__MAIN_TEXT__

Page 1

textil karácsonyfadísz ledanna

2012 Tél


MEGINT KARÁCSONY! Mintha tegnap lett volna… Utoljára tavaly karácsonykor jelent meg a panyizsuzsi pont magazin.

Megint eltelt egy év - egy igen izgalmas év -, de még nincs vége, nincs itt az összegzés és a számvetés ideje, hiszen most jön az ünnep. A Karácsony, Jézus születésének az ünnepe. Előtte azonban itt van nekünk az Advent, azaz a várakozás. Készülünk az ünnepre: felöltöztetjük a lelkünk és ajándékok között válogatunk.

Különös hangulat jár át ennek az évnek a végén. Olyan, mintha kétszer élném meg a születés csodáját és kétszer várakoznék.

Legkisebb lányunk nem sokkal Advent kezdete előtt született meg - alig egy hónaposan itt szuszog mellettem, mikor ezeket a sorokat olvasod -, éppen lezárult valami és kezdődik elölről.

Sokat készült a panyizsuzsi csapat, hogy megjelenjen ez a magazin. Izgalmas újdonságokkal, nemrég megjelent panyizsuzsi termékekkel, megannyi recepttel, csináld-magad ötlettel töltöttük meg az oldalakat. Majdnem mind saját, belső anyagunk.

Gyűjtöttük az ötleteket, tervezgettünk, majd megvalósítottuk az elképzeléseket és fotóztuk. Olyan egyedi magazint szerettünk volna összeállítani, ami ránk jellemző és te, kedves olvasó, sehol máshol nem találod meg.

Idén több ajándék-ajánlót is tettünk a magazinba, méghozzá különböző tematika és korcsoportok szerint. Egytől egyig magyar webshopokból válogattunk. Miért? Ha a képek alatt a webshop nevére kattintasz, akkor akár meg is rendelheted őket.

Így két-három este el tudod intézni a komplett karácsonyi bevásárlást. Nincs rohanás, nincs tömeg, nincs kapkodás. Csak az

ünnep és az arra való nyugodt várakozás és a konyhából szállingózó süteményillat. A fennmaradó időben pedig lesz alkalmad meginni egy finom teát, egy jót beszélgetni néhány barátoddal vagy éppen egy forró fürdő után az ágyban olvasni. Mennyivel más így a december! Hidd el, az ünnep attól lesz boldog, ha Te az ünnep lényegére figyelve állsz ott a fa mellett. Ez a Karácsony öröme!

Boldog Adventet! Boldog Karácsonyt! Szeretném megköszönni mindazoknak, akik engem ebben az időben segítettek és támogattak.

Köszönöm a családomnak és elsősorban a Férjemnek, hogy ez az elmúlt néhány hónap zökkenőmentesen telt el.

Köszönöm a munkatársaimnak, hogy panyizsuzsinál fennakadások nélkül folyt a munka, mintha én is itt lettem volna.

Végül pedig köszönöm azoknak a cégeknek és blogger barátoknak, akik termékkel vagy blogbejegyzésekkel segítettek engem, hogy az első hetekben tényleg csak a kislányomra tudjak figyelni. Köszönöm Nektek!

2


TARTALOM

Hol lakik a Jézuska? (5) Válogatás 10 éves lányoknak és fiúknak (6) Női válogatás (8) Karácsonyi rohanás (9) Férfi válogatás (11) Sós vajkaramella-nyalóka (12) Egy könyv - Öt csomagolás (14) Téli alapdarabok kismamáknak (18) Ajándékok kismamáknak és babáknak (20) Tökéletes hókifli (22) La Delizia kekszmanufaktúra kedvenc karácsonyi receptje (24) Leopold, az oroszlán (26) Chevron táska (30) Nagyi és Papó válogatás (32) Csináld magad (34) Karácsony, Kaláka, koncertek (36)

www.panyizsuzsi.hu

3


4


HOL LAKIK A JÉZUSKA? A karácsonyi tradíciókat saját életünkhöz alakítottuk, de semmi felforgatót nem tettünk, csupán más nemzetek karácsonyi szokásait lestük el, hogy az ünnep tényleg boldog és békés legyen.

Gyerekként a nagymamámmal titokban madzagoltuk fel a szaloncukrot és anyuval díszítettem a fát, amíg az öcsém apuval együtt valami fontos dolgot intézett. Imádtam, ahogy az öcsém meglepődik és hisz a csodában. Tényleg olyan volt, mintha az Angyal érkezett volna meg hozzánk. A férjem gyerekkori élménye kacifántosabb: várta a Jézuskát és egyszer csak azt hallotta, hogy csengetnek, majd csapódik az ajtó, és a nappali közepén ott állt a gyönyörűen feldíszített fa, alatta az ajándékok, ő pedig hiába leste az ablaknál, megint lemaradt a Jézuskáról… Hároméves fiamnak a karácsonyi-varázslatot nagyon nehéz volt megteremteni, mert egész decemberben látta a fenyőfa árusokat, az üzletekben a csillogó karácsonyfákat, sőt, sikeresen bele is futottunk egy olyan mesébe, amely a karácsonyfa díszítésről szólt. Hazugság helyett az angolszász módszert választottam. 24-én együtt akasztottuk a csodás gömböket és szaloncukrot a fenyőfára – tulajdonképpen az egész dél-

nepünk. Akkor ülünk asztalhoz, amikor a legtöbb magyar család. Megáll az élet, meggyújtjuk a gyertyát, énekelünk és átadjuk magunkat a rohanás és stresszmentes óráknak. Megtudtam, a szűk családi körben eltöltött, nyugodt karácsonyeste nem a mi találmányunk, a finneknél egyenesen tradíció. Ilyenkor nincsenek csipogó telefonok és e-mailek. A finnek a karácsonyi vacsora maradékát az asztalon hagyják, hogy a manóknak is jusson. Bájos gondolat, akárcsak az ajándékokat leszállító Télapónak kitett tej és keksz. Idén mi is hagyunk valamit a manóknak. Tavaly óta mocorog bennem a gondolat, hogy olyan jó lenne egész decemberben nézegetni a szépen feldíszített karácsonyfát, éppen úgy, ahogyan Amerikában szokták, de ehhez még nem vagyok elég bátor. Pedig szintén szokásunk már, hogy karácsony első napján, a nagy családjárás előtti reggelit az olaszok karácsonyi kalácsával, a panettone-val koronázzuk meg, természetesen lustán és ráérősen.

előtt a készülődés izgalmával telt -, majd a délutáni alvás után, színes csomagok és finom vacsora várta. Nálunk nem a Jézuska hozza a karácsonyfát, a szépen feldíszített fával mi várjuk a Jézuskát, és a fán sok-sok angyalka lebeg. Innen már majdnem a szokásos menetet követi az ün-

Kucsera Éva Myreille a moksha.hu főszerkesztője

www.panyizsuzsi.hu

5


Valogatas 10 eves lanyoknak es fiuknak Kiről másról is szólhatna a karácsony, mint a gyermekeinkről? Legtöbbjüknek konkrét álma van, amit nem egyszer meg is fogalmaz, leír, lerajzol. A gyerekek céltudatosak és nem adják fel. Várják a Mikulást és az Angyalkát. Mi meg serényen dolgozunk, hogy az álmaikat valóra váltsuk, és a babérokat learathassa az Angyal. Ez így van rendjén. Persze, terelgetni lehet a kisebbeket, a nagyobbaknál maximum próbálkozhatunk. Ha nem saját gyerekünkről van szó, nehezebben találunk rá egy-egy klassz ajándékra. Itt olyan egyedi ajándékötleteket mutatunk be, melyek nem jönnek szembe minden játékboltban!

papír pompom

dekoráció 500 Ft www.karcsipapir.hu

Nyúl út A Virág utcai focibajnokság családregény gyerekeknek 2 202 Ft www.pagony.hu

grafika 3 000 Ft www.schalleszter.blogspot.hu

TOTEM Sail űrhajós kivágó

hosszú téli estékre 2 400 Ft www.pappet.hu

6

építőjáték nagyoknak is! 3 590 Ft www.kartonjatek.hu

kalózsziget Focisták kézikönyve sportos fiúknak 1 522 Ft www.pagony.hu

textil garázs

társasjáték 5 800 Ft www.stahldirekt.hu

TV helyett 3 500 Ft www.bogarkrea.blogspot.hu

kormánytáska

biciklire 5 230 Ft www.bringabag.hu

klocc

textil tároló 33 750 Ft www.dezigen.hu


rosehip pénztárca

Angyal lánc

stílusos kislányoknak 4 800 Ft www.rosehip.hu

Csak földre szállt angyaloknak! 2 000 Ft www.fercmuvek.blogspot.hu

CUBS kutya

zsámolyállat 19 900 Ft www.hazaidesign.hu

cicás táska

az uzsonnának 4 630 Ft www.stahldirekt.hu

panyizsuzsi kislány gyűrű ünnepekre 1 700 Ft www.panyizsuzsi.hu

sapka sál kesztyűvel bogárkrea cica

éjszakára megölelni 4 990 Ft www.bogarkrea.blogspot.hu

utazó PAQ chair fotel

nappal fotel – éjjel matrac 35 900 Ft www.paqchair.com

hideg téli napokra 2 490 Ft www.ruhafalva.hu

Schall Eszter grafikája 3 000 Ft www.schalleszter.blogspot.hu

madarak a falra

párban felragaszthatók 4 500 Ft www.kartonjatek.hu

Maja tizenkét babája kedves

történet romantikus kislányoknak 2 338 Ft www.pagony.hu

Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros izgalmas meseregény 2 287 Ft www.pagony.hu

www.panyizsuzsi.hu

7


Valogatas noknek es ferfiaknak

i.

Ez talán a legkönnyebb: férjnek, feleségnek, barátnőnek ajándékot venni egyszerű, különösen, ha igazán szeretjük őket. Tudjuk mire vágynak, miről álmodnak, mit szeretnének. Néhány inspiráló ötletet azért összeszedtünk mi is!

paparagua fülbevaló

tányéralátét szett Főzd magad!

Vrábel Kriszta 3 560 Ft www.dolcevitakonyha.hu

4 db Vigvári Judit műhelyéből 3 990 Ft www.juditvigvari.com

kalap

Bara Marianne műhelyéből 20 000 Ft www.baramarianne.hu

Romani Design 1 800 Ft www.hazaidesign.hu

sütőkesztyű

neoprén párban 8 590 Ft www.builtny.hu

szemüvegtok

az artistától 3 900 Ft www.dezigen.hu

talpas kínáló

üvegből bonbonnak 13 500 Ft www.kookta.hu

bőr táska

farmer táska bőrrel

Lengyel Zsuzsi műhelyéből 48 990 Ft www.lengyelzsuzsi.hu

a KlassDSign-től 5 900 Ft www.meska.hu

Taika bögre

baglyos mintával az iitalától 4 590 Ft www.leonardoshop.hu

8

loveletter

borítéktáska Vágó Rékától 9 100 Ft www.ourstyle.hu

burgundi vörös ékszerszett

bordó színű ékszerek panyizsuzsitól 1 700 Ft tól www.panyizsuzsi.hu


Karácsonyi rohanás

Karácsonyi rohanás? Miről beszélünk? Őszintén, soha nem értettem, hogy mondhatják az emberek, hogy nem szeretik a karácsonyi stresszt, rohanást, őrületet. A Karácsony nem erről szól, nem erről kell szólnia, és CSAK rajtunk múlik, hogy mi történik, hogy várjuk az ünnepeket. A leg jobb tippem, hogy te magad ne úgy állj hozzá, hogy most rohanás, kapkodás, munka lesz, hanem úgy, hogy: jön az év legszebb időszaka, ünnepeljünk békében, nyugodtan. A gyerekeim kedvenc időszaka az évben (persze a nyári iskolaszünet után) az Advent, a hangulatos készülődés, várakozás időszaka. Ezekben a napokban meg lehet alapozni a kedves és bensőséges Karácsonyt is, némi ötlet kell csak. A szokásos csokoládét, szaloncukrot rejtegető adventi naptár helyett nálunk mindig valami más van, minden évben valami feladattal és lelki többlettel is járó.

A rohanást elkerülendő én már ősszel el kezdem gyűjtöget-

rintem tesztelni is akarta, hogy van-e Jézuska vagy sem, és

ni. Ha meglátok egy könyvet, játékot, ruhadarabot (akció-

előállt egy lehetetlennek tűnő kéréssel: Barcelonás focimezt

san pláne!), amiről tudom, hogy majd örülne neki valaki,

kért. Nos, a Jóisten megsegített, felmentem az Internetre,

akkor megveszem jó előre. Célzott beszélgetésekkel lehet

konkrétan a Vaterára, beütöttem a keresőbe, és volt egy da-

tudni, hogy ki, mire vágyik, időben el lehet kezdeni a keres-

rab, 140-es Barca mez! Ott volt a fa alatt, nyertem a miszti-

gélést. Érdemes a Jézuskának írandó levelet szintén hamar,

kumnak még egy évet. Sok trükköt bevetek, hogy elhiggyék,

mondjuk az Advent legelején megírni, így, ha beesik olyan

az ajándék az égből jön, és mindegyik gyermekemet sikerült

kívánság, amivel nem számoltunk, van még alkalom besze-

évekig „hívőnek” megtartanom. A trükkök közé tartozik

rezni az áhított ajándékot. Egyik évben megtréfált az élet,

például, hogy nagyiktól, rokonoktól bekérek mindent előre,

építkeztünk, költözködtünk, nem tudtam a szokásos módon

én csomagolom egyforma papírba, és minden ott van 24-én

készülni, és a levélírás (elvileg csak szimbolikus) utolsó hétre

este a fa alatt, nincs „nagyi jézuskája”, „Juci néni jézuskája”,

maradt. Akkor már rég megvettem az ajándékokat, amiket

hanem Szenteste van, amikor mindenkinek ott van a Kará-

sugalltak nekem a gyerekek. A kisfiam már 10 éves volt, sze-

csonyfa alatt az ajándéka.

www.panyizsuzsi.hu

9


A pakolás-takarításba a gyerekeket is be lehet vonni, a leg-

Ha a fenti módon, módszeresen, békésen és jól tervezetten

jobb biztatás: „Ha az angyalkák látják, milyen rendetlenség

készülünk az ünnepekre, akkor könnyű lesz valóban díszbe

van a szobádban, biztos nem hoznak új ajándékot. Azt hiszik

öltöztetni a lelkünket, és nem rogyunk a fa alá fáradtan.

majd, hogy nem becsülöd meg a játékaidat.”

Hisz akkor van ránk a legnagyobb szükség! Egészen biztos,

Mellesleg, én egyébként is úgy nevelem őket, hogy részt ve-

hogy a férjünk rajtunk akarja tesztelni az új fényképezőgé-

gyenek a házimunkában, nem csak ünnepekkor. Ha akkor

pet, a lányunk velünk nézeti végig, hogy állnak neki az új

kezdi az ember, nem biztos, hogy elsőre sikerül. /Ez hos�-

ruhák, és a kicsikkel végig kell játszani minden játékot.

szú távú tipp!/ A nagytakarításról, pakolásról is az a véle-

Erre hagyni kell időt, energiát és türelmet. „Take it easy”

ményem, hogy nem érdemes Karácsonyra időzíteni, elvileg

– mondja a bölcs angol, én mindig erre törekszem, így ma-

tartani kell egy szintet, és akkor nem kell pánikszerűen

rad emlékezetes, kedves emlék, így lesz szép az este készített

egyszerre csinálni mindent. Nálunk mindenkinek megvan

fénykép, és így lesz kedvünk évről-évre újból nekiállni egy

a maga feladat, amit számon is kérek, és így nem hirtelen

újabb szép Karácsonynak.

szakad ránk a sok tennivaló.

Szép Karácsonyt!

Utóirat. Önző tipp: az ajándékbeszerzés folyamán valahogy mindig belefutok egyegy pont Karácsonyra való új blúzba, arckrémbe vagy kendőbe, amit megengedek magamnak. Lehet ez akár egy új panyizsuzsi fülbevaló is, bármi apróság, ami az én kis titkom marad, és csak az ünnepen vetem be. Kis öröm, de naaaagyon jól tudni esni.

Kóbor Edit

10


Valogatas noknek es ferfiaknak

ii.

Ez talán a legkönnyebb: férjnek, feleségnek, barátnőnek ajándékot venni egyszerű, különösen, ha igazán szeretjük őket. Tudjuk mire vágynak, miről álmodnak, mit szeretnének. Néhány inspiráló ötletet azért összeszedtünk mi is!

vákumzáró dugószett borozáshoz 8 200 Ft www.leonardoshop.hu

objektívbörge

fotós férfiaknak 4 990 Ft www.bigyoshop.hu

mobil tok

balknatango 6 500 Ft www.balkan-tango.com

oldaltáska

MacBook Air 13-hoz 18 136 Ft www.builtny.hu

Izzó parázs bőr öv

cserélhető csattal panyizsuzsitól 6 500 Ft www.panyizsuzsi.hu

mobil tartó

konektorra 1 490 Ft www.aron-store.com

www.panyizsuzsi.hu

11


Sós vajkaramella-nyalóka Hozzávalók 8 nyalókához: 10 dkg kristálycukor 3 dkg vaj csipet tengeri só jégcukor díszítésnek A cukorból készítsünk világos karamellt. Ha teljesen felolvadt a cukor, keverjük hozzá a vajat és a sót, keverjük teljesen simára. Sütőpapírra teáskanállal cseppentsünk köröket, azonnal nyomjunk bele egy-egy hurkapálcikát és szórjuk meg jégcukorral. Szilárdulás után válasszuk le a sütőpapírról, celofánba csomagoljuk.

12

www.panyizsuzsi.hu

Vrábel Kriszta www.dolcevitablog.hu


13


Egy konyv ot csomagolas Az ajándékozás rengeteg apró, de nagyon fontos mozzanatból áll össze. Az első a gondolat. Gondolok arra, akit meg

fogok ajándékozni. Már az önmagában egy ajándék, ha gondolnak valakire. Aztán kitalálom, minek örülne, utánajárok, beszerzem, és hogy a meglepetésemet még titokzatosabbá tegyem, szép csomagolás mögé rejtem.

Ezúttal egyszerű papírokat és egy kevés, otthon elkészíthető díszítést használtam, ötféle stílusban. Készítsd el Te is!

Piros feher Sima, egyszerű, fehér papírba csomagold a könyvet. Kisebb könyvet akár egy A3-as papírba is be lehet csomagolni. Ezt a csomagot mintás ragasztószalaggal (un. washi tape-pel) díszítsd!

14

natur Ehhez a természetes hatású csomagoláshoz nátron papírt (hobby boltokban kapható) vagy annak híján háztartási csomagolópapírt és spárgát használj! A csomagolást azzal lehet kicsit megbolondítani, ha kiteríted a papírt és messziről egy kevés arany festéket fújsz vagy fröcskölsz a papírra. Pont annyit, hogy csak egy kicsit lehessen rajta látni. A karácsonyfa alatt ez szép selyemfényű papírnak fog látszódni. Ha még így is szegényesnek tartod az összhatást, egészítsd ki arany tobozokkal vagy diókkal!


FL ASK A mé c se s Ez a kollekció sokéves munka eredménye. A grafikát 15 éve egy karácsonyi üdvözlőlapra rajzoltam le először. Sok éven át használtam, aztán feledésbe merült. Idén újrahasznosítottam a régi grafikát és újrahasznsítottam néhány üveg palackot. A kettő házasságából született a flaska mécses kollekció.

FLASKA mécsesek a panyizsuzsi webshopban! Klikkelj ide és nézd meg! www.panyizsuzsi.hu

15


A csomagoláshoz az alapanyagokat a Karcsipapír biztosította, akiknek a weboldalán a szivárvány minden színében találsz selyempapírt és csíkos zsinórokat!

Ezust Újra fehér alappal kezd, de most selyempapírt válassz! Ha igazán szépet szeretnél, akkor akár több réteggel is csomagolhatod az ajándékot. Úton-útfélen talált kicsi botokat fújj be ezüst festékkel, majd ezeket jó szorosan tekerd körbe ezüstzsinórral és végül kötözd a csomagra.

Mokka padlizsan Ezt a csomagolást kétféle selyempa-

pírral készítettük el. A legfontosabb

az egészben, hogy a két papír csodásan

harmonizáljon egymással. A két papírt helyezd egymásra és csomagold bele a könyvet úgy, hogy egyik oldalt jó sok

lelógjon. Lazán kösd meg egy harmonizáló színű szalaggal. Utána hajthatod,

tekerheted, csavarhatod. A lényeg, hogy a két réteg papírt húzd el egymástól, hogy mindkettő jól látszódjon!

16

Turkiz Végül egy abszolút nem hagyományos karácsonyi szín, a türkiz. Itt egyszerűen csomagold

be a könyvet a selyempapírral és

a sarkait kösd át csíkos zsinórral (Baker’s Twine) és tegyél rá

színben odaillő ajándékkísérőt. Ezt a teljesen egyszerű csoma-

golást szinte bármilyen színnel kipróbálhatod!


www.panyizsuzsi.hu

17


Te l i a l a p da ra b o k k i s m a m ak n ak Sokan vallják, télen a leg jobb kismamának lenni. A plusz vérmennyiségtől a szervezet belső fűtésének köszönhetően máris kevesebb ruhára, de legalábbis kevesebb rétegre van szükség. Aki oly szerencsés, hogy gömbölyödő pocakkal készül az ünnepekre, annak gondoskodnia kell pár alkalmi öltözetről is. Nem árulok el nagy titkot azzal az alapszabállyal, hogy érdemes alapdarabokra koncentrálni, amiket kiegészítőkkel variálva többarcú darabokká varázsolhatunk. Kismamaként ez különösen fontos szempont. Nem alakíthatunk ki oly nagy ruhatárat, mint amihez nem kismamaként szoktunk.

Az ünnepi viseletbe feltétlen beletartozik egy ruha vagy szoknya. Ez a vastagabb pamut jersey ceruza szoknya lenyűgözően jól mutat kicsi és nagy pocakon egyaránt. Semmi bonyodalom, egy fekete szoknya, azonban különleges szabásának köszönhetően extra csinos darab. Nem kell külön kiemelni, hogy akár balerinával, akár csízmával tökéletes alapdarabja lehet ruhatáradnak. Ha az idei divatnak szeretnél hódolni, szerezz be hozzá egy jó szőrös mellényt. És ha hosszútávra tervezel ezzel a darabbal együttműködni, válassz olyan fazont, amibe növekvő pocakod nem akadály. És persze ha farmer mellé veszed fel ezt a nagyon vagány darabot, máris egészen más hatást kelt. Egy biztos, sikert fogsz vele aratni.

18

A rie kismamablúz eleganciája egyszerűségében rejlik. Ez a sima fehér blúz egy klasszikus fekete szoknyával remek választás egy üzleti tárgyalásra vagy baráti találkozóra egy divatos farmerral. Mell alatt kötős, ezért szépen kiemeli pocakodat. Ha még egy biztos felsőt keresel, ami szoknyához, nadrághoz egyaránt passzol, akkor a frill top a te felsőd.. Nagyon csinos kivágással, apró részletekkel különleges ez a darab. Finom puha jersey anyaga pedig biztos kényelmet ígér terhességed teljes idejére. Akár harisnya, akár leggings, ezt sem hagyhatod ki. A választék óriási, találd meg a neked legmegfelelőbb darabot.


Fontos, ne próbálkozz a régi harisnyáiddal. Kisbabád odabent

nadrág lehet az alapdarabod.

nem fogja nagyra értékelni, ha hasadat vágja a szűk harisnya.

Válassz mellé tunikát vagy ruhát, ami fazonjában és vagy

Estére pedig széles vérvörös és fájó csík fogja kettészelni

színében tűnik ki.

amúgy csinos pocakod.

Ha nagyon elegáns az alkalom, a ruhát egy szép harisnyával, passzoló ékszerekkel, elegáns cipővel és táskával coctail

Ha nem vagy szoknyás és az ünnepeket is inkább nadrágban

ruhává fejlesztheted.

töltöd, ne farmerben gondolkodj. Egy szűk, ám elegáns

www.panyizsuzsi.hu

19


Aj a n dek ok k i s m a m ak n ak e s b a b ak n ak Amikor életemben először kismama voltam, karácsonyra a 70-es évek világát idéző kötényruhát és egy szűk, pamut felsőt kaptam, ami kettő perc alatt gurult fel a nyakamig. Azóta eltelt több mint 10 év, és megváltozott a kismamákat és a babákat körülvevő világ. Más lett a divat és más értékeket tartunk fontosnak. Íme, néhány jó ötlet, amivel kismama vagy kisbabás ismerőseidet meglepheted Karácsonyra. Hidd el, babanaplója és plüss csörgője mindenkinek van, nem is egy!

mama licious pelenkázótáska

More Milk Plus

..ami segíti a tejtermelődést 6 990 Ft www.hu.motherlove.eu

Lénárd Orsi, dúla

...aki minden kérdésedre válaszol www.lenardorsi.hu

hit ujjatlan kismamaruha

...ami mindent elrejt és még szép is 23 490 Ft www.bboom.hu

...amiben szép és csinos lehetsz az ünnepekre 15 990 Ft www.bboom.hu

Feed me szoptatós felső …amiben kényelmesen etetheted a babádat 7 490 Ft www.bboom.hu

ruhafalva babaruhák

...ami minőségi egyedi és stílusos 1 350 Ft www.ruhafalva.hu

Manka

...ami a kedvenc magyar textilfigurám 5 000 Ft www.vattacukorhajulany.blogspot.com

mamazon takaró Pop-In mosaható pelenka ...ami a babának és a természetnek is jó 5 790 Ft www.babanatura.hu

...ami melegít a téli éjjeleken 14 122 Ft www.mamazon.hu

babylegs lábmelegítő ...ami melegít 3 190 Ft www.babamosoly.hu

20

fa csörgő

...aminek a legkisebbek is örülnek 1 890 Ft www.mamamibolt.hu

színes és mintás pelusok ...ami cseppet sem unalmas 4 490 Ft www.bboom.hu

Bugyola pólya

...ami úgy ölel, mint anya 8 490 Ft www.bboom.hu


www.panyizsuzsi.hu

21


Tökéletes hókifli Hókifli majdnem minden háztatásban megtalálható karácsonykor. Persze hókifli és hókifli között óriási különbség van. Vannak puhák és omlósak, de ettem már keményet is. Pedig az elkészítése nem ördöngösség. Mindössze két dologra kell figyelni. Egy: a gyúrás során hideg vajjal gyorsan dolgozzunk. Kettő:nem szabad túlsütni. Mindössze ennyi.

Hozzávalók: 300g liszt 250g vaj 100g porcukor 150g darált dió 1 tojás csipetnyi só 50g porcukor 1 csomag vaníliás cukor

22

A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, majd 30 percig hűtőben pihentetjük. Utána gyors mozdulatokkal ujjnyi vastag 10 cm hosszú darabokat sodrunk a tésztából és ívesre formázva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 175 °C-on 10 percig sütjük és még melegen megforgatjuk a cukorkeverékben.

Ha teljesen kihűlt légmentesen záródó üveg vagy fém dobozban sokáig eláll.


www.panyizsuzsi.hu

23


La Delizia kekszmanufaktúra kedvenc karácsonyi receptje Aszalt meggyes keksz meggy lekvárral Hozzávalók:

170 gramm liszt 100 gramm cukor 100 gramm őrölt mandula 170 gramm vaj 1 kiskanál szeg fűszeg 1 kiskanál fahéj 50 gramm aszalt meggy apróra vágva

1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk

5. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk

2. A tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm vékonyra

6. A tepsit előmelegített sütőbe (180 °C) helyezzük

3. A kinyújtott tésztát tetszőleges formával kiszúrjuk 4. A kiszúrt kekszeket a tepsire helyezzük egymás mellé

és 12 perc alatt készre sütjük 7. A kihűlt kekszeket megkenjük meggy lekvárral 8. Minden kekszre ráhelyezünk egy másikat.

24


Ha nem akarsz lemondani a nassolásról, akkor csináld egészségesen!

A La Delizia kekszek csak természetes alapanyagokból készülnek és nem tartalmaznak semmilyen

adalékanyagot, tartósítószert vagy színezéket. Karácsonyra is a legjobb választás egy doboz finom keksz!

www.panyizsuzsi.hu

25


Leopold, az oroszlán tervezte: Majkó Erzsébet

Hozzávalók: GOMBolyag csomag - Mustársárga Cserép, maradék sötétbarna fonal, maradék sárga fonal, töltőanyag: vatelin Méret (ülőmagasság ): kb. 25 cm Kivitelezés: Spirálvonalban, körben horgolunk, a külön nem jelölt körökben a rövidpálcák száma nem változik. A pálcákat szorosan horgoljuk, hogy a figura megtartsa a formáját. Egy-egy kör megjelölésére ajánlott biztosítótűvel megjelölni a kör első rövidpálcáját. Test és fej A munkát a test alján kezdjük, mustársárga fonallal, 4 levegőszemmel kezdünk, és egy hamispálcával összezárjuk a kört, így gyűrűt alkotunk. (ez a gyűrű lesz a többi testrész kezdő gyűrűje is)

1. kör: a gyűrűre 6 rövidpálcát horgolunk. 2. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 3. kör: minden 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 4. kör: minden 3. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 5. kör: minden 4. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 6. kör: minden 5. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 7. kör: minden 6. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 8. kör: minden 7. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 9. kör: minden 8. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 10. kör: minden 9. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 11-25-ig körig: minden rövidpálcára 1 rövidpálcát horgolunk 26. kör: minden 9. és 10. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 29. kör: minden 8. és 9. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 31. kör: minden 7. és 8. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 33. kör: minden 6. és 7. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 39. kör: minden 6. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 40. kör: minden 7. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 41. kör: minden 8. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 42. kör: minden 9. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 43. kör: minden 10. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 49. kör: minden 10. és 11. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 50. kör: minden 9. és 10. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk Ekkor a testet feszesen kitömjük, a fejet pedig lazán, és tovább horgolunk. 52. kör: minden 8. és 9. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 54. kör: minden 7. és 8. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 56. kör: minden 6. és 7. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 57. kör: minden 5. és 6. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk

25


mod mobil Novemberben, mielőtt a kislányom született, elhatároztam, hogy valami személyes dolgot is készítek neki. Így született meg a panyizsuzsi mobil, ami a plafonra akasztva egyszerű, de különleges dekorációja bármely modern belső térnek. Az enyhén ívelt fém rudakon egyensúlyozó áttetsző és telt üvegkavicsok a legkisebb légáram hatására is mozgásba jönnek és változatosan egyensúlyozni kezdenek és mindeközben megtörik van éppen átszűrődik rajtuk a szobába áramló fény. Ez a mobil kompromisszumok nélkül mutatja meg az üvegben rejlő csodákat.

MOD MOBIL a panyizsuzsi webshopban! Klikkelj ide és nézd meg!

www.panyizsuzsi.hu

27


58. kör: minden 4. és 5. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 59. kör: minden 3. és 4. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk, majd a fejet teljesen kitömjük. 60. kör: minden 2. és 3. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 61. kör: minden egymás után következő 2 rövidpálcát egyszerre lehorgolunk, míg a nyílás teljesen bezárul. A szálat elvágjuk, és belülre húzzuk. Lábak: (4-szer) 4 levegőszemből gyűrűt horgolunk 1. kör:a gyűrűre 6 rövidpálcát horgolunk. 2. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 3. kör: minden 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 4. kör: minden 3. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 5. kör: minden 4. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 10 kör: minden 5. és 6. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 12 kör: minden 4. és 5. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 14 kör: minden 4. és 5. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk (ekkor 16 rp-ánk van) 35 kör: Ceruza segítségével tömjük ki először a talpat, majd a lábszárat. Fogjuk duplán a láb felső szélét, és 1 sor rövidpálcával horgoljuk össze a két réteget. A láb felvarrásához hagyjuk lógni a szálat. Fül: (2-szer) 4 levegőszemből gyűrűt horgolunk 1. kör:a gyűrűre 6 rövidpálcát horgolunk. 3. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 4. kör: minden 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 5. kör: minden 3. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 6. kör: minden 4. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk A 12. kör után a a fület félbehajtjuk és 1 sor rövidpálcával a két réteget behorgoljuk. Hagyjuk lógni a szálat a felvarráshoz Farok: 4 levegőszemből gyűrűt horgolunk 1. kör:a gyűrűre 5 rövidpálcát horgolunk. 2. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 51. kör: minden 2. és 3. rövidpálcát egyszerre lehorgolunk 52. kör: minden egymás után következő 2 rövidpálcát egyszerre lehorgolunk, míg a nyílás teljesen bezárul. A szálat elvágjuk, és belülre húzzuk. (Nem tömjük ki!)

28

Pofa: Mustársárga fonalból kétszer: 4 levegőszemből gyűrűt horgolunk 1. kör: a gyűrűre 6 rövidpálcát horgolunk.


2. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 3. kör: minden 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 4. kör: minden 3. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk 5. kör: minden 4. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk A 10. kör után a munkát befejezzük, a szálat lógni hagyjuk Sötétbarna fonalból: 5 láncszemből álló sornak először az egyik oldalára egy rövidpálca sort készítünk, majd a másik szálba is. Ezt körbehorgoljuk, a sarkaknál 1-1 rövidpálcával szaporítunk a 3. sorig, majd folytatjuk spirálvonalban a 10. körig. Így egy oválist kapunk, mely ugyanolyan magas, mint a két kör. A szálat itt elvágjuk és eldolgozzuk. Farok bojt: 30 láncszemből sort készítünk, majd 1 lsz kimarad és a köv. szembe hamispálcát horgolunk, majd végig a soron minden 2-ik szembe egy hamispálcát. Az utolsó szembe egy rövidpálcát, majd innen kiindulva újra 30 láncszemet horgolunk, ahol szintén a soron visszafelé haladva minden 2-ik szembe egy hamispálcát készítünk, aztán az előző rojt alsó szemébe egy rövidpálcát, ahonnan kiindulva újra 30 láncszemet, stb. Ezt addig folytatjuk (váltott színnel, ízlés szerint- a mustársárgát és a sárgát váltogatva), míg a kívánt rojtmennyiséget meg nem kapjuk (itt:16 rojt, ebből 5 világossárga) A kész bojtot a farok végéhez rögzítjük. Sörény: Hasonlóan készítjük, mint a farok bojtját, csak itt 50 -60 láncszemből álljanak a sorok. A sörénynél érdemes 4-5 rojtból álló sorokat készíteni, hogy a sörényt kedvünkre alakíthassuk. (itt 5 sor készült) Összeállítás: A pofákat háromszög alakba rakjuk, majd oldaluknál fogva összevarrjuk őket. A két mustársárgát kitömjük, a fejre illesztjük a tetejétől számított kb. a 13- 24ik körnél, és felvarrjuk. A füleket félbehajtva a 6 és 12 kör között rögzítjük a fejhez. A lábakat az alsó résztől számított 8-13 és 26-21 kör között varrjuk fel. A farok a 12-körre kerül. Sörény: a rojtokból álló sorokat a faj tetején helyezzük el, és varrjuk fel (minél több van belőle annál látványosabb, bozontosabb az oroszlánunk). Végül a szemeket is rögzítjük. A pofát a sötétbarna fonallal kihímezhetjük.

www.panyizsuzsi.hu

29


Chevron táska tervezte: Makranczi Ágnes

Felhasznált anyagok: • 2,5 gombolyag Barka Takaró Süsü fonal • kb. 6-7 g lime zöld fonal (maradékból) • 3 db panyizsuzsi gomb • anyag a béléshez • 2 db karika és akasztó A táska 25 cm széles, ehhez 59 szemet szedtem fel és 4-es tűvel kezdtem neki. Fontos, hogy viszonylag szoros legyen a kötéskép, ehhez végig tartottam magam és közepesen feszesen vezettem a fonalat. Alapozó sorként kötöttem egy sor fordítottat, majd a következő sorban (ld. 1.sor) kialakítottam a mintát: 1.sor: 2 sima, 1 balra dőlő fogyasztás [7 sima, 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás, 7 sima, 1 dupla áthúzott fogyasztás középen sima szemmel (azaz 3 szemből 1 szemet készítünk: 2 szemet egyszerre simán leemelünk, 1 sima szemet lekötünk, majd a sima szemet áthúzzuk mind a két leemelt szemen) ]x2, 7 sima, 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás, 7 sima, 2 szemet simán összekötünk, 2 sima 2. sor: végig fordított. Fontos, hogy a ráhajtásokat a hátsó hurokba szúrva kössük le, úgy, hogy ne keletkezzen lyuk. Ezt két sort váltogattam végig, illetve közben a színeket változtattam: első alkalommal a sötétzöldből 10 sort kötöttem, majd 2 sor lime zöldet.

Azután pedig 16 sor sötétzöld és 2 sor lime zöld váltotta egymást. 5 lime csíkig kötöttem, majd következett az utolsó adag sötétzöld, ahol a 10.sorban leláncoltam a darabomat, így 40 cm hosszúságú téglalapot kaptam. Elkészült a táska egyik oldala. Ezzel megegyező módon még egy darabot kötöttem.

A két oldal összedolgozása láthatatlan öltéssel (mattress stitch) történt. Elrendeztem egymás mellett a két darabomat, a kötés színe volt felül, szépen egymáshoz igazítottam a kontraszt szín

30


csíkjait és összevarrtam a táska két oldalát előbb egyik, majd a másik oldalon.

Összevarrás alul: kifordítottam a táskát (kötés visszája került kívülre) egymásra fektettem az alsó háromszögeket és ahol azok összeértek és végig egyenesen tudtam ölteni, ott erősítettem össze. Így feleslegben maradtak a csücskök, amiket szépen felhajtva körben odaerősítettem a táska testhez, hogy ne zavarjanak és ne gyűrődjön fel.

Bélés varrása mindenképp ajánlott, hiszen ettől lesz tartása a táskánknak, illetve a kötés/ minta tartósságáról is ez gondoskodik.

A bélés bevarrása után végül megkötöttem a gombolás pántot, a következő módon: • Felszedtem 8 szemet. • 1. sor: végig sima. • 2. sor: 2 sima, 4 fordított, 2 sima • A két sort váltogatva kötöttem kb . 15 centiméterig. • Ekkor következett a gomblyuk 1.sor: 3 sima, 2 szemet leláncolunk, 2 sima (6 szem) • Gomblyuk 2.sor: 2 sima, 1 fordított, 2 szemet felszedünk, 1 fordított, 2 sima • Újabb 5 cm az 1-2.sornak megfelelően, majd újabb gomblyuk 1 és 2.sor. • Újabb 5 cm az 1-2.sornak megfelelően és végül leláncoltam.

A táska tetejét az előre lehajtott felső kb. 10 cm adja. Miután lehajtottam, ennek felső szegélyétől kezdve illetve középre odavarrtam a gombolás pántot, majd a megfelelő 2 gomblyukhoz a gombokat. A 3. gombot díszként helyeztem el a táska lehajtható tetején.

A táska hosszú pántját 9 szemből rizskötéssel, kötöttem és fém karika illetve akasztó segítségével varrtam két oldalra, oda, ahol lehajlik a felső rész.

www.panyizsuzsi.hu

31


Nagyi és Papó Na, ez már cseppet sem könnyű. A Nagyinak és a Papónak mindene megvan. Nincs az a háztartási gép vagy szerszám a mű-

helyben, ami hiányozna a repertoárból. Azért valamit mégis csak jó lenne… Olyan ajándékokat válogattunk össze, amelyek a

mindennapokban hasznosak, de egy kicsit luxusnak is számítanak. Olyanokat, amit Nagyi és Papó nem biztos, hogy megven-

ne magának, de biztosan szeretni fog. Különösképp azért, mert miközben ezeket használja, ránk gondol az év minden napján!

Acme „Dots”

kulcstartó 9 900 Ft www.aron-store.com

Folqua tányéralátét tányér- és poháralátét 2 950 Ft www.folqa.com

Eva Solo teafőző

ha átjönnek a barátnői 19 700 Ft www.konyhamania.hu

Itt aludtam el!

Könyjelző Fércművektől 1 500 Ft www.fercmuvek.hu

isak tálca

családi csoportképpel 5 750 Ft www.designbutik.hu

quilt párna MONOman mandzsetta stílusos nagypapáknak 3 500 Ft www.panyizsuzsi.hu

a Nagyi kedvenc foteljébe 1 099 Ft www.boglarkavera.com

borotvaszappan

organikus kivitelben 890 Ft www.love2smile.hu

32

Vattacukor

mohair fonal 1 490 Ft www.barkafonal.hu

Silkway stóla

hernyóselyemből 16 000 Ft www.silkyway.hu


www.panyizsuzsi.hu

33


diy

csinald magad 34

www.panyizsuzsi.hu


alapanyagok Szerezz be mindenféle színes papírt. Pont olyat, amilyen színeket a lakásba tervezel az ünnepekre.

Lehet egyszínű vagy éppen mintás, de csillogó papírok

is szépen mutatnak az ünnepen. Vegyél még hozzá szép

zsinórokat és egy kicsi stiftes ragasztó is legyen késznél.

eszkozok Szükséged lesz két nagy lyukasztóformára, amit

scrapbook-kal foglalkozó boltokban találhatsz meg.

Figyelj, hogy a keksz alakú fél inch-csel nagyobb legyen

a sima karikánál. Kiegészítésként vehetsz apróbb köröket vagy csillagot esetleg fenyőt. Egy kalauz lyukasztóra

mindenképpen szükséged lesz, de ha ügyes vagy, ezt a hagyományos papírlyukasztóval helyettesíteni tudod!

kivagott formak Vágjál ki különböző formákat a színes papírokból! Legyen minden színből, kicsi és nagy, kerek és keksz alakú is.

Ha gyerekekkel dolgozol, érdemes méretenként kis tálba tenni őket, mert így sokkal jobban kezelhetőek.

ragasztas Válogass össze 2-3 különböző méretű és színű vagy mintájú papírt, és ragaszd őket össze.

lyukasztas es fuzes Ha megszáradtak, akkor valamelyik szélén lyukaszd ki

őket és fűzz át rajtuk minimum 20 cm-t a zsinórjaidból. A végüket kösd össze és vágd rövidre!

35


Karácsony, Kaláka, koncertek

„A mi gyermekkorunk karácsonyi emlékei a csoda, a titok, a családi boldogság, a finom vacsora, és persze az énekszó közösen, néha több szólamban. A készülődés perceit, a szeretteinkkel együtt töltött estét nálunk mindig átszőtték a muzsika hangjai. Épp ezért mi is így ünnepelünk a családunkban a mai napig, csak évről évre egyre nagyobb

könyvtárakba, koncerttermekbe – mindenfelé. Dalainkon kicsik és nagyok sokasága, generációk sora nőtt fel. De az Ádvent végeztével nem fejeződik be a karácsonyi koncertek sora. A családi szentestét számunkra évről évre egy másik, tágabb értelemben vett családi ünneplés követi:

létszámban a gyerekekkel, sőt már unokákkal!

a Marczibányi téren Karácsony este tartunk Kaláka koncert

Az év utolsó napjaiban Karácsony közeledtével a szívünk,

is rendszeresen meglepjük - külön erre az alkalomra készített

lelkünk is szép lassan megtelik ünnepélyességgel. A készülődés időszaka felnőtt korunkra azonban nagyon megváltozott. Mióta 1987-ben megjelent a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? karácsonyi lemezünk, az egész Ádventünk ennek az albumnak a szellemében telik: négy héten át járunk házról házra (azaz városról városra), templomokba, iskolákba,

36

www.panyizsuzsi.hu

ahol nemcsak egymást, azaz a zenekar tagjait, de a közönséget -ajándékkal: egy-egy új dallal, vagy fellépő vendéggel, esetleg mesével… Különös (s nem csak karácsonyi) ajándéka a sorsnak ez, hiszen ebben a nagy, soktagú és szeretettel teli családban mind, együtt és egyszerre lehetünk önfeledt, örök gyerekek!” (Gryllus Dániel)


37


Talán nincs is olyan ember Magyarországon, akinek semmit

lettek. Az év utolsó hónapjára ezért az alábbi négy

se jelent a szó: Kaláka. A több mint 40 éve muzsikáló

koncertet bejelöltünk a nagy, közös családi naptárunkban

együttes kazettáit, nagylemezeit, CD-it mi is a polcainkon

és úgy döntöttünk, mindenképpen elmegyünk! A jegyeket

őrizzük, dallá változott, énekelt verseiket pedig családunk

megrendeltük online (www.kalakazenebolt.hu), hogy ne

összes tagja álmából felkeltve is kívülről fújja. Zenéjük szinte

kelljen érte a városba bemennünk és egymás lelkére kötöttük,

észrevétlenül vált a mindennapjaink részévé, miközben a

hogy ezúttal ne felejtsük el dedikáltatni a lemezeinket az

zenekar tagjai (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos

előadásokat követően…!

és Radványi Balázs) családunk tiszteletbeli családtagjai

2012. dec. 1. Nótás Mikulás (Gryllus Vilmos koncertje) / MOM Kulturális Központ 2012. dec. 15. Nagy Karácsonyi Kaláka / Művészetek Palotája 2012. dec. 23. Szabad-e bejönni ide betlehemmel? (a Kaláka karácsonyi koncertje) / MOM Kulturális Központ 2012. dec. 25. Kaláka koncert / Marczibányi Téri Művelődési Központ

38

www.panyizsuzsi.hu


koncent karkötők

Reményik Sándor: Mindenki a magáét A köröket, a köröket ne hagyd: Mindenki a magáét El ne hagyd magad dolgát-örömét, Kicsi virágát az egész világért. Rajzold, rajzold buzgón és elmerülten És rendületlenül Rajzold, rajzold pontos köreidet Míg a vihar elül. S ha halni kell: akkor is úgy találjon A végzet: a vak katona: Polgár- és művész-gőggel mondd neki: A köreimet nem adom oda. 1939

Klikkelj ide és megtalálod őket a webshopban!

39


www.panyizsuzsi.hu

Ha elsőként szeretnéd a következő számot olvasni, iratkozz fel a panyizsuzsi hírlevélre: www.panyizsuzsi.hu/hirlevel Ha hirdetni szeretnél a következő számban, akkor klikkelj ide: www.panyizsuzsi.hu/mediaajanlat

Impresszum: Kiadja a Panyizsuzsi és Társa Kft • felelős szerkesztő: Panyi Zsuzsi művészeti vezető: Hefelle Glória - www.hefellegloria.hu • szerkesztőség: info@panyizsuzsi.hu hirdetésfelvétel: marketing@panyizsuzsi.hu

Profile for panyizsuzsi

panyizsuzsi pont magazin - 2012 karácsony  

Az első magyar női online magazin 2012 karácsonyi száma: panyizsuzsi pont. DIY, recipe, decorate for christmas 2012

panyizsuzsi pont magazin - 2012 karácsony  

Az első magyar női online magazin 2012 karácsonyi száma: panyizsuzsi pont. DIY, recipe, decorate for christmas 2012

Advertisement