__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2017. OKTÓBER | www.papageno.hu

INGYENES

„Soha nem bízom magam teljesen a számítógépre” Interjú Sas Péterrel Bemutatkozik

a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

60 program OKTÓBERRE

A CAFe BUDAPEST BEMUTATJA:

Tan Dun: Nu Shu

– The Secret Songs of Women


PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA

22017. 017. D E C E MB E R 2 0 .

Jegyek válthatók elôvételben: www.jegy.hu I www.royalchristmasgala.hu


1066 1066 Budapest, Budapest, Teréz Teréz krt. krt. 48. 48. •• jegypénztár: jegypénztár: 1 1 312-0430 312-0430 www.jatekszin.hu • facebook.com/jatekszin www.jatekszin.hu • facebook.com/jatekszin

K 9 O 3ÉPC3SŐ9F FOK Ő S C P LÉ W W LLO O R A R B A C K- B O CK C O H C C IIT TC H -- H H N A N H C ÉÉKK)) HA GJÁ T U C B T U B II--V VÍÍGJÁ M I R M I K ((KR

Szereplők: Szereplők: LENGYEL LENGYEL TAMÁS TAMÁS

Rendező: Rendező: HORGAS HORGAS ÁDÁM ÁDÁM

LÉVAY LÉVAY VIKTÓRIA VIKTÓRIA NAGY NAGY SÁNDOR SÁNDOR SZIRTES SZIRTES BALÁZS BALÁZS

BEMUTATÓ: OKTÓBER 14.


OKTÓBER 6–8. FESZTIVÁL @AKVÁRIUM KLUB OKTÓBER 5. SHOWCASE @SZIMPLA

NYISD KI A FÜLED!

BUDAPESTRITMO.HU

Lajkó Félix és a VOŁOSI, Lura, Amparanoia, Harcsa Veronika & Transglobal Underground & Fanfara Tirana KAL, Söndörgő & Amsterdam Klezmer Band, Oratnitza, Mokoomba, és sokan mások

4 SZÍNPAD, 30 KONCERT, 29 ORSZÁG FELLÉPŐI


NYITÁNY

Előhang Az október már egészen biztosan elhozza az őszt, vége a hosszú esti teraszozásoknak, mert csípősek az éjszakák, de a kisebbik fiam szerint van jó is az őszben, nem vitatkozom vele, bár én imádom a nyarat. Ádámot nem zavarja még az iskolakezdés sem, kifejezetten szereti ilyenkor a fák leveleinek színét, a sokszínű őszi erdőt, és ami közös: imádjuk a sokszínű budapesti kulturális életet is, ami ilyenkor már igen pezsgő. Amennyiben egy jó sétára vágyna, biztosan érdemes kicsit más szemmel néznie Budapestet. Volt már valaki turista a saját szülővárosában? Vannak barátaim, akik kipróbálták, és hatalmas élmény volt nekik megcsodálni az épületeket, amelyek mellett nap mint nap csak elrohanunk. Ajánlom mindenkinek, hogy szálljon ki az autóból, és nézzen úgy körül a városunkban, mintha most kellene azt felfedezni. Évek óta készülök a Kulturális városfelfedező séta a klasszikus zsidónegyedben programon részt venni, talán most végre lesz időm erre. A Müpában lesz Rájátszás is, ami hatalmas élmény, nekem elhihetik. Kedvenc íróim, zenészeim egyszerre a színpadon, egy szóval fantasztikus! Háy, Grecsó, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal… Nem is kell ennél jobb egy remek estéhez. Ádámmal együtt várjuk a Budapesti Bábszínház Gengszter nagyi előadását, ami jó közös programnak ígérkezik. És addig is hétvégente a Hatszínben együtt nézzük a gyerekelőadásokat, mert színházban lenni mindig jó, és a legtöbb teátrum ősszel éled újra. Szép őszt és izgalmas programokat! Gálvölgyi Dorka a Hatszín Teátrum igazgatója

MEGJELENT! Az idei Gyermek- és Ijfúsági Színházi Szemle felhívására száz előadás érkezett, ebből válogattak ki és hívtak meg huszonegyet neves színházi szakértők. A különszámban az esemény részletes programja található.

Színház

6.

Gyerek

18.

Koncert

20.

Címlapsztori

21.

Oroszlánkörmök – Sas Péter

34

Zeneoktatás

38

Kiállítás

40

Helyszínek

44

Budapesten túl

59

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Lapmenedzser: Balázs Jenő Szerkesztő: Rajkó Anna Korrektúra: Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: S.T.B. Media Kft. Közreműködők: Bazylák Judit, Bihari Balázs, Fekete Márton, Gurubi Ágnes, Nagy Gergely, Papp Tímea, Pálfy Áron, Szabados Emese, Szabó László, Szemők Ildikó, Ur Máté Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt. 2600 Vác, Nádas utca 8. Felelős vezető: Borbás Gábor ügyvezető ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: 2017. szeptember 20-án. A 2017. novemberi Papageno magazin lapzártájának időpontja: 2017. október 5. Megjelenésének időpontja: 2017. október 18.

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az www.observer.hu

www.papageno.hu

5


SZÍNHÁZ

BEMUTATÓ Az egyik novemberi vendég: Gáspár Ildikó

MÁGLYA

D

ragomán György azonos című, nagy sikert aratott regényének színpadi változata az egyik legfontosabb német rendező, Armin Petras adaptációjában és színrevitelében.

 Vígszínház OKTÓBER 1., 2., 13., 14., 26. – 19.30 1700 Ft vigszinhaz.hu

BEMUTATÓ

A

Császi Ádám, rendező fotó: Dömölky Dániel

Templom

z Egyesült Államokban élő, dél-koreai származású Young Jean Lee, az egyik legfontosabb kortárs színházi alkotó első magyar nyelvű bemutatója Rába Rolanddal, Petrik Andreával, Simkó Katalinnal és Nyakó Júliával.

 Szkéné Színház OKTÓBER 1., 2. – 19.00 2900 Ft szkene.hu 6

október

Az egyik októberi vendég: Székely Kriszta fotók: Horváth Judit

Beszélgessünk!

A

B

JÓ KÉRDÉS – HOL A NŐ HELYE A SZÍNHÁZBAN?

október 6. 19.00

(Székely Kriszta, Zubek Adrienn, Mácsai Pál; Veiszer Alinda)

október 16. 19.00

Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat szeptembertől májusig tartó sorozatában szakmai témák kerülnek elő, de nem csak a szakmát várják havonta egyszer a Katona Kantinjába. Alkalmanként három színházi alkotóval és Veiszer Alindával elvont, elméleti rétegproblémák és álkérdések helyett fontos, valódi, alkotókat és nézőket egyaránt foglalkoztató és érdeklő felvetéseket járnak körbe, bennfentességtől mentesen.

 Katona József Színház, Kantin október 2. 17.00 INGYENES facebook.com/jokerdes

udapest legújabb kulturális előadóhelye, a Lánchíd Szalon a gondolkodó emberek találkozóhelyévé szeretne válni, ahol a betérők megkapják az együttlét örömét, illetve lehetőségét az eszmecserére – mindezt akár egy finom vacsora elfogyasztása mellett. Az évadban lesz többek között Klezmer Kabaré, Karafiáth Orsolya beszélget írókkal, Hegedűs D. Géza mutatja be a Nemzet Színészeit, és Papageno klasszikus zenei estek is szerepelnek a programban.

A NEMZET SZÍNÉSZE: MOLNÁR PIROSKA K.O. – KARAFIÁTH ORSOLYA BESZÉLGET ERDŐS VIRÁGGAL október 18. 19.00

ÖRÖKSÉGHAGYÓK – VENDÉG: SPIRÓ GYÖRGY október 23. 19.00

PAPAGENO-EST: A HUGENOTTÁK Lánchíd Szalon Lánchíd u. 7. 1. emelet lanchidszalon.hu


OKTÓBER BEMUTATÓ

LOVE, LOVE, LOVE

1

967, a Beatles dala, az All you need is love a listák élén áll. Két londoni fiatal, Sandra és Kevin szíve pedig tele a szabadság, a végtelen lehetőségek és a könnyű élet reményével.

1089 (SZÍNHÁZ AZ ORROD HEGYÉN)

 Belvárosi Színház OKTÓBER 5., 6., 21., 30. – 19.00 2900–5500 Ft orlaiprodukcio.hu

Ö

t szkeccs, egy előadás. Improvizációkból. A cél: találjuk meg az átjárót abba a távoli, ismeretlen univerzumba, amely az orrunk előtt terpeszkedik el!

 Ódry Színpad OKTÓBER 2., 7. – 20.00 1900 Ft odryszinpad.hu

2017 • SZEPTEMBER 23. • 14:00-22:00 201 2:00

• BÁN

A NEMZETIBEN

K BÁ • ELŐADÁ N S

• N Y Í LT

PRÓBA

• SZÍNÉ

SZKONC

• PLAKÁ

ERT •

TFOTÓZ

ÁS •

www.papageno.hu

7


SZÍNHÁZ CAFe Budapest

SZÍNHÁZ CAFE-VAL

BEMUTATÓ

Háztűznéző

G

ogol teljességgel valószerűtlen története két részben, a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit és kétségbeeséseit is megmutató komédia Ascher Tamás rendezésében, Jordán Adél főszereplésével.

 Katona József Színház OKTÓBER 6., 7., 8., 12., 17., 18. – 19.00 2200–3900 Ft katonajozsefszinhaz.hu

fotók: Olajos Ilka

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál indulása óta kiemelten kezeli a színházi programokat is. A Katona József Színház Kamrájában, Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a Munkavégzés során nem biztonságos című darabot, amely a bulvársajtó működéséről szól. Az író, Lucy Kirkwood az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője Angliában. A Dollár Papa Gyermekei társulat rendszerint klasszikusokat vesz elő, de az emberi kapcsolatokra koncentráló olvasat mindig friss. Nem lesz ez másképp ezúttal sem Az apáca című Diderot-művel, amely egy akarata ellenére zárdába adott 16 éves lány tragikus sorsát mutatja be a Trafóban. Az Allez! főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. A Bethlen Téri Színházban létrejövő előadás a fiatal magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, kazah származású orosz rendezőnő közös munkája.

A tizenegyes kórterem

M

i volna, ha Márton, az egykori hittérítő alakja megjelenne a mai korban a hitevesztettek közt, a pszichiátria zárt osztályán?

 OKTÓBER 6–22. cafebudapestfest.hu RS9 Színház OKTÓBER 11., 12. – 19.00 2500 Ft rs9.hu 8

október

fotó: Horváth Judit

A


ALEKSZANDR PUSKIN

BORISZ GODUNOV SZEREPLŐK: MÁTÉ GÁBOR, KOVÁCS LEHEL, BEZERÉDI ZOLTÁN, SZACSVAY LÁSZLÓ, UJLAKI DÉNES, BÁN JÁNOS, DANKÓ ISTVÁN, ELEK FERENC, BODNÁR ERIKA, RUJDER VIVIEN, KISS ESZTER, MÉSZÁROS BLANKA, DÉR ZSOLT, VIZI DÁVID E.H., KOVÁCS TAMÁS E.H., LESTYÁN ATTILA E.H., LÁSZLÓ G. ATTILA M.V., ZSÁMBÉKI TÓBIÁS/VARGA ZÉTÉNY, LAKATOS DEZSŐ RENDEZŐ: ZSÁMBÉKI GÁBOR ELŐADÁSOK: OKTÓBER 10., 11., 20., 30., NOVEMBER 9., 22., 28. JEGYEK KAPHATÓK: KATONAJOZSEFSZINHAZ.HU / 1052 BUDAPEST, PETŐFI SÁNDOR UTCA 6. SZERVEZES@KATONASZINHAZ.HU / 06 1 266 52 00


SZÍNHÁZ fotó: Mészáros Csaba

KIÉ VAGY, MONDD?

Z

forrás: Hatszín Teátrum

enés „seveledsenélküled” a 30-as évekből, Szávai Viktóriával és Adorjáni Bálinttal, Szép Ernő Lila ákácából inspirálódva, filmslágerekkel, frivol bájjal, sok humorral, eleganciával.

 Hatszín Teátrum OKTÓBER 11., 13. – 19.00 2500–2800 Ft hatszin.hu

BEMUTATÓ

A félelem megeszi a lelket

E

gy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság története Rainer Werner Fassbindertől, Alföldi Róbert rendezésében.

 Átrium Film-Színház OKTÓBER 13., 14., 15. – 19.30; 28. – 15.00, 19.30 3800–4200 Ft atrium.hu

A Forte társulAt előAdásAi A szkénében Rendező: horváth Csaba

Gerhart Hauptmann

10

Fjodor M. Dosztojevszkij

Agota Kristof

Patkányok október 12.

Bűn és Bűnhődés október 16.

a nagy füzet október 23.

www.szkene.hu

jegy@szkene.hu

06.20.384.6049

október


SZÍNHÁZ A MEGTORLÁS NAPJA 014. május 23-án a dél-kaliforniai Santa Barbarában egy 22 éves fiú, Elliot Rodger 13 embert megsebesített, hatot megölt, majd önmagával is végzett. Beszélnünk kell róla. A fiúról, tettéről és az ahhoz vezető útról. Jurányi Ház OKTÓBER 14. – 20.00 2000 Ft juranyihaz.hu

Boldog születésnapot az 5 éves Jurányi Háznak, a független színházi és alkotóművészeti szektor 6700 négyzetméteres otthonának!

fotó: Dömölky Dániel

2

BEMUTATÓ

CAFe Budapest

Ádám almái

J

ó és a Rossz párharcának példázata egy abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal teli, dán filmből készült fekete komédiában, Szikszai Rémusz rendezésében.

 Radnóti Színház OKTÓBER 20., 22., 24. – 19.00 2100–4400 Ft radnotiszinhaz.hu

LEVÉL APÁMHOZ A NŐVÉREK EGRI KATI EGRI MÁRTA

MOZSÁR MŰHELY

(VI. KER. NAGYMEZŐ UTCA 21.) BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 19. (20 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 20. (20 ÓRA)

RENDEZŐ:

CSEH JUDIT MŰVÉSZETI VEZETŐ:

PELSŐCZY RÉKA 12

október

ÉLET. TÖRTÉNETEK .HU…

Jegyek válthatók: a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a mozsarmuhely.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges és az előadások kezdete előtt 1 órával a helyszínen.

LENGYEL NAGY ANNA

IGAZ TÖRTÉNETEINEK ELŐADÁS SOROZATA

ELETTORTENETEK_FIDELIO_127x86.indd 1

interticket

01/08/17 18:14


Fotó: Őri György

Várkert Bazár 2017. október 29. vasárnap, 19.00

KÁRMEN

Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

info: (06 1) 201 4407 zöld szám: (06 80) 10 44 55 Kövessen minket!


SZÍNHÁZ fotó: Philippe Gramard

BEMUTATÓ

A JEDITANÁCS ÖSSZEÜL

F

ekete Ádám új darabjában főszereplőjét, az egyes szám első személyt hét különböző személyre, különálló hangra bontja le, akik veszekednek, áriáznak, kocsmáznak, tollaslabdáznak, cirkuszolnak, satöbbi.

 Trafó OKTÓBER 27., 28. – 18.00 2000 Ft trafo.hu

Önellátás

S

tratégiajáték ötven percben, amely alatt négy táncos tomboló rítusba kezd félúton a kötött, arccal előre mozdulatok világa és a szabad kalandozás között.

 Trafó OKTÓBER 27., 28. – 20.00 2800 Ft trafo.hu

PIRA BELLA ULLMANN MÓNIKA BORBÉLY ALEXANDRA

MOZSÁR MŰHELY

(VI. KER. NAGYMEZŐ UTCA 21.) BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 28. (20 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 29. (20 ÓRA)

RENDEZŐ:

SZABÓ MÁTÉ MŰVÉSZETI VEZETŐ:

PELSŐCZY RÉKA 14

október

ÉLET. TÖRTÉNETEK .HU…

Jegyek válthatók: a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a mozsarmuhely.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges és az előadások kezdete előtt 1 órával a helyszínen.

LENGYEL NAGY ANNA

IGAZ TÖRTÉNETEINEK ELŐADÁS SOROZATA

ELETTORTENETEK_PAPAGENO_127x86.indd 1

interticket

01/08/17 18:08


SZÍNHÁZ fotók: Dusa Gábor

BEMUTATÓ

Kodálydialógok

A

Közép-Európa Táncszínház táncosai, Kun Attila és Mádi László koreográfusok, illetve két kiváló zenész, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint együttműködésében elevenedik meg Kodály Opus 8-as csellószonátája és Opus 7-es duója.

 Várkert Bazár OKTÓBER 31. – 19.00 2400 Ft / 2600 Ft nemzetitancszinhaz.hu

JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ KAMARATEREM

(1027 BUDAPEST, JURÁNYI U. 1-3.)

ELŐADÁS: 2017. OKTÓBER 13. PÉNTEK (20 ÓRA) Jegyinfó és jegyrendelés: (+36 70) 777-2533, jegy@fugeprodukcio.hu, www.juranyihaz.hu

jegy.hu

16

október

leszamolas_PESTIEST_127x86.indd 1

05/09/17 13:29


ŐSBEMUTATÓ: 2017. 11. 12.

FACEBOOK.COM/ADRIANMOLESZINDARAB

Sue Townsend regénye nyomán írta Balázs Ágnes és Gáspár András

Rendező: Gáspár András Látvány: Ottlik Jikka Koreográfus: Farkas Amáta Rendezőasszisztens: Fenyvesi Lili

JEGYEK KAPHATÓK: WWW.JEGY.HU

Hatszín Teátrum, 1066 Budapest, Jókai utca 6. • www.hatszin.hu

Szereplők: Dékány Barnabás Osváth Judit Fehér András eh. Georgita Máté Dezső Kádas Petra eh. Kerekes József Király Attila Létay Dóra Litauszky Lilla eh. Szalai Kriszta és az Ász Drámaiskola növendékei


GYEREK

A jégtorony titka

A

– KIÁLLÍTÁS ÉS KINCSKERESŐ JÁTÉK

fotó: Éder Vera

lex Scheffler történetei a kisgyerekek mindennapjairól szólnak, esti kedvenc a 2-3 évesek körében.

A népszerűség titka, hogy a kisegér és a nyuszi barátságát, hétköznapjait egyszerűen mutatja be, számukra is könnyen átélhetővé teszi. Az előadást a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatják be.

 Budapest Bábszínház OKTÓBER 9. – 9.30 1300–1500 Ft budapest-babszinhaz.hu

forrás: F Exhibition

BEMUTATÓ

PIPP ÉS POLLI

M

egszokhattuk, hogy a Mezőgazdasági Múzeum aktuális, interaktív kiállításai mindig valami izgalmasat tartogatnak a családok számára. Az új őszi kiállítás és játék egy képzeletbeli sarkvidéki utazásra, az örök hó birodalmának felfedezésére invitálja a gyerekeket. Most mindenki próbára teheti magát – kiderítheti, hogy át tud-e kelni a jeges vízen egy bumfordi rozmár révésszel, vajon képes-e navigálni a sarkvidéki jegesmedvejáratot, illetve megbirkózik-e a kincseskamra trükkös zárjával.

 Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár SZEPTEMBER 23.–NOVEMBER 5. 990–1750 Ft mezőgazdasagimuzeum.hu

CSINNADRATTA, ZENÉS HŰHÓ, AVAGY UTCASZÍNHÁZAK A CSOBÁNKA TÉREN

K

özhírré tétetik, és ezúton kidoboltatik, hogy október első hétvégéjén minden kicsinek és nagynak a Csobánka téren van a helye! Ugyanis ez a hétvége az utcaszínházaké – lesz vásári bábtáncoltató játék Vitéz Lászlóval a főszerepben, afrikai mese Kodzsugukiláról, a boszorkányról, találkozhatunk faragott bábmesével, sőt még Winnetouval is a Kajárpéci Vízirevü elődásában.

 Békásmegyeri Közösségi Ház OKTÓBER 7–8. INGYENES kulturkozpont.hu

18

október


OKTĂ“BER

A rovat tĂĄmogatĂłja a KINDER.

9. GYERMEK- ÉS IFJÚSà GI SZ�NHà ZI SZEMLE 2017

POLGĂ R JUDIT:

KalandozĂĄs a sakktĂĄblĂĄn

E

gyszer volt, hol nem volt, mÊg az Óperenciås tengeren is túl volt egyszer egy Sakkpalota. Abban lakott a kiråly Ês a kirålynő... �gy kezdődik a mese, amely sorån az olvasó megtudhatja, hogy a sakkozås nemcsak jåtÊk, hanem gondolkodåsmód is, ez pedig mår gyerekkorban elsajåtítható. A sakk logikus gondolkodåsra tanít, fejleszti a problÊmamegoldó kÊpessÊget, Ês szårnyakat ad a kreativitåsnak. Polgår Judit mesÊje rímekkel, jåtÊkos feladatok segítsÊgÊvel ismerteti meg a sakk szabålyait.

 Bookline KĂśnyvek, 2017, 2999 Ft

Az első ismert sakkvåltozat valószínŹleg Indiåban alakult ki, 600 kÜrßl. A csaturanga a modern sakknål egyszerŹbb volt. Az első hivatalos sakkvilågbajnoksågot 1886-ban jåtszottåk. A magyarok a sakkolimpia nyílt versenyÊn eddig ÜtszÜr ållhattak fel a dobogó legmagasabb fokåra (ebből Magyarorszåg kÊtszer nem hivatalos olimpiån győzÜtt), a női versenyen kÊt alkalommal szereztÊk meg az aranyÊrmet. Polgår Judit a sakktÜrtÊnet legjobb női sakkozója, az egyetlen nő, aki åtlÊpte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri hatårt. Egyedßlålló, hogy 12 Êves koråtól 26 Êven keresztßl a felnőtt női vilågranglista 1. helyezettje volt.

A

z idei szemle felhívåsåra 100 előadås Êrkezett, ebből vålogattak neves színhåzi szakÊrtők, Ês hívtak meg 21 előadåst. A fesztivålon egyarånt lesznek csecsemőszínhåzi, tantermi Ês beavató színhåzi, illetve színhåzi nevelÊsi előadåsok. Az orszågos elismertsÊgŹ båbszínhåzak Ês fßggetlen tårsulatok mellett kőszínhåzak Ês egy hatåron túli színhåz is kÊpviselteti magåt.

 Marczibånyi TÊri MŹvelődÊsi KÜzpont OKTÓBER 9–15. 1200–1600 Ft gyermekszinhaziszemle.hu

BEMUTATĂ“

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

S

hakespeare egyik legismertebb darabjĂĄt most a cirkuszmĹąvĂŠszet ĂŠs a ďŹ zikai szĂ­nhĂĄz eszkĂśzeivel ĂĄllĂ­tjĂĄk a porondra. Nemcsak a mĹąfaj szĂĄmĂ­t unikumnak, hanem az elĹ‘adĂĄs utĂĄn tartott rendhagyĂł irodalomĂłra is, ahol neves Shakespeare-szakĂŠrtĹ‘k, szĂ­nhĂĄzi rendezĹ‘k ĂŠs dramaturgok kĂśzremĹąkĂśdĂŠsĂŠvel elemzik az ĂśrĂśk ĂŠrvĂŠnyĹą darab tĂŠmĂĄjĂĄt. FĹ‘vĂĄrosi Nagycirkusz OKTĂ“BER 2. – 15.00 1500–4500 Ft

www.papageno.hu

19


KONCERT REGENSBURGER DOMSPATZEN

bajor egyetemváros és Budavár testvérvárosi kapcsolatának keretében több közös koncertet is ad a Regensburger Domspatzen Koncertkórusa és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Iubilate Leány-, valamint Vegyeskara Roland Büchner és Sapszon Ferenc vezényletével. Kodály halálának jubileumi évfordulója alkalmából Liszt Ferenc Tu es Petrus című műve mellett elhangzik a Missa brevis, a Pangue lingua és az Esti dal. A 38. oldalon olvasható interjú.

 Mátyás-templom SZEPTEMBER 30. – 16.00 OKTÓBER 1. – 10.00 Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom OKTÓBER 1. – 16.30

Snétberger Trió: Titok – LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

A

Snétberger Trió legfrissebb albuma 2017 áprilisában jelent meg a legendás ECM kiadónál: a lemez a Snétbergertől megszokott roma és latin-amerikai hagyományt hozza a jazz és a klasszikus zene hatásaival, melodikus improvizációkkal. Mindehhez tökéletes partner a svéd nagybőgős, Anders Jormin, aki egyébként az improvizációpedagógia mestere és a kubai, illetve mozambiki népzene szakértője, valamint az amerikai Joey Baron dobos. A Zeneakadémián tartandó lemezbemutatón viszont egy másik kiváló úr, a New Yorkban élő Németh Ferenc ül majd a dobok mögé.

 Zeneakadémia OKTÓBER 2. – 19.30 4800–8600 Ft zeneakademia.hu

ZUBIN MEHTA ÉS A BÉCSI FILHARMONIKUSOK

M

ilyen lehet, amikor Zubin Mehta a magyarság két nemzeti énekét, a Himnuszt és a Szózatot vezényli? Megtudja, aki eljön a Müpában immár rendszeresen fellépő Bécsi Filharmonikusok következő koncertjére, hiszen a kiegyezés százötvenedik évfordulóján Erkel Ünnepi nyitánya, Haydn B-dúr sinfonia concertantéja, a Bartók: Concerto és Strauss Kék Duna-keringője képviseli majd a két ország közös zenei múltját.

 Müpa OKTÓBER. 3. – 19.30 7000–24 900 Ft mupa.hu 20

október

fotó: Opera di Firenze, Alberto Conti

A


CÍMLAPSZTORI

A rizsföldektől a Google-szimfóniáig

O

któber 6-án különleges koncerttel indul a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Rendhagyó a párosítás, hiszen Bartók Béla és Tan Dun műveit tűzi műsorra a Concerto Budapest, ráadásul a kínai zeneszerző Nu Shu – The Secret Songs of Women, azaz Asszonyok titkos énekei című darabja első alkalommal hangzik el Magyarországon.

„Tan Dun Oscar-díjas zeneszerzőt sokan emlegetik Kína Bartókjaként, nem véletlenül. Alig egy évvel ezelőtt a magyar fókuszú Shanghai International Arts Festival keretében több mint 2000 néző hallhatta-láthatta Bartók két csodálatos alkotását, A kékszakállú herceg vára című operát, valamint A csodálatos mandarin című pantomimet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, ahol Tan Dun személyesen volt jelen, és elragadtatottan beszélt nekünk arról, milyen meghatározó számára Bartók munkássága, ahogy arról is, mennyire várja budapesti koncertjét. Tan Dun életművében egyszerre meghatározó a filmművészet, a kortárs komolyzene és a kínai népzene, egyedi stílusában a tradicionális keleti motívumrendszer, az amerikai és az európai avantgárd alkot szintézist, kivételes alkotó, valódi világsztár. Az őt jellemző sokszínűség, ez a kísérletező határátlépés és művészi szabadság a CAFe Budapest Kortárs Művészeti

Fesztiválnak is sajátja, büszkék vagyunk rá, hogy október 6-án Tan Dun koncertjével kezdődik az eseménysorozat!” – fogalmazott Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest operatív testületének elnöke a közelgő koncertről és a zeneszerzőről, aki szülőfalujában gyermekként a vizet és a követ használta hangszerként, később kényszermunkára küldve

a rizsföldeken dolgozó munkásokból alapított zenekarral fazekakon zenélt, illetve megismerkedett a kínai hagyományos húros hangszerekkel. Tan Dun ezt a „csomagot” vitte magával a pekingi konzervatóriumba és a New York-i Columbia Egyetemre, és ebből a szellemi-zenei örökségből úgy építkezik a mai napig, hogy a kortárs hatások alól sem vonja ki magát. Komponált darabot papírra, vízzel teli tálakra, miközben a videó és egyéb multimé-

diás eszközök is megjelennek munkáiban, a Google felkérésére írt szimfóniáját – Internet Symphony No 1 Eroica – a YouTube Symphony Orchestra játszotta el. Persze ennél hagyományosabb megrendelései is vannak a sokszorosan díjazott, az UNESCO jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedő zeneszerzőnek. A New York-i Filharmonikusoknak, Lang Lang számára egy zongoraversenyt írt, a Metropolitan Opera pedig Plácido Domingónak kért egy operát.

Olyan filmekhez is komponált kísérőzenét, mint a Tigris és sárkány – ezért kapta az Oscart – vagy a Hős, de legismertebb művéről valószínűleg nem is tudjuk, hogy ő jegyzi: egy kínai népdal alapján írt darabja csendült fel a pekingi olimpia minden egyes éremátadásán, eddig összesen 302 alkalommal. www.papageno.hu

21


KONCERT SOLTI NEMZETKÖZI KARMESTERVERSENY, NYITÓKONCERT

Dmitrij Szinkovszkij és az Aura Musicale

A

klipjeiben filmszínészi tehetségét is meg-megvillantó Szinkovszkij vetélytársak nélkül pályázhatna a legjobban hegedülő kontratenor vagy éppen a legjobban éneklő hegedűművész címére. Ezúttal a Máté Balázs vezette historikus együttes és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus társaságában Bach műveiből szólaltat meg különleges válogatást.

z újragondolt kezdeményezés az 1974-ben útjára bocsátott karmesterverseny hagyományához kapcsolódik, amely számos, azóta világhírűvé lett karmestert ismertetett meg a nagyközönséggel. A nemes versengés keretében az előzsűrizett fiatal dirigensek több fordulóban mérettetik meg tudásukat és rátermettségüket. A fordulókat televíziós közvetítés is követi októbertől december közepéig, összesen kilenc alkalommal, heti rendszerességgel. A nyitókoncerten Kocsár Balázs mellett a legelső verseny győztese, Kobajasi Kenicsiró vezényel.

 Erkel Színház OKTÓBER 3. – 19.00 4400–6900 Ft opera.hu

 Zeneakadémia OKTÓBER 3. – 19.30 1900–5400 Ft zeneakademia.hu

fotó: Adriane White

A

Marin Alsop és a Fesztiválzenekar

A

z amerikai Marin Alsop már tízévesen tudta, hogy karmester akar lenni. Történelmet írt 2013-ban, amikor a BBC Proms zárókoncertjét a sorozat történetében első nőként vezényelte, és történelmet ír a BFZ életében is, hiszen az együttes élén ő az első női dirigens, aki ezúttal Sosztakovics Leningrád-szimfóniája mellett Sibelius egyetlen versenyművét hozza el Alina Pogostkina hegedűjátékával.

 Müpa OKTÓBER 4. – 19.45 2700–14 300 Ft mupa.hu 22

október


OKTÓBER ORBÁN GYÖRGY 70

TAN DUN ÉS A CONCERTO BUDAPEST

GEORGIA BOTTOMS

V

A

2008-as pekingi olimpia zeneszerzője, az idén 60 éves Tan Dun nyitja a CAFe Budapestet, akinek egyedi, Oscar-díjas stílusában a tradicionális keleti zene, valamint az amerikai és az európai avantgárd alkot szintézist. Saját magyarországi bemutatója mellett zenei hitvallásának példaművét, Bartók „Zenéjét” hozza majd el.

H

etvenedik születésnapját ünnepli idén hazánk egyik legmeghatározóbb kortárs zeneszerzője, akinek bár eddigi életműve a műfajok és előadói apparátusok igen széles skáláját lefedi, munkásságát elsősorban oratorikus és kórusművei határozzák meg.

 Zeneakadémia OKTÓBER 7. – 19.30 1500 Ft zeneakademia.hu

ajda Gergely két évvel a tengerentúli bemutató után saját maga vezényli vígoperáját, ami az Egyesült Államok déli államainak még ma is elkülönülő, sajátos kultúráját hivatott bemutatni a szeptember 11-i terrortámadás és a Katrina hurrikán okozta katasztrófák olvasatában.

 Zeneakadémia OKTÓBER 8. – 19.00 1900 Ft / 2500 Ft zeneakademia.hu

Ős rit ök 2. k mus onc a ert

 Müpa OKTÓBER 6. – 19.30 2400 Ft – 5900 Ft mupa.hu

CAFe Budapest

ia   . m é ad er 25 k a e ób Zen 7. okt 201 0 19.3

Út a ZenéHeZ

aranykor_127x86.indd 1

vezényel | Hámori máté

od z.h u

debussy | Előjáték az Egy faun délutánjához Stravinsky | Orpheus – balett Sibelius | Négy legenda

információ info@odz.hu címen, 06 70 455 68 14 közönségkapcsolati telefonszámon, vagy az odz.hu honlapon. Jegyek és bérletek megvásárolhatók az odz.hu oldalon kezelési költség nélkül, vagy a Zeneakadémia jegypénztában illetve a Jegy.hu országos Jegypont hálózatában.

CAFe Budapest

2017. 09. 11. 12:25

www.papageno.hu

23


KONCERT CAFe Budapest

THOMAS QUASTHOFF AND HIS NEW JAZZ PROJECT

A

mikor az operaénekes jazzt énekel. Ez sokszor nagyon furcsa, sőt van, amikor a ciki szó is eszünkbe jut, de a nagyszerű bariton opera- és dalénekes négy évvel a visszavonulása után mindennek az eleven cáfolata, hiszen elképesztő mélységekbe és magasságokba képes minket vinni hangjával. Legfrissebb jazzműsorában ezúttal legkedvesebb soul-pop-blues dalaiból válogat.

CAFe Budapest

AVISHAI COHEN TRIO

 Müpa OKTÓBER 13. – 20.00 2900–7900 Ft mupa.hu

kortárs jazz nagyágyúja több mint két évtizede az izraeli nagybőgős, akit Chick Coreától Herbie Hancockig mindenki örömmel fogad partnerének, a Down Beat Magazin szerint a 20. század egyik legmeghatározóbb nagybőgőse. Hangszerén túl mint énekes és zeneszerző is a legizgalmasabb jazzprodukció az övé, így triójának koncertje a CAFe Budapest egyik fénypontja.

 Müpa OKTÓBER 11. – 20.00 2900–7900 Ft mupa.hu

CAFe Budapest

Mezzoforte

V

olt egy időszak a nyolcvanas években, amikor ha el akartál bújni a siófoki lángos-palacsintásnál, akkor is valahonnan gejzírként tört fel a Garden Party dallammenete, hol a Poptarisznyából, hol a slágerlista éléről, hol szignálként, hol a magnóból. Legtöbben nem is tudtuk, hogy a Mezzoforte izlandi jazz-funk zenekar: sikerét tekintve megelőzte Björköt, a Sigur Róst és társait. A zenekar továbbra is javában alkot, koncertezik, így negyvenedik szülinapját egy tematikus, karrierösszegző koncerten ünnepli a hajón.

 A38 OKTÓBER 8. – 20.00 3000 Ft / 4000 Ft a38.hu 24

október

fotó: Ulla C. Binder

A


PROMÓCIÓ visszatérő vendége többek között az Emilia Romagnai Fesztiválnak, de az évtizedes múltra visszatekintő Miskolci Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztiválnak is. A Sziget fesztiváli fellépése kapcsán egy éve így nyilatkozott: „Nem elsősorban a közönségre kell figyelni, és ez nem függ attól, hogy koncertteremben vagy másféle helyszínen játszik az ember, hanem befelé, a saját világunkra, a zongorára, a műre.”

A sokoldalúság gyönyörködtet H

osszú ideje már, hogy fel-feltűnik a magyar klasszikus zenei élet palettáján a koncertjeivel a zongorairodalomban járatosaknak és a műfajjal még csak ismerkedőknek is maradandó élményt kínáló, tajvani születésű zongoraművésznő, Hsin-Ni Liu, aki nemcsak egyre meghatározóbb szereplője a hazai zongoraéletnek, de időről időre sokoldalúságának egy újabb szeletét mutatja meg.

A hazánkban élő és alkotó művész ötéves korában kezdett zongorázni, ígéretes tehetségnek bizonyult, s nem véletlen, hogy felsőfokú tanulmányait az Egyesült Államok legrangosabb zenei intézményeiben folytathatta. A clevelandi zeneakadémiáról egyenes út vezetett a New York-i Juilliard School of Musicra, nem mellesleg pedig Hsin-Ni Liu a Mannes School of Music növendékeként is megszerezte diplomáját. Bu-

dapesti posztgraduális képzésének mestere 2008-tól az a Dráfi Kálmán volt, aki alighanem a mai magyar zongoraiskola egyik legszakavatottabb ismerője és képviselője. Hsin-Ni Liu rendszeresen kápráztatja el közönségét önálló zongoraestekkel és rangos zenekarok szólistájaként a világ számos pontján. Amellett, hogy sikeres koncerteket ad Izraelben, Tajvanon, a Carnegie Hallban,

A művész Beethoven és Weinberg ismerőjeként nem riad vissza az orosz repertoártól sem, Rimszkij-Korszakov és Rachmaninov a koncertprogramjának állandó szereplői, olykor pedig Muszorgszkij művészi világát is a magáénak érzi. A felfogása szerint a siker kulcsa művészetének fejlesztése, kíváncsiságának és egyedi hangjának megőrzése mellett a színpadi kisugárzás megtartása, amely, mint említi, a belső világra való koncentráció mellett nőiségének tudatos megőrzéséből kell, hogy fakadjon. Hsin-Ni Liu, ahogy a zenei életben, az élet más területein is a saját útját járja, s gyermekei után a legbüszkébb az általa, személyes tapasztalatok alapján kifejlesztett szépségápolási praktikákra, amelyek nélkül nemcsak egy művész, de egy modern nő sem lehet önmaga. A rovat támogatója a Rigips

www.papageno.hu

25


fotó: Csibi Szilvia

KONCERT CAFe Budapest

AZ AMADINDA ÉS AZ EIGHTH BLACKBIRD

A

z ütőhangszeressel kiegészített kvintett a 20. századi modernizmus klaszszikus darabja, Schönberg Pierrot Lunaire című kompozíciójának hangszer-összeállítását követve alakult meg. Túlzás nélkül állítható, hogy az elmúlt két évtizedben – ugyanúgy, mint az Amadinda – az Eighth Blackbird zenetörténetet írt; ezt a történetet írják tovább a fesztiválon.

 BMC OKTÓBER 13. – 19.30 3000 Ft bmc.hu

CHOPINEMLÉKKONCERT

CAFe Budapest

Eötvös Péter

ÉS A ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA AMSTERDAM

A

világ egyik legjobb szimfonikus együttesének számító zenekar 120 muzsikusa 25 különböző országból származik. Európai koncertturnéjuk hazai állomásán Eötvös Péter Multiversum című új műve a szerző vezényletével lesz hallható.

 Müpa OKTÓBER 14. – 19.30 3900–12900 Ft mupa.hu

CAFe Budapest

JACOB COLLIER

B

M

 Nádor terem OKTÓBER 17. – 19.30

 Müpa OKTÓBER 17. – 20.00 2100–3900 Ft mupa.hu

aranyay László zongoraművész Chopin legszebb műveiből válogatta össze műsorát az évfordulóra – a „zongora poétája” 1949-ben ezen a napon hunyt el Párizsban. Két ballada, két intermezzo és három noktürn mellett elhangzik az a b-moll szonáta is, amelynek gyászindulója talán a zenetörténet legismertebb búcsúztatója.

26

október

indössze 23 éves, de a lába előtt hever a világ, a szakma és a közönség. Sokak szerint valóban ő a jazz új Messiása, aki a lehető legnagyobb természetességgel mazsolázgatja ki a magának való párhuzamos zenei univerzumokat a kortárs műfajoktól a jazzig, a folktól a triphopig, a klasszikus zenétől a brazil ritmusokig, és formálja a saját képére. Első magyarországi koncertjére azt a multimédiás szólóprodukciót hozza, amelyet 2016-ban hozott létre Bostonban a Massachusetts Institute of Technologyval együttműködve.


KHATIA BUNIATISHVILI ©Esther Haase

JEGYEK ÉS BÉRLETEK MÉG KAPHATÓK! BEREZOVSKY / VÁRJON PERÉNYI / DEBARGUE / VÁRDAI ZIMMERMANN / SNÉTBERGER ROST / HEWITT / KOROLJOV VINNITSKAYA / KELLER www.concertobudapest.hu


KONCERT CAFe Budapest

MARTIN KOHLSTEDT

S

zóló kortárs zenei zongoraest a hajón? Kicsit furcsán hangzik? Nem baj, most kiderül, hogy pont itt is kiválóan működik. Martin Kohlstedt jelenleg az egyik legfontosabb és legizgalmasabb fiatal német zeneszerző. Felvételei, albumai megtalálhatók az összes digitális platformon: első magyarországi koncertje egy igazi zenei nagy utazás.

 A38 OKTÓBER 18. – 20.00 2500 Ft / 3500 Ft a38.hu

28

október

CAFe Budapest

SELMECZI GYÖRGY: BOLDOGASSZONY LOVAGJA

A

Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka Szabó Sipos Máté irányításával a Szent László-legendárium motívumait szövi játékos egységbe, amelyben egy faluközösség sorra a saját maga igazolására jár el, hogy eredeti elképzelése valóra válhasson.

 Müpa OKTÓBER 17. – 19.00 1500 Ft / 2500 Ft mupa.hu


PROMÓCIÓ

Izgalmas találkozások, régi barátok, inspiráló muzsika

A

Filharmónia Magyarország következő évadának Unikum-bérletében a legkeresettebb magyar művészek és muzsikus barátaik adnak koncertet a Zeneakadémián. Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész, Kelemen Barnabás hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész neve a világ hangversenytermeiben rendkívül jól cseng, barátaikkal együtt pedig olyan lesz egy kicsit minden koncert, mintha a művészek nappalijába léptünk volna be, ahol éppen együtt zenél-

nek. Az első koncertet 2017. október 6-án Baráti Kristóf és barátai adják. A zseniális hegedűművész hangszere zsonglőre, de természetesen társai is elsővonalbeli muzsikusok. A hangversenyen Enrico Pace zongoraművész, Pieter Wispelwey csellóművész és Maxim Rysanov brácsaművész lesznek a vendégei. Kétség sem férhet hozzá, hogy maradandó élményt, lenyűgöző játékot kapunk majd tőlük. Bővebb információ: www.filharmonia.hu

www.papageno.hu

29


KONCERT CAFe Budapest

fotó: Horváth Péter Gyula

ANIMA SOUND SYSTEM FEAT. HEIDI VOGEL

Horti Lilla ÉS A KELEMEN KVARTETT

B

rahms állítólag több mint húsz vonósnégyest írt és semmisített meg, mire az elsőt felvállalta, miközben Puccini másfél évtizeddel később egyetlen éjszaka alatt komponálta kamaraművét, ami azzal a 2. kvartettel egészül ki, ami Schönberg életének egyik legsúlyosabb válságát önti zenébe.

 Zeneakadémia OKTÓBER 24. – 19.30 1400–5600 Ft zeneakademia.hu

Ő

sbemutatót és egy legendás londoni vendégművészt ígér az Anima Sound System, amely a CAFéra black work songokra és biblikus tematikájú spirituálékra épülő vadonatúj műsort állított össze Jerusalem, My Love címmel. Heidi Vogel a Cinematic Orchestra énekesnője, hangja „a legmagasabb hegyekből és óceánok mélyéről” szól.

 Akvárium OKTÓBER 21. – 20.00 2500 Ft akvarium.hu

Jörg Widmann ÉS A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR

N

em szükséges nagy jóstehetség annak belátására, hogy ha Widmann immár nemcsak saját darabjainak, hanem a zenekari repertoár csúcsát képviselő művek karmestereként is gyakrabban lép pódiumra, egy jelentékeny dirigensi pálya kibontakozásának lehetünk szem- és fültanúi. Afelől pedig ne legyenek kétségeink, hogy Mendelssohn zongoraversenyét Várjon Dénessel a hangszernél a tökéletes egymásra hangolódás jegyében fogja elvezényelni.

 Zeneakadémia OKTÓBER 26. – 19.30 2900–6500 Ft zeneakademia.hu 30

október


OKTÓBER ŐSÖK RITMUSA

E

A

zek a hősök a mi őseink: ott voltunk Trója ostrománál, az alvilág bejáratánál, mikor a művészet és a szerelem ereje megnyitotta a halál soha fel nem táruló kapuját. Ott voltunk az északi erdőségek mélyén, féltük Thor isten villámait, láttuk Vejnemöjnent átkelni az alvilági folyón, a Tuonin. Nem felejtettünk el egy pillanatot sem, ott lüktet bennünk, a zenénkben, a mozdulatainkban az emberiség hajnala: az Aranykor.

 Erkel Színház OKTÓBER 28. – 18.00 1500–7200 Ft opera.hu

 Zeneakadémia OKTÓBER 25. – 19.30 2500–4700 Ft zeneakademia.hu

A hugenották reformáció kezdetének 500. évfordulóját mi mással ünnepelhetné az Opera, mint a francia nagyopera egyik legeklatánsabb példájával, amelynek alapjául a vallásháborúk egyik legszörnyűbb eseménye szolgál.

2017. OKTÓBER 3. KEDD, 19:00

Rondo Quartet Dohnányi, Kurtág, Schubert 2017. OKTÓBER 6. PÉNTEK, 21:00

Tara Fuki (CZ)

2017. OKTÓBER 9. HÉTFŐ, 19:30

CAFe Budapest | UMZF2017 zeneszerzőverseny kamarazenekari döntő 2017. OKTÓBER 15. VASÁRNAP, 19:30

CAFe Budapest | Piia Komsi és a Calder Quartet Eötvös Péter: String Quartets BMC lemezbemutató 2017. OKTÓBER 18. SZERDA, 21:00 BMC, 1093 Budapest, Mátyás u. 8. +361 216 7894 | info@bmc.hu | www.bmc.hu

BMC Papagenoba fekvo feloldal 127x86 2017.oktoberibe.indd 1

j(A)zz! | David Helbock Trio (A) www.papageno.hu

2017. 09. 07. 15:34

31


PAPAGENDA

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

október 2 Petra

3 Helga

4 Ferenc

19:00 Radnóti Színház

19:30 Müpa

19:30 Zeneakadémia

FUTÓTŰZ

Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok

 20. oldal

9 Dénes

egész hónapban

OFF

 40. oldal

Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny

A kaukázusi krétakör

17 Hedvig

18 Lukács

19:00 Karinthy Színház

19:00 Müpa

A mi kis városunk

Selmeczi György: Boldogasszony lovagja 28. oldal

23 Gyöngyi

24 Salamon

25 Bianka, Blanka

19:00 Pinceszínház

19:30 Müpa

19:30 Zeneakadémia

Bányavirág

Balázs János zongoraestje

30 Alfonz

31

20:00 MU Színház

19:00 Müpa

ANYÁDÉK RAJTAM KERESNEK

fotó: 123rf

11 Brigitta 19:00 Katona, Kamra

16 Gál – kortárs magyar dalok Kovács Sándorral

október

10 Gedeon 19:30 Müpa

19:30 BMC

Reformáció 500

32

Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Farkas

HIR-O

Frenák Pál Társulat

ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR


PAPAGENDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP

1 Malvin 16:00 Erkel Színház

Figaro 2.0 5 Aurél

6 Brúnó, Renáta

7 Amália

8 Koppány

15:00 Nemzeti Színház

20:00 Trafó

18:00 Olasz Intézet

19:00 Zeneakadémia

VÁRJON DÉNES ÉS A MÁV SZIMFONIKUSOK

magyarországi bemutató 23. oldal

Az úr komédiásai

Huang Yi & Kuka

Georgia Bottoms

12 Miksa

13 Ede, Kálmán

14 Helén

15 Teréz

19:30 Mozsár Műhely

19:00 Müpa

19:30 Zeneakadémia

19:30 Stúdió K

100 szóban a város

KodályLigeti-est bemutató

Borisz Berezovszkij + Concerto Budapest

19 Nándor

20 Vendel

21

19:00 ÓTK

19:30 Rózsavölgyi Szalon

19:00 Örkény Színház

Almira Emiri zongoraestje

EMBERI HANG – MOLNÁR PIROSKA ESTJE

TITÁNIA – NEMZETHY KONZULTÁCIÓ

22 Előd

Orsolya

Tóték

18:00 Uránia

A varázsfuvola Miklósa Erikával

26 Dömötör

27 Szabina

28 Simon, Szimonetta

29 Nárcisz

20:00 Bakelit

19:30 Zeneakadémia

18:00 Erkel Színház

19:00 Müpa

Drag-Queen Coming Out of the Dark – Homage to P. P. Pasolini

Gabriel Schwabe + Dohnányi Zenekar

A hugenották 31. oldal

Párizs éjjel Recirquel Társulat

www.papageno.hu

33


OROSZLÁNKÖRMÖK

„Soha nem bízom magam teljesen a számítógépre” INTERJÚ SAS PÉTERREL

S

as Péter fiatal zenei producer és kreatív rendező három éve foglalkozik komolyabban filmzeneszerzéssel és sound designnal. A Magnificat, valamint az Operaház Gyermekkarának szólistájaként komoly énekes karrier állt volna előtte, mégis a zeneszerzést választotta. A virtuális hangszerek mellett a mai kortárs zenéről is kérdeztük őt.

szerző: Ur Máté

34

október


OKTÓBER Nem volt mindig egyértelmű, hogy zenei pályára lépsz. Hogyan kezdődött? Eleinte a zenei érdeklődésem biztosan nem volt tudatos, hiszen a 17. századig viszszamenőleg nem találtam egyetlen muzsikust sem a családomban. (Nevet.) Az éneklés és a zeneelméleti tanulmányok töltötték ki az időmet, arra figyeltem fel, hogy pillanatok alatt meg tudom jegyezni a hallott zenei anyagot, amit saját magamnak vizualizáltam, persze még nem kottaszerűen.

nem ad meg. Karvezetés szakon végeztem el a Bartók Konzit, majd a Zeneakadémiát, és megismertem az úgynevezett elektronikus zenét.

Kölcsön is kértem egy szintetizátort, fogtam egy régi számítógépet, és letöltöttem egy zeneszerkesztő programot.

Eleinte kórusban énekeltél, ráadásul nagy sikerrel. Igen, fiú szoprán hangom volt és apró termetem, ezért szinte az összes szólószerepet megkaptam az Operaház produkcióiban. Sokat köszönhetek a gyermekkórus akkori vezetőjének, Gupcsó Gyöngyvérnek, hiszen rengeteg tapasztalatot szerezhettem. A sok pozitív élmény miatt meg is fordult a fejemben, hogy énekes legyek, de be kell vallanom őszintén, hogy a gyakorlást nem nekem találták ki.

Ezek szerint nem a hagyományos utat választottad. Hogyan kell elképzelni az alkotási folyamatot? Elsősorban meglévő hangzó anyagokkal dolgozom, a programban bizonyos paraméterek és sémák be vannak ugyan állítva, de nagyon fontos, hogy én adom a feladatokat a virtuális hangszereknek, vagyis ismernem kell az egyes instrumentumok tulajdonságait, a játékmódokat. Az a lenyűgöző a folyamatban, hogy az eredmény azonnal meg tud szólalni, ami persze később partitúrává alakítható.

Hogyan fordultál a zeneszerzés felé? Mindig is izgatott a lehetőség, hogy a hangjegyek sokaságából valami újat hozzak létre. A kórusban megtanultam kottából dolgozni, a komponálással kapcsolatban viszont úgy éreztem, hogy szabadságra van szükségem, amit az ötvonalas rendszer

Véleményed szerint mi jellemző a kompozícióidra? Nem vagyok kibékülve az idegen, nyers és sokszor ötlettelen kortárs zenével. Nyitottnak érzem magam, talán Andrea Bocellit hallgattam először életemben, de ugyanúgy része a zenei ízlésemnek a Beatles is. A friss és eredeti művek www.papageno.hu

35


OROSZLÁNKÖRMÖK

A fiatal művész 2005-ben, 12 évesen énekelhetett főszerepet Rachel Portman A kis herceg című meseoperájában a Müpában.

Sas Péter műveinek hallgatottsága a különböző zenemegosztókon eléri a napi ezret, idáig pedig már több millióan voltak kíváncsiak az alkotásaira. Követőinek tábora szintén többezres.

36

október

létrehozását szeretem, a komplex hangzást, viszonylag egyszerű zenei alapokkal. A hangszerelés nem feltétlenül határozza meg a műfajt. Sok olyan kompozícióm van, amiben az alapot a szimfonikus hangzás jelenti, amihez társul mondjuk a szintetizátor hangja, és bár a fülünk úgy érzékeli, mintha könnyűzenét hallana, a művek szerkesztettségére mégis a bonyolult akkordmenetek a jellemzőek.

is, elvégzem a sound designt, illetve egy bizonyos pontig hangmérnök is vagyok. Soha nem bízom magam teljesen a számítógépre, hiszen a legfontosabb, hogy azt tartsam szem előtt, hogy az emberi fül hogyan érzékeli majd a zenét. Az alkotás folyamatát, az egyediség igényét nem lehet megspórolni.

Egy zenei felvétel kapcsán sokszor szembekerül egymással az élő előadás és a steril stúdiófelvétel közötti különbség. Hol találkozhatunk Lehet igazságot tenni? az alkotásaiddal? Feltöltöm a műveimet külön- Az ember szereti, ha valami böző internetes megosztók- nem tökéletes, ezért – bár ez egy valós probléma – a ra, és nagy meglepetésemre kreativitás talán megoldást rengeteg követőre találtam, jelenthet. Nem feltétlenül többször kerültem már kell az eredménynek robotikülönböző játszási listák kusnak lennie, nem beszélve élére is. Nem igazán tudarról, hogy az előre egy tam, hogy miként működik hangszeres által rögzített az ún. „zeneipar”, de több megkeresést is kaptam, hangokat használhatjuk úgy, hogy bár megvalóhogy szívesen felhasználsítható a hangzás, de az nák a zenémet különböző életben csak a legprofibb videókhoz, reklámokhoz, játékosok tudják eljátszani. filmalkotásokhoz. Én ezt sikerként éltem meg, hiszen Hogyan látod a jövődet? korábban például csak Fejlődni mindig lehet. Fokodiplomafilmekhez készízatosan kell építkeznem ahtettem zenei anyagot. hoz, hogy minél többen találjanak rá a műveimre. Ez egy Sokrétű munkát végzel, viszonylag zárt közösség, s emiatt talán felmemégis azt tapasztalom, hogy rülhet a kérdés, hogy alkotóművészetről nem elég egyedinek beszélünk-e még az elektlenni, hanem szükség ronikus zene kapcsán? Ezeket a részleteket nagyon van a kapcsolatnehéz elválasztani, hiszen teremtésre az egyéb én nemcsak megírom a zenét, hanem szerkesztem társműfajokkal.


PROMÓCIÓ

Allez! – fotó: Bognár József

Vadonatúj táncelőadások, színházi premierek és operabemutatók a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

A

26. CAFe Budapest sűrű és sokszínű fesztiválprogramjában bemutató bemutatót követ, a város legfontosabb játszóhelyein, szinte minden műfajban – lesz itt „nem csak felnőtteknek szóló” bábelőadás, vígopera egyenesen az Egyesült Államokból, egy igazi kultfilm várva várt színpadi adaptációja és japán ihletésű kortárs táncelőadás is.

Október 8-án, a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája, a címszerepben a nagyszerű szopránnal, Rebecca Nelsennel. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be. Alain Resnais legendás filmjéből ihletet merítve HIR-O címmel készül premierre a Frenák Pál Társulat, Kodály és Ligeti műveiből építkezve

mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat. A Magyar Nemzeti Balett kiváló táncosait ez alkalommal a Müpa Fesztivál Színházában láthatja a közönség, a bemutatót jegyző Hans van Manen holland mester azon koreográfusok közé tartozik, akiknek a klasszikus balett és a modern tánc ötvözésével sikerült széles körben népszerűvé tenniük a modern balettet. Természetesen a színház szerelmesei sem unatkoznak majd. Lucy Kirkwood Anglia

egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője: Munkavégzés során nem biztonságos (NSFW) című, a szenzációhajhász bulvársajtóról szóló darabját a Katona József Színház mutatja be Máté Gábor rendezésében október 6-án. Premiert ünnepel a Budapest Bábszínház is, egy „nem csak felnőtteknek szóló” kortárs bábelőadással, melynek rendezője a kortárs tánc úttörője, Gergye Krisztián. A Bethlen Téri Színházban a vándorcirkuszok különös világába enged bepillantást az Y Csoport vadonatúj előadása október 12-én, alig egy héttel később a Trafó Kortárs Művészetek Házában pedig az intim hangulatú előadásairól híres Dollár Papa Gyermekei Hód Adrienn koreográfussal kiegészülve mutatja be Diderot Az apáca című művét. A filmrajongók egész biztosan a Radnóti Színházba zarándokolnak majd: az Ádám almái színpadi változata ugyanis Szikszai Rémusz rendezésében látható itt 21-én. A feltöltődés és a premierhangulat tehát minden műfajban garantált. www.papageno.hu

37


„A kóruséneklés egyedülálló pedagógiai erő” BEMUTATKOZIK A KODÁLY ZOLTÁN MAGYAR KÓRUSISKOLA

B

udapesten az újkori zenepedagógia történetének egyik legizgalmasabb vállalkozása a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola megalapítása volt 1988-ban. A kodályi elvek alapján működő iskolák között is sajátos szerepet betöltő intézmény igazgatóját, Friedrich Attila és az alapító művészeti vezetőt, Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagyot kérdeztük. Beváltotta az új iskolatípus a hozzá fűzött reményeket? Sapszon Ferenc: A kórusiskola – bár kiépülése még mindig folyamatban van – máris a legjobb iskolák között számon tartott, köszönhetően a létrejöttéhez és működéséhez kapott támogatásnak, többek között Szőnyi Erzsébettől, Vámos Lászlótól, Szokolay Sándortól és Bárdos Lajostól. Jó híre nemcsak a szakmán belül ismert, de a szülők, családok között is terjed.

38

október

Miben érhető tetten az iskola egyedisége, mik a legfontosabb vezérelvek? Friedrich Attila: Célunk az emelt szintű ének-zene tanítás, zeneiskolai képzés és a nyugat-európai kórusiskolai gyakorlat egy nevelési egységben történő megvalósítása. A Kodály Zoltán nevéhez fűződő nemzetnevelő koncepció jegyében törekszünk a tanulók egész személyiségének formálására, tanítványaink testi és szellemi fejlődésének elősegítésére,

amiben nagy szerepe van a kóruséneklés egyedülálló pedagógiai erejének. Mi ennek az egyediségnek a jelentősége? SF: Miközben a zenei tagozatok fokozatos leépülésének vagyunk tanúi, és azt tapasztaljuk, hogy az már csak néhány „szigeten él” igazán, ez az iskolatípus alkalmas lehet arra, hogy mintegy átmentője legyen a kodályi elképzeléseknek.

Az innen kikerülők zenével átjárt szívű, „más emberek”, akik az életben is felismerhetők.

fotó: Fábry Anna

ZENEOKTATÁS


OKTÓBER A kodályi elvek igazságát ma egyre inkább bizonyítja az agykutatás, a pszichológia és az antropológia. Fontos lenne, hogy a szülők megismerjék ezeket az eredményeket, és szembesüljenek néhány jól működő kodályi iskolával. A kodályi elveket szerintem nem alakítani kell, hanem felfedezni és megvalósítani. Mi jellemzi az iskola művészeti életét? SF: A kórusiskolák világszerte katedrálisok mellett működnek, hiszen ezek a másfél évezredes „Schola Cantorum” hagyományának folytatói, letéteményesei. Kórusaink ennek megfelelően folytatnak liturgikus szolgálatot, képviselik hazánkat a nemzetközi gregorián fesztiválokon, és állandó résztvevői a hangversenyéletnek is. Az I. Kórusolimpián például a Kölcsey- és Európa-díjas Iubilate leánykarunk és a Cantate Vegyeskarunk 5 aranyérmet nyert, köztük 2 olimpiai bajnoki címet, illetve a hazánkban egyedülálló Exsultate Fiú-vegyeskar, a kicsinyek Gaudete Kórusa és a Laudate Gyermekkar is sokat tesznek a magyar kóruskultúra hírnevének öregbítéséért. FA: A 2012–17 közötti időszakban a hagyományos bérleti hangversenyeink, karácsonyi hangversenyeink megszervezése mellett kiemelt célunk volt a neves hazai együttesekkel, köztük a Nemzeti Filharmonikusok-

kal, a Pannon Filharmonikusokkal, a Zuglói Filharmóniával való közös produkciók megvalósítása, de új elemmel gazdagodott a kapcsolatunk a Mátyás-templommal is, illetve különleges helyet foglal el iskolánk életében a háromévente megrendezésre kerülő Budapesti Gyermek- és Ifjúsági Kamarazenei Fesztivál. A zenei nevelés mellett milyen lehetőségeket kínálnak a fiatalok számára? FA: Az igényes énekes- és hangszeres képzés mellett magas színvonalú közismereti oktatásban részesítjük tanulóinkat, hogy biztosítsuk számukra a továbbtanulás esélyét a legkülönfélébb felsőoktatási intézményekbe. 2015-ben kezdődött egy hosszú távú szakmai együttműködés intézményünk és a Regensburger Domspatzen között, amelynek keretében éppen október elején látogatnak hazánkba partner-

intézményünk énekesei, hogy kórusainkkal közös koncerten Kodály és Liszt műveit szólaltassák meg. Örömmel mondhatom, hogy

a zenei együttműködés mellett egy közös természettudományos projekt megvalósításán is dolgozunk. A jövőbe tekintve menynyire tarthatóak fenn az eredeti elképzelések? SF: Én úgy érzem, hogy iskolánk sok tekintetben a jövő iskolája, és azt remélem, hogy egyre több követőre találunk, miután már meg is alakult a Váci Székesegyházi Kórusiskola, továbbá bízünk benne, hogy be tudjuk tölteni Magyar Örökség-díjas intézményünk hivatását, az ifjúság nevelésének, felemelésének szolgálatát. A rovat támogatója az www.papageno.hu

39


KIÁLLÍTÁS LÉGGYÁR

Ezt lécci agy, csoportos kiállítás, azaz inkább akció, amelyről most csak annyit ne OFFold! N tudunk, a légkör, az atmoszféra befo-

A

z OFF eseménysorozata nem azért különleges, mert csak kétévente van, hanem mert a kortárs művészet egy rejtettebb arcát mutatja meg. Kulcsszavak: építkezés a romokon, edukáció, játék és felelősség, demokráciamodellek. Mindez az 1945 és 50 között létezett hazai gyerekköztársaság, a Gaudiopolis története köré rendezve. A hivatalos intézményrendszeren kívüli, izgalmas helyszínek pedig városi felfedezőtúrát is jelentenek. Íme, a tippjeink!

OFF-Biennále SZEPTEMBER 29.– NOVEMBER 5. offbiennale.hu

lyásolására tett kísérletekről van szó. Konkrét és átvitt értelemben is. Egyszerre légies elképzelés és valódi brand, arra hív fel, hogy csatlakozz, vegyél részt a munkájában! Friss infók a Facebookon!

 Változó helyszíneken, Budapesten OKTÓBER 13., 14., 15., 20., 23., 27., 28., 30. INGYENES offbiennale.hu

PLAY UTOPIA / A TANKÍSÉRLET

V

égre valami izgi történik a suliban. Ha rajtad múlna, milyen lenne a társadalom? A diákok képzőművészekkel együtt a társadalmi utópiákról, a megvalósult, elérhető és elérhetetlen lehetőségekről gondolkodnak. A munka nem most indult, a művészek már régebb óta együttműködnek a gimisekkel, közös munkájukban az iskola, az oktatás hazai problémáira is megoldást kerestek. Utópia vagy sem?

 Karinthy Frigyes Gimnázium OKTÓBER 14–15. 10.00–18.00 INGYENES offbiennale.hu

REPÜLŐ KAJAK

A Ibghy–Lemmens: Invisible

tudományos és gazdasági összefüggések, felfedezések mindig is hatottak valamiképp a művészetekre. Kortárs művészek gyakorlatain keresztül azt mutatja meg ez a projekt, hogy miként jelennek meg ezek a tudások a ma művészetében. Akár mélytengeri felfedezésekről, akár a mindennapi életet befolyásoló gazdasági kérdésekről van szó – és mindez egy csillagvizsgálóban.

40

 Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet SZEPTEMBER 30.–OKTÓBER 31. INGYENES offbiennale.hu október


KIÁLLÍTÁS NEKEM TRIANON Illegális röpiratok a Vérmezőn

KÖNYVBARÁTSÁG

S

zabó Ervin 1916-ban leírt kifejezését vette kölcsön a projekt címe. A kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik könyveken, történeteken, szövegeken keresztül.

 Vasas Szakszervezeti Szövetség OKTÓBER 12–22. INGYENES offbiennale.hu

42

október

V

arázsszó, emberi tragédiák és politikai manipulációk origója. De jelent-e valamit a mai, középgenerációs művészeknek? Ha foglalkoztatja őket, akkor miként? Ha megjelenik a műveikben, akkor milyen módon? Ezt vizsgálja a kiállítás, művekkel és interjúkkal.

 Chimera Project Gallery OKTÓBER 6–31. INGYENES offbiennale.hu

JÁTÉKOK NÉPE

M

i a játék? Alternatív valóságok keresése. És egyben kísérlet a létező valóság eltérő nézőpontú szemléletére. Az OFF kurátorainak saját, programadó projektjében több külföldi és néhány hazai művész… játszik.

 Három Holló Kávéház SZEPTEMBER 29.–NOVEMBER 5. INGYENES offbiennale.hu


A

Corvinus

Gyu˝ jtemény gyöngyszemei 2 0 1 7 . 0 9 . 1 5 . – 1 1 . 1 2. KOGART KiállíTásOK TihAny

Isten ember Vallás

a magyar képzőművészetben 2017.10.13. – 2018.01.14. Várkert bazár testőrpalota

Kogart kiállítások

kogart kIÁLLÍtÁSok tIhaNY 8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10. VÁrkert BazÁr – teStőrpaLota 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.

kogart.hu


HELYSZÍNEK

zenés színház

Átrium Film-Színház Átriumklorid – avagy a színész ötször R.: Néder Panni 2. 19.30 Egy, kettő, három R.: Znamenák István 26. 19.30, 27. 18h és 20.30 A félelem megeszi a lelket P! R.: Alföldi Róbert 13., 14., 15. 19.30, 28. 15h és 19.30 Igenis, miniszterelnök úr! R.: Znamenák István 1., 3., 29. 19.30 Így szerettek ők – Kosztolányi Dezső 19. 19.30 Az Őrült Nők Ketrece R.: Alföldi Róbert 20. 14.30 és 19.30, 24. 19.30 Pillanatfelvétel R.: Horgas Ádám 16., 17. 19.30 A Sehova Kapuja Pintér Béla és Társulata 23. 18h és 21h Sirály R.: Fehér Balázs Benő 31. 19.30 Tündöklő középszer Pintér Béla és Társulata 7. 18h és 21h Vaknyugat R.: Gothár Péter 30. 19.30

Belvárosi Színház

2017/OKT/27-28 | 20h

Compagnie par Terre / Anne Nguyen (FR): Önellátás / Autarcie (....)

44

október

Bocs, félrement! R.: Paczolay Béla 26. 20h Családi játszmák R.: Göttinger Pál 27. 19h, 28. 17h A folyón túl Itália R.: Znamenák István 22. 17h Hitted volna? R.: Verebes István 18. 20h A hullaégető R.: Pelsőczy Réka 16. 19h Kétely 9., 10., 20. 20h Love, love, love 5., 6., 30. 19h A miniszter félrelép 31. 19h Párterápia R.: Znamenák István 7., 17., 23. 19h Pesti barokk R.: Göttinger Pál 29. 15h

táncszínház

gyerekszínház

P! premier

Száll a kakukk fészkére R.: Znamenák István 15. 19h Szép jó estét, Mr. Green! R.: Molnár Kristóf 25. 19h A szív hídjai R.: Novák Eszter 8. 19h Vőlegény R.: Novák Eszter 11. 19h, 14. 15h és 19h

Bethlen Téri Színház Godot-ra várva Budaörsi Latinovits Színház 7., 20. 19h Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll Aradi Kamaraszínház 16. 19h

BMC j(A)zz! 40 – Lungau Big Band featuring Ángela Tröndle 2. 19h Rondo Quartet 3/1. – Dohnányi, Kurtág, Schubert 3. 19h Justin Senryu Williams 9. 18h UMZF 2017 zeneszerzőverseny – kamarazenekari döntő 9. 19:30 Lukács Miklós–Eric Harland–Harish Raghavan: Cimbalom Unlimited – BMC lemezbemutató koncert 11. 19:30 Az Amadinda és az Eighth Blackbird koncertje 13. 19:30 Piia Komsi és a Calder Quartet 15. 19:30 After Crying jubileumi koncert 17. 19:30 Human Machine – az Ensemble Impronta koncertje 19. 19:30 Modern Art Orchestra 29. 19:30

Budapest Bábszínház Bábszínház 7x: Mi a báb? 28. 16h Befalazva P! 9. 18h Boribon és Annipanni 21., 22. 10.30 A csillagszemű juhász 10. 15h

Színházi előadások, klasszikus és jazzkoncertek szerkesztőség által válogatott helyszínei.


OKTÓBER Csomótündér R.: Tengely Gábor 10. 15h, 24. 10h Az ember tragédiája R.: Garas Dezső 18., 19. 18h Gengszter nagyi R.: Hoffer Károly 6. 10h és 19h, 29. 14.30 Gingalló 13., 16. 10h, 14. 10.30 és 16h, 14., 15. 10.30, 16h Halványlila gőz 13., 27. 18h és 20.30 Háry János 5. 10h és 16h, 7. 10.30 és 16h, 27. 10h Holle anyó P! 31. 10.30 és 16h Hoppá-hoppá! 14., 15., 28. 14.30, 17. 10h Misi mókus vándorúton 28. 10.30 és 16h, 29. 10.30 Nyúl Péter 8. 10.30 és 16h, 25., 26. 10h Pettson és Findusz 19. 10h, 21., 22. 14.30 Pipp és Polli P! 9. 9.30 és 10.30, 14., 22. 10.30 Semmi R.: Hoffer Károly 25., 26. 18h Tíz emelet boldogság 3. 10h és 15h

Budapesti Operettszínház Abigél R.: Somogyi Szilárd 4., 5. 15h és 19h A chicagói hercegnő R.: Béres Attila 27. 19h, 28., 29. 15h és 19h A Csárdáskirálynő R.: Kerényi Miklós Gábor 6. 19h, 7., 8. 15h és 19h Lady Budapest R.: Somogyi Szilárd 17., 19. 19h, 18. 18h, 20. 15h és 19h Marica grófnő R.: Kerényi Miklós Gábor 1. 15h és 19h A Notre Dame-i toronyőr R.: Kerényi Miklós Gábor 21., 22. 15h és 19h, 23. 19h A víg özvegy R.: Szabó Máté 13. 19h, 14., 15. 15h és 19h KÁLMÁN IMRE TEÁTRUM Kreatív kapcsolatok R.: Székely Kriszta 4., 6. 19h Riviera girl R.: Kerényi Miklós Gábor 11., 12., 13., 14., 15. 19h Swingoperett 19., 20. 19h

Szeretni bolondulásig R.: Réthly Attila 27., 28., 29. 19h RAKTÁRSZÍNHÁZ Jövőre, Veled, Itt! R.: Somogyi Szilárd 27., 28., 29. 19.30 Lili bárónő R.: Béres Attila 16., 17., 18. 19.30

Budapest Jazz Club Formatex Jazz Est: Sárik Péter Trio feat. Jónás Vera 2. 20h LFZE Monday Open Jam: Chris Devil Trio 2. 22h Hajdu Klára Quartet feat. Oláh Szabolcs 3. 20h Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 4. 20h Wednesday Open Jam: Molnár Sándor Trio 4. 22h Alerant Jazz Est: Kollmann Gábor Quintet 5. 20h Harmónia Jazzműhely: Rozsnyói Péter Trio 6. 20h BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio 6. 22.30

BILINCS/SZABADSÁG

2017. 10.30.

www.mannaprodukcio.hu www.mozsarmuhely.hu www.papageno.hu

45


HELYSZÍNEK

IdőK

A REFORMÁCIÓ

500 ÉVE

1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16. Tel: 06 1 327 77 73 Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óra Hétfőn zárva www.facebook.com/nemzetimuzeum www.mnm.hu, info@hnm.hu

46

október

zenés színház

táncszínház

Balázs József Quintet 7. 20h BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio 7. 22.30 Maestro 8. 19h A 2017-es Lakatos Ablakos Dezsőösztöndíjasok koncertjei 9. 19h LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio 9. 22h Ávéd János Balance feat. Gadó Gábor 10. 20h Random Szerda 11. 20h Wednesday Open Jam: Baris Gábor Trio 11. 22h Fidelio Jazz Est: Koós-Hutás Áron E.T. Project 12. 20h Harmónia Jazzműhely: Ludányi Quartet 13. 20h BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio 13. 22.30 Elek István Quartet feat. Bacsó Kristóf 14. 20h BJC Jam Session: Kalmár Trio 14. 22.30 BJC Big Band feat. Ryan Quigley (UK) 15. 19h Trace Bundy (USA) 16. 20h LFZE Monday Open Jam: Piller Balázs 16. 22h A Budateher bemutatja: Jazzharsonás nap 17. 20h A ChartaPack bemutatja: Baló István Projekt 18. 20h Wednesday Open Jam: Kollmann Gábor Trio 18. 22h Balázs Elemér Group 19. 20h Harmónia Jazzműhely: Kanizsa Gina – Lamm Dávid Quartet 20. 20h BJC Jam Session: Baris Gábor Trio 20. 22.30 SOLATI 21. 20h BJC Jam Session: Lakatos Pecek András Trio 21. 22.30 Alerant Jazz Est: Danilo Perez–John Patitucci–Brian Blade–Children of the Light Trio (USA) 22. 19h Finucci Bros Quartet – POP legendák jazzre hangolva: Tabáni István – Queen-est 23. 20h

gyerekszínház

P! premier

LFZE Monday Open Jam: Szabó Dániel Trio 23. 22h Egri Drive Stuff 24. 20.30 Grund Színház: Cage Match 25. 20h Wednesday Open Jam: Kőfalvi Csaba Trio 25. 22h Nagy János Trio 26. 20h Harmónia Jazzműhely: Jazzical Trio 27. 20h BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio 27. 22.30 A User Rendszerház Kft. bemutatja: RÁKFOGÓ – Szakcsi–Babos–Kőszegi– Fekete-Kovács–Orbán György 28. 20h BJC Jam Session: Szalay Gábor Trio 28. 22.30 Budapest Jazz Orchestra 29. 18h Rick Margitza–Franck Amsallem– Barcza-Horváth József–Balázs Elemér Quartet 30. 20h LFZE Monday Open Jam: Balogh Gyula Trio 30. 22h Nigun 31. 20h

Centrál Színház NAGYSZÍNPAD Függöny fel R.: Puskás Tamás 8., 13., 31. 19h Házassági leckék középhaladóknak R.: Puskás Tamás 1., 22., 29. 15h, 2. 19h, 5. 20h, 28. 17h és 20h Illatszertár R.: Puskás Tamás 14. 19h Jó emberek R.: Puskás Tamás 30. 19h A kutya különös esete az éjszakában R.: Puskás Tamás 9. 19h Ma este megbukunk R.: Mark Bell 3., 10., 11., 12., 23. 19h My Fair Lady R.: Puskás Tamás 4. 15h, 6., 16., 17., 18., 24. 19h, 7., 15. 15h és 19h Nem félünk a farkastól R.: Puskás Tamás 25. 19h New York-i komédia R.: Puskás Tamás 19. 19h


OKTÓBER Pletykafészek R.: Puskás Tamás 26., 27. 19h Sok hűhó semmiért R.: Puskás Tamás 21. 19h KISSZÍNPAD

Nabucco Vez.-r.: Kesselyák Gergely 19., 20., 21., 27. 19h, 22. 11h Rigoletto Vez.: Medveczky Ádám; r.: Harangi Mária/Szinetár Miklós 1. 11h Stiffelio Vez.: Christian Badea 30. 19h Székely fonó Vez.: Kocsár Balázs; r.: Michał Znaniecki 8., 11., 12., 13. 19h, 14. 17h, 15. 11h és 19h

Dolgok, amikért érdemes élni P! 6. 19h, 7. 15h, 19h Hajmeresztő P! R.: Puskás Tamás 20., 22., 25. 19h Kövek a zsebben Km.: Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter 10., 14. 19h Jó zsaru, rossz zsaru R.: Puskás Tamás 30. 19h A lepkegyűjtő R.: Horgas Ádám 9., 26., 27., 28. 19h Nézőművészeti Főiskola R.: Árkosi Árpád 1., 29. 19h

Esernyős Szindbád Szerda – Táp Színház: Virtuális valóság Km.: Hevér Gábor 18. 19h

Fonó

Erkel Színház A hugenották P! Vez.: Oliver von Dohnányi; r.: Szikora János 28., 29., 31. 18h

Binder Quartett és Kovács Zoltán trio 7. 20h Babel Sound: Maria Keck & De Cobre (ES) 15. 20h Ferenczi György és az Első Pesti Rackák 21. 20h Mesterek és Tanítványok – Tintér Gabriella 28. 20h

Hatszín Teátrum Dilettánsok, dilettánsok! Km.: Nádasdy Ádám (író, műfordító), Kovács Patrícia, Benedek Miklós, Ónodi Gábor 27. 19.30 Edith és Marlene 16. 19h Francia rúdugrás Centrál Színház; r.: Mohácsi István 23. 19h Gőzben Karinthy Színház; r.: Korcsmáros György 5. 19h A Grönholm-módszer Manna Produkció; r.: Baksa Imre 7. 19h A nadrág Karinthy Színház 31. 19h S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve Gáspár A., Kálid A., Kálloy Molnár P. 15. 19h Stop Pannon Várszínház 28. 19h, 29. 15h Tagadj, tagadj, tagadj Orlai Produkció 10., 24. 19h

65. éves Tele vidámsággal!

www.vidamszinpad.hu

esztergályos cecília

Böröndi Tamás

nyertes zsuzsa

straub dezső

götz anna

Atrium eurocenter óbuda www.papageno.hu

47


HELYSZÍNEK

zenés színház

Játékszín 39 lépcsőfok P! R.: Horgas Ádám 12. 11h és 19h, 13., 14., 16., 24., 25. 19h Acélmagnóliák R.: Korcsmáros György 5., 26. 19h Az eastwicki boszorkányok R.: Bagó Bertalan 22. 15h és 19h Életrevalók R.: Horgas Ádám 11., 21. 19h, 15. 15h és 19h És már senki sem… R.: Szirtes Tamás 30. 19.30 Kölcsönlakás R.: Kapitány Iván 9., 19. 19h Legyen a feleségem R.: Kapitány Iván 4. 19h, 7. 15h és 19h Nyolc nő R.: Korcsmáros György 3., 27. 19h Primadonnák R.: Szirtes Tamás 17, 18. 19h

táncszínház

Vidám kísértet R.: Böhm György 2., 23., 31. 19h Virágot Algernonnak R.: Horgas Ádám 10., 28. 19h

József Attila Színház NAGYSZÍNPAD Anconai szerelmesek R.: Molnár László 10., 28. 19h Angyalföldi ballada R.: Verebes István 19. 19h Arzén és levendula R.: Böhm György 29. 17h Balfácánt vacsorára R.: Valló Péter 22. 17h Boldogság R.: Verebes István 21. 19h Csókos asszony P! R.: Böhm György 6., 7., 18. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

7

8

H

K Sze Cs

Indul a bakterház R.: Cseke Péter 25. 19h Kaviár és lencse R.: Verebes István 4., 24. 19h A király beszéde Veszprémi Petőfi Színház 16. 19h Légy jó mindhalálig R.: Hargitai Iván 1. 15h és 19h, 2., 8. 15h, 9., 15. 19h Sörgyári capriccio R.: Hargitai Iván 12. 19h Az üvegcipő R.: Huszti Péter 14., 26. 19h Veszek egy éjszakát R.: Verebes István 13., 27. 19h STÚDIÓ Alku 8., 31. 19.30 Dunakanyar / A Tisza felső folyása 13. 19.30 Nők. Játszmák. Rivaldafény P! R.: Schlanger András 3., 18. 19.30

1

5

P Szo V

P! premier

V

4

K Sze Cs

gyerekszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BUDAPESTI BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 5. CSÜTÖRTÖK (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 6., 21. (19 ÓRA)

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

interticket

48

október

LOVE_belvarosi_127X86.indd 1

01/08/17 17:50


OKTÓBER Shirley Valentine R.: Cserje Zsuzsa 20. 19.30 Sóska, sültkrumpli R.: Sas Tamás 5., 29. 19.30

Jurányi Inkubátorház 40! avagy véges élet 14. 19h Árpád-ház HOPPart Társulat 17., 18. 19h A csemegepultos naplója 6., 25. 19h Egy őrült naplója 29., 31. 16h és 20h, 30. 20h Egyasszony 7., 13. 19h Elhanyagolt férfiszépségek – szkeccsparádé testhasználattal 31. 19.30 És a függöny felhördül – színészek vallanak... egymásról 11. 20h Az étkezés ártalmasságáról 12., 27. 19h Fear the Szaknévsor 12. 20h A férfiak szexuális világa 9. 19h Garázsbanda DEKK by Dumaszínház 8. 19h Korrup Schőn TÁP Színház 26. 20h Leszámolás Velem 13., 25. 20h A Pitbull cselekedetei 1. 20h

Karinthy Színház A bolond lány R.: Karinthy Márton 8., 16., 20. 19h Degeneráció R.: Kovács Henrietta 31. 19h Gellérthegyi álmok R.: Kovács Henrietta 10. 19.30 Klotild néni R.: Karinthy Márton 4., 15. 19h Második nekifutás R.: Szilágyi Tibor 3., 12., 24. 19h A mi kis városunk R.: Karinthy Márton 7. 15h, 17. 19h, 22. 15h Szajré R.: Böhm György 21., 28. 19h

Szent Péter esernyője R.: Karinthy Márton 11. 17h Tortúra R.: Iványi Árpád 2., 10., 29. 19h

Katona József Színház KATONA A bajnok R.: Pintér Béla 14. 16h, 21., 25. 19h Arany Marathon 22. 12h Borisz Godunov R.: Zsámbéki Gábor 10., 11., 20., 30. 19h Háztűznéző P! R.: Ascher Tamás 6., 7., 8., 12., 17., 18. 19h Hóhérok R.: Gothár Péter 13., 19., 26., 29. 19h A két Korea újraegyesítése R.: Máté Gábor 24. 19h Nóra – Karácsony Helmeréknél R.: Székely Kriszta 15., 27., 28. 19h A nők iskolája R.: Ascher Tamás 16., 31. 19h Portugál R.: Lukáts Andor 23. 19h KAMRA Abigail bulija R.: Ascher Tamás 22. 19h Ahogy tetszik R.: Kovács D. Dániel 21., 25. 19h Bádogdob R.: Hegymegi Máté 15., 27., 28. 19h Elnöknők R.: Ascher Tamás 29. 19h A kaukázusi krétakör P! R.: Székely Krisztina 10., 11., 20., 30. 19h A mi osztályunk R.: Máté Gábor 13., 14., 24. 19h Munkavégzés során nem biztonságos P! R.: Máté Gábor 5., 6., 7., 8., 12., 17., 18. 19h Terror R.: Dömötör András 16., 31. 19h Top dogs R.: Bagossy László 23. 15h

www.papageno.hu

49


HELYSZÍNEK

zenés színház

Tökéletes boldogság világa R.: Máté Gábor 19., 26. 19h SUFNI Bihari R.: Máté Gábor 21., 25. 19.15 A borbély (helyszín: Kossuth L. u. 18.) 21., 25., 28., 29. 19.30 Csendet akarok Km.: Fullajtár Andrea 9. 19h Egy komcsi nyanya vagyok! 8. 19.15, 14. 19h Lélegezz R.: Forgács Péter 17., 18. 19.15 Nem vagyunk mi barbárok R.: Vajdai Vilmos 15. 19.15 Petra von Kant R.: Székely Kriszta 19., 26. 19.30 Szép napok R.: Székely Kriszta 16., 31. 19.15

táncszínház

Klebelsberg Kultúrkúria Boing, boing... Kecskeméti Katona József Színház 29. 19h Grazioso Zeneszalon Vendég: Szilvágyi Sándor (gitár) 27. 19h Az operairodalom gyöngyszemei – Stuart Mária (MET) 8. 15h A rút kiskacsa Kabóca Bábszínház 20. 9h és 10.45

gyerekszínház

P! premier

Meseautó R.: Szente Vajk 1., 2., 31. 19h Az Operaház fantomja R.: Szirtes Tamás 19., 20., 21., 27., 30. 19h, 22., 28., 29. 15h és 19h Páratlan páros R.: Pethes György 13. 19h Páratlan páros 2. R.: Szirtes Tamás 14. 19h Ügyes kis hazugságok R.: Szirtes Tamás 15. 15h és 19h

Madách Színház Betörő az albérlőm R.: Szente Vajk 23., 26. 19h Furcsa pár R.: Márton András 24., 25. 19h Mamma Mia! R.: Szirtes Tamás 3., 4., 6., 7., 9., 10., 11., 12. 19h, 8. 15h és 19h

V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

50

4

október

5

7

8

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

Marczi Közösségi Tér 9. GYERMEK- és IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLE Nézz egy nagyot! 9–15. Kaláka–Rackajam 28. 19h Neil Young Sétány – NYS Klubkoncert 29. 19h

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K


OKTÓBER MOM Kulturális Központ Budapest Klezmer Band – jótékonysági koncert 15. 16h Dephazz | Jazzy Fesztivál 14. 20h Djabe & Steve Hackett – lemezbemutató koncertek 4. 19.30 Electro Deluxe | Jazzy Fesztivál 13. 20h Like a Rolling Stone Get Closer concerts 2. 20h Omar Bashir és zenekara – A szimfonikus lant Sztárvendég: Rita Movsesian (vokál) 26. 19h Pápai Joci Live! 12. 19:30 St. Martin 28. 19h

MU Színház Újbuda Jazz Fesztivál 1. 20h Vass Imre: Standing Ground P! 6., 7. 20h Fehér Ferenc: The station P! 13., 14. 20h Hűség P! 14. 19h A tökéletességen innen P! KB35 Inárcs 20., 21. 20h DrámaRodeó Duda Éva Társulat 26. 10h Mesh / Breathe Duda Éva Társulat 27., 28. 20h Suha 29. 20h karamazov 30. 19.30 Az ölében én TÁP Színház 31. 20h

Müpa BBNH Szakcsi: New Currents 1. 19.30 Zubin Mechta és a Bécsi Filharmonikusok 3. 19.30 Budapesti Fesztiválzenekar Vez.: Marin Alsop 5. 19.45 Tan Dun és a Concerto Budapest 6. 19.30

Rájátszás Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 8. 20h Avishai Cohen Trio 11. 20h Thomas Quasthoff and His New Jazz Project: My Favourite Things 13. 20h Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam 14. 19.30 Jacob Collier 17. 20h Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Emanuel Ax (zongora); vez.: Fischer Iván 19., 20. 19.45, 21. 15.30 Balázs János zongoraestje MVM Koncertek – A Zongora 24. 19.30 h-moll mise Vez.: Vashegyi György 25. 19.30 Variációk Mozartra Nemzeti Filharmonikusok; vez.: Bertrand de Billy 26. 19.30 Miskolci Szimfonikus Zenekar Vez.: Gál Tamás 29. 18h Mulatu Astatke 30. 20h Ha vagyunk – legyünk! Berecz András 60 31. 19.30 FESZTIVÁL SZÍNHÁZ Abszurdia Szegedi Kortárs Balett 30. 19h Boldogasszony lovagja P! Kolozsvári Magyar Opera 17., 18. 19h Chalaban – lemezbemutató 1. 20h Élő Táncarchívum: Szatmár/Kalotaszeg Magyar Nemzeti Táncegyüttes 4. 19h HIR-O Frenák Pál Társulat 11., 31. 19h Irány Rio! – Világjáró muzsikusok Brass in the Five 9. 11h Kodály–Ligeti-est P! Bozsik Yvette Társulat  13. 19h Koncert a zene világnapja alkalmából – a Kroó György Zeneiskolával 2. 11h Kortárs Néptánc Martin György Néptáncszövetség  27. 19h LOL P! Magyar Nemzeti Balett 20. 19h, 21., 22. 11h és 19h Non Solus Recirquel Újcirkusz Társulat 28. 19h

Fonó Budai Zeneház

2017 Október okt. 7. Binder Quartet és Kovács Zoltán Trió okt. 11. Fonó szerda gála: Utolsó Óra 20. okt. 13. Mihó Attila és barátai lemezbemutató okt. 14. Kalász Máté lemezbemutató koncert és táncház okt. 15. Babel Sound: Maria & Keck De Cobre (ES) okt. 21. Ferenczi György és az Első Pesti Rackák okt. 27. Cimbalom Brothers, Dresch Trió okt. 6. és 20. Berka - moldvai és vonós táncház Fonó Szerda táncház: Kalotaszegi táncok

www. fono.hu www.papageno.hu

51


HELYSZÍNEK

zenés színház

táncszínház

Norma (MET) 7. 18.55, 8., 9. 18h Párizs éjjel (Recirquel) 29. 19h Pinokkió (Bozsik Yvette) 26. 10.30 és 15h Széttört álmok – Syrius Legacy 24. 20h The Great Hungarian Songbook 2. 5. 19h A varázsfuvola (MET) Vez.: James Levine 14. 18.55, 15., 22. 18h

concertbudapest.com

Mátyás teMploM este 20.00 órától

2017. oKtóBer

07.

Solti

KamarazeneKar Koncertmester:

NathaN Giem

Fellépő művészek:

Drahos Béla BáBel Klára FáBry GaBriella miraNDa liu PusKás BerNaDett

13.

Failoni

KamarazeneKar Koncertmester:

NaGy Béla Vendég:

Kertesi iNGriD operaénekes

14.

magyar VirtuózoK

KamarazeneKar Koncertmester:

oszecsiNszKi romáN

Fellépő művészek:

FaluDi JuDit Kováts Kolos szeNthelyi KrisztiáN, Király csaBa 06203996633 I 06703187536 52

október

Nádor Terem Az EAR Együttes hangversenye 16. 19:30 Anima Musicae Kamarazenekar hangv. 27. 19h

Nemzeti Színház Cyrano De Bergerac R.: David Doiashvili 31. 19h Csíksomlyói passió R.: Vidnyánszky Attila 7. 19h, 8. 15h Csongor és Tünde R.: Vidnyánszky Attila 26., 27. 19h, 28. 15h János vitéz R.: Vidnyánszky Attila 9., 10., 11., 18. 15h, 24. 19h Körhinta R.: Vidnyánszky Attila 19., 20., 21. 19h Lassú vonat – Hobo Bob Dylan-koncertje 3. 19h Szentivánéji álom R.: David Doiashvili 29. 19h Az Úr komédiásai Kor.-r.: Bozsik Yvette 5. 15h BAJOR GIZI SZALON „Csak szólani egy szót…” Horváth Lajos Ottó önálló estje 6. 19.30 Nyáron, este fél tizenegykor Udvaros Dorottya estje 15. 19.30 Szájon lőtt tigris R.: Olt Tamás 3., 4. 19.30 GOBBI HILDA SZÍNPAD Bánk bán R.: Vidnyánszky Attila 28. 19h A helység kalapácsa 19., 20. 15h Liliomfi 10. 15h A magyar gavallér – Hobo 28. 19h

gyerekszínház

P! premier

Részegek R.: Viktor Rizsakov 14. 15h Shakespeare Összes Rövidítve 6. 19h, 7. 15h Tóték (Familia TOT) Mihail Eminescu Nemzeti Színház 8. 19h Az ügynök halála P! R.: Csiszár Imre 1., 2., 3., 16. 19h KASZÁS ATTILA TEREM Angyalfű – Berecz András 17. 19.30 Brand R.: Zsótér Sándor 21., 22. 19.30 A Gulag virágai R.: Vidnyánszky Attila 24. 19.30 Hippolütosz R.: Zsótér Sándor 10., 11. 19.30 Tudod, hogy nincs bocsánat Hobo József Attila-estje 18. 19.30

Óbudai Társaskör A Budapest Ragtime Band koncertje 13. 19h Zengő földrajz – A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje 14. 19h BarokkPlusz – A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje 18. 19.30

Ódry Színpad 1089 (Színház az orrod hegyén) 2., 7. 20h Elza k. 5., 21. 19h George & Cole 20., 29. 19h Iphigeneia Auliszban P! 6., 7. 19.30 Kócosak 25. 22.30 Koncert-találkozó (Bagó Gizella és tanítványai) 14. 15h Oxigén 11., 18. 19h Roberto Zucco 24. 22.30 A rodológia rövid története 15. 15h Tajtékos napok 30. 22.30 Telma és Lujza 8., 18. 19.30 Woyzeck 3. 19.30


OKTÓBER OPUS JAZZ CLUB GoetheJazz – Das Kapital (D/DK/F) 3. 21h Baló István Projekt 4. 21h Jonathan Lindhorst’s Limerence Quartet (CAN) 5. 21h Tara Fuki (CZ) 6. 21h sOo’s Collage Band (KOR) 7. 21h Adam Bałdych & Helge Lien Trio with Tore Brunborg (PL/N) 10. 21h Knutdut Men 11. 21h Váczi Eszter & Quartet 12. 21h Jazzy Live – Oláh Szabolcs & Cseke Gábor Duó 13. 21h Szakcsi–Monniot–Barcza–Balázs: Density of Standards 14. 21h Jazzy Live – Duo Machado – Ithursarry (F) 17. 21h j(A)zz! – David Helbock Trio (A) 18. 21h Flanders on the Move – Laurent Blondiau–Gadó Gábor (B/H): Veil and Quintessence – BMC lemezbemutató 19. 21h

Shirinov–Fenyvesi–Szandai–Dés: Maiden Tower (AZ/H) 20. 21h Román Jazz Fesztivál – Nicolas Simion Quintet (R/D) 24. 21h Román Jazz Fesztivál – Raul Kusak (R) 25. 21h Román Jazz Fesztivál – One More Minute feat. Petra Acker & Tóth Viktor (R/H) 26. 21h Sunna Gunnlaugs & Maarten Ornstein (IS/NL) 31. 21h

Örkény Színház IV. Henrik I-II. P! R.: Mácsai Pál 14., 15., 24., 28. 19h Anyám tyúkja (1.) R.: Mácsai Pál 18., 22. 19h Anyám tyúkja (2.) R.: Mácsai Pál 17., 27. 19h Aranyozás – Költők Arany Jánosról R.: Mácsai Pál 16. 19h Azt meséld el, Pista! Elmondja: Mácsai Pál 19. 19h

A Bernhardi-ügy R.: Ascher Tamás 25. 19h Három nővér R.: Bagossy László 30. 19h József és testvérei R.: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó 20. 18h, 29. 15h Tartuffe R.: Bagossy László 26. 19h Tóték R.: Mácsai Pál 21. 19h Az ügynök halála R.: Mácsai Pál 31. 19h ÖRKÉNY STÚDIÓ Diggerdrájver R.: Bagossy László 7., 15., 24. 19.30 A Dohány utcai seriff 5., 19. 19.30 Emlékezés a régi szép időkre R.: Polgár Csaba 21., 30. 19.30 Kripli Mari Lázár Kati Jászai Mari-estje 11., 25. 19.30

A Magyar Állami Operaház Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok és a Borbély Műhely művészeinek közreműködésével. A rendezvény házigazdája Zelinka Tamás.

Kodály–Dohnányi Emlékév koncertsorozat 2017

Helyszín: az ERöMŰVHÁZ díszterme (1077 Budapest, Wesselényi utca 17.)

október 14. | 17 óra Kamarazenei koncert november 24. | 19 óra Kamarazenei koncert december 2. | 18 óra Borbély Műhely: „Hommage à Kodály”

tel.: 06 1 413 3550 www.eromuvhaz.hu | facebook: ERöMŰVHÁZ

A sorozat támogatója a Budapesti Filharmóniai Társaság Alapítványa. A rendezvényekre a belépés ingyenes, előzetes foglalás javasolt. Foglalás: peronno.katalin@eromuvhaz.hu

www.papageno.hu

53


HELYSZÍNEK

zenés színház

Játszd újra, Sam! R.: Valló Péter 2. 19h Képzelt beteg R.: Rusznyák Gábor 16. 19h Kvartett R.: Marton László 28. 19h Lóvátett lovagok R.: Rudolf Péter 1., 13., 14., 15., 20., 26. 19h Mikve R.: Michal Dočekal 22. 19h Sógornők R.: Hegedűs D. Géza 4., 29. 19h Szentivánéji szexkomédia R.: Aleksandr Bargman 9., 19., 25. 19h Találkozás R.: Eszenyi Enikő 23. 19h A testőr R.: Valló Péter 24., 31. 19h Toldi R.: Paczolay Béla 12., 18. 19h

Pesti Magyar Színház NAGYSZÍNPAD A fösvény R.: Lengyel Ferenc 10., 25. 19h A muzsika hangja 17. 19h, 19. 15h Naptárlányok 1., 26. 19h SUGAR | Van, aki forrón szereti R.: Méhes László 14. 19h, 15. 15h Valahol Európában R.: Nagy Viktor 12. 19h, 13. 15h Vámpírok bálja PS Produkció 4., 5., 6. 19h, 7., 8. 15h és 19.30

Pesti Színház Audiencia R.: Valló Péter 3., 11., 30. 19h A dzsungel könyve R.: Hegedűs D. Géza 7., 10., 17., 27., 29. 19h, 8. 11h és 15h, 21. 14.30 és 19h

A velencei kalmár R.: Valló Péter 6. 19h

Radnóti Színház Ádám almái P! R.: Szikszai Rémusz 20., 21., 22., 24. 19h Futótűz R.: Alföldi Róbert 2., 3., 6., 28. 19h Heltai naplója Bálint András önálló estje 4. 19h Iván, a rettenet R.: ifj. Vidnyánszky Attila 30. 19h A játékos R.: Fehér Balázs Benő 9., 14., 25. 19h A párnaember R.: Szikszai Rémusz 31. 19h SzínArany P! R.: Szilágyi Bálint 27. 19h Téli rege R.: Valló Péter 1., 13. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

7

8

H

P! premier

1

5

P Szo V

gyerekszínház

V

4

K Sze Cs

táncszínház

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K

produkció

SZKÉNÉ SZÍNH Á Z Háy János:

a Halottember október 4.

Háy János:

Nehéz

október 8.

THÁLIA MIKROSZÍNPAD Slawomir Mrożek:

Mulatság október 25.

rendező: 54

Ordogkatlan produkcio-2017 levi.indd 1

október

Bérczes László 2017.09.11. 17:17:18


In MeMorIaM JacquelIne du Pré

Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész hangversenye

KÖZreMŰKÖdŐK K iss Gy ul a

Liszt-díjas zongoraművész

Osz ec sinsz K i ROm á n hegedűművész

mOh ác si Gy ul a brácsaművész

Buz a V ilmOs bőgőművész

sz en t hely i K Risz t i á n tenor

V i Va l a VOce le á n y K a R m aGya R V iR t uózOK K a m a R a z eneK a R Vezényel:

W eR neR Gá BOR

MŰSor Fr a nZ Schubert PiSZtr á ng Da L OP. 32

Fr a nZ Schubert

PiSZtr á ng ötöS Pi a nO Quintet in a m ajOr OP.114 D667 „the trOu t” – sz üne t –

m a x bruch

KOL niDr ei OP.47

mich a L LOr enc

budapest kongresszusi központ

2017. október 13. péntek, 19:30

av e m a r i a

a ntOniO v i va LDi

e-mOLL cSeLLóSZOnáta ceLLO SOnata in e minOr rv.40

jacQueS OFFenbach jacQueLine Könn y ei LeS L a r meS De jacQueLine A z est háziasszonya:

V i tá n y i Judi t


HELYSZÍNEK

zenés színház

Vágyvillamos R.: Zsótér Sándor 7. 19h

Régi Zeneakadémia Kokas Dóra kamaraestje 4. 19h Liszt-Nap – Délutáni koncert: Yohei Wakioka (zongora) 21. 16h Liszt-Nap – Esti koncert: Jandó Jenő (zongora) 21. 19h

táncszínház

Tisztelt Hazudozó! R.: Valló Péter 15. 19.30 Az utolsó óra R.: Jordán Tamás, Alföldi Róbert 2., 22., 25. 18h és 20h Valami csaj(ok) 10. 19.30 Válótársak 5. 19.30

Rózsavölgyi Szalon

1914/1915/1916/1917 Mándy Ildikó Társulata 10. 20h Börtönbújócska P! 6., 30. 19.30 Folyóügy P! R.: Csáki Rita 1. 17h, 19.30 Két magas nő meg ő 9. 19.30 Magyar mátrix P! 24., 25., 27., 28. 19.30 Nimfománia Anyaszínház; r.: Menszátor Héresz Attila 20. 19.30 Szomjas férfiak sört isznak helyettem 18. 20h Többszörös orgazmus Budapesti Anarchista Színház 31. 19.30 Zöld Szofi Budapesti Anarchista Színház 8. 19.30 Vendetta P! 5., 6., 7. 19.30 VALLAI KERT Csongor és Tünde 14. 19h De mi lett a nővel? 5., 21. 20h Jay Miller – Stories from around the World 6. 19.30 Jentl Nagy Anikó 31. 19h Történet az egérlyukból 4. 19.30

Az ajtó 31. 19h Closer 4., 5. 19h Egerek és emberek P! 17., 18. 19h Equus 25. 19h, 28. 22h Inkább nem tenném 14. 22h, 15. 19h Jövőre, veled, ugyanitt 2. 6. 19h, 7. 22h Latin érintés 7. 19h Nagyon nagy Ő P! 27., 29. 19h A női furcsa pár 8. 19h Országúton 1. 19h, 21. 22h Ölelj át! 12., 13. 19h Száz év magány 24. 19h

Stúdió K Színház Babaház R.: Jeles András 21. 19.30 Bakkfitty R.: Benkó Bence, Fábián Péter 20. 19.30 Ír-olvas: Esterházy-est 24. 19h Mielőtt az éj leszáll k2 Színház 19. 19.30 Négyeshatos 18. 19.30 Peer Gynt R.: Hegymegi Máté 5., 6., 8., 28., 29. 19h Rettentő görög vitéz R.: Fodor Tamás 22. 11h Szürke galamb R.: Horváth Csaba 25. 19h Titánia – Nemzethy konzultáció P! 13., 14., 15., 22. 19.30

Spinóza Színház Herzl 28. 19h Strip-tease 5., 21. 19h A védőbeszéd 18. 19h

H

K Sze Cs

P Szo V

H

1

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

56

október

5

7

8

P Szo V

Szkéné Színház I. Erzsébet Vádli Alkalmi Színházi Társulás 22. 19h

V

4

K Sze Cs

P! premier

Spirit Színház

RS9 Színház

Amazonok 27. 19.30 Egy élet háromszor 12. 19.30 Előttem az élet R.: Alföldi Róbert 13. 19.30 „Emberi hang…” P! 6., 20. 19.30, 7. 16h és 19.30 Illúziók 29., 30. 19.30 Az ismeretlen 9., 31. 19.30 Istenek tanácsa R.: Valló Péter 11. 19.30 Meddig mehetek el? Sándor György humoralista (még) élőben 26. 19.30 Mellékhatás R.: Valló Péter 24. 19.30 Mellettem elférsz R.: Léner András 19. 19.30 Mesterhármas 14. 16h és 19.30 Napfény kettőnknek 17. 19.30 Az őz R.: Őze Áron 18., 21. 19.30 romance.com 3., 28. 19.30 Salamon király szorong R.: Dicső Dániel 16. 19.30 Széllel szembe – poénok és poémák 23. 19.30

gyerekszínház

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

K


OKTÓBER 42. hét Pintér Béla és Társulata 9., 10. 20h Bányavakság Füge Produkció–Szkéné; r.: Csizmadia Tibor 3. 19h Caligula helytartója Vádli Alkalmi Színházi Társulás 11. 19h Don Quijote Nézőművészeti Kft.; r.: Rába Roland 6. 19h A fajok eredete Nézőművészeti Kft.; r.: Dömötör András 17. 19h A halottember R.: Bérczes László 4. 19h Irány Hawaii! Táp Színház–Szkéné; r.: Vajdai Vilmos 14. 19h Kohlhaas 15. 14.30 Kutyaharapás Nézőművészeti Kft.; r.: Szikszai Rémusz 7. 16h, 7. 19h A nagy füzet Forte Társulat–Szkéné; r.: Horváth Csaba 23. 19h Nehéz Ördögkatlan Produkció.; r.: Bérczes László 8. 19h Patkányok R.: Horváth Csaba 12. 19h A Sütemények Királynője Pintér Béla és Társulata 26., 27., 28. 20h Szívszakadtig Pintér Béla és Társulata 19., 20., 21., 29., 30., 31. 20h Templom 1., 2. 19h

Thália Színház Alul semmi R.: Réthly Attila 19., 20., 21. 19h Bérgyilkos a barátom R.: Vida Péter 17., 18. 19h Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban R.: Réthly Attila 29., 31. 19h A bunkerrajzoló 16. 19h Csoda korban élünk (Szigliget) R.: Kelemen József 8., 13., 14. 19h A férfiagy, avagy nincs itt valami ellentmondás? R.: Szirtes Tamás 22. 18h és 20h

A főnök meg én meg a főnök R.: Sebestyén Aba 24., 25. 19h Gellérthegyi álmok 15. 20h A hőstenor R.: Réthly Attila 11., 12. 19h Kean, a színész 26., 27. 19h ARIZONA STÚDIÓ Garzonpánik 12. 19.30 A gyáva 10. 19h Moszkva–Petuski 26. 19.30 Rövid 18. 19.30 Soha senkinek 16. 19.30 Telefondoktor 15. 19.30 Toldi 4. 19.30 MIKROSZÍNPAD Mr. és Mrs. 12. 19h Mulatság 25. 19h Őszi szonáta 28. 19.30 Segítség, megnősültem! 7. 17h

Uránia Nemzeti Filmszínház Jonas Kaufmann: Az én Itáliám 21. 11h A kalóz (Bolsoj Balett) 22. 16.45 Norma (Met Live) 7. 19h, 29. 18h Rosencrantz és Guildenstern halott A londoni National Theatre előadása 24. 19h Senkiföldje (NT Live) 1. 19h A varázsfuvola (Met Live) 14. 19h

Vígszínház Bűn és bűnhődés R.: Michal Dočekal 3. 19h Földrengés Londonban R.: Eszenyi Enikő 6. 19h Hamlet R.: Eszenyi Enikő 1., 2., 13., 14., 15., 26. 19h

www.papageno.hu

57


HELYSZÍNEK

zenés színház

Játék a kastélyban R.: Marton László 5., 20. 19h Jóembert keresünk R.: Michal Dočekal 28. 19h A padlás R.: Marton László 10., 17., 27. 19h A Pál utcai fiúk R.: Marton László 4., 9., 11., 12., 16., 18., 24., 30., 31. 19h, 22., 29. 14.30 és 19h, 23. 11h Szentivánéji álom R.: Kovács D. Dániel 9., 25. 19h Tévedések vígjátéka R.: Eszenyi Enikő 21. 19h HÁZI SZÍNPAD Az élet mint olyan R.: Ilan Eldad 10. 19.30 Hallgatni akartam R.: Marton László 12., 31. 19.30 Máglya R.: Armin Petras 1., 2., 13., 14., 26. 19.30

táncszínház

Mondjad, Atikám! P! Vecsei H. Miklós József Attila-estje 6., 7., 8., 27. 19.30 Rendezés R.: Szikszai Rémusz 25. 19.30 Távoli dal R.: Szabó István 15., 17. 19.30 A vörös oroszlán R.: Bodor Böbe 30. 19.30

Zeneakadémia Jazz itt! – Snétberger Trió: Titok 2. 19.30 Bach mindenkor – Dmitrij Szinkovszkij és az Aura Musicale 3. 19.30 Orbán György 70 7. 19.30 Georgia Bottoms P! 8., 10. 19h Négyszer négyes plusz egy – Quartetto Accardo 8. 19.30

H

K Sze Cs

P Szo V

H

2

3

6

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

7

8

H

K Sze Cs

Kam-Porat Trio 13. 19.30 Szőke Nikoletta (ének), Balog József (zongora) és a Jazzical Trio 16. 19h Jazz itt! – Maria João (ének) & Egberto Gismonti (zongora, gitár) 17. 19.30 Kodály 2017 – Rajk Judit és a Budapesti Vonósok 18. 19.30 A fekete-fehér színei – Nagy Péter zongoraestje 19. 19h Jazz itt! – Moment’s Notice Trio 20. 19h Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara 22. 19.30 Otthon a Zeneakadémián – Horti Lilla és a Kelemen Kvartett 24. 19.30 Zenekar a központban – Jörg Widmann és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 26. 19.30 Richard Galliano és Demeniv Mihály 28. 19h

1

5

P Szo V

P! premier

V

4

K Sze Cs

gyerekszínház

P Szo V

H

K Sze Cs

P Szo V

H

Az előfizetés lejártáig 20% kedvezmény: Bethlen Téri Színház | Cirko-Gejzír | Fonó Budai Zeneház | Írók Boltja | Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház | Katona József Színház és Kamra | Ludwig Múzeum | Nemzeti Táncszínház | Örkény Színház | Petőfi Irodalmi Múzeum | Szkéné Színház | Trafó | Zsolnay Örökségkezelő (Pécs) 10% kedvezmény: Tranzit Art Café 7% kedvezmény: Líra Könyvesboltok

Ne búsuljon tovább! A Magyar Narancs-olvasókártyával akár több ezer forintot is spórolhat kedvenc helyein. Rendelje meg most 11 288 forint kedvezménnyel* mindössze 19 860 forintért a Magyar Narancsot, és legyen Öné a legtöbb helyen 20 százalék kedvezményre jogosító „Olvasókártya”! Már csak ezért is érdemes egy évre előfizetni! *

58

Az áruspéldányhoz képest.

október

K


OKTÓBER forrás: Müpa

BUDAPESTEN TÚL

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

A

legklasszikusabb és legismertebb magyar operett, Kálmán Imre darabja Béres Attila rendezésében, Cecília szerepében Sáfár Mónikával.

 KECSKEMÉT, Katona József Színház OKTÓBER 1., 5., 6., 10., 13., 14., 17., 18., 20., 25., 27. – 19.00; 15. – 15.00 2000 Ft kecskemetikatona.hu

RÁNKI DEZSŐ ÉS A GYŐRI FILHARMONIKUSOK

B

eethoven-esttel készül a Berkes Kálmán vezette együttes a zene világnapjára, műsorukon a harmadik szimfónia mellett az a harmadik zongorakoncert szerepel Ránki Dezső közreműködésével, amelyben szó sincs a társalgó hangulatú, tetszetős közhelyektől tűzdelt hangvételről, hiszen a szólóhangszer minden eddiginél egyenrangúbb partnere a zenekarnak.

MIG 21.: MIGRÁCIÓ A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETBEN – ART CAPITAL 2017 fotó: Czagány Balázs

 GYŐR, Richter-terem OKTÓBER 1. – 19.00 6000 Ft gyfz.hu

S

zentendrén zajlik az Art Capital rendezvénysorozata. Ezen belül egy nemzetközi kiállítás érkezett a Duna-partra, a világban zajló menekültkrízis konkrét és a vándorlás szimbolikus kérdéseiről.

GÁL TAMÁS ÉS A NEMZETI ÉNEKKAR

A

kezdet, Beethoven alig 30 évesen írt, önálló magvetése a szimfónia műfajában és a vég, Mozart Requiemje, melyből valóságos zenetörténeti rémdrámát kreáltak, kerül egymással szembe a Somos Csaba vezette énekkarral kiegészült miskolci zenekar koncertjén.

 MISKOLC, Művészetek Háza OKTÓBER 9. – 19.00 2900 Ft filharmonia.hu

 SZENTENDRE, MűvészetMalom OKTÓBER 8-ig k–v.: 10.00–18.00 INGYENES muzeumicentrum.hu/ reszletes-art-capital2017-program

www.papageno.hu

59


forrás: PFZ

BUDAPESTEN TÚL

z Esterházy Pál alkotta, 55 tételből álló, hagyományos német és magyar egyházi dallamokat felhasználó gyűjtemény vitathatatlanul a magyar barokk

60

sokra és continuóra hangszerelt, héttételes D-dúr szvitjét.

 PÉCS, Kodály Központ OKTÓBER 12. – 19.00 1000–4990 Ft kodalykozpont.hu

ELECTRODELUX

ÖZCANULUCAN

STEVEHACKETT

OMARBASHIR

DEPHAZZ

WOLFKATI

október

momkult.hu facebook.com/momkult instagram/momkult

A

zene kiemelkedő művei közé tartozik. A Harmonia caelestisből készült keresztmetszetet követően Dobszay Péter vezényletével Esterházy Pál kortársának, a német Telemann-nak hallhatjuk a két trombitára, timpanira, vonó-

2017/ŐSSZEL IS

HARMONIA CAELESTIS


Giacomo Meyerbeer

A hugenották Opera öt felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal Szövegíró  Émile Deschamps, Eugène Scribe Díszlettervező  Horesnyi Balázs Dramaturg  Kenesey Judit Karmester

Rendező  Szikora János Jelmeztervező  Kovács Yvette Alida Karigazgató  Strausz Kálmán

Oliver von Dohnányi

Bemutató  2017. október 28., Erkel Színház További előadások  2017. október 29., 31., november 5., 9., 10.

www.opera.hu | www.facebook.com/Operahaz


EXTREME PRESENCE / VÉGLETES JELENLÉT rückner János az egyik legizgalmasabb új, hazai képzőművész. Kiállítása a folyamatos jelenlét kényszerét vizsgálja, az attól való félelmet, hogy valamiből kimaradunk.

 DUNAÚJVÁROS, ICA-D OKTÓBER 20-ig h–szo.: 10.00–18.00 INGYENES ica-d.hu

Emlékeznek a Könyves Magazinnak arra a címlapjára, amelyen egy vektoros Petőfi-portrét színezhettek ki az olvasók? Brückner János munkája volt, aki vallja, hogy a művészetnek a közönségről és a hétköznapi problémákról kell szólnia. És el is kell jutnia az emberekhez – bizonyíték erre számtalan hazai és külföldi kiállítása, projektje. 1984-ben született, gondolkodásra késztető, fantáziánkat bemozgató alkotásaival Facebook-oldalán, a nemmivoltunk.blogspot. hu-n és saját honlapján is találkozhatunk. 62

október

A Szent Efrém Férfikar Pécsen

A

pécsi Mozart Kórus és Bartók Béla Leánykar egészíti ki az éppen 15 éve alakult, kivételes hangi adottságú és zenei felkészültségű Szent Efrém Férfikart, amely a bizánci rítusú egyházzene mellett nagy hangsúlyt fektet az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására is.

 PÉCS, Pécsi Bazilika OKTÓBER 24. – 19.30 2100–2800 Ft szentefrem.hu

Tartuffe

M

fotó: Dusha Béla

B

fotó: Orbán Domonkos

BUDAPESTEN TÚL

olière népszerű komédiája a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratában, október 16-án az átíró jelenlétében.

 SZEGED, REÖK OKTÓBER 16., 24. – 19.00 800 Ft / 1000 Ft reok.hu


HATSZÍN TEÁTRUM (1066 BUDAPEST, JÓKAI UTCA 6.) ELŐADÁSOK: 2017. OKTÓBER 10., 24. (19 ÓRA)

Jegyek válthatók Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6. tel : 36-1-99-99-570) a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. jegy.hu

Profile for Papageno

Papageno magazin / 2017. október  

Papageno magazin / 2017. október  

Profile for papageno4
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded