Page 1

2018. JÚNIUS | www.papageno.hu

INGYENES

60 PROGRAM JÚNIUSRA

A hónap tehetsége: Oláh Patrik Gergő

Miért olyan jó a

WEINER LEÓ ZENEISKOLA?

AZ ORLAI PRODUKCIÓ BEMUTATJA:

MOJO


Főtámogató

Az MVM bemutatja

csak komolyan

2018.

JÚLIU

11-14S.

07. 13.

José Cura | Miklósa Erika Lajkó Ramón Vargas | Rost Andrea Félix Kiemelt támogató

iggy arley

veszpremfest.hu


2018. július 13-14. 19:30 óra • Haydn Terem Eisenstadt, Esterházy-kastély René Jacobs Freiburgi Barokk Zenekar

FIGARO HÁZASSÁGA

Mozart

esterhazy.at


NYITÁNY

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

fotó: Brozsek Niki

Előhang A júniussal belépünk a nyárba, és attól tartottam, hogy ezzel belépünk a nyári uborkaszezonba is, amikor ugyan sok a program, de kevés az ajánlható. Az ellenkezője történik: a bőség zavarával küszködve azt se tudom, hová kapjak – ugyanis ez a hónap telis-tele van nagyszabású programsorozatokkal. Kezdődik rögtön a Könyvhéttel: elsőnek Mán-Várhegyi Réka új regényét, a Mágneshegyet fogom megvenni, már csak azért is, mert ő írta a Cannes-ban bemutatott Egy nap című film forgatókönyvét is. Szilágyi Zsófia filmjéről csupa jót hallottam, várom, mikor kerül a mozikba. Mindenképpen ajánlom Garaczi László új regényét, a Hasítást, amelyben az immár hatvan fölött járó „fiatal író”, a jól ismert és szeretett „garaczilacis” humorral és pikírt nosztalgiával ír azokról az időkről, amikor még tényleg fiatal író volt. A táskámba rakom majd Barna Imre Pont fordítva című kötetét is, amely a műfordításról írt pompás esszéit tartalmazza. Júniusban a MÜPÁ-ban folytatódnak a Budapesti Wagner-napok. Az esemény művészeti vezetője Fischer Ádám, aki vezényli is a Tannhäusert, a Trisztán és Izoldát, valamint A bolygó hollandit. Utóbbit semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen azon ritka alkalom, amikor egy Kovalik Balázs-rendezést láthatunk Magyarországon. Class & Roll címmel az Óbudai Danubia Zenekar következetesen folytatja azon törekvését, hogy a fiatalokat úgynevezett „komolyzenei” koncertre csábítsa. Június 10-én a Quimbyvel lépnek fel a Margitszigeten! Ott a helyem, hiszen mindkét zenekart nagyon kedvelem. Június a POSzT hónapja is, a legjobbnak ítélt színházi előadásaink láthatók Pécsett – miközben izgalmas bemutatókat nézhetünk meg a fővárosban is. Engem leginkább a Szkénében műsorra kerülő Forte-premier érdekel. Erdman Az öngyilkos című komédiáját a fantasztikus formában lévő Horváth Csaba rendezi (zárójelben megemlítem, hogy az előadást látatlanban meghívtuk az Ördögkatlan Fesztiválra). Legalább ilyen izgalmasnak tűnik a megrendítő Nóra után Székely Kriszta újabb rendezése a Katona József Színházban: az Odüsszeia nyomán Ithaka címmel arról beszél a társulat, ami életünk lényege: az úton levés.

Bérczes László rendező, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója

MEGJELENT! MŰVÉSZETEK VÖLGYE

V4 NEMZETKÖZI ZONGORAFESZTIVÁL

Színház

6.

Címlapsztori

7.

Gyerek

16

Koncert

18.

Papagenda

36

Oroszlánkörmök – Oláh Patrik Gergő

38.

Zeneoktatás

42

Kiállítás

44

Helyszínek

46

Budapesten túl

66

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Főszerkesztő: Rajkó Anna Szerkesztő: Gurubi Ágnes Korrektúra: Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Nagy Gergely, Pálfy Áron, Papp Tímea, Szabados Emese, Szabó László, Szemők Ildikó, Ur Máté A címlapon Szabó Kimmel Tamás látható, a fotó Takács Attila munkája. Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt. 2600 Vác, Nádas utca 8. Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: 2018. május 15-én. A 2018. július-augusztusi Papageno magazin lapzártájának időpontja: 2018. június 15. Megjelenésének időpontja: 2018. június 26. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az www.observer.hu

www.papageno.hu

5


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

fotó: Jung Zseni

Ismeretlen ismerősök „RITKA MAGYAR” – BUBIK 60

 Bajor Gizi Színészmúzeum MÁJUS 19.– 2019. JANUÁR 20.

BESZÉLGETÉS A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDVA JÚNIUS 7. – 16.00 500 Ft oszmi.hu

ALINDA – PORTRÉBESZÉLGETÉS MÁCSAI PÁLLAL MazelTov JÚNIUS 4. – 17.30 1800 Ft zsidomuveszetinapok.hu

KULISSZÁK MÖGÖTT – RAKSÁNYI GELLÉRT; RÁKÓCZI HADNAGYA – RAKSÁNYI GELLÉRT FILMJEIBŐL

M

eglátunk valakit a színpadon, a filmvásznon vagy épp egy sorozatban, és egy életre elköteleződünk iránta. Figyeljük alakításait, követjük pályáját, igyekszünk minél többet megtudni róla. A nézőtéren ott vagyunk sikereinél, kudarcainál, megismerjük különböző arcait, tanúi leszünk átalakulásainak, szerepkörváltásainak. Megtörténik, hogy véleményét magunkénak valljuk, megnyilvánulásaival azonosulunk, azokat a magunk számára mértékadónak tartjuk. Egyéniségünktől függően válhatunk rajongóvá, és kedvelhetjük a kiválasztottat diszkréten, távolról. De mi hat ránk? Miben áll a tehetség? Definiálható-e a karizma? Hogyan működik az a bizonyos kémia színpad és nézőtér között? Ezekre a művész természetesen nem tud válaszolni. Júniusban közelebb kerülhetünk a közelmúlt eltávozott nagyjaihoz, és az emlékezés közben együtt próbálhatjuk megfejteni Bubik István és Raksányi Gellért titkát, az ereje teljében levő Mácsai Pált pedig színészi, rendezői, színházigazgatói jelenéről és terveiről faggathatjuk.

6

június

 Fészek Művészklub JÚNIUS 6. – 18.00; JÚNIUS 13. – 18.00 500 Ft feszek-muveszklub.hu

SZÖVEGSÉTÁK ESTERHÁZYVAL – A RADNÓTI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA JÚNIUS 6. - 19.00 Petőfi Irodalmi Múzeum INGYENES margofeszt.hu


CÍMLAPSZTORI

A

MOJO Jez Butterworth virtuóz nyelvezetű és kacagtatóan fekete humorú darabja, amelyet londoni ősbemutatójakor az ádázul vicces, elképesztően bizarr történetmesélésért magasztaltak, és megörökítették, ahogy a premieren a közönség minden egyes tagja érezte, hogy itt valami különleges született. Csakúgy, mint 1956-ban ugyanott, a Royal Court Színházban, John Osborne Dühöngő ifjúságának bemutatóján. Talán nincs még egy társulat a világon, ahol e két darab egyszerre lenne műsoron, és egy színész mindkettőben játszana. Az Orlai Produkció előadásaiban ezt teszi Szabó Kimmel Tamás.

Mit jelent számodra az Orlai Produkció mottója, az „Együtt. Szabadon.”? Elsősorban az együttgondolkodást, az együttmunkálkodás örömét és nehézségeit. Mindenki szabadúszó, mégis színházi és emberi minőségünken is jól érezzük magunkat együtt. Viszont az is nagyon fontos, hogy mindannyian különálló személyek vagyunk, és produkciókra állunk össze csapattá, noha rengeteget melózunk azon, hogy az előadásokon kívül is jó viszonyt ápoljunk egymással.

A Dühöngő ifjúság 1956ban keletkezett, nagyjából egy időben azzal, amikor a MOJO játszódik. Ez a véletlen egybeesés eredményez bármiféle párhuzamot, hasonlóságot a két általad játszott karakter vagy a darabok között? Egyáltalán nincs semmi közös a két darabban, talán annyi, hogy a MOJO úgy kezdődik, hogy Ötvös Andris azt kérdezi tőlem: „Kész a tea?” Ezen sokat nevettünk, hiszen a Dühöngő ifjúságban én piszkálom őt állandóan azzal, hogy csináljon

Mi segítette az Osborne-darabot, hogy abból ma érvényes előadás születhetett? Szerintem az egy nagyon fontos tényező, hogy kik játsszák az előadást. Mi négyen igazán jól tudunk együttműködni, és Papp Jánost is azonnal közénk valónak éreztük. Hiszem, hogy színész nélkül nincs színház, és bár mindenki pótolható, azért mégsem teljesen. Nekünk szerencsénk van, hogy ilyen klassz szerepeket játszhatunk, és hogy ott vagyunk egymásnak a színpadon. A MOJO egy kortárs szerző darabja, de egy számunkra ismeretlen térben, időben, a londoni Sohóban, 1958ban játszódik. Hogyan lesz ebből mai történet? Nem igazán értem, miért kellene mai történetnek lennie. Miért baj az, ha a megírt miliőbe helyezzük az előadást? Ha jól megfigyeljük, általános igazság, hogy sosem a művek aktuálisak, hanem a karakterek, a mondatok, a szituációk. Nekünk, színészeknek el kell tudni játszani a szerepeket, és akkor megszületik a mű. Persze, rettentő fontos egy külső szem, a rendező, de Göttinger Pállal mindannyian nagy bizalommal kezdünk neki a próbafolyamatnak. www.papageno.hu

7

TÁMOGATOTT TARTALOM

„Színész nélkül nincs színház”

fotó: Pénzes Kristóf

teát. A karaktereinkben sincs semmi közös a két darabot nézve. Mindkettő izgalmas, de teljesen más.


SZÍNHÁZ fotó: Horváth Judit

BEMUTATÓ

Székely Rozi, fotó: Brozsek Niki

KÁLVÁRIA LAKÓPARK

S

zékely Rozália első drámájában egy költőien abszurd világ tárul elénk, amelyben az eltemetett múlt feltámad, a tér életre kel, az emlékek megelevenednek, a falak mesélni kezdenek.

 Trafó MÁJUS 26–27. – 18.00 1600 Ft / 2000 Ft trafo.hu

Delila

M

olnár Ferenc örök. Egyszerre klasszikus és kortárs – stílusa és témái egyaránt. Ebben a vígjátékában is a férfi–nő párkapcsolati játszma színe és fonákja áll a középpontban, megspékelve némi nők közti rivalizálással.

 Centrál Színház JÚNIUS 1., 2., 4., 12., 13. – 19.00; 3. – 17.00, 20.00 3500–6900 Ft centralszinhaz.hu

2018/19

ÚJ/ÉVAD

Madách Imre műve alapján

AZ EMBER TR AGÉDIÁJA Rendező: Vidnyánszky Attila

Székely János

CALIGULA HELYTARTÓJA Rendező: Szász János

Ivan Viripajev

William Shakespeare

Giovanni Testori regénye alapján

Rendező: Viktor Rizsakov

Rendező: Kiss Csaba

Rendező: Vidnyánszky Attila

ÁLOMGYÁR

OTHELLO

ROCCO ÉS FIVÉREI

Robert Bolt

Anton Pavlovics Csehov

Molière

Egy ember az örökkévalóságnak

Rendező: Silviu Purcărete

TARTUFFE

Rendező: David Doiasvili

Örkény István

Döbrentei Sarolta

Földes László Hobo

Rendező: Cserhalmi György

Rendező: Vidnyánszky Attila

Rendező: Vidnyánszky Attila

KINEK SE NAP, SE SZÉL

MEGGYESKERT

Rendező: Csiszár Imre

MACSKAJÁTÉK

8

június

SÁR A ASSZONY

HÉ, MAGYAR JOE!


WWW.MADACHJEGY.HU | WWW.MADACHSZINHAZ.HU


SZÍNHÁZ fotó: Horváth Judit

Pionírszív

Pali

DOKUDRÁMA MALÉTER PÁLNÉ ÉLETÉRŐL

fotó: Szarka Zoltán

Színház minden napra: szinhaz.org

D

aniela Kapitáňová regényének főhőse Samko egy 44 éves, enyhén szellemi fogyatékos, törpe növésű férfi, aki a 70-es évek Komárnójában nő fel, naphosszat a várost járja, és papírt gyűjt. Társadalmi korrajz egy „átlagember” portréján keresztül. A főszerepben Bíró Kriszta.

M

aléter Pál 41 éves sem volt, amikor 1958. június 16-án a forradalmi kormány honvédelmi minisztereként Nagy Imrével egy napon kivégezték. Özvegye, a szellemileg és fizikailag is fiatalos Gyenes Judith ma 84 éves. Vele interjúztak az alkotók hónapokon át, ebből a 15 órányi anyagból született az előadás Szamosi Zsófia tolmácsolásában.

 Örkény Színház JÚNIUS 7., 15. – 19.30 3000 Ft orkenyszinhaz.hu

 Katona József Színház, Sufni JÚNIUS 3. – 19.15 2500 Ft katonajozsefszinhaz.hu

AZ

ÖNGY Ny iko

www .s z ke je g y n e.h u @s z 06.20 ken e.h u .384.6 049

ford ít

10

június

ott a:

REN D

laj Er dma

Dalo

n

s Rim

ILKOS

ma EZTE : HO R VÁTH CSAB Bemu A

tató:

2018 .m

ájus

feke

24

te ko méd

ia

máju s 27 .é s Szké né Sz június 20 . ínház


MOM Kulturális Központ 2018. június 17. vasárnap, 19.00

APÁM ABLAKÁBÓL AZ ÉG

Fotó: Dusa Gábor

Magyar Állami Népi Együttes – Hagyományok Háza

www.tancszinhaz.hu info: (06 1) 201 4407 zöld szám: (06 80) 10 44 55 Kövessen minket!


Egy nagy négyes

A

legnagyobb hazai balett-társulat, a Magyar Nemzeti Balett 2013 óta látja vendégül a műfaj képviselőit, hogy az érdeklődők egy estén ismerjék meg az itthoni műhelyekben folyó munkát. Idén a vendéglátók,

a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett mutatkoznak be, a Szlovák Nemzeti Balett pedig nemzetközivé tágítja a spektrumot. Láthatjuk Hans van Manen Astor Piazzola zenéjére készült 5 tangó című koreográfiáját,

MEGJELENT VÁRADI LEVENTE ÉS A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES ÚTINAPLÓJA. KAPHATÓ: a Müpa könyvesboltjában, a Honvéd Együttesben (1087 Budapest Kerepesi út 29/b.)

illetve megrendelhető az info@mnte.hu címen. www.mnte.hu 12

június

Szegedi Kortárs Balett: Mennyegző, fotó: Tarnavölgyi Zoltán

SZÍNHÁZ továbbá az idei évadban függetlenné vált Pécsi Balett Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben létrejövő Footsteps című darabját, amit Földi Béla készít, a Szegedi Kortárs Balett pedig Enrico Morelli Stravinsky Menyegzőjére készített koreográfiájával érkezik. A Szlovák Nemzeti Balett társulata egy izgalmas és népszerű est, a Beatles Go Baroque egy részletét, A hét nyolc napja című etűdöt mutatja be a budapesti közönségnek.

PAS DE QUATRE ’18 Erkel Színház JÚNIUS 14. – 19.00 1200–5700 Ft opera.hu


JÚNIUS

Evgenia Obraztsova Nagy Iván Gála 2017, fotó: Nagy Attila

Kim Kimin, fotó: Lee Jae Cheon

IV. Nagy Iván Nemzetközi Balettgála

2

014-ben hunyt el Nagy Iván nemzetközi hírű balettművész, többszörös balettigazgató, aki visszavonulását követően a Magyar Állami Operaház művészeti főtanácsadójaként is dolgozott. Emlékére évente nemzetközi balettgálaestet rendeznek, amelyen a világ legjelentősebb társulatainak – a Royal Ballet, az English National Ballet, a Bolsoj, a párizsi Opera és a HET National Ballet – szólistái és az Opera balettegyüttesének művészei együtt tisztelegnek Nagy Iván szakmai és emberi nagysága előtt. Az est szerkesztő-rendezője Solymosi Tamás.

 Erkel Színház JÚNIUS 15. – 19.00 1500–7200 Ft opera.hu www.papageno.hu

13


SZÍNHÁZ

Chicago

A

fotó: Mészáros Csaba

BEMUTATÓ

Színház minden napra: szinhaz.org

lföldi Róbert zenés revüje, amelyben fontos szerepet játszik a gyilkosság, a kapzsiság, a korrupció, az erőszak, a kizsákmányolás, a megcsalás, a szex és az árulás – mindenki számára ismerős fogalmak, egy mindenki számára ismerős darabban.

 Átrium JÚNIUS 23. – 19.30 5400 Ft / 6400 Ft atrium.hu

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

A

z elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. A naplók kiadásával egy időben született meg a vágy Hámori Gabriella színésznőben, hogy előadás szülessen a szövegből. Az ötlet megvalósult, a FILC, Fischer Iván Lakásszínháza produkcióval közös együttműködésben.

 Várkert Bazár JÚNIUS 17. – 19.00 1100–5000 Ft varkertbazar.hu

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A) BEMUTATÓ:

2018. JÚNIUS 21. (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁSOK:

2018. JÚNIUS 22. (19 ÓRA) 2018. JÚNIUS 23. (19 ÓRA) 2018. JÚNIUS 24. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

jegy.hu

14

június


fotó: Futár Ernő

JÚNIUS BEMUTATÓ

Orfeusz és Euridiké

O

rfeusz és Euridiké szerelmének fájdalmas és tragikus története Enrico Morelli koreográfiájában, a Szegedi Kortárs Balett előadásában. Modernitás és klasszicizmus, realizmus és idealizmus harmonikus kettősége a földi világból a túlvilágiba a főhős pszichoanalitikus utazásán keresztül. Rendező a Nemzeti Táncszínház.

 Müpa JÚNIUS 27. – 19.00 2200 Ft / 3900 Ft / 4900 Ft mupa.hu

#Pintér Béla és Társulata #Szívszakadtig #Fácántánc #Titkaink #A 42. hét #A Démon Gyermekei #Anyám Orra #A Sütemények Királynője #Szkéné Színház #Ne csak láss. SzkéNézz!

#Pintér Béla

www.szkene.hu www.papageno.hu

15


GYEREK

fotó: Domány Attila

UTAZÁS A SZEMPILLÁM MÖGÖTT

Vakációváró Fesztivál a Városmajorban

C

sukás István zenés mesejátékban egy magányos kisfiú, Lackó az elgurult üveggolyója miatt bánkódik, és a nagy szomorúságban annyira kimerül, hogy álomba szenderedik. Álmában különös lények szólítják meg, a tárgyak szokatlan alakot öltenek. Ebben a mesevilágban Lackó hétköznapjait, film- és könyvélményeit, az őt körülvevő világ figuráit tükrözi vissza. A főhősnek egy hűséges kísérője is akad: a Hangya, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. A Zichy Szín-Műhely előadásában a Talamba ütőegyüttes a zenei közreműködő.

 Hatszín Teátrum JÚNIUS 3. – 11.00 2400–2800 Ft hatszin.hu 16

június

A

harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nyárindító családi nap a Vaskakas Bábszínház A mindentlátó királylány című előadásával kezdődik, majd a kézműves foglalkozások és az élő dinoszaurusz show-t követően Halász Judit koncertjével zárul.

 Városmajori Szabadtéri Színpad JÚNIUS 10. – 10.30 1500 Ft / 1900 Ft szabadter.hu

ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS GYERMEKKÖNYVNAPOK

É

vről évre töretlen a sikere és népszerűsége az Ünnepi könyvhéttel egy időben zajló Gyermekkönyvnapoknak. Azt mondják, a mai fiatalok nem olvasnak – nehéz ezt elhinni, amikor június elején végignézünk a Vörösmarty téren hömpölygő tömegen vagy a dedikálásra várók hosszú során. Idén az eddigi évekhez hasonlóan az irodalmi élet neves képviselőivel, aktuális könyvújdonságokkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és zenei előadásokkal csábítják a könyvsátrakhoz az olvasás és művészet rajongóit a szervezők.

 Vörösmarty tér JÚNIUS 7–11. INGYENES unnepikonyvhet.hu


HALLGATNI ARANYT!

S

závai Viktória a Budapesti Kamaraszínházban kezdte pályáját, ezt követően lett a Radnóti Színház művésze, ahol klasszikus és kortárs darabokban is megmutatta sokoldalúságát. A 2017 óta szabadúszóként dolgozó színésznőt sokan ismerik a televízió képernyőjéről, sorozatokból, de a filmvásznon is emlékezetes alakításokat nyújtott. A versmondás sem idegen műfaj számára: néhány éve Weöres Sándor műveiből készített önálló estet. A Hallgatni Aranyt! projektben két verset (Április 14-én, Civilizáció) és egy levelet hallgathatunk meg a tolmácsolásában. Hol áll Arany János az Ön képzeletbeli költőtoplistáján? Hozzám sosem állt közel Arany János költészete, de természetesen leborulok az életműve előtt. Az embernek vannak korszakai, időrendben volt József Attila-, Pilinszky-, majd Weöres-korszakom, lehet, hogy egyszer majd eljön az Arany János-korszak is.

Arany műveit nem lehet megúszni az irodalomórákon sem általános, sem középiskolában. Voltak kedvencei? A balladáit nagyon szerettem, különösen akkor, amikor már gimnazista voltam, és drámai anyagokat kerestem, hiszen ezek nagyon erős színpadi jelenlétet kívánnak. A színművészetin hangszálműtét miatt kimaradtam egy beszédvizs-

Milyen Arany-kép élt Önben akkor, és ez hogyan változott mára? Aranyt mindig egy rezignált öregembernek láttam magam előtt, de éppen ennek a felkérésnek kapcsán találkoztam egy általa írt levéllel, amiből kiderül, hogy hihetetlen jó humora volt, sőt Petőfivel imádták ugratni egymást. Az, hogy nem igazán ismert verseket kapott, hogy nem volt belőle egy referenciának számító „nagy” előadás, nagyobb szabadságot adott? Ha verset kell mondanom, sohasem hallgatom meg a referenciának számító „nagy” előadókat, vagy ha mégis a fülemben van egy nagy színész hanglejtése, akkor igyekszem kiverni a fejemből. Itt szerencsére nem kellett ezzel megküzdenem, csak mögé kellett állnom a kiválasztott verseknek.

www.hallgatniaranyt.hu www.papageno.hu

17

TÁMOGATOTT TARTALOM

Az Arany-korszak előtt

fotó: Éder Vera

gából, és az volt a megállapodásunk a beszédtanárunkkal, Végvári Tamással, hogy megkapom az osztályzatom, de a Tengeri-hántást egyszer el kell mondjam, ha már lesz hangom. Sajnos már nem él, úgyhogy ezzel a verssel tartozom neki.


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

A

z Eötvös Péter Alapítvány hároméves nemzetközi mentorprogramot indított az Art Mentor Foundation Lucerne támogatásával fiatal, 35 év alatti karmesterek és zeneszerzők részére Eötvös Péter és Vajda Gergely vezetésével. A 2018-ra kiválasztott fiatal tehetségek első bemutatkozása februárban volt a BMC-ben. A Stockhausen 90 lesz a második koncert, ahol kifejezetten a kurzusra komponált műveik hangzanak el, valamint vezényelhetik az Óbudai Danubia Zenekart is.

 BMC JÚNIUS 2. – 19.30 1500 Ft bmc.hu

A magyar hegedű ünnepe

S

zecsődi Ferenc hegedűművész éppen 10 éve rendezte meg először a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását. Az esemény azóta sorozattá, a hangszer első rangú szakmai fórumává vált. Az idei programban versenygyőztes fiatal hegedűsök hangversenyei mellett hangszerbemutató, fotó- és képzőművészeti kiállítás, mesterkoncertek és szakmai előadások kaptak helyet.

 Pesti Vigadó JÚNIUS 2–3., 9.00 INGYENES vigadó.hu

fotó: David Iganaszweski

fotó: Klaus Rudolph

STOCKHAUSEN 90

Jordi Savall és a BFZ

B

ach D-dúr szvitjének főszereplői a trombiták és a timpani. Ezután kürtszólamok vezetnek át Rameau szvitjébe, ami a francia szerző Les Boréades című operájának zenekari részleteiből készült. Egy burjánzó virágcsokor („florilegium”) egyik darabját kapjuk a kozmopolita Muffattól, aki a három nagy zenekultúra, a francia, a német és az olasz összegzője. A hangverseny Händel fényes és sodró Tűzijáték-szvitjével, a trombiták határozottságával zárul.

 Zeneakadémia JÚNIUS 2., 3. – 15.30 2700-11000 Ft zeneakademia.hu 18

június


„LEGYEN A ZENE MINDENKIÉ!”

Miniszterelnökség

Kodály Zoltán

INGYENES MINIKONCERT-SOROZAT 10 BUDAPESTI HELYSZÍNEN

INGYENES KONCERTEK A VÁRKERT BAZÁR ÖNTŐHÁZ UDVARÁN

2018 MÁJUS 25 ÉS AUGUSZTUS 12 KÖZÖTT

A VAJDAHUNYADVÁR UDVARÁN erdélyi népzene szólóénekessel 10.30-kor és 11 órakor minden péntek, szombat, vasárnap

A NEMZETI GALÉRIÁNÁL festők és jazzgitárosok performansza 16 órakor és 16.30-kor minden szombaton

A HALÁSZBÁSTYÁNÁL fafúvósok egy operaénekessel 16 órakor és 16.30-kor minden vasárnap, hétfő, kedd

A MŰCSARNOKNÁL klasszikusok jazzhangszerelésben 11 órakor és 11.30-kor minden péntek, szombat, vasárnap

A VÁRKERT BAZÁR FŐBEJÁRATÁNÁL szaxofonegyüttes múltidéző dallamai 14.30-kor és 15 órakor minden szombaton

A MARGITSZIGETI ZENÉLŐ KÚTNÁL női vonósnégyes klarinétművésszel 16.30-kor, 17.00 órakor és 17.30-kor minden szombat, vasárnap

A VÁRKERT BAZÁR GLORIETTJÉNÉL huszárruhás rézfúvósok 16 és 17 órakor minden péntek, szombat, vasárnap

A KÖZPONTI VÁSÁRCSARNOKBAN cigányzene 11 órakor és 11.30-kor Május 29, Június 1, 11, 15, 19, 22, 29, Július 6, 9, 11, 13, 16, 18, 20, 30, Augusztus 1, 3, 6, 8, 10.

A SZENT ISTVÁN BAZILIKÁNÁL harangjáték és fuvolaszó 16 órakor és 16.30-kor minden vasárnap, hétfő, kedd

A GERBEAUD CUKRÁSZDA TERASZÁN hárfa, hegedű duó 16 órakor és 16.30-kor június 2-től augusztus 5-ig minden szombat, vasárnap

Zenei vezető: GÖTZ NÁNDOR | Művészeti vezető: GÖTZ BÉLA

DÁTUM

PROGRAMOK

Június 3. de. 11 órakor

Bogányi g y Gergely g y Liszt és Chopin műveket játszik világhírű g zongoráján g j (a rendezvényteremben)

Június 10. de. 11 órakor

Amadinda Ütőegyüttes

Június 17. de. 11 órakor

Rákfogó Együttes

Június 24. de. 11 órakor

Micheller Myrtill & Pintér Tibor voice & guitar és a Götz Szaxofonkvartett koncertje

Július 1. de. 11 órakor

Snétberger Ferenc gitár koncertje

Július 8. de. 11 órakor

Budapesti randevú, a főváros legszebb dalaival: Götz Anna és Böröndi Tamás Repülő kezek: Orosz Zoltán harmónika, Horváth Kornél ütőhangszerek

Július 15. de. 11 órakor

Muzsikás Együttes

Július 29. de. 11 órakor

Malek Andrea - Birta Miklós duó

Augusztus 5. de. 11 órakor

Balog József és Szakcsi Lakatos Béla Gershwin koncertje

Augusztus 12. de. 11 órakor

Amadinda Ütőegyüttes

KÖZPONTI VÁSÁRCSARNOK | HALÁSZBÁSTYA | VAJDAHUNYADVÁR | SZENT ISTVÁN BAZILIKA | NEMZETI GALÉRIA VÁRKERT BAZÁR FŐBEJÁRAT | MARGITSZIGETI ZENÉLŐ KÚT | GERBEAUD TERASZ | MŰCSARNOK | VÁRKERT BAZÁR GLORIETT

facebook.com/zenelobudapest

budapestmusic.info

A hangversenysorozatot a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Miniszterelnökség támogatásával valósítja meg.


KONCERT

fotó: Csibi Szilvia

BINDER KÁROLY– KÁEL NORBERT: LISZT-REFLEXIÓK

A

zArtisjus-díjas Binder Károly és egykori tanítványa, Káel Norbert mostani estje is a liszti felfogáson és hagyományon alapul – egy jó ürügy a zenei és technikai szárnyalásra. Lisztománia!

 Müpa JÚNIUS 5. – 20.00 2500 / 3200 / 3900 Ft mupa.hu

Kékszakállú100

B

artók Béla egyetlen operájának felütésében egy – Judit és a Kékszakállú történetén kívül álló szereplő zenei kíséret nélküli – öt versszakból álló, prózai prológussal szólítja meg a közönséget. Balázs Béla különös bevezető szövege képezi Madarász Iván ötödik zenés színpadi művének alapját. Az ősbemutatót követő napon szintén először hallható az Erkel színpadán Vajda Gergely Barbie Blue című alkotása, ami A kékszakállú herceg vára „párdarabjaként”, annak ihletésére, Bartók születésének 125. évfordulójára készült.

 Erkel Színház JÚNIUS 4., 5. – 19.00 500 Ft opera.hu

Bérletek már kaphatók! KANG NG G

Clara-Jumi

Steven

Isabelle

június

FAUST

ISSERLIS

Boris

20

BEREZOVSKY BEREZOVSKY

www.concertobudapest.hu


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

H

fotó: Chelsea Lauren

23. Duna Karnevál – nemzetközi táncház a valamire valóban illik a „színes programkínálat”, a „kultúrkemping” kifejezés, az a júniusi karnevál a Kobuciban. Idén tizenkét ország, 800 magyar és 200 külföldi művész, 37 zenei néptánccsoport 30 órányi produkciója ünnepli a hagyományőrzés szépségét, a közösségépítés erejét a népzene és a néptánc nyelvén. Kobuci kert JÚNIUS 11. – 19.30 INGYENES kobuci.hu

Michael Malarkey

A

Vámpírnaplók Enzója – hasonlóképpen Donald Glover színészhez, aki Childish Gambinóként fut a jelenben igen figyelemreméltó zenei karriert (és még sorolhatnánk neveket Jared Letótól Johnny Deppen át Scarlett Johanssonig vagy Juliette Lewisig) – ismert színész-énekes-dalszerző, aki Mongrels című, folk-country hatású minimalista lemezével tavaly teltházas turnét bonyolított le. Malarkey most júniusban végre a Dürer Kertben is kitárja szívét, hogy lányok tucatjai érzékenyüljenek el ringatózva, és hogy a hátukon lévő Fjallraven-rókácskák is elmorzsoljanak egy-egy könnycseppet. Dürer Kert JÚNIUS 7. – 19.00 5000 / 6000 Ft durerkert.com

$+RQYªG)ªUɽNDUKDQJYHUVHQ\H

Liszt Ferenc: F A négy é elem l 2018. május 31. 19:00

Zongorán N·]UHPIJN·GLN Bizják Dóra

Magyar Tudományos Akadémia Díszterme

9H]ªQ\HO Riederauer Richárd

Jegyek válthatóak a jegy.hu oldalon

WWW.HONVEDFERFIKAR.HU

22

június


5 06 1

31 8 0 –

Óbudai Nyár

#óbudainyár


3 Bartók 7\|XŒb\WhW]ejja_h|boÅ A csodálatos mandarin A kékszakállú herceg vára

Marco Taralli:

A rivális

Szergej Prokofjev:

A három narancs szerelmese


Raymond J. Lustig – Matthew Doherty:

Szörényi Levente – Bródy János:

Semmelweis

István, a király

I Musici di Roma

W. A. Mozart – Szüts Apor:

hangverseny

RockGiovanni


KONCERT TAKÁCS-NAGY GÁBOR ÉS A MÁV ZENEKAR

B

ach életének alig hét esztendeig tartó időszaka volt, amikor nem állt egyházi szolgálatban. Ez alatt az idő alatt született valamennyi zseniális, örökéletű hangszeres műve, köztük a négy zenekari szvit. Stamitz kettősversenyének klarinét- és fagottszólamai arról tanúskodnak, hogy szerzőjük tudatosan alkalmazkodott a hangszerek technikai és hangzási lehetőségeihez, Haydn 91. szimfóniája pedig különös módon Párizs és egy francia gróf megrendelésére született.

 Festetics Palota JÚNIUS 15. – 18.00 3500 Ft mavzenekar.hu

Új formációval mutatkozik be az ország egyik legnagyobb hangja, a 2013-as X-faktorban megismert Krasznai Tünde. A Bar’standards júniusi koncertjén többek között Nina Simone, Natalie Cole és Diana Krall-feldolgozásokat hallhatunk.

Budapesti Wagner-napok 2018

A

megújulás és változatosság jegyében zajlik ebben az évben a Budapesti Wagner-napok rendezvénysorozata, amely ezúttal nem a Ring-tetralógiát, hanem a szerző három másik nagyszabású zenedrámáját vonultatja fel. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei Fischer Ádám vezetésével az elmúlt tizenkét évben a szerző minden klasszikussá vált operáját, vagyis az úgynevezett teljes bayreuthi kánont színre vitte szcenírozott előadásokon. Ebben az évben A bolygó hollandi – 2015-ös elsöprő sikere után – újra Kovalik Balázs rendezésében kerül színre a Nemzeti Énekkar és a No Comment Társulat közreműködésével a svéd baritonnal John Lundgrennel a címszerepben. A Tannhäuser Matthias Oldag rendezésében, a produkció felfrissített változatában látható. A korábbi adaptációból itt lesz többek között Szabóki Tünde, aki Erzsébet szerepében hatalmas sikert aratott, mellette a címszerepben a kitűnő amerikai hőstenor, Stephen Gould énekel. Az előadásban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus egészíti majd ki. Trisztán és Izolda lenyűgöző szerelmének történetét új előadásban, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Férfikarának tolmácsolásában élvezhetjük. Az előadást az olasz színház kiválósága, Cesare Lievi állítja színpadra Anja Kampe és Peter Seiffert énekesekkel. Az idei Wagner-ünnepet Camilla Nylund estje teszi teljessé, aki Wagner és kortársai dalköltészetéből válogat. Müpa

TRISZTÁN ÉS IZOLDA JÚNIUS 7., 13., 16. – 16.00

A BOLYGÓ HOLLANDI Három Holló JÚNIUS 22. – 20.00 2500 Ft facebook/Krasznai Tünde 26

június

Anja Kampe, fotó: Alexander Vasiljev

Zene minden napra: papageno.hu

 JÚNIUS 8., 10. – 18.00

TANNHÄUSER

 JÚNIUS 14., 17. -16.00 5500–19 900 Ft

CAMILLA NYLUND DALESTJE JÚNIUS 15. – 19.00 3500–5500 Ft mupa.hu


fotó: Brooke Shaden

fotó: Frank Eppler

JÚNIUS

JOYCE DIDONATO ÉS AZ IL POMO D’ORO ZENEKAR

Lee Konitz Quartet

9

0 éves a jazz történetének egyik kulcsfigurája, és korát meghazudtolva két koncertet is ad Budapesten. Lee Konitz tényleg mindhalálig muzsikus, ráadásul Charlie Parker mellett az egyik legfontosabb szaxofonos, aki a cool születésénél is éppúgy jelen volt, mint ahogy az avantgárd jazznél. Játszott nálunk duóban, trióban, most kvartettjével lép fel Lee Konitz – szaxofon, Florian Weber – zongora, Jeremy Stratton – bőgő, George Schuller – dob felállásban.

 BJC JÚNIUS 18–19. – 19.00 5400 Ft bjc.hu

A

kiváló amerikai koloratúrmezzo ismét tematikus koncerttel érkezik az Il Pomo d’Oro társaságában. A Háborúban és békében – Harmónia a zene közvetítésével című műsoruk hátterében azonos programú közös lemezük áll.

 Müpa JÚNIUS 19. – 19.30 4900-16 900 Ft mupa.hu

BUDAPESTI NYÁRI FESZTIVÁL

Lehengerlően szabad A HEGEDŰ LEGSOKOLDALÚBB VIRTUÓZ FENEGYEREKE ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON!

N

PROMÓCIÓ

emcsak a zenéje, az élete is egyfajta „kulturális koktél”. A bejrúti születésű, spanyol Ara Malikian világ körüli turnéjának második hullámában London, Párizs, Róma, Moszkva, Peking, Hongkong és még több mint 40 ország nagyvárosának neves koncerttermei után először lép fel Magyarországon. Egyedülálló módon ötvözi a cigány, a klezmer, a tangó és a spanyol flamencozenék világát és legfontosabb darabjait. Hihetetlenül színes repertoárjában olyan legendás zeneszerzők és művészek darabjaiból merít, mint Johann Sebastian Bach, David Bowie, a Led Zeppelin vagy éppen Paganini. Margitszigeti Szabadtéri Színpad JÚNIUS 29. – 20.00 3500–7500 Ft szabadter.hu

www.papageno.hu

27


KONCERT

Noche Flamenca

Jubilál a Budapesti Nyári Fesztivál

A

flamenco egy örökké kavargó, változó, ősi gyökereit életben tartó, mégis nyitott, mentális élettér, egy életforma, egy erőteljes művészeti nyelv. Keck Mária élete a flamenco körül forog, táncos és énekes. Világában többek között keveredik a flamenco, a hazai roma zenei hagyomány, a balkáni népek muzsikáinak lenyomata, a blues, és e hatások révén kidomborodva Mária személyisége. Böröcz Petra tánccal kapcsolódik be, hogy meséljen a dalról. A koncertet Kozma Richard kíséri gitáron. Vendégművészek Bencsik Andrea és Bózsa Anikó flamencotáncosok.

 A38 JÚNIUS 30. – 20.00 2000 Ft a38.hu 28

június

1

938-ban, éppen 80 éve nyitotta meg kapuit a Budapesti Nyári Fesztivál központi helyszíne, a Margitszigeti Nagyszínpad. A jubileumi évad nyitóünnepsége kiköltözik a budapestiek egyik legkedveltebb szabadidős helyszínére, a Margitszigeti Nagyrétre. A Héja Domonkos vezette Magyar Állami Operaház Zenekara és az Eurovíziós Dalverseny-győztes hegedűvirtuóz-énekes Alexander Rybak ingyenes koncertje a legnépszerűbb tánczenékből és közkedvelt zeneművekből összeállított műsor keretein belül tesz kísérletet az egyszerre legtöbben keringőzők világrekordjának felállítására. A három hónapon át tartó gazdag programsorozat immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nagykoncertjével veszi kezdetét. Hamar Zsolt együttese Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével vezeti elő Dohnányi e-moll zongoraversenyét, majd a Nemzeti Énekkarral, valamint Miklósa Erikával és Molnár Leventével kiegészülve szólaltatják meg Carl Orff legnépszerűbb művét, a Carmina Buranát.

 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

ALEXANDER RYBAK ÉS A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ZENEKARA JÚNIUS 9. – 18.00 INGYENES Regisztráció

NEMZETI FILHARMONIKUSOK – NYITÓKONCERT JÚNIUS 15. – 20.00


JÚNIUS A SUN & SODA BEMUTATJA:

CONCERTO NYÁRESTEK

Jan Blomqvist & Band

I

A

nyár során rengeteg kiülős buli várható Budapesten a relax és a slow down jegyében a Pontoontól a Felliniig, a Valyótól a Kabinig, ahol egymásba ér a jazz, az elektronika, a tánc, a pop, a singer-songwriter akusztik a vodkaszódával vagy a roséfröccsel. A Sun & Soda elnevezésű bulisorozat az Akvárium teraszán műfű borítással, árnyékolókkal, mini medencékkel, nyugágyakkal alapozza az élményt: első alkalommal puha elektronika veszi birtokba az Erzsébet teret zenekari kísérettel a kiváló Jan Blomquist segítségével.

 Akvárium JÚNIUS 23. – 13.00 3000 Ft / 4000 Ft / 7000 Ft akvariumklub.hu

dén is három alkalommal, Bach, Vivaldi, Mozart, Schubert és Haydn klaszszikusaival várja szabadtéri koncertjeire a komolyzene kedvelőit Keller András együttese. A versenyművekből, karakterdarabokból, szimfóniákból és kettősversenyekből álló koncertek szólista fellépői között olyan művészeket találunk, mint Kaczander Orsolya, Környei Zsófia, Devecsai Gábor vagy Rózsa Gerda.

 Pesti Vármegyeháza JÚNIUS 28. JÚLIUS 5., 12. – 20.00 3500 Ft concertobudapest.hu

06.18. 19.00/21.00

$%-&IČW¢PRJDW´MDD]

.LHPHOWW¢PRJDW´N

)ČPªGLDW¢PRJDW´ 6WUDWªJLDLSDUWQHU .LHPHOWPªGLDW¢PRJDW´N

.LHPHOWSDUWQHUHN

3DUWQHUHN

]HPHOWHWČ

www.papageno.hu

29


Bérletek a –9 évadra es

Bérlethosszabbítás, bérletvásárlás Elérhetőségek Változatlan sorozatra és helyre 018. június 4–8. között, más sorozatra vagy helyre 018. június 11–15. között, új bérletek vásárlása 018. június 1–. között.

Személyesen y 10 Bp., p Múzeum u. 11. naponta 10:00-től 1:00-ig Online https://mavzenekar-berlet. p jegy.hu/seasonticket

Az évad vendégeiből

Alexander Markov, Csaba Péter, David Nimrod Pfeffer, Gilles Apap, Kelemen Barnabás, Kesselyák Gergely, Kobayashi Ken-Ichiro, Kokas Dóra, Kokas Katalin, Leos Svarovsky, Maria Solozobova, Meongwon Cho, Ránki Dezső, Roby Lakatos, Sztaniszlav Kocsanovszkij, Takács Nagy Gábor, Zalai Antal


O d zenében utazunk

018. június -án szombaton

Ingyenes koncertek a belváros 7 kertjében és terén

15:0 15 :00– 0–199:000 Károlyi kert

Szélforgó, nem csak gyerekeknek Fúvós kvartett

Egyetem tér Baross utca (Kálvin térnél) Zenei könyvtár kertje Mikszáth Kálmán tér Építészek kertje

Irtó hangos és rém fúvós Fúvós együttes Csak lazán! Rézfúvós kvintett Abszolút komolyzene Vonós négyes Nem annyira komolyzene Vonós négyes Tündérkert Hárfa és fuvola duó 2 :00 20 :000

Pollack Mihály tér

És akkor most mindenki együtt! Szimfonikus koncert Glinka: Ruszlán és Ludmilla nyitány Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitány fantázia Balogh Sándor: A vonaton

Vezényel: y Csurgó g Tamás

www.mavzenekar.hu www.facebook.hu/mavzenekar


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

június 4 Bulcsú

5 Fatime

6 Cintia, Norbert

19:00 Nemzeti Színház

19:30 Dumaszínház

19:00 Játékszín

Cabaret A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása

12 Villő

13 Anett, Antal

19:30 Ódry Színpad

19:30 Spirit Színház

19:00 Zeneakadémia

Mengele bőröndje

OPERAVIZSGA

18 Arnold, Levente

19 Gyárfás

20 Rafael

19:00 Katona

19:00 Madách Színház

22:00 Ódry Színpad

Szerelmes Shakespeare

Dalok a földszintről

Budai Váralagút fotó: Brian Kinney / 123rf

ITHAKA 25 Vilmos

26 János, Pál

27 László

19:00 momKULT

20:30 BJC

20:30 Benczúr kert

Nemzetközi Karmester Mesterkurzus június

Legyen a feleségem!

11 Barnabás Racine / Strindberg

36

Nincs idő gólörömre – Bödőcs Tibor

Varga Tamás – Jazz + Próza: Bird – Charlie Parker élete

Swingoperett


PAPAGENDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP

1 Tünde

2 Anita, Kármen

3 Klotild

19:45 BMC

20:00 BMC

19:00 Pesti Színház KINEK AZ ÉG ALATT MÁR SENKIJE SINCSEN A debreceni Csokonai Színház előadása

A BFZ Kortárs estje

Binder Károly Quartet

7 Róbert

8 Medárd

9 Félix

10 Gréta, Margit

16:00 Müpa

19:00 Erkel Színház

19:00 Stúdió K Színház

19:00 Szkéné Színház

Trisztán és Izolda

HÓFEHÉRKE ÉS A 7 TÖRPE

Peer Gynt

14 Vazul

15 Jolán, Vid

16 Jusztin

17 Alida, Laura

17:00 BMC

19:00 Müpa

19:30 Örkény Stúdió

16:00 Müpa

Wagner:

 26. oldal

Fazekes Gergely legújabb Bach-könyvének bemutatója

Camilla Nylund dalestje 26. oldal

 68. oldal

21

Alajos, Leila

19:30 MOMkult

Holdfény mulató

Az üvegbúra

Wagner:

Tannhäuser 26. oldal

22 Paulina

23 Zoltán

24 Iván

19:30 Spirit Színház

19:30 Átrium

19:00 Belvárosi Színház

Egy egyszerű szemöldökráncolás

CHICAGO 14. oldal

28 Irén, Levente

29 Péter, Pál

30 Pál

19:00 Játékszín

19:30 Városmajori Szabadtéri Színpad

20:00 A38

MENNYEI HANG

EztRád

A képzelt beteg Kecskeméti Katona József Színház

Mojo 7. oldal

Noche Flamenca

 28. oldal www.papageno.hu

37


OROSZLÁNKÖRMÖK

38

június


JÚNIUS

„Lehet valami szép úgy, hogy közben modern is” INTERJÚ OLÁH PATRIK GERGŐVEL

A

Zeneakadémia elsőéves hallgatójaként Oláh Patrik Gergő megosztott első helyen végzett az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen. A fiatal komponistát, aki koncertszervezőként is szívesen kipróbálná magát, a díjról, az alkotás folyamatáról, a hazai kortárs zene helyzetéről és a terveiről kérdeztük.

szerző: Ur Máté fotó: Fűrjes Viktória

A hegedű volt az első hangszered, ami azóta is jelen van az életedben. Salgótarjánban születtem, kiskoromban zongorát szerettem volna tanulni, de a helyi zeneiskolában éppen nem tudtak több növendéket felvenni. Nem volt hivatásos zenész a családban, de unokatestvéreim hegedültek, így én is ehhez a hangszerhez fordultam. Az első év után, nyolcévesen már írtam néhány kezdetleges darabot, amikor pedig a zongorát is elkezdhettem tanulni, rendszeresen komponáltam kisebb etűdöket. Mikor döntötted el, hogy a zeneszerzés lesz a te utad? Mindig is foglalkoztatott az alkotás folyamata, az általam eljátszott hegedűversenyeket rendre átírtam csellóra, természetesen a kísérettel együtt. Később felkerültem a budapesti konzervatóriumba, ahol továbbra is hegedűt tanultam, de egy zeneszerző szakos iskolatársam tanácsára bejártam az ő óráira

is. A negyedik évben az országos Sugár Rezső Zeneszerzőversenyre komponáltam egy kvartettet, amivel második helyezést értem el. Ezután éreztem úgy, hogy a hegedű csak egy út volt számomra, hogy megismerkedjek a zeneszerzés örömeivel. Nem könnyű egy fiatal zeneszerző helyzete, mert számos párhuzamos adekvát forma létezik. Hogy látod a hazai kortárs zenei szcénát? Fontosnak tartom, hogy ne befolyásoljanak az igények, az elvárások, hanem olyan zenével foglalkozzam, ami hozzám közel áll és a saját egyéniségemből fakad. Elsősorban a bartóki és a Stravinsky-féle hagyományokat érzem a magaménak, de úgy gondolom, hogy a zeneszerzés nem lehet másolás, vagy hommáge-ok sokasága, hanem új ötletekre van szükség, olyan zenére, ami egyedi és jellemző. Legfőbb hitvallásom, hogy lehet valami szép úgy, hogy közben modern is.

A fiatal zeneszerző következő megmérettetése a Bartók Világverseny és Fesztivál. Az idei évben a zeneszerzőké a főszerep, feladatuk, hogy versenydarabokat írjanak a 2019-es verseny zongoristái számára.

Oláh Patrik Gergő zeneszerzéshez kapcsolódó tudását mindeddig autodidakta módon szerezte meg. Az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre a német mester An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusát dolgozta fel.

www.papageno.hu

39


OROSZLÁNKÖRMÖK Oláh Patrik Gergő hegedűsként fellép az idei SZIGET fesztivál komolyzenei színpadán az általa szervezett szimfonikus zenekar tagjaként.

A fiatal művész, aki korábban pénzügyi tanácsadóként is dolgozott, azt vallja, hogy csak szigorú, előre megtervezett napirend szerint lehet véghezvinni a kitűzött célokat.

A Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen megosztott első helyet szereztél. Mit gondolsz, mivel győzhetted meg a zsűrit? Minden szerénység nélkül mondhatom, hogy ez számomra is rejtély, mert úgy indultam neki a versenynek, hogy örülök, ha a dobogóig eljutok. Nem tudtam a feladattal annyit foglalkozni, amennyit szerettem volna, mindössze három hét alatt kellett megírnom. Még az is nehezítette a dolgomat, hogy nem olvastam el rendesen a versenykiírást, és először a cselló és a zongora mellé egy klarinétszólamot írtam, amit később át kellett alakítanom hegedűre. (Nevet.) A figyelmetlenségem talán annak is köszönhető, hogy a klarinét számomra az első számú hangszer. Az eredménnyel egyébként megerősítve érzem magam, hogy nem döntöttem rosszul, amikor a zeneszerzést választottam. 40

június

Hogyan képzeljük el az alkotás folyamatát? Legtöbbször van egy kezdetleges dallam a fejemben, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kötelező feladataimmal mindig ötvözni tudom a saját ötleteimet. Korábban csak belső hallással dolgoztam, de így néha előfordult, hogy „hangszerszerűtlen” darabok születtek, ezért például a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre már zongora mellett készültem fel. Jelenleg elsőéves vagy a Zeneakadémián. Mik a további terveid? Az alap- és mesterszakot mindenképpen Budapesten szeretném elvégezni, és egy

lehetséges doktori képzés is érdekelne, hiszen szívesen oktatnék egyetemi szinten. Néhány hónapja vagyok a Zeneakadémián, de már most kivételes helyzetben érzem magam, hogy olyan tanáraim lehetnek, mint Fekete Gyula, Barta Gergely, Dargay Marcell, Virágh András Gábor, Körmendi Klára, Somos Csaba, Eredics Gábor, Kecskés D. Balázs, Mácsai János vagy Wilhelm András. Ők utakat mutatnak, de sosem határozzák meg, hogy hová kell eljutnom. A döntés az enyém. Nagyon szeretnék szimfonikus zenekari apparátusra írni, de egyelőre még csak a három-négy fős kamaraformációkban gondolkodom.


Szöveg- és dalszövegíró:

Zeneszerzô:

Eredeti rendezés:

Rendezô:

Lee Hall

Stephen Daldry

Sir Elton John Szirtes Tamás

Elôadások: 2018. június 19–24., 26–30., július 3–8., 10–14., Erkel Színház A Billy Elliot – a Musical elôadása a Music Theatre International [MTI, 421 West 54th Street, New York, New York 10019 – tel.: (1) 212 541 4684, www.mtishows.com] különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott engedélyezett anyagok felhasználásával jött létre.

Médiapartner:

www.opera.hu | www.facebook.com/Operahaz Az Operaház felújítás miatt 2019-ig zárva tart. Előadásainkat az Erkel Színházban tekinthetik meg.

Budapest, II. János Pál pápa tér 30.


ZENEOKTATÁS

„Gyökereket és szárnyakat”

A WEINER LEÓ ZENEISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

szerző: Ur Máté

A

zenei alap- és középfokú oktatási intézmények közül eddig egyedüliként érdemelte ki 2011-ben a Prima Primissima-díjat a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola. Mészáros Lászlóné igazgatóval a zenei nevelésről, a gyermekközpontúságról és a kamarazene közösségépítő hatásáról is beszélgettünk.

Hogyan épül fel az iskola intézményrendszere, és mennyiben mondható ez sajátosnak? Összetett intézményként működünk 1990. szeptember 1-jétől, hiszen az 1910-ben kerületünkben induló zeneiskolai képzésre épülve kezdtük meg a szakközépiskolai oktatást. Ez a struktúra jól mutatja intézményrendszerünk fejlődését is, hiszen ha nincsenek meg a feltételei egy évtizedekig magas színvonalon működő zeneiskolai oktatásnak, nem lett volna alap, amire felépíthető egy középfokú művészeti képzés. 42

június

Hogyan lehet a széles körű feladatokat lefordítani a mindennapok nyelvére? Mindenki munkája a maga helyén a legfontosabb. Nekünk éppúgy kell az amatőr képzésben a zene szeretetére, annak magas szintű művelésére tanítani zeneiskolásainkat, mint az érettségire és a zenei pályára felkészíteni a pályát választó fiatalokat. Egyetlen vezérgondolatunk van, hogy a legfontosabb a gyermek érdeke, hogy olyan intézménybe járjon, ahol a tudásának megfelelő képzést kap és mindemellett élményt is, ami által örömmel jár akár a zeneiskolába, akár a konziba.

Hogyan lehet méltó módon megfelelni a névadó, Weiner Leó szellemiségének? A kamarazene az egyik legfontosabb területe a zeneoktatásunknak, amely nemcsak szakmai oldalról, de a szociális nevelés kapcsán is jótékony hatással bír. Minden évben megrendezzük kamaraversenyünket és hangszeres versenyeinket zeneiskolai és szakgimnáziumi szinten is. Ezek a megmérettetések szakgimnáziumi tanulóink számára kötelezőek, az 1400-as létszámú zeneiskolás növendék közül pedig a főtárgyak tanárai


JÚNIUS Az intézmény zeneiskolai és szakközépiskolás diákjai rendszeresen adnak közös koncertet a Budapesti Vonósokkal, de a Prágai Szimfonikusok is állandó partnerként tekintenek az iskola növendékeire.

A zeneművészeti intézménynek 1400 zeneiskolai növendéke és mintegy 120 konzervatóriumi hallgatója van.

által kiválasztott legjobbak versenyeznek – létszámuk 350-450 fő között mozog –, ez nálunk egy olyan hagyomány, amely motiválja a gyermekeket is és a pedagógusokat is. Tapasztalata szerint mennyire vonzó a zenei képzés a mai fiatalok körében? Összesen húsz épületben tanítunk, a központunkon kívül, a kerület 19 iskolájában sikeresen működik a kihelyezett zeneoktatás, amelynek eredményeképpen az idén is 300 olyan növendéket kellett helyhiány miatt

elutasítanunk a zeneiskolai képességvizsgáló meghallgatás után, akik megfeleltek a felvételi eljárásban. Büszke vagyok ugyanakkor arra, hogy számos olyan diákunk van, aki kihasználja a zeneiskola tizenkét évét, sokszor úgy, hogy mellette erős, általános gimnáziumba vagy már egyetemre is jár. Egyedülinek mondható a Weiner abból a szempontból is, hogy a tanári karban tanár-diák generációk követik egymást. Régi növendékeink közül számosan tanárként dolgoznak már az „alma materben”,

de az is többször előfordul, hogy gyermekeiket, esetleg diákjaikat hozzák vissza iskolánk falai közé. Ez az elkötelezettség, a Weiner szeretete a folytonosság szempontjából is elengedhetetlen, az idősebb és tapasztaltabb művésztanárok így tudják átadni tudásukat a fiatal generáció részére. Biztos vagyok abban, hogy tradíciónak és szabadságnak együtt kell járnia, hiszen az első a stabil alapot jelenti, a másik pedig azt az állandó innováló erőt, ami teljes mértékben ki tudja bontani a kreativitást. A rovat támogatója az www.papageno.hu

43


KIÁLLÍTÁS KÜSZÖB FESZTIVÁL

C

sak pályakezdő, új művészeket mutat be ez a fesztivál. Alulról szerveződik és a város legizgalmasabb helyeit célozza. Azért, hogy segítsen átlépni a küszöböt, a nézőnek és a művésznek is.

 Budapest, több helyszín JÚNIUS 10-ig kuszobfesztival. wordpress.com facebook.com/ kuszobfesztival

TÜRK PÉTER: MINDEN NEM LÁTSZIK

E

gy majdnem elfelejtett magyar művész, aki minden korszakában okos, gondolkodó műveket alkotott. Azt is megpróbálta, amit kevesen: vallásos, „hites” művészetet képviselni a mai korban.

 Ludwig Múzeum JÚNIUS 24-ig k–v: 10.00–20.00 1200 Ft / 2400 Ft ludwigmuseum.hu 44

június

JULIAN ROSEFELDT:

Manifesto H

a valamire azt mondhatjuk, hogy bűn kihagyni, akkor Rosefeldt munkája biztosan az. Tizenhárom csatornás videómunka, azaz filmek mennek egymás mellett, apró történetek nagy vásznon, tökéletes mozifilmes szemlélettel megvalósítva – Cate Blanchett-tel a főszerepben. Hol punkot, hol anyát, hol szemétfeldolgozóban robotoló munkásnőt, tévébemondót, milliomost vagy hajléktalan nőt játszik. De nem stílusgyakorlatok ezek, hanem átélt, megélt történetek. A szövegek pedig 20. századi művészi manifesztumokból, azaz kinyilatkoztatásokból állnak. Csakhogy a dologban az a lenyűgöző, ahogyan a művész (filmes?) reális szituációkat teremt az elvontságból. Nem mellesleg pedig szuperprodukciót látunk: perfekt módon összerakott kis mozietűdöket. Muszáj megnézni, tényleg. Ritkán látni idehaza olyan műalkotást, amely ennyire látványosan mutatja meg, hogy a kortárs képzőművészet ma már szorosan összefügg a társművészetekkel.

 Magyar Nemzeti Galéria MÁJUS 30.–AUGUSZTUS 12. k–v: 10.00–18.00 900 Ft / 1800Ft mng.hu


JÚNIUS

Kis angyalok kara, Purgatórium XXII

fotó: a Molnár Ani Galéria jóvoltából

El Kazovszkij

T

hazai geometrikus absztrakt művészet egyik nagyon fontos alakja. Következetes vizuális építkezés, elmozdulások, eltolódások, amelyek az Univerzumot hozzák be a galériatérbe.

öbb éve nincs már közöttünk, de festményei hatnak, magatartása eleven, és folyton gondolkodásra, kérdések felvetésére ösztönöz. Nem utolsósorban pedig: látványos, színes művészet az övé.

 Molnár Ani Galéria JÚNIUS 30-ig k–p: 12.00–18.00, szo: 11.00–17.00 INGYENES molnaranigaleria.hu

 Várfok Galéria JÚNIUS 15.–JÚLIUS 28. k–szo: 11.00–18.00 INGYENES varfok-galeria.hu

HAÁSZ ISTVÁN:

Elmozdulás

A

www.papageno.hu

45


HELYSZÍNEK

zenés színház

Átrium

Bethlen Téri Színház

Chicago P! R.: Alföldi Róbert 22., 23., 24., 29., 30. 19.30

G.A.P. Jubileumi Fesztivál Gangaray Artistic Program 1., 2., 3. 19h

Igenis, miniszterelnök úr! R.: Znamenák István 2. 14.30

Transz Ifjú Koreográfusok Fóruma, Közép-Európa Táncszínház 9. 19h

Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert 5. 19.30, 9. 14.30

BJC

Családi játszmák R.: Göttinger Pál 10. 19h

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszak diplomakoncertjei 3., 4., 5. 19.00

A folyón túl Itália R.: Znamenák István 4. 19h

ETŰD vizsgakoncert és gála 6. 19.00

Mojo R.: Göttinger Pál 21., 22., 23., 24. 19h

Wednesday Open Jam: Molnár Sándor Trio 6. 22.00

Száll a kakukk fészkére R.: Znamenák István 6. 19h

Alerant Jazz Est: Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duo feat. Szirtes Edina Mókus 7. 20.30

Valódi hamisítvány R.: Valló Péter 1., 8. 20h

Harmónia Jazzműhely: Szőke Nikoletta Quartet 8. 20.30

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

46

június

6

A ChartaPack bemutatja: Halper Hendrix Experiment feat. Rick Toldon 14. 20.30

BJC Jam Session: Szalay Gábor Trio 2. 22.30

Dühöngő ifjúság R.: Znamenák István 2. 20h

3

Wednesday Open Jam: Tálas Áron Trio 13. 22.00

Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta 2. 20.30

Belvárosi Színház

7

H

K Sze Cs

P Szo V

Bartók konzi év végi bemutató koncert 12. 19.00

A Jegymester bemutatja: Elsa Valle Afrocando 13. 20.30

BJC Jam Session: Oláh Kálmán Jr. Trio 1. 22.30

UCL Jazz Society 15. 18h

d1 tv Jazz Est: he Coquette Jazz Band 11. 20.30

Uclu Jazz Band 13. 17.00

Harmónia Jazzműhely: Vörös Nikoletta Quartet 1. 20.30

Békásmegyeri Közösségi Ház

BJC Jam Session: Varga Balázs Trio 8. 22.30

Zsidó Művészeti Napok: Jazzical Trio 10. 19.00

A Sátán ügyvédje TükörKÉp Társulat/Spirita Társulat 16. 19h

Tündöklő középszer Pintér Béla és Társulata 8. 18h, 21h

P! premier

BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio 9. 22.30

Minden máshogy van Gyulai Júlia 13., 14. 19h

Szociopoly Mentőcsónak Egység–„GYERE” 3. 18h

gyerekszínház

Zsidó Művészeti Napok: Budapest Ragtime Band feat. Szulák Andrea 9. 20.00

Keresztvíz Juhász Kata Társulat 12. 19h

Parasztopera Pintér Béla és Társulata 1. 18h, 20.30

2

táncszínház

H

Harmónia Jazzműhely: Lujza Zan feat. Gyárfás István & Sárik Péter Trio 15. 20.30 BJC Jam Session: Csízi László Trio 15. 22.30 BJC Jam Session: Baris Gábor Trio 16. 22.30 Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: LEE KONITZ QUARTET (USA) 18. 19h, 21h A Glonet bemutatja: Budapest Bossanova 19. 20.30

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek szerkesztőség által válogatott helyszínei.


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 12. 20.00 MÁTYÁS-TEMPLOM / MATTHIAS CHURCH

PRELUDE VEGYESKAR, KENTUCKY EGYETEM NŐI KARA UNIVERSITY OF KENTUCKY WOMEN’S CHOIR (USA)

Gesualdo, Casals, Poulenc, Pärt, Lukasewski, Gyöngyössi, Lange, Mozart, Haydn, Carillo, Dawson, Arnesen, Kodály és Dvorák kórusművei Közreműködik:

Brock Terry – zongora Vezényel / Conducted by:

KABDEBÓ SÁNDOR, LORI HETZEL, REGAN MACNAY

Ingyenes jótékonysági koncert / Free charity concert


HELYSZÍNEK

zenés színház

Alerant Jazz Est: Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 20. 20.30 Wednesday Open Jam: Kalmár Trio 20. 22.00 Gyémánt Bálint Trio feat. Borbély Mihály 21. 20.30 BJC Jam Session: Balázs József Trio 22. 22.30 Az AVM bemutatja: Catsby 23. 20.30 BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio 23. 22.30 Varga Tamás – Jazz + Próza: Bird – Charlie Parker élete 26. 20:30 Az InfoRádió bemutatja: Flight Modus 27. 20.30 H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

3

6

7

Open Jam: Egri János Jr. Trio 27. 22.00

gyerekszínház

P! premier

Pikolós gyöngyszemek: Kanyó Dávid sorozata – Szonáták pikolóra és zongorára 8. 18h

Yamaha Jazz Night: Német János Quintet 28. 20.30 Formatex Jazz Est: Sárik Péter–Gyémánt Bálint Duo 29. 20.30

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 3. koncert: „Cisz” 9. 18h

BJC Jam Session: Tálas Áron Trio 29. 22:30

Budapest Bábszínház

Pol Omedes feat. Bartha Mátyás Trio 30. 20.30

Gengszter nagyi R.: Hoffer Károly 1. 10h, 2. 17h

BJC Jam Session: Balázs József Trio 30. 22.30

BMC MustMEET Composers 2018 | Kathinka Pasveer 1. 18h Stockhausen 90 | nemzetközi mesterkurzus záró koncertje 2. 19.30

P Szo V 2

táncszínház

H

K Sze Cs

P Szo V

H

Misi mókus vándorúton R.: Kovács Gyula 5. 10h Mit keresett Jakab az ágy alatt? R.: Szenteczki Zita 4. 10h Nyúl Péter R.: Ellinger Edina 2., 3. 10.30

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

jún 04hé

21:00

HOPPart a capella SINGIN’ IN THE TRAIN

A HOPPart Klub a capella koncertje a Lóvasútban. Bor, zene, nyugalom a természet lágy ölén, távol, mégis közel a belvároshoz a Lóvasút romantikus épületében és Depeche Mode és V-Tech és Lady Gaga! Nyár esti chill out közel a természethez... Közreműködnek: Kiss Diána Magdolna / Szilágyi Katalin / Herczeg Tamás / Pallagi Ákos / Friedenthal Zoltán Jegyek kaphatók a lovasut.jegy.hu oldalon és a MOMkult jegypénztárában

1121 Budapest, Zugligeti út 64. facebook.com/lovasut

48

június


HELYSZÍNEK

zenés színház

Semmi R.: Hoffer Károly 4., 6. 18h, 5. 17h

Kékszakállú100 – Prológ; A kékszakálló herceg vára Vez.: Medveczky Ádám; r.: Nagy Viktor 4. 19h

A Notre Dame-i toronyőr R.: Kerényi Miklós Gábor 12., 13. 19h, 16., 17. 15h, 19h

KÁLMÁN IMRE TEÁTRUM

Esernyős

NAGYSZÍNPAD Delila R.: Puskás Tamás 1., 2., 4., 12., 13. 19h, 3. 17h, 20h Házassági leckék középhaladóknak R.: Puskás Tamás 10. 17h, 20h, 11., 14., 15., 16. 19h My Fair Lady R.: Puskás Tamás 6., 7., 8. 19h, 9. 15h, 19h

A lepkegyűjtő R.: Horgas Ádám 3., 4., 5., 12., 13., 14., 15. 17., 18., 19. 19h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

június

Terasz Live – animo 13. 18h Terasz Live – Side 2 Side 20. 18h

HaHó Európa – Nemzetközi táncházmaraton 2. 17h

K Sze Cs

P Szo V

S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve 3. 19h Szenteste R.: Szilágyi Bálint 9. 19h

Játékszín

Fonó

H

Loveshake – Az élet összeráz Füge Produkció 15. 19h

Second life, avagy kétéletem Orlai Produkció 8., 25. 19h

Terasz Live – Muzsik és Volkova 27. 18h

Dolgok, amikért érdemes élni R.: Horgas Ádám 1., 2., 6., 7., 8., 20., 21. 19h

Jaj, istenem Gólem Színház 1. 19h

nőNyugat – Zsidó Művészeti Napok Örkény Színház 5. 19h

Hattyúk tava P! Royal Opera House Live 12. 20.15

Müpa HD – Vásáry Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar | Budapesti Fesztiválzenekar 23. 18h

Pletykafészek R.: Puskás Tamás 5. 19h KISSZÍNPAD

50

Földi paradicsom – Budapest Pride 24. 19h

Billy Elliot – A musical R.: Szirtes Tamás 19., 20., 21., 22., 23., 24., 26., 27., 28., 29., 30. 11h. 19h

Centrál Színház

7

Álomfejtés – Zsidó Művészeti Napok Kováts Kriszta estje 2. 19h

IV. Nagy Iván Nemzetközi Balettgála R.: Solymosi Tamás 15. 19h

A Macskadémon R.: Göttinger Pál 6., 7. 19h

6

Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőttkor küszöbén R.: Gáspár András 10. 18h

Pas de Quatre ’18 Győri Balett, Pécsi Balett 14. 19h

Dorian Gray R.: Réthly Attila 2., 3., 9. 19h

3

#randomcello – komolyzene felrázva, nem keverve Kalmus Felicián csellókoncertje 7. 19h

Best of Ring Vez.: Kovalik Balázs 11. 17h, 13. 19h

Rebecca R.: Béres Attila 2. 19h, 3. 15h, 19h, 4., 5. 17h

P! premier

Hatszín Teátrum

Barbie Blue; A Kékszakállú herceg vára Vez.: Vajda Gergely; r.: Szinetár Miklós 5. 19h

Ének az esőben R.: Harangozó Gyula 22. 19h, 23. 15h, 19h, 24. 15h

gyerekszínház

Triók találkozása – Pengetős Trió Vendég: Guessous Mesi Trió 8. 20h

Erkel Színház

Budapesti Operettszínház

2

táncszínház

H

39 lépcsőfok R.: Horgas Ádám 3. 15h, 19h A Dog Story R.: Szirtes Tamás 4., 5. 19h, 23. 15h, 19h K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


JÚNIUS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

Életrevalók R.: Horgas Ádám 2., 24. 15h, 19h

Primadonnák R.: Szirtes Tamás 10. 15h, 19h

És már senki sem… R.: Szirtes Tamás 14., 27. 19h

A szőke ciklon R.: Szente Vajk 7., 22. 19h

A Gálvölgyi 8. 19h Hatan pizsamában R.: Gálvölgyi János 12., 13. 19h Hazudj inkább, kedvesem! R.: Radó Denise 17. 15h, 19h, 20. 19h Kölcsönlakás R.: Kapitány Iván 11., 29. 19h, 30. 15h, 19h Legyen a feleségem R.: Kapitány Iván 6. 19h, 9. 15h, 19h Mennyei hang! R.: Bagó Bertalan 15., 18., 19., 26., 28. 19h Nyolc nő R.: Korcsmáros György 25. 19h

József Attila Színház NAGYSZÍNPAD Feketeszárú cseresznye R.: Verebes István 4. 15h STÚDIÓ A pillangók szabadok R.: Szitás Barbara 3. 19.30 Shirley Valentine R.: Cserje Zsuzsa 1. 19.30

Karinthy Színház A sárkány Javne Színház 4., 5. 18h

Katona József Színház KATONA Ascher Tamás Háromszéken R.: Pintér Béla 2. 19h, 3., 10. 16h, 20h A bajnok R.: Pintér Béla 9. 19h Berlin, Alexanderplatz R.: Kovács D. Dániel 4. 19h Háztűznéző R.: Ascher Tamás 6. 19h Ithaka R.: Székely Kriszta 5., 7., 8., 18., 21. 19h A két Korea újraegyesítése R.: Máté Gábor 19., 20. 19h Nóra – Karácsony Helmeréknél R.: Székely Kriszta 11., 14., 15. 19h A nők iskolája R.: Ascher Tamás 1. 19h

www.papageno.hu Klassz_Papageno_127x86_5mm.indd 1

2018.05.05. 10:44:38

51


HELYSZÍNEK

zenés színház

Portugál R.: Lukáts Andor 16., 17., 22., 23. 19h KAMRA Abigail bulija R.: Ascher Tamás 1. 19h Ahogy tetszik R.: Kovács D. Dániel 9. 16h, 20h Bádogdob R.: Hegymegi Máté 12., 14. 19h

Széljegy R.: Zsámbéki Gábor 4., 10., 11., 30. 19h

Holt lelkek R.: Dankó István 22., 23. 19.15

Terror R.: Dömötör András 22., 23., 24., 27., 28., 29. 19h

Lélegezz R.: Forgács Péter 6., 11., 16., 17. 19.15

Top dogs R.: Bagossy László m.v. 16., 17., 25. 19h

MasterCard Jazz Brunch – Bagóczky Lívia & Oláh Krisztián 3. 11h Miskin herceg 5., 8. 19.15 Nem vagyunk mi barbárok R.: Vajdai Vilmos 12., 14., 15. 19.15

A kaukázusi krétakör R.: Székely Krisztina 21. 19h

Bihari R.: Máté Gábor 9. 19.15

A mi osztályunk R.: Máté Gábor 19., 20. 19h

A borbély (helysz.: Kossuth L. u. 18.) R.: Hudi László 9., 14., 15. 19.30

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

3

6

7

P! premier

Egy komcsi nyanya vagyok Sz.: Csoma Judit m.v. 2. 19.15

SUFNI

P Szo V

gyerekszínház

Minden kombi cirkó, de... R.: Gothár Péter 2. 15h, 3. 16h, 20h

Ürgék R.: Pelsőczy Réka 5., 8., 18. 19h

Elnöknők R.: Ascher Tamás 15. 19h

2

táncszínház

H

K Sze Cs

P Szo V

H

Prostitúció Füge Produkció 10. 20h Szép napok R.: Székely Kriszta 1. 19.15 K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Mengele bőröndje Spirit Színház egyedi szerkezetű ősbemutatójában történelmi valóság és zseniális fantázia keveredik a megdöbbentő végkifejletig, amikor az életét kétféle módon fejezi be: ahogy megtörtént, és ahogy megtörténhetett volna. A Dél-Amerikában eltöltött évek filmszerű eseményei peregnek, párhuzamosan egy elképzelt jeruzsálemi per momentumaival. A monodráma egyes szám első személyben vall nagyságnak

52

június

hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól

– egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindanynyian cipelünk ma is..."

PROMÓCIÓ

A


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 13. 19.30 SZENT ISTVÁN BAZILIKA / ST. STEPHEN’S CATHEDRAL

KENTUCKY EGYETEM NŐI KARA UNIVERSITY OF KENTUCKYWOMEN’S CHOIR (USA)

Gyöngyössi, Lange, Mozart, Dawson, Haydn, Carillo, Kodály és Dvorák kórusművei Közreműködik:

Brock Terry – zongora Vezényel / Conducted by:

REGAN MACNAY, LORI HETZEL

Ingyenes jótékonysági koncert / Free charity concert


HELYSZÍNEK

zenés színház

Szerelmes Shakespeare R.: Szirtes Tamás 15., 18., 19., 20., 21., 22., 25., 26. 27., 28., 29. 19h, 16., 17. 15h, 19h

Klebelsberg Kultúrkúria Rómeó és Júlia Komáromi Jókai Színház 8. 19h Az operairodalom gyöngyszemei – Rómeó és Júlia Londoni Covent Garden Royal Operaház 10. 15h

Kobuci Müller Péter Sziámi AndFriends 1. 19.30 Jótékonysági est a Szent Margit Kórház javára Km.: Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint, Ripoff Raskolnikov Band, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band 3. 18h Swing á la Django 5. 20h

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák 9. 20h

Duna Karnevál – Nemzetközi Táncház 11. 19.30 Spencer Hill Magic Band 12. 20h

Furcsa pár R.: Márton András 4., 5. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

54

június

7

Margitszigeti Szabadtéri Színpad Mezítláb a réten – születésnapi koncert és nyitóesemény Sztárvendég: Alexander Rybak (hegedű); vez.: Héja Domonkos 9. 18h

H

K Sze Cs

Mátyás-templom Prelude Vegyeskar, Kentucky Egyetem Női Kara 12. 20h

Tiszta Amerika – Zsidó Művészeti Napok Km.: Hot Jazz Band 4. 19h

A padlás Szindra Társulat 17. 19h

Csillag születik | Elvis Aaron Presley élete és dalai – Zsidó Művészeti Napok 5. 20h The Art Ensemble of Chicago | Get Closer Concerts 7. 20h Németh Gábor Project 15. 20h Apám ablakából az ég Magyar Állami Népi Együttes– Hagyományok háza 17. 19h Group & Swing | Holdfény Mulató 21. 19.30 Klassz.Kert | Three Rivers Young Peoples Orchestra 23. 18h Klassz.Kert | Szolnoki Szimfonikusok 25. 19h Sol Del Nene | Get Closer Concerts 28. 20h

MTA Díszterme Santa Rosa Ifjúsági Szimfonikus Zenekar 27. 19.30

Ara Malakian 29. 20h

Az Operaház Fantomja R.: Szirtes Tamás 1., 6., 7., 8. 19h, 2., 3., 9., 10. 15h, 19h

6

Marczi Közösségi Tér

Salome R.: Szikora János; vez.: Kocsár Balázs 22., 23. 21h

Madách Színház

P! premier

MOMKult

Duna Karnevál Gála Duna Művészegyüttes– Magyar Állami Népi Együttes 16. 20h

Erik Sumo Band 29. 20h

gyerekszínház

Páratlan! | Cotton Club Singers – Zsidó Művészeti Napok 3. 20h

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal Km.: Fülei Balázs (zongora), Miklósa Erika (szoprán), Molnár Levente (bariton), Nemzeti Énekkar; vez.: Hamar Zsolt 15. 20h

Nagy Gatsby fesztivál 10. 19h

3

Szomorú vasárnap R.: Horgas Ádám 23., 24. 19h

Class & Roll – a Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje 10. 20h

Random szerda 6. 20h

2

táncszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


Élmény! Minden tekintetben.

BUDAPESTI

2018

WAGNER

NAPOK június 7.-17.

Wagner:

A bolygó hollandi 2018. június 8., 10. / 18.00 Liang Li, Elisabet Strid, Ric Furman, Wiedemann Bernadett, Franz Gürtelschmied, John Lundgren Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara és a Nemzeti Énekkar Művészeti vezető: Fischer Ádám • Rendező: Kovalik Balázs Vezényel: Peter Schneider

mupa.hu Stratégiai médiapartnerünk:

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban, valamint online a www.mupa.hu oldalon. További információ: +36 1 555 3300, +36 1 555 3310


HELYSZÍNEK

zenés színház

Müpa

táncszínház

BBNH

Woyzeck R.: ifj. Vidnyánszky Attila 4. 19.30

Special Providence 23. 20h

Bostoni Ifjúsági Filharmonikus Zenekar Vez.: Benjamin Zander 21. 19.30 Joyce DiDonato és az Il Pomo d’Oro Zenekar 19. 19.30 King Crimson: Uncertain Times 29. 20h Tannhäuser Vez.: Fischer Iván 14., 17. 16h

Wagner és a kortársak – Camilla Nylund dalestje Km.: Helmut Deutsch (zongora) 15. 19h

Nádor Terem Pavlovics Dávid és a Szegedi Tudományegyetem gitárzenekara 1. 19:00 Szendi Ágnes és Csepregi György szerzői hangversenye 2. 15:00

Trisztán és Izolda Vez.: Fischer Iván 7., 13., 16. 16h FESZTIVÁL SZÍNHÁZ Antonia Vai 18. 20h Balett-vizsgakoncert Magyar Táncművészeti Egyetem 22., 24. 19h Bihari Képeskönyv Bihari János Táncegyüttes és Művészeti Iskola 9. 11h, 15h Elefánt 21. 20h „Honnan, hova…” – moderntánc-vizsgakoncert Magyar Táncművészeti Egyetem 25. 19h kéknyúl: criminal funk 20. 20h Konyha – Hey, June! 19. 20h Liszt-reflexiók – Binder Károly, Káel Norbert (zongora) 5. 20h

Ódry Színpad 1089 4. 20h Alhangya 12. 19h Alkésztisz 5. 19h Dalok a földszintről 20. 22h Az élet álom 10., 16. 15h Félelem és fogcsikor 9. 19h

„Für Anima” – Anima Musicae Kamarazenekar 8. 19:00

Meggyeskert 10. 15h

Szolnoki Szimfonikus Zenekar Vez.: Alpaslan Ertüngealp 29. 19:30

Pájinkás János 10. 22.30

Nemzeti Színház Cabaret Csiky Gergely Színház 4. 19h

P! premier

KASZÁS ATTILA TEREM

Orfeusz és Euridiké P! Szegedi Kortást Balett; kor.: Enrico Morelli 27. 19h

A bolygó hollandi Vez.: Michael Boder 8., 10. 18h

gyerekszínház

A Nyíregyháza utca 18. 19h

A pandamedvék története… 16. 19.30 Pixel 17. 19h Racine/Strindberg 11. 19.30 A Schroffenstein család 2. 22.30

Csíksomlyói passió R.: Vidnyánszky Attila 5. 19h Egri csillagok R.: Vidnyánszky Attila 2. 15h GOBBI HILDA SZÍNPAD Házasság Palermóban R.: Kiss Csaba 3., 4. 19h

Tasso 3. 19h Túlóra 14. 19.30 A vadkacsa 14. 19h A velencei kalmár (helysz.: Szentkirályi u. 32/A.) P! 3., 12. 18h

Részegek R.: Viktor Rizsakov 6. 19h Szent szörnyetegek R.: Dér András 1. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

56

2

3

június

6

7

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 21. 19.30 MÜPA / PALACE OF ARTS, NATIONAL CONCERT HALL

BOSTONI IFJÚSÁGI FILHARMONIKUS ZENEKAR (USA) BOSTON YOUTH PHILHARMONIC ORCHESTRA (USA)

Mahler: IX. (D-Dúr) szimfónia Vezényel / Conducted by:

BENJAMIN ZANDER

Jegyek a MÜPÁ-ban és az ismert jegyirodákban kaphatók


HELYSZÍNEK

zenés színház

Opus Jazz Club

táncszínház

Örkény Színház

Borbély-Dresch Quartet: Körbe-körbe 1. 20h

Anyám tyúkja (1.) R.: Mácsai Pál 19. 19h

Binder Károly Quartet 2. 20h

Anyám tyúkja (2.) R.: Mácsai Pál 13., 18. 19h

Geröly Virtual Trio: A ronggyá tépett idő 5. 20h EurOpus | GoetheJazz | Hans Lüdemann TransEuropeExpress: Polyjazz 6. 20h

Az átváltozás R.: Gáspár Ildikó 5. 19h

Két néni, ha megindul R.: Gáspár Ildikó 10. 15h

Azt meséld el, Pista! R.-ea.: Mácsai Pál 2. 19h

Pedig én jó anya voltam R.: Anger Zsolt 6. 19.30

Gyárfás – Premecz Organ Trio: Organ Grinder’s Suite 8. 20h

Hamlet R.: Bagossy László 11. 19h

SAB-Zone, vendég: Bakó Krisztina 13. 20h

A hattyú R.: Polgár Csaba 7., 8., 14. 19h

Double Weisz Quartet 14. 21h

József és testvérei R.: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó 9. 18h

A Sötétben Látó Tündér R.: Bagossy László 3. 11h

Marshall Gilkes Trio 23. 20h Yves Robert Trio 24. 20h

Jazzy Live – Elek István Quartet, vendég: Pecze Balázs 30. 20h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

58

június

6

7

P Szo V

A dzsungel könyve R.: Hegedűs D. Géza 2. 11h, 15h, 3. 11h A félkegyelmű R.: ifj. Vidnyánszky Attila 4., 8. 19h

Mondjad, Atikám! R.: Vecsei H. Miklós 5., 6. 19h

Az ügynök halála R.: Mácsai Pál 15. 18h

K Sze Cs

Audiencia R.: Valló Péter 7. 19h

Lóvátett lovagok R.: Rudolf Péter 1. 19h

Tóték R.: Mácsai Pál 1. 19h

H

Pesti Színház

„Kinek az ég alatt már senkije sincsen” R.: ifj. Vidnyánszky Attila 3. 19h

Tartuffe R.: Bagossy László 4. 19h

Central European Jazz Connection 29. 20h

3

Az üvegbúra R.: Widder Kristóf 1., 2., 16. 19.30

Öröm és boldogság – Budapest Pride 3G Társulat (Marosvásárhely) 20. 19h

Jazzy Live | Dés András Trió 21. 20h

2

Pionírszív R.: Szenteczki Zita 7., 15. 19.30

Mesél a bécsi erdő R.: Bagossy László 12. 19h

Jazzy Live | BG5 20. 20h

ÖRKÉNY STÚDIÓ Diggerdrájver R.: Bagossy László 4., 12. 19.30

Hit, szeretet, remény R.: Gáspár Ildikó 3. 19.30

A Bernhardi-ügy R.: Ascher Tamás 6. 19h

Elsa Valle Afrocando 16. 20h

P! premier

A Dohány utcai seriff 11. 19.30

Jazzy Live | Iván Szandra és Jász Andris 7. 20h

Balogh Balázs Quintet 15. 20h

gyerekszínház

A testőr R.: Valló Péter 9. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


HELYSZÍNEK

zenés színház

Pesti Vigadó

Rózsavölgyi Szalon

Three Rivers Young Peoples Orchestra 21. 19.30

Amazonok R.: Szarka János 18. 19.30

Petőfi Irodalmi Múzeum Margó Irodalmi Fesztivál 6–10.

III. Richárd R.: Andrei Şerban 2., 3., 4. 19h

Magvető-est – Akik már nem leszünk sosem 8. 19h Üvegfigurák R.: Valló Péter 1. 19h

Liszt Múzeum – Matinékoncert Ratkó Ágnes, Chiara Massini (csembaló) 2. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Semmelweis vonósnégyes 9. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Yohei Wakioka (zongora) 16. 11h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

június

6

7

Egerek és emberek R.: Jantyik Csaba 13., 14. 19.30 Egy egyszerű szemöldökráncolás R.: Czeizel Gábor 21., 22., 23. 19.30

Rosmersholm R.: Fesztbaum Béla 13., 14., 15. 19.30

A fizikusok R.: Rozgonyi Ádám 15., 16., 17. 19.30 Jövőre, veled, ugyanitt. 2. R.: Sztárek Andrea 11. 19.30

„Szülőfalum, Pest” R.: Fesztbaum Béla 19. 19.30

Mengele bőröndje R.: Bányai Gábor 12. 19.30

Tisztelt hazudozó! R.: Valló Péter 26. 19.30 Az utolsó óra R.: Jordán Tamás, Alföldi Róbert 28., 29. 18h, 21h Valentin nap éjszakája R.: Dicső Dániel 8., 9. 19.30

K Sze Cs

P Szo V

A Szerecsen Neptun Brigád–RS9 1., 2. 19.30

Bette Davis látogatása R.: Bányai Gábor 28., 29., 30. 19.30

romance.com R.: Dicső Dániel 30. 19.30

H

RS9 VALLAI KERT

Spirit Színház

Salamon király szorong R.: Dicső Dániel 11. 19.30

Régi Zeneakadémia

Valami csaj(ok) R.: Németh Kristóf 3. 18h, 25. 19.30

Bérrokonok R. Telihay Péter 25. 20h

Pokémon go R.: Csizmadia Tibor 1., 2. 19.30

Futótűz R.: Alföldi Róbert 11., 12. 19h

P! premier

Poppea megkoronázása Hangképző 13. 18h

Az őz R.: Őze Áron 16. 19.30

Egy piaci nap R.: Mohácsi János 5., 7., 10. 19h

60

Kérem, én még nem játszottam R.: Seres Tamás 4. 19.30

Örömkönny(v)eim Sándor György humoralista 10. 19.30

Ádám almái R.: Szikszai Rémusz 9., 13. 19h

3

Az ismeretlen R.: Császi Ádám 5. 19.30

Mellettem elférsz R.: Léner András 20. 19.30

Radnóti Színház

gyerekszínház

Visszavonulás R.: Valló Péter 12. 19.30

A kulisszák mögött R.: Ördög Tamás 6., 21. 19.30

PIM Nyári Fesztivál feat. V4 15–30.

2

táncszínház

H

Ölelj át! R.: Czeizel Gábor 8., 9., 10. 19.30 Szilánkok P! R.: Rozgonyi Ádám 18., 19., 20. 19.30

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 21. 19.30 PESTI VIGADÓ / PEST CONCERT HALL

HÁROM FOLYÓ IFJÚSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKAR, PITTSBURGH (USA) THREE RIVERS YOUNG PEOPLES ORCHESTRA, PITTSBURGH (USA)

Dvorák: Karneváli nyitány, Bartók: 1. zenekari szvit, Enescu: 1. román rapszódia Dvorák: 8. szimfónia Vezényel / Conducted by:

JOHN WILCOX Jegyek a Pesti Vigadóban és az ismert jegyirodákban kaphatók.


HELYSZÍNEK

zenés színház

Stúdió K A Cenci-ház k2 Színház; r.: Alföldi Róbert 6. 19.30 Peer Gynt R.: Hegymegi Máté 2., 9., 10. 19h

Szent István-bazilika Kentucky Egyetem Női Kara 13. 19.30

Szkéné Színház

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

A fajok eredete R.: Dömötör András 9. 19h

Szívszakadtig Pintér Béla és Társulata 5., 6. 20h

Galaxis útikalauz stopposoknak Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem 8. 19h

Titkaink Pintér Béla és Társulata 11., 12. 20h

Trafó Dobbantó Magyar Táncművészeti Egyetem– Movein Mission 1. 20:30

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

R.: IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA ÉS VECSEI H. MIKLÓS

június

P Szo

úfacebook.com/lovasut

KAPOSVÁRI EGYETEM RIPPL-RÓNAI MŰVÉSZETI KAR

RÓMEÓ ÉS JÚLIA 62

K Sze Cs

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Kulturális és Rendezvényközpont XII. Budapest, Zugligeti út 64.

7

jún 10vas

21:00

A Sütemények Királynője Pintér Béla és Társulata 14., 15. 20h

LÓVASÚT

6

Don Quijote R.: Rába Roland 2. 19h

Nehéz R.: Bérczes László 7. 19h

P Szo V 3

P! premier

Az öngyilkos R.: Horváth Csaba 20. 19h

Kutyaharapás R.: Szikszai Rémusz 4. 19h

Anyám orra Pintér Béla és Társulata 23., 25. 20h, 24. 16h

gyerekszínház

A Démon gyermekei Pintér Béla és Társulata 17., 18., 19. 20h

Kohlhaas R.: Hegymegi Máté 21. 19h

I. Erzsébet R.: Szikszai Rémusz 3. 19h

2

táncszínház


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 23. 18.00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT / MOM CULTURAL CENTRE

HÁROM FOLYÓ IFJÚSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKAR, PITTSBURGH (USA) THREE RIVERS YOUNG PEOPLES ORCHESTRA, PITTSBURGH (USA)

Till Macivor Meyn: The Lion and the Mouse Az oroszlán és az egér – meseszvit Dvorák: 8. szimfónia Vezényel / Conducted by:

JOHN WILCOX Ingyenes koncert / Free concert


HELYSZÍNEK

zenés színház

TRIP A legkisebb óceán P! Y Csoport–Led Puppets 16., 25. 19h Reményhal és a tökéletes helyettesek 29. 20h

Hamlet National Theatre Live 12. 19h

Függöny fel! 30. 19.30

Vígszínház

Városmajori Szabadtéri Színpad

TRIP Terasz – Egri Bálint akusztik 27. 18h

A mindentlátó királylány Vaskakas Bábszínház 10. 10.30

TRIP Terasz – Hó Marci akusztik 13. 18h

Halász Judit-koncert 10. 15h

TRIPlament pres. – Virtual Light / Anoebis /Calm Spirit 2. 21h

A vád tanúja Győri Nemzeti Színház 15. 19.30

BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD Zserbótangó R.: Dörner György 3. 15h

Uránia Nemzeti Filmszínház Così fan tutte Met 2017/2018 3. 18h

H

K Sze Cs

P Szo V

1

4

5

8

június

Hallgatni akartam R.: Marton László 4. 19.30

Illatszertár Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 20. 19.30

Kelet-nyugati pályaudvar – Cseh Tamás-est 2. 19.30

Cabaret Kaposvári Csiky Gergely Színház 23. 21h Ludas Matyi Musical Revolution 24. 10.30

A Pentheszileia Program R.: Kincses Réka 10. 16h Rendezés R.: Szikszai Rémusz 3. 15h Távoli dal R.: Szabó István 6. 19.30

Furcsa pár Miskolci Nemzeti Színház 26. 19.30

Zeneakadémia Operavizsga Vez.: Madaras Gergely 13. 19h

P Szo V

64

Az élet mint olyan R.: Ilan Eldad 11. 19.30

Casablanca 28. 19.30

Hamupipőke Met 2017/2018 9. 18h

3

HÁZI SZÍNPAD #Orfeusz #Eurüdiké Kor.: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán 1. 19.30

Erdő Sebő Ferenc– Kollár Klemencz László 17. 10.30

A vörös bestia R.: Pozsgai Zsolt 1. 19h

Hamlet R.: Eszenyi Enikő 1. 18.30, 5. 19h

A Pál utcai fiúk R.: Marton László 7., 11. 19h, 9. 14.30, 19h, 10. 11h

Vuk Inversedance 17. 10.30

A funtineli boszorkány R.: Kerényi Imre 3. 19h

Egy éj a paradicsomban R.: Michal Dočekal 2., 3., 4., 10. 19h

A padlás R.: Marton László 3. 11h, 6. 19h, 8. 15h

Csoportterápia 16. 19.30

A bolondok grófja R.: Ádám Tamás 2. 19h

P! premier

A képzelt beteg Kecskeméti Katona József Színház 29. 19.30

TRIP Terasz – Ed Is On 20. 18h

Újszínház

gyerekszínház

Coppélia Bolsoj Balett 2017/2018 10. 16.45

Pillangókisasszony Met Nyár 2018 17. 18h

TRIP Terasz – Császár Gergő akusztik 6. 18h

2

táncszínház

6

7

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


NYÁRI KONCERTEK | 2018 | SUMMER CONCERTS

JÚNIUS 27. 19.30 MTA DÍSZTERME / CEREMONIAL HALL OF MTA

SANTA ROSA IFJUSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKAR (USA) SANTA ROSA YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA (USA)

Brahms: Akadémiai fesztivál – nyitány, Eckl: Klezmer Heritage Concerto, Liszt: II. magyar rapszódia, Bernstein: Candide – nyitány, Grieg: Peer Gynt szvit Enescu: I. román rapszódia, Strauss: Mennydörgés és villámlás – polka Közreműködik

Vezényel / Conducted by:

Rebecca Roudman

Richard Loheyde

cello

Ingyenes jótékonysági koncert / Free charity concert


BUDAPESTEN TÚL BARTÓK PLUSZ OPERAFESZTIVÁL 2018

A TALAMBA ÜTŐEGYÜTTES ÉS A KODÁLY FILHARMÓNIA

A

A

Bartóktól Prokofjevig zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínáló miskolci operaünnep idén két magyarországi ősbemutatót kínál: a Semmelweis és A rivális (La Rivale) darabokat, egy amerikai és egy olasz zeneszerző kortárs operáját. A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a „csúcsra” ér, bemutatójának 35. évfordulója alkalmából a megszokottól eltérő hangversenyváltozatban hallható majd. Az európai társulatok vendégjátékában A három narancs szerelmese Prokofjev-operát zágrábi társulat hozza el Miskolcra. Az Ezrek operája programban a Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál, A Rock Giovanni című darab rendezője a mélylélektani szemléletmóddal, aprólékosan kidolgozott előadásairól ismert Vlad Troickij. Bartók A kékszakállú herceg vára című opera bemutatójának centenáriumán Michał Znaniecki 3 Bartók-opera-rendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú-filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással tisztelegnek a szerző géniusza előtt.

P

 Miskolc, több helyszínen JÚNIUS 8–17. 650–3600 Ft operafesztival.hu

 Veszprém, Művészetek Háza – Dubniczay-palota DECEMBER 31-ig veszpreminfo.hu

66

június

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán végzett kivételes tehetségű ütőművészek a ritmus és a zene szerelmesei. A szimfonikus zenekarral közös esteken felcsendül többek között Bach E-dúr hegedűversenye és Gerschwin Kék rapszódiája ütőhangszereken, Bernstein jól ismert dallamai Biri Gergely, Nagy Kíra és Dánielfy Gergely közreműködésével, a finálé pedig a hamisítatlan brazil szamba világával kecsegtet.

 Debrecen, Kölcsey Központ MÁJUS 31., JÚNIUS 1. – 19.30 2500–3500 Ft kodalyfilharmonia.hu

Kiállítási enteriör, Veszprém - Dubniczay-palota

„Hiszünk a halál előtti életben”

ados Gábor, az acb galéria tulajdonosa gyűjtőként kezdte – és ma is az. Kollekciója, az Irokéz az elmúlt évtizedek fantasztikus keresztmetszetét adja. Nagykiállítás nyílt belőle.


"# 0#!#,Í0'2+31' ÍKĉHSQÍ Í ÍHĎLGSQÍ Í

Y+%Y+%-

)oJAQCWÍ)oXNMLR Í,?EWRCPCK

Café

Kodály

Közönségtalálkozó: FBG=DcLÁDͱG<>JLÁ>EdzLL Á ͮÁƢJƞLƢEÁ:Á3mE=ÁDBEBG<KÁFȇNcKR>LBÁDƞNcRƢ;:GÁ&(Ͱ& Á Ͱ;

Á!MGQ:=BÁM Á ͭ Á/>G=c@>BGDÁ:ÁA:G@N>JK>GQ>GÁ?>EEcHdzÁcG>DFȇNcKR>D Á:Á-:E:F;:Á[Ldz>@QqLL>K FȇNcKR>BÁ cKÁ :RÁ >KLÁ D:JF>KL>J> Á ,ͱFͱ@QB -ƢLAÁ ͰƞGB>E Á :Á $ͱ=ƞEQÁ BEA:JFƢGB:Á Ͱ>;J><>GÁ B@:R@:LƢ FȇNcKR>LBÁN>R>LdzC>ÁE>KRG>D ÁÁ;>KRcE@>LcKLÁ JƢ?Á&BDEƢKÁN>R>LB

Í2?J?K@?Í_RťCEWsRRCQÍgQÍ?Í)MBĉJWÍ$GJF?PKčLG?ÍCEWsRRCQCGLCIÍIoXoQÍIMLACPRHCÍ )oXPCKƀIoBGIÍ':@QÁ$ƠJ: ÁBJBÁ >J@>EQ ÁͰƞGB>E?QÁ >J@>EQÁ›ÁcG>DÁ Á-:E:F;:Á[Ldz>@QqLL>KÁ $ͱ=ƞEQÁ BEA:JFͱGBDMKͱDÁ Ͱ>;J><>GÁ Á $ͱ=ƞEQÁ $ƢJMKÁ Ͱ>;J><>GÁ D:JB@:R@:LƢÁ ,R:;ƢÁ ,BHͱKÁ &ƞLcÁ Á 4CXgLWCJÁ,ͱFͱ@QB -ƢLAÁͰƞGB>E (CEWĉPÍͭͮÁL ÁͬͮÁL

)^8^,1տ%).!1-*2 ÍÍտ02տ)#1փ2տ1 )oJAQCWÍ)oXNMLR ÍHCEWNgLXRĉPP (Debrecen, Hunyadi u. 1-3; +36 52 518 400) CJhNŴIÐÐ?ÐÐIMLACPRCIÐCJŴRRÐ?ÐFCJWQXęLCL ÐT?J?KGLRÐ?XÐ'LRCPRGAICRÐMPQXĖEMQÐFĖJĜX?RĖ@?LÐhQÐ?ÐUUU HCEW FSÐUC@MJB?JMLÐGQÐTĖJRF?RĜIÔ

+36 52 500 200ÍmÍGLDMIMB?JW˒JF?PKMLG? FSÍmÍUUU IMB?JW˒JF?PKMLG? FS

$B>F>ELÁH:JLG>JqGD

):JLG>J>BGD

-ƞFͱ@:LƢBGD


KÖNYV JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD SEBESTYÉN MÁRTA – „A MADÁR REPÜL, ÉN ÉNEKELEK”

FAZEKAS GERGELY J. S. BACH ÉS A ZENEI FORMA KÉT KULTÚRÁJA

S

A

ebestyén Márta kivételes tehetségével a magyar közönség először 1983ban az István, a király Réka szerepében találkozhatott. A városligeti bemutató után a táncosok a levegőbe dobálták az énekesnőt, az emberek pedig kíváncsiak lettek, hogy kié ez a kivételes fényű és intenzitású hang. Hamarosan nemzetközi sikerek követték a hazaiakat, például az Oscar-díjas Angol beteg című filmben való közreműködés. A fotókkal gazdagon illusztrált monográfia CD-mellékletet is tartalmaz.

szerző a zenei forma 17–18. századi fogalmát igyekszik megragadni, és azt vizsgálja, hogy az mennyiben áll összhangban a Bach-darabokra jellemző kompozíciós logikával. A kötetben párbeszédbe lépnek egymással a korabeli zeneelméleti szövegek, a 19. századi Bach-irodalom bizonyos szeletei, kurrens zenetudományi elméletek és a Bach-darabok részletes elemzései. A kötet bemutatóját június 14-én 17 órakor tartják a BMC-ben.

 Kossuth Kiadó 3600 Ft

 Rózsavölgyi és társa 3490 Ft

2018. JÚNIUS 2. SZOMBAT 19:30

20/5

STOCKHAUSEN 90 NEMZETKÖZI MESTERKURZUS ZÁRÓ KONCERTJE 2018. JÚNIUS 6. SZERDA 20:00

| GOETHEJAZZ HANS LÜDEMANN TRANSEUROPEEXPRESS: POLYJAZZ (D/F) BMC Records lemezbemutató 2018. JÚNIUS 9. SZOMBAT 18:00

CLASSICUS QUARTET: DAS WOHLTEMPERIERTE STREICHQUARTETT 3. – CISZ BMC 1093 Budapest, Mátyás u. 8. +361 216 7894 | info@bmc.hu www.bmc.hu

68

június

2018. JÚNIUS 24. VASÁRNAP 20:00

YVES ROBERT TRIO (F)


Libri Trend

Könyvekben otthon vagyunk A Libri Trend havonta megjelenő cikkeiből kiderül, hogy mi a népszerű hazánkban és a nagyvilágban, és hogy milyen tendenciák alakítják a magyar és nemzetközi sikerlistákat. Kövessen minket és legyen mindig naprakész a szórakoztató és szépirodalom legfrissebb trendjeiből!

libri.hu/libritrend


?D=C B6A@DK>8= G:EDGIDC I=:7A>C9

@ŽogZb’`ŽY^` VoÔWjYV^9VcjW^VOZcZ`Vg

7jYVeZhi^@dc\gZhhojh^@Žoedci '%&-#b{_jh'(#&./(%‹gV ?Z\nk{h{ga{h/_Z\n#]j

lll#hl^hh\Vgi#Xdb


N A G Y H A R S Á N Y • K I S H A R S Á N Y • M O K O S • V Y LYA N • B E R E M E N D • V I L L Á N Y K Ö V E S D

30Y • QUIMBYY • SNÉTBERGER • UDVAAROS DOROTTYA • HAYDN: TEREMTÉS • PASO • MAGVETŐ NÁDASDY ÁDÁM • CSÍK- PRESSER • KOLONITS KLÁRA • TOMPOS KÁTYA • SZTALKER CSOPORT LAJKÓ - VOLOSI - BALANESCU • PAGONY • KISCSILLAG • CIRCUS MARCEL • HEGEDŰS D. GÉZA BOBAN MARKOVIC & TÓTH GABI • GRUND A VÍGBŐL • A VÁGY VILLAMOSA • K2 • MULATSÁG WWW.ORDOGKATLAN.HU

Papageno magazin / 2018. június  
Papageno magazin / 2018. június  
Advertisement