Page 1

2018. ÁPRILIS | www.papageno.hu

INGYENES

A HÓNAP FIATAL TEHETSÉGE:

Balogh Ádám zongorista

A legjobb

tavaszi fesztiválok

60 PROGRAM ÁPRILISRA

38. BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL

Emmanuelle Haïm


BEMUTATÓ: 2018. ÁPRILIS 7., 19:00

SzereplĒk:

A Pesti Est bemutatja,

DANIEL KEHLMANN:

PETRIK ANDREA RÁBA ROLAND

RENDEZđ: SZILÁGYI BÁLINT Díszlet: Árvai György | Jelmez: SzIJcs Edit

A PRODUKCIÓT TÁMOGATTA A GOETHE INSTITUT

JEGYEK KAPHATÓK: WWW.JEGY.HU

Hatszín Teátrum, 1066 Budapest, Jókai utca 6. www.hatszin.hu • Jegyinformáció: 06-1-700-1433


Bemutatรณ: mรกrcius 30.


2018/ÁPR/30 | 19h | MÁJ/30 | 20h |

SZÍNHÁZ THEATRE

Sajátszínház / Éljen soká Regina! ǁɁȟʍȴljȶɽʍȴɰ˃Ȋȶȃƅ˃ƃɰ˃ɁȴɁȢʰƃȈČ˃ȊʤȃƃȶǼɁȟěƅɨɰʍȢƃɽljȢɗƃǁƅɰƅƹƃȶ

Partnerek: ČŹÝÃĄÝӗěɨƃǹɂӗĄɁȴƃȟNjɥÃʜȃljȢʰӗ¸ƃɰȟɂyɁɨɨƅɰKǼʰljɰʒȢljɽӗŤŤŽӝČ˃ƅ˃ƃǁȈĄɁȴƃÇɗȟÝɨɰ˃ƅǼɁɰKǼʰljɰʒȢljɽljӗ ÇÃ:¶¶Č˃Č˃¸ʍƺǹƃȢʤȈěƃȶɁǁƃӐTámogatók: 9ƃǁʍɨȢƃɥȊɽʤƅȶʰӗÝČyĀʍƹȢȈƺ‰ljƃȢɽȃĀɨɁǼɨƃȴ ěĄyÞ¶ÝĄěĄČÃʼnřMČŹKěK¶‰ŹӐěĄyÞ‰ÝĩČKÝy:ÝÇěKÃĀÝĄĄťĄěČӐіѕўљ9ʍǁƃɥljɰɽӗ¸ȈȢȈɁȴʍӝљіӝӐěljȢӝӖӯԸјћіӰїіњіћѕѕ ʥʥʥӝɽɨƃǹɁӝȃʍӐǹƃƺljƹɁɁȟӗɽʍȴƹȢɨӗȈȶɰɽƃǼɨƃȴӗʰɁʍɽʍƹljӖխɽɨƃǹɁȃɁʍɰlj

Fotó: :ɰɁɰ˃ɂ{ƃƹɨȈljȢȢƃ

Megvalósító: Sajátszínház.orgӐČ˃ƃȟȴƃȈʤlj˃ljɽɗӖHorváth KataӐljȴƃȈȢӖsajatszinhazregina@gmail.comӐěljȢӖ (+36) 20 518 3002


NYITÁNY

fotó: Dusa Gábor

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

Előhang

Színház

6.

Címlapsztori

7.

Ha április, akkor legyen ez a zenei energiák hónapja!

Gyerek

20

Koncert

22.

Papagenda

32

Elsőként a Pont Fesztiválon fellépő Cuncordu e Tenore di Orosei szardíniai „barbár” férfikórust ajánlom. Közel húsz éve hallgatom őket, zenéjük több munkámnak volt inspirációs forrása. Erre biztosan elviszem a családomat.

Oroszlánkörmök – Balogh Ádám

38.

Kiállítás

42

Helyszínek

44

Ugyanezen fesztiválon lesz hallható lányaim nagy kedvence, Szalóki Ági lemezbemutató koncertje.

Budapesten túl

59

Nagy zenei eseménynek ígérkezik Lukács Miklós és vendégei fellépése. Lukács Miklós cimbalomművész eredeti, semmihez nem hasonlítható zenei hangzása óriási hatással van rám, véleményem szerint ő az elmúlt évek legkimagaslóbb magyar zeneművésze. Olyan nagyszerű muzsikusok lesznek a vendégei, mint Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balogh Kálmán.

IMPRESSZUM

A komolyzene rajongóinak ajánlom a fantasztikus hegedűművész, Maxim Vengerov és tanítványai, az Ulucan testvérek koncertjét, ahol elhangzik többek közt Massenet Meditation című műve vonószenekari átiratban – felemelő zenei élmény. Végül pedig Johann Adolf Hasse Artaserse című operájára hívom fel a figyelmet a müncheni Theaterakademie August Everding mesterszakos hallgatói előadásában, Kovalik Balázs rendezésében. Azoknak a családoknak pedig, akik minőségi gyerekszínházra vágynak, a Stúdió K Színház előadásait ajánlom figyelmükbe, a felnőtteknek pedig Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című rendezését, ami a B32 Galériában van rendszeresen műsoron. Horváth Csaba rendező, koreográfus

MEGJELENT! HATÁRON TÚLI MAGYAR SZÍNHÁZAK SZEMLÉJE

27. BOHÉM RAGTIME & JAZZ FESZTIVÁL

Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Főszerkesztő: Rajkó Anna Korrektúra: Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Gurubi Ágnes, Nagy Gergely, Papp Tímea, Pálfy Áron, Szabados Emese, Szabó László, Szemők Ildikó, Ur Máté A címlapon Emmanuelle Haïm látható, a fotó Marianne Rosenstiehl munkája. Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt. 2600 Vác, Nádas utca 8. Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: 2018. március 20-án. A 2018. májusi Papageno magazin lapzártájának időpontja: 2018. április 5. Megjelenésének időpontja: 2018. április 17.

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az www.observer.hu

www.papageno.hu

5


Határon Túli Magyar Színházak Szemléje

Fesztivál a Tévedések vígjátékától a Káoszig

Színház minden napra: szinhaz.org Phaedra, fotó: Figura Stúdió Színház

SZÍNHÁZ

 Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, Thália Színház ÁPRILIS 18–22. 1500–2500 Ft thalia.hu 6

április

Tévedések vígjátéka, fotó: Szatmárnémeti Északi Színház

eveset látunk abból, mi történik az esetenként több száz kilométerre levő, határon túli magyar színházakban, ezért is öröm, amikor Budapestre érkeznek, és az egyes műhelyekre jellemző, mással össze nem téveszthető magyar, román, szerb, szlovák hatásokat egyszerre mutató, különlegesen fogalmazó színházi nyelven készült előadásaikat láthatjuk. Pláne ilyen mennyiségben: négy nap alatt nyolc város kilenc teátruma, illetve színművészeti egyeteme mutatkozik be. A társulatok között vannak évek óta összeszokottan együtt dolgozók, új utakat keresők és egy egészen frissen alakult is. A kínálatban Shakespeare-, Ibsen- és Molnár Ferenc-előadásokat is találunk, de a kortárs magyar, sőt finn dráma sem hiányzik.

Liliom, fotó: Tamási Áron Színház

K


CÍMLAPSZTORI

IDÉN MÁRCIUS 30-ÁN KEZDŐDIK A KULTURÁLIS TAVASZ

E

Tóth-Vajna Zsombor és Gergely fotó: Raffai Zsófia

Közel 40 helyszín, több mint 150 program szerte a fővárosban. Március 30-án kezdődik és egészen április 22-ig tart a kulturális tavasz, azaz a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyen a nagyszabású hangversenyek és komolyzenei kamarakoncertek mellett kortárs táncelőadások, néptáncprodukciók, könnyűzenei és jazzkoncertek, színházi előadások, kiállítások, valamint családi programok és különleges köztéri események sora várja a közönséget. Több premier és magyarországi bemutató is helyet kap a programban.

Kurt Elling, fotó: Anna Webber

Jazzanova feat. Paul Randolph

mmanuelle Haïm és a Le Concert d’Astrée, Martha Argerich, Kurt Elling, a friss Grammy-díjas Danyiil Trifonov, Maxim Vengerov és tanítványai, Yuja Wang, Kovalik Balázs, Ákos, a Duna Művészegyüttes, Henrik Schwarz és Bugge Wesseltoft, a Jazzanova és Hobo. Páratlan műfaji gazdagság, különleges együttműködések és bemutatók a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

„Akkor vagyunk elégedettek, ha művész és néző egyszerre érzi a Budapesti Tavaszi Fesztiválra gondolva azt: »itt a helyem«. Az, hogy sok produkció itt látható először, a fesztiválélmény része, szinte védjegy. A társintézményeinket is mindig arra buzdítjuk, hogy gondolkodjanak bennünk, és éljenek a partneri együttműködésben rejlő óriási lehetőségekkel: a fesztivál által generált összefogásban olyan régóta vágyott, különleges produkciók is létrejöhetnek, amelyek másként, máshol nem” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke.

Kiemelte, hogy többek között olyan nagyszerű alkotókat vár a fesztivál, mint Emmanuelle Haïm, a lenyűgöző energiájú francia karmesternő, aki saját régizene-együttese, a Le Concert d’Astrée élén kivételes Händel-műsorral látogat Magyarországra. A 100 éve született zsenit, Leonard Bernsteint A Quiet Place című művével ünnepli a fesztivál: a Neue Oper Wiennel közös produkció Walter Kobéra karmester vezényletével alig néhány nappal a bécsi bemutató után érkezik Budapestre, és szinte azonnal a bayreuthi premiert követően láthatja a fesztiválközönség Kovalik Balázs rendezésében Hasse Artaserse című operáját is. www.papageno.hu

7

TÁMOGATOTT TARTALOM

Duna Művészegyüttes, fotó: Dusa Gábor

Egy fesztivál, ahol valóra válnak az álmok


SZÍNHÁZ MITEM

Pinocchio fotó: Brunella Giolivo

A kaukázusi krétakör fotó: Matthias Horn

Sorsfordító történetek

A

szélrózsa minden irányából, Európa ismert és jelentős színházaiból érkeznek megrendítő erejű produkciók, de lehetőséget kapunk arra is, hogy megismerkedjünk az olyan távoli, „egzotikus” színházkultúrákkal, mint a libanoni vagy az indiai. Klaszszikus prózaiak mellett szerepelnek a kínálatban táncos és bábos, zenei és látványhangsúlyos produkciók. A szervezők az idei, ötödik alkalommal megrendezendő MITEM mottójaként Szophoklészt idézik: „Szeretni születtem, s nem gyűlöletre”, és azt is hozzáteszik, idei válogatásukban olyan előadásokat láthatunk, amelyek bizonyítják, a színház segít tisztábban látni a világot, döntéseket hozni a jövőnk kapcsán.

 MITEM, Nemzeti Színház ÁPRILIS 10–29. 8

április

 mitem.hu


Müpa – Fesztivál Színház 2018. április 20. péntek, 19.00

ÉLŐ TÁNC-ARCHÍVUM

KALOTASZEG

Fotó: Váradi Levente

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

info: (06 1) 201 4407 zöld szám: (06 80) 10 44 55

Az előadás után a Gyimestől Chicagóig című könyv bemutatójára kerül sor.

Kövessen minket!


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

Artist Talk

M

i a művész felelőssége vagy felelőtlensége a rendszerben, amelynek része, abban a világban, amelyben él? Erre keresi a választ Gianina Cărbunariu bukaresti előadása.

 Trafó ÁPRILIS 4. – 20.00 1900 Ft / 2400 Ft trafo.hu

#Horváth Csaba

#Forte Társulat #Selyem #Patkányok #Bűn és bűnhődés #A nagy füzet #Szkéné Színház #Ne csak láss. SzkéNézz!

www.szkene.hu 10

április


ÁPRILIS BEMUTATÓ

Az öldöklés istene

K

fotó: Mészáros Csaba

ét kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A színpadon Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Péterfy Bori és Szikszai Rémusz.

 Átrium ÁPRILIS 6., 7., 8., 25. – 19.30; 8. – 15.00 2900–3900 Ft atrium.hu

www.papageno.hu

11


SZĂ?NHĂ Z

Ă prilis 11. A Jelenkor estje, AndrĂŠ Ferenc fotĂł: Filep Ă ron

A KÖLTÉSZET NAPJA

Ăœ

nnepeljßk stílszerŹen ezt a napot a színhåzban is: Arany-balladåk nőkre Ês låtvånyra, Petri-versek fÊrfiakra Ês csellóra hangolva vagy a kortårs kÜltÊszet színe-java? TessÊk vålasztani!

SzĂ­nArany fotĂł: DĂśmĂślky DĂĄniel

 Radnóti Színhåz 19.00 SzínArany (1700–2800 Ft) 20.00 Kezdhetek folytatódni (2000 Ft) radnotiszinhaz.hu Katona József Színhåz 20.00 A Jelenkor Kiadó estje INGYENES katonajozsefszinhaz.hu

Rendező: Polgår Csaba Ŕ#FNVUBU¯ 2018. mårcius 24. ’SL¼OZ*TUW�O4[ŠOI�[Ŕ#VEBQFTU .BE�DI*NSFU¼S +FHZJOGPSN�DJ¯ŔŔXXXPSLFOZT[JOIB[IV

12

ĂĄprilis

"[Â’SLÂĽOZ4[ŠOIÂ?[GFOOUBSUÂŻKB # VEBQFTU'Ä?WÂ?SPTÂ’OLPSNÂ?OZ[BUB


20 É V V EL A

ÓRA U

T

ÁN

03.24 Mesterek és tanítványok Marianna 19:00 Nyitrai Fonó Budai Zeneház

04.04 Fókuszban a koreográfusok István 19:00 Kácsor Bethlen Téri Színház

04.04 20 évvel az Utolsó Óra után

gála a kutasföldi prímásokkal 21:00 Jubileumi Fonó Budai Zeneház

magyar cimbalom 04.08 Aemlékkoncert 19:00

Marosvásárhely

03.23 Mezőtúrtól a Zsolnay-gyárig -05.12 kiállítás Magyar Népi Iparművészeti Múzeum www.hagyomanyokhaza.hu | Tel.: (+36 1) 225 6056 | jegy@hagyomanyokhaza.hu

Z

UTOLSÓ


SZÍNHÁZ

Kékszakáll

O

ffenbach operettjéről Székely Kriszta és fiatal alkotótársai lefújták a port, a végeredmény egy furcsa szerelmi viszonyokról és hatalomvágyról szóló, remek zenével kísért mai történet.

Színház minden napra: szinhaz.org

BEMUTATÓ

Selyem

 Budapesti Operettszínház ÁPRILIS 12., 13. – 19.00 1100–5000 Ft operett.hu

BEMUTATÓ

Kétéletem

M

Horváth Csaba, fotó: Dusa Gábor

i lett volna, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életünkben? Öt fiktív élettörténet, amelyben az alkotók valós vagy elképzelt alteregóikkal találkoznak.

 Hatszín Teátrum ÁPRILIS 21., 23. – 19.00 3400–4300 Ft orlaiprodukcio.hu

M

enekülés és boldogságkeresés. Testi vágyak és lelki szabadság. Európa és Japán. Alessandro Baricco világhírű regényéből Horváth Csaba készít új előadást a Forte Társulattal.

 Szkéné ÁPRILIS 20., 21. – 19.00 2900 Ft szkene.hu 14

április


R

átóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Nemzeti Színház tagja, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti tagozatának vezetője. Ezúttal az Arany János Emlékévhez kötődően az MMA projektjeként megvalósuló Hallgatni Aranyt! kezdeményezéshez adta a nevét és főleg a hangját: hamarosan az ő tolmácsolásában hallhatjuk a költő Epilogus és Fiamnak című verseit, ingyenesen, a projekt weboldalán. Mennyiben más egy színész számára a versmondás egy szerep eljátszásához képest? Nem nevezném más feladatnak, a rádiójátékok során is szerepeket játszunk. Ez is egy színészi munka, de nyilván tömörebben kell fogalmazni, az adott keretek között kell felépíteni azt a drámai ívet, amire egy színpadi szerep esetében akár az egész este a rendelkezésünkre áll.

A versek előadásához ugyanúgy fel tudja használni a saját tapasztalatait? Természetesen, egy költeményben is történhetnek drámai fordulatok, karaktereket, érzelmeket keltünk életre. Ilyen értelemben van egy közös nevezője a színpadi létezésnek és a rádiós munkának, mindkettőben valami igazat kell megjelenítenünk, nem teszünk különbséget a kettő között.

Közel áll önhöz Arany János költészete, személyisége? Arany személyiségjegyei közül a sok-sok kételkedést emelném ki: helyes-e, amit az ember csinál? Ilyen szempontból rokonnak érzem magam vele, de valójában ő akkora klasszikus, hogy eddig soha nem gondolkodtam el azon, lehet-e bennünk valami közös. A költészete pedig a fantasztikus nyelvi bravúr miatt vonz. Milyen csodálatosan tudott magyarul, micsoda szókincscsel rendelkezett – szerintem a kortárs írók szókincsét is kenterbe veri. És persze fontos a zeneiség is, amit Arany létrehozott. A versei könnyen tanulhatók, mert a rímek, a lendület és a zene beleivódik az ember fülébe. Arany János mellett mely szerzőink műveit lenne érdemes hasonló módon elérhetővé tenni? Nagyon örülnék, ha sorra vehetnénk évfordulótól függetlenül a nagy költőinket, Vörösmartytól kezdve Babitson át Adyig, József Attiláig, egyre közelebb kerülve a kortárs irodalomhoz. Persze ez óriási munka lenne, kifogyhatatlan kincstár, de minden alkotónk megérdemelné, hogy az életművét közkinccsé tegyük ilyen jeles szereplőgárdával.

www.hallgatniaranyt.hu www.papageno.hu

15

TÁMOGATOTT TARTALOM

„Arany költészete a fantasztikus nyelvi bravúr miatt vonz”

fotó: Éder Vera

HALLGATNI ARANYT!


SZÍNHÁZ BEMUTATÓ

Je suis Amphitryon

Z

 Trafó ÁPRILIS 24., 25. – 20.00 1900 Ft / 2400 Ft trafo.hu

16

április

fotó: Rév Marcell

ávada Péter drámája Amphitryon történetének újraértelmezésén keresztül az identitás alapvető kérdéseihez vezet el, és a színházi keretek határainak feszegetésével is kísérletezik.


„A zene szép, tiszta és igaz legyen”

A Szokolay Sándor Alapítvány

ZENESZERZŐ PÁLYÁZATOT hirdet fiatalok számára. A pályázaton részt vehetnek hazai és határon túli zeneoktatási intézmények növendékei, illetve zenei felsőoktatásban tanuló hallgatók, három korcsoportban. A verseny meghirdetői egyéni, őszinte hangvételű műveket várnak. Szokolay Sándor hitvallása szerint: a zene szép, tiszta és igaz legyen. I. korcsoport - 13 éves korig / 1-2 perces pályaművek / szólóművek, duók II. korcsoport - 13-17 éves korig / 2-3 perces pályaművek / hangszeres kamaraművek III. korcsoport - 17-21 éves korig / 3-4 perces pályaművek / hangszeres vagy vokális kamaraművek A pályaműveket független zsűri bírálja el. A bíráló bizottság korcsoportonként három díjat adhat ki. A verseny összdíjazása: 720.000 Ft

Jelentkezési határidő: 2018. május 31. Ünnepélyes díjátadó: 2018. július 5. BMC / Szia-Virtuózok Gálakoncert Bővebb információ:

www.szokolay.hu/sziapalyazat


SZÍNHÁZ

Színház minden napra: szinhaz.org

Burok

A

z előadásban részt vevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozva mutatja meg a szülést testtel, szóval és képpel.

fotó: Bogdán Réka

 Trafó ÁPRILIS 27. – 20.00 1900 Ft / 2400 Ft trafo.hu

HATSZÍN TEÁTRUM (1066 BUDAPEST, JÓKAI UTCA 6.)

BUDAPESTI BEMUTATÓ:

2018. ÁPRILIS 21. (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁSOK:

ÁPRILIS 22., 23. (19 ÓRA) Jegyek válthatók Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6. tel : 36-1-99-99-570) a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

jegy.hu

18

április


BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A) BEMUTATÓ: 2018. ÁPRILIS 13. (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁSOK: 2018. ÁPRILIS 14., 27. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. jegy.hu


GYEREK

Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra BEMUTATÓ

Mit keresett Jakab az ágy alatt?

M

indenki számára ismerős lehet a történet, amelyben az ötéves Jakabnak a legkedvesebb üveggolyói tűnnek el az ágy alatt. Az viszont már kevésbé mondható hétköznapinak, amire a kisfiú elszánja magát: bemászik az ágy alá, hogy visszaszerezze játékait az ott lakó szörnyektől!

 Budapest Bábszínház ÁPRILIS 18., 20. – 10.00, 80’ 1300 Ft budapestbabszinhaz.hu A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

E

rre szokták azt mondani, hogy szerencsés találkozás: Náray Erikának és a zenekarnak közösek a céljaik – folyamatosan keresik a lehetőséget az ifjúság szórakoztatására és zenei nevelésére koncerteken, előadásokon és évek óta futó nyári jazztáboruk keretében is.

 Marczibányi Téri Művelődési Központ ÁPRILIS 16. – 11.00 800 Ft marczi.hu

Versképek

A

magyar gyermekirodalom több évtizedes legendás időszakából és kortárs illusztrációkból egyaránt válogat az a versillusztrációs kiállítás, amely a Balassi Intézet aulájában tekinthető meg. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket Bálint Endre és Hincz Gyula, Kass János és Réber László vagy Reich Károly illusztráltak. A hazai könyvillusztráció nagy generációja után a képeskönyv műfaja az ezredforduló óta újra aranykorát éli – a kiállításon a látogató többek között Agócs Írisz, Békés Rozi, Igor Lazin, Maros Krisztina, Molnár Jacqueline, Pásztohy Panka vagy Rofusz Kinga rajzaival is találkozhat.

 KMM–Balassi Intézet ÁPRILIS 11-ig INGYENES balassiintezet.hu 20

április


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

B

ernstein, a zongora és a régizene áll a Tavaszi Fesztivál fókuszában. Az idei, közel három hétig tartó fesztivált Liszt Szent Erzsébet legendája nyitja nagypénteken, a címszerepben a Kolozsvári Operából induló, az elmúlt évben a New York-i Metropolitan színpadán is szereplő Kele Brigitta látható, olyan partnerekkel, mint az egyik

22

április

Danyiil Trifonov fotó: Dario Acosta

Martha Argerich fotó: Adriano Heitman

Rudolf Buchbinder fotó: Philipp Horak

Yuja Wang fotó: Kniat Norbert

Budapesti Tavaszi Fesztivál

legkeresettebb Wagner-énekes, Albert Pesendorfer. Két nappal később, húsvét vasárnapján Telemann egy ritkán hallott kései alkotása, a Jézus feltámadása és mennybemenetele című mű csendül fel Vashegyi György vezényletével. A fesztiválon kiemelt szerepet kap a zongora, hiszen koncertet ad Martha Argerich és a Kremerata Baltica, az első Gram-

my-díját egy Liszt-felvétellel kiérdemlő Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman a Bécsi Filharmonikusokkal érkezik, Rudolf Buchbinder pedig a Mirga Gražinytė-Tyla vezette Birminghami Szimfonikusok szólistájaként lép fel. Daishin Kashimoto és Andreas Ottensamer kíséretében eljön Yuja Wang, de fültanúi lehetünk Frankl Péter és Várdai István együttműködésének, valamint Farkas Gábor lenyűgöző Liszt-estjének is. Először kerül sor a Zsabó Fesztiválra, amelynek keretében a régizene műfajának egyik legjelentősebb karmestere, Emmanuelle Haïm a saját együttese, a Le Concert d’Astrée élén látogat hazánkba. Itt lesz a blockflöte mestere, Anneke Boeke, az ifjú holland tehetség, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely. A fesztivál megemlékezik a 100 éve született Leonard Bernsteinről, az A Quiet Place című alkotás a Neue Oper Wien előadásában kerül színpadra. A fesztivál zárásaként Hasse Artaserse című operája szinte azonnal a bayreuthi premiert követően érkezik Budapestre Kovalik Balázs rendezésében.

 több helyszínen MÁRCIUS 30.–ÁPRILIS 22. btf.hu


KONCERT

Vagyim Piano Day Budapest 2018 óta minden év 88. napján – tudják, ez a billentyűk Holodenko 2 015 száma a zongorán –, március 29-én ünnepeljük – vagy ehhez közeli időpontokban – a zenetörténet egyik zongoralegnagyobb hatású hangszerét. Az ötletadó Nils Frahm büszke lehet Budapestre is, hiszen második alkalommal estje kerül megrendezésre a Piano Day, április 6-án és a nagy

fotó: Ellen Appel

érdeklődésre való tekintettel 7-én. Kortárs elektronika, ambient klasszikus zongoratechnikával: vaghy és iamyank mellett a német–bolgár Lisa Morgenstern is bemutatkozik, sőt debütál az az Una Corda nevű hangszer, amelyet Nils Frahm megrendelésére David Klavins készített.

 A38 ÁPRILIS 6-7. – 19.00 2000 Ft / 3000 Ft a38.hu

A

z ukrán születésű pianista öt éve megnyerte a texasi Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyt, ez az eredmény hozta el számára a széles körű elismerést. Holodenko ezen az estén a romantikus és az orosz repertoárból válogat. Chopin 1841-es két noktürnje után a b-moll zongoraszonáta hangzik el, benne a híres Gyászindulóval. A koncert második felében pedig Prokofjev II. világháború alatt készült 8. zongoraszonátája következik.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 4. – 19.30 2000–8000 Ft zeneakademia.hu

Emmanuel Pahud és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A

fuvolaművész napjaink zenei életének egyik legizgalmasabb képviselője. A genfi születésű, svájci–francia zenész 1990-ben Premier Prix minősítéssel végzett a Párizsi Conservatoire-on, majd 22 évesen csatlakozott a Berlini Filharmonikusokhoz, amelynek szólamvezetőként azóta is tagja. Szólistaként számos világhírű zenekarral lépett már fel, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös koncertjén Benda, C. Ph. E. Bach, Graun, (Nagy) Frigyes és Quantz művei csendülnek fel.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 8. – 19.30 2900–6900 Ft zeneakademia.hu 24

április


20/5

BMC jubileum

2018. május 4-6.

Arura Trió | Bartók Béla | Cimbiózis | Csalog Gábor | Miles Davis Dés András Trió | Dresch Quartet | Eötvös Péter | Gil Evans Faragó Béla | Gőz László | Kele Judit | Kemenes András Kurtág György | Ligeti György | Lukács Miklós | Marcin Masecki Modern Art Orchestra | Rácz Zoltán | Rados Ferenc | Jerzy Rogiewicz | Rohmann Ditta | Sáry László | Arnold Schönberg Robert Schumann | Sipos József | Szakcsi Trió | Szemző Tibor | Szent Efrém Férfikar | Tálas Áron Trió | UMZE Kamaraegyüttes 1093 Budapest, Mátyás u. 8. +361 216 7894 | info@bmc.hu | www.bmc.hu

A

támogatója az


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

Devich Gergely és a MÁV Szimfonikusok

B

fotó: Devich Réka

erlioz Benvenuto Cellini című operájának egy részletéből alkotta meg a nyitányt, amely pompásan érzékelteti a római farsangi mulatság szédítő, mámoros hangulatát. Régi korok zenéjét idézi Csajkovszkij rokokó témája is, amelyre a zeneszerző variációk sorát komponálta egy csellista barátja számára. Az ötletgazdag, szellemes változatok lehetőséget kínálnak a gordonka gyönyörű hangjának és játékmódja sokféleségének bemutatására. A koncert, amit Dvořák utolsó szimfóniája zár majd, igazi ünnep, hiszen a dobogón Kobajasi Kenicsírót köszönthetjük.

 Budapest Kongresszusi Központ ÁPRILIS 17. – 19.00 3500–4500 Ft bcc.hu

Panta Rhei

V

an pár rejtett kincsünk, amelyről ritkán beszélünk, sőt meglehetősen ritkán hallunk: ilyen a ’70-80-as évek fordulójának egyik legérdekesebb zenekara. A legendás kütyümaszterek, a Szalay testvérek mellett Felkai Miklós, Szalay Dániel (András fia), Milkovics Mátyás (hoppá!), Nagy József, Kálmán András alkotta Panta Rhei felidézi Debrecen izgalmas zenei életét Bartók-feldolgozásoktól elektronikus zenén át a rockig, az Ács Enikő által énekelt lemezes dalokig.

 A38 ÁPRILIS 19. – 20.00 4500 Ft / 4900 Ft a38.hu 26

április


KONCERT VERDI: AZ ÁLARCOSBÁL

A

 Erkel Színház ÁPRILIS 21. – 19.30 1800–7200 Ft opera.hu

Little G Weevil Band: Something Poppin’

fotó: handbalist

tematika Verdi legádázabb harcát indította el a nápolyi, majd római cen-zúrával. Az eredeti librettó egy svéd királygyilkosság valós, 1792-es történelmi eseményét dolgozta fel, de ez a kor politikai helyzetében túl kényesnek bizonyult, ezért megpróbált a cenzúra kedvében járni: a királyból gróf lett, a cselekményt pedig Európából az amerikai angol gyarmatokra helyezték. A mű tizenkét éve először most a fiatal olasz rendező, Fabio Ceresa értelmezésében kerül az Operaház repertoárjára.

S

zűcs Gábor menni Müpa. Egyik leghíresebb zenészünk, aki jelenleg az USA-ban él, 2017-ben jelentette meg Something Poppin’ című legújabb lemezét, amelytől térdre borult a szakma, a közönség pedig imádja. Little G a zenekarán túl elhozza az angol Dionne Bennett énekesnőt és az amerikai James & Blacket, sőt, Tátrai Tibor is ott lesz a színpadon, aki eddig még soha nem lépett fel G-vel.

 Müpa ÁPRILIS 24. – 19.30 2100–3900 Ft mupa.hu

RAGYOGJ ARÉNA! Az Art Anzix Színház bemutatja:

David Helfgott: Rachmaninov 3. zongoraverseny világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. Korábbi koncertjei során többször lenyűgözte már a nagyérdeműt, így a zenei csoda idén sem maradhat el. Káprázatos muzsika egy zseniális művésztől, akinek tehetsége és egyénisége, megpróbáltatásokkal teli életútja csodaként van számon tartva. Kísérőzenekar: Art Anzix Symphonic Orchestra. Papp László Budapest Sportaréna 2018. augusztus 15. – 19.30

28

április

PROMÓCIÓ

A


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

Kolonits Klára és a Danubia Zenekar

H

inni soha nem volt könnyű hivatás, tudta ezt a régi, nagy lázadó, Beethoven is. Magába zártan, túl az emberin, túl a boldogság lehetőségén vajon miért mégis Istenhez kiáltotta el a szabadság utolsó, heroikus szózatát? A hosszú előző század érzelmi hullámvasútja jól felkavarta a modern ember gyomrát, hogy aztán új, simább úton haladjon a Kánaán felé úgy, ahogy azt a Missa solemnis kijelöli.

Stacey Kent

 Zeneakadémia ÁPRILIS 26. – 19.30 2500–4700 Ft zeneakademia.hu

E

gy amerikai jazzénekesnő, aki húsz éve Londonban futott be, aki az utóbbi öt évben brazil bossát énekel, és akit még Marcos Valle is elhívott magához Rióba. Kent egyaránt otthonos a nagy amerikai sztenderdekben, maga képére formálta már az Antonio Carlos Jobim-összest, szeret kalandozni a francia sanzonok világában is, és műsorába természetesen be-beszúr a saját és szaxofonos férje által írt kompozíciókból is egyet-egyet.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 28. – 19.30 1400–5600 Ft zeneakademia.hu

25 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

A

stílus- és műfajgazdagságáról ismert zenekar jubileumi koncertjén is változatos programot kínál a közönségnek. A Jean-Philippe Rameau operáinak szimfonikus részleteiből összeállított „képzeletbeli szimfónia”, valamint Beethoven II. szimfóniája a zenekar interpretációjában a modern hangszerek használata ellenére is az autentikus előadásmódhoz áll közelebb. A koncert második részében Dohnányi Ernő virtuóz darabja mellett Vajda János erre az alkalomra komponált műve is felcsendül.

 Müpa ÁPRILIS 25. – 19.30 2500–6000 Ft mupa.hu 30

április


1 NAP 4 KONCERT

F elfedezé S

SZENTHELYI MIKLÓS BEMUTATJA ZENEAKADÉMIAI OSZTÁLYÁNAK KIEMELKEDŐ TEHETSÉGŰ TANÍTVÁNYAIT Ï SZENTHELYI MIKLÓS / KOSSUTHDÍJAS HEGEDŰMŰVÉSZ, BUDAPEST DÍSZPOLGÁRA Ï FALUDI JUDIT / LISZTDÍJAS CSELLÓMŰVÉSZ Ï SZENTHELYI JUDIT / A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LOVAGKERESZTJÉVEL KITÜNTETETT ZONGORAMŰVÉSZ Ï KISS GYULA / LISZTDÍJAS ZONGORAMŰVÉSZ Ï MEGYIMORECZ ILDIKÓ / SZOPRÁN Ï SZENTHELYI KRISZTIÁN / BARITON 2017 KODÁLYDÍJ Ï MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR

Jegyvásárlás/Tickets: jegyek a helyszínen kaphatók vagy telefonon előrendelhetők: +36 20 399 6633, +36 70 318-7536. Illetve a www.concertbudapest.com honlapon és minden ismert jegyirodában.


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

április 2 Áron

3 Buda, Richárd

4 Izidor

17:00 Uránia

19:30 Pesti Vigadó

19:00 Müpa

Rómeó és Júlia

(Bolsoj Balett)

 22. oldal

10 Zsolt

11 Leó, Szaniszló

18:00 Trafó

17:30 Magvető Café

BTF 22. oldal

FÖLDI PARADICSOM K.V. Társulat

Szép versek színháza

16 Csongor

17 Rudolf

18 Andrea, Ilma

19:30 Uránia

20:00 Nemzeti Színház

19:30 Zeneakadémia

BUDAPESTI VONÓSOK

BTF 22. oldal

Alice Tamási Áron Színház

MITEM 8. oldal

Kovács János és az NFZ

23 Béla

24 György

25 Márk

20:00 Szkéné Színház

19:00 RS9 Színház

19:00 Jurányi Ház

Anyám orra

Operaház, mennyezetrészlet fotó: 123rf

BTF

 7. oldal

19:00 Müpa

A Quiet Place

Pintér Béla és Társulata

30 Katalin, Kitti 20:00 Fonó

Nemzetközi Jazznap

Kárpáti Dódi Priváti Projekt, Porteleki Áron–Czitrom Ádám duó április

Familie Flöz

9 Erhard Bernstein:

32

Maxim Vengerov és tanítványai

Jentl

Örömsorvasztó


PAPAGENDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP

1 Hugó 19:00 József Attila Színház

Mici néni két élete

5 Vince

6 Bíborka, Vilmos

7 Herman

8 Dénes

19:00 Bethlen Téri Színház

18:00 Zeneakadémia

19:00 Örkény Színház

19:30 Festetics Palota

CARMINA BURANA

Kaposvári Művészeti Egyetem

Farkas Gábor zongoraestje

A Bernhardi-ügy

Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene Zsabó Fesztivál

 22. oldal

12 Gyula

13 Ida

14 Tibor

15 Anasztázia, Tas

19:30 Zeneakadémia

20:00 Trafó

19:30 Nemzeti Múzeum

19:00 Zeneakadémia

Aleksandar Madžar és a Kelemen Kvartett

Raphaël BTF

 22. oldal

Billentyűvarázs

Zsabó Fesztivál 22. oldal

 7. oldal

19 Emma

20 Tivadar

21

19:30 Zeneakadémia

19:00 Thália Színház

19:00 Thália Színház

Natalie Dessay és Philippe Cassard koncertje 22. oldal

Hedda Gabler

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat 6. oldal

Konrád

PHAEDRA Figura Stúdió Színház 6. oldal

ROHMANN DITTA ÉS A CONCERTO ARMONICO

22 Csilla, Noémi 19:30 BMC

Selmeczi György szerzői estje

26 Ervin

27 Zita

28 Valéria

29 Péter

20:00 MU Színház

19:30 Müpa

19:00 Bethlen Téri Színház

19:00 Uránia

THE STATION

Kobajasi Kenicsíró és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Járvány / Eggyel többen! Ifjú Koreográfusok Fóruma

Nem félünk a farkastól (NT Live)

www.papageno.hu

33


KONCERT

Eliades Ochoa

A

fotó: Pucciariello Max

Buena Vista Social Club örök és elpusztíthatatlan! 2017-ben egy új dokumentumfilm készült Buena Vista Social Club: Adios címmel, amelyet közvetve és közvetlenül Eliades Ochoa gitáros-énekes promotál európai turnéja során. Ochoa régi kedves ismerősünk, és bár megkésve, de áprilisban így érkezik meg hozzánk a karnevál kubai ritmusokra.

 Akvárium ÁPRILIS 28. – 19.30 8900 Ft / 12900 Ft akvariumklub.hu

Bérletek áprilistól válthatók!

ISSERLIS / Isabelle FAUST / Nikolaj ZNAIDER Arvid ENGEGARD / Boris BEREZOVSK KY PERÉNYI Miklós / RÁNKI'H]Vį / ROST T Andrea V VÁRJON Dénes / KELLER András Steven

A zene mindenkié Sir Winston 34

április


jegy.hu


KONCERT

Zene minden napra: papageno.hu

JukkaPekka Saraste és a BFZ

A

fotó: Felix Broede

pokaliptikus, sötét és olykor sokkoló, mégis magával ragadó és végtelenül gazdag Bruckner Ferenc József császárnak ajánlott monumentális, közel másfél órás VIII. szimfóniája, ami mindmáig megosztja a közönséget.

VÁLTSA MEG AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR 2018. ŐSZI BÉRLETÉT!

BÉRLETSOROZAT A ZENEAKADÉMIÁN 2018 ŐSZ – 4 koncert 2018. szeptember 20. 2018. október 18. 2018. november 22. 2018. december 12.

36

április

Információ info@odz.hu címen, 06 70 455 68 14 közönségkapcsolati telefonszámon, vagy az odz.hu honlapon. Jegyek és bérletek megvásárolhatók az odz.hu oldalon kezelési költség nélkül, vagy a Zeneakadémia jegypénztában illetve a Jegy.hu országos Jegypont hálózatában.

 Müpa ÁPRILIS 28. – 19.45 2700–14 300 Ft mupa.hu


PROMÓCIÓ

HSIN-NI LIU ÉS PHILIPPE DE CHALENDAR KAMARAESTJE A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLYBAN Gödöllői Királyi Kastély – Díszterem április 10., kezdés: 19.00 1500 Ft

A sokoldalúság gyönyörködtet A hazánkban élő és alkotó művész ötéves korában kezdett zongorázni, ígéretes tehetségnek bizonyult, s nem véletlen, hogy felsőfokú tanulmányait az Egyesült Államok legrangosabb zenei intézményeiben folytathatta. A clevelandi zeneakadémiáról egyenes út vezetett a New York-i Juilliard School of Musicra, nem mellesleg pedig Hsin-Ni Liu a Mannes School of Music növendékeként is megszerezte diplomáját. Budapesti posztgraduális képzésének mestere 2008-tól az a Dráfi Kálmán volt, aki alighanem a mai magyar zongoraiskola egyik legszakavatottabb

ismerője és képviselője. Hsin-Ni Liu rendszeresen kápráztatja el közönségét önálló zongoraestekkel és rangos zenekarok szólistájaként a világ számos pontján. Amellett, hogy sikeres koncerteket ad Izraelben, Tajvanon, a Carnegie Hallban, visszatérő vendége többek között az Emilia Romagnai Fesztiválnak, de az évtizedes múltra visszatekintő Miskolci Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztiválnak is. Philippe de Chalendar azon külföldi művészek egyike, akiknek miután egyszer alkalmuk nyílt hazánkban dolgozni, soha többé nem

Beethoven: C-dúr zongoraszonáta, Op. 53 „Waldstein” Beethoven: C-dúr cselló-zongora szonáta, Op. 102. No. 1 Beethoven: D-dúr cselló-zongora szonáta, Op. 102. No. 2

tudtak igazán elszakadni Magyarországtól. A francia származású karmester – bár karrierjét szólócsellistaként kezdte – első ízben karmesteri minőségben érkezett az országba. Dolgozott Párizsban, Washingtonban, Freiburgban, Kölnben, Milánóban és Madridban is, majd 2000-től számos magyar zenekart vezényelt, így rendszeres munkái miatt költözött Magyarorszára. „Induló hangszeréhez”, a csellóhoz sem maradt hűtlen – alkalmanként szólóesteken is találkozhatunk vele. A rovat támogatója a Rigips

www.papageno.hu

37


OROSZLÁNKÖRMÖK

„Döntenem kellett, hogy mibe fektetem az energiáimat” INTERJÚ BALOGH ÁDÁMMAL

A

húszesztendős Balogh Ádám még csak egy éve tanult zongorázni, amikor megnyerte első országos zongoraversenyét, azóta pedig a texasi Van Cliburn junior versenyén is a legjobbak között végzett. Jelenleg egy japán megmérettetésre készül, miközben egyik legnagyobb álma, hogy ismertté tegye Szkrjabin nevét a hazai közönség előtt. szerző: Ur Máté fotó: Bergics Balázs

38

április


ÁPRILIS Az első pillanattól sikerélményeid voltak a zongoránál. Hogyan kezdődött? Szüleim első generációs zenészek, mindketten a Pannon Filharmonikusok művészei. Kíváncsiságból vittek el a pécsi zeneiskolába, ahol azonnal leragadtam a zongoránál. Első tanárom, Megyimóreczné Schmidt Ildikó néhány alkalom után azt mondta, hogy eszünkbe ne jusson más hangszert választani. Ez azt jelenti, hogy feladtál mindent a zenei pálya érdekében?

A sportban is jól éreztem magam, de tizenkét évesen döntenem kellett, hogy mibe

fektetem az energiáimat. A zongoránál maradtam, és a tanulmányaimat is magántanulóként folytattam. Örültem neki, hogy szabadon oszthattam be a tananyagot, és mindig azzal foglalkozhattam, ami éppen érdekelt. Ez zongoristaként is jellemző rám. Tizenévesen kerültél be a Zeneakadémiára. Sok minden megváltozott? Némethy Attila és Eckhardt Gábor lettek a tanáraim, akiknek nagyon hálás vagyok. Két évig nem engedtek versenyezni azért, hogy tényleg megtanuljak zongorázni. El kellett sajátítanom azokat a biztos alapokat, amik esélyt adnak, hogy később megálljam a helyem.

A fiatal tehetség 2010ben kapott lehetőséget, hogy a Fesztiválzenekarral koncertezzen, később pedig felléphetett Dortmundban Jandó Jenő, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás partnereként, valamint Berlinben a Fischer Iván vezette Konzerthaus zenekarával.

Balogh Ádám 2013-ban elnyerte a milánói „Piano Talents” verseny kategória- és nagydíját, 2017 márciusában pedig a New York Concert Artists „2017 Worldwide Debut Audition” versenyén bejutott a 3 fős fináléba.

Az Egyházzenei Fesztivál kiemelt koncertje:

A világ egyik legjobb rézfúvós együttese először Magyarországon!

GERMAN BRASS További koncertek: május 16. Debrecen,ReformátusNagytemplom május 17. Szeged,Dóm

2018.

máj. 15. 19:30 Mátyás-templom Budapest Egyházzenei Fesztivál 2018 filharmonia.hu

www.papageno.hu

39


OROSZLÁNKÖRMÖK Saját magad tűzöd ki a célokat és keresed a versenyeket? A 2013-as milánói Piano Talents-verseny nagydíjának elnyerése után egy olyan közegbe kerültem, ahonnan egyenes út vezetett az egyesült államokbeli Van Cliburn Zongoraverseny fiataloknak először meghirdetett megmérettetésére. Nem sok reményt fűztem hozzá, de elküldtem a felvételemet. Talán ez volt az a pillanat, amikor nagyon sok minden egyértelművé vált. Azóta tudatosan keresem a kihívásokat, tavaly például a hazai válogató után egy New York-i rangos verseny döntőjéig jutottam. Most az egyik legnagyobb álmom, hogy részt vehessek a japán Hamamatsu-versenyen. Milyen szempontok alapján választasz új darabot? Szeretek magamnak játszani, blattolni új műveket, és ha valamelyik jobban felkelti az érdeklődésem, vagy éppen egy verseny miatt van rá szükség, akkor jobban belemélyedek. Azt hiszem, hogy

akaratlanul is sokat foglalkozom a zongorával. A japán verseny mellett mi a következő időszak legnagyobb kihívása? Nemrég Hannoverben voltam egy meghallgatáson, és több mint valószínű, hogy 40

április

az alapszakos diplomám utolsó évét ott fogom tölteni Arie Vardi irányítása alatt. Itthon is sok koncertem van. Nemrég léptünk fel közösen Kocsis Krisztiánnal, de játszottam a Pannon Filharmonikusok és a Rádiózenekar szólistájaként is. Be kell vallanom, hogy Szkrjabin művészete lenyűgöz, és szeretném minél több darabját előadni. Ezek olyan különleges alkotások, amik bár a nyugati tonális zenétől függetlenül jöttek létre, mégis belül maradnak a harmóniarendszeren, miközben nagyon sokat merítenek a fizika, a felhangok és az akusztika alapelveiből. Zeneszerzőt már választottál. Az előadók között van példaképed? Szeretem a darabokat a saját szemszögemből megismerni,

és csak ezután keresek olyan felvételeket, amik ehhez közel állnak. Danyiil Trifonovot nagyon különlegesnek tartom, mert bár megtartja a hagyományokat, mégis szabadon gondolkodik, és közben az értelmezés határait feszegeti. Említhetném Nyikolaj Luganszkijt is, aki viszont teljes mértékben letisztult zenét játszik. Ez rendkívül inspiráló. Mivel tudsz kikapcsolni, ha van egyáltalán szabadidőd? Sokszor ez a zenén belül marad, de igyekszem olyan dolgokat csinálni, amikben jelen van a kreativitás: játékok, filmek, modellezés. Azt hiszem, hogy az interaktív játékok egy külön művészeti ágat képviselnek, mégpedig a kifejezésmódjaik sokszínűsége miatt.


ZENEAKADEMIA.HU

NAGYTEREM

AKUSZTIKUS, AUTENTIKUS

HERCZKU ÁGNES ÉS ZENÉSZTÁRSAI

ZENE HÚROS HANGSZEREKRE, ÜTŐKRE ÉS ÉNEKSZÓRA

2018.04.17. 19.30


KIÁLLÍTÁS

Zékány Dia: Tárgyeset

A

fiatal festőnőnek az jelent inspirációt, amit szívesebben rejtegetnénk: a rendetlenség. A tárgyak véletlenszerű zűrzavarát a lakásokban az élet megnyilvánulásának látja.

 A.P.A / Ateliers Pro Arts Galéria ÁPRILIS 6-ig h–p.: 12.00–18.00 INGYENES www.ateliers.hu

ELSŐ PONT:

sajtószabadság

A

szamizdat orosz kifejezés, a rendszerváltás előtti illegális sajtót nevezték így. Nálunk is volt ilyen. Erről a bátor és szabad sajtóról, a technikáiról, képviselőiről szól a tárlat.

 OSA Archívum/ Centrális Galéria ÁPRILIS 29-ig k–p.: 10.00–18.00 INGYENES www.osaarchivum.org 42

április

Ata meséi

A

zt szoktuk gondolni, és büszkén emlegetjük is, hogy a magyar fotó igazi nagyhatalom. Van benne valami. Még akkor is, ha a magyar fotó jó néhány fontos alkotója nem idehaza lett világhírű, hisz – jobbára kényszerből – másutt élték le életük nagy részét. Tavaly, nem sokkal 104. születésnapja előtt Hollandiában hunyt el a magyar fotográfia egyik nagy alakja, Ata Kandó, aki Görög Etelka néven született Budapesten, 1913-ban. Többfelé is élt Európában, míg 1947-ben elhagyta Magyarországot akkori férjével, Kandó Gyulával. Tanult Pécsi Józseftől, dolgozott Robert Capával. Későbbi férje a holland fotós, Ed van Elsken lett. 1956-ban a magyar menekültek érkezését dokumentálta Ausztriában. De nem dokufotós, hanem a szó minden értelmében fotóművész. Most a gyermekfotóiból látható kiállítás, és ezeken a képeken is ugyanaz a figyelem, érzékenység, szív, szemlélet jelenik meg, mint minden egyes munkájában.

 Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria MÁRCIUS 30. – JÚNIUS 2. k–p.: 10.00–18.00, szo.: 10.00–13.00 INGYENES www.deak17galeria.hu


ÁPRILIS fotó: a művész és a Glassyard jóvoltából

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben!

MARGE MONKO: WOMEN OF THE WORLD, RAISE YOUR RIGHT HAND

fotó: a Molnár Ani Galéria jóvoltából

A Csörgő Attila: Ütközések

T

avaly a Documentán és a velencei biennálén szerepelt, nálunk 9 éve nem volt saját kiállítása. Lengyelországban él, és most a világban bemutatott munkáit, valamint új műveit hozza Budapestre.

 Glassyard Gallery MÁJUS 12-ig k–szo.: 14.00–18.00 INGYENES www.glassyard.hu

z észt képzőművésznő a vágy és a luxus képzeteit a nőiség kontextusában vizsgálja. Miként él vissza a reklámipar e fogalmakkal, és hogyan viszonyuljunk ehhez mi, nők és férfiak.

 Molnár Ani Galéria ÁPRILIS 28-ig k–p.: 12.00–18.00 INGYENES www.molnaranigaleria.hu

PERMANENS FORRADALOM. MAI UKRÁN KÉPZŐMŰVÉSZET

2018. 04. 06. – 2018. 06. 24.

Részlet Yevgen Nikoforov: A Köztársaság emlékművei fotósorozatból, 2015–2017

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.  ludwigmuseum.hu | facebook.com/ludwigmuseum | ludwigmuseum.blog.hu

Emberi Erőforrások Minisztériuma

YOUR RELIABLE LOGISTICS PARTNER

www.papageno.hu

43


HELYSZÍNEK

zenés színház

Átrium

Belvárosi Színház

Egy, kettő, három R.: Znamenák István 9. 18h, 20.30 A félelem megeszi a lelket R.: Alföldi Róbert 21. 18h, 23., 30. 19.30 Frida Budapesti Operettszínház/Duda Éva Társulat 27., 28. 19.30 Igenis, miniszterelnök úr! R.: Znamenák István 12. 19.30, 14. 16h, 19.30 Kaisers TV, Ungarn Pintér Béla és Társulata 18. 19.30, 19., 20. 18h, 21h A Krakken művelet P! R.: Bodó Viktor 22. 15h, 19.30 Majdnem 20 R.: Vidovszky György 13. 19.30 Az öldöklés istene P! 7., 25. 19.30, 8. 15h, 19.30 Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert 11., 16. 19.30, 15. 14.30, 19.30 Pillanatfelvétel R.: Horgas Ádám 29. 15h, 19.30 Vaknyugat R.: Gothár Péter 17. 19.30

Bocs, félrement! R.: Paczolay Béla 18. 20h Dühöngő ifjúság R.: Znamenák István 8. 15h, 24. 19h A folyón túl Itália R.: Znamenák István 21. 19h Hitted volna? R.: Verebes István 16. 20h Kétely R.: Pelsőczy Réka 20., 26. 20h A miniszter félrelép R.: Horváth Csaba 7. 15h, 19h Ne most, drágám! R.: Venyige Sándor 28. 19h Az oroszlán télen R.: Szikszai Rémusz 6., 22. 19h Párterápia R.: Znamenák István 3. 19h Pesti barokk R.: Göttinger Pál 2. 19h Száll a kakukk fészkére R.: Znamenák István 15. 19h

P! premier

Szép jó estét, Mr. Green! R.: Molnár Kristóf 25. 19h Valódi hamisítvány R.: Valló Péter 13., 14., 27. 19h Vőlegény R.: Novák Eszter 30. 19h

Bethlen Téri Színház Fókuszban a koreográfusok – Kácsor István Hagyományok Háza 4. 19h Carmina Burana A Kaposvári Egyetem III. éves színművész hallgatói 5. 19h Mary és Max Találkozások program 9. 19h Nőkből is megárt… Találkozások program 12. 19h Viszontlátás Találkozások program 14. 19h SOS lebegés dot.Consla 17. 19h iJobs Spirita Társulat 19., 20. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

44

április

5

7

8

P Szo V

gyerekszínház

V

4

K Sze Cs

táncszínház

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek szerkesztőség által válogatott helyszínei.


BÉRLETMEGÚJÍTÁS

BÉRLETVÁLTÁS

BÉRLET TEL RENDELKEZÔ NÉZÔINK RÉSZÉRE

ÚJ BÉRLETESEINK RÉSZÉRE

március 26–29.

április 3. – június 29.

ERKEL SZÍNHÁZ

OPER A ÉRTÉKESÍTÉSI CENTRUM

www.opera.hu | www.facebook.com/Operahaz


(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BEMUTATÓ: 2018. JÚNIUS 21. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. jegy.hu


ÁPRILIS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben! Párbeszéd koncert 2.0 – Pandzarisz Dina, Tálas Áron 21. 19h Ifjú Koreográfusok Fóruma – Samu Kristóf és Szarvas Krisztina Közép-Európa Táncszínház 28. 19h

Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni R.: Ellinger Edina 8. 10.30, 15h, 9. 10h A Budapest Show Kórus 10 éves születésnapi koncertje 22. 18h Csomótündér R.: Tengely Gábor 24., 25. 10h Az elvarázsolt testvérek Szombathelyi Mesebolt Bábszínház 24. 10h, 15h, 25. 10h Esti mese – A csomótündér R.: Tengely Gábor 6. 19h Gengszter nagyi R.: Hoffer Károly 14. 17h Halványlila gőz L’art pour l’art Társulattal közös ea. 20. 18h, 20.30 A Hétfejű Tündér R.: Kuthy Ágnes 4. 10h Holle anyó 13. 10h, 14. 10.30, 15h Hoppá-hoppá! R.: Kuthy Ágnes 28., 29. 14h Kapós Böske Fabók Mancsi Bábszínháza 17. 19h Misi mókus vándorúton R.: Kovács Gyula 21. 10.30, 15h Mit keresett Jakab az ágy alatt? P! – Budapesti Tavaszi Fesztivál R.: Szenteczki Zita 18. 10h, 18h, 20. 10h Nyúl Péter R.: EIlinger Edina 1. 10.30, 16. 10h, 19. 10h, 15h Pettson és Findusz R.: Bereczki Csilla 23. 10h, 15h, 30. 14h Semmi R.: Hoffer Károly 4., 5. 18h A székely menyecske meg az ördög Fabók Mancsi Bábszínháza 27. 10h, 28. 10.30 Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála Debreceni Vojtina Bábszínház 30. 10.30 Tíz emelet boldogság R.: Kovács Petra Eszter 8. 17h, 24., 25., 26. 14h Vitéz László és Vas Juliska Fabók Mancsi Bábszínháza 26. 10h, 15h, 29. 10.30

Budapest Jazz Club A Magyar Jazz Ünnepe 2018 4., 5. 18h, 6., 7. 19h LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio 2. 22h Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 3. 20h Wednesday Open Jam: Baris Gábor Trio 4. 22h BJC Jam Session: Oláh Kálmán Jr. Trio 5. 22:30 BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio 6. 22.30 BJC Jam Session: Baris Gábor Trio 7. 22.30 Maestro 8. 19h Sárik Péter Trio feat. Szolnoki Péter 9. 20h LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio 9. 22h Alerant Jazz Est: Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Roy Hargrove Quintet 10. 19h/21h Glass of Jazz 11. 18h Hangfoglaló: Vörös Nikoletta Quartet 11. 20h Wednesday Open Jam: Gyárfás István Trio 11. 22h Road Six Sax – Tóth Viktor feat. Dresch Mihály 12. 20h Harmónia Jazzműhely: Liane Caroll Trio (UK) 13. 20h BJC Jam Session: Molnár Sándor Trio 13. 22.30 Binder Trio: „hét napra” 14. 20h BJC Jam Session: Jónás Gézu Trio 14. 22.30 Budapest Jazz Orchestra feat. Oláh Dezső 15. 18h Budapesti Tavaszi Fesztivál: The Bad Plus 16. 19h, 21h LFZE Monday Open Jam: Kiss Tamás Trio 16. 22h Four Dogs 17. 18h Grund Színház: CageMatch 17. 20h A ChartaPack bemutatja: Berdisz Művek 18. 20h Wednesday Open Jam: Egri János Trio 18. 22h Kollmann Gábor Quintet 19. 20h Harmónia Jazzműhely: Balázs József Trio 20. 20h BJC Jam Session: Horváth Balázs Trio 20. 22.30 Harmónia Jazzműhely: Hands Of Passion – Cseke Gábor & Szaniszló Richárd Duo 21. 20h BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio 21. 22.30 Oláh Dezső-szólókoncert 22. 20h Joe Fritz & Gyárfás István & Sárkány Sándor Trio 23. 20h LFZE Monday Open Jam: Egri Márton Trio 23. 22h Finucci Bros Quartet: Poplegendák jazzre hangolva: Szőke Nikoletta – Stevie Wonder-est 24. 20h

Alerant Jazz Est: Gereben Zita Quintet 25. 20h Wednesday Open Jam: Kalmár Zoltán Trio 25. 22h Párniczky Quartet – Bartók Electrified 26. 20h Harmónia Jazzműhely: Hangfoglaló: Horváth Cintia Quintet 27. 20h BJC Jam Session: Elek István Trio 27. 22.30 Az AVM bemutatja: Balázs Elemér Group 28. 20h BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio 28. 22.30 UNESCO Nemzetközi Jazznap: Révész Richárd Latin Trio 30. 20h LFZE Monday Open Jam: Varga Bendegúz Trio 30. 22h

Budapest Music Center Budapesti Vonósok – Klasszikusok tükrében 3. 7. 17h Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: „C” 14. 18h Kohán István – Hazatérés 15. 10h Rondo Quartet 3/3 | Dohnányi, Tornyai, Schubert 18. 19h Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Quartet 18. 19:30 John Cage: Szonáták és interlúdiumok – Csalog Gábor koncertje 21. 18h LUDI ET MODI SACRI – Selmeczi György szerzői estje 22. 19:30 Amerikából jöttem – családi jazzszínház Kálloy Molnár Péterrel és a MAO-val 29. 11h

Budapesti Operettszínház Elfújta a szél R.: Somogyi Szilárd 29. 15h, 19h, 30. 17h Ének az esőben R.: Harangozó Gyula 20. 15h, 19h, 21. 15h, 19h Kékszakáll R.: Székely Krisztina 12., 13. 19h A Notre Dame-i toronyőr R.: Kerényi Miklós Gábor 1., 2., 3. 19h Rebecca R.: Béres Attila 14., 15. 15h, 19h A víg özvegy R.: Szabó Máté 4., 5., 6. 19h KÁLMÁN IMRE TEÁTRUM Amerikai komédia R.: Réthly Attila 22., 23., 24., 25., 26. 19h Dorian Gray R.: Réthly Attila 11., 13., 14., 15. 19h

www.papageno.hu

47


HELYSZÍNEK

zenés színház My Fair Lady R.: Puskás Tamás 1., 3., 4., 5., 10., 16. 19h, 2. 15h, 19h Nem félünk a farkastól R.: Puskás Tamás 11., 29. 19h New York-i komédia R.: Puskás Tamás 15., 27. 19h Pletykafészek R.: Puskás Tamás 12., 17., 21. 19h Sok hűhó semmiért R.: Puskás Tamás 30. 19h

A Macskadémon R.: Göttinger Pál 6., 7., 8., 27., 28. 19h RAKTÁRSZÍNHÁZ Virágot Algernonnak R.: Somogyi Szilárd 3., 4., 5. 19.30

Centrál Színház NAGYSZÍNPAD Delila R.: Puskás Tamás 6., 9., 24., 25. 19h Függöny fel R.: Puskás Tamás 19., 23. 19h Házassági leckék középhaladóknak R.: Puskás Tamás 13., 28. 19h, 22. 17h, 20h Illatszertár R.: Puskás Tamás 18. 19h Jó emberek R.: Puskás Tamás 7., 26. 19h A kutya különös esete az éjszakában R.: Puskás Tamás 8. 19h Ma este megbukunk R.: Mark Bell 14. 15h, 19h

KISSZÍNPAD Ájlávjú R.: Harangi Márta 17., 28. 19h, 30. 15h Dolgok, amikért érdemes élni R.: Horgas Ádám 3., 4., 5., 16., 20. 19h És Rómeó és Júlia… Km.: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter 24. 19h Hajmeresztő R.: Puskás Tamás 11., 15., 27., 29. 19h Jó zsaru, rossz zsaru R.: Puskás Tamás 12. 19h Kísértetek R.: Alföldi Róbert 18. 19h, 22. 20h

Erkel Színház Az álarcosbál P! R.: Fabio Ceresa; vez.: Massimo Zanetti 21., 22., 26., 27. 19h, 28., 29. 11h A hegyek alján Vez.: Mladen Tarbuk 4. 19h Parasztbecsület; Bajazzók Vez.: Marco Comin 1. 19h, 2. 11h Parsifal R.: Mikó András; vez.: Kovács János 2., 5. 17h Sylvia Kor.: Seregi László 14., 19., 20. 19h, 15. 11h, 19h, 22. 11h A vágy villamosa Kor.: Venekei Marianna 28., 29. 19h A varázsfuvola R.: Szinetár Miklós; vez.: Vashegyi György 6., 12., 13., 25. 19h, 7. 11h, 19h A vesztaszűz Vez.: Eugene Kohn 3. 19h

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

8

K Sze Cs

Kövek a zsebben 14., 26. 19h A lepkegyűjtő R.: Horgas Ádám 8., 13., 21., 25. 19h Nézőművészeti Főiskola R.: Árkosi Árpád 23. 19h

H

7

H

P! premier

1

5

P Szo V

gyerekszínház

V

4

K Sze Cs

táncszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

#kortárrs

#komfortzóna

st art

#kihívó

#képtelen

#kombináció

KAPCSOLÓDJ BE ÚJRA, ÉS HOZD EL AZ ANYUKÁDAT IS!

ÁPRILIS 14. | MAGYAR NEMZETI GALÉRIA 48

április

H


ÁPRILIS Esernyős Macbeth Royal Shakespeare Company Live 11. 20h

Fonó Beethoven összes, 1. koncert Auer trió 9. 19.30 Alexander Balanescu-koncert 14. 18.30 Dresch Vonós Quartet – Jamese 21. 20h

Hatszín Teátrum Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőttkor küszöbén R.: Gáspár András 14. 11h Ann-Droid BANDART 9. 11h Április Párizsban R.: Horgas Ádám 27. 19h G.Ö.R.CS. 28. 19.30 Halpern és Johnson R.: Borgula András 30. 19h Heisenberg Orlai Produkció 24. 19h Kinevetsz a végén Gólem Színház 28. 15h

Second life, avagy kétéletem Orlai Produkció 21., 23. 19h S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve 13., 25. 19h Szenteste R.: Szilágyi Bálint 7., 8., 22. 19h

Játékszín 39 lépcsőfok R.: Horgas Ádám 3., 5., 11. 19h Beugró 6., 30. 19h, 21. 15h, 19h Az eastwicki boszorkányok R.: Bagó Bertalan 13., 25. 19h Életrevalók R.: Horgas Ádám 1. 15h, 19h És már senki sem… R.: Szirtes Tamás 16., 23. 19h Hazudj inkább, kedvesem! R.: Radó Denise 2. 15h, 19h, 26. 19h Jutalomjáték R.: Szirtes Tamás 18. 19h Kölcsönlakás R.: Kapitány Iván 4., 10. 19h Legyen a feleségem R.: Kapitány Iván 12. 19h

Mennyei hang P! R.: Bagó Bertalan 27., 28., 29. 19h Primadonnák R.: Szirtes Tamás 22. 15h, 19h A szőke ciklon R.: Szente Vajk 9. 19h, 14. 15h, 19h …Tied a világ! R.: Szente Vajk 15. 19h

József Attila Színház NAGYSZÍNPAD Angyalföldi ballada R.: Verebes István 10. 19h Arzén és levendula R.: Böhm György 15. 17h Balfácánt vacsorára R.: Valló Péter 28. 19h Boldogság R.: Verebes István 13. 19h Csókos asszony R.: Böhm György 20. 19h Dzsungel könyve Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 17. 18h Filuména házassága R.: Csiszár Imre 14. 19h

A BULI FOLYTATÓDIK! ISMÉT BUDAPESTEN A

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox

magyar rajongók örömére, új európai turnéjuk során ismét hazánkba látogat a világhírű Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. Profizmusuk megkér-

dőjelezhetetlen, minden egyes daluk igazi ínyencség a közönség számára. A koncert pikantériája nem csupán a választott zenében, hangszerelésben van, hanem az előadók

egyéniségében is, akik gyönyörű hangjukkal varázsolják el a rajongókat. Papp László Budapest Sportaréna 2018. május 17. – 20.00

www.papageno.hu

PROMÓCIÓ

A

49


HELYSZÍNEK

zenés színház

Karenina, Anna P! R.: Telihay Péter 6., 26. 19h Kaviár és lencse R.: Verebes István 25. 19h Légy jó mindhalálig R.: Hargitai Iván 5. 18h, 22. 15h Lucifer show R.: Verebes István 7. 19h Az üvegcipő R.: Huszti Péter 21. 19h Veszek egy éjszakát R.: Verebes István 27. 19h STÚDIÓ Alku R. Telihay Péter 12., 19. 19.30 Nők. Játszmák. Rivaldafény R.: Schlanger András 10., 25. 19.30 A pillangók szabadok R.: Szitás Barbara 4., 26. 19.30 Sóska, sültkrumpli R.: Sas Tamás 18., 27. 19.30 Vágyrajárók R.: Verebes István 6., 17. 19.30

Jurányi 40! avagy véges élet DEKK Színház–Füge 24. 20h Árpád-ház HOPPart Társulat 21. 15h Bebújós Staféta–Pesti Est–Füge 11. 19h A csemegepultos naplója Orlai–Füge 7., 27. 19h Egy őrült naplója Orlai–Füge–Katona József Szh.–Maszk 18. 20h, 19., 20. 16h, 20h Egyasszony Orlai–Füge 10., 21. 19h Első kétszáz évem DEKK Színház–Füge 9. 19h És a függöny felhördül – színészek vallanak... egymásról DEKK Színház 17. 20h Az étkezés ártalmasságáról Orlai–Füge 4., 26. 19h Fear the Szaknévsor DEKK Színház 12. 19h A férfiak szexuális világa DEKK Színház–Füge 8. 19h

táncszínház

Garázsbanda DEKK Színház 16. 20h Gólyakalifa Pesti Est–Füge–TITÁNium–Miskolci Nemzeti Szh. 13. 19h Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara Utcaszínházi Alkotóközösség 15. 16h Izland–Magyarország FAQ Színház 19. 19h Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó? NANE Egyesület 7. 20h Korrup Schőn TÁP Színház 23. 20h Leszámolás Velem Orlai–Füge 3., 18. 19h Magyar nátha P! DEKK Színház–Füge 6. 19h A megtorlás napja Füge–Pesti Est–TITÁNium 24. 19h Négy fal között Tünet Együttes 7. 20.30 A Pitbull cselekedetei Titkos Társulat–Füge–Trafó 5. 19h A politikusok lelki világa DEKK Színház–Füge 22. 19h Radioaktív Manna Produkció 6. 20h Sömmi k2 Színház 27. 20h A szerelem zsoldosai DEKK Színház–Füge 11. 20h Szülői értekezlet Füge Produkció 4. 20h Tartuffe R.: Herzeg T. Tamás 16. 19h Védett férfiak kertje Stereo Akt 15. 19h A Vezér Mentőcsónak Egység–Füge 4. 19.30

Karinthy Színház XIV. René R.: Csizmadia Tibor 5., 12. 19h DeGeneráció R.: Kovács Henrietta 22. 19h Második nekifutás R.: Szilágyi Tibor 17., 24. 19h

KATONA Ascher Tamás Háromszéken R.: Pintér Béla 4., 5., 27., 28. 19h A bajnok R.: Pintér Béla 7. 15h, 13. 19h Berlin, Alexanderplatz R.: Kovács D. Dániel 3., 12., 29. 19h Borisz Godunov R.: Zsámbéki Gábor 16. 19h Háztűznéző R.: Ascher Tamás 14., 24., 25. 19h Hóhérok R.: Gothár Péter 9. 19h Kemping Szabadkai Népszínház Magyar Társulata 8. 19h A két Korea újraegyesítése R.: Máté Gábor 11., 17. 19h Minden jó, ha vége jó R.: Zsámbéki Gábor 30. 19h Nóra – Karácsony Helmeréknél R.: Székely Kriszta 21., 22. 19h, 23. 20h A nők iskolája R.: Ascher Tamás 6. 19h Portugál R.: Lukáts Andor 1. 19h Sirály R.: Ascher Tamás 15. 19h A szecsuáni jólélek – Budapesti Tavaszi Fesztivál Theater und Orchestra Heidelberg–Katona J. Szh. 19., 20. 19h

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

50

április

8

K Sze Cs

Katona József Színház

H

7

H

A mi kis városunk R.: Karinthy Márton 4., 7. 19h Az ördög R.: Szabó P. Szilveszter 9., 13. 19h Péter, avagy szélhámos kerestetik R.: Karinthy Márton 25. 19h Piszkosak P! R.: Sherer Péter 6. 19h, 15., 21. 15h Szajré R.: Böhm György 19. 19h Szent Péter esernyője R.: Karinthy Márton 10. 15h, 30. 19h Tanár úr kérem P! R.: Simon Kornél 3., 16., 28. 19h Tortúra R.: Iványi Árpád 8., 23. 19h

1

5

P Szo V

P! premier

V

4

K Sze Cs

gyerekszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H


ÁPRILIS

Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben! KAMRA Abigail bulija R.: Ascher Tamás 18. 19h Ahogy tetszik R.: Kovács D. Dániel 13. 16h, 20h Bádogdob R.: Hegymegi Máté 21., 22. 19h Elnöknők R.: Ascher Tamás 7. 19h Emilia Galotti R.: Fehér Balázs Benő 30. 19h A kaukázusi krétakör R.: Székely Krisztina 16., 26. 19h A mi osztályunk R.: Máté Gábor 11., 17. 19h Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler R.: Gothár Péter 5., 20., 27. 19h Munkavégzés során nem biztonságos R.: Máté Gábor 14. 16h, 20h, 24., 25. 19h Részegek R.: Gothár Péter 15. 16h, 20h Széljegy R.: Zsámbéki Gábor 4., 8., 10., 12., 19., 28., 29. 19h Terror R.: Dömötör András 1. 15h, 19h, 6. 19h Top dogs 2. 19h

A tökéletes boldogság világa R.: Máté Gábor 9. 19h SUFNI Ahogyan a víz tükrözi az arcot Osonó Színházműhely 27. 19.15 Bihari R.: Máté Gábor 13. 19.15 A borbély (helyszín: Kossuth L. u. 18.) R.: Hudi László 13., 19., 26., 30. 19.30 Egy komcsi nyanya vagyok! 3., 12., 17. 19.15 Holt lelkek R.: Dankó István 2., 26. 19.15, 29. 16h Lélegezz R.: Forgács Péter 1., 14. 16h, 19.15, 18., 19., 20. 19.15 MasterCard JazzBrunch: Joe Fritz Trió 8. 11h Miskin herceg 15., 16., 23. 19.15 Nem vagyunk mi barbárok R.: Vajdai Vilmos 7., 21., 22. 19.15 Petra von Kant R.: Székely Kriszta 9. 19.30 Prostitúció 28., 30. 19.15 Szép napok R.: Székely Kriszta 6. 19.15

Klebelsberg Kultúrkúria Grazioso Zeneszalon 6. 19h Rómeó és Júlia Komáromi Jókai Színház 7. 19h Az operairodalom gyöngyszemei – A titkos házasság Drottingholmi Udvari Színház 22. 15h

Madách Színház Mamma Mia! R.: Szirtes Tamás 5., 6., 9., 10., 11., 12., 13. 19h, 7., 8., 14., 15. 15h, 19h Szomorú vasárnap R.: Horgas Ádám 1., 2. 15h, 19h Les Misérables (A nyomorultak) R.: Szirtes Tamás 19., 20., 21., 23., 24., 25., 26., 27. 19h, 22., 28., 29., 30. 15h, 19h STÚDIÓ SZÍNPAD Bepasiztunk 20., 26. 19h

Marczi Közösségi Tér Neil Young Sétány – NYS Klubkoncert 8. 19h Két nő R.: Cseh Judit 11. 19h Gradus ad Publicum – Mixtura musicalis – Déri György (gordonka), Eckhardt Gábor (zongora) kamaraestje 22. 19h

www.papageno.hu

51


HELYSZÍNEK

zenés színház

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról R.: Földessy Margit 27. 19h

Nicholas Payton – Afro-Caribbean Mixtape | Get Closer Jazz Fest Előzenekar: Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Trio 6. 19:00 James „Blood” Ulmer Odyssey Trio | Get Closer Jazz Fest Előzenekar: Heavy Weather 7. 19:00 Lizz Wright | Get Closer Jazz Fest Előzenekar: Kuba Więcek Trio 8. 19:00 A Bristoli Egyetem Kamarazenekara 11. 19:00 A Snétberger Központ diákjainak évzáró koncertje 17. 19:00 Kellemes húsvéti ünnepeket! Játékszín 19. 19h Kék Rapszódia | Gershwin és Bernstein Amerikában 20. 19:00 Budapest Show Kórus 22. 19:00 Privátilag 60 – Kárpáti Dódi Születésnapi Projekt | Get Closer Concerts Vendég: Erik Truffaz, Paweł Kaczmarczyk, Alba Hyseni, Barabás Lőrinc (trombita), Frankie Lato (hegedű) 23. 20:00

MÜPA BBNH Yefim Bronfman (zongora) és a Bécsi Filharmonikusok Vez.: Andrés Orozco-Estrada 6. 19.30 Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Korának Zenekara 9. 19.30 Martha Argerich (zongora) és a Kremerata Baltica 12. 19.30 Yuja Wang (zongora), Daishin Kashimoto (hegedű), Andreas Ottensamer (klarinét) 16. 19.30 Kurt Elling 21. 20h Little G Weevil Band: Something Poppin’ 24. 19.30 A Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi koncertje Vez.: Hollerung Gábor 25. 19.30 MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Günter Neuhold 26. 19.30 Kobajasi Kenicsíró és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 27. 19.30 Budapesti Fesztiválzenekar Vez.: Jukka-Pekka Saraste 28., 30. 19.45, 29. 15.30

BAJOR GIZI SZALON Fedák Sári Szűcs Nelli önálló estje 15. 19.30 Mária testamentuma Nagy Mari önálló estje 7. 19.30 Mezei Mária – Hoztam valamit a hegyekből Tóth Auguszta önálló estje 25. 19.30

Nádor Terem A színes erdélyi barokk zene Flauto Dolce együttes (Kolozsvár) 13. 19h Magyaróvári Viktor (Kayamar) szerzői estje 15. 18h Excanto együttes koncertje 22. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

52

április

5

7

8

P Szo V

H

K Sze Cs

GOBBI HILDA SZÍNPAD III. Richárd – MITEM R.: ifj. Vidnyánszky Attila 13. 17h, 14. 15h A bádogdob – MITEM Berliner Ensemble 16. 20h Bánk bán – MITEM R.: Vidnyánszky Attila 3. 19h, 22. 15h Bohócok a viharban – MITEM Theater an der Ruhr, Mülheim an der Ruhr 20. 19h Borisz Davidovics síremléke – MITEM Újvidéki Színház 27. 20h Házasság Palermóban R.: Kiss Csaba 7., 8. 19h Ivanov Horvát Nemzeti Színház 29. 18h

V

4

K Sze Cs

P! premier

Alice – MITEM Tamási Áron Színház–Szempöl Offchestra 17. 20h Cseresznyéskert – MITEM Voszkreszinyja Tyeatr, Lviv, Ukrajna 14. 21h Csíksomlyói passió R.: Vidnyánszky Attila 29. 15h Figaró házassága R.: Sardar Tagirovsky 24. 19h Iliász – MITEM Szlovén Nemzeti Színház–Ljubjanai Városi Színház 28. 19h Isten ostora R.: Vidnyánszky Attila 6. 19h A kaukázusi krétakör – MITEM Berliner Ensemble 14., 15. 19h Oidipusz király – MITEM Vahtangov Állami Színház, Moszkva 13. 20h Pinokkió – MITEM Piccolo Teatro di Milano 22. 19h Somnakaj 7. 19h Svejk, a visszatérés – MITEM Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár 10., 11. 18h Vérfarkas R.A.A.A.M. Színház, Tallinn 26. 19h Vihar – MITEM Tovsztonogov Nagy Drámai Színház 19. 19h

FESZTIVÁL SZÍNHÁZ A quiet place Neue Oper Wien 9., 10. 19h Artaserse Theaterakademie August Everding 21., 22. 19h Mark Guiliana Jazz Quartet 24. 20h A Meztelen Bohóc Recirquel Újcirkuszi Társulat 27. 19h Gálaest a tánc világnapja tiszteletére Magyar Táncművészek Szövetsége 29. 19h Carmina Burana Szegedi Kortárs Balett 30. 19h

1.7 Rózsavölgyi Zsuzsa–SÍN 16. 19h Antigoné k2 Színház 10. 19h H LH T TL NS G FAQ 25. 20h Hűség k2 Színház 17. 19h Isten hozott a majomházban Terminál Workhouse 14., 30. 20h karamazov MU–Füge 28. 19h Late night show P! Atelier 21220 6., 7. 20h MAL/Give in MA•ZE 8. 20h Az ölében én TÁP Színház 14. 19h Rendezői változat P! TÁP Színház 12., 13. 20h

gyerekszínház

Nemzeti Színház

Standing Ground Vass Imre 28., 29. 20h The station Fehér Ferenc 26. 20h

MOM Kulturális Központ

MU Színház

táncszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H


ÁPRILIS MIGRÁNSOOOK, avagy túlsúlyban a bárkánk – MITEM Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely 26. 16h Szent szörnyetegek R.: Dér András 10., 11. 19h Szindbád R.: Vidnyánszky Attila 4., 5. 19h Vágyakozás – MITEM Városi Színház, Tallinn 18. 19h Violences – MITEM Tunéziai Nemzeti Színház 23. 19h KASZÁS ATTILA TEREM Don Q – MITEM Compania Sincara, Cammerspiele, Leipzig 27. 17h Magyar Elektra Térszínház 14. 19.30 May he rise and smell the fragrance – MITEM Ali Chahrour Társulat, Bejrút 20. 17h A test forradalma / Várakozás Toneelhuis, Antwerpen 19. 17h Woyzeck – MITEM P! R.: ifj. Vidnyánszky Attila 11. 20h, 12. 19h, 23. 19.30 Your love is fire Theater an der Ruhr–Collective Ma’louba 18. 16h

Óbudai Társaskör Marin Marais 290 19. 19.30

Ódry Színpad 1089 15. 19h Ahogy tetszik 20., 27. 19h Akit Biffnek hívtak 4., 26. 19.30 Alhangya 12., 19. 19h Alkésztisz P! 4., 25. 19h Bakkhánsnők 21., 22. 19.30 Éden 11. 19h Az éjszaka a nappal anyja 14. 19h Az élet álom 7., 15., 21. 15h Félelem és fogcsikor 6., 22. 22.30 Fondor és szerelem 12. 22.30 Jó ember Szecsuánból (Szerelemáru) 6. 19.30, 7. 15h Kócosak 7. 22.30 Koldusopera P! (helysz.: TRIP hajó) 8., 22. 19h, 15. 15h A Nyíregyháza utca 9. 19h, 29. 20h Pájinkás János P! 17. 19h A pandamedvék története P! 8. 19.30, 18. 22.30 Pixel 8. 19h

Racine/Strindberg 18., 26. 19h Színpro 6., 20. 19h Tasso 4., 13., 25. 22.30 Túlóra 28. 19.30 A vadkacsa 21. 19h

Opus Jazz Club Rieger Rhodes Quartet 3. 20h j(A)zz! | Christoph Pepe Auer: Songs I Like 4. 20h Berki Tamás–Sárik Péter 5. 20h Kézdy Luca és Juhász Gábor 6. 20h Dés András Trió 7. 20h Baló István Projekt 10. 20h Myriad3 11. 20h Courtois–Erdmann–Fincker: Jack 12. 21h EurOpus | qÖÖlp: Graupe–Ceccaldi–Lillinger–Ceccaldi 14. 20h Phronesis 17. 20h FocusYear17 (CH/E/AR/F/PL/N/USA/H) 18. 20h Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor, vendég: Ari Erev 20. 20h

www.papageno.hu

53


HELYSZÍNEK

zenés színház

FAZIOLI Estek | Kovács Tickmayer István 21. 20h Pericopes + 1 24. 21h Szabó–Turcerova–Maceček 25. 20h MAO plays Buddy Rich 26. 20h Tompos Kátya: Holdjárat 27. 20h Jazznap.hu | Bacsó Kristóf TRIAD 28. 20h

Kripli Mari Lázár Kati Jászai Mari-estje 20. 19.30 Pedig én jó anya voltam R.: Anger Zsolt 28. 19.30 Peer Gynt KÁVA–HOPPart 11. 19h Pionírszív R.: Szenteczki Zita 6., 15., 26. 19.30

Pesti Színház

Örkény Színház

Audiencia R.: Valló Péter 9., 17. 19h A dzsungel könyve R.: Hegedűs D. Géza 8. 11h, 15h, 22. 15h, 29. 11h A félkegyelmű R.: ifj. Vidnyánszky Attila 4., 10., 21., 26. 19h, 15. 19.30 Játszd újra, Sam! R.: Valló Péter 22. 19h A kellékes R.: Ilan Eldad 19. 19h Képzelt beteg R.: Rusznyák Gábor 12. 19h Kvartett R.: Marton László 29. 19h Lóvátett lovagok R.: Rudolf Péter 16., 25. 19h Mikve R.: Michal Dočekal 6. 19h Mondjad, Atikám! 5., 11., 13., 24., 28. 19h Sógornők R.: Hegedűs D. Géza 18. 19h Szentivánéji szexkomédia R.: Aleksandr Bargman 23. 19h A testőr R.: Valló Péter 1., 30. 19h Toldi R.: Paczolay Béla 14. 19h Túl a Maszat-hegyen R.: Néder Panni 15. 11h A vágy villamosa R.: Tordy Géza 7. 19h

IV. Henrik R.: Mácsai Pál 11. 19h, 29. 17h Anyám tyúkja (1.) R.: Mácsai Pál 18., 21. 19h Anyám tyúkja (2.) R.: Mácsai Pál 30. 19h Az átváltozás R.: Gáspár Ildikó 5., 24. 19h A Bernhardi-ügy R.: Ascher Tamás 7. 19h Hamlet R.: Bagossy László 10., 27. 19h Három nővér R.: Bagossy László 3., 17. 19h A hattyú P! R.: Polgár Csaba 6., 15., 22., 25. 19h József és testvérei R.: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó 8. 15h, 28. 18h Macskajáték R.: Mácsai Pál 12. 19h Mesél a bécsi erdő R.: Bagossy László 13. 19h A Sötétben Látó Tündér R.: Bagossy László 22. 11h Tartuffe R.: Bagossy László 14. 19h Tóték R.: Mácsai Pál 19., 20. 19h Az ügynök halála R.: Mácsai Pál 16., 26. 19h ÖRKÉNY STÚDIÓ Diggerdrájver R.: Bagossy László 5., 14., 23. 19.30 A Dohány utcai seriff 16., 29. 19.30 Hit, szeretet, remény R.: Gáspár Ildikó 19. 19.30 Két néni, ha megindul R.: Gáspár Ildikó 21. 15h

A Gézagyerek R.: Soós Péter 7. 15h, 11. 11h, 28. 19h Márton partjelző fázik P! R.: Kiss Csaba 9., 17., 23. 19h Paravarieté R.: Tasnádi Csaba 5. 19h A pokoli puncs-pancs R.: Felhőfi-Kiss László 8. 15h Prah R.: Tóth Géza 24. 19h Tartuffe R.: Frenkó Zsolt 12. 19h Varázs R.: Kőváry Katalin 22. 19h

KERES EMIL PRÓBATEREM Kezdhetek folytatódni Pál András és Rozs Tamás Petri György-estje 11., 17. 20h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

54

április

5

7

8

K Sze Cs

Régi Zeneakadémia Liszt Múzeum – Matinékoncert Váradi László (zongora) 7. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Kruppa Vonósnégyes 14. 11h

V

4

H

P! premier

Radnóti Színház

Bányavirág R.: Csizmadia Tibor 13., 27. 19h Finito R.: Tasnádi Csaba 15. 19h

P Szo V

gyerekszínház

III. Richárd R.: Andrei Şerban 7., 8., 10., 21., 24. 19h Ádám almái R.: Szikszai Rémusz 1., 10., 13., 29. 19h Futótűz R.: Alföldi Róbert 5., 6., 27., 28. 19h Iván, a rettenet R.: ifj. Vidnyánszky Attila 9., 23. 19h Lear király R.: Alföldi Róbert 4., 20. 19h A párnaember R.: Szikszai Rémusz 18., 25. 19h Színarany R.: Szilágyi Bálint 11. 19h Téli rege R.: Valló Péter 3., 12., 20. 19h Üvegfigurák R.: Valló Péter 17., 19., 30. 19h Vágyvillamos R.: Zsótér Sándor 16. 19h Viva Bartók! R.: Galgóczy Judit 14. 19h

Pinceszínház

K Sze Cs

táncszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H


MIDORI

BARÁTI KRISTÓF

BÉCSI FILHARMONIKUSOK

SIR SIMON RATTLE

18I19

JULIAN RACHLIN

COLLEGIUM 1704

SIR JOHN ELIOT GARDINER LONDONI SZIMFONIKUS ZENEKAR

CATHERINE FOSTER

AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN

RÁNKI DEZSŐ

MÜPA BÉRLETEK

OLGA PERETYATKO

VÁRDAI ISTVÁN

VÁRJON DÉNES

PHILIPPE JAROUSSKY

MARISS JANSONS

MICHAEL TILSON THOMAS

GYENYISZ MACUJEV

Élmény! Minden tekintetben.

mupa.hu Stratégiai médiapartnerünk:

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban, valamint online a www.mupa.hu oldalon. További információ: +36 1 555 3300, +36 1 555 331


HELYSZÍNEK

zenés színház

Liszt Múzeum – Matinékoncert Osztrosits Éva (hegedű), Devich Gergely (cselló) 21. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Anima Musicae Kamarazenekar 28. 11h

Rózsavölgyi Szalon Mellettem elférsz R.: Léner András 22. 16h, 19.30 Mesterhármas R.: Csizmadia Tibor 19. 19.30 Az utolsó óra R.: Jordán Tamás, Alföldi Róbert 26. 18h, 21h Valentin nap éjszakája R.: Dicső Dániel 21. 19.30 Visszavonulás R.: Valló Péter 23. 19.30

RS9 Színház Bolondok hajója R.: Lábán Katalin 22. 19.30 Börtönbújócska (Sade – fiction) R.: Menszátor Héresz Attila 30. 19.30 Dzsuva TÁP Színház 25. 20h Folyóügy R.: Csáki Rita 20., 21. 20h Frida Kahlo balladája Anyaszínház 16., 17. 19.30 Kean R.: Széles László 5. 19h Koronázás Utolsó Vonal 9. 19.30 A krétakör-ítélet Főnix Színház 6. 19h Magyar mátrix R.: Lábán Katalin 15., 28. 19.30 A nagy Górky R.: Kókai János 11. 19.30 Nimfománia R.: Menszátor Héresz Attila 18. 19.30 Tizenegyes kórterem R.: Csáki Rita 13., 14. 19h Többszörös orgazmus R.: ifj. Sebő Ferenc 27. 19.30 Ványa bácsik, avagy Nyaralj ködben Anyaszínház 3. 19h Woyzeck R.: Menszátor Héresz Attila 7. 19.30

táncszínház

Zöld Szofi R.: Sebő Ferenc 26. 19.30 VALLAI KERT Csak elmondani adj erőt – Csukás István-est Km.: Závori Andrea 11. 19h De mi lett a nővel? R.: Koleszár Bazil Péter 8., 12. 20h Egy perccel tovább Másik Produkció 30. 19h Fanni hagyományai R.: Pozsgai Zsolt 13. 19.30 Jentl Nagy Anikó 24. 19h KépMás – Próbálom túlkiabálni magam MáSzínház 23. 19h Kövek Másik Produkció 15. 19h Láncra vert szavak RS9–Neptun Brigád 7., 21. 19.30 Nyiratkozások R.: Kaj Ádám 6. 19.30 Szépkisnap Független Színművészetért Alapítvány–Manna 29. 19.30 The importance of being Oscar R.: Kőváry Katalin 25. 19.30 Trió R.: Kőváry Katalin 10. 19.30 Verslábak neccharisnyában E-Mancik 16., 27. 20h

Spinoza Színház Ferenczi és Freud R.: Czeizel Gábor 24. 19h Marmorstein Berta csodálatos élete Ea.: Rák Kati 12. 19h Mata Hari R.: Czeizel Gábor 3., 28. 19h A Sátán ügyvédje P! R.: Egressy G. Tamás 14. 19h A vacsorameghívás R.: Polyák Valéria 21. 19h A védőbeszéd R.: Czeizel Gábor 18. 19h

Spirit Színház Az ajtó R.: Czeizel Gábor 1. 15h, 19h, 26. 19h Bernarda Alba Háza R.: Czeizel Gábor 5., 18. 19h

Closer R.: Bányai Gábor 29. 15h, 19h Egy egyszerű szemöldökráncolás R.: Czeizel Gábor 9., 11., 17. 19h Equus R.: Czeizel Gábor 3., 19. 19h A fizikusok R.: Rozgonyi Ádám 23., 30. 19h Jó’ccakát, anya! R.: Besenyei Zsuzsanna 20. 19h Jövőre, veled, ugyanitt 2. R.: Sztárek Andrea 4. 19h, 28. 15h Mengele bőröndje R.: Bányai Gábor 6., 28. 19h Nagyon nagy Ő R.: Bányai Gábor 10., 12. 19h Ne kérdezd, ki voltam R.: Czeizel Gábor 15. 15h, 19h Ölelj át! R.: Czeizel Gábor 2. 19h Papírvirágok P! R.: Sztárek Andrea 25., 27. 19h Száz év magány R.: Czeizel Gábor 16. 19h

Stúdió K Színház Babaház R.: Jeles András 14. 19.30 Bakfitty R.: Benkó Bence, Fábián Péter 19. 19.30 A Cenci-ház P! R.: Alföldi Róbert 8. 19.30 Mielőtt az éj leszáll k2 Színház 5. 19.30 Négyeshatos R.: Forgács Péter 4. 19.30 Reggeli dinoszauruszokkal R.: Fekete Ádám 21. 19.30 Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban R.: Benkó Bence, Fábián Péter 7. 19.30 Rettentő görög vitéz R.: Fodor Tamás 1. 11h Szürke galamb R.: Horváth Csaba 6. 19h

Szkéné Színház 42. hét Pintér Béla és Társulata 29., 30. 20h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

56

április

5

7

8

P Szo V

P! premier

V

4

K Sze Cs

gyerekszínház

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H


Keresse a Papageno magazint a Libri-üzletekben! Anyám orra Pintér Béla és Társulata 23., 24., 5. 20h Bányavakság R.: Csizmadia Tibor 10. 19h Bűn és bűnhődés Forte Társulat 14. 19h Don Quijote R.: Rába Roland 27. 19h A fajok eredete R.: Dömötör András 26. 19h A halottember R.: Bérczes László 3. 19h Holdkő k2 Színház 6. 19h Kutyaharapás R.: Szikszai Rémusz 15. 20h, 16. 19h Leonce és Léna R.: Rába Roland 5., 28. 19h A nagy füzet R.: Horváth Csaba 9. 19h Nehéz R.: Bérczes László 8. 19h Selyem P! R.: Horváth Csaba 20., 21. 19h Szívszakadtig Pintér Béla és Társulata 7., 11., 12., 13. 20h

Thália Színház Alul semmi R.: Réthly Attila 7., 8. 19h Bérgyilkos a barátom R.: Vida Péter 10. 19h Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban R.: Réthly Attila 3., 4. 19h Csoda korban élünk R.: Kelemen József 6. 19h A férfiagy, avagy nincs itt valami ellentmondás? R.: Szirtes Tamás 9. 19h, 17. 20h A főnök meg én meg a főnök R.: Sebestyén Aba 28., 29. 19h Gellérthegyi álmok 14. 20h Hedda Gabler – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat 20. 19h Hétköznapi őrületek R.: Béres Attila 15. 19h A hőstenor R.: Réthly Attila 2. 19h Káosz – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Kassai Thália Színház 22. 19h Ketten egyedül R.: Goda Krisztina 25. 19h

ÁPRILIS Liliom – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy 19. 19h Minden egér szereti a sajtot Miskolci Nemzeti Színház 16. 14.30, 17. 11h, 14.30 A nagy kézrablás R.: Radnai Márk 11. 19h Oscar R.: Vida Péter 1., 23., 24., 30. 19h Phaedra – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Figura Stúdió Színház 21. 19h Premierajándék R.: Csányi Sándor 12., 13. 19h Rövid a póráz R.: Kelemen József 5. 19h Tévedések vígjátéka – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat 18. 19h ARIZONA STÚDIÓ Ady/Petőfi Nézőművészeti Kft. 10. 19h Augusztus – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem 20. 17h Autótolvajok – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Zentai Magyar Kamaraszínház 19. 19.30

www.papageno.hu

57


HELYSZÍNEK

zenés színház

A Grönholm-módszer R.: Mózes András 3., 22. 19.30 Moszkva–Petuski R.: Tamási Zoltán 17. 19.30 Mulatság R.: Bérczes László 11. 19h Az öldöklés istene – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Csíki Játékszín, Csíkszereda 21. 19h Őszi szonáta R.: Vörös Róbert 9. 19.30 Ratkó-lányok P! R.: B. Török Fruzsina 28., 29. 19.30 Segítség, megnősültem! R.: Radnai Márk 8. 17h, 12. 19.30 A tavasz ébredése – Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 18. 19.30 Telefondoktor R.: Orosz Dénes 30. 19.30 Toldi Forte Társulat 4. 16h, 19.30

Trafó Artists Talk ARCUB (Bukarest)–Piese Refractare Egyesület 4. 20h Autobiography – Budapesti Tavaszi Fesztivál Company Wayne McGregor 17., 18. 20h Battleground Louise Lecavalier 6., 7. 20h Burok – a táguló idő összehúzódásai Tünet Együttes 27. 20h Földi paradicsom KV Társulat / Caryl Churchill 10. 18h Az időnk rövid története ESZME 7. 18h Je suis Amphitryon P! R.: Geréb Zsófia 24., 25. 20h A Jeditanács összeül R.: Fekete Ádám 26. 20h Otthon Dollár Papa Gyermekei 9., 16. 19h Raphaël – Budapesti Tavaszi Fesztivál Alexander Vantournhout & Bauke Lievens 12., 13., 14. 20h Sajátszínház / Éljen soká Regina! Szomolyai SzívHangok Társulat 30. 19h Titkaink Pintér Béla és Társulata 9., 10. 20h

táncszínház

Tótferi Titkos Társulat 22. 20h

TRIP Hajó Koldusopera P! Színház- és Filmművészeti Egyetem; r.: Novák Eszter 8., 22. 19h, 15. 15h Libikóka: Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje 15. 20h

Újszínház Az áldozat R.: Nagy Viktor 18. 19h Bizánc – V. Keresztény Színházi Fesztivál R.: Nagy Viktor 7., 22. 19h A bolondok grófja R.: Ádám Tamás 20. 19h Ex R.: Kerényi Imre 21. 19h A funtineli boszorkány R.: Kerényi Imre 14., 29. 19h Gerendák – V. Keresztény Színházi Fesztivál Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház 12. 19h A kőszívű ember fiai R.: Seregi Zoltán 19., 27. 19h Legyetek jók, ha tudtok – V. Keresztény Színházi Fesztivál Egri Gárdonyi Géza Színház 8. 19h Moria – V. Keresztény Színházi Fesztivál Teatr A 13. 19h Sári bíró R.: Nagy Viktor 28. 19h A vörös bestia R.: Pozsgai Zsolt 5. 19h BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD Hangemberek R.: Kautzky Armand 25. 19h KI – Montanaro Duo – V. Keresztény Színházi Fesztivál 9. 19.30 Zserbótangó P! 6., 17., 24. 19h

Vígszínház Bűn és bűnhődés R.: Michal Dočekal 14. 19h Egy éj a paradicsomban R.: Michal Dočekal 4., 10., 20., 21., 26. 19h, 11. 16h, 15. 14.30, 19h Földrengés Londonban R.: Eszenyi Enikő 22. 19h

Zeneakadémia Az Auer Trió Schubert-estje 18. 19h Colin Currie és Rácz Zoltán 13. 19.30 Itt és Most – 72 angyal Cracow Singers és a Raschèr Saxophone Quartet 21. 19h Kamarazene karnyújtásnyira In Medias Brass Quintet és Bazsinka Zsuzsanna 27. 19h Otthon a Zeneakadémián – Aleksandar Madžar és a Kelemen Kvartett 12. 19.30 Összkiadás élőben 2018 – Mozart összes hegedűversenye I–III. Baráti Kristóf és a PKF – Prague Philharmonica 14., 15., 16. 19.30 Rohmann Ditta (cselló) és a Concerto Armonico 15. 19h Új Liszt Ferenc Kamarakórus Vez.: Ko Matsushita 14. 19h

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

58

április

8

K Sze Cs

HÁZI SZÍNPAD #Orfeusz #Eurüdiké Kor.: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán 10., 25. 19.30 Az élet mint olyan R.: Ilan Eldad 17., 24. 19.30 Hallgatni akartam R.: Marton László 4., 15., 30. 19.30 Kelet-nyugati pályaudvar – Cseh Tamás-est 8. 19.30 Máglya R.: Armin Petras 7., 14., 27. 19.30 A Pentheszileia program R.: Kincses Réka 19. 19.30 Sóvirág Tünet Együttes 12., 16. 19.30 Távoli dal R.: Szabó István 13., 26. 19.30 A vörös oroszlán R.: Bodor Böbe 6., 20., 23. 19.30

H

7

H

Háború és béke R.: Alekszandr Bargman 5., 13., 24., 28. 19h Hamlet R.: Eszenyi Enikő 16., 25., 27. 19h Játék a kastélyban R.: Marton László 12., 29. 19h A Pál utcai fiúk R.: Marton László 1., 6., 9., 17., 18., 23. 19h, 30. 14.30, 19h Szentivánéji álom R.: Kovács D. Dániel 3. 19h Tévedések vígjátéka R.: Eszenyi Enikő 19. 19h

1

5

P Szo V

P! premier

V

4

K Sze Cs

gyerekszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H


ÁPRILIS BEMUTATÓ

fotó: Rogosz Péter

Medveczky Ádám és a Györgyike Miskolci Szimfonikusok drága gyermek

A

reggeli hangulat felemelő, tiszta derűje, majd a gyász és a finom érzékiség tónusainak együttese olyan egységet képez, ami nem véletlenül teszi elnyűhetetlen komolyzenei örökzölddé Edvard Grieg Peer Gynt szvitjét. Ez a természetközeliséggel párosuló színvarázs jelenik meg Beethoven VI. szimfóniájában és Chopin korai f-moll zongoraversenyében is, amit ezúttal Réti Balázs tolmácsol.

 Miskolc, Művészetek Háza ÁPRILIS 9. – 19.00 2000–2500 Ft mso.hu

G

yörgyikét feleségül kéri egy gazdag bécsi gyáros. A 18 éves pesti lány addig színésznőnek készült, és egy fiatal művészbe volt szerelmes. Most azonban nem tudja, kit, mit válasszon.

 Miskolci Nemzeti Színház ÁPRILIS 6. – 19.00, 7. – 17.00 1900 Ft mnsz.hu

www.papageno.hu

59


BUDAPESTEN TÚL KAPOSVÁRRA LÁTOGAT AZ ALBA REGIA

M

ozart A varázsfuvola című operájának nyitánya indítja a Drahos Béla vezette fehérvári együttes vendégszereplését, majd a szerző G-dúr fuvolakoncertjét is meghallgathatjuk a Liszt-díjas karmester szólójával. Az est méltó lezárásaként Mendelssohn 95. zsoltárja csendül fel, amelyben az együttes a kaposvári Vikár Béla Vegyeskart hívja segítségül.

 Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota ÁPRILIS 26. – 19.00 4400 Ft arso.hu

Ránki Dezső és a Pannon Filharmonikusok

B

rahms utolsó szimfóniája esetében az újraértelmezés még aligha bír komolyabb jelentőséggel, más azonban a helyzet Liszt Obermann völgye című zongoradarabja esetén, amelyből a nemrég elhunyt Kocsis Zoltán készített nagyzenekari változatot. Az hommage legsajátosabb formáját pedig ezúttal Bartók 2. zongoraversenyében találjuk meg. A koncerten Hamar Zsolt vezényel.

 Pécs, Kodály Központ ÁPRILIS 12.– 19.00 1000–5990 Ft pfz.hu

ápr 11 sze 19:00

GRÓF NÁDASDY BORBÁLA

EGY HITELES NĞI ÚT

Idegenben is megmaradni, idősen hazatérni és közben önmagához a kultúrához, a hazához is hűnek lenni. Egy gazdag életutat tetterősen, alkotóan végig élni: ez Nádasdy Borbála tapasztalata. Gróf Nádasdy Borbála írónő (korábban balettmester, színésznő) könyveiről, életéről, kalandjairól mesél a csodálatos atmoszférájú Lóvasútban. Beszélgetőtársa ezen az estén Takács Bence előadóművész lesz. Díjtalan regisztrációs jegy váltható: lovasut.jegy.hu 1121 Budapest, Zugligeti út 64. facebook.com/lovasut instagram/lovasut 60

április


ÁPRILIS ÚJVIDÉKI ORFEUSZOK

Teremtett formák

B

eethoven és Stravinsky fiatalkori, mégis már ekkor jellegzetes hangjukat, felfogásukat megmutató műveiből összeállított hangversenyt vezényel Somogyi-Tóth Dániel. Az est során egy izgalmas és szórakoztató Beethoven-kép mellett a modern, szellemes hangszerelésű, de meglehetősen bonyolult zenei szövetű, éppen ezért feledhetetlen Stravinsky-portré is kirajzolódik.

fotó: Molnár Péter

A

Symposion a volt Jugoszláviában a magyar neoavantgárd kultúra legfontosabb fóruma volt. Merész vizualitással, máig izgalmas tartalommal. A kiállítás a magazint és körét mutatja be.

 Szentendre, Ferenczy Múzeum ÁPRILIS 29-ig k–v.: 10.00–18.00 600 Ft / 1200 Ft www.muzeumicentrum.hu

 Debrecen, Kölcsey Központ ÁPRILIS 17. – 19.30 1800–2500 Ft kodalyfilharmonia.hu

www.papageno.hu

61


KÖNYV / LEMEZ ZÁVADA PÉTER: JE SUIS AMPHITRYON

GWENDOLYN MASIN: FLAME

A

szerző drámája Amphitryon történetének újraértelmezésén keresztül az identitás alapvető kérdéseihez vezet el: ki vagyok, ha valaki más a szerepemet mesterien alakítva tökéletesen helyettesíthet? Hogyan tarthatok meg egy fogadalmat, ha észre sem veszem, hogy épp megszegem? És egyáltalán: mi szükség rám, ha valaki nálam sokkal jobban játszik el engem?

 Ősbemutató és a drámakötet exkluzív kiadása: Trafó, ÁPRILIS 24. Jelenkor Kiadó A helyszínen: 1499 Ft, bolti ár: 1999 Ft

A

magyar származású, sokoldalú holland hegedűművész Simon Bucher zongoraművésszel közös albuma Debussy, Fauré, Messiaen, Ravel, Stravinsky és Szymanowski művein keresztül enged bepillantást egy közel két évtizedes zenei barátság mindennapjaiba, az inspiráció és az alkotás nemegyszer rombolva építkező természetébe.

 12 EUR Orchid Classics

A Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony Kiadó bemutatja:

MÁRCIUS 25. / ÁPRILIS 8. / ÁPRILIS 15. / ÁPRILIS 22. FŐTÁMOGATÓ:

62

április

WWW.MNG.HU WWW.JEGYMESTER.HU


 รฤ‰NPGJGQ ร ร *GQXRร$CPCLAร,CKXCRIoXGร0CNsJลฅRgP ร2CPKGL?JรรKฦ€CKJgIรSR?QAQ?PLMI

W. A. MOZART: A VARรZSFUVOLA MNCP?รIgRรDCJTMLฤ‰Q@?L รK?EW?PรLWCJTCL รDgLWHฤ‰RgII?J A Budapesti Tavaszi Fesztivรกl รฉs a Kodรกly Filharmรณnia Debrecen kรถzรถs programja. Vezรฉnyel: Somogyi-Tรณth Dรกniel 0CLBCXลฅ Gemza Pรฉter 1?P?QRPM รึƒXGQXรDลฅN?NH? โ€“ Palerdi Andrรกs; XรีฟHร)GPฤ‰JWLลฅHCรโ€“ Varga Viktรณria; Pamina โ€“ Sรกfรกr Orsolya; Tamino โ€“ Biri Gergely; .?N?ECLM รK?B?Pฤ‰QXรห’ฤŽรโ€“ Donkรณ Imre; .?N?ECL? ร.?N?ECLMร kedvese โ€“ Nagy Kรญra; ' ร"ฤ‰K? โ€“ Rendes รgnes; '' ร"ฤ‰K? โ€“ Bรณdi Marianna; ''' ร"ฤ‰K? โ€“ Busa Gabriella; 1NPCFCPรโ€“ Wagner Lajos; Monostatos, szerecsen โ€“ Bรถjte Sรกndor )oXPCKฦ€IoBGI a Kodรกly Filharmonikusok Debrecen, a Kodรกly Kรณrus Debrecen (karigazgatรณ: Szabรณ Sipos Mรกtรฉ) รฉs a Csokonai Szรญnhรกz ร‰nekkara, รฉs (karigazgatรณ: Gyรผlvรฉszi Pรฉter) (CEWฤ‰P?I 3900, 2900, 1900 Ft รQXCPCNJลดTฤ–JRMXR?Rฤ–QรHMEฤ–RรDCLLR?PRHSIร”

+36 52 500 200รmรGLDMIMB?JWห’JF?PKMLG? FSรmรUUU IMB?JWห’JF?PKMLG? FS Jegyek kaphatรณk a Budapesti Tavaszi Fesztivรกl jegypรฉnztรกraiban, a www.btf.hu oldalon, az Interticket jegyรฉrtรฉkesรญtรฉsi NMLRMIMLร‘iQร‘?ร‘UUU ร‘HCEW FSร‘MJB?JML ร‘ร‘.CQRQXCLRJศ–PGLA .CQRQXCLRGKPCร‘`LIMPKวLWX?RวL?Iร‘RวKME?RวQวT?Jร‘JiRPCHsTศ–ร‘ IMLACPRร‘QXwLCRi@CLร‘?ร‘PCNwJศ–RiPร‘IGJวRว…RCP?QX?ร‘iQร‘I?LRGLH?ร‘LWGRT?ร‘R?PR ร‘ร‘FCJWQXวƒLCLร‘?ร‘N?PIMJวQร‘GLEWCLCQ ร‘Xร‘CPMN?PIร‘ PCNwJศ–Kว†XCSKร‘+?JiTร‘LMQXR?JEG?@SQX?Gร‘ ร‘ว…P?IMPร‘GLBSJL?Iร‘?ร‘"CวIร‘RiPPศ–Jร‘?ร‘FCJWQXวƒLPC ร‘?ร‘F?LETCPQCLWร‘SRวL ร‘ ร‘ ว…P?IMPร‘TGQQX? ร‘ร‘HวP?RMIMLร‘?ร‘KCETวQวPMJRร‘IMLACPRHCEWCIICJร‘GLEWCLCQร‘?Xร‘SR?XวQ ร‘BCร‘CJศ–XCRCQร‘PCEGQXRPวAGว…FMXร‘IsRsRR


Papageno magazin / 2018. április  
Papageno magazin / 2018. április  
Advertisement