Page 1

2017. ÁPRILIS | www.papageno.hu

Mészáros Blanka Oroszlánkörmök

Highlights IN ENGLISH

AZ RS9 OFF FESZTIVÁL programja

INGYENES

BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL

Just Call Me

GOD

JOHN MALKOVICH– MICHAEL STURMINGER


#ittahelyed Fotó: Marco Borggreve

Március 31. Zeneakadémia Bertrand de Billy és az Orchestre de Chambre de Lausanne Forrás: Molina Visuals

Április 15. Müpa René Jacobs, Akademie für Alte Musik Berlin és a RIAS Kammerchor

Fotó: DiMiCoLoGy

Április 5. Budapest Jazz Club Steve Coleman’s Reflex Trio Fotó: Marco Dos Santos

Április 17. Müpa Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra Fotó: Gunnar Geller

Április 21. Zeneakadémia Nánási Henrik és a Komische Oper Berlin Zenekara

www.btf.hu Információ: +36 1 555 3300 | 269 0470

Április 22. Zeneakadémia The Shanghai Quartet


NYITÁNY Színház

fotó: Hajdu András

Kiáradás A tavasz akkor kezdődik el, amikor a kávéházak, presszók végre megnyitják utcai, kiülős részlegeiket, amikor már nem kell pokróc és hőgomba sem, bátran lehet reggelizni, kávézni, sörözni az ég alatt. Mifelénk a Bambi presszó a tavasz biztos meteorológiai jelzője, amikor nyit a terasz, onnantól hivatalos: évszakváltás van, visszarendeződéstől nem kell tartani.

Az átmeneti évszakok mostanság eltűnőben, a télikabát után egyből a feltűrt ujjú ing következik, de azért az április megbízhatóan kiszámíthatatlan. Emlékszem, tavaly a Budapest 100 városi sétáira egy heti ruhaadaggal kellett mennünk, mert volt minden: tűző nap, hideg szélvihar, rajtaütésszerű eső. Áprilisban megint végig csatangolni fogunk: a rakpart százéves házait járjuk be, a rozsdaövezet műtermeit a Nyitott Műtermek Délutánján, és új szellemi felfedezéseket is teszünk. Jön a Szabadkai Népszínház, és tudjuk, hogy délről mindig izgalmas előadások érkeznek, jön egy horvát műgyűjtő óriási kelet-európai neoavantgárd anyaga, lesz Budapest Fotó Fesztivál és Budapest Art Week, no meg a már intézményesült BTF. Azt nem mondhatjuk, hogy nálunk nem történik semmi. A város kulturális alapműködése tavasszal ismét helyreáll – persze, hogy hol élünk, arra emlékeztet a TÁP Színház a Korrup Schőn című őrülettel –, és összességében örülhetünk, hogy behúztuk ezt is, van ég fölöttünk és színházi bársonyszék alattunk. Kell még valami?

Nagy Gergely

HÁMORI MÁTÉ, AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR MŰVÉSZETI VEZETŐJE AJÁNLJA Bevallom, eléggé szorongva mentem el megnézni a József és testvéreit: az öt óra hosszú egy helyben ülés gondolata végeérhetetlen, jobb-rosszabb Wagnerelőadások emlékeit idézte fel, ráadásul lehetetlen küldetésnek gondoltam Thomas Mann művének színpadra ültetését. Maga a regény – hosszát meghazudtolva egyébként – végtelenül, szinte észrevétlenül hömpölyög előre, Mann legkedvesebb, szinte szeretetteljes stílusában, s itt (a más műveiben nagyon is német) szerző déli könnyedséggel bontja ki a sors kifürkészhetetlenségéről, illetve Isten útjainak görbeségéről szóló komoly bölcsességet a jól ismert történetből. És szerencsénkre éppen ezen a könnyed, lágy úton jár az Örkény Színház előadása is. Mit jár, szinte elsuhan az az öt óra, és micsoda megkönnyebbülés, hogy a sorson lehet nevetni és sírni, és hogy nem olyan nagy dolog ez az egész. Egy kiadós esti mese, komor felhők nélkül, felnőtteknek. Sok ilyet kérünk még!

4.

Oroszlánkörmök – Mészáros Blanka

16.

Koncert

20.

Papagenda

32

Kiállítás

36.

Helyszínek

40.

Budapesten túl

57.

Könyv

60.

Highlights

61.

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Szerkesztő: Rajkó Anna Korrektúra: Tollfaragó Kft. Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Kozma Zsolt, Nagy Gergely, Pálfy Áron, Papp Tímea, Szemők Ildikó, Ur Máté A címlapon a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkező John Malkovich látható, a fotó a Donmartin Supersets munkája. Nyomdai munkák: Ipress Center Hungary Kft., ipresscenter.hu Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: hirdetes@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Megjelenik: 2017. március 16-án. A 2017. májusi Papageno magazin lapzártájának időpontja: 2017. április 6. Megjelenésének időpontja: 2017. április 19.

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az www.observer.hu

www.papageno.hu

3


SZÍNHÁZ

fotó: Takács Attila

Fuego, fotó: Javier del Real Fundacion, Antonio Gades

A HULLAÉGETŐ

G

álvölgyi János hátborzongató alakítása arról, mi visz arra egy átlagos, teljesen hétköznapi embert, hogy a fasizmus hazug, gyilkos ideológiáját elhiggye, magáévá tegye, a rendszer működtetőjévé, annak kiszolgálójává váljon.

 Belvárosi Színház ÁPRILIS 7., 9., 22. – 19.00 2500–4900 Ft orlaiprodukcio.hu

Színházi és táncos Budapesti Tavaszi Fesztivál fotó: Horváth Judit

AZ ANALFABÉTA

A

nagyközönség számára A nagy füzet filmadaptációja által megismert magyar– svájci írónő, Kristóf Ágota/ Agota Kristof identitáskereséssel teli önéletrajza dalban és mondatokban, Falusi Mariann tolmácsolásában.

 Rózsavölgyi Szalon ÁPRILIS 10., 11., 18. – 19.30 4500 Ft szalon.rozsavolgyi.hu 4

április

M

elyik ujjunkat harapjuk, mit ajánljunk, mit hagyjunk ki a BTF egyszeri és megismételhetetlen előadásaiból? John Malkovich kegyetlen népvezérek bőrébe bújik, és Just Call Me God címmel diktátorok beszédeiből összeállított monológot ad elő, amelyet Bachtól Messiaenon át Ligeti Györgyig válogatott zene kísér és ellenpontoz Martin Haselböck jóvoltából. A körülöttünk zajló események inspirálták a Vándorlásra születve című soknemzetiségű produkciót, amelyben magyar, szerb, román és német, roma és nem roma művészek a „balkáni úton” elinduló roma menekültek valós történetein keresztül az „úton levés” költészetét és politikáját tárják fel. Elképesztő a táncos felhozatal is. Ebben a Batshevából indult táncos találkozik a tel-avivi underground elektronikus zenésszel, és hoz létre a szív ügyeiről meg az obszesszív-kompulzív zavarról előadást, a flamenco ritmusai idézik meg Andalúziát, és Peer Gynt okán kerül közös nevezőre Ibsen, Grieg és a balett.

 több helyszínen MÁRCIUS 31. – ÁPRILIS 23. btf.hu


CÍMLAPSZTORI

Kezdődik a kulturális tavasz!

M

Pumeza Matshikiza, fotó: Simon Fowler

Goran Bregović

Daniele Gatti, fotó: Marco Borggreve

árcius 31-én indul a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál, olyan világsztárokat felvonultatva, mint John Malkovich, a háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro vagy épp a világzenei ikon Goran Bregović.

„A Budapesti Tavaszi Fesztivál történetének közel négy évtizede alatt Európa egyik legfontosabb összművészeti fesztiváljává vált. Ez a múlt, a közös sikerek és a számtalan meghatározó fesztiválpillanat sokat jelent, nem csupán nekünk és a közönségünknek, hanem a művészeknek is. A fesztivál szervezése hosszú távú tervezést igényel, folyamatos, éveken átívelő párbeszédben vagyunk a legizgalmasabb alkotókkal, intézményekkel, és ők is gondolkodnak bennünk és Budapestben, amikor egy produkció létrehozásáról vagy nemzetközi bemutatkozásáról van szó” – mondja el Káel Csaba, a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezését koordináló operatív testület elnöke, a Müpa vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy mi

a titok, mennyire nehéz vagy épp könnyű a világsztárokat a magyar fővárosba csábítani. John Malkovich és a Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című előadásának a próbafolyamata például még javában zajlik, a hamburgi világpremier után az amszterdami Concertgebouw színpadán és a londoni Barbicanben látható, aztán egyenesen Budapestre utazik, így a fesztivál szervezői legalább olyan kíváncsian várják az előadást, mint a nézők. „Ez a legjobb fajta kockázat, amit csak vállalni lehet, a Budapesti Tavaszi Fesztivál pedig kifejezetten fontosnak tartja, hogy produkciók létrehozásában, magyarországi bemutatókban, különleges, máshol-máskor nem látott programokban gondolkodjon, ebben a nemzetközi és

a hazai művészek is partnereink. A kihívás leginkább az, hogy a fesztivál intenzív 24 napja alatt a közönség azokat az alkotókat, műfajokat is felfedezhesse magának, akikre-amikre addig esetleg kevésbé figyelt: hogy a színház rajongói belekóstoljanak akár a táncművészet műfajába is, hogy a kamarazene szerelmesei megnézzenek például egy újcirkuszi előadást, ahol – mint az ausztrál Circa esetében – egy vonósnégyes élőben, Sosztakovics-művekkel kíséri az akrobaták mozgását” – mondja Káel Csaba, kiemelve A varázsfuvolát, a Komische Oper Berlin egészen egyedi látványvilágú előadását, Pumeza Matshikiza dél-afrikai szoprán első budapesti áriaestjét és Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra koncertjét is. www.papageno.hu

5


SZÍNHÁZ BEMUTATÓ

AZ ÖLÉBEN ÉN – TÁP SZÍNHÁZ fotók: Andráska Gábor

Kihallgatás

F

ilm-noir-krimi-thriller. Ráadásul színházban. Dömötör Tamás nem először kísérletezik a műfaji határok lebontásával. Ezúttal egy fiatal lány halálának ürügyén. Ki a 19 éves luxuskurva gyilkosa? Nyomozzanak együtt!

 Átrium Film-Színház ÁPRILIS 4. – 19.00 2600 Ft / 3200 Ft atriumfilmszinhaz.hu

z álom és az ébrenlét meg az életkorok közötti lebegés, az abszurd túlzásokból következő mélységes fájdalom, a bizarr nézőpontváltások előadása arról, milyen felnőtt lesz abból, aki a gyerekszoba poklában éli kiskorú éveit.

 Trafó ÁPRILIS 9. – 19.00 (110’) 1600 / 2000 Ft mu.hu

NÉZŐMŰVÉSZETI KFT.: TESTVÉREST Rendező: Scherer Péter

M

indjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja, mi az a loop meg a cuvée, nem is lesz még egy ilyen valaki… A Nézőművészeti Kft. új előadása azt boncolgatja, miért lehetséges, hogy az ugyanabban a családban felnövő és ugyananynyi törődést kapó két testvérnek teljesen másként alakul az élete. Szereplők: Katona László, Simkó Katalin, Scherer Péter.

 B32 Galéria és Kultúrtér (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.) 2017. április 22., 20 óra 6

április

PROMÓCIÓ

A


SZÍNHÁZ

MITEM:

A VILÁGSZÍNHÁZ BUDAPESTEN

N

fotó: Nagy Gergő

Faust

egyedik alkalommal kerül sor a Madách Imréről elnevezett nemzetközi színházi fesztiválra, és idén igen erős programot hoztak össze a szervezők. Nem könnyű választani az előadások közül, de a legkülönlegesebbnek minden bizonnyal az a Faust ígérkezik, amelyet Silviu Purcărete rendezett Nagyszebenben. Nem csupán a különleges

Bűn és bűnhődés

TABU-KOLLEKCIÓ

N

agy Fruzsina és a Soharóza, azaz kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények egy divatkoncerten.

 Trafó ÁPRILIS 3., 4. – 20.00 (60’) 1900 Ft / 2400 Ft trafo.hu

helyszín miatt, mert otthon egy elhagyott gyárcsarnokban, Pesten majd a MÁV egykori kőbányai járműjavítójában játsszák, hanem a hideg hiperrealistától a túlzó fokú szürreálisig elmenő teatralitás, a nézőre szinte rázuhanó látvány miatt. Emellett lesz az autentikusság jegyében norvég Hedda Gabler, orosz Bűn és bűnhődés, illetve Anyegin, érkezik Rimas Tuminas- és Eimuntas Nekrošius-előadás is. A legnagyobb várakozás azonban valószínűleg azt a marosvásárhelyi produkciót előzi meg, amelyet a magyar és a román színházi szakma díjakkal is nagyra értékelt, a Bartis Attila regényéből készült Nyugalmat.

 Nemzeti Színház ÁPRILIS 12–30. mitem.hu 8

április


Új

Renault MEGANE Technológia a siker útján

Már 4 299 000 Ft-tól Kiemelt flottaajánlatok már az első céges autóra is. Az ajánlat 2017.03.01-től visszavonásig, vagy a készlet erejéig érvényes, magánszemélyek részére használt autó beszámítással vagy céges megrendelés esetén. A feltüntetett ár Life SCe 114 verzióra vonatkozik. Megane, Megane Grandtour és Megane GrandCoupé vegyes fogyasztás l/100 km: 3,7-6,4; CO 2 -kibocsátás g/km: 95-144 NEDC-ciklus szerint. A feltüntetett üzemanyagfogyasztás, illetve CO 2 -kibocsátás a mindenkor hatályos szabályok által előírt mérések eredményei. Részletekről és feltételekről érdeklődjön márkakereskedésünkben! A képen látható autók illusztrációk.

renault.hu


SZÍNHÁZ

Román közelmúlt alulnézetből

SZÍNHÁZ A MOZIBAN

K

Anna Karenina

ét, Ceauşescu-rendszerről szóló darab, amelyek szívszorító, részben ismerős életutat bejárt hőseit néha mosolyogva, de végig mély empátiával figyeljük, és bár tűnt idők román hétköznapjairól szólnak, megértésükhöz egyáltalán nincs szükség szótárra. Az Egy komcsi nyanya vagyok! egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő, Emilia Apostoae története nehéz falusi gyerekkorától a szocialista nagyüzemi éveken át a jelenig. Emlékei nosztalgikusak, a „régen minden jobb volt” színeivel rajzoltak. A Szeretik a banánt, elvtársak? egy középkorú férfi, Robert élete, aki autizmusa miatt sajátos logika mentén rakja össze a családi és a politikai rendszer puzzle-ját, amelyben csak a banán állandó. Kis térben nagy alakítást nyújt Csoma Judit és Sebestyén Aba.

C

ipőt a cipőboltból, azaz oroszokat oroszoktól, angolokat angoloktól? Áprilisban választ kaphatunk a kérdésre, ha megnézzük a fizikai színházi formanyelven előadott moszkvai Anna Kareninát, valamint az Ian McKellen és Patrick Stewart által játszott Senkiföldjét.

SZERETIK A BANÁNT, ELVTÁRSAK?

EGY KOMCSI NYANYA VAGYOK!

 Thália Színház – Arizona Stúdió ÁPRILIS 22. – 19.30 2500 Ft thalia.hu

 Katona József Színház – Sufni ÁPRILIS 12., 22. – 19.15 (70’) 2500 Ft katonajozsefszinhaz.hu

 Uránia Nemzeti Filmszínház

 ÁPRILIS 11. – 19.00 (165’) 3600 Ft

SENKIFÖLDJE

 ÁPRILIS 25. – 19.00 (150’) 3600 Ft urania-nf.hu 10

április

fotó: Dömölky Dániel

ANNA KARENINA


fotó: Kovács Attila

ÁPRILIS

Amadeus

E

nnek az előadásnak nem csupán az a kérdése, hogy Mozart vagy Salieri, hanem a rendező, Béres Attila behoz egy új nézőpontot is: milyen szerepe volt ebben II. Józsefnek? A Szabadkai Népszínház produkciójának főszereplői Pálfi Ervin, Balázs Áron, de a háttérben ott van Csernik Árpád is.

 Katona József Színház ÁPRILIS 9. – 19.00 (180’) 2000–3600 Ft katonajozsefszinhaz.hu

2 017. É V I

MŰSO R AIN K

Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezető: zsuráfszky zoltán

KÖ R H INTA

CSÍK S OM LY ÓI PA S S IÓ

Nemzet i S zí nhá z

Nemzeti Színház

KIE GYE ZÉ S 1 50

DRA K ULA UTOLS Ó TÁ NCA

Mü p a

Müpa

Partnerek:

W W W. M N T E . H U

Támogató:

Fenntartó:

/magyarnemzetitancegyuttes

www.papageno.hu

11


SZÍNHÁZ 100. előadás!

Nehéz

fotó: Garamvári Gábor

KORRUP-SCHŐN – TÁP SZÍNHÁZ

D

ögönd kisváros, és mint egy rendes kisvárosban, mindenki valakije valakinek, és mindenkinek vannak ügyei. Olyan kisebb-nagyobb ügyei, tranzakciói, amelyekben kéz kezet mos. Mi mind dögöndi lakosok lennénk?

 Jurányi Ház ÁPRILIS 24. – 19.30 (90’) 2500 Ft juranyihaz.hu

2

010-ben, még a szép emlékű Bárkán mutatták be Háy János darabját, amelyet a szerző kifejezetten a rendezőnek, a háyi univerzumban otthonosan mozgó Bérczes Lászlónak és a férfiszerepet alakító Mucsi Zoltánnak ajánlott. Akik a tévés-filmes „mucsiságot” várják, vagy csalódni fognak, mert az elvárások ellenében valami mást kapnak, vagy épp ellenkezőleg: rácsodálkoznak a drámai színészre. A kegyetlenül őszinte, önélve boncoló, balladisztikus hangvételű monológból egy faluról városba kerülő, helykereső, de helyét meg nem lelő férfi sorsa bontakozik ki a felemelkedéstől az örök diszkomfortból és diszharmóniából adódó zuhanásig, a totális életcsődig. Súlya van a férfi részéről a kimondott mondatoknak és az elhallgatott szavaknak, de még inkább súlya van az anya némaságának. Lázár Kati néma jelenléte, a fiú kudarcára tekintettel, gesztussal reagáló játéka komoly, hiteles színészi teljesítmény.

 Szkéné ÁPRILIS 21. – 19.00 2900 Ft szkene.hu

12

április


ÁPRILIS BEMUTATÓ

fotók: Horváth Judit

HIT, SZERETET, REMÉNY

Ö

dön von Horváth bírósági tudósító barátjától kapott élményanyagból dolgozva írt darabjához a címbeliek mellett a következő tagek rendelhetők: gazdasági válság, munkanélküliség, bürokrácia, nacionalizmus, morál.

 Örkény Színház – Stúdió ÁPRILIS 28. – 19.30 2800 Ft orkenyszinhaz.hu

GÁLAEST A TÁNC VILÁGNAPJÁRA

április 11. és 28.

fotó: Rákosi Péter

szkéné színház

J

ean-Georges Noverre születésnapján a legrangosabb hazai táncművészeti díjakat egy sokszínű műfaj tapasztalt és fiatal táncosait felvonultató estjének keretében adják át.

 Müpa – Fesztivál Színház ÁPRILIS 29. – 19.00 nemzetitancszinhaz.hu

“Horváth Csaba színpadi nyelve nem állít egyetlen sorsot a középpontba. Kérdéseket vet fel, keresi a válaszokat, és ebbe a keresésbe a néző akaratlanul is becsatlakozik, mert olyannyira közeli és életszagú Hauptmann története, hogy lehetetlen nem ráébredni saját patkányfogónk rácsaira. Aztán már hiába próbálunk kijutni, tudomásul kell vennünk, hogy feleslegesen erőlködünk, hiszen az emberi nagyság kényelmesen elfér egyetlen, apró kis dobozban.” Dézsi Fruzsina, szintézisonline.hu

www.szkene.hu www.papageno.hu

13


FESZTIVÁL

RS9 OFF FESZTIVÁL 2017. RS9 Színház, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 9. HELYSZÍNEK: Vallai Kert [VK] – Bp., Rumbach Sebestyén utca 10. Színházterem [SZ] – Bp., Rumbach Sebestyén utca 9.

I. NAP 2017. ÁPRILIS 28., PÉNTEK 18:30 Mit akar a tükör? [SZ] (85p) #1 zenés színházi live show a Living Dolls Band előadásban ...Azért lenne jó egy varázstükör, mert alkalmat adna arra, hogy az ember szépnek lássa magát benne, olyannak, amilyennek kellene lennie. Tökéletesnek... 20:00 MEGNYITÓ [SZ] 21:00 Esumi és Asao [VK] (45p) #2 A Ziggurat Project előadása A Ziggurat Project Acsai Roland Bárka-, Radnóti- és Zelk Zoltán-díjas drámaíró, író, költő, műfordító modern nódráma-imitációját egy összművészeti alkotás formájában dolgozta fel. Szellemiségét, látványvilágát, eszközhasználatát, zeneiségét tekintve erősen merít a japán kultúrából, művészeti ágakból, színházi, zenei és táncformákból. Rendezte: Kalmár Ákos

II. NAP 2017. ÁPRILIS 29., SZOMBAT 11:00 GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni! [VK] (60p) #3 A Gólem Színház és a Szamárfül Projekt közös előadása 14

április

Hogyan kerül egy történetbe egy fél takaró, egy gránátalma magja, Salamon király, egy méhecske és az igazság mécsese? A rabbi elmeséli, miközben életet próbál lehelni a mese erejével a Gólembe. Sikerülni fog neki, vagy sem? Ha a közönség is segít, akkor bármi megtörténhet! Rendező: Schmied Zoltán 12:30 Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése [SZ] (75p) #4 A MASZK Egyesület (Szeged) előadása Brecht 1941-ben Finnországban újraírja Hitler felemelkedését a zöldségkereskedőket sakkban tartó gengsztervezér történetében. Németországot Chicago, Ausztriát Cicero, Hindenburgot Dogsborough, a Reichstagot egy zöldségraktár, Röhmöt Roma, Dollfusst Dullfeet szerepében mutatja fel, sőt a félreértések elkerülése végett a jeleneteket frappáns feliratokkal zárja, amelyek a náci berendezkedés stációit elevenítik fel. Rendező: Nagy Márk e.h. 15:00 KIRKÉ – AVAGY KALANDOZÁSOK A DISZNÓÓLBAN [VK] (100p) #5 A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciója Kirkét a 21. században Homérosz kuplerájában találjuk örömlányként, ahová megér-

kezik a politikus Odüsszeusz. A mai történet rétegei alól azonban átszivárog és átfénylik egy mitikus és tudattalan mágikus világ, ahonnan a kirkéi varázs sorsalakító erőként tör fel. Írta és rendezte: Formanek Csaba 18:00 Felhőjárók [VK] (25p) #6 A Sérültekért Alapítvány előadása Rövid etűdök, koreográfiák a szeretetről, kirekesztésről, barátságról, magányról, szerelemről, bánatról, elfogadásról, amelyekben a fellépők önmagukat játsszák el. Koreográfus: Rédli Éva és Szélpál Eszter 19:00 Tisztavicc [SZ] (75p) #7 Előadja: Utolsó vonal A produkció fontos jellemzője, hogy a kor aktuális problémáira keresi a színházművészet kereteiben megfogalmazható reakciókat. Szereplői modern emberek, a mai kor kihívásaival szembenéző, azokkal küszködő, győztesen vagy vesztesen kikerülő személyiségek. A család, a hivatás, a párkapcsolat, a szerelem problémái, a betegséggel való szembenézés, a megfelelő életvitel vagy éppen az aktuális feladat megtalálása mind fontos elemei ennek a színdarabnak. Rendező: Felhőfi-Kiss László


FESZTIVÁL 20:30 Merre tartasz, Ember? [VK] (2x75p) #8 Jaross Viktória társulatának elődása

15:00 Terápia [SZ] (90p) #10 A lendvai Egy&Más Vándorszínház előadása

A címben szereplő kérdés időszerűbb, mint valaha. A zenés-táncos, álmokkal, víziókkal és valósággal teli darabban a csalódott, másokat hibáztató, önsajnálatba merülő Embert Szepes Mária szelleme vezeti befelé-felfelé. A főszereplő újraéli élete fontos állomásait, szembesül saját hibáival és tévedéseivel, és az önismeret, a szellemi fejlődés útját járva rádöbben, hogy csak önnönmagán keresztül juthat ki az önmaga emelte falak közül, a saját belső börtönéből. Író-rendező-koreográfus: Jaross Viktória

„Közvélemény-kutatásunk eredményeképpen mi már tudjuk, hogy A nők: Kevésbé büdösek. Mindig soványabbak akarnak lenni. Ügyetlenek, de ettől olyan aranyosak. Mindig sokkal hosszabban készülődnek, mielőtt elmennek otthonról. Inkább maguknak akarnak tetszeni, mint a partnereiknek. Jobban szeretnek flörtölni. Egy percen belül tudják szeretni és utálni ugyanazt a személyt. […] A férfiak: Mintha nem lennének tisztában az érzelmi világukkal. Élvezik, ha a lányoknak kipirul az arcuk a borostától csókolódzás után. Rendetlenek. Gerinctelenebbek. Pletykásak. Felszínesek. Lelkiismeretfurdalás-mentesebbek. Figyelmetlenebbek a vezetésben. Gyávák. Önállótlanok. Melegebb a kezük, és olyan szép a hangjuk orgazmuskor.” Rendező: Mess Attila

III. NAP 2017. ÁPRILIS 30., VASÁRNAP 11:00 Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára [SZ] (100p) #9 A MetanoiaArtopédia előadása A szegedi MetanoiaArtopédia színház előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Rendező/látvány: Perovics Zoltán

17:00 Az Ügyelő [VK] (50p) #11 AppArt–MáSzínház Az integrációs osztályterem-színházi előadáson 4 értelmi sérült színész együtt játszik 4 ép értelmű színésszel. Egy szerencsejáték-függő fiú történetén keresztül a felelősségvállalás témájáról gondolkodunk, miközben nem támasztjuk a nézővel

szemben azt a képtelen elvárást, hogy olyan szemmel nézze az előadást, mintha a játszók között nem lennének fogyatékkal élő emberek. Rendező: Bakonyvári L. Ágnes 18:00 UN – DEAD [SZ] (60p) #12 A Barboncás Társulat előadása Lugosi Bélának külön fejezete van az egyetemes filmtörténetben, ő a földkerekség legismertebb magyar művésze hárommillió Google- és ötmillió Yahoo-találattal, s nem mellesleg halhatatlan. Az UNDEAD című előadás különböző bábtechnikák segítségével, egy „haláli színjátékkal” idézi meg a 60 éve elhunyt színészt. Ötlet-játssza-rendező: Kiss Ágnes 19:00 Kövek a Zsebben [VK] (110p) #13 A Manna Kulturális Egyesület / Másik csoport előadása Marie Jones 1996-ban íródott díjnyertes sikerdarabja egy hollywoodi filmforgatás kuliszszái mögé kalauzol minket egy írországi kisvárosba, Kerrybe. Két statiszta együtt próbálja meg túlélni a forgatás nehézségeit, a filmsztárok olykor elviselhetetlen allűrjeit, az emblematikus „őslakosokat”, és közösen keresik a kiutat Kerryből egy jobb életbe… Előadják: Jászberényi Gábor / Gulyás Hermann Sándor

AZ ELŐADÁSOK UTÁN SZERETETTEL VÁRJUK A KÖZÖNSÉGET EGY KÖZÖS BESZÉLGETÉSRE A LÁTOTT DARABOKRÓL, LŐKÖS ILDIKÓ DRAMATURG VEZETÉSÉVEL.

DÍJAK: I. díj 500.000 Ft II. díj 250.000 Ft III. díj 150.000 Ft Közönségdíj: 100.000 Ft A KÖZÖNSÉG IS SZAVAZ!

Fesztiválunkon a közönség szavazata is számít! Minden kedves nézőnknek lehetősége van a kedvenc produkcióját hozzájuttatni a 100.000 Ft-tal járó díjhoz, mindössze anynyit kell tennie, hogy a jegye hátuljára felírja a kedvenc előadásának sorszámát, és bedobja a szavazóurnába. JEGYÁR: minden előadásra egységesen 2000 Ft. www.papageno.hu

15


OROSZLÁNKÖRMÖK

„A belső lüktetésre hagyatkozom” INTERJÚ MÉSZÁROS BLANKÁVAL

A

zok a fiatal nők, akiket játszik, nem kapnak könnyen semmit az élettől. Küzdenek magukkal és környezetükkel, az akadályok viszont általában leküzdhetetlenek. Mégis van bennük valami derűs fényesség, valami napsugarasság. De ez már Mészáros Blanka lényéből adódik. A Katona József Színház színésznőjével beszélgettünk.

fotó: Dömölky Dániel

szerző: Papp Tímea

16

április


OROSZLÁNKÖRMÖK A veled készült interjúkban meglepően leplezetlenül beszélsz arról, amin keresztülmentél: pánikbetegségről, magánéletről, arról, hogy egy nehéz periódusban hogy álltál színpadra. Ez a nyíltság mindig jellemző volt rád, vagy van ennek egy terápiás része is? Alapvetően hallgatós vagyok, konfliktuskerülő, és tudom, hogy bele kellene állni helyzetekbe, nem pedig elfojtani, de azt még gyakorolnom kell, hogy amilyen labdát ütnek, olyat adjak vissza. Az egyetem sokat nyitott rajtam. Az elmúlt két év a pályakezdéssel és a házasság végével olyan volt, mint egy sűrű érzelmi hullám. A negatív energia alkotó energia, abból sokszor építkeztem ezalatt. Igazából minden alkalom, amikor ezekről beszélek, nekem is újrafogalmazása a történteknek.

Nem azon gondolkodom, mit szeretnének tőlem hallani, hanem ha rákérdezel valamire, magamba nézek, és hagyom, hogy kijöjjön, kontroll nélkül. Lehet, hogy terápiaféle, mint amikor a szakdolgozatomat írtam, igen.

És a boldogságot hogyan lehet visszaforgatni az alkotásba? Hát… nagyon nehéz, mert A tökéletes boldogság világa címmel ellentétben nagyon nem boldog ez a darab. Gyomrosokat ad, keményeket, de amikor összeszakad az égbolt, és Napsugár, ez a 19 éves kínai lány, akinek semmi perspektívája, aki négy éve napi 12 órában éhbérért takarít, meglátja a reményt, az gyönyörű. Amikor megérzi a saját szabadságát, hogy nem kell félni. Próbálom legyőzni a saját kishitűségemet és a hibáimat. Például azt, hogy halkan beszélek. Bár két méterre ülünk a nézőktől, ahhoz, hogy legyen kedvük megfogni a kezemet, alapjáraton intimitás és bizalom szükséges, amihez hozzátartozik a halkság, miközben nem maradhatnak le egyetlen mondatról sem. Egymilliárd ember él Kínában, föl sem tudjuk fogni, ez mennyi. Azt szeretném megmutatni, mekkora ez a szám, és ehhez képest mennyire kicsi vagyok én. Úgy tűnik, különösen nekünk, európaiaknak, hogy egyformák, de ők is egyenként álmodnak maguknak valamit. Rengeteg filmet, főleg a Mao-éra alatti időszakról szóló dokumentumfilmet nézetett meg velünk a rendező, Máté Gábor, arról, hogy min mentek keresztül ezek az emberek. Hátborzongató, hogy háromszázmillióan haltak

Van olyan előadás, aminél valahogy jobban figyelek az egész napomra, hogy ami ahhoz a szerephez szükséges, ne kopjon ki belőlem estére. A Sirály ilyen, és előadásról előadásra fejlődik. Tudom, hogy ott „illik” adni a végén, és ahhoz nekem is fel kell töltődnöm, hogy ne csak elmondjam a mondatokat, eljátsszam Nyinát. Ez nem olyan, hogy minél profibban letudod a feladatot, hanem hagyod, hogy egy-két mondat megüssön téged, hogy akár egy egészen új dimenzió is megszülessen. Csehov hatalmas távlatokat nyit meg, de ez csak belső színészi megtámogatottsággal lehetséges. Amikor bemész a színpadra, hallod, hogy elhallgat a színház, és te is mersz hallgatni.

meg éhínségben – kimondod a számot, és nem érted. Miközben nem csak Kínáról vagy Kínából fogalmazunk.

A darab olyan dolgokról is szól, amikről mi se nagyon beszélgethetünk vagy posztolgathatunk, mert érik az embert atrocitások a véleménye miatt. Szóval igazából csodálatos végigcsinálni ezt az őrületet ezzel a kislánnyal. www.papageno.hu

17


Az olaszliszkai fotó: Dömölky Dániel

Sirály fotó: Horváth Judit

Emilia Galotti fotó: Dömölky Dániel

OROSZLÁNKÖRMÖK

Amikor az van kiírva, hogy utolsó előadás, mindent föltehetsz egy lapra. Amit addig nem mertél, mert görcsöltél rajta, nyugodtan megcsinálhatod. Ami addig foglalkoztatott, a lehető legnyíltabban megmutathatod, mert már nincs vesztenivaló. Jó játszani azzal a téttel, hogy ez az utolsó lehetőség. Hogy annyira elengedd magad, hogy meghallj minden mondatot belőle. Persze ez nemcsak felszabadultság, hanem egy kicsi halál is. A Faustot nagyon szerettem játszani, és a kecskeméti Liliomot is. Hiányoznak. Titkon él még bennem, hogy hátha valaki előveszi még, és újra eljátszhatom, mert ma már másképp fogalmaznék. 18

április

Valamivel a főpróbahét előtt vagyunk, nagyjából most kerülhettetek át a próbadíszletből a véglegesbe, és mostanában cserélitek le a próbaruhát is a jelmezre. Ezek neked mennyi új lendületet vagy energiát adnak? Sokat, még nagyobb fajta boldogságot! Nagyon izgalmas teret talált ki Gábor és Cziegler Balázs: olyan, mint egy madárkalitka, a padlója vörös.

Amikor beléptem, úgy éreztem magam, mint egy gladiátorketrecben. Meg is fordult a fejünkben, mi lenne, ha azt játszanánk, hogy ebből a térből nem lehet kimenni, innen nem lehet elrepülni. A ruhákat is nagyon várom, mert azok meg tudnak segíteni. Az olvasópróbára hozta Füzér Anni a jelmezterveket, azokhoz képest hoztam, kértem próbaruhát is. Azt szeretem, amikor egy tervező jár próbákra, látja, mit csinálok, esetleg ahhoz képest alakítja a jelmezt, a kellékeket. Ilyentájt elkezdek izgulni, hogy mindjárt itt a bemutató, és hajlamos vagyok túlfeszülni, beszűkülni, hogy nem tudom jól megcsinálni. A díszlettel, a jelmezzel,

a végleges tárgyakkal jön egy új impulzus, ami új játéklehetőséget vagy esetleg megoldást ad arra, amivel küzdesz. Táncoltam, ezért egy előadás koreográfiájának rögzítése könnyű, viszont ahhoz nem tudok kötni dolgokat. A belső lüktetésre hagyatkozom, rendezőre, kollégára, kellékekre, nézőre – ó, nagyon sok mindenbe lehet kapaszkodni! Mindenki más ritmusban próbál, építgeti a szerepet. Te hogyan? Általában erősen kezdem el, aztán kiábrándulok, talán kicsit meg is unom. Olyankor el kell hinnem, hogy nem kell az első jelenetben lejátszani a csillagot, mert igazából nincs csillag. Kinek hiszed el? A rendezőnek, ha sikerül vele olyan viszonyt kialakítani. Gáborban nagyon bízom. Érti, van szeme ahhoz, amit sután odateszek, elmondja, mi kevés, mi sok. Nem adja könynyen, de nyitott arra, amit hozok. A kollégákat is meghallgatom. Nem vagyok technikás színész, még csak tanulom, hogyan lehet megsegíteni technikával az ösztönt és a művészetet. Még néha azt hiszem, hogy itt elhányom a bukfencet, ott meg majd nagyon sírok, és az emberek elhisznek nekem mindent. Persze bukfencezni is kell, meg sírni is, de nagyon kell, arra vigyázni, hogy ne kopjon ki vagy fáradjon el az ember. Hogy a hit megmaradjon.


OROSZLÁNKÖRMÖK

Bach J.S. BAC H H-MOLL MISE

ARS NOVA SACRA ÉNEKEGYÜTTES ÉS ZENEKAR 2017.04.13. [CS] 19:30

PÁR-BESZÉD ESTEK 2017.04.21. GERGELY ÉVA és DONCSEV ANDRÁS vendége: PÓKA EGON

www.papageno.hu

19


KONCERT DANIEL ERDMANN’S VELVET REVOLUTION 7. Frankofón Fesztivál

A

fotó: Malin Johansson

Franciaországban élő berlini szaxofonzseni, aki tavaly a budapesti BMCben vette fel legfrissebb lemezét Théo Ceccaldi kiváló fiatal francia hegedűssel, brácsással és Jim Hart angol vibrafonossal short moment of zero g címmel, idén az Opusban is bemutatja a jelenkori európai jazzszíntér ünnepelt albumát.

José González (S) Budapesti Tavaszi Fesztivál

K BMC ÁPRILIS 1. – 21.00 1800 Ft bmc.hu

LFZE OPEN MONDAY

M

inden hétfőn, tehát nem csak ezen a napon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói várják a spontán izgalmakat keresőket, zenészeket és az erre fogékony publikumot.

 BJC ÁPRILIS 3. – 22.00 INGYENES bjc.hu 20

április

ilenc éve a Szigeten láthattuk először Svédország leghíresebb singer-songwriterét, José Gonzálezt, ahol persze többnyire külföldi rajongók ezrei énekelték bepárásodott szemekkel Heartbeats című világslágerét, de meglepően nagy magyar keménymag is érkezett az A38 színpada elé, a helyszínen dolgozó stáb pedig hetekig emlegette a szimpatikus fiatalember fellépését. Aztán 2015-ben ismét ugyanott láthattuk viszont, ugyanúgy olyan intim hangulatot tudott teremteni akusztikus hangszerekkel ekkora közönség előtt, ekkora színpadon, mintha a hangulatlámpás szobánkban játszott volna mellettünk egy ülőpárnán. José ezúttal a Budapesti Tavaszi Fesztivál segítségével érkezik az Akváriumba, hogy bemutassa legújabb albumát akusztikus gitárra és éteri énekhangra hangszerelve. A Vestiges & Claws című új lemez hét év szünet után született meg, érdekessége, hogy maga mögött hagyta a minimalizmust, és a folk-rock kissé merészebb vizeire kezdett kalandozni, ami egyáltalán nem baj, ugyanis Josénak önnön komfortzónán kívülisége is kifejezetten jól áll. Persze a nagy slágerek sem maradnak el, és egészen biztosan hetekig fogjuk emlegetni e koncertjét is.

 Akvárium ÁPRILIS 4. – 20.00 4900–9000 Ft akvariumklub.hu


Budapesti Kongresszusi Központ 2017. április 21. péntek 19.30

A

ZUGLÓI FILHARMÓNIA HOT JAZZ BAND ÉS A

közös koncertje Vezényel: Horváth Gábor

Jegyek válthatók: a Zuglói Szent István Zeneházban (1145 Budapest., Columbus utca 11.) Pénztári nyitva tartás: H–P 16.00–20.00 • Tel: +36 70/429-0075 • E-mail: jegy@zugloifilharmonia.hu Valamint az ismert jegyirodákban • Jegyárak: 5500 Ft, 3500 Ft, 2000 Ft, 1500 Ft

Szentistván Király Zenei Alapítvány


KONCERT JUST CALL ME GOD Budapesti Tavaszi Fesztivál

JEVGENYIJ KOROLJOV ZONGORAESTJE

K

oroljov Bach-sorozatának második része a lipcsei mester sokszínű billentyűs zenéjének a legjavából válogat, egy francia szvittől az Olasz koncerten és a Musikalisches Opferen át a Wohltemperiertes Klavierig. Aki az elsőt hallotta, erről sem akar lemaradni.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 5. – 19.30 3000–10 000 Ft zeneakademia.hu

J

ohn Malkovich legújabb színházi-zenés produkciója egyenesen a vadonatúj Elbphilharmonie-ból érkezik a Müpába, hogy hátborzongatóan szembesítsen minket azzal, milyen ismerős is tud lenni egy diktatúra pszichológiája – az előadáshoz állandó zenei partnere, Martin Haselböck válogatott Bachtól Ligetiig muzsikát.

 Müpa ÁPRILIS 4. – 19.30 6000–22 900 Ft mupa.hu

Gyenyisz Macujev zongoraestje Budapesti Tavaszi Fesztivál

A

medvetermetű orosz zongorista ezúttal nem egy nagy romantikus zongoraversenyben mutatja meg viharos temperamentumát, hanem egy izgalmasan összeállított szólóműsorral érkezik: egy késői Beethoven és egy korai Schumann, Csajkovszkij és Rachmaninov művei következnek.

 Müpa ÁPRILIS 5. – 19.30 4900–16 900 Ft mupa.hu

EURÓPA „Remélem, a saját színészi játékom segít felismernem, milyen idegesítőek tudnak lenni a színészek, a rendezői tevékenységem pedig segít belátnom, milyen elviselhetetlenek olykor a rendezők.” (John Malkovich)

22

április

A

nagy, fényes Európában, amellyel évszázadok óta nem jutunk dűlőre mi, magyarok, kint is és bent is szeretnénk lenni. Hamar Zsoltot és az Óbudai Danubia Zenekart Kosztolányi verse inspirálta, hogy olyan szerzők műveit hozzák el, akik szemtanúi voltak virágzásnak és széthullásnak is. Szeressük vagy gyűlöljük, de Bartók, Dohnányi és Bruckner csakúgy európaiak voltak, mint mi magunk is.

 Zeneakadémia MÁRCIUS 30. – 19.30 2500–4700 Ft zeneakademia.hu


ÁPRILIS JÓZSEF-LEGENDA

KREMER 70

B

ach és Philip Glass kettősversenyei között Sibelius csodálatos hegedűversenye: a jubiláló lett világsztár nem is választhatott volna hozzá illőbb műsort, hiszen első budapesti koncertjén is Sibeliust játszott – csak abba nehéz belegondolni, hogy az még 1970-ben volt.

R

ichard Strauss erőtől duzzadó zenéje, Juronics Tamás látványos koreográfiája, díszletként pedig több mint egy kilométer hosszú selyem a színpadon – ha a József-legenda száz éve nem is aratott átütő sikert, a mostani előadásnak erre minden esélye megvan.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 9. – 19.30 2200–5900 Ft zeneakademia.hu

 Müpa ÁPRILIS 7. – 19.30 2400–5900 Ft mupa.hu

KOBAYASHI KEN-ICHIRO és a MÁV Szimfonikus Zenekar BEETHOVEN EST 2017. május 12., 19.00 Vigadó

MOZART: REQUIEM 2017. május 20., 19.00 Zeneakadémia Jegyek kaphatók az ismert jegyirodákban, illetve a www.mavzenekar.hu-n.

Zenében utazunk! MÁV Szimfonikusok www.papageno.hu

23


KONCERT IVO POGORELIĆ ZONGORAESTJE

fotó: Malcom Crowthers

Budapesti Tavaszi Fesztivál

BACH: JÁNOS-PASSIÓ

B

ach passiói közül a rövidebb, a János-passió drámaisága, szinte operaszerűsége csábító lehetőség a rendezők számára: Gábor Sylvie hatásos, de sosem a zene elé tolakodó színpadi megoldásai a legjobb hazai szólisták előadásában lesz látható a húsvét előtti vasárnapon.

 Müpa ÁPRILIS 9. – 19.30 2500–8000 Ft mupa.hu

A

szerb–horvát házasságból született, Moszkvában tanult Pogorelich az emlékezetes 1980-as Chopin-verseny óta a zongoristák fenegyerekének számít. Liszt, Mozart, Schumann és Rachmaninov műveiből álló budapesti koncertje kötelező program lesz a rajongók számára.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 13. – 19.30 2000–5900 Ft zeneakademia.hu

BERKI TAMÁS–SÁRIK PÉTER

K

ülön-külön is a magyar jazz leghatékonyabb népszerűsítői, de évek óta duóban is egyesítik erőiket, így már nyugodtan állíthatjuk, hogy ha 2017-ben is létezne még a népművelő fogalom, a nagyszerű énekes és a sokoldalú zongorista jazzperformansza, auditív színháza életműdíjat kapna a már elnyert sok egyéb díj mellé.

 BMC ÁPRILIS 14. – 21.00 2200 Ft bmc.hu 24

április


Bárcsak tudnám, melyik a hős?

operaénekes

Pasztircsák Polina Rálik Szilvia

Bárcsak enyém lenne a Hős!

Bérlet-elővásárlás

Bérlettel rendelkező nézőink részére

március 16–20. Bérletváltás

ErkEl színház

operaénekes

Új bérleteseink részére

március 21–24.

ErkEl színház

március 27. – Június 30.

opEraház

ElsőSorban

17 18 20

www.opera.hu www.facebook.com/Operahaz


KONCERT RENÉ JACOBS ÉS AZ AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN

Budapesti Tavaszi Fesztivál

fotó: Molina Visuals

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Múzsák csöndje – Múzsák hangja

A

világ egyik legjelentősebb barokk karmestere és együttese Bach Máté-passiójával érkezik hozzánk húsvétkor – itt tényleg nincs értelme halmozni a jelzőket.

 Müpa ÁPRILIS 15. – 19.30 4900–16 900 Ft mupa.hu

SCHUBERT ÉS WEBERN Budapesti Tavaszi Fesztivál

D

aniele Gatti napjaink egyik legkeresettebb sztárkarmestere, ám meghökkentő módon most nem egy nagy együttes, hanem a Mahler Kamarazenekar élén érkezik, hogy a két, egyaránt tragikusan rövid életű bécsi mester előtt tisztelegjen négy, koncerten ritkán hallható remekművel.

 Müpa ÁPRILIS 17. – 19.30 4500–14 900 Ft mupa.hu 26

április

K

ét nap, négy koncert – és a fiatal hazai művészek színe-java. A sorozat az I. világháború zenére gyakorolt hatását mutatja be a kor legjelentősebb kamaraművein keresztül, az időutazás során számos felfedezést ígérve.

 Pesti Vigadó ÁPRILIS 15-16. 1800 Ft btf.hu

HALOTTI BESZÉD

A

halott szerelméért az alvilágba alászálló, mitológiabéli dalnok története és a legkorábbi teljesen magyar nyelvű szövegemlék a halállal szembesülő ember magyarázatot és megnyugvást kereső vagy épp váltig tusakodó gyászáról beszél Liszt, Durkó és Dubrovay hangján. A Concerto Budapest karmestere Kocsár Balázs, az Operaház megbízott főzeneigazgatója lesz.

 Pesti Vigadó ÁPRILIS 21. – 19.30 2200 Ft / 3400 Ft concertobudapest.hu


KONCERT

fotó: Felvégi Andrea

fotó: Iko Freese

BACH BRIDGES

M

ichael Gieler, az amszterdami Concertgebouw muzsikusának a fejében fogant a gondolat, hogy Bach zenéje köré építsen egy sajátos koncertsorozatot – az első hazai koncerten Fischer Iván új művének bemutatójára is sor kerül.

 BMC ÁPRILIS 18–21. – 19.30 2500 Ft bmc.hu

Mozart: A varázsfuvola Budapesti Tavaszi Fesztivál

V

árhatóan a fesztiválszezon egyik legizgalmasabb produkciója lesz a Komische Oper Berlin vendégjátéka – a magyar Nánási Henrik ezzel mutatkozott be a berlini színház igazgatójaként, és a némafilmszerű előadással azonnal átütő sikert aratott.

 Erkel Színház ÁPRILIS 20. – 19.00 1500–12 900 Ft btf.hu

A KALÓZ (BALETT) Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az amszterdami múzeumnegyedben található Concertgebouw a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme. 1888-tól működik, többek között Brahms, Strauss, Sztravinszkij, Mahler és Debussy is megfordult itt.

28

április

A

z egyik legjelentősebb klasszikus balett most jut el az Operaház színpadára először – pedig a Byron-vers első balettfeldolgozásai már kétszáz évesek. A három szereposztásban színre vitt produkció összesen kilenc előadáson lesz látható.

 Magyar Állami Operaház ÁPRILIS 21–30. – 19.00 2000–25 000 Ft btf.hu


ÁPRILIS KONCERTAJÁNLÓ

BACH BRIDGES

2017. ÁPRILIS 18. KEDD, 19:30

BACH BRIDGES I. J. S. Bach | C. P. E. Bach | Fischer Iván 2017. ÁPRILIS 19. SZERDA, 19:30

BACH BRIDGES II. Peter Vigh | J. S. Bach | Kurtág György | Beethoven 2017. ÁPRILIS 21. PÉNTEK, 19:30

BACH BRIDGES III. J. S. Bach | Anton Webern 1093 Budapest Mátyás u. 8. | +361 216 7894 |

info@bmc.hu | www.bmc.hu AZ AMSZTERDAMI CONCERTGEBOUW ZENEKAR ÉS A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR MŰVÉSZEINEK d ravel n MilHau e s l ie KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL n i lius lige i bartók sky sibe lius lige

sky sibe y stravin vel n debuss y stravin d s y s a u Haud ra H b e k d dn bartó 1 lsen Mil l ie e n v a k ei r ó bmc_Papagenoba_127x86.indd 2017. 03. 02. 22:08 ig t d l r Hau lius ei ba lsen Mil sky sibe elius lig in ib v s a r y t k s s y ravin n debuss d ravel bussy st tók Hayd n MilHau r e a s l b ie l n e v a ei tók lHaud r elius lig igeti bar insky sib ibelius l v s a r y t k s s y in rav n debuss d ravel tók Hayd n MilHau e s l i vel ie avel bar n tók Haud ra lius lige igeti bar lsen Mil sky sibe ie in n v a k ei r ó t ig belius l t s l ius i bar Az Óbudai k ussy y sibelZenekar bemutatja: s Danubia ius liget aydn deb l in e H v ib a k s r ó t t y s r a y travinsk n debuss d ravel ebussy s tók Hayd n MilHau r e a s b l Haydn d l ie e n v ra ligei artók MilHaud sibelius s ligei b y iu k l s e in nielsen ib v s tra ky ebussy s stravins ud ravel Haydn d debussy k ó t r n MilHaBérletsorozat e a s b l a Zeneakadémián l ie e n v a k r ó bart ius ligei MilHaud y sibel2017. ius ligei k l s e in ib v s a október 1. r y t k y s stravins n debuss avel 2017. október 25. d r y d a u H a k H ó il rt n M vel ravel ba k nielse Haud ra Mil24. sibelius 2017.nnovember ti bartó n e y e k s ig l s l ie in s v iu ei stra rtók sibel elius lig debussy sib14. ligeti ba 2017. a n y december s d k y s iu a l in e H v ib tr y s bartók ebussy s travinsk ravel Haydn d ebussy s MilHaud k d ó Információ: t n en 06-70-455-68-14, www.odz.hu  r d s a y l b a ie H l n e v k i a ó r t Jegyek és bérletek: az odz.hu-n,  ti bar lius lige MilHaud ky sibejegypénztárában lius lige s e in nielsen ib v s a r a Zeneakadémia és a Jegy.hu-n y t k ssy s stravins dn debu ud ravel y a a H H il debussy k M ó t n r se ravel ba tók niel ius ligei MilHaud igeti bar l s iu ky sibel l s e in ib v s a r y t k s s ssy stravin el dn debu aud rav rtók Hay a b l sen MilH e l v a ie r n s k ó iu t l r e www.papageno.hu 29 sib ligei ba avinsky sibelius ussy str b e d n d y ók Ha

AZ ŐSÖK RITMUSA 2017 ŐSZ


KONCERT KODÁLY: HÁRY JÁNOS Budapesti Tavaszi Fesztivál

N

em kell nagyot mondani ahhoz, hogy megjósoljuk: a jól ismert történet elsőrangú szereposztással és Anger Ferenc rendezésében nem a Kodály-év kötelező gyakorlata, hanem a tavaszi fesztivál emlékezetes záróelőadása lesz.

Shanghai Quartet Budapesti Tavaszi Fesztivál

 Müpa ÁPRILIS 23. – 19.30 2900–7900 Ft mupa.hu

Anger Ferenc a Magyar Állami Operaház énekkarának tagjaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakát Osztovits Levente osztályában. Színházrendezést a velencei IUAV Egyetemen tanult, diploma-előadásként Verdi Otelló című operáját állította színpadra 2008ban a Szegedi Nemzeti Színházban, amelynek címszerepét két alkalommal José Cura énekelte.

30

április

A

vonósnégyesjáték kínai mesterei több mint harminc éve járják a világot: műsorukban egy korai Beethoven (B-dúr, op. 18/6) és egy késői Schubert vonósnégyes (A halál és a lányka) között egy kortárs kínai szerző műve hangzik el.

 Zeneakadémia ÁPRILIS 22. – 19.30 2000–4400 Ft zeneakademia.hu

BHARAT BHUSHAN GOSWAMI – AZ INDIAI KLASSZIKUS ZENE MESTEREI XXI.

A

sarangi nevű indiai vonós hangszer hangja állítólag megdöbbentően hasonlít az emberi hanghoz. Ennek legnevesebb mestere, a sarangizenész-dinasztia jelenkori tagja érkezik Krisna szülővárosából. Egyedülálló technikai tudás, érzelmek egész palettája, évezredes hagyomány Sandeep Bhattacharya tablajátékával kiegészülve a Trafóban.

 Trafó ÁPRILIS 29. – 20.00 1900 / 2400 Ft trafo.hu


ÁPRILIS

Marcelo Álvarez

ADRIAN BELEW POWER TRIO

M

inden idők egyik legjobb gitárosa, aki egyaránt játszott Frank Zappa, David Bowie mellett, a Talking Heads, a King Crimson legjobb korszakában, és aki szólóban is elképesztő életművet hagy az emberiség érdekes-különös zenékre fogékony részére, ismét visszatér Budapestre, ezúttal Adrian Belew (gitár és ének), Eric Slick dobos és a mezítlábas basszusgitáros, Julie Slick felállásban.

 A38 ÁPRILIS 23. – 20.00 6500 Ft a38.hu

A

csodálatos hangú bel canto tenorért lassan huszonöt éve verseng a világ összes operaháza – Álvarez nem először jár nálunk, de a rohamosan fogyó jegyekből ítélve a rajongók lelkesedése mit sem csökkent.

 Müpa ÁPRILIS 28. – 19.30 3500–11 900 Ft mupa.hu

Felfedezések

A

fiatal tehetségeket bemutató sorozatban ezúttal egy különleges hegedűs testvérpár, Pusker Júlia és Ágnes, valamint a Virtuózokban megismert harmonikás, Demeniv Misi lép a közönség elé, a MÁV Szimfonikus Zenekart egy szintén ifjú karmester, Bolyky Zoltán vezényli.

Az opera mellett az argentin tangó előadásában is kiváló Marcelo Álvarez 1998 óta a Metropolitan Opera meghatározó művésze. Közel 140 előadáson lépett fel a New York-i közönség előtt, legutóbb a Turandot Kalafjaként mutatkozott be.

 Müpa ÁPRILIS 30. – 18.00 2300–4900 Ft mupa.hu www.papageno.hu

31


PAPAGENDA

HÉTFĹ?

KEDD

SZERDA

ĂĄprilis 3 Buda, RichĂĄrd

4 Izidor

5 Vince

22.00 BJC

19.00 RadnĂłti

19.00 Katona

LFZE Open Monday

SZÓVAL – 1945

Nemzeti SzĂ­nhĂĄz, fotĂł: Hlinka Zsolt Az Auditorium-sorozat itt lĂĄthatĂł: zsolthlinka.com

 20. oldal

32

ĂĄprilis

Ăœnnepi est az AEGON MĹąvĂŠszeti DĂ­jjal

10 Zsolt

11 LeĂł, SzaniszlĂł

12 Gyula

20.00 OperahĂĄz BTF

19.00 RadnĂłti

19.30 ZeneakadĂŠmia

Grieg-Clug: Peer Gynt

BĂĄlint AndrĂĄs Arany-estje

17 Rudolf

18 Andrea, Ilma

19 Emma

19.30 MĂźpa

19.00 MĂźpa BTF

19.00 VĂ­gszĂ­nhĂĄz

Daniele Gatti ĂŠs a Mahler Chamber Orchestra

Adieu!

(Recirquel TĂĄrsulat)

BEMUTATĂ“

JĂ NOSPASSIĂ“

IstenĂ­tĂŠlet

24 GyĂśrgy

25 MĂĄrk

26 Ervin

19.00 VĂĄrkert BazĂĄr

19.00 TrafĂł

19.00 VĂ­gszĂ­nhĂĄz

AJTĂ“K KILINCS NÉLKĂœL Inversedance

A te orszågod – Forte Tårsulat

Nanyue kirĂĄlya

– Guangzhou-i Színhåz


PAPAGENDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP

1 Hugó

2 Áron

21.00 BMC

19.30 Müpa BTF

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution

Goran Bregović

 20. oldal

6 Bíborka, Vilmos

7 Herman

8 Dénes

9 Erhard

20.00 Trafó

Budapest Projekt Galéria

19.30 Müpa BTF

19.00

Nyit a MOME Fotószak kiállítása

Liszt: Koronázási mise

A PINCESZÍNHÁZBAN

Lutte – Frenák Pál Társulat

BÁNYAVIRÁG

 36. oldal

13 Ida

14 Tibor

15 Anasztázia, Tas

16 Csongor

19.00 Jurányi

20.00 Trafó BTF

19.30 Müpa BTF RENÉ JACOBS + AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN 26. oldal

19.30 Vigadó BTF

22 Csilla, Noémi

23 Béla

Az étkezés ártalmasságáról (Orlai Produkció) BEMUTATÓ

OCD LOVE

20 Tivadar

21

19.00 Erkel BTF KOMISCHE OPER BERLIN – A VARÁZSFUVOLA

19.00 Müpa BTF

 28. oldal

Konrád

Tánckánon

– Hommage à Kodály Zoltán (MÁNE)

BUDAPEST 100 (ÉS 23-ÁN IS!)

BEMUTATÓ

 37. oldal

Múzsák csöndje – Múzsák hangja 26. oldal

19.00 ZAK

Kokas Dóra és Perényi Benjámin kamaraestje

27 Zita

28 Valéria

29 Péter

30 Katalin, Kitti

20.30 Jurányi

19.00 Pinceszínház

14.30 Átrium

19.00 Városmajor

Waiting for HÍRÓZ

– Scallabouche

A GÉZAGYEREK

Sirály

Három nővér (Örkény Színház)

www.papageno.hu

33


MAGAZIN

A varázsfuvola, ahogyan még nem láttuk

B

ulvárfordulattal élnék, ha azt mondanám: ha csak egy előadásra vesz ajándékba jegyet magának és szeretteinek, akkor az a Berlini Komische Oper vendégjátéka legyen a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon. szerző: Novotny Anna

fotó: Iko Freese

a fél világot beutazta. […] Ebben a rendezésben semmi sem tradicionális, és éppen ettől zseniális. Kosky a brit „1927” nevű társulattal együttműködve hozta létre a Tim Burton világát idéző, minden tekintetben formabontó varázsfuvoláját. A némafilmköntösbe bújtatott előadásban például (hála istennek) elhagyják a prózai párbeszédeket, ehelyett Mozart-muzsika-szerű és némafilmre emlékeztető zongorajáték mellett kivetítve jelenik meg a szöveg.

Jómagam ott voltam a berlini premieren, akkor persze még nem tudhattam, hogy a ház frissen kinevezett intendánsa, az ausztrál Barrie Kosky berlini operatörténelmet fog írni… Kosky a Komische Oper élére kerülve fenekestül felforgatta a ház addigi koncepcióját. Megtartotta ugyan a Walter Felsenstein, a Komische Oper alapítója által a II. 34

április

világháború után lefektetett kísérleti operaház alapjait, ugyanakkor új színt hozott a ház életébe azzal, hogy egy korábbi tradícióhoz, a berlini operetthez is visszanyúlt, ami a 20-as, 30-as éveket fémjelezte. Ennek a furcsa keveredésnek a jegyében született meg 2012 novemberében A varázsfuvola, mely a ház (és Berlin) egyik, ha nem „a” legsikeresebb produkciójává vált, és időközben

A színrevitel végtelenül szellemes és lebilincselő, ugyanakkor, akárcsak a korai némafilmek, félelmetes és sötét is, így nyomatékosan óva intenék minden szülőt, aki 12 évnél fiatalabb gyerekét is magával vinné, hogy inkább ne tegye. Legkésőbb az Éj királynője második áriájánál garantálom a rémálomveszélyt. […]

A teljes cikk és az előadásról készült videók a papageno.hu Berlini kalandozások blogjában találhatók.


PROMÓCIÓ

7-12 ÉVESEKNEK

MárciuS 11. | 18. | 25. ápriliS 01. | 08. | 22. www.mng.hu www.jegymester.hu

főtáMogató:

MESÉK:

SzErEplőK:

Sounds of Bábel / 13+1 Retro Sláger 2017. ÁPRILIS 26. MOM KULTURÁLIS KÖZPONT

E

lvarázsol, kikapcsol, emlékeket idéz, és újat mutat. A Sounds of Bábel újszerű zenei megközelítését adja ismert zenei műveknek. A jazztrióra hasonlító formációtól a műsorszámokat különleges átiratokban hallhatjuk, hiszen a dallamhangszerek mellett a zongorát hárfa helyettesíti.

A Sounds of Bábel formáció 6 éve alakult meg baráti beszélgetések alkalmával. A formáció névadója, Bábel Klára hárfaművész három alkalommal nyerte el a Fischer Annie zenei ösztöndíjat, Artisjus-díjjal és Bíró Sári-emlékdíjjal is kitüntették, emellett több nemzetközi verseny díjazottja.

Közreműködnek: Balog Miklós – hegedű, Kanyó Dávid – fuvola, Fonay Tibor – basszusgitár, Tar Gergely – ütőhangszerek, Bábel Klára – hárfa Műsor: Vivaldi, Piazzolla, Gershwin, Nina Simone, Paolo Conte, Benny Goodman, Ray Charles, Bobby Rydell

www.babelklara.hu www.papageno.hu

35


KIÁLLÍTÁS EL NEM KÖTELEZETT MODERNITÁS

ÚJVÁROS – MOME FOTÓSZAK Budapest Fotó Fesztivál

S

zeretjük azt hinni, fotónagyhatalom vagyunk, anynyi a tehetséges fotóművészünk. Látva a fotószakosok friss munkáit, biztos, hogy nagyobb esélyt adunk majd a kijelentés igazának.

Gorgona is Looking at the Sky 1961, Marinko Sudac Collection

A

kelet-európai hatvanas-hetvenes évek konceptuális művészete most igencsak trendi lett a világban. Egy horvát magángyűjtemény nemrég Milánóban bemutatott anyaga érkezik Budapestre.

 Budapest Projekt Galéria ÁPRILIS 7–28. INGYENES facebook.com/budapestprojektgaleria

ANGELA SAIRAF Budapest Fotó Fesztivál

 Ludwig Múzeum MÁRCIUS 23.–JÚNIUS 25. k–v: 10.00–20.00 1200 Ft / 2400 Ft ludwigmuseum.hu

EVANGÉLIKUS MÚZEUM ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS 017: Luther-év! Ötszáz éve szögezte ki téziseit a wittenbergi templom kapujára. Kevesen tudják, de testamentumának eredeti példánya nálunk látható – most pazar kiállítás is készült köré.

 Evangélikus Országos Múzeum állandó kiállítás k–v: 10.00–18.00 INGYENES evangelikusmuzeum.hu 36

április

Tapuicacas

2

H

ogy a tapuicacák léteznek-e? Meg kell nézni a kiállítást, amely az ő titkos életüket mutatja be. A brazil fotográfust az egyik legizgalmasabb pesti fotógaléria prezentálja most.

 TOBE Gallery ÁPRILIS 11-ig k–p: 14.00–18.00 INGYENES tobegallery.hu


Papageno2.pdf 1 2017.03.07. 10:02:11

forrás: LAOS

ÁPRILIS

BUDAPEST ART WEEK

H

at nap művészet, amelynek csúcsa a záróprogram, a Nyitott Műtermek Délutánja. Bejárás a Rakpart, a volt Május 1. Ruhagyár, a PP Center és a Nagytétényi út műtermeibe.

2017. 04.12 – 2017. 09.17. Szegek a koponyában… Bűnügyi rejtély vagy gyógyítás?

C

 ÁPRILIS 18–23. egész nap INGYENES

Budapest feltárja titkait

 bpartweek.hu M

Y

CM

Római kori katonai tábor a bevásárlóközpont mellett?

MY

CY

CMY

fotó: Danyi Balázs

K

BUDAPEST 100

M

inden évben a tavasz egyik legjobb pillanata, amikor a százéves fővárosi házak megnyitják kapuikat. Idén a tematikus séták főszereplője a rakpart. Épületritkaságok, hétköznapi csodák.

RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS 1867/2005–2015

Budapesti Történeti Múzeum

Vármúzeum

1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári Palota E épület www.btm.hu

 Rákóczi híd–Árpád híd között ÁPRILIS 22-23. egész nap INGYENES budapest100.hu www.papageno.hu

37


KIÁLLÍTÁS VÉLETLEN TESTEK TÖRTÉNETEI – FORGÁCS PÉTER

Breuer újra itthon

A

 Molnár Ani Galéria ÁPRILIS 28-ig k–p: 12.00–18.00 INGYENES molnaranigaleria.hu

VERMES LAJOS, AZ ELSŐ MAGYAR SPORTFOTOGRÁFUS

S

emmi köze az olimpiavitához: a sport mozgás, dinamizmus, és mindig is nagy kihívást jelentett a fotográfusoknak. Egy magyar fotós már az ősidőkben csodásan szerepelt ebben a számban.

 Magyar Olimpiai és Sportmúzeum ÁPRILIS 29-ig k–szo.: 10.00–17.00 200 Ft / 500 Ft sportmuzeum.hu 38

április

forrás: IMM

privát filmeket megmentő és feldolgozó művész elsősorban remek képzőművész, és ezt az utóbbi időben megint egyre sűrűbben bizonyítja. Ez az anyag most a testreprezentációk köré épül.

T

úlzás is, meg nem is, hiszen a világhírű Breuer Marcell (1902–1981) hagyatéka nem tért haza a szó klasszikus értelmében, miközben teljesen el sem tűnt soha innen. A Bauhaus pécsi születésű, New Yorkban elhunyt építésze és formatervezője valóban rajta hagyta kézjegyét a máig nagy hatású Bauhaus-iskolán, -gondolkodáson. És nem mellesleg New York városán is: a Whitney Museumot egyetlen építészeti tankönyv sem hagyhatja ki. Bútortervei, székei és asztalai is világszerte ismertek, a csővázas Wassily-szék örök darab, és ma is mindig más alakban születik újjá. Breuer amerikai irodájának saját tervezésű asztala jött Budapestre, és az Iparművészeti Múzeum nemcsak a tárgy „auráját”, de egész kontextusát is megidézi az idei szezon slágerkiállításán. Bemutatva a tárgy születését, tervezési folyamatát, és valamiképp a Bauhaus szellemiségének alakulását is. Ekképp a hazatérés tehát mégiscsak megvalósul: a tervező szelleme tér vissza, ráadásul egy olyan városba, amely maga is komoly Bauhaus-örökséggel bír. Itt volna hát az ideje, hogy újrateremtsük az egykor megszakadt kontinuitást.

 Iparművészeti Múzeum JÚNIUS 11-ig k–v: 10.00–18.00 900 Ft / 1800 Ft imm.hu

Az Iparművészeti Múzeum április 8-án és 9-én rendezi a Creative Arts Fair elnevezésű vásárát, ahol új kollekciókkal mutatkoznak be a hazai kortárs ékszertervezők, keramikusok és iparművészek.


HELYSZÍNEK

zenés színház

Átrium Film-Színház Bárkibármikor Pintér Béla és Társulata 20., 21. 19h Cájtstükk, avagy a bizonytalanok k2 Színház 22. 19h Dada Cabaret Maladype Színház 30. 15h Egy, kettő, három R.: Znamenák István 11. 19.30, 24. 18h és 20.30 Egyedül nem megy Iványi Gábor és az Oltalom Karitatív Egyesület jótékonysági estje 6. 19h Frida Budapesti Operettszínház– Duda Éva Társulat 25., 26., 27. 19.30 Igenis, miniszterelnök Úr! R.: Znamenák István 13., 17. 19.30 Kihallgatás – Budapesti Tavaszi Fesztivál P! 3., 4., 5., 23. 19h Nők az idegösszeomlás szélén Budapesti Operettszínház 7., 9., 10. 19h, 8. 15h és 19h Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert 14. 19.30, 15. 14.30 és 19.30 Parasztopera Pintér Béla és Társulata 18. 19h Pillanatfelvétel R.: Horgas Ádám 16. 15h és 19h Rendben élni! Sz.: Illésy Éva 29. 20h Sirály R.: Fehér Balázs Benő 29. 14.30

Szo V 1

40

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

H

táncszínház

Vaknyugat R.: Gothár Péter 28. 19.30 Vándorlásra születve – Budapesti Tavaszi Fesztivál 12. 19h

gyerekszínház

Száll a kakukk fészkére R.: Znamenák István 4. 19h Várj, míg sötét lesz R.: Novák Eszter 3., 21. 19h

Belvárosi Színház Aranytó R.: Gálffi László 6. 19h Bagoly és Cica R.: Pelsőczy Réka 10. 19h Bocs, félrement! R.: Paczolay Béla 8. 17h és 20h, 16. 20h Egy fenékkel két lovat R.: Pelsőczy Réka 1. 15h Elvis, oltár, Miami, avagy félmillió dollár gazdát keres R.: Harmath Imre 23. 19h A folyón túl Itália R.: Znamenák István 12. 19h Hernádi Pont 26. 20h A hullaégető R.: Pelsőczy Réka 9., 22. 19h Hitted volna? R.: Verebes István 20. 20h A nagy négyes R.: Gálffi László 5. 19h Párterápia R.: Znamenák István 2., 28. 19h Pesti barokk R.: Göttinger Pál 17. 15h és 19h, 27. 19h Római vakáció R.: Pelsőczy Réka 25. 19h K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P! premier

BMC Budapesti Vonósok – Bach közelében 3. Km.: Budapesti Vonósok Kamarazenekar, Lutheránia Énekkar, vez.: dr. Kamp Salamon 1. 17h Tarkovsky Quartet – Budapesti Tavaszi Fesztivál 7. 19:30 Budapesti Vonósok – Klasszikusok tükrében 3. Km.: Budapesti Vonósok Kamarazenekar 8. 17h Báll Dávid zongorakoncertje – Budapesti Tavaszi Fesztivál 14. 19:30 Bach Bridges I. Km.: amszterdami Concertgebouw Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar művészei 18. 19:30 Bach Bridges II. Km.: amszterdami Concertgebouw Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar művészei 19. 19:30 Bach Bridges III. Km.: amszterdami Concertgebouw Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar művészei 21. 19:30 Opus Jazz Club – FAZIOLI Estek Km.: Marco Mezquida (E) – zongora 21. 21:00

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek a szerkesztőség által válogatott helyszínei.


ÁPRILIS Óbudai Danubia Zenekar: Rossini-sorozat – „Decrescendo” Vez.: Hámori Máté, házigazda: Eckhardt Gábor 22. 19:00 The Gurdjieff Ensemble – Budapesti Tavaszi Fesztivál Műv. vez.: Levon Eskenian 23. 19:30 Weiner Ensemble 4/3. – Debussy, Ravel, Fauré, Virágh Km.: Weiner Ensemble 24. 18h Harangok Pertis Jenő emlékére Műsorvez.: Pertis Szabolcs 25. 19:00 Souvenir – Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje Műv. vez.: G. Horváth László 28. 19h Vokális bérlet III. – Bali János és az A:N:S Chorus Vez.: Bali János 29. 19:30 ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával Vez.: Fekete-Kovács Kornél, műsorvez.: Hajós András 30. 11h

Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni R.: Ellinger Edina 6. 10h, 29. 10.30 és 16h A csillagszemű juhász R.: Markó Róbert e.h. 27., 28. 10h Csomótündér R.: Tengely Gábor 11., 12. 15h, 21. 14h Gengszter nagyi R.: Hoffer Károly 5., 6. 15h, 13. 14.30 Gingalló R.: Ellinger Edina 7., 26. 10h, 8. 10.30 és 16h, 9., 13. 10.30

Halványlila gőz A L’art pour l’art Társulattal közös előadás 7., 21. 18h és 20.30 A Hétfejű Tündér R.: Kuthy Ágnes 3. 10h, 20. 15h P! Holle anyó – Budapesti Tavaszi Fesztivál R.: Kuthy Ágnes 21., 24. 10h, 22. 16h Hoppá-hoppá! R.: Kuthy Ágnes 18. 14.30, 19., 20. 10h Kabaré R.: Alföldi Róbert 30. 19h A képzelt beteg R.: Alföldi Róbert 10., 28. 18h A legkisebb boszorkány R.: Somogyi Tamás m.v. 5., 25. 10h Misi mókus vándorúton R.: Kovács Gyula 2., 15. 10.30 Nyúl Péter R.: Eilinger Edina 1., 16. 10.30 Pettson és Findusz R.: Bereczki Csilla 30. 14.30 Ramajana Ramachandran Pulavar–Tholpavakoothu Puppet Center 19. 18h Semmi R.: Hoffer Károly 24., 25., 26., 27. 18h Tíz emelet boldogság A Mesebolt Bábszínházzal közös előadás; r.: Kovács Petra Eszter 4. 10h és 15h

www.papageno.hu

41


HELYSZÍNEK KÁLMÁN IMRE TEÁTRUM Kreatív kapcsolatok R.: Székely Kriszta 25., 26. 19.30

Budapesti Operettszínház Abigél R.: Somogyi Szilárd 5., 6. 18h A chicagói hercegnő R.: Béres Attila 7. 19h, 8. 15h és 19h A Csárdáskirálynő R.: Kerényi Miklós Gábor 18. 17h, 19., 20. 19h Elfújta a szél R.: Somogyi Szilárd 28., 29., 30. 15h és 19h Ének az esőben R.: ifj. Harangozó Gyula 12., 13. 19h, 15., 16. 15h és 19h Lady Budapest R.: Somogyi Szilárd 22. 15h és 19h Mágnás Miska R.: Verebes István 25., 26. 19h Marica grófnő R.: Kerényi Miklós Gábor 9. 15h és 19h Musicalmesék R.: Böhm György 2. 11h Oszi Boszi, a repülő nagyanyó R.: Peller Károly 16. 11h Ördögölő Józsiás R.: Somogyi Szilárd 10., 11. 17h Sybill R.: Szabó Máté 23. 15h és 19h, 24. 17h Szentpétervár–Budapest – 10 éves jubileumi gála 21. 19h „Színház az egész…” – MASZK gálaest 4. 19.30 A víg özvegy R.: Szabó Máté 1., 2., 30. 15h és 19h, 3. 17h Szo V 1

42

2

RAKTÁRSZÍNHÁZ Erdei kalamajka R.: Kerényi Miklós Gábor 18., 19., 20., 21. 10h Jövőre, Veled, Itt! R.: Somogyi Szilárd 23., 24. 19.30 Lili bárónő R.: Béres Attila 10., 11., 12. 19.30 A régi nyár R.: Szabó Máté 14., 15. 19.30 Virágot Algernonnak R.: Somogyi Szilárd 1., 2., 3., 4. 19.30

Centrál Színház NAGYSZÍNPAD Függöny fel R.: Puskás Tamás 6., 11. 19h A Hang-villa titka R.: Simon Kornél 9. 11h Házassági leckék középhaladóknak R.: Puskás Tamás 1., 25. 19h, 17. 17h és 20h Illatszertár R.: Puskás Tamás 13. 19h Jó emberek R.: Puskás Tamás 7., 28. 19h A kutya különös esete az éjszakában R.: Puskás Tamás 12. 19h Ma este megbukunk R.: Mark Bell 5., 15. 19h, 30. 15h és 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

My Fair Lady R.: Puskás Tamás 2., 14., 19., 21., 22., 23., 26. 19h, 16. 15h és 19h, 20. 15h Nem félünk a farkastól R.: Puskás Tamás 8., 29. 19h New York-i komédia R.: Puskás Tamás 9., 18. 19h Pletykafészek R.: Puskás Tamás 3., 27. 19h Sok hűhó semmiért R.: Puskás Tamás 4., 24. 19h KISSZÍNPAD Caveman R.: Szántó Erika 27. 19h Edith és Marlene R.: Mészáros Márta 7. 19h És Rómeó és Júlia… Km.: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter 28. 19h Francia rúdugrás R.: Mohácsi István 11. 19h, 30. 15h és 19h G.Ö.R.CS. – Görögök Összes Cselekedetei Sz.: Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter, Gáspár András 1. 19.30 A Grönholm-módszer R.: Baksa Imre 8., 10. 19h Halpern és Johnson R.: Borgula András 25. 19h Kövek a zsebben Km.: Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter 5. 19h Krizshow Talkshow Krizsó Szilviával 18. 19h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Leenane szépe R.: Gigor Attila 9. 19h A lepkegyűjtő R.: Horgas Ádám 3., 12., 17. 19h Maradjunk annyiban Km.: Szalai Kriszta 13. 19h Merre tartasz, Ember? R.: Jaross-Giorgi Viktória 4. 19h Nézőművészeti Főiskola R.: Árkosi Árpád 6. 19h Pletykafészek R.: Puskás Tamás 3. 19h S.Ö.R. – Shakespeare összes röviden Sz.: Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter, Gáspár András 2. 15h

Erkel Színház Bánk bán – Primavera ’17 Debreceni Csokonai Nemzeti Színház 7. 19h A bolygó hollandi Miskolci Nemzeti Színház 8. 19h A cigánybáró Karm.: Héja Domonkos; r.: Szinetár Miklós 1., 2. 11h és 18h Don Giovanni – Primavera ’17 Kolozsvári Magyar Opera 4. 19h Machbeth – Primavera ’17 Pécsi Nemzeti Színház 9. 19h Nabucco Karm.: Halász Péter; r.: Kesselyák Gergely 21., 22., 23., 28., 29., 30. 19h Parasztbecsület / Bajazzók Vez.: Kesselyák Gergely 13. 19h, 15., 17. 11h

A passió Filmvetítés; r.: Mel Gibson 14. 19h Traviata – Primavera ’17 Győri Nemzeti Színház 5. 19h A trubadúr – Primavera ’17 Szegedi Nemzeti Színház 6. 19h World Voice Day Koncert a hang világnapja alkalmából 15. 19h Pszichoszínház Km.: Bácskai Juli, Bóna János 10. 19h

Játékszín Bányavirág R.: Sebestyén Aba 4. 19h Beugró Műsorvez.: Novák Péter 10., 25. 19h Eastwicki boszorkányok P! R.: Bagó Bertalan 21., 22., 23., 29. 19h Életrevalók R.: Horgas Ádám 2., 7., 11., 17. 19h, 9. 15h és 19h És már senki sem, korábbi címe Tíz kicsi néger R.: Szirtes Tamás 8. 15h és 19h Gombóc Artúr, a nagy utazó R.: Zsurzs Kati 2., 29. 11h A hűtlenség ára R.: Bagó Bertalan 5., 12. 19h Kölcsönlakás R.: Kapitány Iván 3., 13. 19h, 14. 15h és 19h Legyen a feleségem R.: Kapitány Iván 15. 15h és 19h Nyolc nő R.: Korcsmáros György 27., 28. 19h

2017

ÁpRilis 8.

kezdés: 20:00 ApRil 8. / beGins At: 20:00

Mátyás templom Matthias church

Húsvéti koncert eAster concert

G.Rossini

stabat Mater sümegi eszter Wiedemann Bernadett Horváth istván kelemen Dániel A Magyar rádió énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) solti kamarazenekar vezényel: Medveczky Ádám A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Please note that the program is subject to change!

Jegyek/Tickets: jegy.hu

soltikamarazenekar.hu

www.papageno.hu

43


HELYSZÍNEK La Mancha lovagja R.: Nagy Viktor 8., 28. 19h Mici néni két élete R.: Léner Péter 9. 15h, 21. 19h Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj R.: Márkó Eszter 1. 10h Sörgyári capriccio R.: Hargitai Iván 7., 27. 19h Az üvegcipő R.: Huszti Péter 6., 23., 30. 19h Veszek egy éjszakát R.: Verebes István 1., 21. 19h, 16. 17h

Primadonnák R.: Szirtes Tamás 1. 15h és 19h Süsü, a sárkány kalandjai R.: Háda János 30. 11h A szőke ciklon R.: Szente Vajk 19. 19h …Tied a világ! R.: Szente Vajk 16. 15h és 19h Vidám kísértet R.: Böhm György 5., 30. 19h Virágot Algernonnak R.: Horgas Ádám 24., 26. 19h BOCK SZÍNPAD Bankhitel R.: Cseh Judit 28. 20.30

NAGYSZÍNPAD Angyalföldi ballada R.: Verebes István 4. 19h Arzén és levendula R.: Böhm György 2. 15h, 29. 19h Balfácánt vacsorára R.: Valló Péter 19., 26. 19h Füttyös kalandjai R.: Márkó Eszter 15. 10h Hattyúdal a Republic együttessel R.: Verebes István 14. 19h Indul a bakterház R.: Cseke Péter 10. 19h Kaviár és lencse R.: Verebes István 20. 19h 1

44

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

Jurányi Ház

STÚDIÓ Alku R. Telihay Péter 8., 22. 19.30 Bánk az esküdtszék előtt Beavató színház; r.: Telihay Péter 25. 16h Bűntény a Kecskeszigeten R.: Szitás Barbara 19. 19.30 Dunakanyar Drive Time Színház 13. 17.30 Dunakanyar / A Tisza felső folyása R.: Telihay Péter 11. 19.30 Írók, gyilkosok, lúzerek R.: Verebes István 2. 19.30 Késő őszi esti órán Drive Time Színház 3. 17.30 Nyuszi a hóban R.: Zsurzs Kati 9. 10h Oidipusz nyomozás Beavató színház; r.: Quintus Konrád 4. 16h

József Attila Színház

Szo V

Rómeó és Júlia Beavató színház; r.: Quintus Konrád 6. 16h Shirley Valentine R.: Cserje Zsuzsa 12., 27. 19.30 Sóska, sültkrumpli R.: Sas Tamás 5., 29. 19.30 A Tisza felső folyása Drive Time Színház 10. 17.30

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

40! avagy véges élet Dumaszínház – Füge Produkció 21. 19h Antiutódisztópia / Szülőcsatorna Dumaszínház 29. 19h Árpád-ház HOPPart Társulat 19. 19h Át az ingoványon k2 Színház 1. 20h BEBÚJÓS – Budapesti Tavaszi Fesztivál P! Füge Produkció 14., 26. 19h Cím nélkül (hajlék-kaland-játék) Mentőcsónak – STEREO Akt 8. 19h Cini-cini-cinizmus / A fizika fizikája Dumaszínház 29. 15h A csemegepultos naplója Orlai Produkciós Iroda, km.: Ötvös András; r.: Göttinger Pál 23. 19h, 28. 20h A csúnya kacsa HOPPart Társulat – Vaskakas Bábszínház 22. 15h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Dráma a designban – Vendég: Bodor Johanna, koreográfus 21. 18.30 Egy őrült naplója Orlai Produkciós Iroda–Füge Produkció–Katona József Színház 5., 9., 20. 20h, 6. 16h és 20h Egyasszony Orlai Produkciós Iroda–Füge Produkció 2., 27. 20h Elhanyagolt férfiszépségek – szkeccsparádé testhasználattal Dumaszínház–Füge Produkció; km.: Andrássy Máté, Újvári Milán 6. 19.30 És a függöny felhördül – színészek vallanak...egymásról Dumaszínház 26. 19.30 Etikett, avagy a tökéletes ember STEREO Akt 20. 19h Az étkezés ártalmasságáról P! Orlai Produkciós Iroda–Füge Produkció Km.: Mészáros Máté, r.: Znamenák István 13., 14., 23., 25. 20h Fear the Szaknévsor Duma Színház 7. 19h Felolvasószínház – Arne Lygre: Hagyd magad és Kristofer Grønskag: Visszaszámlálás című művéből PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 28. 19h A férfiak szexuális világa Dumaszínház–Füge Produkció 30. 19h GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni! Gólem Színház – Szamárfül Projekt 22. 11h Korrup Schőn TÁP Színház 24. 19.30 Lefitymálva Gólem Színház 18. 19h

Leszámolás Velem Orlai Produkciós Iroda–Füge Produkció 7. 20h Menekülj okosan! – MigrAction Mentőcsónak Egység 29. 19.30 MESE HABBAL – Húsvétváró Bognár Szilvia és zenekara: Titoktok 8. 10h A nagybőgő Füge Produkció 5. 19h Négy fal között, avagy zárt ajtók, tárt lábak Tünet terem 8. 18.30 és 20.30 A néma tartomány Mentőcsónak – Manőver alkotócsoport 27. 18h Orlando Trojka Színházi Társulás 4. 19h A pitbull cselekedetei Titkos Társulat–Füge Produkció– Trafó 18. 20h Pokolra kell annak menni Mentőcsónak – Manőver Alkotócsoport 25. 18h Sömmi k2 Színház 3. 19h Szociopoly Mentőcsónak Egység 21. 19.30 A szerelem zsoldosai Dumaszínház–Füge Produkció 24. 19h Szülői értekezlet Füge Produkció 10., 11. 19h A tó Füge Produkció 25. 19.30 Kiss Márton: Waiting for HÍRÓZ Scallabouche Theatre 27. 20.30

Karinthy Színház A bolond lány R.: Karinthy Márton 2. 15h, 11., 17. 19h Degeneráció R.: Kovács Henrietta 19., 30. 19.30 Gellérthegyi álmok R.: Kovács Henrietta 20. 19.30 Gőzben R.: Korcsmáros György 26. 19h Hamupipőke R.: Kovács Henrietta 1., 2. 11h, 30. 15h Második nekifutás R.: Szilágyi Tibor 28. 19h A nadrág R.: Karinthy Márton 12. 19h Nercbanda R.: Korcsmáros György 14. 19h, 23. 15h Nyitott ablak R.: Karinthy Márton 16. 15h Pandora szelencéje R.: Dányi Krisztián 18., 29. 19.30 Péter, avagy szélhámos kerestetik R.: Karinthy Márton 27. 19h A profil R.: Kovács Henrietta 1. 16.30 Rozsda lovag és Fránya Frida R.: Bozsik Yvette 8. 10.30, 20. 15h Szajré R.: Böhm György 7. 19h, 22. 15h Szembesítés R.: Szántó Erika 6., 24. 19h Szent Péter esernyője R.: Karinthy Márton 25. 17h www.papageno.hu

45


HELYSZÍNEK Tortúra R.: Iványi Árpád 1., 13. 19h Zsuzsika hangja R.: Zsurzs Kati 15. 15h, 27. 10.30

Rükverc R.: Máté Gábor 11. 19h Sirály R.: Ascher Tamás 12., 26. 19h Világló részletek Nádas Péter memoárjának bemutatója 19. 19h

Katona József Színház KATONA A bajnok R.: Pintér Béla 1., 14. 19h Amadeus Szabadkai Népszínház Magyar Társulata 9. 19h Először…, másodszor… – Hárommillió, tizenkettedszer Ünnepi irodalmi est 5. 19h Hóhérok R.: Gothár Péter 4., 16., 17., 24., 27. 19h Illaberek R.: Máté Gábor 8., 30. 19h A két Korea újraegyesítése R.: Máté Gábor 7., 15. 19h Kurázsi mama és gyermekei R.: Zsámbéki Gábor 22. 19h Minden jó, ha vége jó R.: Zsámbéki Gábor 13., 21. 19h Nem tudhatom Radnóti és korunk 6. 19h Nóra – Karácsony Helmeréknél R.: Székely Kriszta 3., 10., 18., 23., 29. 19h A nők iskolája R.: Ascher Tamás 2., 20., 25. 19h Portugál R.: Lukáts Andor 28. 19h Szo V 1

46

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

KAMRA Abigail bulija R.: Ascher Tamás 22. 19h Ahogy tetszik R.: Kovács D. Dániel 1. 15h és 19h, 14. 19h Bádogdob R.: Hegymegi Máté 5., 18., 29. 19h, 23. 14.30 és 19h Così fan tutte R.: Göttinger Pál 3. 19h Cukor Kreml R.: Kovács D. Dániel 15. 19h Elnöknők R.: Ascher Tamás 8. 19h Emilia Galotti R.: Fehér Balázs Benő m.v. 13., 21. 19h Mártírok R.: Dömötör András 9., 19. 19h A mi osztályunk R.: Máté Gábor 4., 7., 27. 19h Oszlopos Simeon R.: Gothár Péter 6. 19h Részegek R.: Gothár Péter 12., 26. 19h Terror R.: Dömötör András 2. 15h és 19h, 20., 25. 19h H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Top dogs R.: Bagossy László 11., 28. 19h A tökéletes boldogság világa R.: Máté Gábor 16., 17., 24., 30. 19h SUFNI Bihari R.: Máté Gábor 14. 19.15 A borbély (helyszín: Kossuth L. u. 18.) R.: Hudi László 1., 8., 13., 14., 21. 19.30 Csendet akarok Km.: Fullajtár Andrea 27. 19.15 Egy komcsi nyanya vagyok! Km.: Csoma Judit 12., 22. 19.15 Lélegezz R.: Forgács Péter 11., 16., 17., 24., 25. 19.15 Master Jazz Brunch I.G.E.N. Jazz Band 2. 11h Nem vagyunk mi barbárok R.: Vajdai Vilmos 3., 5., 10., 18., 23., 29. 19.15 Prostitúció Füge Produkció 9., 30. 19.15 Pali – Dokudráma Maléter Pálné életéről – PanoDráma R.: Lengyel Anna 8., 26. 19.15 Petra von Kant R.: Székely Kriszta 6. 19.30 Szép napok R.: Székely Kriszta 2., 20. 19.15 Vakság Nézőművészeti Kft.; r.: Scherer Péter 13. 19.15

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Klebelsberg Kultúrkúria Kezdődhet a mulatság! – Halász Judit gyermekkoncertje 2. 11h Klotild néni Dunaalmási Öregmalom Társulat 6. 19:00 Az operairodalom gyöngyszemei Giordano: Fedora – A New York-i Metropolitan Operaház előadása, vez.: Roberto Abbado 9. 15h Dalnokklub Vendég: Louisana Double 9. 19h Mesterkoncertek és fiatal művészek Fülei Balázs szólóestje 10. 19.30 Költészet Napja – „Sem emlék, sem varázslat” – Radnóti Oberfrank Pál előadóestje 11. 18h Shakespeare: Macbeth Soproni Petőfi Színház 13. 19h Hangutazás és hangfürdő Bársony Bálinttal és 40 hangtálával 30. 17h

Madách Színház NAGYSZÍNPAD Lúdas Matyi R.: Cseke Péter 8., 23. 10.30 Mamma Mia! R.: Szirtes Tamás 22., 26., 27., 28. 19h, 23., 29., 30. 15h és 19h Mary Poppins R.: Szirtes Tamás 1., 2., 3., 4., 5., 7., 8., 12., 13., 14., 15. 19h, 8., 16., 17. 15h és 19h Meseautó R.: Szente Vajk 9. 15h és 19h, 11. 19h

Ügyes kis hazugságok R.: Szirtes Tamás 6., 10., 24., 25. 19h Vuk R.: Hencz György 2., 29., 30. 10.30 MADÁCH STÚDIÓ Bepasiztunk R.: Molnár László 9. 19.30 Magyar flódni R.: Kováts Kriszta 8., 27. 19.30

Marczi Közösségi Tér Accord Quartet hangversenye 1. 19h Bánk az esküdtszék előtt Partvonal Műhely 24. 10h Bemelegítés Juhász Kata Társulata – Nemzeti Táncszínház 26. 19h Egyperces történetek Partvonal Műhely 12. 10h és 11.30 Ékezet. Apámnak. Huzella Péter könyvbemutató koncertje 2. 19h Gradus ad publicum Transformers, avagy változatok klasszikus zenére 23. 19h Kaláka Vendég: Petruska 29. 19h Lyukasóra próza Km.: Lackfi János moderátor, Szabó T. Anna, Nyári Krisztián, Dragomán György 21. 19.30 Neil Young Sétány – NYS klubkoncert 9. 20h

2017. 05. 24-28. Folk delicatess Fonó Budai Zeneház Várkert Bazár Nadara (RO) Mahala Rai Banda (RO) Baba Zula (TR) Vlatko Stefanovski (MK) & Theodossii Spasov (BG) Dikanda (PL) Barabás Lőrinc Quartet Gypo Circus Vajdaszentiványi gála Tokos Buda Folk Band Esszencia Sena Borterasz Folkkocsma Ingyenes vasárnap: gyereknap és családi nap, esti koncertek Napijegy (szerda) 1000 Ft, napijegy (csütörtök-szombat); early bird március 31-ig 1500 Ft; elővételben 2000 Ft; helyszínen 2500 Ft; fesztiválbérlet 5000 Ft; elővételben 7000 Ft a helyszínen www.fono.hu/ budapestfolkfest

Fonó Budai Zeneház

www.papageno.hu

47


HELYSZÍNEK Popfesztivál 2017 P! Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról – Szindra Társulat; r.: Földessy Margit 21., 30. 19h „Repülő kezek” – Orosz Zoltán és Horváth Kornél koncertje 7. 19h Zrínyi Ilona P! Km.: Juhász Róza, r.: Árkosi Árpád 3. 10h

MOM Kulturális Központ A zongora – Balázs János 2. 10h, 11:30 Gigi – Tavaszi koncert 2. 19:30 Közelebb a tánchoz Közép-Európa Táncszínház, NTSZ–KET 3. 19h Szegény Dzsoni és Árnika Győri Balett – Nemzeti Táncszínház 5. 10.30 és 15h, 6. 10.30 Magyar flódni – Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián 6. 15h Tátrai Trend! 7. 19h Lackfi – Kaláka 9. 16h Táncoló filmkockák Lakatos „Lakijani” János előadás-sorozata 10. 19h Menyegző Feledi János–Feledi Project– Nemzeti Táncszínház 11. 19h Bach: h-moll mise Km.: Ars Nova Sacra Énekegyüttes; vez.: Antal Mátyás 13. 19.30

Szo V 1

48

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

H

Magyar költők arcképei Km.: Vigh Kristóf 18. 18h Kocsmatangó Buenos Airesből Km.: Daniel Melingo 19. 19h Gongmeditáció Km.: Halmai László 20. 19h A hatok: A folklór szavaival Galambos Tibor–Magyar Táncművészetért Alapítvány–Nemzeti Táncszínház 20. 19h Pár-Beszéd | Gergely Éva és Doncsev András Km.: Póka Egon 21. 19h Solaris-koncert 22. 19h Kiscsillag-koncert 24. 19h Hangfürdő – gongfürdő – Mantra Jam 24. 20h Lyukasóra 25. 19h Sounds of Babel Km.: Bábel Klára 26. 19.30

MU Színház Budapest Kortárstánc Főiskola: Műhelybemutató varieté R.: Angelus Iván 1. 18h Kulcsár Noémi Tellabor – Prométheusz P! Kor.-r.: Kulcsár Noémi 7., 8. 20h Hantocska Soltis Lajos Színház–K2 9. 15h Hodworks: Szólók Kor.: Hód Adrienn 10. 20h K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Hodworks: Grace Kor.: Hód Adrienn 11. 20h Atelier 21220 (Cserepes Gyula): SELFY 12. 20h Duda Éva Társulat: Overdose Kor.: Duda Éva 13., 14. 20h Keep in touching SÍN Produkció 15. 20h Frenák Pál Társulat – UN Kor.: Frenák Pál 20., 21. 20h Peer Gynt szimpózium Káva Kulturális Műhely 22., 23. 20h Suha KB35 Inárcs; r.: Malik Gábor 26. 20h Loop – merülés két levegővel Tünet Együttes 27. 20h Lady Lear Káva Kulturális Műhely; r.: dr. Felmérai István 27. 19.30 Párbaj bodylotion co-dance 28. 20h Titanic vízirevü KB35 Inárcs; r.: Szivák-Tóth Viktor 29. 19h H LH T TL NS G FAQ 29. 20h karamazov MU Színház–FÜGE 30. 19h

Müpa BBNH Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Ökrös Oszkár (cimbalom, Dejan Lazić (zongora); vez.: Fischer Iván 1. 15.30 P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Goran Bregović: Three Letters From Sarajevo Km.: Zied Zouari, Mirjana Neskovic, Gershon Leizerson (hegedű), Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor 2. 19.30 Just Call Me God Km.: John Malkovich, Sophie von Kessel (próza), Martin Haselböck (orgona), Franz Danksagmüller (elektronika); r.: Michael Sturmiger 4. 19.30 Gyenisz Macujev zongorakoncertje 5. 19.30 József-legenda Szegedi Kortárs Balett, Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vez.: Stefan Soltesz 7. 19.30 Koronázási mise Km.: Bogányi Gergely (zongora), Kolonits Klára, Ulbrich Andrea, Nyári Zoltán, Cser Krisztián (ének), Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia, a Bécsi Állami Opera Kórusa (karig.: Thomas Lang), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba); vez.: Rossen Gergov 8. 19.30 A XVI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny – nyitóhangverseny János-passió; vez.: Hollerung Gábor 9. 19.30 Jamie Winchester & Hrutka Róbert – Wood & Strings Vez.: Wolf Péter 11. 20h A XVI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny – Grand Prix Verseny – a győztesek koncertje Carmina Burana, vez.: Hollerung Gábor 12. 19h René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin 15. 19.30 Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra – Budapesti Tavaszi Fesztivál 17. 19.30

Snarky Puppy – Budapesti Tavaszi Fesztivál 20. 20h Háry János – Budapesti Tavaszi Fesztivál R.: Anger Ferenc; vez.: Palló Imre 23. 19.30 Messiás.ma Várkonyi Mátyás Színtársulás 25. 19h A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Brahms és Vásáry – hangverseny Vásáry Tamás vezényletével 27. 19.30 Marcelo Álvarez áriaestje Km.: a Magyar Állami Operaház zenekara; vez.: Kocsár Balázs 28. 19.30 Pillangókisasszony Km.: Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; vez.: Horváth Gábor; r.: Horváth Zoltán 29. 18h Hegedű és verseny Km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Hámori Máté 30. 11h MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Pusker Júlia, Pusker Ágnes (hegedű), Demeniv Mihály (harmonika); vez.: Bolyky Zoltán 30. 18h FESZTIVÁL SZÍNHÁZ Kiegyezés/150 P! Magyar Nemzeti Táncegyüttes 1. 19h A zenés színpad világa II. – Úrhatnám polgár, úrhatnám szolgáló Km.: SZFE zenés színész osztályának növendékei; szerk. és játékm.: Selmeczi György 3. 10.30 és 18h Fuego (Tűz) Antonio Gades Company 5., 6. 19h Irány Rio! – Világjáró muzsikusok Km.: Brass in the Five 7. 9h, 11h

Opus 2 Km.: Yaron Lifschitz, Circa Ensemble, Debussy Quartet 9., 10. 19.30 Adieu! P! Recirquel Újcirkusz Társulat 18., 19. 19h Tánckánon – Hommage à Kodály – Budapesti Tavaszi Fesztivál P! Magyar Állami Népi Együttes– Hagyományok Háza 21. 19h, 22. 11h Anyegin Metropolitan Opera Live in HD 21., 22. 18.55 Időtlen időben 60 éves a Duna Művészegyüttes – Nemzeti Táncszínház 24. 19h Pinokkió Bozsik Yvette Társulat – Nemzeti Táncszínház 25. 10.30 és 15h Drakula utolsó tánca Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Nemzeti Táncszínház 28. 19h A Meztelen Bohóc Recirquel Újcirkusz Társulat 30. 19h

Nádor Terem Oly szép ez a nap Km.: Tavasz Nőikar, Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, Capriccio vonósnégyes 1. 18h A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium volt és jelenlegi diákjainak hangversenye 2. 18h Frideczky Katalin zongoraestje 3. 19:30 A Flauta Kvartett hangversenye 8. 19h A Zenetanári Kamarazenei Fesztivál Gálakoncertje 9. 16h www.papageno.hu

49


HELYSZÍNEK Tóth-Vajna Zsombor – fortepiano 21. 19h Kohut Petra és Kató Árpád gitárestje 22. 19h Az EAR együttes hangversenye, DECSÉNYI János szerzői estje 90. születésnapja alkalmából 24. 19.30

Jevgenyij Anyegin (részletek a regényből) – MITEM Vahtangov Állami Színház, Moszkva 29. 19h A krokodilus – MITEM R.: Valerij Fokin 24. 20h Az Úr komédiásai 8. 15h, 13. 19h

Nemzeti Színház

BAJOR GIZI SZALON „Csak szólni egy szót” P! Horváth Lajos Ottó önálló estje 2., 3. 19.30 Mária testamentuma Nagy Mari önálló estje 14. 19.30 Nyáron este fél tizenegykor Udvaros Dorottya estje 8. 19.30 Szájon lőtt tigris R.: Olt Tamás 11. 19.30

Asuj Kerib – MITEM Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország 26. 20h Bűn és bűnhődés – MITEM Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár (RUS) 23. 15h Cyrano De Bergerac – MITEM R.: David Doiashvili 20. 19h Csíksomlyói passió R.: Vidnyánszky Attila 4., 5. 19h, 14. 20h Csongor és Tünde R.: Vidnyánszky Attila 3. 19h Éden földön (Hany Istók legendája) R.: Bozsik Yvette 7. 15h Az éhezőművész – MITEM Meno Fortas Színház, Vilnius (LT) 30. 20h Az élet szép – MITEM Macedón Nemzeti Színház 19. 19h Faust – MITEM (külső helyszín) Radu Stanca Nemzeti Színház (RO) 28. 19h Irtás – MITEM Holzfällen – Wroclaw (PL) 12. 18h János vitéz R.: Vidnyánszky Attila 9. 15h Szo V 1

50

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

GOBBI HILDA SZÍNPAD III. Richárd – MITEM R.: ifj. Vidnyánszky Attila 18. 19h Amerikai Elektra Det Norske Teatret, Oslo (N) 24. 19h Fekete tej – MITEM Rigai Új Nemzeti Színház (LT) 24. 20h, 26. 18h FRO – MITEM Moszkvai Művész Színház – MHAT 9 STÚDIÓ (RUS) 30. 17h Hedda Gabler – MITEM Dramaten Stockholmi Királyi Színház (S) 22. 15h és 20h Nyugalom – MITEM Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat (RO) 27., 28. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Pornó – MITEM Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat (RO) 20. 20h Részegek – MITEM R.: Viktor Rizsakov 29. 17h Rosso Angelico, egy éteri utazó tánca – MITEM Teatro Tascabile de Bergamo (I) 14. 19h Shakespeare összes rövidítve (S.Ö.R.) The Complete Works of William Shakespeare 8. 15h és 19h Versünnep-döntő 9. 18h KASZÁS ATTILA TEREM Ave Maria – MITEM Odin Színház, Holstebro (DK) 21., 22. 19h Az egérlyuk… – MITEM Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Pontedera (I) 28. 19.30, 29. 15h Hippolütosz P! R.: Zsótér Sándor 9., 10., 11. 19.30 SALT – MITEM Odin Színház, Holstebro (DK) 19. 18h, 20. 19h SHAKESPEARE FOREVER! – MITEM Arnold Szyfman Lengyel Színház, Varsó (PL) 25. 17h

Óbudai Társaskör Dalok a Kispipából – Seress Rezső-est Km.: Fesztbaum Béla, Kék Duna Koncert-Szalonzenekar, műv. vez.: Berki Sándor 1. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Nem csak a zene szárnyán – 71 év MALÉV Km.: Kertesi Ingrid (ének), Somogyi Tóth Dániel (zongora), Merényi Judit (előadóművész), Mácsai János (műsorvez.) 3. 19h Három a magyar igazság Km.: Lackfi János, Fülei Balázs (zongora) 5. 19h Gitármuzsika Óbudán – Stummer Márton és Horváth László koncertje 6. 19h BarokkPlusz II. – A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje Km.: Meláth Andrea (ének), Jóföldi Anett, Duleba Lívia (fuvola), Dienes Gábor (oboa), Tóth László (trombita) 8. 19.30 Sárkány lehelet Szávai Viktória Weöres Sándorszeánsza 10. 19h A tárogató, a zenekar, meg a banda Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész koncertje, km.: Budapesti Vonósok, műv. vez.: Botvay Károly, koncertm.: Pilz János 13. 19h Játékos muzsika 7x10 percben Műsorvez.: Czigány György 19. 17h „NAGY ÚR A SZÓ” – Esterházy 67 – Budapesti Tavaszi Fesztivál 21. 19h Liszt Ferenc Kamarazenekar matinéja 22. 11h Jótékonysági koncert a Gyógyító Jószándék – DMD Izombeteg Gyermekek Alapítványa javára 23. 16.30 Artistry in Duo Km.: Dudás Lajos (klarinét), Philipp van Endert (D; gitár) 26. 19h

Évfordulók Km.: Sümegi Eszter (ének), Prunyi Ilona (zongora) 27. 19h Romantikus Ritkaságok – A kor rejtőző dalai Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel 28. 19h MOZART KLUB Óbudáról indultak… Vendég: Iván Gábor, a Concerto Budapest ütőse 29. 15h Az opera négy évszázada I. – Költők és komponisták Km.: Kukely Júlia, Bándi János (ének), Harazdy Miklós (zongora), Szersén Gyula (színművész), Baranyi Ferenc (szerk., műsorvez.) 29. 19h

Operaház A kalóz P! Vez.: V. Ovszjanikov 20. 18h, 21., 22., 27. 19h, 23., 29. 11h és 19h, 30. 11h Hangversenyek az Operában Vez.: Pinchas Steinberg 3. 19.30 Húsvét Mascagnival (Parasztbecsület; Messa di Gloria) Vez.: Kesselyák Gergely 16. 19h Királyi Zeneterem – ahol a kamarazene terem 29. 16h Manon Vez.: Kesselyák Gergely 4., 5., 6., 7., 8. 18h, 9. 11h és 18h Máté-passió Vez.: Vashegyi György; r.: M. Tóth Géza 12. 18h, 13., 15. 19h Mesélő muzsika 22. 9.45, 12h Otello Vez.: Kocsár Balázs; r.: Stefano Poda 1. 19h Parsifal Vez.: Kovács János; r.: Mikó András 11., 14., 17. 17h

Siegfried Vez.: Halász Péter; r.: M. Tóth Géza 2. 17h Szöktetés a szerájból Vez.: Tőri Csaba; r.: Novák János 1., 2. 11h és 13h Werther P! Vez.: Kocsár Balázs; r.: Szikora János 26. 18h, 28., 30. 19h

Opus Jazz Club Daniel Erdmann’s Velvet Revolution (D/F/UK) – Festival de la Francophonie 1. 21h Tompos Kátya 6. 21h Tcheka & Mário Laginha (CV/P) – Budapesti Tavaszi Fesztivál 10. 21h Jazzy Live: Berki Tamás–Sárik Péter 14. 21h Dresch Quartet 15. 21h Tóth Viktor Arura Trió 18. 21h Jazzy Live: Malek Andi Soulistic 20. 21h FAZIOLI Estek: Marco Mezquida (E) 21. 21h

Örkény Színház (HELYSZ.: VÁROSMAJORI SZÍNPAD) Anyám tyúkja (1.) R.: Mácsai Pál 4., 16., 19. 19h Anyám tyúkja (2.) R.: Mácsai Pál 5., 11., 15. 19h A Bernhardi-ügy R.: Ascher Tamás 10., 21. 19h Azt meséld el, Pista! Összeáll.: Bereményi Géza, Mácsai Pál 27., 28., 29. 19h www.papageno.hu

51


HELYSZÍNEK Három nővér R.: Bagossy László 13., 30. 19h József és testvérei R.: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó 14., 22. 18h Liliomfi R.: Mohácsi János 26. 19h Macskajáték R.: Mácsai Pál 23. 19h Mesél a bécsi erdő R.: Bagossy László 18. 19h Tartuffe R.: Bagossy László 20. 19h Tóték R.: Mácsai Pál 6., 24. 19h Az ügynök halála R.: Mácsai Pál 8. 19h

Harisnyás Pippi R.: Novák Eszter 23. 15h, 24. 11h Hófehérke és a hét törpe Pécsi Balett 21., 22. 11 és 15h A muzsika hangja R.: Eperjes Károly 28. 19h, 29. 15h és 19h Rumini R.: Méhes László 19. 15h, 20. 11h A tizedes meg a többiek R.: Lengyel Ferenc 1. 15h, 12. 19h Tündér Míra R.: Juhász Róza 27. 11h és 15h Valahol Európában R.: Nagy Viktor 14., 15. 19h, 16. 15h Utazás az éjszakába R.: Málnay Levente 13., 24. 19h

ÖRKÉNY STÚDIÓ Diggerdrájver R.: Bagossy László 1., 20. 19.30 Emlékezés a régi szép időkre R.: Polgár Csaba 6., 13. 19.30 Hit, remény, szeretet P! 29. 19.30 Kripli Mari Lázár Kati Jászai Mari-estje 3., 18. 19.30

SINKOVITS IMRE SZÍNPAD A békakirály Dvorák & Patka Színház 30. 11h Csacska nyulacska Dvorák & Patka Színház 16. 11h Egy nyári nap P! R.: Cseh Judit 1., 5., 30. 19.30 Egypercesek Dvorák & Patka Színház 23. 15.30 Hajnalban, délben, este R.: Varga Éva 11., 26. 19.30 A karmester szeretője R.: Varga Éva 20., 27. 19.30 A napló, avagy a Don Juankatalógus R.: Cserje Zsuzsa 7.. 19. 19.30

Pesti Magyar Színház NAGY SZÍNPAD Alvás P! R.: Lengyel Ferenc 8., 18., 25. 19h, 9. 15h A fösvény R.: Lengyel Ferenc 11., 26., 30. 19h Szo V 1

52

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

A Szkalla lányok Km.: Béres Ilona, Tordai Teri; színpadra alk.: Berényi Gábor 22. 19.30

Pesti Színház Audiencia R.: Valló Péter 2., 9., 26., 29. 19h, 5. 19.30 Don Juan R.: Kovács D. Dániel 28., 30. 19h A dzsungel könyve R.: Hegedűs D. Géza 2., 9. 11h, 20., 24. 19h Haramiák R.: Valló Péter 19. 19h Idegenek az éjszakában Kamarás Iván estje 23. 20h Játszd újra, Sam! R.: Valló Péter 22. 19h Képzelt beteg R.: Rusznyák Gábor 11. 19h A költészet napja 2017 8. 15h Kvartett R.: Marton László 15. 19h Magdaléna Rúzsa – Rúzsa Magdi estje 8. 19.30 Mikve R.: Michal Dočekal 13. 19h Szentivánéji szexkomédia R.: Aleksandr Bargman 3., 6., 12., 14., 21., 25. 19h Találkozás R.: Eszenyi Enikő 7. 19.30 A testőr R.: Valló Péter 10. 19h, 16. 14.30 és 19h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Toldi R.: Paczolay Béla 4., 27. 19h Túl a Maszat-hegyen R.: Néder Panni 30. 10.30 A vágy villamosa R.: Tordy Géza 1. 19h A velencei kalmár R.: Valló Péter 18. 19h

Pesti Vigadó Sakk – musical-koncert R.: Cornelius Baltus 1. 19h

Radnóti Színház Arany Bálint András estje 11. 19h Buborékok R.: Mohácsi János 3., 21. 19h Futótűz R.: Alföldi Róbert 10., 14., 19., 26. 19h Heltai naplója Km.: Bálint András; r.: Deák Krisztina 5. 19h Iván, a rettenet R.: ifj. Vidnyánszky Attila 1., 15., 23., 29. 19h Karamazov testvérek R.: Valló Péter 18. 19h Lear király R.: Alföldi Róbert 12., 25. 19h Ofélia árnyszínháza R.: Csató Kata 8. 11h és 15h A párnaember R.: Szikszai Rémusz 13., 20. 19h

Platonov – Apátlanul R.: Alföldi Róbert 27. 19h Téli rege R.: Valló Péter 2., 17., 22., 28. 19h Vágyvillamos R.: Zsótér Sándor 9. 19h

Régi Zeneakadémia, Kamaraterem Liszt Múzeum – Matinékoncert Csabay Domonkos (zongora) 8. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Devich János növendékeinek kamarakoncertje 15. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Szokolay Balázs (zongora) 22. 11h Liszt Múzeum – Matinékoncert Várjon Dénes (zongora) 29. 11h

Rózsavölgyi Szalon Amazonok R.: Szarka János 7., 26. 19.30 Az analfabéta Km.: Falusi Mariann; r.: Galgóczy Judit 10., 11., 18. 19.30 Előttem az élet R.: Alföldi Róbert 4. 19.30 Illúziók R.: Hargitay Iván 20. 19.30 Istenek tanácsa R.: Valló Péter 9. 16h és 19.30 Meddig mehetek el? Sándor György humoralista (még) élőben 27., 28. 19.30

Mellékhatás R.: Valló Péter 8. 18h Mellettem elférsz R.: Léner András 12. 19.30 Mesterhármas Km.: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely; r.: Csizmadia Tibor 21., 30. 19.30 Napfény kettőnknek R.: Réthly Attila 29. 19.30 Az őz R.: Őze Áron 15. 15h és 19.30, 16. 15h romance.com R.: Dicső Dániel 19. 19.30 Salamon király szorong R.: Dicső Dániel 14. 16h és 19.30 Szerelem R.: Léner András 6. 19.30 „Szülőfalum, Pest” R.: Fesztbaum Béla 22., 23. 19.30 Tisztelt Hazudozó! R.: Valló Péter 3. 19.30 Az utolsó óra Km.-r.: Jordán Tamás, Alföldi Róbert 1. 18h és 21h Valami csaj(ok) R.: Németh Kristóf 5. 19.30, 17. 16h és 19.30 Válótársak R.: Balikó Tamás 24., 25. 19.30

RS9 Színház De mi lett a nővel? R.: Koleszár Bazil Péter 5., 19., 27. 20h Érzéki matematika R.: Csáki Rita HSD 9. 19:30 Ha mi holtak feltámadunk R.: Lábán Katalin 6. 19:30 www.papageno.hu

53


HELYSZÍNEK Jentl – monomusical Km.: Nagy Anikó színművész 22. 19h Nimfománia Anyaszínház; r.: Menszátor Héresz Attila 24. 19.30 Nyolckor a bárkán R.: Koleszár Bazil Péter 9., 23. 11h Szimpla szerda R.: Lábán Katalin 12., 13. 19.30 Szomjas férfiak sört isznak helyettem E-Mancik Színházi Manufaktúra; r.: Máthé Zsolt 18., 26. 20h Szorgalmas és rest lány R.: Csáki Rita HSD 2. 11h The Importance of Being Oscar Km.: Szirtes Balázs, r.: Kőváry Katalin 6. 19h Tizenegyes kórterem R.: Csáki Rita HSD 2., 19., 20. 19h Verslábak neccharisnyában E-Mancik Színházi Manufaktúra 4. 20h Woyzeck Anyaszínház; r.: Menszátor Héresz Attila 5. 19.30

Szkéné Színház Bányavíz R.: Csizmadia Tibor 22. 19h Bányavakság R.: Csizmadia Tibor 27. 19h Bűn és bűnhődés Forte Társulat 4. 19h Caligula helytartója R.: Szikszai Rémusz 19. 19h Szo V 1

54

2

Thália Színház 19.00 Alul semmi R.: Réthly Attila 20., 21. 19h Bérgyilkos a barátom R.: Vida Péter 6., 7. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

Don Quijote Nézőművészeti Kft.; r.: Rába Roland 9. 17h és 20h EztRád R.: Sherer Péter 10., 26. 19h Fácántánc Pintér Béla és Társulata 1., 2., 20h A fajok eredete Nézőművészeti Kft. 29. 17h és 20h A halottember R.: Bérczes László 18., 25. 19h Kutyaharapás Nézőművészeti Kft. 23. 17h és 20h, 24. 19h M/ámor, vagy amit akartok Terminál Workhouse 20. 19h A mizantróp Janus Egyetemi Színház 3. 19h A nagy füzet R.: Horváth Csaba 30. 14.30 Nehéz Ördögkatlan Produkció 21. 19h Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög Pintér Béla és Társulata 13., 14., 15. 20h Patkányok R.: Horváth Csaba 11., 28. 19h

8

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban R.: Réthly Attila 13., 14. 19h Csipike, az óriás törpe Miskolci Nemzeti Színház 10. 14.30, 11. 11h és 14.30 Az én kis hűtőkamrám Nagyvárad 5. 19h A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás? R.: Szirtes Tamás 2. 18h és 20h, 4. 18h A főnök meg én meg a főnök P! R.: Sebestyén Aba 29., 30. 19h Gellérthegyi álmok Alkotók: Schell Judit, Finta Gábor 19. 16h és 20h Hétköznapi őrületek R.: Béres Attila 22. 19h A hőstenor R.: Réthly Attila 17., 18. 19h Kean, a színész R.: Kelemen József 1., 8., 9. 19h A nagy kézrablás R.: Radnai Márk 23. 19h Rövid a póráz R.: Kelemen József 15., 16. 19h ARIZONA STÚDIÓ 3 kismalac HePp TrUpP Családi Bábszínház 15. 11h Brass Cirkusz Méhes Csaba és a Brass in the Five 9. 15h Garzonpánik R.: Radnai Márk 12., 19. 19.30 A gyáva R.: Scherer Péter 21. 19.30 P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


ÁPRILIS Mogács mesék – Beavatás felnőtt gyerekeknek R.: Mogács Dániel 7., 8. 19.30 Moszka–Petuski R.: Tamási Zoltán 2., 11. 19.30 nőNYUGAT R.: Mácsai Pál 28. 20h Pöttyös Panni az iskolában Kor.-r.: Bozsik Yvette 23. 11h és 13h Rézerdő lakói Méhes Csaba és a Brass in the Five 9. 11h Rövid R.: Kelemen József 30. 19.30 Szeretik a banánt, elvtársak? Marosvásárhelyi Yorick Stúdió 22. 19.30 Telefondoktor R.: Orosz Dénes 20. 27. 19.30 Toldi Forte Társulat 6., 10. 19.30 Világszép nádszálkisasszony Neptun Brigád 22. 11h MIKROSZÍNPAD Mr. és Mrs. Sz.: Verebes Linda, Pindroch Csaba 2., 17. 19h Mulatság Nézőművészeti Kft. R.: Bérczes László 20. 19h Őszi szonáta R.: Vörös Róbert 7., 23. 19.30 Rómeó és Júlia Beavató színház 10., 11. 19h Segítség, megnősültem! R.: Radnai Márk 8., 15. 17h

Trafó All Genius All Idiot (újcirkusz) – Budapesti Tavaszi Fesztivál P! Svalbard Company (SE) 1. 20h Otthon  Dollár Papa Gyermekei 3. 19h Lutte Frenák Pál Társulat 6., 7. 20h Electrify vol. 13 // Zs (US), Horse Lords (US), Cloud Becomes Your Hand (US)  8. 20h Az ölében én TÁP Színház 9. 19h Gyévuska Pintér Béla és Társulata 10., 11. 20h L-E-V by Sharon Eyal & Gai Behar (ISR): OCD Love  – Budapesti Tavaszi Fesztivál 13., 14. 20h Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk  Km.: Kelemen Kristóf 13. 21h Az időnk rövid története Győri Vaskakas Bábszínház–ESZME 18. 19h, 19. 20h Családi Al-Bumm  20. 20h Hate Radio  The International Institute of Political Murder/Milo Rau (CH/D) 21., 22. 20h Alszanak a halak?  Manna – Ugródeszka sorozat 23. 18h Tágra zárt szemek (próba) Dollár Papa Gyermekei 23., 24. 20h Az éjszaka csodái Tünet Együttes 24. 19h Krund ni Ovel 26. 21h

Bharat Bhushan Goswami – Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXI. 29. 20h Csehov Dollár Papa Gyermekei 30. 20h

Újszínház Az áldozat R.: Nagy Viktor 26. 19h Béres R.: Kerényi Imre 2. 19h A bolondok grófja R.: Ádám Tamás 1. 19h Énekes madár R.: Magyar Attila 15. 19h Ex R.: Kerényi Imre 6., 23. 19h A funtineli boszorkány R.: Kerényi Imre 11., 22. 19h A királynő aranyból van Kassai Thália Színház 14. 19h A kőszívű ember fiai R.: Seregi Zoltán 8., 30. 19h Nem élhetek muzsikaszó nélkül R.: Bodolay Géza 29. 19h A Noszty fiú esete Tóth Marival R.: Vass György 28. 19h Országjáró Mátyás király R.: Kökényessy Ági 9., 10. 11h Sári bíró R.: Nagy Viktor 13., 20. 19h A vörös bestia R.: Pozsgai Zsolt 9. 19h

www.papageno.hu

55


HELYSZÍNEK BUBIK ISTVÁN STÚDIÓSZÍNPAD Csongor és Tünde R.: Gaál Ildikó 5. 18h Hangemberek R.: Kautzky Armand 12., 27. 19h A királylány bajusza R.: Háda János 12., 24. 10h, 30. 11h Kreutzer szonáta R.: Gaál Ildikó 7. 19h A második teríték R.: Gyökössy Zsolt 1. 19h Megszámláltatott fák P! R.: Csiszár Imre 20. 11h, 22., 25. 19h Pöttöm Panna R.: Pozsgai Zsolt 4. 10h, 23. 11h

Nanyue királya A kínai Guangzhou-i Színház vendégjátéka 26. 19h Óz, a csodák csodája R.: Marton László 1., 8. 17h, 9. 11h és 15h A padlás R.: Marton László 2. 11h, 4., 27. 19h, 23. 11h és 15h A Pál utcai fiúk R.: Marton László 5. 16h, 6., 13., 14. 19h, 15., 16., 30. 14.30 és 19h, 28. 17h Szentivánéji álom R.: Kovács D. Dániel 3., 11., 12., 21., 22., 24. 19h HÁZI SZÍNPAD Az élet mint olyan R.: Ilan Eldad 4., 30. 19.30 Hallgatni akartam R.: Marton László 8., 14., 20. 19.30 A léggömb elrepül Km.: Fesztbaum Béla 24. 19.30 A Pentheszileia Program R.: Kincses Réka 2., 29. 19.30 Rendezés R.: Szikszai Rémusz 22., 25. 19.30 Távoli dal R.: Szabó István 11., 12., 19., 21. 19.30 A vörös oroszlán R.: Bodor Böbe 6., 10., 18. 19.30

Vígszínház Bűn és bűnhődés R.: Michal Dočekal 2., 29. 19h Földrengés Londonban R.: Eszenyi Enikő 18. 19h Istenítélet (A salemi boszorkányok) R.: Mohácsi János 19. 19h Jóembert keresünk R.: Michal Dočekal 7. 19h Makrancos Kata R.: Gothár Péter 10. 19h A Mester és Margarita R.: Michal Dočekal 20. 19h

Szo V 1

56

2

H

K Sze Cs

P Szo V

3

4

7

április

5

6

8

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Zeneakadémia Jazz itt! – Balogh Tamás Quartet feat. Nagy Lili 1. 19h Itt és most – Rácz Zoltán és vendégei 2. 19.30 Kamarazene karnyújtásnyira – Rohmann Ditta (cselló), Rohmann Imre (zongora) 4. 19h Európai zongoraiskolák Mariam Batsashvili és Horváth Benedek zongoraestje 8. 19h Zenekar a központban – Giovanni Sollima (cselló) és az Amsterdam Sinfonietta Műv. vez.: Candida Thompson 8. 19.30 A tehetség kötelez Nyári László (hegedű) és Szabó Marcell (zongora) kamaraestje 9. 19h Kamarazene – Y generáció Km.: Csabay Domonkos, Szabó Ildikó 12. 19h Tiszta barokk János-passió az Ábrahám Consorttal és az Új Liszt Ferenc Kamarakórussal 12. 19.30 Liszt-kukacok Akadémiája – Mit tud az emberi hang? Mesél: Fazekas Gergely 23. 11h A tehetség kötelez Kokas Dóra (cselló) és Perényi Benjámin (zongora) kamaraestje 23. 19h Kamarazene karnyújtásnyira Leonard Elschenbroich és az Új Magyar Kamarazenekar; műv. vez.: Bánfalvi Béla 24. 19h Jazz itt! – Jakob Bro Trio 27. 19h A fekete-fehér színei – Fülei Balázs zongoraestje 28. 19h P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30


BUDAPESTEN TÚL

DESZKA Fesztivál

A

z elegáns karmesterpálca-kezelésről híres Gilbert Varga leírhatatlan hangulatot teremt hangversenyein, újragondolva és újragondoltatva a már jól ismert zeneműveket.

fotó: Zeneakadémia, Felvégi Andrea

Az időnk rövid története, fotó: Éder Vera

AZ ÖTÖDIK

A

kortárs magyar darabokat felvonultató fesztivált 11. alkalommal rendezik meg. Idén 26 előadást láthat a gyerek- és felnőttkorú közönség határon inneni és túli magyar színházaktól, továbbá megismerheti Esterházyt szlovákul, Székely Csabát románul.

 DEBRECEN Csokonai Színház MÁRCIUS 27.–ÁPRILIS 2. bérletek: 5300–11 600 Ft csokonaiszinhaz.hu

BANZAJ #17. – NIKOLAS LIST, HANS

I

gen, a kísérleti zenei élet nem csak Budapesté, Debrecen az elmúlt 30 évben igen sokat tett ezért: a BanZaj sorozat ezen etapján egy amerikai–mexikói származású, de Belgiumban élő horrorfilmrendező mutatkozik be improtronic-ambient előadóként, míg a fővárost az experimental noise-ban utazó Hans képviseli.

A kétarcú est első felében a virtuóz tehetségét idézi elénk Dmitrij Baskirov tanítványa, Fejérvári Zoltán Rachmaninov zongorarapszódiájában, majd a sziporkázó zongorafutamokat elhagyva Csajkovszkij drámai útkeresésének a végzet felett ünnepelt győzelmének lehetünk fültanúi.

 PÉCS Kodály Központ ÁPRILIS 6. – 19.00 1000–4990 Ft pfz.hu

 DEBRECEN MODEM ÁPRILIS 8. – 20.00 300 Ft / 600 Ft modemart.hu

www.papageno.hu

57


BUDAPESTEN TÚL

Carmen

SZÜLETÉSNAPOMRA

A

Kalákával kalákában lenni a jónál is jobb. József Attila születésnapján közös ünneplésre hív az együttes, hogy Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly és mások költői világát megidézve a vers álljon a közösségi énekmondás centrumában.

fotók: Dusa Gábor

 DEBRECEN Kölcsey Központ ÁPRILIS 10. – 11.00 1000 Ft (10 diákonként a tanár kísérőnek ingyenes) kolcseykozpont.hu

Veress Ferenc erdélyi tájképei

A

szenvedélyek, a szabadságvágy és a szerelem történetét Márton László írta színpadra, a kimondott és a megkoreografált szavakat Horváth Csaba rendezte össze. A címszerepben Petrik Andrea.

 SZÉKESFEHÉRVÁR Vörösmarty Színház ÁPRILIS 19., 20., 22., 22., 24. – 19.00 2900–3600 Ft vorosmartyszinhaz.hu

A

z 1800-as évek vége aranykor? Talán. Átalakuló kor: minden felgyorsul, minden változik. Erdélyhez még nem fűződik mindaz, ami majd a XX. században. Ártatlan, varázsos tájképek.

 KECSKEMÉT Magyar Fotográfiai Múzeum MÁJUS 7-ig k–szo.: 12.00–17.00 300 Ft / 500 Ft fotomuzeum.hu 58

április


Hommage à Kodály Zoltán

Magyar

Állami

épi N Együttes

TÁNCKÁNON B E M U TAT Ó 2017. ÁPRILIS 21., 2017. ÁPRILIS 22.

MÜPA

Fesztivál Színház

www.hagyomanyokhaza.hu Hagyományok

Háza

Hagyományok Háza Jegyiroda 1011 Budapest, Fő utca 6. | (+36-1) 225-6056 jegy@hagyomanyokhaza.hu


KÖNYV

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ A SZERELEMRŐL ÉS MÁS DÉMONOKRÓL 2017 / MAGVETŐ

STEVEN ISSERLIS MIÉRT HORDOTT PÓTHAJAT HAYDN HAJDANÁN? 2016 / RÓZSAVÖLGYI

REJTŐ JENŐ AZ ELVESZETT CIRKÁLÓ 2017 / HELIKON

M

A

A

agyarországon az eredeti megjelenés után egy évvel, 1995-ben adták ki először a Nobel-díjas kolumbiai író kisregényét Székács Vera fordításában. A nagyon jó fordítás maradt, a külcsín változott – a nem létező veszettsége miatt halálra kínzott kislány, Sierva María és a fiatal Cayetano Delaura atya szerelmének története az „új dizájnos” életműkiadás második darabja. INFO A regény alapján készült Eötvös Péter-opera budapesti változatát januárban mutatták be az Operaházban, és májustól újra láthatjuk. A mű a Glyndebourne-i Operafesztivál és a BBC felkérésére készült, a szövegkönyvet Hamvai Kornél írta. 3290 Ft magveto.hu

60

április

világhírű csellista második, gyerekeknek írott könyvében nemcsak vicces és érdekes portrékat találunk a szegény és szomorú Schubertről, a patetikus Csajkovszkijról, a heves vérmérsékletű Dvořákról és a kifinomult Gabriel Fauréról, hanem útmutatást is, hogy mely művek meghallgatásával érdemes kezdeni a velük való ismerkedést.

csinos Helikon Zsebkönyvek 50. darabja Piszkos Fredet (aki egyébként itt bukkan fel először) idézi meg, és persze Rejtő Jenőt, akiről talán kevésbé köztudott, hogy operettlibrettókat is írt. Aki mer, az nyer című „nyári operettjét” például körülbelül százötvenszer adták elő Honthy Hanna és Törzs Jenő főszereplésével a harmincas években.

INFO Akik szívesen meghallgatnák élőben is a brit csellistát, egy hosszabb utazással egybekötve tudják ezt megtenni: áprilisban például Várjon Dénessel együtt is fellép a londoni Wigmore Hallban, de az USA-ban is lesz egy nagyobb körútja. Bővebben: stevenisserlis.com

INFO A zsebkönyvsorozat borítóit Szabó Levente készíti, akinek munkáit március 10. és április 7. között a kArton Galéria 4/4 – Baranyai / Kárpáti / Szabó / Vidák című, négy kiváló grafikus-illusztrátor műveit bemutató kiállításán is láthatjuk.

 2990 Ft lira.hu

 999 Ft helikon.libricsoport.hu


HIGHLIGHTS DANIEL ERDMANN’S VELVET REVOLUTION FESTIVAL DE LA FRANCOPHONIE

THE SILENCE OF THE MUSES – THE VOICE OF THE MUSES

B

ased in Paris and Berlin, saxophone genius Daniel Erdmann recorded his latest album, titled short moment of zero g, in Budapest’s BMC last year with the excellent young French violinist and viola player Théo Ceccaldi, and British vibraphonist Jim Hart. Spectacularly successful across Europe, now, they will present the album at Opus.

Budapest Spring Festival

T

wo days, four concerts – and the crème de la crème of young Hungarian musicians. Through the most important chamber pieces of the age, the series aims to present the effect word war I had on music. This journey through time will bring the audience many new discoveries.

 BMC (Mátyás utca 8., Budapest 1093) 1 APRIL, 9 pm 1,800 HUF bmc.hu

photo: Iko Freese

Budapest Spring Festival

BUDAPEST 100 photo: Balázs Danyi

Mozart: The Magic Flute

 Pesti Vigadó (Vigadó tér 2., Budapest 1051) 15-16 APRIL, 7.30 pm 1800 HUF btf.hu

O T

he Komische Oper Berlin’s guest performance is likely to be one of the most exciting shows of the festival season in Budapest. This piece marked the debut of Hungary’s Henrik Nánási as the director of the theatre in Berlin. Bearing resemblances to the silent movie genre, the performance enjoyed great success.

 Erkel Theatre (II. János Pál pápa tér 30., Budapest 1087) 20 APRIL, 7 pm 1,500–12,900 HUF btf.hu

ne of the highlights of every spring is when hundred-year-old buildings in Budapest open their gates. This year, buildings on the Danube bank are in the spotlight. Rare buildings, everyday miracles. Between Rákóczi Bridge and Árpád Bridge 22-23 APRIL, all day FREE www.papageno.hu

61


HIGHLIGHTS

Kodály: Háry János

NON-ALIGNED MODERNITY

Budapest Spring Festival

I

t is by no means an exaggeration to predict that, with its great cast, directed by Ferenc Anger, this piece will be much more than just an obligatory part of the Kodály Anniversary Year’s programme – it will be a memorable closing event of the Spring Festival.

 Palace of Arts (Müpa – Komor Marcell utca 1., Budapest 1095) 23 APRIL, 7.30 pm 2,900–7,900 HUF btf.hu

ADRIAN BELEW POWER TRIO

Gorgona is Looking at the Sky 1961, Marinko Sudac Collection

T

he conceptual art of the 1960s and 1970s has come back as the current trend in global arts. Works from a Croatian private collection, presented recently in Milan, are now exhibited in Budapest.

 Ludwig Museum (Komor Marcell utca 1., Budapest 1095) 23 MARCH–25 JUNE Tuesday–Sunday: 10 am–8 pm 2,400 / 1,200 HUF ludwigmuseum.hu

HATE RADIO

C A

drian Belew (guitar and vocals), one of the greatest guitarists of all time, who played with Frank Zappa and David Bowie as well as with the Talking Heads and King Crimson in their heyday, and who will leave an amazing legacy as a solo artist to aficionados of captivating and special kinds of music, is now back in Budapest, accompanied by drummer Eric Slick and barefoot bass guitarist Julie Slick.

 A38 (Petőfi bridge, Buda side) 23 APRIL, 8 pm 6,500 HUF a38.hu 62

április

an words kill? Can a radiobroadcast fuel massacres? How susceptible are we to media manipulation? HateRadio is a reconstruction of a broadcast on Rwanda’s RTML station and based on actual events.

 Trafó (Liliom utca 41., Budapest 1094) 21, 22 APRIL, 8 pm 2,200/2,800 HUF trafo.hu


Keller András

zeneigazgató

Bérletek áprilistól válthatók! www.concertobudapest.hu

Profile for Papageno

Papageno magazin / 2017. április  

Papageno magazin / 2017. április  

Profile for papageno4
Advertisement