Page 16

Asbestin

aiheuttama sairaus

hyväksyttiin työkyvyttömyyden syyksi

Matti Puolakka sairastui vakavasti työskenneltyään yli 30 vuotta Turun kaupungin pelastuslaitoksella. Melko pian selvisi taudin syy: asbesti. Vakuutuslaitoksella kesti vuosia niellä tosiasia – ammattitaudin aiheuttama työkyvyttömyys.

S

yksyllä 2002 ylipalomies Matti Puolakka havahtui outoon ilmiöön: henkeä ahdisti, lujakuntoinen mies tunsi väsyvänsä. Edellistalvena leikitellen hiihdetty mäki vaati nyt pari ylimääräistä pysähdystä. Voimat tuntuivat kadonneen. Kyljessä oli viikkojen ajan tuntunut jatkuva pistos, joka paheni niin, että vei lopulta yöunet. Marraskuussa Matti meni lääkärintarkastukseen, jossa kipu todettiin keuhkoissa olevaksi vedeksi. –– Siitä rumba alkoi. Jäin saman tien pois töistä, kuin veitsellä leikaten, muistelee Matti. Alkoivat tutkimukset Paimion keuhkotautisairaalassa, lääkärien mukaan “epätyypillisistä” oireista. Talven aikana tehtiin kokeita ja otettiin näytteitä keuhkopusseista. Kesken tutkimusten tutkiva kirurgi vakuutti syöpähoitojen olevan edessä. Elinaikaa saattaisi olla vuosi. –– Sellaisessa tilanteessa ihminen romahtaa täydellisesti. Oli kuitenkin epäilystä, että tässä saattaisi olla jotain muuta. Onnekseni minua ohjasi alusta asti työterveyslääkäri, jolla oli kokemusta asbestisairauksista. Hän nimesi oireiden aiheuttajan oikein jo melkein ensimmäisistä röntgenkuvista. 16 l PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

Diagnoosi: asbestoosi Asbestin aiheuttama sairaus varmistui tarkemmissa kokeissa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Asbestialtistuma todetaan huuhtelemalla keuhkoja, jolloin kudoksesta imettyyn veteen jää asbestikappaleita. Niitä löytyi, ja muutokset keuhkoissa todettiin sopivan asbestin aiheuttamiksi: muita selittäviä tekijöitä ei ole. Keuhkopussissa eteni hyvälaatuinen paksuuntuma. Työkyvyttömyyseläkkeelle Matti jäi vuoden 2003 alussa, jonka jälkeen yleiskunto heikkeni romahdusmaisesti muutaman vuoden aikana. Hiihtoa, pyöräilyä ja soutua kilpatasolla harrastaneen miehen lähtötaso on onneksi niin korkea, että hengityskone ei tullut vastaan. –– Keuhkoa tuulettava arvo on vielä suhteellisen hyvä, mutta tilavuus on tippunut. Asbestiplakki ei päästä keuhkoja hapettamaan. Keuhkopussissa on jatkuva tulehdustila. Yleiskunnossa tuntuu myös anemian vaikutus. Samaan aikaan Matin taistellessa keuhkoja ahdistavaa sairautta vastaan alkoi vääntö vakuutusyhtiön kanssa. Se katsoi, että ammattitauti ei ole aiheuttanut Puolakalle työkyvyn alentumaa. Takaportti jätettiin kuitenkin

auki: sairauden seurantaa tuli tehdä neljännesvuosittain. Tapausta tutkittiin vuoron perään kahdessa pölykeuhkosairauksien asiantuntijaryhmässä: TYKSissä ja vakuutusyhtiön pyynnöstä Työterveyslaitoksella. Sairauden kehittymistä seurattiin testein Paimiossa, Turussa ja Helsingissä. Samasta lähtökohdasta työryhmät päätyivät kerta toisensa jälkeen erilaiseen johtopäätökseen.

Kannattaa huomioida asbestialtistuman mahdollisuus, kun keuhkotaudin syytä selvitetään. Oireet voivat olla samat kuin keuhkosyövässä. Palomiehet ovat altistuneet asbestille sammutus- ja raivaustyössä, mutta myös asemalla huoltotehtävissä.

Pelastusalan ammattilainen 3/08  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti