Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Page 1


Η αληθινή πίστη είναι δώρο του Θεού. Μπορεί να υπάρχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, διότι είναι το θέλημα του Θεού, οι άνθρωποι όταν το θέλουν να αγιάζονται.


Και πάλι στη μεγάλη και γόνιμη γη της Ρωσίας όπου η ορθόδοξη πίστη βρήκε ένα πολύ εύφορο έδαφος και έδωσε πολλούς καρπούς.


Στα νότια της Ρωσίας το 1896 γεννήθηκε ένα αγόρι από αρχοντική οικογένεια, που στο βάπτισμα πήρε το όνομα Μιχαήλ. Είχε άλλα 4 αδέλφια.


Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου αλλά λόγω του κομμουνιστικού κινδύνου έφυγε με όλη την οικογένεια από την πατρίδα του τη Ρωσία.


ΡΩΣΙΑ

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Και εγκαταστάθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Στο Βελιγράδι σπούδασε και την ορθόδοξη θεολογία, όπως το ήθελε από μικρό παιδί και σε ηλικία 25 ετών έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάννης.


Όταν τελείωσε τις σπουδές του διορίστηκε δάσκαλος και υπεύθυνος σε ένα εκκλησιαστικό σχολείο.


Η ζωή του εκεί ήταν μια διαρκής προσφορά. Οι μικροί μαθητές τον είχαν σαν πατέρα τους.


Σε ηλικία 35 ετών εκλέγεται και χειροτονείται επίσκοπος στην μακρινή Σαγκάη στην Κίνα.

ΣΑΓΚΑΗ


Στην Κίνα υπήρχε μια μικρή εκκλησιαστική κοινότητα που ίδρυσαν οι Ρώσοι. Έχτισαν στο κέντρο της πόλης και μία εκκλησία την οποία αργότερα κατέστρεψαν οι κομμουνιστές.


Υπήρχαν και μερικοί ορθόδοξοι Κινέζοι λαϊκοί και ιερείς που βοηθούσαν το επίσκοπο Ιωάννη στο έργο του.


Ίδρυσε και ένα ορφανοτροφείο που βοηθούσε τα ορφανά παιδιά των Κινέζων και των Ρώσων μεταναστών. Έφτασε να φροντίζει μέχρι και 3.500 παιδιά.


Σαν επίσκοπος έκανε και πολλές περιοδείες για να λειτουργεί, να κηρύττει και να καθοδηγεί τους ορθοδόξους Χριστιανούς στην Άπω Ανατολή.


Αλλά και εκεί επεκράτησε ο κομμουνισμός και αφού κατέστρεψαν την εκκλησία, κυνήγησαν και τους Χριστιανούς. Ο επίσκοπος Ιωάννης αναγκάζεται να εγκαταλείψει για άλλη μια φορά την πατρίδα του.


Αυτή τη φορά πηγαίνει στην Ευρώπη και γίνεται επίσκοπος στη Γαλλία, στο Παρίσι. Εκεί υπήρχε μεγάλη κοινότητα Ρώσων Ορθοδόξων Χριστιανών.


Στη νέα αυτή θέση με μεγάλη όρεξη και ζήλο εκτελεί τα καθήκοντά του.


Και πάλι ιδρύει ορφανοτροφείο και νοσοκομείο για τις ανάγκες των πιστών χριστιανών.


Σαν Φρανσίσκο

Και πάλι όμως αφήνει τη θέση του στη Γαλλία και κάνει υπακοή στην Εκκλησία που αυτή τη φόρα τον στέλνει στην Αμερική, στον Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.


Αυτή τη φορά φέρνει από τη Σαγκάη στην Αμερική τα αγαπημένα του ορφανά να ζήσουν μαζί του στη νέα πατρίδα.


Ο νέος επίσκοπος είναι γεμάτος ενθουσιασμό και λειτουργεί σε μια νέα εκκλησία, στην Αμερική όπου υπάρχουν και Αμερικανοί ορθόδοξοι χριστιανοί.


Με χαρά, ακούραστος διακονεί τις ανάγκες των πιστών ορθοδόξων όχι μόνο μέσα στην εκκλησία άλλα και όπου τον καλούν.


Στο γραφεί του τις ώρες μετά την Εκκλησία, δεν ξεκουράζεται αλλά συνεχίζει να μελετά αλλά και να σχεδιάζει τον τρόπο που θα κάνει ιεραποστολή στη καινούργια πατρίδα του στην Αμερική.


Γίνεται ο επίσκοπος Ιωάννης και εδώ πολύ αγαπητός γιατί είναι ταπεινός, απλός και ειρηνικός άνθρωπος, που βοηθά όποιον έχει την ανάγκη του.


Σε ηλικία 60 ετών μετά από μια ζωή γεμάτη προσφορά και θυσία για την αγάπη του Θεού και των ανθρώπων πεθαίνει στον Σαν Φρανσίσκο.


Μετά από 30 περίπου χρόνια αποφάσισαν να ανοίξουν τον τάφο όπου τον είχαν θάψει και βρήκαν το σώμα του άφθαρτο και να ευωδιάζει.


Είναι ιδιαίτερη ευλογία του Θεού να έχουν και να προσκυνούν οι Χριστιανοί άγια λείψανα και μάλιστα άφθαρτα.


Η εκκλησία που τον έθαψαν στην Καλιφόρνια ήταν αυτή, που έχτισε ο ίδιος και ήταν αρχιτεκτονικά όμοια με αυτήν που υπήρχε στη Σαγκάη της Κίνας.


Σήμερα το άγιο λείψανο του βρίσκεται σε υπόγειο παρεκκλήσι στην ίδια εκκλησία, στην Καλιφόρνια.


Ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς έζησε και έδρασε σε 4 χώρες στα 4 άκρα αυτής της γης. Με τη δύναμη του Χριστού ταξίδεψε άφοβα όπου τον κάλεσε η εκκλησία να εργαστεί και όπου και αν πήγε με την ευλογία του Χριστού έκανε μεγάλο και πολύτιμο έργο.