Page 1

Νοέμβριος 2012

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Φυλ. 3 , Έκδοση 3η

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, η Παγκύπρια Σχολή Γονέων διοργάνωσε το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, με θέμα «Οι γονείς ως φορείς υγιούς ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού». Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους και σ’ αυτό παρέστησαν επίσημοι προσκεκλημένοι του Υπουργείου Παιδείας, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 350 σύνεδροι, είχε κατά γενική ομολογία πολύ μεγάλη επιτυχία, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους που τέθηκαν. Πρώτος απήυθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους. Στο χαιρετισμό του, o Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των γονέων με το σχολείο και τους άλλους κοινωνικούς φορείς ώστε να συμβάλουν στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και στη συμβολή της Παγκύπριας Σχολής Γονέων στη συστηματική, αποτελεσματική και ανιδιοτελή επιμόρφωση των γονιών, η οποία στοχεύει στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, απευθύνοντας το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, επισήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη ψυχοπνευματική καλλιέργεια και να προετοιμάζονται κατάλληλα για το υψηλό λειτούργημα το οποίο επιτελούν. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής: «οι γονείς να αναλάβουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια, παρέχοντες τους εαυτούς ως πρότυπα, εν παντί, προς τα παιδιά τους». Ο κ. Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ανέφερε ότι σήμερα οι γονείς έχουν μια χρυσή ευκαιρία, εν μέσω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, να γίνουν φίλοι και πάλι με τα παιδιά τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Επίσης συγχάρηκε την Παγκύπρια Σχολή Γονέων για τη διοργάνωση αυτού του επίκαιρου συνεδρίου. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Σχολής Γονέων κ. Νίκος Μουλαζίμης αναφέρθηκε στο ρόλο και στο έργο της Σχολής, ενώ υπογράμμισε ότι το συνέδριο είναι απόλυτα επίκαιρο και αναγκαίο για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και ενημέρωσε για τους στόχους του συνεδρίου. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ Τ.Θ. 27298, 1643, Λευκωσία, Κύπρος Τηλ.: 22 754466, Fax: 22 345103 E-mail: scholigoneon@cytanet.com.cy Website: www.scholigoneon.org.cy Facebook: www.facebook.com/scholigoneon


Στο συνέδριο κλήθηκαν και απηύθυναν εισηγήσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας και παιδοψυχιατρικής. Ο Δρ Σπυρίδων Τάνταρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στον Τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα: «Το άγχος του «καλού γονέα» και οι συνέπειες του στη λειτουργία του οικογενειακού συστήματος». Η εισήγηση του κ. Τάνταρου χωριζόταν σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν η έννοια του άγχους, το δεύτερο μέρος ήταν η έννοια του «καλού γονέα» και το τρίτο μέρος ήταν η έννοια του οικογενειακού συστήματος, δηλαδή η λειτουργία του οικογενειακού συστήματος. Ο Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, Λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα: «Γονικές πρακτικές και δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία: μια διαδραστική σχέση». Ο κ. Σταυρινίδης με την εισήγησή του απάντησε στα τρία ερωτήματα όσον αφορά τις γονικές πρακτικές, τις δυσκολίες ψυχοκοινωνικής προσαρμογής και για την διαδραστική σχέση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Η Δρ Άννα Παραδεισιώτη, Παιδοψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας ανέπτυξε το θέμα: « Ο ρόλος των γονιών στην ομαλή ψυχοκοινωνική πορεία του παιδιού προς την ενηλικίωση». Η κ. Παραδεισιώτη ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας ξεκινώντας από την βρεφική, ακολούθως την προσχολική, τη σχολική, την εφηβική καταλήγοντας στον νεαρό ενήλικα, ενώ παράλληλα διέγραφε το ρόλο των γονιών κατά τα πιο πάνω ηλικιακά στάδια. Το 2ο τεύχος του περιοδικού «Οικογένεια και Σχολείο» θα είναι αφιερωμένο στο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν όλοι οι χαιρετισμοί, οι εισηγήσεις, οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καθώς επίσης τα πορίσματα του συνεδρίου.


«Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων στα ΜΜΕ» «Η ώρα των γονιών» «Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων στα ΜΜΕ» Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων κατά τον μήνα Νοέμβριο φιλοξενήθηκε σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.  10 Νοεμβρίου, στην εκπομπή "Πρόσωπα και Γεγονότα" στο ραδιόφωνο "Ο ΛΟΓΟΣ". Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Σχολής Γονέων κ. Νίκος Μουλαζίμης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Σπυρίδωνας Τάνταρος συζητούν με την Έμιλυ Αντωνίου για το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.  11 Νοεμβρίου, η Παγκύπρια Σχολή Γονέων φιλοξενείται στην τηλεοπτική εκπομπή «Με καλή παρέα» στο ΡΙΚΕΝΑ. Ο κ. Νίκος Μουλαζίμης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και o Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης Λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συζητούν με τη Βίβιαν Κανάρη και πληροφορούν τους τηλεθεατές για το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

«Η ώρα των γονιών» Με επιτυχία συνεχίζεται η συνεργασία της Παγκύπριας Σχολής Γονέων με τον ραδιοφωνικό σταθμό Astra 92.8. Η εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «Η ώρα των Γονιών», μεταδίδεται ζωντανά κάθε Πέμπτη από τις 18:00 μέχρι τις 19:00 μ.μ., αγγίζοντας θέματα που ενδιαφέρουν το σύγχρονο γονέα και θέματα της επικαιρότητας, με καλεσμένους στο ραδιοθάλαμο, τηλεφωνικές παρεμβάσεις και τη συμμετοχή των ακροατών. Το μήνα Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν πέντε εκπομπές με θέματα όπως, «Ποιοτικά ενδιαφέροντα στη ζωή των παιδιών», «Προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και προγράμματα αναβάθμισης και βελτίωσής της», «2ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα: «Οι γονείς ως φορείς υγιούς ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού», «Το θέατρο στη ζωή των παιδιών και των νέων» και «Αθλητικό Σχολείο». Σημείωση: Ενημερώνουμε ότι όλες οι εκπομπές που αφορούν τη συμμετοχή της Σχολής στα Μ.Μ.Ε. και οι εκπομπές «Η ώρα των γονιών» βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Παγκύπριας Σχολής Γονέων στο www.scholigoneon.org.cy.

15 Νοεμβρίου, στο Ραδιοθάλαμο του 3ου Προγράμματος του ΡΙΚ από τις 16:00 μέχρι τις 18:00, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Σχολής Γονέων κ. Νίκος Μουλαζίμης και ο Λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, συζητούν με το Μίκη Κασάπη για την Παγκύπρια Σχολή Γονέων και το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο. 22 Νοεμβρίου, στο Ραδιοθάλαμο του 1ου Προγράμματος του ΡΙΚ στην εκπομπή «Εντός και Εκτός» ο κ. Νίκος Μουλαζίμης συζητά με τον κ. Παναγιώτη Πανταζή για την πραγματοποίηση του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου και για την Παγκύπρια Σχολή Γονέων.

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Νοεμβρίου 2012  

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο αναφορικά με όλες τις τρέχουσες δράσεις και δραστηριότητες της Παγκύπριας Σχολής Γονέων - Έκδοση Νοεμβρίου 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you