Issuu on Google+

ORTFOLI

Pamela Goliszek


IMIONA I NAZWISKO ADRES TELEFON E-MAIL URODZONA

2009 - ... 2006 - 2009

ZNAJOMOSC JEZYKÓW OBSŁUGA KOMPUTERA

PRAWO JAZDY POZOSTAŁE

Pamela Katarzyna Goliszek ul. Radzikowskiego 134/19 31-342 Kraków +48 506-476-172 p.goliszek@gmail.com 08.08.1990 Kraków

Wydział Architektury na Politechnice Slaskiej w Gliwicach Kierunek: Architektura i Urbanistyka V Liceum Ogólnokształcace w Krakowie im. Augusta Witkowskiego

Angielski - na poziomie zaawansowanym Hiszpanski - na poziomie podstawowym Pakiet MS Office: WORD - zaawansowany EXCEL - zaawansowany POWER POINT - zaawansowany ACCESS - podstawowy Pozostałe programy: AutoCAD - srednio zaawansowany Revit Architecture - srednio zaawansowany Corel Draw - srednio zaawansowany Photoshop - podstawowy SketchUP - podstawowy 3dsMax - podstawowy Kategoria B Rysunek techniczny Rysunek odreczny Wykonywanie makiet i modeli

Kreatywnosc Precyzja Cierpliwosc Komunikatywnosc Zaangazowanie

Jazda konna Taniec Architektura Grafika uzytkowa Literatura kryminalna i fantastyczna Zwierzeta fot. Elzbieta Drozdowicz


MIKROKLIMAT

KOLIZJE PRZESTRZENNE

ANALIZA WNETRZA MEDIA

Rzut mieszkania przed modernizacja


ROJEKT STUDENCKI SEMESTR I konsultacje: dr. inz. arch. Joanna Tymiewicz

Rzut mieszkania po modernizacji

Aranzacja wnetrza wraz ze schematem przesuniec

Modernizacja małego mieszkania została zaprojektowana tak, aby zapewnic maksymalna wygode i funkcjonalnosc na niewielkiej powierzchi. Załozenie to wymagało zastosowania przestrzeni inteligentnej, która zmienia sie i dostosowuje do potrzeb swoich włascicieli tworzac duza przestrzen salonu albo wygodne miejsce do pracy. Otworzenie kuchni na pokój sprawiło doprowadzenie do n i e j s w i at ł a d z i e n n e g o


PRZEKRÓJ ARCHITEKTONICZNO-BUDOWLANY

RZUTY POSZCZEGÓLNYCH KONDYGNACJI

Podziemie

Parter


ROJEKT STUDENCKI SEMESTR ii konsultacje: dr. inz. arch. Małgorzata Balcer-Zgraja

PRZEKRÓJ ARCHITEKTONICZNO-BUDOWLANY

16

%

Pietro

Sytuacja 1:1000 Forma domków w zabudowie dy wa n o w e j z o s ta ł a ta k zaprojektowana, aby zapewnić uzytkownikom maksymalne doswietlenie oraz wpasować forme w otaczajacy krajobraz. Kazdy budynek wyposazony jest w salon, kuchnie, jadalnie, cztery sypialnie oraz trzy pomieszczenia sanitarne. Ponadto do kazdego domku przydzielony jest garaz na dwa auta i pomieszczenie g o s p o d a r c z e .


lato - dzien

lato - noc

zima - noc

zima - dzien

schematy energooszczednosci budynku

zagospodarowanie terenu


KONDYGNACJA -1

KONDYGNACJA 1

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR III konsultacje: dr. inz. arch. Dariusz Masły

KONDYGNACJA 2

PRZEKRÓJ PODŁUZNY

PODZIAŁ OBIEKTU NA STREFY FUNKCJONALNE BASEN

ATRIUM

SPA

FITNES

RESTAURACJA

ADMINISTRACJA

HOTEL

Budynek Spa - centrum odnowy b i o l o g i c z n e j z o s ta ł zaprojektowany tak, aby spełniać n o r m y d l a b u dy n k ó w energooszczednych. Zastosowano dwa atria, które wpomagaja naturalna wentyl acje i klimatyzacje budynku. Centrum to zostało podzielone na funkcjonalne strefy rozłozone na poszczególnych kondygnacjach. We j s c i a d o p o s z c z e g ó l n y c h funkcji zaplanowano tak, aby osoby postronne nie przechodziły przez miejsca dl a nich nie przeznaczone. Ortogonalna forma budynku została przełamana przez główne atrium „wbite” w forme.


RZUT PIETRA

RZUT PARTERU


ZAGOSPODAROWANIE TERENU

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR IV konsultacje: dr. inz. arch. Aleksandra Witeczek

ELEWACJA

PRZEKRÓJ

Szkoła integracyjna połozona w pieknej zielonej okolicy została zaprojektowana tak, aby dzieci n i e p e ł n o s p r a w n e m o g ły b e z problemu dostać sie do kazdego miejsca w budynku. Dodatkowym u ł at w i e n i e m j e s t b a s e n d o rehabilitacji. Sale na parterze posiadaja tarasy na których, przy odpowiedniej pogodzie, dzieci moga sie bawic w czasie przerw lub mieć lekcje na swiezym powietrzu. Centralnym miejscem szkoły jest przeszklone atrium ze schodami tworzacymi amfitetralna widownie, dzieki czemu jest to idealne miejsce na szkolne apele i przedstawienia dla rodziców.


ZACHODNIA ZEWNETRZNA ELEWACJA BUDYNKU

RZUT KONDYGNACJI POWTARZALNYCH

RZUT KONDYGNACJI PRZYZIEMNYCH


SYTUACJA

SCHEMAT PODZIAŁU SEGMENTU NA MIESZKANIA

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR V konsultacje: dr. inz. arch. Jakub Czarnecki

ZAGOSPODAROWANIE DZIAŁKI

PRZEKRÓJ BUDYNKU ZE SCHEMATEM WENTYLACJI Mieszkania w tym budynku zostały tak zaprojektowane, aby ich wielkosc i ilosc pokoi można było dostosować do potrzeb nabywców nawet po wybudowaniu budynku. Mieszkania wychodza na wschóg lub zachód, ale przewidziano mozliwsć wentylacji pomieszczen wewnetrznych poprzez rozsuniecie segmentów i podniesienie budynku o jedna kondygnacje. Przesuniecie kondygnacji w pionie pozwoliło na zastosowanie parkingu podziemnego z zielonym dachem stanowiacym wewnetrzne podwórze, zminimalizowało korytarze na klatce schodowej i pozwoliło na zastosowanie tylko dwóch mieszk an na pietrze.


KONCEPCJA KSZTAŁTOWANIA B R Y Ł Y

PRZEKRÓJ URBANISTYCZNY OMPLEKSU PRZEKRÓJ ARCHITEKTONICZNY SPA


KONDYGNACJA POWTARZALNA KONDYGNACJA II

KONDYGNACJA III KONDYGNACJA I

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR ii konsultacje: dr. inz. arch. Joanna Tymiewicz

Care COMPLEX to zespół trzezch budynków: pieciogwiazdkowego hotelu, SPA z basenem i salami fitness oraz kliniki chirurgii plastycznej. Bryły zprojektowano w formie klinowej,aby wizualnie poprawic proporcje, poniewaz k u b at u r a h o t e l u z n a c z n i e przewyzszała objetosc p o z o s t a ły c h b u d y n k ó w c o powodowało ich przytłoczenie. Zespół połozony jest nad mozem i otoczony zielenia, co sprzyja zarówno rekonwalescencji jak i aktywnemu wypoczynkowi. Bryły „ p o ł a c z o n e ” z o s t a ły b i a ł a metalowa siatka,która dodatkowo tworzy kotytarz miedzy budynkami.


LEGENDA

trójkąt widoczności granica działki nadwieszony fragment budynku

przeplotnia

plac gospodarczy

skarpa

CAŁOSC TERENU PROJEKTU ZAGOSPODAROWANIA


ROJEKT STUDENCKI SEMESTR III konsultacje: dr. inz. arch. Szymon Opania

DOMY WOLNOSTOJACE

DOMY W ZABUDOWIE SZEREGOWEJ

TEREN PRZEDSZKOLA

FRAGMENTY W SKALI 1:500

Projekt zagospodarowania przestrzennego fragmentu zabudowy jednorodzinnej z przedszkolem został wykonany recznie na k alce z uzyciem rapidografów. Na terenie zaprojektowane zostały działki po zabudowe zarówno wolnostojaca, blizniacza jak i szeregowa. Dodatkowo zlok alizowano tu p r z e d s z k o l e . z o s ta ł o o n o odizolowane od dróg poprzez szeregówke oraz parking. Ostatnia strona wychodzi na otwarte terezy zelone znajdujace sie na południe od opracowywanej działki. Drogi zaprojektowane sa tak, aby zapewnic wszedzie łatwy dojazd.


PLAN CAŁEGO ZAŁOZENIA


CHARAKTERYSTYCZNE FRAGMENTY: - SZKLARNIA WRAZ Z PRZEDPOLEM Z FORMA PRZESTRZENNA PRZEZNACZONA DO WYPOCZYNKU - AMFITEATR

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR ii konsultacje: dr. inz. arch. Małgorzata Balcer-Zgraja

Pa r k m i e j s k i w Z a b r z u zaprojetowany został na miejscu dawnej szkółki drzew w Rokitnicy, dzieki temu znajduja sie na jego terenie wyjatkowe okazy roslin. Głównym załozeniem projektu było stworzenie na głównej osi wnetrza urbanistycznego zakonczonego amfiteatrem. Ta os o geometrycznych liniach przecieta została prostopadła osia o liniach organicznych, która został a zwienczona szklarnia na rosliny tropikalne. Obok tych dwóch głównych zalozen stworzono boiska, place zabaw oraz miejsca ciche i ustronne, tak aby kazdy znal azł to cos dl a siebie.


ZAGOSPODAROWANIE

LEGENDA: GRANICA OBSZARU OBJĘTEGO OPRACOWANIEM BUDYNEK ILOŚĆ KONDYGNACJI WEJŚCIE DO BUDYNKU WJAZD DO GARAŻU TARAS CHODNIK ŚCIEŻKA ROWEROWA ULICA OŚ JEZDNI PARKING Z MIEJSCEM DLA OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ PLAC GOSPODARCZY ŚMIETNIK PLAC ZABAW TRAWNIK DRZEWA

LINIA WYSOKIEGO NAPIĘCIA Z PASEM ROZGRANICZAJĄCYM

POZIOMICA

TERENU


ZAGOSPODAROWANIE

FRAGMENTU TERENU

LEGENDA: BUDYNEK ILOŚĆ KONDYGNACJI KLATKA SCHODOWA Z WINDĄ WEJŚCIE DO BUDYNKU CHODNIK ULICA OŚ JEZDNI PARKING Z MIEJSCEM DLA OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ

PLAC GOSPODARCZY ŚMIETNIK KONTENEROWY

PLAC ZABAW

ROJEKT STUDENCKI SEMESTR V konsultacje: dr. inz. arch. Elzbieta Błeszynska-Koclega

TRAWNIK

DRZEWA

PAS ROZGRANICZAJĄCY

OBSZAR OPRACOWYWANY INDYWIDUALNIE

LINIA WYSOKIEGO NAPIĘCIA

PAS ROZGRANICZAJĄCY

POZIOMICA ŁAWKA ŚMIETNIK LATARNIE

Opracowywany teren w Ledzinach znajduje się na wzgórzu. Sa to dwie symetryczne działki. Ich najwazniejszym elementem jest os widokowa otoczona budynkami usłógowymi biegnaca przez srodek. Na południu usytuowany jest plac rekreacyjny, a na północy zaplanowano punkt widokowy otoczony nieiwielkim parkiem. Opracowanie indywidualne zawiera połowe tego terenu. Zabudowa jednorodzinna i niska usytuowana została na wzgórzu, zas budynki wielorodzinne u jego podnuza. Krzywoliniowe drogi maja ograniczyc predkosc rozwijana p r z e z k i e r o w c ó w .


SEMESTR II BUDOWNICTWO OGÓLNE

SEMESTR I

konsultacje: dr. inz. arch. Anna szewczenko

WARSZTATY MODELOWANIA konsultacje: dr. inz. arch. Jerzy Pocisk-Dobrowolski

SEMESTR II

Fragnemt budynku stajni z parcourem

konsultacje: dr. inz. arch. Jerzy Pocisk-Dobrowolski

WARSZTATY MODELOWANIA

ARIES - łatwo (de)ontowalne przekrycie trybun

Sofa Lc2 projektu Le Corbusiera


PAMELA GOLISZEK tel: 506 476 172 e-mail: p.goliszek@gmail.com


Portfolio