Page 6

6

TERVEYS

Likainen puku on riski terveydelle Kuopion aluetyöterveyslaitos ja Pelastusopisto ovat savusukellustutkimusten edelläkävijöitä kansainvälisesti. Yhteistyö on poikinut ainutlaatuisia tutkimustuloksia, joita olisi syytä hyödyntää myös kentällä.

S

avusukellusopettajien altistumista terveydelle vaarallisille aineille kuumasavusukellusten aikana on tutkittu jo vuodesta 2004 lähtien. Tutkimusten moottoreina ovat toimineet Pelastusopiston ensihoito- ja pelastustoimintaopetusyksikön esimies ja vanhempi opettaja Ismo Huttu ja Työterveyslaitoksen Kuopion toimipisteen vanhempi tutkija, dosentti Juha Laitinen. — Lähtökohta ensimmäisen tutkimuksen toteuttamiseen oli se, että olimme Pelastusopistossa huolissamme omasta työturvallisuudestamme, koska savusukellusten määrät olivat valtavia, kertoo Huttu. — Yksittäinen opettaja voi savusukeltaa jopa 100 kertaa vuodessa. Yksittäisiä savusukellustapahtumia Pelastusopistolla on 3 600 vuodessa ja paineilmapullojen täyttöjä yli 12 000 kappaletta. Lisäksi aikaisemmin ennen altistumistutkimuksia palojen simuloinnit olivat aika rankkoja, sillä niiden aikana poltettiin kerosiinia, superlonia ja huonekaluja. Ensimmäinen tutkimus oli Pelastusopiston rahoittama ja Työterveyslaitos toteutti sen opiston tarpeiden mukaisesti. Mittauksia tehnyt Laitinen havaitsi jo heti alkuvaiheessa, että savusukeltajien elimistöön kulkeutuvien myrkkyjen määrä nousi hälyttävästi harjoitusten jälkeen ja pitoisuudet olivat koholla vielä seuraavana päivänäkin.

Iho pahin altistumisreitti Tutkimusten aikana selvisi, että savusukelluksessa voi altistua bentseenille, polysyklisille aromaattisille hiilivedyille ja formaldehydille, jotka kaikki ovat syöpää aiheuttavia >

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

Savusukelluksen jälkeen elimistöstä löytyi korkeita pitoisuuksia syöpää aiheuttavia aineita.

Pelastusalan ammattilainen 4/12  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Pelastusalan ammattilainen 4/12  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Advertisement