Page 1

ΝοέμβριοςΔεκέμβριος 2013

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Φυλ. 14 , Έκδοση 14η

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο o 3 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«2η δεκαετία του 21ου αιώνα στην Κύπρο, Οικογένεια – Εκπαίδευση – Προοπτικές» Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, η Παγκύπρια Σχολή Γονέων πραγματοποίησε το 3 ο Παγκύπριο Συνέδριο, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «2η δεκαετία του 21ου αιώνα στην Κύπρο, Οικογένεια – Εκπαίδευση – Προοπτικές». Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου και σ’ αυτό παρέστησαν επίσημοι προσκεκλημένοι του Υπουργείου Παιδείας, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αρχής και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Το συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία και το παρακολούθησαν περίπου 280 σύνεδροι. Πρώτος απήυθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Σχολής Γονέων κ. Νίκος Μουλαζίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της Παγκύπριας Σχολής Γονέων και πόσο σημαντική η συμβολή της προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της επιμόρφωσης των γονιών. Επίσης υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα πολλών άλλων κρίσεων που επισυμβαίνουν γύρω μας εδώ και πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό ο μόνος θεσμός που μπορεί να σηκώσει ανάστημα και να αναχαιτίσει αυτή την κατά τα φαινόμενα πολύ αρνητική εξέλιξη είναι η οικογένεια και τα κύτταρά της, κυρίως οι γονείς. Ο κ. Γεώργιος Τάσου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι με τους σωστούς γονείς θα δίνεται μια σωστή διαπαιδαγώγηση προς τα παιδιά, με συνέπεια να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την οικογένεια αφού οι μαθητές θα έχουν να μάθουν τόσα πολλά από τους γονείς αλλά πολύ περισσότερα μέσα από τα σχολεία. Τέλος σημείωσε ότι με την καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων θα υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα που οι γονείς εδώ και χρόνια αγωνίζονται και προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά τους. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι γονείς αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δυνατότητας να εκσυγχρονιστούν τα εκπαιδευτικά πράγματα αλλά και πολύ περισσότερο να διαχειριστούν μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα η οποία προκύπτει από την οικονομική περίοδο που περνά ο τόπος μας. Χαιρέτησε την προσπάθεια επιμόρφωσης των γονιών που γίνεται από την Παγκύπρια Σχολή Γονέων και κυρίως τα Παγκύπρια Συνέδρια που διοργανώνει τα 3 τελευταία χρόνια. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ Τ.Θ. 27298, 1643, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΛ.: 22 754466, FAX: 22 345103 E-MAIL: SCHOLIGONEON@CYTANET.COM.CY WEBSITE: WWW.SCHOLIGONEON.ORG.CY Facebook: www.facebook.com/scholigoneon


«2η δεκαετία του 21ου αιώνα στην Κύπρο, Οικογένεια – Εκπαίδευση – Προοπτικές» Στο συνέδριο απηύθυναν εισηγήσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας. Ο Δρ Κώστας Φάντη Επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα: «Αντικοινωνική συμπεριφορά: Οικογένεια, σχολείο και παιδί». Με την εισήγηση του ο κ. Φάντη θέλησε να υπογραμμίσει τη διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική και την αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς και τη σημασία ατομικών αλλά και περιβαλλοντικών επιδράσεων στην ανάπτυξη της σωστής συμπεριφοράς ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο κ. Φάντη στην εισήγησή του όρισε τι είναι επιθετικότητα αλλά και τις διάφορες μορφές της. Στη συνέχεια παρουσίασε στους γονείς ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες και τι θα πρέπει όπως και τι δεν θα πρέπει να κάνουν όταν παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα. Επίσης ο κ. Φάντη έκανε αναφορά στο σχολικό εκφοβισμό και στις μορφές που λαμβάνει και τι θα πρέπει να γίνεται όταν το παιδί έχει θυματοποιηθεί. Η Δρ Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχολικής Ψυχολογίας και του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Προάγοντας το θετικό κλίμα και την ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο και στην οικογένεια». Με την εισήγηση της η κ. Χατζηχρήστου θέλησε να εστιάσει στην προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολείο και στην οικογένεια κυρίως σε περιόδους κρίσης. Το 2ο τεύχος του περιοδικού «Οικογένεια και Σχολείο» θα είναι αφιερωμένο στο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν όλοι οι χαιρετισμοί, οι εισηγήσεις, οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καθώς επίσης τα πορίσματα του συνεδρίου.


«Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ» Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η Παγκύπρια Σχολή Γονέων συνέχισε την παραγωγή της εβδομαδιαίας εκπομπής «Ο Λόγος στους Γονείς» με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα. Οι φιλοξενούμενοι εισηγητές, προερχόμενοι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, μέσω εποικοδομητικής συζήτησης ανέπτυξαν το θέμα της εκπομπή που φιλοξενούνταν, δίνοντας την ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και ενημέρωση.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ» … Χριστός γεννάται, χαρά στον κόσμο!

Το Νοέμβριο παρουσιάστηκαν τα θέματα: •«Ηλεκτρονικός εκφοβισμός» •«Οικονομική κρίση και σχολείο. Πως αντιμετωπίζεται από τους οργανωμένους γονείς» •«Τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Έγκαιρη επιλογή σπουδών» •3o Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα: «2η Δεκαετία του 21ου Αιώνα στην Κύπρο. Οικογένεια – Εκπαίδευση – Προοπτικές» Το Δεκέμβριο τα θέματα που παρουσιάστηκαν είναι: •«Το άτομο, η οικογένεια, το σχολείο, η ουσία του σεβασμού» •«Δυσλεξία, συνεχίζω να μαθαίνω» •«Διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των νέων κατά την περίοδο των γιορτών. Ιατρική και διαιτολογική άποψη» Όλες οι εκπομπές υπάρχουν αναρτημένες ημερολογιακά στην ιστοσελίδα της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

Ο Πρόεδρος & τα Μέλη του Δ.Σ. της Παγκύπριας Σχολής Γονέων σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2013  

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο αναφορικά με όλες τις τρέχουσες δράσεις και δραστηριότητες της Παγκύπριας Σχολής Γονέων - Έκδοση Νοεμβρίου - Δεκε...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you