓ ATTILA ÉS A BUDAPEST RAGTIME BAND Május 24., péntek 19 óra FEHÉREN FEKETÉN – ÉRDI TAMÁS ZONGORAESTJE Bevezetőt mond: Bolla Milán

Május 25., szombat 19 óra MEDITERRÁN MÁJUS Olasz, francia, spanyol áriák, operettdalok, énekek Szerkesztő, műsorvezető: Baranyi Ferenc

Május 26., vasárnap 19 óra ILLATOS FEHÉRNEMŰK HAJTOGATÓJA Zenés felolvasószínházi előadás Ruttkay Laura, Szalai Kriszta Cserna Antal, Gémes Antos, Lux Ádám


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

május 1 Fülöp, Jakab 19:30 Zeneakadémia

BARÁTI KRISTÓF ÉS KELEMEN BARNABÁS

 26. oldal

6 Frida, Ivett

7 Gizella

8 Mihály

19:30 Müpa

19:30 Zeneakadémia

19:00 B32 Galéria

Best of Rameau

Kobajasi és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

13 Imola, Szervác

14 Bonifác

15 Szonja, Zsófia

20:00 Trafó

19:00 Szkéné

15:00 Bethlen Téri Színház

Macbeth

Long time no see!

20 Bernát, Felícia

21

18:00 Trafó

20:00 BMC

FÖLDI PARADICSOM

Konstantin

Városliget, Csónakázótó fotó: Milan Surkala / 123rf

22 Júlia, Rita

Binder Trió lemezbemutató

A diploma küszöbén

(Magyar Táncművészeti Egyetem, Nemzeti Táncszínház)

27 Hella

28 Csanád, Emil

29 Magdolna

19:00 József Attila Sz.

19:00 Budapesti Operettszínház

19:00 Karinthy Színház

Mi történt Baby Jane-nel? (Szabadka Népszínház)

május

SZÍVLAPÁT

19:00 Müpa

(KV Társulat)

40

Testvérest

(Nézőművészeti Kft.)

Carousel 6. oldal

Káosz


PAPAGENDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP

2 Zsigmond

3 Irma, Tímea

4 Flórián, Mónika

5 Adrián, Györgyi

19:30 Müpa

19:00 Radnóti Színház

19:00 Zeneakadémia

19:00 Szkéné

Tzimon Barto és az NFZ

Kakukkfészek

9 Gergely

10 Ármin, Pálma

11 Ferenc

12 Pongrác

19:00 Magyar Színház

19:00 Játékszín

11:00, 19:00 Erkel Színház

19:00 Müpa

A maratonfutók tiszteletkört futnak

A GÁLVÖLGYI

16 Botond, Mózes

17 Paszkál

18 Alexandra, Erik

19 Ivó, Milán

19:00 Katona József Sz.

19:00 Jurányi Ház

19:30 Zeneakadémia

19:00 Zeneakadémia

Szakácskönyv a túlélésért

Amadinda 35

23 Dezső

24 Eliza, Eszter

25 Orbán

26 Evelin, Fülöp

19:15 Katona József Sz.

20:00 Trafó

16:00 Hagyományok Háza

19:00 Erkel Színház

Szürke galamb

1 Link (TÁP Színház)

 10. oldal

Sylvia

KÁPRÁZAT (Forte Társulat)

 13. oldal

Rómeó és Júlia Pécsi Balett

Love Chapter 2 (L-E-V)

30 Janka, Zsanett

31

20:00 Jurányi Ház

19:00 Müpa

MR SLOANE SZÓRAKOZIK

Trio Catch

 36. oldal

MÁJUSI TÁNC

Új Liszt Ferenc Kamarakórus

A fecske

Angéla

Oidipusz

Bozsik Yvette Társulat

(Orlai Produkció) www.papageno.hu

41


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

DJ Bootsie Live LEMEZBEMUTATÓ

Omar Souleyman

E

gyszer már megtáncoltatott minket a szíriai lakodalmas techno sztárja a Dürerben, most pedig a hajóra tér vissza. Mire első saját lemezét megjelentette, már ötszáznál is több élő felvétel jelent meg fellépéseiről és vált ünnepelt zenésszé: játszott már a Nobel Peace Prize koncertjén, a Glastonbury és a Roskilde fesztiválokon is.

019 tavaszán új lemezt adott ki Bootsie, aki húsz éve feszegeti a hiphop, jazz, scratch, pop, kortárs zene határait, hol szólóban, hol zenekarban, hol filmzenéivel, hol színpadi átdolgozásaival. Idei albuma az instrumentális hiphop, bassmusic, trap, tribal, cinematic music körül forog meglehetősen „jövőzenés” megközelítéssel.

 Müpa MÁJUS 28. – 20.00 3500 Ft / 4500 Ft / 5500 Ft mupa.hu

 A38 MÁJUS 24. – 20.00 5500 Ft a38.hu

Agata Szymczewska ÉS A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR

W

fotó: Bartek Barczyk

2

einer Leó és Debussy egy-egy darabját kíséri majd a kortárs lengyel Mikolaj Górecki alkotása, amelynek szólistája a honfitárs, a 13. Henryk Wieniawski Nemzetközi Hegedűverseny győztese, Agata Szymczewska lesz.

 Zeneakadémia MÁJUS 25. – 19.30 2900–6900 Ft zeneakademia.hu 42

május


JUAN

DIEGO

FLÓREZ PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

2019. OKTÓBER 22.

19:30 óra UʼnDŽųåĵơĩʼnÚĜĩ ±DŽnÆƚÚ±Ĝ %±ĹƚÆĜ±¬åĹåĩ±ų

&ZMP«KL¸VńXIRSV'YHETIWXIR &Z ZMP Jegyvásárlás: www.jegy.hu BartókPlusz Operafesztivál

www.jdflorez.hu


ZENEOKTATÁS

Mit kínál az egyetemi szintű művészetközvetítői képzés? INTERJÚ BODNÁR GÁBORRAL

forrás: music.elte.hu

A

A tanerő esetleges elvesztése komoly probléma. Milyen mozgástér van a strukturális változtatásokra, a hiánypótlásra? Az elmúlt évtizedekben hozzá kellett szoknunk a folyamatos strukturális változásokhoz, hiszen már a tanszék 1984-es megalapítását is az iskolai ének-zene tanítás és a szaktanárok addigi helyzetének alapvető megváltozása tette elengedhetetlenné. Az évek során a képzési formák átalakulása, így a főiskolai képzés kivezetése, a bolognai rendszer beindítása, majd az osztatlan, kétszakos tanárképzés bevezetése is mind nagyfokú rugalmasságot kívánt tőlünk. Ennek a tendenciának megfelelően el kell kezdenünk az egyeztetést gyakorló pedagógusokkal, akikre a következő szemesztertől óraadóként számítanánk. 44

május

z ELTE BTK Zenei Tanszéke a közelmúltban hirtelen került a sajtó látóterébe, melynek kapcsán megkerestük a Trefort-kerti kampusz művészeti képzéséért felelős tanszékvezető egyetemi tanárt, Bodnár Gábort. Beszélgetésünkből kiderül, hogy bár anyagi nehézségekből fakadó tanerőhiány lehetősége merült fel, a tanszék változatlan színvonalon, a megvalósítás utolsó lépcsőfokánál tartó tervekkel folytatja a több mint három évtizede megkezdett szakmai munkát.

Az országban elsőként a tanszéken jöhetett létre a művészetközvetítő szak. Mit lehet erről tudni? Az osztatlan képzés bevezetésekor merült fel egy olyan tudásanyag keretbe foglalása, amely még jobban korrelál a bölcsészettudományokhoz. Nyugodtan mondhatom, hogy a művészetközvetítői képzés – amit képzőművészeti, illetve színművészeti oktatási intézményekkel együttműködve indítottunk el – sikertörténet. Ennek a keretében a magas színvonalú szakmai tudás mellett olyan szervezői és menedzseri kvalitásokat próbálunk átadni, amellyel a hallgatóink itthon és külföldön is megállják a helyüket bármely kulturális intézménynél vagy koncertszervezőnél.

A jelentkezők számát tekintve mennyire népszerű a tanszék a hallgatók körében? Az osztatlan, kétszakos képzés bevezetésével jelentősen megnőtt a jelentkezők száma. Nagy különbség a Zeneakadémiával és más egyetemek művészeti karaival szemben – ahol az ének-zene tanár mellé zenei szakmai szakpár vehető fel –, hogy a mi hallgatóink közoktatási tárgyakból választhatnak. Hallgatóinkat arra készítjük fel Erdős Ákos karnagy, szakmódszertan-oktató vezetésével, hogy mind a tagozatos, mind pedig a nem tagozatos iskolákban megállják a helyüket ének-zene tanárként. Az interjú hosszabb változata a papageno.hu oldalon olvasható.

A rovat támogatója az


2O19-2O2O

A PURCELL KÓRUS ÉS AZ ORFEO ZENEKAR

HANGVERSENYBÉRLETE A MÜPÁBAN ÉS A ZENEAKADÉMIÁN 2019. szeptember 11. szerda 19:30, Müpa LEMOYNE: Phèdre, 1785

Az Orfeo Zenei Alapítvány és a Palazzetto Bru Zane közös produkciója. (első teljes előadás a 18. sz. óta)

2019. november 28. csütörtök 19:30, Zeneakadémia PURCELL: Hail, bright g Cecilia - Ode for St. Cecilia’s Day, 1692 Dido and Aeneas, 1689 2020. január 28. kedd 19:30, Müpa MOZART: Sancta Maria, mater Dei K.273 ALBRECHTSBERGER: Domine, secundum actum meum (első előadás a 18. sz. óta) WERNER: c-moll Requiem, 1763 (első előadás a 18. sz. óta) MOZART: Ave verum corpus K. 618, Requiem K. 626 2020. május 13. szerda 19:30, Müpa HAYDN: Die Schöpfung

PURCELL Kórus, ORFEO Zenekar (korabeli hangszereken) Vezényel: VASHEGYI György

JEGYEK, BÉRLETEK: www.orfeo.hu, Müpa jegypénztárak, Zeneakadémia jegypénztár (Jegyárusítás: 2019. május 2-től.) Kapcsolat /Hírlevélre feliratkozás: info@orfeo.hu

www.orfeo.hu

@purcellchoir

Támogatók: Budavári Önkormányzat, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Palazzetto Bru Zane


OROSZLÁNKÖRMÖK

„Nem tudtam, hogy Várdai István ül majd a bizottságban” INTERJÚ HARTMANN DOMONKOSSAL szerző: Ur Máté

artmann Domonkos, aki 2018 januárjában első helyen végzett a Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaversenyen, jelenleg a bécsi Zeneakadémia elsőéves hallgatója. Az alig húszéves csellóművész éppen élete első felnőtt nemzetközi megmérettetésére készül, de azt is elárulta, meglepetésként érte, hogy Várdai István osztályába kerülhetett.

48

május

fotók: Kérges Máté, Leipold Gergő

H


MÁJUS A bécsi Zeneakadémia elsőéves hallgatója vagy. Hogyan vezetett idáig az utad? Óvodás korom óta foglalkozom a hangszerrel, a szomszédunkban ugyanis egy kiváló zenetanár lakott. Tőle kezdtem tanulni, minden reggel csellójátékkal kezdődött a nap. Később a Bartók Konziban Kemény Krisztina volt a tanárom, aki többször felvetette, hogy érdemes lenne külföldön továbbtanulnom. Alapvetően Bécs és Berlin jött szóba, végül a praktikussági okok döntöttek Ausztria mellett. Ezek szerint nem is Várdai István személye volt a meghatározó? Várdai Istvánt a felvételim előtt két héttel nevezték ki. Arról sem tudtam, hogy benne lesz a felvételi bizottságban. Ennek megfelelően hat évvel azelőtt hallott utoljára, ami – mondanom sem kell – mekkora különbség. Ez az időszak rendkívül képlékeny volt. A meghallgatásra is két érettségi vizsga között mentem ki, de minden a lehető legjobban alakult, hiszen nemsokára kaptam egy telefont, hogy Várdai István beválasztott az osztályába. Hogyan értékeled a közös munkát? Az osztrák rendszer egészen más, hiszen sokkal ritkábban vannak főtárgyórák, így bár egy évvel hosszabb a képzés, szabadabb a munka,

és felkészülhetünk arra az időszakra, amikor már nem lesznek mentoraink. Várdai Istvánnak nagyon sokat köszönhetek, hiszen olyan koncertező művészről van szó, aki az év kétharmadát utazással tölti, mégis mindig a rendelkezésemre áll. Folyamatos és rendszeres a közös munkánk. Sokkal koncentráltabban kell készülnöm az óráira, hiszen előfordul, hogy egy darabot csak egyszer van ideje meghallgatni. Mennyire tudod kihasználni, hogy főként magadra vagy utalva? Engem inspirál, ha egyedül kell gondolkodnom a darabokon. Legfeljebb napi négy órát töltök gyakorlással, általában pedig felveszem a játékom. Kívülről teljesen másként halljuk magunkat, amivel meg kell tanulni számolni az előadás során. Nekem ez a módszer sokat segít, az egyetemen pedig fantasztikus körülményeket biztosítanak a nyugodt felkészüléshez. Ha jól tudom, jelenleg három verseny is lebeg a szemed előtt. A 2018-as prágai verseny még korosztályos megmérettetés volt, most pedig az első felnőtt, többfordulós versenyemre készülök, ami májusban lesz itt, Bécsben. Nagyon élvezem ezeket a szituációkat, és azt hiszem, képes vagyok arra, hogy egy adott időszakra összpontosítsam az energiáimat. Komoly, két és fél órás

Hartmann Domonkos bekerült a Kamara Akadémia Egyesületbe is, aminek célja, hogy a koncertekkel, mesterkurzusokkal és a hangszerekkel kapcsolatos lehetőségek felkutatásával segítse a növendékeket.

anyagot kell vinnem, többek között Bachot és Brahms F-dúr szonátáját. A versenyművek közül pedig Dvořak koncertjéből készülök. Ezt a lehetőséget megelőzi egy korosztályos verseny, a nyár folyamán pedig Észtországban szeretném kipróbálni magam. Vannak koncertlehetőségeid – akár a versenyprogramodat illetően? A tanulmányokkal összefüggésben szemeszterenként két hangversenyt kell adni, ami tökéletes arra, hogy rutint szerezzek a folyamatosan bővülő alaprepertoárt tekintve. Januárban a Dohnányi Zenekarral játszhattam Budapesten, ami a prágai verseny hozadéka volt. Mivel tudsz kikapcsolódni? Nincs sok szabadidőm, hiszen jelentkeztem egy heti hatórás nyelvkurzusra, így jelenleg, ha például gyakorlás előtt éppen a termemre várok, akkor németet tanulok. Sokszor ülök le a zongorához, ami megnyugtat, és általában másokat is hívok, hogy négykezest játsszunk. Nagy örömömre kialakult egy nagyjából nyolcfős magyar egyetemi társaság is, akikkel sok időt töltünk együtt. www.papageno.hu

49


KIÁLLÍTÁS

M

oholy-Nagy László magyar művész, a Bauhaus egyik legnagyobb alakja volt. Talán mondhatjuk, hogy Walter Gropius alapító után a második. A fotográfia megújítójának munkáiból látható válogatás.

Bauhaus 100. Program a mának – Kortárs nézőpontok Kaszás Tamás, Saroglya, festett fa, 170 x 54 x 80 cm, 2011 Balázs Árpád és Dénes Andrea Gyűjteménye

BAUHAUS 100. A ZSENIÁLIS KÍSÉRLETEZŐ

Symposion deep time, forrás ISBN könyv galéria

 Mai Manó Ház MÁJUS 12-ig h-p.: 14.00-19.00, szo-v.: 11.00-19.00 700 Ft / 1500Ft maimano.hu

I Symposion – Deep Time

A

vajdasági Symposion a 60-as évektől, mondhatni a legjobb magyar nyelvű kulturális-művészeti folyóirat volt. Ma friss szellemű és progresszív kiadó. Őket mutatja be az ISBN.

 ISBN könyv + galéria MÁJUS 17-ig k–p.: 12.00–19.00, szo.: 14.00–18.00 INGYENES isbnbooks.hu 50

május

dén száz éves a Bauhaus – és ezt még nagyon sokszor el fogjuk mondani 2019-ben. Arról a szemléletmódról, művészeti iskoláról, majd később mozgalomról, még később átfogó stílusról van ugyanis szó, amely ténylegesen máig befolyásolja mindazt, amit a művészetről, az építészetről, a designról gondolunk. Funkcionalizmus és emberközpontúság, geometrikusság, a kreativitás ünneplése, és végső soron egy új és jövőbe mutató létezésmód kísérlete volt ez, ami hatalmas hatást gyakorolt a kultúrára. Nem mellékes az sem, hogy számos magyar szereplő működött benne a kezdetektől. A Ludwig Múzeum mostani kiállítását a Bauhaus szemlélet és gyakorlat nagyobb tematikus csoportjai köré rendezték – színelmélet, ezotéria, vízió, utópia, tárgyformálás, fényművészet –, és leginkább kortárs reflexiókat tartalmaz. Közel ötven mai, magyar művészkerül tehát párbeszdébe a Bauhaus-szal. Nem a művekkel, sokkal inkább a gondolattal, a művészeti gyakorlatokkal.

 Ludwig Múzeum – Kortárs művészeti múzeum AUGUSZTUS 25-ig k–szo.: 10.00–20.00 750 Ft / 1600Ft ludwigmuseum.hu


MÁJUS

Paloma Rincon-Pablo Alfieri: After Sex 2016

Stupid things

B Foodplay. Gasztrojáték

A

z ételfotó nem (csak) kereskedelmi műfaj. A művészet eszköztára is megjelenik benne, és fordítva, a gasztronómia is hat a művészi kifejezésmódra. Látványos, izgalmas tárlat.

ürckner János az egyik legprovokatívabb új, hazai művész. Pedig nem akar provokálni, csak ironikus és „agyas” munkákkal elgondolkodtatni. Vagy ez már provokáció? Most meggyőződhetünk róla!

 Everybody Needs Art MÁJUS 17-ig Látogatási információ: everybodyneedsart@ gmail.com everybodyneedsart.com

 Magyar Kereskedelmi – és Vendéglátóipari Múzeum MÁJUS 17-ig k–v.: 10.00–18.00 500 Ft/ 1000 Ft mkvm.hu

Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program. / Együttműködő partner: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

www.papageno.hu

51


HELYSZÍNEK

zenés színház

Átrium

Így szerettek ők – József Attila II. 24. 19.30

Bartók Emlékház Viva Bartók! – Bálint András és Fülei Balázs (zongora) estje 16. 19h Latin-amerikai zeneszerzők Tokos Zoltán (gitár), km.: Matuz István (fuvola) 31. 18h

Széttépve R.: Novák Eszter 6., 23. 20h

Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Est: Ávéd János Quartet 1. 20h Wednesday Open Jam: 1. 22h Nigun 2. 20h

Bocs, félrement! R.: Paczolay Béla 25. 20h

Ferenczi György és Csoóri Sándor Párbeszéd koncertje 10. 19h

Free BJC Jam Session: ifj. Tóth István Trio 3. 22.30

Nőkből is megárt… R.: Cseh Judit 5. 17h

Harmónia Jazzműhely: Szőke Nikoletta Quartet 4. 20h

Szívlapát – részvételi versszínház 15. 15h, 19h zelda – egy utolsó vad nő GK Társulat–Manna 8. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

8

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: John Scofield’s Combo 66 3. 19h, 21h

D.A.A. – Dóka Attila Akusztik: Játék a tűzben 24. 19h

Szalon Élőkép Színház 29. 19h

Belvárosi Színház

május

A vihar R.: Szikszai Rémusz 8., 9. 19h

Csajka R.-kor.: Blaskó Borbála 22. 19h

Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert 27., 28., 29., 30., 31. 19.30

52

Riviéra R.: Benedek Miklós 4., 7., 20., 30. 19h

Bethlen Téri Színház

Az öldöklés istene R.: Bereczki Csilla 9., 23. 19.30

5

Semmi R.: Hoffer Károly 19. 15h

Valódi hamisítvány R.: Valló Péter 3., 16., 26. 20h

Majdnem 20 R.: Vidovszky György 8. 19.30

4

Gengszter nagyi R.: Hoffer Károly 20. 15h, 21. 10h

Párterápia R.: Znamenák István 10., 24. 19h

Igenis, miniszterelnök úr! R.: Znamenák István 2., 3. 19.30

Kaisers TV, Ungarn Pintér Béla és Társulata 4. 19.30, 5. 16h, 19.30

Coraline 5. 10.30, 6. 15h

Nóra 2 R.: Galgóczy Judit 9. 20h

Fehér nyuszi, vörös nyuszi P! Ea.: Alföldi Róbert 1. 19.30

2

Boribon és Annipanni R.: Ellinger Edina 21. 15h, 22., 23. 10h

Hogyan nevezzelek? R.: Schlanger András 17. 19h

A félelem megeszi a lelket R.: Alföldi Róbert 20., 22. 19.30

1

Batu-Tá kalandja R.: Kovács Géza 4. 10.30

Három esős nap R.: Novák Eszter 2., 18. 20h

Egy, kettő, három R.: Znamenák István 11. 17h, 19.30

P Szo V

H

K Sze Cs

P! premier

80 nap alatt a föld körül 9., 10., 13., 14. 10h, 11. 10.30, 12. 15h

Férjek és feleségek R.: Szabó Máté 8., 31. 20h

Chicago R.: Alföldi Róbert 14., 17. 19.30

gyerekszínház

Budapest Bábszínház

Családi játszmák R.: Göttinger Pál 22. 19h

12 dühös ember R.: Császi Ádám 7. 19.30, 19. 15h, 19.30

Sze Cs

táncszínház

P Szo V

H

Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio 4., 18. 22.30 Alerant Jazz Est: Finucci Bros feat. Kökény Attla – Best Of George Benson 6. 20h

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek szerkesztőség által válogatott helyszínei.


MÁJUS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio 6. 22h

A Glonet bemutatja: Budapest Bossanova 13. 20h

Studio11 Evenings: Studio11 Ensemble feat. Falusi Mariann 18. 20h

Formatex Jazz Est: Kiss Attila Band 7. 20h

LFZE Monday Open Jam: Piller Márton Trio 13. 22h

Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio 18. 22.30

A Budateher bemutatja: Gáspár Károly Trio 8. 20h

Grund Szinhaz: Maestro 14. 20h

Szőke Nikolletta & Takács Nikolas 20. 20h

LFZE évvégi bemutató koncertek 15., 16., 17. 13h

LFZE Monday Open Jam: Filip Dinev Trio 20. 22h

Wednesday Open Jam: Dennert Árpád Trio 8. 22h Az InfoRádió bemutatja: Gyémánt Bálint New Trio 9. 20h Harmónia Jazzműhely: Niki Iles 10. 20h Free BJC Jam Session: Lakatos Pecek András Trio 10., 24. 22.30 SoLaTi 11. 20h Free BJC Jam Session 11. 22.30

A ChartaPack bemutatja: Révész Richárd Latin Trio 15. 20h Wednesday Open Jam: Kollmann Gábor Quartet 15. 22h Gereben Zita Quintet 16. 20h Harmónia Jazzműhely: Bencze Alma Project 4 17. 20h Free BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio 17. 22.30

Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 21. 20h Sárik Péter Trio feat. Csókás Zsolt 22. 20h Wednesday Open Jam: Kalmár Zoltán Trio 22. 22h Ecool Jazz Est: Balázs József Quintet 23. 20h Kollmann Gábor Quintet 24. 20h Free BJC Jam Session: Lakatos Pecek András Trio 24. 22.30

www.papageno.hu

53


HELYSZÍNEK

zenés színház

táncszínház

P! premier

gyerekszínház

Harmónia Jazzműhely: Oláh Krisztián Trio 25. 20h

Óbudai Danubia Zenekar: Salon de musique 3. – George Sand 10. 19h

Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny Gála 6. 19h

Free BJC Jam Session 25. 22.30

Az angol aranykor csembalózenéje – Tóth-Vajna Zsombor koncertje 10. 19h

Luxemburg grófja R.: Somogyi Szilárd 3. 19h, 4. 15h, 19h

Kővirágok Énekiskola évzáró koncert 26. 19h

Maya R.: Réthly Attila 11., 31. 19h, 12. 15h, 19h

Óbudai Danubia Zenekar: Joseph Haydn – A patikus 11. 10:30

Alerant Jazz Est: Swing á la Django feat. Roby Lakatos 27. 20h

Menyasszonytánc R.: Béres Attila 17. 19h, 18., 19. 15h, 19h

Machaut füle – Les chansons 11. 15:30

LFZE Monday Open Jam: Szabó Gergő Trio 27. 22h

Óbudai Danubia Zenekar: Salon de musique 3. – George Sand 11. 19h

Zsidó Művészeti Napok 2019: Nyári Krisztián és Náray Erika zenekara 28. 19h

Csalog Gábor: Vasárnapok – Dialógusok (a) zenével III. 12. 18h Marc Ribot 17. 19h

Wednesday Open Jam: 29. 22.30

A Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi hangversenye 18. 16h

Harmónia Jazzműhely: Urbán Orsi Quartet 31. 20h

Alexander Sitkovetsky és az Anima Musicae Kamarazenekar 20. 19h Novus String Quartet 24. 19h

MAO plays the music of Edina Szirtes Mókus – lemezbemutató 26. 19:30

Budapest Music Center

Ligeti Ensemble 28. 19:30

Micheller Myrtill és Pintér Tibor: VOICE&GUITAR & Csányi István: Duets – lemezbemutató 1. 19:30 Gustav Rivinius és az Anima Musicae Kamarazenekar 3. 19h

Budapesti Vonósok: Klasszikusok tükrében 3. 4. 17h Sze Cs 1

54

2

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

4

5

8

#peller40 16., 17. 19h Amerikai komédia R.: Réthly Attila 30., 31. 19h

A kék madár R.: Szenteczki Zita 12. 15h, 19h, 13. 19h, 14. 15h Levelek otthonról – Jávori Ferenc „Fegya” szerzői estje 22., 23. 19h A Pendragon-legenda R.: Somogyi Szilárd 11., 12., 13., 14., 15. 19h

Budapesti Operettszínház Abigél R.: Somogyi Szilárd 20., 21. 17h, 22., 28. 15h, 19h, 23. 18h, 24. 19h, 26. 11h

Rondo Quartet 3/3. | Haydn, Janaček, Cage 3. 19h

KÁLMÁN IMRE TEÁTRUM

Dorian Gray R.: Réthly Attila 26., 27. 19h

Harold López-Nussa Trio 25. 20h

BJC Jam Session: Oláh Kálmán Jr. Trio 31. 22.30

Oszi Boszi, a repülő nagyanyó R.: Peller Károly 12. 11h, 23. 14h A víg özvegy R.: Szabó Máté 9., 10., 29. 19h, 30. 15h

Balázs Elemér Group 29. 20h

Jazz Generációk: Berkes Balázs – Csuhaj Barna Tibor – Dénes Ábel 30. 20h

Musicalmesék 25. 11h

Szeretni bolondulásig R.: Réthly Attila 18., 19. 19h

RAKTÁRSZÍNHÁZ

Carousel – Liliom R.: Béres Attila 2. 18h

Jövőre, Veled, Itt! R.: Somogyi Szilárd 7., 8., 9. 19.30

Ének az esőben R.: Harangozó Gyula 7. 17h, 8. 19h

Lili bárónő R.: Béres Attila 10., 11. 19.30

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

P!

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS Szegény Dzsoni és Árnika R.: Szenteczki Zita 25., 26., 28. 11h, 27. 15h

My Fair Lady R.: Puskás Tamás 8., 9., 10. 19h

Dolgok, amikért érdemes élni R.: Horgas Ádám 22., 25., 30. 19h

Virágot Algernonnak R.: Somogyi Szilárd 14., 15. 19.30

Nem félünk a farkastól R.: Puskás Tamás 3., 19. 19h

És Rómeó és Júlia… Km.: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter 14. 19h

Nemek és igenek R.: Puskás Tamás 12., 18. 15h, 14., 24., 27. 19h

Hajmeresztő R.: Puskás Tamás 5., 6. 19h

New York-i komédia R.: Puskás Tamás 13., 20. 19h

Jó zsaru, rossz zsaru R.: Puskás Tamás 4., 24. 19h

Pletykafészek R.: Puskás Tamás 1., 7., 29. 19h

Kasimir és Karoline R.: Alföldi Róbert 1., 7., 13. 19h

Centrál Színház NAGYSZÍNPAD Delila R.: Puskás Tamás 11., 15., 22., 25. 19h Függöny fel R.: Puskás Tamás 2., 17., 28. 19h Házassági leckék középhaladóknak R.: Puskás Tamás 5. 17h, 20h, 6., 21., 26. 19h Jó emberek R.: Puskás Tamás 16. 19h Ma este megbukunk R.: Mark Bell 4. 15h, 19h, 30. 19h

2019.05.16. 18-22h

Sok hűhó semmiért R.: Puskás Tamás 23., 31. 19h KISSZÍNPAD Ájlávjú R.: Harangi Márta 3., 29. 19h Büszkeség és balítélet két színészre R.: Ujj Mészáros Károly 8., 9., 16. 19h, 19. 15h

Kövek a zsebben Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter 2., 18. 19h A lepkegyűjtő R.: Horgas Ádám 21., 23., 26., 31. 19h Nézőművészeti Főiskola R.: Árkosi Árpád 20. 19h Tökéletlenek R.: Szikszai Rémusz 10., 12. 19h, 11., 15. 20h

FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK FÉNYFESTÉS MEGÚJULT ÁLLANDÓ GYŰJTEMÉNYEK WORKSHOP BORBÁR TÁRLATVEZETÉSEK DJ ART BONBON I JAZZ PERONI SÖRKÓSTOLÁS ÉLŐEMÚZEUMCAFÉ ST ES EN OFÉNYFESTÉS K FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK Y HU ING R AMETIWORKSHOP MEGÚJULT ÁLLANDÓ GYŰJTEMÉNYEK G ESZ . O ART BONBON BORBÁR TÁRLATVEZETÉSEK UV PR EPMDJ PERONI SÖRKÓSTOLÁS ÉLŐSZMÚZEUMCAFÉ JAZZ FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK FÉNYFESTÉS MEGÚJULT ÁLLANDÓ GYŰJTEMÉNYEK WORKSHOP BORBÁR TÁRLATVEZETÉSEK DJ ART BONBON PERONI SÖRKÓSTOLÁS ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ JAZZ FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK FÉNYFESTÉS

AZ MVM ÉS AZ OTP BANK BEMUTATJA:

A MICHELANGELO KIÁLLÍTÁS 3200 FT-OS BELÉPŐJEGGYEL LÁTOGATHATÓ www.papageno.hu

55


HELYSZÍNEK

zenés színház

Eötvös 10

Sylvia Kor.: Seregi László; vez.: Déri András 9., 10., 15., 16., 17. 19h, 11., 18., 19. 11h, 19h, 18. 11h

Pszichoszínház Bácskai Juli vándorszínháza 10. 19h

A vágy villamosa Kor.: Venekei Marianna 3., 4. 20h, 5., 12. 11h, 20h

Rikkancsok Jákim Stúdió 11. 19h Sivasakti Kalánanda Táncszínház Somi Panni Társulata 24. 19h

Erkel Színház Háry János Vez.: Medveczky Ádám; r.: Vidnyánszky Attila 2., 3., 7., 8., 9., 10. 11h, 16h, 4. 11h, 19h, 5. 11h, 11. 16h Manon Lescaut P! Vez.: Kocsár Balázs; r.: Szabó Máté 18., 21., 28., 30. 19h, 25. 11h 1

2

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

4

5

8

gyerekszínház

P! premier

Hagyományok Háza

Pas de quatre ’19 13. 20h

Mental Health Spirit Dance Company 13. 19h

Sze Cs

táncszínház

Budapest Folk Fest 22–25. VIII. Táncház Napja [helysz.: Liszt Ferenc tér] 11. 19h Drótos Jankó 5. 11h Fókuszban a koreográfusok – A folklór szavaival Dunaújvárosi Alkotóműhely, Orza Calin 22. 19h

Fonó Budapest Folk Fest 23–25. Bacsó Kristóf Quartet, Akosh S. Unit 31. 20h

Levelek Kárpátaljáról Forrás Néptáncegyüttes–Kárpátalja Néptáncegyüttes 10. 19h

Egri Quartet, Szesztay Dávid és zenekara 3. 20h

Népzenei koncertnap a Dunán [helysz.: TRIP Hajó] 25. 11h

Szászcsávás Band – Szászcsávási Dalárda koncert és táncház 4. 20h

Roll Over Beethoven – Balázs Fecó, Benkő László Vendég: Szakcsi Lakatos Béla 3. 19.30

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

2 ELŐADÁSBÓL ÁLLÓ SZABAD BÉRLETET AJÁNLUNK, amely 2019. ÁPRILIS 01. és 2019. december 23. között váltható be az Orlai Produkciós Iroda Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban, a fenti időszakban játszott alább felsorolt előadásaira, az 1-10. sorokba.

21 ELŐADÁS KÖZÜL VÁLASZTHAT Bérletek beszerezhetők: A Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig.) valamint a www.orlaiprodukcio.hu és a www.belvarosiszinhaz.hu weblapokon.

jegy.hu

56

május


MÜPA BÉRLETEK

19 20

Stratégiai partnerünk:

Stratégiai médiapartnerünk:

mupa.hu A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban, valamint online a www.mupa.hu oldalon. További információ: +36 1 555 3300, +36 1 555 3310


HELYSZÍNEK

zenés színház

P E S T B U D A

WINE SHOW

táncszínház

Szarvasének Magyar Állami Népi Együttes 17., 18. 19h

Varsói melódia Orlai Produkció 2., 29. 19h

Vásárhelyi László Táncszínpad 10. 19h

Vénusz R.: Deák Krisztina 10., 22. 19h

Hatszín Teátrum Caveman – Az ősember R.: Szántó Erika 5. 19h

V

Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák Manócska Társulat 5. 10h

ÁR

K E RT

2019. ÁPRILIS

25–27. BA ZÁR

O N L I N E

JEGYVÁSÁRLÁS

V IN C E B U DA

P E S T. H U

FAC EBO OK.C

OM/VINC EMA

GAZ IN

május

Életrevalók R.: Horgas Ádám 11. 19h, 12., 26. 15h, 19h

Izgass fel! – az évszázad bűnténye TÁP Színház–BRT–Fregoli 17. 19h, 18. 15h, 19h

A Gálvölgyi 10. 19h

Kinevetsz a végén Gólem Színház 25. 15h Operabeavató Mediszin Produkció 11., 19. 19h Őrületek tornya Hadart Színház 4. 19h Second Life, avagy kétéletem Orlai Produkció 12., 23. 19h S.Ö.R. – nem teljes Shakespeare-művek Hybridkult Produkció 9. 19h Süsü a sárkány kalandjai Hadart Társulat 4. 10h Utazás a szempillám mögött Zichy-Szín-Műhely 19., 25. 10h

58

Játékszín

És már senki sem… R.: Szirtes Tamás 13., 24. 19h

Jaj, Istenem! Gólem Színház 27., 30. 19h

P! premier

39 lépcsőfok R.: Horgas Ádám 9. 19h

Haverok, buli, Bon-Bon R.: Háda János 31. 19h

Kerekítő manó és az évszakok Manócska Társulat 12. 10h

KÖZEL 1000 160 KIÁLLÍTÓ, INT BOR, TÖBB M US RZ U 20 MESTERK OP SH RK O ÉS SZAKMAI W

gyerekszínház

Gombóc Artúr, a nagy utazó 11., 18. 11h Hamupipőke 19. 11h, 15h Hazudj inkább, kedvesem! R.: Radó Denise 25. 15h, 19h Kölcsönlakás R.: Kapitány Iván 16., 17., 23., 31. 19h Legénybúcsú P! R.: Szente Vajk 2., 3., 4., 5., 14., 27., 29. 19h Legyen a feleségem! R.: Kapitány Iván 22. 19h Menopauza R.: Tallós Rita 6., 8., 30. 17h, 21h, 7. 19h Mennyei hang! R.: Bagó Bertalan 15., 21. 19h Nyolc nő R.: Korcsmáros György 1., 18. 19h Primadonnák R.: Szirtes Tamás 20. 19h A szőke ciklon R.: Szente Vajk 28. 19h


MÁJUS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

József Attila Színház Anconai szerelmesek R.: Molnár László 24. 19h Balfácánt vacsorára! R.: Valló Péter 13. 19h Boldogság R.: Verebes István 10. 19h

Karenina, Anna R.: Telihay Péter 21. 18h Légy jó mindhalálig R.: Hargitai Iván 19. 15h, 31. 18h Lila ákác R.: Telihay Péter 15., 23. 19h Mi történt Baby Jane-nel? Szabadkai Népszínház 27. 19h

Csókos asszony R.: Böhm György 17. 19h Feketeszárnyú cseresznye R.: Kerényi Imre 5. 15h Hippolyt, a lakáj Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat 29. 19h

Mici néni két élete R.: Léner Péter 3., 30. 19h Naplemente előtt R.: Verebes István 12. 15h A pápanő R.: Hargitai Iván 18. 15h

Indul a bakterház Turay Ida Színház 8. 19h

Veszek egy éjszakát R.: Verebes István 26. 15h

Jövőre veled ugyanitt Szolnoki Szigligeti Színház 4. 19h

Vesztegzár a Grand Hotelben R.: Szente Vajk 9., 22. 19h

STÚDIÓ Alku R. Telihay Péter 6. 19.30 Bánk az esküdtszék előtt Beavató színház 24. 11h A gyertyák csonkig égnek R.: Csiszár Imre 15., 23. 19.30 János vitéz Beavató színház 29. 11h, 30. 10h, 13h Nők. Játszmák. Rivaldafény R.: Schlanger András 18. 19.30 Nyuszi ül a hóban R.: Zsurzs Kati 12. 11h Oidipusz nyomozás Beavató színház 31. 11h A pillangók szabadok R.: Szitás Barbara 4. 19.30

feljössz? programok | rendezvények | sütemény | természet

LÓVASÚT XII. kerület, ZUGLIGET fotó @Vermes Tibor

www.papageno.hu

59


HELYSZÍNEK

zenés színház

Hurok Orlai–Füge 4. 17h, 20h, 6. 20h

Sárkányölő Krisztián R.: Bal József 8. 10h

Ketten Scallbouche Társulat 9. 20h

Shirley Valentine R.: Cserje Zsuzsa 5., 19. 19.30

Kiválasztottak Gólem Színház–DEKK–Füge 19. 20h

Sóska, sültkrumpli R.: Sas Tamás 14., 28. 19.30

Lefitymálva Gólem Színház 13. 19h

Vágyrajárók R.: Verebes István 7. 19.30

Megáll az idő 123-as labor 23. 20h

40! avagy véges élet DEKK–Füge 21. 19h

A csatorna DEKK–TÁP Színház–Anyegin Család 20. 19h A csemegepultos naplója Orlai–Füge 2. 19h, 14. 20h

60

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

A Pitbull cselekedetei Titkos Társulat–Füge–Trafó 14. 19h

8

Szakácskönyv a túlélésért Gólem Színház 17. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

Káosz R.: Horgas Ádám 7., 22., 29. 19h

Második nekifutás R.: Szilágyi Tibor 4. 19h A mi kis városunk R.: Karinthy Márton 6. 19h Nercbanda R.: Korcsmáros György 28. 19h Az ördög R.: Balikó Tamás, Szabó P. Szilveszter 19. 14.30

Vojáger R.: Keszég László 12. 19h

A férfiak szexuális világa DEKK Színház–Füge 25. 19h

Gellérthegyi álmok R.: Kovács Henrietta 11. 19.30

Margarida asszony R.: Böhm György 12., 18. 19h

Szülői értekezlet R.: Végh Zsolt 19. 19h

Egy őrült naplója R.: Bodó Viktor 16., 17. 20h, 18. 16h, 20h

Az édes teher R.: Koncz Gábor, Éless Béla 24. 19h

Klotild néni R.: Karinthy Márton 25. 19h

Szociopoly Mentőcsónak Egység 10., 30. 18.30

Egyasszony Orlai–Füge 9., 23. 19h

5

DeGeneráció R.: Kovács Henrietta 15. 19.30

Az örökség R.: Schwechtje Mihály 30. 19h

Csáó Füge–Titkos Társulat 10., 11. 20h

4

Bunbury – avagy Szilárdnak kell lenni R.: Karinthy Márton 3. 19h, 11. 15h

Mr. Sloane szórakozik Orlai–Füge 30. 20h

Cigány magyar Tudás Hatalom–Mentőcsónak 5. 19h, 12. 20h

2

A bolond lány R.: Karinthy Márton 26., 30. 19h

Micsoda Csoda (GóleMese) Gólem Színház–Szamárfül Projekt 4. 11h

Benne vagy Neptun Brigád 7. 20h

1

A baba R.: Szabó P. Szilveszter 1., 27. 19h

Mi és Ők Orlai–Füge–Szentendrei Teátrum 16. 19h

Amőba – az örökké változó Egység P! Nagy Csilla/Cipolla Collectiva 11. 19h

P! premier

Alíz Csodaországban R.: Kovács Henrietta 5. 15h

Mellettünk (Grecsó fivérek összművészeti estje) Orlai 15. 20h

Jurányi

gyerekszínház

Karinthy Színház

Rómeó és Júlia Beavató színház 16. 11h, 17., 22., 24. 16h

Sze Cs

táncszínház

A piszkosak R.: Scherer Péter 2., 13., 16. 19h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS Szajré R.: Böhm György 21. 19h

Háztűznéző R.: Ascher Tamás 5. 19h

Bádogdob R.: Hegymegi Máté 31. 19h

Szent Péter esernyője R.: Karinthy Márton 8. 15h, 19h

Hóhérok R.: Gothár Péter 9. 19h

Elnöknők R.: Ascher Tamás 1. 19h

Tanár úr kérem R.: Simon Kornél 14., 20. 19h

Ithaka R.: Székely Kriszta 7., 8. 19h

Jeanne D’Arc R.: Hegymegi Máté 11. 19h

Tortúra R.: Iványi Árpád 9., 23. 19h

Nóra – karácsony Helmeréknél R.: Székely Kriszta 2., 31. 19h

A kaukázusi krétakör R.: Székely Krisztina 7., 8. 19h

Katona József Színház

A nők iskolája R.: Ascher Tamás 4. 19h

A mi osztályunk R.: Máté Gábor 10. 19h

Rozsdatemető 2.0 R.: Máté Gábor 3., 6. 19h

Minden kombi cirkó… R.: Gothár Péter 28. 19h

Az ügy – Avagy a normális eljárás R.: Ascher Tamás 11. 19h

Munkavégzés során nem biztonságos R.: Máté Gábor 5. 19h

KATONA Ascher Tamás Háromszéken R.: Pintér Béla 24., 25. 19h Berlin, Alexanderplatz R.: Kovács D. Dániel 29. 19h Ha elmúlik öt év P! R.: Zsámbéki Gábor 17., 18., 19., 23., 30. 19h

KAMRA Ahogy tetszik R.: Kovács D. Dániel 22. 19h

A Platonov R.: Székely Kriszta 3., 6. 19h

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

ELŐADÁS:

2019. MÁJUS 4. (19 ÓRA) 2019. MÁJUS 7. (19 ÓRA) 2019. MÁJUS 20. (19 ÓRA) 2019. MÁJUS 30. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

jegy.hu

www.papageno.hu

61


HELYSZÍNEK

zenés színház

táncszínház

Klebelsberg Kultúrkúria

Széljegy R.: Zsámbéki Gábor 24., 25., 29. 19h Szürke galamb P! R.: Gothár Péter 16., 17., 18., 23., 30. 19h

Budapest Bár // Várkonyi Csibészek 16. 19h Kiscsillag 17. 20h

Like a Rolling Stone koncert 8. 20h

Blahalouisiana 18. 19h

Egyasszony Orlai–Füge 14. 19h

Tökéletes boldogság világa R.: Máté Gábor 2. 19h

Terra Profonda 21. 20h

Sóvirág Tünet együttes 27. 19h

Ürgék R.: Pelsőczy Réka 26., 27. 19h

Vodoo Papa Duo 22. 20h Budapest Folk Fest // Erdőfű Kamarazenekar // PásztorHóra 23. 19h

Tizenkét dühös ember A Szolnoki Szigligeti Színház 28. 19h

SUFNI 1link Proton Színház 23., 30. 19.15

Budapest Folk Fest // Meszecsinka // Tribali // Selectorka 24. 19h

Kobuci

Budapest Folk Fest // Juan de Lerida és barátai // Marko Markovic Brass Band 25. 19h

Söndörgő 1. 20h

Bihari R.: Máté Gábor 22. 19.15 A borbély (Városház u. 16.) R.: Hudi László 9., 11., 22., 28., 31. 19.30

Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Csizmadia Anna és a Folksz zenekar 2. 19h

Csendet akarok! Ea.: Fullajtár Andrea 31. 19.15

Óbuda napja – Aurevoir 3. 19h

Egy komcsi nyanya vagyok Ea.: Csoma Judit 6., 10. 19.15

Óbuda napja – Csaknekedkislány 5. 19h

Holt lelkek R.: Dankó István 26., 28. 19.15

Blues for Jenő – Fekete Jenő Jótékonysági Koncert 7. 18.30

Leláncolt Prométheusz R.: Tarnóczi Jakab e.h. 11., 24., 25. 19.15

Jerry Lee’s rock and roll service 8. 20h

Mastercard Jazz Brunch: Szeder Balázs Trió 5. 11h Miskin herceg Ea.: Takátsy Péter 7., 8. 19.15

1

62

2

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

4

5

Nana Vortex 29. 20h Meztelen Diplomaták // Magidom 30. 19.30 Honeybeast 31. 20h

Blues B.r.others Show 9. 20h Fonó – Házon kívül: Bohemian Betyars //Parno Graszt 11. 20h

Cymbal Rush 14. 20h

Prostitúció Füge Produkció 27. 19.15 Sze Cs

Snétberger Zenei Tehetség Központ – gálakoncert 28. 19h

Kőbányai Zenei Stúdió // Tátrai Tibor, Póka Egon, Tátrai Tibor 13. 20h

Panodráma: PALI R.: Lengyel Anna 12., 29. 19.15

8

P Szo V

H

K Sze Cs

P! premier

Ripoff Raskolnikov Band 15. 20h

Grazioso Zeneszalon 3. 19h

Terror R.: Dömötör András 4. 19h

gyerekszínház

Madách Színház Lúdas Matyi R.: Cseke Péter 11. 10.30 A Négyszögletű Kerek Erdő R.: Cseke Péter 26. 10.30 Az Operaház Fantomja R.: Szirtes Tamás 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 13., 14., 15., 16., 17. 19h, 11., 18. 15h, 19h Rocksuli R.: Szirtes Tamás 24., 27., 28., 29., 30., 31. 19h, 25., 26. 15h, 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

STÚDIÓ SZÍNPAD Ügyes kis hazugságok R.: Szirtes Tamás 25., 26. 19.30

Marczi Közösségi Tér Jó estét nyár, jó estét szerelem R.: Földessy Margit 19., 20., 26. 19h

P!

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról R.: Földessy Margit 16. 19h A kör négyszögesítése R.: Földessy Margit 12. 19h A padlás R.: Földessy Margit 24. 19h

MOMkult Al Di Meola 11. 20.30, 12. 17h, 20h Hősiesség és szabadság | Balázs János és a Budafoki Dohnányi Zenekar | Beethoven Budán Fesztivál 3. 19.30 Mazel tov Budapest | Budapest Bár | Zsidó Művészeti Napok 26. 19h Mirabai Ceiba | Agua De Luna turné 30. 20h Snatam Kaur 7., 8. 20h Szeretsz engem…? | Zsidó Művészeti Napok Budapest Klezmer Band, vendég: Szulák Andrea, Dunai Tamás 27. 19h

MU Színház Antigoné k2 Színház 23. 19h A baranyai gyöngyösbokréta k2 Színház 8. 20h

Hűség k2 Színház 17. 20h

Jane Monheit és a Budapest Jazz Orchestra – Jazztavasz 4. 20h

IZP-estek 5. 20h

Klasszikus kedvencek 2019 – Spanyol fiesta Klasszik Rádió–Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Hámori Máté 1. 19.30

Macskafogó Kor.: Barabás Anita; r.: Fejes Ádám 18. 16h, 18h Pentheszileia k2 Színház 9. 20h A per FAQ Színház–SzFE 10. 20h Rinocéroszok R.: Fábián Péter 14. 19h Standing Ground Kor.: Vass Imre 4. 20h Stations | Bezzeg az én anyám Wéninger Dalma | Balkányi Kitty 12. 20h Szólók Hodworks 2. 20h

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Vez.: Kesselyák Gergely 14. 19.30 MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Kobajasi Kenicsiró 16. 19.30 Organized Rhythm Clive Driskill-Smith (orgona), Joseph Gramley (ütőhangszerek) 7. 19.30 OrgonaExpedíció 13. 16h Szenvedélyem: a jazz – Harcsa Veronika 5. 11h FESZTIVÁL SZÍNHÁZ

Müpa BBNH Amerika hangja Km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vez.: Hamar Zsolt 2. 19.30 A Beady Belle és Palya Bea 8. 19.30 Best of Rameau Vez.: Vashegyi György 6. 19.30

Bill Frisell (gitár) & Skúli Sverrisson (basszusgitár) 8. 20h Black to Say Silence – Sötét, csönd Győri Balett 14. 19h Csángálló / Čači Vorba 31. 20h A diploma küszöbén Magyar Táncművészeti Egyetem 22. 19h DJ Bootsie Live lemezbemutató 28. 20h

Budapesti Fesztiválzenekar Vez.: Fischer Iván 9., 10. 19.45, 11. 15.30

Ez ütős lesz! – Talamba hangszerbemutató 6. 11h, 13h

Énekel az ország Vez.: Hollerung Gábor 12. 19.30

Ezerarcú Délvidék P! Magyar Állami Népi Együttes 10. 19h, 11. 11h

Gyenyisz Macujev (zongora) és Julian Rachlin (hegedű) kamarakoncertje 3. 19.30

HIR-O Compagnie Pal Frenák 24. 19h Ida Nielsen & Band – Jazztavasz 3. 20h www.papageno.hu

63


HELYSZÍNEK

zenés színház

Karinthy Frigyes – versest 13. 20h

Csíksomlyói passió R.: Vidnyánszky Attila 19. 19.30, 20. 15h

A légtornász egy napja – Új a cirkusz Recirquel Újcirkusz Társulat 19. 11h, 15h

Egri csillagok R.: Vidnyánszky Attila 21. 18h, 22. 15h

Lukács Miklós: A Cimbiózis világa 25. 22h

Az ember tragédiája – MITEM R.: Vidnyánszky Attila 5., 6. 18h

Fodrásznő R.: Viktor Rizsakov 21., 22. 19h

Oidipusz Bozsik Yvette Társulat 30. 19h

Meggyeskert R.: Silviu Purcărete 15., 16. 19h

Párizs éjjel Recirquel Újcirkusz Társulat 15., 16., 17. 19h

Meseautó Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 13. 19h

NAGYSZÍNPAD 371 csillag – Megemlékezés a Roma Holocaust 72. évfordulóján 18. 18h Álomgyár (Dreamworks) R.: Viktor Rizsakov 11. 15h, 19h, 12. 19h

64

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

5

Halj meg és nagy leszel Földes László Hobo 29. 19.30 Sára asszony R.: Vidnyánszky Attila 11. 19.30, 12. 15h

GOBBI HILDA SZÍNPAD

Nemzeti Színház

4

Egyfelvonásos komédiák Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 5. 19.30

Vitéz lélek R.: Vidnyánszky Attila 10. 17h

Tia Fuller & Band – Jazztavasz 5. 20h

2

KASZÁS ATTILA TEREM

Sósósó – Szarka Tamás és zenekara 25. 19h

Táncrapszódia Magyar Nemzeti Táncegyüttes 4. 19h

8

Hé, Magyar Joe! R.: Vidnyánszky Attila 27., 28. 19h

Síp és lant – Tisztelet Arisztotelésznek Berecz András 26. 19h

Sirály Győri Nemzeti Színház 14. 19h

Szűcsinger – Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián estje 20. 19h

Házasság Palermóban R.: Kiss Csaba 11. 19h

Othello R.: Kiss Csaba 20. 19h

Saigon – MITEM Les Hommes Approximatifs 4. 18h

Szerelmünk, Kalotaszeg Duna Művészegyüttes 29. 19h

1

A gömbfejűek és a csúcsfejűek R.: Zsótér Sándor 2. 19h

János vitéz R.: Vidnyánszky Attila 7., 23. 15h, 8. 17h, 9. 11h, 24. 11h, 15h

Rómeó és Júlia Pécsi Balett 12. 19h

P! premier

A félkegyelmű – MITEM Komáromi Jókai Színház 3. 19h

Együtt Kárpátalja tehetségeiért – Jótékonysági gála 17. 19h

Moderato Cantabile | A négy évszak – Feminizma Szegedi Kortárs Balett 2. 19h

gyerekszínház

Egy nyári éj Svédországban – MITEM Stockholmi Királyi Színház 5. 15h

Liszt-mozaikok Magyar Állami Népi Együttes– Hagyományok Háza 21. 19h

Sze Cs

táncszínház

Bánk bán R.: Vidnyánszky Attila 13. 19h, 14. 15h

Shakespeare Összes Rövidítve (SÖR) Madhouse Theatre Company 24. 19.30, 25. 15h, 19.30

Caligula helytartója R.: Szász János 6. 19h

Tudod, hogy nincs bocsánat Földes László Hobo önálló estje 16. 19.30

Egy ember az örökkévalóságnak R.: Csiszár Imre 15., 16. 19h

Ványa bácsi Váci Dunakanyar Színház–Dunaújváros Bartók Kamaraszínház 13. 19.30

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS Nemzeti Táncszínház

HA DÔ Bozsik Yvette Társulat 11. 19h

Hullámok Feledi János – Feledi Project 3. 19.30

NAGYTEREM

Három nővér Budapest Táncszínház 23. 19h

Mint egy táj Pataky Klári Társulat 16. 19.30

5&9 TAO Dance Theater 7., 8. 19h A Szél kapuja Artus – Goda Gábor Társulata 18. 19h Elmúlt időkből – Bartók & Folk Duna MűvészegyüttesSzent Efrém Férfikar 10. 19h Ezerarcú Tangó Argentin Tangó Táncszínház 31. 19h Faun | Petruska Kulcsár Noémi Tellabor 4. 19h Flamenco Magia FlamenCorazonArte Táncszínház és meghívott külföldi vendégművészei 9. 19h

Magritte – Felhőember PR-Evolution Dance Company 19h

Óbudai Társaskör

Mátyás, a világ királya Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2., 15. 10.30/15h

Gustav Rivinius és a Szigeti Quartet koncertje 4. 19h

Menyegző | Tavaszi áldozat Szegedi Kortárs Balett 17. 19h

Halhatatlan Haydn II. Km.: Traverata együttes 8. 19h

KISTEREM Álom, álom, kitalálom Duna Táncműhely 5. 11h A sárkány kertje | A távolság mechanikája – IZP-Estek P! Rózsavölgyi Zsuzsa/Mészáros Máté 26. 19h

A Liszt Ferenc Kamarazenekar matinéja 11. 11h Mózes Tamara és Pete Churchill koncertje 11. 19h A szerelem vonzásában Km.: Nagy Ervin (zongora), Anima Musicae Kamarazenekar 13. 19h

Mentornak lenni jó!

A

Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a zenei élmény átadása a fiatalabb generációknak, valamint a tehetséges, fiatal zenenövendékek segítése pályájuk elindításában. Az együttes a 6-10 éves korosztályt az Operajátszóház-bérletével szólítja meg, így a folyamatos teltház miatt már a sorozat bővítését tervezi. A kerülettel együttműködve az idén 50 éves jubileumát ünneplő pestszentlőrinci Dohnányi Ernő Zeneiskola és a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium tanulóival több közös hangversenyt ad a kamarazenekar. Ezek az alkalmak mind lehetőséget biztosítanak a zenét

fotók: Fábry Anna, Székely György

tanuló diákok számára, hogy hivatásos zenészekkel muzsikálhassanak együtt– mert együtt zenélni jó. A 2018-ban útjára indított Óbudai ZeneZug Fesztiváljuk országos versenygyőztes zeneiskolás diákok számára ad lehetőséget az együttzenélésre. Izgalmasnak ígérkező fesztiváljuk 2019. május 31. és június 2. között kerül megrendezésre az Óbudai Társaskörben. www.budapestivonosok.hu

PROMÓCIÓ

www.papageno.hu

65


HELYSZÍNEK

zenés színház

Utazás a jazz világában Km.: Budapest Ragtime Band, László Attila (gitár) 17. 19h

táncszínház

Illatos fehérneműk hajtogatója PÁB-Színház 26. 19h Kobzos Kiss Tamásemlékkoncert 30. 19h

A hős P! 9. 19h, 31. 20h

Márkus Tibor és az Equinox Szeptett: Through the Time 2. 20h

Az idegen 13. 18h

David Yengibarian Trió 3. 20h

Karamazovok P! 26. 19h

Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Ensemble 4. 20h

Lakásavató 10. 19h

Jazz Allstars Project – Házigazda: Sárik Péter 7. 20h

Lüszisztraté – beavatószínház 15. 19.30

II. Óbudai Zegzug Fesztivál Km.: Budapesti Vonósok 31.–jún. 2.

Jan Kavka Trio 8. 20h

Mester és Margarita 30. 19h

Ódry Színpad

Turumtay / Erdoğan / Liška / Dés 9. 20h

Na’conxypanban hull a hó 19. 19h

MONODRÁMA NAPOK 11–13.

Kaltenecker Zsolt 10. 20h

Octopus, avagy Szent György és a Sárkány 25. 22h

Alhangya 20. 19h

P! premier

Opus Jazz Club

Hogyan találtak egymásra a nők és a férfiak 7. 19h

Fehéren feketén – Érdi Tamás zongoraestje 24. 19h

gyerekszínház

Karosi Júlia Quartet 11. 20h

A per 13. 19h

Pozsár Máté Sextet 14. 20h

Piros ló – Gulág – Nowadays 14. 20h

Heinrich von Kalnein & KAHIBA 15. 20h

Psyché 7., 21. 19.30, 12. 19h

SHALOSH (IL) 16. 20h

Az egérlyukból 11. 19h

Rubens és a nemeuklideszi asszonyok P! 31. 19h

Varga Bendegúz Sextet 17. 20h

Az élet álom 25. 22.30

Sirály 22. 19h

Elsötétítés 6. 19.30

Színészbeszéd 2. 19h., 26. 15h

Az én szobám 8. 19.30, 24. 19h

Tűznyelők 14., 17. 19h

A falu rossza – beavatószínház 23. 19h

A velencei kalmár 16., 24. 20.12

Amphitryon 10., 22. 22.30 B monitor 5. 19h Dalok a földszintről 27. 19.30

Borbély Műhely – BMC lemezbemutató 18. 20h Binder Trió – Bartók: Gyermekeknek 21. 20h Aly Keïta – Jan Galega Brönnimann – Lucas Niggli: Kalo-Yele 22. 20h Organism Trio 23. 20h

Yerma 16. 19h

Félelem és fogcsikor 26. 22.30

Kaja Draksler – Petter Eldh – Christian Lillinger: Punkt.Vrt.Plastik 24. 20h

Zárt ajtók 5., 19. 19.30

Füstös P! 6. 19h, 25. 15h Helené – beavatószínház 8. 19h Sze Cs 1

66

2

HEO Trio 25. 20h

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

4

5

8

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

The Budapest Turnarounds: Moon Landing Anniversary 28. 20h

Tartuffe R.: Bagossy László 13. 19h

A dzsungel könyve R.: Hegedűs D. Géza 2., 3. 19h, 10. 15h

Pastell Contemporro 29. 20h

Tóték R.: Mácsai Pál 10., 27. 19h

A félkegyelmű R.: ifj. Vidnyánszky Attila 4. 14.30

Az ügynök halála R.: Mácsai Pál 9. 19h

Játszd újra, Sam! R.: Valló Péter 1. 19h

Kalmár Zoltán Quartet 30. 20h Modern Art Orchestra plays John Coltrane: A Love Supreme 31. 20h

Örkény Színház IV. Henrik R.: Mácsai Pál 25. 19h Anyám tyúkja (1.) R.: Mácsai Pál 5., 15., 29. 19h Anyám tyúkja (2.) R.: Mácsai Pál 16. 19h Azt meséld el, Pista! Ea.: Mácsai Pál 4., 11. 19h Csoda és Kósza R.: Mácsai Pál 26. 11h Hamlet R.: Bagossy László 22. 19h A hattyú R.: Polgár Csaba 7., 21., 30. 19h József és testvérei R.: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó 18. 17h, 31. 18h Macskajáték R.: Mácsai Pál 12. 19h A mélyben (Éjjeli menedékhely) R.: Ascher Tamás 6., 17., 23. 19h

ÖRKÉNY STÚDIÓ Diggerdrájver R.: Bagossy László 7., 22. 19.30 A Dohány utcai seriff 28. 19.30 Ghetto Sheriff 26. 19.30 Hit, szeretet, remény R.: Gáspár Ildikó 12. 15h Két néni, ha megindul R.: Gáspár Ildikó 26. 19h A lélek legszebb éjszakája R.: Polgár Csaba 4., 19., 24. 19.30 Macbeth R.: Gáspár Ildikó 2., 6., 17., 23. 19.30 Pedig én jó anya voltam R.: Anger Zsolt 8., 30. 19.30 Pionírszív R.: Szenteczki Zita 21. 19.30 Piros rózsák beszélgetnek 5. 19.30 Az üvegbúra R.: Widder Kristóf 10., 15., 29. 19.30

Pesti Színház

Patika R.: Mohácsi János 8., 19., 24. 19h

Audiencia R.: Valló Péter 17. 19h

Secondhand (szovjetűdök) R.: Bagossy László, Kovács D. Dániel 14., 28. 19h

Baal R.: Horváth Csaba 7., 8., 16., 20. 19h, 12. 14.30

A Sötétben Látó Tündér R.: Bagossy László 5. 11h

Bíborsziget R.: Hegedűs D. Géza 23. 19h

John Gabriel Borkman R.: Valló Péter 26. 19h Képzelt beteg R.: Rusznyák Gábor 13. 19h Lóvátett lovagok R.: Rudolf Péter 19. 19h Mikve R.: Michal Dočekal 5. 19h Mondjad, Atikám! R.: Vecsei H. Miklós 11., 15., 22., 29. 19h Sógornők R.: Hegedűs D. Géza 6. 19h A testőr R.: Valló Péter 9., 18. 19h Toldi R.: Paczolay Béla 14., 21., 24., 28. 19h A vágy villamosa R.: Tordy Géza 27. 19h

Pinceszínház Ágacska P! R.: Szikra József 26. 11h Bányavirág R.: Csizmadia Tibor 12., 20. 19h Grace és Gloria R.: Méhes László 7., 17. 19h A Herner Ferike faterja R.: Börcsök Enikő 6., 19. 19h

www.papageno.hu

67


HELYSZÍNEK

zenés színház

Marvin szobája P! R.: Kovács Gábor Attila 3., 9., 14. 19h

táncszínház

KERES EMIL PRÓBATEREM

Radnóti Bálint András estje; r.: Deák Krisztina 5., 30. 20h

Paravarieté R.: Tasnádi Csaba 21. 19h

Rózsavölgyi Szalon Diplomácia R.: Sztarenki Pál 5. 18h, 21h

A pokoli puncs-pancs 11. 11h A tribádok éjszakája R.: Kiss Csaba 30. 19h

III. Richárd (helysz.: József Attila Színház) R.: Andrei Şerban 6., 7. 19h 10 R.: Sebestyén Aba 19., 20., 24., 31. 19h

Valentin nap éjszakája R.: Dicső Dániel 18. 19.30

Egy perccel tovább Másik Produkció 15., 25. 19.30

Visszavonulás R.: Valló Péter 31. 19.30

A jazz hercege R.: Kókai János 4. 20h Jentl Ea.: Nagy Anikó 2., 18. 19h

csRSnyés R.: Botos Éva 5. 14.30

Kaméleonlány R.: Szegedi Tamás András 28. 19h

Don Giovanni Ea.: Paizs Miklós 19. 19h

Egy piaci nap R.: Mohácsi János 13., 14., 25. 19h

Képmás MáSzínház 23. 19h

Gloria (helysz.: Tesla Loft) R.: Hajdu Szabolcs 9., 10. 20h

Egy doktorkisasszony naplójegyzetei R.: Lábán Katalin 3., 12. 19.30

A gondnok R.: Alföldi Róbert 9., 10., 16., 22. 19h

Kean R.: Széles László 10. 19h

Kakukkfészek P! R.: Zsótér Sándor 3., 4., 8., 11., 23., 29. 19h

A krétakör-ítélet R.: Baku György 24. 19h

A művésznő és rajongói R.: Valló Péter 12., 18., 21. 19h

Magyar mátrix R.: Lábán Katalin 11. 19.30

Üvegfigurák R.: Valló Péter 15., 30. 19h

A negyvenkettedik széken ülő nő R.: Gerner Csaba 17. 19.30

Kövek Másik Produkció 5., 19. 19.30 Láncra vert szavak Neptun Brigád 14. 20h Moving Experiences (Jay Miller and Friends) 16. 19.30

Tájkép Klárikával P! FineArt Playback Group 8. 19h Sze Cs 1

68

2

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

4

5

8

P Szo V

H

K Sze Cs

VALLAI KERT Csak tenyérnyi vér R.: Gerner Csaba, Viktor Balázs 3. 19.30

Don Giovanni ujjbábopera Ea.: Paizs Miklós 11., 26. 19h

RS9 Színház

Ádám almái (helysz.: Katona József Színház) R.: Szikszai Rémusz 27., 28. 19h

Zöld Szofi R.: Sebő Ferenc 25. 19.30

De mi lett a nővel? R.: Koleszár Bazil Péter 22. 20h

Mellettem elférsz R.: Léner András 24. 19.30

Radnóti Színház

P! premier

Tizenegyes kórterem R.: Csáki Rita 22. 19h

Kezdhetek folytatódni 17. 20h

Meghallgatás R.: Gáspár András 5., 28. 19h

gyerekszínház

P Szo V

Trip R.: Baksa Imre 13. 19.30 Végkép R.: Csáki Rita 9., 10. 19.30 Verslábak neccharisnyában E-Mancik 8. 20h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


MÁJUS Spinoza Premier Players Km.: Clara Bystrand (ének), Markovich Mónika (hárfa), Somodi Dániel, Bolgár Dániel (marimba) 2. 19h

Stúdió K

A Démon Gyermekei Pintér Béla és Társulata 19., 20., 21., 22., 23. 20h Don Quijote R.: Rába Roland 26. 19h EztRád R.: Sherer Péter 25. 19h

Thália Színház Alul semmi R.: Réthly Attila 15., 16. 19h Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban R.: Réthly Attila 3., 31. 19h Bolha a fülbe R.: Kelemen József 4., 5., 21., 22. 19h

Angyali üdvözlet R.: Szenteczki Zita 25. 19.30

A fajok eredete R.: Dömötör Tamás 11. 16h, 19h

Bakfitty R.: Benkó Bence, Fábián Péter 2. 19.30

A halottember R.: Bérczes László 29. 19h

A Cenci-ház R.: Alföldi Róbert 3. 19.30

Káprázat P! R.: Horváth Csaba 5., 6., 24. 19h

A férfiagy, avagy nincs itt valami ellentmondás? R.: Szirtes Tamás 7. 19h, 19. 16h, 19h

A kengurukölyök R.: Németh Ilona 12. 11h

Kohlhaas R.: Hegymegi Máté 12. 20.30

A főnök meg én meg a főnök R.: Sebestyén Aba 24., 25. 19h

Odüsszeusz bolyongásai R.: Németh Ilona 4. 11h

A lány, aki hozott lélekből dolgozott R.: Szabó Máté 30., 31. 19h

A hőstenor R.: Réthly Attila 2. 19h

Peer Gynt R.: Hegymegi Máté 9., 17., 18., 31. 18h Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban R.: Benkó Bence, Fábián Péter 16. 19h

Macbeth R.: Szikszai Rémusz 13., 14. 19h A nagy füzet R.: Horváth Csaba 17. 19h

Rettentő görög vitéz R.: Fodor Tamás 26. 11h

Nehéz R.: Bérczes László 10. 19h

Sacra Hungarica R.: Urbán András 4., 30. 19.30

A Soha Vissza Nem Térő Pintér Béla és Társulata 7., 8., 9. 20h

Szürke galamb R.: Horváth Csaba

Szkéné Színház I. Erzsébet R.: Szikszai Rémusz 27. 19h Caligula helytartója Vádli–Füge; r.: Szikszai Rémusz 1. 19h

Titkaink Pintér Béla és Társulata 16. 20h Züfec R.: Benkó Bence, Fábián Péter 28. 19h

Csoda korban élünk (Szigliget) R.: Kelemen József 12. 19h

Ketten egyedül R.: Goda Krisztina 8. 19h A kulcslyukon át R.: Fehér Balázs Benő 17., 26. 19h, 18. 19.30 Legyen férfi, Monsieur Pignon! R.: Paczolay Béla 9., 10., 11., 28. 19h Mulatság R.: Bérczes László 28. 19.30 Oscar R.: Vida Péter 13., 14., 23. 19h Rövid a póráz R.: Kelemen József 29., 30. 19h ARIZONA STÚDIÓ A Grönholm-módszer R.: Mózes András 19. 19.30 Jóéjt, szomszéd! R.: Bérczes László 5., 15. 19.30 www.papageno.hu

69


HELYSZÍNEK

zenés színház

táncszínház

gyerekszínház

P! premier

Mr. és Mrs. Ea.: Verebes Linda, Pindroch Csaba 23. 19h

Halott nők: Jelena, Judit, Maja Szentesi Horváth Mihály Gimnázium 21. 20h

Csíksomlyói Passió R.: Nagy Viktor 4., 5. 19h

Patália a Tháliában 20. 19.30

Kálvária Lakópark R.: Székely Rozália 29. 20h

A funtineli boszorkány R.: Kerényi Imre 2., 12., 17. 19h

Long time no see! Simkó Beatrix–Jenna Jalonen 13. 20h

A kegyelmesasszony portréja R.: Csiszár Imre 10. 19h

Love Chapter 2 L-E-V by Sharon Eyal & Gai Behar 24., 25., 26. 20h

A kőszívű ember fiai R.: Seregi Zoltán 24. 19h

Magyar akác (külső helyszín!) R.: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György 22., 23. 20h

A Nagy Ho-ho-ho Horgász Télen-Nyáron R.: Kökényessy Ági 4., 14., 15. 10h

Médeia KV Társulat 23. 20h

Országjáró Mátyás király R.: Kökényessy Ági 16. 10h, 25. 11h

Alaine – Ideje a meghalásnak KL Színház 14. 18h

Megfigyelők R.: Kelemen Kristóf 6. 20h, 19. 17h, 20h

Ricse, Ricse, Beatrice 16. 19h

Az apáca Dollár Papa Gyermekei 30., 31. 18h

Otthon Dollár Papa Gyermekei 6. 19h

Árvácska Dollár Papa Gyermekei 27., 28. 19h

Sunday Hodworks 1. 20h

Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben) TÁP Színház–Trafó–Füge– Fekete Ádám 22. 20h

Szégyen Mundruczó Kornél/Proton Színház 10. 20h

Segítség, megnősültem! R.: Radnai Márk 12. 17h, 17. 19.30 Telefondoktor R.: Orosz Dénes 16., 18., 24. 19.30 Teljes lényeddel B. Török Fruzsina 8. 19.30 Világszép nádszálkisasszony 19. 11h

Trafó

70

H

K Sze Cs

3

6

7

május

5

Zserbótangó R.: Dörner György 18. 15h, 25. 19h

A bolondok grófja R.: Ádám Tamás 3. 19h

P Szo V 4

Pöttöm Panna R.: Pozsgai Zsolt 11. 11h

Bizánc R.: Nagy Viktor 18. 19h

Frisson Frenák Pál Társulat 17., 18. 20h

2

Megszámláltatott fák R.: Csiszár Imre 8. 19h

Újszínház

Földi paradicsom KV Társulat/Caryl Churchill 20. 18h

8

P Szo V

H

K Sze Cs

Hangemberek R.: Kautzky Armand 9. 19h

Madarak R.: Katona Imre 15., 30. 19h

Utas és holdvilág TÁP Színház 4. 18h

Együtt könnyebb? / inTarsi Compañía de Circo „eia” 30.,31. 20h

BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD

A királylány bajusza R.: Háda János 5. 11h

Tótferi Titkos Társulat 8. 20h

Az éjszaka csodái Tünet együttes 15. 19h

1

A vörös bestia R.: Pozsgai Zsolt 11., 19. 19h

Tisztasági festés Stereo Akt 16. 20h

Díszelőadás Titkos Társulat/Kárpáti Péter 13. 18h

Sze Cs

Sári bíró R.: Nagy Viktor 31. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


ZENEI FESZTIVAL

www.soprondrum.com

Nik West Band, Dennis Chambers & Tommy Campbell Incognito Amadinda 35 Michael Schack Drum DJ Show Gordon Stout Budapest Jazz Orchestra – Ella 100

A rendezvény részben az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének támogatásával valósul meg.


HELYSZÍNEK

zenés színház

Uránia Nemzeti Filmszínház Bolsoj Balett 2018/2019 – Carmen-szvit / Petruska 19. 17h

táncszínház

MET 2018/2019 – A kármeliták 11., 12. 18h

#Orfeusz #Eurüdiké Kor.: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán 9. 19.30

NT Live – Lear király 14. 19h

Hallgatni akartam R.: Marton László 18. 19.30

Kádárné balladája R.: Telihay Péter 10., 29. 19.30

Vígszínház Bűn és bűnhődés R.: Michal Dočekal 17. 19h

Kaddis a meg nem született gyermekért Km.: Lukács Sándor 13. 19.30

A diktátor R.: Eszenyi Enikő 2., 3., 9., 23., 24. 19h

Kozmikus magány R.: Király Dániel 15., 21., 26. 19.30

Háború és béke R.: Alekszandr Bargman 22. 19h

A léggömb elrepül Ea.: Fesztbaum Béla 22. 19.30

Hamlet R.: Eszenyi Enikő 19. 19h

Máglya R.: Armin Petras 14. 19.30

Játék a kastélyban R.: Marton László 7. 19h

Nem vagyok Miriam! R.: Kincses Réka 8., 20. 19.30

Liliom R.: ifj. Vidnyánszky Attila 21. 19h, 26. 14.30, 19h

A Pentheszileia Program R.: Kincses Réka 17. 19.30

A padlás R.: Marton László 4., 10., 12. 19h

Sóvirág Tünet Együttes 16. 19.30

A Pál utcai fiúk R.: Marton László 1., 10., 14., 18. 19h, 5. 11h, 15h

Távoli dal R.: Szabó István 4., 24. 19.30

Premier R.: Martin Čičvák 8., 11., 15., 16., 20., 25. 19h

A vándorkutya R.: Pass Andrea 2., 23. 19.30

1

72

2

P Szo V

H

K Sze Cs

3

6

7

május

4

5

8

P Szo V

H

K Sze Cs

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara 7., 8. 19.30 Négyszer négyes – Jerusalem Quartet 10. 19.30 Fischer Ádám és a Danish Chamber Orchestra 12. 19.30 Zimmermann Trio 15. 19h Fúvószene felsőfokon Km.: Zeneakadémia Fúvós Tanszékének hallgatói 17. 19h Pálúr János és az Ábrahám Consort 17. 19.30 Amadinda 35 18. 19.30, 22.45 Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus hangversenye 19. 19h Összkiadás élőben – Schumann zongorás kamarazenéje/5 Km.: Veronika Eberle (hegedű), Tabea Zimmermann (brácsa), Christoph Richter (cselló), Zempléni Szabolcs (kürt), Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora) 25. 19h Összkiadás élőben – Schumann zongorás kamarazenéje/6 Km.: Veronika Eberle, Környei Zsófia (hegedű), Tabea Zimmermann (brácsa), Christoph Richter, Devich Gergely (cselló), Zempléni Szabolcs (kürt), Jörg Widmann (klarinét), Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora) 26. 19.30

A velencei kalmár Kolozsvári Állami Magyar Színház 6. 19h

Sze Cs

Kamarazene Nagyteremre – Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás 1. 19.30 Itt és most – Trio Catch 4. 19h

Homemade Kolozsvári Állami Magyar Színház 7. 19.30

MET 2018/2019 – A walkür 5. 17h

P! premier

Zeneakadémia

HÁZI SZÍNPAD

Az élet mint olyan R.: Ilan Eldad 11., 27. 19.30

MET 2018/2019 – Aida 26. 18h

gyerekszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


V. N E M Z E T K Ö Z I TERMÉSZETFILM &^d/s>'PP>>S dZD^dͳ^<PZEzds>DDqs^d^:d<Z:s>

)RWy0iWp%HQFH

2019. május 24-26. *g'g//ĝ,.,5É/<,.$67e/< e6$/6Ð3$5.

Kiemelt programok ,QJ\HQHVILOPYHWtWpVHNKHO\V]tQHQ 7UDVK$UW0DJ\DURUV]iJ Å$]~MUDKDV]QRVtWiVPĬYpV]HWHµ -DPIRU1DWXUH]HQHLSURJUDP

ǁǁǁ͘ŐŽĚŽůůŽĮůŵĨĞƐƚ͘ĐŽŵ

7HUPpV]HWpVN|UQ\H]HWYpGHOPLYiViU gNRMiWV]yKi]pVV]HPOpOHWIRUPiOy SURJUDPRN


BUDAPESTEN TÚL

Othello, Szabálytalan rend Károly képzművész munkáiból válogat a kiállítás. a néger mór S chmal Számára a gondolkodás formája és az érzéki örömök

hakespeare tragédiáját Ambrus Mária, Ungár Júlia és Zsótér Sándor fordításában, egy tornaterem díszletében játszatja el a rendező, Rusznyák Gábor. Akik egymásnak feszülnek: a címszerepben Zayzon Zsolt, Jago szerepében pedig Kocsis Pál.

forrása is művészet. Okos munkák egy fontos alkotótól.

Schmal Károly: Ez is, az is, 2017, papír, pasztel, 33x36 cm

S

 Kecskemét, Katona József Színház MÁJUS 1., 2., 4., 5., 14., 15., 31. – 19.00 1500–3000 Ft kecskemetikatona.hu

A velencei kalmár

V

ígjáték a gyűlöletről – de torkon ragad a szó és a nevetés. Mohácsi János rendezésében a miskolci társulat legjobb erői, élükön Görög Lászlóval és Simon Zoltánnal bizonyítják, hogy Shakespeare a kortársunk.

 Miskolci Nemzeti Színház MÁJUS 4., 7., 17., 29. – 19.00; 11. – 17.00; 18. – 15.00 1735–2100 Ft mnsz.hu

74

május

 Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota JÚNIUS 2-ig k–v.: 10.00–18.00 400 Ft / 800 Ft romer.hu

Miklósa Erika és a Kodály Filharmonikusok

A

ndrew Lloyd Webber Requiemje hangzik el a zeneszerzőként is aktív, kiváló jazz-zongorista, Oláh Kálmán concertója mellett, amelyben a 20. század két megkerülhetetlen egyénisége, Bartók és Stravinsky meghatározó harmóniavilága kap új értelmet.

 Debrecen, Kölcsey Központ MÁJUS 7. – 19.30 2100–2900 Ft kodalyfilharmonia.hu


MÁJUS PERÉNYI MIKLÓS ÉS A MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR

N Kiss József és a Pannon Filharmonikusok

E

gyedi koncertélményben lehet része a Kodály Központ közönségnek, hiszen Kiss József oboaművész az utóbbi időben szinte kizárólag a fiatal generáció elkötelezett nevelőjeként tevékenykedett. Fellépéseit gondosan válogatja, a pécsi együtteshez Mozart C-dúr koncertjével öt év után tér vissza, egyenesen Detmoldból.

 Pécs, Kodály Központ MÁJUS 9. – 19.00 1000–4990 Ft pfz.hu

em kis túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legjelentősebb gordonkaművésze egészíti ki két estére a veszprémi illetőségű kamaraformációt. Fauré darabja és Bizet C-dúr szimfóniája mellett a romantikus hangszerirodalom gyöngyszeme, Csajkovszkij Variációk egy rokokó témára című opusa hangzik el.

 Veszprém, Hangvilla MÁJUS 28., 29. – 19.00 3000–4000 Ft hangvilla.hu

www.papageno.hu

75


KÖNYV, LEMEZ

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

LOVAS-HORVÁTH NIKOLETT: VASTAPSFELELŐSÖK

E

gy könyv, amely különleges utazásra hívja az olvasókat – öltöztetők, díszítők, kellékesek, súgók, rendezőasszisztensek, világosítók, hangosítók, koreográfusok és ügyelők mesélnek arról, hogy mi történik a függöny mögött. Honnan tudja a súgó, hogy mikor szorul a színész a segítségére? Miként lehet az asszisztens a rendező igazi társa? Milyen egy igazi gyorsöltözés? A kötetben közismert művészek is megszólalnak, köztük Hegyi Barbara, Hevér Gábor, Ónodi Eszter, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Tenki Réka és Scherer Péter. Ad Librum Kiadó, 2018 2990Ft

76

május

PÁTKAI ROZINA: TALADIM

P

átkai Rozina vonzalma az irodalom és a versek iránt nem újkeletű, az ELTE-n végzett magyar szakon. Két éve indult MINKA nevű projektjében akusztikus és elektronikus zenei környezetbe helyezi a klasszikus és kortárs költők verseit. Régi vágya volt egy olyan lemez, amelyen minden mű eredeti nyelven szólal meg. Ez a Taladim, amelynek zenei anyaga Rohmann Ditta csellóművész és Dés András közreműködésével készült el. A dalokat Pátkai Rozina szerezte és Fenyvesi Márton hangszerelte, aki egyben az új lemez producere is. Tom-Tom Records, 2018 2500 Ft


19 20

K ER E SZTÉN Y ÉVA D

„Bárcsak maradna a virágzásnak maradéka bennem.”

BÉRLETMEGÚJÍTÁS

Erkel Színház 2019. ÁPRILIS 15–18. Internetes vásárlás 2019. ÁPRILIS 11–22.

EPISODE EPIS ODE 31 CHRO HROMA MA AM ME EST STER ST TER ÉS S MARG AR ARIT ARITA A POP POPP PO PPE EA MEGKO G RONÁ R ONÁZÁSA ZÁS FANT ANTASIO ASIO FORTUNIO FORT UNIO MESS SIÁS Á

MATHIS, A FESTŐ LAUR AU ENCI ENCIA A M MENT S MEG, URAM URAM! SIMO ONA NÉNI É ÉN A CREMON CREMON MONAI AI HEGED EGE ŰS S AZ ZA ARANY RANYMŰVE RANY MŰV MŰVE VES S BO BOLTJA OLTJ LT A PAR PARS A IFAL FA TŰZM ŰZM MADAR ADA DAR RAK AK SZ SZÖK Z TETÉ ÉS A SZE SZER ZERÁJBÓ ÁJBÓL L KREOL KREO L MI M MISE SE A MI M KAR RÁCSO ONYUN YUN YUNK NK JO UL! JOYFUL! JOYF L D DO DON CARLOS CARL OS KE ESZTK KERE SZTKANTÁ ANTÁTÁK ANTÁ TÁK IS ÁN, ISTV ÁN A KIRÁLY RÁL LY

BÉRLETVÁLTÁS

Opera Értékesítési Centrum / Internetes vásárlás 2019. ÁPRILIS 24. – JÚNIUS 28. opera.hu | facebook.com/Operahaz


Zene:

RICHARD RODGERS Szövegkönyv és dalszövegek:

OSCAR HAMMERSTEIN II Színpadra alkalmazta: Benjamin F. Glazer Eredeti tánc koreográfia: Agnes de Mille

Sándor Péter, Széles Flóra Bordás Barbara, Bálint Ádám, Polyák Lilla, Janza Kata, Földes Tamás, Homonnay Zsolt, Dézsy Szabó Gábor Fordította: Lôrinczy Attila . A dalszövegeket fordította: Závada Péter . Karmester: Rácz Márton Díszlettervezô: Cziegler Balázs . Jelmeztervezô: Velich Rita . Koreográfus: Duda Éva

Rendezô: Béres Attila A mû az R&H Theatricals Europe GmbH-val kötött külön megállapodás alapján kerül bemutatásra. A Carousel - Liliom címû zenés darabot Magyarországon a Pentaton Koncert- és Mûvészügynökség képviseli.

Profile for Papageno

Papageno magazin / 2019. május  

Papageno magazin / 2019. május  

Profile for papageno4
Advertisement