__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2017. 10. | www.papageno.hu

INGYENES KÜLÖNSZÁM

Klassz a pARTon!

Nyáresti koncertek

Érdi Tamás zongoraművésszel 2017. július 15.augusztus 6.

és barátaival


A TEHETSÉG BENNED VAN! MOL TEHETSÉGTÁMOGATÓ PROGRAM Az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetségtámogató Programon keresztül 2006 óta kiemelten támogatja a művészeti utánpótlást.

www.ujeuropaalapitvany.hu; www.mol.hu


Impresszum

BEVEZETŐ Ha valaki sétált már nyárestéken a Balaton partján, vagy üldögélt a hömpölygő Duna mellett, s érezte a virágok illatát az esti holdfényben, vagy leült a vízpartra, s hallgatta a hullámok halk csobogását, nos, ilyen estéken jutott eszembe, milyen jó lenne, ha megszólalna távolból egy kis halk Mozart-zongoraszó, mert kizárólag ilyen zene kívánkozna ehhez a hangulathoz. Ezeket a ritka pillanatokat azonban rendszerint vagy egy hajókürt, vagy a közelben robogó vonat sikító hangja verte szét.

Felelős kiadó: Papageno Consulting Kft. – Zsoldos Dávid Szerkesztő: Petrikó Gábor Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: Protzner György / JarlDesign Nyomdai munkák: Ipress Center CE Zrt., 2600 Vác, Nádas utca 8. / ipresscenter.hu Ügyvezető igazgató: Borbás Gábor ISSN 2498-9088 Hirdetésfelvétel: sales@papageno.hu Szerkesztőség: szerkesztoseg@papageno.hu Terjesztés: terjesztes@papageno.hu Megjelenik: 2017. május 22-én 10 000 példányban.

Érdi Tamás

fotó: Érdi-Harmos Réka

A legelső zongoravizsgámon történt (nyolcéves lehettem), amikor a tanárnőm ijedten rohant oda hozzám, hogy netán elfelejtettem a folytatást. Azért, mert kezemet a zongora fölött tartva várakoztam. – „Hogy folytatnám? – kérdeztem meglepve. – Bachot repülővel?” Valóban bántóan zúgott a fejünk fölött egy repülőgép, s én akkor még úgy gondoltam, hogy meg kell várni, amíg elmegy, mert Bach zenéje megérdemli a csendet. Akkor tanultam meg, hogy ebben a zajos világban a repülőgép hangjával vagy harangzúgással együtt folytatni kell a koncertet, a hajókürtöt, egy motor vagy a vonat hangját le kell győzni, nem tehetünk mást, mint ilyenkor a hangokra, Mozartra és társaira figyelünk. Harmadik éve próbálkozunk ezzel nyáresti koncertjeinken. Nagyszerű támogatónk és legfőbb támaszunk a közönség. Lelkesedésükre eddig mindig számíthattunk. Reméljük, hogy ezen a nyáron is sok örömük lesz a fesztiválban, nemcsak hazai, hanem külföldi hírességekkel is találkozhatnak, Szabadkától Vancouverig, Párizstól Berlinig. Ígérjük azt is, hogy Mozart, Beethoven, Chopin, Bartók, Kodály és tásaik most is velünk lesznek. Jöjjenek Önök is! Mindenkit szeretettel várunk, mert reméljük, ezen a nyáron is Klassz lesz a pARTon!

Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő hirdetések tartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A Klassz a pARTon szervezője a Cimbora Alapítvány az egészséges és kulturált gyermekekért. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! A koncertek ingyenesen látogathatók. Szerkesztő: Érdi-Harmos Réka, Mayer Andrea További információ: www.klasszaparton.hu facebook/Klassz a pARTon rendező:

Érdi Tamás klasszaparton.hu

3


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI Református templom (Vörösberény)  Július 15., szombat, 20 óra

A MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató program nyerteseinek koncertje

WendlerEnikő

forrás: Wendler Enikő

A

Az Új Európa Alapítvány 2006 óta mintegy 3000 sportoló, művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatalt támogatott. Az elmúlt években a Cimbora Alapítvány több programján is lehetőséget kaptak az ifjú muzsikus tehetségek a bemutatkozásra, fesztiválunkon is a kezdetektől fogva részt vesznek.

Program: Kovács Gergely: Chopin: Asz-dúr polonéz, Op. 53

Nemes Réka

Megyimorecz Ildikó

forrás: Nemes Réka

forrás: Megyimorecz Ildiko

Megyimórecz Ildikó: Puccini – Bohémélet – Musette áriája – Quando men vo / Bellini – I Capuleti e i Montecchi - Eccomi in lieta vesta... Oh! quante volte Nemes Réka: Lajtha László: Deux Pieces, I. tétel: Mélancolique Wendler Enikő: J. J. Quantz: G-dúr fuvolaverseny I. tétel (Allegro), 5’ Nemes Réka / Wendler Enikő: J. S. Bach: d-moll kettősverseny, N. 1. I. tétel Molnár Anna: Charles Gounod: Faust – Faites-lui mes aveux (Siebel áriája) / Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága – Voi che sapete (Cherubino áriája) / Georg Friedrich Händel: Xerxész – Se bramate (Xerxész áriája) Kovács Gergely: Chopin: b-moll scherzo, Op. 31, Nr. 2.

4

klasszaparton.hu

Kovács Gergely fotó: Fazekas István

Közreműködik:

Molnár Anna

fotó: Borocz Balázs (Pilvax Studio)

Kovács Gergely (zongora), Megyimórecz Ildikó (ének), Molnár Anna (ének), Nemes Réka (fuvola), Wendler Enikő (fuvola)


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI Református templom (Vörösberény)  Július 16. vasárnap, 20 óra

Zsoldos Bálint

A

zongoraművész a budapesti Zeneakadémián tanult, szólistaként és kamarazenészként gyakori szereplője az itthoni és a külföldi koncerteknek. Hangversenyeiről számos rádió- és tévéfelvétel készült, de játékának igazi sokszínűsége az élő koncert során bontakozik ki leginkább.

Zsoldos Bálint

fotó: Zimmermann Zsolt

Program: Beethoven: e-moll szonáta, op.90,

Beethoven: Asz-dúr szonáta, op. 110, Debussy: Két arabeszk / Debussy: Images (livre I)

 BALATONALMÁDI / Wesselényi Strand  Július 16., vasárnap, 18 óra

Kertesi Ingrid, Gulyás Dénes és tanítványaik rendhagyó Varázsfuvola-előadása

K

ertesi Ingrid és Gulyás Dénes évek óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Fergeteges produkciót mutattak be tavalyi fesztiválunkon tanítványaikkal – ebben az évben Balatonalmádi közönsége is megismerheti a jövő operacsillagait. A diákok között két vendégművész is fellép, az Éj királynőjének áriáját Mondok Yvette, Pamina egyik áriáját Kertesi Ingrid énekli. Mozart Varázsfuvolájának humoros előadására a gyerekeket is várjuk.

Gulyás D., Molnár A., Ruszó A., Tatai N. fotó: Érdi-Harmos Réka

Közreműködik:

Tamino – Ódor Botond Pamina – Kertesi Ingrid Pamina / Papagena – Breinich Beáta Papageno – Szűcs Attila Sarastro – Tóth Pál Mátyás

„Mozart zenéje számomra egyet jelent az örökkévalósággal. Örülök, hogy egy olyan produkcióban vehetek részt, ami modern, nem kosztümben játszunk, hanem használhatjuk a saját eszközeinket és ruháinkat. A darab nagyon sokrétegű, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartogat mondanivalót. Számomra Monostatos karakterének megformálása izgalmas feladat, mivel ez az első szerepem, amiben negatív alakot kell játszanom.” (Gulyás Bence)

Kertesi Ingrid, Szűcs Attila fotó: Érdi-Harmos Réka

Első dáma – Tatai Nóra Második dáma – Molnár Anna Harmadik dáma – Ruszó Alexandra Éj királynője – Mondok Yvette Monostatos – Gulyás Bence zongorán kísér: Sotkó Eszter rendező: Gulyás Dénes klasszaparton.hu

5


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI / Szent Ignác római katolikus templom (Vörösberény)  Július 17., hétfő, 19 óra

Vigh Andrea és Szabadi Vilmos

V

igh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól az egyetem rektora, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak és nagy példányszámban keltek el világszerte. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, portréfilm is készült róla.

Szabadi Vilmos

forrás: Szabadi Vilmos

S

zabadi Vilmos kétszeres MIDEM-, Príma, HUNGAROTON- és Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanszakvezető egyetemi docense. Világkarrierje 1988-ban indult, a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók 2. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel, amit a BBC rögzített. 1990 októberében egyetlen magyarként fellépett Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingham-palotában. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából.

Program:

Vigh Andrea

fotó: Felvégi Andrea

6

klasszaparton.hu

Bach: g-moll Adagio Vecsey: Preludio Hasselmans: Forrás Massenet: Thaïs meditation Smetana–Trneček: Moldva fantázia Saint-Saëns: Fantázia, Op. 121 Durand: Esz-dúr keringő Tournier: Au matin Drdla: Carmen-fantázia


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI / Szent Erzsébet Liget  Július 17., hétfő, 21 óra

Quartet Escualo T izenöt évvel ezelőtt négy fiatal művész arra gondolt, hogy a magyar közönséget megismerteti Astor Piazzolla művészetével. Piazzolla az argentin tangó, a jazz, a klasszikus zene nyelvén szólít fülbemászó dallamaival. Vágya az volt, hogy az argentin „népzenét” a koncertpódium-

ra emelje, amihez a klasszikus formákat hívta segítségül. Horáció Ferrer gyönyörű és szenvedélyes szövege méltó párja Piazzolla zenéjének, a közönség egy szempillantás alatt a fülledt Buenos Aires-i sikátorokban érezheti magát.

Quartet Escualo

fotó:Oláh Gergely Máté

Közreműködik: Várhelyi Éva (a Magyar Állami Operaház tagja)

Az együttes tagjai: Ács Péter (nagybőgő) Deli Zsolt (harmonika) Kállai Ernő (hegedű) Mayer Albert (gitár)

Szent Erzsébet-liget, esőhelyszín: Vörösberényi Katolikus templom

Várhelyi Éva

forrás: Várhelyi Éva

klasszaparton.hu

7


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget  Július 18., kedd, 21 óra

 BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget  Július 19., szerda, 21 óra

Az ErGeZo Trió és Matuz Gergely fuvolaművész

Radnóti Róza és Ránki Fülöp zongoraművészek

2

016-ban alapított trió három tagja, Vékes Erzsébet zongoraművész, Hutás Gergely hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja és Onczay Zoltán csellóművész, a MÁV Szimfonikusok szólamvezető csellistája gyermekkoruktól fogva ismerik egymást, mindhárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak. Erzsi és Gergő aktív tagjai voltak a hajdani Cimbora Zenekarnak, mint ahogy Matuz Gergely fuvolaművész is, így nem volt kérdés, hogy a fesztiválon együtt muzsikálnak. Programjukban Mozarttól Gershwinig kalandoznak. Radnóti Róza és Ránki Fülöp fotó: Érdi-Harmos Réka

R

adnóti Róza és Ránki Fülöp évek óta játszanak együtt, mindketten Becht Erika növendékei voltak a Járdányi Pál Zeneiskolában, jelenleg a Zeneakadémia hallgatói. Radnóti Róza bár zenei pályára készül, de a képzőművészet és a tánc is érdekli. A MOL Új Európa Alapítványának támogatottja.

Onczay Zoltán

forrás: Onczay Zoltán

Matuz Gergely

forrás: Matuz Gergely

Ránki Fülöp zongorista szüleivel, Klukon Edittel és Ránki Dezsővel együtt és egyedül is rendszeresen lép fel Magyarország és Európa legfontosabb koncerthelyszínein. 2016-ban megkapta a Junior Prima Díjat, 2017-ben elsőként Cziffra Fesztivál Tehetség-díját, a 2017–2018as szezonban az MMA ösztöndíjasa.

Program: Schubert: f-moll fantázia, D940 Grieg: Peer Gynt, II. szvit – négykezes változat Ravel: Bolero – négykezes változat Vekes Erzsébet

fotó: Bakonystúdió fotó

8

klasszaparton.hu

Hutás Gergely

forrás: Hutás Gergely

Szent Erzsébet-liget, esőhelyszín: Vörösberényi Katolikus templom


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget  Július 20., csütörtök, 21 óra

 BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget  Július 21., péntek, 21 óra

Corridor Quartet

Faremido Operatársulat

Corridor Quartet fotó: Corridor Quartet

E

gy hangszer – a fagott, s rögtön négy. Hasonló gondolkodás, de üdítő sokszínűség, megértés és bizalom. Corridor, vagyis folyosó, ami indul valahonnan és tart valahova, összeköt és áthidal. Rengeteg ajtó nyílik róla, folyosó, amely átvezeti a hallgatót a különböző évszázadok, stílusok és műfajok között.

H

a szereti az operát vagy csak szeretné szeretni, akkor ne hagyja ki a Faremido Operatársulat koncertjei! A társulat tagjai a Magyar Állami Operaház művészei: Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Köteles Géza, Hábetler András. Mozart hallgatása közben megfejthetjük Don Giovanni hódításainak titkát, megtudhatjuk, miért a Figaro házassága a legnagyszerűbb opera, kiderül, hogy George Lucas nagy valószínűséggel Wagner reinkarnációja, és hogy mi a közös Maradonában és Pavarottiban… és ami a legfontosabb: a katartikus pillanat, amikor egy művészeti alkotásban önmagunkra ismerünk.

Program: Első Balaton-áténeklés

Program: Thomas Tallis-, William Byrd-, Gustav Holst-, Dimitri Sosztakovics-műveket hallhat majd a közönség.

Az együttes tagjai:

Lakatos György, Duffek Mihály, Stefán Zsófia, Tóth Sára Rebeka

Boncsér Gergely

Fodor Beatrix

Habetler András

Keszei Bori

forrás: Boncsér Gergely

Köteles Géza

forrás: Köteles Géza

Mester Viktória

forrás: Mester Viktória

forrás: Habetler András

forrás: Fodor Beatrix

forrás: Keszei Bori

klasszaparton.hu

9


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

 BALATONALMÁDI / Szent Ignác római katolikus templom (Vörösberény)  Július 22., szombat, 20 óra

Eckhardt Quartet, Érdi Tamás zongoraművész

A

kvartett tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai, akik zeneileg és emberileg is egy hullámhosszon vannak. A barokk kompozícióktól a kortárs darabokig játékukat számos felvétel őrzi. A fesztiválra Mendelssohn a-moll vonósnégyesét választották, mivel nagyon szeretik a szerzőt, másrészt úgy gondolják, ilyen gyönyörű második tétellel ritkán találkozik a közönség. Mozart e-moll szonátájával indul a koncert, vendégük Érdi Tamás.

Az együttes tagjai: Eckhardt Violetta (hegedű), Bujtor Balázs (hegedű), Sípos Gábor (brácsa), Sovány Rita (cselló)

Program: Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta, K. 304 Eckhardt Violetta / hegedű, Érdi Tamás / zongora Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, Op. 13, Eckhardt Vonósnégyes fotó: Érdi-Harmos Réka

10

klasszaparton.hu

Mozart: C-dúr vonósnégyes, K. 156


BALATONALMÁDI, JÚLIUS 15-22., KAMARAFESZTIVÁL

Érdi Tamás N

yári fesztiválunk arca, Érdi Tamás, legyőzte a lehetetlent, mert a zene csodákra képes. Tizenöt évesen megnyerte Moszkvában a Louis Braille-zongoraversenyt, két év múlva Salt Lake Cityben első helyezést ért el egy ötzongorás versenyművel. Tanult a Bécsi Zeneakadémián, majd a Torontói Royal Konzervatóriumban szerzett művészdiplomát. Szerepelt a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, a Barbican Centerben, játszott a Torontói, az Izlandi, a Szverdlovszki, és az Enescu Szimfonikusokkal, valamint itthon szinte minden zenekarral. Huszonnyolc országban koncertezett. Junior Prima, Prima Primissima-díjas és 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

Érdi Tamás

fotó: Érdi-Harmos Réka

„Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek […] az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni....” Kocsis Zoltán, Parlando, 2010. január

Télen is Klassz a pARTon!

N

agyszerű hírről számolhatok be: december 16-án a Müpával közösen rendezett egész napos programmal ünnepeljük Kodály Zoltán születésnapját a Művészetek Palotájában. Régi vágyunk teljesül ezzel az eseménnyel, télen – a Duna partján – is lesz KLASSZ a pARTon! Már délelőtt a Háry János-játéktérrel várjuk a gyerekeket. Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid és tanítványai a Fesztivál Színházban a legszebb Kodály-dalokkal és áriákkal ünnepelnek. Délután nyári művészeink közül lépnek fel néhányan: a Görög Sisters, Zsoldos Bálint, Devich Gergely, a Ránki Fülöp–Radnóti Róza-páros, Oláh Vilmos, Kovács Zoltán Krisztián. A nap zárókoncertjén pedig az Óbudai Danubia Zenekart Hámori Máté vezényli. Közreműködik Csordás Klára, és én is zongorázom egy rövid Chopin- és egy Weber-zongoraversenyt. A koncert második részében Kodály Háry Szvitjének zenekari élményét Cakó Ferenc háttér-animációs homokrajzai teszik még érdekesebbé. Mindenkit szeretettel várunk télen is! Érdi Tamás

klasszaparton.hu

11


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Július 30., vasárnap, 20 óra

Lajkó Félix hegedűművész, Balázs János zongoraművész

Balázs János és Lajkó Félix forrás: művészek

A

két Liszt-díjas művészt jól ismeri a közönség, saját stílusukban mindketten kimagasló eredményeket értek már el. Lajkó Félix hegedűművész improvizációival és világzenéjével, míg Balázs János zongoraművész a klas�szikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál, abban

12

klasszaparton.hu

a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő. Két kivételes művész különleges zenei projektje. Őserők csúcstalálkozója, ritkán hallható szimbiózis két művész között, akik, ha kell, tüzesen, ha kell, filozofikus bölcsességgel muzsikálnak együtt.


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Július 31., hétfő, 20 óra

…in memoriam Kocsis Zoltán

Óbudai Danubia Zenekar, Kocsis Zoltán Krisztián zongoraművész, vezényel Farkas Róbert (Németország)

K

ocsis Zoltán Krisztián életében a klasszikus zene mindig fontos szerepet töltött be, hiszen zenész szülők gyermeke, édesapja, a világhírű zongoraművész, karmester, zeneszerző Kocsis Zoltán, édesanyja Tóth Erika zongoraművész. Már négyévesen komponált és improvizált, mindennapjai zenehallgatással, zongorázással és zeneszerzéssel teltek. Saját művészetében azt keresi, mint példaképe, Mozart: hogyan lehet egyszerű zenei gondolatokkal, struktúrákkal minél többet kifejezni. Az ózdi születésű Farkas Róbert karmester a budapesti Zeneakadémia után Berlinben tanult, majd elsősorban zenekarokkal dolgozott, jelenleg is Berlinben él. A modern zene iránti vonzalmának köszönhetően közreműködött több más produkció mellett Philip Glass Echnaton cimű operájának vagy Peter Maxwell Davis The Turn of the Tide című művének németországi bemutatásában. 2013-tól rendszeresen dolgozik Fischer Ivánnal a Budapest Fesztiválzenekarnál.

Kocsis Zoltán Krisztián fotó: Kende Luca

„Talán Mozart a kedvenc zeneszerzőm. Rövid alkotói ténykedésem alatt mindig és mindenkor azt kerestem a saját művészetemben is, hogyan lehet egyszerű zenei gondolatokkal, struktúrákkal minél többet kifejezni. Ebben, a még most is tartó utazásomban egyértelműen Mozart a legnagyobb példakép számomra. Hihetetlennek tartom az individualitását, ötletgazdagságát, találékonyságát, a zenei dramaturgia minden porcikájának tökéletes ismeretét és alkalmazását, humorát a zenében, formai makulátlanságát, improvizatív hajlamát, az életerőt, amely folyamatosan árad a zenéjéből, amikor hallgatom, vagy játszom. Az ő zenéje számomra mindig tud valami újat mondani és szerény véleményem szerint nem lehet betelni mindazokkal az összetevőkkel, amelyek az ő muzsikáját valóban nagyszerűvé teszik.” Kocsis Zoltán Krisztián

Program: Farkas Robert fotó: Talaber Géza

Mozart: Figaró házassága – nyitány Mozart: C-dúr zongoraverseny KV 467 Beethoven: Musik zu einem Ritterballett

klasszaparton.hu

13


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 1., kedd, 20 óra

Kertesi Ingrid és a Budapest Saxophon Quartet

Budapest Saxophone Quartet fotó: BSQ

T

öbb mint huszonöt ország, közel 2000 hangverseny, kilenc díj, nyolc lemez – ez a Budapest Saxophone Quartet elmúlt huszonkét évének mérlege. A Párizsi Zeneakadémián diplomáztak és sikerrel koncerteztek több földrészen is, nevükhöz fűződik a közép- és felsőfokú klasszikus szaxofonoktatás beindítása. Szívesen játszanak szólistákkal, szimfonikus, koncertfúvós kísérettel vagy jazztrióval. 2011-ben Artisjus-díjat kaptak.

14

klasszaparton.hu

Kertesi Ingrid világhírű operaénekessel tizenöt éves a kapcsolatuk, ekkor készítették első közös lemezüket, amelyet azóta több is követett. Műsorukban a híres és gyönyörű opera-áriák mellett könnyed nyáresti dallamok is felcsendülnek majd.


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

Zenét hallgatni és nézni a vizet, legyen az tó, folyó vagy tenger, számomra ez az igazi harmónia. Megnyugtat, kikapcsol és pozitív érzéseket szül. Ezért is veszek részt örömmel immár harmadik alkalommal a „Klassz a pARTon” klasszikus zenei programokon. Számomra valóban klassz a parton! Értő, igényes közönség és kiváló művész kollégák, csodálatos környezet és meleg, nyári szellő. Ilyen miliőben valóban öröm zenélni vagy zenét hallgatni. A nyaraló, pihenő, lebarnult emberek fülébe zenét, szívébe boldogságot csempészni. Számomra ez a „Klassz a pARTon” igazi üzenete. Nekünk, művészeknek nagy kihívás mindig szabad téren zenélni, egészen más minden, mint a koncertteremben vagy a színházban. Sokkal lazább, oldottabb a hangulat, és a természet halk neszei is beépülnek a műbe, mint egy vendég hangszer, együtt muzsikálnak; együtt énekhanggal, zongorával, vonósokkal, fúvósokkal. A madárfütty duetté, a víz morajlása trióvá, a szellő nesze kvartetté teszi a szólista produkcióját. Sokfelé jártam a világban, de a legnagyobb örömmel mindig itthon énekelek. Itthon cseng a legtisztábban Bartók, Kodály, Erkel vagy Liszt zenéje, mert ebből a táptalajból nőttek ki és gyökereikkel ehhez a földhöz kapaszkodnak, és itt találnak a legértőbb fülekre. Kívánok mindenkinek a délutáni napozás, fürdőzés vagy kerékpározás után felhőtlen kikapcsolódást, emlékezetes, vidám estét!” Kertesi Ingrid

Kertesi Ingrid

forrás: Kertesi Ingrid

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 2., szerda, 20 óra

A MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató program nyerteseinek koncertje

közreműködik:

Kovács Gergely (zongora), Megyimórecz Ildikó (ének), Nemes Réka (fuvola), Wendler Enikő (fuvola)

klasszaparton.hu

15


2017. július 15. szombat, 20 óra BALATONALMÁDI VÖRÖSBERÉNY, Református templom

4

Kovács Gergely, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka, Wendler Enikő

19. szerda, 21 óra BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget

16. vasárnap, 18 óra

5

BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

Corridor Quartet

30. vasárnap, 20 óra

30. vasárnap, 20 óra

24 GYULAKESZI, Csigó Malom Stílus Galéria

Haydn Barytontrio Budapest

9

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

20. csütörtök, 20 óra KESZTHELY, Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

Lajkó Félix, Balázs János

31. hétfő, 20 óra BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

KESZTHELY, Zenepavilon

22

Ewald Rézfúvós Együttes 23

Keller Quartet, Érdi Tamás 12

17. hétfő, 19 óra

(esőhelyszín: Balaton Színház)

Zsoldos Bálint

20. csütörtök, 21 óra

Radnóti Róza, Ránki Fülöp

5

BALATONALMÁDIVÖRÖSBERÉNY, Szent Ignác rk. temp.

Varázsfuvola 8

16. vasárnap, 20 óra

21. péntek, 21 óra BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget

9

Faremido Operatársulat

13

Óbudai Danubia Zenekar, Kocsis Zoltán Krisztián, vezényel: Farkas Róbert

2017. augusztus 1.

kedd, 20 óra

SZIGLIGET, MANK Alkotóház

22

5.

szombat, 20 óra

kedd, 20 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

14

Kertesi Ingrid, Budapest Saxophon Quartet

Görög Enikő, Görög Noémi

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

1.

20

Csordás Klára, Érdi Tamás, Anima Musicae, vezényel: Ajtony Csaba

6.

vasárnap, 20 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

Balaton Sax résztvevői

A műsorváltozás jogát fentartjuk.

2.

szerda, 20 óra

KESZTHELY, Festetics-kastély

22

Görög Enikő, Görög Noémi 21

6.

vasárnap, 20 óra

24 GYULAKESZI, Csigó Malom Stílus Galéria

Kovács Gergely

2.

szerda, 20 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

15

Kovács Gergely, Megyimórecz Ildikó, Nemes Réka, Wendler Enikő


17. hétfő, 19 óra

6

BALATONALMÁDIVÖRÖSBERÉNY, Szent Ignác rk. temp.

17. hétfő, 21 óra Szent Erzsébet-liget

Vigh Andrea, Szabadi Vilmos

Várhelyi Éva, Quartet Escualo

22. szombat, 20 óra

27. csütörtök, 15 óra

BALATONALMÁDIVÖRÖSBERÉNY, Szent Ignác rk. temp.

10

Eckhardt Quartet és Érdi Tamás zongoraművész

2.

7

BALATONALMÁDI,

szerda, 20 óra

26 BUDAPEST, Pest Megyei Kormányhivatal díszudvara

Hildegarde Fesneau (Franciaország), Grazioso Kamarazenekar, vezényel: Hamar Zsolt

CSOPAK, Strand

28

18.

kedd, 17 óra

BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

– gyerekprogram

28. péntek, 21 óra

29. szombat, 20 óra

ESZTERGOM, Várszínház

3.

4.

18

Oláh Vilmos, Szűcs Máté, Görög Sisters, Anima Musicae Kamarazenekar, vezényel: Medveczky Ádám

kedd, 21 óra

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget

Vékes Erzsébet, Matuz Gergely, Onczay Zoltán, Hutás Gergely

Érdi Tamás, Óbudai Danubia Zenekar, vezényel: Farkas Róbert

csütörtök, 20 óra

18.

Ewald Rézfúvós Együttes

Cimbora Együttes, zenei játéktér

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

30

péntek, 10-17 óra

GYENESDIÁS, Diási Játékstrand

25

PALOZNAK, Szent József Ház

8

22

Görög Enikő, Görög Noémi

28

Lukácsházi Győző, Görög Sisters, Cimbora Együttes – gyermekprogram

4.

péntek, 20 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad

20

Faremido Operatársulat

Klassz a pARTon!


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 3., csütörtök, 20 óra

Oláh Vilmos hegedűművész, Szűcs Máté brácsaművész, Görög Enikő, Görög Noémi zongoraművészek (Görög Sisters), Anima Musicae Kamarazenekar, vezényel: Medveczky Ádám ször vehetett át zenekar a díj történetében. A zenekar hivatásának tekinti a mai magyar zeneművek előadását, rendszeresen játszanak a zenekarnak ajánlott kortárs műveket. 2013ban kortárs zenei műhelyt alapítottak Tornyai Péter vezetésével, céljuk a modern zene értő tolmácsolása a közönségnek.

Oláh Vilmos

fotó: Horváth Zsolt

O

láh Vilmos szólistaként négy földrészen játszott, számos fesztivál és zenei főváros mellett olyan különleges helyeken képviselte a magyar kultúrát, mint Kuba, Vietnam, Katar, India, Thaiföld, Libanon, Kína, Tajvan. Vendég professzorként kurzusokat vezet távoli helyeken. 2005-ben csatlakozott a Liszt-díjas Auer Vonósnégyeshez. 1990-től koncertmesterként tevékenykedett a Magyar Állami Operaháznál, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnál, a MÁV Szimfonikus Zenekarnál és más kamaraegyütteseknél is. 2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Siam Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

A

z Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból, illetve korábban végzett növendékeiből. 2012-ben kiérdemelték a Junior Prima díjat, amelyet elő18

klasszaparton.hu

Medveczky Ádám

forrás: Medveczky Ádám

M

edveczky Ádám karrierjét az Állami Hangversenyzenekarban üstdobosként kezdte, majd a Zeneakadémián karmester szakon végzett. 1970 óta vezényel az Operaházban, az operairodalom szinte minden gyöngyszemét végigdirigálta. Fő munkahelye azóta is a „Sugár-úti palota”, a klasszikus stílus, a romantikus olasz opera és a magyar nemzeti zene, Erkel, Liszt, Bartók és Kodály világa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen korrepetítorokat, operaénekeseket és karmestereket tanít.


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

Anima Musicae Kamarazenekar fotó: Anima Musicae Kamarazenekar

S

zűcs Máté ötéves kora óta hegedül, az alapokat Szesztay Zsuzsa tanárnő osztályában kapta meg Debrecenben. Tizenegy évesen megnyerte a Szombathelyi Hegedűverseny különdíját. Egy svájci zenei kurzuson ismerkedett meg prof. Schiffer Ervinnel, az ő hatására váltott hegedűről brácsára. Rendszeres szóló- és kamarazenei koncertjein olyan nevekkel játszott már együtt, mint Janine Jansen, Vadim

Repin, Ilja Gringolts and Vladimir Mendelssohn. 2015 szeptembere óta a berlini és a budapesti Zeneakadémia tanára. Évente több mesterkurzust is ad világszerte, többek között Londonban, New Yorkban, Tokióban, Berlinben.

G

örög Sisters – lásd a 22. oldalon!

Program:

Szűcs Máté

forrás: Szűcs Máté

J. Haydn: D-dúr szimfónia, No. 1., Hob W. A. Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, Kv 364 C. Saint-Saëns: Állatok farsangja

klasszaparton.hu

19


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 4., péntek, 20 óra

A Faremido Operatársulat előadása A részletes információt lásd a 9. oldalon!

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 5., szombat, 20 óra

Csordás Klára operaénekes, Érdi Tamás zongoraművész, Anima Musicae, vezényel: Ajtony Csaba (Kanada)

C

sordás Klára, a Párizsban élő, Cziffra-díjas művésznő a bécsi, a mannheimi és a stockholmi operák tagjaként énekelte végig az operairodalom számos gyöngyszemét, és szólistaként is rendszeresen fellép a világ ismert koncertpódiumain. Dalrepertoárja kivételesen gazdag, hiszen anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül, spanyolul és olaszul kitűnően beszélő művésznő orosz, lengyel és norvég nyelven is énekel.

Csordas Klára

fotó: Felvégi Andrea

Program: Caldara: Tutti nemici in rei Giacomelli: Spoza son disprezzata 20

klasszaparton.hu

E

lőször ad koncertet fesztiválunkon Ajtony Csaba, aki 2010 óta a UVic Symphony Orchestra vezető karmestere a kanadai Victoriában, és a bécsi Mitteleuropäisches Kammer-orchester zeneigazgatója. Ausztria mellett évekig dolgozott Németországban is és több magyar, európai és kanadai zenekar vendége volt. A kolozsvári születésű művész tanít és zenét is szerez, számos kortárs mű bemutatása fűződik a nevéhez.

Ajtony Csaba fotó: Sin Olivér

Pergolesi: Quae moerebat et dolebat Mozart: C-dúr szimfónia, K. 96/111b Beethoven: c-moll zongoraverseny, No. 3, Op. 37


BALATONFÜRED, JÚLIUS 30. – AUGUSZTUS 6., ZENEKARI FESZTIVÁL

 BALATONFÜRED / Kisfaludy Színpad  Augusztus 6., vasárnap, 20 óra

A Balaton SAX résztvevőinek koncertje

A

füredi Ferencsik János Zeneiskola ad otthon a „BalatonSAX”, Magyarországon első ízben megrendezésre kerülő Nemzetközi Szaxofon Nyári Akadémiának. Az ötnapos kurzuson külföldi zeneakadémiák szaxofonprofesszorai tanítanak és koncerteznek. A kurzusra harminc külföldi és magyar diákot várnak a szervezők. Izgalmasnak ígérkezik a záróhangverseny, ahol mintegy ötven szaxofonos, a Budapest Saxophone Quartet, a Hungarian Saxophone Consort, a Szlovén Saxplode együttes, valamint a Zalaegerszegi Városi Koncertfúvószenekar lép fel, a szaxofon hangszercsalád mind a klasszikus, mind a jazz műfajban bemutatkozik az estén. Sztárvendég a Svájcban élő világhírű cseh klarinétművész, Milan Rericha lesz. Szervező: Szepesi Bence.

Szepesi Bence fotó: Monoki Attila

Anima Musicae

klasszaparton.hu

21


EGYÉB HELYSZÍNEK

 PALOZNAK Szent József Ház  Július 29., szombat, 20 óra

 SZIGLIGET MANK Alkotóház  Augusztus 1., kedd, 20 óra

 KESZTHELY Festetics-kastély,  Augusztus 2., szerda, 20 óra

Görög Enikő, Görög Noémi zongoraművészek koncertje

A

Görög-zongorakettős megalakulása nem köthető dátumhoz, ugyanis a testvérpár – Noémi és Enikő –, amióta zongorázni kezdtek, együtt játszanak. A lányok duója spontán alakult, a zene és az egymás iránt érzett szeretetük eredményeként. Kezdetben a hangsúly nem a szórakoztatáson, hanem a szórakozáson volt. Már az első komolyabb fellépések után pozitív visszhangot kaptak, nemcsak a közönségtől, hanem a kritikusoktól is. A Görög testvérpár tökéletes kapcsolatban van egymással a zene nyelvén, és az általuk játszott muzsika ötvözi kettejük teljesen különböző zenei egyéniségét.

Program: Schubert: a-moll Allegro, D947 ‚Lebensstürme’ Debussy: Kis szvit Dvořák: e-moll szláv tánc, Op. 70, No. 2. Saint-Saëns: Haláltánc

Görög Sisters duo forrás: Görög Sisters

 KESZTHELY / Zenepavilon (esőhelyszín: Balaton Színház)

 Július 17., hétfő, 19 óra

Ewald Rézfúvós Együttes Ewald Rézfúvós Együttes fotó: Ewald

22

klasszaparton.hu


EGYÉB HELYSZÍNEK

 KESZTHELY / Magyarok Nagyasszonya Plébánia templom  Július 20., csütörtök, 19.30 óra

Keller Quartet és Érdi Tamás zongoraművész

A

Quartet tagjai a hazai zenei szakma legnagyobb professzoraitól tanultak, az együttest Keller András alapította 1987ben. A vonósnégyes rendszeresen fellép Európa legnagyobb koncerttermeiben és fesztiváljain, valamint Japánban, Új-Zélandon, az USA-ban és és Kanadában is. Repertoárjuk Bachtól Kurtág-művekig terjed, évente két-három ősbemutatót tartanak mai szerzők műveiből is.

Érdi Tamás

fotó: Érdi-Harmos Réka

Az együttes tagjai:

Keller András (hegedű), Környei Zsófia (másodhegedű), Szabó Judit (cselló), Gál Zoltán (brácsa)

Program: Keller Quartet

forrás: Keller Quartet

A

z Ewald Rézfúvós Együttes az ország egyik legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílusirányzat – a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt –, az egyetlen kritérium számukra a minőség. A zenekar 1996-ban alakult a Zeneakadémia akkori hallgatóiból, szólistaként is elismertek: országos és nemzetközi versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Megkapták a Liszt Ferenc-, a Prima Junior és több alkalommal az Artisjus-díjat is.

Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta K.304 Mozart: F-Dúr Divertimento K.138 Schumann: Esz-Dúr Zongoraötös

Az együttes tagjai:

Bakó Levente ( trombita, együttesvezető), Tarkó Tamás (trombita), Kovalcsik András (kürt), Magyar Péter (harsona), Peresztegi Attila (tuba)

Program: népszerű klasszikusok átiratai: Rossini, Ewald, Borodin, Verdi, Bizet klasszaparton.hu

23


EGYÉB HELYSZÍNEK

 GYULAKESZI Csigó Malom Stílus Galéria  Július 30., vasárnap, 20 óra

 GYULAKESZI Csigó Malom Stílus Galéria  Augusztus 6., vasárnap, 20 óra

Haydn Barytontrio Budapest koncertje

Kovács Gergely

(a MOL tehetségtámogató program nyertese)

K

Haydn Barytontrio Budapest forrás: Kakuk Balázs

K

akuk Balázs gordonkaművész alapította a Haydn Barytontrio Budapestet 1980-ban azzal a céllal, hogy Joseph Haydn Esterházy Miklós hercegnek barytongambára írt közel kétszáz művét eredeti hangszeren, korabeli menzúrában megszólaltathassa. Az együttes Haydn művei mellett az Esterházy-kör többi komponistáinak barytondivertimentóit is játssza. A baryton, a 17. század második felében keletkezett különleges hanghatású vonós-pengetős hangszer a 19. század elejéig élte fénykorát, Esterházy Miklós herceg is szenvedélyesen szerette és igen jól játszott rajta, nem véletlen, hogy udvari komponistájától, Joseph Haydntól 126 barytondivertimentó maradt fenn.

ovács Gergely zongoraművész ebben az évben szerezte meg alapdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Egész élete a zene köré épül, a zongora mindennek az origója. Repertoárja az egész zongorairodalomra kiterjed, bár elmondása szerint a romantika és a 20. század áll hozzá legközelebb. Szenvedélyes kamarazenész, bármilyen formációban szívesen vesz részt. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottjaként évek óta szerepel a Cimbora Alapítvány programjain, és a KLassz a pARTon! fesztiválon is a kezdetektől jelen van.

Kovács Gergely fotó: Fazekas István

Az együttes tagjai:

Kakuk Balázs (barytongamba, művészeti vezető), Czuczor Anna Magdaléna (hegedű), Kaszanyitzky András (gordonka)

Program: J. Haydn, W. A. Mozart, L. Tomasini, J. Burgsteiner, A. Naumann, P. Esterházy művei 24

klasszaparton.hu

Program: Chopin: b-moll scherzo, Op. 31 Négy mazurka, Op. Asz-dúr polonéz, Op. 53 Berceuse, Op. 57 g-moll ballada, Op. 23 f-moll ballada, Op. 21.


EGYÉB HELYSZÍNEK

 ESZTERGOM / Várszínház  Július 28., péntek, 21 óra

Érdi Tamás zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, vezényel: Farkas Róbert (Németország)

A

z Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. 2013-ban Hámori Máté vette át a művészeti vezetést, új arculatot és stratégiát adott az együttesnek. Szenvedélyük a zene, és ez a szenvedély hatja át egész életüket. Szeretnék, ha minél több emberhez eljutna ez a lángolás, és minél többen válnának a klas�szikus zene rabjaivá.

Farkas Robert fotó: Talaber Géza

Óbudai Danubia Zenekar forrás: ODZ

Program: Mozart: Figaró házassága – nyitány Weber: Konzertstück

Chopin: Andante spianato és Grand polonaise Beethoven: Musik zu einem Ritterballett klasszaparton.hu

25


EGYÉB HELYSZÍNEK

 BUDAPEST / Pest Megyei Kormányhivatal díszudvara Esőhelyszín: Díszterem. A korlátozott férőhely miatt a koncertre regisztrálni szükséges. További információ: www. klasszaparton.hu

 Augusztus 2., szerda, 20 óra

Hildegarde Fesneau hegedűművész (Franciaország), Grazioso Kamarazenekar, vezényel: Hamar Zsolt

A

Liszt -díjas Hamar Zsolt karmesterként az ország szinte összes szimfonikus zenekarát bejárta, rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, évekig dolgozott a Zürichi Operában, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Azt a lenyűgöző varázslatot szeretném megosztani, ahogyan a zene az egész életemet gazdaggá tette. A szüleim gyakran emlegették, hogy egy-két évesen, mielőtt még értelmes szavakat mondtam volna, már Bach D-moll zongoraversenyét tisztán dúdolgatva ringattam magam. Még most is gyakran úgy érzem, hogy ha a szavak időnként cserben is hagynak, a zene mindig elégedettséggel és boldogsággal tölt. el. Mióta nemcsak komponálok, hanem karmesterként interpretálom is a zenét, örömöm teljes, mivel egyfajta közvetítőként segíthetek a közönségemnek megtapasztalni a zene felemelő és gyógyító erejét. Hamar Zsolt

Hamar Zsolt

fotó: MTI / Balogh Zoltán

Program: Kabalevszkij: Concerto Csajkovszkíj: Melankonikus szerenád Csajkovszkij: Valse scherzo

26

klasszaparton.hu


EGYÉB HELYSZÍNEK

GRAZIOSO

A

Grazioso Kamarazenekar 2007-ben alakult a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből. Alapítója és vezetője Detvay M. Marcella, koncertmestere Bangó Ferenc, művészeti vezetője haláláig Kocsis Zoltán volt.

Hildegarde FESNEAU

A

francia művésznő tizenkilenc éves koráig több mint harminc versenyt nyert meg. Hatéves korában kezdett hegedülni, majd később a Párizsi Konzervatoriumban folytatta tanulmányait. 2012-ben jelent meg első CD-je, s ugyanebben az évben meghívást kapott Salz-

burgba, ahol Mozart Első hegedűversenyét játszotta egy különleges Stradivari-hangszeren. 2014-ben a Long-Thibaud-Crespin nemzetközi hegedűversenyen ötödik díjat nyert, s ezután a Queen Elisabeth Music Chapelben folytatta tanulmányait, a híres francia hegedűművésznél, Augustin Dumay-nál. A Long-Thibaud-Crespin verseny után beindult a karrierje, és meghívást kapott számos jelentős zenei fesztiválra, 2015 februárjában a londoni Royal Albert Hallban lépett fel. A „Take a bow” projekt keretében kortárs műveket is interpretált. Egy 1756-ban, Tommaso Balestrieri által készített csodálatos hegedűn játszik, amelyet a Zilber-Vatelot-Rampal Alapítvány biztosít a számára.

Hildegarde Fesneau forrás: Hildegarde Fesneau

klasszaparton.hu

27


GYERMEKPROGRAMOK

GYERMEKPROGRAMOK

É

RDI TAMÁS zongoraművész és muzsikus barátai fontos feladatnak érzik, hogy a gyerekek számára is vonzóvá tegyék a klas�szikus zenét, ezért a Klassz a pARTon fesztiválon gyermekprogramokkal is jelentkezünk. Tamás életében először egy kuvaiti iskolában találkozott gyerekközönséggel, s akkora volt a siker, hogy a diákok hónapokon át küldtek neki leveleket, rajzokat. Azóta sok helyen – itthon és külföldön is – játszik iskolásoknak, mert úgy gondolja, ha Mozart zenéjét megismerik és megszeretik, akkor a könnyűzene iránt is sokkal igényesebbek lesznek.

K

edves Szülők, kedves felnőtt Cimboráink! Így aztán esti koncertjeinkre is hivatalosak ŐK, a GYEREKEK is, hiszen nyári szünet van és nem kell korán lefeküdni. Ezen a nyáron is szeretnénk bizonyítani, hogy Klassz a pARTon a gyerekeknek is!

Lukácsházi Győző

forrás: Lukácsházi Győző

 CSOPAK / Strand  Július 27., csütörtök, 18 óra  GYENESDIÁS / Diási Játékstrand  Augusztus 4., péntek, 16 óra

Legyél a Cimborám!

A

Cimbora Együttes tíz éve alakult Korhecz Imola vezetésével, évek óta fellépnek a Cimbora Alapítvány programjain. Interaktív vers- és mesekoncertjeiken a gyerekek együtt énekelnek a zenekarral, felmehetnek a színpadra, síppal, dobbal, csörgőkkel kísérhetik a zenészeket, sőt, táncra is perdülhetnek. A cél, hogy felfedezzék a zenében és a versekben lüktető ritmust, megszeressék az élő muzsikát. Az együttes tagjai ugyanúgy élvezik a közös zenélést, mint a gyerekek, számos daluk ismerős lehet a hajdani műsorból. A zenekar több szálon is kapcsolódik a Cimborához, hiszen a gitáros, Juhász Csaba a hajdani műsorvezető, Juhász Jácint, a billentyűs Podhorányi Zsolt pedig a szerkesztő É. Szabó Márta fia. 28

klasszaparton.hu

Korhecz Imola

fotó: Érdi-Harmos Réka

Az együttes tagjai:

Korhecz Imola (ének, próza), Juhász Csaba (gitár), Podhorányi Zsolt (billentyű), Schneider Szilveszter (ütőhangszerek), Veér Bertalan (hegedű)

Vendégek:

Esze Tamás (gitár), Kovács Mihály (gitár)


GYERMEKPROGRAMOK

 GYENESDIÁS / Diási Játékstrand (Esőhelyszín: Polgármesteri Hivatal rendezvényterme)

 Augusztus 4., péntek, 10 óra

Utazás a zongorám körül – Lukácsházi Győző és a Görög Sisters gyermekprogramja

L

ukácsházi Győző, zenész, rádiós szerkesztő, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója 1998-ban hozta létre a Bonbon Matinét és azóta is házigazdája programoknak. Lukácsházi Győző és alkotótársa, Tarr Ferenc az egyik legfontosabb feladatnak a gyerekek zenei nevelését tartják, céljuk, hogy már egészen korán megkedveltessék a gyerekekkel a zene világát, hogy később hangverseny-látogató és kultúraszerető emberekké váljanak. Az elmúlt tizenhét évben közel 200 formáció fordult meg a BonBon Matiné színpadain és majd 300 ezren keresték fel előadásaikat. A Klassz a pARTon fesztiválon a Görög Sisters tagjaival lepi meg a gyerekeket.

Program: A klasszikus zene számtalan műfaja között ott található a négykezes igen különleges műfaja, amely két muzsikus egyidejű, koncentrált muzsikálását jelenti ugyanazon a zongorán. Ez a bravúros műfaj Mozarttól Liszten át Debussyig a legnagyobb zeneszerzőket ihlette meg, így gazdag repertoárból tudott választani Görög Noémi és Enikő. Az a fiatal testvérpár, akik itthoni és külföldi fellépéseit számos siker és díj övezi. Ezt a különleges koncertet ráadásul Győző

bácsi színes meséi kísérik, amik egy összefüggő történetbe foglalják nemcsak a zongora, de egyben a klasszikus zene alakulását is, hasznos és érdekes információkkal gazdagítva a fiatalokat és a még fiatalabbakat egyaránt. J. Brahms: Két keringő, Op. 39 J. Brahms: V. magyar tánc C. Saint-Saëns: Vadszamarak C. Saint-Saëns: Haláltánc

Görög Sisters

forrás: Görög Sisters

klasszaparton.hu

29


PROGRAMOK Fellépő

Anima Musicae Kamarazenekar Balaton SAX Balázs János Budapest Saxophone Quartet Corridor Quartet Csordás Klára Eckhardt Quartet ErGeZo Trió Érdi Tamás Ewald Rézfúvós Együttes Faremido Operatársulat Görög Sisters Grazioso Kamarazenekar Gulyás Dénes Haydn Barytontrio Budapest Hildegarde Fesneau Keller Quartet Kertesi Ingrid Kocsis Zoltán Krisztián Kovács Gergely Lajkó Félix Matuz Gergely MOL Új Európa Alapítvány koncertek Óbudai Danubia Zenekar Oláh Vilmos Szabadi Vilmos Quartet Esculo Radnóti Róza Ránki Fülöp Vigh Andrea Zsoldos Bálint

Időpont (Helyszín) augusztus 3. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 5. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 6. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 30. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 1. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 20. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) augusztus 5. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 22. (Balatonalmádi – Szent Ignác római katolikus templom) július 18. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) július 20. (Keszthely – Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom) július 22. (Balatonalmádi – Szent Ignác római katolikus templom) július 28. (Esztergom – Várszínház) augusztus 5. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 17. (Keszthely – Zenepavilon) július 21. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) augusztus 4. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 29. (Paloznak – Szent József Ház) augusztus 1. (Szigliget – MANK Alkotóház) augusztus 2. (Keszthely – Festetics-kastély) augusztus 3. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 2. (Budapest – Pest Megyei Kormányhivatal díszudvara) július 15. (Balatonalmádi – Wesselényi strand) július 30. (Gyulakeszi – Csigó Malom Stílus Galéria) augusztus 2. (Budapest – Pest Megyei Kormányhivatal díszudvara) július 20. (Keszthely – Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom) július 15. (Balatonalmádi – Wesselényi strand) augusztus 1. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 31. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 6. (Gyulakeszi – Csigó Malom Stílus Galéria) július 30. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 18. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) július 15. (Balatonalmádi – Református templom) augusztus 2. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 28. (Esztergom – Várszínház) július 31. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) augusztus 3. (Balatonfüred – Kisfaludy Színpad) július 17. (Balatonalmádi – Szent Ignác római katolikus templom) július 17. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) július 19. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) július 19. (Balatonalmádi – Szent Erzsébet-liget) július 17. (Balatonalmádi – Szent Ignác római katolikus templom) július 16. (Balatonalmádi – Református templom)

GYEREKPROGRAMOK Fellépő

Cimbora Együttes Ewald Rézfúvós Együttes Ismeretterjesztő zenei játéktér, hangszerkészítés Lukácsházi Győző, Görög Sisters Varázsfuvola

Időpont (Helyszín) július 27. (Csopak – Strand) augusztus 4. (Gyenesdiás – Diási játékstrand) július 18. (Balatonalmádi – Wesselényi strand) július 16–22. (Balatonalmádi – Wesselényi strand) július 27. (Csopak) augusztus 4. (GYENESDIÁS, Diási Játékstrand) augusztus 4. (Gyenesdiás – Diási játékstrand) július 16. (Balatonalmádi – Wesselényi strand)


Gyulakeszi Csigó Malom Stílus Galéria

Pest Megyei Kormányhivatal (1052 Bp., Városház u. 7.)

INGYENES KONCERTEK www. klasszaparton.hu

Profile for Papageno

Klassz a pARTon! 2017 / Papageno  

Klassz a pARTon! 2017 / Papageno  

Profile for papageno4
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded