Page 38

38

Altistumistutkimuksen tietoja odotetaan pelastuslaitoksella mielenkiinnolla ALTISTUMISTUTKIMUKSEEN osallistuvassa Pohjois-Savon pelastuslaitoksessa Työterveyslaitoksen johtopäätöksiä ja suosituksia odotetaan mielenkiinnolla. Tutkimukseen osallistuvat palomiehet saivat näytteenottokoulutuksen viime kesänä ja uusintana vuoden vaihteessa. Vaikka näytteenotto on monivaiheinen ja työläs prosessi, on siihen suhtauduttu positiivisesti. Kuopiolaiset palomiehet Olli-Pekka Meriläinen ja Tommi Kärkkäinen ovat olleet tutkimuksessa alusta asti. Toistaiseksi heidän kohdalleen ei ole sattunut sellaisia rakennuspaloja, joista aineistoa kerätään, joten näytteenotto on rajoittunut virtsanäytteeseen työvuoron alussa. – Kun on kysymys omasta terveydestä, niin tietenkin tutkimus on tärkeä. On hyvä että saadaan tietoa altistumisen vähentämisestä ja siitä, onko käytössä oikeat suojautumisvälineet, Meriläinen sanoo.

Pelastajan tutkinnon Kärkkäinen suoritti kolme vuotta sitten, Meriläinen kuusi vuotta sitten. Kumpikin on huomannut, että työsuojeluasioista puhutaan alalla ja niihin kiinnitetään huomiota. – Kun aloitin opistolla 2007, palotalon raivauksessa otettiin kasvo-osa pois. Nyt kun viimeksi oltiin palotalolla, niin se pidettiinkin jo päällä, antaa Meriläinen esimerkin asennemuutoksesta. Kärkkäinen muistuttaa, että palomiehen ammatti sisältää jatkuvasti riskejä, joissa punnitaan oma asenne. Sammutustehtävien lisäksi näitä on paljon muillakin keikoilla. – Tyypillinen tehtävä on liikenneonnettomuus moottoritiellä. Monikaan autoilija ei ohi ajaessaan hidasta vauhtia, joten jatkuvassa

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

vaarassa siellä ollaan. Samoin sukellustehtävät sisältävät paljon riskejä. Ratkaisevaa on se, miten itse toimit ja ennakoit.

Pohjois-Savossa on jo ryhdytty toimiin. Nilsiän uusi paloasema tullaan suunnittelemaan Puhdas paloasema -periaatteella eli likainen ja puhdas puoli eriytetään toisistaan. Altistumisen vähentämiseen kiinnitettiin huomiota myös viimeisimmässä Lapinlahdelle 2013 rakennetussa asemassa. Pelastuslaitos hankkii uudet sammutusasut kalvollisina. Ensi vuonna hankintaan tuleva uusi sammutusauto Kuopioon pyritään toteuttamaan niin, että miehistötila säilyisi puhtaana ja likaisten asujen kuljetukseen olisi erillinen tila.

Suojaimet, kiinteistöt ja ajoneuvot ovat kuitenkin teknisiä ratkaisuja, joita tärkeämpää on asenteellinen muutos, sanoo riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta. Muutos alkoi Pelastusopiston opettajien keskuudesta. – Paljon on tultu eteenpäin 90luvulta, saati sitten 80-luvulta. Silloin oli sen parempi, mitä enemmän nokea oli naamassa. Hengityksen suojaaminen, sammutusasu ja kypärä ymmärrettiin kaikenkattavaksi suojautumiseksi. — Nyt on tullut tietämystä pienhiukkasaltistumisesta. Suhtautuminen on muuttunut, kun on tullut uutta tutkimustietoa ja nuoria työntekijöitä, joita terveysasiat kiinnostavat. Esimerkki radikaalista muutoksesta ovat savusukellusharjoitukset, joissa ennen poltettiin lastulevyn ja puutavaran lisäksi vaahtomuoviakin. Silloin mentiin opetustekniset asiat edellä. Haluttiin nopeasti paljon savua ja lämpöä.

Tiitta uskoo, että asennemuutos vaatii koko alan kokonaisvaltaisen turvallisuusjohtamisen kehittymistä. Uudet toimintatavat jalkautuvat talon johdon, palomestareiden ja esimiesten esimerkin kautta.

Asenteet eivät muutu hetkessä, sanoo palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta. – Käsitelläänkö likaisia letkuja hanskat kädessä, pestäänkö urheiluvarusteet samassa koneessa likaisten haalarien kanssa? On pitkä prosessi iskostaa miehille mistä on kysymys. Ihan samoin huomauteltiin pitkän aikaa turvajalkineiden käytöstä asemalla, Korhonen toteaa.

Muutoksia on jo tapahtunut, esimerkiksi liikennevälinepalojen sammutuksessa. Nyt suojalaitteet nostetaan päälle, ennen niitä ei ollut tapana käyttää. – Autot ovat muuttuneet peltilaatikkoajoista. Niissä on sähköjohtoja ja muoveja niin paljon, että myrkkyjä voi olla ilmassa enemmän kuin asuntopaloissa. Korhonen huomauttaa, että savu-, vesi- ja kemikaalisukelluksen riskeihin vastataan jatkuvalla harjoittelulla ja hyvillä varusteilla. Silloin voi luottaa itseensä ja työkaveriin. – Mutta ainakin minua hirvittää joka kerta, kun hälytysajoon lähdetään: ensimmäinen riski on muun liikenteen kohtaaminen.

Profile for Suomen Palomiesliitto SPAL

Pelastusalan ammattilainen 3/15  

Suomen Palomiesliitto SPALin jäsenlehti

Pelastusalan ammattilainen 3/15  

Suomen Palomiesliitto SPALin jäsenlehti

Advertisement